54. schôdza

16.9.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2015 o 9:42 hod.

Ing.

Ivan Švejna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:40

Martin Chren
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

18.
Ďakujem veľmi pekne, pán minister, vy sám ste včera rozdelili svoj prejav na tú včerajšiu slušnú časť a na tú dnešnú druhú časť. Ja teraz svoju reakciu tiež rozdelím na dve časti.
Ten dnešok ma trošku tak rozosmutnel, lebo je podľa mňa dôkazom toho, že pravica a ľavica si naozaj na Slovensku nemá čo vyčítať. Vy ste kritizovali zvyšovanie daní za predchádzajúcich vlád, no ale za posledné štyri roky, ako som ukázal vo svojom diskusnom príspevku, ste zase brutálne zvyšovali dane aj vy. A takto to na Slovensku chodí. Jednoducho niekto zháňa peniaze vlastnou hlavou, druhý ich zháňajú pol na pol bez bločku, jedni majú platinové sitká, druhí majú tetu Anku a emisný tender a výsledkom je to, čo hovorí aj pán Milan Lasica nedávno v rozhovore pre Sme, na Slovensku neexistuje ani autentická ľavica, ani autentická pravica, sú to len ľudia, ktorí sa v podstate správajú rovnako a striedajú sa pri koryte. Čo je dôležité v tomto závere pre mňa, je jeden jediný fakt, po tom brutálnom zvyšovaní daní, tak ako vy hovoríte, minulosť, čo sme si, to sme si, to už je dávno zabudnuté, dnes po tom brutálnom zvyšovaní daní za posledné roky je na čase ľuďom vrátiť niečo naspäť, preto ja vítam aj tento váš návrh, a som presvedčený, že sa mala DPH znížiť na všetky potraviny, aby to ľudia naozaj pocítili, dnes na to máme. Pred dvoma, pred troma rokmi by sme na to nemali.
K tej včerajšej časti musím ešte zareagovať na jednu vec, vy ste upozornili veľmi správne na to, že Slovensko nemôže jednostranne znížiť DPH na energie, to je pravda, preto sme tento náš návrh nedali doteraz do parlamentu, na druhej strane sám ste povedali riešenie. To riešenie ste povedali, že je to cesta cez rokovania s Európskou komisiou, cesta cez notifikácie, cez dôkaz toho, že to nenaruší konkurenčné prostredie, a tak ako ste ochotní vytvoriť nejakú spoluprácu aj s ďalšími krajinami a presadzovať zavedenie zmien v smernici o DPH v prípade niektorých iných oblastí, dá sa takým istým spôsobom vybojovať toto pre Slovensko a pre našich ľudí.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2015 o 9:40 hod.

Ing.

Martin Chren

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:42

Ivan Švejna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, no ďakujem za celé dve minúty, no škoda, že sme sa nemohli o tom pobaviť aj na výbore pre financie a rozpočet, ale dobre, budiž, skúsim ešte raz zopakovať, ale úplne s chladnou hlavou, bez emócie, čo stále hovorím, že, a hovorím jednu vec, že ak ste sa rozhodli, ak ste sa rozhodli, tak ste to mali urobiť na všetky potraviny. Je to obdobný prípad, keď ste sa rozhodli znížiť DPH na knihy, v poriadku, ale je nezmysel tie knihy proste deliť na beletriu a detektívku napríklad. Jednoducho ak ste sa rozhodli, mali ste ísť po tom už po všetkom.
Prečo toto tvrdím? Preto, lebo mnoho potravín je zameniteľných. Jednoducho vyvolá to v určitých podnikateľských kruhoch špekulácie. A jednoducho aj Finančná správa potom bude mať s tým problém, len dúfam potom, už že proste sa nebude nejaký softvér vymýšľať. Ale tento problém, jednoducho niektoré potraviny alebo položky sú ľahko zameniteľné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2015 o 9:42 hod.

Ing.

