24. schôdza

11.10.2011 - 21.10.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

11.10.2011 o 18:19 hod.

Mgr. M.A., MBA

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:48

Béla Bugár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda.
Vzhľadom k tomu, že ťa nazývali, pán poslanec Solymos, a oslovovali, že milý Laco, tak dovoľ, aby som ti, milý Laco, povedal, že, samozrejme, je to aj o zodpovednosti, ale je to aj o fungovaní koalície. Ja si neviem predstaviť, a nie som v prvej koalícii, že jeden koaličný partner fakticky robí kampaň proti trom koaličným partnerom. Neviem si predstaviť to, že ako keby nám podsúval, že my sme tí nezodpovední, ktorí budú posielať peniaze tým, ktorí nehospodárne teda nakladajú s vlastnými a potom od nás žiadajú pôžičku. Práve naopak, my sme navrhli možnosť uplatniť právo veta. Bolo to odmietnuté. Takže, keď je to o zodpovednosti, tak samozrejme treba rozmýšľať, páni kolegovia, že ako je možné byť zodpovedný, keď aj teraz vidím jednu, jeden papier, tak to poviem, že SaS podporuje Ivetu Radičovú, čo je zodpovedné, ale zároveň nevyjadrí dôveru vláde. Ja si myslím, že toto zodpovedné nemôže byť. Toto je buď schizofrénne, alebo je to lož.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.10.2011 o 17:48 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 17:50

László Solymos
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne za všetky príspevky a faktické poznámky. V každom prípade, pán poslanec Chren, k tebe len toľko, že tiež si myslím, že v Európskej únii nefunguje všetko tak, ako by malo fungovať. Tiež si myslím, že sa tam spravili chyby, a dôsledok tých chýb, aj dôsledok tých chýb je tá situácia, ktorá teraz nastala. Ale v každom prípade, keď tie chyby chceme nejakým spôsobom opraviť a chceme byť pri tom a chceme mať na to nejaký, mať nejaký dosah, tak musíme sedieť pri tom stole. A k tomu, aby sme pri tom stole sedeli aj naďalej, tak teraz zase už hovorím aj pánovi Somogyimu, že to nie je optický klam, kde ma presvedčí väčšina, ale proste, keď my tam chceme sedieť pri tom stole, tak máme zodpovednosť voči tej väčšine. A keď profitujeme z toho klubu elitného, tak máme voči nim aj nejakú zodpovednosť. Pánom kolegom všeobecne z poslaneckého klubu SaS len toľko, že jednu vládu sa dá položiť za 20 sekúnd, alebo môžeme položiť za 20 sekúnd, otázne je to, že čo je potom a že koľko nás to bude stáť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 17:50 hod.

Ing.

