42. schôdza

8.11.2014 - 10.11.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

8.11.2014 o 18:37 hod.

JUDr.

Jana Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

18:37

Jana Laššáková
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán podpredseda, kolegyne, kolegovia, dávam návrh, aby sme rokovali aj po 19. hodine až do úplného prerokovania tohto bodu programu vrátane záverečného hlasovania.
Skryt prepis

8.11.2014 o 18:37 hod.

JUDr.

Jana Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
42. schôdza NR SR - 1.deň - B. popoludní pokračovanie 2
 

Uvádzajúci uvádza bod 19:22

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda parlamentu, pán premiér, členovia vlády, milé dámy a páni, skupina opozičných poslancov využíva svoje ústavné právo a predkladá návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Mne pripadla milá povinnosť tento náš návrh pred vami uviesť a obhájiť.
Pán premiér, začnem otázkami na vás: Opätovne ste prikázali, aby sme rokovali o vašom odvolávaní v noci, tentokrát ste navyše prikázali, aby to bolo cez víkend, čoho sa, pán premiér, tak bojíte, vari nie pravdy? Prečo robíte všetko pre to, aby sa o tejto schôdzi dozvedelo čo najmenej ľudí? Z čoho máte taký veľký strach? Prepáčte, ale konáte ako slaboch, ktorý sa bojí pravde pozrieť do očí. Možno si myslíte, že nás umlčíte, dáte nás rokovať proti noci, proti sobotnej noci, a my po troch hodinách to vzdáme. Určite to nevzdáme. Možno si myslíte, že nás tým pokoríte. A to vám zase hovorím, že nás nepokoríte, skôr, naopak, dodáte nám odhodlanie urobiť všetko, aby sme slovenskú politiku zbavili Roberta Fica rovnako, ako sme ju zbavili Slotu či Mečiara. Mohli sme úplne v kľude rokovať v pondelok a v utorok, lebo výjazdové rokovanie vlády máte až v stredu. Takže argumentovať tým je scestné.
Teraz samotné zdôvodnenie odvolávania.
Pán premiér, návrh predkladáme, lebo ako predseda slovenskej vlády dlhodobo preukazujete očividnú neschopnosť a hlavne neochotu vytvárať účinné mechanizmy na zamedzenie zničujúcich dopadov straníckej korupcie a klientelizmu na hospodárenie štátu. Ako predseda vlády svojím správaním a postojmi dlhodobo zvyšujete v spoločnosti mieru tolerancie voči korupcii. Vaše vyhlásenie vyslovené v súvislosti s pridelením dotácie mestu Žilina, ako aj vaše predošlé vyhlásenie, že je normálne, ak vládna strana uprednostňuje svojich priaznivcov, pôsobia na krehké protikorupčné cítenie v spoločnosti priam zdrvujúco. Utvrdzujú v spoločnosti pocit, že korupcia a stranícky klientelizmus je niečo normálne a pre spoločnosť priam prospešné. Tým vy ako predseda vlády dlhodobo a systematicky povyšujete evidentne korupčné správanie na stranícku a štátnu doktrínu. Korupcia pod taktikou vašej strany SMER už dosiahla takých rozmerov, že tento rok prišlo k bezprecedentnému zastaveniu čerpania zdrojov z európskych fondov so zdôvodnením, že vaša vláda nie je schopná ochrániť čerpanie eurofondov pred rozsiahlou korupciou a ich neefektívnym prideľovaním. Vy ako predseda vlády ste umožnili ovládnuť všetky kľúčové kontrolné inštitúcie v Slovenskej republike, Generálnu prokuratúru, Prezídium Policajného zboru, Najvyšší kontrolný úrad, Úrad pre verejné obstarávanie jednej jedinej politickej strane, strane SMER – SD. Tým ste zároveň veľmi efektívne zamedzili účinnej kontrole, vyšetreniu a obžalobe korupčných trestných činov páchaných vašimi vlastnými ľuďmi. Príklad uvediem neskôr.
Predstavitelia vašej strany SMER – SD neumožňujú rokovania mimoriadnych výborov Národnej rady a sabotujú rokovania mimoriadnych schôdzí Národnej rady zvolaných opozičnými poslancami, neumožňujú riadne a včasné prerokovanie opozičných návrhov zákonov v Národnej rade, a tým dlhodobo a systematicky bránia výkonu kontrolnej a zákonodarnej funkcie opozičných poslancov. Toto konanie je bez akýchkoľvek pochybností vždy realizované v súlade s vašou vôľou a príkazmi. Preto ste zaň plne zodpovedný.
Aktualizačným dôvodom na vyslovenie nedôvery vám ako predsedovi vlády Slovenskej republiky je prípad dokázaného vykrádania verejných zdrojov v zdravotníctve. Vy ako predseda vlády ste umožnili, aby správnu radu, ako aj dozornú radu nemocnice v Piešťanoch ovládli nominanti strany SMER – SD, a následne svojím konaním spôsobili defraudáciu verejných zdrojov v zdravotníctve v rozsahu 600-tisíc až 1 mil. eur len pri nákupe jedného jediného, životne dôležitého prístroja. Na evidentne nelegálnu činnosť nominantov vládnej strany SMER – sociálna demokracia ste boli opakovane upozornený zástupcami zamestnancov v správnej rade. Na upozornenie ste ani len nereagovali a ste toto konanie celý čas aj kryli. Takýto váš prístup ako predsedu vlády považujeme za jednoznačný dôkaz toho, že ochotu bojovať proti korupcii v skutočnosti len populisticky predstierate a svojím nekonaním v skutočnosti korupciu svojich nominantov priamo kryjete. Je zarážajúce, že kým v prvej súťaži o nové CT-čko v Piešťanoch sa zúčastnili priamo zástupcovia dvoch najväčších výrobcov (Siemens a Philips), v opakovanej súťaži už pod kuratelou vašich nominantov sa títo akosi záhadne neobjavili a miesto nich už účinkovali nastrčené firmy, ktoré vystupovali už v role ich sprostredkovateľov. Toto sú síce smeti voči tomu, o čo vaša strana SMER – sociálna demokracia Slovensko korupciou a neschopnosťou pripravila, ale zároveň ide o učebnicový príklad páchania korupcie a manipulácie verejného obstarávania, mimochodom, trestného činu.
Pán premiér, viem že sa budete brániť tvrdením, že veď ste odvolali Zvolenskú aj Zmajkovičovú. To beriem, rešpektujem a bol to správny krok, avšak tým ste urazili len metastázy. A vy to veľmi dobre viete. Voči nádoru z Košíc si zasiahnuť nedovolíte, lebo máte strach a máte zrejme aj pokútne záväzky. Akým spôsobom vás držia v rukách? Čo majú na vás, pán premiér?
Chcel by som zároveň dokladovať príklad, a to veľmi aktuálny, v podstate včera sa tak trošku uzavrel, ďalšej korupcie v zdravotníctve, evidentnej korupcie v zdravotníctve, ďalšej manipulácie verejného obstarávania, v ktorej bol priamo zapletený poslanec strany SMER – sociálna demokracia. A chcem dokumentovať na tomto prípade, akým spôsobom funguje to alebo kontrola Úradu pre verejné obstarávanie, ak aj tento úrad máte vo vašej moci. Ide o prípad nákupu operačných stolov do Fakultnej nemocnice v Nitre, ktorej šéfuje váš poslanec pán doktor Valocký. Bol medializovaný, takže asi to viete. Táto nemocnica vypísala verejné obstarávanie na dva stoly s nosnosťou 500 kilogramov, 500 kilogramov, ešte raz to hovorím. Neviem, kto z nás tu má vyše 100 kilogramov, ale teda 500 kilogramov, to je celkom slušná hmotnosť. Záhada na tom je, že vlastne s nosnosťou 500 kilogramov existoval len jeden výrobca. Tým pádom, samozrejme, len jeden výrobca sa súťaže zúčastnil, existoval s nosnosťou 450 alebo 454 kilogramov ďalší, s nosnosťou 445 kilogramov ďalší, s nosnosťou 450 kilogramov ďalší (firmy NIMAG, Medpin, RADIX a ďalšie), každopádne posunutie latky vo verejnom obstarávaní o 50 kilogramov hore. A už automaticky sa jej zúčastnil iba ten, ktorý dopredu bol zrejme vybraný. Že, pán poslanec strany SMER pán doktor Valocký, pán riaditeľ nemocnice?
Ak na tento prípad upozornil predseda Lekárskeho odborového združenia, čiže lekár, ktorý má najväčšiu dôveru či odborárov alebo lekárov na Slovensku, ak na tento prípad tento človek upozornil a upozornil priamo Roberta Fica, ako to dopadlo? Robert Fico prípad posunul Úradu pre verejné obstarávanie a Úrad pre verejné obstarávanie napísal, že nemocnica im to obhájila, všetko je v poriadku. A čo následne urobil Úrad vlády? No včera poslal svoju odpoveď MUDr. Petrovi Visolajskému, predsedovi Lekárskeho odborového združenia, kde napísal: „Stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie plne rešpektujeme.“ Čiže presne takto funguje kontrola vašich krokov, ktoré vy páchate. Zorganizujete si zmanipulované verejné obstarávanie. Ľudia pošlú podnet predsedovi vlády, však, samozrejme, lebo vyzval ľudí, že keď takýto podnet majú, tak aby ho tam poslali. Pošlú podnet, však dôverujú predsedovi vlády, veď to je o korupcii. Predseda vlády posunie podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, ktoré máte pod plnou kontrolou. A odtiaľ príde, že nič sa nestalo. A Úrad vlády potom následne tak isto odpovie: „Plne akceptujeme to, čo povedali, že sa nič nestalo.“ No ale stalo sa: Nemocnica Nitra má dva stoly s nosnosťou 500 kilogramov, ktoré nepotrebuje, a mohla mať tri stoly s nosnosťou, ktoré potrebuje. Ale to asi niekomu nebolo po vôli. Že, pán poslanec Valocký, pán riaditeľ nemocnice, poslanec strany SMER – sociálna demokracia? Takto presne funguje verejná kontrola alebo kontrola inštitúcií, na ktoré sa teraz aj v tejto situácii Robert Fico obráti alebo obrátil. A takisto dá podnet v prípade piešťanského CT-čka prešetriť Úradu pre verejné obstarávanie. Hádajme všetci, aká odpoveď na to príde? No bude presne taká istá, nič sa nestalo a Úrad vlády povie: „No vidíte, tá opozícia klamala a my nie sme skorumpovaní. Oni si iba vymýšľajú.“ To bol ten konkrétny príklad a, myslím, dosť rukolapný. Tá odpoveď z Úradu vlády je so včerajším dátumom.
Pán premiér, máte v strane SMER aspoň trošku citu v sebe? Nepripadá vám už úplne zvrátené okrádať chorých ľudí? Tu máte dva prípady, CT-čko, operačné stoly s 500 kilogramovou nosnosťou. A sestry v piešťanskej nemocnici nemajú dlhodobo preplatené nadčasy, vy tam robíte kšefty a okrádate nemocnicu o milión eur. Nehanbíte sa? Ľudia si musia nosiť toaletný papier do nemocníc a vy dovolíte košickej mafii beztrestne tunelovať zdravotníctvo. Opakujem sa, prečo máte strach proti nim zasiahnuť? Akým spôsobom vás držia v rukách? Čo majú na vás. Čím ste sa im zaviazali?
Pán premiér, váš minister financií verejne vyhlasuje, ako bojuje voči tomu, aby firmy tunelovali zisky tým, že menia svoje sídlo do daňových rajov. Pán premiér, ako potom máme chápať to, že štát pod vaším osobným vedením veselo obchoduje s firmami, s utajenými vlastníkmi v práve týchto daňových rajoch. Čo to znamená? Viete, ako sa tomu hovorí ľudovo? Fico vodu káže, víno pije. Na zdravie, pán premiér.
Vláda pod vaším vedením vo svojom programovom vyhlásení z mája 2012 deklarovala medzi kľúčovými úlohami výkonu svojho mandátu konsolidáciu verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu, ako aj zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematickú likvidáciu korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti. Aká je však realita? Korupcia s prepojením na politickú moc sa stala systémovým javom. Zdravotníctvo, ktoré je dlhodobo podvyživené sa stalo jednou z hlavných obetí politickými špičkami krytej korupcie. Pacienti dostávajú čoraz horšie služby. Chamtivé firmy s neznámymi vlastníkmi, ale cynicky zarábajú práve v tejto oblasti najviac. Vaša administratíva kryje tieto praktiky, videli sme konkrétny prípad, vždy až do chvíle, keď sa prostredníctvom odhaleného škandálu verejnosť dozvie o týchto skutočnostiach. Potom popravíte pešiakov.
Pre slovenských občanov je zvlášť krutou správou, že platia v pomere k celkovým výdavkom v domácnosti na zdravotníctvo v hotovosti, teda z vlastných vreciek viac ako občania USA a viac, ako je v tomto priemer krajín OECD. Takto vyzerá tzv. bezplatné zdravotníctvo v réžii vlády Roberta Fica, vo vašej réžii, pán premiér.
Jedným zo závažných dôsledkov korupcie je nedostatok zdrojov vo verejných financiách, ktorý vaša vláda nahrádza brutálnym zvyšovaním daňového zaťaženia. Týmto sa náklady korupcie rozkladajú na celú spoločnosť. Vaša vláda tak neadresne berie peniaze všetkým občanom, živnostníkom či podnikateľom a adresne ich rozdáva ľuďom spriazneným s vládnou stranou SMER – sociálna demokracia.
Strana SMER – sociálna demokracia pod vaším vedením vytvorila v Slovenskej republike organizovaný systém, ktorý cielene vytvára priateľské prokorupčné prostredie pre straníckych nominantov strany a sponzorov strany SMER – sociálna demokracia, zároveň strana SMER – sociálna demokracia s vami na čele dlhodobo kryje odhaľovanie a spravodlivé potrestanie rozkrádania verejných zdrojov v prospech spriaznených osôb a bráni mu. Takéto konanie vykazuje všetky znaky trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny.
Dovolím si na tomto mieste citovať Trestný zákon. Podľa § 129 ods. 4 sa zločineckou skupinou na účely tohto zákona rozumie, po prvé, štruktúrovaná skupina najmenej troch osôb, to spĺňate, ktorá existuje počas určitého časového obdobia, to spĺňate, po tretie, koná koordinovane s cieľom spáchať jeden alebo viacej zločinov, trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti alebo niektorý z trestných činov korupcie na účely priameho alebo nepriameho získania finančnej alebo inej výhody. Osobne si myslím, že to spĺňate. Podporou zločineckej skupiny sa rozumie úmyselné konanie spočívajúce v poskytnutí finančných alebo iných prostriedkov, služieb súčinnosti alebo vytváranie iných podmienok na účel založenia alebo zachovania existencie takej skupiny alebo spáchania trestných činov korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Čo si myslíte, pán premiér, o kom som teraz hovoril? Bolo to o piťovcoch alebo o ficovcoch? V čom sa líšite? Je to v tom, že máte obleky a kravaty? Aj Al Capone nosil kravatu.
Stranícky klientelizmus dosahuje za vašej vlády už tak závratné rozmery, že začínajú spôsobovať deštrukciu základných funkcií štátu, Slovensko sa pod vaším vedením posúva od západného typu demokracie, ktorý sa naša spoločnosť snažila vybudovať od novembra 1989, k oligarchickému typu demokracie, kde oligarchovia napojení na vládne špičky bohatnú na vyciciavaní zdrojov štátu a obyčajní ľudia chudobnejú, kde bohatnú schránkové firmy s neznámymi vlastníkmi v Belize, na Cypre či v Honolulu, kde sa môžeme oprávnene domnievať, že v nich pôsobia samotní vládni politici alebo im blízke osoby.
Pred dvadsiatimi piatimi rokmi ľudia mrzli na námestia v nádeji, že vybudujeme slobodnú, demokratickú a spravodlivú spoločnosť, v ktorej si každý nájde svoje miesto a férovú príležitosť pre realizáciu svojich schopností a talentu. Systém vytvárania krytý vašou administratívou je v príkrom rozpore s týmito ideálmi. Ľudia sú oprávnene sklamaní. Nestáli na námestiach počas novembrových večerov preto, aby sa bezmocne prizerali na to, ako sa politická moc zneužíva na obohacovanie úzkej skupiny vyvolených jednotlivcov prepojených so súčasnou vládnou špičkou strany SMER – SD.
Vy, Robert Fico, ste ako predseda vlády Slovenskej republiky umožnili vytvoriť skorumpovaný, sofistikovaný systém, ktorým ľudia spriaznení so stranou SMER – SD systematicky rozkrádajú to, čo patrí všetkým občanom Slovenskej republiky. Tým ste stratili akékoľvek morálne právo zastávať post predsedu vlády Slovenskej republiky. Preto skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky predkladá v súlade s Ústavou Slovenskej republiky návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi.
Pán premiér, možno sa vás dotklo moje označenie strany SMER – sociálna demokracia za zločineckú skupinu podľa Trestného zákona. Dovoľte mi preto, aby som prečítal inú definíciu: „Od ostatných foriem zločinu sa mafia odlišuje nielen svojou štruktúrou, ale aj infiltráciou do štátu. Mafia má svojich členov alebo svojich ľudí na miestach štátnych úradníkov, politikov, sudcov, aj v polícii. Vďaka tomu sa jej darí nielen presadzovať svoje záujmy, ale sa jej darí taktiež kryť svoju činnosť.“ Toto je definícia mafie. Prepáčte, ale hnevajte sa, koľko len chcete, ale ja nepoznám lepšiu definíciu toho, čo na Slovensku SMER – sociálna demokracia pod vaším vedením už siedmy rok pácha.
V druhej časti odôvodnenia si dovolím uviesť pár príkladov, ktoré ste napáchali svojimi vlastnými rozhodnutiami. Osobne si myslím, že sú spojené s rozsiahlou korupciou. Nebojte sa, budem fér, budem hovoriť len o vašich osobných rozhodnutiach, ktoré spôsobili jednotlivo škody rádovo v miliardách eur, na tie stámiliónové a menšie si akože nespomeniem. Takže pozrime sa na niektoré vaše rozhodnutia ako premiéra.
Váš stranícky denník Pravda 22. marca 2014 tohto roku v rozsiahlej analýze výhodnosti výstavby diaľnic píše: „Štát prerobil na výstavbe nitrianskej rýchlostnej cesty R1 vyše 2,5 mld. eur.“ Píše to váš stranícky denník. To nie je moja veta. Pán premiér, toto bolo vaše osobné rozhodnutie, lebo ste chceli silou-mocou diaľnicu postaviť do volieb. Preto ste ju dali postaviť cez PPP a tak, že Slovensko prerobilo 2,5 mld. eur podľa vášho straníckeho denníka, podľa analýzy, ktorú zverejnil váš stranícky denník. To znamená, že ste osobne zodpovedný za škodu 2,5 mld. eur len v tomto jednom jedinom prípade. Ďakujeme, pán premiér, za 5,4 mil. obyvateľov Slovenskej republiky.
Ďalší prípad? Vy osobne ste evidentne ovplyvnený ruskými lobistami od dodávateľa presadili dostavbu dvoch blokov v Mochovciach. Dnes vieme, že na ich dostavbu, ak ich niekedy vôbec dostaviame, minieme minimálne dvojnásobok prvotného odhadu a nakoniec budeme v nich vyrábať elektrinu dvakrát drahšie, ako si ju môžeme nakúpiť na trhu. Je to celkom slušná logika. Že? Zároveň platí, že už dnes bez Mochoviec je Slovenská republika úplne sebestačná vo výrobe elektriny a nepotrebuje elektrinu dovážať, ani ju nevyváža, čiže vyrábame presne toľko elektriny, koľko jej potrebujeme. Tomu sa hovorí vyhodených 6 mld. eur do koša. Vzhľadom na podiel štátu, ktorý je tretinový, je to škoda pre štát cca 2 mld. eur vašou zásluhou a vaším aktívnym pričinením. Ďakujeme, pán premiér, po druhé.
Ďalší prípad? Pred rokom ste dokonali jedno z najväčších ožobráčení Slovenskej republiky v dejinách, privatizéri SPP ponúkli svoj podiel späť štátu. Mali ste dosť času na to, aby ste našli scenár, akým by Slovenská republika mohla spätný nákup tohto podielu zrealizovať. Financovať totiž tak výnosný biznis pre štát by sa hrnuli všetky banky. Miesto toho, aby ste to urobili, neurobili ste nič. A tým ste umožnili nákup realizovať vašim kamarátom. Dohodli ste im superkšeft. Mohli sme kúpiť niečo, čo sme mohli mať do 7 rokov späť. Kvôli vašej nečinnosti to urobili finančné skupiny a s radosťou im banky na to požičali. Inak povedané, mohli ste v mene štátu urobiť biznis, kde by sme ako Slovenská republika mali ročný výnos 15 % z investície. Vy, nie, miesto toho, aby ste urobili výhodný biznis pre všetkých ľudí, majiteľov štátu s menom Slovenská republika, ste urobili všetko pre to, aby tento biznis urobili vaši kamaráti. Neboli by ste to však vy, ak by ste kamarátom ešte nedopriali čerešničku na tortu. Od nich ste následne ešte odkúpili dcérsku firmu a takto ste im zvýšili ešte o 60 mil. eur ročne zisk a štátu na krk zavesili presne rovnakú stratu. Som presvedčený, že toto konanie nebolo len tak zadarmo, škoda, ktorú ste spáchali v tomto prípade, je 300 miliónov eur ročne na dlhé roky dopredu, miliardy eur za roky vopred. Ďakujeme, pán premiér, po tretie.
Ďalší prípad sú napríklad slnečné elektrárne. Napriek tomu, že vás opakovane odborná obec upozorňovala, že nie je správne sa vrhnúť strmhlav do podpory obnoviteľných zdrojov, keďže sme mali termín ďaleko za rokom, keď ste to spustili, urobili ste to. Nasľubovali ste desiatkam nových slnečných elektrární v stovkách miliónov eur ročnú podporu. Vaša akože podpora zašla až tak ďaleko, že ste nasľubovali prevádzkovateľom slnečných elektrární, že od nich budete 15 rokov vykupovať elektrinu za desaťnásobne vyššie ceny, ako je ich dnešná trhová cena, za desaťnásobné vyššie ceny, ako je ich dnešná trhová cena. Čiže môžeme si to kúpiť na trhu za desatinu, nie, my si to radšej kúpime zo slnečných elektrární, spriaznených firiem, za 10-násobok, tisícpercentne predražené. Dve zaujímavosti poviem na záver. Z nich prvá je, že kľúčový hráč, t. j. prijímateľ dotácií, bol váš osobný priateľ pán Brhel. Aká je potom druhá? Finta je v tom, že príspevok, ktorý firmám zagarantoval pán premiér tu sediaci, platia všetci ľudia a firmy cez vyššie ceny elektriny. Inak povedané, premiér kamarátom dohodil superkšeft a platíme ho všetci. Škoda pre ľudí tu predstavuje cca 4 mld. eur za najbližších 15 rokov. Ďakujeme, pán premiér, po štvrté.
Dovolím si zopakovať iba 4 kšefty, ktoré ste spravili a ktoré, si myslím, neboli zadarmo, R1 2,5 mld., Mochovce 2 mld., SPP 300 mil. ročne, dajme to iba na desať rokov, nech som grand, 3 mld. a 4 mld. pri slnečných elektrárňach. Počítajme to spolu, 2,5 plus 2 rovná sa 4,5 plus 3 je 7,5, plus 4 je 11,5, pán premiér, týmito štyrmi vašimi rozhodnutiami, na ktorých ste tvrdošijne stáli, ste ožobráčili Slovenskú republiku a jej občanov o 11,5 mld. eur, 11,5 mld. eur. (Slabý potlesk.) Iba pre takú predstavivosť pre ľudí, možno ktorí tlieskali na balkóne, poviem, ročne Slovensko vyberie na dani z príjmu všetkých zamestnancov a živnostníkov približne 1,5 mld. eur. Pán premiér iba na štyroch kšeftoch urobil kšeft, ktorý je 11,5 delených 1,5. Tí, čo viete rátať, tak rátajte, koľko je to. Je to 8-násobok? Čiže urobil kšeft taký veľký, že keď všetci ľudia budú platiť dane, z príjmu všetci živnostníci budú platiť dane, tak za 8 rokov to vyberie Slovensko, aby sme si nemysleli, že to 11,5 mld. je 11,5 mil. Čo to je? Amorálne ožobračujete milióny ľudí len na to, aby ste mohli rozdávať milióny a miliardy vašim. Popri tom ako správny populista podhodíte ľuďom kedy-tedy ohlodanú kosť.
Príklad posledný poznáme všetci. Je to 11,5 mld. spriazneným firmám a 13 mil. eur ľuďom na vlaky zadarmo. Je to jedna tisícina z toho, jedna tisícina z toho. Inak povedané, z tých 11,5 mld. na tisíc rokov dopredu sme mohli mať zaplatené vlaky zadarmo pre všetkých dôchodcov a študentov. Pán premiér, gratulujem. Popri tom zopakujem vetu, ako správny populista podhodíte ľuďom kedy-tedy ohlodanú kosť. Tá mnohým, bohužiaľ, stačí na to, aby vám opäť verili a zverili moc ich okrádať. Takto sa, bohužiaľ, správajú ľudia vystavení dlhodobému pôsobeniu totality, ktorá z nich postupne vysala schopnosť sa vzoprieť a rozmýšľať.
A pozrieme sa teraz na vašich osobných priateľov.
Vášmu osobnému priateľovi a sponzorovi Jozefovi Kopeckému a jeho firme IKORES medzičasom premenovanej na TEXO PARTNER, a medzičasom, samozrejme, aj človek z Honolulu pôsobí v tejto firme, ste štedro nadelili zákazky na odpratávanie snehu za 1,5 mld. Sk či výstavbu vojenského archívu ste chystali za 1 mld. Sk, samozrejme, bez súťaže. Nebudem spomínať všetky ďalšie kšefty, v ktorých sa táto firma nachádza, iba možno osobne jeden, som z Trnavy, aktuálne odovzdané nástupište, 300-metrový kus betónu za 6,25 mil. eur tejto firmičke IKORES, TEXO PARTNER, kde, samozrejme, pôsobil Jozef Kopecký, veľmi blízky osobný priateľ nášho pána premiéra Roberta Fica. A hovoríte, že ste následne konali? Áno, tak, že po masívnom tlaku verejnej mienky ste odvolali pána Kašického z postu ministra obrany, avšak evidentne nie za trest, ale za odmenu. Inak sa totiž nedá vysvetliť vaše konanie, keď ste ho vzápätí vymenovali za nášho veľvyslanca do Bruselu s mnohonásobne vyšším platom. Čiže nieže ste ho za evidentný klientelizmus, čo je forma korupcie, odsúdili, ale ste ho práve, naopak, odmenili. Zvrátené konanie, pán premiér, sa tomu hovorí.
Ďalší váš osobný priateľ pán Výboh je v dvoch krajinách Európskej únie podozrivý z korupčných trestných činov závratného rozsahu. Vy osobne, pán premiér, ste mu dohodli stretnutie, ktoré malo k týmto činom viesť. A tiež ste sa tohto stretnutia aj osobne aktívne zúčastnili.
Tu sediaci váš ďalší osobný priateľ pán Paška je podozrivý z toho, že stojí za firmou MEDICAL GROUP SK, ktorá je účastníkom spomínanej známej kauzy CT prístroja z Piešťan a ktorá akosi záhadne bohatne v časoch vašich vlád. Len za posledné dva roky vašej vlády jej štátne zákazky narástli na 17-násobok, to je o 1 700 % vyššie, zo 6 mil. eur na 105 mil. eur. Je evidentné, že v tomto prípade silné korupčné nitky spriadli sieť až do Košíc a miestny pavúk to s pažravosťou už prehnal. A vy o tom viete, nekonáte, lebo máte strach.
Ďalších korupčných prípadov strany SMER – sociálna demokracia sú stovky. A verím, že zaznejú v rozprave.
Pán premiér, svojho času ste sa vyjadrili, že korupcia ešte nikdy nebola tak blízko k premiérovi Slovenskej republiky. Bolo to preto, lebo jeden poradca pani premiérky Radičovej pýtal úplatky za Osrblie. Pán premiér, zamyslite sa nad sebou a pozrite sa do zrkadla. K vám korupcia nie je blízko, vy ste korupciou priam opradený z každej jednej strany. Ste jej stredobodom alebo inak nepoznám žiadneho vášho osobného priateľa, ktorý by nebol s korupciou spájaný. Pán premiér, ľudia od vás očakávali určite viac. Nechceli premiéra len ako bábku v rukách finančných skupín, ktorá kamarátsky zatvára oči nad kšeftmi svojich najbližších ľudí len preto, aby si udržal moc. Ľudia chceli premiéra, ktorý korupciu kryť nebude. Ľudia chceli premiéra, ktorý nebude skorumpovaných ministrov vlastnej strany odmeňovať teplým, lepším flekom v Bruseli. Pán premiér, možno si to neuvedomujete, ale mocensky stojíte najvyššie v tejto krajine. Byť premiérom však v prvom rade neznamená len mať moc, ale byť v prvom rade morálnym vzorom. Morálnym vzorom však už nikdy nemôže byť človek, ktorý systematicky vytvára, organizuje a udržuje systém, ktorý umožňuje vyciciavať to, čo patrí miliónom ľudí, v prospech pár svojich vyvolených.
Pán premiér, obávam sa, že vy sa korupcii už postaviť skutočne nedokážete. Bohužiaľ, zmocnila sa vás a stali ste sa jej vazalom. Príliš dlho ste nad ňou privierali oči, až ste stratili schopnosť ju čo i len vidieť. Stalo sa pre vás úplne normálne uprednostňovať svojich straníkov pri štátnych zákazkách a už sa ani len nehanbíte k tomu verejne priznať. Korupčné správanie ste povýšili na štátnu doktrínu a spôsob robenia vašej politiky.
Pre všetko, čo som dnes uviedol, som, pán premiér, hlboko presvedčený, že predstavuje doslova bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku a nemali by ste viac zastávať post premiéra.
Dovoľte mi ukončiť moje vystúpenie dvomi citátmi. Z nich prvý je od Pavla Pašku, myslím, zo začiatku či z predošlého týždňa: „Vyhraj voľby a môžeš všetko." (Potlesk.) Následne druhý citát je od Alana Suchánka, lekára, ktorý spolu so sestrou Kovačovičovou upozornili na prípad tunelovania z piešťanskej nemocnice. Takto dnes odpovedal na otázku, prečo nabral tú odvahu: „Kvôli mladým ľuďom a mojim deťom by som veľmi chcel, aby Slovenská republika bola právnym štátom, aby moje deti a mladí ľudia nemuseli odchádzať zo Slovenska a aby Slovensko patrilo medzi slušné krajiny, aby na Slovensku platilo, že keď aj vysokopostavená osoba poruší zákon, tak sa môže dočkať toho čo exprezident vo Francúzsku.“ Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

