54. schôdza

16.9.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

30.9.2015 o 17:55 hod.

Ing.

Ivan Švejna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:54

Martin Chren
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

67.
Ďakujem veľmi pekne. Alojz, ja zahlasujem za tento pozmeňujúci návrh a cením si tú snahu, aj keď teda ten rozdiel medzi nami je, že stále som presvedčený, že znížiť DPH na všetky potraviny by bolo lepšie. Využijúc tento príklad tvojho prednesu, kde musím poukázať, že kam vedie taká tá selekcia. No, ty keby si jednoducho povedal, že 0701 až 14 zelenina, tak by si sa tu potom, nemusel potom trápiť s tou selekciou a s tými ťažkými latinskými názvami, čo je len jeden z takých tých by-productov toho, že tá selekcia rôznych produktov namiesto plošného zníženia DPH na všetky potraviny má svoje riziká, nehovoriac už 0201 až 10 mäsové výrobky, to by bolo ešte jednoduchšie.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 17:54 hod.

Ing.

Martin Chren

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:55

Gabriel Csicsai
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň, vážené dámy a páni. Stokrát som sa zaprisahal, že nebudem sa púšťať do mlynov typu veterných, typu veterné mlyny, ale jednoducho nedá mi, takže pár slov by som chcel k tomu zníženiu DPH na potraviny povedať. Zatiaľ som bol zvyknutý, že návrhy alebo návrhy zákonov typu Potemkinovej dediny predkladá ministerstvo pôdohospodárstva, tam zase až takú veľkú škodu to neurobilo, neurobilo ani dobre, ani zle, takže to bolo viac-menej indiferentné. Ale teraz vidím, že aj ministerstvo financií prichádza s týmto nápadom alebo týmto spôsobom návrhov, dokonca nejak spolu s ministerstvom pôdohospodárstva, a preto si myslím, že pár slov by som chcel k tomu povedať, aby úplne zjednodušene snažil som sa vysvetliť, čo sa deje.
Strašne mi to vadí, že nemáme konkrétne údaje. Ten zákon v prvom čítaní bol taký všeobecný. Nevieme, že koľko peňazí sa na to chystá, nevieme, že aké položky by mali ísť. A presne kvôli tomu, aby sme podľa mňa kvôli tomu nemohli diskutovať.
Tak tie predbežné čísla hovoria medzi 60 – 80 mil., ktoré by malo ísť na znížené DPH. Tak nemusí byť človek veľký matematik, keď dajme tú nižšiu sadzbu 60 mil. lomeno 5 alebo 80 mil. lomeno 5 mil., čo je počet obyvateľov na Slovensku, tak to vychádza, že v prvom prípade každý obyvateľ štátu dostane 12 eur k dobru ročne, to znamená, že jedno euro mesačne. Nehnevajte sa, páni, ale to je taký výsmech, výsmech spoločnosti, výsmech ľudí.
Nehovoriac o tom, že tie peniaze vôbec nie sú adresné. Takže na tých potravinách ušetrí aj ten, ktorý na to má, a teoreticky aj ten, ktorý na to, teoreticky je odkázaný na to. Takže minimálne je to neadresné, málo adresné. A najlepšie je na tom, že na jednej strane je to obrovský balík 60 alebo 80 mil. eur, to je obrovský balík.
Len na porovnanie, zákon, respektíve návrh o mladých farmároch, ktorí sa podporujú, ráta zhruba s tisíc až päťsto žiadateľmi v hodnote 50-tisíc na hlavu, čo už je slušný peniaz. Z tých 50-tisíc sa už dá niečo urobiť. A vtedy to vychádza zhruba 25 až 50 miliónov. Oproti tomu 80 mil. je oveľa viac, ale každý človek dostane jedno jediné euro. Tak na jednej strane podporujeme niekoho s 50-tisícami, čo je v poriadku, a to je akože citeľné, čo sa dá. Na druhej strane dáme almužnu, lebo to sa nedá ináč nazvať. Veď len jedno euro, v lepšom prípade 1,30 euro mesačne. Čo s tým ako nejakým spôsobom ušetríme?
A preto si myslím, že preto toľko sa váhalo s tým, že ktoré konkrétne potraviny sú. Lebo viem si predstaviť ťažkú hlavu úradníkov, kým urobili štatistiky, že ktoré potraviny vôbec vydajú to číslo, tých 80 miliónov. No vyrátali ročnú spotrebu, ktorá komodita je, aby pozbierali tých, neviem, päť, desať, dvadsať komodít, ktoré budú lacnejšie o tých 10 percent. Lenže 10 % reálne ani nebude 10 %, bude to zhruba na úrovni 8,5 percenta. Takže dneska zhodou okolností ráno som počul reklamu, že trvanlivé mlieko sa dá kúpiť už za 0,35 eur. Takže tých 10 %, bude sa dať kúpiť trvanlivé mlieko za 0,32 eur? To je nejaká veľká pomoc? Keď áno, tak fajn, akože robme to. A zároveň vyhodíme 80 mil. von oknom. A dovolím si tvrdiť, že nič iné to nie je ako reklamná kampaň, financovanie reklamnej kampane pred voľbami strany SMER-u. A je to dosť blbé, keď z našich peňazí, z peňazí daňových poplatníkov sa financuje predvolebná kampaň vládnej strany.
Takže myslím si, že to je podstata tejto, tej veci, čo som chcel povedať. A veľmi zaujímavo, som zaujímavý a čakám na zoznam potravín a čakám na ten obnos alebo objem peňazí, ktorý na tento účel je vyčlenených, no a potom k tomu budeme sa ešte hádam nejakým spôsobom na nejakom fóre môcť sa vyjadriť.
Ďakujem.
Skryt prepis

