54. schôdza

16.9.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

24.9.2015 o 12:51 hod.

Ing.

František Petro

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 12:01

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

115.
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán navrhovateľ, vážená pani spravodajkyňa, dámy a páni, dovoľte mi, aby som vystúpil k tomuto poslaneckému návrhu zákona skupiny poslancov.
Na úvod chcem povedať, že rieši veľmi citlivú tému, o ktorej sme už v tomto roku diskutovali v Národnej rade, ale v tej diskusii na jar to nebola diskusia o doplatkoch za lieky, ale o poplatkoch v ambulanciách a tá diskusia pokračuje ďalej. Úzko spolu súvisia, pretože doplatky za lieky a poplatky v ambulanciách, teda kešová spoluúčasť pacientov v slovenskom zdravotníctve je asi najčastejšou sťažnosťou, s ktorou sa stretávate, ak rozprávate s pacientmi o tom, čo ich trápi v zdravotníctve. Až potom hovoria o kvalite, až potom hovoria o službách, až potom hovoria o čakaní, ale tá prvá téma je väčšinou, že veľa doplácajú.
Musím povedať, že keď sa pozriete na čísla o spoluúčasti, hotovostnej spoluúčasti v slovenskom zdravotníctve, tak skutočne tie čísla narastajú. Je o tom stále veľká diskusia, ktoré číslo je relevantné a ktoré nie je. Keď si pozriete údaje podľa OECD, hovoria o tom, že do slovenského zdravotníctva ide 8 % hrubého domáceho produktu, ale z toho je celých 22,4 % hotovostná spoluúčasť. Čiže naznačuje to, že viac než pätina všetkých peňazí v slovenskom zdravotníctve pochádza z keš platieb.
Toto číslo je často spochybňované a hovorí sa o ňom, že to nie je dobré číslo, lebo vraj sú do toho započítané aj výživové doplnky a kozmetické výrobky, ktoré sú predávané v lekárňach a pacient si ich kupuje za takýmto, respektíve spotrebiteľ si ich kupuje za takýmto účelom. Minule som videl také spresnenejšie číslo, ktoré urobilo INECO vo svojej štúdii, a to hovorí, že je to nejakých 7,9 % hrubého domáceho produktu, ktoré ide do zdravotníctva a hotovostná spoluúčasť je 17,4 percenta.
Nech je toto alebo to druhé číslo správne, keď to prepočítate na hlavu jedného potencionálneho pacienta, tak vám vychádza, že kým v roku 2005 bola spoluúčasť v slovenskom zdravotníctve v hotovosti 125 eur, v roku 2009 to už bolo 215 eur a v roku 2013 to bolo viac ako 300 eur. Je v tom spočítané všetko. A je to počítané na celý rok. Je to veľa.
K tomu treba povedať, že v roku 2005, to bol posledný rok, keď platili tzv. Zajacove dvadsať- a päťdesiatkorunáčky. Tie boli zrušené ako poplatky za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, napriek tomu ale kešová spoluúčasť, hotovostná spoluúčasť narastala, narastá stále. Čiže tento problém je potrebné riešiť.
Chcel by som povedať v tejto súvislosti aj to, že v roku 2009 som prvýkrát prišiel s riešením veľmi jednoduchým, že desať euro a ani o cent viac, čo bol prvý pokus diskutovať vôbec o tom, že by sme mali zaviesť nejakú ochranu, nejaký limit, pokiaľ môže pacient doplácať v hotovosti. Dohodnime sa, koľko by to malo byť, diskutujme o výške, ale bolo by to potrebné. Lebo ak má byť zdravotníctvo solidárne na strane zdravotného poistenia, to znamená, že každý platí toľko do zdravotného poistenia, koľko môže na základe svojho príjmu a tí, ktorí nemajú príjem, za nich zaplatí zdravotné poistenie štát, ale peniaze sa prerozdeľujú a každý čerpá toľko, koľko potrebuje. Tak nejaká hranica, nejaká solidarita by mala byť aj na úrovni poplatkov a doplatkov v zdravotníctve. Musím povedať, že toto opatrenie sa potom pretavilo aj do programového vyhlásenia vlády Ivety Radičovej v roku 2010 ako limit spoluúčasti, a idem už k dnešnej téme, sa k tomu dostávam.
Limit spoluúčasti, ktorý bol navrhnutý a naozaj aj schválený v tejto snemovni v roku 2010, od 2011. roku v praxi funguje vo výške 30, respektíve 45 euro za štvrťrok, čiže kým desať euro na mesiac som navrhoval, tak v praxi sa to pretavilo do dnes platnej legislatívy, ktorá hovorí o tom, že zdravotne ťažko postihnutý človek, zjednoduším to, invalid môže doplácať za lieky 30 eur za štvrťrok, keď zaplatí viac, zdravotná poisťovňa mu vráti peniaze. Čo sa týka dôchodcov, tá hranica bola nastavená na 45 eur.
Malo to a má to dva háčiky. Ten jeden háčik je, že vždy sa to počíta z doplatkov za lieky s najnižším doplatkom s rovnakou účinnou látkou. Čiže keď máte dva lieky, na jednom máte doplatok 2 euro 40, na druhom máte doplatok 30 centov, tak darmo si pacient vyberie liek s doplatkom 2 euro 40, do limitu spoluúčasti sa počíta tých 30 centov, pretože existuje liek s rovnakou účinnou látkou s nižším doplatkom. Napriek tomu tento mechanizmus sa v praxi uplatnil, funguje veľmi dobre. Teraz si pomôžem z dôvodovej správy k tomuto poslaneckému návrhu zákonu, ktorý hovorí o tom, že zhruba 70-tisíc pacientov dostane každý rok zhruba 2 milióny späť od zdravotných poisťovní za prekročenie tohto limitu. Čiže funkčný mechanizmus.
No, teraz trošku politicky musím poznamenať, že som si pozrel hlasovanie v roku 2010 a zistil som, že ani pán premiér Fico, ktorý to zavzal do druhého sociálneho balíčka, ani pán navrhovateľ pán poslanec Raši vtedy za limit spoluúčasti nehlasovali, čo teda je len pousmiatie nad tým, že dnes navrhujú jeho rozšírenie. Ale politika je niekedy už taká. Boli vtedy v opozícii, takže nepodporovali tento návrh vlády Ivety Radičovej, ale tento návrh vlády Ivety Radičovej prešiel do praxe a reálne funguje a dnes si teda vláda Roberta Fica osvojila limit spoluúčasti a prostredníctvom poslancov vládneho SMER-u to predkladá ako súčasť druhého sociálneho balíčka.
Je to navrhnuté veľmi ostro, o tom nechcem nejak ďaleko diskutovať, ten zákon, žiaľ, má trošku tendenciu k retroaktivite, lebo sa všetci ponáhľajú, má platiť od 1. novembra, ale počíta sa vlastne už októbrová spoluúčasť pacientov, ktorú doplatia za lieky predpísané na recept. To je ešte dôležité povedať, za lieky predpísané na recept. Čiže trošku nám tu hrozí retroaktivita a tomu zas rozumiem tak, že voľby sa blížia, sú vo februári, takže, samozrejme, vláda Roberta Fica sa snaží, aby čo najviac domácností dostalo nejaké peniaze vďaka použitiu limitu spoluúčasti späť. Aj to je politika.
Ale teraz k samotnému návrhu. To, čo navrhujú predkladatelia, je, aby sa limit spoluúčasti z hranice 30, respektíve 45 euro znížil na 25 euro pre všetkých dôchodcov a invalidov a aby sa vzťahoval aj na deti do šesť rokov vo výške 8 eur, s tým, že zdravotne ťažko postihnuté deti by ho mali dokonca vo výške 0 eur. Čiže je to zníženie limitu spoluúčasti a jeho rozšírenie, pretože v súčasnosti sa limit spoluúčasti vzťahuje iba na tých dôchodcov, kde je ich príjem nižší ako 50 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve.
Musím povedať, že toto rozšírenie je z môjho pohľadu nie veľmi šťastným riešením, a myslím si, že mám a právom môžem povedať, že neadresnosť sa možno trošku minie tomu sociálnemu rozmeru, ktorý by mal mať limit spoluúčasti. Cieľom zdravotníctva je okrem iného chrániť ľudí pred katastrofickými, vysokými poplatkami. Koho chcete chrániť? Sa pýtam navrhovateľov, lebo ak treba chrániť dôchodcu Majského, ktorý teda má nejakú vilu a tiež sa naňho bude vzťahovať limit spoluúčasti vo výške 25 euro, alebo treba chrániť všetky deti Borisa Kollára, neviem už ani, koľko ich má, ochranným limitom 8 eur, tak mám taký pocit, že sa trošku stráca tá adresnosť.
Uvedomujem si, že pred voľbami je dôležité čo najviac rodinám poslať späť nejaké peniaze, ale ak by tá adresnosť bola zachovaná a keď chcete to zvýšiť, tak nech sa páči, povedzte, že dôchodcovia, ktorí majú príjem do 70 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve, v tej chvíli by sa za tie isté peniaze mohol tento limit ešte znížiť. Takže to už je len filozofická diskusia a ja mám trošku problém s touto neadresnosťou. Ale keďže mi je úplne jasné, že sociálny balíček schválený bude v Národnej rade, SMER má na to dostatočnú silu, som presvedčený, že aj tento návrh, poslanecký návrh zákona bude schválený, otvára sa priestor pre možno riešenie problému, ktorý tu latentne existuje a o ktorom sme takisto už diskutovali v Národnej rade v tomto funkčnom období.
Ešte v roku 2013, teda v tomto funkčnom období, som navrhoval zahrnúť do limitu spoluúčasti na doplatky za lieky aj dobrovoľných darcov krvi. Vtedy som nezískal dostatočnú podporu v snemovni. Ja som pred hlasovaním, keďže som videl, že ten zákon neprejde, ho stiahol. Ja už som o tom diskutoval s kolegami aj na výbore pre zdravotníctvo a dnes teda predložím znovu pozmeňujúci návrh aj v pléne Národnej rady.
Chcel by som navrhnúť, aby sa ochranný limit na doplatky za lieky predpísané na recept vzťahoval aj na dobrovoľných darcov krvi, ktorí aspoň 20-krát darovali krv, to znamená, majú minimálne striebornú Janského plaketu. A bolo by to z môjho názoru veľmi zaujímavé poďakovanie, ktoré si títo darcovia krvi určite za túto svoju záslužnú činnosť zaslúžia. Často hovoríme o nich, že nie je nič humánnejšie, ako darovať krv. Hovoríme o tom, že pomáhajú zachraňovať tisíce ľudských životov. My lekári veľmi dobre vieme, že sa nepustíme do komplikovanejšej operácie ani náročnej zdravotnej starostlivosti bez toho, aby sme nemali pripravenú krv, ktorú mnohokrát musíme podať. Vieme veľmi dobre, že dobrovoľní darcovia krvi z povahy veci robia túto činnosť dobrovoľne z humanistických pohnútok. Napriek tomu si myslím, že nejaké poďakovanie okrem striebornej Janského plakety alebo ďalších plakiet, ktoré dostávajú, by si títo ľudia zaslúžili. Preto chcem predložiť konkrétny pozmeňovací návrh. Ak dovolíte, ho v tejto chvíli prečítam.
Pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Viliama Novotného k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Richarda Rašiho, Jozefa Valockého a Vladimíra Baláža na vydanie návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 460/2012 Z. z. a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1606).
1. V článku I sa za bod 2 vkladá nový 3. bod, ktorý znie:
