36. schôdza

24.6.2014 - 11.7.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2014 o 11:48 hod.

Ing.

László Sólymos

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:30

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Peter, väčšinu svojho vystúpenia si venoval reakcii na pána, ktorý práve dohovoril, ale neviem, či to vôbec má význam, lebo keď sa niekto zúčastňuje na tak flagrantnom znásilňovaní histórie, ako sa stalo, keď sa stavala tá nešťastná socha tuto pred Bratislavským hradom, keď niekto blúznil o starých Slovákoch, keď sa niekto pravidelne vyjadruje v tom pochybnom plátku, ktorý ja nechápem, ináč, pán predseda parlamentu, jak je možné, že sa stále distribuuje po celom parlamente jeden konkrétny časopis, ktorý je plný nenávisti, antisemitských vtipov, ale zhodou okolností práve pán Jarjabek je tam častokrát ako mienkotvorná postava. A keď takýto človek, ktorý do politiky vstúpil s najväčšou hanbou slovenskej politiky, čo bol Vladimír Mečiar, a teraz pokračuje v SMER-e, ide kázať o tom, že čo je dobré pre slovenský národ, a ešte to ide zakrývať pochybnou definíciou cez genetický kód, tak neviem, či akékoľvek slovo tam vôbec môže padnúť na úrodnú pôdu.
Pri Slovákoch treba povedať, že čo robí zo Slovákov úžasný národ, je práve tá zmiešanosť, že tu máme gény Germánov, že tu máme gény Rimanov, že tu máme gény Arabov, že tu máme gény všetkých možných, ktorí sa týmto územím prehnali, tak to z nás robí úžasných ľudí. Lebo práve tam, kde je rôznosť, tam, kde sa mieša najviac materiálu, vznikajú najkrajšie ženy a najchytrejší chlapi. Takže tam, kde by sme na to mali byť hrdí, tak nie sme, a ideme sa oháňať genetikou Slováka, čo vôbec neexistuje, čo je, a tam, kde by sme mali z jazyka urobiť to, čo ním má byť, t. j. priestor na komunikáciu, sa ideme stavať do nejakých pochybných národniarskych pozícií.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2014 o 11:30 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:32

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No nepochybne by asi malo väčšiu cenu mlčať, ale predsa len, pán Osuský, keďže vašou hlavnou úlohou je provokovať, milujete konfrontáciu, preto ste pravdepodobne išli do politiky. No tak aby to vaše úsilie nebolo zbytočné, niekoľko slov predsa len. (Zasmiatie sa v sále.)
Tá diskusia nie je dobrá na túto tému preto, lebo naozaj cítim pozitívne momenty aj v spolunažívaní nás, Slovenskej republiky, s Maďarskom, aj v spolunažívaním menšín. Náhodou na chvíľu už máme skoro rok, že vieme diskutovať, že jedna aj druhá strana si váži hodnotu harmonizácie vzťahu. Naopak, to velebenie konfrontácie, zistili sme všetci, že v konečnom dôsledku nám to škodí všetkým a nič to neprináša. Tento váš návrh nesmeruje k žiadnej harmonizácii.
Pán Osuský, akýkoľvek medzinárodný dokument, ktorý upravuje práva menšín, vždy hovorí aj o povinnostiach k väčšine. Rovnako ak si žiada menšina, aby boli rešpektované jej práva, tak úplne logicky sa hovorí o lojalite a hovorí sa aj o, k väčšine a hovorí sa o tom, že rešpektovať treba aj väčšinové práva. Okrem iného práve preto tieto dokumenty hovoria vždycky o individuálnom charaktere menšinových práv. To, čo ste urobili vy, ako pravdepodobne sa stanete v nejakých skupinách hrdinom, že ako ste opäť tú väčšinu, ako ste sa jej dotkli.
A posledná poznámka. Pán Osuský, v tej politike som, teda sledujem už dosť dlho, ale stav, aby demonštrovaný konzervatívec sa stal súčasťou liberálnej strany a asistenta mu robil predseda konzervatívnej strany, je do istej miery v hodnotovej sfére určite karikatúrou politiky. A ja by som mlčal. Dobre, tak keď to takto vidíte, však ale ešte v tejto atmosfére vy dokážete útočiť na iného. Pán Jarjabek, ako ho sledujem, hodnotovo sa neposunul ani o centimeter, ani o centimeter. A som hrdý na to, že som jeho kolegom, a som v každom prípade hrdý na to, že nie som vaším kolegom.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2014 o 11:32 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:34

