49. schôdza

16.4.2015 - 23.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 21:26 hod.

Ing. Mgr.

Peter Muránsky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:55

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja keď sledujem, akú majú dobrú náladu kolegovia z KDH, tak mám pocit, že sa im trošku aj uľavilo, že ten pán Figeľ konečne nebude podpredseda a možno to vyrieši nejaký ich vnútorný spor, pevne verím.
Každopádne skúsme udržať nejakú serióznosť a naozaj, pán Kaník, nehovorte vy o skapínajúcom koňovi, lebo to je, to je naozaj neseriózne, keď vy sa snažíte hovoriť o skapínajúcom koňovi. (Povedané so smiechom.) Pardon. Ale pri všetkej úcte k SDKÚ, samozrejme, k všetkým vám dvom, držím palce.
Takže dobre, že ste pripomenuli, pán minister, všetky tie televízory, tie nočné schôdze, to, čo tu SaS stvárala, keď chcela odvolávať Roberta Fica ako podpredsedu. To sú naozaj veci, ktoré treba pripomínať, pretože vy sa nemôžete hrať na svätých ako KDH, síce máte v názve kresťanská demokracia, ale to neznamená, že ste svätí. To vôbec neznamená, že ste svätí. Skôr naopak. Skôr máte blízko k tým tradíciám kresťanskej demokracie, ktoré súvisia s inkvizíciou a podobne, a to ste preukazovali veľmi bežne a veľmi často ste nám robili také naprieky, ako boli práve spomínané televízory a tak ďalej. Čiže vy ste nemali problém s ničím a teraz hovoríte vy alebo iní hovoríte o čestných sociálnych demokratoch. Vy, ktorí naozaj nemáte nič spoločné s kresťanskou demokraciou. Ja nadväzujem na pána ministra Kaliňáka, ktorý presne o tomto hovoril.
No a viete, keď potom pán minister Kaliňák hovorí o Hlinovi ako v podstate o poslednom mečiarovskom mohykánovi a farizejské KDH si posledného mečiarovského mohykána, milovníka Mečiara, ktorého do tej postele Mečiar nezobral, lebo on sa mu tam naozaj ale tisol (smiech), tak KDH sa snaží z tohto človeka spraviť svojho partnera. No to je fantastické! KDH, ktorá sa tu hrá na antimečiaristickú stranu, si zobere Hlinu, posledného veľkého mečiaristu na Slovensku, so sebou do partnerstva, registrovaného partnerstva. Fantastické! (Smiech v sále.) Fantastické!
Čiže, páni kolegovia, viete, pán Figeľ by mal mať naozaj guráž a mal by odstúpiť sám, keďže ju nemá, musíme to urobiť zaňho. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 20:55 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:57

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Možno dve stručné poznámky. Ja si myslím, že síce je len deväť hodín, pán predseda, ale že toto trochu pripomína tú noc dlhých nožov z roku ´94, poviem vám aj čím. Patrí k takej nejakej bežnej kultúre, že keď je nejaký návrh tak vážny, napríklad na odvolanie ministra Čisláka bol daný, tak má minister nejaký čas sa pripraviť. Pán minister si pripravil prejav dopredu, ešte nevedel, aký bude návrh pomaly, ale proste patrí to tu. Pán Číž je taký elegán právnický, tak vie, že patrí k jednému z právnych pravidiel, že sa každá strana sporu má šancu pripraviť reálne na argumentáciu. Vy nám strčíte pod nos nejaký návrh, minule to bola obhajoba, právna analýza pána Pavlisa a ideme na to a vyjadrite sa hneď. To považujem za veľmi nekorektné a myslím si, že tak aj SMER skončí, ako skončilo hnutie, ktoré tu predvádzalo noc dlhých nožov.
A teraz k tomu, čo hovoril ešte pán minister Kaliňák. Som to už spomínal. Treba mať dobrú pamäť. Práve to je medzi nami rozdiel. Že keď mala bývalá vláda kauzy alebo niektoré rezorty mali kauzy, tak mali aj trestnoprávnu koncovku. Ako napríklad platinové sitká a mnohé ďalšie kauzy. A akú koncovku majú vaše kauzy? Majú koncovku takú, že tí, čo ich spôsobia, idú do Bruselu. To je vaša koncovka. Nie basa, ale Brusel. (Potlesk.) To je rozdiel medzi vami a nami.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 20:57 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:59