"3. V § 4 ods. 3 písm. a) v druhom bode sa na konci slovo "alebo" nahrádza čiarkou, v treťom bode sa na konci čiarka nahrádza slovom "alebo" a dopĺňa sa štvrtým bodom, ktorý znie:
"4. je nositeľom ocenenia striebornej Janského plakety."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
2. V článku II sa za 11. bod vkladá nový 12. bod, ktorý znie:
"12. § 77c sa dopĺňa odsekom 7, ktorý znie:
"(7) Slovenský Červený kríž poskytuje úradu elektronicky na účely výpočtu limitu spoluúčasti podľa osobitného predpisu, odkaz 16c, údaje o fyzickej osobe, ktorá je držiteľom ocenenia za darovanie krvi. Údaje sa poskytujú v rozsahu rodné číslo, meno a priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia, pohlavie, štátna príslušnosť, adresa trvalého pobytu, adresa prechodného pobytu, kategória ocenenia, dátum priznania ocenenia."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Odôvodnenie: Darovanie krvi je jednou z činností Slovenského Červeného kríža. Organizuje sa v spolupráci s hematologicko-transfúznymi oddeleniami a Národnou transfúznou službou Slovenskej republiky. Osoby, ktoré dobrovoľne darujú krv, sú oceňované formou medailí. Kategórie ocenenia sú podľa počtu odberov nasledujúce:
bronzová Janského plaketa - ženy 10 odberov, muži 10 odberov,
strieborná Janského plaketa - ženy 20 odberov, muži 20 odberov,
zlatá Janského plaketa - ženy 30 odberov, muži 40 odberov,
diamantová Janského plaketa - ženy 60 odberov, muži 80 odberov,
Kňazovického medaila - ženy 80 odberov, muži 100 odberov.
Navrhuje sa rozšírenie okruhu poistencov, na ktorých sa bude vzťahovať limit spoluúčasti, o osoby, ktoré sú nositeľmi minimálne striebornej Janského plakety. V tejto súvislosti sa dáva povinnosť pre Slovenský Červený kríž poskytovať zdravotným poisťovniam informácie o udelených plaketách.
V súvislosti s týmto pozmeňovacím návrhom poprosím pani spravodajkyňu, aby dala hlasovať osobitne o bode 1 a o bode 2 z dôvodu, že bod 2 novelizuje to isté, čo bod 4 spoločnej správy, ktorý teda navrhujem vyňať na osobitné hlasovanie. Čiže ešte raz to zopakujem, bod 4 spoločnej správy vyňať na osobitné hlasovanie a hlasovať o prvom a druhom bode môjho pozmeňujúceho návrhu osobitne.
Takže toľko pozmeňujúci návrh.
Poviem k tomu ešte toľko, že som teda, samozrejme, navštívil s týmto mojím riešením a nápadom Slovenský Červený kríž. Diskutovali sme aj o tom, že ak chceme limit spoluúčasti, teda tú ochranu pred vysokými doplatkami za lieky rozšíriť aj na darcov krvi, kde by mala byť tá hranica. Moja pôvodná predstava bola, že začneme už od prvej kategórie v tom návrhu 2013, čiže už od nositeľov bronzovej Janského plakety. Došli sme ale naozaj k záveru, že tá strieborná Janského plaketa, teda 20 darovaní, je nejaká rozumná hranica. Samozrejme, týkalo by sa to nielen nositeľov striebornej Janského plakety, ale aj tých nositeľov vyšších plakiet, ale začali by sme od striebornej Janského plakety.
Ja som si vytiahol vďaka Červenému krížu aj takú štatistiku. Od roku 1960 do roku 2013 Slovenský Červený kríž udelil celkovo 93 585 strieborných Janského plakiet.
No a teraz idem k tomu číslu. To neznamená, že tu existuje 100-tisíc ľudí, ktorí automaticky dostanú po schválení tohto pozmeňujúceho návrhu možnosť uplatniť si limit spoluúčasti, respektíve poisťovne im uplatnia limit spoluúčasti. Ten problém je totižto v tom, že ak bude schválený tento poslanecký návrh zákona tak, ako je napísaný, tak darcovia krvi od roku 1960, je už väčšina z nich v dôchodkovom veku, na nich sa vzťahuje limit spoluúčasti tak, ako je navrhnutý. Čiže tí sú mimo. Darcovia, ktorí sú dnes aktívni a darujú krv, sú zdraví ľudia. To znamená, je veľmi málo pravdepodobné, že za štvrťrok prekročia limit spoluúčasti vo výške 25 eur na doplatkoch za lieky predpísané na recept. Oni väčšinou chodia k lekárovi darovať krv, respektíve chodia na transfúznu stanicu darovať krv a nie predpisovať si lieky na nejaké ochorenie.
Čiže týkalo by sa to veľmi, veľmi malej skupiny. Rádovo je to niekoľko tisíc ľudí možno na Slovensku, ktorí sú v situácii, že ešte nie sú dôchodcovia, boli darcovia krvi a sú chorí, čiže trafilo ich to niekde vo veku medzi päťdesiatkou a šesťdesiatdvojkou, poviem to tak veľmi jednoducho. Samozrejme, môžu to byť aj mladší ľudia, lebo však choroby si nevyberajú.
Myslím si, že toto, ak by sme to schválili, ak by sa limit spoluúčasti vo výške 25 euro vzťahoval na dobrovoľných darcov krvi, ktorí získali minimálne striebornú Janského plaketu, by bolo veľmi pekným poďakovaním slovenského zdravotníctva pre tento najhumánnejší čin, ktorým je darovanie krvi, ktorým je pomoc blížnym, ktorým je záchrana ľudských životov. Reálne sa to dotkne malej skupiny, ale všetci to vnímajú v tejto skupine tak, že slovenské zdravotníctvo si vysoko cení činnosť, ktorú pre chod slovenského zdravotníctva a pre ostatných ľudí v krajine robia. Čiže toľko k tomuto pozmeňovaciemu návrhu.
Dámy a páni, dovoľte mi ešte sa vyjadriť ako keby k inej téme, k pozmeňujúcemu návrhu, ktorý bol schválený vo výbore pre zdravotníctvo a týka sa zvýšenia sadzby, percenta z priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred minulého roka, ktoré štát bude v mesiaci november a december platiť za svojich poistencov. Toto percento sa zvyšuje na 5,85 % priemernej mzdy. Prakticky to teda znamená, že do zdravotných poisťovní sa v novembri a decembri tohto roka dostane plus 86 miliónov eur voči ich rozpočtom, ktoré mali plánované. Chcem povedať, že rozhodujúca časť týchto peňazí pochádza z rezervy, ktorú si vláda nechala pôvodne na oddlženie slovenských nemocníc.
Teraz nechcem veľmi špekulovať o tom, či je to preto, lebo žiadna z tých nemocníc nesplnila podmienky, alebo je to jednoducho preto, že vláda sa nechcela pustiť do takého neselektívneho alebo takého nespravodlivého spôsobu. To znamená, že niektorí dostanú, ostatní nedostanú. Ja kvitujem túto možnosť, že to pôjde cez zdravotné poisťovne a že nie nejaké ministerstvo bude rozdeľovať, kto bude oddlžený a kto nebude oddlžený. Tieto peniaze sú totižto potrebné na krytie tretej etapy zvýšenia platov lekárov a aj na krytie vyšších miezd v dôsledku zvýšenia minimálnej mzdy v Zákonníku práce, to nemocnice veľmi dobre vedia. Takže toto je dobrá správa, keď zahlasujeme za spoločnú správu, schválime aj tento pozmeňujúci návrh.
To, čo ale chcem povedať, už len naozaj na záver a možno upozorniť aj kolegov, viacej o tom budem rozprávať s pánom ministrom Kažimírom na nadchádzajúcej schôdzi, keď sa bude schvaľovať štátny rozpočet, je skutočnosť, že aj keď je to číslo impozantné, platba štátu za poistencov vo výške 5,85 % priemernej mzdy spred minulého roka je vysoké číslo, treba si uvedomiť, že za prvých desať mesiacov ale štát zaplatil len 4,16 percenta. Keď to spriemerujete, je to dokopy ako keby štát každý mesiac platil 4,46 percenta. Takže ten odkaz, ktorý chcem k tomu povedať, je taký, že v podstate sme sa dostali k tým 4,5 % platby štátu za svojich poistencov, o ktorých sme hovorili ešte v novembri minulého roku alebo v decembri pri schvaľovaní štátneho rozpočtu, lebo tu sú tie reálne peniaze, ktoré v tejto chvíli vykrývajú potreby, ktoré rezort zdravotníctva má, respektíve ktoré nemocnice majú, to je moja prvá poznámka. Kryje tú skutočnosť, že boli znížené odvody pre nízkopríjmových pracujúcich a tým pádom došlo k výpadku 150 miliónov eur z príjmov zdravotných poisťovní. A kompenzuje to aj tú skutočnosť, že pôvodný návrh štátneho rozpočtu v minulom roku bol vo výške 3,67 %, potom sa zvýšil na 4,16. Tam nám vtedy Kažimír dobrosrdečne pridal 100 miliónov eur, dobrosrdečne pridal, ale tá kompenzácia nemala byť 100 miliónov, ale 150 za zníženie odvodov. Teraz prichádza ďalších 86 miliónov, z čoho je 50 z rezervy, tých 36 pochádza, nechcem veľmi o tom špekulovať, možno viac o tom poviem v novembri, ale nie je to dôležité, prichádzajú. No ale stále sme len na tej úrovni blížiacej sa k 4,5 percentám, ktorá je reálna potreba na krytie dnes existujúcich zvýšených platov.
Čiže hovorím to preto, že ak chceme, a zrejme všetci chceme, zvýšiť platy všetkým zdravotníkom vo všetkých nemocniciach v budúcom roku, na to treba plus ďalšie peniaze k týmto 4,6 %, čiže my dnes; 4,46 percentám. My dnes reálne vieme, koľko sú náklady na mzdy na, v dôsledku tretej etapy zvýšenia platov lekárov a v dôsledku zvýšenia minimálnych miezd teraz. Budúci rok, keď príde k ďalšiemu zvyšovaniu, na to treba okrem týchto peňazí ďalšie peniaze a plus ostáva stále otázny problém, čo bude s výpadkom 150 miliónov eur v budúcom roku vzhľadom na to, že znížené odvody do zdravotných poisťovní pre nízkopríjmových pracujúcich zostávajú, samozrejme, v platnosti.
Čiže ja sa teším na diskusiu o štátnom rozpočte, hovoril som teraz o tom len preto, lebo pozmeňovací návrh na november a december vo výške 5,85 % je v spoločnej správe a je to teda vhodný dôvod nato, aby sme začali diskusiu o tom, ako by mal vyzerať štátny rozpočet pre zdravotníctvo, tak aby aj budúci rok bolo možné platy nielen zvýšiť, ale ich aj reálne vykryť. Lebo skúsenosť s Ústavným súdom z roku 2013 je taká, že veľmi ľahko môže použiť precedens z toho roku a povedať, že nie je to dostatočne kryté zdrojmi, a to by sme asi už nikto z nás nechceli opakovať.
Takže, dámy a páni, záverom poviem, že podporím tento poslanecký návrh zákona, ktorý rozširuje limit spoluúčasti. Koniec koncov je to mechanizmus, ktorý priniesla vláda Ivety Radičovej, je dobré, že si ho osvojila vláda Roberta Fica, že si ho osvojili kolegovia poslanci, trošku mám problém s tou neadresnosťou, pretože pomáhať by sme solidárne mali tým, ktorí to naozaj potrebujú, a nie tým, ktorí to reálne nepotrebujú. Dokonca keby to bolo adresnejšie, tak by sa možno dalo tým, ktorí to reálne potrebujú, pomôcť ešte viac. A v tejto súvislosti si myslím, že to poďakovanie darcom krvi je namieste a chcem vás preto veľmi pekne poprosiť o podporu môjho pozmeňovacieho návrhu.
Ďakujem pekne za pozornosť.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.9.2015 o 12:01 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:26

