54. schôdza

16.9.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 11:39 hod.

Mgr. MBA M.A.

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:39

Juraj Droba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

95.
Prekvapím asi poslanca Mikloška, ale so záverom jeho vystúpenia sa stotožňujem. Myslím si, že je to skôr na edukácii, ako na ďalšom zákaze a prikazovaní. Mne sa; chápem, že je to európska smernica, asi veľmi nemáme na výber, ale 65 % plochy krabičky označenej varovaniami už pre mňa začína byť skôr za hranou. A nechcem sa dočkať toho, ako sme sa dočkali v niektorých krajinách ako Austrália, prípadne Kanada a podobne, kde parlament v snahe o nejakú politickú korektnosť a mysliac si, že koná v záujme verejného zdravia, odstránili absolútne možnosť odlišovania sa výrobcov cigariet svojimi značkami, čo v praxi potom znamená, že etablovaní výrobcovia, ktorí majú naozaj pod kontrolou výrobný proces, sa nemajú ako odlíšiť od šlendriánskych výrobcov, ktorí omnoho lacnejšie vyrábajú svoje cigarety a jednoducho na pulte budú aj jedny, aj druhé vyzerať úplne rovnako a ten spotrebiteľ si nebude môcť vybrať.
Takže som za to, aby sme, ak teda v tomto, nazvem to zvrátenom priemysle, lebo, samozrejme, ničí sa tým zdravie, ale zatiaľ je cigareta produkt legálny a tak sa k tomu aj musíme stavať. Ale som jednoznačne za to, aby sme brali ohľad na tých, ktorí ako-tak dodržiavajú tie pravidlá hry, a potom tých, ktorí zarábajú na tom, že silnejší konkurenti už sa nemajú od nich ako odlíšiť a profitujú z toho.
Takisto poviem pár slov k spotrebnej dani. Myslím si, že tiež keď pôjdeme do úplných extrémov, tak má to úplnú nepriamu úmeru a koreláciu s pašovaním cigariet. Takže dávajme si pozor na to, aby sme tú spotrebnú daň nezvyšovali nejakými veľkými skokmi, lebo to pašovanie sa vždy stane okamžite témou, akonáhle sa zdvihne cena cigariet o nejaké väčšie číslo.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 11:39 hod.

Mgr. MBA M.A.

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:41

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

97.
V skutočnosti je dlhodobým trendom v Európskej únii, a som veľmi rád, že Slovensko sa drží toho trendu, a povedal by som, že je na pomerne dobrých pozíciách, čo sa týka jednak ochrany nefajčiarov na jednej strane a na druhej strane, veľmi to jednoducho poviem, komplikovania života fajčiarov, aby si uvedomili, že fajčenie spôsobuje rad civilizačných ochorení a je príčinou skoršieho úmrtia, je príčinou mnohých foriem rakoviny.
Čiže tento zákon, o ktorom diskutujeme, ku ktorému vystúpil pán poslanec Mikloško, je zákon, ktorý má zvýšiť do určitej miery odpudivosť fajčenia pre ľudí, ktorí fajčia alebo ktorí uvažujú o tom, že by začali fajčiť alebo fajčia len tak príležitostne. Ale fajčenie je návyková činnosť, ktorá v budúcnosti môže viesť k tomu, že ten, kto raz začne fajčiť, bude fajčiť stále viac. Z tohto pohľadu ja podporujem tento návrh zákona.
My teraz môžeme, samozrejme, diskutovať o tom, že do akej miery je 65 % povrchu alebo obrázok lepší ako situácia, ktorá je v súčasnosti. A súhlasím aj s tým názorom, že je to predovšetkým vec edukácie mladej generácie, aby fajčenie bolo niečo neprirodzené a nie niečo, čo je ako trendy a čo treba robiť. Takže z tohto pohľadu ja tento vládny návrh zákona, samozrejme, takisto ako pán poslanec Mikloško podporím.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 11:41 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:43

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja už tak tradične, ja som na strane fajčiarov, ale som nefajčiar. A fajčenie nepropagujem ani nepodporujem a ani nikdy sa nejak tak nebudem zastávať, ale samotných závislých fajčiarov, tam na tej strane som, lebo ja vidím, aká je to obrovská slabosť, kde niekto prepadne tejto závislosti. Aj na stokrát si odrieka to fajčenie a stále tá cigareta nad ním zvíťazí. Veľakrát naozaj, však to aj v podstate je to medicínsky, je to dokázané aj vo výskumoch, že to fajčenie koľko problémov zdravotných spôsobuje, a tí onkologickí pacienti veľakrát, ktorí naozaj sú aj zomierajúci, tak je to veľmi komplikované ochorenie. Ale cez to všetko, keď aj takýto človek je už aj v tej fáze ante finem, tak jednoducho s tým fajčením má stále problém.
Mám tuná pána ministra a ja som ho chcel poprosiť, aby sme naozaj boli tolerantní voči tejto skupine ľudí, a to sú zomierajúci. To sú pacienti onkologickí. Výnimka je na psychiatrických oddeleniach, že tam sa môže na vyhradených miestach fajčiť. Ja som dával tento návrh. Bola tu ešte Zuza ministerka, tak jej som to hovoril, ale to ju vyplašil ten návrh zákona, ale aby pacienti, ktorí sú ako onkologickí pacienti alebo paliatívni, na paliatívnych oddeleniach a hospicoch, aby mali dovolené fajčiť. Ja sa musím priznať, pán minister, my nie sme schopní naplniť tento zákon. My máme zomierajúcich pacientov a keď je jeho jedna z posledných vôlí zapáliť si tú cigaretu, ako mu to mám odoprieť? To je veľakrát veľmi ťažké a komplikované. Jemu sa zhorší zdravotný stav.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 11:43 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:45

