45. schôdza

12.12.2014 - 12.12.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 16:28 hod.

PhDr.

Eva Hufková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Eva Hufková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Vážený pán poslanec, podľa toho, čo viem, vám výbor neschválil poslanecký prieskum v Národnej diaľničnej spoločnosti. Ako ste sa teda dostali k týmto informáciám, ktoré ste tu prezentovali? Nie je to náhodou tak, že vás dobrovoľne pustil do Národnej diaľničnej pán minister Počiatek? Myslíte si, že by to urobil aj v prípade, keby mal čo skrývať?
Ešte by som sa chcela opýtať, ak to teda chápem správne, že najviac na všetkom vám vadí spoločnosť Fleetpay, s ktorou váš pán predseda chcel uzatvoriť napriamo zmluvu bez verejného obstarávania. Ak sa nemýlim, vy ste vtedy boli štátnym tajomníkom ministerstva dopravy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 16:28 hod.

PhDr.

Eva Hufková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:29

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pán kolega Hudacký, to vaše vystúpenie bolo faktické a hovorilo o naozaj číslach a podobne. A zaujalo ma, pretože ja som sa pýtal pána ministra, že čo pokladám za problém najväčší, že tá čiastka 6,15 %, tá je nadsadená, teda tých 100 mil. eur. Nedostal som odpoveď, žiaľbohu, som nedostal odpoveď.
Ale v rozprave zaznelo viackrát aj od kolegov v tom zmysle, že však treba tie investície dať na vybudovanie systému, na softvér a podobne a že preto je to také. A ten softvér treba preto, aby sa platilo platobnými kartami a nie bankovými kartami. A dôvod, čo som počul, že je ten taký, že, no, tí kamionisti tie bankové karty zneužívajú. Ale potom ja sa pýtam, prečo sa nemôže platiť bankovými kartami, prečo štát, teda občania majú tú investíciu zaplatiť? Aby chránili súkromné podniky? Vlastníkov kamiónov, toto je náš cieľ? Tak ak je to tak, tak určite s tým nemôžem súhlasiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 16:29 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:30

Michal Bagačka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda, spomínali aj moji kolegovia teda, že bol si v predchádzajúcej vláde štátnym tajomníkom, takže je logické, že sa k tomu vraciame. Ale asi by som možná začal tvoj príhovor takým spôsobom, že, áno, bol som štátny tajomník, vedel som o týchto veciach, mohol som možno za ten čas, keď som bol štátnym tajomníkom, spraviť nejaké kroky, aby tá cena nebola 6,72, ale - a potom už mohlo nasledovať, aj nejaká tá kritika alebo nejaké ďalšie veci. Tak v tom by som to bral ako poctivé.
A čo sa týka o tých bankách, už dnes ja neviem koľkýkrát počúvame, tak ale podľa informácií, naozaj aj tri veľké banky sa vyjadrili, že je nezmysel porovnávať palivové karty s kreditnými kartami.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 16:30 hod.

Mgr.

Michal Bagačka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Ján Senko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, dnes tu pán minister Počiatek citoval z listu, ktorý napísal pán vtedajší podpredseda vlády, minister dopravy pán Figeľ, a z toho listu vyplynulo, že je ochotný napriamo podpísať zmluvu so spoločnosťou Fleetpay. Neviem, či ste o tom liste boli oboznámený, vyzerá to tak, že asi nie, že ani pán predkladateľ, ale z toho úplne jasne vyplýva, že ste nechceli alebo vtedajší pán minister nechcel robiť verejnú súťaž. Takže mohli by ste mi na túto záležitosť odpovedať, aj odpovedať na to, či ste poznali obsah tohto listu?
A potom ešte druhá záležitosť, hovoríte často o odborníkoch, ktorí vám povedali, že je to predražené, ale konkrétne mená nespomínate, neviem, či máte aj nejakú analýzu. Na základe tohto to vyzerá tak, že sú tu nejakí odborníci, aj nie sú nejakí odborníci, ktorí vám niečo povedali, možno aj nepovedali, nechcete o nich hovoriť, takže fakt neviem, či si to vymýšľate, alebo naozaj máte nejaké dôkazy o tom, že takáto analýza bola urobená. Mohli by ste nám ju tu bližšie predstaviť?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 16:31 hod.

PhDr.

