32. schôdza

13.2.2014 - 13.2.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

13.2.2014 o 18:30 hod.

Mgr.

Branislav Škripek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:04

Jana Laššáková
Skontrolovaný text
Nech sa páči, pani poslankyňa Ritomská, máte slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2014 o 18:04 hod.

JUDr.

Jana Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:05

Mária Ritomská

Vystúpenie v rozprave 18:16

Helena Mezenská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážení prítomní poslanci, normálnemu človeku je ťažké, smutné, smutne žiť na Slovensku. Je smutné žiť v krajine, kde nútime normálnych ľudí žiť v kolotoči stále neustávajúcich podvodov a dokonalých zohraných klamstiev na najvyšších politických úrovniach. Je smutné žiť v zakliatej krajine, kde tí, čo sa bez zábran a ostychu do čela jej riadenia hrnú, keď sa napokon chopia moci, vedome klamú a kradnú. Je smutné žiť v krajine, kde aj keď tých, čo zo zrád usvedčia, nemajú ani toľko cti a ľudskej dôstojnosti, aby boli schopní si vinu priznať a priznané zlyhanie a páchané škody aj tak, ako sa na slušných ľudí patrí, napraviť. Je naozaj smutné a smutne normálnemu človeku žiť v krajne, kde sa korupcia stala štandardnou parlamentnou normou, normou výkonnej moci spoločensky už legitimizovanou a pomaly aj uznanou a prehliadanou pracovnou metódou. Normálnemu človeku je naozaj smutne žiť v krajine, kde nie ju chuť ani prejavená ochota z najvyšších miest verejný život sfunkčniť a očistiť k praktickému úžitku a ku prospechu všetkým ľuďom. Je naozaj ťažké žiť v krajine nevýhodných, predražených a pre ľudí neprospešných verejných zmlúv, ktoré občania a ani im oddaní poslanci nemôžu ovplyvniť. Je naozaj smutné žiť v krajine, kde tí, čo usvedčujú vládnych papalášov a rovnako ich kritizujú, nie sú pripravení národ zjednotiť a ani predložiť náhradné alternatívy alebo návrhy.
Je naozaj hanba žiť v krajine, kde premiér predstieravo a falošne volá po spolupráci, keď v skutočnosti dialóg a diskusiu odmieta. Je naozaj hanba žiť v krajne, kde namiesto priznania si viny a zodpovednosti, tí, čo zlyhali, ukazujú prstom na iných.
Je smutné žiť v krajine, kde premiér vyzýva ku skutočnému hodnotovému súboju, pred ktorým sám zbabelo zuteká hneď na jeho začiatku. Je naozaj smutné žiť normálnemu človeku v krajine, kde tí, čo sú pri moci, bez viny a výčitiek bezbreho kradnú a tak stále viac ožobračujú a zbedačujú svoj vlastný národ. Zabudli pri svojom, zabudli na to, že pri svojom nástupe mu dali sľub oddanosti a vernosti, ktorý dnes lacno zahodili za hlavu. Je naozaj smutné žiť v krajine, kde 70 % ľudí zápasí o každý cent na chlieb a základné životné potreby a pritom sociálni ministri sa vyvážajú na honosných limuzínach a zabávajú sa na jachtách. Normálnemu človeku je naozaj smutné žiť v krajine, kde napriek prepadajúcej sa úrovni života sú mnohí ľudia politickým marketingom klamaní natoľko rafinovane a prefíkane, že zradnej a dobre maskovanej vláde sami uveria. Je smutné, že tí, čo to všetko spôsobujú a čo bezohľadne zneužívajú svoju moc, parazitujú tak na nevedomosti a neinformovanosti ľudí, to nevedia ani dnes zastaviť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.2.2014 o 18:16 hod.

Mgr.