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja tiež som tak nachystaný, že podporím tento poslanecký návrh zákona, ale prihováram sa zároveň za ten pozmeňovák, ono to tak vylepšuje ten návrh zákona. Tak by som aj poprosil samotných navrhovateľov, ak sú schopní to zakomponovať do toho návrhu, pretože darcovia krvi naozaj nie sú dostatočne možno doceňovaní u nás v našej krajine a takto myslím si, že keď by aj oni mali tie doplatky za lieky znížené, tak tá navrhovaná úprava na tých 25 eur maximálne, myslím si, že toto by mohol byť taký ústretový krok. Tak ako si to kolega spomenul, v podstate ten darca predovšetkým musí byť zdravý v tom čase reálne, keď daruje tú krv, tak je zdravý. Ale častokrát sa stáva aj to a vo väčšine prípadov je to tak, že prichádza obdobie, kedy potrebujú aj tí samotní darcovia pomoc. Ja som zažil tiež taký prípad u známych, kde manžel bol, v podstate mal zlatú plaketu, niekoľkonásobným darcom krvi a manželka pri pôrode potrebovala tú transfúziu a keď tí lekári nejak to tak komentovali, jej sa to tak dotklo, keď o tom počula, tak hovorila, že môj manžel, povedala aj počet, koľkokrát daroval ako tú krv, a vy teraz uvažujete. Sú to roky dozadu, to nebolo teraz, ale možno nejakých 25 rokov dozadu, ale tak v tejto chvíli ma to napadlo.
Ale chcem oceniť aj tú skutočnosť, že zdravotne postihnutí poistenci a invalidní dôchodcovia podľa tej aj platnej úpravy, že aby tie doplatky za lieky boli maximálne 30, u dôchodcov 45 eur. Samotné lieky sú strašne drahé. Veľakrát tú hodnotu tých liekov ani nepoznáme, ale, samozrejme, aj tie doplatky, ktoré doplácajú samotní poistenci, sú veľakrát vysoké.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 12:26 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:28

