59. schôdza

11.12.2015 - 11.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 11:55 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 11:06

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážení ministri, kolegovia, kolegyne, dovoľte mi, aby som v mene ľudí, ktorým záleží na tom, aby konečne sa Slovensko prestalo rozkrádať a aby konečne prestali skorumpovaní zlodeji vo vládnych tričkách rozkrádať náš spoločný majetok, predniesol návrh na odvolanie ministra Žigu, ktorý, bohužiaľ, aj mesiac po tom, ako bola odhalená kauza kompa, naďalej drží v mieste generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba pána Lazára.
Možno na osvieženie pamäte treba povedať na úvod dve slová. Cítim to ako taký morálny záväzok. Túto kauzu otvoril niekedy ešte možno v auguste, sa mi zdá, svojou interpeláciou pán Érsek z klubu MOST-u - HÍD, ktorý dal otázky o tom (poslanec Hraško umiestnil na rečnícky pult bilbord), že akým spôsobom bol zabezpečený výber nového prevádzkovateľa tejto služby na prívodnom kanáli do Gabčíkova. Pán minister sa neunúval, napísal nejaké svoje strohé odpovede, kde v podstate nič nevysvetlil, všetko zahmlieval. A nedalo to spať jednej blogerke, ktorá si povedala, že, ktorá už svojho času odstavila jedného ministra, ktorý sedí dnes vo vašich radoch, a to je pána Pavlisa, a pozrela sa na túto kauzu do hĺbky. A zrazu zistila veľmi zaujímavé skutočnosti, že jednoducho nie je to len tak náhoda a nie len tak náhoda sa stala, že zrazu z firmy Ponton City, ktorá v roku 2013 mala obrat 4 eurá, je pomaly najväčší, ale nie že pomaly, je najväčší zmluvný partner Vodohospodárskej výstavby. A zrazu v roku, ani nie dva roky po tom, ako táto firma mala obrat 2 eurá, podpisuje zmluvy a nielen na kompu, ale aj iné služby za viac ako 50 mil. eur v tomto jednom štátnom podniku.
A preto dnes sa cítim v prvom rade ako zástupca hlasu tejto pani, ktorá odhalila a išla do hĺbky pri tejto kauze. A, áno, čestne priznávam, dali sme ju na prvé miesto našej kandidátky. Vtedy, keď tú kauzu odhalila, nikto o nás alebo u nás si nemyslel, že raz Veronika Remišová skončí na prvom mieste kandidátky, ale po tom, ako Robert Fico miesto toho, aby Veroniku Remišovú ako oznamovateľa korupcie, ako oznamovateľku extrémne neefektívneho mrhania našimi spoločnými peniazmi pozval k sebe na obed a ocenil jej statočnosť, a po tom, ako Robert Fico na tlačovej konferencii Veroniku Remišovú nazval pošahancom a spolu s ňou, samozrejme, nás ostatných, ktorí sme jej pri tej tlačovke pomáhali, tak sme sa rozhodli, že práve takéhoto človeka musíme postaviť na piedestál našej kandidátky, lebo Robert Fico vodu káže a víno pije. Pred dvomi rokmi si zvolával tlačovky a hovoril: Ľudia, ak máte podozrenie z korupcie, ohláste mi to. Tu máte číslo na mňa. Jasné, bolo to na jeho sekretárku, ktorá ani nevie, čo vlastne majú ľudia nahlasovať, ale dal ľuďom číslo, aby oznamovali plytvanie, rozkrádanie, korupciu.
Veronika Remišová, áno, nezavolala Robertovi Ficovi, zvolala k tejto téme tlačovku a predtým ešte napísala blog. A naozaj úprimne som očakával, že Robert Fico ju pozve a povie: Ďakujem vám, pani Remišová, že ste usvedčili zlodeja v našich radoch, ktorý v minulom volebnom období bol poslancom vládnej strany a dodnes je vysoký funkcionár vo vládnej strane SMER. Miesto toho ju nazval pošahancom.
Ku samotnej kauze, aby sme si osviežili pamäť, samotná kauza sa týka dopravy cez 520-metrový úsek na prívodnom kanáli do Gabčíkova. Po tom, ako sa tento prívodný kanál v roku ´92, myslím, sprevádzkoval, tak tri dediny zostali odrezané od sveta a súčasťou dohody s týmito dedinami, keďže sme nechceli, aby, aby išli asi za hranice, tak súčasťou dohody bolo, že Vodohospodárska výstava, š. p., zabezpečí pre tieto dediny dopravu na druhú stranu.
Dvadsať rokov jeden štátny podnik pre druhý štátny podnik, pre Vodohospodársku výstavbu, zabezpečoval dopravu a všetko fungovalo, ako má. Áno, po 20 rokoch prevádzky tá kompa sa začala postupne kaziť, kedy-tedy zlyhal motor, kedy-tedy nejaká iná súčasť, ale sami vieme, a Gréci sú najväčší prevádzkovatelia lodí vo svete, že Gréci dnes sa plavia veľakrát s loďami, ktoré majú 50, 60 rokov, ale keď dostanú generálku, tak bez problémov na tej lodi absolútne nič nevidíte, je to jednoducho kus železa.
Po tých 20 rokoch sa ten štátny podnik, ktorý dovtedy prevádzkoval túto kompu pre Vodohospodársku výstavbu, pre druhý štátny podnik, rozhodol zgenerálkovať kompu, ešte raz hovorím, zgenerálkovať kompu, kompletne vymenil motory, všetky súčasti, ktoré sa na tej kompe zvykli kaziť. A, čuduj sa svete, po tom, ako kompletne investoval, teda do generálky 200-tisíc eur, do tejto kompy, zrazu niekto vo Vodohospodárskej výstavbe na druhej strane vypísal súťaž.
Bolo to 23. februára 2015. A, čuduj sa svete, na konci, zjednodušujem to, lebo myslím si, že dnes tu bude tak do hĺbky debata a netreba úplne, úplne, úplne všetko rozpitvať a táto skutočnosť je známa. Čuduj sa svete, že do tejto súťaže, kde boli nadstavené podmienky, sa prihlási firma Ponton City, ktorá rok predtým má obrat 4 eurá, čuduj sa svete, že táto firma Ponton City akurát v tom čase má ukončenú výrobu kompy, ktorá akurát o chlp spĺňa všetky parametre, ktoré Vodohospodárska výstavba v tom čase ešte len vypisuje do súťaže.
