50. schôdza

15.4.2015 - 24.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 16:06 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:34

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vilo, spolu sme chodili na všetky prieskumy, dostali sme obaja tie isté fakty, ako ty si vedome klamal poslancov (potlesk), pretože nie je pravda, že porovnávaš rovnaké veci. U mňa na výbore pre porovnanie si spomínal Martin a Brezno, tak ti to pripomeniem a choď si to pozrieť (reakcia poslanca), Vilo, nechaj ma dohovoriť. Môžte si ísť pozrieť, čo znamená, keď niekto spomenie, že je to isté. Na výbore nájdete porovnanie niektorých cétečiek, ktoré boli deklarované, že sú také isté, a vôbec nie sú také isté.
Ale vrátim sa k tomu úplne prvému, to bolo Piešťany a Havlíčkov Brod.
- Na základe dostupných informácií z webovej stránky nemocnice v Havlíčkovom Brode sme zistili, že síce CT stálo bez DPH nejakých 530-tisíc, ale v deň podpisu zmluvy o CT bola podpísaná v Čechách servisná zmluva na 12 mil. českých korún, v deň podpisu zmluvy. Pretože je pravda to, že cena cétečka nie je len cena prístroja, ale aj celková cena vrátane servisu.
- Za ďalšie. Nešlo o rovnaké prístroje, lebo prístroj v Havlíčkovom Brode nemal dva dôležité softvéry, ktoré udávaný prístroj v Piešťanoch mal mať.
- Po tretie. Neboli zhodnotené stavebné úpravy.
- Po štvrté. Tam to bolo vyplatené v hotovosti, tuná 48-mesačný lízing.
Takže, a keď sme chodili po tých nemocniciach, sám si videl, že verejné obstarávanie z hľadiska nemocnice, ani ty, ani ja si nikdy nepovedal, že by niečo nebolo v poriadku, pretože to, čo bolo odprezentované, sa zdalo byť v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. A sám si povedal, že keď sa niečo stalo, tak sa to mohlo stať pred nemocnicou, to znamená, že výrobci alebo výhradní distribútori sa mohli dohodnúť pred tým. A na to sú orgány činné v trestnom konaní, ktoré to majú zistiť. Ale ty si to povedal tak, akoby to vyzeralo, že to celé organizuje len nemocnica. Takže chodil... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 15:34 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:36

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

74.
Ďakujem pekne. Pán poslanec Raši, začnem odzadu, ja som neporovnával nemocnicu Brezno s nemocnicou v Martine, ja som hovoril o rovnakých cétečkách v rovnakých parametroch v Českej republike, keď si dával pozor. Hovoril som aj o tom, že je pochopiteľný rozdiel ceny až do 50 % práve z týchto dôvodov, ktoré si povedal, to tvrdia výrobcovia a dodávatelia, ale nie 100 % a viac. Tie cétečká sú predražené na Slovensku.
Čo sa týka pána poslanca Ježíka, no mne potom nejde stále do hlavy, že keď my kupujeme stále tie najkvalitnejšie cétečká, prečo nám potom utekajú lekári a sestry do Čiech, kde majú lepšie platy? Prečo je české zdravotníctvo omnoho efektívnejšie ako naše? Oni majú také zlé prístroje? My musíme stále kupovať Rolls Royce, aj do piešťanskej nemocnice? Nemôžme občas kúpiť len takú veľmi dobrú Octaviu, aby sme mali možno viacej peňazí, aby nepadala omietka na JIS-ke v žilinskej nemocnici? To je ten taký, ako vecná otázka, ktorá ma napadá.
Čo sa týka pána poslanca Baláža, neobviňujem z toho pána ministra Čisláka, ale to som ani nepovedal, ani pri jednom z týchto štyroch verejných obstarávaní, o ktorých som hovoril, on nebol štatutárom ministerstva zdravotníctva. V 2010 v Trenčíne bol štatutárom ministerstva zdravotníctva pán Raši a v 2014 trikrát pani Zvolenská. Čiže v žiadnom prípade ho z toho neobviňujem. Ale to, čo som hovoril, je skutočnosť, že je v úrade už pol roka a po pol roku nič k ničomu zatiaľ nepovedal, iba to, že je to pseudokauza, a dal nám nejakú správu, že verejné obstarávania sú v poriadku.
