59. schôdza

11.12.2015 - 11.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:28 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:17

Béla Bugár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ďakujem za slovo. Pán minister, je to slabé sa obhajovať mojím výrokom na adresu pána kolegu Matoviča. Viete prečo? Lebo nemáte s čím sa obhajovať. Bol tu váš pán premiér. Jedine, čo vyzdvihol, Jaguar, s čím fakticky ani "ň" nemáte, a ani nevyvrátil tie najdôležitejšie obvinenia. To znamená, nemáte sa s čím obhajovať.
Potom tu útočíte, že nič sme nevybavili. No, prepáčte, krátka pamäť. Pamätáte sa na autobusy, čo bolo potrebné? Malý autobus len kvôli tomu, aby sa zmestil na kompu. Kto to vybavil? Vy ste ani na svete možnože neboli.
Alebo napríklad keď zmizli alebo už nemali obce peniaze na naftu cez tú zimu. Neviem, či si pamätáte. Kto to vybavil, ak nie my? A mohol by som takto pokračovať napríklad so zmluvou terajšou. Stará kompa jazdila 33-krát denne, v zmluve máte 19. To je obrovská pomoc, ďakujeme veľmi pekne!
A keď sa odvolávate na pánov starostov, ktorí podaktorí veľmi rád, podaktorí museli podpísať to vyhlásenie. No tak musím povedať, že ak s tým súhlasia, tak jednoznačne potom kryjú korupciu.
No a hovoríte o klamstvách, takže... Ja viem, že sedia niektorí hore. Pán minister, je klamstvo, že vy ste zmenili to, že jeden podnik štátny už nedáva, neobjednáva od druhého štátneho podniku, ale jeden podnik platí súkromnej spoločnosti? Je pravda to, že takto ste odstrihli SVP od tržby a preliali ste to do schránkových firiem? A mohol by som pokračovať. Je pravda, že prístavisko na kompu rekonštruovala firma Dennon, ktorá mala nulovú, dá sa povedať, nulový zisk, dokonca mínus 17 a teraz má obrovský zisk? Je pravda alebo nie? Takže neklamte!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:17 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:19

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Nečudujem sa hodinovému prejavu po vystúpení premiéra, ktorý sa asi chcel zastať svojho rezortného ministra, ale veľa práce si s tým nedal.
Vo vašom prípade tá kvantita narozprávaných vecí rozhodne neznamenala kvalitu, k čomu asi malo smerovať. Prečo? Čo sme sa teda dozvedeli, bolo, myslím, že 17 minút ste rozprávali o mediálnom monitore, čiže čo písali noviny. Ďalej ste nás odvolávali na vyhľadávače a prezeranie si nejakých mediálnych správ.
Myslím si, že zásadný fakt, ktorý pri tom, že by ste mali pána Lazára odvolať, ste sa ho nedotkli slovkom. Tu bolo jasne preukázané, že na základe dodatku alebo jednej vetičky, ktorá v tej zmluve je, môže tento štát prísť o 31 mil. eur v priebehu 15 rokov. Ja by som bol veľmi rád, keby ste túto tabuľku chytili a povedali, či to tak je, alebo nie. K tomu ste sa nedostali jedným slovom.
A preto si myslím, že kvalita vášho vystúpenia v zmysle obhajoby človeka, ktorého držíte vo funkcii, napriek absolútne zjavnej zlodejine, resp. nastavenia parametrov, aby štát prišiel o peniaze, ste nedotiahli do konca. Napriek tomu, že ste hodinu rozprávali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:19 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:21

