18. schôdza

17.5.2011 - 2.6.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2011 o 16:41 hod.

Ing.

Kamil Krnáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:34

Viera Tomanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Pán poslanec Jurčík, viete, ani mi nestojí za to, aby som reagovala na vaše invektívy. A ak by ste mali záujem o to, tak by ste rozumeli tomu, čo som povedala, že jedným z faktorov, o ktorom som včera nehovorila, bolo aj to, že veľa ľudí pracovalo v cudzine, ktorí sa v roku 2009 vrátili. A naviac, znižovanie miery nezamestnanosti pánovi Kaníkovi a Beblavému sa darilo vďaka rozpisom percent, ktorých ľudí musia vyradiť z evidencie nezamestnaných a o čo majú znížiť nezamestnanosť, ktoré išli priamo jednotlivým úradom práce. A napriek tomu nedosiahli takú mieru nezamestnanosti, ako my sme dosiahli v auguste 2008, a to 7,36 %. Napriek tomu v jednotlivých regiónoch aj keď klesala miera, dosahovala vysoké čísla a dosahuje ich aj dnes. Viete, je to zbytočné rozoberať, pretože tak či tak sa nehanbíte klamať, zavádzať, nehanbíte sa osočovať ľudí a používať invektívy.
Pani poslankyňa Blahová, je to skutočne trápne a asi ste si nikdy neprečítali, čo sa udialo. Príspevok pri narodení dieťaťa, príplatok k nemu sme zaviedli my, zvýšili sme ho na 25 000 korún. Vo vzťahu k rodinám zaviedli sme opätovne valorizáciu rodinných prídavkov, zvýšili sme rodinné prídavky, a to aj za predchádzajúcu Dzurindovu vládu, kedy vlastne zrušili valorizáciu dôchodkov. Daňový bonus invalidným dôchodcom, ktorí nemali naň nárok, a rodičom, ktorým boli deti zverené, trebárs do starostlivosti, starým rodičom, do pestúnskej starostlivosti, sme nahradili osobitnou dávkou. Musím hovoriť o rodičovskom príspevku, ktorý sme zvýšili na úroveň minimálnej mzdy pre tých rodičov, ktorí stratili zamestnanie. Má to určitú analógiu vo vzťahu k tomu, čo navrhuje pán poslanec Kaník, ale ja znovu pripomínam, že nie je možné sa takýmto spôsobom, ako je predložený návrh, uberať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2011 o 16:34 hod.

Ing. PhD.

