58. schôdza

10.11.2015 - 15.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

8.12.2015 o 14:49 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 14:33

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, neviem, či to zvládnem, už som si začal robiť prípravu, mám tu len jednu poznámku, ale skúsim. Toto je vaše? (Rečník sa s otázkou obrátil na ministra.) Aby som nebol obvinený z niečoho, lebo už tu obvinenia hádžu hore-dole, pán minister, kľudne obviňujte, koľko chcete, využívajte si, začne vám to chutiť, nech sa páči, ja sa nebojím.
K tejto veci ťažko povedať niečo nové, však? Nad čím sa smejete? (Rečník sa s otázkou obrátil na ministra.)
Ťažko povedať niečo nové. Skúsim aj vo svetle aktuálnej informácie alebo vlastne aj hlasovania. Moje prvé vystúpenie v parlamente, prvé prvučičké, tu za týmto pultom bolo, že som sa ospravedlnil Maďarom, našim Maďarom za Jána Slotu, si to pamätám, bolo moje prvé vystúpenie, bolo ráno 9. hodín, nikto tu dokopy nebol, ale nevadí, symbolické moje prvé. Žiaľ, jedno z mojich posledných vystúpení v tomto volebnom období určite, možno aj celkovo, bude, že im budem vyčítať. Že im budem vyčítať.
Ako nehnevajte sa, pokiaľ sa dopracujeme, ale aj pre ľudí to poviem, pokiaľ sa dopracujeme do stavu, že našu ústavu budú meniť kaviároví socialisti spolu s našimi Maďarmi, tak nie som s tým spokojný. Nie som s tým spokojný. A sekundovať tomu má čo? Bratislavská kaviareň? To som zvedavý na tie ostré debaty v Bratislavskej kaviarni, kde je hviezda Creme de la creme Bratislavskej kaviarne, pani Žitňanská príde obhajovať, že ako sa predala za jeden pozmeňujúci návrh. Ako, prepáčte, odtiaľ potiaľ. Preto tá krajina v zásade tak vyzerá, ako vyzerá. Preto tá krajina vyzerá, ako vyzerá.
Takže, vážení kolegovia, ja som s našimi kolegami z MOST-u - HÍD nemal ani jeden problém za celé to volebné obdobie, teraz možno na nejaký som si zarobil, ale nechcem povedať, že čo mám na srdci, to na jazyku, taký nie som, ale podľa mňa kus takej poctivej úprimnosti by tu mohlo zaznieť a teraz som to povedal úprimne, čo som si myslel. Podľa mňa je to nefér, podľa mňa je nefér a politicky je to aj zlé, že to takto nastaviť, že jak prešla novela ústavy.
Lebo potom by som upozorňoval na to, že môže prejsť novela ústavy hocijaká, neviem, neviem. Špeciálne by som si dával pozor prijať novelu ústavy s našimi Maďarmi, špeciálne by som si dával. O tom avizujem aj do budúcna, vážení naši občania, dajte pozor, keby sa tu vytvorilo nejaké zoskupenie, ako sa dá hazardovať so slovenskou ústavou. Oni, vidíte, oni to vykupčia, len proste asi niet tých peňazí, pred ktorými by sa niektoré veci nedali zmeniť.
Pán minister, k tomuto ja len takú, postreh a on je v zásade aktuálny, ak hovoríte, že treba chrániť. Treba. Včera som bol, to bola veľká šarža, ja som prvýkrát v živote videl trojhviezdičkového generálna amerického, jak z filmu, a pýtal sa, že, a už je teraz zástupca NATO, teda zástupca Ameriky v NATO, a pýtal sa nás, že teda, že východná hranica. Mne skoro zabehol ten losos, čo sme jedli, mal som strašnú chuť povedať o tej východnej hranici niečo, mal som strašnú chuť povedať o tých 98 km, pán minister, že tam máte Heathrow, že... Viete, čo je Heathrow? Lebo tu niektorí vaši, ja som to tu už neraz hovoril, ani nevedia, čo je Heathrow, oni si to pletú s nejakou autobusovou stanicou, to je... (Reakcia ministra.) Ale viete, čo je Heathrow. A my máme z východnej hranice Heathrow s nízko letiacimi strojmi asi, zdá sa. Zistíte to až vtedy, keď vám niečo spadne, však? Až vtedy zistíte, čo sa deje.
A najväčší paradox je, že keď to spadne, tak to hľadáte dva dni. Prosím vás, dneska nájdu vodu na Marse za pol dňa, kráter alebo popíšu nejaké. Vy hľadáte v zastavanom území na východnom Slovensku vrtuľník dva dni. Toto je vizitka?! Čoho je to vizitka, pán minister?
Pozerá na mňa veľmi zlostnými očami, keby som bol mäkšej povahy, aj sa zľaknem. Môžte sledovať priebežne deje, aké sa budú diať, obvinenie, neviem, však vyskúšame.
Ja len hovorím, že ak vám niečo spadne a hľadáte to dva dni, ak tu vám niečo spadne a hľadáte to dva dni, čo keď tam boli ľudia, čo keď tam bol niekto polomŕtvy? (Reakcia ministra.) No, nemôžem tlmočiť, čo mi tu hovorí pán kolega.
Mal som to na jazyku, ale prehltol som pre dobro tejto krajiny, prehltol som toho lososa a ticho som sedel, radšej som sedel ticho, dobre, s našou východnou hranicou, pán minister, viete. Čiže chrániť a chrániť sú dva asi rozdielne, že jedna vec je, čo deklarujete, druhá je, čo naozaj robíte, a to s tým súvisí. Ak posilňujete teraz, kto čo môže a nemôže a za akú cenu, ja viem, že sa to niekomu zapáči.
Vy neprijmete teraz, keď chcete chrániť, vy neprijmete hasičov, lebo hasičov nemôžte dať do ulíc, k hasičom sa nemôžte ísť chváliť ako s policajtami a nemôžte možno tie procesy tak odkomunikovať marketingovo ako s policajtami. Viete, ja mám aktuálne informácie, že napríklad, to som ani nevedel, že čo to tam máte s tými hasičmi, jedna vec, že majú dobré... (Reakcia z pléna.) Však k zákonu, veď ale my hovoríme o protiteroristickom, balíku protiteroristických opatrení, kde sa posilňujú možnosti aj policajtov, dobre? Však, Dušan, už vydržte, však to, užívajte si, už to za chvíľu skončí tak či tak, dobre?
Ja len chcem pomenovať tú absurditu, že prečo sa do niečoho nepustí niekto a do niečoho sa pustí s vervou. Ja neviem, myslím, že máme 4 500 požiarnikov, z toho len 3 300, alebo koľko sú tí záchranári, tí, čo majú tridsaťosmičku biceps alebo koľko, hej. Tak vy asi o tom niečo viete. (Povedané so smiechom.) A ostatní sú v kanceláriách. A viete, čo je paradox? Že vám proviant, vám Jar alebo Pur na požiarnej stanici vydá majorka, osmičkárka. A tí chlapi, ktorí sú, čiže každý štvrtý hasič záchranár je vlastne, každý štvrtý hasič je civil, ale má už, teraz ste to zmenili, že sa stal, že sa stal v služobnom pomere, už má aj výsluhový dôchodok, a pritom v zásade zjednodušene to je pani, ktorá vydáva tým chlapom, ktorí zachraňujú, Jar alebo Pur.