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za tri konštruktívne poznámky. Ja som len to chcel povedať, že tuná naozaj nám veľa vecí škodí, nielen cigarety, alkohol a drogy, veľa vecí je v potravinách proste, antibiotiká v mäse, geneticky modifikované potraviny, ktoré bohvie kde sú už, krmivo pre dobytok sa hovorí, že je tiež geneticky modifikované. Čiže proste, keď ideme otvorene proti tým, ktorí nám produkujú veci, ktoré škodia, ale hovorí sa aj o fľašiach Coca-Coly, minerálka, ktorá je v tých plastových fľašiach. To už aj v ústave máme, že sa voda nemôže v plastových fľašiach vyvážať, ale ľudia to naďalej pijú. Čiže v tomto smere by sme mali celkový trend urobiť proti tomu, čo nám škodí, otvorene, úprimne. A teda radšej nebudeme tie džúsy piť, keď je v nich toľko všelijakých chemikálií.
Ja tiež nie som proti tomu, keď si človek zapáli, teda ja som videl aj film, že tesne pred vykonaním trestu smrti ešte si chcel zapáliť, tak si zapálil. Čiže to je podobne, ako si ty hovoril. Ale proste najmä u mládeži je to katastrofálne, keď naozaj mladí ľudia od začiatku fajčia a potom v starobe sú chorí. Samozrejme, to, že niekto si svojím fajčením, alkoholizmom a drogami zapríčiní svoju chorobu, tak že by mal byť trošku viac, by som povedal, aktivizovaný aj potom pri liečení, ktorú si takto zapríčinil. Ale to už je iná téma. Ja teraz chcem len o troška menej tej tvrdosti v tejto kampani dosiahnuť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 11:45 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:47

Viliam Čislák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, dámy a páni, návrhom predloženého zákona sa zo zákona č. 355/2007 Z. z. vypúšťa problematika prírodnej rádioaktivity v pitnej vode, ktorá bude upravovaná nariadením vlády Slovenskej republiky č. 354/2006 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu. Návrhom predloženého zákona sa ďalej dopĺňa povinnosť poskytovať informácie obyvateľstvu a zásobovaného vodou z individuálnej dodávky na webovom sídle Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky o monitorovaní rádioaktívnych látok v pitnej vode a o opatreniach, ktoré je možné prijať na ochranu zdravia, ak existuje zjavné riziko možnej hrozby pre ľudské zdravie vyplývajúce z kvality takejto vody.
Návrhom zákona sa ďalej zrušuje doterajšia posudzovacia činnosť výživových doplnkov podľa zákona č. 355/2007 Z. z., odstránenie posudzovania a povoľovania výživových doplnkov pred ich umiestnením na trh ako možnej bariéry voľného pohybu tovaru je v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady č. 764/2008, ktorým sa ustanovujú postupy týkajúce sa uplatňovania určitých vnútroštátnych technických pravidiel na výrobky.
Návrhom zákona sa v čl. II mení a dopĺňa zákon č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov, ktorým sa zavádza správny poplatok za vykonanie opakovanej skúšky odbornej spôsobilosti a správny poplatok za podanie oznámenia o zložení a označení výživových doplnkov alebo nových potravín, ktoré sa umiestňujú na trh.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.9.2015 o 11:47 hod.

MUDr. MPH

Viliam Čislák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:49

Ladislav Andreánsky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 9. novembra 2015 a gestorský výbor do 10. novembra 2015.
Prosím, pán predseda, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.9.2015 o 11:49 hod.

MUDr.

