58. schôdza

10.11.2015 - 15.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 9:29 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:27

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Lipšic. Pán poslanec Lipšic, poprosím vás, to, že tu nie je minister spravodlivosti, nemôže to znamenať aj to, že prípadne minister spravodlivosti už nechce mať s týmito návrhmi nič spoločné? Ja som si všimol, že minulý týždeň on nezaujal stanovisko ani v záverečnom slove po prvom čítaní a po tej rozprave, po tom, ako sa veci vyvíjajú, je to, myslím si, tiež možné.
No ale teraz vážne. Pán kolega, tieto balíčky alebo balíček, ako to oni nazývajú, nemá nič spoločné s bojom proti terorizmu. Týmito návrhmi SMER vedie Slovensko k policajnému štátu. Ak sme po dvadsiatich šiestich rokoch dnes tam, kde sme boli pred novembrom ´89 v otázke slobody, ochrany slobody a demokracie, je to zásluha jednofarebnej vlády SMER-u. A preto ani ja si neviem predstaviť, že v tejto chvíli bude niekto z opozície kolaborovať so SMER-om a že bude hlasovať za takéto návrhy zákonov, ktoré na Slovensku vedú k policajnému štátu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 9:27 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:29

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Lipšic, vy dehonestujete všetko a všetkých. Obviňujete predsedu vlády, že je terorista. Vy, ktorý, vy, ktorý spolupracujete alebo myslím si, že máte veľmi dobré vzťahy k Amerike, USA, a keď naša vláda spolupracuje s Amerikou, tak to dehonestujete a obviňujete našu vládu, že spolupracuje s teroristami. Vy to myslíte naozaj vážne?!
Takúto mantru, ktorú od piatku, tú rétoriku, o ktorej tu hovoríte, veď sa zamyslíte sám nad sebou. Naozaj je to potrebné, takáto komédia? Je to kvôli voľbám? Je to kvôli tomu, že vám chýba do 7 % ešte veľa?
Ja viem, že vám to robí zle, že strana SMER - sociálna demokracia tie preferencie má veľké, ale obviňovať predsedu vlády, že je terorista, ja si myslím, že je to na zamyslenie. A môžete sa hanbiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 9:29 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:30

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Len kvôli záznamu. Neviem, či niekto už vôbec nepočúva, ja som povedal - a trvám na tom a hovorím to opakovane -, že predseda vlády sem úmyselne priviedol vycvičených teroristov. To, že vy hovoríte, že predseda je terorista, to už si vyriešte v SMER-e, to už ja neviem, to už nebudem komentovať.
A poviem vám jednu vec, pán poslanec Bublavý. Ja mám rád Ameriku, študoval som v Amerike, ale nie som servilný pudlík, ktorý, čokoľvek Amerika povie, tak si myslí, že je správne. A podľa mňa je farizejské, čo robí Amerika pri Guantáname a Obamova vláda, keď prijme na jednej strane zákon, že nemôžu sa vrátiť do Ameriky väzni z Guantánama, a na druhej strane ich ponúka iným krajinám na prevzatie.
Áno, ja keď som bol minister vnútra, tak som povedal, my neprijmeme žiadnych ďalších väzňov z Guantánama. Neprijmeme! A vaša vláda ich prijíma.
A viete, kvôli čomu som to povedal? Kvôli skúsenosti, ktorú som s nimi mal ako minister vnútra. Osobnej skúsenosti. A som bol v šoku, že napriek tomu ste začali prijímať ďalšie skupiny kvôli predvolebným fotkám pred prezidentskými voľbami. To je hanba, pán poslanec Bublavý. To je veľká hanba!
A keď hovoríte o voľbách a marketingu, tak z celej témy utečencov a terorizmu ste urobili volebnú tému vy. Dobre to viete. A idete tak ďaleko, a považujem to už za naozaj, naozaj úbohé, že ešte aj tých niekoľko sýrskych rodín kresťanských teraz využívate vo volebnej kampani, aby náhodou proste nikoho nevyplašilo, že prídu sýrski kresťania do jednotlivých obcí v Nitrianskej diecéze.
Viete, čo si ale myslím, pán poslanec Bublavý? Môžem sa mýliť, samozrejme. Že to znovu presolíte. Ako ste presolili prezidentskú kampaň a antikampaň voči Kiskovi, že tak presolíte, lebo už neviete, čo so sebou, tak presolíte aj tieto témy. Takže myslím si, že sa to takto nakoniec stane a bude to, samozrejme, že aj dobré.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 9:30 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9:32