Viera Tomanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:36

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, keď som si prečítal predkladaný návrh zákona a dôvodovú správu, ktorú zdôvodnili poslanci ako motív svojej iniciatívy, tak mi bolo naozaj všelijako. Už prvá veta dôvodovej správy vraví za všetko. Citujem: „Cieľom návrhu zákona je zvýšiť motiváciu, nájsť si a udržať si zamestnanie aj v nižšie platených pozíciách a zároveň odstrániť negatívnu motiváciu u sociálne vylúčených skupín obyvateľstva, zabezpečovať si a zvyšovať si svoj príjem prostredníctvom sociálnych dávok viazaných na počet detí.“ Je hrozné, že chceme šetriť na najnižšej vrstve spoločnosti. Načasovanie predloženia tohto zákona je naozaj veľmi nešťastné. Máme mieru nezamestnanosti 13 % a stále stúpa. Vláda svojím chaotickým prijímaním protikrízových opatrení skôr destabilizuje podnikateľské prostredie, ako ho podporuje. Voľné pracovné miesta sa netvoria. Tak sa pýtam, kde sa majú títo ľudia zamestnať, keď väčšina z nich nemá ani základné vzdelanie. A myslíte si, že ak prijmete tento návrh zákona, tak sa niečo zmení na správaní tých, ktorých chcete postihnúť? Myslíte si, že začnú brať antikoncepciu alebo nebodaj začnú plánovať svoje rodičovstvo? Je to veľká hlúposť. Krátiť rodičovský príspevok o 50 % je neskutočný krok. Veď treba povedať, že rodičovský príspevok v terajšej dobe nie je vôbec suma, z ktorej sa dá vyskakovať. Odborníci na sociálnu prácu sa snažia o integráciu sociálne vylúčenej skupiny obyvateľstva. Myslíte si, že keď z nich urobíme ľudí bez peňazí, sa to podarí? V dôvodovej správe ste uviedli, že chce motivovať ľudí k práci aj za nižšiu mzdu. Akú nízku mzdu máte na mysli? Mimochodom, ak neviete, tak vám to poviem, voľné pracovné miesta ani v tých nízko zárobkových triedach sa nenachádzajú. Ak tento návrh zákona prejde, tak už rovno posilnite políciu, zvýšte kapacitu detských domovov. Teda vôbec si nemyslím, že štát tým niečo ušetrí. Niekde tým ušetrí, ale inde bude musieť zase viac dať. Kto na to doplatí? Doplatíme na to všetci, zvýši sa kriminalita, pribudnú deti ulice a bude oveľa viac lúpežných krádeží v obciach a v mestách, kde budú okrádaní naši spoluobčania.
Vážené kolegyne, kolegovia, apelujem na váš zdravý rozum, na krátenie rodičovského príspevku vôbec nie je dôvod. Šetriť na najnižšie zárobkových skupinách ľudí je nielen neetické, ale aj hazardom.
Rovnako je tam opatrenie v článku II, aby prípadné krátenie rodičovského príspevku o 50 % nemalo zakladať nárok na zvýšenie dávky v hmotnej núdzi. Výška dávky v hmotnej núdzi má zabezpečiť rodine finančné prostriedky zabezpečujúce ich základné životné potreby. A ak by sme pristúpili na túto vašu podmienku, tak naozaj neviem, ako chcete dodržať podmienku životného minima.
Návrh zákona dáva ďalšie povinnosti na obce a na mestá.
Vážené kolegyne a kolegovia, chcem vás poprosiť z tohto miesta, aby ste takýto návrh zákona nepodporili a aby ste ho neposunuli do druhého čítania. S touto prosbou sa obraciam, podobne ako to urobila moja predrečníčka pani exministerka Tomanová, hlavne na vás, kolegov kresťanských demokratov, ktorí máte podporu rodiny a ochrany rodiny vo svojom programe. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2011 o 16:36 hod.

Bc.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:41

Kamil Krnáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, zamysleli ste sa už niekedy nad tým, prečo tie najslabšie skupiny sú naozaj najslabšie, kto ich také vyrobil? Totiž pokiaľ by ste aktívne napr. aj vy s nimi pracovali, tak dneska by sme neboli pred tým problémom, že tieto skupiny si riešia svoju finančnú situáciu zväčšovaním svojich rodín. Tu nejde vôbec o šetrenie peňazí štátu, tu ide o určitú výchovu, výchovu k zodpovednosti. Ak niekto vie, že za ďalšie a ďalšie a ďalšie dieťa dostane nové a nové peniaze, a oni sami sa tak vyjadrujú, to nie je môj výmysel, tak potom niekde sa stala chyba, ak si takýmto spôsobom riešia svoje sociálne pomery. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2011 o 16:41 hod.

Ing.

Kamil Krnáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:42

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Ja by som sa rada pána kolegu spýtala na to, na čo som sa už pýtala jeho predrečníčky, síce odpovedala ona na niečo úplne iné, že čo ste vy urobili pre sociálne vylúčené spoločenstvá, pretože nechať si radiť od takého človeka, ktorý neurobil nikdy nič, to je podľa mňa trošku slabý radca. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2011 o 16:42 hod.

Mgr. Bc.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:42

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Takže môžem odpovedať obidvom. Ja ako starosta už 9 rokov učím a dávam prácu Rómom, 70 % z nich pracuje na obci či už cez aktivačné, obecné služby, akékoľvek formy, ktoré ministerstvo práce nám dáva. A keby som toto nerobil, tak viem sám, že toto, povedal by som, hlavne rómske obyvateľstvo by mi po obci skutočne robilo paseku, okrádalo mojich spoluobčanov, chodilo im do príbytkov, kde by skutočne sa zvýšila kriminalita. A ak by toto robil každý starosta, čo robím aspoň ja, tak pevne verím, že tá spoločnosť by vyzerala celkom inak. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

19.5.2011 o 16:42 hod.