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, bod za bodom ste poctivo a vecne vyvracali argumenty opozície. Takto to proste je. To boli, to bolo naozaj vecné a analytické vystúpenie a myslím, že každý, kto to sledoval, bez toho, že by mal hnev v očiach, tak musel vidieť, že bod za bodom vyvracal argumenty opozície.
Ale ja rozumiem tomu, že opozícia, a hlavne kolegovia z maďarskej strany MOST, to nemôžu priznať. Však by ich ukameňovali ich vlastní. Však oni boli práve tí, ktorým vypisovali starostovia z dotknutých obcí, z Vojky, a oni ich ignorovali.
Ja len budem citovať pána starostu z Vojky: "Okrem toho som rokoval aj s predstaviteľmi strany MOST a táto žiadosť bola poslaná aj do ich centra, kašľali na nás." Citujem. Kto to má potvrdiť viac ako pán starosta z dotknutej obce Vojka? Proste ste na nich kašľali a dneska to nemôžete priznať. A, áno, vyzerá to tak, že Peter Žiga bude prvým politikom SMER-u, ktorému na juhu Maďari postavia sochu, pretože im pomohol, pretože im na rozdiel od vás pomohol. A vy ste na nich kašľali. Takže, páni kolegovia... (Smiech v sále a potlesk.)
Druhá vec je, že Petrovi, Peťovi Žigovi by som odporúčal, aby sa nehneval na kolegov z MOST-u, že chceli urobiť tunel pod Dunajom. Oni tak strašne radi robia tunely, tak strašne radi tunelujú, že im to nemôžu zazlievať. A keď tu má ísť ešte navyše podvodný tunel, no tak to muselo byť proste pre MOST úplným zázrakom! Takže tu by som trošku s humorom povedal, že určite sa nehnevajme na pánom kolegov z MOST-u.
Posledná vec. Páni kolegovia, nemusíte veriť, nemusíte veriť pánovi ministrovi, lebo je z inej politickej strany a tak ďalej. Ale, preboha, tak komu chcete veriť, keď nie NKÚ, keď nie ÚVO, keď nie kontrolórom? Komu?! Existuje spôsob, ako vyvrátiť vaše podozrenia, pokiaľ nie ste ochotní povedať o nikom, že je dosť dôveryhodný? Dôveryhodná je len nezávislá blogerka, ktorá je jednotkou na vašej kandidátke a pred dvoma rokmi bola sedmičkou na vašej kandidátke a je poradkyňou pani Jurinovej. No to je fakt nezávislosť! To sme všetci nezávislí blogeri vlastne. Aj ja som nezávislý bloger, každý z nás je nezávislý bloger. Fantastické!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:21 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:23

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, vo svojom vystúpení ste hovorili, a citujem, "zakúpila sa nová kompa". No štát nezakúpil novú kompu. Ak by štát, štátny podnik dal generálne opraviť kompu alebo možnože aj zakúpil v poctivej súťaži novú kompu, ktorá by premávala kvalitnejšie, rýchlejšie, dneska by sme tu nesedeli. Lenže vy ste akože vysúťažili premávku kompy u súkromnej firmy. A vy tvrdíte, a to klamete, verejne klamete, že to bude stáť maximálne 25 mil. O tom, koľko to bude stáť, hovorí táto zmluva. (Rečník zobral do rúk materiál, ukazujúc ho plénu.) V zmluve sa hovorí, že zmluva je na dobu 15 rokov. A čo sa týka ceny, v zmluve sa píše len o jednej obrátke. O jednej obrátke, koľko má stáť. A keď bude táto kompa premávať v 20 cykloch, tak táto kompa bude stáť 25 mil. Ak bude táto kompa premávať 35-krát do dňa, ako premáva dneska, tak táto kompa podľa tejto zmluvy bude stáť za 15 rokov 42 mil. bez navýšenia nafty. Ak sa nafta zvýši o 30 centov, tak je to ďalších 12 mil., čo je spolu 54 mil. Tak neklamte, že táto premávka bude stáť maximálne 25 mil. Keď podľa tejto zmluvy je cena iba za obrátku a zmluva je na 15 rokov. Koľko bude obrátok? Koľko bude navýšenie zmluvy? Toto je všetko plus k tomu. Vy to dobre viete a v zmluve sa vôbec nič také nehovorí, že pri 25 mil. táto zmluva skončí, lebo podľa vašej logiky po siedmich-ôsmich rokoch možno by mala skončiť táto zmluva.
A keď sme hovorili o prípadne moste alebo podvodnom tuneli, mohlo to byť jedno z alternatívnych riešení, mohol premávať zatiaľ štátny podnik a vy ste mohli uvažovať nad ďalším riešením. A most sa dá takisto vysúťažiť, ale poctivo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:23 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:25

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, je čas obeda, možno by som sa vrátil k Matovičovým chlebíčkom v Paríži. Chcem dať do kontrastu dvoch veľkých politikov. Barak Obama povedal, že žiadna výzva nie je väčšou hrozbou pre budúce generácie, ako sú klimatické zmeny. Náš politik našej politickej scény Igor M. povedal, že preňho je samit o producírovaní sa a jedení chlebíčkov.
Potom sa pýtam, prečo mal záujem zúčastniť sa na tomto mítingu svetových lídrov na klimatickom samite aj šéf výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie? Tak hádam nie preto, aby ste tam išli jesť chlebíky a producírovať sa, ale kvôli tomu, že ide o mimoriadne vážny samit, ktorý nikto nespochybňuje. Takže tu vidíte aj ten rozkol vo vlastnej strane, kde normálna časť strany pochopí veľkosť tohto mítingu a líder tejto strany nepochopí ani základné veci.
A ešte by som upozornil, pán minister, na jeden dôležitý fakt, čo teda verím, že starostovia obcí, ktorí sú tu, si ho uvedomia aj vtedy, keď sa Béla Bugár príde k nim ukázať. Páni starostovia, Béla Bugár povedal, že kryjete korupciu. Tak ja verím, že keď príde na politické mítingy práve do vašich obcí, tak si to s ním aj s občanmi vysvetlíte.
A dovoľte mi na záver zopakovať to, čo z tohto celého vyplýva. Ako som už povedal na začiatku, keďže všetky argumenty Igora Matoviča boli vyvrátené, stále o ňom platí, zlodej kričí, chyťte zlodeja. Matovič, zlodej, kričí, chyťte zlodeja.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:25 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:26