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ja len dve poznámky. Prvá vec je, naozaj, ten limit na doplatky bude patriť pre všetkých dôchodcov. A stále sa tu spomína meno Majský, myslím si, že u nás sú desaťtisíce dôchodcov, ktorých príjem je tesne nad priemernou mzdou v národnom hospodárstve a táto spoluúčasť na limitu, tento limit na doplatky im výrazne pomôže. A nie sú to Majskí, sú to dôchodcovia, ktorí sa trápia a ktorým tých 25 eur limit na doplatky za lieky výrazne pomôže. A verím, že aj 10-tisíc detí, ktoré nie sú deti pána Kollára, a veľmi pomôže ich matkám, ktoré možno ich vychovávajú samy, že budú mať ochranný limit na doplatky na lieky. Neznehodnoťme tento zákon kvôli dvom menám, ktoré sa tu neustále uvádzajú.
Ale chcem povedať jednu vážnu vec a to sú darcovia krvi. V celej Európe je permanentný nedostatok krvi a celá Európa sa snaží presadzovať, aj Európska únia, aj WHO bezplatné darcovstvo krvi. Prečo? Prečo tie štáty nedajú pár eur darcovi krvi, aby ju daroval? Pretože darovanie krvi musí ostať výsostne akt dobrovoľného rozhodnutia, pretože keď vypĺňate dotazník, a ja hovorím ako darca krvi, je tam množstvo otázok a keby darovanie krvi bolo spojené akokoľvek s finančnou výhodou, mohlo by sa stať, že ten človek, ktorý je v núdzi, daruje krv kvôli tým peniazom a niečo zatají a ohrozí tých, ktorí krv prijímajú. Čiže celá Európa má málo krvi a celá Európa tlačí bezplatné darcovstvo kvôli tomu, že tento akt musí byť výsostne rozhodnutím človeka, ktorý krv daruje preto, aby zachránil život inému.
A druhá dôležitá vec, je rozdiel, či darovávate plazmu, ktorá je tiež veľmi dôležitá, ktorú môžete darovať skoro každé tri týždne, alebo celú krv, ktorú muži môžu darovať 4-krát a ženy maximálne 3-krát. Ja viem byť bronzovým darcom krvi za jeden rok, keď darujem plazmu každý mesiac, čiže aj toto by sme mali rozlišovať, preto by sme mali byť veľmi opatrní v tom, čo schvaľujeme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 12:28 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:30