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predseda. Ja, ak dovolíte, skúsim vašu pozornosť aj v rámci toho, čo povedal pán minister ako predrečník môj, ako predrečník v tejto sále. Tuná pred dvomi mesiacmi bolo jedno podozrenie z kauzy. Jedno podozrenie, na základe ktorého odstúpila veľmi korektne podpredsedkyňa Národnej rady a predseda Národnej rady. Podozrenie. Hovorím podozrenie. Stále podozrenie z kauzy. Dnes hovoríme o prešvihnutých niekoľko miliónoch, za ktoré je evidentne zodpovedný pán podpredseda a predseda strany KDH pán Figeľ.
Dámy a páni, keď kvôli podozreniu korektne odstúpili sami podpredsedkyňa a predseda Národnej rady, prečo by táto Národná rada na základe tejto rozpravy, na základe istých argumentov nerozhodla o tom, že kvôli miliónom prešvihnutým, môžeme hovoriť o podozrení stále, hej, ale je tu podozrenie, je tu vyvodenie istej politickej zodpovednosti a pán Figeľ je zlaté teľa, že nemôže odstúpiť alebo že sa ho nikto nesmie dotknúť? O čom to hovoríte, kádeháci? Vy od začiatku volebného obdobia provokujete konflikt. (Reakcia z pléna.) Od začiatku volebného obdobia a poviem vám úprimne, ja som strašne rád, že sa vám to konečne podarilo, lebo ten konflikt tuná musí byť medzi nami a vami. A voľby rozhodnú. A som veľmi rád, že v tomto konflikte už konečne sme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 20:59 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:01

Pavol Abrhan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister Kaliňák, dlho som rozmýšľal, že kto vám to asi poradil tento krok, ale po vystúpení môjho predrečníka už viem, kto to bol. Chcel by som ale povedať, že až do dnešného dňa som si myslel, že ministri vlády Slovenskej republiky sa zodpovedajú Národnej rade a poslancom. Dnes po vystúpení ministra vnútra som pochopil logiku SMER-u. Poslanci Národnej rady majú slúžiť ministrom. Minister vnútra tu vznáša obvinenia namiesto toho, aby konal. Veď ak má také poznatky, že boli spáchané trestné činy alebo že štát bol ukrátený, prečo nekonáte, už tri roky ste mohli konať. Vzniesť obvinenie, podať trestné oznámenie, máte na to plné možnosti aj plnú kompetenciu. Ale vstupovať ako minister vnútra do odvolávania podpredsedu Národnej rady, sa mi zdá z vašej pozície absolútne nenáležité. (Potlesk).
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 21:01 hod.

Ing.

Pavol Abrhan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:02

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Zaujali ma niektoré komentáre teda v prejave. Mňa by zaujímalo, lebo hovorilo sa tuná niečo o nevypovedateľných zmluvách, ktoré tečú do SDKÚ. Mňa by zaujímalo, že koľko takýchto zmlúv na Slovensku máme a komu tečú odtiaľ tie peniaze. Určite nie je jedna, ktorá tečie SDKÚ, tak poďme s tým von. Buďme teda korektní a nehovorme len A, povedzme aj B. Takže treba to normálne spraviť. Zoznam ich hodiť na stránku ministerstva vnútra, bude to korektné. Eňo ňuňo.
Pripomeňme si ďalej nedávne, dávnejšie výroky Fica, ktorý hovoril o korektnom správaní sa štandardných politických strán a povolávaní do nejakej spolupráce, a teraz zrazu čudujme sa, lebo aj Figeľ bol povolávaný do tej spolupráce a teraz naňho ideme navŕšiť všécko, lebo... A to ste na to prišli až teraz, po troch rokoch vlády? Či až potom, že keď sme vám prišli na to, že kšeftujete so Širokým už dávno a teraz sa to prevalilo, lebo nevyplatil drobných veriteľov, dodávateľov? To je zaujímavé, takže to je taká paráda.
No a čo už povedať len na záver? Však áno, občania to spočítajú úplne všetkým, tak teraz už si môžme len povedať, že toto nejak trošku prehrmí, nasadneme na biele kone a šup ho do schránok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 21:02 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:03

