40. schôdza

30.10.2014 - 30.10.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.10.2014 o 14:07 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:07

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Myslím, že môj procedurálny návrh bude bezpredmetný, pretože som vás chcel požiadať, aby sme neschválili to, čo sme práve schválili, aby sme nerokovali v noci. (Reakcie z pléna.) Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.10.2014 o 14:07 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:08

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda parlamentu, vážení členovia vlády, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi uviesť, že prečo sme tu. Na začiatku som si myslel a možno to aj tak je, že niektorým kolegom ministrom nedošiel signál, že ignorujte, že nechoďte, tak sa asi potom zbadali. Pôvodne som si myslel, že iba pána Richtera nechajú, dokonca by som sa v zmysle smeráckej logiky nečudoval tomu, že pošlú, teda jak namiesto generálneho poslali námestníka, že nám pošlú toho pána, ani nie Buriana, toho druhého, ja už neviem ani, jak sa volá, ale, Ondruš, hej, že teda však v zmysle vašej logiky by to malo byť úplne v poriadku. (Reakcie z pléna, prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Pán poslanec, ja by som vás chcel naozaj veľmi pekne požiadať, dali ste veľmi vážny návrh na bod programu, vyslovovanie nedôvery členovi vlády je, myslím si, skutočne závažná záležitosť. Chcem vás požiadať, aby ste zachovali vážnosť Národnej rady, a takisto aj ostatné pani poslankyne a pánov poslancov. Ďakujem vám veľmi pekne.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Prehovoril štátnik. Že to vy hovoríte! Viete, to je normálne, ale však niekto si spraví názor.
Vážení, v prvom rade sa chcem poďakovať tým, ktorí sa podpísali pod tento návrh, aby sa to vôbec zrealizovalo, lebo niekedy je naozaj ťažké hľadať zmysel nášho konania. Niekedy aj my bojujeme, teda ja verím, že aj vy, lebo aj ja bojujem s takou márnosťou, že či to má vôbec zmysel. Má to vôbec zmysel, nemá to vôbec zmysel, konfrontovať sa s týmito kamennými tvárami? Som rád, že sa to podarilo, som rád, že sme uznali, že to má zmysel, a naozaj a možno aj táto schôdza dokáže to, že to malo zmysel. Minimálne v tom, že môžme povedať, minimálne v tom, že môžme povedať na konci, povedali sme to, hovorili sme to, boli sme tam, rozprávali sme sa o tom vtedy, vtedy, pamätáte, vtedy sme tam boli, vtedy sme o tom rozprávali. Využili sme všetky mechanizmy, ktoré sme mali. Veľa ich nemáme a toto je jeden z nich, ktorý využívame, a verím, že teda aj v rozprave kolegovia povedia, že prečo je návrh odôvodnený.
A mňa naozaj mrzí, ja som teda nestihol všetky tie výbory. Bol som na dvoch a na sociálnom výbore, ktorý som si považoval za dôležité tam ísť, mňa mrzí to, čo povedal pán Podmanický. Myslím, že on študoval za farára, že možno preto nedoštudoval, lebo povedal, že on ho nevidí ako odôvodnený. Viete, že on ten návrh nevidí ako odôvodnený.
Dovoľte uviesť a na konci chcem tým skončiť. Podľa mňa odôvodnenejší návrh tu ešte nebol. Naozaj, ak je niečo odôvodnené, tak návrh na odvolanie pána ministra Richtera je v tejto chvíli maximálne odôvodnený. Mrzí ma to, naozaj ma to mrzí, že to takto dopadlo.
Vážení, existuje také niečo, najskôr sa musíme nakalibrovať, použijem slová pána Kažimíra. Existuje také niečo ako politická zodpovednosť a existuje také niečo ako osobná zodpovednosť. Osobná zodpovednosť je, prísne vzaté, naozaj sa nestalo to, čo sa stalo v Čechách, že chytili toho Ratha v krabici od vína s peniazmi, ani ministra Richtera nikto nechytil, ako vynáša počítač z ministerstva. To je pravda. Ak čakáte na takýto odôvodnený návrh, aký by ste tento návrh vyhodnotili ako odôvodnený, je pravdou, že takto naozaj sa to nestalo.
Čiže hovorme a naozaj pripusťme, prosím vás, pripusťme, ak sa zaraďujeme do nejakého priestoru, európskeho priestoru, že chceme byť nie nositeľmi byzantských tradícií, ale že sme nositeľmi západoeurópskej civilizácie, tak pripusťme, že existuje také niečo ako politická zodpovednosť a tú preberáte tým, že nastúpite do funkcie. Vy preberáte zodpovednosť. Ak už bol, ako si ja pamätám, jeden prípad, kedy mala byť vyvodená, to bolo vtedy, keď spadol ten most v Kurimanoch. Ja nehovorím, že pán Počiatek mal byť odvolaný za to, že spadol most v Kurimanoch. Prísne vzaté, v slušnejších krajinách by možno odišiel, by sa to nejakým spôsobom vyhodnotilo. Ale za to, že neprišiel z dovolenky kvôli tomu, že spadol most v Kurimanoch, odvolaný jednoznačne mal byť. Politická zodpovednosť jednoznačne mala byť vyvodená. Mrzí ma, mrzí ma, že vôbec sme na túto tému nediskutovali, že sme to tak vnútorne necítili. To bol úplne exemplárny učebnicový prípad, že kedy by mala byť politická zodpovednosť vyvodená. Že nebol ochotný sa vrátiť z dovolenky.
Vážení, v prípade pána ministra Richtera budeme hovoriť nielen, dokonca pokúsim sa to povedať, o prieniku politickej a osobnej zodpovednosti. Prienik politickej a osobnej zodpovednosti. V tomto prípade hovoríme o takomto nastavení. Takto sa potrebujeme nejako vnútorne nakalibrovať. Ak niekoho, počkajte, jak to skúsiť povedať, že? Niekto zanecháva nejakú pamäťovú stopu svojho pôsobenia, nejakej svojej misie, hej, že aj vo verejnom priestore. Ak Mečiara prenasleduje Kováč mladší, tak otázka možno stojí na neprítomného pána premiéra, že či chce; a ja za seba poviem, urobím, čo budem môcť; či chce, aby jeho misiu vo verejnom priestore na Slovensku sprevádzala stopa toho, že kryl úžernícko-exekútorskú pološtátnu mafiu. To je naozaj, že či si nechá na seba, možno aj preto tu nie je, lebo nechce byť účastný toho, o čom sa bude rozprávať. O tom, že k tomu prieniku došlo. Že úžerníci ovládajú, významným spôsobom ovládajú priestor, verejný priestor, trh, že ovládajú exekutívu, časť exekutívy. Možno nechce s tým nič mať. Čo, mimochodom, potvrdzuje aj interpelácia. A to je tá osobná zodpovednosť.
Ja som interpeloval možno rok dozadu pána premiéra, že či preberá zodpovednosť za menovanie pána Buriana za štátneho tajomníka. Odpovedal mi, že je to v kompetencii ministra. To znamená, sa elegantne vyhol odpovedi. Následne som interpeloval pána Richtera a pán Richter nastavil hruď. Pán Richter nastavil hruď za pána štátneho tajomníka, to znamená, prebral zaňho zodpovednosť, preto tu sedí. Dovoľte to takto uviesť.