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Veľmi telegraficky, Štefanovi Kuffovi ďakujem za podporu. Len aby bolo dobre rozumené to, čo som povedal: Ten limit pre zdravotne ťažko postihnutých vo výške 30 euro a pre dôchodcov vo výške 45 euro na doplatkoch za lieky predpísané na recept v priebehu jedného štvrťroku je dnešný stav. Potom, ak bude schválený tento poslanecký návrh zákona, limit pre obe tieto skupiny, aj pre invalidov, aj pre dôchodcov, bude 25 euro za štvrťrok.
Druhá moja poznámka. Samozrejme, že tých dôchodcov, ktorí majú veľmi vysoký príjem, nie je veľa, takže nechcem dehonestovať tento zákon, vôbec nebolo to mojím cieľom, chcel som upresniť, upriamiť pozornosť len na to, že ak by sme boli adresnejší, dnes je tam hranica 50 % z priemernej mzdy príjem, čiže to je už dôchodok nad 400 euro, ak by sme boli adresnejší, nech je to 70 %, určite by sme vedeli tieto extrémy z toho vylúčiť a možno by sme vedeli potom byť solidárnejší s tými, ktorí to naozaj potrebujú, že ten limit by mohol byť o niečo nižší pri tých istých peniazoch.
A tretia moja poznámka je k darcom krvi. Diskutovali sme o tom na výbore, poviem len toľko, áno, snažím sa nájsť nejaké riešenie ako s plazmou, ako s krvou, zatiaľ som k nijakému definitívnemu riešeniu nedospel, ale trošku pochybujem o tom, že niekto daruje krv, dobrovoľný darca krvi preto, lebo špekuluje s tým, že raz možno budem chorý a vtedy keď za štvrťrok na doplatkoch za lieky prekročím 25 euro, dostanem výhodu. Preto som diskutoval aj s Červeným krížom, či toto je niečo, čo by sa dalo hodnotiť z pohľadu ich charty dobrovoľnosti, ktorú majú, ako nejaké finančné peňažné plnenie. Nie je to finančné peňažné plnenie, pretože vychádza z toho, že zdravý daruje krv a nie je chorý. A keď je chorý, až vtedy... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2015 o 12:30 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:33

