57. schôdza

30.10.2015 - 30.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:19 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:16

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa pokúsim pristaviť len pri dvoch momentoch, a teda skúsiť, že či teda naozaj.
Vy sa pokúšate prepisovať históriu. Vy ste povedali, koniec koncov to aj pán primátor Raši tu minule na mňa vykrikoval, že nepredal. Ale podpísal. Viete, my naozaj meníme, tu to všetko meníme od základu. Čiže, vážení občania, dneska, keď podpíšete nejakú kúpnopredajnú zmluvu, nič sa nedeje, to nič nie je. Akýkoľvek podpis pod akýkoľvek papier nie je nič, to nie je žiaden, to proste ako keby sa neudialo. Čiže ak niekto podpísal kúpnopredajnú zmluvu, potom sa zistilo, že čo vlastne spôsobil, zistili, že aký by z toho mohol byť prúser, tak nakoniec z toho vycúvali. To, že tie mafistické tlaky a kliky máte na to, že donútite ľudí odstúpiť od zmluvy, to je iná vec. Ale ten človek podpísal.
Vážení, chcete povedať, že podpisom kúpnopredajnej zmluvy to je nič? To je nič?!
Čo to, ja to pokúsim sa ľuďom povedať. Vážení občania, minister zdravotníctva vám hovorí, že ak podpíšete niečo, to je nič. Akýkoľvek váš podpis pod akýkoľvek papier je nič. To ja len prekladám to, čo ste vy hovorili.
A, prosím vás, ešte cétečko. Tak nakoniec sme sa dozvedeli, že keď vyradíte štyroch z piatich, lebo nevedia dodať vodou chladené cétečko, tak je to dobré, lebo ono je to aj dobré preto, lebo keby teda nebola voda, tak ju dáte z vodovodu. Ale, prosím vás, ale ak sú vzduchom chladené cétečká, tak ja hovorím, ale vzduchom je lepšie. A čo keď nebude voda? Vzduch je všade! Stále otvoríte okno a chladíte vzduchom.
Zmluva pre ľudí. Vážení, naozaj, on to povedal. Minister zdravotníctva povedal, že preto dali vodou chladené cétečko, lebo ho môžte zapojiť do vodovodu. A ja hovorím, ja si myslím, že je lepšie vzduchom chladené cétečko, lebo môžte otvoriť okno. A ventilátor kúpiť možno za 100 euro.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:16 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:18

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, myslím, že úplne zbytočne sa namáhate vôbec niečo povedať, lebo tí, ktorí vám chcú protirečiť, tých to aj tak nezaujíma. Ich je tu, ich je tu všeho všudy teraz 14, ak dobre počítam, ostatní kdesi odpočívajú, nechcem povedať, že v pokoji. Je to úplne zbytočné, čo tuná hovoríte. Preto, lebo tieto argumenty, veď táto schôdza ani nie je na to, aby ste niekoho o niekom presvedčili. Táto schôdza je na to, aby sa tu mohlo pár opozičných poslancov vyrečniť a nejakým spôsobom upozorniť na seba, aby upútali pozornosť možno časť svojich rodinných príslušníkov, tam to začína a končí. A to je tak zhruba všetko. Vy sa tu úplne zbytočne namáhate a my tu všetci úplne zbytočne strácame čas.
Toto tu na tej pravej strane, to sú pokazené tranzistory bez vypínača, ktorí si budú určite stále húsť to, čo si hudú doteraz, a to je úplne zbytočne toto. Chcete presvedčiť tranzistor zvaný Lojzo? Ťažko! Ťažko. A teraz nemám na mysli ten Lojzo zahlinený, ale ten Lojzo tam, tam (rečník ukazuje rukou smerom do pléna), hej. Ako to je, proste to sú tranzistory, oni nemajú vypínač. Oni budú rozprávať od rána do večera to isté bez ohľadu na to, čo sa udeje pozajtra. Dajú ďalšiu schôdzu a budú rozprávať úplne to isté.
Úplne zbytočná schôdza. Škoda elektriky a len sa treba ospravedlniť našim rodinným príslušníkom za to, že sme tu.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:18 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:19