A k pánovi poslancovi Briximu, no, neviem, do akej miery on chodí na rozumy do mestského parku jednak k pánovi Paškovi, skutočnému pôvodnému majiteľovi firmy Medical Group, ale jeho faktická poznámka bola úplne od veci.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 15:36 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:38

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som len mal návrh, teraz sme, na pána ministra, že keby mohol aj v rozprave vystúpiť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
77.
To nie je procedurálny návrh.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
78.
Ja viem, ale ja chcem povedať, pani predsedníčka, jednu vec. Parlament sa v princípe, pán minister má o 16.00 hod. tlačovú konferenciu, čo je úplne legitímne. Ale zdá sa mi byť absurdné, pani predsedajúca, že v princípe vládna väčšina rieši svoje rozhodnutia, svoje vyjadrenia cez tlačové konferencie. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
79.
(Hovorené súbežne s rečníkom.) Nie je to procedurálny návrh, poprosím vás.
Pán poslanec Mikloško, pán poslanec Mikloško.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
80.
(Hovorené súbežne s predsedajúcou.) Nie je to absurdné, pani predsedajúca, nie je to absurdné, aby poslanci sa dozvedali...
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.4.2015 o 15:38 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:39

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

82.
Ďakujem pekne. Vážená pani podpredsedníčka, vážení kolegovia, vážení spravodajcovia, tak Ottko Brixi ma prosil, aby to bolo krátke, päťminútové, lebo sa ponáhľa. Ale on už vystupoval aspoň v štyroch poznámkach, čiže aj ty musíš zmierniť razanciu svojich poznámok.
A teda Košice a zdravotníctvo je tiež téma, ktorú tu radšej neotváram, a netýka sa to pána Rašiho, ani teba. Dobre.
Niekoľko kacírskych vecí hneď na začiatok poviem, no. Minule nejaká moja rodina bola v nemocnici tuná v Ružomberku vo Vojenskej a bola veľmi nadšená úrovňou, ľuďmi, personálom, takže fajn, prečo by aj ostatné nemohli tak byť. Minule zas bol niekto v Nitre, odkiaľ pochádzam, tiež personál, vybavenie dobré. Čiže neni sú v zdravotníctve len zlé veci a iste je mnoho nemocníc, ktoré sú dobré, a všetci a mnohí sa to snažia, aj keď iste mnoho aj v systémovosti im v tom bráni.
Druhá vec je, tiež neodsudzujem aj tak, keď niekto pošle exministerku za referentku do Bruselu. No a čo sa také strašné stalo? Vyťahujeme to stále. Tak prečo by nemohla ísť tam robiť nejakú referentku? No dobre, v poriadku. Trocha moc to už vyťahujeme, no. Je tam, vonku je pár tisíc našich diplomatov, keby sme každého mali kádrovať, tak takých prípadov je tam veľa.
Za tretie. Pán Lipták, keď rozprával tuná otvorene, úprimne o svojich problémoch, všetci ho odsudzovali, ja som mu lajk poslal svojich priateľov na Facebooku, prečo by to nemohol povedať a otvoril mnohým oči, jak to dnes chodí v zdravotníctve.
A štvrtá poznámka, že tiež sa mi nezdalo celkom férové vytiahnuť nejaký smutný prípad z medicíny. Takýchto problémov je veľa. Keby sme zobrali onkológiu, každého by sme sem dali, by sme plakali všetci tri dni. Je to tajomstvo, prečo niekto je chorý a niekto je zdravý a niekomu sa darí, niekto zomrie skoro, niekto nie, je to tajomstvo. My kresťania na to tiež nemáme návod, ale je to tajomstvo, ktoré nerozriešime tu v parlamente.
No, iste zdravotníctvo je ťažký rezort, problémy sú dlhodobé, ale debata o zdravotníctve nikdy nezaškodí, a preto som sa ja prihlásil ešte pred desiatimi, či koľkými, desiatimi dňami do rozpravy, a už teda nechcem vycúvať, takže musel som to furt zlepšovať a teraz to bude možno najhoršie, ako to mohlo byť, keby to bolo v stredu minulú.
Teda nechcem byť len kritický, ako som už povedal, že je tam aj veľa pozitívneho, pracuje tam veľa poctivých, obetavých ľudí, metódy riešenia a lieky sa stále vylepšujú, ľudský vek sa stále predlžuje, ale aj skracuje, a neni to len vina lekárov, vôbec nie, ale aj našou vinou, zlou životosprávou, fajčením, alkoholom, naháňaním sa za peniazmi, kariérou, rôznymi privilégiami a tak ďalej atď. Čiže to je, napriek tomu sa každý rok o tri mesiace ľudský vek predlžuje. Čiže to je aj vďaka zdravotníctvu: novým metódam, novým liekom.
