54. schôdza

16.9.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 9:08 hod.

JUDr. Ing.

Otto Brixi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:04

Ján Hudacký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka.
Som veľmi rád, pán kolega, že si zdôraznil niektoré aspekty v súvislosti s tým skráteným legislatívnym konaním, ktoré môžu byť, samozrejme, buď rizikové pre našu krajinu, respektíve porušujú niektoré možno a sú na hrane, ako ste spomínali, ústavnosti.
Ja by som chcel zdôrazniť hádam jeden fakt, ktorý tu nebol spomenutý, a to je, že každá krajina, ktorá chce byť kredibilnou, musí, samozrejme, dodržiavať, a vláda, samozrejme, a aj občania krajiny dodržiavať existujúce zákony. Ja si myslím, že zákony, ktoré súvisia povedzme s vykupovaním pôdy, vyvlastňovaním pôdy, v podstate či je to ten pôvodný stavebný zákon, alebo ďalšie súvisiace zákony, musia byť rešpektované prakticky aj potenciálnymi investormi a aj inštitúciami štátnymi, verejnými. A je len dobré, keď krajina povie aj tomuto potenciálnemu investorovi, akokoľvek významný je, v tomto prípade Jaguar, že žiaľ, ale musíte v podstate prejsť štandardnými procedúrami, ktoré sú tu.
A ja vám garantujem, že takéto veľké spoločnosti, ako je Jaguar, tak ďaleko viac budú rešpektovať túto krajinu, pretože servilné správanie voči všetkým tým možným investorom a tak ďalej len poškodzuje dobré meno Slovenska. Áno, však choďte na Slovensko, zamávajte v podstate nejakou dobrou ponukou a oni vám urobia v podstate dokonca aj zmenu ústavy, keď bude treba.
Však nechajme v podstate týchto potenciálnych investorov, nech rešpektujú štandardné procesy v tejto krajine, a ja vám garantujem, že oni neodídu. Oni neodídu. Nemusíme sa báť. Oni vyčkajú. Keď doteraz vyčkali, aj teraz vyčkajú. Takže buďme trochu hrdí na túto krajinu, na naše zákony, na našu legislatívu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 9:04 hod.

Ing.

Ján Hudacký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:07

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Keď barmanka nevie urobiť zmluvu, to nie je až také zlé. Zlé je, keď právnik nevie urobiť zmluvu, a najhoršie je, keď tí najneschopnejší to aj učia. To je podľa mňa problém a to je problém tejto krajiny.
Ja chcem povedať aj inú vec, že, pán minister, vy ste tu v utorok svoju Santa Mariu, vlajkovú loď, tesne pred poslednou ranou z milosti ste ju stiahli do prístavu, celý ten váš stavebný zákon slávny. A ja som si ho pozrel. V tom stavebnom zákone predloženom nebolo to, čo teraz navrhujete. To znamená, že vy ste v utorok ešte nevedeli? Čiže až v stredu ráno na vládu to došlo? Viete, to je, to svedčí o tej vašej systémovosti práce. To znamená, my by sme, keby sme teda, neboli ste to zbabelo stiahli, tak v utorok by sme schválili slávnostne nový stavebný zákon a vo štvrtok ráno by sme tu sedeli a už by sme ho novelizovali. Ja neviem, ja už prípadne aj na takúto skutočnosť upozorňujem, takú akože absurdnú.
Čiže vláda nevedela v utorok ešte, keď, veď to tu mohla dať pozmeňovák. Veď tu máte takých podržtašiek dosť, tu mohol dobehnúť s tým pozmeňovákom, a ešte by sa škeril, že jak to všetko vybavil. To ste nevedeli?
Čiže by sme, by ste nás, lebo aj my sa strápňujeme, viete, lebo ľudia povedia: Ten parlament, pozri, akí sú v tom parlamente. Aj mňa strápňujete s tým, že tak to robíte, pán kolega, áno. Áno, lebo vy sem donesiete v utorok jeden zákon a vo štvrtok ho chcete novelizovať, keby vám to bolo prešlo. (Reakcia z pléna.) To je ten istý zákon. To je stavebný zákon. To je stavebný zákon, lebo v tom novom stavebnom zákone, ktorý my by sme v utorok schválili, ste územné rozhodnutie nemali vyňaté. Nemali. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 9:07 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:08