Prečo to hovorím? Že títo chlapi musia spať na požiarnych staniciach a platíte im 80 centov, mám pocit, že máte nejaký súdny spor. S tým sa nechválite, však? Všetci tu prezentujete požiarnikov ako vašu vlajkovú loď a jeden by nepovedal, že aké problémy tí chlapi majú, tí samotní požiarnici, že, že neviete s nimi, v zásade ako ich klamete a bohvie jak celý ten súd dopadne. Vy nezmeníte požiarnikov a nevyjdete v ústrety požiarnikom, lebo na tom sa nedá politicky asi tak urobiť body ako na policajtoch, však? V tom je problém, nie?
Viete, ak niekto chce pomôcť, tak štatisticky, myslím, že to tu už niekto hovoril, že máme koľko policajtov, teraz ešte viac budeme mať policajtov, hej. Lebo už teraz ich máme, akože máme ich dosť, tie štatistiky, vy ich rozporujete, že kto zahrnie mestskú, ja, ja neviem, ja čo si prečítam, nehovorím, že to je Sväté Písmo, čo hovorím, ale zdá sa, že máme veľa policajtov. Dobre? Ja nebudem hovoriť, že máme piaty najvyšší alebo koľký, však to vy rozporujete, každopádne sa asi zhodneme na tom, že máme veľa policajtov, a vy napriek tomu idete dať ešte viacej policajtov. My máme málo požiarnikov, nám sa hovorí, že na tisíc obyvateľov jeden hasič. My by sme mali mať potom koľko? 5 500 požiarnikov by sme mali mať, nie? Máme 3 300, tých, čo skutočne vedia vytiahnuť hliníkový rebrík z Avie, hej, tých máme 3 300, tých profíkov. Tak tam máte málo, tam to asi nepridáte, tam to nepridáte, ale pridáte policajtom.
Tak ja si dovolím tvrdiť, že, že taký hasič záchranár zachráni a pomôže niekedy častokrát viac ako policajt, ktorý je na križovatke.
Pravdou však je, že aj títo hasiči sú poschovávaní po požiarnych staniciach, trénujú možno tam a čakajú na zásah, vtedy ich je vidno, vtedy ich oceníme, že sú. Kdežto s policajtami viete, viete stáť na križovatke, viete pustiť maják jak v Stupave pred Billou, nie? Proste to vizuálne, viete, klásť dôraz na vizuálne efekty je veľmi dôležité, hej. Keď zasadá NSDAP, či jak sa volá ten zjazd, vždycky mali otvorený oheň. Vždycky mali otvorený oheň. To bola základná podmienka. Nesmel byť zjazd, kde nebol otvorený oheň, lebo sa to vyhodnocovalo ako veľmi silné, vy údajne nemáte, ale niekde vám tam plápolá niečo možno cez obraz, lebo už asi z požiarnych predpisov si ho nemôžete dovoliť. Ale celé je to jeden proces, sofistikovaný proces, ako sa dopracovať k niečomu, že, že ovládnete tento štát a ľudia, ktorí vám budú stáť v ceste, sa stanú nepohodlnými a potom prípadne sledujte, že čo sa s nimi bude robiť. Nevadí.
Pán minister, ja sa k tým požiarnikom ešte vrátim. Lebo ak je vaše, hasičský a záchranársky zbor je vaša vlajková loď, tak mám pocit, že má veľké diery v trupe, hej. Tých chlapov nechávate na tých hasičských staniciach, nedáte im ani stravné lístky, nedáte im nič. Darmo si sadnú do najnovšej tatrovky, aká existuje, keď nemá stravný lístok, lebo Zákonník ani nepozná v dvadsaťštvorke, ako môže mať tretí stravný lístok. Ale jesť treba aj ráno, keď sa zobudíte na požiarnej stanici, ale už nemôžte jesť, lebo lístok, nemáte nárok. Tam je veľa, veľa, by som povedal, otvorených položiek, o ktorých asi treba rozprávať, hej. Jedna vec je ísť sa odfotiť s nejakým hasičským autom a druhá vec je s tými chlapmi asi naozaj rozprávať a zistiť, že nie je všetko tak, ako sa javí, pán minister.
Takže ak chcete chrániť, tak sa dá chrániť, naozaj tie formy chránenia sú rôzne. Niektoré sú poctivé, niektoré nepoctivé a ja by som teda upozornil na to, aby ľudia naozaj boli v niečom, niečom kritickí a analyzovali, že o čo v tejto krajine ide. Táto zmena, toto celé je účelový proces, účelový proces s jedným zámerom, je tesne pred voľbami, ja sa už nechcem, pán minister, veľmi opakovať, čo som tu ja už dvakrát hovoril: Ktorý iný parlament teraz zasadá a v chvate mení zákony? Ktorý? A ak, ak nezasadá, to znamená, že už zasadal predtým, to znamená, mali všetko v poriadku. Kde ste boli doteraz? Prečo ste vystavili takému ohrozeniu našich obyvateľov, keď teraz predkladáte zákony, lebo vravíte, že ich potrebujeme zmeniť a že to znamená, že doteraz boli nedokonalé? To znamená, kde ste boli doteraz? Tak ste mali prísť poctivo s tými návrhmi zákonov ďaleko predtým. Paríž nebol prvý teroristický útok. Teroristické útoky boli dávno predtým, činy, ktoré boli dokonca väčšieho rozsahu, hej. Kde ste boli doteraz?
A už nehovorím o tom, pán minister, že ak vy teraz hovoríte, že naše zákony sú nedokonalé, preto ich treba meniť v skrátenom, neviem čo všetko možné, pätnásť naraz, lebo sú nedokonalé, tak potom ako je možné, že, to tu už aj kolega hovoril, ja sa k tomu pridávam, ako je možné, že potom sem budete lustrovať pomaly sýrske šesťročné dieťa, že či vie citovať žalm, a doveziete sem sfetovaného teroristu. To je podľa mňa prudko nezodpovedné, nie? Keď doveziete do krajiny, ktorá má nedokonalé zákony, a dnešným dňom už budú dokonalé, tak do tejto krajiny keď doveziete takýchto ľudí, to je podľa mňa, to je prudko nezodpovedné a to som veľký diplomat. Hej? Takže môžme hovoriť, možno to môže sa charakterizovať aj ináč. To sú asi fakty, nie? Či nie? Môžte rozporovať. Ja som sem žiadneho teroristu nedoviezol. Už výmenou za čo, hej, niekto už povie, dobre, zoberem jedného, ale tak dajte aspoň ropovod, hej, keď niekto zobere niekoho, lebo povie, ja tým mojim, mojim nešťastníkom, im to nevadí, nie, len ja to urobím za fotku. Viete, to je proste tá, tá hra, ktorú hráte, ktorá vám vychádza, hej, klamať telom viete a zdá sa, že ľudí to utlmuje. Ja neviem, no však niekde tomu koniec nakoniec bude.