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán minister, chcel by som oceniť vecný príhovor, že ste sa venovali faktom a nie emóciám. Lebo o tomto by mala byť diskusia. A tu cítim aj ten rozdiel medzi kolegami, ktorí hovoria za SMER a za vládu Slovenskej republiky, a kolegami z opozície. Na jednej strane argumenty, na druhej strane osobné útoky. A ubezpečujem vás, páni kolegovia, že keď budete vy osobne útočiť, tak budeme aj my osobne útočiť. A preto vám vždy rád pripomeniem, že ste pentolízači, lebo ste pentolízači.
Ďalšia vec. Veľký rozdiel, my chodíme do terénu. Pán premiér minulý týždeň vám povedal, choďte do terénu, nezvolávajte schôdze, choďte do terénu. My chodíme to terénu. Akurát vy ste to očividne nepochopili, lebo pre vás je jediný terén parlamentný bufet. Spamätajte sa, choďte medzi ľudí, choďte do terénu a nezdržujte nás všetkých tým, takýmito zbytočnými a nezmyselnými schôdzami, ktoré naozaj nemajú žiaden zmysel.
Tretia vec. Na jednej strane táto vláda ponúka sociálne balíčky, zatiaľ čo vy ponúkate, všimnite si, iba balíky špiny. Iba vylievate kýble špiny na túto vládu. A to je slabé a to nestačí!
Poďme sa baviť o programoch. Slovenská vláda, sociálnodemokratická vláda ponúka program sociálnej demokracie. Legitímny program, kde naozaj zdravie nemá byť na predaj, kde naozaj štát má byť ten garantom toho zdravotníctva, a nie súkromné skupiny, nie finančné skupiny, nie pentolízači, opakujem. Toto je len programový, naozaj programový cieľ. A o tom sa poďme baviť. O pozitívnych veciach, ako hovoril pán minister Čislák. O tom sa poďme baviť. To, čo sa urobilo, to, čo sa ešte môže spraviť, to sú pozitívne veci. Naozaj, nebavme sa iba o tom, aby ste hádzali kýble špiny.
Čiže, páni kolegovia, jediný a zásadný rozdiel alebo najzásadnejší rozdiel medzi nami je v tom, že my vieme reagovať na pochybenia. Ak sa stane chyba, tak dotyčný človek odchádza. Viackrát sme to potvrdili a potvrdila to aj aktuálna kauza. Keby ste vy takto reagovali v prípade pána Pentlia..., á, Uhliarika v prípade kauzy, ktorá sa, pamätám, volala Pfizer - že, pán poslanec Uhliarik? -, tak by tu nesedel ako poslanec, on by nesedel ako minister, on by nesedel ako nikdy nič. Už nikdy nič. To... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:19 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:22

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené dámy a páni, chcel by som sa venoval jednej veci, ktorú pán minister povedal, hoci som samozrejme taký, dosť taký znechutený a sklamaný z toho, lebo v zásade to nemá veľký zmysel pre nikoho. Možno snáď pre tých ľudí, ktorí sa na to dívajú.
Všeobecná zdravotná poisťovňa masívne podporila operatívu v slovenskom zdravotníctve a masívne podporila program na skrátenie čakacích dôb na operovanie, hlavne v endoprotetike. To sú kĺby a podobné veci. Istotne si budete pamätať na túto rozpravu alebo na rozprávanie pred dvomi rokmi, keď boli veľké porovnávania, ako poisťovňa Dôvera, kde stojí a kde stojí Všeobecná poisťovňa. Keď poisťovňa, Všeobecná zdravotná poisťovňa masívnych naliatím peňazí do tohto programu znížila doby čakania svojich poistencov na endoprotetiku v zásade, hovorím v zásade, na úroveň poisťovne Dôvery, všetkých to prestalo zaujímať. Všetkých. Prestalo to zaujímať vás, prestalo to zaujímať médiá. Nikto, nikoho to nezajíma. Nikto nepovie, že to bol dobrý, dobrá vec, nikto, to je úplne nič, nič.
Vás zaujímajú len proste, mne to je až absolútne zle povedať, len samé sprostosti, negatíva, bizarnosti, hlúposti. Ja neviem, to je proste, ja si myslím dokonca, že to je až nejaká anamnéza.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:22 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:23