30.9.2015 o 17:55 hod.

MVDr. PhD.

Gabriel Csicsai

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:55

Ivan Švejna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No ja budem veľmi stručný. Keďže nemáme stále ten zoznam, ktorých sa to bude týkať, čo je 80 mil., tak ako Angličania hovoria: "floors is yours". Takže čakám. Ja sa vzdávam ďalšej teda reči s tým, že poviem úprimne, že ma to veľmi, veľmi mrzí, takýto postup, ako to je a sám zvažujem teraz, načo je vlastne ten výbor pre financie a rozpočet, a jednoducho, či sa vôbec toho zúčastňovať. (Reakcia z pléna.) Tak vo faktickej to môžeš povedať, ale tým som len chcel povedať, že teda čakám, že kedy sa to rozmnoží a kedy sa to rozprestrie teda na stoly naše. A keďže sa k tomu už nebude dať vyjadriť, tak sa vzdávam aj faktickej a jednoducho je to tak, ako to je.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.9.2015 o 17:55 hod.

Ing.

Ivan Švejna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:56

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No zopakujem to, relevantné otázky. Načo máme pripomienkové, medzirezortné pripomienkové konanie? Načo máme pripomienkové konanie pred tým, než to ide do parlamentu? Načo máme pri prvom čítaní rozpravu? Načo máme zasadnutie výboru? Načo máme rozpravu v druhom čítaní, keď napriek tomu, že zjavne ten materiál existuje a je v zásade dušou celého zákona, tak sa čaká do úplne posledného momentu a zneužije sa pozícia spravodajcu na prihlásenie sa do rozpravy na konci? A pán minister, keď už sa naňho nebude dať reagovať, tak v záverečnom slove povie, aké je to celé fasa a my už si tu môžeme potom iba šúchať nohami.
Takže možnože pri tom zvyšovaní úrovne parlamentarizmu, pán predseda, by sme mali myslieť aj na takéto veci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 17:56 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:01

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, je to pravda, že som pred chvíľou podal pozmeňujúci návrh, ale v zásade ten istý, čo pred rokom a pol, že kto chcel, si mohol prípadne dohľadať. Takže myslím si, že priestoru a času dosť.
Ale včera sme tu skladali, alebo chceli ste od nás, pán Číž, aby sme skladali iskričkové sľuby, nie? Že proste jak sa budeme poctivo tu, jak tu budeme sedieť. To bol bod kódexu, že jak sa budeme zodpovedne. Pán minister, by ste neverili, čo my tu skladáme. A v záverečnom slove toho kódexu bolo, že osobným príkladom. Pán minister, a by ste neverili, že a primerane aj v súkromnom živote sa budeme správať (povedané s pobavením). Neviem, či pán Číž príde ku mne na štedrovečernú večeru sa pozrieť, či primerane sa správam, neviem. No však uvidíme, necháme sa prekvapiť. Prešlo to do druhého čítania, hej? A bolo aj, že teda jak sa tu budeme zúčastňovať rokovania a keď nebudeme, jak budeme ospravedlnení. Dneska som tu videl fakt poslancov SMER-u jak šafránu, jak šafránu. To skôr nájdem plesnivec tu na hradnom kopci, tú rastlinu, ako poslanca SMER-u v sále.
Proste robíte zákon, ktorý ovplyvní život ľudí veľkým, významným spôsobom. Hráte s nami takú hru na mačku a myš. Proste je to detinské. Tak tajnostka, jak malé deti, ukáž guličku, neukážem guličku, ukáž guličku, neukážem, na konci ukážem guličku. (Smiech v sále.) Proste celé je to smutno-smiešne, trápne, naozaj, a ďakujeme. Teda bojím sa, že či nepríde náhodou pán Číž a nepovie, že nebude sa možné, ani faktickou reagovať na predložený pozmeňovák, lebo to je jediné, čo nám zostalo, že budeme mať možnosť asi faktickou zareagovať na ten predložený návrh, ak náhodou sa Národná rada neuznesie ináč, čo sa nedá v tomto prípade vylúčiť. Viete, že sa poradíte niekde tam vzadu, múdre hlavy, grémium a poviete: načo? (Vyslovené s pobavením.) Načo, však? To by fungovalo, keby sme tu neboli niektorí, čo? Nuž zvedavý som na ten pozmeňovák.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:01 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:05