No, tak už som na druhej strane, neviem, koľko som už minul.
Ja chcem povedať pár slov k seniorom, potom chcem povedať niekoľko otázok z hľadiska radového občana a za tretie chcem si troška všimnúť prezidenta Kisku a jeho námietky, ktoré tuná vlastne neodzneli.
Ja často chodím medzi seniorov, je to aj mojou funkciou, ako predseda združenia, no, veľmi si sťažujú na postoj, častý postoj k seniorom, k starým ľuďom. Iste, starí ľudia sú niekedy precitlivelí, majú veľa chorôb, už sa ich nezbavia, sú už hrozní a tak ďalej, to je pravda, ale často sa s nimi zachádza zle, najmä keď už majú vážne choroby. Na toto mám veľa príkladov, a keby sme požiadali ľudí, aby nám napísali svoje skúsenosti starí ľudia, seniori zo zdravotníctva, tak to čítanie by nebolo dobré. Možná nie všetko by tam bolo stopercentné, ale naozaj je to tak. Kto nemá nejakú známosť, kto mu tam nezavolá, kto proste nepoprosí o špeciálnu starostlivosť, tak často to má veľmi zlé. No a v tomto smere najmä seniori, ale aj starí chudobní často nemajú peniaze na zdravotníctvo, na mnohé operácie, na drahé lieky, na zubárske zákroky. Ísť k zubárovi dneska, to treba zobrať doplnkovú pôžičku, ja neviem, prečo je to také drahé a prečo všetko sa skoro vlastne platí v keši. Radšej si dám vytrhnúť zub, to ešte donedávna bolo zadarmo, a nemusím platiť veľa peňazí, ale našťastie mňa sa to netýka. Našťastie ja málo chodím do nemocníc, Pán Boh mi dal ešte zdravie, možno zajtra to už nebude, a preto teda hovorím skôr toto z druhej ruky, ale aj z druhej ruky mojej rodiny.
Isto mnohí lekári a sestry dodržiavajú Hippokratovu prísahu, čo je veľmi vážna prísaha, zásadná, ale mnohí ju aj ignorujú, a ten, kto išiel na medicínu a nemá empatický vzťah k ľuďom, k tomu chudákovi, ktorý tam trpí, a proste napríklad chce rýchlo zbohatnúť, tak tam nemal ísť, zle spravil, no. Ja často hovorím prípad Gabyho Hoffmanna zo Sniny, to bol lekár, písal som o tom blog, aj v knižke som, v svojej jednej, o tom písal, ktorý, údajne aj jeho otec vymyslel penicilín, ale to je už iná história, dávno pred Flemingom, vedel o týchto, horúčku omladníc liečil, ale to tu nechcem spomínať, ale to bol príklad ľudového lekára, ktorý naozaj liečil, chodil medzi ľudí, vždy bol chudobný, zomrel ako chudobná myš. Ja som v Nitre mal takého, volá sa doktor Komár, to bol rodinný lekár, chodil atď., v živote tiež nebol bohatý, a toto bol môj ako ideál takého lekára obetavého, samozrejme, aj bohatého, nech si zaslúži dobrú mzdu za svoju dobrú prácu, ale musí byť humanisticky naladený, empatický a musí byť vždy na strane pacientov.
Oligarchia nepatrí do zdravotníctva, zdravotníctvo nie je biznis a v zdravotníctve sa nedá tunelovať, teda nemôže tunelovať, t. j. v slovenčine lepší výraz ako hyenizmus nepoznám, bohužiaľ, na toto je to troška kruté slovo.
No teraz pár slov k pozícii občana, snáď aj k tomu pánovi prezidentovi Kiskovi niečo poviem. Päť alebo šesť mesiacov pán minister je vo funkcii, ja by som očakával už nejaké zásadné systémové, aspoň pokus o zmenu. Ja som si teraz spočítal, že čo vlastne sme tu v parlamente mali, sme mali tri veci, pokiaľ sa pamätám, možnože i viacej. Zrušili sa poplatky za prednostné vyšetrenia, vzápätí Asociácia súkromných lekárov povedala, že vlastne tým pádom sa stráca 700 až 2-tisíc eur mesačne a že teda nebolo to len vnútorné riešenie, to ja neviem posúdiť. Za druhé sa zvýšili príjmy niektorých zamestnancov na základe zvýšenia minimálnej mzdy na rok 2015, to bola rutina, v podstate. A za tretie na protidrogové aktivity sa môžu dávať dotácie z MZV. No, o iných veciach neviem, ale toto v podstate boli také drobáky, ktoré keď vonku a v zdravotníctve horí, tak by sa očakávalo proste niečo aj zásadného. Už za toho polroka sa dá niečo spraviť, že došla tam nová metla, ktorá niečo robí.