Dnešné hlasovanie o ústave bolo mimoriadne nebezpečné pre slovenskú krajinu, bolo mimoriadne nezodpovedné a nebezpečné pre slovenskú krajinu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2015 o 14:33 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:46

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani predsedajúca. Pán poslanec Hlina, v zásade tri a pol roka nás tu kritizujete v tom, že nie sme schopní podporiť žiaden opozičný návrh, že nerokujeme s opozíciou o pozmeňujúcich návrhoch k našim návrhom zákonov a podobne, a keď príde k tomu, že rokujeme a že sa dohodneme a že podporíme opozičný pozmeňovací návrh, tak zase to kritizujete, zase to je zle.
Mne už to pripadá tak, že bez ohľadu na to, o čo ide, vy vždy musíte byť v názorovej opozícii a vždy musíte nás kritizovať aj za to, čo ste nás predtým kritizovali, tak keď urobíme opačne, zase je to zle, zase nás kritizujete. Čiže toto je váš štýl práce.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 14:46 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:47

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Už to tu niekto spomínal, ale k tej zmene, viete, jedna vec je predložiť zmenu ústavného zákona, ako to tu kolegovia predkladajú z prvej rady, hej, proste ráno sa zobudia, zmenia ústavu, nevadí, zahlasujú šiesti, siedmi, a druhá vec je teda byť v exekutíve, byť vo výkone, a teda rešpektujete to, že je to ústava, tak to má podľa mňa iný proces. A ja na začiatku som hovoril, kde som mohol, že, áno, pokiaľ by premiér pozval predsedov politických strán, tých relevantných, na Úrad vlády a otvorene, korektne by, lebo tam si uvedomujeme závažnosť tej, alebo uvedomujú závažnosť tej situácie, z toho by vyšlo nejaké komuniké, tak môžme o tom hovoriť. Ale pokiaľ to, pokiaľ to robíte tak, že potom ste sa zbadali a predseda parlamentu tu naháňal po chodbách niekoho, však poď, ja ti niečo poviem, aby ste mohli povedať, že ste komunikovali, zjednodušene ten obraz poviem tak, že hodiť to a čakať, ktorý pribehne, to, to je vec, ktorá nie je funkčná a je neúctivá k tomu dokumentu. Naozaj k tomu dokumentu.
Ten proces, viete, keby ste, čo by vám, koľko by vám spadlo z tej glorioly, keby ste povedali, že, áno, na Úrade vlády je zásadné rozhodnutie, rokovanie, bol by z toho nejaký výstup. Však nikto by sa nemusel tľapkať po ramenách, hej, ale by sa to zjednotilo, zjednodušilo. Zvolili ste cestu, že budete meniť ústavu takýmto spôsobom v takejto formácii a ja hovorím, že meniť slovenskú ústavu, Ústavu Slovenskej republiky vo formácii zoskupenie SMER, a teraz ho nebudem komentovať, spolu s našimi Maďarmi je veľmi nebezpečné pre túto republiku.
Ďakujem. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 14:47 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:49

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, milí dvanásti členovia opozície, zjavne tu nereprezentujete ani seba samých, páni poslanci, neviem, aké veľké, kvetnaté, obrovské reči ste tu teraz hovorili, ale nereprezentujete ani seba samých.
Pán poslanec Viskupič, dvaja poslanci OĽaNO hlasovali za, ja tú ich odvahu veľmi akceptujem, a to, že si vy vybavujete svoje vnútorné spory vo svojej strane, to je váš problém. Faktom je, že mandát získali vo voľbách za OĽaNO, a preto sú to poslanci OĽaNO. A z môjho pohľadu sa snažíte z toho vykľučkovať ako taký, by som povedal, malý nešťastný zväzáčik. Hlavne vám poviem, pán poslanec, viete, že vy chcete kritizovať, že tu sedel pán minister pôdohospodárstva. Ja si myslím, že tu bol aktuálne. Kto iný tu má sedieť, keď hlavným rečníkom bol podpredseda kultúrneho výboru, ktorý je najväčší odborník na otázku terorizmu? (Potlesk.)
Samozrejme, hneď za ním druhý kolega, ktorý sa veci nerozumel, všetko objavil teraz, včera zistil, že sú hasiči, takže to je pre mňa také naozaj obdivuhodné, nikdy ste sa tej téme nevenovali, v živote ste živého hasiča, pán Hlina, nevideli, žiadne aktivity vlády ste si nepostrehli za tie štyri roky, ktoré sme robili vo vzťahu k hasičom, takže mi tieto vyjadrenia prídu naozaj veľmi zábavné. Ani nemá význam na ne reagovať, proste na pána Hlinu fakt reagovať netreba, lebo ten ešte nič zmysluplné nepovedal a jeho frustrácia z toho, že nedokáže na seba upozorniť iným spôsobom ako vulgárnym slovníkom, je proste ako v poriadku. Ako my to všetci akceptujeme a ja si myslím, že s týmto nešťastím sa treba ísť vyplakať do vankúša, pán poslanec Hlina.
Poďme ale k faktom. Aké sú faktické reakcie tejto kritizujúcej opozície v čase, kedy sa nejaký závažný čin stal?
Čo sa stalo v lete roku 2012 v Devínskej Novej Vsi? Osamelý strelec... (Reakcia z pléna: "2010.") 2010, pardon. Osamelý strelec zbavil života niekoľko nevinných obyvateľov. A aká bola reakcia vtedajšej exekutívy? Dopravní policajti nosili vojenskú pušku vzor 58 cez plece, strácali ich v baroch, v reštauráciách, my sme to nekritizovali, sme povedali, je to rozhodnutie ministra vnútra, ak si myslí, že je správne, tak je v poriadku. Prišlo mi to zvláštne, ale v každom prípade myslím si, že mojou hlavnou povinnosťou je, aby som podporoval všetky bezpečnostné opatrenia. Raz ste odo mňa kritické slovo k tomu nepočuli. Napriek tomu, že o efektivite tohto opatrenia nosenia samopalov, nabitých, na križovatke, kde riadim dopravu, je naozaj veľmi otázne. Ale nepočuli ste, lebo ja sa na rozdiel od vás k takýmto veciam neznížim.
Jedným zo skvelých opatrení po tomto útoku, pán poslanec Viskupič, bolo, že ste podpísali a zahlasovali v parlamente za predaj týchto samopalov cez internet. Všetci ste tam podpísaní. Takisto som to doteraz nespomínal, lebo som to nepovažoval za potrebné. Hovorím si, načo by som sa ja znižoval na vašu úroveň. Ale faktom je, že vaším jediným protiteroristickým a protistreleckým opatrením, ktoré ste spravili počas bývalej vlády, keď ste boli pri moci, je to, že ste umožnili predaj samopalov a pištolí cez internet a tieto zbrane po tom, čo ste to umožnili predávať cez internet, skončili vo Francúzsku pri teroristických útokoch v Charlie Hebdo!