Helena Mezenská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:20

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, kolegyne, kolegovia, je ťažké k téme, ktorú nastolili predkladatelia, ktorá sa dotýka veľmi smutnej, veľmi smutného obrazu fungovania teraz politického systému, politickej kultúry našej exekutívy alebo všetkých zainteresovaných subjektov, ktoré by mohli a mali plniť v spoločnosti úlohu možno nejakého symbolu, symbolu zodpovednosti a symbolu dôvery a dôveryhodnosti, ak majú plniť o nič menší, alebo o nič menšiu úlohu, ako je riadenie krajiny a zastávanie verejného záujmu. Vôbec nemám ambíciu sa opakovať a mám pocit, že bolo povedané veľa. Možno by sa dalo povedať ešte omnoho viacej. A nemám ambíciu sa opakovať. Do tejto debaty by som chcel doplniť jednu tému, nazvem ju politická rezistencia. Alebo to, akým spôsobom dokáže politik, obhajca verejného záujmu vyvodzovať takzvanú politickú zodpovednosť.
Na začiatku sme tu mali pokus alebo niekoľko pokusov, ako zvrátiť tému, ale jeden možno padne na úrodnú pôdu. A to je to, že vraj v tejto kauze bola vyvodená politická zodpovednosť. Pán kolega Brocka s týmto nesúhlasil a povedal, že presne naopak, ten, kto na záver procesu chcel zatiahnuť ručnú brzdu, bol nakoniec odvolaný, minister bol odvolaný, ministerstvo zrušené, stopy sa viac či menej darilo zametať. Nedarilo sa ich úplne a nepodarilo sa ich, našťastie, úplne. A možno aj preto v tomto slede po piatich rokoch stojíme aj na pôde tohto parlamentu a riešime dôsledky emisnej kauzy. Dôsledky emisnej kauzy neodídu ani po tejto schôdzi a myslím si, že budú strašiť ako zdvihnutý prst a výkričník ešte v našom verejnom priestore dlho.
Chcem povedať, že sa pýtajú ľudia, pýtajú sa to médiá, pýtame sa to často aj my, že v rámci tej politickej rezistencie a ochrany tých svojich a vlastných, kde je hranica? A možno ste zachytili, kolegovia zo SMER-u a kolegovia z iných politických strán, že v Anglicku, v bašte a kolíske demokracie a parlamentnej demokracie, kde majú tak isto na mysli v kríze zastupiteľskej demokracie to, že volení zástupcovia ľudí alebo tých, ktorí získajú mandát, nemajú tieto funkcie naveky. Ak niekto urobí nejakú chybu, nejaký prešľap, tak o funkciu jednoducho prichádza. Možno ste zachytili, že 10. 2. tento rok prišiel o funkciu minister pre imigračnú politiku Mark Harper iba za jednoduchú vec, zamestnával upratovačku, ktorá nemala povol..., pobyt na, povolenie na pobyt v krajine.
Čo by sa stalo v našej krajine? Predpokladám, že by z toho bola nejaká marginálna téma, uprataná a veľmi účinne zametená pod koberec. Žiadna politická zodpovednosť nefunguje.