Čiže Vodohospodárska výstavba si napíše, že maximálny ponor 1 meter, čuduj sa svete, akurát kompa, ktorú firma Ponton City, akciová spoločnosť, v tom čase akurát má vyrobenú, má ponor 95 cm. Štátny podnik napíše, že, do súťaže, že minimálne 18 vozidiel táto kompa má zobrať, čuduj sa svete, firma s obratom v predošlom roku 4 eurá akurát má vyrobenú kompu, akurát, do kelu, na tých 18 áut.
A takto rad radom každý jeden parameter, áno, samozrejme, neočakávam od vás, páni poslanci, že dnes stlačíte tlačítka za odvolanie človeka, ktorý tohto zlodeja s pánom, Michal Lazár, generálneho riaditeľa vo funkcii, teda v štátnom podniku kryje. Neočakávam, že stlačíte a budete mať toľko svedomia, lebo vy ste svedomie nechali pred parlamentom. Napriek tomu budem tieto argumenty hovoriť, lebo si myslím, že táto kauza je schopná, ak ju budeme všetci v opozícii komunikovať vašim voličom, je schopná položiť SMER a naveky ho utopiť v Dunaji a nikdy viac Slovensko SMER rozkrádať nebude. Lebo to je to jednoduchá, pochopiteľná kauza.
Ako je možné, sa pýtam, že zrazu niekto urobí takýto podnikateľský biznis, keď minulý rok má obrat 4 eurá a druhý rok vyhrá súťaž, kde zrazu akurát on má vyrobenú takú kompu, ktorá, sa nedá s ňou premávať ani po diaľnici, ani sa s ňou nedá lietať, dá sa s ňou jedine prevážať ľudí krížom z jedného brehu rieky na druhú. Čiže jednoúčelové zariadenie akurát táto firma má vyrobené akurát v čase, kedy ho má vyrobené, druhá strana, stranícky kolega, vyhlási súťaž a tým pádom túto súťaž vyhráva.
Po tom, ako Veronika Remišová prišla s touto kauzou, som očakával, že či už generálny riaditeľ Lazár, či už minister Žiga, jeho priamy nadriadený a evidentne človek, ktorý mu musel schvaľovať tieto zmluvy, alebo priamo Robert Fico, ktorý je nadriadený pánovi ministrovi Žigovi a, samozrejme, aj teda generálnemu riaditeľovi Lazárovi, keďže je to politická nominácia, takže si budú sypať popol na hlavu a stiahnu ho. Ale evidentne po tom, ako pán Žiga sa umiestnil, myslím si, že až niekde na čísle 6 alebo 8 na kandidátke SMER-u, tu nie je vôbec dobrá vôľa zlodejov trestať alebo trestať tých, ktorí zlodejov kryjú. Ale pre mňa - a hovorím to so všetkou vážnosťou a vedomím si a, samozrejme, nechcem požívať na to žiadnu imunitu, ktorá platí na výroky v tejto sále, a poviem to bez problémov na tlačovke, aj som to povedal -, pre mňa politik, ktorý dosadí niekoho do funkcie a následne tohoto človeka, ktorý spácha zlodejinu, kryje, čiže politik, ktorý kryje zlodeja, vedome kryje zlodeja, sám sa stáva zlodejom. A pre mňa podľa stanoviska, ktoré Robert Fico dal, kedy povedal, že nevidí na kauze kompa absolútne žiadne zlyhanie a nevidí dôvod vyvodzovať politickú zodpovednosť, sa Robert Fico sám seba usvedčil, sám sa stal páchateľom, sám sa stal zlodejom a od tej chvíle už skoro mesiac na Slovensku ktokoľvek beztrestne, keď povie, že Robert Fico, zlodej, nepácha žiadny trestný čin ani sa nedopúšťa ohovárania, len pomenováva pravdu.
Ak premiér republiky, ktorý je zvolený občanmi na to, aby chránil náš spoločný majetok, kryje zlodejiny, obhajuje zlodejiny a hovorí, že na nich neni absolútne nič, čo by mal trestať, sám sa stáva zlodejom a je legitímne ho odvtedy nazývať, že je zlodej. Robert Fico je od odhalenia po postoje v tejto kauze zlodej.
Nechaj si poznámky, Raši, dobre, lebo myslím si, o tvojich zlodejinách by sme mohli spraviť ďalšie štyri schôdze. (Reakcie z pléna.)
Je zaujímavé, že ozvala sa súčasť košickej chobotnice, o ktorej je verejne známe, že má chápadlá v zdravotníctve, že má chápadlá v životnom prostredí, že má chápadlá skoro všade. Možno ste si prečítali taký srdcervúci komentár Pavla Pašku, ktorý hovoril teda, čo nás tu východniarov obviňujete, však my vlastne pre východ iba dobre chceme. Áno, presne tak, ako je napísané tuná na tom bilborde, vy nerobíte pre ľudí, vy robíte pre seba. Vy nechránite Slovensko, vy chránite zlodejov. A za toto by ste sa mali hanbiť. Vy tisíckrát viac ľuďom zoberiete, ako potom im pohodíte cez rôzne sociálne balíčky, a spoliehate sa na to, že bude na Slovensku dostatočne veľa naivných ľudí, ktorí vás za to budú voliť. A ja si myslím, že úlohou opozície, psou povinnosťou opozície je upozorňovať na túto bohapustú zlodejinu, ktorú páchate, na toto svinstvo a klamanie vašich ľudí, ktorých najprv okradnete a potom im veľkodušne hodíte odrobinky z vášho stola. (Potlesk.)
Keďže po mne zrejme zaznie stanovisko vlády, bolo by celkom zaujímavé si pozreť, akým spôsobom vláda argumentuje, že nič, čo predkladáme, nie je zlodejinou. Ale predtým mi dovoľte upriamiť pozornosť na jednu, by som povedal, matematickú zlodejinu, lebo vieme sami, aj tým vláda argumentuje...
Počkám, kým... (Reakcia z pléna.) Pán Baláž, prosím, nevyrušujete a... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, zatiaľ vediem schôdzu ja, nech sa páči, pokračujte. Poprosím vás, páni poslanci, o pokoj v rokovacej sále. Nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Tak, pani podpredsedníčka, to som vás chcel poprosiť, aby ste tu teda zariadili pokoj, lebo potom sa ťažko rozpráva.