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán podpredseda, chcem dať návrh, aby ste dali hlasovať o tom, aby sme prerušili rokovanie a odložili ho do prítomnosti niektorého naozaj z príslušných ministrov.
Odôvodnenie: Ja nemám nič proti pánu ministrovi Jahnátkovi, ale ako som povedal aj vo faktickej poznámke, podľa mňa toto nie je relevantný spôsob komunikácie, my máme jasné námietky, otázky, na ktoré nereagoval ani samotný minister spravodlivosti a nieto ešte ďalší ministri, ktorí tu ani nie sú prítomní.
Takže opakujem návrh, prosím vás, prerušte a odložte rokovanie o tomto bode, dokiaľ nezabezpečíte účasť týchto ministrov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.12.2015 o 9:32 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:33

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, zastupujúci pán minister, pani spravodajkyňa, dámy a páni, máme v druhom čítaní pred sebou návrh zákona, Trestného zákona, ktorý v sebe skrýva ďalších pätnásť návrhov zákonov, a týmto spôsobom vláda Roberta Fica sa snaží odkázať verejnosti, že ide prijímať protiteroristické zákony. A dokonca nielen tieto zákony, ktoré máme v druhom čítaní, ale aj novelu ústavy, aj tú zahrnula vláda pod tzv. protiteroristické zákony. A, naozaj, ak by vláde išlo o skutočné riešenie tohto problému, ak by vláda naozaj chcela ochraňovať a riešiť bezpečnosť občanov na Slovensku, tak predseda vlády by rokoval s opozíciou o podpore nielen ústavného návrhu ohľadom novely ústavy, ale aj ohľadom týchto zákonov, ktoré máme pred sebou. Som presvedčený, že ak mali byť nejaké rokovania, tak mali byť rokovania aj o novele ústavy, aj o týchto zákonoch spolu a malo sa to diať v riadnom legislatívnom procese, nie v skrátenom legislatívnom procese.
Ako vláda rokovala alebo nerokovala? Nuž vláda s opozíciou nerokovala o podpore novely ústavy. Ak sa udiali nejaké rokovania, tak to boli na úrovni predsedu parlamentu a len o podpore novely ústavy. Ale o podpore týchto zákonov, ktoré máme teraz pred sebou, ktoré naozaj obmedzujú slobodu občanov a zavádzajú na Slovensku policajný štát, vládna strana SMER s opozíciou nerokovala.
A jej taktika je asi takáto, že hodili novelu ústavy a povedali si, ak to opozícia podporí, fajn, budeme všade hovoriť o tom, budeme deklarovať, že aj opozícia podporila protiteroristické zákony. A ak to nepodporí, budeme obviňovať opozíciu z toho, že nechce bojovať s terorizmom.
Dámy a páni, opakovane som tu hovoril, že bezpečnosť nie je ani vládna, ani opozičná, bezpečnosť občanov Slovenska je záležitosťou všetkých nás. A naozaj nám bezpečnosť občanov Slovenska leží na srdci. Ale nie takýmto spôsobom. Takýmto vytĺkaním politického kapitálu. Aj priebeh rokovaní v pléne Národnej rady za ten posledný týždeň, keď rokujeme o novele ústavy a o týchto zákonoch, nasvedčuje tomu, ako vláde záleží alebo z môjho pohľadu nezáleží na skutočnom riešení problémov bezpečnosti občanov na Slovensku.
Pán minister Borec, keď tu sedel pri skrátenom legislatívnom konaní alebo pri prvom konaní, na výzvu opozičných poslancov, keď sa ho pýtali, aby vystúpil, alebo vyzývali, aby vystúpil v rozprave, aby sa vyjadril k určitým záležitostiam, ktoré sú predložené, nevystúpil. Záverečné slovo v skrátenom konaní veľmi slabé, po prvom čítaní skoro žiadne.
Teraz v druhom čítaní tu sedí minister pôdohospodárstva. Pán minister, ja proti vám nič nemám, ale tu sú záležitosti, ktoré sa dotýkajú SIS-ky, polície, Vojenského spravodajstva - ako vy nám dokážete odpovedať na tieto otázky? Ako s nami dokážete diskutovať? Hovorili ste, že budete rokovať aj s opozíciou. Akým spôsobom? Rokovania na úrovni premiéra neprebehli v pléne Národnej rady, nemáme s kým diskutovať, vládni poslanci nevystupujú, neoponujú. Idete zaviesť policajný štát na Slovensku, a nie je s kým ani diskutovať. Takto si predstavujete demokraciu?!
Dámy a páni, za chvíľu budem niektoré paragrafy citovať z predloženého návrhu zákona, ale mne silno pripomína to, čo navrhujete, dobu pred 89. rokom. Vláda jednej strany a k tomu policajný štát. Už len chýba, aby ste Vojenské spravodajstvo a SIS-ku premenovali na ŠtB! Ale niektorí vaši poslanci ešte doteraz si myslia, že ŠtB nebola zločinecká organizácia a že robila aj dobré veci, vyšetrovala znásilnenia a krádeže. To sú slová vášho poslanca z minulého týždňa.
Dámy a páni, máme pred sebou novelu asi pätnástich zákonov, ktoré sa okrem iného naozaj dotýkajú aj Vojenského spravodajstva. Pre občanov Slovenska a pre vládnych poslancov by som rád prečítal niektoré ustanovenia, ktoré máte pred sebou, a odporúčal by som im, aby si to fakt prečítali, pretože to sú záležitosti, ktoré nemajú nič spoločné s bojom s terorizmom. Naozaj, ako povedal kolega Vašečka, keď im tak vraj povedali na výbore zástupcovia SIS-ky a Vojenského spravodajstva, že niektoré veci mali pripravené už dlhšie a využili túto situáciu, aby to teraz vsunuli do týchto akože protiteroristických zákonov!