Vážení, o dôvodovej správe, ktorí ste ju čítali, ktorí nie, tak poviem, že ani nie, hovoríme o dvoch nejakých kľúčových momentoch prečo a ono úplne organicky so sebou súvisia. To znamená spôsoby prideľovania alebo nejakých komunikačných kanálov a nejakých ingerencií eurofondov a vybublanie problému v tom, že došlo k udeleniu dotácie pre exekútora Krutého. Úplne to spolu organicky súvisí.
Je potrebné zboriť jeden mýtus, a to je mýtus, ktorý sa tu ujal, ujal sa, že eurofondy sú nejaké tie peniaze z Bruselu. A my sa mentálne nastavujeme, že nejaké tie peniaze z Bruselu, nastavujeme hranice našej citlivosti, že nie je až taký problém, že častokrát to ide na veci, ktoré by jeden nepovedal. A častokrát, nechcem byť expresívny, majú so zdravým rozumom, k zdravému rozumu veľmi, veľmi ďaleko. Treba uviesť len pre pamäť tohto času a priestoru, že to tak nie je.
Vážení, prvé programovacie obdobie bolo jedna k jednej. Koľko sme poslali, toľko sme dostali. Druhé, aktuálne, hovorí o tom, že keď nám všetko zaplatia, čo by nám mali zaplatiť, že nebudú nám vyhadzovať projekty, ako nám vyhadzujú projekty, tak sme v pluse 1,3. Prosím vás pekne, už to by nás malo mentálne prestaviť. To znamená, že to sú nie peniaze z Bruselu. To sú naše peniaze, len idú cez Brusel. Keď si toto uvedomíme, tak potom, prosím vás, si zodpovedzme aj na otázku, že na čo si myslíme, že je správne tieto prostriedky použiť. A to súvisí s tou dôvodovou správou. A to, že samo osebe možno nie je dôvodom, že exekútor Krutý dostal, ale to, ono je to vlastne vybublanie, to, že ten priesak, keby ste boli trošku chytrejší na tom ministerstve, keby boli trošku menej arogantní tí ľudia, ktorí sú tam, tak by si povedali: Tomu Krutému, neblázni, to už je moc.
Ale ten priesak len dokumentuje tú skutočnosť, o ktorej sa tu hovorí dlho, že to tam naozaj funguje, že to tam naozaj je, že naozaj tie fondy sa zneužívajú, peniaze sa zneužívajú. Používajú sa na veci, ktoré so zdravým rozumom nič nemajú. A ten prípad, konkrétny prípad udelenia dotácie exekútorovi, vážení, exekútorovi, hovorí o tom, že už to je moc. A to preto sa to tam dostalo do tej dôvodovej správy, či sa hneváte, či nie.
Treba možno povedať pre ľudí, ktorí nevedia, kto je exekútor Krutý. Keď poviete exekútor Krutý, keď poviete Pohotovosť, nie tisíce, nie desaťtisíce, už státisíce ľudí sa strhnú zo sna, vážení! To sme dopustili. To sme naozaj dopustili. To už je obrovská masa ľudí, ktorí, tých príbehov bude čoraz viac a ja aj poradím na konci ľuďom, ktorí s tým majú problém, ako si pomôcť. Možno aj v súvislosti s tým, že už môžu cestovať zadarmo, že kam treba prísť a sa posťažovať a kto prípadne pomôže s tým, že keby boli hladní. Lebo je to len o tom, hej, že kedy, že nemajú ani tí ľudia ani na ten autobus, ani na ten vlak. Takže teraz ste si pomohli tým, že možno to, že to bude zadarmo, tak budú vedieť prísť vám povedať, rozpovedať tie tragické, častokrát tragické príbehy, že do čoho sa dostali. Do čoho sa dostali v súčinnosti s kým? Prosím vás, ja tu nejdem rozbaľovať celú tú genézu toho, kto s tým ako súvisí.
Exekútor Krutý, aj to je potrebné povedať, exekútor Krutý nám zahlcuje Ústavný súd. A ja poviem, prečo to hovorím. Myslím 1 800 podaniami on namieta, neustále namieta. Predsedkyňa Ústavného súdu povedala, toto niekde som mal aj napísané, že, citát, že človek ich obťažuje, spôsobuje, zaťažuje po materiálnej, administratívnej a personálnej stránke. Lebo existuje rozhodnutie, napriek tomu neustále chodia nové a nové dožiadania tohto vášho exekútora Krutého, poviem, prečo vášho. Čiže takýmto spôsobom paralyzuje Ústavný súd, ktorý sa možno nevenuje iným otázkam, ktoré sú dôležité. Prečo to hovorím?
Ten istý, ten istý exekútor Krutý, ktorého predsedkyňa Ústavného súdu povie, že sa čuduje, že prečo to píše, však je vysokoškolsky vzdelaný, ten istý exekútor Krutý, prosím vás, viete, čo urobil? Vedecký seminár, počúvajte dobre, vedecký seminár s názvom Aktuálne otázky postavenia súdneho exekútora v Sheratone. No však taký exekútor nebude v nejakom kultúrnom dome v Devínskej Novej Vsi. V Sheratone. Prosím vás, viete, pod záštitou koho? Pod záštitou pána Mamojku. Záštitu nad tým podujatím prebral pán Mamojka. Spoluorganizátorom toho bola spoločnosť, dcéra Fedora Flašíka, vaša susedka, Súmračná, SMER sedí na Súmračnej 25, oni sú vám oproti, tam, kde máte kancelárie, Súmračná 27.
Prosím vás, chcete exemplárnejší prípad toho, že niečo je už možno za hranou? Exekútor, o ktorom, aj pán Borec by možno o tom vedel, iks ľudí by vám vedelo, samotná exekútorská komora by vám vedela povedať, že aký majú s ním problém. To už nehovorím, že, samozrejme, tí ľudia. To už, koho by tu ľudia zaujímali, však? Ale garantujem vám, že keby mohol, povedal by minister spravodlivosti, iks ľudí by vedelo a povedalo. Tak tento človek vám zorganizuje seminár, dokonca vedecký seminár, vedecký seminár v Sheratone, záštitu mu preberie pán Mamojka a spoluorganizátorom je Flašíkova dcéra.
Prosím vás, ľudia moji zlatí, hrá sa s vami strašne škaredá hra. Naozaj sa s vami hrá strašne škaredá hra. Peniaze sa dajú zarobiť tak, ako to povedal ten najvplyvnejší think tank v Amerike, čo je aj tak, aby ste neboli sviňa. Prosím vás, aj tak sa dajú zarobiť peniaze. Prečo sa tu stalo módou?
Chcete si nalepiť aj vy, páni ministri, na seba, že vy ste boli účastní toho vtedy, keď sa zarábali peniaze takým spôsobom, že ste ničili ľuďom život? Chcete s tým niečo mať? To je u vás, Súmračná 27, Flašíkova dcéra, Burian, ja vám vyskladám iks, niečo ani nemôžem povedať, lebo Burian sa so mnou súdi. Keby som to povedal tu, už to nemôžem povedať inde. Niečo si musím nechať pre seba, aby som nemusel platiť Burianovi 50-tisíc euro, lebo ma o ne zažaloval.
Prosím vás, chcete ešte exemplárnejšie veci, ako to u vás funguje? Čoho ste vy účastní? Na tomto sa chcete aj vy, poslanci SMER-u, zúčastniť? Vy si chcete nechať pamäťovú stopu u ľudí, že vy ste boli tam vtedy, vtedy ste tam boli, keď Krutý, Pohotovosť, Burian ničili životy ľuďom? Je to tak. Sládkovičovo, vysoká škola v Sládkovičove, pán Mamojka, v Sheratone ako sa vám hodovalo? Exekútorská vedecká konferencia v Sheratone.
Pán Mamojka prevzal záštitu nad podujatím. No čo vedecké ste vyrokovali? O čo šlo? Išlo presne len o to, o dokazovanie si sily, kto tu o tom rozhoduje. Presne to malo zaznieť, do exekútorskej obce, do právnickej obce, všade to tam malo zaznieť. Prijali ste to pozvanie večer po ôsmej exekútora Krutého na raut pre pozvaných hostí? Prijali ste ho, však, v Sheratone. Dobre sa jedli chlebíčky? Chutili chlebíčky? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, poprosím vás pekne, uvádzajte. (Reakcie z pléna.) Tak. (Reakcie z pléna.)