Čiže jedna vec je pri tejto veci evidentná manipulácia verejného obstarávania. Podľa mňa každý z vás, kto, komu zostala štipka svedomia a zdravého rozumu, vie, že nemôže byť náhoda, že firma, ktorá mala 4 eurá obrat minulý rok, akurát v čase, keď sa vyhlási súťaž na kompu na jednoúčelové zariadenie, akurát ona ju má v tom čase vyrobenú. Podrobnosti, myslím si, že nemá dôvod rozoberať.
Takisto nechcem tu rozoberať a nechám na svojich kolegov, nech rozoberajú prepojenia každej jednej osoby, ktorá sa v tomto verejnom obstarávaní nachádza, každého jedného konateľa, každej jednej firmy, prepojenie na SMER. Tie prepojenia boli zverejnené a sú ich tam pomaly desiatky. Sú to prepojenia na päť podnikateľských skupín v SMER-e, ktoré sa pri tomto jednom biznise ulakomili na jednu kompu.
Ale upriamim pozornosť na jedno nenápadné ustanovenie, ktoré nie je akože dodatok, ale hovorí sa tomu cenový dodatok alebo cenová doložka, ktorá je štandardnou súčasťou akejkoľvek zmluvy, ktorá keď tá druhá strana má zabezpečiť niečo, do čoho vstupujú nejaké parametre, ktoré nemá v svojej moci. Napríklad má dodávať pšenicu pre Štátne hmotné rezervy, tak cenová doložka hovorí o tom, že keď sa pohne cena pšenice na svetových trhoch, automaticky navýšená cena môže byť akceptovaná ako opodstatnený náklad. Takisto, keď niekto zabezpečuje dopravu pre štát, pre kohokoľvek, pre verejného obstarávateľa, ak k tej doprave potrebuje či už naftu, alebo benzín, tak v tom prípade logicky, že cenová doložka alebo cenový dodatok hovorí, že ak ti vzrastú náklady, to znamená, že vzrastie cena nafty alebo vzrastie cena benzínu alebo akejkoľvek komodity, dobre, premietni si to do ceny. Náklady, ktoré ti vzniknú, my ti 1 : 1 preplatíme. To je štandardná cenová doložka, štandardný cenový dodatok, spravodlivý, ktorý chráni jednu aj druhú stranu. Samozrejme, aj tak, keď ti klesnú náklady, keď cena nafty napríklad klesne, tak v tom prípade nám budeš fakturovať nižšiu cenu, lebo jednoducho nemáš také náklady.
No a, čuduj sa svete, pán generálny riaditeľ Lazár pod drobnohľadom ministra Žigu, aby teda sme pochopili, prečo, prečo dnes navrhujeme odvolať politicky zodpovedného za túto nomináciu, čiže ministra Žigu, podpísal jednu nenápadnú vetičku do tejto zmluvy, a to je, že v prípade, ak sa, doslova tá veta znie, že v prípade, ak sa cena ropy na rotterdamskej burze zvýši o 50 centov na 100 litrov, cena služby sa zvýši o 0,8 %. Ešte raz keď to poviem, ak sa cena nafty zvýši o 50 centov, tak sa cena, o 50 centov na 100 litrov, čo je málinko na prvý pocit, cena služby sa zvýši o 0,8 %, čo je takisto málinko na prvý pocit.
A mne zase nedalo spať toto jedno ustanovenie, alebo táto jedna vetička, ktorá znamená to, že v prípade (rečník zobral do rúk plagát, ukazujúc ho plénu), ak sa cena nafty zvýši o 10 centov na jeden liter, náklady na službu, ktorá prevádzkuje teda tú kompu, náklady tej firmy, ktorá prevádzkuje kompu, sa zvýšia o 3 eurá. Ale podľa tejto nenápadnej vety, v ktorej sú samé iba malé čísla, absolútne zanedbateľné, sa zrazu náklady 3 eurá, keďže poznáme presne spotrebu tých dvoch motorov, ktoré tieto kompa má, lebo to je verejne dostupný údaj, preplatíme za tú službu skoro 33 eur, namiesto 3 eur preplatíme 33 eur, 11-krát viac. Čiže inak povedané, o 1 000 % preplatíme viac, jako sú opodstatnené náklady toho, kto prevádzkuje kompu. Za jeden otoč, ktorý teda robí momentálne tá kompa 2 do hodiny, má neoprávnený zisk tá druhá strana skoro 30 eur; 29,96 eur.
Čuduj sa svete, je tam ešte aj ustanovenie, že keď sa cena ropy v Rotterdame zvýši o 50 centov na 100 litrov, tak aj hodina pohotovosti bude drahšia. Tí, čo viete, chápete presne. Hodina pohotovosti znamená, že kompa stojí. (Rečník odložil názorný materiál.) Kompa stojí v prístave, motory sú vypnuté, lodník a kapitán sedia v kikibúdke a čakajú, kedy im z druhej strany zavolá polícia alebo sanitka, že potrebujú, aby vyrazili. Čiže kompa stojí, žiadna nafta sa nespotrebúvava, ale podľa tejto zlodejskej zmluvy pri zvýšení ceny nafty o 10 centov na liter za hodinu pohotovosti má firma Ponton City s obratom minulý rok 4 eura navyše 19,52 eur.
A ja sa pýtam - prečo? Z akého dôvodu? Aké náklady tejto firme vzrástli na základe toho, že v Rotterdame vzrástla cena ropy o 10 centov na liter? Lodník, kapitán sedia v kikibúdke a čakajú na príkaz, kompa stojí v prístave a má odstavené obidva motory, žiadnu naftu nespotrebováva. Na základe čoho ideme tejto firme dávať 20 eur za hodinu pohotovosti, to je 100 eur denne. Možno si poviete, však 100 eur denne, no čo, tu sa rozkradne viacej, jako to je maličkosť. Ale 100 eur denne, 365 dní v roku krát 15 rokov je už suma poriadna.
Lenže ja hovorím o navýšení ceny iba o 10 centov. (Rečník opätovne zobral do rúk názorný materiál.) Pri tých 10 centoch za 15 rokov pán Lazár podpísal zlodejinu, neoprávnené náklady, to vôbec nehovoríme o tom, že zabezpečil niekto kompu, ktorú mohol naďalej prevádzkovať štátny podnik, iba cez tento nenápadný cenový dodatok zlodejina za 6,2 mil. eur, päťkrát väčšia zlodejina ako pri CT v Piešťanoch.