O čom chcete vy v boji proti terorizmu rozprávať?! O čom chcete vy hovoriť?! (Potlesk.) Aké morálne právo by ste chceli mať k tomu, aby ste upozornili? Váš hlas, váš podpis je na tom, že ľudia teroristi v Paríži mali tie zbrane zo Slovenska! Rozumieme sa?! Aby sme tu hovorili o konkrétnych dopadoch vašich rozhodnutí. Tak ako tu sedíte, ste pod tým návrhom podpísaní. Môžete si ho vybrať z archívu Národnej rady Slovenskej republiky.
Takže naozaj sa pri vašich vyjadreniach veľmi zabávam a pri tej úrovni, ktorú vy prezentujete, je skutočne pán minister pôdohospodárstva až príliš veľa na to, aby na vás vôbec reagoval, pán podpredseda kultúrneho výboru.
Čo ešte ďalej sa odohralo? Tento štát začal odpočúvať kamionistov, sekretárky, čokoľvek iné. To tiež bolo v poriadku? Tiež to všetkým nevadí? Vtedy ste nevykrikovali ani vy, pán Hlina, ani vy, ani pán Viskupič, o tom, že sú porušované ľudské práva?! Vtedy nič nebolo? Žiadny problém takýto nenastal? Nikomu to nevadilo?! Všetci ste boli ticho v rohu a nikoho ste nekritizovali! Vtedy vám to, pán Hlina, nevadilo? (Reakcia z pléna.)
A čo? Boli ste v inom štáte alebo boli ste občanom vtedy Rakúska? Vy ste, váš hlas bolo počuť vždy, aj keď ste neboli v parlamente.
Takže aby som bol úplne presný, tí, ktorí tu dnes chcú hovoriť o zbytočnosti protiteroristických opatrení, tí, ktorí chcú kritizovať MOST - HÍD a dvoch poslancov, bývalých poslancov klubu, naozaj mi prídu akože dosť vtipne a hlavne o to, že nejde o to, že hlasoval niekto za ústavu, hlavný problém je, že hlasoval so SMER-om. Pretože vy v skutočnosti Slovensku nechcete nič iné ponúknuť, iba vlastne likvidáciu SMER-u, veď ale to robíte 16 rokov. Už sme za 16 rokov naozaj na to zvyknutí a 16 rokov sa s touto vecou stretávame, to je jasné, to je v poriadku. Ale vtipné je, že to nerobíte kvôli vecnému problému, ale kvôli hlasovaniu so SMER-om vám vôbec nejde o bezpečnosť občanov Slovenskej republiky, ani ochranu práv, ani ochranu ničoho iného, to je problém SMER, nie terorizmus. A v tom ste sa demaskovali pred niekoľkými minútami. A v to je tá vaša úbohosť najzaujímavejšia a vaša frustrácia.
My podliezame latky, my tu dávame verejné vyhlásenia o väčšinách, o percentách, o všetkom možnom a potom hľadám len jedinú výhovorku, ako môžem obísť zákon o koalíciách? Pán Viskupič, naozaj zábavný je tu niekto úplne iný.
No ale poďme k tým konkrétnym veciam. Čo sa týka samotných zákonov, prakticky žiadna z tých právomocí, ktoré vlastne prichádzajú na stôl, nie je originál. Všetky z nich v nejakej podobe už na stole boli, a preto to nie je ani zásadná zmena zákonov, je to čistenie zákonov a je to efektivizácia konania polície a bezpečnostných služieb. Rovnako tak si pamätám veľmi dobre za moje už relatívne dlhé pôsobenie v politike, že zákony o tajných službách, o odpočúvaní, o prenasledovaní neboli nikdy zneužité vládou sociálnej demokracie, ale boli vždy zneužité pravicovými koalíciami. Spomeňte si odpočúvanie Pavla Ruska, denníka SME, odpočúvanie opozičných poslancov plus odpočúvanie novinárov, toto všetko sa dialo za vlád Mikuláša Dzurindu a Ivety Radičovej. To znamená, vy sa obávate sami seba, pravdepodobne.
K zneužitiu týchto právomocí zo strany vlády Roberta Fica, lebo v obidvoch prípadoch išlo o vládu Roberta Fica, nikdy nedošlo. Nikto ste sa nikdy na to sťažovať nemohli, tak neviem prečo práve tieto odvážne reči zo strany ľudí, ktorí tieto zákony zneužívali. A ste sa k tomu hlásili, keďže nikto ste v tom čase neprotestovali.
Čiže z môjho pohľadu je to naozaj prekvapivé. Hlavná úloha, samozrejme, týchto zákonov je to, aby nie tak ako v rokoch 2002 - 2006, aby mohli policajti prehľadať niektoré podniky organizovaného zločinu, museli volať colníkov, lebo tí tú právomoc mali. Ale ak má dneska polícia právomoc prehľadať vozidlo kvôli zbraniam alebo drogám, mala by mať právomoc prehľadať vozidlo aj kvôli rádioaktívnemu materiálu alebo ďalším veciam súvisiacim s terorizmom. Iste, mohli by sme to urobiť obchádzkou, ale my chcem konať transparentne, tak ako je to napísané, je to jednoduché, tá právomoc tu dneska je. Viem, že niektorí poslanci tvrdili, že nebola, ale to len preto, že si neprečítali zákon, nakoniec v opozícii som zvyknutý na to, že opozícia väčšinou kritizuje bez toho, že by čítala predmetný materiál.
Takže nič z toho nepovažujem za vec, ktorá by ani len zásadným spôsobom prekračovala veci, pretože ak pán Viskupič si myslí, že doteraz sa internet nemonitoroval, tak je teda na hlbokom omyle. A všetky ostatné veci chápem, že nemôžete úplne pochopiť, lebo veď odborne ste vedený inde. Ja by som si nedovolil k Berniniho buste povedať ani slovo, lebo sa tomu proste nerozumiem, proste sa tomu nerozumiem a uznávam ľudí, ktorí sa kultúre rozumejú. Ale nebudem sa hrať na to, že som na jednej strane perfektný znalec umenia a na druhej strane sa rozumiem polícií, pán Viskupič, to mi proste príde vtipné. Tu tento talent ste zrejme v sebe objavili po štyroch rokoch, teraz, keď je pred voľbami a keď teda máte šancu vo volebných výsledkoch niečo zabojovať. Ale naozaj, prepáčte, sú vaši poslanci, ktorí to objavili možno už dávno a vedeli by možno viac povedať. (Reakcia z pléna.)
A čo sa týka väčšieho počtu policajtov, áno, túto diskusiu ohľadne počtu policajtov a výdavkov vydávaných na bezpečnosť štátu, tá diskusia je siahodlhá, roky dlhá, vysvetľovať niekomu, že proste Gendarmerie, Garde de Civil alebo Carabinieri sú proste vojaci, ktorí sú na tabuľkách ministerstva obrany, a tak tieto štáty majú šancu vykazovať väčšie percentá na obranu z HDP, ale zároveň sa nezapočítavajú do polície, to nemá význam, to je vlastne jedno v konečnom dôsledku, ani to nie je veľmi podstatné. Pre nás je na rozdiel od štatistík v tomto prípade podstatnejšie, aký je pocit bezpečia a čo policajti vo svojej práci robia.
