13. schôdza

14.2.2017 - 17.2.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

16.2.2017 o 13:03 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:07

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kapitán, viem, že váš minister povedal, že rozkaz je viac ako zákon a mali by ste ako predseda Národnej rady dodržiavať zákon. Ja som bol riadne prihlásený s procedurálnym návrhom, v ktorom som práveže chcel dať návrh, aby sme nerokovali dnes po siedmej hodine, lebo vedel som, že s týmto pokušením prídete. Bez toho, aby ste sa riadne prihlásili v súlade s rokovacím poriadkom, v súlade so zákonom, ste ma predbehli v poradí... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím procedurálny návrh, pán poslanec Matovič.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Dávam procedurálny návrh, aby sme dnes nerokovali po siedmej hodine, lebo takýmto spôsobom nás chcete iba šikanovať a chcete, aby sa ľudia nedozvedeli o obžalobe Roberta Fica, Andreja Danka a Bélu Bugára... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.2.2017 o 13:07 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:09

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
A mám aj vizuálne pomôcky, aby si vedela. (Rečník zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím, pán poslanec, pred začatím schôdze by som vás chcel poprosiť, aby ste sa vystríhal pokračovania v porušení rokovacieho poriadku. Vniesol ste do rokovacej sály obrazové vizuály, ktoré sú podľa rokovacieho poriadku zakázané. Zatiaľ sa nám darí v priebehu predchádzajúcej schôdze Národnej rady 99 % poslancami držať rokovací poriadok. Berte to ako moju výzvu ako predsedajúceho, aby ste tieto vizuálne pomôcky pred svojím vystúpením z rokovacej sály v zmysle § 32 vyniesol. Ďakujem.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, pán kapitán, viem, že ste si mysleli, že rokovacím poriadkom zakážete vizuálne pomôcky a zakážete, aby sme vás konfrontovali s krutou pravdou. Ale nevšimli ste si to, že rokovací poriadok umožňuje každému poslancovi Národnej rady, aby ako prílohu oficiálneho návrhu dal akékoľvek vizuálne zobrazenia. (Rečník zobral do rúk materiál, ukazujúc ho plénu.) Čiže to, čo som dnes doniesol, máte ako oficiálnu prílohu k návrhu na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica. Máte tam 19 obrazových príloh. Prvá je chudobná vdova, 100 % navyše, druhý je pán Bašternák, mínus 200 eur... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Dobre. Pán poslanec, pán poslanec, prosím vás, v zmysle § 32 ods. 2, ak ste bol vyzvaný a neuposlúchol ste, a napriek tomu to nevedie k náprave, mám právo vás v zmysle rokovacieho poriadku vykázať zo sály.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Je to oficiálna príloha.... (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Na základe uvedeného vás vykazujem zo sály rokovacej Národnej rady Slovenskej republiky... (Povedané súbežne s rečníkom.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Je to oficiálna príloha návrhu, ktorý predkladám a idem obhajovať. Nie je to vizuálna pomôcka.
Pán predseda, neporušujte zákon v priamom prenose. Je to moje právo... (Nasledujúci text povedaný súbežne s predsedajúcim.) Je to oficiálna príloha návrhu na odvolanie predsedu vlády Národnej rady (pozn. red.: správne "Slovenskej republiky").

Danko, Andrej, predseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Opätovne v zmysle § 32 ods. 2 vás vyzývam, aby ste opustili rokovaciu sálu, pán poslanec.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Všetkých 19 obrázkov je oficiálna príloha návrhu, ktorý predkladáme ako skupina opozičných poslancov. (Nasledujúci text povedaný súbežne s predsedajúcim.) Pán predseda, je to oficiálna príloha, ktorá je predložená tuná v oficiálnom podklade. (Reakcie z pléna.) Máte to vy na stole. Každý jeden poslanec to má na stole.

Danko, Andrej, predseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) V zmysle rokovacieho poriadku, v zmysle § 32 ods. 2 vzhľadom na neuposlúchnutie a porušovanie rokovacieho poriadku prerušujem schôdzu a zvolávam poslanecké grémium. Ďakujem. (Potlesk. Reakcie z pléna.)

(Prerušenie rokovania a zasadnutie poslaneckého grémia.)

(Pokračovanie rokovania po skončení poslaneckého grémia.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

14.2.2017 o 13:09 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
13. schôdza NR SR - 2.deň - B. popoludní
 

Uvádzajúci uvádza bod 13:03

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som predniesol zdôvodnenie dnešnej mimoriadnej schôdze s návrhom na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica.
Úvodom mi však dovoľte sa vyjadriť k situácii, ktorá nastala včera zvolaním mimoriadnej tlačovej konferencie predsedu vlády Roberta Fica, ktorou chcel spochybniť konanie tejto mimoriadnej schôdze. Pán premiér na tlačovej konferencii oznámil, bohužiaľ, nemôžem používať vizuálne pomôcky, lebo zrejme by nám znova zakázali, aby sa táto schôdza konala, pán premiér oznámil, že som sa dopustil neuveriteľného cynizmu a hyenizmu a to až takého, že musel volať rodine poškodenej, ktorá bola z toho zhrozená a musel volať priamo premiérovi Českej republiky, lebo to nemá v slovenskej politike obdobu.
Ja som naozaj bol úprimne z toho smutný, že sa nám takého niečo stalo, napriek tomu som sa nezachoval zbabelo ako pán predseda Danko a Glváč, ktorí tu falošne hlasovali v utorok na tejto schôdzi, navzájom sa kryli a neboli schopní priznať farbu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, k veci hovorte.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ja hovorím k veci, takže poprosím, aby ste mi neskákali do reči. Čiže som sa postavil k tomu čelom, zobral som vinu na seba, napriek tomu, že sme si objednali iba u agentúry vyhotovenie vizuálu, ktorý vám, bohužiaľ, nemôžem ukázať, máte ho ale v materiáli, ktorý máte pred sebou. Agentúra nám vystavila túto, alebo vystavila a urobila tento vizuál, vystavila faktúru, dala si za to zaplatiť. My sme predpokladali, že fotografia babičky, ktorú máte v prílohe, je z fotobanky. Ešte raz sa ospravedlňujem, keď sa to kohokoľvek dotklo, a ospravedlnil som sa hneď po tlačovej konferencii Roberta Fica.
O to viac som bol dnes ráno zhrozený, keď som zavolal synovi poškodenej babičky a on bol zhrozený z toho, ako premiér vlády Slovenskej republiky alebo predseda vlády Slovenskej republiky zneužil túto situáciu. Syn spomínanej babičky, ktorú máte v prílohe, štyrikrát, hovoril, to je k veci, hovorím o materiáli, ktorý máte pred sebou, prosím vás pekne, buďte ticho...
(Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, hovorte fakt k odvolávaniu pána premiéra.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ale ja hovorím k odvolávaniu, hovorím o materiáli, ktorý máte pred sebou. Tento syn bol zhrozený z toho, že Robert Fico to prezentoval, že oni si nepriali, že sú zhrození z použitia fotografie. Dal mi verejný súhlas, že fotografiu používať môžme a doslova mi povedal: "Přeju vám, ať vám to dobře dopadne, ak tam prostě uděláte pořádek s tím, ať se vám lepší žije na tem Slovensku. Ja se moc nezajímam o politiku, a potom, jak jsem se začal zajímat, tak jsou tam špatnosti s Ficem. Dobře se mějte."
Keď niekto ma chcel obviniť v tejto veci z cynizmu a hyenizmu, tak Robert Fico iba ukázal, že je cynická hyena, ktorý dokáže zneužiť mŕtvu babičku a prekrútiť rozhovor s ich pozostalými. (Pohoršené výkriky v sále. Zaznievanie gongu.)
Ďalší príklad a súčasť obžaloby voči premiérovi je hynizmus, pardon, cynický hyenizmus od pána premiéra, ktorý súvisí priamo s témou energií. Myslím, že to bol marec roku 2009. Všetci si zrejme pamätáte situáciu, ako keď sa premiestňovalo koryto rieky Nitra. Vtedy pán premiér spoločne s pánom prezidentom Gašparovičom v prítomnosti pána Čičmanca, to je ten šéf baní v Prievidzi, to je k veci, neboj sa, tak odkláňali slávnostne v gumákoch koryto rieky Nitra. Tam prišiel jeden človek, volal sa Jozef Gažiar, prišiel tam s transparentom – Kradnete mi moju pôdu bez toho, aby ste sa so mnou dohodli, toto nie je demokracia, toto je totalita. Keď následne pán premiér, pán prezident, prechádzali okolo tohto pána, robili si z neho posmešky. A keď sa ho novinári opýtali, že prečo tam prišiel, tak povedal, ale ja som Ficov volič, oni mi ukradli moju pôdu, bane mi tu postavili, rieku cez môj pozemok bez toho, aby mi čo i len korunu zaplatili za moju pôdu. Pán premiér neváhal v tejto situácii ako cynická hyena povedať, že to si tam Radičová poslala nejakého demonštrujúceho. Čiže toto je krásny príklad toho, že kto tu je hyena. A na dôvažok iba jednu bodku, pán Jozef Gažiar pár týždňov po tomto incidente zomrel, česť jeho pamiatke. Pán premiér, hanbite sa!
Ak by sme sa chceli baviť potom o tom, že dôvody na odvolanie, teraz ale neviem, či sa mám pýtať po každej vete pána predsedajúceho, že kde mi dovolí a kde mi nedovolí, čo je súvisiace alebo nesúvisiace. Takže, pán predsedajúci, skúste, v pohode môžte po každej vete mi hovoriť teda, či to bolo k veci, alebo nie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán kolega, nevyprovokujete ma, ja som taký kľudný, taký som ešte v živote nebol. Nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Super. Ďalšie príklady, keď sme začali o tom hyenizme, a to je dôvod na podporný návrh na odvolanie predsedu vlády Slovenskej republiky. Ďalší príklad hyenizmu je, keď Robert Fico po tom, ako získa moc v roku 2012, okamžite zabezpečí cez svojho poradcu, aby stopli zvýšenie platu zdravotných sestier a následne štyri roky na nich zvysoka kašle. Ale pred voľbami v roku 2012 samozrejme unisono všetci poslanci SMER-u hlasovali za zvýšenie platu zdravotných sestier.
Ďalší príklad hyenizmu je, keď na oprávnené požiadavky učiteľov náš pán premiér reaguje tak, že však majú sa dobre, majú osem týždňov voľna a radšej nech sa zaujímajú o to voľno a nech nepýtajú väčšie platy. Ďalší príklad hyenizmu je, keď premiér, ktorý nám vládne desať rokov, zrazu začne, lebo mu asi tu pán Goebbels alias Tomáš poradí, že treba ukazovať... (Výkriky v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, ja viem, že chcete vyprovokovať, ale, prepáčte, takto by ste nemali označovať iných poslancov. Naučte sa normálne správať, ste v Národnej rade a nie v treťocenovej nejakej krčme. (Potlesk.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Čiže každý vie, čo by som povedal. Čiže pán Tomáš poradil pánovi premiérovi, že na Rómov v osadách už nemôžeme hovoriť Rómovia, lebo Kotleba hovorí Cigáni, musíš aj ty hovoriť Cigáni, lebo potom sa ľuďom bude páčiť, takto nám to vyšlo v prieskume. A ja hovorím, že jednoducho premiér, ktorý vládne Slovenskej republike a desať rokov ignoruje problém týchto ľudí v osadách, necháva tam vyrastať malé deti, aby ich vychovávalo blato v osadách, a po desiatich rokoch... (Výkriky z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!