8.11.2014 o 19:22 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 19:57

Anna Vitteková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán predseda parlamentu, pán predseda vlády, kolegyne a kolegovia, predseda Národnej rady pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi (tlač 1303) na prerokovanie všetkým výborom Národnej rady okrem výboru mandátového a imunitného, výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, výboru pre európske záležitosti, osobitných kontrolných výborov na kontrolu činnosti NBÚ, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu do určeného termínu konania schôdze Národnej rady. Určil zároveň, aby ústavnoprávny výbor ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch Národnej rady.
Predložený návrh skupiny poslancov prerokovali 8. novembra 2014 ústavnoprávny výbor, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj, výbor pre kultúru a médiá, výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, výbor pre zdravotníctvo, zahraničný výbor, výbor pre financie a rozpočet, výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, výbor pre obranu a bezpečnosť, výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Uvedené výbory k návrhu skupiny poslancov Národnej rady neprijali uznesenie z dôvodu, že predložený návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov.
Výbor pre sociálne veci a výbor pre hospodárske záležitosti o návrhu nerokovali, nakoľko neboli uznášaniaschopné.
Ako gestorský rokoval ústavnoprávny výbor 8. novembra 2014. Uznesením schválil správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi vo výboroch Národnej rady. Je to tlač 1303a.
Ústavnoprávny výbor ma zároveň poveril, aby som podala správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch na schôdzi Národnej rady. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

8.11.2014 o 19:57 hod.

JUDr.

Anna Vitteková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20:00

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, to je na úrovni znamenia, RTVS dvojka dáva teraz o ôsmej dokument Zbohom súdruhovia. Čiže v zásade, keď si ju ľudia zapnú alebo si zapnú on line NR SR, to je to isté. A procedurálny je v tom, aby sme odložili vystúpenie pána premiéra po odvysielaní toho dokumentu a o niečo neprišli. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.11.2014 o 20:00 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20:01

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Pán predseda, viacerí ľudia sa teraz obrátili na mňa prostredníctvom SMS-iek, že nefunguje on line vysielanie Národnej rady. Poprosím vás, aby ste to preverili a odstránili poruchu.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.11.2014 o 20:01 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:01

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
To isté.
Skryt prepis

8.11.2014 o 20:01 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20:01

Pavol Paška
Skontrolovaný text
Technici, pozrite sa, prosím vás, na to. Ja som to overoval pred začiatkom, aj preto sme chvíľočku ešte posúvali začiatok. Informácia bola, že to funguje.
Pán premiér. (Reakcia z pléna.)
Pán poslanec, hlasuje sa o veciach, ktoré majú zmysel.
Pán premiér, máte slovo. (Hlasy v sále.)
Poprosím vás kolegyne, kolegovia, o kľud.
Pán premiér, nech sa páči, máte slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.11.2014 o 20:01 hod.

Mgr.

