50. schôdza

15.4.2015 - 24.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

15.4.2015 o 11:09 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som naozaj rád, že zazneli v krátkom časovom slede dva príhovory, ktoré krásne ukazujú ten kontrast medzi opozíciou a vládnym SMER-om. Na jednej strane ste mali teraz príhovor, ktorý bol vecný, odborný, pokojný, korektný, od pána ministra Čisláka. Predtým zaznel príhovor od poslanca Lipšica, zdravotníckeho analfabeta, ktorý naozaj nepovedal nič vecné a odborné, iba zneužíval emócie ľudí. Čistý politický hyenizmus od pána Lipšica. Lebo naozaj sa tu opierať o ťažké osudy pacientov na to, aby som to využil v politickom boji, to je naozaj čistý humus. Takéto niečo by tu nemalo byť v tomto parlamente.
A keď počúvam aj pána Galka a ďalších, ktorí zneužívajú naozaj veľmi ťažké situácie ľudí, trápenie, utrpenie ľudí na to, aby si z toho získavali politické body? Toto tu chceme? Toto je naozaj také strašné farizejstvo.
A viete, prečo je to farizejstvo? Pretože pán poslanec Lipšic tu neni nováčik poslanecký alebo politický. Však on bol ministrom a členom KDH vo vláde, kde Zajac tu zavádzal zajacovky, dvadsaťkorunáčky, platby za zdravie. Zo zdravia urobil tovar. On to podporoval. Lipšic, Lipšic urobil to, že kryl Uhliarika, keď zdravotníctvo celé odovzdal Pente.
Viete, teraz je 150. výročie od smrti Abrahama Lincolna, ktorý povedal, že "demokracia je vláda ľudu prostredníctvom ľudu a pre ľud". Tak za Uhliarika to bola vláda Penty, prostredníctvom Penty a pre Pentu. A toto Lipšic kryl! Takže on sa tu dneska nemôže hrať na svätého a morálneho hrdinu. Nikto z vás, páni kolegovia.
Pán Čislák robí čo môže, je tam krátko. Nemáte jediný dôvod ho odvolávať, je tam veľmi krátko a nemá na sebe žiadne maslo. Vy máte maslo na hlave! Vy máte maslo na hlave a Lipšic mal morálnu povinnosť kričať po Zajacovi, kričať po Uhliarikovi, ak chce kričať po Čislákovi.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 11:00 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:02

Tibor Bastrnák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, dobre sa počúvajú tie pozitíva, čo ste vymenovali, ale na druhej strane musím si priznať, že väčšina z nich je len placebo. A preto niekoľko, keď dovolíte, aj vymenujem, že čo všetko sa nepodarilo vyriešiť vašej vláde. Samozrejme, za to nie ste zodpovedný len osobne vy.
V prvom rade vaša vláda sľúbila, že zastaví zadlžovanie nemocníc. Nepodarilo sa to.
Za druhé, spomínali ste rezidentský program, čo je pozitívum, jednoznačne, ale musíme povedať, že keď nebudú k tomu pridružené aj peniaze, tak je to nanič, že nebude to fungovať, takisto ako to nefunguje v okolitých štátoch. A, bohužiaľ, práve váš minister, minister vašej vlády zobral z rozpočtu zdravotníctva 150 mil. eur, čo by sme mohli použiť oveľa lepšie ako populisticky, ako sa to stalo.
Po tretie, vaša vláda sľubovala sestričkám istoty. Kde sú tie istoty?
A po štvrté. Vieme dobre, že v zdravotníctve za posledných desať rokov je oveľa, oveľa viac peňazí, ale pritom ani len zdravotnícki pracovníci a, bohužiaľ, hlavne ani pacienti to nepociťujú. Prečo to je? A pravdepodobne skôr o tom je táto schôdza a nie ani o vašej osobe.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 11:02 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:04

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister Čislák, no, ja si dovolím povedať, že táto mimoriadna schôdza je gólom, ktorý si dala opozícia sama do vlastnej brány. V podstate tie argumenty, ktoré tu boli prezentované pánom Lipšicom na vaše odvolanie, paradoxne z 32 podpísaných opozičných poslancov, v tom čase tu bolo iba 12, tak tie argumenty, ktoré pán Lipšic uviedol, sú asi také silné ako trikrát vylúhovaný čaj.
V podstate vám tu vyčítajú, že čo ste mal urobiť, čo ste neurobil, chcú vás odvolávať za výroky. No, keď ideme do tejto roviny, spýtam sa vás, pán minister Čislák.
Je pravda vo vzťahu k pánovi Uhliarikovi, ktorého by sme mohli charakterizovať ako najväčšieho prenajímateľa v zdravotníctve, že 2. novembra 2011 prenajal alebo podpísal prenájom CT prístroja pre nemocnicu Svidník za 1,7 mil. eur na 21 mesiacov?
Je pravda, že v roku 2011 si chcel, alebo teda sa riešil prenájom prístrojov pre Východoslovenský ústav srdcovocievnych chorôb, kde len jeden prístroj Carto 3 System, ktorý sa bežne kupuje za 250-tisíc eur, si chceli prenajať za 500-tisíc eur na 21 mesiacov a potom ho vrátiť?