Matovič, Igor, poslanec NR SR
Prosím vás, neskáčte mi do reči, a, pán predsedajúci, robte tu poriadok! (Výkriky z pléna.) Po desiatich rokoch ako ignoruje problém týchto detí, lebo tie deti nemôžu za to, že sa narodili v tej osade, po desiatich rokoch bez hanby ukazuje prstom, že tam je problém, tí Cigáni, ktorí nechcú pracovať. Máme premiéra, ktorý zabezpečil, aby z detí, ktoré mali tri-štyri-päť rokov pred desiatimi rokmi, dnes boli trinásť-, štrnásť-, pätnásťroční fagani, ktorí neskončia základnú školu alebo skončia tak v treťom, štvrtom ročníku, lebo tento pán premiér miesto toho, aby riešil ich problém, miesto toho, aby im tam postavil škôlku, miesto toho, aby ich vytrhol z toho blata, aby im dal to vzdelanie od malička, miesto toho tu teraz na tie deti, ktoré on tam nechal vyrásť v blate, ukazuje a hovorí na ne, že to sú Cigáni odporní, ktorí nechcú pracovať. Takéhoto cynického premiéra máme.
Keď sa chceme baviť o hyenizme, tak hyenizmus je, keď desať rokov premiér ignoruje mamičky, ktoré sa starajú o postihnuté deti, a nechá ich, aby žili z almužny 160 eur za to, že pracujú tridsať dní v mesiaci dvadsaťštyri hodín. Toto je hyenizmus. Viete, čo je hyenizmus? V roku 2006 si robiť kampaň pred starodôchodcami, to sú tí ľudia, ktorí mali vypočítané dôchodky do roku 31. 12. 2003, sľúbiť im, voľte nás, SMER, voľte mňa Fica, a potom sa na nich vykašľať. Hyenizmus je dopustiť za desať rokov, že pol milióna týchto starodôchodcov zomrie a po desiatich rokoch týmto ľuďom povedať, my vám zvýšime tie dôchodky. Teraz, keď pol milióna starodôchodcov zomrelo. To je hyenizmus, pán premiér. (Zaznievanie gongu.) Hyenizmus je, keď niekto si v roku 2006 robí kampaň a hovorí, ľudia, ktorých niekto podviedol v nebankovkách, či to bolo AGV Horizont, BMG, akokoľvek sa volali, voľte mňa Roberta Fica, voľte stranu SMER – sociálna demokracia, my vás odškodníme. Hyenizmus je následne sa týmto ľuďom otočiť chrbtom a nebyť ochotný sa s nimi čo i len stretnúť a znova nechať týchto ľudí vymrieť. Podvedených ľudí podviesť, to je hyenizmus, pán premiér, a preto by ste nemali byť premiérom vlády Slovenskej republiky.
Dnešná téma však je o inom hyenizme. Je o premiérovi, ktorý od 1. decembra bol sústavne informovaný cez médiá rôznym spôsobom, rôznymi opozičnými poslancami, špecialistami v problematike energií, televíziami, denníkmi a denníkom Pravda, ktorý pán premiér zrejme číta každý deň. Napriek tomu sedem týždňov neurobil nič, sedem týždňov sa spoliehal, však to tí ľudia zaplatia, nejako mi ten podvod prejde, a po siedmich týždňoch kapituloval pred faktúrami ľudí. Áno, faktúrami, ktoré teraz by som vám chcel ukazovať, ale nemôžem, lebo ste mi zobrali moje ústavné právo sa vyjadrovať slovom, písmom a obrazom. Bojíte sa aj babičky na obrázku, bojíte sa písmeniek, bojíte sa akéhokoľvek grafu, aby sme neukázali to, ako veľmi Slovensku ubližujete, ako veľmi Slovensko okrádate.
Hyenizmus je v prípade energií to, pán premiér, keď sedem týždňov ste boli všetkými možnými spôsobmi upozorňovaný, vykašľali ste sa na ľudí, otočili ste sa chrbtom, tolerovali ste arogantné správanie sa predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý ľuďom hovoril, však si môžu slobodne vybrať druhého dodávateľa, každý je slobodný. Samozrejme, natiahne si druhú trubku asi k vodovodu, nie? Toto ste tolerovali a po siedmich týždňoch ste kapitulovali, ale nie preto, že vy ste vtedy zistili, 18. januára, problém. Lebo od 1. decembra do 18. januára uplynulo presne 49 dní, 49 dní ste zrádzali ľudí, ste sa im otáčali chrbtom. Zradili ste sociálnu demokraciu, lebo sociálnosť znamená cítiť s chudobnými, nie s bohatými, ako ste sa správali 49 dní. Zradili ste to, čo máte v názve strany, zradili ste to, s čím ste kandidovali prvýkrát do Národnej rady Slovenskej republiky. Zradili ste sociálnu demokraciu, zradili ste sociálne cítenie a nehanbíte sa potom povedať a verejne vyhlasovať, že opozícia, keď zvoláva takúto schôdzu, tak to je nejaká šaškáreň, nejaký chaos, bordel a cirkus, ktorý tu chceme robiť. Nadstavovať vám zrkadlo, to je bordel?! To je chaos?! Nie, to je zrkadlo vám samým, lebo vy sa už do zrkadla nedokážete pozrieť. Začali ste žiť v ukradnutom byte 500 metrov štvorcových s terasou a zrejme ste už prestali cítiť, ako cítia normálni ľudia. Stal sa z vás obyčajný stroj, ktorý na ľudí pozerá ako na čísla. Inak by ste nedopustili to, že sedem týždňov tí ľudia, niektorí v infarktových stavoch, sa dozvedeli o tom, aké budú mať nové ceny energií. Toto je hyenizmus, pán premiér.
Ak by ste náhodou nevedeli, čo máte napísané v programovom vyhlásení vlády, tak vám to veľmi rád prečítam. Keď ten papier nájdem, ale asi som ho stratil... (Šum v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Dobre, mal som ho tak samostatne, nevadí. V programovom vyhlásení vlády, vašej vlády, v ktorej dnes máme troch predsedov koaličných strán a za ktoré ste vy všetci koaliční poslanci hlasovali, máte napísané: "Vláda zároveň dôrazne podporí zabezpečenie ochrany zraniteľných odberateľov, vrátane riešenia energetickej chudoby." Ešte raz vám, pán premiér, opakujem, za čo hlasovali všetci vaši koaliční partneri alebo koaliční poslanci a čo ste vy napísali si do programového vyhlásenia vlády. "Vláda zároveň dôrazne podporí zabezpečenie ochrany zraniteľných odberateľov, vrátane riešenia energetickej chudoby." A čo ste spravili? Tým najzraniteľnejším, tým ľuďom, ktorí trpia aj práve energetickou chudobou, ste nechali vystaviť faktúry a účty a preddavkové platby, ktoré mnohokrát boli od 1000 – 1500 % vyššie, ako boli ich minulé účty. Znova by som vám teraz ukázal tu reálne faktúry, len vy sa ich bojíte a ste nám zobrali ústavné právo ich ukázať, tak máte ich v tom materiáli, nalistujte si ich. Vy hovoríte, vy tu zvaľujete vinu na jeden obrázok, a dobre viete, že to bola chyba agentúry. Ale podstata je iná, podstata sú tie faktúry, máte ich tam skutočné. Máte tam faktúry, kde chcete od babičky za záhradku o 901 % viac. Máte tam faktúry, kde chcete za garáž o 560 % viac, 700 % viac, máte tam faktúru, kde chcete o 1000 eur navyše od jedného činžiaku za spoločné priestory. To znamená, od každého jedného činžiaku na Slovensku, by sa to týkalo, za spoločné priestory, to je za svetlo na chodbe a výťah. A vy ešte necháte arogantne Holjenčíka tam dlhé týždne rozprávať, že však môžu si vymeniť istič. Skúste, pán premiér, si vo vašom činžiačiku vymeniť istič na jednofázový, či vám tam pôjde výťah. Jednoducho to nejde. Tých ľudí ste dali, dostali do pasce a nechali ste v tej pasci trčať, nepočúvali ste hlas odbornej verejnosti, opozičných poslancov, zúfalých ľudí, energetikov, ktorí vám písali maily priamo na Úrad vlády, vy ste na nich kašľali, ich ste, ich zradili, a preto nemôžete byť premiérom. O tom je dnešná schôdza.
Avšak celý tento podvod začal jedným podľa mňa klasickým politickým biznisom. Zvlášť opovrhnutiahodným spôsobom s pohnútkou získať vlastný prospech v spolupáchateľstve so svojimi koaličnými partnermi Bélom Bugárom a Andrejom Dankom ste zosnovali zmanipulované výberové konania do predstavenstiev a dozorných rád energetických spoločností. Urobili ste to v priamom rozpore.... Ja vlastne teraz neviem, pán predsedajúci, môžem ukázať uznesenie vlády, alebo to je vizuálna pomôcka? Je to vizuálna pomôcka, zakázané mi bolo, čiže zrejme za toto tiež dostanem pokutu, prepáčte. Neviem, no asi. Máte tu uznesenie vlády, svojej vlastnej, nieže svojej vlastnej, vlády, ktorej vy ste pokračovateľom, je zo septembra, pardon, z marca 2011, z 2. marca 2011 z vlády Ivety Radičovej, ktorú tu teraz nehanebne obviňujete z toho, že ona zabezpečila nejaké obrovské ceny energií s falošným grafom. Máte tu uznesenie, ktoré vám doslova hovorí, že základným atribútom procesu výberu zástupcov štátu do orgánov spoločností s majetkovou účasťou štátu je transparentnosť a základnou požiadavkou na kandidáta je odbornosť.
A čo ste vy spravili? Teraz som si pozeral čerstvú nomináciu Západoslovenskej distribučnej, ste dali tu svojho kamaráta, bývalého poslanca pána Zvonára. Akú on má odbornosť v energetike, keď je doktor, fyzioterapeut? Akú má odbornosť, prosím vás? Akým transparentným výberovým konaním prešiel? Vy ste z ľudí urobili otrokov, ktorí vás majú poslúchať, a do orgánov energetických spoločností, ktoré kritizujete, že sprivatizovali nejaký zlí tamtí investori, tak ľudí, ktorí majú strážiť týchto ľudí, tých zlých privatizérov, vy tam dosadzujete čisto po politickej línii. Dosadíte doktora, aby strážil energetiku. Ako sa on tomu rozumie? A tak to dopadlo.
Dovolili ste Dankovi, aby tam dosadil svojho správcu skrachovaného Lesostavu Revúca, ktorý Danko vytuneloval aj so svojou rodinou. Akú on má kvalifikáciu, aby bol predsedom Dozornej rady Východoslovenskej distribučnej?! Akú má kvalifikáciu? Dovolili ste, aby jeho kamarát Haťapka bol predsedom Dozornej rady Stredoslovenskej distribučnej. Akú má na to kvalifikáciu? Aby pani Milučká bola predsedníčkou Dozornej rady v Západoslovenskej distribučnej. Z uznesenia vlády ste urobili zdrap papiera. Uznesenie vlády, ktoré hovorilo o tom, že máte obsadzovať miesta politických nominantov, nie, pardon, politických, máte ich, obsadzovať zástupcov štátu transparentne a s dôrazom na odbornosť.
Ešte aj predseda parlamentu Danko, nebudem mu dnes hovoriť kapitán, tak predseda parlamentu Danko sa na tlačovej preriekne, viete, tí naši nominanti, oni tam prišli až tesne niekedy v decembri, lebo tie výberové konania, viete, teraz my sme museli tie výberové konania tak ako robiť. Robiť naoko výberové konania, aby nakoniec z toho osudia vypadli tie správne žreby. Vy ste si zo štátu urobili súkromný majetok. Vliezli ste nám do špajze, vykradli ste jednu a teraz nám chcete zobrať druhú. Vy sa bez hanby tu ešte verejne nás pýtate, či vám podporíme zrušenie dlhovej brzdy. Vykradli ste jednu špajzu, teraz nemáte na diaľnice a chcete, aby sme vám dovolili, že môžete kradnúť z druhej. Ale to sú naše prachy a my si ich zoberieme späť. A ja vás vyzývam, aby ste si vstúpili do svedomia. Nestačilo vám 27 rokov v politike? Za 27 rokov vašeho pobytu v politike, viete, čo sa stalo? A vždy v každej jednej vláde bol buď Fico a jeho SDĽ-ka alebo SMER, alebo tam bola SNS-ka a Danko, alebo tam bol Bugár so svojou politickou stranou, jednou alebo druhou. Čiže traja ľudia, ktorí nám dnes vládnu, sú zodpovední za tých 27 rokov. A, pán premiér, ja sa vás pýtam, či viete, či si uvedomujete, čo ste urobili so Slovenskom.
Slovensko začínalo po novembri s majetkom 40 mld. eur. Dnes nemáme majetok štátu de facto žiadny, sme na nule. Začínalo s dlhom de facto nulovým, dnes máme dlh 42 – 43 mld., okej, 40 mld. a máme dlh na infraštruktúre, na cestách, rozbitých cestách, železniciach, plus-mínus ďalších 20 mld. eur. Čiže výsledok vašej práce, vášho zlepenca Fico, SNS, Bugár. Sto miliárd eur ste zobrali ľuďom tejto krajiny.
Za 27 rokov sa narodilo o 534-tisíc menej detí, ako by sa rodilo, ak by nám naďalej pokračovala pôrodnosť roku ´89. Ja som tzv. Husákove dieťa a mnohí z vás, ktorí sme tu štyridsiatnici a na Slovensku, sú Husákove deti. To boli deti, kedy sa v sedemdesiatych rokoch rodilo plus-mínus 120-tisíc detí ročne. Tieto deti, Husákove deti mali svoje deti práve v prvej dekáde tohto tisícročia alebo tohto storočia. A pozrite sa, aká tragédia sa stala. Hoci nás bolo 120-tisíc ročne, v prvej dekáde tohto tisícročia sa rodilo 55-tisíc detí ročne, ale to je posledných 25 rokov. Za to obdobie sa nám nenarodilo 500-tisíc detí, ktoré nám budú strašne chýbať. Vy ste dovolili Slovensko rozkradnúť, vytunelovať a hocijakých darmožráčov, Bašternákov tu dlhodobo kryť a ešte bez hanby bývať v ich byte a tváriť sa, že to je trhový nájom, 2650 eur, hoci keď si ťuknem do Googlu, tak vidím, že trhový nájom za ten váš byt je 7500 eur. Nič iné to neznamená, že od Bašternáka beriete 5-tisíc eur každý mesiac úplatok a bez hanby to robíte už piaty rok.
Sto miliárd eur dlhu, ktorý ste napáchali tým, že ste rozpredali majetky. Lebo keď tu obviňujete niekoho z privatizácie, v prvom rade sa bavte s pánom Bugárom, lebo bez jeho hlasov by žiadna privatizácia neprešla. Keď tu obviňujete niekoho z toho, že nám tu dnes zvyšuje ceny energií, tak sa pozrite do svojich radov, lebo vy ste mali možnosť sa správať ako dobrý hospodár a za nulový úrok si požičať peniaze a odkúpiť späť podiely, keď ich predával Gaz de France a Ruhrgas a takisto Enel. Len ste to neurobili a tvárili ste sa, že ten problém alebo tá ponuka nie je možná a ste sa takisto ako pri energiách sedem týždňov tvárili, že to nie je problém, nič sa nedeje, až to kúpili vaši kamaráti. Všetkými vašimi krokmi, ktoré ste urobili, ste spoločne tento triumvirát strán, ktoré som pomenoval, ste okradli slovenských občanov o 100 mld. eur. Sto miliárd eur deleno 5,4 milióna je 20-tisíc, necelých 20-tisíc eur na osobu. Každý z nás vie, koľko dlho bude musieť sporiť, aby si odložil 20-tisíc eur. A to hovorím nie o dospelých ľuďoch, to hovorím o osemtýždňovom bábätku, ako o osemdesiatročnej starenke.
Čiže prvý hriech, ktorý ste spáchali v energetike, bol ten, že ste doslova roztrhali uznesenie, platné uznesenie vlády, ktoré bolo schválené za Radičovej vlády aj na náš popud, aby do predstavenstiev a dozorných rád energetických spoločností boli dosadzovaní odborníci a hlavne transparentnými výberovými konaniami. Vy ste si z toho urobili svoj vlastný majetok, svoje vlastné léno, dosadili si tam neschopných ľudí, ktorí majú, mnohí, plat, nieže mnohí, väčšina z nich, zasadajú šesťkrát do roka a berú 12-tisíc eur ročne. Čiže majú za jedno jednodňové zasadnutie 2-tisíc eur plat, za to, aby strážili záujem ľudí. Nedali ste tam odborníkov, dali ste tam svojich politických pucipajtášov, môžem hovoriť. Aj posledná nominácia pána Bugára JUDr. Andrea Vitkóová, keď si pozrieme, že akú má kvalifikáciu, no, že je v predsedníctve MOST-u – HÍD. Čiže nielen SMER, nielen SNS, aj MOST – HÍD si povedal, že to je zaujímavý válov, kde treba tých svojich ľudí poslať, bez ohľadu na ich kvalifikáciu a schopnosti. A presne tak to dopadlo. Ak by ste sa tam neulakomili pri týchto nomináciách, mali by ste tam schopných ľudí, ktorí by vás upozornili na problém, ktorý hrozí, keď vás nevedel upozorniť pán Tomáš, keď vy ste si nechceli všímať problémy ľudí, a nebola by dnešná mimoriadna schôdza. Čiže keď niekto zodpovedá, za to, že sa dnes táto schôdza deje, tak ste to v prvom rade vy, že ste sa ulakomili a 40 ľudí ste tam dosadili bez toho, aby ste pozerali na ich odbornosť, a robili ste iba alebo urobili ste si z toho iba teplé fleky.
Kľúčová vec a vaša obhajoba je však v tom, čo som povedal. Hovoríte, okamžite, ako sme sa o probléme dozvedeli, tak sme začali konať. Ja vám následne prečítam zrejme všetky články a state, v ktorých sa spomína a ktoré sú dôkazom toho, že ste opäť hrubo klamali. Tak ako pri babičke, tak ako starodôchodcom, tak ako ľuďom v nebankovkách, ako zdravotným sestrám, tak takisto ste klamali aj v tomto prípade. Mám tu asi stovku článkov, v ktorých sa hovorilo o tom, že ste o tom dlhodobo vedeli.
Myslím si, že najlepšie v tejto situácii bude, aby, keďže je to váš kľúčový dôkaz, tak aby sme si niektoré z týchto článkov prečítali.
Pán predsedajúci, keď budem čítať nejaký článok, ktorý bol uverejnený v novinách, to je vizuálna pomôcka? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Kľudne môžte čítať, čo chcete, pán...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Čiže pôjdem do poradia chronologicky, 29. septembra Andrej Danko v TA3 s redaktorom Norbertom Dolinským. Pýta sa redaktor: "To znamená, nepôjdu ceny hore, povedané jednoduchou rečou?" Andrej Danko, predseda Národnej rady: "Ešte raz, to ani nie je možné v regulovaných odvetviach, aby to prešlo."
Keď minister hospodárstva Žiga v TA3 12. októbra hovorí o TPS, to je sadzba, o ktorej budeme hovoriť ďalej, to je tarifa za prevádzku systému, tak verejne sľubuje, "chceli by sme túto cenu znížiť", tarifu za prevádzku systému. V skutočnosti narástla o 14 percent.
Prvého 12., 30. novembra ÚRSO vystavuje rozhodnutia pre všetky energetické spoločnosti, pre distribučky a my sme si napríklad v opozícii na základe týchto rozhodnutí urobili prepočty, ktoré sme následne zverejňovali. Čiže dobre, ja by som predpokladal, že premiér bude mať ľudí a bude mu natoľko záležať na tom, čo si napíše v decembri na bilbordy stabilné ceny energií, že nechá si prepočítať, čo to teda to ÚRSO, aké rozhodnutia zverejnilo. Dobre, beriem, možno sa niekomu nechcelo, alebo pán Tomáš mal inú prácu. Tak hneď nasledujúci deň to za vás urobilo Združenie dodávateľov energií. Združenie dodávateľov energií nie je len tak hocikto, to sú združení najväčší dodávatelia energií a jeden z tých dodávateľov energií je aj štátny podnik SPP, takže nebolo by fér podceňovať niečo alebo Združenie dodávateľov energií ako teda profesijnej organizácie odborníkov na problematiku energií. Čiže vtedy 1. 12. zverejňujú konkrétne prepočty konkrétnych životných situácií rodín a kde doslova konštatujú, "domácnosti na západnom Slovensku s ročnou spotrebou 26-tisíc kilowatthodín, ktorá využíva dvojpásmovú tarifu s vykurovaním na elektrinu DD3, konečný účet porastie o viac ako 13 percent. Odberateľ si tak v praxi priplatí o zhruba 343 eur.
Prvého decembra, portál energie.sk,pucipajtášov zverejnené samozrejme aj v agentúre TASR, aj v denníku SME. V denníku SME máte konkrétne článok Domácnosti vraj ušetria na elektrine, neplatí to pre všetky. Máte citácie priamo predsedu tohto združenia Michala Hudeca, ktorý doslova prepočítava každú jednu tu nejakú skupinu odberateľov a hovorí napríklad: "Vyššie ročné platby za elektrinu však čaká aj veľa domácnosti, ktoré na elektrine len varia a pečú. Tu nie je zvýšenie až také markantné, cena elektriny im stúpne o viac ako 11 eur."
Denník Nový ČAS, Predpoveď Združenia dodávateľov energií, 2. decembra, znova rozobraté iným spôsobom, znova presne to isté, porovnávania východného, stredného, západného Slovenska. Agentúra TASR, opäť 2. decembra, opäť rozobraté poplatky, porovnanie od Združenia dodávateľov energií, pýtajú sa, prečo je rozdiel v distribučných sadzbách stredoslovenskej, východoslovenskej a západoslovenskej 27 eur, 7,7 eur, 11,1 eura. Upozorňujú, že nie je pravda, že domácnosti ušetria, že mnohé domácnosti budú platiť viac.
Piateho decembra televízia TA3, redaktorka Stránková-Venzlová: "Od nového roka budú za vodu platiť všetci, teda aj tí, ktorí sú na distribučné siete síce napojení, no vodu reálne neodoberajú. Vodárenské spoločnosti zavádzajú tzv. dvojzložkové ceny a reagujú tak na vyhlášku, ktorá začne platiť od 1. januára." Píšu o tom, že budú ľudia platiť, alebo v tom rozhovore ďalej, 9 eur, brali zrejme Bratislavskú vodárenskú, 9 eur za vodomer, keď púšťajú vodu dovnútra, 9 eur za vypúšťanie vody do kanalizácie. Čiže 5. decembra na televízii TA3 ste boli upozornení, že ceny vzrastú a ľudia budú platiť viac a budú platiť za vodomer.
Desiateho 12., 10. decembra Hospodárske noviny hovoria: "Poplatok za vodomer je fáma. Cena vody sa v priemere nezmení, tvrdí úrad." Čiže následne po piatich dňoch nechávate hovoriť Holjenčíka bez toho, aby ste si ho skontrolovali, arogantné vety. Ďalej: "Úrad pre reguláciu sieťových odvetví s poľutovaním konštatuje, že čoraz viac Slovákov sa v poslednom čase stáva obeťou dezinformácií šírených zástupcami spotrebiteľov o zavádzaní tzv. poplatku za vodomer. Dôrazne sa ohradzujeme voči termínu poplatok za vodomer." Čiže Holjenčík miesto toho, váš Holjenčík, váš dlhoročný chránenec, desaťročný chránenec v tomto úrade, klame ľudí a poplatok za vodomer odmieta nazvať poplatkom za vodomer a stále chce sa tváriť, že iba všetko pôjde dole. V tom istom čase sľubuje, že cena elektriny na Slovensku klesne o 4,3 %, cena plynu o 2,6 % a cena vody bude plus-mínus rovnaká.
Dvanásteho 12. denník Pravda, myslím si, že mali by ste mať k nemu dosť blízky vzťah, nadpis článku Nižšie účty za energie, domácnosti ušetria 100 eur, a hovorí sa tam presne to, čo som teraz následne hovoril, ako Holjenčík teda hovorí, že bude 4,6-percentný, 2,6-percentný pri plyne a pri teple 6-percentný pokles cien energií. Následne však rozoberajú v článku to, na čo upozorňovalo Združenie dodávateľov energií, že sa to zrejme nebude týkať všetkých a budú domácnosti, ktoré výrazne viacej budú platiť. Boli ste naďalej hluchí.
Trinásteho decembra 2016, Ceny energií klesajú, na Exprese. Najprv redaktorka hovorí o tom, čo povedal Holjenčík, následne cituje kolegu Galeka, nevidím ho, vidím ho, následne cituje kolegu Galeka, nieže cituje, dáva jeho repliku z tlačovej konferencie: "Pretože mnohé položky, ktoré vstupujú do cien elektriny, sa, naopak, zvýšia a pocítia to naozaj až pri tom konečnom vyúčtovaní. Hovoríme hlavne o platbách za ističe, ktoré narástli niekoľkonásobne". Rádio Expres, opäť zrejme Erik Tomáš mal iné starosti a nepočúval.
Trinásteho 12. váš denník Pravda, vám blízky denník Pravda: "Na elektrine ušetria všetci, tvrdí šéf regulačného úradu. Najprv rozoberajú jeho tvrdenia, následne dopĺňajú tvrdenia kolegu Galeka z SaS, ktorý si myslí, že "nie všetky domácnosti v budúcom roku na energiách ušetria. Podľa poslanca Galeka je taktika ÚRSO založená na princípe, kedy už niekoľko rokov po sebe ohlásia zníženie koncových cien. Zabudli však dodať, že iba niektorým, navyše, až po tomto oznámení zverenia ďalšie zložky ceny, ako je napríklad tarifa, v ktorej sa skladáme na podporu elektriny vyrobenej z domáceho uhlia či obnoviteľných zdrojov, uvádza Galek s tým, že práve táto cena má na budúci rok opäť vzrásť. Nové nastavenie cien totiž trestá práve tých, ktorí majú dlhodobo nízku spotrebu, no z pohľadu prevádzky si nemôžu dovoliť zníženie hodnoty ističa. Práve vďaka tejto zmene dôjde napríklad v bytových domoch, kde majú silnejšie ističe trebárs kvôli výťahom,k takmer 7-násobnému nárastu platieb za elektrinu. Lepšie na tom nebudú ani prevádzky, kde si kúria tepelným čerpadlom. Iba platba za 80-ampérový istič sa im zvýši zo 115 eur ročne na viac ako 2500 eur. Rovnako dopadnú chalupári." Vo vašom denníku Pravda 13. decembra.
Trinásteho decembra Slovenský rozhlas, redaktor Barborák, odpovedá v tom spote Michal Hudec zo Združenia dodávateľov elektriny v žurnáli na obed: "Viac ako polovici domácností cena elektriny stúpne." Trinásteho decembra. Pán premiér, počúvate? "Týka sa to hlavne domácností, ktoré majú vyšší ročný odber, to znamená, že buď elektrinou vykurujú, alebo majú tepelné čerpadlo, bazén. Už sa to začína (zaznievanie gongu) pri ročnom odbere viac ako dve megawatthodiny, čo je priemerný odber slovenskej domácnosti. Naopak, na východnom Slovensku sa veľká časť nákladov na distribúciu presúva do fixu, čiže tam utrpia hlavne domácnosti s najmenšími odbermi." Pán premiér, Slovenský rozhlas 13. decembra vás upozorňuje, odborník na energetiku zo združenia, v ktorom je SPP, že na východe utrpia na ceny energií domácnosti s najmenšími odbermi. To sú práve tí, o ktorých ste hovorili v tom programovom vyhlásení, že chcete chrániť tých chudobných a slabých, ktorí trpia energetickou chudobou, tie zraniteľné domácnosti, 13. decembra to počujete aj na Úrade vlády v rozhlase, v žurnáli a vy na nich stále kašlete.
Trinásteho decembra Televízia Markíza, hlavné správy, hovorí tam Jozef Holjenčík: "V elektrine poklesne náklad v roku 2017 oproti roku 2016 zaplatený koncovým odberateľom o 4,3 percenta. V plyne zaplatí odberateľ v domácnosti menej o 2,6 percenta." Aká bola skutočnosť? Dnes všetci vieme. A dnes hovoríte, čuduj sa svete, že chcete vrátiť ceny do roku 2016. Nie, verejne cez vášho človeka ste sľúbili, že ceny elektriny budú o 4,3 % nižšie a tým pádom si ľudia zaslúžia o 4,3 % nižšie ceny elektriny, ako boli v roku 2016. Takže pánboh vás ochraňuj pred tým, ak teraz spravíte kulehu na ľuďoch a dosadíte ceny iba z roku 2016, lebo pri spotrebe elektriny na Slovensku to vychádza, že by ste ich znova okradli o ďalších 150 mil. eur, ak by ste nedali ceny o 4,3 % nižšie, ako hovoril šéf úradu, že si to môžme dovoliť kvôli poklesu trhovej ceny a kvôli poklesu distribučných poplatkov. Na konci redaktorka hovorí: "Úrad zdôrazňuje, že ide o priemerné hodnoty, ktoré sa môžu v jednotlivých tarifách líšiť. Trvajú však na tom, že ceny sa oproti súčasnosti znížia."
RTVS, to je Slovenská televízia, pán premiér, Správy a komentáre, redaktora Marta Jančkárová, má tam znova ako hosťa Michala Hudeca, šéfa Združenia dodávateľov energií, ktorý hovorí: "Na západnom Slovensku viac ako polovici domácností cena elektriny stúpne." A, pán premiér, vy ste stále 13. decembra aj po Správach a komentároch hluchý. "Myslíme, koncová cena a týka sa to hlavne domácností, ktoré majú vyšší ročný odber. Naopak na východnom Slovensku utrpia hlavne domácnosti s najmenšími odbermi." Znova tie zraniteľné domácnosti, ktoré ste sa zaviazali v programovom vyhlásení aj s Bugárom a Dankom chrániť, vás upozornili v Správach a komentároch a vy ste sa na nich znova vykašlali. Bolo desať, jedenásť dní do Vianoc, vy ste sa na nich vykašlali, vy ste ich zradili. Následne pán Holjenčík, v tejto relácii sa takisto nachádzal, hovorí: "Odporúčam teda všetkým odberateľom, aby si zvážili, či majú taký istič alebo či je hodnota ističa alebo rezervovanej kapacity na vstupe alebo na odbere na mieste zodpovedajú skutočne reálnemu odberu, to znamená, či nie je predimenzovaná." Marta Jančkárová sa pýta: A ako to zistia? Holjenčík hovorí: "Podľa skutočne odobranej elektriny, množstva elektriny za uplynulé obdobie a určite mu radi poradia aj dodávatelia, či zodpovedá hlavný istič tomuto odobranému množstvu, alebo odporučí mu ho vymeniť. Určite každý dodávateľ mu to rád posúdi." Marta Jančkárová sa pýta: "A je na to ešte čas?" – 13. decembra, 17 – 18 dní pred tým, ako začali platiť nové ceny – "a je na to ešte čas, lebo však tie nižšie ceny elektriny majú platiť už o necelé tri týždne?" Jozef Holjenčík, váš Jozef Holjenčík, váš chránenec: "Čas je na to, času na to bolo dostatok a je dostatok, nakoľko vyhlášku úrad schválil, platí teda viac ako tri mesiace, teda už si ľudia mohli, sa s tým rozberať, alebo zaoberať a čo sa týka...", tri bodky, neviem čo. Chápete, čo hovoril Holjenčík? Že babička, ktorá má záhradku na východnom Slovensku pri Svidníku, si mala čítať vyhlášku ÚRSO, ktorú nájde zavesenú na ÚRSO?! Aj ja som ju mal tam problém nájsť po piatich minútach. A má rozumieť stostranovej vyhláške odborných vzorcov, grafov, paragrafov, z ktorého sa nevysomári špecialista?! Nevysomáril sa nikto z vás, lebo ste povedali, že ste museli čakať až na rozhodnutia do novembra a ešte aj na tie ste sa vykašlali. Čiže Holjenčík ako šéf úradu, ktorý má chrániť tých najzraniteľnejších a má strážiť práveže ľudí pred tými zlými privatizérmi, hovorí, že tá babička s tou záhradkou, že ten deduško s tou garážou, že tí ľudia v tom vchode, kde ich je päť, šesť, sedem, osem a nikto z nich nie je energetik, tak si majú naštudovať vyhlášku, ktorá má sto strán a v ktorej sa vyznajú naozaj tí najlepší špecialisti, a nikto z nich si to nevie prepočítať, čo to vlastne bude znamenať, lebo až z tých rozhodnutí viete reálne ceny. Hentam je iba cesta, akou sa vydá tá cenová regulácia. A tento človek v Správach a komentároch toto hovorí a vy ste ho na druhý deň ráno nevyhodili z toho úradu. Vy ste ho tam naďalej ďalších 18 + 18, 36 dní kryli, až kým ste začali konečne sa ozývať iba preto, lebo vás ľudia zasypali s faktúrami, ktoré nám posielali.
Marta Jančkárová sa následne na túto obludnosť, čo pán Holjenčík hovorí, sa ho pýta: A kde si mohli nájsť tú informáciu o tom? A Holjenčík hovorí: "Informácia je zverejnená vo webovom sídli úradu, je v Zbierke zákonov, to znamená, že mali dostatok priestoru všetci." Čiže babičky, dedkovia aj všetci ostatní. "Aj dodávatelia ich upozornili na túto skutočnosť, že sa budú meniť tarifné štruktúry. A, samozrejme, pokiaľ je dobrý dodávateľ, si váži svojho odberateľa, tak mal možnosť mu túto informáciu povedať a takisto aj odberateľ mal možnosť túto informáciu nájsť na webovom sídle úradu." Obludnosť, arogancia a tohto človeka, ktorý mal chrániť tých slabých, ktorým vy ste sľúbili ochranu v programovom vyhlásení vlády, v kľúčovej vete programového vyhlásenia vlády, ste tam nechali, aby konal v prospech bohatých a silných, nie tých slabých a najslabších.
Marta Jančkárová, redaktorka, následne mu na to hovorí: No a čo hovoríte na argument Združenia dodávateľov energií, ktoré tvrdí, že tie ceny možno klesnú len v priemere, teda stále hovoríme o cenách elektriny, lebo napríklad na západnom Slovensku, najmä tam, kde je v domácnosti vyššia spotreba, budú tie ceny niekoľkonásobne vyššie? Holjenčík: "Nebudú niekoľkonásobne vyššie. Na Slovensku máme viac ako 40 dodávateľov, nie všetci sú združení v Združení dodávateľov elektriny. To je za prvé. A za druhé, čo sa týka ľudí alebo odberateľov s vyššou spotrebou, platí to, čo som povedal na úvode, že je namieste, aby si zvážili, či skutočne tarifná štruktúra alebo sadzba, do ktorej sú zaradení, zodpovedá ich reálnemu odberu a možno si ju zmeniť." Čiže stále hovoril iba o tom, ľudia si majú pomeniť ističe, lebo však mali v septembri zverejnenú vyhlášku. Takéhoto arogantného úradníka som ešte na Slovensku nevidel a vy ste ho chránili do poslednej kvapky krvi.
Rovnako 13. decembra agentúra SITA, to znamená, že následne to išlo do všetkých ďalších médií, píšu: "Slováci ušetria na plyne, vode a teple desiatky eur... Holjenčík: V tarife D1, čo sú malé byty so spotrebou do tisíc kilowatthodín, ušetrí v budúcom roku doslova každý odberateľ. Priemerne to v rámci celého Slovenska bude medziročná spotreba či úspora 31 eur." Stále ale nehovorí to, na čo ho upozorňuje Združenie dodávateľov energií, profesná organizácia, na čo ho upozorňujeme my ako opozícia, na čo ho upozorňujú zúfalí ľudia, ktorí sa v problematike vyznajú, energetici, ktorí vedia čítať vyhlášku, vedia čítať rozhodnutia a vedeli si vypočítať, aké budú mať nové účty.
V tom istom článku agentúra SITA zároveň píše o opozičnej strane SaS, zase znova citujú Karola Galeka, kde znova hovorí o tom, že "zabudli dodať, že iba niektorým sa cena zníži a ešte ani neni definovaný posledný, tarifa za prevádzku systému, ktorá následne tú cenu upraví". Znova hovorí príklad o tom, že napríklad tí, čo kúria tepelným čerpadlom zaplatia ročne namiesto 115 eur za istič 2500 eur. Opäť z vašej strany plná ignorancia. Neviem, či vám teraz kolega Gál prišiel vyjadriť úprimnú sústrasť, ale myslím si, že bolo by to namieste. Za tejto situácie by som kapituloval na vašom mieste.
Trinásteho decembra RTVS – Domácnosti by mali na energiách v budúcom roku ušetriť. Znova tam hovorí Michal Hudec zo Združenia dodávateľov energií, znova upozorňuje, nebudem to opakovať, západné Slovensko, východné Slovensko, najzraniteľnejší budú platiť výrazne viac a vy ste stále, stále hluchý. Znova citovaný opozičný politik: "Práve kvôli ističom, ktoré si tam musí tento bytový dom držať, im platby za elektrinu za spoločné priestory stúpnu 7-násobne." Hlavné správy RTVS 13. decembra, na Luciu, jedenásť dní pred Vianocami, kašlete na nich, stále na nich kašlete.
Portál energie, špecialista, ktorý by v prvom rade samozrejme mal čítať ako domáce čítanie minister hospodárstva pán Peter Žiga, 13. 12. rozoberá dopodrobna celú túto problematiku, znova cituje Karola Galeka, ktorý upozorňuje na chalupárov či domácnosti s nízkou spotrebou. Zároveň hovorí: "Takto nastavenou cenou sa stráca motivácia ľudí šetriť." Opäť hovorí o 7-násobnom zvýšení platieb v bytových domoch. Vy ste stále hluchý, váš minister hospodárstva je stále hluchý.
Trinásteho decembra na Luciu denník SME píše o tej istej problematike. Tlačová správa, opozičná z 13. decembra. Hospodárske noviny 13. decembra – Ako vidia tento rok odborníci trh s elektrinou. Denník Plus jeden deň 14. decembra, deň po Lucii: "Lacnejšia elektrina? Nie pre každého, nie všetky domácnosti koncové ceny elektriny v budúcom roku potešia. Domácnosti pripojené do sústavy Západoslovenskej distribučnej si priplatia výrazne v prípade, ak používajú elektrinu na vykurovanie, tvrdí združenie, ktoré zastupuje 13 dodávateľov elektriny a plynu. Väčšine odberateľov náklady na elektriny stúpnu. Čísla na mape ukazujú, o koľko. Nájdite si svoju tarifnú skupinu a podľa toho zistite, čo vás čaká v budúcom roku." Štátny regulačný úrad toto porovnanie, dokazujúce rast ceny pre mnohé domácnosti, komentuje svojsky. Znova ÚRSO a Holjenčík: "Každý odberateľ si môže nájsť iného dodávateľa, ktorý je preňho výhodnejší, je to na rozhodnutí každého odberateľa." Chápete čo ste nechali rozprávať Holjenčíka, vašeho chránenca? A tvárili ste sa, že nepočujete, že ste hluchý, slepý, že nevidíte. "Každý odberateľ si môže nájsť iného dodávateľa, ktorý je preňho výhodnejší, je to na rozhodnutí každého odberateľa." Arogantná, hlúpa, sprostá odpoveď zraniteľným odberateľom. V tejto problematike tých účtov, ktoré posielate do domácností, sa vyzná možno každá stá domácnosť, však tam je 15 položiek. Jak tí ľudia majú z toho vedieť, čo presne sa im oplatí, neoplatí, ako, kde, kto im dá akú druhú ponuku? Zároveň ÚRSO, Holjenčík dá svojimi rozhodnutiami presné mantinely a určí, že za trojfázový istič sa bude platiť trikrát, a necháte ho rozprávať, že vlastne tí ľudia sú iba neschopní, že si nevymenia dodávateľa. Prešli by od jedného k druhému a účtoval by im znova trikrát za ten istič, lebo im to Holjenčík v rozhodnutí tak prikázal. Prišli by k tretiemu a znova by platili trikrát za ten istič, lebo tam majú cirkulárku a raz do roka si popilujú drevo na tom dome na dedine. A vy necháte arogantne Holjenčíka tvrdiť, že si môžu zmeniť dodávateľa elektriny, plynu, vody. Trúbku si majú natiahnuť asi na tú vodu novú. Čiže to bol denník Plus jeden deň 14. decembra. Reagovali ste 17 + 18, za 35 dní po tomto upozornení, konkrétne trebárs v tomto denníku.
Veľmi dobrú prácu, a musím pochváliť, v tomto odmakal si denník Pravda. To bola séria článkov, kde išli naozaj do hĺbky, rozoberali. A ináč v tomto denníku Plus jeden deň tam bola konkrétna tabuľka, mapka, odmakané. Že to nebolo o tom, že treba čítať písmenká, stačilo pozerať grafy, tabuľky a pochopíte, že, pozor, tu je prúser. Lenže vy ste mali zrejme iné záľuby a nesledovali ste a nechránili ste záujem ľudí.
Denník Pravda 14. decembra, nadpis Zlacnenie elektriny závisí od ističov. Dlhý článok, rozobraté, veľmi dobre spracované. "Rozdiel v platbách medzi jednofázovým ističom jedenkrát dvadsaťpäť ampérov a trojfázovým ističom trikrát dvadsaťpäť ampérov bude po novom viac než 100 eur." A vy ste boli hluchý, pán premiér. Však to je váš bývalý komunistický denník. Vy ste boli hluchý k vašim vlastným novinám. "Poplatok za ističe sa strojnásobí, čo má podľa Holjenčíka fyzikálnu logiku." A teraz počúvajte: "Jeden istič, jedna fáza, tri ističe, tri fázy stoja samozrejme trojnásobok jedného ističa." Áno, pri zavedení do tej domácnosti vás to stojí trojnásobok, keď tam dáte tri káble, namiesto jedného, zjednodušene povedané, ale potom elektrárne nemajú väčšie výdavky s tým, že máte trojfázový istič alebo jednofázový istič. Len niekto si tu vymyslel kulehu, ako okradnúť ľudí a tuto pán premiér, predseda vlády tento podvod kryl a kryl ho 50 či 49 dní, 49 dní minimálne, odkedy boli tie prvé články, o ktorých hovorím, zverejnené.
Ďalšie v Pravde v tomto článku máte napísané 14. decembra: "Malé podniky, jasle, sociálne ustanovenia, ktoré nemajú predstavu, ako sú pripojené, aké majú rezervy, chceme ich donútiť, aby si to skontrolovali, lebo si môžu znížiť koncové náklady, ak tomu budú venovať pozornosť." Čiže pán Holjenčík hovorí, že vlastne novým rozhodnutím cenovým chce donútiť jasle, sociálne ustanovizne, ešte doslova je schopný pomenovávať tie ustanovizne, sociálne zariadenia, že on ich chce vlastne donútiť, aby si skontrolovali ističe. Čiže nie osvetou, že povedať, že: tak, ľudia, počúvajte, robí nám to v energetickom systéme nejaký problém, keď máme trojfázové a neodoberáme koľko by sme mali, viete, možno by sme mohli niečo ušetriť, alebo tí zlí privatizéri by mohli ušetriť, pome si to v priebehu tohto roka 2017 upratať, toto je návod a, pozor, pozor, od budúce roka od januára bude problém. Tuto vám premiér teraz vybavil tohto výrobcu OEZ, či jak sa volajú na Orave, vybavil vám špeciálnu cenu na tie nové ističe, vláda vám na ne prispeje polovičku, pome si ich vymeniť, ako Slovenská republika ušetríme, budeme sa mať lepšie a premietne sa nám to do nižších cien elektriny na budúci rok. Toto by som považoval za fér prístup. A čo vy ste spravili? Vy ste išli učiť tých ľudí vyššími faktúrami, trsteničkou ste išli vzdelávať ľudí, že im najprv vyšľaháte prsty a potom, aby v infarktovom stave si išli vybavovať nové ističe. V situácii, keď panika, keď dostanú tí ľudia preddavky, aby teraz utekali a naháňali elektrikárov, ktorí budú robiť drahoty, lebo budú mať toľko roboty, že nebudú stíhať, lebo tento problém sa týkal každej jednej domácnosti, ktorá má trojfázový istič, v rodinných domoch je to 95 % domácností, dnes sa dávajú trojfázové ističe aj na varné platne do bytov. Jednoducho je to de facto štandard, je stabilnejšia tá energetická sústava, ale niekto si vymyslí, že ide urobiť biznis, ide trsteničkou vzdelávať ľudí, a vy takého človeka ste kryli napriek tomu, že ste boli aj toho 14. decembra na to upozornený.
Pätnásteho decembra agentúra SITA – Tarifa za prevádzkovanie systému stále trápi ceny elektriny. Znova, ak by pán minister hospodárstva vedľa vás nerobil svoje kšeftíky a staral sa o ľudí, mohol si aspoň tento článok prečítať. Pätnásteho decembra špecializovaný portál energia.sk: "K nákladom domácnosti na distribúciu elektriny v roku 2017. Združenie dodávateľov energií vydalo 1. decembra tlačovú správu, v ktorej na príklade piatich reálnych odberov elektriny v domácnostiach poukázalo na podstatné zvýšenie koncovej ceny elektriny od roku 2017 na západnom Slovensku. Nakoľko téma vyvolala doplňujúce otázky širšej verejnosti a užšej odbornej komunity, rozhodli sme sa preukázať správnosť svojich záverov na vysoko reprezentatívnej štatistickej vzorke viac ako 250-tisíc reálnych zákazníkov odberateľov elektriny v domácnostiach." Chápete, pán premiér? Združenie dodávateľov energií vám dalo príklady na reálnej vzorke 250-tisíc domácností, do ktorých toto združenie dodáva elektrinu, dávali vám presne prepočty, po pätnástich dňoch vám znova išli obhajovať tie prepočty, vy ste na nich kašlali a kašlal na nich aj minister hospodárstva, ktorý sedí teraz vedľa vás a baví sa tam s podpredsedom parlamentu. Počúvajte, pán minister Žiga, aspoň teraz, toto je vaše svedomie!
"Máme zato, že výpočet dopadov novej štruktúry distribučných taríf a nových cien za distribúciu uplatňovaných od roku 2017 inak ako na prípadoch reálnych koncových zákazníkov, teda napríklad použitím údajov o priemernom objeme distribúcií v jednotlivých tarifách nemusí mať dostatočnú a správnu výpovednú hodnotu." Ešte vám to napísali jemne, že Holjenčík jednoducho klame, keď tu hovorí o priemere, lebo ľudia nie sú priemer, ľudia nie sú číslo. To nie je o tom, že keď si Fico dá na obed v Bonaparte v nedeľu celú hus a niekto druhý v Hornej Dolnej si nedá nič iba lokšu, že obidvaja mali polku husi. To nie je o priemeroch, to je o reálnych ľuďoch, ktorých vy dnes už považujete za čísla a dlhých 49 dní ste považovali za obyčajné čísla, lebo ste nechali hovoriť Holjenčíka, že však bude v pohode, bude raj na zemi, 4,3 % ideme dole. Ale to, že stovkám, tisícom domácností mali účty dramaticky vzrásť, na nich ste sa vykašlali. A upozorňovali vás odborníci na to, upozorňovala vás na to opozícia, upozorňovali vás na to ľudia, médiá, všetci. A vy ste kryli podvod, a preto nemáte byť premiérom! "Tarifná štruktúra distribúcie sa pre domácnosti v roku 2017 zmení a to zásadným spôsobom. Zaniká cenové zvýhodnenie jednej skupiny obyvateľov domácností voči inej, firiem pripojených na úrovni nízkeho napätia." Čiže už z toho, keď si to niekto prečíta, keď už nič iné by nečítal, už z tohto vidí, že čo sa robí. Ahá, že ľudia budú platiť zrazu za pripojenie rovnaké poplatky ako firmy. Však, bože, však to je v rozpore s tým, čo sme si napísali v programovom vyhlásení vlády, to nemôžem dopustiť, však ja som sociálny premiér, ja som si tu vylepil 500 bilbordov po Slovensku, že držíme slovo, garantujeme stabilné ceny energií, to nemôžem dopustiť. Ale čo ste vy robili? Nechcem byť vulgárny, povedal by som, čo ste robili, ale nepoviem to.
V predošlej správe Združenie dodávateľov energií upozornilo, že "Západoslovenská distribučná enormne navýšila cenu variabilnej zložky. Preto bude dopad na domácnosti zásadný. Nižšie ponúkame tabuľkový prehľad" (tabuľky, prepočty, všetko ste mali k dispozícii), "ktorý vychádza z prepočtu budúcoročných cien pre viac ako 250-tisíc domácnosti na Slovensku, ktorým dodávajú elektrinu členovia Združenia dodávateľov energií. Ide o dostatočne reprezentatívnu vzorku s ohľadom na celkový počet domácností na Slovensku". Ja dodávam, aby ste to boli schopní pochopiť, lebo nie priemer, ľudia nie sú priemer, to sú reálne životné osudy. Lebo jednoducho 100 eur je pre niekoho obrovský peniaz, niekedy otázka života a smrti a pre vás je to pár drobných, ako tringelt pri nejakom obede v luxusnej reštaurácii. "Ako z tabuľky vidieť, štatistický priemer, resp. zlacnenie priemernej ceny nemusí mať výpovednú hodnotu z hľadiska väčšiny odberateľov. Nižšie vložený prehľad potvrdzuje tézu predošlého tvrdenia Združenia dodávateľov elektriny, že pre veľkú časť odberateľov v domácnostiach elektrina reálne zdražie a to napriek regulátorom oznamovanému poklesu priemerných cien na budúci rok." Tabuľka konkrétna, celý prepočet. "Cena dodávky, cena služieb dodávateľa pre domácnosti v ostatných rokoch kontinuálne klesá. Zatiaľ však medziročne stabilne rastie cena tarify za prevádzkovanie systému." To je tá tzv. TPS, v ktorej platíme peniaze na alobal, Jánošov alobal, v ktorej platíme peniaze – kde je Chudík? – na jeho slnečnú a podobné elektrárne, ktorí si urobili biznis z ľudí, ktorým to premietajú do cien elektriny. "Preto je legitímne položiť si otázku, do akej miery je vzťah medzi jednotlivými účastníkmi trhu vyvážený? Dodávatelia energií v tejto situácii napríklad na svoje vlastné náklady, na základe zmlúv o združenej dodávke zabezpečujú domácnostiam, ale i ďalším skupinám odberateľov kompletný zákaznícky servis. To v praxi znamená, že okrem iného v prospech prevádzkovateľov distribučných sústav a v prospech OKTE" (to je organizátor trhu s elektrinou, akciová spoločnosť) "zabezpečujú zdarma fakturáciu inkasnej služby, riešenie zákazníckych požiadaviek k reklamácii či osvetu odberateľa. V budúcom roku bude zrejme veľká časť domácností s novými koncovými cenami nespokojná, pričom vysvetľovanie novej štruktúry taríf distribúcie nových cien spočinie opäť na pleciach dodávateľov, hoci nejde o služby, ktoré by dodávateľ sám odberateľovi poskytoval. V procese prípravy regulačných cenových vyhlášok a pri ich pripomienkovaní novely vyhlášky ÚRSO o pravidlách trhu s elektrinou a plynom sa Združenie dodávateľov energií pokúsilo na základe vecne podložených argumentov i právnej analýzy presadiť uplatňovanie odmeny od distribučných sústav a OKTE za inkasné služby a s tým spojené kreditné riziko. Regulačný úrad sa s návrhmi Združenia dodávateľov energií nestotožnil." Inak povedané, to znamená, Združenie dodávateľov energií sú vlastne tí, čo predávajú reálnu elektrinu, reálny plyn, tú komoditu, reálnu vodu do domácnosti. Tí ostatní sú distribútori, čiže oni majú tie vedenia, majú potrubia, majú elektrické káble a tí si vlastne, majú biznis, Holjenčík urobil biznis pre distribučné spoločnosti, premiér ho kryl aj s ministrom hospodárstva, a títo dodávatelia mali potom komunikovať s tými ľuďmi. A preto na to upozorňovali, že to bude taký bordel, taký chaos, že si to jednoducho netrúfajú a zároveň to majú robiť zadarmo, lebo na to jednoducho nemajú žiaden príspevok, a distribútori majú čistý biznis a dodávatelia energií to majú všetko zúčtovať, všetko si odmakať, túto špinavú prácu. A Robert Fico sa evidentne spoliehal, že dodávatelia energií si to odmakajú, ľudia sklonia chrbát jako zvyčajne na Slovensku, pekne krásne zaplatia Fickovi a bude po tom. Ale jednoducho mu to nevyšlo, ľudia sa vzbúrili, začali posielať faktúry a položili ho na lopatky.
Šestnásteho 12., myslím, že to je portál aktuality, Martin Odkladal, je tam zase analytik Baránek. "Podľa Baránka za zlacnenie energií na Slovensku do veľkej miery môže Nemecko a nie vláda či regulátor. Najväčšia európska ekonomika totiž presadzuje politiku obnoviteľných zdrojov, čo tlačí dole cenu elektriny ako komodity. Nízka cena ropy zase tlačí dole ceny plynu. V tomto roku bola elektrina na burze v Lipsku na historicky najnižších úrovniach. Minulý rok, aby sme sa pochopili, keď ľudia platia v priemere za elektrinu ako koncovú cenu, keď si prepočítajú okolo 110 až 150 eur za jeden megawatt, alebo teda 0,11 až 0,15 eura za jeden kilowatt, tak chytím sa tej ceny, tých 110 až 150, to je tá koncová cena, čo ľudia platia, v skutočnosti na trhu samotná tá komodita, tá elektrina stála takto pred rokom 22 eur. Čiže ľudia v skutočnosti platia na Slovensku za elektrinu 5, 6, 7 razy viacej, ako je bežná trhová cena na trhu kvôli práve tým distribučným poplatkom. Ako totiž tvrdí, "štátna regulácia vytvára komplikovaný systém, príkladom môžu byť vzorové všeobecné obchodné podmienky. Človek nemá šancu ich pochopiť, rovnako ako samostatnú faktúru. Tá musí obsahovať veľmi veľa informácií, ktoré sú len naoko dôležité pre zákazníka", približuje. Vyzerá to tak, akoby štát ani nezastupoval samotných spotrebiteľov, ale skôr veľkých dodávateľov na trhu. Časť tarify za prevádzku systému, konkrétne podpora ťažby uhlia v Handlovej, je vraj ťažko odôvodniteľná. Keby išlo len o udržanie zamestnanosti, tak by ju štát vedel zabezpečiť aj za nižší objem prostriedkov. V konečnom dôsledku by daňoví poplatníci ušetrili." Ale znova ste boli upozorňovaní aj na aktualitách.sk 16.12. na hroziace riziká. Ako posledná veta v tomto článku bola: "Ako štátna autorita v sieťových odvetviach, v ktorých neexistuje hospodárska súťaž, bude napriek často účelovej kritike naďalej dôsledne presadzovať rovnováhu medzi záujmami investorov a spotrebiteľov a tiež ochranu zraniteľných odberateľov, odkázal hovorca úradu ÚRSO Radoslav Igaz." Chápete tú aroganciu, pán premiér, ktorú ste kryli? Oni budú presadzovať dôraznú ochranu zraniteľných odberateľov. Tým najslabším ste vystavili stovky, tisíc účtov, kde mali platiť o stovky percent viac.
Devätnásteho decembra ste mali v denníku SME rozobraté štedré dotácie od štátu pre bane a prečo ľudia platia veľa za elektrinu, podrobná analýza pre ministra hospodárstva.
Denník Pravda, už som raz hovoril, že urobili si veľmi dobrú prácu v tomto, článok 19. decembra, 5 dní pred Štedrým dňom, "Prúd zdražie, ističe sa oplatí obmedziť". Prúd zdražie, pán premiér, to sú prvé dve slová nadpisu tohto článku a bol dosť palcovými titulkami. Prvá veta v článku (zaznievanie gongu): "Mať byt či chatu s ističmi trikrát 50 ampérov, má byť od januára priveľký luxus. Ročný poplatok za to..." (Vystúpenie prerušené predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, ak môžem.
Pán poslanec, netelefonujte v rokovacej sále! Pán poslanec Šebej!
Nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
"Ročný poplatok za to, že ľudia majú k dispozícii takýto silný elektrický prúd, môže byť až vyše 300 eur, pritom niekde by stačilo aj istenie trikrát 20 eur, kde bude cena okolo 120 eur." Prvý odsek vašeho de facto straníckeho denníka. Pán premiér, dúfam, že sa vrátite a neschováte sa zbabelo niekam za tú drevenú plentu. Od prvého januára... Ale vzhľadom na to, že to je ozvučené aj vzadu, myslím si, že pán premiér ma bude počuť aj dozadu, takže týmto slovám neutečie. "Od 1. januára budúceho roka budú spotrebitelia platiť trojnásobný poplatok za každé odberné miesto s trojfázovým ističom." Pán premiér, po prečítaní tejto vety vo vašom straníckom denníku ste mali zodvihnúť červený telefón, zavolať pánovi predsedovi parlamentu, že mohol by zadosťučiniť svojim slovám, keď hovoril pred voľbami, ako on bude chrániť odberateľov elektriny, ako bude bojovať proti tým zlým dodávateľom elektriny, tým zlým privatizérom. "Vyšší poplatok za elektrický prúd môže dokonca prevážiť úspory, ktoré domácnosti dosiahnu po zlacnení elektriny, teda znížením ceny za každú odobratú kilowatthodinu. Domácnosti s malým odberom elektriny prevažne v tarife D1 sa však k úspore dostanú, len ak znížia kapacitu ističov. Znížiť hodnotu ističa však nie je jednoduché. Prejsť z troch fáz na jednu odborníci neodporúčajú a so znížením istenia je spojená administratíva aj náklady. Len zaplombovanie odberného miesta stojí 19 eur, k tomu treba pripočítať náklady na revíznu správu, elektrikára, ale aj výdavky na kabeláž v rozvádzači či mimo neho. Náklady na výmenu jedného ističa sa tak môžu vyšplhať na 100 až 150 eur v závislosti od ceny práce v regióne." Čiže znova ste vo vašom denníku boli upozornený na to, aký obrovský problém hrozí, koho sa dotkne, koľko bude stáť to odporúčanie zmeny ističov, napriek tomu ste nekonali a napriek tomu sa dnes nehanbite tvrdiť, že v momente, ako ste sa o probléme dozvedeli, ste okamžite riešili problém.
Dvadsiateho prvého 12. na odbornom portáli energia.sk je článok "ÚRSO predstavil ďalší postup pri riešení energetickej chudoby". Čiže ÚRSO v čase, kedy dodávatelia energií vystavovali nové faktúry a začínali vlastne dávať nové cenníky do obehu, tak ÚRSO v tomto čase si robí konferenciu o riešení energetickej chudoby. Chápete tú absurdnosť? Hovorí tam ÚRSO na tej konferencii, že "koncepcia by preto mala zohľadňovať ekonomickú realitu danej krajiny a nevytvárať ďalší priestor rozpínania chudoby prenášaním nákladov na ostatné obyvateľstvo". Čiže ÚRSO zabezpečí rozhodnutia, ktoré majú preniesť náklady na ostatné obyvateľstvo, majú zaťažiť tých najchudobnejších, majú zlynčovať tých najchudobnejších, majú zobrať tú poslednú radosť tej babičke, deduškovi alebo komukoľvek, kto má záhradku a garáž, majú prinútiť ľudí, aby si nepilovali drevo, aby nešetrili, musia zrušiť cirkulár, lebo inak budú platiť trikrát viacej za istič a zaplatia 150 eur ročne navyše. Čiže toto urobí ÚRSO, na jednej strane jedna ruka a tá istá osoba na konferencii tvrdí o tom, že oni chcú zabrániť rozmachu energetickej chudoby, nemali by sa prenášať náklady na tých najbiednejších. "Medzi najobecnejšie príčiny energetickej chudoby úrad zaraďuje nedostatočný príjem domácností, neefektívny spôsob vykurovania, nedostatočnú izoláciu, uhrádzanie rôznych poplatkov, ktoré nesúvisia priamo s cenami energie, predovšetkým dane, podporné schémy rozvoja obnoviteľných zdrojov, ako generácie a iné politicky motivované rozhodnutia." Čiže ešte raz. ÚRSO káže vodu a víno pije. Chudobným navalí obrovské účty navyše, nechá to na dodávateľov, nech posielajú faktúry a komunikujú s tými ľuďmi, a oni si robia konferenciu o energetickej chudobe, kde hovoria o tom, ako treba chrániť tých najzraniteľnejších. Obludnosť, absurdita, na zvracanie.
Medzičasom prebehnú Vianoce, ale 28. decembra, tri dni pred koncom roka moderátor Jaroslav Barborák sa takisto baví v svojej relácii s odborníkmi, teda či to je už s redaktorom ďalším alebo s, no jednoducho je to viacero, je tam riaditeľ bratislavských vodární napríklad, s viacerými ľuďmi, ktorí sa v problematike vyznajú, a tá relácia sa volá "Od januára zavádzajú vodárenské spoločnosti na Slovensku nový výpočet cien vody". Hneď v prvom odseku je, že v prípade rodinných domov alebo bytoviek sa ceny nebudú líšiť od tohtoročných. Odborník s tým nesúhlasí a podľa neho si môžu ľudia aj priplatiť. Následne celá diskusia v Slovenskom rozhlase sa vedie o tom, že zase znova ÚRSO tu klame, keď hovoria, že vlastne ľudia budú platiť menej pri vode, keďže v podstate všetky domácnosti, okrem naozaj tých naj-naj-najväčších zbohatlíkov, ktorí majú spotrebu nad 1 000 metrov kubických ročne, znova máte ten prepočet tam, čo vám teraz nemôžem ukázať a znova ste mi teda zobrali moje ústavné právo, tak všetky domácnosti mali pri vode zaplatiť viac. Priemerná domácnosť o 7 % navyše a tie najchudobnejšie domácnosti, ktoré najmenej míňajú, práve ten príklad tej chudobnej vdovy, ktorú sme používali ako ilustratívny obrázok, tie mali platiť pri spotrebe 10 kubíkov ročne, čo je reálna spotreba týchto chudobných ľudí, mali platiť o 92 až 98 % viac v závislosti od toho, ktorá je to vodárenská spoločnosť na Slovensku.
Následne prechádzame do januára, kde Hospodárske noviny 9. januára majú článok Ako sa ceny energií znižovali, až sa neznížili. "Veľkej časti domácností totiž podľa prepočtov združenia dodávateľov energií elektrina zdražie. Dôvod je ten, že sa skokovo zvýšila variabilná zložka distribučného poplatku. Výsledkom je, že napríklad na západnom Slovensku zdražie elektrina vyše polovici odberateľov, ktorí v súčasnosti patria do taríf D2 a D5. V stredoslovenskom regióne, aj tu sa však časť domácností musí pripraviť na zdražovanie. Mnohí ľudia, ktorí uverili regulačnému úradu, sa tešia na zlacnenie elektriny, budú v konečnom dôsledku nepríjemne prekvapení, v budúcom roku totiž dostanú faktúry, z ktorých bude zrejmé, že vyhlásenia ÚRSO o zlacňovaní elektriny boli do veľkej miery iba marketingovými rečami, ktorým zjavne ani na úrade neveria."
Ja by som sa, pán predsedajúci, chcel opýtať, že kedy zabezpečíte prítomnosť obžalovaného v tomto prípade.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán kolega, dobre viete, že podľa rokovacieho poriadku nie je nutné, aby sedel tu. Počúvať áno.
Nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Prepáčte, teraz som si nevšimol. Krivé obvinenie, nie obyčajný omyl. (Reakcie z pléna.) Presne tak (zaznievanie gongu).