Pavol Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:02

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, dámy a páni, predkladatelia návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky, keď ste sa minulý týždeň neúspešne pokúšali odvolať ministra práce, drvivá časť poslancov, ale aj verejnosti sa zhodla na tom, že tak slabé argumenty na odvolanie člena vlády, aké predložila opozícia, si Národná rada azda ani nepamätá. Vy ste však nezostali nič dlžní svojej povesti a dokázali ste znížiť silu argumentov na úplné minimum tak, ako to viete bohužiaľ len vy. Takú znôšku nezmyslov, ktoré som si vypočul, obvinení bez akýchkoľvek dôkazov, dokonca obvinenie zo spáchania závažného trestného činu, zločineckého spolčenia, obvinenie z toho, že vláda je v podstate mafiánska organizácia, obvinenie zo závažných trestných činov, to snáď si ešte nikto nedovolil v Národnej rade Slovenskej republiky bez toho, aby nedal konkrétny dôkaz, konkrétny doklad, aby si mohol dovoliť takéto vážne obvinenia na adresu vlády Slovenskej republiky, ktorá bola demokraticky vytvorená v roku 2012 po demokratických parlamentných voľbách. Takže by som poprosil, ak sa dnes máme baviť v atmosfére, povedzme, opozično-vládnej, udržme aspoň túto atmosféru na určitých argumentoch, a nie na takýchto krivých obvineniach a ohováraní, pretože ak by bola trestnoprávna zodpovednosť za výroky v parlamente, tak ani nemusíme dávať trestné oznámenie, pretože Generálna prokuratúra alebo polícia by musela konať ex offo za spáchanie trestného činu ohovárania a krivého obvinenia. (Potlesk.)
Je evidentné, pán poslanec Matovič, že máte zmätok v číslach a hovoríte jednoducho to, čo sa vám páči, tak mi dovoľte, aby som na úvod bez toho, aby som to mal napísané pred sebou, reagoval na niektoré obvinenia, ktoré ste vzniesli na záver.
Obvinili ste ma, že som prinútil, aby došlo k dostavbe 3. a 4. bloku v Mochovciach. Pán Matovič, a vy si nepamätáte, že to bola vláda Mikuláša Dzurindu, ktorá sprivatizovala Slovenské elektrárne a 66 % akcií dala talianskej spoločnosti ENEL? Ako môžem prinútiť 66-percentného vlastníka akciovej spoločnosti, aby niečo urobil, kde má štát 34 %. (Potlesk.)
Obvinili ste ma pri R1. Mimochodom, to ste ale nepovedali, že za R1 bola udelená svetová cena za najlepší infraštrukturálny projekt v roku 2012, že ide o projekt, kde sa pôvodne rátalo denne s 15-tisíc autami a jazdí tam 20-tisíc áut a celé Slovensko tlieska a aplauduje za výstavbu R1.
Že sme prerobili 2,3 mld. alebo 4 mld. Vy ste s tými miliardami narábali tak, že si to ani nepamätám.
Investičné náklady, pán poslanec, pri tomto PPP projekte boli 850 mil. Ako sa dá prerobiť pri 850 mil. 2,5 mld., to naozaj jednoducho nejde. (Potlesk.)
A ešte dodám jeden údaj, lebo si nepamätám všetky tie krivé obvinenia, ktoré ste vzniesli, ohľadne obnoviteľných zdrojov. Pán poslanec, pozrite sa na okolité krajiny, ale predovšetkým si uvedomte, že podstatnú časť toho, čo dávame na obnoviteľné zdroje, dávame na podporu sociálnej ťažby na Horehroní. Pokiaľ budem predsedom vlády Slovenskej republiky, budem trvať na podpore sociálnej ťažby hnedého uhlia na Horehroní, lebo tam robí 4-tisíc ľudí a nemáme tam pre nich absolútne žiadnu alternatívu a budeme to robiť dovtedy, pokiaľ budeme vo vláde Slovenskej republiky. Tak nehovorte o tom, že tu niečo robíme, aby na tom niekto zarobil.
Ale poďme jednoducho ďalej, pretože to boli naozaj obvinenia, na ktoré ani snáď nemá význam reagovať, pretože je evidentné, že nedisponujete základnými informáciami.
Dámy a páni, tento zjavne neodôvodnený návrh je len politickým divadlom pred komunálnymi voľbami, jasne nastavené, na piatok podané o 17.00 hodine s tým, že ja neviem snáď ste čakali, že táto schôdza bude vo štvrtok alebo v piatok počas moratória. My sme sa veľmi jasne vyjadrili. Ja som požiadal predsedu parlamentu, pán predseda, prosím, zohľadnite vládne povinnosti, ktoré máme, lebo je zvolaná schôdza vlády do Uble na ukrajinsko-slovenskej hranici. Alebo sme mali rokovať v nedeľu? Rovnako by ste kričali. Jediný možný termín bola sobota večer preto, lebo ste podali návrh včera vo večerných hodinách. A ak si pamätám ako človek, ktorý v tomto parlamente strávil nejaký čas, je 24-hodinová lehota. To znamená, v najbližšej možnej lehote nám bolo vyhovené. A ja veľmi chcem poďakovať predsedovi parlamentu, že dá priestor pre vládu, aby si vykonávala svoje povinnosti v regiónoch, lebo keby sme stále boli tu v parlamente, tak nič neurobíme. (Potlesk.)
Chcem dodať aj to, že to je nielen politické divadlo pred komunálnymi voľbami, je to navyše nezmyselne namierený útok voči predsedovi vlády Slovenskej republiky, ktorý v prípade, ktorý má tvoriť akúsi chrbtovú kosť celého návrhu na odvolanie, razantne koná.
Samozrejme, svedčí to aj o iných faktoroch, ako je napríklad atomizácia opozície a jej poslaneckých klubov, či neschopnosť opozície zhodnúť sa v tak významnej politickej udalosti, akou je práve odvolávanie premiéra krajiny.
Ak sa pozrieme na ten zoznam tých ľudí, ktorí podpísali tento návrh, pokiaľ mám správnu informáciu, nie je to podpísané ani KDH ani stranou MOST – HÍD, tak to je teda pekná partia ľudí, len čo je pravda, všetko buď individuálni, nezávislí poslanci. Nuž teda vám gratulujem, opozícia, že takéto návrhy podávate v tak závažnej veci, ústavnej veci, ako je návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi, čo v praxi znamená v podstate návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde Slovenskej republiky.
Pýtam sa, ako chce opozícia robiť vláde Slovenskej republiky alternatívu? Jediným výsledkom je fakt, že predkladáte návrhy na odvolávanie členov vlády ako na bežiacom páse, aby ste sa aspoň ako-tak pred komunálnymi voľbami zviditeľnili a zaplnili mediálny priestor, pretože iným spôsobom to jednoducho nedokážete. Neviete zaujať. Chýba vám invenčnosť, páni. Jednoducho už ste príliš, príliš možno niektorí zabudli, ako sa robí normálna, riadna opozičná politika. Tak vymýšľate schôdze, otravujete verejnosť, robíte cirkusy, stojí to obrovské peniaze a aj tak dobre viete, ako dnešná schôdza dopadne.
Dámy a páni, ja si uvedomujem, že tento pocit je pre vás veľmi frustrujúci a strany na prahu zvoliteľnosti , ktoré sa podpísali pod návrh na odvolanie predsedu vlády, sa takto snažia urobiť všetko na svete, čo sa len dá. Ak si však skutočne chcete robiť kampaň, priatelia z opozície, pred komunálnymi voľbami, nerobte ju, prosím, teatrálnymi vystúpeniami v Národnej rade, choďte do miest a obcí medzi ľudí, tak ako chodievame aj my, hovorte s nimi, venujte sa im a keď sa s nimi budete rozprávať, pokúste sa im ponúknuť okrem sľubov aj nejakú reálnu alternatívu pre Slovensko, povedať im, ako inak by ste spravovali Slovensko. A choďte s touto alternatívou do volieb v marci roku 2016. My do týchto volieb pôjdeme dobre pripravení a veľmi radi sa tejto demokratickej súťaže opätovne zúčastníme. Lenže ja po Slovensku chodím a nikoho z vás nestretávam, nikoho. Pýtam sa ľudí, starostov, primátorov, boli tu nejakí opoziční poslanci? Ani chýru, ani slychu, ale zvolať schôdzu Národnej rady v piatok večer mimoriadnu na odvolanie premiéra, to viete veľmi rýchlo.
V prípade problémov spojených s obstarávaním a nákupom CT zariadenia v piešťanskej nemocnici som nečakal na žiadne vyzvanie, ale okamžite som inicioval stretnutie s pani ministerkou a požiadal ju o objasnenie situácie. Na základe záverov, o ktorých ma informovala, a na základe pochybností som ju požiadal o prebratie politickej zodpovednosti, rovnako som požiadal o prebratie politickej zodpovednosti aj podpredsedníčku Národnej rady. A ony túto politickú zodpovednosť na rozdiel od vás, páni, prebrali. Toto ste vy nikdy neurobili. Ja si nepamätám, že by sa minister postavil a povedal: „Áno, sú tam pochybnosti, dajte to vyšetriť. ale nechcem vytvárať zlú atmosféru, radšej preberiem na seba zodpovednosť a odchádzam z funkcie.“ Učte sa z tejto politickej kultúry, učte sa z tejto politickej kultúry, ktorá tu bola vznesená v strane SMER – sociálna demokracia. (Potlesk.)
Osobne považujem odstúpenie ministerky ako predstaviteľa rezortu za najvyšší stupeň vyvodenia zodpovednosti voči pochybnostiam, ktoré sa objavili. A ide o rezort, ktorý, samozrejme, spadá pod jej politickú a odbornú kompetenciu. Ja som to povedal veľmi presne. Zodpovednosť verejného činiteľa je podstatne väčšia, ako je zodpovednosť radového občana. Dokonca táto zodpovednosť ma niekedy objektívny charakter, lebo zodpovedáte aj za konanie svojich podriadených, o ktorom nemusíte vedieť. V tom je, bohužiaľ, veľmi nešťastné a citlivé postavenie predstaviteľov verejnej moci. A v tomto duchu sa predstavitelia strany SMER – sociálna demokracia aj správali.
Ďalším dôvodom na odvolanie na predsedu vlády má byť, ako uvádzate, výjazdové zasadnutie vlády v Žiline. Výjazdové zasadnutia vlády aj do tých najchudobnejších regiónov Slovenska majú svoje opodstatnenie. Vy akurát tak na ne žiarlite, lebo ste ich nikdy nerobili. Vy ste totiž sa nevedeli dohodnúť ani, kedy sa stretnúť v tom zlepenci, a nieto že ešte vycestovať niekde do regiónu, urobiť tam konkrétne projekty a pomôcť mestám a obciam. My to robíme pravidelne. Budúci rok to budeme asi šesťkrát absolvovať. A, ako som už uviedol, odchádzame na východ do Uble, kde chceme venovať veľkú pozornosť regionálnym problémom práve tohto ťažko skúšaného slovenského regiónu. (Potlesk.) Vláda sa vždy stretne, ak tam ideme do regiónu, s príslušnými starostami, s osobnosťami regiónu, s vedúcimi pracovníkmi jednotlivých podnikov, so zamestnávateľmi, akademickými funkcionármi, ako aj s bežnými ľuďmi. A potom sme konfrontovaní s ich každodennou realitou. Táto realita má však niekedy ďaleko od tej reality v Bratislave. A preto je dobré ukázať ľuďom, že nám záleží na tom, ako žijú ľudia nielen v Bratislave a na západnom Slovensku, ale aj v iných častiach našej krajiny. Naša kampaň pred komunálnymi voľbami preto nie je iba zhlukom náhodne usporiadaných sľubov, ale presne odzrkadľuje špecifiká regiónov, ku ktorým sme sa dopracovali aj na základe monitoringu z tej najvyššej štátnej úrovne. Možno by sa dámy a páni z opozície, ktorí sa podpísali pod návrh na odvolanie predsedu vlády, mohli inšpirovať aj takouto aktivitou, ísť do regiónu, identifikovať problémy a potom prísť sem s rozumnými návrhmi do Národnej rady. V tom prípade by vám však určite nezostal čas na iniciovanie nezmyslených a neodôvodnených návrhov na odvolávanie ministrov či na odvolávanie predsedu vlády. Výjazdové zasadnutie v Žiline, ktoré spomínate v tomto návrhu, malo tiež svoje opodstatnenie.
Ak narážate na to, že si pochvaľujem spoluprácu medzi Úradom vlády, županom a primátorom mesta, tak si za tým stojím aj naďalej. A budem to opakovať stále. A vždy budem podporovať, aby v parlamente sedeli predstavitelia samosprávy, či sú to starostovia, primátori alebo župani, lebo tí sem nebudú chodiť s nezmyslami a s nezmyselnými návrhmi, budú chodiť len s takými návrhmi, ktoré im ponúknu ľudia, lebo starosta nemá kam ujsť. Starosta vyjde z rodinného domu a rovno narazí na ľudí na chodníku. V tom je hodnota prepojenia komunálnej politiky a veľkej politiky. Čiže stojím si za tým aj naďalej. (Potlesk.)
V tejto súvislosti nešlo o nič iné ako o prezentovanie svojho názoru na fakt, že je dobré, ak sa osoby v takýchto funkciách vedia rozumne dohodnúť na riešení špecifických problémov mesta. Obytná zóna Krasňany, ktorá bola pre Žilinu a súčasného primátora problémom z minulosti, je problém, ktorý sme odstránili vzájomnou dohodou. A krajské mesto môže opäť normálne fungovať. Chcete povedať, že problém obytnej zóny Krasňany vymyslel náš primátor Igor Choma? Veď on ho zdedil. Mesto si nemohlo brať úvery a bolo potrebné pristúpiť k riešeniu tohto problému. Našli sme riešenie a my si myslíme, že sme nekonali pre pána primátora, ale konali sme pre všetkých obyvateľov Žiliny. A reakcie ľudí v Žiline boli veľmi, veľmi pozitívne a budeme takto pokračovať aj ďalej. A nech je to hocaké mesto, ktoré bude potrebovať pomôcť a nebude vedieť vyriešiť svoj problém, tak takémuto mestu budeme pomáhať bez ohľadu na to, či tam bude primátor, starosta zo strany SMER alebo z inej politickej strany. (Potlesk.)