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

77.
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda parlamentu, vážený pán podpredseda vlády, kolegyne, kolegovia, v zmysle rokovacieho poriadku § 29 ods. 1 a 2 chcem podať návrh, aby sme prerušili rokovanie. A chcem požiadať o mojich pozmeňujúcich návrhoch, ktoré som predniesol dnes na schôdzi k tomuto návrhu, aby ich rokovali výbory, ktoré určí predseda.
Dovoľte, aby som vám zacitoval § 29 ods. 1: "Poslanec môže v rozprave podať k prerokovanej veci pozmeňujúce alebo doplňujúce návrhy, ktoré musia byť vyhotovené písomne a riadne sformulované." Čo zjavne sú. "Poslanec alebo navrhovateľ môže po podaní pozmeňujúceho alebo doplňujúceho návrhu navrhnúť prerušenie prerokovania veci až dovtedy, kým k nim nezaujme stanovisko výbor, ktorý určí Národná rada." O to žiadam teraz.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.9.2015 o 18:05 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:06

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

79.
Takže ste sa dočkali. Dobre, ja myslím, nechám záverečné slovo pánovi ministrovi. Mal som pripravený nejaký príspevok do rozpravy. Myslím, aby sme sa neopakovali. Takže ja predložím, nebudem strácať čas, aby ešte mohol on vystúpiť. Takže predložím pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Ladislava Kamenického a Daniela Duchoňa k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov, tlač č. 1569.
V súlade s ustanoveniami zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladáme doplňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov. Vo vládnom návrhu zákona navrhujeme toto doplnenie:
K čl. I. Doterajší čl. I sa dopĺňa bodom 39, ktorý znie:
"39. V prílohe č. 7 sa na začiatku vkladajú číselné kódy Spoločného colného sadzobníka
"0201 – Mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých hovädzích zvierat položky 0102",
"ex 0203 – Mäso zo svíň, čerstvé, chladené alebo mrazené – len z domácich svíň, čerstvé alebo chladené",
"ex 0204 – Mäso z oviec alebo kôz, čerstvé, chladené alebo mrazené – len mäso z oviec alebo kôz, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých oviec a kôz",
"ex 0207 – Mäso a jedlé droby, z hydiny položky 0105, čerstvé, chladené alebo mrazené – len mäso a jedlé droby z domácej hydiny, čerstvé alebo chladené",
"ex 0208 – Ostatné mäso a jedlé mäsové droby, čerstvé, chladené alebo mrazené – len mäso a jedlé droby z domácich králikov, čerstvé alebo chladené",
"ex 0301 – Živé ryby, len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb položky 0301 1100",
"ex 0302 – Ryby, čerstvé alebo chladené, okrem rybieho filé a ostatného rybieho mäsa položky 0304 – len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb položky 0301 1100",
"ex 0304 – Rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté), čerstvé, chladené alebo mrazené – len rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté) zo sladkovodných rýb okrem ozdobných rýb položky 0301 1100, čerstvé alebo chladené",
"ex 0401 – Mlieko a smotana nezahustené, ani neobsahujúce pridaný cukor, ani ostatné sladidlá – len mlieko", "0405 10 – Maslo",
"ex 1905 9030 – Chlieb, neobsahujúci pridaný med, vajcia, syr alebo ovocie a obsahujúci sušiny najmenej 5 % hmotnosti cukrov a najviac 5 % hmotnosti tuku – len čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu. 2)"."
Poznámka pod čiarou k odkazu 2) znie:
"2) § 2 písm. c) a i) vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 24/2014 Z. z. o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách."."
Odôvodnenie: Navrhuje sa zavedenie zníženej sadzby dane na vybrané druhy potravín. Hlavným cieľom návrhu je, aby v nadväznosti na zníženie sadzby dane na vybrané druhy potravín došlo k zníženiu spotrebiteľských cien vybraných potravín a v konečnom dôsledku aby tieto vybrané potraviny, ako napríklad ryby, niektoré druhy čerstvého mäsa, boli dostupnejšie pre širšie vrstvy obyvateľstva. Okrem toho návrh sleduje aj podporu potravinárskej produkcie a chovu zvierat na území Slovenska.
Nový bod 39 nadobúda účinnosť 1. januára 2016.
Ďakujem.