László Solymos

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:52

Rafael Rafaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, kolegovia, členovia vlády, pozorovatelia, dovoľte, aby som v mene poslaneckého klubu SNS povedal v krátkosti, prečo máme právo povedať nie aj eurovalu a aj nie tejto vláde a vyvážiť tak diskusiu, pretože niekedy mám naozaj pocit, že sme tu na tlačovej besede členov vlády a nie na rokovaní parlamentu ku konkrétnemu bodu, ktorý prerokúvame. Myslím, že sme všetci rozumeli dôvody, ktoré predkladateľ uviedol.
Chcem na úvod povedať, prečo máme aj toto morálne, ale aj faktické právo nielen hovoriť, ale aj povedať nie. Pretože Slovensko bude mať najlepšie výsledky v eurozóne. Tvrdí to renomovaná spoločnosť R&YANG, dokonca zo strednodobého hľadiska budeme patriť medzi krajiny s najlepšími výsledkami v eurozóne. Takže, ak sme jedni z najlepších, ktorí máme takéto výsledky, myslím, že je legitímne, aby sme hovorili aj o tých dôvodoch, prečo nie tým, ktorí sú nezodpovední, na rozdiel od nás. Pretože za tieto dobré výsledky, ktoré predpovedá táto spoločnosť, môžu predovšetkým občania Slovenskej republiky, ktorí to zaplatili už x-tým uťahovaním svojich opaskov.
Dámy a páni, Slovenská národná strana nemôže podporiť takéto nesystémové a predovšetkým politické, len politické rozhodnutie, pretože každý, kto si to vie zrátať, že dva a dva sú štyri, tak samozrejme, že doma si povie, že za niečo také by nezahlasoval, ale, bohužiaľ, spojili ste to s dôverou vlády, takže teraz to máte, toto maslo na hlave. Tento nástroj vytvára totiž podporu morálneho hazardu a finančnej nezodpovednosti na úkor dnešných aj budúcich daňovníkov. Čo nás mimoriadne znepokojuje, je fakt, že v rámci toho B riešenia, pretože dnes hovoríme len o prvej časti, budú nasledovať ďalšie. O tom hovorila aj pani premiérka, mimochodom neviem, neviem, prečo tu nie je, keď hovoríme a vyjadrujeme sa aj o dôvere vláde a budem citovať niektoré jej vyjadrenia, takže rád by som sa s ňou aj skonfrontoval, či hovorím naozaj vecne a pravdu, či tie informácie, ktoré som čerpal z dostupných informácií, sú pravdivé a či si ona stojí za svojimi slovami.
To, čo je pre nás znepokojujúce, je fakt, že v tých ďalších riešeniach, o ktorých hovorila aj nemecká premiérka, o jednotnom hospodárskom riadení, v podstate spejeme k centralizácii aj ekonomického, aj politického riadenia. Teda spejeme k tomu, čo pán Schröder ako exkancelár Nemecka povedal ešte 4. 9., keď vyzval, aby sme vytvorili Spojené štáty európske s tým, že takýto parlament, ktorý tu dnes rokuje, je úplne zbytočný, pretože vytvorí sa vláda z Európskej komisie a ju bude kontrolovať ten zbor papagájov v Bruseli, ktorý všetko tak či tak odsúhlasí. Takže, dámy a páni, tomuto hovoríme nie. A či sú tam tie papagáje zelené, modré, červené, to je úplne jedno.
Ďalej, veľmi ma zaujali rozpory v tvrdeniach. Ako môžu naši občania prijímať informácie a rozhodovať sa, či euroval je dobrý, zlý, či ho máme prijať, alebo nie. Ja stále tvrdím, že nie, keď pani Radičová ako premiérka vyhlásila, citujem ju: "Ja netvrdím, že takzvaný euroval je jediné možné riešenie. To je len medzikrok. Budú musieť nasledovať ďalšie rozhodnutia." Samozrejme ďalší takzvaný trvalý euroval, ďalšie navyšovanie, pretože sa ukázalo, že Grécko permanentne klame. Najnovšie klamalo tým, že má len 12,8-percentný deficit, zrazu kontrola trojky, fond a tak ďalej, pri návšteve potvrdili, že má 13,6-percentný deficit. Takže ono klamalo ešte pred dvomi týždňami a čudujem sa tým pánom ministrom aj poslancom, ktorí ronia krokodílie slzy za takúto nezodpovednú politiku. Fakt toto, toto si nezaslúži nijakú solidaritu, ale poriadny výprask.