Ján Senko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:33

Ján Hudacký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za faktické poznámky.
Začnem možno pánom Suskom v súvislosti s týmito analýzami, alebo môžem vám garantovať, že tie ani nie tak analýzy, ja som hovoril, že som si niečo dal, v podstate už ja, lebo som sa pýtal ich na, ako oni by videli tú cenu, čo sa týka nastavenia, za takéto činnosti, samozrejme, že jednoznačne mi potvrdili, že to je predražené. A keď som si ja v podstate to premietol potom na podmienky tohto tendra, tak to jednoznačne bolo zjavne predražené.
Pán Bagačka, štátny tajomník, odporúčal by som ti mať takúto skúsenosť, ja si myslím, čo sa týka týchto, či som vedel, alebo dokonca nevedel, to je aj zároveň odpoveď na túto druhú otázku. Pokiaľ viem, prvá alternatíva od pána ministra bola súťaž pre NDS-ku a pre SkyToll a druhá alternatíva bola ale rokovanie, čo sa týka prijatého zadania, pretože vtedy bol zákon o verejnom obstarávaní trochu iný ako teraz s tým, že by sa zmenili úplne podmienky. Takže trochu prekrúcate v podstate tieto fakty.
Kolega Fronc, platobné karty, áno, ja si myslím, že mali by byť unifikované a bez toho, že by tam boli palivové, nepalivové, jednoznačne, čiže toto by aj v podstate umožnilo, možnože by to znížilo aj tú samotnú cenu, čo sa týka nákladov na vybudovanie takéhoto systému. Určite je to, myslím, že dobrá pripomienka.
Pani Hufková, poslanecký prieskum, no, ja som aj v podstate poďakoval pánovi ministrovi, že aspoň takouto formou nás pustil do NDS-ky. V každom prípade, ak by bol poslanecký prieskum, išli by sme trochu hlbšie a ja si myslím, že tie informácie možno by sme mali teraz ďaleko kvalitnejšie a mohli by sme ďaleko konkrétnejšie a kompetentnejšie reagovať na tento problém.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 16:33 hod.

Ing.