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Samozrejme. Samozrejme.

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pokračujte, pán, pokračujte, pán poslanec. (Ruch v sále.)

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Zle sa to počúva. Zle sa počúva.

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Ale no. Pokračujte, pán poslanec, nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Dá sa byť vo verejnom priestore, že sa dajú niektoré veci obísť. Všade existujú. Všade existujú úžerníci. Všade existujú. Lenže sú zakopaní pod zemou, zakopaní pod zemou. Majú hrubé krky, zlaté reťaze, potetované ramená. U nás sú to ctihodní občania, ktorí robia vedecké konferencie a záštitu nad nimi preberá poslanec SMER-u a spoluorganizuje to firma otca SMER-u. Prosím vás, ľudia, uverte tomu, že s vami hrajú zlú hru. Dajú sa zarobiť peniaze aj tak, že nie ste sviňa. Ak sa chcete toho zúčastniť a zúčastňujete sa, nech sa páči. Raz možno... (Reakcia z pléna.) A o čom hovorím? (Smiech a reakcie z pléna.) O čom hovorím, prosím vás pekne. (Reakcia z pléna.) Potrebujem sa nakalibrovať, kolegovia! (Smiech v sále a potlesk, prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pokračujte, pán poslanec. Uvádzate veľmi dôležitý návrh.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Potrebujeme, aby tí, ktorí ste nevedeli, aby ste vedeli, kto je Krutý. Aby ste vedeli, kto je pán Burian. Pán Burian bol spolumajiteľ jednej z najbrutálnejších nebankoviek, aká kedy pôsobila v tomto verejnom priestore. Poviem vám príbeh pána Horvátha z Nižnej Olšavy. Ja som, priznám sa, ani nevedel, že taká dedina existuje. Tento biedak, chudák, invalidný dôchodca so 180-eurovým dôchodkom invalidným si požičal 800 euro. Kolegovia ministri, počúvajte, 800 euro si požičal od vášho kolegu poslanca. Spadol, mal 24 splátok. Pán Maďarič, vy tak telefón neplatíte, ani ja tak telefón neplatím, ako on zaplatil tých 24 splátok. S jednou sa omeškal o mesiac, s jednou o dva dni, s jednou o tri dni plus-mínus. Začal, skončil vtedy, kedy mal podľa zmluvy. Ale nechali mu tú klasickú fintu, ktorú používali, nechali mu spadnúť ten úver. Nagenerovalo sa mu to, že po troch rokoch tomu chudákovi prišlo, že má vrátiť, myslím, že 840 euro. To znamená toľko, koľko si požičal, pritom tie peniaze vrátil.
Sú toto peniaze, toto sú dobré peniaze? Toto je SMER? Tohto chcete byť účastní? Toto je váš Burian. Tento človek je štátnym tajomníkom. V tom čase, keď pán Horváth písal tento príbeh, tento človek bol šéfom finančného výboru. V tom čase ste robili zákon, ktorý je deenáčkou podnikania nebankoviek. V tom čase vás ten človek zaviedol, zaviedol vás, že zrušenie RPMN je podmienka Európskej únie. Vôbec to nie je tak! Vy ste to odhlasovali. V tom čase ste otvorili všetky hradby. V tom čase, v tom čase Vaľovú, Vaľovú, s prepáčením, poslal tak, že jej slzy vybehli, keď chcela meniť Občiansky zákonník, že nech to aspoň je rovnakým písmom napísané. A už ani Mečiar, ani Slota v tom čase s tým nič nechcel mať. Rozumiete? Už aj Slota, aj Mečiar hodil cez palubu úžerníkov, ale SMER sa ich chytil. SMER im drží bránu stále, ja tomu nerozumiem, naozaj tomu nerozumiem, že pokiaľ a dokiaľ chcete to tu.
Tento pán Burian predstavuje to, čo hovorím. Úžernícko-exekútorskú kliku na ministerstve práce a sociálnych vecí. Tú kliku, za ktorú prebral zodpovednosť pán minister, a preto tu sedí, prebral za ňu zodpovednosť, preto tu sedí, a vyvrcholením toho pôsobenia bolo to, že sa nerozpakovali, nerozpakovali sa si udeliť ešte dotáciu. Pri tom všetkom, pri tej všetkej ústretovosti, pri tom klondiku, ktorý tu majú, pri tom všetkom im ešte málo bolo, ešte im bolo málo. Ešte rozmýšľali, kde sa dá, no tu sa dá, zober si, rozumiete? Že aj tí darebáci majú noblesu, častokrát niektorí a potom sú takí, že ani noblesu, o takých sa ani filmy netočia, viete, keď majú niektorí darebáci noblesu, po nejakých 70, 80 rokoch možno o nich film natočia, prosím vás. O takýchto ani nohou nikto nezakopne, lebo sú bez kúska, ťažko sa mi hľadajú slová, vážení, ako to vysvetliť. Otázka stojí, či sa chcete alebo nechcete toho zúčastňovať. Skončím, verím, že na radosť mnohých.
Treba povedať aj to, čo treba povedať, vy ste sa určitý čas podujali bojovať, aj ste to tak ohlásili, že jak idete zachrániť tento svet a ľudí, aby sa toto nestávalo, protiúžernícky balíček, ja neviem, jak sa to celé prezentovalo, tlačovky boli, hovorilo sa, neviem čo. Poviem vám výsledok, dobre, poviem vám výsledok. Môžte tu dať, môže tu niekto čítať pozmeňovací návrh hodinu, dve, tri, ja vám poviem výsledok. Výsledok je, že minulý týždeň bol živnostník v Pohotovosti, nebankovej spoločnosti, ktorá má priamy súvis s vaším štátnym tajomníkom, absolútne priamy súvis s exekútorom Krutým, povedal, že má problém, lebo mu nezaplatili a že si potrebuje požičať tisíc euro. Mám to tam, koho to zaujíma, môžem mu to dať. Rukou dostal napísané, aké sú podmienky. Keď si požičiate tisíc euro, keď to vrátite za dva mesiace, musíte nám vrátiť 1 300 euro. Keď to vrátite do dvanástich mesiacov, musíte nám vrátiť 1 968 euro. Keď sa spýtal, čo sa stane, keby som sa omeškal, bolo mu povedané, to nech vás ani nenapadne. Keď sa spýtal, či by mohol dostať návrh zmluvy, že nie, až pri podpise. Vážení, toto som si nevymyslel, to je fakt, môžte si aj vy poslať živnostníka do Pohotovosti.
Tuná v podchode na Hodžovom pod Prezidentským palácom máte, volá sa to, myslím, že finančná pomoc obyvateľstvu, tam sa bol druhý pýtať. Pýtal sa, že aké sú podmienky. Podmienky sú asi nasledovné: Vieme vám požičať 500 euro, do 15 dní nám musíte vrátiť 650 euro. Máte nejaký návrh zmluvy? Nie, až pri podpise.
Prosím vás pekne, toto je, to bolo včera, predvčerom, minulý týždeň. Kde sú tie oslavné ódy, kde je ten, kde sú, pán Borec, kde sú tie tlačovky, kde je to, že ste ochránili ľudí tejto krajiny pred úžerou? Kde je, kde je, tie vaše proklamácie, jak pomôžete, jak to zabezpečíte, jak spotrebiteľsky, kde to je? Toto sú fakty, ja som povedal fakty, ja si nevymýšľam, môžte to vyskúšať. To je aktuálny stav. Lebo asi to tak malo celé skončiť, asi ste to tak mali nastaviť, že sa to odprezentovalo, že pomôžete, ale niekto zaúradoval, že nemôžte pomôcť, že chcete v tom pokračovať, ja viem, že to sú veľké peniaze, ja viem, že lejete, že do toho idú veľké peniaze, prosím vás, v tom automobilovom priemysle, to je už druhá najvýkonnejšia pomaly oblasť nášho národného hospodárstva, rozumiete tomu, že čo ste stvorili? A určitý moment nás to presiahne, určitý moment nás to presiahne. Nebudeme to vedieť zastaviť, vážení, určitý moment nás to presiahne.
Naši ľudia sú dobrí, naši ľudia nikomu nič neurobili, naši ľudia sa snažia, trápia, nemajú to jednoduché, nikdy to tu nebolo jednoduché, ale prečo sme im to urobili? Prečo im toto krajina urobila? Prečo im toto politici urobili? Prečo sme ich vydali? Prečo sme ich vydali a ešte ich klameme, že ich chránime, keď vám, ako ináč sa dá dokázať, že ich neklameme? Prečo ste im to urobili? Prečo vás to netrápi, prečo vás netrápi osud pána Horvátha, prečo vás netrápi osud pani Kohútovej? Chúďa, požičala si 800 eur, učiteľka, už zaplatila 4 200 Krutému a ešte jej prišlo, že má doplatiť 6 000, otec, jej otec na invalidnom vozíku to otvoril, skoro dostal infarkt. Prečo, prečo, komu čo zlé urobili tí naši ľudia? Nebridí sa vám to trošku, nie je to už trošku že moc? Je to, je to, je to pri vás, je to u vás, je to vo vašich budovách, prosím vás, je to SMER, to už nie je, možno preto tu nie sú vaši, nechcú s tým nič mať. To nie je, že niekde niekto. To je u vás, vy s tým, vy s tým budete spájaní. Otázka, či chcete alebo nechcete s tým byť spájaní.
Návrh je odôvodnený, s tým skončím, čudujem sa ľuďom, ktorí si myslia, že nie je odôvodnený. Ja som odôvodnenejší návrh za tú históriu, čo som tu, ešte nevidel. Keď to tak necítite, vážení, tak to má súvis asi s morálnou integritou.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.10.2014 o 14:08 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:32