Ďalej, pani premiérka povedala, resp. preskočíme, povedal, áno, povedala, "Grécko je de facto v bankrote". Takže ak je Grécko de facto v bankrote, prečo neumožníme bankrot bankrotujúcim štátom? To je legitímny nástroj, viacerí predrečníci o tom hovorili. Proste, najmä predstavitelia vládnej trojky tu zavádzajú. Prijali diktát Nemecka a Francúzska, pretože nemecké a francúzske banky vlastnia alebo majú vydané pôžičky v hodnote 900 miliárd eur, tak jednoducho potrebujú pred francúzskymi prezidentskými a nemeckými voľbami jednoducho pokoj doma u vlastných voličov tým, že to zaplatí celá eurozóna v rámci takzvanej solidarity. Je veľmi zvláštne, že vláda ešte v júli 2010 dokázala povedať rámcovej zmluve áno, ale pôžičku Grécku už nie. Na to sa vyjadril šéf EuroFinu Jean-Claude Juncker, ktorý povedal, ak Slovenská republika, citujem ho, "definitívne povie nie, náš 816-miliónový podiel, teda slovenský, sa rozráta medzi ostatné krajiny." Čo robíme z toho vedu? Prečo plačeme? Junckers to dávno vyriešil. Juncker, pardon, áno, áno, Juncker.
Ďalej, v júli 2010 vláda napínala veľké ramená a povedala, za akých podmienok ona vraj bude súhlasiť s eurovalom, ktorý aj dnes, dúfam, že to rokovanie je o tomto, citujem: "Súčasťou zmien bude aj jasný mechanizmus riadeného bankrotu nezodpovednej krajiny." Každému je zrejmé, že táto iniciatíva sa nestretla s pochopením a viacerí to zamietli, predovšetkým Medzinárodný menový fond. Navyše, nie je to samozrejme len o Grécku, ale pristavme sa aj pri Grécku. Už dnes platí za svoje pôžičky dvakrát väčší úrok než Nemecko. Vo svojom úspornom pláne hovorí, mimochodom kvôli nemu sú obrovské štrajky, že ušetrí ročne 4,8 miliardy eur. Pri tej 110-miliardovej pôžičke a pri tých úrokoch, ktoré má, Gréci to budú splácať, len túto prvú tranžu päťdesiat rokov. Každému je jasné, že to je kotol, ktorý nemá dno, resp. má také diery, že akákoľvek finančná pomoc tam preleje sa. Takže ak súhlasíme s tým, že naše peniaze, európske peniaze sa majú vyhodiť na sanáciu nezodpovedných súkromných bánk, prosím, ale treba to otvorene povedať, veď hovoríme o snehovej guli. Ku Grécku sa už prikláňa Španielsko, Portugalsko, Taliansko. Tieto štáty dlhujú nemeckým a francúzsky bankám, ako som povedal, ďalších 900 miliárd eur.
Navyše, sú tu ďalšie štáty, našťastie táto nie je v eurozóne, ale veľmi silná ekonomika Európskej únie, Veľká Británia, tá má deficit o desatinu percenta vyšší než Grécko, 12,8. To tvrdí náš predstaviteľ pán Messick v Svetovej banke. Ďalšia autorita zo Slovenskej akadémie vied pán Stanek hovorí, Gréci nám to nikdy nevrátia. Ja neviem, koľko ešte argumentov má odznieť, aby sme pochopili, že to, o čom tu dnes rokujeme, je v podstate zbytočné vyhadzovanie peňazí, sú to zbytočné aktivity.
Pani premiérku v auguste 2010 - po tom, ako sme odmietli tú priamu pomoc Grécku, tú prvú tranžu 810-miliónovú - pobúrila údajne kritika Olliho Rehna, že slovenský parlament neschválil túto pôžičku, následne žiadala o ospravedlnenie. No a Brusel povedal, že ale veď nie je za čo. Pani premiérka, tu neprítomná, a členovia vlády, veď Brusel vám jasne hovorí, že vás má na háku, prepytujem. Jemu je úplne jedno, čo si vy myslíte, čo budete požadovať, on len potrebuje, aby ste tu dosiahli schválenie toho, čo vám naoktrojovali v Bruseli alebo v Berlíne. Aj pani Merkelová, ako hlavný motor tohto záchranného ťaženia, povedala, že záchranný balíček kupuje eurozóne len čas.