Bc.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:42

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Ďalší rečník v rozprave, pán poslanec Jasaň.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2011 o 16:42 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:42

Viliam Jasaň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi len dve také krátke poznámky k predmetnému návrhu zákona.
Už dvakrát tu bol čítaný úvod k tejto dôvodovej správe, ja to prečítam ešte raz. V dôvodovej správe k predmetnému návrhu zákona sa uvádza, že cieľom novely je zvýšiť motiváciu, nájsť a udržať si zamestnanie aj v nižšie platených pozíciách a zároveň odstrániť negatívnu motiváciu sociálne vylúčených skupín obyvateľstva zvyšovať si svoj príjem prostredníctvom sociálnych dávok viazaných na počet detí. Je to naozaj veľmi pekné a veľmi vágne, ale predpokladám, že ctená snemovňa vie čítať aj medzi riadkami. A mne z toho jasne vyplýva, že je to nielen vágne, ale aj veľmi adresné. A zvlášť záver tejto časti v dôvodovej správe ma oprávňuje konštatovať, že tento návrh má naozaj veľmi silne etnický a, dovolím si povedať, až rasistický základ, s čím naozaj vôbec, ale vôbec nemôžem súhlasiť. Ak si to náhodou zle vysvetľujem, tak ma prosím vyveďte z omylu, ale údajne vyjadrenie jedného z prekladateľov, že „rodenie detí nesmie byť prostriedkom na zlepšovanie si príjmu“, moje tvrdenie len potvrdzuje. To je prvá poznámka.
Druhá poznámka. Tá sa týka skutočnosti, že ak sa nemýlim, tak tieto príspevky sú hradené štátom, takže patria všetkým deťom v rovnakej výške a nielen niektorým deťom. Hovorím o deťoch, nehovorím o ich rodičoch. Ak sa nemýlim, tak takýto názor ešte nedávno tvrdilo aj ministerstvo práce, no neviem, či už náhodou tento názor nezmenilo, ako to na tomto ministerstve býva často zvykom. Deti predsa nemôžu za to, do akej rodiny sa narodili. A nie každý rodič sa úmyselne vyhýba práci a nechce pracovať. Je veľa takých, ktorí by radi pracovali, ale jednoducho si nevedia nájsť prácu, zvlášť v niektorých regiónoch Slovenska. Jednoducho nemajú tú možnosť si tú prácu nájsť, hoci uvádzate, že v tejto skupine ľudí by sa mala akceptovať aj práca na dohodu, aktivačné práce a dokonca že by mohli byť aj zárobkovo samostatne činnou osobou.
Tá tretia poznámka ma trošku tak priviedla k takému miernemu úškrnu, ale budiž, možnože môžu podnikať aj oni, tí, na ktorých ste toto nasmerovali. Ale čo napr. rodič alebo matka osamelá, ktorá jednoducho bola nezamestnaná predtým, porodila dieťa a nedostane to? Alebo čo matka, ktorá je rozvedená ? Alebo čo matka, ktorá jednoducho z rôznych dôvodov nepriznala otca, keď nevieme, kto je ten otec? On za to nemôže, to je život. Možno vám je to smiešne, páni z KDH, ale vy možno ako zástancovia rodiny to neuznávate, ale, žiaľ, aj to sa v živote stáva. Samozrejme, skôr by som očakával od tejto vlády, a to je na adresu pani kolegyne, ktorá možnože bude mať na mňa faktickú, otázku, čo sme urobili. No, pani Blahová, ak sme nič neurobili, tak ukážte, že ste lepší, že to viete lepšie robiť, a prijmite také opatrenia, aby tieto deti netrpeli, aby počas toho času, keď bude ten rodičovský príspevok priznávaný, tak tie peniaze išli deťom, aby sa im po narodení zakúpili veci, ktoré tá rodina potrebuje, aby počas tých troch rokov boli adresne urobené tak, aby mohli mať na stravu, na oblečenie. Kľudne, vymyslite to a ja budem prvý, kto bude súhlasiť s tým, a to veľmi rád. Samozrejme, očakával by som aj to, aby ste, keď sa to nám nepodarilo, ukázali, že viete vytvoriť pracovné miesta aj pre týchto ľudí. Myslím si, že všetci vám potom len zatlieskame. A ak by sa vám toto podarilo, tak to by bolo naozaj skutočné riešenie tohto problému, a nie represia, pretože na túto represiu doplácajú deti, ešte raz vám opakujem, deti, ktoré nemôžu za to, do akej rodiny sa narodili.
A vzhľadom na to, že ja neverím, že dokážete ešte do druhého čítania niečo na tomto legislatívnom návrhu v zmysle našich opozičných pripomienok zmeniť, predkladám tiež legislatívny návrh nepokračovať ďalej v rokovaní o tomto bode programu. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2011 o 16:42 hod.