Je pravda, že 2. 10. 2012 v rámci vzdelávania lekárov a fyzioterapeutov pán minister Uhliarik chcel prenajať za 890-tisíc eur stroj na cvičenie? Predstavte si, že požičanie jedného stacionárneho bicykla vychádzalo za štyri dni na 30-tisíc eur. Dobre počujete, na štyri dni za 30-tisíc eur. Pri cene bežného jedného stacionárneho bicykla 300 euro sa ich dalo 100 kúpiť a nie jeden požičať na štyri dni a ešte ho žiadať potom vrátiť.
Pán minister, je pravda, že pán Uhliarik v októbri 2011 chcel v rámci železničného zdravotníctva v oblasti rehabilitácie prenajať za 800-tisíc euro rôzne cvičiace a rehabilitačné prístroje opäť na 21 mesiacov a opäť aby sa vrátili? (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 11:04 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:06

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Hoci, pán minister, nebudem hlasovať za vaše odvolanie, ale dovoľte mi, aby som sa vyjadril k tomu, čo ste odprezentovali, a budem aj kritický, aj keď vo vašom prejave boli a odzneli veci také, s ktorými súhlasím, a naozaj si tu to darmo budeme vykrikovať jedni druhým, lebo každý niečo máme takpovediac za ušami.
Čo sa týka tej správy, ktorú ste tu spomenuli, ja som členom výboru zdravotníckeho, tak sme sa dohodli, že predložíte správu, komplexnú správu o stave zdravotníctva. Máte tam termín, zatiaľ sme boli veľmi netrpezliví, s tým naozaj súhlasím, mali sme počkať. A je mi to tak aj ľúto ako opozičnému poslancovi, budem taký nepolitický veľmi, ale jednoducho ste veľmi krátko v tej pozícii a funkcii a už vás tuná pranierujeme a odvolávame.
Sú veci, s ktorými zase na druhej strane nesúhlasím, a to boli možno práveže pod jednou strechou špecializovaní lekári, resp. tie zdravotnícke centrá. Viete, mnohí lekári sprivatizovali a investovali do tých svojich priestorov, ja si myslím, že, že tou centralizáciou práve, naopak, vzdialime sa od pacientov a nepriblížime sa k nim. Lebo keď to bude sústredené v nejakých okresných mestách, tak budú musieť z tých okolitých obcí cestovať tí ľudia za týmto ošetrením.
Ale mali ste pravdu, že sprivatizovali sa naozaj veľmi lukratívne veci, ako je dialýza, cétečká, röntgeny, hematológie. Toto je faktom. Ako majú fungovať tieto nemocnice?
Stav v našich nemocniciach je dlhodobo, dlhodobo je naozaj veľmi zlý. Nemôžme viniť tuná len jedného tohoto ministra. Naozaj lekárov prvého kontaktu, chýbajú nám, nestihnem to jednou faktickou vypovedať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 11:06 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:08

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani predsedajúca, len taký štandardný, že často poukazujete na to, aby sa reagovalo vo faktických poznámkach na predrečníka. No, ja viem, že pán poslanec Blaha je nervózny, lebo ako marxista obhajovať oligarchov je problém. Ja keď som bol, ja keď som mal... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková Jana, podpredsedníčka NR SR
Procedurálny návrh, poprosím vás.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
Toto je môj návrh.

Laššáková Jana, podpredsedníčka NR SR
Procedurálny návrh.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
Ja keď som bol vo vláde ešte ako minister spravodlivosti, tak som sa vyjadroval aj k Pente, k zdravotníctvu. Mňa Penta žalovala ešte ako ministra zdravotníctva. Vás nežaluje nikto, však? A je asi blbé, že, že... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková Jana, podpredsedníčka NR SR
Ale to nie je procedurálny návrh, pán poslanec.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
... obhajovať, obhajovať každé svinstvo oligarchov v parlamente, je to asi trošku morálny problém pre vás, ale, žiaľ, ste sa ani raz ku kauze vašej nevyjadrili. Nikdy! Ani to neurobíte, aby ste boli na kandidátke. Ani to neurobíte. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.4.2015 o 11:08 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:09

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, stretávame sa na pôde Národnej rady Slovenskej republiky, lebo opozícia to tak chcela. Lebo opozícia opäť chce útočiť, znevažovať, očierňovať a hľadať nedostatky, to všetko s jedným cieľom: znehodnotiť prácu člena vlády, ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Prichádza so zámerom, ktorý už stihla v minulosti medializovať, a nazdávam sa, že všetkým racionálne zmýšľajúcim občanom je jasné, kam toto divadelné predstavenie smeruje, že ide opäť o jednu z možností, ako sa chce opozícia zviditeľniť, ukázať svoju "akcieschopnosť". Žiaľ, takéto praktiky sú trápne rovnako ako úporné naháňanie čiernych trestných bodov pre člena vlády.