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, ja som taký mierumilovný človek. Viete, moc nehovorím, kto akým autom chodí a či chodí po kompe, alebo cez kompu, alebo tunelom. Nie je to mojím zvykom. Ale dobre, určite chodím viac tou kompou jako vy. Treba konštatovať, áno, je tá kompa rýchlejšia a širšia o šesť áut, jak bola stará dvadsaťročná kompa.
Ale zároveň mi dovoľte aj sa spýtať, a pri mojom vystúpení na to poukážem, že oprava kompy, a presne je to tu napísané, v roku 2014 je výnimočná oprava motorov plus šotel, to je to zariadenie, ktoré tlačí tú vodu, stála 197 212,72 eur. A keď odpočítate náklady 710 386 mínus túto čiastku, tak prevádzka kompy aj s odpismi stála 513 174 eur, a to je priemer. Teraz táto kompa nová, ktorú bude prevádzkovať jedna firma a nie je štátna, doteraz ju prevádzkovala štátna firma, dostala, Vodohospodársky podnik dostal objednávku a tak ďalej a prevádzkovali kompu a teraz to bude 1 600 000 eur ročne. A z toho vychádza, keď si to vynásobíte, vyjde tá cena 25 mil. za 15 rokov. Takže na toto chceme my odpoveď. Nie na to, že je nová kompa, kto všetko pre to spravil. Osem rokov ste vo vláde, teraz sa bavíme o tom, že dostali tie tri obce jednu novú kompu. Osem rokov ste vo vláde a my sme boli jeden aj pol roka.
A ešte vám dávam na vedomie, jak odíde, určite budete počúvať, keď bol štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy, bavíme sa o cestách II. a III. triedy, mal by ste vedieť, že tieto cesty nepatria pod ministerstvo dopravy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:26 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:28

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, nemali by sme na chvíľočku prerušiť, lebo ja by som bol rád, keby ma pán minister počul.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Pán poslanec, viete, o čo opierate, o ktorý paragraf rokovacieho poriadku? Rokovací poriadok nepredpisuje povinnosť odvolávaného ministra... (Prerušenie vystúpenia rečníkom.)

Brocka, Július, poslanec NR SR
Ja rozumiem, ale keďže chcem, keďže chcem reagovať na to, čo pán minister hovoril, zase je logické, že pán minister by mal počuť, čo mu chcem povedať. Moja faktická poznámka... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Ubezpečujem vás, že počas krátkej hygienickej prestávky bude počúvať. Takže kľudne môžete hovoriť, bude vás počuť.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Čiže ak by ste dovolili, že by som mal faktickú poznámku, až sa vráti do sály.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Nie, bohužiaľ, nie. Nesúhlasím, pán poslanec. Musíte tú faktickú zrealizovať teraz alebo sa jej vzdať.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Dobre, dobre, ale môžem poprosiť o dve minúty, teda keď... (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:28 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:29

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za vašu veľkorysosť. Pán minister, to vaše vystúpenie bolo viac politické aj demagogické, boli ste chvíľami aj vecný. Politické vystúpenie som očakával od ostatných členov vlády. Oni nemusia byť tak dobre informovaní o tomto škandálnom tendri alebo o tejto škandálnej kauze, ale - prosím.
Hovorili ste, dokonca ste sa pokúsili obhajovať tento nehorázny kšeft, že veď všetko bolo v súlade so zákonom. No, pán minister, ak to tá súťaž, v ktorej kompa za milión a zábezpeka pre toho, kto sa chcel zúčastniť súťaže, bola tiež milión eur a vy to považujete za, v súlade so zákonom alebo s dobrými mravmi a hovoríte dokonca o stavebných zákazkách, tak pri tuneli Višňové, kde boli náklady stavebné odhadované 900 mil., tak bola zábezpeka pre firmy, ktoré sa chceli zúčastniť, 300-tisíc eur; 900 mil. a 300-tisíc eur, to je 1 : 3 000. A v tomto škandalóznom tendri 1 : 1. No veď to je tak jasné a evidentné, že ste chceli vylúčiť zo súťaže všetkých ostatných, aby zostal len ten, čo si tú kompu pripravil. Týždeň po tendri už to aj spustil.
No a ďalšia poznámka, že nepríde štát ani o euro. No, veď my rozumieme. Keď by sa nám to podarilo zastaviť, tento škandalózny tender by neprišiel. Ale štát bude platiť a príde o tie milióny, o ktorých hovorili aj moji predrečníci.
A posledná vec. Ste záver urobili o Vianociach. Ja si myslím, že keby ste vy odstúpili, pán minister, že by to bol oveľa krajší darček pre občanov ako tento nehorázny kšeft s kompou cez Dunaj.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:29 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:31

