33. schôdza

18.3.2014 - 3.4.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.3.2014 o 11:54 hod.

Mgr.

Mikuláš Krajkovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 11:40

Peter Náhlik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda,. Vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán minister. Dovoľte mi ako určenému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu o výsledku prerokovania návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Pekinskou zmluvou o audiovizuálnych umeleckých výkonoch, tlač 886.
Návrh pridelil predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 894 z 27. februára 2014 na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor predseda Národnej rady Slovenskej republiky určil Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Určené výbory prerokovali návrh na vyslovenie súhlasu v stanovenej lehote. Ústavnoprávny výbor uznesením č. 396 z 11. marca 2014 odporučil Národnej rade vysloviť súhlas. Výbor pre kultúru a médiá uznesením č. 139 z 11. marca 2014 odporučil Národnej rade vysloviť taktiež súhlas. Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky po prvé, vysloviť súhlas s Pekinskou zmluvou v nasledujúcom znení: V súlade s článkom 11 ods. 2 zmluvy Slovenská republika vyhlasuje, že vo svojich právnych predpisoch stanovila podmienky uplatňovania práva na primeranú odmenu; po druhé, aby rozhodla, že ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky prednosť pred zákonmi. Súčasne ma výbor určil za spravodajcu výborov a poveril ma, aby som informoval Národnú radu Slovenskej republiky o výsledku rokovania vo výboroch. Návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky tvorí prílohu tejto správy.
Predmetná správa o výsledku prerokovania bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá č. 142 zo dňa 18. marca 2014.
Ďakujem, pán predseda, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.3.2014 o 11:40 hod.

PhDr. PhD.

Peter Náhlik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:43

Miroslav Lajčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie pléna predkladám návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Rámcovou dohodou o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Mongolskom na strane druhej. Partnerská dohoda predstavuje významný medzistupeň k posilneniu politickej a hospodárskej spolupráce medzi Európskou úniou, jej členskými štátmi a Mongolskom, keďže nahrádza užšie koncipovanú dohodu o partnerstve a spolupráce z roku 1993.
Dohoda rámcovo upravuje spoluprácu v širokej škále oblastí ,od politických záležitostí, ako boj s terorizmom, boj proti obchodovaniu s ľuďmi a drogami, či podpora ochrany ľudských práv, až po obchod a investovanie do kľúčových oblastí, ako sú napríklad nerastné suroviny. Za Slovenskú republiku bola dohoda podpísaná stálym predstaviteľom Slovenska pri Európskej únií v septembri 2011 a slávnostný podpis v mene Európskej únie sa uskutočnil v apríli 2013 v Ulanbátare. Následne bola dohoda predložená do vnútroštátneho schvaľovacieho procesu a vláda Slovenskej republiky vyslovila súhlas s jej uzavretím dňa 18. decembra 2013 svojím uznesením č. 733. V zmysle vlastných ustanovení dohody sa pre nadobudnutie platnosti vyžaduje uloženie ratifikačných listín všetkých zmluvných strán. V týchto intenciách je potrebné nazerať na ukončenie vnútroštátneho schvaľovacieho postupu v Slovenskej republike ako na podmienku, ktorej splnenie je nevyhnutné preto, aby dohoda s Mongolskom ako taká mohla nadobudnúť platnosť. Pokiaľ ide o ratifikačné procedúry v ostatných krajinách, tieto boli doposiaľ ukončené v štyroch členských štátoch Európskej únie a v Mongolsku.
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, partnerská dohoda s Mongolskom predstavuje podstatný míľnik v rozvoji vzájomných vzťahoch v línii Európska únia a Mongolsko. Dovoľujem si vás preto požiadať, aby Národná rada Slovenskej republiky vyslovila s predloženou dohodou súhlas a tiež, aby rozhodla o tom, že dohoda je medzinárodná zmluva podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Ďakujem za pozornosť. Skončil som.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.3.2014 o 11:43 hod.

JUDr.

Miroslav Lajčák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:45

Mikuláš Krajkovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia. Dovoľte mi, aby som predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Rámcovou dohodou o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Mongolskom na strane druhej.
Návrh pridelil predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 865 z 30. januára 2014 na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Zahraničnému výboru Národnej rady Slovenskej republiky. Za gestorský výbor určil Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky. Ústavnoprávny výbor Národnej rady uznesením z 11. marca 2014 č. 398 a Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením z 13. marca 2014 č. 83 odporúčajú Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Rámcovou dohodou a rozhodnúť, že dohoda je medzinárodná zmluva podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach a stanovísk poslancov gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Rámcovou dohodou podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky a rozhodnúť, že Rámcová dohoda je medzinárodná zmluva podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu s Rámcovou dohodou o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Mongolskom na strane druhej bola schválená uznesením Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky č. 89 z 18. marca 2014. Týmto uznesením ma výbor poveril plniť úlohy spoločného spravodajcu.
Toľko, prosím, pán predseda, spoločná správa, prosím, aby ste otvorili rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.3.2014 o 11:45 hod.