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

123.
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, krajina, doba je plná paradoxov a naozaj je veľkým paradoxom, že nám tento návrh zákona predkladá človek, ktorý vlastne zmonopolizoval trh s liekmi, ktorý vlastne zničil trh s liekmi, ktorý zmonopolizoval lekárne, už sú všade, pán Raši, už aj v Auparku je Dr. Max, všade sú a kde ešte neni, bude.
Viete, to je to čaro, hej, že proste človek, ktorého pozmeňovacím návrhom sme absolútne zmonopolizovali tento trh, kde neplatí už nič, iba to, ako sa niekde v kanceláriách to dohodne, tak teraz dôjde ako svätý muž a povie, že z 30 euro doplatku už bude iba 25, a svätý muž potom povie, že zo 45 bude 25, a ešte si vypýta potlesk. A to je presne to, mne to stále pripomína, ale nielen táto, ale aj to, čo tu stvárate s tými ľuďmi, mne to pripomína tú scénu z Pacho, hybského zbojníka. "Tu máte, pán veľkomožný, bičík, bite, bite ma." To je proste, teraz prišli, pán Raši, a povedal, že nebudú našich ľudí biť trikrát do týždňa, iba dvakrát do týždňa. Čo urobia naši ľudia? Zatlieskajú naši ľudia. To je celé.
Prosím vás, niektoré mestá alebo niektoré oblasti sa spájajú s niečím, niekto povie, že to nesúvisí, súvisí. San Francisco s IT, Londýn možno s bankovníctvom, Las Vegas s kasínami, Košice so zdravotníctvom. Naozaj, proste keď poviete Košice, to je zdravotníctvo, proste to je mekka zdravotníctva. Aj vstup, aj keď prichádzate z Prešova do Košíc, tak vidíte prvé takú veľkú budovu Medirex, nie? Takú presklenú. Proste naozaj mekkou zdravotníctva na Slovensku sa stali Košice. A celá táto košická klika, celá táto košická klika ovládla zdravotníctvo a hádže tu ako psom, hádže tu ako psom dôchodcom, že teraz nebudete chvíľku platiť 40 euro, ale 35, lebo idú voľby, potrebujeme vám poslať o nejakých 10 euro viac, aby ste si spomenuli. Ako psom. Hádžu to ako psom.
Prosím vás, keby neboli zmonopolizovali, táto košická klika, Paška, pán Paška, teraz nejaký pán Forai, nejaká tetka, teta Emka či Anka, či aká, proste tiež sa venuje zdravotníctvu v Košiciach, tuná pán Raši je Avicenna košický. Proste to keby oni neboli dostali to zdravotníctvo, kde je teraz, by ste nemuseli platiť žiaden doplatok, vážení, žiaden! Lebo keby existoval nejaký princíp, aj nejaký primeraný trhový princíp v tomto prostredí, tak ste nemuseli doplácať ani tých 25 euro. Lenže oni vám teraz povedia, že zo 45 iba 25, a vypýtajú si potlesk. A voličský hlas v urne.
To, čo sme my urobili so zdravotníctvom, to, čo ste vy urobili so zdravotníctvom, to, čo košická klika urobila so zdravotníctvom, ešte sa hádam o tom bude rozprávať. Ja som to tu už hovoril a poviem to ešte raz, najväčšieho opovrhnutia, najväčšieho opovrhnutia sa dostalo tomu jednému chalanovi u nás v Námestove, lebo vyberal peniaze pred kostolom do zvončeka a potom si stade vybral nejaké drobné, doteraz sa to s ním obnáša, ten chýr o tom, to bol on, čo si z tých peňazí zo zvončeka zobral, vážení! Peniaze zo zdravotníctva alebo do zdravotníctva sú peniaze zo zvončeka, z kostolného zvončeka a tá chamtavá ruka sa do nich hrabla. A ako hrabla tá chamtavá ruka do nich? Veď to počujeme: Za cétečko čo je potrebné zaplatiť, teraz nejaká teta Anka, chúďa, neviem, či jak teda k tomu prišla, ale tiež obchoduje, proste musí, keď musíš, tak musíš, proste je toho už veľa, proste, ona keď cíti potrebu, že potrebuje obchodovať, tak obchoduje, no.
Viete, keby to nebolo smiešne a pravda, či trápne, tak je to smiešne. Naozaj, vy ste sa nerozpakovali tou chamtavou rukou hrabnúť a vybrať, vydrieť, koľko to chcelo, koľko sa dalo, koľko to ešte pustilo, urobiť z toho princípu monopol, proste s tým monopolom ešte sa to bude kývať v generáciách, ak ste z niečoho vytvorili monopol, ten monopol už nedáte dole za týždeň, za dva. Proste Dr. Max je všade. Vy ste ten monopol vytvorili, ten monopol s vami cvičí, teraz dostal Raši povolenie, pán Raši dostal povolenie, si vypýtal povolenie a docupkal sem, že môže ísť teda o 10 euro, lebo kvôli voľbám, hej, môže ísť, že dobre, že to vysanujú cez to, lebo tým, že majú monopol v tej lekárni, no tak si to nafúkli inde. Proste monopol si to nafúkol inde, hej, tak povie tých, to, čo dáme, to vaše politické gesto, tak si dofúkneme cez tú prvú platbu, hej, ktorú tí ľudia nevidia. Nebojte sa, nikto nepríde ani o euro, chlapci, ktorí sú v tom, košická klika a spol., nikto nepríde ani o euro. Proste dostal povolenie, môžeš ísť. Môžeš ísť, choď sa tam postaviť, nezabudni zvolať tlačovku, Pravda ti to určite pustí, že jak ste zachránili svet. Jak ste zachránili svet, jak ste dôchodcom dali platiť o 15 eur menej.
Vážení ľudia, nie ste na to odkázaní! Nie ste na to odkázaní, aby ste zbierali smeti zo zeme. Nie ste na to odkázaní, aby ste zbierali smeti zo zeme. Toto, čo robia, je hnusná, cynická hra so zdravotníctvom. Tie doplatky, keby tu fungoval systém, tak by nemali byť žiadne. Respektíve by mala byť, ako to hovoril kolega Novotný, proste tam tá adresnosť toho systému musí byť niekde úplne inde. A táto nechutná hra na volebné preferencie, vidíte, úplne bez mihnutia brvy povedia a ešte je to opatrením neviem už koľkého sociálneho balíčka. Raz nám tie sociálne balíčky budú zhadzovať z lietadla jak v Eritrei, jak v Somálsku. Proste tam sa my dopracujeme. My sme odkázaní na toto? Tento typ? Áno, to bude asi gradovať. Raz sa dopracujeme k tomu, ak to dovolíme.
Toto je paradoxne, ľudia, ktorí možno majú určitú mieru kritického myslenia, tak pre nich som prípadne adresoval toto moje vystúpenie, že bez kúska hanby sa sem postaví človek a predstaví návrh zákona, ktorému dovolili mu sem prísť, ten človek, ktorý vlastne zničil ten systém, zmonopolizoval ten systém a ktorý vlastne vytvoril to, že vôbec nejaké doplatky naši ľudia, ktorí nemajú z čoho, musia platiť.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.9.2015 o 12:33 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 12:40