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. No, to je pravda, ak existuje v SMER-e, je nejaká skutočná istota, tak tou je Dušan Jarjabek. My sa, presne ako povedal, poznáme 16 rokov z politiky, z tohto pléna. Ospravedlňujem sa, každopádne si, Dušan, vstupoval do HZDS v čase, keď Hofbauer tie tabule trhal, i keď si vtedy nebol poslancom tohto parlamentu. A obidvaja sme tu prežili istý čas, je to 16 rokov, zostarli sme. Hovorí sa, že starých psov novým kúskom nenaučíš. Ja musím povedať, a v tomto súhlasím s kolegom Čížom, že tvoja hodnotová kontinuita je, ako hovoria bratia Češi, "nasnadě". A ja mám pocit, že napriek mojej minulosti aj moja hodnotová kontinuita, ako sám pán Číž pripustil, je tiež evidentná. Ja som vonkoncom neanalyzoval strany, v ktorých si bol. Dostávame sa k takému zvláštnemu bodu, že ak si nerozumel písanému textu, týchto pár riadkov, tak dokonca už nerozumieš ani hovorenému slovu. Lebo ak si dáš prehrať moje vystúpenie, tak zistíš, že som vonkoncom sa nedotkol počtu strán, v ktorých si bol. Ale to len tak na margo štúdie PISA o chápaní písaného a hovoreného slova.
A pokiaľ ide o tú potrebnú lojalitu menšín, tak teraz neviem, či som mal včera žiadať lojalitu od Theodora Sedgwicka, veľvyslanca Spojených štátov, alebo pred troma týždňami od bulharskej veľvyslankyne, alebo, nedajbože, od Spejbla a Hurvínka. Lebo môj jazykový zákon hovorí práve o tom, aby Rada televízie pre vysielanie a transmisiu nemala zádrhel na tom, že niekto odvysiela niečo v českom jazyku také, ako je Spejbl a Hurvínek. To znamená, oni sa neopierajú o nič, oni sa o niečo opierajú a mojou snahou je, aby sa nedalo o takéto veci... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2014 o 11:34 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:36

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Vážené poslankyne, poslanci, nebudem konfrontačne ako Maďar, poviem len fakta. Pán Jarjabek, k vám poviem niečo na záver, ale chcem konštatovať (reakcia z pléna), pán Bugár, chcem konštatovať jednu vec. Kolega Osuský predkladá novelu zákona o štátnom jazyku. Moja pozícia k tomuto návrhu ako reprezentanta národnostnej menšiny je takáto.
Ústava Slovenskej republiky ustanovuje, že na území Slovenskej republiky je štátnym jazykom slovenský jazyk a používanie iných jazykov než jazykov, štátneho jazyka v úradnom styku ustanoví zákon. Týmto zákonom je zákon o používaní jazykov národnostných menšín. Ústava Slovenskej republiky ustanovuje, že základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo k etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať. Slovenská republika ratifikovala medzinárodné zmluvy o ochrane ľudských práv, ktoré zakazujú diskrimináciu na základe jazyka a ktoré ochraňujú práva menšín žijúcich na území Slovenskej republiky. Slovenská republika sa zaviazala, že bude jazykové práva národnostných menšín ochraňovať.
Stotožňujem sa s Preambulou Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov, ktorá konštatuje, že ochrana a podpora regionálnych a menšinových jazykov by nemala byť na úkor úradných jazykov a potrebu učiť sa ich. Benátska komisia, ktorá posudzovala aj náš zákon o štátnom jazyku, po jeho novelizácii v roku 2009 vyjadrila poľutovanie nad tým, že vzťahy medzi zákonom o štátnom jazyku a zákonom o používaní jazykov národnostných menšín nie je stanovený jemnejším a menej rozporným spôsobom. Komisia vo svojom vyjadrení tiež poukázala na skutočnosť, že ak vznikne rozpor medzi zákonom o štátnom jazyku a zákonom o používaní jazykov národnostných menšín, tak vo väčšine prípadov má prednosť zákon o štátnom jazyku.
Takýchto a podobných vyjadrení zo strany Benátskej komisie, napríklad aj otázka vedenia pedagogickej dokumentácie na národnostných školách, ktorej zákonná úprava je síce legitímna zo strany štátu, ale nie je odôvodnená v takom širokom rozsahu, v akom ju zákon vyžaduje, by sa dalo spomenúť viacej eventualít.
Na základe tejto skutočnosti sme predložili zákon - zmenu k 245-ke v minulom období, vlastne v tomto volebnom období, a neprešla. Nech už akokoľvek bolo by nešťastné a kontraproduktívne, keby sme spoluobčanom - príslušníkom národnostných menšín, dávali dôvody na vznik nepozitívnych pocitov, mám zato, že by bolo vhodné neísť nad rámec legitímnej opodstatnenosti a, takýchto legislatívnych, silovými riešeniami demonštrovať svoju mocenskú prevahu v multietnickom štáte, akým Slovenská republika je.
Zákony, ktoré schvaľujeme, by mali presadzovať záujem všetkých občanov bez ohľadu na príslušnosť, ak ostanú, či k štátno-právnemu národu, alebo národnostnej menšine. Menej šťastnou legislatívnom iniciatívou by sme vzťahy medzi majoritou a národnostnými menšinami nepozitívnymi emóciami zaťažovať nemali.
Z týchto dôvodov podporujem návrh novely zákona o štátnom jazyku kolegu Osuského a uchádzam sa o jeho podporu.
Dovolil som si ešte pár poznámok napísať, čo sa týka vôbec používania jazyka národnostných menšín. Pamätáte sa, predložili sme už tretíkrát napríklad názov obcí, ktoré boli pri, tabuľami označených pri železniciach, zákon neprešiel. Predložili sme zmenu, vlastne zľahčenie školského zákona 245-ky, neprešiel.
Ja si tiež nemyslím, že to, čo povedal pán Hlina, že tento zákon nepatrí sem a je úplne zlý. Nie, treba hovoriť o tých veciach bez emócií, normálne, ktoré nás spájajú a niektoré nás rozdeľujú. Ide práve o to, ak pokiaľ som vyčítal dobre z návrhu pána Osuského, tak aj napríklad shop by sme nemohli písať na Slovensku, lebo sa nedá premenovať v slovenskom jazyku. A je ich hodne.
Vážený pán Jarjabek, most engedje meg, hogy magához szóljak, Jarjabek úr, hogy egy pár mondatot elmongyak. Köszönöm szépen, hogy meghalgatot.
A teraz by som pokračoval, že čo som spáchal s tým zločin, že som vám niečo povedal maďarsky tu v parlamente? Myslím si nič. A poďakoval som vám, že ste ma vypočuli, preto práve nechcem byť konfrontačný.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.6.2014 o 11:36 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:42