Mgr.

Mikuláš Krajkovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:48

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia. Jeden by povedal, čo sa dá povedať o Mongolsku. Ja som prelietal veľakrát ponad Mongolsko a vždycky som tam rozmýšľal, jak tam tí ľudia asi žijú, že jak tam ten svet beží. Poznáme to len z nejakých fotografií alebo z filmov. Ale zaujalo ma iné, nebol by som vystúpil, teda dve veci sa mi spojili v hlave, Mongolsko a nerastné suroviny. A preto som teda, krátko vystúpim. A chcem povedať jednu skutočnosť, že som rád a možno sa budeme učiť.
Keď sme, keď som analyzoval pri tých indiánskych obchodoch, čo nám tu ponúkajú, viete, to keď prišli Španieli k Indiánom, tak im sklíčka dávali a tí im nosili zlaté sošky. Tak aj tuná prídu investori, ktorí v Detve povedia, že internet pre dedinčanov zadarmo, a za to chcú vedľa nich ťažiť. Tak som pri tej príležitosti, som analyzoval niektoré skutočnosti. A ak sa nemýlim, tak to bolo tak, že na Slovensku je 10 % daň za vyťažený nerast a v Mongolsku 50. Takže možno aj toto bude dobré pre nás, sa poučiť, hej, že ako kto k tomu pristupuje, a poctivo alebo nepoctivo. A tak jak sa niekedy ľudom spodobuje, že Mongolsko sem, Mongolsko tam, tam vidíte, v Mongolsku je, sú tieto parametre, sú takéto parametre.
Čiže možno by to bolo pre nás inšpiratívne, aj pri tých ďalších konaniach, lebo tuná by sme sa stali v hľadáčiku lovcov nerastov, sme sa stali krajinou č. 1, lebo tu niekto ponúkol, že to vie všetko vybaviť. Viete, v Mongolsku, predpokladám, že keď nájdu nejakú mednú baňu pod churtami či jurtami, tak s tými ľuďmi rozprávajú slušne, hej, lebo už aj v Afrike rozprávajú s tými ľuďmi slušne a tie hlinené chatrče im aspoň presunú. U nás úplne bez kúska hanby, bez mihnutia brvy oka sú schopní Košičanom ťažiť hneď vedľa, vo dvoroch. Čiže to sú tiež možno pre nás inšpiratívne. Možno dopadneme tak, že keď už teraz ratifikujeme túto zmluvu, tak sa poučíme od Mongolov, od Mongolska, že ako pristupovať k svojmu nerastnému bohatstvu, ako ho zhodnocovať. Nie pre potreby úzkych skupín, však to už všetci dávno dobre vieme, ale možno aj pre, pre ľudí tej-ktorej krajiny, už keď sa narodili do krajiny, kde nejaké bohatstvo je, aby z toho niečo mali, keď už sa to ťaží. Alebo keď sa usúdi, že netreba ťažiť, respektíve keď niekto usúdi, že treba ťažiť, aby ste nezničili niekomu život a ešte to tu ľudom predali pomaly ako, neviem aký bohumilý, pardon za výraz, bohumilý projekt. To už niekedy tie absurdity, čo sa tu ľudom podsúva, že čo je ako pre ľudí tejto krajiny významné, rozum žasne. To si podľa mňa už nedovolia takto prezentovať možno ani tým ľudom v tých hlinených chatrčiach, keď, keď pod tými hlinenými chatrčami nájdu nejaké ropné alebo medené alebo neviem aké ložisko. Čiže to som si chcel, dovolil povedať.
Som rád, že sa bude ratifikovať zmluva s Mongolskom, a verím, že sa teda od Mongolska poučíme ako si chrániť svoje prírodné bohatstvo a nerastné bohatstvo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.3.2014 o 11:48 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:51

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Pán poslanec Hlina, no ja sa nebudem vyjadrovať k obsahu, tomu, čo ste povedali, lebo ja to neviem posúdiť, či to takto je, či to tak nie je. Ale pochopil som jednu vec, že vám stačí letieť ponad Mongolsko a už ste odborníkom na Mongolsko. Čiže to je asi aj celý ten váš prístup, že vám stačí ponad niečo letieť a už ste nad tým odborníkom. Alebo v tej oblasti odborníkom. Čiže toľko asi k vášmu vystúpeniu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2014 o 11:51 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 11:52