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Častokrát tu počúvam v parlamente, ako sa kde kto hanbí. Hanbí sa za druhého. Pritom hanba je osobný pocit. Keď niečo zlé urobím, hanbím sa a obyčajne sa tým nechválim. Ale dobre. A rovnako je to aj o vyvodzovaní zodpovednosti. Zodpovednosť sa vyvodí za vlastnú chybu a človek ju musí vyvodiť. Prípadne predseda strany za vlastnú stranu, za svojich ľudí. To viem, to je paradoxné a absurdné, že vy idete vyvodzovať zodpovednosť tak, že idete vlastne politicky popraviť protivníka, to je unikum slovenské, musím povedať.
Chcem povedať aj to, že viete, to všetko, čo ste napísali v dôvodovej správe, ak by bola pravda, tak ste mali podať trestné oznámenie. Ste to vedeli pred troma rokmi. Pred troma rokmi ste Jána Figeľa volili, tak ako mali by ste vyvodiť politickú zodpovednosť za túto chybu vy sami voči sebe. To, absurdné je to.
A posledná vec. Nemôžem si pomôcť, celé je to také, že viete, kauza Široký je pálivá kauza, zlá kauza a jednoducho potrebujete na niekoho hodiť čierneho Petra a nájsť vinníka. Hádžete to na Jána Figeľa a KDH. To sa vám hodí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 21:03 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

21:03

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Výnimočne ich bolo veľmi málo a stručné. Zjavne asi nebolo čo povedať v tejto veci.
No ja som, zabudol som, máte pravdu, pán poslanec Galko, ja som zabudol vás spomenúť a som rád, že ste sa sám priznali, ako ste odpočúvali opozíciu. A nielen opozíciu a nielen opozíciu, ale odpočúvali ste, ešte aj svoju vlastnú ochranku ste chceli dať odpočúvať. To znamená, že asi vy ste pred tou svojou vlastnou ochrankou potrebovali ďalšiu ochranu a odpočúvali ste aj nevinného kamionistu, ktorý išiel za vami a mali ste pocit, že vás prenasleduje. Tak keď hovoríme o paranoji, tak treba sa začítať do vlastného životopisu. (Reakcie z pléna.)
Pán Matovič, ja som jasne povedal, že návrh na odvolanie nepadol z vašej strany. Teraz ich podpisujete jedna báseň. Ja o tom hovorím, aj pán poslanec Poliačik. Žiadny návrh nikto z vás ste nepodali. Áno, pán Kollár prejavil osobnú statočnosť, to bezpochyby. Ale nikto ste nedali návrh na odvolanie žiadneho z ministrov tej strany a ticho ste sa prizerali tým zlodejstvám, ktoré robila vláda Ivety Radičovej, ticho, a teraz chcete mať akože morálny kredit? No nemáte ho. Nemáte ho.
Pán Kaník, ja som rád, že ste sa ozvali. To naozaj veľmi trefne. Máte pravdu, váš kôň nie je zdochýnajúci, váš už zdochol. (Smiech a potlesk.) To je pravda a čo je ešte podstatnejšie, viete mi pomenovať stranu, jedinú stranu na svete, ktorá má svoje logo na schránkovej firme, keď o schránkových firmách hovoríte? Ja viem. SDKÚ. To bola jediná strana na svete, ktorá mala schránkové firmy. Vy ste všetkých naučili schránkovej kultúre. Veď ja si pamätám. Prečo nekandidoval pán Dzurinda za predsedu strany a vlastne aj vtedy lídra kandidátky? Lebo všetko, čo SDKÚ urobilo a pravicová vláda, bolo na schránkových firmách. Čiže to je presne tak. (Potlesk). Presne, žiadnu inú reakciu som ani nemohol od vás čakať.
Čiže ešte raz sa vrátim k celému tomu problému. Snažíte sa teraz to, čo ste vy pravidelne robili, to, čo ste pravidelne robili... (Prerušenie vystúpenia časomerom, reakcie z pléna).
Skryt prepis

