49. schôdza

16.4.2015 - 23.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.4.2015 o 12:39 hod.

Mgr.

Viera Šedivcová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:27

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Blaha, povedali ste, že v trhovej ekonomike silnejší pes žerie. Štatistiky hovoria, že silnejší pes a ten najsilnejší pes žerie práve v totalitných ekonomikách, ktoré sú ovládnuté celé štátom. Ďalej, druhá poznámka je, že verejne ste povedali, že tento štát je riadený finančnými skupinami. Dnes ste povedali, že ekonomiku by mal riadiť vo väčšej miere štát. Tak vychádza mi z toho taká paradoxná kombinácia určite na sociálneho demokrata.
Povedali ste okrem iného aj to, že tak ako sa rieši Váhostav, že tak sa budú riešiť ďalšie podobné prípady, to znamená, z peňazí, ktoré boli niekde nasporené. Upozorňujem vás, že množstvo problémov v tomto volebnom období sa rieši z peňazí, ktoré boli nasporené v druhom pilieri na horšie časy. A Váhostav sa ide riešiť z peňazí, ktoré si nasporili banky pre prípad krízy. Tiež vám chcem povedať, že banky to určite prenesú na sporiteľov, a to aj v prípade, o ktorom ste hovorili, že treba lepšie konkurenčné prostredie. V dokonalom konkurenčnom prostredí v učebnicovom príklade, keď je sto zmrzlinárov na trhu, na relevantnom trhu, každý z nich má jednopercentný podiel. Ak na týchto zmrzlinárov uvalíme daň, tak ju na betón prenesú do cien zmrzliny.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.4.2015 o 12:27 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:29

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som poctivo vydržal, v dobrom, fakt, 24 minút. Ja som si, ale potom prípadne sa ospravedlním kolegom, nie rečníkovi, že som nevydržal, lebo sa to nedalo. Viete, keď sa nedá, tak sa nedá. A len čo chcem povedať, proste niektoré veci ma mrzia. Mňa mrzí jedna vec, že ja napríklad chcem, aby moje deti boli vzdelané. Ja by som chcel, aby chodili tu do školy, ale mám obavu. Ja naozaj, keď si všímame aj diskusiu teraz, že kto sú tí bojovníci, to sú vysokoškolskí učitelia, poslanci SMER-u. A možno si niekto dá tú prácu, že niekto nech zozbiera tie výroky, nech to dospáruje, a keď trošku by sme odhliadli od politiky, len vecne si to vyhodnotili, tak povieme: ale ako je to možné? Viete, mňa to mrzí. Mrzí ma to, že naozaj naše deti, mladí ľudia proste sa stretávajú vo vyučovacom procese s ľuďmi, ktorých, a dobre, je piatok, ja mám piatky rád, len mrzí ma to. Ja by som, vážne pochybujem, kde pôjde jedna a druhá moja dcéra na vysokú školu, poviem otvorene. A ja ak do niečoho investujem a do čoho budem a do niečoho neinvestujem a do niečoho investujem, ale bojím sa. Naozaj sa bojím po tom všetkom, po tých troch, štyroch dňoch, čo tu zaznelo, čo sme videli, čo sme počuli, sa bojím pustiť moje deti na Komenského univerzitu. A nechcem sa nikoho dotknúť. Podľa mňa tam pracuje a učí strašne veľa slušných, vzdelaných, múdrych ľudí. Len toto, čo tu predvádzate, jeden aj druhý, podľa mňa musí byť mementom. My sa musíme vrátiť aj k téme školstva. My musíme zachrániť tie deti, prosím vás. My nemôžme v tom procese, keď to má význam, keď ich ovplyvňujete, keď nasávajú jak špongia, nemôžte ich vydať do rúk proste častokrát na úrovni patolo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.4.2015 o 12:29 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:31

