56. schôdza

21.10.2015 - 21.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 14:49 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:45

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Zabudla si podľa mňa ešte na jednu vec, Lucia, a veľmi by som bol rád, keby to tu odznelo, včera nám síce bolo povedané, že nejaké peniaze sa majú vrátiť, ale nebolo nám povedané, odkiaľ a akým spôsobom sa tam dostali. A ak teda máme prehľad, pán minister, o tom, že kam tie platby odišli, na základe čoho sa pohli ďalej, prečo boli rozdelené a ako prídu, prosím vás, odprezentujte to, lebo ja by som sa veľmi nerád dočkal situácie, že ešte zistíme, že niekto vlastnou hlavou zohnal niekde 460-tisíc a rýchlo ich poslal do MPC-čka, aby bol zažehlený prúser. Ja by som bol veľmi nerád, keby z pol milióna bol zrazu milión.
Takže myslím, že by bolo poctivé, keď už teda vieme, ako peniaze odišli, kam odišli a na základe čoho, tak tiež povedať, kto, čo urobil pre to, aby sa peniaze vrátili a kedy budú naspäť, aby sme sa náhodou nedozvedeli, že nám tu nelieta 460-tisíc tých pôvodných, ale ešte nejakých nových ďalších, ktoré do MPC-čka pritiekli jeden deň pred touto schôdzou, aby to akože vyzeralo, že je všetko v poriadku. To je prvá vec.
Druhá vec. Ja nerozumiem úplne tomu, prečo aj pán premiér sa pýtal, že čo teda neurobil a mal, a naopak, keď to má napísané v odôvodnení tej schôdze. Mal mať zodpovednosť vyvodiť voči človeku, na ktorého má dosah. A to je riaditeľka MPC. Nemal nechať lárom-fárom posielať projekty na obnovu IUVENTY, mal na to jednoznačne určiť pravidlá a komisiu, ktorá o nich bude rozhodovať. Veď to sme povedali jednak na tlačovkách, jednak je to v tom odôvodnení a ja nerozumiem preto tomu, že čo je na tom absurdné?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 14:45 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:47

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Kolegyňa Nicholsonová, predložili ste jasné dôkazy, jasné listy, v ktorých sa píšu veci, komunikácia, ktorá nastala, to sú fakty, to sú fakty čierne na bielom. Tak ja neviem, či je niekto slepý, alebo sprostý už načisto, keď povie, že tuná emotívne prednášate niektoré veci. To sú fakty! No, žiaľ, smerácki poslanci ich nechcú vidieť.
Tam sa kolega teraz na tom rehoce ako mesiačik na hnoji, ja sa mu ani nečudujem, však urobil zo seba hlupáka.
Viete, čo mňa zaujalo, keď ste hovorili o tých autách? Pretože podobná kauza bola na ministerstve vnútra, kedy Kaliňákova a Počiatkova firma prenajala ministerstvu vnútra dva super športy Audi za nula. A keď som sa pýtal ministra, že aké opravy a v akej sume boli realizované na týchto autách počas výpožičky, dostal som odpoveď, že mám dať kvalifikovanú otázku. Kvalifikovaná otázka, píše sa v rokovacom poriadku, je taká, ktorá sa má dotýkať financovania aktivít jednotlivých rezortov, čiže ministerstiev. Mňa zaujímalo, kam išli peniaze, ak išli, a v akej výške, pretože to hovorí o hospodárnosti a nehospodárnosti nakladania s verejnými zdrojmi na jednotlivých ministerstvách.
A toto je presne to isté. A toto je 16 áut, to nie sú len dve autá. Tam to boli, samozrejme, drahé super športy, ale neviem, o aké autá sa jedná tu.
Hovorili ste, že SMER dokáže likvidovať nepohodlných ľudí. Áno, je to tak, a robia to všade, kde nedokážu niekoho uplatiť, nedokážu ho skorumpovať, tak ho jednoducho odstavia. Toto je bežná prax vládnej bandy. Zo slušného človeka, akým bol minister, aký sa javil predtým, sa stal už len poslušným, ako máme možnosť vidieť, a som zvedavý teda na jeho prejav a na jeho zdôvodnenie, kam a odkiaľ sa vrátia tie financie, pretože predpokladám, že už má vyšetrovanie polície v ruke a takisto rozhodnutie súdu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 14:47 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:49