Otto Brixi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca.
Pán kolega Zajac, no u vás sme zvyknutí na pomerne slabé vystúpenia, ale mám pocit, že teraz ste podliezli aj seba samého.
Neviem, ako to bolo za vlády KDH, lebo ja si to len tak veľmi matne pamätám, ale viem, že za oných čias sa tu až tak, keď ste vy boli vo vláde, investori nepredháňali v tom, ktorí na Slovensko prídu, kde prídu a za akých podmienok prídu. Ste nás tu teraz školil ako malé deti o tom, že ako má vyzerať ústava, ako majú vyzerať zákony, či my podliezame nejakú legislatívnu latku alebo nepodliezame.
Pán poslanec Zajac, vy ste čo, jeden zo 150 ľudí, ktorým by malo na tejto krajine záležať a namiesto toho ste absolútne deštruktívny voči tomu, čo sa v tejto krajine deje. Mali by ste byť prvý, ktorý by mal tlieskať ministrovi dopravy, že vôbec tu takýto investor prišiel a že tu vôbec má niekto záujem podnikať, keď vidí takých ľudí, ako ste vy, ktorí sedia v tomto parlamente.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 9:08 hod.

JUDr. Ing.

Otto Brixi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:09

Zoltán Daniš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

20.
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca.
Vážený pán kolega Zajac, hneď úvodom chcem nejako proklamovať, že na rozdiel od teba rozhodne podporím tento návrh vlády. Nemusím snáď tu vysvetľovať nikomu, že Slovensko potrebuje práve takéto významné investície, že to skutočne vyvolá ďalšie multiplikačné efekty, a nielen v tom regióne, ale na celom Slovensku.
A práve preto je potrebné pomôcť tomuto procesu, aj jasne sa tu deklaruje, že ide o skrátenie povoľovacích procesov územného stavebného vyvlastňovacieho konania, konania v oblasti odňatia pôdy, práve o toto ide, aby sme pomohli, aby sme urýchlili tieto procesy. Ty si veľa času venoval práve tej skutočnosti, žiaľ, stalo sa a 70 takýchto vlastníkov pôdy naletelo takýmto podvodníkom. Mimochodom, sa to rieši, zisťuje sa, právna pomoc sa dáva tým ľuďom, uvidíme, ako to celé skončí.
No a ešte jednu poznámku. Pavol, ty si už predsa skúsený v tejto oblasti, tak snáď vieš dobre, že pokiaľ nie sú veci uzavreté, nemôže nikto očakávať pred podpisom zmluvy, že sa bude zverejňovať, koľko to bude stáť.
A už tá poznámka, že to malo byť tam alebo onam, tak to už snáď tiež vieš, že v prvom rade má hlavné slovo investor, čiže rozhodne vás chcem, vážení priatelia, požiadať, aby sme podporili toto skrátené konanie.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 9:09 hod.

Ing.