Ján Podmanický

Vystúpenie v rozprave 14:36

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi, aby som v zmysle stanoviska vlády Slovenskej republiky, ktoré sme zaujali k tomuto návrhu na vyslovenie nedôvery pánovi ministrovi ešte minulý týždeň, uviedol niekoľko údajov a súčasne aj predniesol stanovisko vlády Slovenskej republiky k predmetnému návrhu. Priznám sa, a je mi to trošku ľúto, že o šestnástej hodine dnes som mal mať prednášku na London School of Economics v Londýne, ale kvôli tomu, do akej nezmyselnej situácie dostali predstavitelia opozície nášho ministra, som sa rozhodol spoločne s ďalšími členmi vlády ho nenechať v tejto, by som povedal, ponižujúcej polohe, pretože to, čo je predložené, je paškvil, a rozhodol som sa osobne ho podporiť a na tento účel aj uviesť niekoľko údajov.
Predovšetkým chcem povedať, že urobme jasné rozdelenie, pokiaľ ide o ústavný rámec a dôvody na odvolanie ministra od dôvodov, ktoré nemajú nič spoločné s ministrom ako takým. V podstate v návrhu na odvolanie je iba jedna jediná veta, ktorá hovorí o tom, že minister nezvláda agendu ministerstva. Toto je jediná veta, ktorá sa dotýka ústavného rámca odvolávania ministra. Všetko ostatné, čo tam je napísané, že spoločnosť Star EU, ďalej nejaké veci, ktoré sa týkajú fungovania generálneho manažéra, nemajú s prácou ministerstva absolútne nič spoločné. Jednoducho je nezmyselné akékoľvek obvinenie na ktoréhokoľvek straníckeho funkcionára, ktoré sa týka nejakého obdobia štyroch-piatich rokov spätne, a na základe tohto podávať návrh na odvolanie ministra.
Pán poslanec, ak nie ste spokojný s prácou generálneho manažéra Jána Richtera, tak poproste vášho brata, ktorý je člen SMER-u, nech zvolá nejakú stranícku schôdzu a nech iniciuje odvolanie Jána Richtera niekde na sneme strany (potlesk), ale nie na schôdzi Národnej rady. A pokiaľ ide o to, že nezvláda agendu ministerstva, dovoľte mi, aby som sa k tejto jedinej argumentačnej báze ako-tak vyjadril a povedal, že či teda minister zvláda, alebo nezvláda, pretože na ministerstve práce v minulosti už pracovali všelijakí sociálni netvori, ale v prípade Jána Richtera chcem povedať, že to je človek na svojom mieste, človek, ktorý rozumie svojej funkcii a ktorý má aj naozaj veľmi dobré výsledky. (Potlesk.)
Opakujem ešte raz, nepamätám sa, je to po prvýkrát v histórii tohto parlamentu, keď je návrh na odvolanie ministra podávaný za niečo, čo bolo povedané štyri roky predtým, ako sa stal ministrom, a to k problematike, ktorá sa jeho rezortu vôbec nedotýka. Dôvod je, samozrejme, celkom jednoduchý. Blížia sa nám komunálne voľby, je treba zaujať za každú cenu v Národnej rade čímkoľvek, len aby sa opozičné politické strany mohli odprezentovať. Komunálne voľby rozhodujú osobnosti z miest a obcí, páni v opozícii, a nie vaša demagógia v Národnej rade Slovenskej republiky a najmä demagógia, ktorá ukazuje, že neustále strácate podporu voličov. Môžem len potvrdiť, že odôvodnenie návrhu je tendenčné, bez kvalifikovanej prípravy overenia faktov, rovnako, samozrejme, nevidíme žiadny dôvod na to, aby sme uverili tvrdeniu, že minister nezvláda vlastný rezort. Je to jednoducho účel diskreditovať vládu a politickú stranu SMER v čase pred komunálnymi voľbami. Iný zmysel táto schôdza Národnej rady nemá.
Dôrazne, a opakujem to, ako predseda vlády musím odmietnuť trápny pokus dokázať, že Ján Richter si dostatočne neplní povinnosti ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Je to prejav arogancie k faktom, keď sa pokúšate o odvolanie človeka, ktorý za vyše dva roky dokázal, o čom sa jeho predchodcovi, teraz porovnávame dvojročné obdobie pána Mihála napríklad alebo pána Kaníka a ďalších expertov na sociálne veci a vtedy zistíme, že čo sa udialo v danom rezorte. Prejavilo sa to v aktivitách a legislatívnych návrhoch a opatreniach v jednotlivých politikách, v zamestnanosti, v sociálnej, rodinnej, dôchodkovej. Mám na mysli predovšetkým výsledky v oblasti znižovania nezamestnanosti, hoci nie vždy správne pripisujeme ministrovi práce úlohu, že to on je, kto má znižovať nezamestnanosť. Úloha ministra je iná. Napriek tomu minister urobil množstvo aktivít, ktoré viedli reálne aj k zvyšovaniu počtu pracovných miest, aj k znižovaniu nezamestnanosti.
Takmer celé predošlé volebné obdobie bola miera evidovanej nezamestnanosti vyššia ako 12,44 %, čo je aktuálny údaj ku koncu septembra. Opakujem, takmer celé volebné obdobie, v ktorom ste boli vo vláde, dámy a páni z opozície, bola vaša nezamestnanosť alebo miera nezamestnanosti vyššia, ako bola teraz v septembri v roku 2014. Celkový počet evidovaných nezamestnaných klesol najviac od novembra 2010, keď dosiahol 378-tisíc ľudí. Od roku 2006 sa po prvýkrát podarilo ministrovi práce, hoci opakujem, to nie je jeho agenda. To je predsa záležitosť vytvárania pracovných miest cez investície, ale zobral si to pod svoju kontrolu a robí v tomto veľmi dobré výsledky. Podarilo sa mu udržať trend poklesu nezamestnanosti aj v septembri, pričom do zamestnania odišlo z úradu práce vyše 20-tisíc ľudí. Nárast zamestnanosti medziročne o vyše 2 % opakovane potvrdzujú aj údaje Národnej banky a podľa štatistiky Sociálnej poisťovne narástol počet zamestnancov len od začiatku tohto roku o vyše 40-tisíc. Za posledné dva roky bolo vytvorených 76-tisíc nových pracovných miest. Ak sa teda chcete hádať, páni z opozície, poďte tieto fakty spochybňovať. Nech sa páči. O tomto by malo byť odvolávanie ministra. Je to pravda, alebo to nie je pravda?
Ja som počúval vystúpenie navrhovateľa, inak to je tiež taká zvláštna situácia. Ste opozičné štandardné politické strany, podpíšete návrh na odvolanie, významný ústavný akt, a necháte to predkladať pánovi poslancovi Hlinovi. Ja tomu nerozumiem. Tak sa hanbíte za ten návrh, alebo sa nehanbíte? (Potlesk.)
Ak chcete hovoriť o odvolávaní ministra, opakujem ešte raz, poďte sa hádať o faktoch, ktoré teraz uvádzam. Najmä pokiaľ ide o zamestnanosť a ďalšie veci, ktoré budem spomínať.