V tejto aktivite sa zrejme väčšina členov opozície cíti ako ryba vo vode. Ja osobne však prácu v rezorte zdravotníctva poznám veľmi dobre, ale priznám sa, rád by som diskutoval s niekým, kto ma poučí, od koho sa dozviem nové skutočnosti, nové motivačné momenty, nové nápady a podobne.
A tak sa pýtam, ide v tomto akte skutočne o skvalitnenie zdravotníctva? A hlavne o skvalitnenie zdravotníctva, ktoré pocítia občania? Rozkrúcate dnes opäť kolotoč argumentov, ktoré už z vašich úst viackrát odzneli. Skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky doručila predsedovi Národnej rady návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi, ale takýto návrh je pre mňa osobne neakceptovateľný. Táto skupina poslancov si už asi nespomína, v akom stave zanechal rezort aj dnešný pán poslanec Uhliarik, bývalý minister zdravotníctva, aké boli jeho ambície, snahy a prepojenia, ako sa narábalo s liekmi pre ťažko chorých pacientov, ako sa v tichosti pripravovala privatizácia zdravotníctva, čiže veľkých nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ako sa narušila dôvera medzi rezortným vedením a lekármi, ako bolo rozhodnuté, ohrozené, pardon, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ako sa z pacientov stali rukojemníci, ako sa sľubovalo zvyšovanie platov zdravotníckym pracovníkom bez akéhokoľvek finančného krytia, ako bol pozastavený proces rozvoja eHealthu.
Spomeňme si, ktorí si ozaj na to pamätáme, ako predchádzajúca vláda prijímala návrhy, ktoré niekto odborne pripravil, boli zmätočné, so zlými dopadmi pre prax, pre sociálnodemokratickú vládu, čiže pre nás absolútne nerealizovateľné.
Všetky tieto kroky však bolo treba naprávať, nastaviť nové fungovanie, prinavrátiť dôveru, rokovať so zástupcami profesných a stavovských organizácií za okrúhlym stolom, hľadať v konštruktívnom dialógu možnosti nápravy, hľadať prienik spoločných riešení. Takých, ktoré budú akceptovateľné pre obe strany, predovšetkým však výhodné pre našich občanov a pacientov.
Vážení opoziční poslanci, boli ste dva roky vo vláde a mali ste možnosť urobiť niečo pre občanov, zmeniť situáciu. Znehodnocujete všetky rozhodnutia, ktoré prijíma naša vláda, hľadáte účelové dôvody, ako zrealizovať čisté vaše politikárčenie bez reálnych faktov a argumentov. Alebo, vážená opozícia, neberiete do úvahy ani to, že sa spomalilo - a skutočne sa spomalilo - tempo rastu dlhov v nemocniciach v zriaďovateľskej kontrole, teda v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva.
Každý, kto trošku rozumie, a teraz budem máličko apelovať na pána poslanca Hlinu, keď má nemocnica dlh 100 mil. euro a znižujeme tento dlh a musíte, pán poslanec, uznať, že tento dlh sa nedá vynulovať za rok, ani za dva, podstatné pre nás ale je skutočne to, že to zadlžovanie sa znižuje. A to je dôležité, že nezadlžujeme nemocnice ešte viac, viac a viac. A to aj vďaka prísnemu nastaveniu kritérií, aj dôslednej kontrole.
Racionalizačné opatrenia pokračujú, plán ozdravných opatrení sa realizuje. Samozrejme, aj naďalej pokračuje stabilizácia zdravotníckych zariadení. Všetky manažmenty nemocníc majú jasne nastavené parametre hospodárenia. V plnom rozsahu zodpovedajú manažmenty nemocníc za ich riadenie. Dnes usilovne racionalizujeme procesy v oblasti nákupov, obstarávania. Pracujeme aj na reštrukturalizácii a nastavení procesov v oblasti personálneho manažmentu. Ďalším mechanizmom je implementácia procesov racionálnej farmakoterapie, ako aj zefektívnenie nákupov liekov, zdravotníckych pomôcok, tovarov a služieb.
Áno, skutočne teraz všetky výberové konania už idú cez centrálne trhovisko v rámci hodnoty, ktorá tam je. Čiže predpokladám, že už transparentnejšie to ani sa pravdepodobne robiť v tomto čase nedá. Alebo vám prekážajú zmeny, ktoré ministerstvo zdravotníctva uplatnilo v rámci liekovej politiky? Je vám možno tŕňom v oku, že vďaka novej legislatíve má Slovenská republika skvelé postavenie? Ako jediný členský štát Európskej únie sme zakázali vývoz liekov s cieľom, aby nebolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti. A bola uložená aj historicky prvá pokuta pre výrobcu liekov u nás. Aj toto je dôvod vlastne na odvolanie ministra Čisláka, ktorý je vo funkcii necelých, myslím, päť mesiacov?
Neviem, či si spomeniete, páni poslanci, ale jedným z prvých krokov, ktoré ministerstvo, toto ministerstvo zdravotníctva pod vedením pána Čisláka urobilo, bolo zavedenie parametra chorobnosti do prerozdeľovacieho mechanizmu medzi zdravotným poisťovaním. Zaviedlo sa nové prerozdelenie peňazí a tak ďalej a tak ďalej, čo sa týka prerozdeľovania peňazí v poistnom systéme.