Miroslav Číž

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:44

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec, milý Árpád, ďakujem ti veľmi pekne aj za to milé oslovenie, nestalo sa mi to ešte aj za toľko rokov, ale ešte raz, ďakujem veľmi pekne. A ďakujem aj za to, že si sa nepridal k tomu hlúpemu tónu, ktorý tuná pred chvíľou odznieval a ktorý naozaj je neuveriteľným spôsobom pre mňa obludným, čo všetko sa dá spraviť, čo všetko sa dá spraviť na základe ničoho.
Árpád, medzi nami je jeden velikánsky rozdiel a ten rozdiel súvisí v tom, že ty si nezatancuješ s láskou detviansky tanec, ako ja si nezatancujem s láskou fľaškový tanec, lebo to jednoducho neviem. A to som, prosím pekne, tancoval v Ifjú Szivek, aspoň som sa teda o to pokúšal. Ale hovorím, to je druhá vec.
V každom prípade ďakujem ti veľmi pekne, čo si povedal, aby tomu naozaj rozumeli všetci, aj tí tvoji, köszönöm szépen.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2014 o 11:44 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:45

Edita Pfundtner
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si ešte živo pamätám rozpravu k rozsiahlejšej novele zákona o štátnom jazyku v predchádzajúcom volebnom období, ja veru pamätám si aj argumenty poslancov zo strany SMER, aj zo Slovenskej národnej strany. Už vtedy sa mi zdala byť absurdná predstava, že niektorých ľudí ideme obmedzovať za to, v akom jazyku komunikujú, že majú snahu komunikovať v jazyku, akému obaja rozumejú.
Ja práveže chcem vyzdvihnúť snahu pána Osuského zmierniť napríklad aj tak veľkú administratívnu záťaž učiteľov, kde navrhuje, aby pedagogická dokumentácia, kde musia učitelia viesť túto dokumentáciu v niekoľkých jazykoch, aby boli títo učitelia z tejto povinnosti odbremenení.
Osobne mám strach, pán Jarjabek, z reakcií, aké ste tu prejavili, a nechcem sa dočkať cenzúry, v akom jazyku máme pomaly myslieť alebo snívať.
Ja tento návrh zákona vítam a spolieham sa na to, že z väčšiny, u väčšiny z nás sa teda nevytratí zdravý rozum.
Ďakujem veľmi pekne. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2014 o 11:45 hod.

Mgr.