Ale nemusíme chodiť ďaleko, lebo Anglicko predsa len z hľadiska sedemstoročnej histórie vývoja demokracie sa nám môže zdať ako príliš ďaleký príklad a čaká nás ešte príliš dlhá cesta. Ale máme tu príklady od suseda z Poľska, kde minister dopravy Slawomir Nowak odstúpil v novembri minulý rok pre podozrenie, že nepriznal nákup drahých luxusných hodiniek. O drahých luxusných hodinkách sú v tejto krajine báje, povesti a vieme koľko predstaviteľov a ktorí z nich sa takýmto skvostom a klenotom sa chvália. No, hold, v Poľsku toto spôsobuje pád ministra. Alebo pán Budzanowski, takisto z Poľska, odvolaný za memorandum, podľa ktorého sa zvažovala výstavba plynovodu zo Sibíru. Čiže rezistencia a citlivosť na to, aby zastupiteľská demokracia a parlamentarizmus ako taký mohol mať váhu nie v trápnych a podľa mňa veľmi účelových, politologických štúdiách, kto je, alebo kto nie je štandardný, ale v reálnych činoch, že keď som spravil nejaký prešľap, tak nie som prilepený ku kreslu, ktoré zastávam, ale musím pred svojimi kolegami zo strany, pred verejnosťou, pred kolegami z opozície vyvodiť politickú zodpovednosť.
Kauza emisie nie je ani prípravný proces memoranda, nie je ani témou drahého šperku a netýka sa ani tak citlivej veci svedomia nejakého ministra, ktorý si myslí, že keď, síce nevediac, ale zamestnávajúc upratovačku, ktorá nemá povolenie na pobyt, odstúpi. Ale všetci predrečníci, dokonca každý jeden predstaviteľ z vlády, ktorý sa snažil akokoľvek z čísla 47 mil. eur a dokonanej kauzy nejakým spôsobom vyhovoriť, tu tento citlivý prístup k mandátu nemá. Potom si ja myslím, že ťažko, veľmi ťažko budeme ľuďom vysvetľovať, prečo a kto zastáva jednotlivé funkcie a krízu elít, ako to nazýva náš eurokomisár Šefčovič, alebo krízu zastupiteľskej demokracie, krízu parlamentarizmu, nástup extrémistických síl. Tomuto budeme veľmi ťažko čeliť, pretože ak nebudeme dôsledne uplatňovať to, že ten, kto je zodpovedný a ten, kto urobí chybu, má či už z vlastného popudu alebo na základe členenia nejakého vnútrostraníckeho mechanizmu, a keď ani ten nás nezaberie, tak potom aj priamo v parlamente jednoducho sa funkcie vzdať. Nepomáha to riadeniu krajiny, nepomáha to nikomu z nás. Ľudia sú z toho otrávení a neveria a postupne nebudú veriť v silu parlamentarizmu, v silu zastupiteľov. A hlavne tomu, že by ich niekto vedel vypočuť a reprezentovať na úrovni či už parlamentu alebo vlády.
Vyzývam preto kandidáta na prezidenta, ktorý aj podľa môjho názoru a názoru iných zneužíva funkciu premiéra, aby sa vzdal funkcie predsedu vlády počas prezidentskej kampane. Viem, že by musela nastať rekonštrukcia vlády, ale nech sa stane pred prezidentskými voľbami, nie až potom. A aby sa naozaj postavil čelom a ako chlap k tomu, že je veľmi zvýhodnený oproti akémukoľvek kandidátovi, ktorý sa prezidentských volieb zúčastňuje. Neviem, či táto výzva padne na pôdu a nechcem, vôbec nemám najmenší úmysel odchádzať od témy emisií, ale tieto dve témy sa jednoducho nedajú pre túto chvíľu od seba oddeliť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.2.2014 o 18:20 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:29