Som riaditeľom jednej z fakultných nemocníc, ale osobne za veľké pozitívum považujem napríklad rezidentský program. Nemôžem súhlasiť s pánom poslancom Bastrnákom, aj keď tu nie je, že rezidentský program nefunguje. Funguje rezidentský program, aj v našej nemocnici je asi, štyria alebo piati títo rezidenti, prepláca nám to SZÚ a je to program na obnovenie alebo omladenie, by som povedal, lekárov v periférii teda, alebo obvodných lekárov.
Je dôležité riešiť problematiku, ktorá sa týka nielen špecialistov, nielen odborných zdravotných výkonov, ale aj všeobecných lekárov. Roky sa o tom diskutovalo, každý iba konštatoval, že sme na tom zle. Až táto vláda skutočne priniesla konkrétne riešenie, ba čo viac, ich aj realizuje. A to je veľmi dôležité, lebo bez dokonalej, dostupnej, kvalitnej siete všeobecných ambulancií boli naši pacienti na tom veľmi, veľmi zle. Len si predstavte, že by sa nechala samospádom stiecť napríklad problematika obvodov. Lekári by starli, postupne by obvody zanikali.
Čiže odpovedám pánovi poslancovi Bastrnákovi, chválim rezidentský program a chvalabohu, že ho toto ministerstvo zaviedlo.
Áno, je potrebné zatraktívniť povolania a odbornosť všeobecného lekára a zároveň posilniť teoretické vedomosti, praktické zručnosti medikov a absolventov lekárskych fakúlt, ktorí sa rozhodli venovať práve odboru všeobecného lekárstva. Sme svedkami premeny. Nazdávate sa, že občania takéto zmeny nevítajú, že ich nechcú? Že sú pre nich neprijateľné? Práve naopak. Vážené pani poslankyne, páni poslanci, tieto zmeny, ktoré realizuje ministerstvo zdravotníctva pod vedením pána Čisláka, posúvajú Slovensko medzi krajiny, kde je primárny sektor zdravotníctva silný, kvalitný a na úrovni.
Aby sa tak stalo, je tu ďalší krok ministerstva zdravotníctva. Rozširujeme kompetencie napríklad týchto lekárov prvého kontaktu, všeobecných lekárov. Taktiež práca ministra zdravotníctva.
Skupina opozičných poslancov odôvodňuje svoj návrh na odvolanie, jedným z dôvodov na odvolanie sú koncesné zmluvy na stravovacie služby vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, Banskej Bystrici, Poprade a vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Ale, prepáčte, veď minister zdravotníctva razantne, nekompromisne a rýchle vyvodil osobnú zodpovednosť voči riaditeľom a preveril, či všetky relevantné orgány začali v tejto veci konať, pričom v prípade Úradu pre verejné obstarávanie sám podal podnet na začatie konania. Konal a vy ho vlastne za to teraz viníte. Ale žiadate aj jeho odvolanie. Prepáčte, ale vaše argumenty na odvolanie neobstoja, sú jednoducho polopravdivé, nepravdivé, zavádzajúce, takže je nenáležité spochybňovať konanie ministra Viliama Čisláka.
Ďalším dôvodom, ktorým skupina opozičných poslancov uvádza, je prípad spojený s piešťanskou nemocnicou. Už minister vysvetlil, že riešenie Správnej rady, legitimity Správnej rady je v konaní a posudzuje to prokuratúra a minister čaká na rozhodnutie relevantných orgánov, a pokiaľ tieto orgány rozhodnú, určite, ako poznám ministra Čisláka, bude konať.
Momentálne vo verejnosti stále rezonuje situácia v súvislosti s dianím v žilinskej Fakultnej nemocnici. Ale pokiaľ som informovaný, pán minister zdravotníctva neustále situáciu monitoruje, rieši ju aj osobne. Pri návšteve v Žiline so zástupcami zamestnancov boli dosiahnuté dohody, ktoré sa napĺňajú. Napokon v pondelok 13. apríla som čítal informáciu, predpokladám, že aj vy, o tom, že interné oddelenie v Žiline podľa poverenej primárky normálne pracuje, pričom poverený riaditeľ bude vo štvrtok 15. apríla informovať zástupcov odborových organizácií o ďalších konkrétnych krokoch na riešenie problému.
Rekonštrukcia interného oddelenia je už schválená, ale nie je možné ju urýchliť. Výberové konanie na primára sa uskutočňuje podľa zákona a tiež sa nedá urýchliť. Sú jednoducho procesy, ktoré majú svoje predpisy a tie treba rešpektovať. Dôležité je, že situácia na oddelení sa mení k lepšiemu a pacientom je poskytovaná zdravotná starostlivosť na úrovni vyspelej terajšej doby. Tento fakt aj ako riaditeľ fakultnej nemocnice vnímam mimoriadne pozitívne.