Ivan Švejna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:42

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Naše faktické poznámky sú reakciou na to, čo odznelo v tejto sále včera, a aj na to, čo odznelo dnes. A preto aj tá moja faktická bude o tom, že včera sa, pán minister, správali nefér vaši poslanci, keď navrhli pozmeňovací návrh, váš zámer, a navrhli to v poslednej minúte, a pritom pred dvomi dňami sme rokovali o návrhu predsedu parlamentu Pellegriniho a podpredsedov Laššákovej a Číža o zmene rokovacieho poriadku, kde títo vaši reprezentanti navrhujú, aby sme mali na podané pozmeňovacie návrhy v rozprave 48 hodín pred hlasovaním.
A prosím vás, ako by to nazval psychiater, toto správanie vašich poslancov. Je to schizofrénia? Obyčajný človek by povedal, to je asi rozkol v SMER-e, proste ľavá ruka nevie, čo robí pravá. To bolo včera, no ale vy, pán minister, dnes ste sa tiež zas správali nefér, nefér, keď pri tomto zámere sa vraciate do minulosti a hovoríte a vytrhávate z kontextu naše hlasovanie.
Ja sa neodťahujem od svojho hlasovania za DPH, pred 12 rokmi. Pán minister, vy asi nemáte páru o tom, čo robila vláda v tých rokoch po Mečiarovi, v akom stave zdedila túto krajinu, ktorá bola v izolácii a pred ekonomickým krachom, ale tá vláda vtedy nerozdávala ďalej ako populisti, ale ona robila nevyhnutné reformy, my sme ľuďom ordinovali slzy a pot. Áno, ale aj reformy a súčasťou tých reforiem napríklad daňovej a rovnej dane bol aj zákon o DPH. Ale pri rovnej dani niekto neplatil viac, Slovensko sa preto stalo atraktívnou krajinou, aj dnes je, ešte stále ako-tak atraktívnou, ale my sme dobehli zameškané. My sme v Európskej únii aj v iných štruktúrach.
Pán minister, to bolo nefér, vytrhnuté z kontextu a od vás som to nečakal.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2015 o 9:42 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:45

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán minister, škoda, škoda toho záveru, nielen toho vášho vystúpenia, na ktoré reagujem, ale aj to, ako sa stalo s pozmeňujúcim návrhom na zníženie DPH na vybrané potraviny, tak ako to predniesli vládni poslanci, pán spravodajca. Škoda, lebo je to dobrý návrh zákona. Veď to, aby sa dépeháčka platila až po zaplatení štátu, sme navrhovali v minulosti my, to, aby stavebné firmy medzi sebou si nefakturovali dépeháčku, je dobrý nápad. Aj znížiť DPH na potraviny je dobrý nápad, dobrá filozofia. Ale prečo takýmto spôsobom?
Základné zdravé potraviny, tak ako to navrhujeme my v svojom pozmeňujúcom návrhu a konzistentne rok a pol, pán minister, či sme sa pridali k Lojzovi Hlinovi, alebo nepridali, už vtedy sme podporovali ten návrh.
Pán minister, základné zdravé potraviny sa dotýkajú všetkých občanov Slovenska, preto mala byť širšia diskusia o tomto pozmeňujúcom návrhu. Preto som v pléne navrhol, prerušme rozpravu, vráťme to aspoň do výboru pre financie, pôdohospodárskeho výboru, nech je o tom diskusia, veď náš pozmeňujúci návrh sa až tak zásadne nelíši od vášho. Áno, máme tam aj čerstvé ovocie a zeleninu, máme tam aj vajcia. To je taký problém baviť sa o tom, či zemiaky budú súčasťou zníženej DPH alebo kapusta? Taký problém to je? A mohli sme sa o tom kultúrne baviť, mohli sme tou širšou diskusiou prijať, a nie takto mocensky vládnymi poslancami prijať pozmeňujúci návrh na záver rozpravy. Veď to je nedôstojné tohto návrhu zákona.
A čo sa týka toho, čo sa dialo pred 12-13 rokmi, som povedal v rozprave, všetky návrhy zákonov v určitom, v spoločenskej, ekonomickej situácii krajiny sa dejú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2015 o 9:45 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:47