Áno, myslím si, pán Hlina, že je nevyhnutné, aby ste išli do Šarišských Michalian, aby ste išli do Chminianskych Jakubovian, aby ste išli do ďalších obcí, do Trebišova, do Sečoviec, postavili sa na námestie a vysvetlili ľuďom, že je tu príliš veľa policajtov a že teda by ich malo byť menej.
Ja si myslím, že má to niekoľko efektov, a od začiatku ich hovorím. Prvý efekt, ktorý je pre mňa dôležitý, je schopnosť rýchlej reakcie. To sa potvrdilo po tom, čo sme zvýšili počet hliadok trojnásobne, a že to má veľký význam aj ako prevencia, pretože príležitosť robí zlodeja a vlastne ide úplne do úzadia, pretože nemajú na to úplne dostatočný priestor pri tej početnosti. A druhá vec je rýchla reakcia na telefonát od občana, to je takisto veľmi dôležité. Preto sme sa rozhodli, že pokiaľ tých, v dnešnej dobe ich je zhruba 1 200, tak ten počet zhruba 800 hliadok na Slovensku je naozaj adekvátny a tak sme ten návrh aj riešili. Sú to policajti, ktorí idú vyslovene len do ulíc. Druhá časť je pohotovostná motorizovaná jednotka a pohotovostný policajný útvar, to znamená všetko útvary výkonné, ktoré sú v uliciach a ktoré majú šancu okamžite reagovať, keď sa čokoľvek stane.
Samozrejme, dávam to do toho porovnania, že čo sa urobilo po Devínskej Novej Vsi, a ja si myslím, že tie opatrenia, ktoré urobilo vtedy ministerstvo vnútra, aj posilnenia hliadok, aj nakoniec vyzbrojenie 58-ičkami, to všetko smerovalo, že, áno, bolo síce po útoku - ale mohol prísť nejaký ten, ktorý sa nanovo inšpiruje takýmto niečím, alebo nejaký ďalší efekt by mohol prísť, ktorý by sa dal ako na ďalší diel? Áno, mohol. Áno, mohol, bolo to jedno z opatrení. Ale v mene politického boja sme sa nikto k tomu neznížili, aby sme to tu otvárali a riešili, či je to problém-neproblém. Zodpovednosť za bezpečnosť mal v tom prípade minister vnútra, ako ju rieši, tak ju rieši, musí sa podebatovať aj so svojimi kolegami akým spôsobom, je to v poriadku.
Ale nie za každú cenu len preto, aby som vytĺkol nejaký politický kapitál pre svojich niekoľko hlasov, ktoré ešte potrebujem, aby som neostal 154., či koľký ste, to proste k tomu sa človek nezníži, ak ide o vážne veci, ako je napríklad bezpečnosť. Nikdy!
A takisto, ako som už viackrát povedal, ak chcete hovoriť o bezpečnosti, musíte nejako vymazať svoje podpisy z toho, keď ste nechávali predávať samopaly cez internet. A tým je povedané z môjho pohľadu všetko. Tou novelou, ktorú ste vtedy podpísali, vy ste stratili akýkoľvek právo o bezpečnosti Slovenska hovoriť. Pretože ak niekto na Západe teraz hovorí, že sme zásobovačmi zbraní pre teroristov, tak to hovorí vďaka vám! Čo k tomu dodať?
Čo je dôležité ešte k tým hasičom a k hranici, v politike som si zvykol, samozrejme, že opoziční poslanci útočia na ministra, to je normálne, a myslím, že to musíme adekvátne zniesť, je to naša úloha, je to naša práca, máme právo reagovať, tak ako vy máte právo reagovať, ale je to súboj medzi mužmi, niekedy medzi ženami a mužmi, ale hlavne medzi mužmi. Ale urážať prácu radových policajtov na hranici, to je úbohosť non plus ultra! Non plus ultra. Títo ľudia chodia prednášať o ochrane hraníc do rôznych zahraničných štátov vrátane Spojených štátov. Chodia prezentovať prácu, ktorú dosiahli svojou tvrdou robotou, nie mojím rozhodnutím, nie mojím plánom, svojou tvrdou prácou, pretože ich výkon na hranici je ten rozhodujúci, ktorý Slovensko chráni.
Ak sa do nich chcete obuť, pán Hlina, len preto, aby ste získali o 3 hlasy navyše, aby ste boli čarovnejší a krajší, väčšiu úbohosť som nezažil. Neviem, či ste tam vôbec niekedy boli. A ak, tak ste tam boli raz. Nikdy ste tam nestrávili 24 alebo 48 hodín v službe s tými ľuďmi, aby ste vedeli, o čom to je. Ani ste si len zákon neprečítali! Viete o tom, že prečo sa volá ochrana hraničných priechodov alebo ochrana pozemnej hranice?! Lebo to je ochrana pozemnej hranice! Viete, kto chráni vzdušnú hranicu?
Pán Hlina, tak koho blbosť tu demonštrujete? Jednoducho, ak vy sa chcete správať ako komunista, môžte, raz, keď budete vo výkone, môžte, ale ja si nezoberiem na zodpovednosť, že určím trest smrti pre človeka, ktorý vezie desať kartónov cigariet. Rozumieme sa?! Nebudeme tie lietadlá zostreľovať len preto, aby vy ste boli spokojný, a my budeme ľudí oberať o ich životy len preto, lebo väzu desať kartónov cigariet! To je celý problém. Rozumieme sa?! Zostreľujú sa vojenské ohrozenia Slovenskej republiky, nie pašeráci! Ak máte chuť strieľať po pašerákoch, nech sa vám páči. Ako inak by ste chceli lietajúce predmety zachytiť ako tým, že prerušíte ich let? Povedzte mi, ako inak by ste ich chceli zostreliť?!
A ste teraz v KDH, viete, prečo nás chceli vylúčiť zo Schengenu? Pretože KDH ako vždy iba rozprávalo a nikdy nepracovalo. Po štyroch rokoch ministra KDH sme dostali vizitku, že sme na vylúčenie zo Schengenu. Tak sa opýtajte svojich kolegov, že prečo sme vtedy boli na vylúčenie Schengenu, keď vy máte odvahu dnes kritizovať mužov a ženy, ktoré strážia slovenskú východnú hranicu. Naozaj mimoriadne úbohé!
A okrem iného, viac tých úspešných prípadov máme za sebou ako len tie dva, o ktorých viete vy. Ale to nie je potrebné, ja vám tu robiť výpočet úspechov východnej hranice nemusím, to už za nás urobia zahraničné médiá. Ale v tomto prípade ste zaútočili na ľudí, ktorí každý deň sa v tom blate musia brodiť, každý deň musia hľadať všetky stopy po ľuďoch, ktorí by mohli bezpečnosť Slovenska ohroziť, a tých ľudí napádate a to je smiešne, to je skutočne úbohé, lebo sa nemôžu brániť. V tom ste naozaj úbožiak.