Zoltán Daniš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:11

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom, ktorí na mňa reagovali a nech mi prepáčia, že sa budem venovať pre krátkosť času iba dvojici Brixi, Martvoň.
Pán kolega Brixi, prosím vás, choďte do Kechneca a pozrite sa na tých investorov, ktorí tam prišli. Za ktorej vlády? Prosím vás, spamätajte sa, po Mečiarovi prvá Dzurindova vláda tam spustila priemyselný park. Choďte sa pozrieť, aký je plný, a spočítajte si tie firmy! Spomeňte si na investíciu Peugeota, Kie, Samsungu, takto by som mohol ďalej pokračovať. Čo ste si vy dovolili povedať, že za našej vlády neprichádzali investori? Spamätajte sa, spamätajte sa a choďte do Kechneca a hanbite sa vy, čo tu hovoríte!
Pán kolega Martvoň, ja som povedal, že tá s. r. o. sa tvárila ako štátna inštitúcia, čo využila na to, že starší ľudia boli takto zneužití a predali tieto pozemky veľmi, veľmi lacno. A tá firma, tá eseročka nemusela zverejňovať tie zmluvy na internete, za ktoré odkúpila od ľudí tieto pozemky. V tom sa zásadne mýlite. To musí zverejňovať iba štát, štátne inštitúcie, verejné inštitúcie, ale tá eseročka po tých 40 halieroch čo vykupovala, to nemusela zverejňovať. A v tom táto, celé toto okolo tejto investície smrdí.
Tu nie je problém s tou investíciou, že by sme ju nechceli, tu nie je problém s Jaguarom, tu je problém s tým, čo deje na Slovensku, čo slovenské štátne inštitúcie a spriatelené eseročky robia s touto inštitúciou, že to smrdí, že tu chce niekto zarobiť na tom, špinavý kšeft urobiť okolo toho, v tom je problém!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 9:11 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:13