Vy sa za toto naozaj nehanbíte? Vy toto chcete kryť?! Videl som prístup mojich kolegov na finančnom výbore. Na finančnom výbore sme podľa mňa ľudia, ktorým by v prvom rade malo záležať na tom, aby sa každé jedno euro otočilo štyrikrát, aby sme nemrhali našimi spoločnými peniazmi, aby sme nemrhali peniazmi, ktoré ľudia nákupom jabĺčka, žuvačky, čohokoľvek cez DPH do štátneho rozpočtu nám dávajú. Moji kolegovia na finančnom výbore si robili posmešky: A čo a čo a čo? Úplne im to bolo jedno, prišlo isté k istému, všetci hlasovali, samozrejme, proti odvolaniu.
A ja sa pýtam kolegov na finančnom výbore, vy neviete počítať, keď hlasujete takto? Lebo toto nie je o pocitoch, toto nie je o názoroch Úradu pre verejné obstarávanie alebo Najvyššieho kontrolného úradu, toto nie je o tom, že či bolo nejaké verejné obstarávanie úplne v súlade, alebo nie úplne v súlade, toto nie je nejaký odtieň šedej, toto je čierne na bielom, toto je matematika, toto sú tisíce rokov dozadu známe pravidlá výpočtov, t. j. základné, matematika z druhej, tretej triedy základnej školy. A vy hovoríte, že toto je v poriadku.
Sa ešte raz pýtam, je normálne, ak niekomu vzrastú náklady o euro, mu preplatiť 11? Je normálne, keď niekomu vzrastú náklady o milión eur, preplatiť mu 11 mil. eur? Je normálne, keď niekomu vzrastú náklady o 2,5 mil. eur, preplatiť mu 27,5 mil. eur, tak ako je to podpísané v tejto zmluve?
Uviedol som príklad pri náraste ceny nafty o 10 centov na liter. Pred dvomi rokmi bežne nafta na Slovensku stála o 35 centov viac, ako stojí dnes. V dnešnej bezpečnostnej situácii, aká vo svete vládne, vôbec nie je vylúčené, že znova sa dostaneme na priemerku o plus 30 centov navyše a môže byť, že možno aj o 50. Máte tu prepočet aj pri 30, aj 50 centoch. Ak v priemere za najbližších 15 rokov vzrastie cena nafty o 30 centov, pán Lazár, váš chránenec, alebo chránenec Roberta Fica a chránenec pána ministra Žigu, váš kolega vo vašich poslaneckých laviciach, preplatí firme Ponton City s obratom 4 eura minulý rok navyše neoprávnene bez akékoľvek dôvodu 18 826 335 eur pri priemernom náraste ceny nafty o 50 centov. Pán Lazár podpísal zlodejinu, že tejto firme preplatí bez akéhokoľvek dôvodu mimo nákladov, ktoré tá firma bude mať s navýšením ceny nafty, 31 377 225 eur. Pre ľudí, ktorí počítajú ešte v korunách, je to skoro miliarda korún, pre ľudí, ktorí žijú z ruky do úst, pre ľudí, ktorí túžia po vlastnom byte, je to 1 000 trojizbových bytov; 1 000 trojizbových bytov sa dá postaviť za túto sumu, ktorú vy obhajujete, a vaši kolegovia na finančnom výbore povedia, že všetko je v poriadku, lebo im to niekto zvrchu prikázal.
Ale čierna nikdy nebude biela, nech sa budete snažiť akokoľvek, nech tu budete mať moc a nech tu dnes budete mať väčšinu. Áno, dopredu možno tento zápas na body prehráme, ale morálne ho vyhráme. A ľudia, keď budú si študovať históriu, tak povedia si, že to boli asi blázni, ktorí nechceli poznať pravdu alebo naozaj nechodili do druhej triedy základnej školy.
A ja pevne verím, že medzi vami sa nájde pár čestných ľudí, ktorí napriek tomu, že budú riskovať, že ich vyhodia z kandidátky, povedia si, že toho Lazára treba popraviť, samozrejme, politicky. Toto je zlodejina, aká tu na Slovensku, okatá, ešte nebola. Dodnes tu boli zlodejiny, kde ste sa mohli brániť a povedať, že, áno, však dávame to Úradu pre verejné obstarávanie alebo na Najvyšší kontrolný úrad a ony rozhodnú. Áno, samozrejme, keď sem dosadíte svojich ľudí, tak oni rozhodnú, a vieme, ako rozhodnú, a zrejme všetko bude v poriadku. Áno, vieme, že zlodejiny na Slovensku sa páchajú tak, že najprv si zlodeji napíšu zákon a potom ukradnú. Poznáme to pri Pente, kedy jednoducho váš človek napísal, aby Dôvera mohla vytunelovať zo Slovenska 450 mil. bez akéhokoľvek zdanenia. Váš človek sem prišiel, podal pozmeňovák, na základe pozmeňováku sa zlodejina spáchala a my sa všetci tvárime, že to je v poriadku. Jednoducho je to zlodejina, aj keď podľa zákona to bude čisté.
A na tejto argumentácii aj stojí obhajoba vlády (rečník odložil názorný materiál), ktorú nám zrejme čochvíľa tu niekto prečíta, ale považoval by som za také symbolické, že tu sedia štyria ministri. Asi sa nenašlo viac vo vláde, ktorí mali tú odvahu ísť zastávať evidentnú zlodejinu. Ak by toto zlodejina nebola, verím, že je tu plná rada ministrov a je tu pán najvyšší. Jednoducho nie je tu, lebo vie, že obhajuje zlodejinu a nie všetci voliči SMER-u nevedia počítať do troch. A ja som presvedčený, že 95 % voličov SMER-u vie počítať, a veľmi dobre počítať, a preto, ak vy nepopravíte politicky pána Lazára a dnes aj pána ministra Žigu, lebo je za to zodpovedný a za mesiac neurobil nič a neodstavil on pána Lazára, tak vašich voličov tri mesiace budem učiť počítať a nieže učiť, ja im iba vysvetlím to, čo oni veľmi dobre vedia, a lopatisticky im vysvetlím, akú zlodejinu tu kryjete.
A ja ešte raz hovorím, dajte si na to pozor, je omnoho lepšie toho človeka stiahnuť dnes a bude po kauze. Keď mi tri mesiace nabijete a tri mesiace im budem môcť vysvetľovať evidentnú zlodejinu, ktorú každý jeden človek pochopí, lebo ja im to budem vedieť, budem schopný im to jednoducho vysvetliť, tak vám to ublíži a to, čo dnes si budeme myslieť, že ste vyhrali, nakoniec 6. marca prehráte.