Prezident Kiska, no, on aj sem došiel, mal pohovor, potom veľmi rýchlo reagoval, neviem, či mal ten prejav pripravený, ale ten prejav nebol hlúpy, lebo to, že povedal, že je tam príliš veľa škandálov a že vlastne len médiá na to upozorňujú, že nie kontrolné orgány, ktoré by po tom mali ísť, ale médiá upozorňujú a potom naraz je z toho škandál a hurá. Nebyť médií, tak všetko je stále v poriadku, no.
To, že pán minister, to mu už mnohí vyčítali, teda že pseudokauza a bežný biznis, to nemusel povedať, on sa snažil to už len zlepšiť, no, vtedy mu to ušlo. Nebola to pseudokauza, nebol to bežný biznis, no, to už nechcem to tu všetky cétečká spomínať.
To, že Kiska povedal aj, že nič sa neurobilo na zastavenie neefektívnych a nehospodárnych nakladaní peňazí v zdravotníctve, to je vážna výčitka. A to, že štátna poisťovňa preferuje súkromné zariadenia pred štátnymi, to je tiež vážne. Ja to neviem posúdiť, ale to sa mi zdalo vážnou námietkou, na ktorú by mal niekto reagovať.
Ja si myslím, že nedá sa len peniaze, peniaze dávať do zdravotníctva, to nesúvisí len s peniazmi. Podľa OECD alebo Európskej únie, nemám tu štatistiku rýchlo, ale sme na 9. mieste, čo sa týka počtu obyvateľov a peňazí, čiže peňazí je tam relatívne dosť, ale je to naozaj čierna diera, pretože sa to rýchlo minie, to už všelikto povedal a, bohužiaľ, koľko tam dáte, toľko sa rýchlo minie.
A ešte pár tých otázok na konci, čo sa týka občanov a zdravotníctva. No, premiér nedávno tu povedal tú vetu, a tá mi stále vŕta v hlave, že majiteľov Dôvery nepozná ani SIS-ka. Tak neviem, či je to pravda. Tu sa všeličo o tom vyprávalo, ale premiér nepovedal, že ich už pozná, a toto mi tak nejako vadí, že vlastne o mnohých firmách vlastne ani nevieme, kto je ich majiteľ. Krupica, ako je to možné? Jak je to možné? Keď je taký, ja som o tých atraktívnych "Curacaách" a neviem jakých spomínal tuná, ale nemôžme nepoznať majiteľov Dôvery. No.
Lieková politika. Nedávno sa niekto vrátil z Anglicka a dostal pilulku na každý deň v jednom sáčku. Lups! Jednu v pondelok, utorok, streda, štvrtok, piatok, zbohom. Tuná sa robí veľký biznis s liekmi, predpisuje sa, plytvá sa, vracajú sa tony liekov, proste reklama v televízii je obrovská, neviem, 47 mil. bola tuším vlani, ale raz som tu tie čísla povedal, mám ich. Čiže lieková politika je zlá a naozaj asi najviac dávame na lieky. A sa masovo vyhadzujú, proste každá babka má sáčok liekov a nechce ich jesť, lebo jej škodia.
Požiadavky na zjednotené preplácanie výkonov v zdravotníckych poisťovniach. Dlho sa o tom hovorí, možnože je to vybavené, ale mne sa zdá, že neni ešte, že keď, aby proste taká a taká operácia bola všade, ja neviem, či to je, ale mne sa zdá, že som to ešte nevidel, že konečne sa to vyriešilo, aby v každej poisťovni a v každej nemocnici bolo to isté financovanie.
Preplácanie zubárov som už spomínal. Chudobní chudáci sú na tom zle.
No a čo keby tak raz štrajkovali pacienti a nešli do špitálov? Tak neviem, či by potom začali štrajkovať lekári a sestry. Ale toto je vlastne hlúpa poznámka, neviem, prečo mi sem padla.
