24. schôdza

11.10.2011 - 21.10.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

11.10.2011 o 21:32 hod.

Ing.

Martin Pado

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 21:19

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Hovorilo sa tu o zodpovednosti a slobode hlasovať a spájať a vyjadrovať sa jedným slovom a jedným tlačítkom k rôznym otázkam. Ja by som k tomu, čo tu zaznievalo v tej súvislosti so slobodou chcel povedať jedno, ak má byť moja sloboda obmedzená tým, že kritérium členstva v čomkoľvek budúco-európskom má byť sklopený, stiahnutý chvost, tak si nemyslím, že by to tak malo byť. Európa by mala stáť na základoch poctivosti, výkonnosti a ochoty odriekať si, ak je taká doba, a nie na kritériu jednohlasného hlasovania za niečo. Myslím si, že to nie je cesta. A je úplne jasné, že so stiahnutým chvostom v principiálnych otázkach ťažko Európu pohneme k lepšiemu.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 21:19 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 21:20

Ondrej Matej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega Ondro Dostál, ale aj kolegovia zo strany SaS, niekoľko hodín tu počúvam z vašich úst, aj z tvojich pán kolega, že prečo vlastne euroval, rozšírenie eurovalu jedna nechcete podporiť. Lebo sú tu nezodpovední politici, šafári sa tu a nič sa nemení.
No, ja tomu dosť dobre nechápem a je mi troška aj ľúto, lebo za posledné dva mesiace sa výrazne zmenila Európska únia, výrazne sa zmenila eurozóna. Mnohé z podmienok, ktoré si tu kládol aj ty, ktoré tu kládli aj kolegovia zo strany SaS, dnes sú splnené. Rada ministrov jasne schválila prísnejšie rozpočtové pravidlá, účasť privátneho sektora. A ja len nerozumiem jednej veci, aj vďaka vašim krokom sa práve to, po čom vy túžite, deje, a vy teraz, keď to môžeme spoločne v tej Európe presadzovať a môže byť náš hlas vypočutý, tak vy zrazu odchádzate preč. Idete preč z miestnosti a chcete sa na to pozerať za zatvorenými dverami. Povedzte, prečo je to tak.? Ondro Dostál, prečo nechcete byť účastní a tento proces pomôcť tej Európskej únii zmeniť? Aká je vaša podmienka? Bolo tu povedané niekoľko kompromisov, procedurálnych, obsahových, a stále nie. Toto mi v tom vadí, v tom vašom postoji. A preto je to nevyhnutné spojiť s dôverou vlády, lebo to je ten zásadný pohľad a rozpor. Čo chcete ešte, aby sa to zmenilo?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 21:20 hod.

Ing.

Ondrej Matej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 21:22

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Dubovcová, vláda pochopiteľne má ústavné právo spojiť hlasovanie o dôvere s hlasovaním o nejakej veci. Vláda to aj urobila. Ja sa v rámci slobody prejavu zasa môžem pýtať na dve absurdne spojené a nesúvisiace veci a niekto, koho sa pýtam, mi môže odpovedať, alebo nemusí odpovedať, alebo mi môže odpovedať, ako chce. Hrať sa na to, že ktoré hlasovanie je s ktorým spojené, ktoré je prvé a ktoré je druhé, no obe hlasovania sú dôležité. Nie je to tak, že hlasujeme o jednej veci a je úplne jedno to, čo je s tým spojené.
Pán poslanec Chren, tie slová do kameňa, to som naozaj len citoval, autorka je Lucia Piusi, ja som len trochu sa snažil rozviesť jej základnú myšlienku, ale ak niečo treba vytesať do kameňa, tak tú základnú myšlienku.
A pán poslanec Matej, no tak to rád si vypočujem, ako výrazne a zásadne sa zmenila Európska únia. Európska únia sa stále výrazne a zásadne mení, len nemám ten pocit, že Európska únia sa mení tým správnym smerom. Európska únia dnes smeruje k ešte väčšej centralizácii, k ešte väčšej harmonizácii a euroval je dôležitý krok na ceste týmto smerom. Ja neviem z OKS žeby niekto s nami preberal nejaké kompromisy, ale môžem za seba povedať, že ja nevidím problém iba v tom, akým spôsobom bude Slovensko do eurovalu zapojené, ja si myslím, že euroval by nemal byť schválený nielen kvôli Slovensku, ale aj kvôli Európskej únii. A ak raz bude schválený, tak aj ak by sa prijal nejaký kompromis, tak ten kompromis veľmi rýchlo vyprší a my budeme do toho vtiahnutí úplne naplno.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 21:22 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:25