Vláda postavila svoje stanovisko práve na tejto argumentácii, že však oni nechápu a to je predvolená hra opozičných poslancov, že čo vlastne riešia, však minister Žiga dal to prešetriť Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššiemu kontrolnému úradu a pred tým, ako nebude stanovisko, tak dovtedy nie je dôvod odvolávať.
Ale ja sa pýtam, kto to bol ten, kto nám sľúbil, že v prípade akéhokoľvek čo i len podozrenia z korupcie do troch minúť, či do troch sekúnd, dobre, dajme tri minúty, toho človeka odvolá? A zrazu ten istý človek, ktorý sľuboval oznamovateľom korupcie ochranu, ich nazýva pošahancami a ten istý človek zrazu do stanoviska vlády napíše, kým nebude stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu a Úradu pre verejné obstarávanie, do ktorých si dosadil svojich ľudí, lebo netvárme sa, že keď tu Frešo dosadil svojho človeka za šéfa NKÚ, že to nie je váš človek, jednoducho je to váš človek, tak kým títo ľudia nenapíšu stanovisko, že dovtedy neni dôvod odvolávať pána ministra a dovtedy on nezlyhal.
Pán minister, ak by bol naozaj minister na svojom mieste, by povedal, no, je to evidentné. Neviem, či sa dopustil zlodejiny pri tej manipulácii verejného obstarávania, pri tom nech Úrad verejného obstarávania a Najvyšší kontrolný úrad nech rozhodne, podriadim sa tomu rozhodnutiu a dávam im naozaj voľné ruky. Je evidentné, že asi to nebude náhoda, že firma so štvoreurovým obratom akurát v tom čase mala takú kompu vyrobenú. Ale pán minister, ak by bol minister na svojom mieste, by povedal, čo sa týka tej nafty, je to evidentný podvod, nemôžme predsa dopustiť, aby niekto, keď niekto má navýšené náklady o milión eur, aby môj podriadený, môj politický nominant preplatil tomu človeku alebo tej druhej strane 11 mil. To je evidentne matematický podvod a toto ja v žiadnom prípade kryť nebudem a dnešným dňom pána generálneho riaditeľa Lazára odvolávam.
Toto som, pán minister, od teba očakával pred tromi týždňami, keď táto kauza vyšla von. A nevidím najmenší dôvod... (Potlesk.) Nevidím najmenší dôvod, aby si tohto človeka kryl, a keď ho kryješ a naďalej ho kryť budeš, tak potom naozaj s musíme iba, začať rozmotávať tú košickú chobotnicu, leboa videli sme, pán minister Raši z košickej chobotnice sa ozval, ty si z Košíc, Lazár je z Košíc, Paška je z Košíc a jednoducho tá chobotnica bude mať asi chápadlá dosť hlboko zanorené v našich verejných financiách.
Ešte raz hovorím, pán minister, máš šancu dnes prísť a povedať vo svojom vystúpení, napriek stanovisku vlády, napríklad iba pri tej nafte ide evidentne o podvod a dnešným dňom, touto chvíľou generálneho riaditeľa Lazára z tejto funkcie odvolávam. Vtedy to ukáže, že si chlap, a vtedy ukážeš, že s touto zlodejinou nemáš absolútne nič spoločné. Ak ju budeš naďalej kryť, v tom prípade si rovnako zlodej, a tak ako Robertovi Ficovi hovorím, že je zlodej v tejto veci, budem hovoriť aj tebe. A to je jedno, čo si o tebe myslím, a to je jedno, či si s tebou tykám.
Každopádne stanovisko vlády nechám naozaj na kolegov, aby ho rozpitvali, lebo je úžasné argumentačne, ale napríklad je tam napísané to, že, taký malinký úsek sa tam týka tejto najväčšej zlodejiny, tej nafty, a to je napísané tak, že "to znamená, že sú účelové aj ďalšie konštrukcie vo vzťahu k údajnému zvýšeniu sumy v prípade ceny paliva, ktoré sa doteraz nikdy neuskutočnilo".
Čiže argument, na ktorý poukazujeme, že v prípade, ak cena nafty vzrastie, čo je opodstatnená obava, a je evidentné, že sa toho máme obávať, že ak vzrastie cena nafty, že sa dopustíme pri tej zmluve takejto zlodejiny, tak naša vláda, to nie že Lazár, to nie že Žiga sám ako minister, naša vláda ako kolektívny orgán hovorí, veď zatiaľ sa žiadna zlodejina nestala, nie je dôvod odvolávať.
Ale my upozorňujeme na to, že je ustanovenie v tej zmluve, na základe ktorého sa tá zlodejina stane v momente, ako sa zvýši cena nafty. Dnes si užívame, samozrejme, najnižšie ceny nafty na svetových trhoch za desaťročie. Je evidentné, že tá cena nafty stúpne, ale naša vláda píše, nie je dôvod odvolávať, lebo doteraz sa tak neuskutočnilo, doteraz sú ceny nafty také, aké sú.
A ja sa pýtam, potom čo to logicky znamená, v momente, ako vzrastú ceny nafty a začne sa na základe tej zmluvy kradnúť aj cez toto ustanovenie o cenovom dodatku, až vtedy teda máme zvolať mimoriadnu schôdzu za odvolanie pána ministra? Až vtedy máme požadovať odvolanie generálneho riaditeľa Lazára?
Vláda takisto argumentuje vo svojom stanovisku, že nie je pravda, čo tvrdia pošahanci, že náklady na prevádzku tejto kompy boli 490-tisíc eur. Zároveň vláda píše, že do roku 2014 neexistovala žiadna zmluva s tým druhým štátnym podnikom, že oni prevádzkovali len tak de facto a že náklady skutočné boli 1 100 000 eur. No a to je tá finta, ktorú mám zobrazenú na tomto druhom plagáte. (Rečník zobral do rúk plagát, ukazujúc ho plénu.) Tuto máte roky, je to skrátené, ono by to malo začínať až niekde tuná ten rok 2001, roky, roky, roky, dlhé roky, 20 rokov si fakturovali dva štátne podniky medzi sebou sumu, ktorá bola približne 350-tisíc eur, pre zjednodušenie, ale my sme fér a povedali sme, že dáme tam sumu, ktorú si vykázali ako opodstatnené náklady. Čiže oni mali náklady vyššie, ale fakturovali si nižšiu sumu, lebo tak mali zmluvu postavenú. Štátny podnik, ktorý to prevádzkoval, nám vykázal, že prevádzkoval túto službu za 490-tisíc euro ročne; ešte raz, za 490-tisíc euro ročne. To je na 15 rokov necelých 12 mil., povedzme, že 12 mil. eur, to boli náklady štátneho podniku.