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Čiže toto bolo 9. januára, Hospodárske noviny.
Jedenásteho januára, teda keď ste nečítali, pán minister hospodárstva a pán premiér, Hospodárske noviny, 11. januára ste si mohli pozrieť príspevok na Markíze Vyššie účty za plyn aj elektrinu. Zlatica Puškárová, či Švajdová, pardon, Švajdová Puškárová hovorí: "Desaťtisícom domácností sa zvyšujú účty za plyn a elektrinu." Patrik Švajda: "Štátny regulačný úrad zdvihol paušály za odberné miesta. V niektorých pásmach až o stovky percent." Pán premiér, správa na Markíze, najsledovanejšie správy, hneď druhá veta, "v niektorých pásmach až o stovky percent", a vy ste naďalej hluchý. Hluchý a slepý a naďalej kryjete podvod. Úrad hovorí o motivovaní ľudí k úspore energie. Politici dávajú ruky preč. "Zálohové faktúry, Tomáš Velecký, "zálohové faktúry v týchto dňoch už rozposielajú plynárne. Hoci plyn ako taký zlacnel, paušály, ktoré platíme bez ohľadu na odobrané množstvo, išli hore. Niekomu až o neuveriteľných 200 percent." Janka Engelerová, odberateľka plynu, hovorí: "Cena plynu síce išla dole, ale mesačná tarifa pre bežné domácnosti sa zvýšila zo 7,75 na 22 eur." Peter Žiga nastupuje na scénu, prvýkrát sa vyjadruje po – koľkých? – tridsaťjedna dňoch plus 11, po štyridsiatich dvoch dňoch sa prvýkrát vyjadruje Peter Žiga k tejto problematike, minister hospodárstva, priamo zodpovedný, sa vyjadruje: "Akým spôsobom určil regulátor ceny za fixné poplatky alebo za iné veci, to je otázka na regulátora." Čiže ako Pilát si umýva ruky a naďalej kryje spoločne s predsedom vlády tento podvod.
Úrad na reguláciu sieťových odvetví dáva stanovisko: "Touto zmenou sú odberatelia motivovaní k energetickej efektívnosti a majú tak svoj konečný účet za energie vo svojich rukách." Chápeme? Ľudí motivujeme. Pošleme im faktúru za záhradku o 900 % vyššiu, za garáž o 700 % vyššiu, ľudí motivujeme k energetickej efektívnosti. Zrejme to mysleli tak, že ten deduško, ktorý dostane tú faktúru, alebo babička, tak si strelia do hlavy, nebude žiaden odber, tak budú energeticky efektívni. To iba blázon môže takéto niečo povedať, iba blázon nemôže, alebo môže nereagovať na takéto bludy, ktoré šíril úrad, a vy ste týchto ľudí kryli. Nehovorím o vás, koaliční poslanci. Mohol by som na tomto mieste hovoriť aj o vás. Máte iný záujem. Zrejme viete iba, ktoré tlačítka kedy stlačiť, a viete, že tri tisícky vám mesačne prídu na účet. Kdokoľvek z vás, ak by čo i len trošku si ctil, čo máte za vašou skratkou SMER-u, sociálna demokracia, tak by ste sa zobudili po prvej správe, ktorú som dnes čítal. Prvého decembra by ste telefonovali Ficovi na číslo a by ste mu hovorili: šéfe, je prúser, my sme zradili tých ľudí asi, ten Holjenčík sa zbláznil, pome s tým urobiť niečo. Prečítal som tých správ tu teraz asi 30, 40. Vy ste neurobili pre tých ľudí nič. Vás je tu tuším 80, či 81, či 83, už ani neviem. Jednoducho beriete 80 platov po tri tisícky a pre týchto ľudí ste neurobili nikto nič, kašlali ste na nich, až museli začať posielať faktúry nám a ja som ich začal zverejňovať a týmto sme zložili alebo tí ľudia zložili Fica na lopatky. Lebo táto kauza, to nie je, že obrovské víťazstvo Fica nad nejakým zlým Holjenčíkom alebo nad nejakými zlými privatizérmi, ktorí sa tam do tých firiem dostali. To je obrovské víťazstvo ľudí nad premiérom Slovenskej republiky, nad premiérom Robertom Ficom. Ľudia vyhrali tento zápas. Lebo vy ste ich odvrhli. Vy ste sa k nim začali správať ako k číslam, ktoré treba spriemerovať, a v priemere budú platiť o 4,3 % menej. Ale vy ste zabudli na reálne osudy stovky, tisíc ľudí, ktorí žijú z ruky do úst. Vy ste sa na nich vykašľali, vy ste ich zradili a je vás tu 80, ktorí ste zobrali za tých 49 dní mlčania, ste zobrali 80 krát 3 je 240-krát, o 40 % navyše, 60 % navyše, 240-, 400-tisíc eur. Za tento čas mlčania ste zobrali 400-tisíc eur a nehanbite sa na čelo si napísať, že sociálny demokrat, čo by mal byť cítiaci človek, človek, ktorý súcití s biednym, v prvom rade so zraniteľným človekom, ktorý leží na zemi, ktorý žije z ruky do úst, ktorý žije zo sociálnych dávok. S tou matkou, ktorá vychováva za 160 eur to postihnuté dieťa, za 160 eur. A robí to 30 dní s láskou. Robí to o 1 000 eur lacnejšie, ako by to urobil štát.
Vy ste všetkých týchto ľudí zradili, vy nie ste hodní sa nazývať sociálnymi demokratmi, lebo nemáte žiadne sociálne cítenie. Z vás sa stali iba hlasovacie stroje, ktoré stláčajú gombíčky za to, aby boli na kandidátke. Ani jeden sa z vás nezastal týchto biednych ľudí. Ľudí, ktorí volali o pomoc. Kričali zúfalo. Odborníkov, ktorí kričali zúfalo v mene, v ich mene. Vy ste sa na nich vykašlali. Vy ste týchto ľudí odvrhli. Potrebujete ich iba raz pred voľbami. Počas predvolebnej kampane, aby chodili na vaše guláše a aby si tam brali vaše podpis karty. Sa nehanbíte ich takto zradiť?! Takto ich opľuť a robiť všetko pre biznis vašich sponzorov a vašich mecenášov? Zrušte si tú skratku prosím vás za tým SMER-om, buďte SMER neviem kam, ale nie sociálna demokracia. Rád ten názov budem používať ja, lebo vy ste ten názov zradili. Vy nemáte so sociálnym demokratom spoločné absolútne nič. Moderný sociálny demokrat v prvom rade a vždy bude hájiť tých chudobných a najbiednejších. Vy vždy hájite iba tých najbohatších, ale k tomu sa vrátime ešte neskôr. Ale aj celý tento proces bol o tom.
Tomáš Velecký na záver tejto správy v Markíze hovorí: "A nám nezostáva nič iné, iba platiť a poučiť sa. Ak nám nabudúce budú politici hovoriť o tom, že cena ide dole, v skutočnosti musíme počítať s tým, že im zaplatíme viac." Tomáš Velecký, Televízia Markíza. Ak vás ani toto nezobudilo, pán premiér, koho premiérom ste? Ste premiérom tých oligarchov, Bašternáka, v ktorého byte bývate, Kaliňáka, podvodníka, ktorý podvod Bašternáka kryl? Alebo tých chudobných ľudí, ktorí vás volili? Pán premiér, táto schôdza je vaším zrkadlom. Ja by som bol veľmi rád, aby ste sa spamätali. Nikdy som necítil voči vám nenávisť, ale opovrhujem vami za to, ako vy ste opovrhli týmito ľuďmi. Prosím vás, ste legitímne zvolený premiér, máte legitímne, aj keď zradou zostavenú vládu, zrejme budete vládnuť ešte ďalšie tri roky, prosím vás, vráťte sa k tomu, kde ste začínali. Kde ste hovorili, že budete hájiť záujmy chudobných a slabých. Tých zraniteľných, tých najbiednejších a ja pevne verím, že mi všetci budeme vám držať palce a budeme s vami hlasovať. Vráťte sa k záujmom obyčajných ľudí! Odíďte z toho bytu! Prosím vás, odíďte odtiaľ. Kúpim vám akýkoľvek byt, aký ukážete. Zaplatím vám akýkoľvek nájom v ktoromkoľvek dome, ktorý ukážete. Urážate tak Slovensko, urážate každého poctivého platiteľa daní. Urážate tú chudobnú babičku, či tú na obrázku alebo ktorúkoľvek inú. Lebo ona bola iba symbolom. Urážate každého jedného človeka, ktorý si kúpi jabĺčko a zaplatí vám 10 centov dépeháčku do štátneho rozpočtu. Včera sa pán minister Kažimír chválil, ako ľudia dobre platia dane. Ale dokedy, pán premiér? Dokedy budete chodiť s krčahom po vodu? Vy si neuvedomujete riziko, ktoré sedí tam v tých vyšších laviciach? Vy hovoríte, že my sme koalícia, my budeme hrádzou proti extrémizmu a diletantizmu? Toto, čo ste spáchali, to je diletantizmus obrovského rázu. Je to hyenizmus, lebo ste zradili vašich voličov. Ale zároveň to je podhubie pre extrémizmus. Lebo keď ľudia stratia vieru vo vás, nepôjdu zrejme voliť mňa, lebo jednoducho ukazujem vám zrkadlo a nebudú voliť toho, kto vyzliekol Fica donaha. Ale pôjdu voliť Kotlebu, to si píšte. Už v týchto voľbách, keď si prečítate exit poll z Focusu, ktorý robil po voľbách, tak tretina ich voličov boli vaši sklamaní voliči. A ja sa nechcem dožiť toho, že tu budem mať znova nové Lidice, Ostrý Grúň a Kľak. Tam, kde ste pred pár týždňami boli. Ja sa toho naozaj nechcem dožiť. A keď chcete naozaj bojovať proti extrémizmu, jediná cesta je, začnite sa zaujímať o obyčajných ľudí, o ich osudy, prestaňte ľudí brať ako čísla, berte ich ako osobnosti, či je to chudobný, slabý, ležajúci na zemi alebo bezdomovec alebo ten Róm v osade alebo váš Bašternák. Berte všetkých ľudí ako ľudí, neberte ich ako čísla.
Dvanásteho 11. (pozn. red.: správne má byť – "Dvanásteho 1."), nasledujúci deň na Markíze znova, v hlavných správach máte znova správu Obavy z cien za energie. Zlatica Švajdová Puškárová, prvá veta: "Budeme platiť za plyn a elektrinu menej alebo viac? Štátny regulačný úrad sľubuje zníženie cien všetkých energií." V čase, kedy už prebehlo 50 správ o tom, že jednoducho nebude to zníženie a že drastické množstvo ľudí bude platiť viac, v tom čase vy nechávate vašeho človeka stále hovoriť bludy do televízie a do médií, že ako sa ľudia môžu tešiť na nižšie účty. Patrik Švajda: "Ale poplatok za to, že sme vôbec pripojení, sa zvyšuje." Zlatica Švajdová Puškárová: "Ozvala sa nám diváčka, ktorá energiami šetrí, ale má strach, čo vo faktúre nájde." Konkrétna dôchodkyňa zo Žiliny, vaša volička, predpokladám, alebo teda zrejme má blízko k vašim voličom. Hovorí presne, čo si o tom myslí. Okej, na konci je ešte potom redaktorka Ľubica Janíková: "No realita sa od sľubov možno bude líšiť. Ako sme vás už včera informovali, v niektorých odberných tarifách môžu účty ľuďom vzrásť. SPP – distribúcia aj Západoslovenská distribučná nám to potvrdili. Mesačná faktúra za energie sa skladá z variabilnej a fixnej zložky. Kým variabilná predstavuje vašu reálnu spotrebu, fixná znamená pevnú sumu, ktorú zaplatíte aj v prípade, ak žiadne energie nespotrebujete. No a práve táto čiastka išla hore. V pevnej zložke platíme napríklad..."
A pozerám, Bašternákov kamarát sa skrýva pod balkónom. Pán minister vnútra, tu si v pohode sadnite a poďte sa hanbiť za to, poďte sa hanbiť. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán kolega Matovič!