Trošičku sa pristavím pri tej Fakultnej nemocnici v Žiline. Nemám presné vedomosti, ale vedomosti z mediálnych informácií a vedomosti od riaditeľa nemocnice sú také, že boli vyčlenené prostriedky na rekonštrukciu tohoto oddelenia interného. A viete aj vy, pán, boli ste ministrom, pán poslanec, bývalý, teda bývalý minister, viete, že ako ide proces verejného obstarávania, že jednoducho to nejde urobiť naraz. A je zhoda okolností, že lekári práve dali výpoveď, keď už boli vyčlenené prostriedky na toto, realizovalo sa údajne výberové konanie, a preto mi je trošku nelogické, že práve v tom čase títo lekári dávali výpoveď.
Na druhej strane, pán poslanec Lipšic, sa vás chcem spýtať, vy ste boli minister, minister vnútra. Keby dalo 15 príslušníkov krajského oddelenia polície - lebo toto je krajská nemocnica - výpoveď, vy by ste podali demisiu? Lebo k tomu nútime teraz nášho ministra. Pätnásť lekárov dalo výpoveď, následne asi ja neviem koľko sestier. Keby sa to stalo v rezorte vnútra, minister by okamžite dával... (Reakcia poslanca Lipšica.) Prosím? (Reakcia poslanca Lipšica.) No ale, ale vám vysvetľujem pred chvíľkou dôvod. Rekonštrukcia interného oddelenia. No. Dobre. Čiže to som sa chcel trošičku, trošičku len pristaviť pri tomto, pri tej situácii.
Nie je to tak dávno, čo sme na pôde diskutovali, na tejto pôde diskutovali o zmenách, ktoré pripravilo ministerstvo zdravotníctva. Áno, chcem hovoriť o novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá rieši problematiku poplatkov. Do platnosti vstúpila 1. apríla a môžem vám povedať, že som sa medzi občanmi stretol s pozitívnymi reakciami. Je podľa vás nemiestne, že je určené, kedy poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nesmie vyberať úhradu od poistenca? A čím nemôže podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti? Je nevhodné, že sa stanovil poriadok do tejto problematiky? Je zlé zvyšovať vlastnú transparentnosť v zdravotníctve, aj čo sa týka čakacích dôb a týchto? Však viete veľmi dobre, kolegyne a kolegovia, že sa platilo v tých poliklinikách u tých obvodných doktorov aj za to, že použil WC, že sa napil vody, že mal klimatizáciu, ja neviem, v čakárni, alebo že tam išiel televízor. Však diskutovali sme niekoľko možno hodín alebo minút na zdravotníckom výbore, alebo niekoľkokrát teda a sme si povedali, že skutočne situácia takáto bola. A možno to niekoľkokrát kritizoval aj pán poslanec Hlina, aj opoziční poslanci. No tak sme pristúpili k tomuto kroku a zrušili sme poplatky za tieto činnosti, ktoré sú.
Myslím si, že by nemal byť za toto minister kritizovaný, a nesúhlasím, ak je kritizovaný aj za toto s touto kritikou. Som presvedčený, že odpoveď na tieto otázky je jednoznačná a vôbec nezodpovedá aktivitám, ktoré tu dnes opoziční poslanci predvádzajú.
Ďalšou témou, o ktorej sme aj tu v Národnej rade diskutovali, je projekt výstavby novej univerzitnej nemocnice. Popísal ho pán minister zdravotníctva, čiže nebudem sa k nemu detailnejšie vracať. Len by som chcel vyjadriť, áno, Bratislava potrebuje novú nemocnicu, ministerstvo našlo riešenie, štát jednoducho peniaze na novú nemocnicu nemá, ale občania Bratislavy jednoducho takúto starostlivosť v nejakom komplexnom zariadení potrebujú. Môžete sa spýtať aj dekana Lekárskej fakulty, neni kde napríklad aplikovať výuku študentov na úrovni 21. storočia.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, treba vychádzať z reality. Táto rokmi overená pravda sa ukazuje ako potrebná a prezieravá aj dnes. Buďte realisti, hodnoťte veci objektívne, nehľadajte nánosy špiny tam, kde nie sú. Prečo toľká miera odporu a nevôle? Prečo zastrašovanie, zavádzanie verejnosti? Vari preto, že je tu čas, keď treba dať občanom najavo, že tu aj opozícia je? Že aktívne pracuje, že si ju treba aj všimnúť? Rezort zdravotníctva má veľmi široký záber. Zdá sa ale, že dnes tomu vlastne rozumie každý. Ale pohybovať sa v ňom a riadiť ho, to už nie je také jednoduché.
Prepáčte, ale nepočul som od opozície žiadne konštruktívne riešenia a návrhy. Iba negatíva, ktoré zaplnili tento priestor. A nie som si istý, že sú zaujímavé tieto negatíva, len teda negatíva, bez riešení aj pre občanov. Sú skresľujúce, nechcem byť nezdvorilý, ale minimálne neférové.
Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som vyjadril presvedčenie, že opoziční poslanci dnes opäť využili, ale zároveň aj zneužili svoje ústavné právo na vyslovenie nedôvery členovi vlády. Tento pokus však v žiadnom prípade nebude prínosom pre naše zdravotníctvo, pre občanov ani pre pacientov. Ide o pokus, ktorý nemá žiadnu racionálnu oporu, ktorý ja v podstate toho času vnímam ako omyl alebo skôr, a to je zrejme pravdepodobnejšie, príležitosť predviesť svoju dôležitosť niektorých opozičných politikov pred kamerou.