Ján Hudacký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:35

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani predsedajúca. Máme tu ďalšieho ministra, ktorého sme sa rozhodli odvolávať, nehovorím, že rozhodli sme sa ho odvolať, pretože 83-členný jednofarebný valec si ho podrží tak či tak. Aj keď sú tu dôvody, nielen tento jeden, takisto ako pri cétečku, cétečko už bolo len tou poslednou kvapkou, a vieme, že nebol poslednou, pretože tie kvapky pribúdajú do toho pomyselného pohára trpezlivosti. Takisto aj ministerstvo dopravy má za sebou niekoľko káuz, myslím, že som ich spomínal pri odvolávaní Roberta Fica. Ministerstvo dopravy ich doteraz malo 11, tých, na ktorých sa prišlo a boli tuná spomínané. Toto je ďalšia, čiže je to v podstate v poradí už 12. kauza a opäť sa hovorí o netransparentnosti, o korupcii, o klientelizme, kto to urobil, ako to urobil, prečo to tak urobil. A veľmi zaujímavý je jeden fakt, že odvolávame tu dneska ministra Jána Počiatka, ale všetci vládni poslanci sa venujú tomu, ako to bolo kedysi v minulosti. No iné vám asi neostáva, lebo naozaj nemáte racionálne argumenty, ktoré by mohli vyvrátiť pochybnosti o takto spackanom tendri, kde nám môže ujsť 135 mil. len tak do ľuftu. A to nie je všetko, pretože tých financií nám do budúcnosti môže ujsť ešte viacej.
Ale čo je komické, sa mi páči, keď sa čítajú faktické poznámky, ktoré dostanú vládni poslanci do svojich notebookov, prípadne na papieri, a keď čítajú niečo, čomu mnohokrát ani nerozumejú, to vidno z toho čítania toho textu. Takže je to skôr také komické. No ale keďže sa vedelo presne, kto pôjde do rozpravy, tak marketing už začal ťahať informácie a na každého z nich, aby bolo aspoň, bolo aspoň niečo čo povedať, že keď už nie k veci, tak aspoň ho obviníme za to, čo bolo v minulosti. To je tiež také dosť komické, ale skôr tragikomické, že máte tuná obhajovať ministra, ktorý pochybil, a keď ho neviete obhájiť, tak buď ho pošlite kdesi, alebo tu nevystupujte s takými ťahačkami z minulosti.
Minister povedal, že všetci ste boli vo vláde. Ja som vo vláde nebol! V žiadnej vláde som ja doteraz nebol. Takže som nemal možnosť nič ovplyvňovať.
Minister Počiatek tuná spomínal, ďakujem, že je tu, že dal si tento tender preveriť na Úrad pre verejné obstarávanie. Už tu zaznela pochybnosť o tom, že ako to, že sa dajú originál dokumenty na ÚVO a nevie sa vôbec, o čom ten tender celý bol. V každom prípade je zaujímavé, že v súčasnosti je ako prvý podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Andrej Holák. Andrej Holák bol pri nástupe ministra Počiatka do funkcie štátny tajomník aj spolu s pánom Palkom. Nebol štátnym tajomníkom, ba, za bývalej, áno, za bývalej vlády Roberta Fica, za bývalej vlády bol vedúci (reakcia z pléna), tak, vedúci služobného úradu na ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a v súčasnosti je prvý podpredseda ÚVO. No môžeme len polemizovať o tom, aké bude stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie, keď pravdepodobne posudok na celé toto verejné obstarávanie bude robiť bývalý kolega ministra, ktorý vlastne tú požiadavku na ÚVO zadal. No asi si nebudeme potápať svojich vlastných ľudí, nie? Tak ako sa to robí tu, že si vládni poslanci nepotopia svojho ministra, tak hádam bývalý kolega ministra alebo bývalý podriadený ministra si predsa nepotopí teraz ministra, keď je na kontrolnom orgáne. To je ohromne zaujímavé. A preto sa potrebujú klientelisticky dosadzovať ľudia do úradov, aby sa potom nemuselo prešetrovať dôkladne, aby sa potom nemohlo dospieť k takému záveru, že, áno, jednoznačne ministerstvo pochybilo alebo NDS-ka pochybila, alebo konkrétni ľudia pochybili a ideme vyvádzať konkrétnu zodpovednosť.