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán minister, viete, mal som tú česť byť nejaké obdobie vo funkciách v zastupiteľstvách, kde tiež mestská časť alebo mesto predávalo pozemky a, samozrejme, v súlade so zákonom k nim malo znalecký posudok, súdnoznalecký. Pravdou ale je, že veľmi často sme s pocitom dobrých hospodárov ten znalecký posudok navýšili. A až tá navýšená cena sa stala štartovacou čiarou. To znamená, že ak kolega Dr. Baďura ako riaditeľ nemocnice niečo predával na základe znaleckého posudku, nepochybne, ako už tisíckrát na Slovensku, to bolo v súlade so zákonom, ale v danej lokalite sa domnievam, že to nebolo celkom v súlade s rozumným správaním sa trhového, dobrého hospodára.
A, viete, to zdôvodnenie, že sa ukázalo, že tam je starý proces, a preto sa to muselo podpísané stiahnuť, no, nemám celkom dobrý pocit, že niekto, kto niečo predáva a vedie nejakú inštitúciu, nevie, že táto inštitúcia sa procesuje o predávané územie (potlesk), ako funguje celá inštitúcia, keď toto riaditeľ nevie a potom sa na to príde.
A úplne posledné, a tu som v konflikte záujmov, pekne ste vyrátali, ako sa znížili a zlimitovali príplatky na lieky. Ale neprijali ste, ani ste nedali pokyn svojim poslancom, aby prijali opozičný návrh, aby do tohto boli zahrnutí napríklad darcovia krvi od istého stupňa počtu darovaní vyššie, pretože tí ľudia zrejme v živote, pretože sú darcovia krvi , boli asi zdraví a veľa prostriedkov nespotrebovali. Ale ak budú starí a možno nedajbože aj chorí, tak si myslím, že si zasluhujú najmenej tak ako všetci vymenovaní, aby ich spoločnosť aspoň... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:23 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:25

Janka Šípošová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Rada by som vás ubezpečila, že nechcem opakovať žiadne sprostosti a že sa ma to dosť dotýka, keď sa to tak hovorí aj o mne.
Pán minister, ja by som chcela naozaj reagovať na to, čo ste povedali vo vašej, pred chvíľkou, reči. Mne sa nepáčia narážky typu, čo všetko si lekári vedia navymýšľať, aby mohli, ja neviem, dávať poplatky alebo čo. Mne sa toto nepáči. Jednak je to všeobecné, jednak vôbec nič sa tým nerieši. A ja si naozaj myslím, že ten systém je neprehľadný, a ak niekto vymýšľa, tak práve preto, že je neprehľadný a že nie sú jasné, že nie sú dané jasné pravidlá. A preto si myslím, že to je úlohou ministerstva, to je zodpovednosťou ministra, aby ten systém v zdravotníctve bol prehľadný. Ak ho tak dlho nevieme sprehľadniť, tak mi napadá, prepáčte mi to, že ja sa teda bojím, či to nie je zámer, či to nie je naschvál, aby ten chaos tam bol a aby sa teda dalo ľahšie manipulovať so všeličím.
A keď ešte mám tých pár sekúnd, tak by som sa rada opýtala, pán kolega Blaha pred chvíľou povedal, že dotyční ľudia odchádzajú, keď sa niečo zistí. Mne sa zdalo dnes, že som tu videla dotyčného človeka pána Pašku. Tak sa chcem spýtať, či som dobre videla, a asi mi to nepoviete, ale rada by som vedela, že prečo tu bol.
Ďakujem. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:25 hod.