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán kolega, súhlasím s tebou, čo si povedal. A chcem ťa iba doplniť, že dúfam a chcem veriť, že sa ešte vo svojom živote dožijem toho, že v slovenskom parlamente poslanci, ktorí budú zastávať funkcie a urobia nejaký prešľap, tak bude to taký dôvod, ktorý vyvodí v ich svedomí potrebu dobrovoľne odstúpiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2014 o 18:29 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:30

Branislav Škripek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Vážené dámy kolegyne, vážení páni kolegovia, poviem veľmi krátko a možno len pár slov, čo ma vážia na srdci voči tomu, čo vidíme v našej krajine. Vôbec nebudem rozoberať, kto, čo urobil tuná, aký obchod, ale pripomeniem pár slov, ktoré ste napísali do programového vyhlásenia vlády. A spomínam si na dva roky, kedy ako nový človek, ako nový člen parlamentu pozerám na politiku z tohto pohľadu. A musím povedať, že tu nevidím jednu najvážnejšiu a najpodstatnejšiu vec, ktorá platí tisícročia, platí od úsvitu existencie sveta.
Keď som tu nastúpil a vláda predstavila svoje programové vyhlásenie, tak som sa v ňom dočítal veľmi zaujímavé a dobré veci. A povedal som, že sme poverení zodpovednosťou, že v tomto národe si ľudia naozaj vážia, keď im niekto povie niečo dobré, kvalitné a ponúkne im, čo pre nás má. A že v tomto v tejto krajine sa už dlhodobo sťažujú ľudia na politikov a že vy ste dostali ohromnú výzvu do rúk, dostali ste obrovskú zodpovednosť. A zacitoval som podstatný výrok z Knihy prísloví 29. kapitoly: "Keď vládnu spravodliví, ľud sa raduje, ale keď vládnu zlí, ľud lká alebo plače, ľud vzdychá." A inde je napísané, že: "Kde niet dobrej vlády, upadá celý národ." A ja som si není istý, že po týchto dvoch rokoch a po tých mnohých predchádzajúcich sa naozaj dá povedať, že by tento národ bol pozdvihnutý, že by bol pozdvihnutý do stavu, aby sa mu darilo viacej.
My sa tu teraz zaoberáme niečím čo, kvôli čomu opozícia sa rozhodla zvolať mimoriadnu schôdzu. A ja som si uvedomil, tá mimoriadne schôdza je kvôli tajomstvu. To je kvôli tajomstvu, či pán premiér vedel o predaji emisií, alebo nevedel. A ja som si uvedomil, že pán premiér má niekoľko tajomstiev, že to je taký tajuplný premiér, ktoré nám nechce prezradiť. Nuž, nikto z neho to tajomstvo nedostane. Ja len niektoré zosumarujem.
Vraj existuje správa, tajná správa Slovenskej informačnej služby, že pán premiér bol informovaný dopredu, že ten podvodný predaj emisií nastane. Ale zostalo tajomstvom, či je to pravda. Ja ako člen kontrolného výboru som požiadal, aby pán riaditeľ SIS iba povedal, či je tá správa pravdivá, či existuje alebo neexistuje. Ale všetci členovia SMER-u povedali, že hlasujú proti tomu. Inokedy sme sa dozvedeli jedno tajomstvo. Je to už dávnejšie v našej politickej histórii, že existuje nejaká nahrávka a na nej niekto rozpráva o tom, že vlastnou hlavou zohnal peniaze. Ale doteraz sme sa nedozvedeli, koho hlas to je. To je proste ďalšie tajomstvo v tejto krajine. Je to len, je nejaký hlas podobný zrejme pánovi premiérovi, ale nevieme, či to je on, pretože to je tajné. Ale existuje ďalšie tajomstvo. My stále nevieme, či pán premiér bol v tom byte, kde sa schádzali rôzni zaujímaví ľudia. A ten spis, ktorý to zaznamenáva, sa volá spis Gorila. My stále nevieme, či tam pil kolu alebo nie.