Skryt prepis

30.9.2015 o 18:06 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, pán poslanec, pán spravodajca, prosím vás, kedy ste to dostali do ruky, tento papier? To naozaj prišlo na poslednú chvíľu, že ste to ani nemohli ísť dať namnožiť a rozdať do lavíc, aby sme si vedeli aspoň pozrieť ten zoznam a vedeli sa k nemu aspoň trochu vyjadriť, niektorí? Nie teda zrovna ja, možnože sú tu na to lepší, ale ja mám teda celkom rád čistotu legislatívneho procesu, a toto je grobianstvo, čo ste predviedli. To je prvá vec.
A druhá vec, no mrzí ma, že tu teraz nie je pán minister, ale dúfam, naozaj veľmi dúfam, že bude mať aspoň toľko chochmesu v sebe a vystúpi v rozprave a dá aspoň možnosť poslancom reagovať na jeho vystúpenie a že si to nenechá naozaj na záverečné slovo, kde už k tomu, čo práve sme sa dozvedeli a práve bolo predložené Národnej rade, nebude vôbec žiadna možnosť reagovať. Ak by naozaj pán minister vystúpil iba v záverečnom slove, ak by nevystúpil teraz v rozprave so snahou obhájiť to, odprezentovať a nenechal opozíciu zareagovať aspoň vo faktických poznámkach, tak to už by som naozaj považoval za mimoriadne zbabelé. Naozaj.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:11 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:14

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani podpredsedníčka. Ja si naozaj neviem spomenúť a ako sa tu bavím s ľuďmi, ktorí sú omnoho dlhšie v parlamente, že by podobná situácia nastala, že počas, podľa mojej úvahy, počas takmer záverečného slova spravodajca predloží pozmeňovací návrh a určí skupinu potravín, ktorá na základe zmenenej daňovej sadzby bude platiť pre mnohých podnikateľov a pre ľudí na Slovensku bez toho, aby sme mali možnosť sa vyjadriť k tomu inak ako počas dvojminútovej krátkej faktickej poznámky. Nerozumiem tomu.
Ak legislatívny proces toto umožňuje, tak je to absolútna chyba legislatívneho procesu, že si tu zavádzame všelijaké pravidlá mimorezortného konania, zavádzame pravidlá legislatívneho procesu, ktoré majú viesť k tomu, že ľudia, ktorí okrem veľavážených a rozumných ministerských úradníkov a poslancov tomu rozumejú, sa môžu vyjadriť. K tomuto sa nemohol vyjadriť absolútne nikto okrem tých ľudí, ktorí o tomto pozmeňovacom návrhu vedeli. A dokonca v súčasnej situácii o 18.16 ja ho ešte nemám v lavici a netuším, okrem toho, čo odprezentoval pán spravodajca, čo vlastne zamýšľajú, aké budú tie skupiny výrobkov. Myslím si, že je to absolútne neakceptovateľné a pri tomto pozmeňovacom návrhu, ak sa bude o ňom hlasovať, odídem zo sály.
Takto sa to, vážení páni, nerobí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:14 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:16

Martin Chren
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No naozaj ten návrh nemáme pred sebou v laviciach, a preto ja som si len robil poznámky. Neviem, či som stihol zachytiť úplne všetko alebo nie z toho prejavu. Som presvedčený, že tento návrh nebol dostatočne odôvodnený, a preto nespĺňa ani podmienky, ktoré sa kladú, a nároky, ktoré sa kladú na legislatívu tu prejednávanú, pretože v ňom vôbec nezaznelo, že prečo práve tieto tovary, prečo práve tieto položky colného sadzobníka by mali byť zvýhodnené nižšou sadzbou DPH.
Tak jako som si robil poznámky, som z toho úprimne zmätený, pretože ak som to teda správne zachytil, v tej rýchlosti, tak hovädzie, jahňacie mäso by malo byť zvýhodnené iba chladené, ale napríklad bravčové a hydina, všetko, vrátane mrazeného. Čiže kuratá z Číny by mali byť zvýhodnené, ale domáce jahňacie mäso, ktoré by bolo zmrazené, tak zvýhodnené nižšou sadzbou nemá byť. Neviem, prečo len ten chlieb, ktorý bol zadefinovaný, a nie napríklad nejaký bezsacharidový chlieb, pravdepodobne nesplní túto náležitosť.
Čiže naozaj vás prosím, pán spravodajca, pán minister, aby ste ešte vystúpili v rozprave a doplnili odôvodnenie, že prečo práve tieto položky, prečo práve tieto tovary by mali byť zaradené do tej nižšej sadzby a prečo tie ostatné nie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 18:16 hod.

Ing.

Martin Chren

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video