15.4.2015 o 21:03 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:07

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister, dámy a páni, už tri roky máme na Slovensku vládu jednej strany, SMER-u – SD. Tri roky ste mohli chrániť subdodávateľov pri verejnom obstarávaní. Nevedeli ste to, ale hlavne nechceli ste to. Lebo ak by ste to chceli, tak by ste prijali návrh zákona z dielne KDH o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní. Mohli ste si ho osvojiť, vylepšiť a prísť s ním vy. Ale nestalo sa tak preto, lebo stačil jeden telefonát pána Širokého pánovi Ficovi, ktorý povedal, nič také ja nepotrebujem, ja nepotrebujem poriadok pri verejnom obstarávaní. Pri tom, aby peniaze, ktoré štát pravidelne platí vo verejnom obstarávaní aj firme Váhostav, aby to dostávali tí, ktorí skutočne tie stavebné práce vykonávajú. Drobní živnostníci a podnikatelia. Vy ste to odmietli, nechceli. Pán Široký má vo vláde svojich ministrov. V pléne Národnej rady strane SMER – SD svojich poslancov. Jeho dcéry sú asistentkami poslancov zo SMER-u a pán Fico je priateľ pána Širokého. Preto Fico a Široký, Váhostav a SMER je to isté. A preto som vám pripravil nové logo, ktoré sa volá Váhosmer – široká sociálna demokracia. (Rečník podržal na rečníckom pulte smerom k plénu hárok papiera s logom.) To ste vy.
A teraz, keď prišli problémy po dvoch firmách, ktoré prešli reštrukturalizáciou, prešiel Doprastav, prešlo TSS Grade, potichučky ste si mysleli, že prejde aj reštrukturalizácia Váhostavu a tých živnostníkov vyplatia 15 percentami. Ozvala sa opozícia, médiá, živnostníci sa prestali báť a odrazu máte problém. Odrazu podľa vašich interných prieskumov vám začínajú klesať percentá. A teraz čo s tým urobiť? Hodiť to na predchádzajúcu vládu, na ministra Figeľa, očierňovať, vymyslieť slogan, čo to je, čo to vymyslel premiér? Kultúra podvodu, lacné diaľnice? Myslíte si, že týmto marketingovými heslami ohlúpnete národ? Vymysleli ste kultúru ohlupovania. Robíte z ľudí na Slovensku hlupákov. Vy, SMER – sociálna demokracia a Váhostav ste to isté (rečník nadvihol hárok papiera s logom), a preto Váhosmer – široká sociálna demokracia.
Dámy a páni, dnešným dňom arogancia moci dosiahla u vás vrcholu. Opili ste sa z tej moci. Normálne ste sa z tej moci opili. Ale to sa stalo kedysi v noci dlhých nožov aj Vladimírovi Mečiarovi. Ste presne takí istí ako Vladimír Mečiar. Opili ste sa z moci.
Pán Blaha, keď budete hľadať nejakého mečiarovca v tejto sále, tak jediný poslanec za HZDS, ktorý tu ešte teraz sedí, je váš kolega, ktorý sedí po vašej pravici, pán Jarjabek. (Potlesk.) A ešte jeden ústavný činiteľ je za HZDS, a to je pán Jasovský, predseda Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý už tri roky presluhuje. A nie ste schopní zvoliť kandidáta opozície na tento post. Bojíte sa kontroly. Ste zúfalí, ste zbabelí, arogantní a po dnešku sa budete hanbiť, keď sa pozriete do zrkadla. Ste takí zbabelí a arogantní ako váš premiér, ktorý včera robil veľké ramená, čo všetko urobí a s čím všetkým príde. A večer nejaký návrh zákona aj stvoril. Dneska tu nebol schopný ani prísť. Hanbil sa tu prísť? Hanbil sa pozerať na fotky, na ktorých je s pánom Širokým? Váhosmer – široká sociálna demokracia. (Rečník nadvihol hárok papiera s logom a vzápätí ho položil na stôl.)
Dámy a páni, keby aspoň to odôvodnenie na odvolanie Figeľa ste vedeli poriadne napísať. Preto som pri pánovi Čížovi reagoval, lebo okrem toho, čo tu je napísané, a prečítal, spomenul ešte jednu záležitosť, o ktorej hovoril aj Robert Fico, ale ja sa im budem postupne venovať, ale pán Číž ani nevie, o akú kauzu sa jedná. Tak keď chce tu hovoriť o nejakej kauze, nech si to najprv naštuduje, lebo keď sa ho spýtam, o akú firmu sa jednalo, nevie to ani povedať.
V prvom rade ste napísali, to tu je napísané: "Ján Figeľ nesie priamu zodpovednosť za zrušenie PPP projektov pripravených predchádzajúcou vládou." Nieže pripravených. Boli podpísané PPP projekty. Prvá vláda Roberta Fica podpísala PPP projekty. Dokonca začali aj prípravné práce. Vie v tejto sále niekto, koľko sme ročne mali platiť za prvý, druhý a tretí balík? Druhý balík sa aj zrealizoval, to ste stihli. To sa už nedalo zastaviť. Za prvý, druhý a tretí balík, počúvajte dobre, sme mali platiť 30 rokov každý rok cez 700 miliónov eur, cez 700 miliónov eur ročne sme mali 30 rokov po sebe platiť, všetky vlády, ktoré by tu boli prišli. Pán Pellegrini bol ešte štátny tajomník na ministerstve financií, keď ministerstvo financií dalo vyhlásenie, že Slovenská republika nie je schopná splácať viacej ako 260 miliónov ročne za PPP projekty. Odpočítajte si od toho 130 miliónov, ktoré platíme za Pribinu a zostane 130 miliónov. Odkiaľ by sme nabrali 700 miliónov na splácanie tohto balíka? To sa už nikto z vás nepýta. Odkiaľ by sme zobrali? Rozvrátili by sme verejné financie? Skončili by sme ako Grécko?
A keď niečo píšete, tak to napíšte poriadne! Zrušil PPP projekty. Viete, na tých PPP projektoch sa začalo po vašom podpise aj pracovať. Ale tie PPP projekty exspirovali. Viete, čo to znamená? To znamená, že tie firmy mali do určitého termínu doniesť bankové záruky. Mali doniesť bankové záruky, aby to mohli robiť, a ony ich nedoniesli. Tie zmluvy samé vypršali. Áno, Ján Figeľ už touto cestou nepokračoval. Nepokračoval, ale ony exspirovali, tie, ak chcete byť presní, a je to parlamentná tlač, mali by ste byť presní, tak snažte sa to takto písať.