Takisto je tu kritika a otázniky nad zapojením súkromného sektora. Pozrime si na jeden príklad. Portugalsko dostáva pomoc vo výške 78 miliárd eur, ale táto pomoc zahŕňa aj pomoc pre portugalské banky v objeme 12 miliárd, to znamená 15 % týchto peňazí z prvého eurovalu skončí v súkromných portugalských bankách, ktoré opäť nezodpovedne narábali s vkladmi drobných vkladateľov, občanov, ktorí si tam vkladali svoje úspory. Ďalší otáznik je samozrejme aj legislatívny, pretože článok 125 Lisabonskej zmluvy zakazuje veľmi jednoznačne, aby členské krajiny ručili za záväzky iných, ide o takzvanú no bail out klauzulu. Samozrejme, že v dôvodovej správe sa hovorí, že je to všetko v poriadku, je to kóšer, odvoláva sa na myslím § 122. Kolega Zelník to veľmi presne povedal. Prosím vás, ak niekto dvadsať rokov permanentne klame a ešte klame aj pred dvomi týždňami, toto sú nepredvídateľné okolnosti? To nie je víchrica vo Vysokých Tatrách, to nie je povodeň v Jarovciach. To je systematické, nezodpovedné klamanie a hazard. A Slovenská národná strana takýto hazard jednoznačne odmieta.
Už len na záver, priamo k dokumentu, o ktorom máme rokovať. Dámy a páni, nie je vám čudné, že zmluva o pôžičke, o pôžičke, sa mení na zmluvu o poskytovaní finančnej pomoci? Pôžička je jasná, musí sa vrátiť. Mne nie je jasné, že sa môže vrátiť aj pomoc. Inak by som odporučil všetkým občanom, aby išli do bánk a namiesto pôžičky požiadali o finančnú pomoc. A bol by som veľmi rád, ktorá banka by im poskytla trebárs hypotekárny úver. Nie je vám čudné, aj pán predkladateľ, keby ste nám to mohli odôvodniť, prečo sa dlžník podľa nových pravidiel nahrádza pojmom "prijímateľ"? Prijímateľ pomoci. Dlžník opäť je veľmi jasný, niečo dlhuje, no tak to musí vrátiť. Ale prijímateľ pomoci? Ja som prijímateľ televízneho signálu alebo neviem čoho. (Hlasy z pléna.) Isteže. A tak, dámy a páni, je to veľmi jasné, toto je najusvedčujúci dôkaz toho, že všetko je to bublina, je to jeden veľký klam na občanoch celej Európskej únie, pretože, ako povedali experti zo Spojených štátov, ktorí pracovali na jednej štúdii ako masírovať davy, a medzi inými tam bol aj pán Littman, ktorý je veľmi uznávaným odborníkom. Jednoducho v čase krízy finančnej, hospodárskej, alebo vojenskej sa najlepšie manipulujú masy a masy dnes, teda vrátane tej časti, ktorá bude hlasovať za, súhlasí, že ideme vytvárať a meniť Európsku úniu na Európsku dlhovú úniu. Strašne dlho to bude trvať, kým bude trvať táto Európska dlhová únia.
Takže, dámy a páni, ani hlasovanie v iných štátoch nebolo také jednoznačné, ako sa tu snažili niektorí predstavitelia vlád hovoriť. Ja som hovoril a uviedol som aj príklady, za všetky Slovinsko, kde z deväťdesiatich poslancov bolo len štyridsaťdeväť za, v prospech schválenia eurovalu. A inde to takisto prechádzalo približne tak, že tretina parlamentu bola proti. A viete čo je na tom najzaujímavejšie? Že takmer bezproblémovo to prešlo v tých krajinách, ktorým tečie do topánok. V Španielsku, v Taliansku a v Portugalsku. Samozrejme. Španielsko, len štyria boli proti, pán poslanec, ktorý kývete hlavou, proti. Tristotridsať jedna bola za, štyria boli proti. Takže je to celé evidentné, nakoniec vám ukážem jeden graf, pokiaľ máte záujem, vygooglite si Financial Times, máte tu Grécko vrátane rôznych modelových situácii, vrátane bankrotu, vrátane toho, že môže vystúpiť z Európskej menovej únie, dokonca je tu aj variant rozpadu eura.
Dámy a páni, ja si myslím, že kto bude hlasovať za euroval, hlasuje súčasne aj za rozpad eura. Takže gratulujem a posledný nech zatlčie klinec do rakve. Slovenská národná strana háji národnoštátny záujem a aj vklady obyvateľov Slovenska, a preto bude hlasovať nie aj proti navýšeniu eurovalu alebo dodatku k rámcovej zmluve a takisto tým vyjadríme aj náš opozičný postoj k vládnutiu tejto vládnej koalície.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.10.2011 o 17:52 hod.