Zrazu, tuším v auguste 2012, zasadá vláda v Gabčíkove, príde tam nejaký starosta a povie, že tá kompa sa nám tu kazí, niekto zacíti zlodejským nosom biznis a nachystá všetko tak, aby vo februári 2014 vyhlásil verejné obstarávanie. Ale aby to bolo ako-tak obhájiteľné zrejme aj na svojej vlastnej vláde, keď vláda píše o tom, že náklady boli milión sto, čiže chcem poukázať na to, že niekto tu asi klame svoju vlastnú vládu, tak urobí to, že zrazu zmluva, ktorá platila 20 rokov na sumu 350-tisíc eur, zmení z roka na rok štátny podnik voči štátnemu podniku umelo na 1 100 000. Čiže zo sumy tejto 350 000 v roku 2014 ju umelo navýši na milión sto, aby zrejme mal argument, prečo treba urobiť verejné obstarávanie naoko za milión šesťsto. Však to neni taký veľký rozdiel milión šesťsto a milión sto. Však tá kompa bude novšia, zobere osemnásť áut, nie pätnásť, tak dáme na milión šesťsto, to nám nejako prejde, aj u mňa na vláde zrejme.
A vláda vo svojom stanovisku argumentuje iba týmto jedným rokom. Vôbec nepozerá na to, že 20 rokov predtým cena bola tretinová a umelo niekto ten rok pred uzavretím zmluvy alebo vyhlásením súťaže, v úvodzovkách, cenu navýšil na milión sto.
Tu máte aj vizuálne nakreslené to, že čo to znamená, že kým dlhé roky sa fakturovala táto suma maličká, opodstatnené náklady boli 490, na základe tejto zlodejskej zmluvy sme, dnes sa fakturuje táto suma a pri náraste ceny ropy či nafty o 10 centov, 20, 30, 40, 50 na liter sa bude fakturovať táto suma. A, čuduj sa svete, pri tom cenovom dodatku je tam ešte aj také záhadné ustanovenie, že keď náhodou klesne cena nafty, tak nie že to, čo si ušetril, vrátiš štátu, vrátiš nám všetkým, to si nechaj.
Ale nemá, hovorím, asi dôvod rozoberať úplne všetky podrobnosti. Tých faktov, ktoré evidentne poukazujú na to, že sa jedná o čistokrvnú zlodejinu, na základe ktorých mal Lazár byť dávno odvolaný a na základe ktorých dnes odvolávame ministra, sú tam asi päťdesiatky. A poprosím svojich kolegov, aby postupne vyťahovali a upozorňovali na ne, ktoré tam sú. (Rečník odložil plagát.)
Ale ešte teda k tomu, keď vláda tvrdí vo svojom stanovisku, že náklady boli 1 100 000 eur, tak tu je stanovisko Slovenského vodohospodárskeho podniku, štátneho podniku. (Rečník zobral do rúk ďalší materiál, ukazujúc ho plénu.) Na základe verejného prístupu k informáciám sme vyžiadali informáciu, aké boli náklady na prevádzkovanie tejto kompy, a tu čierne na bielom stojí, že náklady boli v roku 2013 490 670 eur. Takže keď vláda tvrdí, že boli milión sto, len klame, bohapusto klame, účelovo klame iba preto, aby zakryla zlodejinu. Myslím si, že na úvod stačí.
Na základe týchto vecí a ktoré boli povedané aj v minulosti, sa domnievame všetci tí, ktorí sme podpísali tento návrh na odvolanie, že pán minister Žiga si nezaslúži byť ani ďalšiu jednu hodinu byť ministrom, lebo za mesiac nevyvodil žiadnu zodpovednosť pri dodaní kvanta dôkazov a aj potom v stanovisku vlády, ktoré bude následne prečítané, sa domnievame, že pán minister Žiga na vláde slúžil iba k tomu, aby podsúval argumenty, ktorými chcel možno ohlúpiť ostatných ministrov, aby podpísali takéto stanovisko. Stanovisko je plné lží, neprávd, poloprávd, zavádzania, a preto to považujeme za dôvodné, aby sme pána ministra Žigu dnes z funkcie odvolali.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

11.12.2015 o 11:06 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:43

Róbert Puci
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani predsedajúca, páni ministri, kolegyne, kolegovia, ako spravodajca Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Petrovi Žigovi, poverenému riadením ministerstva životného prostredia, mi dovoľte informovať vás o správe výborov a o výsledku prerokovania uvedeného návrhu skupiny poslancov vo výboroch.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 1875 zo dňa 4. decembra 2015 pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Petrovi Žigovi, poverenému riadením Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, na prerokovanie do určeného termínu konania schôdze Národnej rady Slovenskej republiky všetkým výborom Národnej rady Slovenskej republiky okrem Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu. Určil zároveň, aby Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch.
Predložený návrh skupiny poslancov prerokovali jednotlivé výbory v určenom termíne. Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá prerokovali návrh dňa 8. decembra 2015. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny prerokovali návrh dňa 9. decembra 2015. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie prerokoval návrh dňa 10. decembra 2015.
Uvedené výbory k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Petrovi Žigovi, poverenému riadením Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, neprijali uznesenie, pretože podľa čl. 88 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a § 52 ods. 4 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/96 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predložený návrh nezískal potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých členov v týchto výboroch.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti nerokovali o návrhu, pretože neboli uznášaniaschopné (§ 52 ods. 2 zákona č. 350/96). Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ako gestorský výbor dňa 10. decembra 2015 uznesením č. 404 schválil správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Petrovi Žigovi, poverenému riadením Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie zároveň poveril mňa podať správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pani predsedajúca, skončil som, môžte otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

11.12.2015 o 11:43 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:48

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená Národná rada, vláda Slovenskej republiky sa zaoberala návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery členovi vlády, ktorý je poverený riadením ministerstva životného prostredia, Petrovi Žigovi. Veľmi stručne k tomuto návrhu.
Tento návrh bol podaný v čase, keď už boli vyhlásené parlamentné voľby, to znamená, že máme legitímne právo tento návrh označovať za súčasť predvolebnej kampane.