RSDr.

Viliam Jasaň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:43

Štefan Kužma
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Čo osamelá matka, čo tí, čo to nechcú priznať? Pán kolega, vy ste rozdelili matky do dvoch kategórií, vy ste rozdelili rodičovský príspevok podľa výšky, presne podľa kritérií, či niekto robil alebo nie. Tu ste citovali pána ministra, keď to zjednocoval, tak vy ste boli obrovsky proti tomu, aby sa to zjednotilo a aby sa nebralo do úvahy, či pracovala alebo nepracovala matka, či bola osamelá alebo nie. Čiže sú to všetko vaše veci. Teraz keď to vlastne sa vracia, do istej miery tam, kde ste to dali vy, tak vy teraz zase ste strašne proti tomu a hovoríte presne to, za čo ste pána ministra nedávno kritizovali. Však to už je ťažká schizofrénia. Prosím vás, však sa nedá behom troch mesiacov tvrdiť neustále opak, tak ako to vy dokážete. Keby predkladal pán minister ten zákon, tak, dobre, poviem, že on hovorí opačne, čo robil. Ale v tomto prípade, tí istí ľudia, kritizujete presne opačný krok, ako ste ho kritizovali minule. Keď sme to zjednocovali, tí istí ľudia vystupovali, že to treba rozdeliť podľa zárobku. Keď je to podľa zárobku, kritizujete, že sa to nesmie deliť. To je neuveriteľná vec.
A čo sa týka možnosti pracovať, tak práve ja som tu bol asi jediný, ktorý rozšíril možnosti zamestnania týchto ľudí. A ten zákon vašimi hlasmi v minulom období nebol schválený. Teraz, chvalabohu, prešiel, ale proti vašim hlasom, i keď na výbore vaši povedali, že zákon je v poriadku a keď sa akceptujú ich pripomienky, tak ho podporia. Výsledok bol, že zahlasovali opačne, lebo to bol stranícky príkaz.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2011 o 16:43 hod.

Ing.

Štefan Kužma

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:43

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V nedávnej dobe sa prijal pozmeňujúci návrh, ktorým sa krátia rodičovské príspevky pre matky, ktoré nielen sa nestarajú riadne o to svoje dieťa, na ktoré rodičovský príspevok poberá, ale aj musia sa začať starať o svoje ostatné deti. Aj keď teda reakcie boli rôzne, reakcia z Košíc bola taká, že samy matky začali vodiť svoje deti do školy, aby o ten príspevok neprišli.
Druhá vec, pán Jasaň, ak vy dokážete zabezpečiť, že tieto dávky by išli adresne deťom, budem prvá, kto takýto návrh, ktorý teraz máme v prvom čítaní, nepodporí.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2011 o 16:43 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:43

Viera Tomanová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Nuž, pani Blahová, hovoriť pri tomto zákone o sociálne vylúčených spoločnostiach je priam neprípustné, by som povedala. A to potvrdzuje váš diskriminačný prístup k matkám, podporovanie rasizmu, neznášanlivosti ap., pretože pri tomto zákone je to skutočne neprípustné. (Reakcie z pléna.) Ale veď ja reagujem na pána Jasaňa, pretože pán Jasaň hovoril... (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2011 o 16:43 hod.

Ing. PhD.

Viera Tomanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video