Ale kde je celý problém? Prečo taká nervozita, keď spomeniem koľkokrát, a to už aj v minulosti bolo, PPP, zrušené projekty. Nervozita obrovská poslancov SMER-u, ministrov, ktorí, predtým ministrami. Viete prečo? Pretože na tom jednom úseku na tuneli Višňové, kde sa vytendrovalo za 410 miliónov, štátna expertíza bola za 900, tak v PPP projekte len stavebné práce sme mali zaplatiť miliardu 150 miliónov. Ten rozdiel tých 700 miliónov niekomu veľmi chýba v kapse. Len za jeden úsek z toho PPP projektu bola úspora a je úspora po vytendrovaní 700 miliónov. To niekomu na účtoch chýba. Preto taká nervozita, keď to spomenieme. Preto ste si to tam dokonca dali. Preto má pravdu kolega Hlina, keď hovorí, že to dá zarámovať. Vy ste si to tam napísali, že predražené projekty, ktoré by nás priviedli na grécku cestu, rozvrátili by verejné financie. Figeľ v nich nepokračoval a vy ho za to idete odvolávať?
Mimochodom, na tom úseku na tuneli Višňové minulého roku váš minister Počiatek podpísal zmluvu za tých 410 miliónov. Za nás sa spustil tender. On ho ukončil minulého roku. Podpísal zmluvu s treťou najlacnejšou ponukou za 410 miliónov a na otázku novinárov, keďže ju podpísal za 45 % oproti štátnej expertíze, na otázku novinárov, nie je to náhodou lacné, lacný tento tunel, nie je to lacná diaľnica?, odpovedal: Toto sú reálne ceny, reálne zmluvy, reálny dodávateľ. Takže keď váš minister podpisuje za 45 % expertnej ceny, je to reálna cena. Keď podpísal na Dubnej Skale Figeľ za 41 %, tak toto je lacná diaľnica.
A ďalej píšete: "marketingovo tlačil na ich ceny, pričom podstatná časť pohľadávok vznikla na základe zle nastavených zmlúv". Ako sa dá marketingovo tlačiť? Ako sa dá marketingovo tlačiť na firmu, ktorá si vykalkuluje cenu a potom podpíše zmluvu? Ešte raz. Naozaj si myslíte, že Figeľ držal Širokému pištoľ pri hlave? Firma si to nakalkulovala, tak nech to láskavo zrealizuje. A zároveň, ak by platil zákon z dielne KDH o ochrane subdodávateľov, museli by tieto peniaze, ktoré štát pravidelne tejto firme, a platí jej 100 %, nie 15 %, 100 % z toho, čo si fakturuje, tak mala by platiť aj subdodávateľom. Peniaze a zdroje na to boli. Akurát že pravdepodobne tieto peniaze z Váhostavu kdesi odchádzali preč, sa kradli, tunelovali cez schránkové firmy a toto nech zistí prokuratúra a vyšetrovateľ. Pevne verím, že ešte na Slovensku aspoň oni dokážu nezávisle fungovať.
Dámy a páni, skúsim vám vysvetliť rozdiel, lebo aj pán premiér Fico, aj pán minister Kaliňák tu spomínali, že my sme si dovolili odvolávať ministra Richtera za kauzu, ktorú spôsobil ako generálny tajomník strany SMER, keď odporúčal starostom firmu Star EU, alebo že sme dokonca jeho odvolávali pre kauzu emisie. Tak preto aj treba odvolať Figeľa. No vysvetlím vám dosť podstatný rozdiel v týchto prípadoch. Keď my sme odvolávali Richtera, keď my sme odvolávali Fica, tak to bolo za podozrenie z defraudácie, korupcie, klientelizmu. Zjednodušene po slovensky, za zlodejiny, za predraženia, ktoré naše verejné financie odlievali.
A vy poviete, že idete odvolávať Figeľa za to, že usporil verejné financie? Veď to je čnosť. Veď keď sa mu podarilo v serióznej súťaži vytendrovať primeranú cenu, ktorá je porovnateľná s okolitými krajinami aj s krajinami v Európskej únii, dámy a páni, prečo sa má na Slovensku stavať dvojnásobne, trojnásobne drahšie ako v okolitých krajinách? Prečo obchvat Viedne stojí polovičku oproti tomu, ako to nachystalo ministerstvo dopravy, ako bude stáť obchvat Bratislavy? Máme tu hádam priemerné mzdy vyššie ako v Rakúsku? Máme priemerné mzdy vyššie ako v Nemecku? A tam sú diaľnice lacnejšie ako u nás na kilometer. Takže keď Figeľ sa snažil v serióznej súťaži vytendrovať primeranú cenu, porovnateľnú s európskymi peniazmi, tak to je čnosť, pretože tie ďalšie peniaze, ktoré usporil, mohli ísť na sociálne veci, dôchodcov, zdravotníctvo a ďalšie veci.
Ale my sme odvolávali vašich ministrov za to, čo konali v neprospech verejných financií. Ak firma Star EU vyhrala 60 projektov zo 60 účastí, tak to je čo? Čo to je? Ako to nazvete? Veď aj malé deti tomu rozumejú. Keď cez emisie, cez schránkovú firmu v Spojených štátoch bolo odliate 70, kolegovia, pomôžte mi, tuším, že 70 miliónov, čo to je? Veď to je korupcia, zlodejina ako bič. Preto sme ich odvolávali, preto sme vyvodzovali politickú zodpovednosť. Ale vy asi toto nedokážete pochopiť, že to je obrovský rozdiel správať sa hospodárne, efektívne. Verejné financie sú naše spoločné peniaze. Už to konečne raz pochopte! To nie je o tom, že poďme stavať draho, aby sme si nabalili cez percentá vrecká. Ak na PPP projektoch ste nervózni, tak preto, že vám chýbajú tie peniaze na účtoch a vo vreckách mecenášom, ale je veľké podozrenie, že aj niektorým členom SMER-u.
Dámy a páni, pán Juraj Široký, pán Výboh spolu s Robertom Ficom môžu odvolať Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady, ale ústa mu nezavrú. Zožerte si túto funkciu! Som veľmi rád, že okamžite klub KDH reagoval tým, že všetci funkcionári, ktorí sú zvolení v Národnej rade, položia túto funkciu. Chcem sa verejne poďakovať všetkým opozičným klubom, ktoré sa k nám pridali a stiahli svojich nominantov z parlamentných funkcií, takže ďakujem im veľmi pekne. Funkcia, post podpredsedu Národnej rady je na jednej strane výkonná, reprezentatívna. Som presvedčený, že Ján Figeľ v tejto funkcii bol excelentným podpredsedom Národnej rady, distingvovaným, diplomatickým. Robil túto funkciu najlepšie, ako vedel. Vzorne reprezentoval Národnú radu, ale aj Slovenskú republiku. Myslím si, že ste dneska urobili alebo urobíte jednu veľkú chybu, ktorú budete ešte ľutovať. Ale ešte raz. Arogancia moci. To, že ste sa opili z tej moci, dneska dosiahlo vrchol. Budete sa za to hanbiť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.4.2015 o 21:07 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:23