Dámy a páni, jednoducho skutočnosť, že primátor alebo starosta je z rovnakej strany, aká tvorí vládu, ešte neznamená, že môžete vládu alebo stranu SMER – sociálna demokracia obviňovať z korupcie alebo zo zločineckého spiknutia, spolčenia mafiánskych praktík, ako sme si to vypočuli teraz tu pred chvíľkou od pána poslanca Matoviča. Keby sme nechceli s vami diskutovať, tak už len na základe týchto nehoráznych obvinení, ktoré naozaj nemajú obdobu, sme kľudne mohli povedať: „Tak toto si tu rozprávajte sami, my vám na tomto divadle participovať nebudeme.“ Opäť sa však ukázala krátka pamäť opozície, keď sama ako koaličný zlepenec čelila naozajstnej korupcii a klientelizmu. A mne je trošku trápne, že ľudia, ktorí často boli súčasťou rôznych korupčných škandálov, nielenže podpísali tento návrh, ale aj často v mnohých situáciách sa správali ako tie tri čínske opice, jednoducho tvárili sa: „Nevidím, nepočujem, nehovorím, lebo sme spolu v koaličnej vláde zlepenci a keby som niečo povedal, tak sa nám ten zlepenec rozpadne.“ Zlepenec by nikdy nedovolil odvolať ministerku zdravotníctva, keby sa to stalo teraz. Ale silná politická strana, silná vláda si to môže dovoliť, lebo to neohrozuje fungovanie vlády ako takej. V tom je veľký rozdiel medzi zlepencami a stabilnou vládou. A my na Slovensku máme stabilnú vládu. (Potlesk.)
Dámy a páni, pán poslanec Matovič išiel dosť ďaleko v minulosti v tých jeho bájkach bez akýchkoľvek dôkazov, tak povedzme si niečo o kauzách vlády Ivety Radičovej 2010 – 2012, trošku na pripomenutie, nech aj vás trošku svrbí zadok, dobre, aby ste vedeli o tom, o čom hovoríme, čo ste všetko napáchali, ako ste sa pri týchto kauzách aj správali.
September 2010, kauza firmy Hayek Consulting. Firma Hayek Consulting, ktorú vlastnili bývalí štátni tajomníci ministerstiev hospodárstva a dopravy Martin Chren a Ivan Švejna, získala zákazku od štátu aj po ich nástupe do funkcií. Chren odísť odmietol, podržala ho SaS, pretože v danom prípade by sa rozpadla vláda. To je typický spôsob, takto fungujete, dámy a páni, a nás obviňujete.
Október 2010. Voľba generálneho prokurátora vládnou koalíciou bola sprevádzaná takými škandálmi, podozreniami z kupovania poslancov, odpočúvaním poslancov, tieto podozrenia dokonca preverovala aj prokuratúra. Koalícia účelovo lámala demokratické pravidlá cez koleno, napríklad porušením tajnej voľby, fotili ste si hlasovacie lístky. Veď ste chodili ako páriky, vy ste sa držali takto pod pazuchou a ste si fotili takto tie vaše hlasovacie lístky a potom ste si ich takto ukazovali. (Ukázanie rukami.) Toto je demokracia v priamom prenose a vy nám budete niečo hovoriť o demokracii a o tom, že my odkláňame demokraciu iným spôsobom. (Potlesk.)
September 2010. Ján Figeľ s mesačným platom 15 500 eur využíval byt získaný od mesta Bratislava za 1 % jeho ceny, za 1 805 eur. Pred komunálnymi voľbami v závere roku 2010 prenikli na verejnosť informácie, že Ján Figeľ získal od mesta Bratislava ako štátny tajomník MZV v roku 2000 byt s rozlohou 156 metrov štvorcových v centre mesta, ktorý v roku 2003 odkúpil za 1 805 eur. Trhová cena takéhoto bytu bola v tom čase zhruba 160-tisíc eur. Ján Figeľ využíval byt v čase, keď jeho príjem dosahoval viac ako 15-tisíc eur mesačne.
Poďme na ministerstvo zdravotníctva, lebo to je dnes v kurze.
Január 2011. Minister Uhliarik zabezpečil farmaceutickej firme obrat 10 mil. eur ročne. Minister zdravotníctva v expresnom režime a porušením interných predpisov rezortu zdravotníctva za jeden deň, kým v iných prípadoch totožný proces trvá aj 100 dní, za jeden deň povolil výnimku, ktorá farmaceutickej firme, kde v minulosti pôsobil a pôsobí jeho brat, zabezpečila naďalej predaj konkrétnej vakcíny bez doplatku, a tým garantovala obrat na úrovni 10 mil. eur ročne. Panebože, keby sa to nám stalo? „Čo tu robíte, sú to bengálske ohne.“ Brat bratovi však čo nepomôže, nie? Poznáme tú slávnu príhodu od pána ministra Mráza v minulosti, ktorého prichytili, ako dal bratovi zákazku. A keď sa ho pýtali, či je to v poriadku, on povedal: „A nepomôžem vlastnému bratovi?“ Však toto isté urobil pán Uhliarik. A vy nám tu budete rozprávať, podpisovať nejaké návrhy, že čo sa tu deje. (Potlesk.) Keby sa to stalo v našom prípade, opakujem, tak tu robíte veľké demonštrácie.
Železničná nemocnica v Košiciach. V hlbšej minulosti v roku 2005 vyhrali konkurz na prenájom Železničnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach ľudia blízki SDKÚ. Zhodou okolností jednou zo spoločníčok vo víťaznej firme Železničné zdravotníctvo bola Marianna Novotná. Ktože to je? Je to manželka pána poslanca Novotného. Vitajte, vitajte v slovenskej demokracii. (Potlesk.)
Tender na tiesňovú linku 155 bez súťaže za 3,165 mil. eur. Zákazka na modernizáciu tiesňovej linky 155 z čias exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika bola priklepnutá bez verejnej súťaže. Zmluvu na modernizáciu linky za 3,165 mil. mil. eur podpísalo operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby na čele s riaditeľkou Andreou Smolkovou a pološtátny Slovak Telekom. Kontrakt uzavretý dva mesiace pred voľbami okamžite vyvolal kritiku. Bývalý riaditeľ záchranárov Ľubomír Kočiš označil zákazku za predraženú. Upozornil tiež, že zmluvu je možné vypovedať len za cenu plnej úhrady zákazky, transparentné a pre štát ekonomicky výhodné by bolo vyhlásenie verejnej súťaže. Pozná minimálne šesť uchádzačov, ktorí by sa do súťaže zapojili, povedal Kočiš. Podľa jeho kalkulácie to bolo možné modernizovať za cenu 900-tisíc eur.
Tender na informačný systém za 600-tisíc eur bez súťaže. Počas najväčšieho štrajku lekárov v roku 2011 stihol minister uzavrieť zmluvu bez súťaže so spoločnosťou Plaut na nový informačný systém za 600-tisíc eur, ktorý mal slúžiť na riadenie a monitoring práce nemocníc a záchranárskych zložiek, samozrejme, bez súťaže, až potom postupne sa robila nejaká náprava.
Zdravotnícke zákony ministra Uhliarika tvorili lobisti (marec 2011). Autorom dokumentu, ktorý bol predložený na vládu ako súčasť novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, bol právny zástupca farmaceutických spoločností. To vyplýva z vlastností dokumentu, ktorý sa objavil na oficiálnej vládnej stránke právnych predpisov.
Tunelovanie štátnej nemocnice cez Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Štátna poisťovňa na pokyn pána Uhliarika prehodnotila zmluvy týkajúce sa štátnych a súkromných diagnostických techník s výsledkom, že v jednej budove na jednom mieste existovali napríklad dve MR služby, jedna štátna a jedna súkromná, pričom súkromná mala od štátnej poisťovne vyššie zmluvy ako za rovnakú službu tá štátna. Toto bolo zdravotníctvo za pána Uhliarika.
Externý audit, zadlžená nemocnica u jej interného zamestnanca. Nominant pána Uhliarika si nechal ako interný zamestnanec v jednej z najzadlženejších nemocníc vypracovať audit v externej firme, ktorá patrila internému zamestnancovi personálneho oddelenia nemocnice.
Ďalej, štátnu trnavskú nemocnicu mala upratovať bez súťaže firma bez upratovačiek. Bývalý riaditeľ štátnej nemocnice v Trnave za ministra Uhliarika Gabriel Pavelek podpísal zmluvu na upratovacie služby so spoločnosťou CRA bez verejnej súťaže. Táto firma navyše v tom čase nemala ani jednu upratovačku. Nemocnica musela potom odstúpiť od zmluvy s pôvodnou upratovacou firmou a prišla tak dohromady o 160-tisíc eur.
Audity nemocníc bez verejných obstarávaní na návod ministra. Na základe návodu ministra zdravotníctva si mali nemocnice dať vypracovať prípravné audity na privatizáciu bez verejných obstarávaní od jednej firmy. Oceňovanie touto firmou stálo štát 1,2 mil. eur bez akejkoľvek súťaže, bez akéhokoľvek, samozrejme, výsledku.
Zákazky za 100-tisíc eur v posledné dni vo funkcii. Manžel šéfky liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Michaely Cesnakovej získal zákazky na úpravu softvéru v hodnote 100-tisíc eur. A podobných prípadov rodinkárstva bolo viacero. Ministra a jeho podriadenú počas prijímania nového zákona o liekoch kritizovali, že ho pripravili aj v prospech rodinných príslušníkov.
Ministerstvo školstva Slovenskej republiky zadalo bez verejnej súťaže dodávku učebníc za 36-tisíc eur poisťovacej firme. Veď si na to všetci dobre pamätáme, komu každému ste dávali zarobiť.
Dostávam sa k úžasnej kauze (apríl – júl 2011) Daňového riaditeľstva Košice. Daňové riaditeľstvo vedené Miroslavom Mikulčíkom, blízkym priateľom ministra financií Ivana Mikloša, si za nové sídlo úradu bez verejnej súťaže v hodnote 6,3 mil. eur vybralo budovu firmy Nitra Invest, funkcionára strany Ondreja Ščurku. Premiérka Radičová označila kauzu za nesprávnu a pohrozila demisiou, avšak nikdy to, samozrejme, neurobila, pretože Ivan Mikloš jej povedal, že nemôže. Po prevalení tejto kauzy daňový úrad vyhlásil súťaž na prenájom a I. kolo, v ktorom konkurencia ponúkla nižšiu sumu, úrad zrušil pre údajnú neporovnateľnosť ponúk. V II. kole s upravenými podmienkami sa zúčastnila už len Ščurkova firma. Premiérka Radičová jednoducho už s týmto neurobila nič a potom na záver tento postup ešte aj obhajovala.
A teraz si pamätám. A trošku to divadlo zahrám na pána Lipšica. Bol na tlačovej konferencii ako minister vnútra, myslím, vtedy a pýtali sa pána ministra ako ministra vnútra, že čo hovorí na tú kauzu, na Daňové riaditeľstvo. A pán Lipšic, že... (Ukázanie rukami, roztvorenie náručia.) Toto bola odpoveď pána Lipšica, ministra vnútra. (Potlesk.) Demokrati, si to pozrite v televízii, pán Lipšic, nikdy na to nezabudnem, aký ste boli bezmocný, lebo ste vedeli, že keby ste čokoľvek povedali, tak sa vám rozpadne okamžite vláda. Takto ste fungovali.
August 2011. Rudolf Chmel pridelil dotáciu združeniu svojho straníckeho kolegu. Dotáciu na podporu menšín získalo od Úradu vicepremiéra pre menšiny pána Chmela Združenie pre Šamorín, ktoré zakladal štátny tajomník v rezorte dopravy pán Érsek (MOST – HÍD), ktoré sídli na adrese jeho bydliska. Pekne pozdravujeme pána Érseka.
August 2011, obvinenia z korupcie pri výstavbe biatlonového štadióna v Osrblí. V tejto kauze boli obvinení z nepriamej korupcie exporadca premiérky Radičovej Martin Novotný a exveľvyslanec Dzurindovej vlády Igor Liška a dvaja podnikatelia. Pri prestavbe Národného športového areálu v hodnote 1,6 mil. eur zo zdrojov ministerstiev školstva, financií a rezervy predsedníčky vlády si mali obvinení vypýtať úplatok 30-tisíc eur. Jediný výsledok je, že pani Radičová zažalovala mňa, ja som najviac teraz poťahovaný po súdoch, že som si dovolil na toto poukázať. Fakt je ten, že jeden z týchto ľudí bol už aj, myslím, právoplatne odsúdený za trestný čin korupcie.
Korupcia poradcu pani poslankyne Nicholsonovej pri prideľovaní eurofondov na sociálne projekty. Poradca štátnej tajomníčky pani Nicholsonovej pán Richtarčík bol políciou obvinený a vyšetrovaný pri vyberaní provízií pri prideľovaní podpory pre projekty zamestnanosti a Sociálnej implementačnej agentúry.
Správa štátnych hmotných rezerv (október 2011), kauza platinových sitiek, Správa štátnych hmotných rezerv, ktorá predala v elektronickej aukcii vyradené platinové sitká za 668-tisíc eur. Pri priamom predaji vo výkupe drahých kovov mohla štátna inštitúcia získať o 1,4 mil. eur viac. Dražba trvala nezvyčajne 20 minút a viacerí obchodníci s drahými kovmi vyhlásili, že o nej vôbec nevedeli. Z obchodu profitovala firma Heneken, ktorej konateľom bol kandidát do Národnej rady za SDKÚ – DS Michal Hudoba, pričom Správu štátnych hmotných rezerv riadila nominantka SDKÚ – DS. Pozdravujem SDKÚ – DS a tých, čo podpísali tento návrh na odvolanie predsedu vlády. (Potlesk.)
Šéf vládneho protipovodňového programu Kravčík udelil dotácie organizácii, s ktorou bol spojený. Šéf vládneho protipovodňového programu za vlády Ivety Radičovej pán Kravčík stál v minulosti za organizáciou Ľudia a voda, ktorá získala dotáciu 110-tisíc eur na projekt vymyslený pánom Kravčíkom, pri ktorom organizácia nebola ochotná predložiť analýzy, na ktoré získala 32-tisíc eur. Pán Kravčík okrem toho cez mimovládnu organizáciu v prieskume trhu vybral seba, aby dodal štúdiu za takmer 14-tisíc eur sám sebe.