Po druhé, tento návrh považujeme za neodôvodnený a je dôkazom toho, že opozícia je len proti niečomu a doteraz nepredložila nič pozitívne, preto vnímame tento návrh bez akýchkoľvek argumentov len za pokus opäť v Národnej rade Slovenskej republiky vyvolávať tenzie, hádky a konflikty a liať špinu na adresu vlády Slovenskej republiky. Preto považujeme tento návrh za neopodstatnený a, samozrejme, odporúčame Národnej rade, aby, pokiaľ ide o pána ministra Žigu, mu vyslovila dôveru a nie nedôveru.
Druhá vec, o ktorej chcem hovoriť, je, že pred niekoľkými minútami skončila procedúra, kedy sme podpísali najväčšiu priamu investíciu z celej Európskej únie za sedem rokov. (Potlesk.) A je to investícia v objeme 1,4 mld. eur s možnosťou (reakcie z pléna), s možnosťou, (reakcie z pléna) s možnosťou ďalšieho rozšírenia, s možnosťou ďalšieho rozšírenia o 500 mil. eur. (Sústavné reakcie z pléna.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, no nebuďte nervózny, pán poslanec, poprosím vás, aby ste sa zdržali komentára.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Páni poslanci z opozície, ja viem, že závidíte, ale toto si budete musieť jednoducho vypočuť (potlesk), je nám to veľmi ľúto. Veľmi ľúto. (Doznenie potlesku.)
Vytvára sa priamych 3-tisíc nových miest, 15-tisíc nepriamych, bude to mať pozitívny vplyv na hospodársky rast, asi 2,5 percenta v priebehu piatich rokov. Je to obrovský úspech pre Slovensko. Chcem zablahoželať vyjednávaciemu tímu. (Potlesk.)
A teraz sa dostávam k podstate veci, páni z opozície. A tá podstata veci spočíta v tom, že dnes vyslovujete nedôveru ministrovi, ktorý sa významnou mierou podieľal predovšetkým na tomto projekte.
Ešte raz zopakujem, minister Žiga sa podieľal na tom, že na Slovensko prišla najväčšia priama investícia za sedem rokov v celej Európskej únii. Toto je výsledok práce ministra Žigu. (Potlesk.) Minister Žiga dôsledne riadi ministerstvo životného prostredia, stabilizoval ho, preto by som dnes očakával, že mu vyslovíte pochvalu, a nie nedôveru.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.12.2015 o 11:48 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:51

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Aby som nemusel vykrikovať, tak to chcem povedať takto. Chcem vás úctivo požiadať, pani podpredsedníčka, aby ste trvali na tom, aby sa dodržiaval rokovací poriadok, aby ktokoľvek z vlády, kto bude vystupovať, aby vystupoval k dotyčnej veci a odôvodneniu, a nie prezentoval nejaké úspechy vlády. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.12.2015 o 11:51 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:52

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister Žiga, toto nebolo o vašej obhajobe, toto bola informácia premiéra o jednej novej investícii na Slovensku. Pán premiér, je pekné a dobré, ak vaším pričinením na Slovensku vznikajú nové pracovné miesta.
Ale vy, pán premiér, nesmiete dovoliť vašim ľuďom kradnúť. Táto schôdza je o tom, že ak vy tisíckrát viac zoberiete ľuďom, ako im dávate cez vaše sociálne balíčky, tak to je volebná kampaň na jednej strane pre SMER a na druhej strane je to veľká tragédia pre túto krajinu.
Pán premiér Fico, verím, že to počúvate teraz, premiér Vladimír Mečiar musí blednúť závisťou pri vašom vládnutí. Veď on, kde sa zabetónoval vo svojej Elektre za 50 mil. slovenských korún, to je dnes možno necelých 2 mil. eur, len pri kauze, pri kauze kompy, za ktorú teraz odvolávame vášho ministra, to je 15-krát viac, 15-krát viac pri jednom kšefte. Pri jednom kšefte vášho ministra. Alebo vašich nominantov.
Pán premiér, ľudia by vám mnohé prepáčili, veď sa to deje aj v iných krajinách a v iných vládach, keď v exekutíve verejní činitelia kradnú lopatou, ale vaši ľudia kradnú bagrom. Vaši ľudia kradnú bagrom a jednoducho toto vám voliči vo voľbách 5. marca, verím, že spočítajú. Naozaj už bolo dosť tých zlodejín. Ja viem, že sa vám to nedobre počúva, že by ste radi hovorili o iných témach, ako chránite Slovensko, ale najväčším ohrozením Slovenska dnes ste vy, pán premiér... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 11:52 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:55

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán premiér, presne tak, je toto súčasť predvolebnej kampane a to musí vidieť každý. Ale áno, nech to ľudia vidia. Nech ľudia vidia, že SMER prináša investície, kým opozícia prináša iba kýble špiny. Že SMER znižuje nezamestnanosť, kým opozícia znižuje iba úroveň tohto parlamentu. Nech ľudia vidia, že SMER chráni ľudí, kým opozícia iba chráni svoje klesajúce preferencie, lebo o tomto to je.
A keď si zoberieme OĽaNO, stranu pána Matoviča, tak celá tá stratégia strany OĽaNO je o tom, robiť tu šou, robiť tu všelijaké nezmysly, nadávať každému do zlodejov, aby si zachránili preferencie a aby očierňovali túto vládu.
Ale viete, čo je najväčší paradox? Že za celé pôsobenie strany OĽaNO v tejto Národnej rade, čo sa snažili ukázať, že vláda Roberta Fica, to sú podvodníci a tak ďalej, neukázali prstom ani na jedného podvodníka, ktorému by niečo dokázali, vlastne, pardon, na jediného, na jedného jediného - Radoslava Procházku z opozície. Gratulujem, páni, gratulujem, ďakujem pekne za takúto pomoc. (Potlesk.) A za celé to obdobie povalili jednu jedinú vládu, nie našu, vládu Ivety Radičovej. Vlastne keď sa to tak vezme, tak my môžme ďakovať kolegom z OĽaNO, lebo sú naším najkrajším spojencom. Položili vládu pravice a teraz pokladajú aj momentálneho akože lídra pravice pána Procházku. Pán Matovič, veľmi pekne vám ďakujem. (Potlesk.)