Matovič, Igor, poslanec NR SR
"V pevnej zložke platíme napríklad za vedenie a údržbu potrubia alebo za to, že vôbec elektrina či plyn sú dovedené až k nám domov. Spresniť túto čiastku však úrad nevie." Stanovisko regulačného úradu: "Úrad nemá kompetenciu sledovať finančné toky v rámci regulovaných subjektov." Chápete? Televízia sa obráti v mene diváčky, dôchodkyne zo Žiliny, pán Podmanický je zo Žilinského kraja, tak zrejme mu leží na srdci osud tejto diváčky, obráti sa na regulačný úrad. A čo povie regulačný úrad? Že on s tým vlastne nič, že to je všetko, to sú finančné toky v rámci regulovaných subjektov. Čiže regulačný úrad určí vyhlášku, dá ju zverejniť v Zbierke zákonov, následne vydá rozhodnutia v súlade s touto vyhláškou, to sú desiatky až stovky rozhodnutí, kde presne určí, čo majú tie distribučky robiť, a po tom, keď sa ich televízia opýta, že čo to znamená, tie vyššie fixné poplatky a podobne, tak regulačný úrad povie, že on s tým vlastne nič, že to tie zlé distribučky porobili. Hoci on im to prikázal, aby to takto urobili. Diváčka zo Žiliny: "Ja si myslím, že nikto nie je taký idiot, aby prekuroval a aby svietil v celom dome ako na Štedrý večer. Postihne to vlastne dôchodcov a chudobných." A nikto z vás osemdesiatich sa stále nezobudil a to bol 12. január. Stále ste boli tichučko a nerobili ste nič.
Dvanásteho januára takisto relácia v TA3-ke, Energia vo vlastných rukách, dosť dlhá, predpokladám, že to bolo, Téma dňa, hovorí tam aj Holjenčík, Združenie dodávateľov energií sa tam vyjadruje. Opäť, domácnosti pripojené do sústavy Západoslovenskej distribučnej si priplatia výrazne v prípade, ak používajú elektrinu na vykurovanie. Holjenčík obhajuje, nie, nie, nie, nie je pravda, nič nie je pravda.
Znova denník Pravda, ktorý som dnes pochválil v tejto veci, rozsiahly článok, analytický, Nový poplatok za vodu. Štrnásteho januára, pán premiér. Hneď druhá veta, nie, prvá veta je tiež dobrá. "Vodárne začali od januára ľuďom účtovať stálu platbu od 20 do 27 eur za rok. Či vodu míňame alebo nie, platiť budeme aj tak. Ak má niekto vodovodné potrubie do domu či bytu s priemerom 25 milimetrov, ročný poplatok môže byť v závislosti od regiónu od 53 do 234 eur!" Aj výkričník tam máte, pán premiér. "Na druhej strane dôchodcovia či menej početné rodiny, ktoré vodou šetria, budú za ňu pre poplatok platiť viac." Denník Pravda zistil, že kto míňa len toľko vody, koľko je hygienické minimum, čo je 70 litrov vody na obyvateľa a deň, prerobí. To je pravda, lebo v tom prípade by domácnosť s tromi ľuďmi platila o 7 % navyše. Ďalší deň, ešte v ten istý deň komentár máte, "Cenový guláš" od Martina Kováčika na denníku Pravda: "Pokles cien elektriny, plynu a vody nie je takou jednoznačnou správou, ako to bolo po minulé roky. Pri určení cien sa stretlo viacero protichodných premenných a regulačný úrad začal špekulovať. Scenár je pri plyne, elektrine aj vode rovnaký. Zvyšuje sa pevný poplatok a klesá sadzba za samotnú komoditu. Kto odoberie málo, stály poplatok ho dobehne a bude celkovo tento rok platiť viac ako vlani. Pri elektrine sa bude platiť viac tam, kde majú ľudia trojfázové ističe a odoberajú málo elektriny." Pán sociálny demokrat, pán premiér, mali ste sa zobudiť na tento šesťdesiaty pokus, dosť dôležitý komentár.
Aktuálne.sk 15. januára: "Ušetríme, či si priplatíme? Faktúry za energie porastú napriek nižším cenám." Rozobraté dopodrobna, nech sa páči. Znova ste boli hluchý a slepý.
Tu som si toho vyznačil viac, zrejme to bude zaujímavé. Nastupuje pán minister Žiga. Čiže Rozhlas a televízia 15.1., čiže slovenská televízia, redaktor Viliam Stanka: "Po dobrých správach, že plyn bude lacnejší, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zvýšil paušálne poplatky za jeho distribúciu. Odberateľom v kategórii D3 stúpli až trojnásobne z necelých 8 na viac ako 22 eur mesačne." Kristián Čekovský, redaktor: "V ojedinelých prípadoch môže byť konečný účet za plyn aj vyšší. Napríklad pri spotrebe približne 1 700 kubických metrov ušetria odberatelia 120 eur, no pri paušálnych poplatkoch zaplatia o 173 eur viac. Minister hospodárstva tvrdí, že vplyv na poplatky a teda aj konečné ceny plynu nemá." Čiže druhýkrát sa vyjadruje minister hospodárstva. V tomto prípade sa vyjadruje po štyridsiatich šiestich dňoch od prvého upozornenia, od prvých článkov v médiách a minister hospodárstva v podstate hovorí presne to isté, čo povedal v svojom predvianočnom vyjadrení, že on s tým nemá absolútne nič, lebo to je všetko otázka regulačného úradu. Takže je veľký to hrdina. Neviem, kde sa nám nachádza? Tam stojí. Hanbíš sa trošku, Peťo? Mal by si sa, mal. "Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý vedie nominant SMER-u Jozef Holjenčík, sa nám na kameru vyjadriť nechcel, stanovisko ale poslal. "Nové tarify plne rešpektujú schválenú regulačnú politiku a príslušnú platnú legislatívu a zohľadňujú reálne náklady distribútora na prevádzkovanie sústavy. Touto zmenou sú odberatelia motivovaní", motivovaní, motivovaní, podotýkam, "k energetickej efektívnosti a majú tak svoj konečný účet za energie vo svojich rukách." To je tá spomínaná trstenička. Čiže pošleme ľuďom faktúry, nech ich buď šľak trafí a nebudú platiť za elektrinu nič, alebo teda v infarktovom stave nech si naháňajú elektrikára a zaplatia za zmenu ističa 150 eur. Čiže to je tá motivácia na to, aby boli energeticky efektívnejší. "Dodávatelia energií si však myslia presný opak. Podľa nich vyššie fixné poplatky ľudí nemotivujú, aby šetrili, zatepľovali či vymenili si spotrebiče za úsporné. Michal Hudec zo združenia hovorí: ´Lebo ak platíte fixnú zložku akože čoraz vyššiu, nemotivuje vás to veľmi akože hýbať so spotrebou, keď ten konečný efekt na tom účte za plyn nevidíte´." Čiže tá krásna finta od Roberta Fica, jeho nominanta, ale v tomto prípade aj od vás všetkých, lebo všetci ste to kryli, finta taká, že keď ľudia aj chcú šetriť, vymenia si žiarovky za úsporné, vy im zvýšite fixný poplatok a síce znížite im variabilnú cenu, variabilnú zložku ako samotnú elektrinu a tým pádom nakoniec stále ich máte v svojom lane alebo lase a stále vám musia platiť plus-mínus tie isté peniaze. Jednoducho tomu sa hovorí v normálnom živote podvod.
Topky 17. januára, to je, podotýkam, jeden deň pred tým, ako sa pán premiér zobudili: "Cena plynu mala ísť dole, štát však pripravil nečakané prekvapenie. Účet vyrazí Slovákom dych. Tešili ste sa, že vám klesne účet za plyn? Predčasne. Aj keď bolo avizované zníženie cien za plyn, v skutočnosti je to úplne inak. Celková cena za plyn vám nielenže nemusí klesnúť, ale môže dokonca stúpnuť. Ako je to možné? Jedna tarifa išla dole, druhá zase potichu hore."
Ďalší článok, priznám sa, že ten už neviem odkiaľ je, ale je to z 18. 1.: "Plyn a elektrina zlacneli, niektorí ľudia ale zaplatia viac. SPP aj Východoslovenská distribučná dvíhajú paušálne poplatky, vraj chcú ľudí motivovať, aby šetrili. Ide pritom o tarifu pre domácnosti, ktoré plynom varia, ohrievajú vodu i kúria. Paušál za prístup k sieti sa tak ročne zvýši o 168 eur. ÚRSO však tvrdí, že zmenou sú odberatelia motivovaní k energetickej efektívnosti a majú svoj konečný stav za energie vo vlastných rukách."
Sedemnásteho januára, deň pred tým, ako sa pán premiér zobudili alebo, lepšie povedané, podľahli faktúram ľudí, ktoré nám začínali posielať, tak ÚRSO na svojom webovom sídle označil upozornenia, všetky tie upozornenia, ktoré som doteraz čítal, za hystériu doslova a dodal, že "informácie o zdražovaní energií sa nezakladajú na pravde". Úrad sa tiež znížil k tomu, že poprel nie len svoju odbornosť, ale aj opodstatnenosť, keď uviedol: "Navyše úrad zdôrazňuje, že odberatelia nemusia s fixnými poplatkami súhlasiť." S fixnými poplatkami, ktoré im predpisujú dodávatelia, súhlasiť. "Je to vec zmluvného vzťahu." Čiže úrad opakovane ten blud opakoval, že však vlastne, keď tá babička je zúfalá z tej faktúry o 900 % navýšenej, tak ona v pohode teraz môže ísť za druhým dodávateľom a nech si dohodne tam nejaký nový účet alebo teda nový poplatok, čo vlastne nebola pravda, lebo úrad dal rovnaké rozhodnutie aj tomu ďalšiemu dodávateľovi. Jednoducho ich naďalej klamal a Fico to kryl. "Nie je potrebné pripomínať, že fixný poplatok stanovuje samotný ÚRSO ako povinnú zložku regulovanej pevnej ceny distribúcie. O výške fixného poplatku preto dodávateľ nie je s odberateľom oprávnený vyjednávať."
Po prevalení, potom sa, v tom čase sme zorganizovali tlačovky, v jeden deň to bola aj strana SaS, aj my, upozorňovali sme na konkrétne ceny energií. Áno, na tej tlačovke som používal obrázok nebohej pani z Moravy, kde som poukazoval na ilustračnom príklade, že takáto pani bude mať účet za vodu o 100 % vyšší. Stále na to neprichádzala žiadna reakcia, lebo vieme, čo sa dialo, Robert Fico tento problém bagatelizoval a stále hovoril, že vlastne všetko je v poriadku. Úrad reagoval, že čísla pána Matoviča rozhodne nie sú pravdivé, pravda je, že "istá malá časť domácností so zle optimalizovanou odbernou tarifou môže zaznamenať minimálny nárast, ale stále platí, že pri domácnosti na strednom Slovensku celkovo medziročne priemerné náklady na dodávku elektriny klesnú". Reagoval úrad.
A tu mám úplnú perlu, vyjadrenie pána našeho premiéra. To je 24. 11., 24. 1., to je 31 dní, 30 dní decembrových plus 24, čiže to je 54 dní od prvého článku odborného Združenia dodávateľov energií a po všetkých týchto článkoch, ktoré som čítal, tak premiér hovorí, citujem: "Vyprosujem si vyhlásenia všelijakých samozvancov, ako je zväz nejakých dodávateľov energií a podobne." Opakujem, "vyprosujem si vyhlásenia všelijakých samozvancov, ako je zväz nejakých dodávateľov energií a podobne". Čiže premiér namiesto toho, aby po päťdesiatich štyroch dňoch priznal chybu čestne, normálne, statočne ako plukovník, tak hovorí a nazýva týchto ľudí, že sú to vlastne samozvanci, ktorí nemali v ničom pravdu. Hoci od začiatku, od 1. decembra zverejňovali každý jeden údaj, ktorý bol pravdivý. Ani v jednom jedinom ich nedokázal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví spochybniť a napriek tomu si, ich premiér dokáže obviniť alebo dokáže ich obviniť a nazvať ich samozvancami. Rovnako, samozrejme, nezabudol urážať a obviňovať, dehonestovať, akokoľvek to nazveme, vulgárnym spôsobom aj mňa. Bol som pre neho pošahancom, polobláznom, možno niekedy aj bláznom a mimo kamier zrejme aj niečím horším. A, pán premiér, ja vám úprimne hovorím, môžte mi naďalej hovoriť do šašov, do bláznov, do pošahancov, mne to bude úplne jedno. Pre mňa v politike sú dôležití obyčajní ľudia, kvôli ktorým som do politiky prišiel a ktorých záujmy budem hájiť. Čiže keď vám to dobre robí, robte to. Lebo, viete, na kráľovskom dvore iba šašo mal tú výsadu, že kráľovi mohol povedať pravdu do očí. Čiže ak ma budete počúvať a budete si potrebovať uľaviť a nazvať ma šašom a bláznom, robte to naďalej, ja vám pravdu do očí budem hovoriť v mene týchto ľudí naďalej.
Následný boj, tieto články, ktoré tu už mám, to už asi prerozprávam, nie citáciami, to už poviem skorej, sa pokúsim zosumarizovať to, že čo sa dialo ďalej. Po tom, ako sme vlastne začali zverejňovať konkrétne účty týchto ľudí, tak Robert Fico začal kapitulovať. Najprv na strednom Slovensku a rýchlo, rýchlo zvolal si tlačovú konferenciu, na ktorej potreboval ukázať ľuďom, neviem, či to bolo už v Martine alebo Zlatých Moravciach, na ktorej potreboval ľuďom ukázať, keď sa ho redaktor opýtal, že ľuďom prichádzajú takéto faktúry, opozícia burcuje, čo na to hovoríte pán premiér, tak ukázal, že: odporúčam, roztrhnite to, hoďte to do koša! Následne sa chválil, ako vybavil s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví nové cenové rozhodnutie pre stredné Slovensko v elektrine, na základe ktorého, keďže poviem ľuďom, hoďte tie faktúry do koša, ľudia prirodzene očakávali, že budú platiť menej. Znova by som vám chcel ukázať to, čo máte v tej prílohe, ale ste mi to zakázali, tak to musím iba prerozprávať. Po roztrhnutí faktúr ÚRSO vystavilo nové rozhodnutie, na základe ktorého v podstate všetci ľudia, okrem tých, ktorí mali sadzbu D1 a jednofázový prúd, mali platiť viac. Mali platiť viac ľudia v činžiakoch, mali platiť viac ľudia v rodinných domoch s trojfázovým prúdom a mali platiť, áno, menej samosprávy a podnikatelia. Čiže inak povedané, máme premiéra, ktorý sa nehanbí pozerať ľuďom do očí a vie, že tí ľudia za tými televízormi sú pomaly hypnotizovaní tým, že keď vidia, že tú zlú faktúru majú roztrhať, tú-ktorú, zlú, ktorú majú platiť za energie. On ich takto zhypnotizuje, nahucká ich na to, že ako budú platiť menej a v skutočnosti v tej istej chvíli vie, že on im na ÚRSO vybaví vyššie faktúry pre absolútnu väčšinu týchto ľudí a menej budú platiť iba obce, mestá, podnikatelia a ľudia, ktorí mali tú úplne najnižšiu sadzbu k 31. 12. 2016. Čiže tí, ktorí mali tú sadzbu pol roka, potom sa pomýlil, dali si väčšiu, tí už nie. Jednoducho tí, čo mali k 31. 12. 2016. Upozornil som na to, zverejnil som konkrétne prepočty, samozrejme pán premiér neváhal zareagovať znova vulgárne na moju adresu na svojej tlačovej konferencii, kde povedal, to je blud, nepočúvajte toho blázna Matoviča, ÚRSO povedalo, že to je blud, a tým pádom znova kryl tento podvod. Lebo ÚRSO. Ja som kritizoval rozhodnutie prvé 2017 a rozhodnutie druhé 2017. Teraz by som vám ich tu ukázal, ale nemôžem, tak vám budem, fúú, pardon, ukazovať ruky. Ale vy ste nechali hovoriť Holjenčíka, ktorý porovnával druhé rozhodnutie 2017 s cenami v roku 2016. A tento podvod ste znovu kryl, lebo vám to vyhovovalo. Pri možno tej istej tlačovke sa novinári pýtali, že: ale pán premiér a nebude problém aj niekde inde, nie je problém aj na východnom alebo západnom Slovensku alebo s vodou? Pán premiér reagoval, že pri vode úrad vydal to také, neviem, jak to povedal, také dôrazné metodické usmernenie, že tam povedal všetkým tým dodávateľom, aby nerobili zle tým odberateľom. V skutočnosti ÚRSO vydalo iba rozhodnutie, že nebude brať do úvahy veľkosť trubky, ktorá je pri vodomere, ale že bude všetky domácnosti, fakturovať rovnakú sadzbu D1, čiže tú najnižšiu, ale ktorá v skutočnosti znamenala, že zaplatia o 21 až 28 eur ročne navyše pri tej minimálnej spotrebe.
Čiže znova metodické usmernenie, ktorým ste operovali a na ktoré ste sa odvolávali, že vlastne ÚRSO vydalo usmernenie pre vodárne, bol stále iba ten istý podvod a ďalej ste tento podvod kryl. Keď sa vás novinári pýtali, že ako to je s účtami na východnom Slovensku a západnom Slovensku, tak ste hovorili, že tam sa to ľudí zrejme netýka, lebo to, tam je možno doteraz iba nejakých 60 individuálnych sťažností a tieto problémy aj potom ústami ministra Žigu ste tlmočili, že budete všetko riešiť individuálne. Že jednoducho nebudete na to pozerať, nebudete vydávať nejaké nové rozhodnutia, ale individuálne, ako sa ľudia budú sťažovať, si to budú vybavovať so svojimi dodávateľmi. Potom nám začali ľudia hromadne na základe tohto vašeho arogantného vystúpenia posielať faktúry a ja som si dovolil tie faktúry zverejňovať na nasledujúcich tlačových konferenciách. A keď ste sa, zase by som vám to ukázal, ale nemôžem, tak si to nalistujte, keď som vám ukazoval konkrétne životné osudy ľudí alebo konkrétne faktúry týchto ľudí s 901-percentným navýšením, 700-percentným navýšením, 540-percentným navýšením a podobne, tak znova som bol pre vás iba blázon, ktorý straší ľudí. Nebudem reagovať na toho pošahanca Matoviča a podobné vaše vyjadrenia. Na druhej strane ja som prezentoval iba skutočné faktúry, ktoré vaši ľudia zabezpečili pre vašich voličov. Vtedy som nebojoval za svojich voličov, ale aj za voličov SMER-u, aj za voličov SNS, áno, aj za Kotlebových, aj za voličov MOST-u – HÍD. A vy ste ma za to, že som si dovolil vám ukazovať faktúry, reálne faktúry týchto ľudí, len za to nazvali pošahancom. Pán premiér, nehanbíte sa?
Žiga... Či Žiga... Jak sa voláš? Šuca. Potykali sme si (zaznievanie gongu). Ty si mi teraz tykal pred chvíľkou. Čiže... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci! Páni poslanci aj pán poslanec Matovič, nehádajte sa!