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, aby ste potom vo svojich vyhláseniach neprekrúcali, že sme proti zníženiu DPH. Nie, my sme za zníženie DPH, ale na omnoho širšiu skupinu potravín, ako ste to navrhli vy. Lebo aj Počiatek povedal, že opozícia je proti významným investíciám, ja som to tu už nikde nepočul. My sme za investície, ale sme proti spôsobu, akým to SMER robí. Toto je taká vaša typická špinavá smerácka robota, ku relatívne jednej dobrej veci o dépeháčke dokážete prifáriť buď hlúposť, alebo totálny populistický oblbovák. Takýmto je aj zníženie DPH na vami, na vami vybrané potraviny. Zoznam ste nepredložili ako súčasť zákona, aby sa ku tomu skutočne dalo diskutovať, ale predložili ste ho ako úplne posledný, úplne posledný pozmeňovací návrh, dokonca spravodajcu, ktorý sa mohol ešte prihlásiť do rozpravy.
Hovorili ste niečo aj o spotrebiteľskom koši. Áno, no tak tam je viacej výrobkov, ako ste uviedli vy vo vašom pozmeňováku, takže kľudne ste mohli celý tento spotrebiteľský kôš dať na zníženú dépeháčku. Ale vy ste to neurobili.
A čo ma naozaj mrzí, tak chýbajú tam skutočne potraviny typické pre slovenskú kuchyňu. To sú zemiaky, cibuľa, kapusta, pretože z toho sa robia halušky s bryndzou, aj tá bryndza tam by mala byť. Robia sa halušky s kapustou, robia sa zemiakové placky, to sú všetko potraviny, ktoré sú typické pre slovenskú kuchyňu. Samozrejme, nehovoriac o ďalších, že tam chýba to ovocie a ďalšia zelenina. Aj tie paradajky. To sú všetko naozaj zdravé potraviny. Len ako som hovoril, je to iba obyčajný váš populistický ťah. Vy potrebujete ešte do Nového roku cez tie Vianoce vytiahnuť dépeháčku a potom to akože znížite. Tam vám ostane ešte nejaká rezerva, my sme ale dali návrh aj s návrhom, kde získať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2015 o 9:47 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:49

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, celkom sa vám páčilo, ako ste vypálili tie ohnivé šípy do minulosti, do histórie vývoja DPH, a myslím si, že neboli nepresne vystrelené, boli proste účelne použité, váš zoznam bol celkom zaujímavý a rovnako ste asi dostali naspäť niekoľko pripomienok, to už tak býva.
Nedotknem sa tej vecnej podstaty, ale toho, že mne z toho rezonuje také jedno poučenie, že v tejto sieni je niekoľko politikov – a nie je ich málo, už príliš toho – a majú možno krátku pamäť, a možnože naozaj by bolo dobré, lebo každý sa unavíme, v každej činnosti, a politika nie je jednoduchá činnosť, keby sme si to uvedomili alebo keby si to uvedomili, a možnože sa rozhodli, že istá časová kvóta už stačila. Ale viete, vy ste povedali jednu vec pri vašej zase sérii tých šípov, že ste sa teda dostali k tomu, že veľa vecí tu bolo falošných, a postavili ste sa tak trocha ako nad ten problém a mňa zaujal ten moment, keď ste povedali, že vy ste schopný istého obratu. A to je veľmi sympatické, že teda viete si povedať, že človek sa vyvíja a môže meniť názor. Ja by som to aj zobral, že vy ste človek, ktorý možnože prekročí smerácky tieň v tom dobrom slova zmysle, keby ste povedali, že naozaj máte svoju pamäť a niektoré veci vám naozaj vadia nielen na tej strane, kde ste pálili, ale aj na tej vašej, a napríklad, že vám vadí, ak váš šéf zarobí vlastnou hlavou niekoľko desiatok miliónov, ktoré zrejme by pokryli dosť veľké percento DPH, keby to, by bolo úžasné obrátenie, ktoré, by som si povedal, pán minister Kažimír prekročil tieň a vie, že naozaj naša povinnosť nespočíva len v tom, aby sme sa pozerali na štyri roky, lebo naše životy majú väčšiu hodnotu ako volebné obdobia.
Skúste to a ja vám úprimne zatlieskam.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2015 o 9:49 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:51