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán podpredseda, vážení páni kolegovia, spravodajcovia a ostatní, ja by som povedal pár slov, ako som si tento zákon prečítal a tieto spravodajstvá počul.
Tak ja si myslím, že to, že sa seniorom pomôže, oceňujem, teda ako ich predseda Združenia kresťanských seniorov musím to oceniť. Samozrejme, do lekární Max nikdy nepôjdem, to som si už dávno, dávno povedal a, žiaľ, ani ako darca krvi nemôžem účinkovať, lebo som mal ako decko žltačku, a to je, myslím, vtedy zakázané toto.
Samozrejme si myslím, že darcovstvo krvi by nemalo byť bezplatné. No proste za hocijakú hlúposť sa platí, tak týmto ľuďom, ktorí chodia tam, obetujú svoj čas, svoju krv a neviem čo všetko, samozrejme, musia byť evidovaní ako zdraví ľudia, to sa iste stane, že nejakým spôsobom by sa im malo, za socializmu, myslím, že im dávali nejaký sáčik s potravinami a neviem čo, ale malo by to byť primerane ocenené aj finančne. Na to určite by sa peniaze, samozrejme, našli.
Oceňujem to, že sa to dotkne vlastne 1,8 milióna poistencov. A už v dvetisícštrnástom bolo akurát tiež 1,8 milióna vyplatených 68-tisíc poistencom, čiže, na týchto doplatkoch. Treba pripomenúť, myslím, že pán Mihál to už tu povedal, že sa to vlastne začalo, tieto doplatky, už za minulého ministra v Radičovej vláde a je to v prospech ľudí, aj keď pri tom obrovskom raste počtu liekov a ich spotrebe aj vracania neni to až tak veľa, najmä pre starých ľudí, seniorov, kde tých liekov je viacej a tých peňazí je menej.
Je tam taká veta v stanovisku ministerstva financií, že je potrebné uviesť teda navrhovateľmi, že tých 8,2 milióna euro, ktoré sú nárokom na štátny rozpočet, odkiaľ navrhovatelia mienia zobrať. Tak neviem, nenašiel som tam odpoveď na otázku ministerstva financií, ktorá je v prílohe.
Krátke také metodické poznámky, systémové, by som povedal, že skutočne máme obrovský počet liekov, neviem, jak tí lekári, chudáci, môžu z takého množstva si vybrať vždy akurát ten jeden. Do toho sa dávajú veľké peniaze aj štátu, aj poisťovní a aj ľudí.
Nedávno som mal také štatistiky, mám to niekde aj vypísané, koľko naozaj miliárd dávame na to, koľko miliárd sa dáva na reklamu liekov všade a jaké zisky kto z toho má, samozrejme, dáva veľa do výskumu, aj by mal mať zisk primeraný. Čiže tu mi tak zrovna chýba práve tendencia znižovať spotrebu liekov nejakým spôsobom. Myslím, že sto ton sa každoročne vracia do lekární ako nespotrebované, ale iste keby, by to bolo omnoho, omnoho viacej, lebo proste tie škatule liekov už nevyužitých alebo nedovyužitých v každej rodine je veľa.
K tomu ešte jednu poslednú poznámku, ktorá trocha je systémová zase a nesúvisí celkom s týmto, ale súvisí s cenami liekov, ale od nich sa vlastne odvodzujú aj tieto doplatky a všetko. Bežný človek z ulice nevie, jak sa k tej cene príde. Niekto vám predpíše lieky, nemusíte platiť nič, chvalabohu, teraz musíte za predpísané niečo platiť. Keď si chcete niečo kúpiť bez predpisu, dá sa, ale už vtedy musíte podstatne viac platiť a niektoré lieky sú veľmi drahé aj veľmi vraj dobré, ale nedajú sa predpísať a sú veľmi drahé.
Ja teda veľa tých liekov neberiem, ale mám také žily od futbalu a od atletiky, celý život už, takto to bude vždy, a niekto povedal, že Detralex je dobrý liek. Dobre, tak si ho idem vždy kúpiť, ale, samozrejme, nedá sa na lekársky predpis, a teraz nejde o mňa, ale tá škatuľka stojí 15 – 20 euro každá, čiže je zaujímavé, že teda tento sa nedá na lekársky predpis a je veľmi drahý, tak možnože by mohol niekto povedať z lekárskej brandže, už pán bývalý exminister tu neni, ale možno aj niektorý z navrhovateľov, že vlastne aká je tá politika tej stanovenej ceny liekov, čo je na predpis, čo nie je na predpis, čo je veľmi drahé, čo je veľmi lacné. No tak ten Detralex je ako, ja som to tu už raz spomínal, ale išlo to dostratena. Tak možno by som sa to rád dozvedel, že teda aká je tá lieková politika, že komisia stále zasadá a stále niečo zníži, niečo zvýši, niečo zakáže, niečo a tak ďalej.
Ďakujem pekne. Ja tento zákon podporím, pretože je v prospech seniorov, seniori stále budú mať málo, a teda aj keby tie sociálne balíčky nám zhadzovali z lietadla, by nebolo zlé, nakoniec, tak nemalo by to byť len pred voľbami, malo by to byť stále, kontinuálne, ale teda som rád, že sú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