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, ja si myslím, že, v dobrom, počúvať vás 40 minút, tak to podľa mňa hraničí s ohrozením duševného zdravia. Obdivujem kolegov z opozície, ktorí to vydržali.
Pár poznámok a potom ja budem mať aj vystúpenie. Samozrejme peniaze, ktoré zoberiete z bánk, sú peniaze ľudí. Odvod, ktorý urobíte, mohol byť minutý na čokoľvek iné, napríklad na detskú onkológiu, napríklad. Ale dáte to na vyrovnanie záväzkov Širokého. Ako je možné, pán poslanec Blaha, že za vašich vlád zisky bánk stúpajú? Ako je možné, že za vašich vlád do roku 2012 dramaticky stúpol počet úverov na Cyprus? Tretina úverového portfólia, budem o tom ešte hovoriť, za vašich vlád je na Cypre. To by Che Guevara kukal, keby tu bol.
Problém Váhostavu je, že ide o podvodnú reštrukturalizáciu. Podvodnú. Váhostav má vyššie aktíva. Problém nie je v samotnom zákone, lebo ak by bol, tak by ste usvedčili samých seba z nekompetentnosti, lebo ste voči zákonu nikdy nevystúpili, ani keď bol po roku 2005, nikdy, nikdy. Dokonca si pozrite, ešte zaňho hlasovali aj komunisti v roku 2005, pozrite si. Ústavnou väčšinou prešiel. A by ste ho zmenili za sedem rokov, neurobili ste nič. Ste nekompetentní? Nečítali ste ho? Problém je, že je podvodný, že reštrukturalizácia Váhostavu je v rozpore so zákonom urobená. Pretože aktíva má Váhostav vyššie.
Posledná otázka ale je, kde je Juraj Široký? Prečo nie je Juraj Široký už zatknutý? Ako je to možné? Máte v rukách políciu, prokuratúru, sú to vaši nominanti. Čo sa zbavujete zodpovednosti? My sme zatýkali skorumpovaných ľudí, zločinecké skupiny. Som sa netváril jak Jelimánek. Vy sa tvárite. Nič sa nedeje. Nič.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.4.2015 o 12:31 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:33

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, v závere ste spomenul Abraháma Lincolna, tak ja tiež spomeniem, keď to bude parafráza, jedno jeho vyjadrenie. Medzi iným povedal, že: nikdy nepomôžete zamestnancom, keď budete útočiť na zamestnávateľov. A to je svätá pravda, ktorú povedal pred viac ako sto rokmi. Vám to dodnes nedošlo. Vy stále zavádzate triedny boj, alebo sa, hovoríte tak, aby si ľudia mysleli, že tu zúri a má zúriť triedny boj. To vôbec tak nie je a už dávno to tak nie je. Jednoducho to, čo vy robíte ako sociálni demokrati, že vyťahujete peniaze z vrecák ľudí, to, čo hovoríte, že zaplatia banky, zaplatia ľudia. A najhoršie je, že celý ten model znamená, že Široký, respektíve že ďalší napojení, ďalší skrytí vlastníci nezaplatia nič. Im dávate bremená dole, aj keď spôsobili túto situáciu, a občanom ich nakladáte.
Veď medzi iným, napríklad, aj keď to nesúvisí priamo s týmto, ale to len dotvára, že sociálna demokracia zhoršuje životné podmienky ľudí, je, že na Slovensku klesá nezamestnanosť najpomalšie spomedzi porovnateľných okolitých krajín. Prečo? Pretože vaše riešenia, vaše vládne zásahy tomu nepomáhajú, ale to spomaľujú, komplikujú. Keby ste nerobili nič, tak by rýchlejšie klesala nezamestnanosť, ako klesá teraz, napríklad. A to je celá vaša sociálna demokracia. Plné ústa sladkých rečí, ako chránite obyčajných ľudí, ale pritom škodíte tým obyčajným ľuďom. Škodíte im, vyťahujete im peniaze z vrecák a znižujete ich životnú úroveň. Širokému nie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.4.2015 o 12:33 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:35