Mgr.

Rafael Rafaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:07

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Rafaj, pán poslanec Rafaj, od vás sa dosť ťažko počúva kritika na nezodpovedné správanie politikov v iných krajinách. Pán kolega, vy ste zabudli, že ste boli ešte nedávno vo vláde, ktorá sa správala rovnakým spôsobom? Vy už ste zabudli, ako pred dvomi rokmi deficit štátneho rozpočtu nebol mínus 3 percentá, ale mínus 8, viac ako mínus 8 percent? Ako narástol verejný dlh o 10 percent? Pán kolega, pri vás musím parafrázovať, že keď chcete o iných hovoriť, tak si musíte najprv vytiahnuť brvno z vlastného oka. Ale keďže som prihlásený aj do rozpravy, tak viacej potom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.10.2011 o 18:07 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:08

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, mal si stopercentne pravdu. Tu nejde o pomoc alebo o pôžičku, tu ide o darček. A to, že je to politické rozhodnutie, mali sme možnosť minulý týždeň počuť vyjadrenia zo strany predstaviteľov Dexie banky, ktorá nakúpila, ktorá je francúzsko-belgická banka, ale privátna, nie štátna, ktorá nakúpila dlhopisy v hodnote 4 miliárd eur, hoci jej portfólio je iba 2 miliardy. Prečo to kupovali? No zrejme preto, aby zrejme na tom získali. Ich hazard bude teraz riešiť kto? Vyjadrili sa politici z Bruselu, že musí to byť politické rozhodnutie, to znamená, že politici donesú peniaze a budú to sanovať? Vôbec nie. Nútia štáty Európskej únie, aby sa na to láskavo poskladali. Ale pýtam sa, prečo sa na to majú skladať naši ľudia, ktorí pracujú za 5-násobne nižšie platy? Naši rodičia dostávajú 10-násobne nižšie dôchodky a nepočúvam nič iné len stále obviňovanie Slovenskej republiky, že ona je zodpovedná pomaly za nejakú krízu.
Tí, čo za to zodpovední priamo sú, nepočul som jednu kritiku na skrachované banky v Spojených štátoch, nepočul som jednu kritiku o tom, ako sa správajú Gréci, ako sa správali Taliani, Portugalci alebo iní, kvôli ktorým, vďaka ich klamstvám, nehospodárnosti, trpí celá Európa. Pán kolega mal si plne pravdu a tvoj príspevok plne vystihol danú situáciu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.10.2011 o 18:08 hod.

MUDr.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Rafael Rafaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pánovi kolegovi Zelníkovi za chápavosť. Samozrejme musím vyjadriť veľké počudovanie nad predstaviteľom KDH. Proste, kade plášť, tade vietor, alebo opačne, veď to je v podstate jedno. Len vám teda pripomeniem tiež fakty, aby ste aj vy, pán Brocka, rozumeli. Tento rok dosiahne štátny dlh 30 miliárd eur a vyšplhá sa na 47 % hrubého domáceho produktu. Za vašej vlády, teda v prvých mesiacoch, v prvých troch mesiacoch tohto roka si vaša vláda vo forme štátnych dlhopisov a pokladničných poukážok požičala 2,3 miliardy eur, pán poslanec, 2,3 miliardy. A celkovo si v tomto roku budeme musieť požičať 8,5 miliardy eur a z tejto sumy 4,6 zaplatíme za splatenie záväzkov. Takže, neviem, či máte krátku pamäť, väčšinou pamäť je krátkodobá, stredno- a dlhodobá, ale zjavne mávate výpadky pamäte, pokiaľ sa týka tej krátkodobej, a to je v podstate pred pár mesiacmi. A to je dosť trápne a poľutovaniahodné, že Slováci sa tu opäť hádajú a tamtí tuční Gréci sa nám zase smejú, akí sme my rozhádaní, pretože vy ste v podstate obhajovali nezodpovednosť tých štátov, nielen Grécka, ale povedzme aj Portugalska a Španielka, ktoré, najlepšie by bolo, keby opustili na čas eurozónu, keď sa skonsolidujú, mileradi ich do takzvanej silnej menovej únie za účasti Slovenska prijmeme. Bolo by dobré, keby ste to tlmočili možno v Bruseli svojim priateľom z internacionály a možno by to pomohlo viac, ako takéto útočenie povedzme v rámci slovenskej politickej scény.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.10.2011 o 18:10 hod.

Mgr.