Miroslav Lajčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci. Na rokovanie pléna predkladám návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Rámcovou dohodou o komplexnom partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Vietnamskou socialistickou republikou na strane druhej.
Dohoda je potvrdením úzkych historických, politických a hospodárskych väzieb Európskej únie a Vietnamu. Jej cieľom je vytvorenie právneho rámca pre podporu ďalšej spolupráce v rôznych oblastiach spoločného záujmu. V politickej oblasti sa dohoda zameriava na spoluprácu na medzinárodných fórach a v rámci medzinárodných organizácií. Pokiaľ ide o hospodársko-ekonomickú oblasť, ktorá je kľúčovou, dohoda pojednáva o pravidlách pre rozvoj vzájomného obchodu a investícií. Upravuje i otázky medzinárodnej spravodlivosti a bezpečnosti, vedy, techniky, vzdelávania, dopravy, cestovného ruchu, zdravotníctva či zamestnanosti a sociálnych vecí.
Dohoda bola za Slovenskú republiku s výhradou ratifikácie podpísaná stálym predstaviteľom Slovenskej republiky pri Európskej únií v septembri 2011. V mene Európskej únie bola slávnostne podpísaná v júni 2012 v Bruseli. Vláda Slovenskej republiky vyslovila súhlas s uzavretím dohody 18. decembra 2013 svojím uznesením č. 734. V súlade s vlastným čl. 63 ods. 1 nadobudne dohoda platnosť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dátume, v ktorom si zmluvné strany navzájom oznámia ukončenie právnych postupov nevyhnutných na tento účel. Uloženie ratifikačných listín všetkých zmluvných strán vrátane Slovenska je teda potrebné vnímať ako jednu z esenciálnych podmienok nadobudnutia platnosti dohody. K dnešnému dňu uložilo u depozitára ratifikačné listiny už 13 členských štátov Európskej únie, ako aj samotný Vietnam.
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, predkladaná dohoda je dôležitým zmluvným nástrojom, ktorý posilňuje postavenie Európskej únie v regióne juhovýchodnej Ázie a zároveň kreuje užšie vzťahy medzi Európskou úniou a Vietnamom. Dovoľujem si požiadať, aby Národná rada Slovenskej republiky vyslovila súhlas s dohodou a rozhodla o tom, že je medzinárodnou zmluvou podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Ďakujem za pozornosť. Skončil som.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

25.3.2014 o 11:52 hod.

JUDr.

Miroslav Lajčák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:54

Mikuláš Krajkovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Rámcovou dohodou o komplexnom partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Vietnamskou socialistickou republikou na strane druhej.
Návrh pridelil predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 866 z 30. januára 2014 na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Zahraničnému výboru Národnej rady Slovenskej republiky. Za gestorský výbor určil Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky. Ústavnoprávny výbor Národnej rady uznesením z 11. marca 2014 č. 399 a Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením z 13. marca 2014 č. 84 odporúčajú Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s rámcovom dohodou a rozhodnúť, že dohoda je medzinárodná zmluva podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach a stanovísk poslancov gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s rámcovou dohodou podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky a rozhodnúť, že rámcová dohoda je medzinárodná zmluva podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu s Rámcovou dohodou o komplexnom partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Vietnamskou socialistickou republikou na strane druhej bola schválená uznesením Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky č. 90 z 18. marca 2014. Týmto uznesením ma výbor poveril plniť úlohy spoločného spravodajca.
Toľko, prosím, pán predseda, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.3.2014 o 11:54 hod.

Mgr.