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Taký tiež výrok, hovorí sa, že oči majú a nevidia, uši majú a nepočujú. Existuje ešte taký projekt, volá sa, že Demagog.SK. Ja by som možno odporúčal chalanom, ktorí to robia, že pozrieť si fakticitu nielen mediálnych vystúpení, ale aj fakticitu toho, čo si tu predviedol, pretože to bola buď polopravda, alebo jedna lož za druhou. Ale asi tri skúsim povedať.
Toto je bezprecedentná kauza, ako si povedal, preto vy robíte bezprecedentné kroky. No, nie je. TSS Grade, 18 mil. za vašej vlády, 3 milióny vyplatené. Mali ste možnosť kedykoľvek za tieto tri roky posunúť, predložiť. Koľko si predložil, pán poslanec Blaha, návrhov, ktoré môžeš riešiť jednoduchým zákonom? To nejde do nemoty robiť politický obal na brutálne vládnutie, ktoré nemá s obyčajnými ľuďmi a s malými živnostníkmi nič spoločné. Nič. Deväťdesiatdeväť percent ľudí jako podľa tvojho výroku nezamestnáva; 300-tisíc živnostníkov, sú kto? To je čo za výrok? Ako toto môžeš vôbec vypustiť z úst? A teraz, že arogantný poslanec parlamentu, keď ťa niekto upozorní na to, že keď sa vyjadruješ k zamestnávaniu veci, mohol by si mať nejakú skúsenosť, v dobrom, tak ty budeš rozprávať, že tu niekto ručí, bučí a je orangutan?! Toto, to ja neroz... A na to povieš asi tri minúty, že ty sa vyjadruješ slušne. Kedy som ja na tvoju adresu hovoril, že si slizký chameleón, ktorý sa mení na červenú farbu, kedy sa mu to oplatí, a potom držíš ako hluchý dvere? Rozumieš? To je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.4.2015 o 12:35 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:37

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Blaha, vy ste, vy ste taký zaujímavý úkaz, lebo ja som si istý, že v SMER-e sa nenájde jeden príčetný človek, ktorý by vás pustil k nejakej exekutíve, lebo to by bol koniec akejkoľvek exekutívy. Takže vy budete odsúdený, kým tu budete, naozaj len robiť ten ideologický okraj a ideologickú zásterku. Len ono to nesedí. Ono to nesedí.
Ja začnem tam, kde Jofo skončil. Ja keď som bol vo Švédsku, tak jednu vec, ktorú som si tam uvedomil, že oni v mnohom sú ešte kapitalistickejšie zmýšľajúci ľudia, takí bežní Švédi, než je tomu u nás. A to práve kvôli tomu, že oni zo štátu nerobia toho, kto má dávať a držať za ručičku, oni zo štátu robia toho, kto má vytvárať podmienky. A oni presne na tom pracujú, aby to bolo tak, že drtivá väčšina ľudí zamestnáva, a to aspoň seba. Malé a stredné rodinné podniky, malé firmy, startupy, ktoré sú ochránené dobrou vymožiteľnosťou práva, systémom, kde na začiatku im niekto pomôže a potom sa môžu postaviť na vlastné nohy, kde aj prisťahovalci sú okamžite zaškoľovaní čo sa týka jazyka, kvalifikácie, zručnosti, a štát im pomáha nájsť si prácu. To je pre mňa pekný socializmus, ale – a s ktorým ja aj dokážem v zásade žiť, keď je štát silný tam, kde ochraňuje slabých a kde stojí v opozícii voči zneužívaniu a vykorisťovaniu, ako tomu vy hovoríte, s tým ja v zásade dokážem žiť – ale, že mladý socialista, marxista kryje v zásade kapitalistickú stranu, ktorú zastupuje v najvyššom zákonodarnom zbore, že nevidí, že ľudia, ktorí ho sem dotiahli, sú s najväčšími oligarchami najväčší... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.4.2015 o 12:37 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:39

Viera Šedivcová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja práve po tých dvoch dňoch šarvátok a rôznych emotívnych a často nekultivovaných vystúpeniach kolegov z opozície chcem poukázať na vystúpenie pána kolegu Blahu, že dá sa aj takto argumentovať, vecne, bez osobných urážok, bez invektív, bez emócií. Mňa hlavne v tom zaujala odvolávka na zákon z roku 2005 o reštrukturalizácii. Ktože to tento zákon prijal, ktorá vláda tento zákon prijala?
Pán Blaha naozaj pomenoval veci presne a ten záver, kde sa vyjadril, že mňa primitív nemôže uraziť, na margo niektorých poslancov, tak to naozaj je poznámka na mieste.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.4.2015 o 12:39 hod.