Teraz mi dovoľte, vážení páni poslanci a pani poslankyne, trošičku nadviazať na tému, ako vystupoval aj pán poslanec Lipšic. Som lekár, robím 33 rokov v zdravotníctve, vyštudoval som, pán poslanec Hlina, aj vysokú školu, mám 4 atestácie, mám 2 zo všeobecnej chirurgie, 1 z cievnej chirurgie a 4. atestáciu z organizácie zdravotníctva. Niečo som v zdravotníctve preskákal, pracoval som v zdravotníctve aj za socializmu a, viete, trošku ma mrzí, že, áno, hovorte o kauzách alebo pseudokauzách, ako ich nazveme, piešťanských a tak ďalej, ale mrzí ma, ako vystupujú tu niektorí poslanci a hovoria, napríklad aj pán poslanec Kadúc, myslím, sa volá, že tu je čierna diera zdravotníctvo, katastrofa v zdravotníctve, nie je liečená onkologická pacientka.
Pán poslanec Lipšic, ja som riaditeľom už asi 10 rokov, v dvoch nemocniciach som bol. Aj v malej, aj v stredne veľkej fakultnej nemocnici. Ja skutočne nemám vedomosť o tom, že by niekto pacienta neošetril. Ale keď pochádzate z rodiny, však ja poznám vašich rodičov, nepredpokladám, že by niekto nebol ošetrený u nás. Či už sa stala nejaká chyba alebo či bol dobre ošetrený, o tom už môžme polemizovať. Ale ak ste citovali tu nejaké dievča, ktoré nebolo, tak som to správne porozumel, ošetrené, že má onkologické ochorenie, tak potom to nahlásme ministrovi zdravotníctva, okamžite preverí, či takáto situácia vôbec mohla vzniknúť.
Chcel by som povedať a trošičku poslancom osvetliť. Stredná fakultná nemocnica má zhruba okolo 1 300 zamestnancov. Je to malá fabrika. Má okolo 230 doktorov, má okolo 500 sestier a ostatní zamestnanci sú technickí, elektrikári a tak ďalej, vzduchotechnici a tak ďalej. Predstavte si, že napríklad Fakultná nemocnica Nitra za rok ošetrí 350-tisíc pacientov. Počujete dobre? 350-tisíc pacientov, z toho asi 35-tisíc je hospitalizovaných. Teraz si predstavte, že z týchto 350-tisíc, a poprosil by som, aby ste ma nebrali presne za slovo, je zhruba 47 sťažností od občanov, ktorým sme poskytovali zdravotnú starostlivosť. A teraz, aby som neklamal, dve alebo tri boli opodstatnené, čo sa týkalo poskytnutia zdravotnej starostlivosti. Čiže, pán poslanec Hlina, 350-tisíc pacientov prejde cez nemocnicu, z toho je 47 sťažností a povedzme 1, 2, 3, 4 opodstatnené na správanie personálu a tak ďalej. Myslíte si, že toto je slabé zdravotníctvo?
Bol niekto z vás, sú tu lekári, hlavní odborníci, okrem nich bol niekto z vás na nejakom medzinárodnom zdravotníckom kongrese? Veď my sme všade vyzdvihovaní. Tak, pán poslanec, povedz, naši lekári sa zúčastňujú prednášok, naši lekári robia výskumné úlohy, naši lekári robia mnoho. My sme kvalifikovaní, ja si dovolím tvrdiť, jedni z najlepších alebo jedni z lepších zdravotných systémov v Európe.
Viete, a normálne ma mrzí, keď ja si spomínam, keď pán poslanec Baláž vystúpil na zdravotníckom výbore, strašne ma mrzí, že stále tu hovoríme o zdravotníctve ako zlom. Dobre, poukazujme na niektoré príklady, ako pán poslanec Lipšic alebo Hlina, my s tým súhlasíme, skutočne neznevažujme to. Tisíce a tisíce ľudí tu pracuje kvalitne a na úrovni vedy a poznatkov 21. storočia.
Pán poslanec Brocka sa usmieval a tak ďalej. Veď všetci využívame tú našu zdravotnú starostlivosť. Pán poslanec Kadúc povedal, že skúste byť obyčajným občanom a nebudete mať zdravotnú starostlivosť. Však znova opakujem, keď si toto premietnete, taká napríklad banskobystrická nemocnica podľa mňa musí mať 500- až 600-tisíc pacientov ročne.
Tak by som ozaj skutočne sa prihováral, že ak aj hovoríme o nejakých kauzách, tak dobre, niekedy sa stane nejaký problém, súhlasím, ale nemôžem súhlasiť s tou kauzou, ale viem, že teda nejaké problémy sa vyskytujú.