Vážení, ďakujem, neviem, koľko to bolo minút. Bolo to desať minúť. Tak Briximu sa ospravedlňujem. Len dneska máme hody v Svätom Jure, tak dôjdite, srdečne vás vítam, do Svätého Jura.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.4.2015 o 15:39 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za vystúpenie, bolo korektné, troška divergentné, ale dobre. Ja by som chcel zareagovať iba na dve veci, prvá je, že ste povedali, že pán prezident povedal, že Všeobecná zdravotná poisťovňa dáva veľa, viac alebo najviac, neviem, čo bolo povedané, na súkromné zdravotnícke zariadenia, a povedali ste, že nikto na to nereagoval. Reagoval na to generálny riaditeľ Forai, ktorý to vysvetlil, skúste si to stiahnuť, je to na téme dňa, pozrite si to ešte, tie čísla sú úplne jasné.
A potom som ešte sa chcel vyjadriť k tomu, že ako je seniorom zle a že si musia nájsť nejakých známych na to, aby sa niekde o nich starali alebo čo. Ja by som chcel povedať, že mne ako lekárovi naozaj je smutno z toho, že sú tu kauzy úplatkov v zdravotníctve za lekárske výkony, naozaj, necítim sa s tým dobre, nie som s tým stotožnený. Ale máte naozaj tú predstavu, že lekár, ktorý je dobrý odborník a je vyhľadávaný, operuje inakšie alebo stará sa inakšie o pacienta, ktorého mu niekto poslal, vybavil, zavolal, dal mu peniaze alebo nie? To neexistuje. Tak lekár nevie pristupovať, stará sa, ak je dobrý lekár, stará sa o každého pacienta úplne rovnako.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 15:49 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pán poslanec Mikloško, milé vystúpenie ako obyčajne. Mám tiež poznámku k tomu uprednostňovaniu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a myslím si, že je kľúčové rozdeľovať ich na efektívnejších a menej efektívnych a nie podľa vlastníctva.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 15:51 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
K pánovi Balážovi, doktorovi, si ho ctím a vážim, keď nám tu vyšetroval srdce, bol veľmi empatický, ale ďakujem mu za to. No, ja, bohužiaľ, sa mi zdá, že veľmi často treba telefonovať, idem do tej nemocnice, zatelefonuj tam, tak, bohužiaľ, nemám tých známych medzi lekármi mnoho, ale občas to robím a pomáha to, že už vedia, že tento pacient je troška iný, proste, no. Bohužiaľ, to dneska takto chodí, no.
A čo sa týka konvergencie, divergencie, no, tak ja mám také, už po desiatich dňoch sa mi to troška zdivergovalo, to je pravda, horšie je, keby to oscilovalo, to je najhoršie v matematike, keď to osciluje hore-dole. Konvergencia je to, keď ide to k nejakému záveru, čo možno nešlo, divergencia, keď to trocha nejde k tomu záveru. Tak ja som nechcel ani nejaké závery robiť, aj tak by tu neprešli, ale chcel som len spomenúť, tak asociatívne, niektoré problémy, ktoré sa mi zdajú byť v zdravotníctve dlhodobé, a treba o nich debatovať. Čiže som vďačný, že sme si mohli dneska troška podebatovať, aj keď je piatok, a teda už všetci by radi išli domov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 15:51 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:53

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

90.
Vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne, kolegovia, je už taká zvláštna atmosféra nielen preto, že je piatok, ale aj po tomto zápase-nezápase, kde ste nás vyzvali na boj a nechali ste prvé kolo ratlíkov, aby nám ohrýzali achilovky, a potom ste zdupkali, hodili ste ručník do ringu a čo ako? Jaj, jaj, sa nám to zbiera.
Prosím vás, znova sme tam, kde sme vždycky v piatok, toto je typický piatok, takže neviem, čo mala znamenať tá hra, ktorú ste tu hrali tak hodinu dozadu, že ste sa tu fotili všetci, akí ste poctiví v dochádzke. To je jeden z tých lepších piatkov, ktorý tu kedy bol.
Ja ešte, dovolíte, upozorním na jednu vec, pani predsedajúca, bod 7 § 24 Program schôdzí: „Interpelácie sú pravidelnou súčasťou programu schôdze Národnej rady.“ Ešte raz? Ešte raz: "Interpelácie sú pravidelnou súčasťou programu schôdze Národnej rady." Prosím vás pekne, veď sme si to odsúhlasili, že budú, že teda ste prišli na to, že majú byť, tak budú. Viete, v zmluvných vzťahoch, k tomu, myslím, hovorí, že kogentné ustanovenie, že niečo, čo tam musí byť. Je veľká zmluvná voľnosť, ale niečo tam ergo musí byť. Musí tam byť aspoň, kto kupuje a kto predáva, proste niečo tam musí byť. Ak sme raz definovali v zákone – kde sú titani, strážcovia rokovacích poriadkov? –, že v programe schôdze musia byť interpelácie, tak jak môžte o tom dať hlasovať, že nebudú? Ja nerozumiem.