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda Národnej rady, vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, je fakt trošku úsmevné dnes tu riešiť v skrátenom konaní novelu stavebného zákona.
Kolegyne a kolegovia zo SMER-u, do tejto krajiny za predchádzajúce roky prišli investície: Volkswagen, Peugeot, Kia či Kechnec, tak ako povedal kolega Zajac. Ani v jednom jedinom prípade nebolo treba šliapať po vlastníckych právach, nebolo potrebné, treba prijímať takýto návrh zákona v skrátenom konaní a dá sa zrealizovať.
Kladiem si otázku, aký kšeft alebo aký biznis v tom je, že SMER je ochotný prísť s takýmto návrhom zákona a riešiť to cez kolená v neprospech občanov. Musím povedať analogicky, za prvej Ficovej vlády bola jedna kauza, kde unikli informácie a niekto na tom zarobil. Bolo to pri výmennom kurze. Dnes, paradoxne, takým istým spôsobom unikli informácie a zarobila nie tetka pri Nitre na tom, že má pôdu a môže ju predať a zarobí a bude mať celá rodina, bude sa z toho mať dobre, nie, ale špekulanti.
Pýtam sa, potrebujeme tento zákon v zrýchlenom konaní prijať len preto, aby tento kšeft s pozemkami mohol byť posvätený? Pretože nič iné nerobíte. Keď toto sa prijme, tak bez stavebného povolenia bude možné pristúpiť k realizácii. Nebude treba vyňať pozemok z pôdneho fondu, lebo na vyňatie z pôdneho fondu doteraz bolo treba súhlas územného rozhodnutia a stavebného povolenia. Teraz ho idete vypúšťať. Prečo? Aby ste to urýchlili? Aby sa vlastníci, jednoduchí malí vlastníci sa nemohli brániť a nemohli sa uchádzať o svoje peniaze?
Druhým paradoxom, ktorým chcem povedať, že táto vláda sa hrdo hlásila ústami ministra pôdohospodárstva, že treba ochraňovať slovenskú pôdu. Dnes vláda Roberta Fica jeden z najúrodnejších pozemkov pri Nitre ide darovať Indom, rozvojovej krajine, preto, aby tam postavili fabriku. Darujete im ho. Oni ho nebudú mať v užívaní, oni ho budú vlastniť. Keď sa rozhodnú, že odídu, automaticky táto pôda zostane pre nich a môžu ju predať.
Robert Fico pred pár týždňami vyhlasoval, že pôdu treba chrániť a predaj zahraničným treba zakázať v Ústave Slovenskej republiky. Tristo hektárov nemôžu ľudia predať zahraničným, aby zarobili na tom peniaze, ale Robert Fico darovať môže. Zamysleli ste sa nad tým? Ako pristupujete k jednoduchým občanom? Všade na bilbordoch SMER hovorí, že robíte pre ľudí. Ja si myslím, že robíte pre ľudí, ale len pre kšeftárov SMER-u. Úprimne musím povedať.
Jednoznačne je treba povedať, že česť, národná hrdosť a národnohospodárske záujmy pre Roberta Fica a politickú stranu SMER končia pri rozkrádaní verejných financií. Ani v zdravotníctve nie je prioritou liečenie a pacient, ale drahý nákup CT či výhodné zmluvy pre tetu Anku, ktorú už ani šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nemôže skontrolovať, lebo je v konflikte záujmov. Rovnako to bolo aj pri Váhostave. Priorita nebolo riešenie malých dodávateľov Váhostavu, ktorí nedostali zaplatené, ale pomôcť sponzorovi SMER-u. Rovnako pri ochrane pôdy, v tomto prípade neochraňujete pôdu, vytvárate priestor, aby pôdu mohli dostať v Nitre zahraniční. Kde je záujem o sebestačnosť? Nikde.
Úprimne je treba povedať, že keď treba významnú investíciu, aby sme vytvorili pracovné miesta, súhlasím s tým, ale za takú veľkú pomoc, ktorú dostane od vlády Jaguar, tak si táto vláda mohla povedať, kde si ich vie predstaviť. Ja osobne som hlboko presvedčený, že tým, že to pôjde do Nitry, sa rozdiely medzi jednotlivými regiónmi nieže znížia, ale ďalej prehĺbia. Úprimne je treba povedať, že z Rimavskej Soboty a z Revúcej tam nikto dochádzať nebude. A keď, tak odídu tí, ktorí sú práceschopní, a toto územie ostane vyľudnené. A zostanú tam takí, ktorí nie sú schopní a nebudú schopní do budúcna formovať hospodársky život v danom regióne, a za to nesie tiež zodpovednosť táto vláda.
Keď už ho chcete riešiť, tak, prosím, riešte. Ale ešte raz musím zopakovať, nie je žiadna potreba riešenia tejto otázky v skrátenom konaní. V tejto krajine za štandardných podmienok, ktoré platili a platia ešte dnes na území Slovenskej republiky, sa dali zrealizovať investície ako Volkswagen, Peugeot, Kia či ďalšie a nepotrebovali sme ísť do takéhoto zákona.
Bližšie, prečo je to zlé z hľadiska technického riešenia, sa vyjadrím pri samotnom návrhu zákona, keď o tom budeme rokovať. Ale ja by som navrhoval, aby pán minister aj v tomto prípade – rovnako ako v utorok – keby za mnou vystúpil a stiahol tento návrh na skrátené konanie a samotný zákon tiež.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.9.2015 o 9:13 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:20

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Simon, viete, ja by som pochopil, kebyže za MOST - HÍD vystúpi niekto, kto v podstate neni poznačený žiadnou kauzou, ale vy aby ste sa vyjadrovali k skupovaniu pôdy, keď vaši nominanti boli na Slovenskom pozemkovom fonde v minulosti a mali tam viaceré kauzy, vy, ktorý ste musel vysvetľovať predaj dreva určitej spoločnosti s odôvodnením, že kebyže to idete cez elektronickú aukciu, tak by to skúpili zahraničné spoločnosti, všetko to drevo, čiže preto ste to museli Tatra Timberu posunúť, tak jednoducho je to celé smiešne.
Tu chcem poukázať na to, že nejaká súkromná spoločnosť pri určitej verejnej informácii, ktorá prenikla na verejnosť a o ktorej sa aj hovorilo, začala niečo skupovať, tých ľudí nikto nenútil, aby im to predali. Mohli vyčkať. To bolo to isté, ako keď Fedor Flašík kupoval alebo kúpil pozemky pri Kii na základe verejnej informácie, aby znemožnil Dzurindovi tam potom robiť určité kšefty. Ale jednoducho tým chcem poukázať na to, že pokiaľ vyšlo najavo, že tá informácia, nejaká blízka informácia unikla z nejakého prostredia štátnej správy alebo samosprávy, lebo to mohlo aj zo samosprávy uniknúť, na to sú orgány činné v trestnom konaní. Možnože vyjde najavo, že to bol nejaký sympatizant MOST-u – HÍD, ktovie, kto to pustil. Ale v každom prípade toto vaše vystúpenie sa zaradilo do vystúpenia a la Hlina, z ktorého sa stal určitý štekajúci pes celého KDH.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 9:20 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:21