Dámy a páni, tieto údaje, ktoré som teraz uviedol, sú nevyvrátiteľné fakty a sú paradoxné v porovnaní s čiernymi prognózami, ktorými ste populisticky okorenili kritiku viacerých dôležitých legislatívnych zmien z dielne ministra práce. Rád by som vám pripomenul, že iba nový Zákonník práce mal podľa vás zlikvidovať 50-tisíc pracovných miest. Zákonník je účinný už takmer dva roky a pracovné miesta, naopak, pribúdajú. Kde je teda tá prognóza, o ktorej ste toľko hovorili? Vy vždycky prognózujete, nezvládnete deficit, nezvládnete dlh, nič nezvládneme. Všetko zvládame. Táto krajina v poslednom období dosahuje výsledky, ktoré nám umožňujú aj na medzinárodných finančných trhoch sa správať podstatne slobodnejšie, ako to bolo v minulosti. (Potlesk.)
Mimochodom, presne opačný vývoj, keď hovoríme o zamestnanosti a nezamestnanosti, teda nárast nezamestnanosti a pokles počtu pracovných miest, sme zaznamenali v priebehu prvého polroka po predošlej liberalizačnej novele Zákonníka práce z dielne vtedajšieho ministra Jozefa Mihála. Čiže všetko je naopak. Po našej novelizácii nezamestnanosť klesala, po vašej novelizácii liberálneho Zákonníka práce nezamestnanosť stúpala. Takáto je pravda a poďte sa o týchto faktoch hádať. Nemáte šancu nás presvedčiť, lebo to sú čísla, ktoré sú uverejnené v štatistikách. Je to jasný dôkaz, že Ján Richter pripravil modernú európsku podobu základného pracovnoprávneho kódexu a aj zástupcovia najväčších priemyselných zväzov po rokovaní so mnou verejne potvrdili, že nebude mať negatívne, či dokonca likvidačné dôsledky na podnikateľské prostredie. Presne o tomto to je. Tí, čo zamestnávajú ľudí a vedia, o čom to je, prídu na tlačovú konferenciu a povedia, nebude to mať vplyv na vytváranie pracovných miest. Opozícia, ktorá zamestnáva iba sama seba, tvrdí, bude to mať vplyv na vytváranie pracovných miest. Stojme si za svojimi faktami. Ja si myslím, že to, čo sme urobili so Zákonníkom práce, je prejavom sociálnodemokratickej orientácie našej vlády a takto to musí pokračovať aj ďalej.
Dámy a páni, naopak, sú to práve zástupcovia zamestnávateľských zväzov, ktorí oceňujú úroveň sociálneho dialógu s dnešným vedením ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadnu dôležitú legislatívu pán minister Richter nepripravuje bez otvoreného dialógu so sociálnymi partnermi. Návrhy predkladané vláde a potom parlamentu sú vždy výsledkom istých kompromisov. Prakticky vždy dôjde k dohode na tripartite. Vždy, lebo hľadáme rovnováhu. Niečo chcú odborári, niečo chcú zamestnávatelia, často do toho vstupuje ZMOS, často do toho vstupujú školy. Vieme nájsť rozhodnutie záverečné, ktoré je akceptované prakticky všetkými. Tradičné sociálne partnerstvo sme posilnili o Radu solidarity a rozvoja, v ktorej poskytujeme priestor pre partnerský dialóg širšiemu diapazónu spoločenských aktérov vrátane zástupcov vedy, vysokých škôl, ale aj cirkví či tretieho sektora.
Vysoko oceňujem, že minister Richter konzultuje s partnermi aj nelegislatívne kroky. Dôkazom bol jeho návrh, aby sa pre realizáciu záruk pre mladých vytvoril spoločný koordinačný výbor, ktorého členmi sú zástupcovia tak odborov, ako aj samosprávy a zamestnávateľských zväzov. Je to cesta, výsledkom ktorej sú úspešné projekty, ktoré pomáhajú efektívne vytvárať nové pracovné miesta. Za všetky musím spomenúť projekt na podporu zamestnávania mladých ľudí do 29 rokov, na ktorý sme využili 70 mil. eur, o ktoré by sme pre neschopnosť predchádzajúcej vlády rozhýbať čerpanie eurofondov inak prišli. My sme museli jednoducho požiadať o presuny peňazí, pretože sa prakticky nečerpali žiadne zdroje v rokoch 2010 – 2012. Vďaka operatívnosti ministerstva pod vedením Jána Richtera sme v priebehu uplynulých dvoch rokov pomohli vytvoriť 12-tisíc nových pracovných miest pre mladých nezamestnaných a z týchto 12-tisíc, ktorí projekt už ukončili, až 80 % zostalo v zamestnaní. Môžem potvrdiť, že tento projekt je označovaný v zahraničí ako "best practice" a budeme ho ponúkať aj do štúdií Európskej komisie a bude dokonca aj predmetom štúdie v súvislosti s decembrovým rokovaním summitu, kde chceme opätovne pritlačiť na väčšiu flexibilitu pri využívaní fondov a Komisia chce vidieť, že ktoré projekty boli úspešné. Tento projekt je označovaný ako jeden z najlepších, ktorý sa pri zamestnávaní mladých ľudí v Európskej únii uplatnil.
Dámy a páni, keď si spomeniem, na akú frašku sa premenil nepripravený pokus vtedajšieho ministra dopravy a premiérky o realokácie eurofondov na výstavbu diaľnic, ktorý Komisia zhodila zo stola už vo fáze predbežných konzultácií, chápem žlčovité útoky za nesporné úspechy ministra Richtera. Chápem, že opozícia žiarli na zníženie počtu poberateľov dávky v hmotnej núdzi o vyše 30-tisíc ľudí, čo je výsledkom povinnej aktivácie. Ja znovu zopakujem filozofiu, ktorú som vám povedal a ktorá sa vám nepáči. Chcete len zle. Lebo veríte, že keď bude zle v tejto krajine, tak len to môže poškodiť túto stranu a túto vládu. To je zlá filozofia. Súťažte s nami. Poďte sa o toto hádať. Povedzte, dajte nejakú inú predstavu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Povedzte, že minister nezvláda, tie fakty a tie údaje, ktoré som uviedol, že nie sú pravdivé. Tu budeme sedieť a budeme sa s vami hádať aj tri-štyri dni, ale nebudeme počúvať to, čo tu rozpráva pán Hlina. Toto nech si hovorí niekde na straníckej schôdzi. (Potlesk.)
Na úspešnú reformu dôchodkového poistenia a sporenia vrátane tzv. anuitnej novely, ktorá stanovila jasné pravidlá pre vyplácanie penzií z druhého piliera, tiež ste len pozerali a nemali ste k tomu absolútne žiadnu alternatívu. Je dokonca trápne, ako nedokážete prehltnúť zvýšenie vianočného príspevku k najnižším starobným dôchodkom až na úroveň 100 eur či zvýšenie kapacity zariadení sociálnych služieb pre najodkázanejších občanov o takmer 100 % na 22-tisíc v budúcom roku aj vďaka podpore operačného programu. Ja si dobre pamätám, keď sme zavádzali vianočný príspevok v roku 2006 – 2007, ako ste jačali ako Viktorka na splave: Aké nesystémové rozhodnutie, čo to je za nezmysel! Prečo ste ho teda nezrušili v roku 2010 – 2012 a držali ste sa ho napriek tomu, že to bolo nesystémové opatrenie? Sami niekedy neviete, čo hovoríte a ako sa správate. (Potlesk.)
Naopak, svoju pravú tvár ste prejavili kritikou nového nastavenia regulačného rámca agentúrneho zamestnávania. Tento návrh zabráni zneužívaniu poctivo pracujúcich ľudí, zabráni ich okrádaniu, zastaví špekulantov, ktorým ide len o vlastný zisk na úkor ľudí a štátu. Nie sme proti potrebnej a primeranej flexibilite pracovného trhu, ale nebudeme sa pozerať na to, ako sa z ľudí stávajú otroci, ktorí môžu bez primeranej náhrady prísť o prácu z hodiny na hodinu. Ján Richter týmto návrhom chráni záujmy radových pracovitých ľudí a za týmto návrhom si všetci musíme stáť. (Potlesk.)