Ono to tak funguje. A to, že sa všetko deje v súlade so zákonom, to som hovoril takisto pri odvolávaní Roberta Fica. Áno, zákony sa nastavia tak, že všetko sa deje v súlade so zákonom. Aj tender sa nastaví tak, verejné obstarávanie, aby tomuto vyhovovala len určitá skupina. A údajne sa to robí tak, že sa vyberie jeden, ktorému sa to povie dopredu, potom sa k tomu priberú ďalšie fiktívne nejaké firmičky, ktoré potom buď odstúpia, alebo nedajú všetky podklady k tomu, aby vlastne toto verejné obstarávanie pre nich bolo platné, čiže budú odtiaľ odstránení, a ostane len ten jeden, ktorý si potom, a ešte dajú nadhodnotenú cenu, aby ten naoko, ktorému to má byť priklepnuté, vyzeral byť najlacnejší. Údajne sa to vraj takto deje. Ja som ešte žiadne verejné obstarávanie nerobil, ani som žiadne nekontroloval, takže neviem. Ale toto sú informácie, ktoré sa k nám dostávajú, že takéto hňupariny sa na Slovensku robia. A robia sa pod rúškom vládnej strany SMER.
Že prečo nepadlo trestné oznámenie? No ja sa čudujem, prečo nepadlo ešte trestné oznámenie, aj za bývalej vlády, aj tej predchádzajúcej, aj za tej predpredchádzajúcej? Prečo ešte nikto nebol obvinený a nesedí v base? Lebo to by asi zrejme spustilo lavínu zatvárania, pretože ten by povedal na toho, ten by povedal na toho, henten na toho, lebo všetci na seba všetko vedia, alebo každý na niekoho niečo.
Len teraz je to už naozaj sofistikované okrádanie v bielych golierikoch, všetko sa deje v súlade so zákonom. Je to hnus! Čudujem sa, a teraz za chvíľku vystúpi kolega Blanár v rozprave, treba nám opravovať cesty vo vyšších územných celkoch. Každý sa sťažuje, že nie, teraz sa dávalo mýto na jednu úroveň, resp. teda daň z motorových vozidiel, každý narieka, že ako je málo peňazí na opravu ciest. Uhhh, tu máte 135 mil., ktoré mohli byť na to využité.
Ďalšie peniaze, ktoré sa strácajú v rozpočte, aj tie mohli byť využité na opravu ciest. Prečo teraz nevyskakujete tri metre dvadsať do ľuftu?! Veď tu ide o peniaze občanov Slovenskej republiky. Vám to nevadí, že takto sa strácajú peniaze a idú niekomu do vrecka, komu, ani nevieme komu? Tie peniaze mohli byť využité na rozvoj Slovenska. Mohli byť využité na lepenie dier na cestách, na výstavbu nových ciest, na rekonštrukcie škôlok, škôl. A takto tie peniaze utekajú do ľuftu. A vám to nevadí. Nevadí, pretože ste bez chrbtovej kosti. Bezcharakterne a ešte tuná idete obhajovať neobhájiteľné. A toto je problém.
A toto nie je všetko. Chystá sa tu na Slovensku ešte ďalšia veľká lumpáreň. Ale o tej možno neskôr, pretože to bude ďalší dôvod na odvolávanie ministra dopravy. Pretože uvidíme, ako sa celá situácia vyvinie. A keď toto nebude dobrý dôvod, dôvod, ktorý má hodnotu 135 mil., tak možno 500-miliónový dôvod už bude väčší a relevantnejší. Necháme sa prekvapiť, lebo ešte vždy sa tu nájdu ľudia, ktorí chcú okrádať štát pod rúškom akýchsi tendríkov, výberov, náhodných dokumentov, ktoré si vie hockto napajchľovať a ešte za to dostane zaplatené.
Poprosím vládnych poslancov, aby sa neuchyľovali k tomu, odbočovať od témy a vracať sa niekde k minulosti, pretože už nefunguje také, že aj vy ste, tak aj my môžeme. Či ako to má fungovať? Vyhraj voľby, môžeš všetko?!
Ak ste vedeli o tých lumpárňach, mali ste konať vtedy, keď ste mohli. Ste teraz pri moci, tak konajte! Ak nie, tak o tom len nerozprávajte. My tu teraz odvolávame aktuálneho ministra, ktorý je aktuálne zodpovedný za svoj rezort. A ak ho neriadi dobre, má byť odvolaný. Toho už mal dávno odvolať premiér.
Ale veď máme svoje figúrky, ktoré sú vo veľkom smeráckom divadle nastoknuté, tak musia niečo zniesť. Niektorých figúrok sme sa už zbavili, ale zákulisie ostáva to isté. Len za špagátiky ťahá vždy niekto iný, aby sa všetky bábky stihli obriadiť.
Relevantný dôvod je na odvolanie ministra a ja budem zaň hlasovať.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.12.2014 o 16:35 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Zoltán Daniš
Skontrolovaný text
Ďakujem, pani podpredsedníčka. Pán kolega Hraško, ja som skutočne nepostrehol vo vašom vystúpení jediný argument. Nedokázal ste ukázať na jediný konkrétny bod, kde by pán minister pochybil. A jediné, čo tu robíte, je ozaj hlúpa politika. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 16:45 hod.