PhDr. CSc.

Janka Šípošová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:27

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, myslím si, že správne ste reagovali na krivé obvinenia, ktoré prichádzajú z farizejskej opozície. Preto z farizejskej opozície, lebo správne ste spomenuli vášho štátneho tajomníka. Pán Beblavý ide vykrikovať, že pán štátny tajomník odišiel z firmy, ktorá si zvýšila príjem za rok o 10-tisíc euro, pritom čuší, keď firma Euro Medius, teda kde kedysi fungovala, vlastní tú firmu pána Uhliarika manželka, si dokázala počas jeho prvého roka, keď sa stal ministrom, znásobiť tržby 29-krát, a to z 56-tisíc eur ročne na 1,5 mil. ročne. Tam mlčí.
Pán Beblavý dobre vedel, akú kauzu mal pán Uhliarik so spoločnosťou Pfizer, ale čuší. Čuší preto farizejsky, lebo Pfizer spolu s Bayerom sú hlavnými sponzormi Transparency International, kde pracuje jeho manželka. Tak preto čuší pán Beblavý. Pán Beblavý čuší aj kvôli tomu, že v podstate pri svojich, že jednoducho ako on vyslovene ako typicky farizej bude poukazovať, že niekto si odpracoval, kde, alebo niekoho manželkina firma si odpracovala 10-tisíc euro, a pritom on, keď bol štátny tajomník, firma jeho otca, kde šéfoval Palma Tumys, dostala neskutočné dotácie z Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Taktiež čušal farizejsky, keď aj firma manželky pána Uhliarika dostala pol milióna z Poľnohospodárskej platobnej agentúry na vinič. Dokonca sme čítali v médiách, že pán Uhliarik, poukázal na to jeden predstaviteľ jedného hotela na Orave, dokonca chodil ponúkať popri poslaneckom plate aj víno.
Čiže jednoducho je to celé úsmevné a celé toto odvolávanie opozície je farizejské, lebo jednoducho farizejsky mlčí pri svojich kauzách, 3 mil. eur odstupné, zlaté a platinové padáky, čo si dal... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:27 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:27

Viliam Čislák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Čo sa týka novej budovy alebo prenájmu Všeobecnej zdravotnej poisťovne, chcem len zdôrazniť, že zámer, ktorý predstavoval ešte vtedajší generálny riaditeľ a predseda predstavenstva pán Forai, zámer predstavil verejnosti, odbornej verejnosti aj médiám. Celý ten zámer bol predmetom stretnutia na zdravotníckom výbore. A ročne to presťahovanie znamená pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu úspora 500-tisíc eur. A chcem zdôrazniť, že v tej chvíli nemal nikto žiadne námietky, až dnes sa tu ozývajú hlasy, že je to netransparentné. Takže chcem len zopakovať, ušetrenie 500-tisíc eur, bolo to predstavené ešte pred tým, ako samotný zámer sa predstavoval naozaj odbornosti, verejnej odbornosti a na zdravotníckom výbore.
Čo sa týka pána Foraia, ktorého som nespomínal. Áno, pán Forai odstúpil sám, ale ja som ho odvolal. To je otázka, resp. odpoveď na pána Přidala, ktorý sa pýtal, či vlastne odstúpil sám, alebo som ho odvolal. Samozrejme, proces je taký, že ja ako minister zdravotníctva ho, samozrejme, z funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva formálne odvolať musím.
Ďalej čo sa týka poznámok pána poslanca Hlinu a pána poslanca Freša ohľadom spochybňovania samotných, povedal by som, oceňovaní alebo znaleckých posudkov, alebo samotného toho procesu. Ja som dosť dobre nepochopil, že akým spôsobom trebalo postupovať, keď celý proces, ktorý som tu vymenoval, a môžem ho ešte raz vymenovať, bol absolútne legislatívne správny. Nerozumiem. A hlavne informácie, ktoré som si prečítal, z môjho pohľadu nevzbudzovali žiadne podozrenie a konal absolútne legitímne.
Takže ja si myslím, že to sú určité úvahy, alebo neviem akým smerom, dosť dobre som nepochopil, takže kľudne vo foyeri mi to môžete vysvetliť, že ako ste to mysleli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