Nečudujte sa, vážení spoluobčania, že ho chce opozícia odvolať, keď aj regionálni funkcionári opozičných strán ryžujú v týchto kalných vodách. Alebo je dôvodom efektívne odhaľovanie čierneho zamestnávania, keď sa za jeden rok fungovania špecializovaného útvaru, tzv. Kobry, podarilo zdvojnásobiť počet kontrolovaných firiem na 20-tisíc a takmer strojnásobiť počet odhalených nelegálnych zamestnaných na 20-tisíc ľudí? Priatelia, toto sú fakty o činnosti Jána Richtera a nie tie nezmysly, čo tu počúvame. O tomto sa poďte s nami hádať, nech sa páči, a som zvedavý, čo budete na tieto fakty hovoriť.
Osobitne treba oceniť obrovský kus roboty, ktorú minister Richter odviedol pri dôležitých zmenách v dôchodkovom systéme. Dnes je úplne jasné, že bez jeho anuitnej novely by sa ľudia s nižšími príjmami k dôchodkom z druhého piliera vôbec nedostali. Takto katastrofálne bol nastavený druhý pilier. Na zisky dôchodkových správcovských spoločností, ošklbať ľudí o peniaze a, samozrejme, odobrať peniaze zo Sociálnej poisťovne. To bola čistá privatizácia dôchodkového zabezpečenia. (Potlesk.)
Až táto novela vytvorila transparentný systém, ktorý ľuďom poskytne dostatok informácií o ponukách jednotlivých spoločností na vyplácanie dôchodkov a umožní im tieto ponuky zrozumiteľne porovnávať. V treťom pilieri minister presadil zníženie poplatkov aj daňové zvýhodnenie sporiteľov. To, čo vyšlo z jeho dielne, je skutočná dôchodková reforma. Reforma pre ľudí v ich prospech, nie v prospech finančných spoločností, ktoré chcú na ľuďoch len zarábať. Minister Richter dôsledne napĺňa to, čo moja vláda začala už v roku 2006: Urobiť z druhého a tretieho piliera dôchodkového systému skutočné piliere a nie iba atrapy zo zhnitého dreva, ktoré sa rozsypú pri najmenšej finančnej nestabilite.
Dámy a páni, už tento výpočet jasne dokazuje, ako zodpovedne a systematicky pristupuje minister Richter k plneniu našich predvolebných záväzkov aj programového vyhlásenia vlády. Osobitne chcem oceniť jeho prístup k realizácii balíčka opatrení na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktorý sme ohlásili na druhú polovicu volebného obdobia. Šesť z pätnástich je výlučne na jeho pleciach, ďalšie – reforma stredného odborného vzdelávania – je spoločná s ministrom školstva. Od nášho verejného prísľubu ubehli len štyri mesiace a priebežné hodnotenie ich plnenia ukazuje, že takmer všetky minister Richter už splnil. Vláda na jeho návrh schválila historicky najrazantnejšie zvýšenie čistej minimálnej mzdy. Je pripravené vyplatenie zvýšeného vianočného príspevku k dôchodkom. Pripravuje sa zníženie odvodov pre ľudí s najnižšími pracovnými príjmami. Hotové je tiež zvýšenie mzdového limitu pre odvodové úľavy z brigádnických dohôd študentov na 200 eur.
Zdôrazniť musím zmenu zákona, ktorou sa zvýši motivácia sociálne odkázaných ľudí pracovať. Minister Mihál chcel mladých nezamestnaných motivovať znížením ich platov na úroveň, ktorá nepokryje ani základné životné náklady. Minister Richter chce zabezpečiť, že ak na dávku v hmotnej núdzi odkázaný človek začne pracovať, výrazne sa zvýšia jeho čisté príjmy. Pomôže k tomu predĺženie poskytovania osobitného príspevku na 12 mesiacov a jeho zvýšenie na 123 eur v priebehu prvých šiestich mesiacov. V praxi to znamená, že ak v rodine s dvoma malými deťmi začne jeden rodič pracovať, hoci aj za minimálnu mzdu, jeho čistý príjem sa zvýši o 254 eur každý jeden mesiac. Namiesto prázdnych rečí ponúkol minister Richter konkrétne a rukolapné riešenie, ktoré prispeje k tomu, aby každý, kto bude pracovať, viditeľne pocítil zlepšenie vlastnej životnej úrovne.
Napokon sa ešte musím vyjadriť k obvineniu, že minister Richter zlyháva pri čerpaní eurofondov. Dámy a páni z opozície, vy fakt musíte považovať ľudí za negramotných nevzdelancov, ak si dovolíte verejne tvrdiť niečo, čo je v príkrom rozpore s voľne dostupnými faktami. Z hľadiska čerpania patrí operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia medzi naše najúspešnejšie a už dnes viem povedať, že z neho do konca budúceho roka investujeme každý jeden cent. Upozorňujem vás, že financovanie národných projektov z neho bez prerušenia beží aj v súčasnosti. Navyše minister Richter dokázal tak zvýšiť efektivitu čerpania prostriedkov z tohto operačného programu, že keď preberal funkciu, bolo na úrovni 40 %, a dnes dosahuje 72 percent. Čiže za 32 mesiacov dosiahol takmer toľko, čo sa podarilo za predošlých 63 mesiacov.
Tieto údaje len dokazujú, že zdôvodnenie vášho návrhu na odvolanie je absurdné a nepravdivé a samotný návrh je snahou zlikvidovať úspešného ministra mojej vlády. Jeho výsledky aj pri čerpaní eurofondov totiž dokazujú neschopnosť jeho predchodcu a verejnosť má možnosť na vlastné oči vidieť rozdiel medzi ideologickým honom na čarodejnice a aktívnou prácou pri napĺňaní konkrétnych cieľov rezortu.
Ján Richter sa tu dnes pred vás sám postaví, aby jasne a zrozumiteľne dokázal, aké sú výsledky jeho pôsobenia na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Znižujúca sa nezamestnanosť, moderná európska pracovná legislatíva vyvažujúca postavenie zamestnancov a zamestnávateľov, aktívny sociálny dialóg, podpora rodín aj seniorov. Toto je vizitka dôsledného sociálneho demokrata, ktorá musí dráždiť každého neúspešného pravičiara.
Dnešná mimoriadna schôdza parlamentu je trápnym predvolebným divadlom zúfalých pravicových politikov, ktorí sa nedokážu prezentovať žiadnymi pozitívnymi výsledkami. Buď bojujú medzi sebou, alebo bojujú proti nám.
Odmietam takúto politiku, celá vláda odmieta takúto politiku, celý SMER – sociálna demokracia odmieta takúto politiku. Odmietam populistickú kritiku mojej vlády, ktorá sa nezakladá na faktoch, ale na vlastnej bezmocnosti opozície získať si verejnosť niečím pozitívnym. Preto odmietame v mene vlády Slovenskej republiky aj návrh na odvolanie ministra Jána Richtera a aj túto príležitosť využívam na to, aby som mu vyjadril moju úplnú podporu.
Ďakujem pekne. (Dlhotrvajúci potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.10.2014 o 14:36 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:58