A takýchto tajomstiev je viac a viac. Tie rôzne tajomstvá jednoducho zostávajú tajomstvom a vyzerá to tak tajomne. Lenže od nás a od predstaviteľov sa očakáva, že budeme konať spravodlivo. Ja to poviem znovu, v Biblii je napísané, že "spravodliví, keď vládnu, tak sa darí celej krajine". Teraz to citujem trošku voľne. A iný citát poviem, že: "Spravodlivosťou vládca privádza blahobyt do krajiny". A zase inde: "Kde niet dobrej vlády, upadá celý národ."
A znovu, odkiaľ pochádza múdrosť? Ja chcem povedať predstaviteľom našej krajiny, že múdrosť pochádza od Boha, a kto ju nemá, potom nemôže dobre vládnuť. Múdrosť je pokora pred Bohom. A ak bude existovať nerešpekt voči Bohu, nerešpekt voči spravodlivosti, potom bude nasledovať úpadok a bude nasledovať zloba. "Spravodlivosťou kráľ privádza blahobyt do krajiny, kým vydierač ju vedie do skazy." Príslovie, 8. kapitola: "Bázeň pred Bohom je nenávisť ku zlu." Ale ako keby sa nedalo v našej krajine hovoriť o tom, že to zlo chceme odsúdiť, že to zlo naozaj chceme odstrániť. Akoby sme nemohli hovoriť o tom, že zlo budeme potláčať. Ale ja som sa to v programovom vyhlásení vlády dočítal. Je tam napísaných niekoľko viet, niekoľko vecí, že: "Vrátime ľuďom nádej, že žijú v spravodlivej a bezpečnej spoločnosti, kde sú občania nositeľmi humánnych a demokratických princípov, kde sa rešpektuje zákonnosť a zásady právneho štátu". Toto je programové vyhlásenie vlády.
Viete, čo je také ťažké? Ak náhodou pán premiér dopredu vedel, veď ak mu tá správa neprišla, že bude podvodne predaných množstvo emisií, potom stačí to odtajniť alebo stačí povedať, ako to bolo. Ale tým, že budeme zažívať zrušené schôdze, alebo že tu prejavia predstavitelia tejto vlády taký postoj, že my vás nebudeme počúvať. Zakladali sme tu niekoľko takýchto schôdzí. Nepripustená schôdza o emisiách prednedávnom. Nepripustená mimoriadne schôdza k nebankovkám, trošku dávnejšie. Nemohli sme poriadne rokovať o generálnom prokurátorovi, trošku dávnejšie. Aj z minulého odvolávania pán premiér odišiel a vo svojej reči, ja som si ju zaznamenal, bolo množstvo slov vyvyšovania, že boli sme dobrí, ale vy a iní boli hlupáci, a budeme ich zhadzovať. A keď to aj nepovedal pán premiér nejakým zlým slovom, tak to povedal svojím tónom alebo príkladmi. A teraz povedal, že celá opozícia je ako kŕdeľ vrabcov. Áno, je to asi tak možné. Tá roztratenosť je viditeľná, alebo tá rozbitosť. Ale viete, ak ten, kto vládne, robí sa veľkým a vyvyšuje sám seba, prepáčte, teraz ja nepoviem, že aký je zlý pán premiér, nepoviem to, ale pýcha je viditeľná. Na každom človeku, čo vyvyšuje sám seba, je pýcha viditeľná. Následne to bol pán minister Kaliňák. A napriek tomu, že pôsobil veľmi pokojne a snažil sa hovoriť skutočne vyvážene, je viditeľné, že hovoril zhora, takým spôsobom, ktorým ponižoval druhých.
A preto sa znova opýtam, alebo poviem a zdôrazním, že ak nebudeme rešpektovať ďaleko viacej pokoru a úctu k spravodlivosti, veští to hnusný pád. Pýche predchádza pád. A poviem to presne, citát, ktorý hovorí o tom, odkiaľ je múdrosť: "Prvým krokom k múdrosti je úcta voči Bohu. Pravou rozumnosťou je poznanie Najvyššieho." A inde sa hovorí: "Ak si múdry, toto ti bude na osoh, ale ak si namyslený, bude ti to na škodu." Ale ak predstavitelia sú akýmkoľvek spôsobom namyslení a ak tu sa neustále bude prikrývať zločinnosť akýmkoľvek spôsobom, priatelia, všetci viete, politici v tejto sále, vy všetci viete, že ešte nebol odsúdený zločinec v tejto krajine. A je to hrubá nespravodlivosť, že sa tu bezmocne všetci prizeráme. A kto už to má urobiť, aby konečne sa zastavilo toto zlo?! Lebo všetci sa tu prizeráme na to, že sa to deje ďalej a ďalej a ďalej a ďalej, a môžme si zodrať na tom jazyk.