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Pán kolega Martvoň, prepáčte mi, ale musím na to zareagovať a poviem asi to, čo som sa naučil od svojej prastarkej, ktorá mi povedala, že z hlúpej diery len hlúpy vietor zaveje.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 9:21 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:22

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

30.
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, musím krátko k tomu vystúpiť a musím sa ospravedlniť, lebo som si to pozrel. Mal som tak pravdu na polovicu, čiže v pôvodnom návrhu, ktorý sem prišiel (obrátenie sa na ministra), tá vaša vlajková loď, to tam nebolo, pravdou však je, že v spoločnej správe to už bolo. Hej, čiže to beriem späť a naozaj pre túto chvíľu za toto sa ospravedlňujem, ale v pôvodnom návrhu to nebolo, zbadali ste sa až v spoločnej správe. Ale všetko ostatné sedí a platí. Rozstrieľanú Santa Mariu ste museli stiahnuť tesne pred tým, ako by dostala ranu z milosti.
Prosím vás pekne, ja v zásade nič, čo pomôže tejto krajine, nespochybňujem. Všetko, čo pomôže, nebudem deštruktívny, práve naopak, ja som vždycky sa opatrne k veciam vyjadroval, tak, aby to dobre dopadlo. Ja si naozaj myslím, že keď sem príde veľký, silný investor, tak niečo z toho zostane, aj keď im už budete kupovať aj toaletný papier do záchodov. Viete, že tá cena, za čo je asi pre iné krajiny neprijateľná, pre nás kvôli efektu tesne pred voľbami bude asi strašne vysoká, toho sa bojím. Stále si však myslím, že v tej záverečnej bilancii, bilančne to pre tú krajinu dopadne dobre, stále, i keď riziká, špeciálne keď to riadite vy, existujú.
Ja chcem len povedať, a ja som si vedomý toho, že my hovoríme o procesnej záležitosti, ale, presne ako povedal pán Zajac, ja už potom v prvom čítaní nevystúpim, čiže ja to zlúčim. Niektoré len krátko chcem naznačiť.
Čiže nerozporujem, nemám s tým až taký problém, že by územné rozhodnutie nebolo potrebné v prípade, že – a to treba ľuďom korektne povedať, že je to vtedy, keď je to strategický park, a to, čo je strategický park, sme si už definovali a definovali sme si, že strategický park je územie nad 250 hektárov.
Mňa však mrzí, že tam zostalo to, čo tam je, to znamená, že strategický park môže byť pre, nielen pre priemyselnú výrobu, ale aj služby a cestovný ruch. A to ja vyhodnocujem ako rizikové, hej? Čiže ja si nemyslím, že by pre služby a vedu a výskum; vedu a výskum na 250 hektároch nerobia pomaly ani v Silicon Valley, hej, a služby môžu byť všelijaké, hej? Čiže to ma mrzí.
Som úplne komfortný s tým, že strategický park, je to územie nad 250 hektárov vymedzené pre priemyselné účely. S tým by som mal absolútny komfort. Takže teraz sme tu na tom, ideme meniť to, že pre tento typ územia nie je potrebné územné rozhodnutie.
Pre potreby toho, že to má byť naozaj silný investor, v zásade môžme s tým byť, teda čo sa mňa týka, nemám s tým až taký rozpor. Bojím sa toho, že ako celá tá záležitosť dopadne. Už ani nie kvôli tomu, čo hovoril pán Simon, že komu zostane tá pôda pod dražovským kostolíkom, to už nevieme, lebo automobilka dneska je, zajtra neni. Viete, minulý týždeň mal Volkswagen hodnotu na burze takú, dneska má o polovicu menšiu. Hej, čiže automobilka nie sú Mojžišove dosky, to proste, ani Múr nárekov v Jeruzaleme, že bude stále. Čiže to sa môže meniť, avšak ak je teda faktom to, že pôda pod dražovským kostolíkom zostane investorovi, tiež si nemyslím, že to je to zrovna, čo je najnevyhnutnejšie.
A pri tej príležitosti spomeniem aj inú skutočnosť, ktorá tu zľahka zaznela, málokto sa jej venoval, spomenul ju pán Mihál. A to len upozorňujem ako na riziko. Pán Richter tu došiel so zákonom, kde menia nastavenie, že kedy je možné zamestnať cudzincov, a rozširoval z dvoch na päť rokov. Hej, pán Richter to obhájil, že to zase len súvisí s nejakými americkými manažérmi. No, americkí manažéri si tie pobyty vybavia, môže to súvisieť s niečím úplne iným. Hej, my vieme, že firma Land Rover je vlastnená indickým kapitálom, Indov je strašne veľa, sú to múdri ľudia, vzdelaní, pracovití.