Rafael Rafaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:12

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážení členovia vlády Slovenskej republiky, vážení páni poslanci, panie poslankyne, keď strana Sloboda a Solidarita v roku 2009 vznikla, rozhodli sme sa priniesť na politickú scénu niečo nové. V prvom rade sme sa rozhodli ponúknuť ľuďom stranu, ktorá bude na politickej scéne skutočne hájiť ich záujmy.
Verejnosť si zaslúžila, aby mala vo vláde stranu, ktorá neprišla klamať, zatajovať, kradnúť, vypisovať pochybné nástenkové tendre a tunelovať. Som presvedčený, že ľudia naše posolstvo, ktoré sme im pred parlamentnými voľbami vyslali, pochopili správne. Dvadsaťdva mandátov pre parlamentného nováčika bolo obrovským úspechom a hovorilo za všetko. Prvé mesiace neboli jednoduché. Čelili sme kritike, ohováraniu, osobným útokom. No túžba po reálnych výsledkoch, ktoré sme chceli a stále chceme po sebe zanechať, nám dávali silu dokázať, že SaS si zaslúži byť vo vláde Slovenskej republiky. Silnej vláde so silnou premiérkou, ktorá mala podobnú ambíciu ako strana Sloboda a Solidarita. Očistiť skorumpované Slovensko, zabezpečiť ekonomický rast krajiny a zanechať po sebe silnú, stabilnú krajinu, ktorá má čo ponúknuť svojim občanom. Nastoliť čestnosť a transparentnosť do nášho verejného života. Neklamať, nebáť sa a nekradnúť.
Dnes som sklamaný. Aj to je slabé vyjadrenie mojich pocitov, pretože rozhodnutie vlády Slovenskej republiky spojiť hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde napriek protestom ministrov za SaS zobralo opozícii aj teoretickú možnosť zahlasovať za euroval, pretože je logické, že strana SMER vládu predsa nepodporí. To je to, čo vláda dnes svojim rozhodnutím dosiahla.
Pri všetkej úcte, ale ja osobne toto rozhodnutie pokladám za veľmi nekorektný nátlak. Je to nátlak na stranu, ktorá je konzistentná vo svojich názoroch, ktoré prezentovala už v predvolebnej kampani, pred vstupom do vlády a ktorá svoj postoj nikdy nezmenila. Keďže strana Sloboda a Solidarita od začiatku deklarovala, že slovenských občanov nezradí a euroval nepodporí, výsledok je taký, aký je. Vláda Ivety Radičovej dnes s najväčšou pravdepodobnosťou skončí. Skončí unikátnym spôsobom. Vláda padne na hlasovaní, ktoré je v rozpore s programovým vyhlásením vlády, pričom strana, ktorá ako jediná bude hlasovať v súlade s programovým vyhlásením vlády, bude strana Sloboda a Solidarita. Strana SaS sa od začiatku nebála hovoriť nie, aj keď ostatní hovorili áno, a nemyslím tým teraz iba euroval. Mnohé vyjadrenia nám počas tohto roka naznačovali skryté signály o tom, že sme v politike ako takej nechcení. Nechcení so svojou snahou o novú a slušnú politiku. Sme pripravení na lavínu obvinení, ktorá sa po páde vlády spustí.
Chcem z tohto miesta ubezpečiť všetkých občanov, že napriek všetkému si my, členovia strany Sloboda a Solidarita, budeme stáť za svojimi názormi a hodnotami, s ktorými sme do parlamentných volieb a vôbec do politiky išli. Pád vlády nebude vinou strany Sloboda a Solidarita. Niekoľkokrát sme deklarovali, že budeme chrániť peniaze občanov, peniaze daňových poplatníkov Slovenskej republiky. Toto je presne ten prípad, pretože o nich tu ide, o nikoho iného. Ja som presvedčený, že budúcnosť potvrdí, že sme občanov Slovenska nepodviedli. Práve naopak, zachováme sa voči ním čestne a fér aj za cenu straty vládnych či parlamentných funkcií našich členov.
Dámy a páni, poslanci a poslankyne SaS, teraz si dovolím skonštatovať za všetkých štyroch ministrov našej strany, také lepidlo, ktoré by nás prilepilo k ministerským stoličkám tak, aby sme zradili svoje presvedčenie a svoje ideály, s ktorými sme vstupovali do politiky, ešte nikto nevymyslel. Nechceme tie kreslá za takúto cenu, a preto vás prosím, aby ste to vzali do úvahy a za euroval v navrhovanej podobe nehlasovali.
Ďakujem vám. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.10.2011 o 18:12 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:18

Alojz Přidal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister Galko, povedzte mi, o čo vám vlastne ide? Vám totiž vôbec nejde o schválenie alebo neschválenie eurovalu. Ja to už tak vidím. Veď vy ste koalícii odkázali, schváľte si euroval s Ficom a vláda bude pokračovať, nám to nebude vadiť. Veď, keď je euroval pre vás otázka života a smrti, tak vy ste mali povedať, keď schválite euroval s Ficom, tak my odchádzame z vlády. Vy teda vidíte, že euroval v Národnej rade Slovenskej republiky prejde, vy ale zhodíte túto vládu a pád vlády nebude vinou SaS-u? A koho, Marťanov?! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 18:18 hod.

Mgr.