Viete, za posledný mesiac či dva sa snažili zbaviť Draxlera, Čisláka, Žigu len preto, lebo im klesajú preferencie. Páni kolegovia, zbavte sa toho jediného, čo zapríčinilo vaše klesajúce preferencie, Daniela Lipšica.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 11:55 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:55

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán neprítomný premiér, nuž všetko je predvolebná kampaň, aj vaše vystúpenie bol čistý marketing, čistá predvolebná kampaň, ja vám gratulujem k tomu, že dneska prišiel, že ste podpísali zmluvu s Jaguarom a že tu budú nové pracovné miesta. Ale vo vašom vystúpení som nepočul ani jedno slovo na obhajobou tejto zlodejiny, keď tu cez jednu kompu sa má z peňazí všetkých občanov Slovenska ukradnúť 30 až 50 mil. eur. To znamená, že ani vy nesúhlasíte s takouto zlodejinou. Lebo ste sa to ani neodvážili obhajovať, takúto zlodejinu, ani pol slova ste nepovedali na obhajobu ministra Žigu v tomto prípade a pána Lazára, šéfa Vodohospodárskej výstavby. Takže v tejto časti, keď ste nepovedali nič na obhajobu, ja s vami súhlasím, pretože toto sa nedá obhájiť, aby firma, ktorá mala predtým nulový obrat, odrazu mala miliónový obrat s Vodohospodárskou výstavbou, končila v schránkovej firme, vo firme na adrese v Spojených štátoch, kde sídlila aj firma, kde bol emisný škandál, a táto firma odrazu má robiť takýto biznis niekoľkonásobne drahší, ako keď to robil štátny podnik?
Pán premiér, ani minútu ste neobhajovali pána Žigu v tomto prípade, lebo toto sa nedá obhájiť. Toto je neobhájiteľné. Preto sme očakávali, že pán minister Žiga, keď sa dozvie o tejto kauze, okamžite pána Lazára odvolá. A táto schôdza nemusela byť! Lenže s vami sa inakšie nedá, ako cez tento systém odvolávania. A toto nie je o predvolebnej kampani, toto je o chránení peňazí občanov Slovenska. Na ICE vlaky treba, robia stratu 1,2 mil. a nie sú na to peniaze, ale 20-30 mil. sa ukradne cez kompu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 11:55 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:57

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážená pani predsedajúca. Pán premiér, úspech vám nikto neodpustí a aj dnes sa musíme biť s tým, že úspechy, ktoré táto vládna strana má, všetky strany opozície dokopy nevedia nejako zvládnuť a dávajú nezmyselné návrhy a po ministrovi Žigovi určite sa stihnú odvolávať ešte aspoň dvaja ministri a možno aj vy, pán premiér.
Ale z môjho pohľadu to, čo sa tu dnes deje, je prejav politickej kómy opozície a ja verím, že voľby budú pre mnohých z vás, drahá opozícia, vykúpením a možnože nejakou milosrdnou politickou eutanáziou.
A, vážený pán premiér, možno ešte jednu vec, škoda, že ste nepočuli predkladateľa návrhu, keď sa tu ukázalo to pravé slovenské, že zlodej kričal, chyťte zlodeja.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 11:57 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:58

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Prišiel Fico, opäť zbabelo zdrhol Fico. On si len vždycky príde povedať svoje a potom zdrhne, aby tuná nemusel pozerať do očí poslancom, ktorí mu povedia potom svoje. Jemu už nestačí priestor v médiách, ktorým, aby sa chválil kdekade, že akú investíciu teraz získal. Presne tak to mali naplánované, presne v skrátenom legislatívnom konaní ohýbali zákony, presne potrebovali zákon o investíciách prijať v tom čase, aby mohli sa potom pred voľbami pochváliť, akú veľkú investíciu sem dotiahli.
My sme to kritizovali už predtým nie preto, žeby sa tu vytvárali nové pracovné miesta, s tým každý súhlasí, ako nás obviňoval, že my nechceme tuná, aby tu sme mali nižšiu nezamestnanosť. Všetko dokážete prekrútiť, všetko! My sme proti spôsobu, akým to robíte!
No a čo sa týka ešte úspechov vášho ministra Žigu na ministerstve životného prostredia, ja vám ich ešte pripomeniem, no ak ich nebude počúvať, určite si to pozrite niekde v archíve, takže tých úspechov tam bolo mnoho, samozrejme, v úvodzovkách. A nie je sa čím chváliť.
Za posledné obdobie, ako to už bolo spomínané, sme poukázali na viaceré zlodejiny na viacerých ministerstvách, preto bolo ministri odvolávaní. Nie kvôli preferenciám, to s preferenciami nemá nič spoločné. To, že kradne vládna strana, to má niečo spoločné s preferenciami? No našimi určite nie. Preto sme vám ich sa snažili odvolať. Ale, samozrejme, že vám sa to páči, aby sme boli ticho, aby sme vám, sa o ničom nehovorilo, aby ste sa o ničom nedozvedeli, no, ale, žiaľ, my sme na to prišli, keď nie my, tak iní ľudia. Potom sa to tuná muselo zviditeľniť, aby sa o tom trošku aj písalo, aby sa ľudia o tom dozvedeli, ako tuná vládna strana pripravuje zlodejstvá na jednotlivých ministerstvách.
Takže len teraz máte slovo, že vládnete sami, nemáte to na koho hodiť. To je prúser, čo?!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 11:58 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:00

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Dámy a páni, je to priehľadné a trápne ako už po niekoľkýkrát pri odvolaní nejakého ministra, toto všetko tuná bude, samozrejme, pokračovať až do 5. marca, možno ešte štvrtého budeme niekoho odvolávať, aby sa niekto zviditeľnil. Na jednej strane najväčšia investícia pre Slovensko, na druhej strane kompa. No tak musíme niečo spraviť predsa preto, aby sme tieto úspechy vlády nejakým spôsobom takto tupo prekryli mediálne. A len o to ide na tejto schôdzi, o isté mediálne prekrytie týchto, týchto nesporne jej veľkých úspechov, ktoré táto vláda za posledné roky spravila.
Čo budeme dnes počúvať? No tak agresívnosť, hlúposť, primitívnosť, budú sa tu prejavovať mnohé a mnohé celebrity opozície. No musíme to vydržať. Takisto my to vydržíme a predpokladám, že občania Slovenskej republiky takisto. Myslím, že všetci sme si už urobili názor za posledných 30-40 minút, čo sme tuná v tejto sále od strany opozície počuli, no a toto bude pokračovať do deviatej, do desiatej do večera, len som zvedavý, kto zaplatí ten účet za elektrinu v tomto parlamente. (Reakcia z pléna.)
Takže vydržíme, vydržíme, nech sa páči, pridajte ešte, ste ešte tupší, ako ste sa doteraz prejavili.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 12:00 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video