Mgr.

Viera Šedivcová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:40

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne tým kolegom, ktorí sa pokúsili o vecné pripomienky, a dokonca to dokázal, aj keď s ním nesúhlasím, aj pán Kaník. Tak je škoda, že to nedokázali takí ľudia, ako je Lipšic alebo Poliačik, ktorí ma osobne urážali. A to, že to robí Hlina, to by som ešte chápal. Ale už naozaj niektorí kolegovia strácajú kontrolu. Ja sa budem riadiť kresťanským, kto do teba kameňom, ty doňho chlebom, aj keď som ateista a pokúsim sa vynechať nejaké urážanie a invektívy.
Len k pánovi Hlinovi. On ma uráža ako vysokoškolského učiteľa. To boli dve minúty urážania bez akýchkoľvek podkladov, a pritom to ani nie je úprimné. Sám mi povedal, že číta moje knihy. Škoda, že im asi očividne nerozumie. Ale čítať ich číta. Tak potom by ma nemusel takto urážať. Ale naozaj, primitív mňa uraziť nemôže.
Pán Lipšic, my nie sme policajný štát. My sme právny štát. My neriadime vyšetrovanie. To ste možno robili vy. Ale očividne ani vy nie, lebo za vášho ministrovania tak isto ste vy neboli ten minister vnútra, ktorý by riadil úkony všetky. Že nie? Že to je v rukách vyšetrovateľov? Teda potvrďte mi to, že to je v rukách nezávislých vyšetrovateľov a tak to má byť, lebo nie sme policajný štát. Ja pevne verím, že nezávislí vyšetrovatelia vinníkov tejto kauzy, a ak sa ukáže, že Široký je, že ich zavrú. Verím tomu. A že budú platiť za svoje zločiny. Verím v to. Verím v to a budem všetko robiť pre to, aby to tak dopadlo.
No a potom pán Jurzyca aj pán Poliačik. Na Švédsku sa zhodneme. Na Švédsku sa zhodneme, ak je to pre vás ten pekný socializmus, ktorý by ste tu chceli mať, tak poďme do toho spoločne a prestaňte podporovať neoliberálnu SAS-ku. Poďme podporovať také projekty, ktoré nás priblížia k Švédsku, kde bude oveľa regulovanejšie prostredie trhové, oveľa regulovanejšie. Áno, kde pomôžeme aj živnostníkom, aj malým podnikateľom, ale aj zamestnancom veľmi vysokými progresívnymi daňami, veľmi veľkými štátnymi reguláciami, veľmi silným Zákonníkom práce. Poďme do toho. Toto má zmysel riešiť a nie vaše osočovanie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.4.2015 o 12:40 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:42

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani predsedajúca, ja mám procedurálny návrh, keby sme mohli dnes rokovať aj po 14.00 hodine a začali by sme o 14.00 hodine rokovaním o skrátenom konaní o novele Obchodného zákonníka a ďalších zákonov, pokračovali dnes do 19.00 a rokovali aj cez víkend v sobotu a v nedeľu. Situácia je naozaj vážna. Je tu zjavne obava niektorých poslancov SMER-u, že zodpovedný ešte bude aj prezident Kiska za tento stav. Myslím si, že ľudia o pol jednej v piatok úplne bežne pracujú, majú aj víkendové smeny. Situácia je vážna. Dávam návrh, pani predsedajúca, keby ste dali o tom hlasovať, aby sme rokovali od 14.00 hodiny o skrátenom konaní, vrátane soboty a nedele, aby sme do pondelka mohli, ak teda tvrdíte, že vám ide o riešenie a nie o politikárčenie, nájsť to riešenie a schváliť ho. Pevne verím, že poslanci SMER-u ako zástupcovia bežných ľudí, ľudí práce, návrh odhlasujú.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.4.2015 o 12:42 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:43

Daniel Lipšic