Martin Pado
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Pôvodne som myslel aj ja, že tu nebudem a že sa pokúsim byť na konci, no možno pán Viskupič chce mať posledné slovo, nech sa páči.
Pokúsim sa hovoriť veľmi krátko. Vy, ktorí nechcete hlasovať za euroval, celý čas omieľate, že podporujete Ivetu Radičovú. Máte to tu, hovoríte to, či zhora alebo odtiaľ. Je to skvelé, len keby ste slová nahradili činmi. A nielen vtedy, keď je nad slnko jasná podpora, ale aj vtedy, keď tá podpora nie je jednoduchá. Vyhovárate sa na znenie koaličnej zmluvy, ale len tam, kde vám to vyhovuje. Euroval v koaličnej zmluve nie je, ale v koaličnej zmluve je podpora vlády. Jeden subjekt žiada tri subjekty, aby vyšli v ústrety jemu a nehlasovali za to, čo v koaličnej zmluve nie je. Tri subjekty žiadajú jeden, aby hlasoval za to a správal sa tak, ako v koaličnej zmluve napísané je.
Pán predseda Sulík, dnes to tu už odznelo, že vaše predchádzajúce pripomienky, ktoré najprv boli brané akože možno zosmiešňujúco, nakoniec sa stejne dostali do eurovalu. No nestačili tie dve, vždy prišli nové a nové a nové. Tento postup, stupňovaný postup požiadaviek je len jasným svedectvom o tom, že v podstate je to, podľa mojej mienky, naťahovanie času. Zistili ste, že veľká časť obyvateľov, ja neviem koľko percent, dvadsať, tridsať, pätnásť, je proti, tak prečo sa nezviesť na tejto vlne? Ja som presvedčený, že vôbec tu nejde o euroval, ale ide tu o stotožnenie sa práve s postojom týchto ľudí, ktorí to neschvaľujú. A nakoniec vy dobre viete, že euroval schválený bude tak alebo tak. A dokonca, a to ma zaráža, vám by vôbec nevadilo, keby sme euroval schválili v rozpore s koaličnou zmluvou. Vy nás k tomu nabádate, aby sme oddelením hlasovania o eurovale a oddelením hlasovania o vyslovení dôvery vláde Ivety Radičovej zabezpečili hlasovanie opozičného SMER-u s tromi koaličnými stranami za euroval. Dokonca nás k tomu nabádate. Na druhej strane hovoríte o porušovaní koaličnej zmluvy a programového vyhlásenia. Takže SMER na to dal jasnú odpoveď a my to vieme už dávno a viete to aj vy. Zahlasuje vtedy, keď sa dohodne vláda, alebo vtedy, keď dôjde k rekonštrukcii vlády.
A tu je vysvetlenie, prečo je spojené hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vlády. Jasné, že vy to veľmi dobre viete, aj SaS, aj kolegovia z OKS, ktorí tu o tom hovorili. Pretože je v tom obyčajné pokrytectvo a treba, aby to vyšlo navonok. Práve preto, nie je to pre iné videnie sveta, ako sa tu snažíte podsunúť, ako vy vidíte svet ináč, ako my. Aj ja som nesúhlasil nie s jedným zákonom, naposledy so zákonom o lieku. Dal som to aj najavo, nakoniec som za ten zákon zahlasoval. Veľmi nerád, ale zahlasoval som za to. A dalo by sa nájsť aj viac takých bodov.
Ja rozumiem vašej rozpoltenosti a rozumiem aj snahe o zosmiešňovanie pri rôznych prirovnaniach, spájanie so zvieracou ríšou. Chápem obhajobu vážnu i smiešnu, ale akokoľvek sa budete snažiť, je jasné jedno a to je jasné aj vám, vláda Slovenskej republiky a cez vládu Slovenskej republiky Slovenská republika sa zaviazala k eurovalu a my to chceme schváliť tak, ako nám to ukladá koaličná zmluva. Je to naša vláda. Vy tvrdíte, že je to aj vaša vláda, ktorú stále podporujete. Tak, ak je to vaša vláda a ju naozaj podporujete, tak urobte to, čo po vás aj tá vaša vláda žiada. Neviem, čo je na tom nejasné? Podpora vlády je hlasovanie za návrh vlády. Nehlasovanie za návrh vlády, je nepodpora vlády. A ak máme schváliť to, k čomu sa vláda zaviazala, a vy s tým nesúhlasíte a nechceme porušiť koaličnú zmluvu, tak je nutné zaplatiť to, čo som už dnes povedal a povedal to aj minister zahraničných vecí Dzurinda, zaplatiť cenu za hlasovanie so SMER-om. Tú cenu ste stanovili vy a nie my. Ak nechcete hlasovať s vládou, tak tú vládu nepodporujete. Zaplatíme za to všetci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.10.2011 o 21:25 hod.