Viete, neviem, či existuje impeachment na parlament, hej, že či sa dá zažalovať parlament, že nedodržuje rokovací poriadok, ja neviem, či sa to dá. Ale ak raz je definované, že programom schôdze je, sú bod interpelácie, tak vy nemôžte dať hlasovať, že Zem je rovná? Ja viem, že si to môžte odsúhlasiť a pri vašich kolegoch by som sa tomu ani nečudoval, ale to samotné hlasovanie by malo byť nulitné. Už okrem toho, že cítime, že nie je rovná. Vy nemôžte dať hlasovať o niečom, o čom nemôžte dať hlasovať, aj keby ste to ergo schválili. Vy nemôžte dať hlasovať o tom, že som Rumun. Nemôžte! Lebo nemôžte, o niektorých veciach nemôžte dať hlasovať proste z jedného princípu. Nemôžte dať hlasovať o tom, že nebude bod interpelácie.
Pán Susko, veď vy tiež, myslím, učíte. Abo neučíte? Ja už ani neviem, kto tu všetko učí z vás, tu už učia všetci. Prosím vás, potom tak vyzerá to školstvo. Naozaj nemôžte dať hlasovať o niečom, o čom nemôžte dať hlasovať, ergo aj keď to hlasovanie prejde a budete hovoriť, však prešlo to hlasovanie. Nemôžte dať o tom hlasovať. Nemôžte dať hlasovať, že 55. schôdza bude 79. schôdzou, lebo je to stále 55. alebo koľká schôdza. Nerozumiete tomu?
Tak kde sa mám teraz sťažovať, že nebolo mi umožnené dať interpeláciu? Dobre viete, že ja mám rád interpelácie. Chcel som interpelovať o hrade, chcel som interpelovať o archeologickom výskume, chcel som interpelovať o úžerníkoch, chcel som interpelovať vládu. Bola schôdza, mám na to právo. Vy ste ma oňho pripravili. Kde sa mám sťažovať? Nie mňa, ale voličov, ktorí mňa volili. Ako môžte dať hlasovať o tom, o čom nemôžte dať hlasovať? Prosím vás pekne.
Čo teraz idete s tým urobiť, pani predsedajúca? Máte na to nejaký rozumný návrh? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, je rozprava 50. schôdze, poprosím vás, aby ste, aby ste...

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Prosím vás, ja keď si sem donesiem magnetofón a pustím si sem môj milovaný Depeche, no tak budem si ho púšťať hodinu, to je menší, menší problém ako to, čo ste urobili teraz! Čo tu na mňa skúšate, o čom mám rozprávať? Ja tu už, naozaj môžem si tu urobiť diskotéku, keď vy si z toho robíte parlamentu, čo robíte. (Reakcie z pléna.)
Ustanovenie, o ktorom nemôžte dať hlasovať, dáte o ňom hlasovať, a ešte sa tešíte, že jak ste to zvalcovali. To sa nedá proste. Nedá sa povedať, že Košice nie sú na Slovensku, poďme o tom hlasovať, nedá. Nedá! (Reakcia z pléna.) No tak.
Prosím vás, zdravotníctvo, ja budem krátky. Veľa bolo povedané, je a kolega má ten dobrý výraz, že perfídne. Naozaj je perfídne zarábať na zdravotníctve a sú oblasti, kde možno to znesie, hej, ale že zrovna, že zrovna do tejto oblasti. Ja som sa, teda objavujem ten svet z toho zdravotníctva, myslím si, že trošku rozumiem takým princípom, že proste nejakého takého základného vytvárania hodnoty. Lebo o tom je celé podnikanie, že vytvoríte určitú nadhodnotu a z tej nadhodnoty zaplatíte, čo treba, ostatok je váš. Zdravotníctvo je v tomto špeciálne, že, lebo to je také divné, to je taký divný mechanizmus, mi to pripadá niekedy jak Hlava XXII, to bol, myslím, Yossarian, nie, niektorý kupoval tie vajcia za dva centy, predával ich za jeden cent a ešte na tom zarobil. Nikto nevie, ako sa to dá, ale niekedy mi, čiže objavujem ten svet, že ako to vlastne tam funguje. A naozaj sú tam také zvláštne parametre, ktoré sa nedajú ani uchopiť.