Ing.

Zoltán Daniš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:46

Mária Janíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani podpredsedníčka. Ja sa tiež chcem dotknúť, pán Hraško, ako mne sa strašne páčilo osemkrát "údajne sa to takto deje", "údajne je to tak", "údajne sa tak robí", "ja som ešte nerobil výberové konania", ako naozaj by som chcela poprosiť, "údajne", "údajne" a "údajne v súlade so zákonom". Ste tu poslanec Národnej rady, takisto môžete meniť zákony. A ja by som poprosila, ak viete, že niekto patrí, ako ste vy povedali, patrí do basy, patrí na stíhanie, trestné stíhanie, a nikto nie je stíhaný, nikto nesedí v tej base a "údajne by mal" a "údajne sú takí", "biele goliere, ktoré to riadia", tak poprosím vás, buďte aj vy taký "údajný" odborník a dajte trestné oznámenie, keď viete, že je niečo protizákonné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 16:46 hod.

PhDr.

Mária Janíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pani Janíková, viete, ja som si vedomý presne toho, čo môžem povedať, aby na mňa nebolo podané trestné oznámenie, pretože už som sa minule dotkol jednej vašej kolegyne a tá hneď po mne išla, že "dávam na vás trestné oznámenie", lebo som sa dotkol jej dcéry. Takže ja viem, prečo používam slovo údajne, a ono sa to tak musí urobiť, keď nemáte priame dôkazy. Keby boli priame dôkazy, verte tomu, že už by bolo trestné oznámenie podané a že by možno aj bolo začaté vyšetrovanie. Ale opäť vieme, ako to funguje. Vyšetrovateľ, prokurátor, prípadne sudca, vždy v tom súkolí niekto je taký, ktorý to dokáže zvrátiť naspäť. Preto sa hovorí o tom, že údajne.
Povedali ste, že veci môžeme meniť. No figu borovú môžeme meniť! Pretože už som predložil niekoľko noviel zákonov a vy s vašimi kolegami ste mi ani jeden zákon nepotvrdili, ani jeden ste neprijali. Tak čo tárate, že môžem! Ja si ho môžem predložiť, ale prijať ho nemôžeme.
No a, kolega Daniš, hlúpa politika, žiadny argument. Viete, tých argumentov tu bolo podaných už dosť. Len ja som sa nechcel opakovať, lebo aj tak je to zbytočné. Aj keby sme sa opakovali aj do rána, do siedmej, aj dozajtra, tak vám je to v podstate jedno, lautr putna. Takže mi tuná nerozprávajte o tom, že som nedal žiadny argument. Povedal som akurát, že argument, že niekto na Úrade pre verejné obstarávanie bude kontrolovať svojho vlastného ministra, teda svojho vlastného kolegu. To je tiež jeden z argumentov, s ktorým sa dá polemizovať, pretože je o tom polemika, že ako bude vypracované, vlastne ten posudok z toho úradu.
Takže, viete, vy si tuná môžete rozprávať, čo chcete. Argumenty už boli dané, len som sa nechcel opakovať. Ale ako hovorím, máme nachystané možno ďalšie veci na odvolávanie, len uvidíme, počkáme ešte do budúcnosti. Najbližšie dni ukážu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 16:47 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:49