30.10.2015 o 13:27 hod.

MUDr. MPH

Viliam Čislák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:27

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, presne som smutný, tak ako aj kolega Baláž, že vedieme debatu a hlavne ju vedú ľudia, ktorí tomu absolútne nerozumejú. Možno rozumejú téme zdravotníctva ako občania, ale vidím tu už po mojej ľavici nového experta pána poslanca Brocku pre zdravotníctvo. Očakával som, že keďže pána Uhliarika ako experta pre zdravotníctvo už KDH dalo na vedľajšiu koľaj, očakával som, že príde pán Zajac, pretože, a vôbec som nemyslel, že to bude pán poslanec Brocka, pretože pán poslanec Zajac je expert na všetko, tak normálne som vás tu očakával. Vy rozumiete cestám, rozumiete telekomunikácii, rozumiete vodovodom a rozumiete vlastne všetkému a možnože aj kandidátka na kandidátnej listine KDH o tom svedčí, že rozumiete všetko a pravdepodobne budete ešte aj pri percentách siedmich, alebo koľko to máte, v novom parlamente.
Ak ale debata, ktorá, a opakujem sa, ma to veľmi mrzí, skĺzla do istých káuz, ktorými niektoré ani kauzami nie sú, pretože už sa tu spomína od reexpedície liekov až po, ja neviem, injekčnú striekačku, takže mi dovoľte, aby som aj ja upriamil na jednu kauzu pána Faktora. Neviem, či pán Faktor je lekár, pán poslanec Uhliarik, pretože ten sa teraz vystavuje pred médiami ako expert pre zdravotníctvo.
Majstri tunelári, aj tak by sme mohli nazvať vás, pán Uhliarik, a vášho kolegu Mariána Faktora, experta pre zdravotníctvo a manažéra zdravotnej poisťovne Dôvera, patriacej Pente. Dúfam, že nespochybníme, že pán Faktor aj teraz pracuje ako manažér v poisťovni Dôvera, ktorá, opakujem, patrí vyššie percento Pente. Naozaj sa čudujem, ako môžete, pán Uhliarik, pokojne sedieť na poslaneckej stoličke, a pritom vedieť, koľko špiny po vás v zdravotníctve zostalo.
Vážené panie poslankyne a páni poslanci, vážení novinári, ten príbeh, ako Uhliarik s Faktorom vytunelovali cez VšZP štátne nemocnice, už asi poznáte, len nikto nechce o nich písať ani hovoriť, ani pán Beblavý, ani pani Beblavá.
Pripomeňme si kauzu Dr. Magnet. Štátna poisťovňa na váš príkaz, pán Uhliarik, prehodnotila zmluvy štátnych diagnostických techník a súkromných a viete, aký bol výsledok? V jednej budove na jednom mieste existovali napríklad dve magnetické rezonancie. Jedna štátna a druhá súkromná, pričom súkromná mala od štátnej poisťovne, keď bol tam pán Faktor, vyššie zmluvy ako za rovnakú službu tá štátna.
Okrem iného, aby som nezabudol, tak Dr. Magnet predal za pravicovej vlády, za vašej vlády, dámy a páni z opozície, väčšinový podiel spoločnosti Pro Diagnostic Group, ktorá patrí pod investičnú skupinu Pro Partners Holding so sídlom na ostrove so schránkovými firmami - na Cypre. Podľa týždenníka Trend je táto firma vnímaná ako veľmi blízka aj SDKÚ - DS. Krásny príbeh so šťastným koncom, však, pán Uhliarik?