Ďalej, ministerstvo vnútra, nákup drahých Fabií ministerstvom vnútra. Vo februári 2012 vyšiel najavo mimoriadne nákladný nákup vozidiel Škoda Fabia s radarmi. Jedna Fabia vyšla na 82-tisíc eur, z toho radar stál 45-tisíc eur. Minister Lipšic to najprv obhajoval, ale zároveň potom aj nákup stopol. Čiže keď sa ukázalo, že bolo zle, tak rýchlo urobil to, čo bolo treba.
Nákup áut, ministerstvo vnútra, šitý pre jedného dodávateľa. Na tender bolo upozornené, minister Lipšic nákup stiahol, cena bola na úrovni 9 mil. – 10 mil. eur. Všeobecné parametre boli v poriadku, podozrenie však vzbudili podmienky v doplnkovej výbave vozidiel, kde sa požadovali napríklad multifunkčné hmlové svetlá s funkciou rozsvietenia pri odbočovaní či vyhrievané trysky ostrekovačov čelných skiel.
Nákup rovnošiat. Pri zákazke na dodanie rovnošiat pre potreby rezortu vnútra boli podmienky tendra prešpicifikované tak, že obmedzili množstvo dodávateľov. Osemnásť parametrov látky bolo tak presne daných, že sa to nedá len tak kúpiť, ale je potrebné vyvinúť, vyrobiť a dať certifikovať a až potom dať vyrobiť tieto rovnošaty. V podmienkach súťaže bola lehota dva mesiace, čo je ťažko splniteľné, pokiaľ ide o takéto podmienky. Tender mal byť údajne šitý na jednu českú firmu, slovenskí výrobcovia, ktorí mali záujem o súťaž, by podľa vtedajších vyjadrení nedokázali tak v krátkom čase podmienky súťaže nikdy splniť.
Rezort obrany, dámy a páni, toto už asi nechám na pána ministra Glváča, pretože je toho strašne veľa. Ja iba poviem k odpočúvaniu novinárov Vojenským spravodajstvom za pôsobenia ministra Galka, viete si to predstaviť, že by sme my odpočúvali cez tajnú službu novinárov? Vy hovoríte o odklone demokracie, sa nehanbíte? Vy odpočúvate tajným spravodajstvom slovenských novinárov a do odôvodnenia na odvolanie predsedu vlády napíšete, že robíme odklon od demokracie. Už väčší odklon od demokracie, ako je odpočúvanie novinárov tajnou službou, neexistuje. (Potlesk.) A za týmto si budeme jednoducho stáť. (Potlesk.)
Určite bude hovoriť ešte pán minister o nevýhodnom nákupe plynu od SPP, o porušení zákona o verejnom obstarávaní, o nevýhodných zmluvných poisteniach, ktoré boli tak, ako aj, samozrejme, neodôvodniteľná prestavba vrtuľníkov Mi-17.
Ďalej by som chcel povedať, že Štátne hmotné rezervy predávajú v novembri 2011 15-tisíc ton ťažkého vykurovacieho oleja pod cenu. Štát v porovnaní s cenami na burze prerobil viac ako 1 mil. eur. A už nechcem teraz hovoriť o ovplyvňovaní prideľovania peňazí z Environmentálneho fondu.
Podozrivé nákupy traktorov v pätnástich obciach. V tomto prípade to bol člen strany MOST – HÍD z Tajova pán Stráňavský, ktorý informoval predsedu Bélu Bugára aj podpredsedu Zsolta Simona o podozreniach, že ich stranícky kolega ovplyvňoval rozdeľovanie dotácií z eurofondu na nákup traktorov.
Kauza SASANKA, prepisu dôvernej SMS-kovej komunikácie medzi pánom Sulíkom, vtedy druhým najvyšším ústavným činiteľom, a kontroverzným podnikateľom Kočnerom, napríklad o pochybnostiach pri voľbe generálneho prokurátora.
Nefunkčný daňový systém. Bude o tom hovoriť podpredseda vlády a minister financií.
No a potom, samozrejme, krásne zlaté padáky od ministra Figeľa za 1,46 mil. eur.
Vyčítali ste nám aj kauzu MH Developmentu. Ak hovoríme o kritike nominantov tejto vlády, treba si pozrieť identický prípad, keď nominant ministra pána Miškova pán Straka používal prostriedky spoločnosti vo svoj osobný prospech. Napriek výzvam nikdy ich účel nezdokladoval, resp. nikdy to nevrátil. Bolo podané trestné oznámenie v tejto veci. Neviem, ako to v danom okamihu skončilo.
Vážené dámy a páni, to je presne tak, ako je nás obviňovať, že čoho sa bojíme, keď rokujeme vo večerných hodinách.
Pán Matovič, a vy si nepamätáte, ako pán Sulík dal nočné rokovanie a ste sem pritiahli staré televízory, tie Oravy, a ste nám merali na televízoroch čas, že koľko môže opozícia hovoriť? Viete si teraz predstaviť (Potlesk.), že tu vám postavím jeden stolík, ktorý je starý 30 rokov, druhý stolík 30-ročný a na ne dám 25-ročné Oravy, televízory, a ponižujúcim spôsobom tam budeme dávať, že ty môžeš hovoriť 6 minút. Čo by ste robili, keby sme vám teraz povedali, že môžete vystupovať iba 6 minút a ani o minútu viac? Pamätáte sa na to? Budete tvrdiť, že to tak nebolo? (Potlesk.) Bolo to presne takto. Takže, dámy a páni, vy nám nehovorte, prosím, o odklone od demokracie.
Odpočúvanie novinárov, limitovanie opozície, pokiaľ ide o vystúpenie v parlamente, brutálne kauzy, vy nemáte hanbu prísť sem a povedať: „Dávame návrh na odvolanie premiéra, lebo on je šéfom zločineckej organizácie, spolčil sa a SMER je mafia.“ Ja som tu prečítal minimálne 30 konkrétnych vecí, minimálne 30, a vy prídete a hovoríte: „My sme tí čistí, my sme tí morálni, my sme tá demokracia, my sme tí svätí, toto všetko je háveď a zberba.“ (Ukázanie rukami.) Takto to, priatelia, nie je a nikdy to takto nebude. A veľmi si vyprosujeme, aby nás niekto obviňoval zo spáchania takých závažných trestných činov, ako to bolo povedané vo vystúpení pána Matoviča alebo ako to počúvame aj vo verejnoprávnych alebo v iných médiách.
Dámy a páni, naozaj toto bol iba zlomok z káuz a prešľapov bývalej vlády, ktorej sa toho v tejto oblasti za dva roky podarilo naozaj dosť. Toto boli dva roky, dva roky. A okrem toho si pamätám, že stále nás otravovali rôznymi kauzami, hádkami. Ja som sa vždy tešil na ich tlačové konferencie. Tam sa pohádali pred celou verejnosťou. No pánboh ochraňuj, ak má byť alternatíva pre Slovensko koalícia zložená z pána Hlinu, Lipšica, Matoviča a neviem z pána Kaníka., blahoželám Slovenskej republike (Potlesk.), takáto alternatíva naozaj by bola pre Slovensko úplná katastrofa.
Dnešná opozícia naozaj už dávno stratila morálne právo kritizovať súčasnú vládu vo veciach individuálnych, ktoré sa môžu stať. My predsa netvrdíme, že sa nestávajú chyby. Máme obrovskú zodpovednosť za celú krajinu. Keď sme vás volali do vlády, tak ste nechceli ísť. V roku 2012 sme vám dávali jasnú ponuku: Poďte do vlády. Nie, ruky ste dávali od toho preč: „My sme svätí za dedinou.“ To ste neurobili. A my teraz hovoríme, ako strana, ktorá tvorí vládu, lebo takto dopadli parlamentné voľby, to bolo demokratické rozhodnutie ľudí, máme na starosti celý štát. Máme obrovskú agendu. A kto robí, robí aj chyby. Ja sľubujem, že ak bude akákoľvek pochybnosť, akékoľvek podozrenie, budem konať takisto, ako som konal v prípade CT-čka v Piešťanoch. Iná cesta jednoducho nie je. Toto budeme musieť jednoducho robiť. (Potlesk.)
V návrhu uvádzate ako jeden z argumentov na odvolanie predsedu vlády aj takzvané ovládanie štátnych inštitúcií. Na ozrejmenie opäť musím povedať pár faktov, lebo už neviem, čo mám povedať iné.
Generálny prokurátor. Veď ste sa nevedeli dohodnúť na ničom, priatelia. Dochádzalo k zmätočným voľbám, dochádzalo k situáciám, ktoré sú nevídané v parlamente. A tak vznikli pochybnosti o spôsobe voľby zvoleného kandidáta. Toto zohralo úlohu aj u vtedajšieho prezidenta pána Gašparoviča, rozhodol sa nevymenovať zvoleného kandidáta. Došlo k voľbe nového generálneho prokurátora, vysoko kvalifikovaného prokurátora, predsedu krajskej prokuratúry. Tento človek si dnes riadne vykonáva prácu na Generálnej prokuratúre. Ja si myslím, že bola to správna voľba a nikto nemôže obviňovať generálneho prokurátora, že by nadŕžal jednej, druhej alebo tretej strane. O sťažnosti a námietkach nevymenovaného kandidáta doposiaľ rozhoduje Ústavný súd.
Pokiaľ ide o oblasť vymenovania prezidenta Policajného zboru, vy žartujete. To akože my prídeme do vlády a vy nám dáte prezidenta Policajného zboru? To tak fungovalo u vás, že keď ste išli do vlády, tak ste nás zavolali, že: „Dajte nám kandidáta na prezidenta Policajného zboru?“ Sa spamätajte, čo hovoríte. To od nás chcete? My sme vám dali dvoch podpredsedov Národnej rady. Keď sme vyhrali voľby v roku 2010 s 34 % a ja som sa domáhal viac ako jedného postu podpredsedu Národnej rady, tak ste mi povedali po voľbách: „Zvykaj si.“ To bola odpoveď na rade, ktorá bola u predsedu parlamentu. (Potlesk.) My sme vyšli v ústrety, dali sme dvoch podpredsedov Národnej rady. Ale ak má mať zodpovednosť minister vnútra za ministerstvo vnútra, tak nemôže mať šéfa Policajného zboru pána Lipšica. To by bol inak dosť nezmysel. To vy si asi tak myslíte, že takto to funguje. A to je zase vaša predstava, vy môžete, ale my, samozrejme, nemôžeme.
Už ani nechcem sa vracať k Najvyššiemu kontrolnému úradu. Priatelia, je vás dohromady 67. Dali ste možno päťkrát návrh na voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu a raz dostal jedenásť hlasov, raz dostal štrnásť hlasov. Tak sa dohodnite. Chcete mať, veľmi radi vám zvolíme predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. Len aspoň tridsať nech sa vás prihlási za toho šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. (Smiech v sále.) Aspoň trošku nám dajte najavo, veď my tu nie sme na to, aby sme za vás robili domáce úlohy. Sadnite si a rokujte dovtedy, pokiaľ nenájdete kandidáta na NKÚ. A my vám ho potom zvolíme, bez akýchkoľvek problémov. Opakujem to stále a takto to bude. (Potlesk.)
No a už keď počúvam toto všetko ohľadne Úradu pre verejné obstarávanie, pán poslanec Matovič, veď na čele Úradu pre verejné obstarávanie stojí pani Zita Táborská, ktorá je nominantka vybraná za vlády Ivety Radičovej. To je váš nominant. (Potlesk.) Veď bola súťaž na Úrade vlády, na Úrade vlády sa urobil zásobník troch kandidátov. Vyberala pani Radičová a povedala, že najlepší kandidát na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie je pani Táborská. No tak sme ju urobili šéfku Úradu pre verejné obstarávanie. A vy nás obviňujete, keď Úrad pre verejné obstarávanie povie, že niečo je v poriadku, že však my kontrolujeme úrad. Ako ja kontrolujem pani Táborskú, ktorú vybrala pani Radičová? No už vidím nominantku pani Radičovej, ako poslúcha Roberta Fica. By sa na mňa vykašľala. Takže opakujem ešte raz, je to nezávislý Úrad pre verejné obstarávanie, je tam človek, ktorý bol vybraný dnes už predstaviteľmi opozície ako takej a my nebudeme spochybňovať rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie.
Aj vo vašich prípadoch, a bude o tom hovoriť, myslím, podpredseda vlády pre verejné investície, bolo veľa prípadov, keď sme podali nejaké sťažnosti na postup Úradu pre verejné obstarávanie. Úrad povedal, bolo to v poriadku. Rešpektovali sme to. Čo máme robiť teraz? Máme ísť na Úrad pre verejné obstarávanie s kukláčmi a vyviesť predsedu Úradu pre verejné obstarávanie, pretože nám nevyšiel v ústrety? Takto svet jednoducho nefunguje.
Dámy a páni, človek si musí postaviť otázku, prečo tak robíte, prečo je vašou hlavnou politickou agendou sústavné paušálne obviňovanie strany SMER z rozkrádania a korupcie, keď sami máte na hlave toľko masla a keď ste vy a vaše odnože, hovorím teraz o opozícii a odnoži opozície, vládli v tejto krajine dvakrát dlhšie ako SMER – sociálna demokracia. A najmä ste boli organizátormi privatizácie, najbrutálnejšej, najväčšej, najškodnejšej privatizácie energetických podnikov. (Potlesk.) Jednoducho mne to až príde také nepríjemné, že vy takto odovzdáte 66 % akcií Slovenských elektrární Talianom, toto dáte Nemcom a Francúzom, toto dáte Nemcom, toto dáte tam, tam a tam (Ukázanie rukami.), všetko bolo perfektné, všetko je v poriadku, lebo to robíte vy.