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ja sa nehádam, ja vám to vysvetľujem v kľude, normálne. Pán kolega Žiga mi povedal, že: ty sa hanbi! Takže zrejme sme si potykali, tak som mu povedal, že: ty sa hanbi! A pýta sa ma, kedy sme si potykali. Celkom úsmevné. Dobre. Čiže kryť... (Reakcie z pléna.) Či Žiga, Šuca, to je jedno. Jedna banda.
Čiže takýmto spôsobom si myslím, že sme robili naozaj dôslednú opozičnú prácu. Obhajovali sme záujmy tých najslabších, tých ľudí, ktorí sa nevedeli inak brániť, až si museli nájsť naše mailové adresy, ktoré sú zverejnené na stránke Národnej rady a hromadne nám posielať faktúry. Ja som dodnes nestačil prečítať všetky tie maily, lebo sú ich naozaj stovky. V živote som nedostal toľko mailov s konkrétnymi faktúrami, so zúfalými riadkami, ktoré tam ľudia k tomu pridali, a zúfalou prosbou: prosím vás, zastavte to, my to naozaj nemáme z čoho platiť. Možno pre Kaliňáka je 150 eur malina, ale pre nás je to strašne veľký peniaz. Ja som na invalidnom dôchodku a manžel nemá žiadnu prácu. Z čoho to máme platiť? Iba za to, že máme záhradku a prídeme tam dvakrát do roka, prídeme sa trošku zrelaxovať, z čoho máme platiť ďalších 150 eur navyše? Povedal som jeden príbeh. Týchto príbehov mám v maili stovky.
Následne po každej jednej tlačovke mi prišli desiatky ďakovných mailov a v živote som toľko ďakovných mailov nedostal. A znova to boli ďalší ľudia, ktorých sa práve to, že sme sa ich zastali, dotklo a si to veľmi vážili. Stále v tejto situácii sme mali premiéra, ktorý mňa aj iných opozičných kolegov nazýval bláznami, pošahancami a ľuďmi, ktorí to nemajú v hlave všetko pokope, hoci sme nerobili nič iné, iba sme hájili záujem v tomto prípade zrejme hlavne tých chudobných a slabých, ktorí volili stranu SMER – sociálna demokracia. Až postupne musel Robert Fico priznať, že problém je väčší, ako sa snažil na začiatku priznať alebo dopustiť a že na tom východe to nebude o pár domácnostiach, ale že znova to tam budú stovky, tisíc domácností, ktoré chcel niekto okradnúť, a on to kryl a pri tej vode to budú de facto všetky domácnosti. Až postupne, teraz už nepamätám si ten deň, či to bolo 19., 20., možno, už to je jedno teraz, aký je, síce to nemohol byť ešte január, to bolo, neviem kedy, to je jedno, každopádne nakoniec definitívne kapituloval a ľudia vyhrali svoj boj proti podvodu. Po štyridsiatich deviatich dňoch zúfalého volania o pomoc, kedy sa obracali priamo cez médiá, priamo na svojich zástupcov ľudu. Pozrite sa do svojich, ináč, mailových schránok, budete tam mať maily od týchto ľudí, ktorí sa na vás obracali, ktorí volali o pomoc a chceli, aby ste sa ich zastali. Po štyridsiatich deviatich dňoch mlčania Roberta Fica Robert Fico kapituloval, ľudia ho svojimi faktúrami položili na lopatky, Robert Fico podvod musel zastaviť. Zrejme si stále myslel, že ľudia budú, si nechajú ňúrať po chrbtoch, faktúry zaplatia a skúšal, či sa to teda predsa aj nepodarí nejako ten podvod pretlačiť. Nakoniec zistil, že tých ľudí je príliš veľa proti nemu a tých faktúr v obehu rovnako veľa a tento boj nevyhrá.
Samozrejme, že aj komunikačne začal meniť veľmi stratégiu. Zrazu začal byť veľmi nahnevaný na šéfa regulačného úradu Holjenčíka, zrazu už teda on to dohodol a to je nenormálne, čo si ten úrad dovolil a teda pán Holjenčík z úradu odíde. Potom nám tu zahrali také pieskoviskové divadlo s predsedom parlamentu, kde sa snažili teda, že kto sa na tej mŕtvole, Holjenčíkovi, čo najviac nejakým spôsobom priživí. Tak snažili sa ho na deviatu zavolať sem, o štvrť na desať mať tlačovku, že neprišiel sem bakaný Holjenčík, v tom čase už ohlásená tlačovka o pol desiatej na Úrade vlády, kde už zase premiér hovorí, ako teda tomu bakanému Holjenčíkovi dal po ušoch a pán Holjenčík ide z úradu preč. Bolo to také trápne divadielko, páni zodpovední, páni páchatelia, Robert Fico, Andrej Danko. Vy ste si dosadili do týchto energetických spoločností svojich vlastných ľudí, ktorí mali strážiť verejný záujem, mali strážiť záujem ľudí. Obišli ste uznesenie vlády Ivety Radičovej, ktoré vám kázalo, aby ste tam vyberali odborníkov a aby ste tam vyberali ľudí transparentne. Dosadili ste si tam iba svojich ľudí, všetko straníckych nominantov, kamarátov, blízkych. A, pán premiér, vy ste dovolili takú tú obludnosť najväčšiu, že za šéfa Východoslovenskej distribučnej ste Andrejovi Dankovi dovolili dosadiť správcu konkurznej podstaty firmy, ktorú vykradol, vytuneloval, a kde nezaplatiť 200 ľuďom zaslúžené mzdy. Takéhoto správcu konkurznej podstaty, ktorý zamazal stopy po ohavnom čine Andreja Danka a jeho rodiny, takéhoto človeka vy ste dovolili dosadiť ako kľúčového človeka do Dozornej rady Východoslovenskej distribučnej spoločnosti. Dozorná rada má dozerať. To už z názvu by vám mohlo byť zrejmé. Vy ste za šéfa dozornej rady dali človeka, ktorý mal úlohu najprv upratať podvod Andreja Danka, aby nebol trestne stíhaný pri okradnutí ľudí, štátu, zdravotky a sociálky, pri podvode s Lesostavom Revúca, a vy ste mu dovolili takéhoto obludného človeka dosadiť za šéfa Dozornej rady Východoslovenskej distribučnej. Nemusím rozoberať tých ďalších 40 nominantov, ktorých tam máte, lebo rad radom sú to všetko vaši stranícki nominanti. Dnes už aj SMER-u, aj SNS, aj MOST-u – HÍD. Týchto ľudí za naše peniaze ste tam dali, aby tam chodili iba podpisovať papiere a piť kávičku. Nikto z nich sa v tej problematike nevyznal, nikto z nich nespustil alarm, nikto z nich vás zrejme neupozornil na to, že čo sa deje a čo tým ľuďom hrozí.
Ale je aj iná možnosť, že títo ľudia o všetkom vedeli spolu s vami. Lebo ak chceme si vyhodnotiť tú vašu úlohu v tomto prípade, tak môžme prísť iba k dvom uzáverom. Od začiatku ste o celom biznise a podvode vedeli a skúšali ste to na ľuďoch, či vám aj toto zjedia, v tom prípade ste nemorálny cynik. Alebo ste naozaj o ničom nevedeli, naozaj ste tam mali 40 neschopných ľudí za naše spoločné peniaze, naozaj vám nedal nikto vedieť ani tuná z osemdesiatich vašich poslancov, ktorí sú platení za to, aby strážili záujmy ľudí, naozaj nikto z tých státi..., ne státisícoch, desiatok tisíc ľudí, ktorých máte členov či v SMER-e, či v SNS a MOST-e – HÍD, nebol schopný spočítať pár čísiel v kalkulačke. Naozaj nikto z nich nebol schopný prečítať si správy vo všetkých týchto médiách, ktoré som citoval, a to som zďaleka necitoval všetky, a v tom prípade ste absolútni diletanti. Čiže buď ste cynici, ktorí ste chceli okradnúť tých ľudí, a všetci ste to na nás zahrali, alebo ste naozaj komplet vy aj vaši nominanti tak neschopní, že ste neni schopní si prečítať ani písmenká na papieri a hodiť pár čísel do kalkulačky, a v tom prípade ste absolútni diletanti.
A vy si dajte potom odpoveď na otázku, či takíto ľudia môžu byť hrádzou voči extrémizmu a diletantizmu, čo tu pán premiér spoločne s Bélom Bugárom a Andrejom Dankom spoločne hlásali na tej známej tlačovke: ahoj, Béla, ahoj, Robo, my sme tu trojka, my to potiahneme nasledujúce tri roky. Vtedy ste povedali, že chcete byť hrádzou voči extrémizmu a diletantizmu. Tieto vaše faktúry a ten váš postoj, tá arogancia obrovská, ktorou ste trpeli, tie vyjadrenia ministra Žigu ako priameho nadriadeného, kedy dve jediné vyjadrenia čo na túto tému mal, lebo inak sa vyhýbal médiám, tak boli, že však vlastne to iba to ÚRSO. To má ÚRSO na starosti, my s tým nič. Táto obrovská arogancia, ktorú ste urobili, nahnala podľa môjho odhadu dobrých ďalších 50-tisíc voličov Kotlebovi. Ak to myslíte úprimne s bojom proti extrémizmu, s bojom proti diletantizmu, už po tomto to úprimne myslieť nemôžete, lebo väčší chaos a bordel a cirkus, aký tu teraz Slovenská republika zažíva posledné dva mesiace, ešte nezažila za obdobie celej svojej samostatnej existencie.
Ale dobre, čiže o diletantizme sa nebavme, lebo to ste dokázali, že to ste absolútni babráci. Ale ak to len trošičku myslíte ešte úprimne s bojom proti tomu extrémizmu, naozaj vás, pán premiér, prosím, začnite sa zaujímať o problémy obyčajných ľudí, vysťahujte sa z toho podvodníckeho bytu a verejne vám tu sľubujem, preplatím vám ktorýkoľvek nájom v Bratislave v ktoromkoľvek dome alebo kúpim vám ktorýkoľvek byť v Bratislave, na ktorý si ukážete prstom. Ja sa nedokážem na to pozerať a nedokážem sa v mene všetkých poctivých ľudí na Slovensku platiacich dane hanbiť viac za to, že nám tu premiér býva priamo v byte daňového podvodníka, ktorý je postavený z daňových podvodov. Pán premiér, vy to veľmi dobre viete, že Ladislav Bašternák tento dom postavil za 25 mil. eur, ale v skutočnosti potom ho za bagateľ rozpredal a z tejto operácie si ešte uplatnil dépeháčku. Inak povedané, keď niečo postavíte za 25 mil. eur, rozpredáte to za 10, neviem, myslím, že približne taká suma to bola, tak to urobí iba blázon alebo ten človek, ktorý tie byty tam chce rozdať ako úplatky. Pán premiér, sám viete, že po tom, ako tvrdošijne zostávate v tomto byte, sa o vás úplne legitímne hovorí, že ten byt je v skutočnosti váš, lebo sa nechcete z neho vysťahovať. V roku 2012, myslím, že ste sa tam nasťahovali, ste pozvali tam neuvážene denník Plus 1 deň alebo aj týždenník Plus sedmičku. Neuvedomili ste si, že keď vás tam odfotia, že dnes sa na Googli dajú vyhľadávať obrázky, a keď tam máte nejakú knižnicu za chrbtom, tak veľmi rýchlo v dnešnej dobe vieme zistiť, kto ju predáva a koľko stojí. A chcel by som iba upriamiť pozornosť na túto jednu knižnicu, ktorá podľa toho denníka Plus 1 deň, iba tá jedna knižnica na pár knižiek stála 15-tisíc eur od talianskej špičkovej dizajnovej firmy. Len stoličky, ktoré ste im tam nechali odfotiť, a mali ste ich tam desiatky alebo máte ich tam desiatky vo vašom byte, jedna stojí 2-tisíc eur. Vraj celé to zariadenie vašeho bytu stojí milión eur. A ja sa vás pýtam, odkiaľ ste na to zobrali? Lebo toto sú už móresy jedného pána prezidenta tu z Ukrajiny, pána Janukovyča. Aj ten sa tváril pred ľuďmi ako chudobný príbuzný, ale keď nakoniec nahnevaní ľudia vtrhli do jeho haciendy, tak zistili, že tam je miliardový majetok. A ja sa vás pýtam, pán premiér, dokedy budete robiť hanbu s bývaním v byte daňového podvodníka?
Myslím si, že pri tejto príležitosti je veľmi dôležité upozorniť aj na ďalšie tri obrovské hriechy premiéra Slovenskej republiky alebo teda predsedu vlády Slovenskej republiky v prípade energetiky. Všetci si to asi pamätáte, keď Robert Fico po svojom nástupe v roku 2006 do prvej vlády takým až trucovitým spôsobom silou-mocou chcel napriek nevôli majiteľa Slovenských elektrární si vydupať dostavanie tretieho a štvrtého bloku Jadrovej elektrárne Mochovce. Vtedy nám sľuboval, nakoniec to vytrucoval, lebo však vlastne Slovenská republika je spolumajiteľom týchto elektrární alebo Mochoviec, tak si to vytrucoval a povedal, že dobre on sa vzdáva v našom mene, všetkých občanov Slovenskej republiky, on sa vzdáva dividend, čiže vlastne zisku zo Slovenských elektrární a nechávajme ich tam a stavajme, dostavajme ten tretí, štvrtý blok jadrovej elektrárne. Vtedy nám sľuboval cenu, myslím, že prvá cena bola 1,8 alebo 2,3 mld. eur. Dnes je preinvestované na týchto dvoch blokoch viac ako 5 mld. eur a stále to neskončilo a dostavanie je v nedohľadne. Čiže je úplne objektívne sa dnes domnievať, že tie dva bloky, ktoré ale vôbec nepotrebujeme, lebo Slovenská republika vyrába presne toľko elektriny, koľko míňa, a na trhu je prebytok elektriny, a preto sú aj nízke ceny, ale nie na našich účtoch, ale na trhu, tak stavame dva bloky, ktoré vôbec nepotrebujeme. Inak povedané, všetku tú elektrinu z týchto blokov budeme vyvážať von, keď to spustíme, ale, čuduj sa svete, my tam tú elektrinu budeme vyrábať drahšie, ako si tí Nemci, Rakúšania, Maďari, Poliaci alebo my môžme kúpiť na trhu. Čiže máme premiéra, ktorý v roku 2007 si vytrucoval dostavbu za naše spoločné peniaze, za náš podiel v Slovenských elektrárňach, prinútil Enel, aby teda aj oni tam nechávali všetky peniaze na dostavbu, investujeme dokopy do toho 7 mld. eur.
Ľudia, aby sme si vedeli predstaviť sumu 7 mld. eur, je to na staré peniaze, sa mi to ľahšie počíta, 210 mld. korún, za to sa dá postaviť 210-tisíc trojizbových bytov, 210-tisíc trojizbových bytov. Ročne sa na Slovensku uzavrie 25-tisíc sobášov. Ak my by sme teraz povedali, že neinvestujme zbytočne do, čo si vydupal pán premiér, do energetických blokov, ktorý sa ide teraz schovať v Mochovciach, 7 mld. eur, mohli sme tie peniaze, lebo, ktoré tam budú utopené, lebo tá atómka nebude vyrábať lacnejšie elektrinu, ako je dnes na trhu, iba blázon by ju spúšťal, čiže ona jednoducho zostane, síce dostavaná, ale nepoužívateľná, lebo nebudete vyrábať niečo za 60, keď to na trhu kúpite za 30, tak 7 mld. našich spoločných peňazí tam utopil. A keď niekto povie, že našich spoločných, to nie, lebo však tam aj Enel dal. Ten Enel nám to v cenách energie zráta, lebo ÚRSO mu vystaví cenové rozhodnutia, to sú oprávnené náklady na výstavbu atómky, čiže to sú naše spoločné peniaze.
Čiže pán premiér ako dobrý, avšak áno, pán premiér akože dobrý hospodár, ktorý sa mal správať ako dobrý hospodár v našom mene, za čo sme ho nie my, ale teda jeho voliči volili, tak rozflákal 7 mld. našich spoločných eur, to je 210-tisíc trojizbových bytov. A vraciam sa k tým sobášom, ak my by sme dnes si povedali, že sa nám tu rodí zúfalo málo detí a by sme si povedali, že pome teraz každej rodine, ktorá sa zosobáši, dať ako svadobný dar od štátu jeden trojizbový byt, tak by sme to mohli robiť – koľko? – 210 deleno 25-tisíc, 8 rokov aj kúsok, 8 rokov aj 5 mesiacov. Osem rokov a 5 mesiacov sme každému mladému páru na Slovensku mohli dať do vienka trojizbový byt. Mohli ho mať na celý život zadarmo, nemuseli nikomu nič platiť. Alebo sme mohli kúpiť z toho 500-tisíc bytov a dať každému zadarmo tam nájom, aj to mohlo byť, stále to mohlo zostať štátne. To je jedno. Nie, máme premiéra, ktorý si vytrucoval, že tieto peniaze sme utopili v atómke v Mochovciach, ktoré nám tam budú nanič. A ľudia budú, mladí ľudia sa boja zosobášiť, lebo si netrúfajú splácať hypotéku, a rodí sa nám menej ako polovička detí ako v sedemdesiatych rokoch. Čiže Slovensko čaká obrovská kríza demografická, nebude mať kto tu robiť na naše dôchodky a budeme to riešiť spôsobom, ako to začal riešiť pán premiér aj s Richterom, že máme tu v priebehu roka 25-tisíc cudzích štátnych príslušníkov, Srbov, Rumunov, Bulharov, ktorí dnes robia v našich fabrikách a podrážajú mzdy našim ľuďom. Čiže toto je vaše riešenie? Že to je jeden obrovský hriech, ktorý Robert Fico spáchal, 7 mld. eur našich spoločných v kýbli. Absolútne zbytočne, lebo tú atómku nepotrebujeme.
Bol by som rád, keby tu pán premiér bol, lebo vie asi, o čom budem hovoriť, a tak sa skoval, ale toto sú naozaj kruté hriechy. Ďalší závažný hriech a zároveň aj prejav takého jeho zbabelstva a farizejstva je to, že...
Pán kolega, porušujete rokovací poriadok. Porušujete zákon, viete?