Výtka hasičov - dobré ráno, pán Hlina, dobré ráno! Pán poslanec, keď som prišiel po štyroch rokoch vládnutia KDH v tomto rezorte na hasičské stanice, tak vám presne poviem, čo tam bolo: pleseň, 40-ročné postele, prvovýjazdové autá boli Škoda RTO 706, stará asi ako ja, Tatra 148 bez opravy, tí šťastnejší mali 815 z 1985 a najšťastnejší mali Carosu z 1985. To znamená, mladšie auto, pardon, aby som nekrivdil, bolo 20 konkrétne, 20 áut bolo zakúpených v roku 2005 po tom obrovskom škandále. Len tak pre porovnanie, len tak pre porovnanie, tieto autá nakúpilo KDH, pán poslanec, ktorého ste členom. (Reakcia poslanca Hlinu.)
Ste na kandidátke? Ste na kandidátke KDH. Čiže ak sa chcete od nich oddeliť, vystúpte z kandidátky, ak sa za nich hanbíte, kľudne, ak sa hanbíte za KDH, kľudne vystúpte z kandidátky. (Reakcia poslanca Hlinu.) No. Takže ste na kandidátke KDH.
Takže ste vedeli, tieto autá presne KDH nakúpilo za 20 mil. korún kus, to je 700-tisíc euro. Dnes ich kupujeme za 350, za polovičnú cenu. Vtedy nikto tu nekričal o kradnutí, ani OĽaNO, ani ostatní, čo tu zvyknete hovoriť o zlodejinách, o všeličom, ani tí, čo boli ... (pozn. red.: rýchlo vyslovené) vo vláde, ale to bol vtedy fakt, to bol veľký škandál v novinách, pamätáte si? Pamätáte si? Bol obrovský.
A tých áut bolo konkrétne 20 kusov na celom Slovensku. Všetky ostatné autá mali v 2006 minimálne 20 rokov, minimálne, väčšina z nich mala 30 rokov a viac. Všetky stanice hasičského zboru s výnimkou asi šiestich, to znamená, zo 126 asi 120 je dneska nových zrekonštruovaných a spravených. Pre úplnosť, časť tých staníc sa dialo aj za ministrovania Daniela Lipšica, aby som neklamal, aby som bol presný.
Všetka technika je v zásade vymenená, už sú všade iba nové stroje, čo umožnilo, že sme znížili čas potrebný na záchranu našich občanov z dopravných nehôd o 17 až 22 minút. Čo sú rozhodujúce minúty pre život ľudí.
Profesionálnych hasičov sme zaradili do sociálneho systému polície, to znamená, zásadným spôsobom sme im zlepšili ich podmienky, aj služobné, aj výsluhové, aj všetky. Zásadným spôsobom im stúpol plat počas platovky, ktorú sme robili v roku 2008. Ich hodnotenie zásadným spôsobom stúplo, majú 6 týždňov dovolenky, 2 týždne pracovnej rehabilitácie a tak ďalej a tak ďalej, nechcem to tu vymenúvať, aj tak máme viac ako 20 žiadostí na jedno hasičské miesto.
To znamená, za čas, odkedy som nastúpil, sa zdvojnásobil plat hasiča, pán Hlina. Myslím si, že to je naozaj úctivá a tvrdá práca, ktorá si zasluhuje odmenu, a myslím si, že na rozdiel od vašich kolegov z KDH, ktorí štyri roky v tej veci naozaj urobili minimum, a videl som, a tie fotky máme, keď sme v 2006 preberali tie hasičské stanice, ako vyzerali. Naozaj by som vám doporučil vtedy si tam niekde ísť pozrieť, tak by ste až tak sa nehlásili k tej kandidátke, ako teraz hovoríte.
A rovnako tak vám chcem povedať, že ak sa hovorí o tom, že by balík protiteroristický, celý kompletný, mohol stáť 100 mil., tak za posledné štyri roky sme do hasičov vrazili určite cez 250 mil. - na opravy, na zlepšenie pracovných podmienok, na výstroj, na novú techniku, ktorá slúži hlavne občanom. Určite viete, že sme rozbehli obrovský projekt, za ktorý ma často kritizujete, dobrovoľných hasičov. A teda rozsah 3 300 mokrých hasičov, ako sa im hovorí, zrazu narástol o ďalších 100-tisíc, ktorí sú pripravení kedykoľvek zasiahnuť a nasadiť. Na každom väčšom zásahu máte od 50 do 100 až do 500 dobrovoľných hasičov, ako boli pri veľkej povodni pri Komárne. Toto sú všetko veci, ktoré sme urobili.
Urobili sme obrovský projekt obnovy techniky. Obnovujem techniku, ktorá naozaj je zo 70. rokov, pri každej jednej obci. Čiže ak chcete porovnať, kto sa kedy staral o hasičov viac alebo menej, narazili ste naozaj na veľmi zlú tému, pán Hlina. Všetko najlepšie. A neberte si, neberte si za rukojemníkov bezbranných ľudí! (Reakcie z pléna.)
Pán poslanec Zajac, vy iste nechodíte do práce, tak to nemôžete vedieť, prečo sa o tom bavíme. (Smiech v sále.) No lebo ste tu neboli, keď to hovoril pán Hlina. (Reakcia poslanca Zajaca.) To ja netuším, pán.... Ako keď budete chodiť do práce, budete... (Reakcia poslanca Zajaca.) Pán Zajac, keď budete chodiť do práce, budete vedieť. Stačí chodiť do práce, pán poslanec Zajac. (Reakcie z pléna.) Stačí, keď budete chodiť do práce. To úplne stačí. Ďakujem vám pekne. (Ruch v sále.)
Čiže už len poslednú vec vám poviem, pán Hlina. Naozaj neberte si bezbranných ľudí, ktorí každý deň nasadzujú svoj život, aby chránili ľudí, či hasičov, či policajtov, či tých, čo chránia východnú hranicu, za rukojemníkov. Môže vám narásť o pár hlasov vaša popularita, ale budú to naozaj veľmi úbohé hlasy. A čudujem sa, že sa sám pred sebou nehanbíte. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2015 o 14:49 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:12

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, zásadne odmietam, počkám, kým ma budete aj sledovať, v zásade odmietam kategorizáciu poslancov, a to je absolútne neprijateľné, aby si tu kategorizoval poslancov. To je jedno, kto v akom výbore je. Je poslanec ako poslanec. Neviem, či si nepamätáte časy, keď za hrubej éry HZDS každého schopnejšieho a odbornejšieho poslanca dali do výboru pre životné prostredie. To vám asi ušlo, ale bolo to tak. Čiže toto v zásade odmietam.
Ale odmietam aj kategorizáciu pána poslanca Hlinu, ktorý kategorizuje na základe národnosti, že, pán poslanec? Odtiaľto je už veľmi blízko k tým povinným židovským hviezdam. Pozor.