Dvakrát ste boli dlhšie vo vláde, ako v nej bola strana SMER – sociálna demokracia, a tu príde k pochybeniu, a ešte stále nevieme, ako dopadne vyšetrovanie toho pochybenia, hovorím teraz o nákupe jedného CT-čka, a hovoríte o zločineckom spolčení a hovoríte o mafii. Tak potom čo je všetko to, aké slová mám použiť ja na vaše pomenovanie po tom, čo ste navystrájali so štátnym strategickým majetkom a čo ste všetko popredávali za tie dlhé, dlhé roky, čo ste sedeli vo vláde Slovenskej republiky? Ale ja nebudem taký nekorektný, lebo vyznamenanie vždy dávajú ľudia, a nie vy. Vy nie ste tá morálka, vy nemáte to právo povedať, že: „Vy ste zlí, my sme dobrí.“ Ľudia povedia v marci 2016, či boli alebo neboli spokojní, a rozhodnú o tom, ako bude vyzerať nová politická garnitúra. A my to budeme rešpektovať. Keď nás pošlú do opozície, pôjdeme do opozície. Ak však získame výsledok, ktorý nás bude oprávňovať na zostavenie vlády, tak sa pokúsime o zostavenie vlády. To je férová, demokratická súťaž. Dúfam, že nechcete spochybniť aj výsledky volieb v roku 2012. Hoci to by ma ani neprekvapovalo u vás, aj to by ste boli možno aj schopní urobiť. Pýtam sa, prečo sa znovu a znovu pokúšate urobiť zo seba čistých, čestných, spravodlivých a z nás všetkých, ako tu sedíme, nečistých, nespravodlivých, špinavých a ja neviem akých, veď to sú, prosím vás, veci, ktoré sem nepatria.
Pán poslanec Matovič, obviniť vládu Slovenskej republiky zo zločineckého spolčenia, obviniť vládu Slovenskej republiky, ktorá je na čele štátu, ktorý je členským štátom Európskej únie, ktorý má veľkú dôveru zahraničných partnerov v NATO, v Európskej únii, že to je mafia, to snáď nemyslíte vážne. To jednoducho nemôže tomu nikto veriť, pretože tomu ani nikto neverí. Ako je potom možné, že bez akýchkoľvek ťažkostí sa predstavitelia tejto vlády stretávajú s kýmkoľvek na svete? Myslíte si, že pani Merkelová by sa stretávala s človekom, ktorý organizuje zločinecké spolčenie, alebo že by sa stretávala s mafiánmi? Prosím, majte úctu k našej práci. Áno, robíme chyby. Ja si to priznám. Pri takej obrovskej agende, ktorú máme, robíme aj chyby. Ale sme aj hrdí na výsledky, ktoré dosahujeme. A ja o niektorých veciach ešte budem hovoriť. To snáď nechcete od nás, aby sme teraz zaliezli do kúta a tam sa triasli len preto, lebo vy ste prišli, že, hú, ideme zvolať teraz mimoriadnu schôdzu na odvolanie vlády Slovenskej republiky. Vy máte na hlave stokrát viacej masla, stokrát viacej masla a máte stokrát väčšiu zodpovednosť za veci, ktoré sa udiali, ako má vláda, ktorá je siedmy rok pri moci, a to s plnou zodpovednosťou, lebo je sama v tom, ste odmietli urobiť čokoľvek v tomto duchu. (Potlesk.)
Dámy a páni, vláda Slovenskej republiky presadzuje hospodárne vynakladanie verejných prostriedkov a nastavenie účinného sankčného systému a prijíma naozaj legislatívne úpravy na zabezpečenie účinných sankčných mechanizmov, hlavne v oblasti nedodržiavania postupov a podmienok verejného obstarávania a nehospodárneho vynakladania verejných prostriedkov. Ku kľúčovým úlohám, a myslím, že to citoval aj pán poslanec Matovič, v zmysle programového vyhlásenia patrí aj zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematická likvidácia korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti. Dovoľte mi, aby som teraz uviedol niekoľko konkrétnych krokov, ktoré ste vy neurobili. Inak vy ste tiež v tomto takí zábavní, že: „Aj my sme to chceli, aj my sme to chceli a vy ste to urobili.“ Tak potom prečo ste to neurobili? Veď ste sedeli vo vláde dlhé a dlhé roky. Na všetko, čo urobíme a čo presadíme, tak poviete: „My sme to už dávno navrhovali.“ No navrhovať ste mohli čokoľvek. Mali ste to presadiť, ale ste to neurobili.
Veľmi si cením, že už niekoľko týždňov funguje v skúšobnej prevádzke Elektronický kontraktačný systém. Je to mimoriadne dôležité opatrenie zo súboru opatrení v boji proti korupcii. My sme ho prezentovali s pánom podpredsedom vlády. Je možné, že o ňom ešte bude hovoriť. Ale je to nákup tovarov a služieb, ktorý úplne vylučuje akékoľvek ovplyvňovanie súťaže, záleží len od toho, koľko tam bude záujemcov na kúpu a koľko tam bude záujemcov na odpredaj. A som rád, že takéto niečo tu je, a verím, že to bude vynikajúci príspevok k transparentnému zaobstarávaniu veci.
Ďalej chcem povedať, že sme schválili zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenského konania, veď to je vážna legislatívna iniciatíva. Ale nieže sme ho chceli prijať, ako vy stále hovoríte, my sme ho reálne prijali. A mne nevadí, že tam existuje nejaká spolupráca opozície a vládnej väčšiny. Veď robme na spoločných zákonoch. Ale neobviňujte nás stále z toho, že my vám kradneme nejaké myšlienky. V čom vám ich kradneme? Však ste to mali presadiť, opakujem, ste boli vo vláde dvakrát dlhšie ako SMER – sociálna demokracia a nikdy ste takéto opatrenia nedokázali presadiť.
Ďalej chcem povedať, že sme prijali zásadnú novelu zákona o verejnom obstarávaní a najmä sme prijali veľkú novelu volebných zákonov a pravidiel financovania politických strán.
Národná rada 29. mája 2014 schválila nové volebné zákony a okrem iného sme začali hovoriť aj o transparentnosti financovania strán, volebných kampaní (transparentné účty, možnosť kontrolovať financovanie politických strán a tak ďalej a tak ďalej). Ak mám správnu informáciu, tak GRECO už prestalo monitorovať Slovensko z tohto dôvodu a boli sme označení za krajinu, ktorá si splnila v oblasti legislatívy, transparentnosti financovania politických strán všetky povinnosti, ktoré sme si mali splniť.
Málo sa hovorí o vážnom opatrení a to je obmedzenie hotovosti, predsa sme obmedzili hotovosť pre podnikateľov do 5-tisíc eur a v prípade fyzických osôb 15-tisíc eur. To je vážne rozhodnutie. To doteraz nebolo možné, každý mohol chodiť s nejakou sumou peňazí, ktorá bola v hotovosti, teraz sme sa rozhodli a urobili sme to.
Môžem konštatovať, že v súlade s programovým vyhlásením vlády sme predložili aj početné legislatívne návrhy v oblasti vymožiteľnosti práva. Zároveň sme posunuli aj hranice, pokiaľ ide o zlepšovanie podnikateľského prostredia. Viete, aj monitoring Svetovej banky Doing Business ukazuje, že došlo k ďalšiemu posunu Slovenska v tejto oblasti.
Je tu minister spravodlivosti, ktorý bude určite hovoriť o takých opatreniach, ako je Elektronická Zbierka zákonov, ako je Elektronický súdny spis. Elektronický súdny spis bude prelom, pretože každý bude môcť s nejakým kódom vstúpiť do počítača a bude si môcť listovať v Elektronickom súdnom spise bez toho, aby musel ísť na súd a pýtať si od súdneho úradníka na prehliadnutie súdny spis.
Plus, a tu chcem poďakovať za spoluprácu s opozíciou, sme dosiahli dohodu vo významných rozhodnutiach vo vzťahu k slovenskému súdnictvu, keď sme zmenili ústavu a zaviedli sme či už previerky alebo sme oddelili šéfa Súdnej rady od šéfa Najvyššieho súdu a ďalšie kroky, ktoré boli schválené.
Dámy a páni, viaceré prognózy predpovedajú pre Slovensko v nasledujúcich dvoch až troch rokoch pozitívne trendy. Počas návštevy generálneho tajomníka OECD tento týždeň zazneli pre Slovensko mimoriadne dobré správy, ktoré pravdepodobne niektorým neprajným kolegom z opozície zneli veľmi, veľmi nepríjemne, tento rok má Slovensko uzatvárať s hospodárskym rastom na úrovni 2,6 % a budúci rok sa predpokladá ešte vyšší rast. Generálny tajomník OECD vyzdvihol, že HDP na obyvateľa je v súčasnosti o 5 % vyšší v porovnaní s predkrízovým obdobím. Je to 5 %. V tejto súvislosti označil Slovensko za unikátny prípad. Ocenil tiež pokles deficitu verejných financií, aj Národná banka predpokladá v tomto roku hospodársky rast na úrovni 2,4 % a do toku 2016 by mal rásť až na úroveň 3,5 %, čo je podľa viacerých ekonomických expertov prelomová úroveň, lebo už sa začnú vytvárať len na základe samotného hospodárskeho rastu pracovné miesta, navyše Slovensko je momentálne v takzvanom bezinflačnom období, čo v nasledujúcich rokoch prinesie aj rast reálnych miezd.
Pozitívny vývoj predpokladá prognóza Národnej banky aj v oblasti vývoja nezamestnanosti. Ako reálny sa ukazuje aj cieľ, ktorý sme si postavili, do roku 2016 mať nezamestnanosť na úrovni krajín eurozóny. Tento cieľ je podľa mňa reálny. A približujeme sa k nemu už v týchto mesiacoch.
Prijali sme súbor viacerých opatrení a predovšetkým smerujeme k ďalšiemu štartovaniu na podporu hospodárskeho rastu. Chceme naďalej pokračovať v rozbehnutých programoch zameraných na zlepšenie výberu daní a boj proti daňovým podvodom.
Pozitívne čísla prináša aj rezort práce.
V ponuke je tiež o 13 % viac finančných prostriedkov z fondov Európskej únie, ako sme ich mali k dispozícii v minulom programovacom období. Dnes môžem skonštatovať, že máme stopercentnú zazmluvnenosť fondu, stopercentnú zazmluvnenosť fondu. A teraz je na mestách, obciach, vyšších územných celkoch, ako dokážu tieto peniaze obstarať a potom, samozrejme, aj minúť, ale my sme si svoju povinnosť, pokiaľ ide o zakontrahovanie na sto percent, splnili.
Pán poslanec Matovič, nebola pravda to, čo ste hovorili o dôvodoch, pre ktoré boli pozastavené operačné programy. Operačné programy boli zastavené 22-krát. Aj za vašej vlády boli zastavené veľakrát. Samozrejme, za vašej vlády to bolo normálne, za našej vlády to je zločin, normálna prax, bola vyslovená nespokojnosť s auditom, okamžite boli urobené personálne zmeny, po personálnych zmenách a rozhodnutiach, ktoré boli urobené, sme potom opätovne začali postupne otvárať jednotlivé operačné programy. Nerobte z bežnej procedúry zločin. Za vašej vlády by to bolo také isté. Samozrejme, u vás to neplatí u nás to platiť musí.
V súvislosti s naštartovaným procesom môžem spomenúť aj to, že chceme znížiť odvodové zaťaženie najmenej zarábajúcich zamestnancov, čoho príkladom je odvodová odpočítateľná položka. Bude nás to stáť 150 mil. eur, ale v tomto sa asi zhodneme, že treba znižovať zdravotné odvody. Uvedeným opatrením vzrastú príjmy najmä ľuďom, ktorí poberajú minimálnu mzdu, a zároveň klesnú náklady firiem na prácu.
Pred začiatkom letných prázdnin, dámy a páni, sme verejnosti predstavili súbor pätnástich pozitívnych opatrení na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktoré chce vláda zrealizovať v priebehu tohto a budúceho roku, venovali sme pozornosť plneniu záväzkov voči Európskej únii a stabilizácii krízou zmietanej slovenskej ekonomiky, a preto si myslíme, že po ťažkej konsolidácii máme teraz právo ponúknuť slovenskej verejnosti aj pozitívne rozhodnutia. Robíme ich a budeme ich robiť a môžete sa smiať na bezplatnom cestovnom pre študentov a dôchodcov, koľko chcete. 17. novembra to bude. (Potlesk.)
Za správny krok považujem aj daňové zvýhodnenie výskumu a vývoja a podporu praktického vzdelávania.
Ak sa pozrieme na prijímané opatrenia, na ohlas, ktorý vyvolali, na znižovanie administratívnej záťaže pre podnikateľov, nižšie odvody pre viac ako 800-tisíc ľudí, bezplatnú železničnú dopravu, dvojciferné zníženie ceny plynu, rozšírenie odvodovej úľavy pre študentov, rozšírenie kapacít jaslí a škôlok, ale aj daňovú podporu odbornej praxe, historické zvýšenie minimálnej mzdy, tak rozumiem tomu tak, že ste sa vyplašili a rýchlo ste utekali podať návrh na odvolanie predsedu vlády.
V podmienkach konsolidácie verejných financií sme nevyhnutné opatrenia neprenášali na ľudí s nízkymi príjmami. Na rozdiel od bývalej vlády, ktorá svojimi opatreniami pôsobila výrazne negatívne proti nižšej a strednej vrstve, súčasná vláda sa vyhýba tomu, aby na konsolidáciu verejných financií doplácali tí najzraniteľnejší.
Dámy a páni, môžeme ešte hovoriť o opatreniach, ktoré sa týkajú najvýhodnejších podmienok pre Slovensko z hľadiska fondov. Myslím si, že sme tu dokázali veľmi veľa, Aj teraz pracujeme na tom, aby sme pri využívaní fondov Európskej únie mali väčšiu flexibilitu, pružnosť, ako tomu bolo naposledy.
Dámy a páni, na záver, pretože návrh, ktorý predniesol pán poslanec Matovič, považujeme za absolútne neodôvodnený, chcem požiadať členov mojej vlády, aby vecne argumentovali a predovšetkým tvrdo vyvracali nezmysly, krivé obvinenia, falošné obvinenia predstaviteľov opozície. Rovnako verím, že táto schôdza prebehne v normálnom dialógu (konštruktívnom) ale poprosím ešte raz, vyvarujte sa slov, ako je zločinecké spolčovanie alebo mafia, pretože toto je niečo, čo my akceptovať nebudeme. Návrh považujeme za absolútne neopodstatnený. Ďakujem pekne. (Dlhotrvajúci potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.11.2014 o 20:02 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:53