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážení páni ministri, vážené kolegyne, kolegovia, rozmýšľam, že jak to povedať, aby to malo zmysel. Poviem pravdu, že už som možno mentálne trochu inde, ale skúsim.
Som rád, že sme ako-tak zvládli tie koledy, lebo naozaj by to bolo obludné, keby sme po tom všetkom si tu dali koledy. Čiže som rád, že to máme za sebou. Síce to bolo ráno o deviatej, to sa nie vždy hodí, ale nevadí, zvykneme si. Ale treba uznať, že to bolo fantastické. To bolo par excellence vystúpenie, hej. To klobúk dole. Aj teraz sa poďakujem Terchovcom, že to tu takto, fakt, spríjemnili na rozdiel od minulého roku.
Prosím vás pekne, to, myslím, pán Hraško teraz končil, že uvidíme, počkáme si ďalšie. Ja neviem, nie som si celkom istý, či máme toľko času, lebo to, už som to tu nepovedal, ale je potrebné povedať jednu vec. Niekto si myslí, že keď sa niekto naje, bude mať dosť a dá pokoj. Čestné slovo, nefunguje to. Ja to viem z ríše zvierat. Ja som poľnohospodár, ja aj chovám zvieratá. Nefunguje to, že nažere sa, dá pokoj. Nie, on keď bude veľa žrať, si roztiahne žalúdok a chce viac. Viac, viac, viac. Čiže, a my sme predsa len, nechcem sa tu filozofovať, tiež tam patríme, čiže čisto fyziologicky to nefunguje tak, prosím vás. Takže ľudia, ktorí, častokrát sa s tou teóriou stretávam, však tí sú už lepší, čo tam sú, lebo však oni sú už najedení a už dajú pokoj. Čestné slovo, to nefunguje! Nie, práve naopak, oni chcú viac. Fyziologicky to nefunguje, proste oni chcú viac. A sme toho svedkom. Takže nemyslím si, že máme čas.
Ja si myslím, že SMER má pocit, že to ustojí, aj tak sú nastavení, že to ustoja, ale ja mám taký, na niečo senzitivitu a mám pocit, že by sa vám to mohlo trošku vymknúť z rúk. Lebo, vážení, ľudia toho majú dosť. Nie tak ako váš Paška, bývalý predseda, že má teda dosť, teda ide. Ľudia majú toho dosť. Toho všetkého už majú dosť. Viete, už im nakladáte, nakladáte viac a ešte a to a hento. A nehazardoval by som s tým. Ja, prípadne to niekomu odkážte u vás, ja neviem, jak sa u vás rozhoduje, že kedy je potrebné tak dramaticky v prítomnosti svojej manželky ohlásiť svoj odchod, nehazardujte s tým. Naozaj situácia je tu o trošku iná jak dekádu dozadu, kde ste tu mohli urobiť akýkoľvek psí kus a mohli ste kalkulovať s tým, že tri dni stačia. Tri dni stačia v prípade, že si to niekto všimne, že by to aj bolo na titulke, že by to bolo v správach, že tri dni stačia. Pre pokoj a dobro tejto krajiny upozorňujem, že táto kalkulácia, studená, cynická, vám nemusí vyjsť.
Prosím vás, skúsim to povedať na biedakovi chlapovi, ktorý sa rozhodne, že ide zarábať tak, že si kúpi kamión a ide robiť dopravu. Skúsim, či sa mi to podarí, neviem, ale skúsim narýchlo.
Zastaví sa na pumpe, natankuje a kúpi si bagetu. Okrem toho, že čo už všecko musel poplatiť, kým sa dostal k tomu kamiónu. A na tej pumpe zaplatí za naftu a kúpi si bagetu. Prosím vás, všetko v zásade má svoju logiku, že prečo, keď natankoval a kúpil si svoju bagetu, musí, niečo ide štátu, niečo tej ropnej spoločnosti. Má to v zásade všetko svoju logiku. Lebo štát spravuje cesty, lebo ich postavili občania, spätne sa to tam vracia. Len prosím vás, povedzte mi niekto, v čom je logika, že on musí zaplatiť, ten kamionista, že musí zaplatiť ešte daň J&T alebo chlapcom od J&T, musím poslať 6 % na Cyprus? NDS-ka sprostredkovane. V čom je tá logika? Teda nie priamo, lebo oni si ju vypýtali, je to 6,15, keby si ju nevypýtali, išlo by to do štátu. Čo by on mohol uznať, že je to logickejšie, že ide do štátu. Však štát možno spraví odpočívadlo, na odpočívadle spraví sprchu alebo možno budú mať lepšie bagety. Viete, že proste ale takto nemá z toho nič. On musí poslať tie platby 6 %. Vážení, to neni poplatok. Pozor, to neni poplatok! To je daň. Prečo musí ten kamionista z Hnúšte alebo skade, keď už si ušporil, založil svoj dom, dedovizeň a proste od lízingovky si zobral, trápi sa, chudák, má ten kamión, prečo musí poslať chlapcom z J&T 6 % daň? Prečo je to tak? Pán Počiatek, prečo je to tak, že musia poslať tí kamionisti 6 % na Cyprus chlapcom z J&T? Prečo je to tak?