My sme, pán minister, nehlasovali so SMER-om, čiže nás nemusíte obhajovať. My sme hlasovali za návrh pani Žitňanskej. Vlastne ten návrh potom aj jediný ako zostal aj v treťom čítaní, že sa čudujem, že tí páni poslanci, ktorí pár minút predtým hlasovali so 40 hlasmi za návrh pani poslankyne Žitňanskej, o tom istom návrhu sme hlasovali aj v treťom čítaní. Čiže na čo sa hráte?! (Potlesk.) Minútu dozadu hlasujete so 40 hlasmi za ten istý návrh a v treťom čítaní nám niečo vyčítate. Tak si to uvedomte, čo robíte!
Ale hovorím, že my sme od začiatku povedali, že s tým súhlasíme. My nesúhlasíme s balíčkom návrhov, ktorý doniesol SMER.
A čo sa týka aj ústavy, aj s tým sme nesúhlasili. Nesúhlasíme naďalej a som zvedavý, pán minister, že kedy sa začneme baviť, fakt, o tých návrhoch, o tom balíčku, ktorý tu máme. Lebo ja som podrobne prečítal aj vládny návrh, aj ten návrh, ktorý prišiel na záver do parlamentu. Tam vypadlo kopec vecí, ktoré sa týkajú Vojenského spravodajstva. Prečo? Ale ja som si... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 15:12 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:14

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ešte k pánovi poslancovi, teraz vás chváliť ešte môžme, jednu faktickú. Ale ja som inak zo strandy myslel, že príde pán minister Draxler, zo srandy som to myslel, ale už je tu, vitajte, ideme práve k vašej téme hovoriť. Pán minister, to je škandál. Ja budem za chvíľku vystupovať, určite tu bude minister školstva reagovať, určite, držím vám palce. Ja len pár poznámok.
Po prvé. Bodaj by z akejkoľvek vlády zvládla polícia Devínsku Novú Ves, ako zvládla vtedy v lete 2010. Želám to každej vláde a celému Slovensku. Ale bolo to ale aj so šťastím, to som hovoril opakovane, že hliadka poriadkovej polície bola na mieste činu hneď a toho páchateľa zadržala v tom, aby išiel na miesta, kde bol väčší počet ľudí. Ale to je práve o tom, že čo je kľúčové. Podľa mňa nie je zvyšovanie počtu policajtov, ale výrazný výcvik jednotiek poriadkovej polície, aby sa nebáli zasiahnuť na mieste, lebo oni tam budú prví. Dokonca ja by som nenavyšoval ÚOÚ-čko. To tam nevidím na to dôvod, sa priznám. Ale výcvik poriadkovej polície. Pár poznámok ešte k tomu.
Po prvé. Neviem, možnože nemáte s odposluchmi problémy, ale vaša finančná polícia vynáša finančným skupinám informácie. Viete o tom. Mrzí ma to.
Druhá vec. Vy ste tiež politizovali aj odposluchy. Ja si pamätám, keď jeden trestne stíhaný poslanec opozície, váš bývalý kolega vo vláde, tuná vykrikoval, že polícia odpočúva štyridsať poslancov. K tomu ste sa pridali aj vy, aj líder opozície, aj pán Číž atď. A potom z toho, viete, čo bolo. Absolútny bublifuk.
Tretia vec. Hasiči. Ja by som nikdy nedehonestoval nikoho prácu, ale teraz sa skúste opýtať hasičov, že aká je situácia medzi hasičmi, keď nemajú na staniciach toaletný papier, lebo sa centrálne obstaráva, a majú zásoby injekčných striekačiek ako zdravotní záchranári, ktoré nepoužívajú. Viem, že chodíte medzi hasičov aj medzi policajtov, skúste sa ich opýtať, aká je dnes situácia, lebo sa obávam, že už sa výrazne zhoršuje. A nehovorím to s radosťou vôbec.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 15:14 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:16

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja si pomaly zvykám na tieto ad hominem útoky, kde idete po členkoch a pod pás, ale nechajme to tak. Ja by som vám chcel povedať, že, haló, pán minister, budíček! Vy hovoríte pánovi Zajacovi, že nechodí do roboty. Vy ste, tá debata nezačala, keď ja som vystúpil, tu vystúpilo osem ľudí v rozprave písomne prihlásených. Diala sa rozprava o skrátenom legislatívnom konaní a predtým sa diala rozprava o prvom čítaní. Čiže dobré ráno, pán minister, že ste prišli!
A ten výbor, keď už teda musíte ísť po členkoch, sa volá pre kultúru a médiá. Ja som hovoril, internet pre mňa, a dúfam, že aj pre vás, bude médium. Ja som tu jediný poslanec tohoto pléna, ktorý iniciuje dlhodobo a veľmi kontinuálne a tešil sa, že digitálny šampión tejto krajiny, ktorým je v súčasnosti predseda parlamentu, by mohol povoliť s hlasom aj vašich poslancov komisiu, ktorá by sa internetizácii, digitalizácii a internetu venovala. Ja som hovoril striktne o tom, že v rozprave o právnych veciach tu bolo ix kolegov, ku ktorému ste sa jednému jedinému nevyjadrili. Vy ste vecne príslušný pre mnohé veci, ale internetu sa nerozumiete. Sloboda internetu, ktorú ja aj vo vláde Ivety Radičovej proti vtedy rezortnému ministrovi pánovi Miklošovi som jediný poslanec parlamentu, ktorý ju bránil. A ja viem, že sledujete internetové stránky. Nemusíte tu v priamom prenose o tom hovoriť, ale teraz to chcete robiť na základe zákona a s tým je problém. Lebo problém dvojrýchlostného internetu a problém červeného tlačítka je obrovský problém v Európe.
A teda úplne na záver vám poviem. Toto plénum parlamentu mňa zvolilo ako predsedu Národného bezpečnostného úradu. Zastávam tú funkciu aj hlasmi, to je váš štátny tajomník, a tam ja sedím a venujem sa otázkam bezpečnosti. Môžte sa mračiť, koľko chcete. Aj vaši poslanci ma tam, myslím si... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 15:16 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ináč je fascinujúce to vaše pochopenie, pán podpredseda, pre pána podpredsedu vlády, že môže hovoriť v zásade o hocičom. Ja len expresne skúsim. Neviem, či to stihnem, lebo mám dve minúty.
Keď niekto zareagoval po niečom, že sa stalo. V roku 2001 spadli Dvojičky, ja som si dal tú prácu, že som si pozrel schôdzu 27. 10. a potom nejak 11. novembra bola ďalšia schôdza. Vy ste boli v opozícii, ale nepredkladali ste nič. (Reakcia ministra vnútra. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Pán podpredseda aj pán navrhovateľ, poprosím ukončiť dialógový spôsob konzultácie.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Počkajte, počkajte. To chcem len povedať, dvetisíc... (Reakcia ministra vnútra.) Dobre. Pán kolega, meritórne chcem hovoriť inú vec. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Páni poslanci, poprosím.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Že je jedno v zásade, kde ste, ale keď to máte... (Veľký smiech v sále.) Dobre.
Pán minister, keď máte v srdci takto blaho tohto národa a ľudí tejto krajiny, tak to je jedno, či v opozícii, alebo z vlády. V 2001 na jednej schôdzi po a druhej po ste nepredkladali v parlamente nič... (Reakcia ministra vnútra. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Pán podpredseda, poprosím, nevedieme dialógovú formu.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ale Fico predkladal návrh... (Reakcia ministra vnútra. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Pán podpredseda, poprosím...