Ladislav Andreánsky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:51

Viliam Čislák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, dámy a páni, predložený návrh zákona:
1. upravuje postup pri výpočte ročného nároku na uplatnenie odpočítateľnej položky,
2. vyníma likvidačný zostatok obchodnej spoločnosti alebo družstva spod odvodovej povinnosti na verejné zdravotné poistenie,
3. predlžuje lehotu zdravotnej poisťovne na preverenie opodstatnenosti námietok platiteľa poistného pred predložením návrhu na vydanie platobného výmeru Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,
4. precizuje ustanovenie vo vzťahu k určeniu osoby, ktorá má povinnosť platiť poistné na verejné zdravotné poistenie.
Podľa platnej právnej úpravy sa odpočítateľná položka vzťahuje na zamestnancov, ktorí spĺňajú zákonom stanovené podmienky na jej uplatnenie, a navrhovaná úprava spresňuje postup pri výpočte ročného nároku na uplatnenie odpočítateľnej položky u tých poistencov, je na ich prospech a dotýka sa aj zamestnávateľov.
Návrh na vyňatie likvidačného zostatku obchodnej spoločnosti alebo družstva spod odvodovej povinnosti na verejné zdravotné poistenie vychádza ale zo skutočnosti, že ide len o časť majetku spoločníka, ktorý bol uložený na začiatku podnikania do majetkovej spoločnosti. Navrhované predĺženie lehoty zdravotnej poisťovne predložením návrhu na vydanie platobného výmeru Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je v záujme vytvorenia dostatočného časového priestoru na kvalifikované posúdenie opodstatnenosti námietok platiteľa poistného pred podaním návrhu na vydanie platobného výmeru a navrhovanou zmenou lehoty dôjde k odstráneniu súčasného neželateľného stavu, keď zdravotná poisťovňa v záujme zachovania zákonnej lehoty nevyhovie námietkam a podá Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou návrh na vydanie platobného výmeru bez dostatočného posúdenia opodstatnenosti podaných námietok.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.9.2015 o 11:51 hod.

MUDr. MPH

Viliam Čislák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:54

Emília Müllerová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

109.
Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia poslanci, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona, tlač 1720. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 9. novembra 2015 a gestorský výbor do 10. novembra 2015.
Prosím, pán predseda, otvorte rozpravu.

Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.9.2015 o 11:54 hod.

MUDr.

Emília Müllerová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:56

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Príjemné predpoludnie prajem všetkým. Ctený pán predseda, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, cieľom návrhu zákona je zníženie súčasného limitu spoluúčasti v súvislosti s prekročením úhrnnej výšky úhrad poistenca za doplatky za lieky v príslušnom kalendárnom štvrťroku a súčasne rozšírenie okruhu poistencov, na ktorých sa limit nevzťahuje. Limit spoluúčasti na skupiny poistencov, ktorí boli prijímateľmi, respektíve ktorí boli súčasťou zníženia limitu, navrhujeme znížiť na 25 eur a pre ťažko zdravotne postihnuté deti mladšie ako šesť rokov na nula eur za kalendárny štvrťrok.
Rozšírenie okruhu poistencov, na ktorých sa vzťahuje limit spoluúčasti, navrhujeme v dvoch rovinách, a to upustením od sledovania výšky príjmov tých skupín poistencov, ktorí sú už v súčasnosti uvedení v zákone, ako aj doplnením novej skupiny poistencov, na ktorých sa vzťahuje ochranný limit na doplatky na lieky, a nimi sú deti mladšie ako šesť rokov, ktoré pokiaľ nie sú zdravotne ťažko postihnutými, navrhujeme pre nich limit spoluúčasti 8 eur za kalendárny štvrťrok. Všetky tieto opatrenia sa vzťahujú na tú najzraniteľnejšiu skupinu poistencov, ťažko zdravotne postihnuté osoby, dôchodcov a deti.
Vážený pán predseda, pri prerokovaní predloženého návrhu zákona vo výbore výbor schválil aj doplnenie návrhu o ustanovenie, v ktorom od 1. novembra 2015 do 31. decembra 2015 sa sadzba poistného pre štát zvyšuje na 5,85 % z vymeriavacieho základu. Finančné zdroje budú použité výlučne na úhradu nákladov poskytnutej zdravotnej starostlivosti vykázanej poskytovateľmi ústavnej zdravotnej starostlivosti a finančné prostriedky budú prerozdelené najmä tým poskytovateľom ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí zamestnávajú v pracovnom pomere zdravotníckych pracovníkov so zvýšenými mzdovými nákladmi.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ctený pán predseda, poprosím vás o podporu tohto návrhu zákona. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.9.2015 o 11:56 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:59

Emília Müllerová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som vystúpila ako spravodajkyňa výboru k spoločnej správe výborov k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Richarda Rašiho, Jozefa Valockého a Vladimíra Baláža na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 460/2012 Z. z. a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 1606a.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pridelil uvedený návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre sociálne veci a výboru pre zdravotníctvo.
Výbory prerokovali návrh zákona v stanovenej lehote a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený podľa § 75 ods. 2 zákona č. 350/1996 Z. z. Gestorský výbor prerokoval dňa 16. septembra 2015 a odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Spoločná správa obsahuje päť pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, ktoré gestorský výbor odporučil schváliť.
Pán predseda, skončila som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.9.2015 o 11:59 hod.

MUDr.

Emília Müllerová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video