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán kolega, nesmiete tu používať na fotenie žiadny prístroj. (Reakcie z pléna.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ďalší krutý hriech, ktorý Robert Fico ako premiér vlády, ako zvolený dobrý hospodár na občanoch Slovenskej republiky, na voličoch svojich, ale samozrejme aj na všetkých ostatných, aj tých, čo voliť nechodia, malých, starých, Maďarov, Slovákov, Rómov, na všetkých spáchal, je to, že keď mal možnosť odkúpiť sprivatizované podiely od Gaz de France, Ruhrgas a Enelu, tak Robert Fico sa presne takisto ako v tejto kauze energie tváril viac jako rok, že on ako reprezentant štátu nemá predkupné právo odkúpiť tieto podiely. Keď sa ho náhodou niekto opýtal, že teda či to, neuvažuje nad tým, tak to je otázka tých zahraničných investorov, privatizérov, koho si vyberú za kupca. Ak by mu záležalo čo i len trošku na tom, ak by aspoň takú ochotu prejavil ako včera, keď volal Sobotkovi skrz babičku, keď asi zrejme celý Úrad vlády nemal nič iné na starosti, len vypátrať babičku v Čechách a potom rýchlo volať Sobotkovi a chystať teda úžasnú tlačovku, ak by mu aspoň takto záležalo na našom spoločnom majetku, tak by on vyjednával s Gaz de France, Ruhrgas a s Enelom a odkúpil by tieto podiely. My sme vtedy ho tu vyzývali, keď si pamätáte, dá sa to vygoogliť, mali sme tu také vizuálne pomôcky žlté, čiže boli to také A3-kové letáky, na ktorom bolo, že nereprivatizovať SPP je hriech. Bola tu aj Helenka Mezenská, viacerí sme tu stáli. Tu sme ho vyzývali, keď tu stál. Znova bol hluchý a slepý. Ale s akým výsledkom? Aby energetické podiely, ktoré on dnes kritizuje, že to majú tí zlí privatizéri, aby tie energetické podiely skončili v rukách jeho kamarátov. Pána Křetínského a pána Tkáča. Vo firme EPH tieto energetické podiely skončili, Robert Fico pre to neurobil nič, aby ich odkúpil, a táto firma zarába ročne 400 mil. eur na týchto podieloch, ktoré mohli byť zlatou sliepkou Slovenskej republiky.
Pán Paška, strana SNS, vy ste pred voľbami veľakrát hovorili o tom, že sa vám nepáči, čo EPH a energetické monopoly tu robia. Nevidím teraz Andreja Danka, ale ten nasľubuje hory-doly a nič z toho neni. Myslím si, že ste trošku väčší charakter. Teraz sa vás tu opýtam, že keď predložíme na nasledujúcu schôdzu návrh, aby tieto energetické monopoly, ktoré sú regulovanými subjektami, aby platili nie 20-percentnú daň tak ako všetci ostatní podnikatelia, ale aby platili 50-percentnú daň a aby sme tie získané peniaze dali chudobným a slabým cez príspevok, zvýšený príspevok pre matky, ktoré opatrujú postihnuté deti, pre tie zdravotné sestry, ktoré robia nočné príplatky veľakrát, alebo celú nočnú za príplatok 2 eurá, aby sme to dali na lepšie platy možno poctivých štátnych úradníkov, ktorí veľakrát musia naháňať Bašternáka za plat 600, 700 eur a páliť si prsty s mafiánmi, bude Slovenská národná strana, zadosťučiníte si svojho slova, že bude bojovať proti energetickým monopolom? Skúste mi dať alebo porozmýšľať do konca môjho vystúpenia, či mi vy ako podpredseda strany, či si stojíte za tými sľubmi, ktoré sme dali. Ja vám hovorím, že my na najbližšiu schôdzu predložíme tento návrh, aby tieto energetické monopoly, ktoré Fico nechal sprivatizovať svojim kamarátom, aby platili 50-percentnú daň a aby každé jedno euro, ktoré získa na to, budú obrovské peniaze, aby sme použili pre chudobných a slabých. Pre ukrivdených ľudí, ktorými veľakrát Robert Fico doteraz opovrhoval. Skúste si premyslieť, alebo sa opýtajte svojho šéfa Danka, či do toho idete. Ak do tohoto idete, potom budem považovať vaše slová o tom, že chcete bojovať proti energetickým monopolom za úprimné. Ak ale budete sa tváriť, že tu nie ste alebo budete mať výhovorky typu, že vy s nami, alebo náš návrh podporiť nemôžete, tak ste znova iba oklamali voličov a klamete ich aj dnes. Dobre? Takže skúste sa poradiť a ja budem veľmi rád, ak nás podporíte. Ale toto bude hodina pravdy, ako si zadosťučiníte svojim vlastným slovám.
Čiže Robert Fico miesto toho, aby si na trhu požičal peniaze za skoro nulový úrok, lebo v čase, kedy to oni odkupovali, úroky boli úplne zanedbateľné, miesto toho sa robil hluchý, slepý a nemý a nechal sprivatizovať tieto podiely svojim kamarátom. Podiely, z ktorých dnes, zaplatili dokopy za to asi 3 mld. eur a to ešte takým opovrhnutiahodným spôsobom, že Robert Fico ako ich kamarát im dovolil, aby založili majetok tých privatizovaných spoločností. Čiže ani nemali tie peniaze, ale Fico im umožnil, aby zobrali majetok firmy, ktorý idú kupovať, a založili ho, požičali si od bánk peniaze a kúpili si ten podiel. Čiže kúpili to za 3 mld. našich spoločných peňazí, lebo zaťažili nás spoločný majetok, a dnes na tom zarábajú 400 mil. eur, ktoré majú, mohli byť príjmom štátneho rozpočtu a mohli sme mať aj pre učiteľov, aj pre zdravotné sestry, aj pre tie matky s tými postihnutými deťmi, ktoré tu spomínam. Aj pre ľudí na tú minimálnu mzdu, tých 500 sľubovaných, možno aj 600 eur. Ale nie, máme premiéra, ktorý uprednostnil záujem svojich vlastných kamarátov, svoj vlastný záujem, zlatú sliepku nechal, aj keď na začiatku Dzurinda, alebo teda Bugár spáchali privatizáciu, kúpil to Gaz de France, Ruhrgas, Enel a podobne. Potom to mohol odkúpiť, tváril sa hluchý, slepý a nemý, nechal zaťažiť majetok týchto energetických firiem, požičali si, založili tento majetok bankám, Ficovi kamaráti si založili tento náš spoločný majetok bankám, za tieto vlastne naše peniaze kúpili náš, našu zlatú sliepku a dnes z toho majú 400 mil. eur.
Správa sa takto dobrý hospodár, správa sa takto premiér, ktorému záleží na osude ľudí? Každý z nás, ak by tú možnosť mal, pevne verím, no neviem síce z vás, ale ja z nás opozície, a to asi ani nie zo všetkej, ale minimálne za naše hnutie, za SaS-ku, si myslím, že môžem povedať, každý z nás, ak by bol na tomto mieste v takej situácii, tak by sa ako dobrý hospodár správal. Lebo v tej situácii bolo zodpovedné kúpiť niečo. Však vlastne založil svoj vlastný majetok, čiže nebolo treba si nikde nič zásadné požičiavať, akože ručiť nejakým cudzím majetkom, zobrať vlastný majetok, založiť ho banke, požičať si za pomaly nulový úrok a mať výnos 12, 13 % ročne. Robert Fico v našom mene tento obchod neurobil a to je obrovské zlyhanie premiéra.
A ja sa pýtam, prečo takéto niečo spravil? Takisto ako pri podvode s energiami, o ktorom som hovoril predtým, aj v tomto prípade to je obrovské zlyhanie.
A keď budete počítať so mnou, dnes máte možno, v priemere tu máme 45, za 20 rokov budeme mať 65 rokov, za 20 rokov bude Slovensko trpieť dramatickou, dramatickou demografickou, lebo nám bude chýbať polmilióna pracujúcich ľudí, čiže nebude, kto by tu robil na naše dôchodky. Nezišlo by sa nám za tých 20 rokov odložených v pančuche 20 krát 400 mil. eur, to znamená 8 mld. eur odložených z tejto zlatej sliepky, ktorú Robert Fico odmietol v našom mene kúpiť? Čo sa bude zase, na čo vyhovárať? Že bola dlhová brzda, nemohol kvôli dlhovej brzde? Verejne som mu sľúbil, keď bude chcieť takto niečo spraviť, my budeme hlasovať za ústavný zákon, aby sme mohli takéto energetické podniky kúpiť. Neurobil to, vyhýbal sa médiám, vyhýbal sa priamym odpovediam, tváril sa, že to nemôže ovplyvniť, nerokoval s týmito privatizérmi – Gaz de France, Ruhrgas a Enel, nechal, urobil všetko pre to, aby to kúpilo EPH, a dnes to aj tak vyzerá. Obrovský hriech Roberta Fica v horizonte 20 rokov na tomto biznise, ktorý kryl a ktorý rovnako podporil. Slovenská republika, každý z nás na Slovensku prerobil 8 mld. eur.
A úplne posledný podvod, ktorý Robert Fico na ľuďoch spáchal a, ešte by som povedal, až obludným spôsobom odkomunikoval zhruba pred týždňom, znova by som vám chcel ukázať jeden graf, zrejme si pamätáte graf, kedy Robert Fico znova reagoval na moju tlačovku, spravodlivo rozhorčený, ako len on to vie, ukazoval graf, pozrite sa, dva modré stĺpiky, ostatné boli červené: títo ma idú odvolávať, títo, ktorí spôsobili tie najvyššie ceny elektriny na Slovensku? Pozrite sa, to sú dva roky Radičovej vlády, ukazoval graf, nehovoril, aká je tam mierka, nehovoril o tom, že urezal prvých 110 jednotiek a ukazoval iba vrchných pár, vyvolával dojem v ľuďoch, že on predsa, za neho, pozrite sa, klesla cena o viac ako 50 percent. Ono to presne, keď sme odmerali tie grafy, vychádzalo 54 percent. Vyhováral sa na vládu Ivety Radičovej, že jaká to teda bola amorálna, asi ďalší nejaký sociálny netvor po Kaníkovi, alebo ako to chcel povedať, jaká to bola strašne zlá žena a ja so Sulíkom sme mu pomáhali, a on, takto zdierala tá strašne zlá žena tých ľudí cez tie vyššie ceny za elektrinu. Toto je hyenizmus, pán premiér.
A viete, čo vám teraz idem povedať a nebude vám pri tom dobre. Po prvé, posudzovať alebo považovať svojich vlastných voličov za hlúpych, pomaly za hupacie kone, alebo ukazovať im obrázok a vytvárať v nich pocit, že oni zrazu platia menej alebo viac jak o polovičku menej, alebo inak povedané, za Radičovej za elektrinu platili viac jak dvojnásobok viac, to naozaj môže človek, ktorý si myslí, že jeho voliči nemajú IQ 80. Buď je to to, alebo je to prejav absolútneho zúfalstva, že Robert Fico už vie, že v tejto kauze tak dramaticky utrpel, že SMER tak dramaticky utrpel na renomé, že už nikdy z neho nebude ochranca ľudí a tých chudobných a slabých, že už nikdy nebude od neho garant stabilných cien energií, že si povedal, že on už teraz ide na sedláka oblbovať iba to tvrdé jadro svojich voličov, ktorí mu veria aj to, čo nepovie, a ani nerozumejú, možno, alebo nepočúvajú, čo hovorí, ale hlavne že hovorí a hlavne že na toho Matoviča povie, že je blázon a pošahanec.
A teraz jedna aj druhá možnosť je veľmi zlá, buď je cynik a skúša to, ľudí, alebo naozaj je tak zúfalý, že už to hrá iba na to tvrdé, tvrdé svoje jadro posledných voličov, ktorí ešte dnes stále veria, že tu je a dnes medzi nami tu sedí ešte ten posledný ich ochranca. Skutočnosť bola taká, ako som povedal, Robert Fico ukazoval úmyselne, ja by som vám, veľmi rád vám ho teraz ukázal a práve toto sú situácie, kde mi to ústavné právo naozaj výrazným spôsobom beriete a myslím že je legitímne sa obrátiť na Ústavný súd, že takýmto spôsobom nám zabraňujete, všetkým v opozícii bojovať za ľudí, lebo my vás teraz potrebujeme konfrontovať s faktúrami, konfrontovať s konkrétnymi grafmi, a do jednej ruky ukázať falošný graf Roberta Fica, podotýkam, predsedu vlády, ktorý by si to dovoliť nemal, a do druhej ruky ukázať skutočný graf vývoja cien energií. Dnes možno, by som vám to tu mohol možno prstom asi kresliť. Alebo neviem, ako by ste to chceli vidieť? Alebo teda aby som vám to mohol dobre vysvetliť. Viem, že arogantne, keď sa prerokoval rokovací poriadok, ste povedali, však nám to môžeš poslať do mailu, my si to pozrieme. Figu borovú si pozriete! Keď vy ste, za 49 dní nie ste schopní sa zobudiť a bojovať za vašich ľudí, po týchto všetkých správach, ktoré som vám tu čítal, vy si ani maily neprečítate. Jednoducho iba vám cinknú raz peniažky do mesiaca, 3-tisíc eur, a biznis ide ďalej. Dnes sa vyhovárate, že Matovič tu robil divadlo pred dvomi dňami s obrázkom, hoci aj som ukazoval iba regulérnu prílohu, lebo ja brzdím tvorbu zákonov pre ľudí v parlamente. Že vám nie je hanba! Si myslíte, že ľudia nevedia, že teraz, od zajtrajšie dňa máte päť týždňov voľna a zoberiete za tých päť týždňov voľna štyri tisícky platu? (Výkriky z pléna.) Ty že budeš robiť starostu a budeš mať za to druhý plat, to je druhá vec. To, že viacerí z vás máte... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni kolegovia!

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... druhý plat, to je druhá vec. Pravda je taká, že päť týždňov nebudete robiť nič, tak ako ste nerobili nič v januári. Lebo vy ste sa, v januári ste si užívali predlžene vianočné prázdniny až do 30., ja som za ten január urobil desať tlačoviek ohľadom energií. (Výkriky z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán kolega, pán poslanec, odvolávame premiéra a vy hovoríte o niečom inom. (Hlasy z pléna.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Čo sa tak rozčuľujete? Zrkadlo bolí alebo čo?

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Prepáčte...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ja hovorím o cenách energií, o prístupe... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Nie, hovoríte o poslancoch.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
A to je jedno, hovorím o prístupe koaličných poslancov k problémom ľudí. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Tak isto ste mali tie isté prázdniny, v úvodzovkách, kým sme my robili.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
By som bol zvedavý, čo ste vy, pán Bugár, robili, keď ste si nevšimli tieto ceny energií. Ale... Čiže opakujem (ruch v sále), tak isto vašou úlohou, každého jedného z vás opozičných poslancov, čiže nielen, dnes to síce je o obžalobe Roberta Fica, ale nielen jeho úlohou, ale každého jedného z vás bolo strážiť záujem vašich voličov. Nerobili ste nič, iba ste brali v januári plat a prosím vás, neklamte teraz, že ja tu niečím takýmto teraz zdržujem. Že som v utorok zdržoval, lebo vy ste chceli pracovať pre ľudí, vy ste chceli prijímať zákony pre ľudí. Ohavnosti. Tomáš, tuším, ja neviem, či to bola relácia O päť minút dvanásť, on tam povie, že oni nebudú, že oni radšej budú pracovať na zákonoch, ktoré pomôžu starodôchodcom. To sa zobudil teraz po desiatich rokoch, keď medzičasom 500-tisíc tých starodôchodcov vymrelo? Čiže takto cynicky, podlo dokážete argumentovať, že vy teraz idete pracovať niečo pre starodôchodcov. Desať rokov ste ich podvádzali, ste im sľúbili v 2006., že ich odškodníte, že im zvýšite dôchodky. Ste sa na nich vykašlali. Vy tu teraz s nimi budete operovať, vy teraz idete mať 5 týždňov voľna za 4 tisícky a nebudete znova robiť pre ľudí nič, ako ste nerobili v januári, lebo ste na všetky tieto správy kašlali (reakcie z pléna).
Čiže Robert Fico, Robert Fico pri tom grafe, ktorý ukazoval, chcel očierniť zbabelo Ivetu Radičovú, najlepšiu premiérku alebo najlepšieho premiéra, kerého Slovensko malo. Čiže chcel očierniť Ivetu Radičovú. A zbabelo, znova tak, aby sa nemohla brániť, lebo vie, že keď on si dá v priamom prenose tlačovku a všetky médiá zahrajú jeho graf. Čo Iveta Radičová môže v dnešnej dobe. Napísať blog? Koľkým ľuďom sa to dostane? Jednoducho chcel očierniť Ivetu Radičovú a duplom podotýkam, že chcel krivo obviniť Ivetu Radičovú aj všetkých ostatných vtedajších koaličných poslancov, že my sme tu boli nejakí zvrhlíci, ktorí sme ľuďom vybavili dvakrát vyššie ceny, ako on teraz vybaví ľuďom za elektrinu. Úplne, úplne odporným spôsobom odstrihol spodnú časť toho grafu, odstrihol 110 prvých jednotiek a ukazoval iba tento vrch, aby to vyzeralo dramaticky, jak on strašne za tých ľudí bojuje. A trošku mi to pripadalo, pán premiér, priznám sa, jak tie ďalšie falošné grafy, s ktorými ste už v médiách operovali. Ten graf o tom, za ktorý ste bojovali a dvakrát ste ho vytiahli, aj keď sme vás prvýkrát upozornili, ešte ste mali tú odvahu vytiahnuť druhýkrát, keď ste ukazovali že za vás cena plynu klesla o 90 percent. To, že nakoniec každý videl, že si iba Kažimír pomýlil jednotky a že sa zrazu prestalo počítať v kubíkoch, ale v kilowatthodinách, a že jeden kubík má približne desať kilowatthodín a to bola, to bolo to dramatické zníženie cien, to ste sa už potom ľuďom ale akosi zabudli ospravedlniť. Aj za tento graf, ktorý ste podvodným spôsobom ukazovali, ste sa zabudli ospravedlniť. A keď sme vás zvozili na Facebooku a možno niekde na nejakej tlačovke, tak potom iba zbabelo potichučky Erik Tomáš doniesol v podstate ten istý graf, ale už aj s tými prvými 110 jednotkami, ale bez ospravedlnenia do relácie O päť minút dvanásť. Čiže on vás v podstate sám usvedčil, lebo doniesol ten správny graf.
Ale idem k tej pointe, ktorú mám pri tejto veci a ktorá sa vám ťažko bude znášať znova, ktorú vám chcem vytknúť. A to sú poplatky, nie poplatky. Ale zase by som vám ukázal graf, ale toť kolega Bugár by mi dal 2-tisíc eur pokutu a zrejme by mi zobral slovo, vykázal by ma a skončil schôdzu. A to svojim kolegom nechcem spraviť, takže budem si ukazovať pre samého seba a budem sa vám to snažiť asi nejako nakresliť. Zabudli ste povedať to, že elektrina v roku 2008, keď ste nám vládli počas svojej prvej vlády, tak elektrina, budem to asi ukazovať takto. Je to vizuálna pomôcka, keď budem používať ruky, pán predsedajúci? Pán predsedajúci?

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Áno?

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, keď budem používať ruky pri vytváraní grafov, je to vizuálna pomôcka?