§ 14, ktorý sa dotýka Vojenského spravodajstva: "Vojenské spravodajstvo je oprávnené držať nebezpečné látky a zakázané veci." No, na prvý pohľad človek povie, no, nič moc. Ale ďalej to pokračuje: "Nebezpečné látky", podľa odseku 1, "sú najmä omamné látky, psychotropné látky, iné návykové látky, prekurzory, výbušniny, výbušné predmety a jedy." Toto bude mať oprávnenie držať Vojenské spravodajstvo.
Ďalej Vojenské spravodajstvo môže vykonať predstieraný prevod vecí, možno predstieraný prevod vecí vykonať na základe predchádzajúceho písomného súhlasu súdu príslušného podľa osobitného predpisu. Predstieraný prevod vecí.
Ďalej polícia bude mať oprávnenie kontrolovať batožinový priestor v aute. Poviem vám dôvody, ktoré, na základe ktorých môže polícia prehľadať batožinový priestor, "pri pátraní po hľadanej alebo nezvestnej osobe, zbraniach, strelive, výbušninách, omamných látkach, pri psychotropných látkach, jedoch, prekurzoroch, jadrových alebo iných rádioaktívnych materiáloch, vysoko rizikových chemických látkach".
Dámy a páni, hľadanie po nezvestnej osobe. Podľa mojich informácií polícia celý rok každý deň hľadá po nejakej nezvestnej osobe, to znamená, na základe tohto ustanovenia polícia bude môcť prehľadať každé jedno auto každý jeden deň v roku.
Moji predchádzajúci predrečníci pán Gál a Lipšic sa podrobne venovali jednotlivým paragrafom a predložili aj pozmeňujúce návrhy. Poslanci KDH podporili obe (poz. red.: správne "oba") tieto pozmeňujúce návrhy aj pána Gála, aj pána Lipšica, a preto my sme nevypracovali svoj osobitný pozmeňujúci návrh. Som presvedčený o tom, že v skrátenom legislatívnom konaní, aby bola predložená nielen novela ústavy, ktorá je naozaj krátka a SMER veľmi rýchle z nej vypustil tú druhú časť a nechal tam tú len prvú, kde sa predlžuje lehota pre políciu, a takto marketingovo chcel si získať aj podporu opozície. Ale v skrátenom legislatívnom konaní v priebehu dvoch-troch dní prijímať novelizáciu pätnástich zákonov, ktoré sa dotýkajú bezpečnosti občanov, polície, Vojenského spravodajstva, SIS-ky, som presvedčený o tom, že ani po odbornej stránke sa to v takom krátkom čase nedá pripraviť dobre tak, aby nedošlo ku zneužívaniu týchto predložených noviel zákonov.
A ja mám naozaj veľkú obavu o tom, že ak takto prijmete tieto zákony, ktoré sú predložené, tak na Slovensku zavediete policajný štát, ktorý, na základe ktorého, na základe týchto zákonov bude môcť SIS-ka, Vojenské spravodajstvo bez zvýšenej kontroly parlamentu, to by som chcel podotknúť, nezavádzate žiadnu ďalšiu kontrolu týchto tajných služieb. A povedzme si úprimne, kontrola tajných služieb tak, ako je nastavená dneska z pohľadu parlamentu, je na veľmi nízkej úrovni. Naozaj poslanci nemajú právo vstupovať do záležitostí SIS-ky a Vojenského spravodajstva, čo sa týka kontroly, som presvedčený o tom, že do budúcnosti sa toto bude musieť zmeniť. Pretože výstupy, ktoré zaznamenávame, mediálne výstupy, ale aj tie kauzy, ktoré tu v posledných rokoch boli, Vojenského spravodajstva, ale aj SIS-ky, nesvedčia o nejakej vysokej odbornosti týchto tajných služieb. A my by sme naozaj potrebovali, aby tieto tajné služby boli odborne na vyššej úrovni, ale na základe týchto zákonov sa to nestane. Na základe týchto zákonov vo mne to vyvoláva dojem, že SIS-ka a Vojenské spravodajstvo si do týchto zákonov dostali tie záležitosti, ktoré možno už aj dneska robia a len týmto spôsobom si to chcú legalizovať.
Preto poslanci za KDH v žiadnom prípade predložené návrhy zákonov nemôžu podporiť a som ešte raz presvedčený o tom, že rokovať sa malo o novele ústavy spolu s týmito zákonmi a mal sa vytvoriť dostatočný časový priestor na to, aby sa vyprecizovali tieto návrhy zákonov. Ale nemôže sa to diať tak, že nikto s opozíciou nerokuje, v pléne Národnej rady navrhovateľ nediskutuje, pošle za seba ministra pôdohospodárstva, vládni poslanci, ktorí sú aj v príslušných výboroch, nediskutujú a len rýchle, rýchle schváliť tieto návrhy zákonov, aby Robert Fico mohol každý deň šíriť hystériu na Slovensku a strach o tom, ako on ide ochraňovať slovenských občanov, pritom v skutočnosti naozaj je pravda, že jediných teroristov, ktorých priviezli, jediní teroristi, ktorí sú na Slovensku momentálne, sú tí, ktorých on priviezol s Guantánama.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2015 o 9:33 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:45