Poďme k ďalším faktom. Zaujímavé sú aj napríklad absolútne rozdielne podmienky prístupu k zmluvám. Pán Faktor vtedy, keď bol generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne za pontifikátu KDH a pána Uhliarika, si cielene vybral iba spomínanú cyperskú firmu Dr. Magnet, ktorú naozaj veľmi bonitne na rozdiel od svojich, čiže "svojich" v ponímaní štátnej poisťovne štátnych nemocníc na rozdiel od svojich štátnych nemocníc, zazmluvnil. Keby išlo o dobrú vec, minimálne by zachoval rovnocenný prístup k zmluvám u všetkých poskytovateľov. Ale nie. Tu urobil výnosnú výnimku.
Pokiaľ štátne nemocnice boli od poisťovne zazmluvnené do konca roku 2012, počujete dobre, štátne nemocnice za Uhliarikovho pontifikátu boli zazmluvnené do konca roku 2012, práve firmy s cyperskou adresou až do konca roku 2014, čiže o dva roky viac. Tým, samozrejme, znemožnil svojmu nástupcovi, ďalšiemu ministrovi zdravotníctva, hýbať s týmito zmluvami a, samozrejme, cenami v nich. Prečo asi? No preto, lebo to bol obyčajný obchod pána Uhliarika a pána Faktora.
Obchod, pán Beblavý, hoci tu nie je, v poisťovni, o ktorej hovoríte, že si ju nenecháte rozkrádať. O tomto ale radšej mlčíte, lebo ste to nemali v podkladoch od manželky?
Poďme sa bližšie pozrieť na hospodárnosť týchto veľmi bonitných zmlúv. Pán Uhliarik a bývalý generálny riaditeľ poisťovne VšZP Faktor nehospodárne nakladali s verejnými zdrojmi. Ako chcú títo páni vysvetliť zdravotníkom a verejnosti, že ak by vyvolení poskytovatelia, konkrétne hovorím Pro Magnet, Dr. Magnet, Magnetická rezonancia Poprad a Medicína Nové Zámky mali ceny a objemy ako štátni poskytovatelia magnetických rezonancií s rovnakými parametrami prístrojov VšZP, prístrojov Všeobecná zdravotná poisťovňa by ušetrila zhruba 500-tisíc euro. Táto dych zarážajúca cena je mesačná. Iba pri týchto zmluvách prišla VšZP za rok o viac ako 6 mil. euro, pán Uhliarik, pán Faktor.
O viac ako 6 mil. eur ste, páni, okradli poisťovňu a tým nemocnice, lekárov a dokonca i pacientov. Summa summarum za obdobie trvania zmlúv nevýhodne podpísaných za vlády Ivety Radičovej prišla vďaka manažérovi z Penty poisťovňa zhruba o 18 mil. eur. Trochu silná káva. A to hovorím iba o zmluvách na poskytovanie magnetickej rezonancie a CT vyšetrení v štyroch firmách s jedným cyperským vlastníkom.
Pri uprednostnení cyperských firiem nekončím. Pozrime sa aj na objem, ktorý pán Faktor, vtedajší generálny riaditeľ VšZP, s pánom Uhliarikom, s vtedajším ministrom zdravotníctva, dohodli. Kým štátne nemocnice držali viac-menej v rovnakej línii a objem výkonov sa nenavyšoval, zaujímavé sú čísla pri spriaznených cyperských firmách blízkych KDH a SDKÚ. Čarodejný Faktor dokázal za rok zvýšiť objem výkonov aj o viac ako 100 %. Naozaj neuveriteľné.
Prečo na toto nedokázal prísť pán Beblavý a company, ktorá teraz kritizuje ministra aj za pozitívne kroky? Alebo na to došiel, zo solidarity v opozícii mlčal a radšej traumatizuje pacientov svojimi neskutočnými a prifarbenými príbehmi? Otázky sú viaceré, na ktoré čakám ja, ale aj verejnosť odpovede od špecialistu na netransparentné zdravotníctvo a manažéra Dôvery pána Faktora, ako aj bývalého ministra s príznačnou prezývkou "Pentliarik".