Pavol Abrhan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, menovali ste poslancov, ktorí hlasovali za rovnú daň, zrovnanie dane, a mohli ste to vytiahnuť si z výpisu hlasovania. A ja som rád, ja sa k tomu aj hlásim. My sme sa nikdy neschovávali a neskrývali, my sme s rovnou daňou išli úprimne a otvorene a vy veľmi dobre viete, že pre slovenskú ekonomiku priniesla rovná daň aj pozitívne výsledky. Veľmi dobre to viete. Ale práve v tomto je ten obrovský rozdiel, že ako vždy bude možné vytiahnuť ho, budete sa môcť podívať, že kto hlasoval za tú rovnú daň, a ja sa k nej hlásim, lebo som presvedčený, že v tom čase to bol veľmi dôležitý a pozitívny krok, tak za zavedenie zníženej sadzby dane, váš podpis nikde nenájde nikto, nikdy, nikde, lebo sa za to hanbíte, bojíte, vy ste to nikde, vy ste za to nikdy nehlasovali. Prečo ste to nedali do vlády? Vy ste to nikde nenavrhli.
A navyše ste použili nefér spôsob, pán minister, veď to pochopte, ak by sa pán spravodajca ako poslanec prihlásil, aby bolo možné o tom diskutovať, žiadame, aby to išlo do výboru, pán predseda hovorí, nie, načo budeme o tom hlasovať. Toto mne vadí na tom. Mne nevadí to, že sa nezhodneme, v poriadku, súhlasím, však máte väčšinu, prosím, hlasujte, ale nechajte nás aspoň o tých vašich dôležitých návrhoch diskutovať, tak ako my sme nechali diskutovať vás o rovnej dani, my sme sa neschovávali, nezneužívali sme funkciu spravodajcov, nedávali to na poslednú chvíľu.
Toto je celý môj problém s vaším návrhom, pod ktorým, žiaľ, vy nie ste podpísaný, lebo s ním vy nesúhlasíte alebo sa zaň hanbíte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2015 o 9:51 hod.

Ing.

Pavol Abrhan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:53

Helena Mezenská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

32.
Ďakujem, pán minister, napriek vášmu pomerne rozsiahlemu vystúpeniu a snahe o zdôvodnenie, napriek vášmu pomerne rozsiahlemu historickému exkurzu do hodnotenia v mnohom možno protirečivých a rozporu plných postupov a konaní predošlých vlád ja som nedostala odpoveď na podľa mňa kľúčovú otázku a tá stále visí vo vzduchu, stále tu je, prečo nie je možné znížiť sadzbu DPH komplexne, generálne na všetky potraviny.
Ja nie som zaťažená nejakou históriou, sotva je mi možno niečo vyčítať, myslím si, že doba pokročila a nie je priestor na vzájomné obviňovanie alebo výčitky, naozaj rada by som poznala zmysluplné zdôvodnenie, ktoré možno akceptovať, prečo nemožno sadzbu DPH znížiť generálne na všetky potraviny.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2015 o 9:53 hod.

Mgr.

Helena Mezenská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:54

Peter Kažimír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

34.
Pán poslanec Hraško, moja najobľúbenejšia potravina je kyslá kapusta a nie je na zozname so zníženou sadzbou DPH, čo mi je, čo mi je, samozrejme, ľúto, ale ja si myslím a som presvedčený o tom, že väčšina poslancov Národnej rady bude hlasovať za tento zákon. Už nielen preto, že, za zákon ako celok teraz mám na mysli, už nielen preto, že sú tam tie časti, ktoré významným spôsobom majú pomôcť malých a stredným podnikateľom, hlavne v oblasti stavebníctva, ale aj, aj tým, tým malým firmám, ktoré trpia na druhotnú platobnú neschopnosť. Ale teda aj vďaka tomu, že, že návrh novely zákona obsahuje zoznam potravín so zníženou sadzbou DPH.
Som presvedčený, že sa zhodneme na tom, že dnes väčšinovo, sú tu, samozrejme, aj odlišné názory, ale väčšinou sa zhodneme na tom, že DPH môže mať viac sadzieb, lebo bola tu nejaká paradigma, ktorá väčšinovo v minulosti prevládala. Bol tu proste názor jednotnej sadzby. Dnes cítim, že v politickom spektre je zhoda na tom, že môžu existovať dve sadzby a že je to prospešné pre ľudí. A pevne verím, že ak sa nám všetkým podarí presadiť to, aby zníženie sadzby DPH sa odzrkadlilo aj na, skutočne na cenách a na lepšej životnej úrovni ľudí. To znamená, že budú mať z toho naozaj prospech a nezostane to vo vreckách obchodníkov, že sa k tomu môžeme vrátiť a po vyrovnanom rozpočte budeme tento zoznam rozšíriť.
Ďakujem. (Potlesk.)