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za všetky faktické poznámky. K niektorým sa vyjadrím.
Pani poslankyňa Vaľová, je jasné, že minister nemôže vedieť o všetkom, čo robia jeho podriadení, ale keď sa o tom dozvie, musí konať. A on o tom vie a vedel, a nekoná.
Pochybenia budú odhalené, pán poslanec Petrák, pochybenia budú odhalené, pretože my sa pri obidvoch projektoch, aj za 23 mil. eur, aj za ten projekt, kde figuruje firma Kvant, za ktorý bol odvolaný pán Kováč, obrátime na OLAF, bezpochyby budú odhalené, ale nebude to mať v rukách naša polícia pod vedením vášho ministra.
Minister nevydáva faktúry, ako o tom hovoril pán kolega Martvoň, nie, ale ak vie, kto tie faktúry vydal, kto bol podpísaný na platobných príkazoch, a nekoná, tak na seba preberá zodpovednosť a takýto minister na čele rezortu nemá čo robiť.
K tomu tlieskaniu, ja neviem, ja som nikdy netlieskala ani padákom, ani ničomu, ako v tlieskaní ste profesionálom vy, možno sa o tom môžme niekedy porozprávať.
Martin, aj ja som o tých peniazoch počula všeličo, a keď vie niekto zmanipulovať dátumy na listoch, tak podľa mňa vie zmanipulovať aj toky peňazí, aj zdroje tých peňazí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 14:49 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:51

Martin Fronc

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ďakujem pekne aj za ten prejav pánovi kolegovi Froncovi. Len jedna pripomienka, ja som nikdy nehovorila, že pán minister vyhodil pána Kováča, ale že dal pokyn na jeho vyhodenie, a to dnes sme sa ešte o tom s pánom Kováčom rozprávali, že dokonca pani Kapucianová bola tá, ktorá mu tvrdila v deň jeho vyhodenia, že sa ho zastávala pred ministrom, ale že minister vyslovene dal pokyn, aby bol vyhodený tento najslabší článok v tom celom reťazci.
A podľa mňa to pre niečo bolo. Podľa mňa to bolo práve preto, aby sa nerýpalo veľmi do MPC, aby sa našiel obetný baránok, aby sa kauza proste uzavrela, aby mohol ísť ďalej. A myslím si, že to bolo preto, lebo v MPC sa dejú ďaleko horšie veci, ako je len únik 460-tisíc. A ten začiatok som, dúfam, aj médiám do toho vniesla ja, že ja vidím veľký problém pri tom projekte za 23 mil. eur. Veľký, veľký problém.
A ďalšia vec, že, áno, presne, ako hovoríte pán minister, evidentne má problém s tou personálnou politikou, pretože niekoľkých ľudí bezdôvodne, bez mihnutia oka vyhodí, a na druhej strane tam drží človeka, ktorý za hrubé porušenie pracovnej disciplíny, tak ako hovoril aj pán poslanec Kvasnička, musel odísť z ministerstva školstva. Ja sa pýtam, či toto, čo toto je za trest v tejto krajine? Tak ona musí odísť za hrubé poručenie pracovnej disciplíny a trestom je jej to, že sa stane generálnou riaditeľkou MPC, cez ktoré tečú obrovské milióny eur cez rôzne národné projekty?! Prečo to tak je? Čo tá žena kryje? Čo má na vás? Čo má na vášho predchodcu, na pána Pellegriniho? Alebo možnože to ide až ďalej. Ale ja to chcem vedieť, prečo tam držíte človeka, ktorý evidentne podpísal všetky platobné príkazy a, naopak, zbavujete sa tých, ktorí sú príliš slabí a podľa vás príliš zapadnú do davu všetkých tých zbytočných 55-ročných nezamestnaných, slabých a ešte neviem akých, ktorých si v tejto krajine naozaj nikto necení... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 15:08 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa len budem venovať tomu, čomu sa teda čiastočne venoval aj pán Fronc, a tomu, že neobídu, neobídu tí jastrabi, supi, ja neviem, jak ich nazvať, aj niečo také, ako je detské kúpalisko. Aj miesto, viete, že génius loci sa vytvára, hej, vytvára sa časom, priestorom a proces sa vytvorí alebo nevytvorí. Ak sa tam 50 rokov - pán Huba, prípadne ma doplňte, myslím, že 50 rokov sa tam... (Reakcia z pléna.) No, možno aj 60 rokov sa tam kúpavali deti. Normálne tam deti chodili sadiť, tam sa chodili hrávať v krásnom prostredí.
Ja som len zvedavý, že kto si na seba zoberie to, že to bude on, že bude to on, kto proste tie deti stade vyženie, to kúpalisko zruší a postaví si tam vilu. Že ja by som sa tomu človeku chcel pozrieť do očí, normálne by som sa chcel, že nech sa postaví predo mňa ten človek, ktorý to dokáže v tejto krajine. Ja sa bojím, že v tejto krajine sa to dá dokázať, žiaľ. Naozaj my sme na tom tak zle, že v tejto krajine je to priechodné, že zoberiete deťom kúpalisko a na ňom si postaví svoje kúpalisko nejaký oligarcha alebo nejaký zbohatlík, nejaký neviem kto. A čo tam po nejakých deťoch, nech sa idú kúpať, nech si zapnú počítač.
Ja si pamätám, neviem, či to stihnem, keď sa šumelo o tých pozemkoch, že ja som tam aj vtedy dával taký banner, to je možno takých 15 rokov dozadu, že, aby ho tie deti, ktoré sa nemajú kde hrať a sa im niečo stalo, aby ho nestrašili po nociach.
Ja naozaj, ja neviem, že sa tam motajú všelijakí silní a vplyvní ľudia, páči sa im to, je to naozaj krásne, fantastické prostredie - ale naozaj načo máme apelovať? Táto schôdza má obrovský význam. Táto schôdza má obrovský význam, lebo my tu budeme hovoriť o tom, a verím, že to bude aj v zápise, bude tu niekto aj vládnuť potom neskôr, že či to urobí. Že kto to urobí? Kto sa pod to podpíše, že tým deťom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 15:10 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:12