Ale podľa mňa, keby sme vychádzali z tej základnej, bázickej logiky, tak niečo fungovať musí. Ja poznám jedného riaditeľa jednej súkromnej nemocnice, ktorý vychádza, ktorý nepýta od štátu. Nepýta, že nenagúľa nejaký dlh a potom si vypýta od štátu peniaze. Hej? Proste a teraz poďme prípadne spolu, ja si myslím, že keď vyoperujú žlčník v tej nemocnici a vyoperujú aj v štátnej, podľa mňa je to stále ten istý žlčník. Viete, nemá ten žlčník, ktorý vyoperujú v štátnej, dve tony, že majú alebo ja neviem, že tam musia mať tridsaťpäť lekárov, a kdežto v súkromnej stačia dvaja lekári na vyoperovanie. No podľa mňa aj tá, čo sa bránime tomu, že v zdravotníctve neplatia niektoré princípy, podľa mňa v určitej miere, samozrejme, platia. Tak potom mi len niekto, prosím vás, prezraďte, že zač je toho loket, tento český výraz ma napadá, že, že je to tak. Prečo jedna súkromná nemocnica a dokonca neni ani že tvrdo majiteľsky akcionársky riadená za účelom zisku, tam sú vlastníci mnísi, prečo dokáže byť sebestačná, prečo nepýta od štátu? A prečo niektoré nemocnice proste len vytvárajú to, že, že daj, a čakajú, že kedy to už príde to oddlženie, kedy to už príde, a niekto im šupuje tie lieky, šupuje im nejaké tie zariadenia, lebo vedia, že raz síce s dlhou splatnosťou, ale zaplatené to bude.
Ja k pánovi ministrovi existujúcemu poviem, čo som aj naznačoval, a to poviem ešte raz, však niekedy opakovanie je matka múdrosti. Prosím vás pekne, minister, ktorý donesie sem návrh a ani sa nezačuduje a zdá sa mu to logické a zdá sa mu to normálne, že zbúra funkčnú nemocnicu, na jej mieste postaví novú nemocnicu, o kilometer ďalej vzdušnou čiarou má skelet nefunkčnej nemocnice a s tým nič neurobí, podľa mňa je nie dobrý minister. Keby tam aj v tej dôvodovke nebolo nič, tak toto je pre mňa osobne dôvod zlého manažérskeho riadenia. Prosím vás, minister je exekutíva, exekutívna funkcia, ten, čo by mal tomu rozumieť. Ak niekto príde s tak blbým návrhom a ešte si od štátu tohto, od ľudí tohto štátu vypýta 3 mil. eur, to znamená, niekde na úrovni 90 mil. starých korún, prípadne, dôchodcovia, ktorí to pozeráte, 90 mil. korún stála taká, asi taký štós papierov, ktorí poradili nášmu ministrovi, že čo má doniesť do parlamentu a obhajovať to, že nefunkčný skelet nemocnice, ktorý, musia s tým niečo robiť, nechajú tak, nedá sa adaptovať, jediná možnosť ho je len zlikvidovať. Ale čo urobia? O kilometer ďalej funkčný areál nemocnice zbúrajú a tam postavia tú novú nemocnicu. A v tom funkčnom areáli nemocnice tie adaptačné náklady na to, aby z tej nemocnice spravili veľmi pekný a veľmi veľký a veľmi potrebný areál pre dôchodcov seniorov, lebo všetci raz budeme, tak to ani nikoho nenapadne? To už len keby nič iné, tak len kvôli tomu si pán minister zaslúži odvolať. Lebo to je z môjho pohľadu, to ako keby u mňa niekto kúpil vrecko cementu za cenu Fabie. S takou hlúposťou, a ešte by sa postavil predo mňa a povedal, že, že sa mu tá cena pre tú chvíľu stala primeraná.
Viete, to je, že vraj ste to, ani trošku ste sa nad tým nezačudovali.
Keď chce niekto zarábať, to patrí k tvoriť, ono určite malo byť k tvoriť a z tvorby zarábať. Niekto to má tu pomýlené, niekto chce len zarábať a je mu jedno z čoho. Prosím vás, vynechajte prípadne to zdravotníctvo. Vynechajte všetci tí, viete, to nie sú že tí jastrabi, hej, že to nie sú tí, to sú lumeni. Vynechajte prípadne zdravotníctvo. Nechajte zdravotníctvo bokom. Prosím vás, nechajte zdravotníctvo, nech, nech prežije to ťažké obdobie, do ktorého ide. Choďte tam, vyrobte nejakú aplikáciu, vymyslite nejaký, ja neviem, niečo proste urobte, čo môžte predať, ponúknuť, nechajte zdravotníctvo na pokoji. Toľko, toľko ľudí sa nasoslo, toľko ctihodných občanov sa nasoslo na tento biznis.