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2015 o 9:54 hod.

Ing.

Peter Kažimír

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:01

Ivan Uhliarik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. V kontexte toho, čo sme tu aj vlastne schválili minulý týždeň, myslím, že to bol, a takého všeobecného celospoločenského boja proti fajčeniu alebo teda zneužívaniu fajčenia deťmi a mladistvými je aj tento môj návrh novely zákona o reklame.
Hovorí o tom, že, platný zákon hovorí o tom, že tabakové spoločnosti majú povinnosť informovať spotrebiteľov o množstve tabaku, dechtu, nikotínu v jednotlivých krabičkách alebo teda v jednotlivých baleniach cigariet a majú to nejakým spôsobom viditeľne komunikovať. Deje sa ale to, verím tomu, že ste svedkami dennodenne, deje sa práve opak, že tabakové spoločnosti túto informáciu zneužívajú na reklamu. Vidíme to v potravinách. Vidíme to na benzínových pumpách, vidíme v stánkoch, že miesto toho, aby bola čisto informácia o obsahu škodlivých látok v cigaretách, tak tieto informácie sú obohatené reklamou, keď si kúpite cigarety, tak vyhráte neviem čo, nejakú cestu a tak ďalej a tak ďalej.
Čiže nejakým podvedomým spôsobom a podlinkovo navádzajú hlavne tých novofajčiarov, deti a mladistvých na to, aby si tú či onú značku kúpili. Na jednej strane sme schválili minulý týždeň zákon o tom, aby tie krabičky, ktoré už fyzicky ten spotrebiteľ si kúpi, boli čo najškaredšie alebo inými slovami, aby poukazovali na negatívne následky fajčenia samé osebe. Na druhej strane nemáme ošetrenú tú reklamnú časť, pretože vieme, že reklama na tabakové výrobky je zakázaná. Na druhej strane nemáme ošetrené to, že v potravinách, prípadne, teda v obchodoch s potravinami, v prípade tam, kde sa cigarety predávajú, tá skrytá reklama, ktorá nie je ošetrená v zákone, tak tá skrytá reklama je tam stále prítomná,.
Preto môj návrh zákona navrhuje zo zákona o reklame vypustiť písm. d) § 6 ods. 3 platného zákona 147/2001 Z. z., ktoré stanovuje, že informácia o konkrétnom tabakovom výrobku určená pre spotrebiteľa umiestnená v predajni tabakových výrobkov, a ktorá musí obsahovať upozornenie o škodlivosti fajčenia, musí byť umiestnená tak, aby oslovovala najmä návštevníkov predajne, sa nepovažuje za reklamu tabakových výrobkov. Ale ako som povedal, v praxi sa stáva, že práve túto informáciu, ktorá musí byť umiestnená, zneužívajú tabakoví výrobcovia práve na reklamu a na rôzne obrázky, súťaže, ankety, ktoré upútavajú pozornosť na tieto tabakové výrobky. A potom, samozrejme, to má za následok jednak zvolenie určitého druhu cigariet, prípadne zvýšenie spotreby a tým povzbudzuje deti a mladistvých, aby začali fajčiť.
Myslím si, že o škodlivosti fajčenia nemá zmysel hovoriť. Hovorím ešte raz, okrem toho, že na Slovensku na fajčenie umiera ročne, umierajú ročne tisíce ľudí, myslím si, že táto úspora, ktorá by mohla zabrániť práve tomu, čo sme svedkami denne, že stále mladšie a mladšie deti začínajú fajčiť, tak takisto by tento návrh novely zákona mohol ako kebyže znížiť atraktivitu práve zvolenia si určitého druhu cigariet, prípadne cigariet ako takých. Verím, že v kontexte minulého zákona, ktorý sme schváli v šírke, v celej šírke politického spektra a ktorým sa sprísňujú obrázky na krabičkách cigariet, tak verím, že aj toto je naozaj zákon alebo návrh zákona, ktorý môže pomôcť k zníženiu. A verím, že ho podporíte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

1.10.2015 o 10:01 hod.

MUDr.

Ivan Uhliarik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video