Mikuláš Krajkovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:57

Miroslav Lajčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky predkladám návrh na prijatie Dodatku Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu k zločinu agresie.
Rímskym štatútom bol vytvorený prvý stály medzinárodný súdny orgán s právomocou stíhať jednotlivcov za spáchanie najzávažnejších zločinov podľa medzinárodného práva, to jest genocídy, zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a zločinov agresie.
Slovenská republika je zmluvnou stranou Rímskeho štatútu od 1. júla 2002. Dodatok je medzinárodnou zmluvou, ktorá dopĺňa Rímsky štatút o definíciu zločinu agresie a zároveň stanovuje podmienky, za ktorých bude môcť Medzinárodný trestný súd vykonávať svoju jurisdikciu vo vzťahu k tomuto trestnému činu. Aktivácia jurisdikcie je podmienená uplynutím jedného roka po prijatí dodatku tridsiatimi zmluvnými stranami Rímskeho štatútu a zároveň osobitným rozhodnutím dvojtretinovej väčšiny zmluvných strán štatútu prijatým po 1. januári 2017. Dodatok bol konsenzuálne prijatý dňa 11. júna 2010 rezolúciou hodnotiacej konferencie Rímskeho štatútu, ktorá sa uskutočnila v Kampale v Ugande.
Z hľadiska právneho poriadku Slovenskej republiky je dodatok medzinárodnou zmluvou, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzických alebo právnických osôb. Ide o medzinárodnú zmluvu prezidentskej povahy v súlade s čl. 7 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá bude mať v zmysle čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky prednosť pred zákonmi. V súlade s čl. 121 ods. 5 Rímskeho štatútu nadobudne Dodatok platnosť pre Slovenskú republiku po uplynutí jedného roka odo dňa uloženia listiny o prijatí u depozitára zmluvy, ktorým je generálny tajomník Organizácie spojených národov. K dnešnému dňu uložilo ratifikačnú listinu, respektíve listinu o prijatí 13 štátov, z toho 7 členských štátov Európskej únie.
Vláda Slovenskej republiky schválila Dodatok uznesením č. 28/2014 z 15. januára 2014. Keďže je v podmienkach Slovenskej republiky prezidentskou medzinárodnou zmluvou, podlieha v súlade s čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloveniu súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky. Vnútroštátny schvaľovací proces bude ukončený podpísaním listiny o prijatí prezidentom Slovenskej republiky. Pred nadobudnutím platnosti Dodatku pre Slovenskú republiku bude tento publikovaný v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.
Vážený pán predseda, vážení poslanci, dovoľujem si požiadať, aby Národná rada Slovenskej republiky vyslovila súhlas s návrhom na prijatie Dodatku Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu k zločinu agresie a súčasne rozhodla, že dodatok je medzinárodnou zmluvou, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky predkladám návrh na prijatie Dodatku k čl. 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu. Dodatok je medzinárodnou zmluvou, ktorá rozširuje definíciu vojnových zločinov obsiahnutú v Rímskom štatúte na použitie určitých druhov zbraní a nábojov počas vnútorného ozbrojeného konfliktu. Použitie jedovatých látok, dusivých plynov a materiálov či expandujúcich projektilov je v Rímskom štatúte kvalifikované ako vojnový zločin, avšak len v kontexte medzinárodných ozbrojených konfliktov. Dodatok reflektuje súčasný stav všeobecného medzinárodného práva, v ktorom sa stiera rozlišovanie medzi medzinárodnými a vnútornými ozbrojenými konfliktami.
Dodatok bol konsenzuálne prijatý dňa 10. júna 2010 rezolúciou hodnotiacej konferencie Rímskeho štatútu, ktorá sa uskutočnila v Kampale v Ugande. Z hľadiska právneho poriadku Slovenskej republiky je dodatok medzinárodnou zmluvou, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzických alebo právnických osôb. Ide o medzinárodnú zmluvu prezidentskej povahy v súlade s čl. 7 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá bude mať v zmysle čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky prednosť pred zákonom. V súlade s čl. 121 ods. 5 Rímskeho štatútu nadobudne Dodatok platnosť pre Slovenskú republiku po uplynutí jedného roka odo dňa uloženia listiny o prijatí u depozitára zmluvy, ktorým je generálny tajomník Organizácie spojených národov. K dnešnému dňu uložilo u depozitára Dodatku ratifikačnú listinu, respektíve listinu o prijatí už 16 štátov, z toho 7 členských štátov Európskej únie.
Vláda Slovenskej republiky schválila Dodatok uznesením č. 29 /2014 z 15 januára 2014. Keďže Dodatok je v podmienkach Slovenskej republiky prezidentskou medzinárodnou zmluvou, podlieha v súlade s čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloveniu súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky. Vnútroštátny schvaľovací proces bude ukončený podpísaním listiny o prijatí prezidentom Slovenskej republiky. Pred nadobudnutím platnosti Dodatku pre Slovenskú republiku bude publikovaný v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.
Vážený pán predseda, vážení poslanci, dovolím si požiadať, aby Národná rada Slovenskej republiky vyslovila súhlas s návrhom na prijatie Dodatku k čl. 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu a súčasne rozhodla, že dodatok je medzinárodnou zmluvou, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Ďakujem za pozornosť. Skončil som.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.3.2014 o 11:57 hod.

JUDr.