Edita Pfundtner

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:46

Oľga Nachtmannová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja takisto chcem oceniť váš racionálny tón a pridávam sa k tomu, čo tvrdí naša ústava, že jazykové práva menšín ochraňujeme na území Slovenska. Ale realita je taká, že ozaj ich ochraňujeme.
Spomenuli ste výsledky Benátskej komisie. Ale veď všetky zákony, ktoré sme tu prijali, ktoré sa týkali jazykov národnostných menšín, zákon o štátnom jazyku, boli Slovenskou republikou posun, teda posúdené v Benátskej komisii. A vždy konštatovala, že sú plne v súlade so všetkými zákonmi, smernicami, ustanoveniami, ktoré rešpektujú ľudské práva.
Poviem vám svoju vlastnú osobnú skúsenosť. Keď v roku 2009, hneď po júni, keď sme prijali novelu, teda zákon č. 318, ktorý vstupoval do štátneho jazyka, tak ste okamžite poslali protesty do Rady Európy. V septembri som mala rozhovor s pánom predsedom, vtedajším predsedom Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Luisom Maria de Puigom a on, keď sme sa teda porozprávali, mal množstvo dezinformácií typu: v kaderníctve, aj keď sú obidve ženy maďarskej národnosti, musia sa rozprávať slovensky. Čo bol totálny nezmysel. A viete, čo mi na všetko nakoniec povedal, bol veľmi prekvapený zo všetkého a povedal: "Ja som Katalánec, moji rodičia celý život žili v Katalánsku, nikdy odtiaľ nevytiahli päty. Dobre, ja španielčinu perfektne ovládam, ale rovnako aj moji rodičia, pretože žijeme v Španielskom kráľovstve a prvoradý je pre nás jazyk španielsky."
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2014 o 11:46 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:48

László Sólymos
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som sa vrátil k jednému slovu, čo som pred tromi-štyrmi dňami, keď bola diskusia o tom zákone o fonde pre kultúru, hovoril, a to je slovo rozmanitosť. Ja si myslím, že Slovensko je krajina, ktorá je založená na rozmanitosti, to som povedal aj vtedy a myslím si, že to tak je a mali by sme to rešpektovať. A ja si myslím, že táto krajina fakt bude napredovať len vtedy, keď budú všetci jednotlivci, keď sa tu budú všetci jednotlivci cítiť dobre a nebudú sa tak cítiť, že sú odtláčaní na úkor iných.
Ja si myslím, že tento problém je dlhodobý. Ten nešťastný zákon, jazykový zákon, ktorý bol prijatý a prinášal také zbytočné, zbytočné veci do spolunažívania, ktoré teraz tu riešime, ja si myslím, že postupne to odstraňujeme. A vnímam tento návrh zákona pána Osuského ako jeden krok na tej, na tej našej ceste.
Ja vám poviem len jeden takýto príklad, lebo je tam viac, to sú napríklad bilbordy. Hovoril som to viackrát, že keď, že jednoducho to je zásah do súkromného sektoru, lebo keď ja chcem, som súkromník, som nejaká agentúra, chcem osloviť nejakú skupinu obyvateľstva s nejakým, s nejakým, s niečím, tak, áno, s nejakým messageom, po slovensky, pekne po slovensky povedané, tak jednoducho (reakcia z pléna), po anglicky povedané, posolstvom, ďakujem pekne, tak jednoducho k nim chcem komunikovať. Je to prirodzené, je to prirodzené všade, vidíme to na okolí u nás, vidíme to, stačí prejsť len do Rakúska, kde jednoducho na letisku sú bilbordy len slovenským jazykom vypísané, lebo jednoducho chcú osloviť tých pasažierov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2014 o 11:48 hod.

Ing.

László Sólymos

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:50

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, chvalabohu, už to končí, ešte vytrpíme záverečné slová predkladateľa a dúfam, že nie spravodajcu, a už to budeme mať ako-tak za sebou. Lebo fakt tu niektorí z nás odkrývajú na svojej duši a...
Ja som sa, keď sme tu minule o tom hovorili, pána Osuského pýtal, nech mi povie jedinú jednu, jedinú jednu krajinu v Európe, ktorá si zo štátneho jazyka urobí nárečie zákonom, nech mi to povie. Začal tu niečo rozprávať o Kanade, hej, a naozaj, jak ste to medzitým doštudovali, tak mi prípadne povedzte jedinú jednu.
A, kolegovia naši, prosím vás, pán Érsek, vy sám dobre viete, ja to viem, že ak by niekto predložil v maďarskom parlamente návrh zákona, ktorý by z maďarčiny robil nárečie, tak by to ani nestihol dohovoriť. Však to dobre viete aj vy, prosím vás. Poznajúc toto, to ešte má celkom kultúru, ešte je to ako-tak v norme okrem toho excesu pána Jarjabka.
Naozaj, už to skončime, ukončime, je piatok, proste štát sa vyznačuje určitými parametrami, proste sú tam určité parametre, tie treba, takto proste je. No. Už to dokončime.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2014 o 11:50 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video