Alojz Přidal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:19

Juraj Droba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán minister. Zhrnuli ste pozíciu našej strany veľmi dobre. Myslím, že pod vaše slová sa dokážeme všetci podpísať na sto percent. Nechtiac zareagujem na pána Přidala, aj keď je to reakcia na pána Galka.

Hrušovský, Pavol, podpredseda NR SR
Nemôžete, pán poslanec.

Droba, Juraj, poslanec NR SR
Nie, ja reagujem na pána Galka. Myslím si, že zabudol dopovedať jednu vec, a tá je, že SaS nespojila hlasovanie. Hlasovanie spojili traja ďalší koaliční partneri. Myslím si, že ak táto vláda padne, tak výčitky svedomia si môžu robiť títo traja koaliční partneri. Vynechajte, prosím vás, z toho láskavo SaS. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 18:19 hod.

Mgr. M.A., MBA

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:20

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Mohol by som sa vzdať vystúpenia a urobil by som radosť minimálne pánu poslancovi Slotovi, ktorý už pred chvíľkou naznačil, ktorý pred chvíľkou naznačil, že sa veľmi ponáhľa, ale musím povedať, že už samotná rozprava ma inšpirovala k niekoľkým poznámkam a nemusel by som hovoriť to, čo som chcel pôvodne povedať.
A práve preto, že vystupovali kolegovia zo Slovenskej národnej strany, pán poslanec Slota, chcem reagovať na vášho kolegu, na pána poslanca Mikolaja, ktorý vo faktickej poznámke sa pýtal, že keď schválime euroval, že kde to skončí, a hovoril o fiškálnej únii. No, dámy a páni, musím povedať, že to je dobrá téma. Fiškálna únia naozaj je vážna téma, ale pri vás by mi vôbec nevadila. Páni, keby vaše rozpočty kontrolovali v Bruseli a prípadne mali voči ním výhrady, alebo ich dokonca zakázali, tak by to bolo dobré. Ale rozpočty, ktoré predkladá táto vláda, si myslím, že môžu v Bruseli inšpirovať, oni sa môžu dokonca poučiť, že ako sa má pripravovať zodpovedný rozpočet, lebo tento rozpočet, ktorý my musíme z toho deficitu verejných financií mínus 8 % pod 3 %, ktorý musíme a takto ho chceme predložiť. Lebo takto konsolidovať verejné financie, to je aj vaše dedičstvo, že musíme prijímať nepopulárne opatrenia, lebo nechceme skončiť v Grécku, páni kolegovia zo SNS. Čiže toľko k fiškálnej únii, aj keď by som rád o tom diskutoval s vami dlhšie.
Teraz by som chcel povedať niečo kolegom zo SaS. Ja si myslím, že minister zahraničia Mikuláš Dzurinda mal veľmi dobré vystúpenie a chcel by som povedať k tej cene za euroval, páni, musíme pripočítať práve náklady, ktoré ja v tejto chvíli neviem vyčísliť. Kvôli tomu, že musíme v parlamente, áno, lebo väčšina to chceme, kvôli tomu, že musíme schváliť euroval, padne vláda. To je cena naviac. Tieto vyvolané náklady pre vašu tvrdošijnosť, tieto vyvolané náklady budú vyčísľovať v nasledujúcich týždňoch iní analytici.
Páni, lebo vy ste skrátili funkčné obdobie tejto vlády minimálne o dva roky. Páni, toto je vaša zodpovednosť.
Dámy a páni, ešte by som rád povedal, čo v tejto diskusii neodznelo, lebo odznelo tu už veľa vecí a keď by som nechcel opakovať to, čo hovorili predrečníci, tak chcel by som povedať, že máme naviac, a to je pozitívne. Slovensko má naviac v Európskej únii. Nie ako poslední, už tým sme stratili, že sme sa rozhodli, že my budeme hlasovať poslední. Vy si myslíte, že tí, ktorí sa na nás v Európe pozerali, to nevideli, že my sme takí, že sme sa zbabelo chceli skryť za tých pred nami, že oni to neschvália a že my budeme takí geroji? Prosím vás, na Malte to schválili jednomyseľne. Malťania majú viac filipa ako poslanecký zbor v Národnej rade? Páni poslanci, panie poslankyne, ja