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, otázka je veľmi jednoduchá: kde je Kaliňák? Kde je Kaliňák? Lebo toto nie je ani protiteroristický balíček, toto nie je Borecov balíček. A za predpokladu, že sa tajné služby nesťahujú do Komjatíc, tak to nie je ani balíček pána Jahnátka. Toto je Kaliňákova robota, ktorú si tu mal prísť obhájiť.
Presne, ako ste povedali, pán poslanec, strašne veľa z tých vecí boli dávno pripravené. A kto sa rozprával s prokurátormi, kto sa rozprával s policajtmi, kto mal možnosť, ja teda nie, rozprávať sa možno aj s ľuďmi tajných služieb, tak ja minimálne za prokurátorov a policajtov viem, že už sa roky sťažujú. Toto nemôžme, tuto nás nepustia, tuto majú tých páchatelia príliš veľa právomocí, nemôžme prehľadávať, nemôžme zobrať tašku, nemôžme sa pozrieť do auta - a vôbec to nesúviselo s terorizmom.
Keď kvôli smernici Európskej únie bolo zakázané žiadať si metadáta, strašne sa sťažovali, a pritom všetci veľmi dobre z čísel vieme, že to zneužívali roky po sebe.
Toto tu je Kaliňákov balíček, ktorým sa chce zapáčiť policajtom, prokurátorom, zľahčiť im robotu, nemá to obhájené a hádže to do vreca, na ktorom už len nápis protiteroristická agenda je urážkou, rovnakou urážkou ako volebný program strany SMER, ktorým kupuje hlasy, sa nazýva sociálnym balíčkom. Aj jedno, aj druhé je len trápna hra na kúpenie a zastrašenie voličov.
A keby mal trochu cti Kaliňák v sebe, tak si to aspoň príde sem obhájiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 9:45 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:47