Napríklad, pán poslanec Lipšic, ale nechcem o tom, stále hovoríme, že doktorka Pechočiaková, a vy ju spomínate niekoľkokrát. Áno, doktorku Pechočiakovú, mám k nej rovnaký vzťah ako ku každému lekárovi v mojej nemocnici. Doktorka Pechočiaková mala iný pohľad na diagnózu pacienta, ako mala prednostka kliniky. Prednostka kliniky zaškrtala 2 riadky, áno, a doktorka Pechočiaková na to upozornila. A vy teraz ju vyzdvihujete, ako keby ona oznámila 10-miliónovú korupciu. Alebo čo vlastne sa stalo? Viete, o čom hovorím. Že, áno, je táto chyba, nemala prednostka zo zákona vyškrtať to v tej dokumentácii, ale nehonosme tu ľudí a zase nedehonestujme iných. Pretože toto sa stalo v nitrianskej nemocnici, áno, doktorka Pechočiaková na to upozornila, Úrad pre dohľad to riešil, rodičia sa sťažovali, médiá o tom písali, pán Lipšic bol aj v nemocnici u nás sa pozrieť vo fakultnej, dúfam, že sa vám páčilo, a viem, alebo moja vedomosť teraz je taká, že dieťa je absolútne zdravé. No ale chcel som len uviesť príklad, že ako tu niečo glorifikujeme, ako o niečom stále hovoríme a tak ďalej.
Čiže to by bol asi tak celý príspevok, ktorý by som chcel povedať.
Ešte by som len spomenul, už keď, prepáčte, mám slovo, ale zdržím krátko. Skutočne je pravda, že sestričkám a lekárom a iným zdravotníckym pracovníkom sa platy zvýšili. Ak máme predstavu, že by to malo byť o 100 %, no na to niet. Ale nemôže nikto povedať, že ministerstvo neurobilo nič pre to, aby sme zvýšili platy. Ja teraz nechcem polemizovať o tom, či lekárom sa zvýšili asi o 40 %, možno sestričkám asi o 5 alebo o 10 %, nemám to pripravené, ale faktom je, že sa zvýšili. Faktom je, že sa nakúpilo množstvo nových prístrojov, ktoré idú s dobou, napríklad lineárne urýchľovače, ktoré už máme asi na ôsmich onkológiách na Slovensku, nakupuje sa mnoho, mnoho ďalších vecí, da Vinci prístroj, ktorý je excelentný na operácie prostát a podobne.
Takže skutočne by som chcel poprosiť pánov kolegov, že ak aj hovoríme, tak nedehonestujme to zdravotníctvo a nehovorme stále, že je zlé a zlé, spomínajte nejaké kauzy, ktoré sa vyskytnú, prosím, ale môžem ubezpečiť aj občanov Slovenskej republiky, aj vás, milí kolegovia, že zdravotníctvo funguje, zdravotníctvo máme dobré, samozrejme, nehovorím, že ho netreba vylepšovať, ale zdravotníctvo nie je čierna diera. Zdravotníctvo nám plní naše úlohy, staráme sa o občanov a snažíme sa urobiť všetko pre to, aby sme ešte zlepšovali kvalitu a ešte aby naše zdravotníctvo bolo lepšie.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

15.4.2015 o 11:09 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:36

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, v dobrom, naozaj ste začali hrozivo, ale už ku koncu sa to naozaj lepšilo. Ja som sa vystrašil z toho, lebo idete v rámci scenára, teda Uhliarik a skús aj spomenúť Zajaca, však toho nenávidí každý, hej. Čiže to je, to všetci vieme. Ja už môžem učiť históriu. Fakt, ja sa prihlásim, síce neviem kde, lebo na našich univerzitách učia iní géniovia, ale niekde možno by som to vedel aj odučiť, že čo už som sa tu dozvedel, hej.
Ale bol by som rád, keby sme sa vrátili k meritu a k podstate, hej. Po vás vystúpi pán Uhliarik, ja si ho pozorne vypočujem. A viete, čo ja naňho viem? On hral na gitare. A neviem, či aj nepil pivo vtedy. Ja si ho pamätám ešte ako mladého chlapca. Čiže keď ideme hľadať a hrabať sa tuná, kolegovia, viete, tu sú ľudia, ktorí pchajú hlavu zo zadku do zadku a už sa ani neopláchnu. Viete, to je úplne hrozné. Ten smrad z toho ide tak, že sa tu nedá sedieť. Rozumiete, toto je presne tá stratégia, ktorú tu ste zvolili. Povedz Uhliarik, povedz Zajac, tu máte palebné rozostavenie Hujer, Versače z Košíc a ešte tam máte jedného salónneho socialistu, ktorý svoj vnútorný boj zvláda úplne hrozným spôsobom, je to na ňom vidno. A my sme tu obeťou toho celého, viete, že...
Len som rád a, pán Valocký, to kvitujem vo vašom prípade, lebo ja som posledný, ktorý by to zgeneralizoval, že všetci sú, áno, aj napriek tomu všetkému sú v našom zdravotníctve slušní ľudia, snažia sa, robia. A to ja, nikdy z mojich úst nezazneje, sú a trápia sa napriek tomu všetkému, ale našou psou povinnosťou je im pomôcť. Keď už sa odhodlali, keď zložili tú Hyppokratovu prísahu. O tomto je celé, my sme tam napúšťali kadekoho. Kadekoho sme tam napúšťali.