My rozprávame, ľudia, viete, o čom rozprávame? My rozprávame, pre vás to hovorím - toto sú kamenné tváre plné teflónu. My hovoríme o tom, že tu je prichystané to, že 5 mld. korún pošleme na Cyprus. Tých 5 mld. korún, ktoré, keď sa vyberú, by zostali tu. Išli by do cestnej infraštruktúry. Možno by sa tiež cestou niečo stratilo, ako býva dobrým zvykom, ale určite nie toľko. Takto to ide načisto von; 5 mld. korún ide na Cyprus! Normálne. A oni vás budú chcieť presvedčiť, dokonca sa tu niekto aj s tým postavil, že je to správne, že je to tak, že tá operácia má stáť 6 %. Keď vieme, že niekde zúčtováva operácie na úrovni jedného percenta, pod jedno percento, no ako kto je efektívny. Tu si niekto stanovil sumu 6, a hotovo! Proste vybere si tú daň.
Nechcem sa opakovať, lebo však kolegovia povedali, dosť toho povedali. Ľudia, nenechajte si to páčiť, nie je to, naozaj to nie je správne. Nie je na tom ani kúska ničoho, čo by bolo spravodlivé, alebo že to tak má byť. Nie. Vôbec to tak nie je.
Skúsim povedať jednu vec, ktorá by vás možno nabúrala, že či aj toto nebude jeden z dôvodov, že to takto svojím spôsobom dopadlo. Vážení, my sme, poznáte, Národná bločková lotéria, to bolo, funkčný mechanizmus, ako zlepšiť výber DPH. A ja sa budem pýtať ministra Kažimíra, či je ochotný urobiť Diaľničnú bločkovú lotériu. Budem sa ho pýtať, budeme ho interpelovať, budeme o tom rozprávať. Že či je ochotný urobiť Daľničnú bločkovú lotériu. To znamená, kamionisti, firmy, ktoré platia, budú odkladať všecky úhrady, potom sa to niekde vylosuje, bude okolo toho veľká sláva a prvá cena bude tisíc litrov nafty. Som zvedavý, či budú ochotní urobiť takúto diaľničnú lotériu.
Viete prečo? Existujú informácie, ktoré hovoria o tom, že zo systému sa strácajú. Ak niekto dostane systém pod plnú kontrolu a neni to svätý František, tak už len čisto teoreticky by sme mali mať mechanizmy, ako to uchrániť, že čo keby ho napadlo, že on si z toho systému pustí niečo bokom. Lebo to nikto nikdy nezmeria.
Preto nemôže overovať platby palivovými kartami niekto iný ako niekto, kto je v systéme, kto je v tom systéme už involvovaný. Nemôže to nikto iný urobiť, lebo by sa museli deliť v tom horšom prípade. Hej? V tom lepšom prípade, v tom horšom by ich mohol natrieť, keby sa to zistilo.
Vážení, rozmýšľajte nad jednou vecou, vy dostávate systém toho, čo naši dedovia, otcovia, čo generácie ľudí budovali, cesty, už ste ich sprivatizovali tým, že ste im dali to mýto, a ešte ich vydávate pod plnú kontrolu ľudí na Cypre. Ja neviem, či sú to, niečo hovorí, ale. Tak Cyperčanom dáme plnú kontrolu nad našimi cestami? A teoreticky, keď ovládnu ten systém do tej dokonalosti, že ho uzavrú, tak vám pustia bokom toľko, že to nezistíte, nemáte šancu to zistiť. Platby vnútrozemských našich firiem teoreticky môžte možno nejakým zložitým algoritmom cez tie výkazy, neviem čo, ale podľa mňa aj tam je diera. Ale Poliaka, ktorý prejde Trstenou a prejde cez Kúty, nemáte šancu. Nemáte šancu. Z toho, čo ten Poliak zaplatí na tej trase, keď sa niekto rozhodne, lebo sme ten systém vydali tak do rúk, že si tú platbu nechá celú, tak si ju nechá celú. A o tom to je tiež, vážení. A o tom.
Vy tu toto obhajujete? Normálne ja žasnem. Vy obhajujete niečo. Viete, dá sa sedieť aj ticho. Viete, hejže, je taká politická, máte nejakú stranícku disciplínu, to je úplne v poriadku, ale dá sa sedieť aj ticho. Však nemusím robiť zo seba somára. To dostávate za to špeciálne príplatky, že, pán Daniš, to je plus 50 euro, že prečítate tú správu, ktorá vám príde? Lebo ja nechápem, lebo niekedy žasnem. Viete, dá sa sedieť aj ticho. Dobre, musíme to ustáť, bude to do štvrtej, do piatej, vydržíme. Lebo, viete, buď je to iniciatívny blbec, viete, to je teda iniciatívne, alebo si niekto povie, že asi možno máte príplatky. Ja neviem, jak je to, fakt neviem, Vianoce sú, však zvýšené náklady s tým spojené, je z čoho. Je z čoho. Ale veď si zachovajte tú tvár. Zachovajte si tvár. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, poprosím vás, hovorte k téme a nevyčítajte našim poslancom. Keď vystupujú, ich kritizujete, keby nevystupovali, ich tiež kritizujete. Sústreďte sa na to, čo je predmetom rokovania.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Váš pán poslanec Cicoň povedal, že on vystupuje iba pri téme, ktorej rozumie, no však preto tak nehovorí, lebo asi vyzerá, že nerozumie ničomu. (Ruch v sále.) Ale, prosím vás, niekedy je fakt lepšie nepovedať nič. Viete? Ako dostať správu, pani Hufková to dostane mailom do telefónu, to prečíta, asi jej cinkne hneď ďalšia SMS-ka, že 50 euro. (Reakcia ministra. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán minister, pán podpredseda vlády, poprosím vás.