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Zajac, hovoril si tuná, že by sme radi diskutovali. No radi by sme diskutovali, ale myslím si, že v prvom rade by mali byť radi, diskutovať vládni poslanci, resp. predkladatelia, čiže niekto z vlády relevantný. Ja možno by som sa opýtal pána ministra Jahnátka, že či má vôbec prehľad o tom, že čo v tom zákone napísané je, ak by mal diskutovať za vládu, čo, samozrejme, pochybujem, aj keď možno základný prehľad môže mať.
Ale opäť je to také typické smerácke, hej, a ešte ten, ktorý tuná vždycky hovorí najviac o tom, že treba v parlamente diskutovať a nielen kritizovať a robiť veci všelijaké a podobné, tak sedí zrovna za predsedníckym kreslom a ten má vždycky najviac rečí o tom, že diskutovať, a teraz nie je s kým. Nie je s kým diskutovať. A keď na to poukážeme, tak ešte chce vyskočiť div že nie dva metre dvadsať nad stoličku, že čo si to vôbec dovoľujeme, že tuná chcem mať príslušného ministra z daného rezortu, ktorého sa to vôbec týka.
Takže to je také typické smerácke a nemôžeme očakávať, že k tomu bude relevantná diskusia, aj keď to na druhej strane deklaroval. Však oni potrebujú podporu opozície na ústavný zákon! Ako ju chcú mať, ako ju chcú získať, keď tuná príde minister pôdohospodárstva, ktorý s týmito zákonmi nemá nič spoločné?
A okrem toho ja som hovoril, tie teroristické útoky tuná neboli prvýkrát v živote, boli tu už dávno. Veci sa mali dávno pripraviť, nie šiť horúcou ihlou, malo sa o nich diskutovať možno už štyri roky, odkedy boli teroristické útoky možno v Anglicku, možno v Španielsku. Ale nie teraz na poslednú chvíľu a hrať sa na záchrancu Slovenska, hrať sa na ochrancu a všade to vycapovať na bilbordy, ako ide niekto chrániť Slovensko! A, samozrejme, tuná lietajú vrtuľníky spoza východnej hranice, lietadlá - to je ochrana! To sú len prázdne reči, obyčajné prázdne reči a diskusia nula bodov. Minister nebol ani len ochotný vystúpiť v rozprave. Smerácky prístup, fuj!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 9:47 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:49

Juraj Droba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Zajac, musím povedať, že to, čo ste teraz predviedli, bolo jedným z najsvetlejších momentov KDH za celé volebné obdobie (reakcia z pléna) a úplne úprimne vám gratulujem a ďakujem za váš príhovor, myslím to úplne vážne, aj keď tam zaznel smiech.
Som známy tým, že veľmi KDH nechválim za veci, ktoré robí, ale toto bola presne tá vaša dobrá tvár vašej strany, ktorá jednoznačne bojuje proti totalite, proti obmedzovaniu osobných slobôd, ktorá odsudzuje komunizmus, odsudzuje eštebákov, bojuje proti policajnému štátu.
Takže palec hore a toto je presne tá tvár KDH, s ktorou bude radosť spolupracovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 9:49 hod.