Ja nechcem byť v tom zlý, my nevieme, čo je v memorande, a ja som sa na to pýtal, pán minister, my nevieme a predpokladám, že ani nám nepoviete, čo bude v memorande, ale do toho memoranda s Land Roverom sa kľudne môže dostať to, že tam môžu robiť, viete, dneska sa z Indie dostanete na Slovensko za desať hodín. Hej, čiže to nie je jak niekedy, že pol roka, a takisto sa aj vrátite za desať hodín.
Čiže on na to upozornil, ja som si to preveroval, áno, tie skutočnosti môžu byť také, že v konečnom dôsledku tam sa môžme čudovať, že keby náhodou nastala tá situácia, čo môže nastať, že nenahájrujete, nenájdete tých ľudí, však dneska neviete nájsť kuchára pomaly, nieto ešte človeka k CNC-čku alebo k nejakému, by som povedal, tak sa môže ľahko stať, že sa to nahradí proste kvalifikovanou silou z Indie.
Pán minister to tu doniesol, predlžujete to z dvoch na päť rokov.
To sú len také skutočnosti, ktoré dávam do pozornosti, aby sme nedopadli tak, lebo ja viem, že vy potrebujete zapichnúť veľkú vlajku pred voľbami, vy ste ochotní z našej krajiny urobiť semenište bezcitných cynikov, proste to, čo ste urobili zo Slovenska, celá Európa sa nám smeje len kvôli tomu, aby ste sa vrátili na 40 %, vy ste schopní uplatiť neviem ako, akým spôsobom niekoho, aby to držalo, že je tu ten Land Rover. A keď to rozmeníme na drobné, tak zistíme, že to možno nie je až taká veľká sláva, i keď stále ešte môžeme tak intunovať, že niečo tu ešte asi po nich zostane.
A skončím tým, že, vrátim sa k tej poľnohospodárskej pôde, a to je vlastne znova tá systémová záležitosť, o ktorej tu hovoríme. Vy sa tvárite, že prijímate zákony, vy sa tvárite, že prijímate zákony na ochranu proti úžerníkom. Vy sa tvárite, že prijímate nejaké iné zákony. Pamätáte si, jak sme tu prijímali zákon na ochranu poľnohospodárskej pôdy? Pamätáte si, jak sme ho tu prijímali? Ja si pamätám, veď keď niekto chcel kúpiť poľnohospodársku pôdu, tak musí to byť zverejnené na nejakom registri u Jahnátka. A ja teraz, tu sa teda, že kúpili, nejaké čašníčky kúpili, neviem kto kúpil nejakú pôdu. Pracovalo sa podľa toho zákona, ktorý sme tu schválili? Boli tie zmluvy zverejnené mesiac na registri? Prihlásil, lebo mali byť zverejnené, prednostne mal niekto v rámci katastra to kúpiť, ja neviem, či všetky tieto náležitosti boli splnené, lebo v ten daný moment to bola poľnohospodárska pôda.
Ja som sa tým teda až tak nezaoberal, len mňa zarazilo to, že niekto obehol nejakých dôchodcov na vozíčku, viete, to zas musí len niekto, to len zas niekto dokáže. Hej, že proste tých starých, biednych ľudí obehne proste. Hrču peňazí v zadnom vrecku, to naozaj, to sú, kolegovia, všetko fakt, že skvostní, naozaj ctihodní občania! Ale podľa mňa to nemalo prebehnúť tak jednoducho, lebo však to malo visieť u Jahnátka na tom jeho registri. Ja neviem, či to tam viselo, neviem, či sa mal možnosť prihlásiť niekto vlastný, mal prednostné právo. To dávam prípadne do pozornosti aj tým ľuďom, ktorí ich obabrali, že tie zmluvy by podľa toho zákona, ktorý sme tu my schválili a ktorým ste sa vy bili do pŕs, že jak ochraňujete poľnohospodársku pôdu, by v zásade mali byť všetky neplatné, lebo keď neboli zverejnené, kataster by ich nemal zapísať v žiadnom prípade, ak neboli u Jahnátka na registri.
Viete, čiže to sú fakt také tie veci, niekto by to tým ľuďom možno mohol poradiť, alebo povedzte pravdu, že prijímate zákony, ktoré neplatia. Prijímate zákony, ktoré neplatia. Čiže aj toto bol ten zákon, ktorý v zásade neplatil. Čiže ak mal ochrániť, neochránil biednu pani na tom vozíčku. Však ja som videl tie reportáže.
Nemám s tým až taký problém, poviem otvorene, aby sme kvôli tomu, že táto krajina potrebuje impulz, aby sme toto urobili a urobili to aj v skrátenom, ale otázniky tu sú a kolegovia už o nich hovorili.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.9.2015 o 9:22 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:31