Miroslav Lajčák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12:03

Mikuláš Krajkovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dovoľte mi, aby som predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s prijatím Dodatku Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu k zločinu agresie.
Návrh pridelil predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 870 zo 4. februára 2014 na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Zahraničnému výboru Národnej rady Slovenskej republiky. Za gestorský výbor určil Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky. Ústavnoprávny výbor Národnej rady uznesením z 11. marca 2014 č. 400 a Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením z 13. marca 2014 č. 85 odporúčajú Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dodatkom Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu k zločinu agresie a rozhodnúť, že Dodatok je medzinárodná zmluva podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach a stanovísk poslancov gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dodatkom Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu k zločinu agresie podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky a rozhodnúť, že Dodatok je medzinárodná zmluva podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s prijatím Dodatku Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu k zločinu agresie bola schválená uznesením Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky č. 91 z 18. marca 2014. Týmto uznesením ma výbor poveril plniť úlohy spoločného spravodajcu.
A zároveň dovoľte, aby som predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s prijatím Dodatku k čl. 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu.
Návrh pridelil predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 871 zo 4. februára 2014 na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Zahraničnému výboru Národnej rady Slovenskej republiky. Za gestorský výbor určil Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky. Ústavnoprávny výbor Národnej rady uznesením z 11. marca 2014 č. 401 a Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením z 13. marca 2014 č. 86 odporúčajú Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dodatkom k čl. 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu a rozhodnúť, že Dodatok je medzinárodná zmluva podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach a stanovísk poslancov gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dodatkom k čl. 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky a rozhodnúť, že Dodatok je medzinárodná zmluva podľa čl. 8 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu s Dodatkom k čl. 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu bola schválená uznesením Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky č. 92 z 18. marca 2014. Týmto uznesením ma výbor poveril plniť úlohy spoločného spravodajcu.
Toľko, prosím, pán predseda, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.3.2014 o 12:03 hod.

Mgr.

Mikuláš Krajkovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
33. schôdza NR SR - 5.deň - B. popoludní
 

Uvádzajúci uvádza bod 18:16

Miroslav Lajčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážená pani podpredsedníčka. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky predkladám návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky so Zmluvou o obchodovaní so zbraňami.
Cieľom zmluvy je stanoviť čo najvyšší univerzálny štandard pre obchodovanie so zbraňami a prostredníctvom dôslednej kontroly tohto obchodu predchádzať rizikám nelegálneho presmerovania zbraní a ich nekontrolovanému hromadeniu. Kľúčovou časťou zmluvy je definovanie pravidiel, ktorými sa krajiny majú riadiť pri posudzovaní transferov zbraní v rozsahu obchodných aktivít, a tiež zavedenie opatrení transparentnosti. Zmluva uznáva legitímne politické, bezpečnostné, ekonomické a obchodné záujmy štátov a právo legálne vyrábať, nadobúdať a obchodovať so zbraňami. Potvrdzuje právo štátov na individuálnu alebo kolektívnu obranu. Uznáva tiež princípy nezasahovania do vnútorných záležitostí štátov, mierového riešenia sporov, vyvarovania sa používania hrozieb, rešpektovania ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva. Text zmluvy vychádza z princípov obsiahnutých v spoločnej pozícii Rady Európskej únie č. 2008/944/SZBP, ktorou sa vymedzujú spoločné pravidlá upravujúce kontrolu vývozu vojenskej technológie a materiálu pre členské krajiny Európskej únie. Zmluva je medzinárodno-hospodárskou zmluvou všeobecnej povahy a na jej platnosť sa podľa čl. 7 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky pred ratifikáciou vyžaduje súhlas Národnej rady Slovenskej republiky.
Vnútroštátny schvaľovací proces bude ukončený ratifikáciou zmluvy prezidentom Slovenskej republiky. Zmluvu za Slovenskú republiku s výhradou ratifikácie som podpísal v New Yorku v júni 2013 a vláda Slovenskej republiky vyslovila súhlas s jej ratifikáciou 8. januára 2014. K dnešnému dňu zmluvu podpísalo 117 štátov a ratifikačné listiny uložilo 13 štátov. Zmluva nadobudne platnosť 90 dní po dátume uloženia 50. listiny o ratifikácii u depozitára zmluvy, ktorým je generálny tajomník Organizácie spojených národov. Cieľom Slovenskej republiky je byť medzi prvými päťdesiatimi štátmi, ktoré uložia ratifikačné listiny, a tak umožnia, aby zmluva nadobudla platnosť.
Vážená pani podpredsedníčka, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si požiadať, aby Národná rada Slovenskej republiky vyslovila súhlas so zmluvou.
Ďakujem za pozornosť, skončil som.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.3.2014 o 18:16 hod.

JUDr.

Miroslav Lajčák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video