Vo vašom vyhlásení je napísané: "Vláda vytvorí podmienky na dôsledné rešpektovanie princípov právneho štátu, dodržiavanie zákonov, upevňovanie právnej istoty, na boj proti organizovanej kriminalite." Nerozprávame tu o organizovanej kriminalite? Priatelia, veď keď viete, ako to je a máte v rukách všetky kontrolné mechanizmy tohto štátu, Boh od vás žiada, aby ste niekoho zavreli, kto za to zodpovedá. Keď boli sestričky protestovať pred Úradom vlády, tak pán premiér nemal v sebe toľko pokory, aby tam išiel povedať, sestry, to je blbé, že ste v takomto stave. Ale viete, koľko sa hovorilo, že treba pre nich na navýšenie platov? Púhe dva milióny. Ale celý čas hovoríme, že viete o tom, kde je 47 mil. eur. To je tak ťažké byť spravodlivejší v tejto krajine?
Tento parlament má kontrolovať vládu. A ja sa pýtam vás, parlamentná strana SMER, či vy kontrolujete vládu? Vás sa pýtam, členovia kontrolného výboru činnosti SIS, či ste boli ochotní vyžiadať si obyčajnú kontrolu pána riaditeľa SIS. Keď sme na výbore pre nezlučiteľnosť funkcií žiadali, aby pán Harabin prišiel len vysvetliť niektoré dokumenty, tak všetci smeráci sa zdržali a zastavili činnosť tohto výboru. Prosím vás, aj vy musíte mať svedomie, aj vy sa musíte zodpovedať. Ja viem, niektorí ste ma dnes oslovili, či sa toto Bohu páči, že sme tu na plagát napísali, kam zmizlo niekoľko miliárd? Priateľu, znamená to kolega, že rešpektujete Boha, respektíve nad tým premýšľate, že Boh by sa nad tým mal zamýšľať. Áno, Boh to sleduje. Ak nebudeme rešpektovať Božiu autoritu, prinesieme zlo na túto krajinu a prekliatie. Prekliatie znamená, že sa tu nebude dariť v tejto krajine. "Boh sa pyšným protiví, ale pokorným dáva milosť." A ja si myslím, že táto krajina potrebuje Božie požehnanie, a nie rozbroj.
A tak je to moja, to, čo vám pripomínam, máte napísané vo svojom programovom vyhlásení o komplexnom postihovaní daňových podvodov, vrátane colných podvodov, "prijmete opatrenia, ktoré zabránia nekalým činnostiam pri zánikoch obchodných spoločností". Stalo sa to? Máme ešte dva roky, poviete? Inde je napísané, že sa zúži priestor pre korupciu. A zasa ste napísali, že "spružní sa systém čerpania prostriedkov, zníži sa riziko zneužívania týchto zdrojov, vytvoria sa podmienky na aplikáciu zákona o preukázaní pôvodu majetku". Viete, že sme ten zákon už dali do užívania. A stalo sa to? Nestalo sa to. "Vláda bude garantovať sociálnu spravodlivosť," ste mali vo svojom vyhlásení vlády. Narátal som vám tam vyše tristo sľubov. A to som nedorátal po 65. stranu. Vaše vyhlásenie má 65 strán, na 27. bolo 264 sľubov, že ako to bude lepšie.
Ale nielen o to ide, čo je teraz zlé, posledných pár krátkych mesiacov snáď, ale že ešte tu neboli vytvorené nástroje na to, aby za kauzy, kde v iných krajinách odstupujú politici, to najmenej, sú zodpovední za to a sú trestne stíhaní, tu sa neudeje nič, priatelia.
A tak je tu moja posledná otázka na záver: Pán premiér, ako predstaviteľ tejto krajiny, kto je vaša autorita? Komu sa vy zodpovedáte?
Moje posolstvo je zrejme trochu iné ako politický rozklad toho, čo sa tu udialo. Ja hovorím, vyzývam vás, politici, a vyzývam vás, pán premiér, rešpektujte Boha v tejto krajine! Inak sem privediete prekliatie a rozbroj.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.2.2014 o 18:30 hod.