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, no ja mám s tým problém, pretože my tu stále hovoríme, že budeme podporovať malých a stredných podnikateľov, a chcel by som vidieť, že kde máme ten veľký tok tých malých a stredných podnikateľov.
A pán Jahnátek svojho času, ako si spomínal, povedal, že bude ochraňovať poľnohospodársky pôdny fond, na to boli aj tie zákony, ktoré si tiež uvádzal. Veď si uvedomme, koľko máme priemyselných parkov nevyužitých, koľko hospodárskych dvorov nevyužitých, a my ideme na zelenú lúku. Ľudia, veď sa spamätajme! A môže to byť neviem aká investícia, pokiaľ nebudeme mať pôdu, nebudeme mať na čom dorábať obživu, tak tento národ skončíme, skončíme, ľudia boží, veď si to uvedomme! A môže, hovorím, tu byť neviem aká investícia, myslím si, že keby tie investície boli, stovky malých a stredných, vyrovná to, a verme našim ľuďom.
A to, že je to umiestnené v Nitrianskom kraji, to už ani nehovorím, pretože ekonomická výkonnosť východoslovenského kraja pred vstupom do Európy bola vyššia, ako je teraz. Takže východoslovenský kraj vstupom do EÚ nedosiahol skoro nič a ja sa hanbím ako poslanec Národnej rady, ktorý som z Prešova, že sme to takto dopustili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 9:31 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video