Ing.

Martin Pado

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 21:31

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja by som nadviazala hneď na vaše posledné vety, žiadať od partnera, aby diametrálne zmenil svoj názor, je násilie, nesloboda a popieranie plurality a slobody názorov. A ak je toto slobodný a demokratický parlament, je možné tu vysloviť iný názor a je možné hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia bez toho, aby kedykoľvek bola, alebo viselo to, alebo celá vláda visela na takejto nezhode.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 21:31 hod.

Mgr. Bc.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 21:31

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Pado, iba jednu poznámku. Myslím si, že vieme asi, ako to dnes dopadne, ale vzhľadom na to, že som bol účastný tých posledných koaličných rád, kedy sa o eurovale vlastne rokovalo, nikdy sa nezmierim s argumentáciou jednostrannou v tomto prípade. Ani s takou, ktorá bude hovoriť o tom, že na vine je SaS, ani s takou, keď SaS bude hovoriť, že na vine sú tri koaličné strany. Na vine sú všetky štyri koaličné strany, že si túto koalíciu dostatočne nevážite a neboli ste ochotní urobiť ten posledný krok k tomu, aby ste sa dohodli. Vôbec ste neboli ďaleko a podľa mňa stále nie ste ďaleko od dohody, len nevidím absolútne žiadnu snahu, že by sa tu niekto chcel naozaj na poslednú chvíľu dohodnúť a myslím, že ten priestor tu je a stále tu bol.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 21:31 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 21:32

Martin Pado
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pani poslankyňa, ja hovorím o zodpovednosti, o zodpovednosti všetkých, aj vás, aj nás. A hovorím aj o demokratickej forme vlády, o spôsobe parlamentnej formy vládnutia, o tom, čo by ľuďom, ktorí sedia v parlamente, malo byť dávno známe a jasné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 21:32 hod.

Ing.

Martin Pado

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 21:34

Pavol Paška
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predseda. Chcel som len požiadať presne o prestávku na poradu klubov pred hlasovaním. Takže je to čas dostačujúci, ktorý ste stanovili. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 21:34 hod.

Mgr.

Pavol Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 22:01

Ivan Mikloš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, uvedomujem si, že týmto vystúpením otváram znovu rozpravu. Robím tak preto, že vás chcem požiadať, ale požiadať aj o dohodu, nemáme záujem naťahovať ďalej túto diskusiu, ale o vystúpenie ešte požiadala pani premiérka. Myslím si, že by vystúpiť mala.
Zároveň vám spoločne s pánom spravodajcom dávame ponuku, že ak sa neprihlásia do rozpravy žiadni ďalší poslanci, nevystúpime už ani my, teda ani on, ani ja, v záverečnom slove, teda vôbec nevystúpime.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

11.10.2011 o 22:01 hod.

Ing.

Ivan Mikloš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:02

Iveta Radičová