Toto je vaše hospodárenie a nakladanie s verejnými zdrojmi, o ktorom hovoríte v každom vašom prejave? Prečo Faktor a Uhliarik uprednostnili súkromnú firmu a nenastavili rovnaké podmienky pre všetkých poskytovateľov? Ako mohli dopustiť verejní funkcionári, že svojím vedomým rozhodnutím len na nerovnakých podmienkach pri štyroch vybraných firmách spôsobili finančnú škodu viac ako 18 mil. euro? Ako mohli takto chladnokrvne a nekresťansky dopustiť nehospodárne vynaloženie verejných zdrojov, teda zdrojov, na ktoré sa skladáme my všetci?
Ďalej by som sa chcel trošku dotknúť, keď povedal pán expert na zdravotníctvo z KDH, pán poslanec Brocka, že vraj (reakcia z pléna), no ja menujem aj pána Brocku, lebo Uhliarika ste už odstavili, otvorené zmluvy, pán poslanec Brocka. Vidno vašu nevedomosť, ale za to vás nekritizujem, pretože sa v tom nevyznáte. Otvorené zmluvy máme všetky nemocnice na Slovensku, pretože koľko od-hos-pi-ta-li-zu-je-me, toľko máme za-pla-te-né.
Hovorili ste tu, pán expert pre zdravotníctvo, pán Brocka, o dodávke stravy do nemocníc, za ktoré boli riaditelia odvolaní. Áno, viete za čo boli riaditelia pri dodávke stravy do nemocníc odvolaní? Za to, že finančný objem dodávky stravy presahoval limit, ktorý nemohli podpísať oni sami, ale mali byť schválené vo vláde Slovenskej republiky. Za to boli riaditelia odvolaní. Nie za to, že by urobili nejaký podvod.
Tunelovanie zdravotníctva, padla tu otázka. Áno, môžeme hovoriť o tunelovaní zdravotníctva, ale skutočne poďme na kauzy, ktoré to zdravotníctvo tu-ne-lo-va-li a nielen, dopočul som sa, v médiách písali, tak ako povedala včera pani poslankyňa Jurinová v televíznej relácii TA3 o 19.50 u pána Bielika: "Prečo odvolávate ministra Čisláka?" "Pretože v novinách sa veľa píše o tunelovaní, o netransparentnosti." Prečo pani poslankyňa nemala taký charakter a nepovedala: "Tu sa tuneluje, toľkoto ste spreneverili, toto ste urobili." No nemohla. Ona bude o tom hovoriť tu, kde nemá trestnoprávnu zodpovednosť. Ale keby to povedala v televízii, tak by ju hockto mohol žalovať. Tak povedala: "Ideme odvolať ministra, lebo vo viacerých novinách sa to píše."
Pán expert pre zdravotníctvo Brocka povedal: "Pán Visolajský povedal: "Najhorší minister, ktorého sme mali." Čiže pán Visolajský je pre vás expert zdravotníctva? (Povedané so smiechom.) Dovoľte, aby som sa teraz ozaj pousmial. A je pravdou, pán poslanec, že pán Dr. Visolajský už dostal ponuku od pána Matoviča na kandidátnu listinu OĽaNO?
Hovorili sme o - sestry, platy. (Reakcia z pléna.) Ja viem, ale ja mu to preto hovorím, že či to vie.
Sestry, platy. Vyjadril sa minister zdravotníctva, nebudem sa k nim ďalej venovať, možno v ďalších vstupoch.