Mgr.

Branislav Škripek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:45

Béla Bugár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená snemovňa, chcel by som znovu pripomenúť, o čom bola dnešná schôdza. Dnešné rokovanie bolo o jednoznačnej politickej zodpovednosti pána premiéra Fica. Samozrejme nepriamo aj politickej strany SMER ako najsilnejšej vo vtedajšej vládnej koalícii a dnešnej jedinej vo vláde.
Dnešné naše rokovanie bolo o tom, že existujú jednoznačné dôkazy o tom, že pán premiér o kšefte s emisiami vedel. A mohol to vedieť z viacerých zdrojov. Samozrejme, nikdy sa nedopátrame toho, a pritom vieme, že existuje správa Slovenskej informačnej služby, ktorá upozorňovala pána premiéra, že to bude nevýhodné pre Slovensko, že na tom Slovensko stratí 50 mil. eur. Ale minimálne existuje materiál, ktorý už bol odtajnený, materiál vlády, v ktorom sú jednoznačné čísla, za koľko sa predávali v okolitých krajinách vtedy emisie, za koľko to navrhuje ministerstvo a vláda samozrejme aj na základe týchto údajov odsúhlasila pre Slovensko nevýhodný kšeft. Ale pán premiér nielenže vedel o tomto kšefte, ale pseudokonaním to aj kryl. Síce hovorí o tom, že on ako jediný konal, odvolával ministrov, odvolával ministrov za SNS. Áno, ale keď mu minister Chrbet 5. mája navrhol, aby tá zmluva bola zrušená, že Slovensko za to nebude musieť platiť žiadne, žiadne peniaze, tak radšej nasledujúci deň nechal prezidentom odvolať ministra len preto, aby ten kšeft mohol byť uskutočnený. Toto je priama zodpovednosť pána premiéra Fica.
Je samozrejme signifikantné, že dnes vystupovali v tejto rozprave len opoziční poslanci. Mohol by som povedať, že vy ste ani sa nesnažili obhajovať vlastného šéfa strany alebo premiéra Slovenskej republiky. Mohol by som aj to povedať, že kto mlčí, ten svedčí, ale za chvíľočku samozrejme budeme mať rukolapný dôkaz, to vaše očakávané hlasovanie aj toto porekadlo vyvráti.
Mohli sme počuť z úst pána premiéra, ale aj jeho nádejného nástupcu pána ministra Kaliňáka, takú výčitku, že prečo konáme len teraz. Prečo opozícia sa rozhodla teraz, keď sme pred voľbami prezidentskými, túto kauzu vytiahnuť. Takže musím znovu pripomenúť to, čo sme tu povedali a hovorili viacerí, páni, my sme nikdy nezasahovali do vyšetrovania, nikdy sme sa nesnažili ovplyvniť vyšetrovanie. A určite si pamätáte, však to bolo minulý rok v októbri a v decembri, že v októbri polícia zastavila vyšetrovanie, vyšetrenie tohto prípadu s odôvodnením, že sa nedá dokázať, že to bol trestný čin. Aj to je pravda, že minister, súčasný minister životného prostredia proti tomu sa odvolal a dal námietku. Ale prokuratúra v decembri znovu potvrdila, že to nie je trestný čin. Hovoríte, mali sme konať skôr. Ako skôr, keď 13. januára tohto roku, čo znamená, že ak sa pozriete na dátumovku, vidíte, že dnes je akurát mesiac tomu, čo polícia Slovenskej republiky potvrdila, že má zoznam od švajčiarskych úradov? A kedy bolo prvé rokovanie Národnej rady tento rok? Teraz v januári. A my sme sa snažili. Opozícia jednoznačne dala návrh, aby sme rokovali o tejto kauze. Vy ste to odmietli. Koho to je vina, keď nie vaša?
A musím povedať ešte ďalšie údaje, ktoré dnes jednoznačne dokazujú, že pán minister Kaliňák dokonca klamal. Obvinil opozíciu, že nekonáme, obvinil opozíciu, že vtedy, keď sme boli v Radičovej vláde, že sme nekonali. Mohli ste počuť priamo od dotyčného ministra, vtedajšieho ministra životného prostredia, že ako konal, že okamžite podal na políciu to, čo mal. Postúpil na políciu materiály, musel ich hľadať. Hovoril aj o tom, že za vás tam pomaličky neostalo nič. Boli len kópie ohľadne tejto kauzy v jednej škatuli. Viete, prepáčte, páni, ale musím povedať, že vy kryjete jeden zločin. Vtedajšia vláda na čele s pánom premiérom Ficom použila metódu mafie. S tým rozdielom, že mafia odstraňuje len bielych koňov, vy ste odstránili, zabili, dá sa povedať, aj maštaľ, aj ministerstvo životného prostredia. Prepáčte, toto nie je dôvod aspoň na to, aby ste sa zamysleli?
Takže dovoľte mi na záver povedať, že dnešné rokovanie, dnešná schôdza jednoznačne dokázala priamu politickú zodpovednosť pána premiéra za túto kauzu. Vystúpenia poslancov a fakty, ktoré tu odzneli, hovoria jednoznačne o tom, že pán premiér vedel o tom, že Slovensko príde skoro o 50 mil. eur, že kryl tento kšeft, a za to musí byť politicky zodpovedný. A práve preto my sme podali návrh na jeho odvolanie, aj na základe týchto informácií je zrelý na odvolanie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.2.2014 o 18:45 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video