Nech sa páči, pán, pán poslanec. Nech sa páči, naozaj sústreďte sa na to, čo je predmetom rokovania, a nie na to, čo hovoria poslanci za stranu SMER, pretože my vás nekritizujeme, čo hovoríte vy. Nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Viete, ono aj lúpež môže mať určitú noblesu. Hej? A potom je taká útrpná, taká, taká, taká brutálna, taká radiácka, taká, taká hrozná, taká slovenská. Ani noblesu to už nemá. Normálne týmto ľuďom idete ukradnúť, urvať 5 mld. korún, oni si teraz požičiavajú od úžerníkov, ktorých ste vy, že ste ich ochránili, neochránili, na to, aby mali na kapustnicu. A vy o jednom vrze tu teraz hovoríte, teraz podpíšete 5 mld. vonku za nič. Za nič! Veď toto si, ten rozmer si uvedomme toho celého. O toto ide! O to celé ide, že vy dáte ten systém do kontroly niekomu, ten niekto vám pustí bokom to, čo potrebuje, lebo mu to postupne začne klesať, kedy môže koľko vyberať, nebude mu dosť. Myslíte, že im bude dosť? Ak doteraz brali 2/3 z výnosu alebo koľko z tohto, za chvíľku by sa to malo akože znižovať. Myslíte, že im bude dosť, keď si už niekto zvykol? No nebude! Povedia, že sa menej jazdí po cestách. Viete, tak tranzitná krajina, jak je Slovensko, povie sa, že nechodia alebo neviem čo. Budú objektívne príčiny, prečo je menší výber výnosu z dane. Nebojte sa, zvládnu vám to odkomunikovať a ešte tu aj niekto zatlieska. Ešte tu aj niekto zatlieska tomu.
Prosím vás pekne, jak to urobiť? My máte teraz schôdzu, tu teraz vystúpime, ja ešte vystúpim v ústnej pre istotu, aby som niektoré veci zduplikoval. (Reakcie z pléna.) No, robím, poviem, robil som, čo som mohol. A ešte urobíme aj iné veci, lebo toto je moc.
Ja som rozmýšľal, keď to tu začalo a ako sa začalo, ja som schválne bol zvedavý, že jak sa nastavíte, že jak to idete uchopiť, že jak to idete obrániť. Tak vravím, že toto je zlé. Tak avizujem, aj promujem, prípadne môžte prísť. Chlapcom, ktorým nie je dosť, chlapcom, ktorým nie je a nikdy nebude dosť, teraz si vypýtali to, bohviečo si vypýtajú neskôr, im je úplne jedno, lebo ten heliport na tom River Parku je. Oni, keď bude celkom zle, z toho heliportu vzlietnu a odídu, my tu v tej biede zostaneme, viete.
Majú teraz že Silvestrovskú párty. Majú že Silvestrovskú párty v hoteli Kempinski a promujú to. To bude párty, o ktorej bude hovoriť každý. Nuž garantujem vám, že bude o tej párty hovoriť každý, lebo budeme tam protestovať na Silvestra. Verím, že sa v tejto krajine nájde ešte kritická masa ľudí, ktorá bude ochotná na Silvestra prísť pred hotel Kempinski o piatej. Prosím vás, kto môžete, príďte. Na Silvestra o piatej pred hotel Kempinski a povieme, že už bolo toho dosť, že už nechceme ďalej nechať si rozkrádať našu krajinu. A budeme, ja vám garantujem, že budeme na správnej adrese. Budeme na správnej adrese. Na Silvestra pred hotelom Kempinski o piatej, o sedemnástej bude párty, o ktorej bude hovoriť každý. Budú ju mať.
Nemôžme, to sa nedá už takto donekonečna, že ešte a neviem čo a prejde to jak minule. Tam podskakovali tri dni, niečo napísali v novinách o tom. Nie! Verím, že ľudia si povedia, že si to uvedomia, že o čo tu ide. To cétečko im pomohlo k tomu, že si to uvedomili. Verím, že aj toto bude a postupne sa to nazbiera. Možno áno, možno nie. Ja som pripravený aj na jednu, aj na druhú variantu. Ale budem môcť povedať, že sme urobili všetko, čo sme mohli, lebo oni budú pokračovať, oni sa nezastavia. Oni nepovedia, že, dobre, máme dosť. Určite to nepovedia.
Takže ak by ste náhodou nevedeli, čo robiť na Silvestra o piatej, tak pred hotelom Kempinski v Bratislave sa vidíme. Ja tam budem určite. Pozývam všetkých, bude to párty, akú ešte nevideli a o ktorej naozaj bude hovoriť každý. Budeme hovoriť o tom, že už odmietame ďalej nechať si rozkrádať krajinu, prosím vás. Programovo, systémovo nechať si rozkrádať krajinu, bez akejkoľvek hanby, bez akejkoľvek miery. Viac a viac a viac! Graduje to. Oni sa neboja, lebo oni vedia, že z heliportu odletia, my tu budeme musieť zostať a bojovať s tým. Čo som nepovedal, poviem v ústnej.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.12.2014 o 16:49 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video