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán kolega, vo svojom vystúpení si povedal, že pokiaľ ide o personálne otázky, ktoré boli vyvodené na MPC, nenesie priamu zodpovednosť minister školstva Draxler a vraj bolo odvolanie na pokyn ministra Draxlera. Vraj neznamená, a potvrdil si, nenesie zodpovednosť minister Draxler, čiže v tomto bode je návrh, ktorý si aj ty podpísal, neodôvodnený.
Druhá poznámka k vystúpeniu. Budova Ekoiuventy, tu pri vyhlásení za nadbytočný majetok štátu je priamo zodpovednosť ministra a je to zločin na mládeži. Pán kolega, ty ako bývalý minister dobre poznáš zákon o nakladaní s majetkom štátu a vieš, že v prípade, že chceš previesť aj budovu na inú organizáciu, potrebuješ ju v danom rezorte najskôr vyhlásiť za nadbytočnú, až potom s ňou môžeš nejakým spôsobom nakladať, previesť ju aj na inú organizáciu štátu, takže tu by som poprosil byť presnejší.
Groteskné na tomto celom je to, že z úst predstaviteľa KDH, a toto nie je osobne na teba, ale z úst predstaviteľa KDH zaznieva, že to je zločin na mládeži, veď sa tu ide predávať všetko, čo sa dá predať. A KDH bolo podpísané pod každou privatizáciou, ktorá sa v tejto republike diala. Preto je to groteskné, ak niekto sa háji tým, že treba zachovať posledné zbytky. Áno, sú to posledné zbytky, ktoré ste ešte vy nestihli sprivatizovať, a myslím, že ich aj zachováme.
A pokiaľ ide o personálnu politiku, v roku 2002, keď odišla z koaličnej vlády SDĽ, ministri novej vládnej koalície vyhádzali ešte aj upratovačky, ktoré boli prijaté za pôsobenia ministrov za stranu SDĽ. Zrušili ste Úrad pre štátnu službu aj s jeho šéfom - toto je personálna politika, ktorá bola správna, a vy nám idete niečo vyčítať? Nebláznite!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 15:12 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:14