Prosím vás, jeden príbeh vám poviem. Pre Všeobecnú zdravotnú, pre štátnu zdravotnú poisťovňu pre rok 2015 dodávajú lieky dve firmy. Hej, to bude zase náhoda jak vyšitá! Medical Group a - Transmedic? - Transmedic. Jedna dodáva za 15,2 mil. eur, druhá za 15,3 mil. eur. Samozrejme, obidve sú z Bystrice. Viete, to je akože normálne, že teda sa podelili, že ty za tých 100-tisíc, bohvie, či sa nepohádali kvôli tomu rozdielu, hej, lebo 15,2 a 15,3, rozdiel 100-tisíc eur. Bohvie, jak to tam prebiehala, tá strategická dohoda. A čo čert nechcel, ešte aj tá náhoda, že jeden z nich vlastní hotel Urpín, druhý z nich vlastní kino Urpín a stretávajú sa raz za dva roky, lebo majú spoločné parkovisko. Prosím vás, to naozaj hovorte ľuďom, čo seno žerú. Fakt.
Prosím vás, to nemôžte urážať ľudí, že, že to je proste tak. To je proste jedno nechutné, jedno nechutné zmanipulovanie celých tých procesov, kde také niečo ako, ako spravodlivá súťaž ani nevideli, nechyrovali. Tí ľudia ani nevedia, čo to je. Oni si to pletú s Indulónou. Prosím vás, to naozaj nemôžte takto prostredie znesvätiť! Nemôžme proste, že, a ľuďom poviete, že, že plus-mínus by to tak malo byť.
Ťažko k tomu, viete, ale čo môžte v tomto prostredí, kde, kde neváhate odsúhlasiť, že Košice nie sú na Slovensku. Čo máte, čo máte k tomu viac povedať? Ja verím, že my skončíme teraz Váhostav, verím, že sa pustíme do ďalších tém, budeme vám hrýzť ten zadok dovtedy, kým sa nespamätáte.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.4.2015 o 15:53 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:04

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

94.
Ja by som nadviazal na pána poslanca Hlinu, pretože nemám veľmi dobrý pocit z toho, akým spôsobom sú vedené posledné schôdze, aj z toho, čo pán predseda hovoril, že parlament môže urobiť čokoľvek v zásade, čo sa mu zachce, podľa mojej mienky nie. Parlament je štátny orgán a je tým pádom viazaný ústavou a zákonmi. Nemôže robiť, čo chce, ale len to, čo mu ústava, zákony umožňujú. A na to upozorňoval pán poslanec Hlina pri rokovacom poriadku. Parlament nemôže robiť, čo chce. Parlament nie je súkromnoprávny subjekt, ale verejnoprávny a to je veľmi dôležité.
My tu už dva týždne nerokujeme o problémoch ľudí, ale o problémoch oligarchov. Konkrétne o probléme jedného oligarchu pána Širokého. A ak spomínal aj pán predseda nedávno, že bude, bude prísnejšie dodržiavať rokovací poriadok, tak by som vás chcel upozorniť, že by bolo fajn, keby rokovací poriadok sa dodržiaval úplne presne voči každému poslancovi. Nie sú dva rokovacie poriadky, v ktorých je napísané, jeden umožňuje zápasenie gréckorímskym štýlom pre opozičných poslancov a voľný štýl pre koaličných. Predsedajúci schôdze, akonáhle predsedá schôdzi, by mal byť niečo ako nestranný arbiter. Nemal by mať politickú nálepku. A je mi ľúto, že častokrát sa stáva, že má politickú nálepku predsedajúci schôdze, že uplatňuje iné pravidlá napriek rovnakým zákonom pre koaličných a opozičných, a to si myslím, že je, čím sa spreneveruje svojmu poslaniu pri predsedaní schôdze.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 16:04 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pán poslanec Hlina, berte to s kúskom vtipu. Pripomenulo mi toto vaše vystúpenie vás, keď ste na vystúpení, myslím, že pána poslanca Chrena vystúpili s tým, že si mohol odpustiť svoje vystúpenie, keďže nerozumie veci a že vyzerá ako chrobák Truhlík. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 16:06 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video