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Môžte používať aj uši, nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Dobre, dobre. (Výkriky v sále.) Len si robte srandu, pošliapali ste ústavu v tejto veci a ešte sa smejete z toho. Ja tu dnes bojujem, aj ostatní tu budeme bojovať za slobodu slova. Dali sme podnet na tento rokovací poriadok, vy si robíte ako, že v každom demokratickom parlamente je úplne normálne a legitímne. V každej škole, Ján Amos Komenský hovoril, používajte názorné príklady pred svojimi žiakmi! A toto je tu to isté. Ja by som vám teraz, úprimne chcem ukázať ten graf, ako Robert Fico klamal. Úprimne by som vám chcel ukázať, ako drasticky klesla cena energií elektriny, trhová cena, z 90 eur za jednu megawatthodinu v roku 2008 na 22 eur minulý rok vo februári a na dnešnú približne 30 eur, aktuálnu cenu na trhu. Nebolo by lepšie, ak by som vám teraz tu ukázal takto jeden graf? To naozaj ste takí úbohí? To naozaj sa tak bojíte aj vlastného tieňa, že nám musíte zakázať normálnu regulérnu vec, normálne naše ústavné právo na to, aby sme mohli sa vyjadrovať okrem slova aj písmom a obrazom? Bojíte sa aj vlastného tieňa lebo ste narobili toľko podvodov, že keď vám to zrkadlo tu budeme nadstavovať, tak možno by ste dostali v priamom prenose infarkt.
Takže dobre, beriem vašu hru, toto je nula post iks, v roku 2008 boli ceny 90 eur za jednu megawatthodinu. Postupne ceny dramaticky padali, až klesli na 22 eur minulý rok. A ja vyzývam teraz všetkých ľudí, ktorí, možno niektorí si pozrú tento záznam, možno nie, aby si pozreli svoje účty, že na trhu cena klesla z 90 eur na 22 eur, a nech sa ľudia pozrú, že či rovnako klesala cena aj za účty pre tieto domácnosti, ktorými teda Robert Fico sa tak háji, že teda vybavil nízke ceny elektriny. A ja vám odpoviem, že zbytočne budete hľadať takto dramaticky štvornásobný pokles alebo o 75 % alebo 80 % veľký pokles, lebo je, to tam jednoducho nenájdete. Lebo Robert Fico sa dopustil ďalšieho obrovského podvodu, okrem Mochoviec za 7 mld. eur, okrem tých privatizačných podielov energetických spoločností za 8 mld. eur, sa dopustil ďalšieho podvodu za približne 4,5 mld. eur, a ten podvod sa volajú slnečné elektrárne. Robert Fico spravil to, že v roku 2009... Práve sa tam teraz dohaduje s druhým páchateľom, pánom Jahnátkom, ktorý bol vtedy ministrom hospodárstva. A čo ma vy komentujete? Ja mám právo to hovoriť. Keď sa vy prihlásite, môžte vy hovoriť. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci, kľud.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Čiže teraz sa tam práve tí dvaja, ktorí to spáchali, o tom bavia zrejme, rozmýšľajú, že ako sa z toho vyzuť. Ale z toho sa vyzuť nedá, lebo každý z nás to má na svojom účte. Robert Fico s pánom Jahnátkom vymysleli zákon, že ten, kto si postaví, poznáte to zo Slovenska, to sú tie slnečné elektrárne, veľakrát na tej najúrodnejšej pôde, to sú také tie kolektory, otočené, hnedé, na slniečko, otočené smerom na juh, že ten, kto si postaví slnečnú elektráreň, tak napriek tomu, že cena trhu bude 50, 60, 20, 30 eur, že oni od neho budú tú elektriku vykupovať za 430 eur. Znova by som vám strašne rád ukázal graf. A tak vám to zase budem ukazovať rukami. Predstavte si, že teda dobre, toto je nula, že toto je os iks nula, toto drevo, cena na trhu v roku 2008, 90, jak prišla kríza, dramaticky pokles dole na nejakých 50, hneď už v roku 2009, keď prijímali ten zlodejský zákon, už bolo 50 a postupne tá cena klesla až na nejakých tých 22 eur. A teraz zoberme si, v čase prijímania toho zlodejského zákona bola cena na trhu približne 50 eur. Fico s Jahnátkom si vymysleli, že spravíme, vtedy im samozrejme k tomu pomáhala SNS-ka a Mečiar so svojím HZDS, ale čo by nespravil Robert Fico, nerozhodol, to by nebolo, cena na trhu 50 eur za jednu megawatthodinu a Robert Fico, a teraz to vlastne nemôžem ukázať, lebo nemám takú dlhú ruku, Robert Fico hovorí, že ten, kto si postaví slnečnú elektráreň, tak on mu podpíše zmluvu, že 15 rokov od neho bude vykupovať elektrinu za 430, neviem, hore, no jednoducho musí to byť osem a niečo krát viac ako tých päťdesiat. Alebo inak, teda dobre, toto je 50, čiže tu je 50, toto je cena na trhu a Robert Fico sľúbil, že bude vykupovať v našom mene, že bude kupovať tú elektrinu za 430 eur. A aj tak spravil. V roku 2009 prijali tento zlodejský zákon o obnoviteľných zdrojoch energie, rýchlo, rýchlo, vyhovorili sa, samozrejme, na Európsku komisiu, že tá nás do toho tlačí, hoci Európska komisia chcela, aby sme mali obnoviteľné zdroje, 14-percentný podiel až v roku 2020. Ale oni v roku 2009, lebo im zablikali kontrolky, že znova je tu nejaký lup, kde môžme okradnúť ľudí, tak spustili tento obrovský podvod na ľuďoch, že hoci cena na trhu 50, tak ako som povedal, minulý rok 22, teraz 30 za jednu megawatthodinu, oni podpisovali vo veľkom zmluvy so svojimi ľuďmi. Všetko ľudia zo SMER-u, pusipajtáši, sponzori, naši poslanci. Chudík napríklad tuná, Lazar, ktorý tu bol, ten, čo spáchal podvod s kompou, poviem vám potom o ňom viac. Ako jednoducho rad radom smerák za smerákom si podpisovali zmluvy so štátom, že budú odkupovať od nich elektrinu za 430 eur, hoci cena na trhu bola 50. Chápete ten obludný podvod?
Ale ten podvod má ešte ďalšie pokračovanie. To nebolo o tom, že povedia, že dobre, že takto nám, sľúbime 300 miliónov, že budeme niekomu platiť do vrecka každý rok, tak neurobili to, že to spravia zo štátneho rozpočtu, túto obrovskú masu, lebo to je 300 miliónov eur. Oni to nespravili, že teda dobre, z toho anonymného štátneho rozpočtu, ale hentí dvaja páni si vymysleli, že to ľuďom napíšu do účtu za elektrinu. Chápete to? Tiež by som vám veľmi rád teraz ukázal, ale budem vám to musieť iba teda prečítať. Je takzvaná tarifa za prevádzku systému, alebo v skratke TPS. A to, čo som aj čítal v tých materiáloch, keď ste počúvali, bolo to, že ten niektorý redaktor povedal, no tie ceny neklesajú preto, lebo oni robia s nami, hrajú takú tú hru, že síce cena na tom trhu klesá, ale jednoducho Fico nám zdvíha poplatky. No a jednoducho títo dvaja páni si vymysleli poplatok za slnečné elektrárne a ten poplatok postupne rástol z ničoho, samozrejme, v roku, v ktorom si to vymysleli, až na 17,6 eura v tomto roku, 17,5751. Čiže dobre, 17,6 eura v tomto roku za jednu megawatthodinu. Zjednoduším to, potom to vysvetlím ešte raz. Elektrina na trhu minulý rok 22 eur za megawatthodinu, ako skutočná tá elektrina bez distribúcie, 22 eur. Títo dvaja páni vymysleli podvod na všetkých občanoch Slovenskej republiky, rozdali licencie svojim kamarátom, zaviazali sa v našom mene, každého jedného aj ich voliča, aj nášho voliča, aj nevoliča, aj Kotlebového voliča, zaviazali sa v mene Slovenskej republiky že 15 rokov budú vykupovať tú elektrinu za 430 eur a budú doplácať 300 miliónov eur týmto výrobcom slnečnej elektriny z nášho spoločného. No a to sa volá, premietli to do účtov každého jedného, každej jednej domácnosti, každej jednej firmy na Slovensku v tej položke, keď si ľudia pozrú od tohto roka, našťastie, začali aj distribučky to fakturovať presne tak, aby sme videli tento Ficov podvod, tak každému človeku odporúčam, aby si pozrel tú položku. A volá sa OZE, tarifa za výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov. Je v eurách za jednu megawatthodinu. Každý z nás, každý aj váš volič a ja ich budem práve na to upozorňovať a ja neviem, prečo si to zmenili, možno vám to urobil ten zlý Holjenčík, že naschvál chcel vidieť, že vy ste mu hádzali polená pod nohy, že vy ste ho vlastne dotlačili, aby ľuďom zvyšoval cenu elektriny, ja mu za to gratulujem, lebo na nových faktúrach prvýkrát je vidieť presne táto tarifa. Čiže vy ste ľuďom vyúčtovali 17,6 eura na tento rok za každú megawatthodinu, hoci cena pred rokom bola 22 a súčasná je 30. Čiže silová elektrina, skutočná elektrina, komodita stojí 30 a vy už 17,6 eura im účtujete v tom, aby sa skladali na biznis Chudíkovi a ďalším zlodejom, ktorých ste nakŕmili cez slnečné elektrárne. Že sa nehanbíte, pán premiér! A neviem, kde je pán Jahnátek. Hen je hore pod balkónom. Tá tarifa postupne samozrejme rástla, lebo sa pripájali ďalšie a ďalšie elektrárne. A keď by vás zaujímalo, akým spôsobom sa ľudia k tým licenciám dostali, tak stačí si dať do Googlu, že fotovoltaika, Lazar napríklad, tak je tam celkom pekne rozobratý tento podvodník, ktorý spáchal podvod s kompou za 50 miliónov eur a o ktorom som tu, ja neviem, možno pred dvomi rokmi alebo kedy, trošku horkokrvne rečnil, ktorý bol medzičasom poslancom Národnej rady, možno zrejme za odmenu, že ten podvod spravil, tak tomuto podľa týždenníka Plus 7 dní, alebo plus jednotka, neviem, buď jeden alebo druhý, o tom píšu, že boli udelené tri licencie na takéto elektrárne. Tri licencie a každá má byť za 4 megawatt, na výkon 4 megawatthodiny. A teraz počítajte so mnou, výkon solárneho kolektora je približne 1,2 násobok jeho príkonu, inak povedané, že vyrobí slnečný kolektor, keď má niekto slnečnú elektráreň na 4 megawatthodiny výkonu, tak vlastne vyrobí za rok 1,2 násobok elektriny, čiže vyrobí 4,8 megawatthodiny elektriny. Len jednému Lazarovi, svojmu človekovi, ktorý bol šéfom, a tuto bol vlastne človek, ktorý ho dosť slušne kryl, podľa tohto týždenníka boli udelené tri licencie, každá na 4 megawatt, megawatty výkonu, čiže 3 krát 4 je 12, 1,2 je účinnosť, čiže berieme ten násobok, 12 krát 1,2 je 14,4; 14,4 megawatthodiny pán Lazar na svojich slnečných elektrárňach môže vyrobiť, pán Fico, ako jeho stranícky šéf, mu dal možnosť 15-ročnej zmluvy vykupovať od neho elektrinu za 430 eur. A teraz skúste vy, ktorí... Ale ja som si doniesol vlastne aj kalkulačku. A môžme to skúsiť aj z hlavy. Čiže 14,4 megawattu výkon či megawatthodiny môžu vyrobiť tie tri slnečné elektrárne. Ttuto Chudík, to je chudobný príbuzný, vlastne on preto sa asi volá Chudík, lebo on má iba dva megawatty výkonu. Lazar podľa denníka Plus jeden deň má dvanásť megawattov, čiže on je šesťkrát bohatší, vlastne šesťkrát lepší, asi lepšie postavenie v SMER-e, 14,4 megawatthodiny výkonu platí sa za 430.
Pán Jahnátek, opravujte ma, ak by som sa náhodou pomýlil, dobre?
Čiže 14,4 megawattu, to je 14,400 kilowattov – tak, dobre počítam? – krát za každý kilowatt ste sľúbili zaplatiť 430 eur. Štrnásťtisícštyristo kilowattov výkonu výroby elektriny pán Lazar, podľa medializovaných, na tých medializovaných svojich slnečných elektrárňach, tak zrejme ste s ním podpísali zmluvu krát 430, 14 400 krát 430 je, čuduj sa svete, 6 miliónov sto.
Pardon, nie je to náhodou vizuálna pomôcka, pán predsedajúci? Povedzte, pán predsedajúci, nechcem porušovať zákon.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Už je to jedno, hovorte ďalej.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Čiže za jeden rok, ak je teda pravda, že Lazar dostal tri takéto slnečné elektrárne do vienka, za jeden rok ste sa zaviazali, že mu zaplatíte za vyrobenú elektrinu 6,192 milióna eur, za 15 rokov 92 miliónov 880-tisíc eur, 92 miliónov 880-tisíc eur iba jednému vašemu straníckemu priskoč Jankovi. Dokopy, keďže ste tých licencií rozdali v tom výkone približne 500 megawattov, Lazar je znova s porovnaní s týmto iba chudobný príbuzný, tak dvanásť voči 500 je samozrejme iba zlomok, každopádne dokopy takýmto spôsobom zodierate ľudí o 300 miliónov eur. A to bolo v minulom roku. Bohužiaľ, tento príspevok vlastne sa zväčšuje o to viac, o čo je nižšia tá výkupná či tá trhová cena energie. Vlastne funguje to tak, že ak by trhová cena bola 430 eur za megawatthodinu a vy by ste podpísali zmluvu za 430, tak sa nedopláca nič vašim straníckym kolegom. Ale čím je nižšia cena na trhu, tak tento rozdiel sa dopláca voči tej trhovej cene elektriny. Vy ste podpísali zlodejské zmluvy na 300 miliónov eur v minulom roku a tento rok to bude 360, 370 miliónov eur, iba príspevky vašim kamarátom, ktorí majú a vlastnia slnečné elektrárne.
Ja sa, pán premiér, teraz tuto vás pýtam, nie je tu, bohužiaľ. Pani ministerka spravodlivosti Žitňanská, inak madam transparentná, nemyslím to v zlom, ja sa pýtam vás, či zverejníte všetkých majiteľov slnečných elektrárni, ktorým ste vydali licencie od roku 2009, od platnosti tohto zákona. Pevne verím, že vo vašom vystúpení tu poviete, že to určite spravíte. Rovnako, či podporíte náš návrh zákona, ktorý zastaví akékoľvek príspevky pre tých majiteľov slnečných elektrární, za ktorými bude akákoľvek schránková firma na Cypre, na Belize alebo kdekoľvek inde. Chceme jednoducho vedieť, ktorým vašim kamarátom, koľko ste nadelili biznisu. Zároveň chcem od vás vedieť, akým spôsobom sa títo ľudia dostali k tým svojim licenciám.
Lebo pre tých vás, ktorí sa možno v tej problematike nevyznáte, ten systém, ten podvodný model fungoval tak, že Jahnátek s Ficom upiekli niečo, medzičasom Kali vedel, povedal, svojmu kamarátovi Brhelovi, to je ináč bývalý náš kolega, za HZDS poslanec, dnes jeden z najbohatších ľudí, povedal svojmu Brhelovi: počúvaj, nachystaj sa, vpred dohodni, vybav. Potom sa spustilo veľmi krátke obdobie na to, aby sa prihlásili tí záujemcovia, tí, ktorí to chceli poctivo vybaviť, nemali žiadnu šancu, lebo museli mať dovtedy vybavené pozemky, museli mať zmluvy s tými ľuďmi, na ktorých pozemkoch by to bolo, museli mať kľúčove ale súhlas od SEPS-u, to je správca vlastne sietí rozvodných po Slovensku, kde mal SMER, HZDS a SNS svojich nominantov. Tým pádom nebola tam žiadna lehota, dokedy alebo v jakom poradí majú rozdávať tie licencie alebo jako majú dávať ten súhlas na pripojenie, tým pádom uspeli iba tí, ktorí boli dopredu nachystaní. Robert Fico dramaticky rýchlo porozdával licencie. Keď prišla, a teraz prichádzame na jadro k tomu grafu, znova by som ho strašne rád ukázal, keď prišla k vláde alebo k moci vláda Ivety Radičovej, zrazu zisťovala, že dramaticky narastá poplatok na podvod Roberta Fica pri slnečných elektrárňach, poplatok, ktorý Robert Fico neurobil zo štátneho rozpočtu, aby to nebolo vidieť, ale úplne cynickým ako hyena spôsobom to preúčtoval všetkým odberateľom elektriny cez skrytý v poplatku TPS. Hovorím, do minulého roka sa tento poplatok nikde nezverejňoval, ľudia to nevideli na tých svojich faktúrach, nemohli si prečítať, že Fico im tam zašil poplatok za biznis pre svojich kamarátov. Prišla Radičovej vláda. Po prvé, v čase, keď v predošlom roku bola vysoká cena a pri stanovení ceny na nasledujúci rok sa berie obdobie prvého polroku predošlého roku. Čiže to bol jeden dôvod, prečo za Radičovej vlády jemne išla cena hore. Jemne, v žiadnom prípade nie to, čo tu rozprával obvinený Robert Fico, že išla pomaly o 100 % hore. Išla jemne hore kvôli tomu, že ÚRSO zobralo cenu na trhu z predošlého roku z prvého polroka a výrazne išla kvôli tomu hore, alebo teda kvôli čomu musela ísť hore, bolo, že ÚRSO rozhodlo o poplatku v tom roku, napríklad na 2011 už bolo 8,8 eura z nuly, ale za dva roky už makali chlapci, tak už bolo 8,8 eura a nasledujúci rok už necelých 12 eur za jednu megawatthodinu. Čiže síce mohla klesnúť cena na trhu o 10 eur, Fico to dobehol cez poplatok na podvod pre jeho ľudí, ktorým rozdal licencie pri slnečných elektrárňach.
A ešte raz hovorím, to je podvod dopredu podpísaný na 15 rokov. Každý rok to bude v priemere 300 eur, či 300 mil. eur. Tristo miiónov krát 15 rokov, pán premiér, chodili ste do základnej školy, je 4,5 mld. eur, ste okradli ľudí tejto krajiny. Mochovce 7 mld. eur, neodkúpenie zlatej sliepky energetických spoločností 8 mld. za najbližších 20 rokov a tuto 4,5; 19,5 mld. eur iba v troch hriechoch v energetike. Pri Mochovciach iba kvôli tomu, že ste trucovali a budeme mať elektrárne, ktoré nebudeme potrebovať, lebo elektriny na Slovensku máme prebytok, ale máme plus-mínus rovnako. Nebudeme ju potrebovať. A Mochovce budú vyrábať dvakrát drahšiu elektrinu voči súčasným trhovým cenám. Sedem miliárd v kýbli. Osem miliárd si neodkúpili podiel v podnikoch energetických, ktoré ste kritizovali, že sprivatizovala Bugárova vláda, lebo nazývajme to pravým slovom, správnym názvom, a 4,5 mld. ste ukradli ľuďom cez príspevky na podvodne získané fotovoltaické elektrárne a ešte ste to bezcitne rozúčtovali každému jednému človeku na Slovensku. Nielen tým chudobným, či nielen tým bohatým, ale aj tým chudobným.
Z tohoto sa nevykrútite, pán premiér. Za desať rokov vašej vlády vzrástol dlh Slovenskej republiky o 25 miliárd eur. V týchto ďalších troch veciach, ktoré som vás obvinil a z ktorých nevyvrátite ani mäkké "f", ste ukradli ďalších 19,5 miliardy. Štyridsaťštyri a pol miliardy škoda za desať rokov vašej vlády. Štyridsaťštyri a pol miliardy škoda za desať rokov vašej vlády.
Pán premiér, dokedy budete bývať v byte daňového podvodníka? (Reakcie z pléna.) Čo zháňaš body, vybavuješ lepšie miesto na kandidátke? Môžte sa hanbiť, keď neviete počítať! Štyridsaťštyri a pol miliardy zvýšený dlh. A tieto tri hriechy v energiách, ktoré ste spáchali, tak to vyjde koľko? Kto mi to pomôže? To je 10-tisíc, 9-tisíc, dobre, som fér, 8-tisíc eur na každého jedného občana Slovenskej republiky. A úplne s čistým svedomím a môžte ma žalovať, poviem vám to aj tam za dverami, ste okradli každého jedného občana Slovenskej republiky o 8-tisíc eur. Bez ohľadu na to, či má dnes osem mesiacov alebo osemdesiat rokov.
Príklad kolegu Chudíka nemá zmysel spomínať. Keď nám zverejníte, presne komu ste tieto licencie rozdali, akým spôsobom prebiehali tie výberové konania, ten boj o licencie, tak myslím si, že tých ľudí zo SMER-u, ktorých tam nájdeme, bude toľko, že budeme môcť tlačovky zvolávať asi najbližšie tri roky.
A celkom by ma zaujímal pocit vás ostatných poslancov z koalície, že keď ste si teraz tu tak, možno vypočuli, že možno nejaký Lazar má biznis za nejakých 90 miliónov eur za 15 rokov, nejaký Chudík, ja neviem koľko, však teda keď to bola šestina, tak možno za nejakých 15, 11, tuším, alebo koľko to vychádza, nie je vám ľúto, mnohým z vás, že tu iba poslušne stláčate tlačítka iba za miesta na kandidátke? Hm. Oklamali asi aj vás, že? Nechali ste sa oklamať, zaviesť, mnohí možná, nemyslím si, že ste všetci zlí, len ste možno naivní a hlúpi v tom, že ste uverili ľuďom, ktorí to akože mysleli so Slovenskom dobre. Nie, títo ľudia, chceli iba vycucať, nasadiť nám sem pijavice, a vycucať životodarnú energiu z ľudí a firiem. Lebo to, čo dnes Slovensko zažíva, že máme o štvrtinu drahšiu energiu, ako majú v Maďarsku, v Poľsku a v Čechách domácnosti, tak to iba preto, lebo Robert Fico sem nasadil pijavice. Najprv Bugár sprivatizoval a keď to Fico mohol odkúpiť, tak neurobil nič a sú tu ďalší a Robert Fico tam ešte nasadil ten svoj podvod so slnečnými elektrárňami. Že sa nehanbíte! Kryjete podvod, kryjete okrádanie vašich vlastných voličov.
Môžem si dovoliť počkať na pána premiéra, či nie? A ešte vám chcem povedať jednu vec k tomu vašemu slávnemu grafu. Nieže ste v ňom klamali, ale ešte naschvál ste zamlčali to, že ste v roku 2009 dramatickým spôsobom všetkým ľuďom na Slovensku, takzvaným veľkým domácnostiam, ktoré sa tým rokom akože zrušili a splynuli s malými, dramatickým spôsobom ste im zvýšili cenu za elektrinu. Čiže nieže najvyššia cena bola za Radičovej vlády, ale najvyššia cena bola pre všetky domácnosti v sadzbe DB2, a to je približne 62 %, tuším, domácností na západnom Slovensku, takže predpokladám, že aj inde na Slovensku tieto domácnosti mali najvyššiu sadzbu v roku 2009. Mnohí z nich vtedy doplácali, najmä tí teda, ktorí používali buď bojler na zohrievanie vody, alebo na kúrenie doplácali od 100 do 500 eur, ale v priemere doplácali v roku 2009 300 eur. Vy ste ich v tom nechali a jeden z týchto odberateľov mi ešte poslal cynický list, ktorý dostal potom nasledujúci rok od svojho dodávateľa, že "s radosťou vám oznamujeme, že vo vašom prípade pri tejto sadzbe dramaticky klesá sadzba". Lebo ja neviem, prečo si akurát vo volebnom roku chceli, alebo to je, áno, to je 2009, prečo ste akurát v tomto čase pred voľbami chceli takýmto spôsobom vlastne pripraviť o to málo peňazí, čo ľudia majú. A potom mu ešte poslal, že tak dobre, naprávate tú chybu a po roku ste sadzby vrátili ako plus-mínus do normálu.
Dnes tu možno stojíme, pretože si niektorí z nás, sa nevieme stotožniť s tým, že Robert Fico tu dnes operuje s tým, ako on rýchlo konal, ako on vlastne veľmi rýchlo napravil hriech, ktorý tu nejaký zlý Holjenčík spáchal a ako začal konať okamžite, ako sa o tom dozvedel. Dnes tu ale zároveň stojíme, aby sme, podľa mňa je to oprávnené, obžalovali Roberta Fica z toho, ako za desať rokov pristupoval k ľuďom, ako im spôsobil napríklad tieto obrovské hriechy, keď už spomeniem teda iba tú fotovoltaiku alebo tie slnečné elektrárne, alebo neodkúpenie tých podielov a takýmto spôsobom dopustil, aby vlastne ľudia platili dnes na Slovensku zďaleka najvyššiu cenu za elektrinu z okolitých krajín. Podnikatelia v Nemecku platia o štvrtinu menej za elektrinu ako tu na Slovensku. A ja sa pýtam, Robert Fico, že teda, či vám to je príjemné, či sa teda nestretávate z ich strany s dopytmi, že prečo sme dopustili? Ako je možné, že Nemci, ktorí majú tri-, štyrikrát, možno päťkrát, neviem, vyššie platy ako my, tak ich energetické spoločnosti dokážu pracovať efektívnejšie a nakoniec vedia firmám zabezpečiť energie o štvrtinu lacnejšie, ako ich viete zabezpečiť vy?
Zrejme sa vás to aj pýtajú. A mnohí ani nie. Mnohí, dúfam, že po dnešku sa budú pozerať na svoje účty a budú si hlavne sledovať sadzbu za slnečné elektrárne, ktorými ste obdarovali svojich známych sponzorov. Keď som tu spomínal pána Brhela, tak áno, to je jeden kľúčový, ktorý na tomto biznise ryžoval, potom následne tie licencie predal a potom z utŕžených peňazí dnes je z neho akože ctihodný pán podnikateľ, ktorý si kúpil veterné elektrárne niekde vo Fínsku. Jednoducho tu robíte biznis, nasadíte pijavicu, vyciciate z ľudí posledné. Svojim kamarátom to vycicané dáte a tí sa potom idú tváriť do Fínska ako ctihodní podnikatelia. Pán Brhel je ináč, tuším, aj švagrom pána Širokého, tak to sú dvaja takí podobní. Toto sú tí ľudia, pre ktorých vy tu robíte biznis. Pre ktorých vy robíte akože sociálny štát. Ale toto sociálny štát nie je. Sociálny štát je štát, ktorý pozerá v prvom rade na chudobného a slabého, na ktorého vy ste za tie roky zabudli. Bohužiaľ, ale musím vám to povedať, z vás sa za desať rokov vo vláde stal chladnokrvný stroj, pre ktorý ľudia chudobní a slabí sú už iba čísla na papieri. Na ktorých pozeráte, že však v priemere budú mať 4 % menej. Už vás nezaujíma osud chudobnej dôchodkyne alebo dôchodcu, už vás nezaujíma osud mnohopočetnej rodiny niekde na Orave. Nezaujíma vás osud rodiny s postihnutým dieťaťom, lebo dnes sú to už pre vás iba čísla, ktoré vám v priemere niečo ukáže, a necháte ľudí opíjať rožkom, že budú platiť menej.
Pán premiér, je mi to ľúto a poviem to, je to možno dosť osobné, ale nerobil som to pred vstupom do politiky, ale po tom, jako som vlastne prvýkrát v politike bol alebo po tom, jako ste sa, druhýkrát sa stali premiérom, naše dievčatá boli o dosť menšie ako dnes. A keď sme sa spoločne večer modlili, sme sa niekedy modlili aj za vás. Dnes to ja nedokážem urobiť. Ja som vám vtedy naozaj úprimne, aj v čase, keď ste Peťovi Pollákovi ponúkli miesto splnomocnenca vlády pre rómske komunity, som vám úprimne veril, že predsa ten Robert Fico II bude iný, ako bola tá jednotka. Nakoniec ste znova zbehli do presne tých istých koľají a všetku vieru vo vás som stratil. Ale obávam sa, že rovnako ju strácajú aj tí ľudia, ktorí vás húfne opúšťajú. Sami sa pozrite na svoj volebný výsledok v roku, 44-percentný výsledok v roku 2012 a ten posledný z roku 2016. Dramaticky vás voliči opustili a mňa veľmi mrzí, že mnohí z nich práve prešli ku Kotlebovi.
Prosím vás, spamätajte sa, začnite hájiť záujmy obyčajných ľudí, začnite pozerať na, pri každom jednom zákone, pri každom jednom stlačení tlačítka, na to, ako to dopadne na chudobných a slabých! Lebo ten bohatý a zdravý, ten sa v zlej dobe o seba postará sám. Ten sa na nohy postaví sám. Ten chudobný a zdravý je však ten, ktorý k vám vzhliada ako k človeku, ktorý vždy hovoril, že ich záujmy chcete opatrovať a chrániť. Prosím vás, venujte sa späť týmto ľuďom. Kašlite na zbohatlíkov, pošlite Kaliňáka, kam patrí! Nech si ide užívať nakradnuté kamkoľvek! Odtrhnite sa, odstrihnite sa od týchto ľudí! Dokážte to, spravte poriadok so zlodejmi, ktorých máte! Vyhoďte neschopného ministra Žigu, ktorý mal búšiť do vás, mal vám klopať každé ráno na kancelárii a upozorňovať, Robo, do frasa, bude prúser! On nerobil nič, dal dve vyjadrenia do médií, že to všetko ÚRSO a on s tým nič nemá spoločné. On je zodpovedný ako minister hospodárstva za tých nominantov, ktorých ste tam strčili, za toho pána doktora Zvonára, ktorého ste si teraz práve už po prevalení tej kauzy strčili do distribučky na západnom Slovensku. Ako môže fyzioterapeut, prosím vás, rozumieť cenám energií? Ako môže rozumieť vyhláške ÚRSO, ako môže rozumieť rozhodnutiu ÚRSO? Prosím vás, napravte chyby, vyhoďte tých nominantov! Vyhoďte ministra Žigu! Nemá tam čo robiť a budete mať šancu začať od začiatku. Pevne verím, že nechcete ísť do dôchodku jako človek, ktorého budú ľudia na ulici opľuvať ako Mečiara. Pevne verím, že chcete skončiť s hlavou hore a nie je vaším cieľom, aby ste odišli potupený, ako človek, ktorý zradil ľudí. Stále máte šancu sa vrátiť späť, stále máte šancu byť naozaj skutočným sociálnym demokratom.
Povedzte aj vašim ľuďom, nech nepozerajú na nás za to, že sme v opozícii, že sme nejaký plebs alebo nejakí prašiví psi. Povedzte im, aby pozerali na návrhy, ktoré predkladáme, podľa toho, čo sledujeme tými návrhmi a čím chceme ľuďom pomôcť. Povedzte Bugárovi aj Dankovi, nech zlezú z toho trónu, z tej slonovinovej veže, v ktorej sa nachádzajú, a nech sa s nami bavia v záujme ľudí. Ja verím, že väčšina z nás, ktorí v opozícií sedíme, vám podáme pomocnú ruku, keď začnete konečne robiť niečo pre ľudí. Pome spolu to urobiť, lebo Slovensko stojí naozaj nad obrovskou priepasťou, ktorá sa volá demografická kríza. Obrovské množstvo ľudí, začína postupne odchádzať do dôchodku a mladí ľudia tu nie sú. Verím tomu, že nechcete dosiahnuť stav, že tu za 20 rokov budeme mať 500-tisíc Rumunov, ktorí budú robiť na naše dôchodky. Verím tomu, že toto nie je vaším cieľom, aj keď minulý rok ste sa veľmi výrazne vydali týmto smerom.
Pome spolu robiť na tom, aby ľudia mali vyššie mzdy, aby nemuseli platiť zdierajúce poplatky za elektrinu! Pome zdaniť všetkých týchto, ktorým ste dali ten biznis s fotovoltaickými elektrárňami! Presne tak, ako to urobili v Českej republike. Tam jednoducho si povedali, že niekto to pokazil a v roku 2010 nasadili špeciálnu daň 26 % na všetok príjem, ktorý majú zo solárnych elektrární.
Pán premiér, pevne verím, že tento zákon, keď ho nepredložíte vy, že ho budete schopní podporiť. Búrili sa všetci, ktorí tie slnečné elektrárne mali, hovorili, že im niekto siaha na ich práva, dali to na Ústavný súd a prehrali to. Jednoducho českému štátu, vedeniu štátu, premiérovi, neviem, kto vtedy premiérom bol, záležalo na tom, aby tu niekto nemorálne nezdieral ľudí. Dodatočne zdanili týchto ľudí, ktorí majú slnečné elektrárne, ktorí dostali tie obrovské obludné výkupné prísľuby, alebo prísľuby o výrazne vysokých, nevýhodných výkupných cenách a dodatočne im zobrali z toho podstatnú časť. Urobme to isté na Slovensku! Zoberme im aj 50 %, lebo jednoducho to je čistá ryža. A rovno máte v štátnom rozpočte 150 miliónov eur navyše.
Ukážte, že sa dokážete zastaviť a dokážete klepnúť svojim vlastným ľuďom, ktorým ste dovolili, aby boli rozdané tieto licencie na slnečné elektrárne, že im dokážete klepnúť po prstoch, a peniaze, ktoré ušetrite, že dokážete dať ľuďom! Buďte konečne chlap! Nehľadajte hocijakú trápnu výhovorku! Babičku necháte naháňať, polovičku Úradu vlády, aby ju hľadali, vypátrali niekde v Čechách. Sa nehanbíte v takejto veci volať českému premiérovi, keď dobre viete, že ten syn vám povedal, že mu to je vlastne jedno a nemá s tým problém a necíti sa dotknutý? Sa nehanbíte v takejto veci zvolávať tlačovku a robiť z toho vedu a robiť zo svojho opozičného zrkadla, alebo ako sa nazvem, iba idete robiť hyenu? Iba preto, lebo neviete si rady a sa bojíte tejto schôdze. Každopádne v jednej veci si vás vážim. A to je to, že dnes ste to zvládli. Že dnes, fíha, tri hodiny, že dnes tie tri hodiny ste si to tu odsedeli. A prvýkrát si vás vážim za statočnosť, lebo inokedy sa správate zbabelo. Pevne verím, že vo vašom nasledujúcom vystúpení nepôjdete cestou trápnych výhovoriek, ako ste to robili dodnes. Ja chcem byť vaším zrkadlom, nechcem byť vaším nepriateľom. Budem vás upozorňovať na chyby, kedy chyby nebudete robiť, nebudem robiť nič, budem mať zavretú hubu a možno si budem užívať plat ako vaši poslanci. Ale prosím vás, v nasledujúcom vystúpení skúste sa nevyhovárať zbabelo na to, alebo nepoužívať tie floskuly a frázy, ktoré vám Erik Tomáš napísal.
Prosím vás, nehovorte tuto, že vy nerozumiete tomu chaosu, bordelu a cirkusu, ktorý tu ten Matovič robil alebo ktorý tu robí opozícia, lebo vy ste konali zodpovedne, lebo vy ste hneď, ako ste sa o tom dozvedeli, ste konali. Viete, že dnes som vás v tomto procese usvedčil všetkými týmito článkami. Bolo ich možno 50, 50 článkov, v ktorých som vám prečítal podstatné state o tom, že vy ste o tom probléme vedeli a zrejme úmyselne ste nekonali. Omnoho lepšie bude dnes, keď tu vystúpite a poviete: áno, urobil som chybu, ospravedlňujem sa, viac to nebude. Ja nechcem od vás demisiu. Keď sa dokážete ospravedlniť, nechcem od vás demisiu, ale chcem, aby ste konečne začali robiť pre ľudí. Odvolajte Žigu, vyhoďte nominantov a pome ďalej! A poďte sa k nám správať nie ako k handre, ako k odpadu, ako k plebsu, ako k prašivému psovi alebo prašivým psom, zoberte nás za partnerov a verte, že nám rovnako záleží na ľuďoch, ako možno záležalo vám vtedy, keď ste do politiky vstupovali.
Pevne verím, že nebudete viac argumentovať po mojom vystúpení tým, že tu Iveta Radičová predsa spôsobila najvyššie ceny. Že už konečne nebude ukazovať ten trápny vymyslený graf. Že priznáte a ospravedlníte sa za tie fotovoltaické elektrárne a za biznis, ktorý ste takýmto spôsobom spravili. Pevne verím, že sa nebudete vyhovárať na Európsku úniu, ktorá, alebo Komisiu, ktorá chcela od nás 14-percentný podiel výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Pevne verím, že si vstúpite do svedomia a uznáte chlapsky svoju chybu. Že sa ospravedlníte ľuďom. A verte, že ja vám potom budem držať palce. Nie je mojím cieľom to, čo hovoríte veľakrát, že naším cieľom je iba urobiť tu chaos, bordel a robiť, rozbiť Slovensko, aby to tu nefungovalo. Verte, že nie, verte, že ak by som nevidel, ako vy okrádate ľudí pri tých fotovoltaických paneloch v roku 2009 s Mečiarom a Slotom alebo s SNS a HZDS, tak ja by som do politiky možno ani nešiel. Ale keď som videl trucového predsedu vlády, ktorý ide si vytrucovať postavenie atómky, hoci vie, že to nebude niečo, čo sa nám oplatí, a že sa správa nie ako dobrý, že sa správa ako zlý hospodár, keď som videl, že si dovolíte, rozkrádačky Slotove, keď som videl, ako ste urobili podvodný tender na mýto na diaľnicu, ako ste to všetko zakryli, keď som videl, ako ste potom išli urobiť túto obludnosť s týmito fotovoltaickými elektrárňami a započítať to ľuďom do účtu, keď som videl, že ste argumentovali, že vlastne mýto nás nič nebude stáť zo štátneho rozpočtu, samozrejme, lebo ľudia to zaplatia z toho mýta, a to ste nepovedali, keď som vás ani raz nevidel na tlačovke povedať, že dáme síce dôchodcom navyše vianočný príspevok, ale zaplatia to vaše deti a vnúčatá, keď som videl túto vašu nezodpovednosť a krytie zlodejín a veľakrát zbabelstvo, som sa rozhodol, že do tej politiky pôjdem a robiť vám zrkadlo.
Ja som do politiky nepotreboval ísť. Ja som zarábal, moja firma zarobila v roku 2008 5 mil. eur hrubého zisku, po zdanení 120 mil. korún, čistý zisk 122, 120, neviem, plus-mínus. Z 11 mil. eur som zarobil 5 mil., mal som takú firmu. Tú firmu som obetoval, dnes tá firma leží na zemi, dnes tá firma ledva žije, iba preto, že som ju opustil. Lebo mnohým vašim inzerentom, firmám, ktoré sú s vami spriaznené, aj pánovi Širokému, ste zakázali, aby tam inzerovali. Aby nás vyhladovali, aby vyhladovali tých 2000 ľudí, ktorí tam robia aj s tými brigádnikmi, ktorí roznášajú tie noviny. Ale urobil som to. Mohol som ju predať za 30 miliónov vtedy, ale povedal som si, že nie, pri takýchto ľuďoch, ktorí nám chcú ukradnúť štát, musím držať tú poslednú baštu slobodnej tlače, lebo bál som sa, že zoberiete si úplne všetko.
Ja sa dnes iba bojím, kedy sa dozvieme, že či J&T alebo Penta si kúpi Markízu a skončili sme.
Dnes ste získali strašnú moc v tomto štáte a nám tu ako opozičným poslancom idete zatvárať ústa, aby sme tu ani nemohli hovoriť. Aby sme nemohli ukázať obrázok alebo graf. Čím by sme vám ublížili, nejakým grafom dnes? Alebo tabuľkou? Čím by sme vám ublížili, prosím vás? Bojíte sa aj vlastného tieňa, páni.
To je ten minister, ktorého by ste mali teraz, touto chvíľou, tam mu to napíšte na papier a povedzte mu: prepúšťam ťa na hodinu, lebo si zlyhal, mal si to strážiť, neupozornil si ma na to, spoľahol som sa na teba, si neschopný. (Reakcia z pléna.) Nie, ja iba hovorím, čo by mal povedať Robert Fico, by sa mal teraz rozčúliť, poslať ho hneď, nech ide, nech je nezamestnaný. Má, však jeho manželka má dnes firmu. Prichádzal do politiky, firma nejakých sedem, osem miliónov eur obrat, dnes jeho manželka má firmu, 50-miliónový obrat. Čuduj sa svete, do frasa, obchodník s drevom najväčší! Veľmi dobre by bolo pozrieť sa na to, odkiaľ to drevo pochádza, že, pán minister Žiga? Ale keď má niekto starosť o biznis svojej manželky a zvýši ho počas pôsobenia v politike o 500 %, tak zrejme vtedy nemá čas na ľudí.
Ja som moju firmy položil na lopatky tým, že som do politiky išiel. Zarábal som 5 mil. eur ročne. Mohol som si žiť spokojný život. Ale nechcel som, aby Slovensko takto ste spľundrovali. Ja nechcem aby zo Slovenska bol skanzen, odkiaľ utečú ľudia, kde sa nebude dať žiť.
Pán premiér, pevne verím, že prestanete s podlými útokmi, že nebude svojmu zrkadlu, ktoré vám iba nadstavujem, a kde vás upozorňujem na chyby, že nebudete na mňa stále nasadzovať Národnú kriminálnu agentúru, nebudete mi zbytočne odpočúvať telefón. Nebude na mňa posielať policajtov, nebudete ma obťažovať zbytočnými kontrolami v našej rodinnej firme, lebo počet kontrol v našej rodinnej firme vzrástol mojím príchodom do politiky iba tak desaťnásobne. Robí vám to dobre? Myslíte, že tí ľudia, ktorí tam robia, mnohí iba z lojality voči mne, lebo vedia, že keď som to teraz, akurát 2. apríla bude prvýkrát, čo tie noviny vyšli, vedia jednoducho, že som to robil s nimi ako rodinnú firmu a odtiaľ iba preto neodišli a mnohí z nich, na nich nasadzujete tých kontrolórov, všetkých možných daňovákov, policajné komando. Že sa nehanbíte, takto zneužívať moc!
Pán premiér, nebolo vám trápne pred voľbami vyťahovať na mňa papiere z daňového tajomstva? Ako právnik veľmi dobre ste vedeli, že to podlieha tajomstvu a že ste spáchali trestný čin. Nebolo vám trápne sa desať mesiacov vyhýbať policajtovi, aby ste išli vypovedať v tejto veci? Nie je vám trápne hovoriť alebo nechať policajtov hovoriť, alebo súdy, že vás nevedia nájsť na Úrade vlády? Prosím vás, vstúpte si do svedomia. Vládnete, ste legitímne zvolený, aj keď ste vládu zložili podvodom. Aj keď Bugár podviedol voličov, či Procházka. Možno Danko nie. Tam sa to asi čakať nedalo. Legitímne ste zvolení, sme parlamentná demokracia. My tento systém povaliť nechceme na rozdiel možno od iných našich spolubratov v tomto pléne. My ale chceme, že keď ľudia si niekoho zvolia ako dobrého hospodára, aby sa ako dobrý hospodár správal. Aby chránil ich záujmy a aby sa im neotočil chrbtom, ako vy ste sa otočili ľuďom v kauze energií a, bohužiaľ, mnohýkrát aj v minulosti.
Veľmi sa ma dotklo, ako ste pred voľbami útočili na biskupa, ktorý si len trúfol povedať, že to, čo ste dovolili spáchať v zdravotníctve, že je zločin, veľmi sa ma dotklo, keď ste z neho robili len takého nejakého pomocného biskupka. Veľmi sa ma dotklo, keď ste sa dotýkali a urážali ste sestričky, iba za to, že bojovali za svoje práva, a dobre využili čas pred voľbami. Nerobte to! Prosím vás, správajte sa tak možno čisto, ako keď ste prišli do politiky a ja budem vtedy vaším pomocníkom. Verte mi, budem. Necítim voči vám nenávisť, len dnes voči vám, bohužiaľ, necítim žiadnu úctu. Slovensko je krásna krajina, plná múdrych a statočných ľudí, len medzičasom od tej revolúcie sme si akosi zvykli, že treba skloniť hlavu a niekedy si nechať orať po chrbte. Ja pevne verím, že tento čas sa zmení a že ľudia znova statočne hlavy zdvihnú a nebudú chcieť byť viac otrokmi svoje vlastnej krajiny.
Pán premiér, myslím si, že čas na demokratické riešenie situácie, ktorú ste spôsobili, je veľmi krátky. Ja vás plne rešpektujem ako premiéra vlády Slovenskej republiky a predsedu vlády Slovenskej republiky, inak rešpektujem vašu vládnu koalíciu a chcem od vás, aby ste len napĺňali to, čo ste si do programového vyhlásenia vlády napísali. Ak tam hovoríte o tom, že budete chrániť v energiách tých najslabších a chcete zabrániť energetickej chudobe, to znamená, že ľudia nemajú ani na to, aby si zaplatili účet na elektrinu, tak, prosím vás, to robte. Naozaj úprimne vás prosím, prestaňte používať slovo Cigán iba preto, lebo vám Tomáš to vytiahne z nejakého prieskumu, že to je dobré. Nerobte to! Vy ste zodpovedný za 50-tisíc nových poberateľov dávok, ktorí tam medzi časom vyrástli. Naozaj vás úprimne prosím, predložíme návrh zákona na povinnú škôlku pre tieto deti v týchto rizikových rodinách, prosím vás, dajte zelenú kartu vašim poslancom. Dovoľte im, aby hlasovali za tento návrh. Tie deti nemôžu za to, že sa narodili v tých osadách. Dajme im šancu, vy, ako aj ja, sme mali doma pozitívny vzor, aj každý z nás v tomto pléne. Aj každý z tej majoritnej spoločnosti. Každý z nás videl, že keď jeho rodič sa učil, chodil do školy, tak potom následne mal prácu a čím lepšie sa možno učil, čím bol šikovnejší, tým mal lepšiu prácu a zarobil viac. V týchto osadách dnes sú desiatky tisíc detí, malinkých detí, ktoré za to nemôžu, že sa tam narodili. Dajme im tam povinnú škôlku a podchyťme ich od malička! A tieto deti sa nám v budúcnosti veľmi zídu. Možno tak ako za komunistov, že budú robiť smetiarov, možno niektorí z nich budú murári a možno niektorí z nich budú inžinieri. Viete sám a pevne verím, že si nemyslíte, že si, všetci Rómovia sú na jedno kopyto a všetci sú neschopní a všetci sú príživníci. Áno, môžu sa takí medzi nimi nájsť, ale, prosím vás, dajme tým deťom šancu. Vám hovorím, presne vás prosím, nehovorte týmto ľuďom Cigáni! Nechoďte Kotlebovou cestou! Keď to budete robiť, vás Kotlebovi voliči voliť nebudú. Nevrátia s k vám iba za to, že to budete hovoriť. Ale budú si hovoriť, keď to už aj ten Fico hovorí, tak asi to je pravda, však on hovorí vlastne to isté čo Kotleba. A Kotleba bude vždy pre nich autentickejší, vždy pre nich bude tá prvá voľba. Nechoďte, prosím vás, touto cestou! A keď budem vidieť, že vám na Slovensku záleží, tak potom príďte a poďme sa baviť o tom. Poďme meniť aj ústavné zákony, keď budú v prospech Slovenska! My vám budeme k dispozícii. Ale konečne začnite niečo robiť v prospech ľudí.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