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán premiér, hovoríte, že: „Učte sa tejto politickej kultúre, akú máme v strane SMER.“ Pani Zmajkovičová odstúpila z funkcie podpredsedníčky Národnej rady po kauze s nákupom CT-čka v piešťanskej nemocnici. Pán premiér, podpredsedníčka Národnej rady bola predsedom dozornej rady nemocnice? Načo to je, kde ešte vo svete to je? To je výrazom akej politickej kultúry, pán premiér? Ja som tu kritizoval radových poslancov Národnej rady zo strany SMER za kumulovanie mandátov a funkcií a za zneužívanie štátneho rozpočtu. Podpredsedníčka Národnej rady je predsedkyňou dozornej rady nemocnice? Toto je kultúra, pán premiér? Ja nie som podpísaný pod návrhom na zvolanie tejto schôdze, pán premiér, ale po tom arogantnom správaní aj vás, strany SMER, ale najmä predsedu Národnej rady Pašku, aj za to, ako zvolal túto schôdzu na sobotu večer, nielenže súhlasím s obsahom tejto schôdze, pán premiér, ale aj sa podpisujem pod návrh na odvolanie pána Pašku. Ak si niekto nepamätá alebo nezažil atmosféru pred novembrom 1989, tak vy, SMER, Fico, Paška, všetku moc v jedných rukách navodzujete dokonale, pán premiér. Komunisti v bývalom režime takto zneužívali svoju moc, ako to robíte vy. A viete, ako dopadli. Ja verím, že aj občania aj v komunálnych voľbách pošlú vás tak ako komunistov do minulosti. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.11.2014 o 20:53 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:54