Pavol Abrhan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Fronc, chcem poďakovať za vaše vystúpenie, napriek argumentom, ktoré ste predložili, za vaše pokojné vystúpenie, musím povedať, lebo každý jeden argument, ktorý, o ktorom ste hovorili, podopieral predložený návrh na odvolanie, na odvolávanie pána ministra.
Spomínali ste nielen príbeh IUVENTY, ale aj príbeh pána Kováča. A musím povedať, že mňa príbeh tohto človeka veľmi zaujal. Lebo to bol človek, ktorý akoby išiel za spravodlivosťou na ministerstve a začal sa za tú spravodlivosť biť, lebo nechcel, aby z našich spoločných peňazí vyše 460-tisíc odišlo na neznámy účet. Prvý, kto sa postavil proti nemu, proti tejto osobe, bol jeho minister, ktorý ho mal podporiť, ktorý mal stáť za ním. A, žiaľ, dnes sa proti tejto osobe, proti človeku, ktorý sa na Slovensku chcel biť za spravodlivosť a chce biť za spravodlivosť, proti tejto osobe sa postavil predseda vlády a celá vláda. Dnes on stojí proti celej vláde, ktorá obhajuje takéto počínanie, takéto počínanie úradu, ktorý patrí pod ministerstvo.
Ak dnes predseda vlády hovorí, že táto schôdza je o ničom, nuž tak je treba povedať len jedno, ak sa nič iné nestane, len to, že sa vrátili finančné prostriedky na ministerstvo, tak už v tom prípade táto schôdza má význam. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 15:14 hod.

Ing.

Pavol Abrhan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:16

Péter Vörös
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Fronc, plne súhlasím s vaším názorom, síce nebol som predkladateľom návrhu na odvolanie pána ministra školstva, ale ako politik maďarskej národnosti však musím vyhlásiť, že mám niekoľko veľmi vážnych dôvodov tento návrh podporiť.
Podľa môjho názoru minister musí niesť plnú politickú zodpovednosť za to, čo sa deje v rezorte pod jeho vedením. Je všeobecne známy prípad, že japonského ministra dopravy, ktorý podal demisiu, lebo expresný vlak medzi Tokiom a Nagasaki meškal dve minúty. V tomto prípade ide o oveľa závažnejší problém, pretože ide o peniaze daňových poplatníkov.
Druhý dôvod, ktorý je pre mňa ešte závažnejší, je ten, že pán minister odmietol názor viac ako 26-tisíc rodičov, pedagógov a podporovateľov národnostných škôl, ktorí protestovali proti zníženiu počtu vyučovacích hodín čítania a písania. V skutočnej demokracii je nepredstaviteľné, aby predstaviteľ a reprezentant štátu takýmto hrubým spôsobom ignoroval názor občanov.
Myslím si, že pán minister ako politik zlyhal, a preto by mal vyvodiť prinajmenšom osobnú zodpovednosť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 15:16 hod.

Mgr.

Péter Vörös

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:17

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým, ktorí mali faktické poznámky.
Kolegyňa Nicholsonová, to moje vyjadrenie nebola reakcia na vás, ale reakcia na obhajobu pána premiéra a ďalších koaličných poslancov, ktorí tvrdili, že minister konal. No tak toto ja musím povedať, že nepokladám za minimálne dostatočné a primerané konanie.
Pán kolega Petrák, neviem, či náhodou, či zámerne, ale posúvaš moje vyjadrenia, ja som nepovedal, že minister spáchal zločin. Ja som hovoril o tom, že sa ide, vyvoláva to podozrenie na dokončenie ukradnutia tohto majetku, na spáchanie zločinu na mládeži. To je trošku iné vyjadrenie.
Čo sa týka IUVENTY, no, musím povedať, že ak máš trpezlivosť, ja si k tebe sadnem a porozprávam, čo všetko človek musel robiť, aby chránil majetok a tie pozemky, ale ja netvrdím, že som to robil len ja. Ja rovnako priznávam, že takto sa kvôli IUVENTE trápil aj váš kolega, alebo tvoj bývalý kolega, minister Milan Ftáčnik. To jednoducho boli takí, ktorí sa snažili podľa možnosti chrániť. A ja si myslím, že takto vypísanie toho majetku ako prebytočného len umožňovalo, abo by umožňovalo, aby sa to udialo. Budem rád, ak sa to neudeje a ak bude v poriadku.
A čo sa týka vyhadzovania, aké upratovačky som ja osobne vyhodil? Ja som bol štyri roky ministrom a môžeme si prejsť, že koľko ľudí tam zostalo od vás bez mihnutia oka, lebo boli odborníci. Takže ja sa domnievam, že bolo by lepšie niekedy hovoriť naozaj fakticky k tomu človeku, s ktorým debatujete, a nie o čomsi, čo sa udialo imaginárne alebo aj skutočne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 15:17 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video