Mgr. MBA M.A.

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:50

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, ja sa čudujem, že vôbec ste vystúpili, že či má význam teraz vystúpiť v rozprave, keď nikto tu nie je.
Už pre mňa bolo zarážajúce aj to, že minister spravodlivosti v rozprave najprv nevystúpil a potom ani na záver k bodu nevystúpil, vystúpil len spravodajca Madej svojimi demagogickými rečami. A teraz pri všetkej úcte, pán minister poľnohospodárstva, rozumiete hospodárstvu, viem, že ste vášnivý poľovník a tým ste aj legálnym držiteľom zbraní, ale to je jediné, čo vás spája s týmto zákonom, že mali ste niekedy alebo máte niekedy zbraň v ruke. Ja nechápem, že vláde takto záleží na ochrane Slovenska. Tak chránite Slovensko, že ani jeden z rezortných ministrov, ktorého sa to týka, však to môže byť aj spravodlivosť, môže to byť aj obrana, môže to byť aj vnútro, ani jeden nie je schopný prísť a nie že obhajovať zákon, lebo to nerobia, nevysvetľujú, nerokujú s nami, ale to, že pošlú sem ministra pôdohospodárstva, no, prepáčte, to je už škandál.
O čom potom je tento zákon, keď tu je ako navrhovateľ minister pôdohospodárstva? Však my tu môžeme predložiť hocijaký lepší návrh zákona a pozmeňujúce návrhy, doplňujúce návrhy, s kým to máme potom prerokúvať? Kto vypočuje opozíciu v tomto? Alebo aj vládny SMER. Však načo potom sú tu poslanci, keď z navrhovateľov ani jeden príslušný minister tu nie je?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 9:50 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:52

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom z opozície, ktorí na mňa reagovali. Ja by som bol teda naozaj veľmi rád, keby na mňa reagovali vládni poslanci alebo navrhovateľ, ktorý je príslušný k týmto zákonom, ktoré sú predložené, pretože ja mám rád diskusiu možno aj ostrejšiu, kde sa vycibria, vyprecizujú návrhy zákonov a po nejakej diskusii a rokovaniach vypadnú zo zákona veci, ktoré tam nepatria, a zostanú len tam veci, ktoré naozaj pomôžu bezpečnosti občanov Slovenska. Ale taká diskusia tu nie je! Nie je tu už týždeň v skrátenom legislatívnom konaní. Vláda to hodila do pléna Národnej rady, pán minister Borec si to tu odsedel, vládni poslanci nediskutujú a spoliehajú sa na to, že pod tlakom nejakým mediálnym marketingovým to opoziční poslanci nejako budú musieť schváliť, lebo chránime občanov Slovenska. Ako chránime? Tak, že keď ste sa, pán kolega Poliačik, pýtali, že kde je Kaliňák? No Kaliňák asi chodí po okrese Nitra, po tých obciach, ktoré mali prijímať týchto asýrskych kresťanov, a vysvetľuje občanom, že nech sa neboja, nech ako ich v pohode môžu prijať, lebo to sú preverení občania, tak ako chodil po Gabčíkove pred referendom a vysvetľoval občanom, nech sa neboja týchto utečencov, ktorých prijmeme na základe dohody z Rakúska, tak by mal pracovať minister vnútra. Ale, samozrejme, mal by prísť aj do pléna Národnej rady. Nerobí ani jedno, ani druhé, ani tretie! Ani v Gabčíkove nebol vysvetľovať občanom, že nič sa im nestane, keď tam prídu utečenci, ani v okrese Nitra v tých obciach, ani do pléna Národnej rady, ani s poslancami nechce diskutovať. S kým diskutuje? S médiami.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 9:52 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video