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán premiér Fico, budete sa diviť, ale my medzi ľudí chodíme. Ja napríklad som tento týždeň bol v Trenčíne. Rozprával som sa s ľuďmi z tamojšej nemocnice, kde firma MEDICAL GROUP tiež zasiahla jedným zo svojich chápadielok. Máme tam tiež zmluvu na jedno CT-čko, šesť ultrazvukov, tie ultrazvuky sú minimálne jedenkrát predražené. A podobné rozhovory ako tie, ktoré som ja mal v Trenčíne tento týždeň, prebiehajú po celom Slovensku. Ľudia v nemocniciach toho už majú plné zuby a tá mapa sa kreslí. A ja verím tomu, že preto bola zvolaná táto schôdza dnes, lebo sa bojíte každého jedného nového dňa, lebo tá mapa sa kreslí, tie prípady vyliezajú, ľudia sa prestávajú báť. A keď sa pýtate, čo nám hovoria na uliciach, keď sa s nimi rozprávame, tak hovoria, už toho Fica konečne odvolajte, lebo my tu prestávame vládať žiť, lebo slušný človek sa tu nevie domôcť práva, lebo slušný človek tu nemôže podnikať, lebo je škrtený na každom rohu, a slušný človek z tejto krajiny každú chvíľu musí odísť. Tak ak sa pýtate, čo nám hovoria ľudia na uliciach, tak toto je odkaz pre vás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.11.2014 o 20:54 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video