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Robert Fico, hovoríte, že poďte s nami diskutovať o tom, ako to robiť lepšie a kde robíte chyby. Áno, poďme, môžeme tu diskutovať aj štyri dni, ale to by ste vy tu museli zostať a nie ujsť, ako to spravidla robíte a ako pravdepodobne spravíte aj teraz, akonáhle ste predniesli túto svoju oslavnú reč. Je tu návrh na odvolanie ministra, ktorý, ako ste sám povedal, pred tromi či štyrmi rokmi ako zodpovedný človek SMER-u, ktorý je zodpovedný za financovanie, dal pokyn, ktorá firma má vyhrávať tendre, a určite to malo svoje finančné súvislosti.
Otázka znie: Je to klientelizmus alebo nie je klientelizmus? Až je to klientelizmus, je druhá otázka: Môže takýto človek sedieť oprávnene v kresle ministra ktorejkoľvek vlády?
Pýtali ste sa, čo sa udialo v rezorte za predchádzajúce obdobia, tak ja vám to pripomeniem, pán Robert Fico. Nastupoval som do tohto kresla, keď bola 19-percentná nezamestnanosť, a keď som odchádzal, už prelamovala 10-percentnú hranicu a pokračovala vďaka reformám, ktoré sme urobili, ďalej, až sa dostala do rekordných čísel, kým ste nenastúpili vy so svojou prvou vládou a zvrátili ste tento trend a vyhnali nezamestnanosť na rekordné čísla. Dneska nezamestnanosť a zamestnanosť regulujete len za cenu obrovských dotácií z európskych fondov, ktoré okamžite tento efekt sa vytratí, akonáhle sa tieto peniaze minú.
Nepriniesli ste jediný zákon, ktorý by zlepšil podnikateľské a zamestnávateľské prostredie, ale každým jedným zákonom včítane toho dnešného o zvýšení daní nivočíte podnikateľské prostredie a oberáte ľudí o prácu. Zmizlo 90-tisíc ľudí, ktorí pracovali na dohodu, pretože odišli do čiernej ekonomiky. Ešte dnes je menší počet pracovných miest ako v čase v roku 2006, keď nastupovala vaša prvá vláda. Toto sú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2014 o 14:58 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:00