24.9.2015 o 12:40 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:51

Tomáš Borec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, poslanci, na rokovanie Národnej rady predkladám v prvom čítaní návrh zákona o európskom ochrannom príkaze v trestných veciach a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Cieľom navrhovanej právnej úpravy je transpozícia právne záväzných aktov Európskej únie do právneho poriadku Slovenskej republiky, a to konkrétne smernice Európskeho parlamentu a Rady 2011/99/EÚ z 13. decembra 2011 o európskom ochrannom príkaze a smernica Európskeho parlamentu a Rady 2013/40/EÚ z 12. augusta 2013 o útokoch na informačné systémy, ktorou sa nahrádza rámcové rozhodnutie Rady 2005/222/SEV.
Transpozícia smernice 2011/99/EÚ do právneho poriadku Slovenskej republiky sa vykonáva návrhom predkladaného zákona formou osobitného zákona o európskom ochrannom príkaze v trestných veciach, to je k článku I, a súčasne súvisiacou zmenou a doplnením zákona č. 300/2005 Trestného zákona v znení neskorších predpisov, pričom deklarovaným cieľom smernice je zabezpečiť, aby sa v spoločnom európskom priestore spravodlivosti bez hraníc zabezpečila ochrana určenej fyzickej osoby voči trestným činom, ktoré môžu ohroziť jej život, telesnú alebo duševnú integritu, dôstojnosť, osobnú slobodu alebo sexuálnu integritu, ktorá jej bola poskytnutá v jednom členskom štáte Európskej únie, aby sa táto ochrana preniesla a pokračovala aj v ktoromkoľvek inom členskom štáte Európskej únie, do ktorého takáto osoba odchádza alebo odišla.
Smernica 2011/99/EÚ stanovuje normy, podľa ktorých sa ochrana vyplývajúca z určitých ochranných opatrení prijatých podľa vnútroštátneho práva jedného členského štátu mohla rozšíriť na iný členský štát, v ktorom sa chránená osoba rozhodne mať pobyt alebo sa zdržiavať. Dosiahnutie tohto cieľa sa má uskutočniť prostredníctvom vzájomného uznávania ochranných opatrení v trestných veciach, a to vydaním európskeho ochranného príkazu. Uznaním európskeho ochranného príkazu dochádza k akceptácii existencie a platnosti ochranného opatrenia prijatého v inom členskom štáte Európskej únie a následnému poskytnutiu obdobnej ochrany dotknutej osobe v súlade s vnútroštátnym právom daného členského štátu. Týmto návrhom zákona sa vykonáva úplná transpozícia smernice č. 2011/99/EÚ.
Transpozícia smernice 2013/40/EÚ o útokoch na informačné systémy do právneho poriadku Slovenskej republiky sa vykonáva zmenou a doplnením zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov, a to v článku II tohto návrhu.
Počítačová kriminalita ako jedna z oblastí modernej kriminálnej činnosti, ktorej rozmach je sledovaný najmä v posledných rokoch v súvislosti s nástupom digitálneho veku, je súborom protiprávnych konaní, ktorých hlavným znakom je využívanie informačných technológií – najmä počítačov a elektronickej siete – na páchanie trestnej činnosti. Jej rozmach je priamo úmerný postupujúcej informatizácii a internetizácii spoločnosti aj v Slovenskej republike. Za účelom transpozície sa dopĺňa osobitná časť Trestného zákona o osobitné trestné činy spadajúce do pôsobnosti označenej smernice. Návrhom zákona v článku II sa teda vykonáva úplná transpozícia smernice 2013/40/EÚ.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná a zákonmi a súčasne je v súlade s právom Európskej únie. Prijatie navrhovaného zákona nebude mať vplyvy na rozpočet verejnej správy, sociálne vplyvy, vplyvy na podnikateľské prostredie, vplyvy na životné prostredie ani vplyvy na informatizáciu spoločnosti. Návrh zákona bol predmetom riadneho pripomienkového konania a vláda Slovenskej republiky ho prerokovala a schválila na svojom rokovaní dňa 1. júla 2015.
Týmto chcem požiadať o prerokovanie a podporu pri hlasovaní do druhého čítania. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

24.9.2015 o 12:51 hod.

Tomáš Borec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:51

František Petro
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som v zmysle § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa po formálnoprávnej stránke náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby uvedený návrh zákona prerokovali: ústavnoprávny výbor, výbor pre obranu a bezpečnosť a výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Ako gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh zákona do 9. novembra 2015 a gestorský výbor do 10. novembra 2015.
Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem, skončil som. Pán predseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

24.9.2015 o 12:51 hod.

Ing.

František Petro

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:54

Tomáš Borec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

131.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Čiže dovoľte, panie poslankyne, poslanci, aby som v prvom čítaní predniesol návrh zákona Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky, ktoré vypracovalo vlastne na základe uznesení vlády Slovenskej republiky, ktorými poverila ministra spravodlivosti predložiť návrhy legislatívnych zmien vyplývajúcich z prijatia troch procesných kódexov, ktoré boli Národnou radou Slovenskej republiky schválené dňa 21. mája 2015.
Cieľom predkladaného návrhu zákona je predovšetkým zosúladenie tých právnych noriem a procesnoprávnych inštitútov, ktoré by s účinnosťou prijatej právnej novely v nových civilnoprocesných, nových procesných kódexoch stratili zmysel alebo by sa stali obsolentnými.
Návrh zákona obsahuje 178 novelizačných článkov. Zahŕňa predovšetkým zmeny technického charakteru, terminologické zmeny a zmeny, ktoré si vyžiadala potreba riadneho uplatňovania novoprijatých kódexov.
Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky sa rozhodlo pripraviť zmenu čo možno najkomplexnejšie a z toho dôvodu navrhuje zmenu aj v zákonoch, kde je potrebné zmeniť iba terminológiu, prípadne poznámky pod čiarou či odkaz k ustanoveniu. Takéto zmeny však považujeme za potrebné a práve tento návrh zákona dáva priestor na čo najdôslednejšie vykonanie zmien v právnom poriadku.
V tomto momente sa chcem poďakovať aj jednotlivým ústredným orgánom štátnej správy, ktoré poskytli ministerstvu spravodlivosti potrebnú súčinnosť pri príprave návrhu zákona v rozsahu právnych predpisov spadajúcich do ich pôsobnosti. Táto spolupráca bola pre nás prínosná a verím, že aj táto skutočnosť sa odzrkadlila v kvalite predkladaného návrhu zákona.
Účinnosť zmien v jednotlivých zákonoch sa navrhuje na deň 1. 7. 2016, aby sa docielila kompatibilita právneho prostredia so schváleným znením civilných procesných kódexov, ktorých účinnosť je stanovená k rovnakému dátumu.
Návrh zákona bol predmetom riadneho medzirezortného pripomienkového konania. Rokovala o ňom Legislatívna rada vlády Slovenskej republiky. Na rokovanie vlády bolo predložené bez rozporov a taktiež schválené dňa 24. 8. 2015.
Ďakujem pekne, to je všetko, skončil som. Ďakujem.

Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.9.2015 o 12:54 hod.

Tomáš Borec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:57

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som v zmysle § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa po formálnoprávnej stránke náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby uvedený návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor, s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh zákona do 10. novembra 2015.
Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výboru vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v gestorskom výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

24.9.2015 o 12:57 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video