Pani poslankyňa Nicholsonová: "Všetci lekári odchádzajú von." Nie je to pravda. Ak by všetci lekári odchádzali von, by sme netransplantovali u nás srdce, netransplantovali by sme pečeň, nemali by sme Da Vinci v banskobystrickej nemocnici robot, ktorý vytvorila NASA a ktorý operuje na diaľku, a nemali by sme ďalšie mnohé a mnohé nemocnice a mnohých a mnohých zdravotníckych pracovníkov, ktorí pracujú v zmysle získaných poznatkov a na základe najnovšej medicínskej vedy. Vďaka im a treba poďakovať všetkým zdravotníckym pracovníkom, a nie nás tu kritizovať za to, že pár - pár v ponímaní zdravotníckej obce je to skutočne pár, aj keď sa to zdá, že sú to stovky lekárov, ktorí odchádzajú do zahraničia za lepším zárobkom. (Potlesk.)
Divím sa pánovi poslancovi Frešovi. Myslel som si o ňom vždy, že má normálny úsudok, že má normálnu opozičnú rétoriku, že normálne kritizuje teda vládu a vládnych poslancov, ak má nejaké argumenty. Ale povedať, že vývar z 1,2 mil. euro CT v Piešťanoch je jeden milión, na to už ozaj nemám čo absolútne povedať. Ak mi kúpi CT za 200-tisíc, tak veľmi rád ho od neho kúpim.
Kšefty tety Anky. Za kšefty tety Anky, aj keď sa teraz ukázalo, ale to pán Uhliarik, myslím si, bol na VšZP na poslaneckom prieskume, ja som tam síce nebol, ale mám záver, že neukázalo sa, že by táto teta bola pre-fe-ro-va-ná. Ale pán generálny riaditeľ vyvodil zodpovednosť a politická strana SMER vyvodila etickú zodpovednosť riaditeľa a odišiel. Ak za to teraz odvolávame ministra, čo ešte chceme? Aby sme odvolali ešte z VšZP aj upratovačku?! Riaditeľ odišiel, tým pádom pre nás ako personálne, nie ako kauza, ale personálne je táto vec ukončená.
Poplatky u lekára boli spomínané. Pani poslankyňa Šípošová veľmi dobre vie, že strana SMER - sociálna demokracia nechce, aby občania platili poplatky u lekárov. Každý si platí zdravotné poistenie, a preto nevidím dôvod, aby ešte občania platili poplatky za zdravotnú starostlivosť, tak ako voľakedy platili poplatky za recept, aby to platili. Povedali sme ale, a minister to zdôrazňoval na výbore, a myslím si, že to pán Uhliarik potvrdí, nie každý zákon, sa dá všetko do zákona prijať. Povedali sme, že necháme to určitú dobu a v prípade, že to nebude fungovať alebo bude potreba nejakých poplatkov trebárs za vodičský preukaz, za, ja neviem, poľovný lístok alebo za voľačo, že sme ochotní sa k tejto téme vrátiť. To hovorím pre korektnosť, lebo myslím si, že výbor zdravotníctva i pri všetkých rozporoch, ktoré máme, funguje korektne a myslím si, že to mi potvrdia aj opoziční poslanci.
Je mi na záver aj trošku ľúto, že Ivan Uhliarik už nie je expertom pre zdravotníctvo, že ho nahradil pán Brocka, eventuálne pán Zajac. Pretože minimálne pán Uhliarik je lekár, pán Uhliarik bol ministrom. Aj keď som prečítal jeho prešľapy, samozrejme, vaše hrable hrabali k vám, ale vítam nových expertov KDH.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.10.2015 o 13:27 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:50

Július Brocka
Skontrolovaný text
Ale dve minúty poprosím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:50 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video