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán premiér, mňa neprekvapuje, že ste prišli obhajovať vášho ministra pána Jána Richtera, lebo vy osobne ste boli prítomný na stretnutí v marci 2008, na stretnutí so starostami za SMER Prešovského a Košického kraja v Prešove, kde, na ktorom generálny sekretár vašej strany Ján Richter odporučil starostom, aby spolupracovali s firmou Star EU pri čerpaní europrojektov. Následne aj ďalší starostovia sa dozvedeli o tom, že keď chcú čerpať eurofondy, musia ísť cez túto firmu. Táto firma vyhrala zo 70 zákazok 70 len v regionálnom operačnom programe, v ďalších programoch to boli ďalšie zákazky. Toto je u mňa stranícky klientelizmus a sú tam vysoké indície aj na podozrenie z korupcie, pretože aj následné verejné obstarávania robila spriatelená firma. Toto je stranícky klientelizmus, na základe toho ideme dneska, to je jeden z dôvodov, prečo ideme Jána Richtera ako ministra práce, sociálnych vecí dneska odvolávať.
My ho nemôžme odvolať ako generálneho sekretára strany SMER, ak chcete, tak si ho tam naspäť zoberte, ale takáto politická kultúra je úplne bežná vo svete, že minister musí niesť zodpovednosť aj za to, čo urobil v predchádzajúcom období. Tobôž, keď bol generálnym pokladníkom strany SMER. Toto je politická kultúra, ktorú v SMER-e nemáte, tak jak ste ju nemali, keď naozaj spadol most v Kurimanoch a neboli ste schopní odvolať pána ministra Počiatka, hoci túto stavbu, hlavným investorom bola štátna akciová spoločnosť, ktorá ju aj dozorovala. A predtým ste mu dali ešte aj žltú kartu. Toto je politická kultúra, ktorú v SMER-e nemáte.
Ak si týchto ľudí necháte, zodpovednosť je na vás. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2014 o 15:00 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:02

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán premiér, ja si väčšinu svojho vystúpenia nechám za rečnícky pult, ale to, čo ste vy dnes povedali, zasypali ste nás rôznymi číslami o zamestnanosti, o čerpaní eurofondov, ale vôbec ste sa nevyjadrili a nás vyzývate, aby sme sa vyjadrili k týmto faktom, vôbec ste sa nevyjadrili v tej kauze Star EU. Vôbec ste sa nevyjadrili, ako je možné, že táto agentúra zo 70 súťaží, na ktorých sa zúčastnila, presne 70 aj vyhrala. Vôbec ste sa nevyjadrili k tomu, ako to bolo v tom Prešove, prečo ste spolu s generálnym sekretárom strany SMER Jánom Richterom, vtedy starostom, odporúčali využiť služby práve tejto agentúry. Prečo to bolo, prečo to bolo tak. Vôbec ste sa nevyjadrili k tomu, ako je možné, že to úspešné čerpanie eurofondov je aj vďaka tomu, že nemalé dotácie dostávajú súdni exekútori, prečo ste sa k tomuto nevyjadrili?
Vlastne ste to nepriamo potvrdili, že je to tak. A to je obrovská hanba pre vás aj pre vášho ministra.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2014 o 15:02 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:03

Martin Chren
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán premiér, vaše vystúpenie sa dá prerozprávať dvoma vetami. Po prvé, zásadné korupčné a klientelistické podozrenia u vášho ministra, hovorím o kauze Star EU, tie vám nevadia, nie sú pre vás prekážkou, zlodejina vám nevadí, je vám blízka a prišli ste sa jej zastať.
Po druhé, ožobračovanie ľudí exekútormi blízkymi strane SMER je vašou oficiálnou politikou a tiež vám nevadí, že váš minister takýchto ľudí podporuje. Vôbec ste sa k tomu nevyjadrili. Hovorili ste tu veľa o faktoch, ale vôbec ste tu nehovorili o tom, že by ste si nemali priznať, že nie ste schopní riadiť túto krajinu, že zvyšujete dane, aj dnes ste tu o stámilióny eur zvýšili dane, a zároveň vám rastie deficit, že sa vám štátna pokladňa takto rozpadá pod rukami. Že ste zvýšili o štvrť miliardy eur, resp. neznížili ste DPH a tým od dôchodcov, od ľudí vyberáte štvrť miliardy eur navyše a potom desiatky eur od každého dôchodcu ročne a potom sem prídete a o 12 eur zvýšite vianočný dôchodok. O almužnu. A ešte sem príde váš minister a argumentuje tým, že tých 12 eur, to je cena ľudskej dôstojnosti. 12 eur ročne je podľa vášho pána ministra, ktorý to tu obhajoval, cena ľudskej dôstojnosti slovenského dôchodcu! Už len za to by si zaslúžil odvolať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2014 o 15:03 hod.

Ing.

Martin Chren

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:04

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán premiér, svojho času, nebolo to tak dávno, ste povedali, že ak chcete, dokážete byť majstrami v populizme. Vaše vystúpenie bolo krásny učebnicový príklad populizmu a konkrétnej stati, ktorá sa volá odpútavanie pozornosti alebo prekrývanie problému niečím iným. Vypočuli sme si možno desiatky konkrétnych spôsobov, ako sa vy osobne a strana SMER hrá na Ježiška, ani raz sme si popritom, samozrejme, nevypočuli za čie peniaze a kto to zaplatí, čiže aj tie vlaky zadarmo za tých 13 miliónov. Nepovedali ste, že 200 miliónov ste zobrali v lete ľuďom, ktoré mali mať cez zníženú dépeháčku o jedno percento, nepovedali ste, že dnes ste prijali zákon, kde ľuďom zoberiete 296 miliónov. Čiže iba dvomi zákonmi ste ľuďom zobrali 500 miliónov, a potom sa hráte na Ježiška a robíte tu z toho kampaň. Ako je to pekné, ľúbivé, ale pre ľudí, ktorí si nevedia spočítať iba jedna plus jedna.
Každopádne si ale myslím, že dnešná schôdza, a súhlasím s vami, že dnes pán minister Richter nemal byť odvolávaný, je to chyba. Mali ste byť odvolávaný vy, lebo v SMER-e, a všetci to vieme na Slovensku, ľudia pomaly ani na záchod nemôžu ísť bez toho, aby o tom ste rozhodli vy osobne. Na stretnutí v marci 2008, keď vtedajší generálny sekretár či tajomník, či manažér pán Richter hovoril o tom, že tu je akási čudná firma Star EU, ktorá je nám ochotná pomôcť, milí starostovia a primátori, tak minister Richter konal iba s vaším požehnaním a s vaším vedomím. Nedovolil by si takéto niečo urobiť bez toho. Dnes ste mali byť odvolávaný, pán premiér, vy, nie minister Richter.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2014 o 15:04 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:06

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán premiér, vy neustále hovoríte o znižovaní nezamestnanosti, ale nehovoríte o zvyšovaní zamestnanosti, a podľa mňa viete, že prečo zámerne nehovoríte o týchto dvoch údajoch, lebo by vám nesedeli, tam by nebola priama úmera. Vy znižujete nezamestnanosť, ale jednak to robíte cez predražené nezmyselné projekty, ktoré financujete z eurofondov a aj to vám teraz Brusel zastavil. Jednak to robíte tak, že manipulujete čísla v evidencii, a to mám z úradov práce, a jednak to robíte takým spôsobom, že vy vyháňate ľudí z tejto krajiny, vy ste takto vyhnali už státisíce ľudí z tejto krajiny a to vám znižuje zdanlivo nezamestnanosť. A pán minister Richter, vy ste hovorili, že napĺňa programové vyhlásenie vlády, podľa mňa nie, on napĺňa uznesenia z vašich jednotlivých straníckych kongresov.
A pokiaľ teda ide o tú vašu schôdzku v Londýne, tak myslím, že termín tejto mimoriadnej schôdze určil pán predseda parlamentu Paška, takže pokiaľ úbohí študenti v Londýne sa nedozvedia nič z vašej prednášky, z prednášky novodobého Churchilla, tak za to sa môžte poďakovať pánovi Paškovi. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2014 o 15:06 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video