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca.
Pán poslanec Zajac, ozaj ste argumentačne takto na tom zle, že toto bol váš prejav? Zlostný, taký nanič. Naozaj, uvedomujem si, menu Zajac sa v tomto parlamente nedarí. Ste tretí, ale, bohužiaľ, najtrápnejší. Dobre.
Tak poďme trošku do tej histórie. Ja som v tom HZDS skutočne bol a viete, prečo som odišiel z toho HZDS, pán poslanec? Lebo to HZDS začalo spolupracovať s KDH – SDKÚ. (Smiech.) A môžete si o tom myslieť a smiať sa trápne akokoľvek, cez SDKÚ ste vybavovali hlasovania v tomto parlamente, vaša farizejská politika nemala už vtedy konca kraja. (Výkriky z pléna.) A môžeme sa o tom porozprávať, kedykoľvek chcete. Mám na to absolútne dôkazy v rámci hlasovania, mám na to absolútne dôkazy v rámci hlasovania presne kvôli takým farizejom z KDH a SDKÚ, ako ste vy. Tie spoločné hlasovania, keď ste sa dostali do menšiny v parlamente, vy ste prichádzali za Mečiarom a hľadali ste od neho hlasy. Vy si to, samozrejme, pán poslanec Zajac, nepamätáte preto, lebo ste podľahli eufórii vašich kolegov tam okolo. Ale spýtajte sa napríklad pána kolegu Dzurindu, ako ste cez neho vybavovali hlasovania s Mečiarom. Spýtajte sa na to. Nie Mečiar chodil za vami, vy ste chodili za Mečiarom, taká je pravda. Taká je pravda, Lojzko, môžeš sa smiať, koľko chceš, ale z tohto sa nevyviníš preto, lebo tie hlasovania z tohto obdobia ešte existujú. Vy ste proste farizeji non plus ultra. Na jednej strane nechcete odvolať toho Figeľa, na druhej strane hlasovali ste a hlasovali by ste za predsedu Národnej rady a podpredsedkyňu Národnej rady. To je tá vaša kvázi farizejská kultúra... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 21:23 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:26