A táto schôdza je o tom, nie je o histórii, je o tom, že sú podnety, ktoré prečítal pán kolega, máte to v dôvodovke, že pán Čislák robí chyby, poďme o tom rozprávať, a či je to dôvod, alebo nie. Ja si myslím, že áno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 11:36 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:39

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tá stratégia nie je len o tom, čo už tu odznelo, ale trošku aj o tom, že vystúpil pán podpredseda vlády Vážny, pán minister Čislák, pán poslanec Valocký, podarilo sa vystúpiť iba pánovi predkladateľovi Lipšicovi, je pomaly dvanásť hodín, keď dobehnú faktické poznámky, schôdza skončila, čiže podarilo sa vám, úloha je splnená, dobre ste to prečítali, opozícii sa už nepodarí dnes zrejme rozprávať o problémoch v zdravotníctve, ale nevadí, budeme o tom hovoriť inokedy.
To, čo spája vystúpenie pána Vážneho, pána Čisláka a pána Valockého, je, že vy nechcete vidieť realitu. Tu sa argumentuje tým, že Medical Group napísal, že na cétečku v Piešťanoch zarobil 6 %. A to je fajn, lebo Medical Group, firma, kde niekedy vo vlastníckej štruktúre bol bývalý predseda parlamentu pán Paška, napísala, že iba 6 % na tom zarobila. Ako mi vysvetlíte skutočnosť, že prístroj Philips 128-sliceový, ktorý bol v Piešťanoch kúpený za 1,6 mil. eur, presne taký istý prístroj, dal som si bacha v kúpnych zmluvách, kúpila nemocnica v Znojme za 672-tisíc euro s DPH a nemocnica v Havlíčkovom Brode za 531-tisíc eur s DPH. Ako je to možné, že predraženie na Slovensku bolo 100-percentné? Ako je možné, že v Martine kúpili prístroj Philips za 1,45 mil. eur po očistení od ultrazvukových prístrojov a uherskohradišťská nemocnica kúpila presne tento istý prístroj Philips za 632-tisíc eur aj s DPH? Ako mi vysvetlíte, že v Martine kúpili 64-sliceový Siemens za 2,2 mil. a 128-sliceový Siemens vedelo Brezno kúpiť za 500-tisíc? Lebo Medical Group povedal, že zarobí len 6 %, to je argument?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 11:39 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:41

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pán kolega, nemôže každý všetkému rozumieť, celkom iste sa nepasujem do pozície, že by som zdravotníctvu rozumel, ale minimálne rozumiem a vnímam problémy pacientov a ľudí, ktorí žijú, a budem konkrétny v Žiline a v okolí.
Viete, on sa z osvety v zdravotníckej dobe dozvie, že má byť včas ošetrený, že čas niekedy hrá vážnu rolu, ale k endokrinológovi čaká tri-štyri mesiace na vyšetrenie. K neurológovi takisto. To nie je výmena kĺbov, čo by som vedel pochopiť. A teraz vybuchne kauza v žilinskej nemocnici na internom oddelení.
Ja beriem, že sa stáva, ja nechcem ísť do vnútra kauzy, ale fakt je, že tí ľudia potrebujú interné oddelenie a ošetrenie a vy viete dobre, však ste hovorili, že máte aj atestáciu z cievnej chirurgie, že jak dôležitý je okamžitý niekedy zásah, okamžité vyšetrenie, a toto interné oddelenie plnohodnotne už dlho nefunguje. Dlho nefunguje. Ja si myslím, že sa to dalo riešiť, nie že sa kauza stala, že to vybuchlo, ale že to nie je zabezpečené, to pokladám za vážne.
A preto sa vás chcem opýtať, pán kolega, myslíte si, že pán minister zdravotníctva za týchto okolností zvláda svoju funkciu?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 11:41 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:42

Tibor Bastrnák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nakoľko som bol oslovený, tak musím reagovať na to, čo hovorí pán kolega. To, že rezidentský systém bol zavedený, to je fajn, to je pravda. Ale to, či to funguje, alebo nie, o tom môžeme rozprávať asi za päť rokov, keď to budeme vyhodnocovať. To kvôli tomu hovorím, lebo v susedných krajinách, kde to už oveľa dlhšie funguje, teraz prišli na to, že hoci to formálne funguje, ale žiadny efekt neprináša práve kvôli tomu, lebo aj v tých susedných krajinách k tomu neboli pridelené tie peniaze. Dokedy prvý kontakt nebude lepšie ohodnotený finančne, do tej doby žiadny rezidentský nebude môcť fungovať. A, viete, ešte raz, vyhodnotiť to budeme môcť, či funguje, alebo nie, za päť rokov. Ale, bohužiaľ, keď to takto bude pokračovať, tak za desať rokov nebude mať nás kto môcť liečiť v prvom kontakte, a pritom vieme dobre, že prvý kontakt je najlacnejším článkom zdravotníctva.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 11:42 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video