si myslím naozaj spolu s klasikom, že máme naviac. Máme naviac, veď my sme v tej Európskej únii neboli doteraz poslední. Áno, jeden čas, a už to spomínal minister zahraničia takisto, že za Mečiara v 90. rokoch nás vyradili na druhú koľaj, ako rokovať o vstupe do únie, sme boli posunutí na ďalšie, posledné miesto, ale veľmi ťažko, dokonca s ľavicou, s SDĽ-kou v prvej Dzurindovej vláde, alebo v druhej Dzurindovej vláde, keď sme dobehli zameškané a dostali sme sa do Európskej únie, ale potom aj zásluhou našich predchodcov, keď sme vstúpili do eurozóny.
Dámy a páni, my sme predbehli našich susedov. My sme predbehli Česko, Maďarsko, Poľsko. My sme boli naozaj v istých časoch, mali sme naviac a sme to aj dokázali. My ale, priatelia, tú našu výhodu, tú našu konkurenčnú výhodu, ku ktorej by som rád povedal za KDH, že my sme sa neponáhľali do eurozóny a vám chcem pripomenúť, ktorí si to ešte pamätáte, ako jediná z relevantných strán hovorila, radšej neskôr, lebo, lebo slovenská ekonomika je veľmi, veľmi zraniteľná, že radšej neskôr, ale keď sme tam a sme na jednej lodi, na spoločnej lodi, považujeme za svoju elementárnu povinnosť chrániť našu menu, a tou je, bohužiaľ, pre vás, euro.
Páni a dámy, my sme v oveľa horšej situácii dnes, ak sa naplnia katastrofické vízie a scenáre, ako tí, čo euro nemajú. Česi majú svoju menu, ak sa náhodou naplnia scenáre, že euro rachne, no tak Česi sú v istom zmysle za vodou. Oni majú svoju českú korunu, ale my budeme musieť prijímať opatrenia, ktoré majú záver, ani ho nechcem domýšľať, a to len pre našu neschopnosť povýšiť stranícke, resp. záujmy krajiny nad stranícke záujmy. Samozrejme, minister zahraničia, veľmi sa mi páčil jeho príspevok, lebo hovoril aj o bezpečnostných aspektoch toho, o čom dnes rozhodujeme. Vy si myslíte, že my sa môžeme dnes správať tak ako pred dvadsiatimi rokmi, keď sme sa rozhodli prehradiť Dunaj?! Dámy a páni, to sa nedá zopakovať. Pätnásťmiliónové Československo si to mohlo dovoliť, ale my máme päť miliónov a náš sused má desať miliónov. Pozrite sa, čo robia v okolitých krajinách, ako sa oni pripravujú na ťažké časy?! Vy si myslíte, že niekto si bude pre Slovensko páliť prsty?! Že Nemci alebo Francúzi?! Ste na veľkom omyle. Každý bude strážiť svoje záujmy. A pánu Slotovi chcem povedať, že po novom roku na Budapešť nebude môcť ísť ani na tanku, lebo koncom tohoto roka končí tankové vojsko v slovenskej armáde.
Dámy a páni, uvedomujete si tie konsekvencie?! Nechcem to nahlas ďalej domýšľať. My teraz rozhodujeme o veľmi vážnych veciach.
Pánu kolegovi z rozpočtového výboru chcem povedať, Jozef, teraz je ten čas, lebo ty si sa pýtal niekoľko razy aj cez médiá, že nedá sa odpovedať naraz na otázku, že či mám rád bryndzové halušky, alebo či skočím bez padáku z lietadla. No, Jozef, je taká situácia, keď musíš odpovedať jednou odpoveďou. Áno, skákať bez padáku z lietadla je blbosť, ale musíš obetovať bryndzové halušky. Tomuto rozumie každý.
Ja chcem teraz poďakovať pani premiérke, dámy a páni, to, čo ona urobila, bolo jediné zrozumiteľné stanovisko. Takto to funguje v normálnych demokraciách a som rád, že ona sa zasprávala štátnicky, aj keď niektorí to máte problém pochopiť.
Poslanci za Kresťanskodemokratické hnutie budú hlasovať ako jeden v tejto veci. My si uvedomujeme vážnosť situácie, nás to mrzí, že už nie sme takí úspešní, ako sme boli nedávno, ale urobíme všetko pre to, aby sa pozícia Slovenska v Európskej únii ďalej nezhoršovala.
Ďakujem za vašu pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.10.2011 o 18:20 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video