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak, pán minister Žiga, toto bola skutočne trápna vaša hodinka. Mali ste obhajovať argumenty, ktoré tu boli predložené. Ale chápem, že sa to nedalo. Ale nechápem, že ukončili ste Ekonomickú univerzitu, len netuším ako, že keď neviete počítať. Tie čísla, ktoré vám ukázal Igor Matovič. Alebo ste si možno sedeli na ušiach pri tom, keď to rozprával, alebo už máte slabšie dioptrie, keď ste to nevideli, keď to ukázal priamo aj na tom papieri.
Čísla sme už potvrdili, aj novinári, aj ekonómovia, to proste neoklamete. To neoklamete. A to nie je Matovičove klamstvo. To sú fakty. To sú fakty, ktoré vy musíte prekrúcať, aby ste obhájili neobhájiteľné.
Veronika Remišová s Igorom Matovičom to už len ukázali a predložili verejnosti, pretože inak by sa o tom nedozvedeli.
Ale ja to zopakujem ešte raz a zdôrazním to. Zámerne ste sa vyhli klauzule 0,8 %, ktorá je uvedená v zmluve pri zvýšení hodnoty nafty na rotterdamskej burze. Tomuto jedinému argumentu, ktorý navyšuje radikálne práve tú cenu tej prepravy kompy, ste sa vyhli. Vidíte, aký ste vy klamár?!
No a čo už hovoriť na tie ostatné, že parametre si navrhli sami starostovia, len potom nechápem, ako to zistil Ponton City, že má si dať spraviť práve takúto kompu, aj keď možno trošku predimenzovanú, možno už sa spočíta aj ďalších rokov dopredu.
Hovorili ste, že kontrolné úrady, ktorým ste dali urobiť kontrolu, sú nominanti opozície. No, hhh, to sú nominanti. Na jednom je nominant Freša, ktorého schválil SMER, takže to ako je dosť trápne.
Ale ja sa dotknem ešte tých kapitánov I. triedy. To sú skutoční kapitáni s medzinárodnou plavbou. Áno, po Dunaji chodí medzinárodná plavba, ale tá kompa nechodí v medzinárodných, iných vodách. Čiže ani do Rakúska nepremáva, ani do Maďarska. Takže opäť trápny argument.
No a čo sa týka toho tunela, vraj nie je možný. Viete, no, chápem, že ekonóm sa nerozumie do stavebníctva na rozdiel odo mňa, ktorý som stavebníctvo vyštudoval. Takže viem, ako sa robia aj mosty, aj tunely na rozdiel od vás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:31 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:33

Otto Brixi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Mne je veľmi ľúto, že už sme tu premrhali vyše dve a pol hodiny namiesto veľkého množstva pozitívnych vecí, ktoré sme mohli spraviť v tomto čase, či už pre Slovensko, či pre mestá, obce, alebo pre kohokoľvek iného, za ten čas, čo tu počúvame úplne nezmyselné drísty, skreslené informácie, polopravdy a nejaké návrhy a čísla zopár diletantov, ktorí tu prišli vystupovať.
Ja chcem povedať, že ja verím tomu, že niektorí kolegovia z opozície sú za to obdobie, sú vyhladnutí a sú ochotní urobiť všetko pre to, aby sa dostali čo najskôr do vlády a k moci. Ale ak toto je ten spôsob, tak je to maximálne samodeštrukčné.
Mne je veľmi ľúto, že sa urobilo za štyri roky veľmi veľa pozitívnych vecí a pri veľmi veľkom množstve pozitívnych vecí boli aj kolegovia z opozície. A vtedy im nevadilo, keď bolo treba chodiť a vybavovať dotácie, či cez envirofond, či na protipovodňové opatrenia, vtedy bolo jedno, že či je to ten, alebo onen.
Teraz zrazu len v dôsledku politického boja, len v dôsledku predvolebnej kampane sa tu vyvinul a vytvoril akýsi absolútne nezmyselný mediálno-technokratický boj proti niekomu, kto tu za ostatných 15, 16 rokov urobil skutočne pre rozvoj a ochranu životného prostredia viac ako ktokoľvek za všetkých ostatných vlád pred ním.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:33 hod.

JUDr. Ing.

Otto Brixi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video