Peter Muránsky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Chcem doplniť kolegu Zajaca aj v politickej, aj v politicko-vecnej stránke nezvyknem nikdy expresívne alebo emotívne vystupovať, ale tentokrát si myslím, že naozaj strana SMER šľapla politicky vedľa. Ja som tu videl všeličo, aj to HZDS, ktoré tu spomína pán kolega, poslanec Jarjabek, ale to, aby vládna strana odvolala podpredsedu opozícii a človeka, ktorý je zároveň predsedom najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany, to som tu ešte naozaj za históriu, ktorú tu sedím, naozaj nevidel. To je naozaj šľapnutie vedľa.
A z tej otázky vecnej. Prosím vás pekne, vy ste vtedy, keď ste boli v opozícii a on bol ministrom dopravy, prečo ste nekričali, že za čo sa vysúťažujú tie verejné obstarávania, tie diaľnice, že prečo sú také lacné? Vtedy ste nikto nevystupovali, aj za to ste ho ani ako ministra nekritizovali, ani ste ho neodvolávali. A takisto už sa tu spomínalo, ste tu tri roky u moci a teraz ste si spomenuli, keď kritizujeme kauzu pána Širokého a Váhostavu, teraz ste si spomenuli na Figeľa, že on za to môže spred troch rokov, keď bol ministrom?
A tak trošku na zasmiatie kolegovi Jarjabkovi, aj keby som nemal reagovať na neho, ale spolupracovali len tí s HZDS, ktorí z HZDS vystúpili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 21:26 hod.

Ing. Mgr.

Peter Muránsky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video