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Viete, čo predkladal Robert Fico? Robert Fico predkladal na októbrovej schôdzi po páde Dvojičiek, predkladal zákon o preukázaní pôvodu majetku. Prosím vás, tak mu záležalo na protiteroristických opatreniach... (Reakcia ministra vnútra. Prerušené vystúpenie predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Pán podpredseda, slovo má pán poslanec Hlina. Poprosím nie dialógovo.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ja požiadam ešte raz. Ja nemôžem hovoriť cez troch. Tak poprosím.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Nech sa páči, máte slovo. Bolo to pár sekúnd.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Za tých pár sekúnd neviem, či to stihnem. (Smiech v sále.)
Pán minister, pán minister, hasiči robia dvadsaťštvorky, platíte im iba šestnásť. Tých osem hodín spia za 80 centov na hodinu, prosím vás. To je celý fakt. (Reakcia ministra vnútra.) Kto iný ešte spí za 80 centov za hodinu? Tí chlapi chcú späť doma. Oni nechcú spať na tej vašej novej posteli. To je presne ten problém. Len to nepoviete, lebo s tým sa nedá chváliť. (Reakcia ministra vnútra. Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 15:19 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som niekoľko poznámok si dovolil povedať. No, keď sa tu ideme oháňať teda spravodajskými informáciami, pán minister, tak by ste mohli korektne povedať, že tam bolo podozrenie, že tie expanzné zbrane boli nakúpené v kamenných obchodoch a že podľa posledných spravodajských informácií sa to podozrenie nepotvrdilo. Tak buď to nečítate spravodajské informácie, alebo úmyselne klamete.
Druhá poznámka. Čo sa týka toho odpočúvania novinárov, ste to tu spomenuli, asi ušlo vašej pozornosti, že pred dvomi mesiacmi bolo trestné stíhanie zastavené napriek tomu, že ten vami nasadený vyšetrovateľ, ktorý riešil Hedvigu Malinovú a emisie a neviem čo všetko, sa strašne snažil, tak evidentne máme asi ešte príčetných prokurátorov na Generálnej prokuratúre a ten riaditeľ bol zbavený... (Reakcia ministra vnútra.)
Povedzte mu, nech nevykrikuje po mne. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Poprosím, pán podpredseda, tlmiť emócie.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
... a to po druhé.
Po tretie ste poďakoval...
Prestaňte po mne hulákať tu!!! (Reakcie z pléna.)
Povedzte mu, aby prestal hulákať. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Páni kolegovia, poprosím ukľudniť sa všetci, prosím, lebo vyhlásim prestávku. Poprosím kľud v sále.
Slovo má pán poslanec Galko.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Potrebujem viacej času, pán podpredseda. Potrebujem znova čas. Ja chcem povedať to, čo som chcel povedať. Ja som pánovi ministrovi neskákal do reči. Dajte mi znovu dve minúty, pán podpredseda.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Dve minúty v žiadnom prípade.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Tak mi dajte minútu! Mne je to jedno, ale dajte mi ten čas, o ktorý ma podpredseda vlády obral!!! (Rečník uvedené vety vyslovil zvýšeným hlasom.)
Poprosím vás, pán predsedajúci, aby ste zakročili. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Aby som využil čas, chvíľočku prerušíme rokovanie, zrejme tu je veľa emócií.
Dovoľte mi privítať Jednotu dôchodcov zo Šaštína Stráže (smiech v sále), prosím, vitajte. (Potlesk.)

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Poprosím vás o ten čas. (Reakcia z pléna.) Nie vás. Vás nebudem prosiť, vy budete počúvať. (Smiech v sále.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Poprosím minútu, keby ste dali pánovi poslancovi Galkovi. A poprosím naozaj všetkých v sále, aby sme sa ukľudnili a existovali dôstojne. Minútu dajte pánovi Galkovi.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Poprosím minútu, keby ste mi dali.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Máte. (Reakcie z pléna.)

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Nie, mám 45 sekúnd. Minútu. Ďakujem. Budem pokračovať.
Po tretie. Ja som si všimol, že ste poďakovali pánovi poslancovi Kadúcovi a Kuffovi za to, že zahlasovali za ústavu. Ja by som chcel veľmi pekne poďakovať pánovi poslancovi Čaplovičovi, že ako jediný poslanec za stranu SMER zahlasoval proti ústave a tým si zachoval svoju tvár. Naozaj to oceňujem.
Po štvrté. Chcel by som povedať, že, a to úplne na záver, chcel by som povedať, že pán minister nepochopil to, že za čo sme hlasovali, alebo teda to pochopil, len to prekrútil. Lebo my sme v tých pozmeňovákoch hlasovali za to, že tá lehota sudcovská predlžená vypadne, ale v celom zákone sa hlasovalo o predlžení lehoty tej policajtskej. To znamená, že to na vysvetlenie.
A nakoniec by som chcel privítať pána Draxlera a povedať mu, že ma veľmi pobavili jeho fotografie s tým policajtom, ktorý je súdený za to, že napadol tie vodičky, že s ním priateľsky zápasil. A už sa teším, že s kým bude zápasiť nabudúce... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 15:21 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán minister, išli ste presne podľa vášho osvedčeného scenára. Dourážali ste všetkých opozičných poslancov aj menovite, osobné invektívy. Spomínali ste z minulosti, nezabudli ste na KDH, na nákup hasičskej techniky, o tom, ako hasiči sa majú fajn. Všetko ste nám povedali, len o tých zákonoch, o tých podľa vás protiteroristických zákonoch ste nepovedali nič.
Ja by som očakával od ministra vnútra, že mi vysvetlí, že prečo je nevyhnutné, a tu citujem zo zákona, prečo je nevyhnutné, aby Vojenské spravodajstvo muselo byť oprávnené držať nebezpečné látky, to znamená omamné látky, psychotropné látky, návykové látky, prekurzory, výbušniny, výbušné predmety a jedy. Prečo Vojenské spravodajstvo má robiť podvodné prevody vecí a majetku? To som očakával, že budete hovoriť.
A ďalej som očakával, viete čo? O čom už tu niekoľko dní opoziční poslanci hovoria? Očakával som, že vysvetlíte, prečo ste ako jediných teroristov na Slovensko doviezli vy z Guantánama? Jediní skutoční teroristi na Slovensku sú tí, ktorých ste doviezli z Guantánama. A ako ste zbabrali ten útok, alebo teda zadržanie na jedného z nich, keď uniklo následne video na sociálne siete a následne sme sa stali, objavili ako nepriateľský štát ISIS. A prečo ste zbabrali tento, toto zadržanie jedného z tých teroristov? Toto som očakával, že vysvetlíte slovenským občanom, lebo za to nesiete plnú zodpovednosť vy! A nieže nám tu budete rozprávať o tom, čo bolo pred desiatimi rokmi na hasičských staniciach, že budete hovoriť o tom. (Reakcia ministra vnútra.) A nevykrikujte po mne, láskavo!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 15:26 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video