16.2.2017 o 13:03 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:10

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážené dámy a páni. Možno to bude aj čudné, ale začnem júnom 1992, kedy sme veľmi intenzívne začali pracovať tu v Národnej rade Slovenskej republiky na novej Ústave Slovenskej republiky. Súčasťou tejto diskusie bola aj téma inštitútu odvolávania predsedu vlády Slovenskej republiky. Tomuto inštitútu sme pri jeho zakotvovaní do ústavy venovali maximálnu pozornosť, pretože sme vychádzali z toho, že ide o mimoriadne vážny inštitút, ktorý sa nebude zneužívať v slovenskej politike, a že to je inštitút, ktorý bude použitý len vo výnimočných prípadoch.
Dámy a páni, je to len a len rešpekt k Ústave Slovenskej republiky, opakujem, len k ústave, že som tu dnes medzi vami, a verím, že je to len a len rešpekt k ústave vládnych poslancov, že tu dnes sedia, pretože rešpekt k navrhovateľom a k dôvodom tohto návrhu v žiadnom prípade nemôžeme mať. (Potlesk.)
Mal som veľmi múdreho starého otca, ktorý mi vždy hovoril: "Robert, ak ideš hovoriť o veciach, ktorým nerozumieš, veľmi správne vyberaj slová." Dovoľte mi, ja sa vôbec nebudem zaoberať tým, čo tu bolo tri hodiny hovorené, pretože nič z toho sa ma nedotklo, len to tak prešlo okolo mňa. Ale uvediem tri príklady, aké kvalitné toto vystúpenie bolo a či vôbec má alebo nemá význam sa zaoberať obsahovo tým, čo dnes opozícia hovorí. My sme chceli aj vo vláde Slovenskej republiky spracovať odborné stanovisko k návrhu na odvolanie predsedu vlády, ale nebolo k čomu, pretože okrem textu, ktorý predstavoval jeden a pol strany, tam bola podvodná fotografia, ktorá oficiálne bola súčasťou návrhu na odvolanie predsedu vlády.
Dámy a páni, len tri údaje a potom pôjdem ďalej. Bol som dnes obvinený, že som zastavil vyplácanie dividend zo Slovenských elektrární, aby tieto boli použité na dostavbu Mochoviec a na ďalšie investičné zámery. Páni z opozície, prosím, veď nebláznite! Veď to bolo súčasťou privatizácie v roku 2005 – 2006 a Ivan Mikloš to podpísal v desiatich listoch. (Potlesk.) Ako nás môžete obviňovať z toho, že my sme zastavili dividendy? Môžem dokonca, keď sa tu dnes tak veľa čítalo, mal som skôr pocit, že som na politickom školení mužstva ako v Národnej rade Slovenskej republiky, môžem takisto prečítať z mnohých médií, kde sa hovorí v súvislosti s kauzou Gorila, že v roku 2005 vznikla dohoda, že vláda po privatizácii neuvidí z elektrární dividendy, aby sa dostavali Mochovce, a to bez záväzných termínov. To sú veci, na ktoré existujú konkrétne dôkazy. Existuje list od ministra financií, ktorý ešte v rokoch 2010 až ´12, keď ste boli vo vláde, pán Matovič, potvrdzoval tento záväzok.
Po druhé, aby som ukázal, aká kvalita argumentov tu bola, by som povedal dve alebo tri slová k tzv. fotovoltike alebo k tým slnečným elektrárňam. A veľmi stručne. Myslím, vy ste spadli všetci z duba a dobre vysokého, pretože dovoľte, aby som vás informoval, že ak zoberieme termín od 1. januára 2009 do 31. 12. 2010 a, prosím, to už 31. 12. 2010 sme neboli, ak dobre rátam, polroka vo vláde, tak dohromady bolo nainštalovaných 190 MW. A potom ste nainštalovali od 1. 1. 2011 do 30. 6. 2011 300 MW výkonu fotovoltiky! O čom rozprávate?! Veď ste to robili vy! Podstatná časť fotovoltiky bola v roku 2011 nainštalovaná. Mám tu údaje, ktoré presne toto potvrdzujú. Čiže ďalší odborný údaj, ktorý potvrdzuje, že nemá význam sa baviť o týchto veciach, pretože ak niekto chce rozprávať o veciach, tak by mal byť presne informovaný. (Potlesk.)
Tretia vec, ktorú poviem (doznievanie potlesku), tretia vec, ktorú poviem, je, tu sa narába so všelijakými slovami, cena elektrickej energie, napríklad, že niekedy tá energia stála 90 eur za MW, potom, že klesla na 30 eur za megawatt. To je silová energia. Pán Matovič nemá ani predtuchy, o čom hovorí.
Ale keď to rozpráva, tak ja mu teda pripomeniem, že počas ich vládnutia v rokoch 2010 až ´12 tá cena išla na 45 až 50 eur. Ako je možné, keď to kleslo takmer na polovičku, že ste zdvíhali cenu elektrickej energie?! Jednoducho opäť obyčajné klamstvo, ktoré nemá význam tu ani len komentovať. Ale nebudem sa týmito vecami zaoberať. Povedal som, tie tri hodiny prázdnych rečí sa nikoho z nás nemohli dotknúť. Preto mi dovoľte, aby som sa venoval dvom alebo trom veciam.
Po prvé, chcem povedať, že nemôžeme mať, dámy a páni, žiadny rešpekt k predkladateľom tohto návrhu, a poviem z akých dôvodov. V roku 2008, keď už SPP bolo sprivatizované, tak nemeckí a francúzski majitelia navrhovali prudké zvýšenie cien plynu pre domácnosti. Vtedy sme prišli s návrhom, a bolo to zakotvené aj v zákone, že o cenových návrhoch nebude rozhodovať predstavenstvo, kde menšinový akcionár má väčšinu, ale o týchto cenových návrhoch bude rozhodovať valné zhromaždenie akcionárov. Čo ste urobili, dámy a páni, v roku 2010 až 2012, keď ste nastúpili?! Okamžite ste zákon zrušili a dali ste právo predkladať cenové návrhy predstavenstvu v SPP, kde napríklad zo siedmich členov štyroch členov mali Nemci a Francúzi a troch mal štát. Tak vy mi tu, prosím vás, nerozprávajte o tom, že kto, čo, kedy a ako robil v energetike! (Potlesk.)
Môžem ďalej uviesť, že v roku 2010 až ´12 sa SPP poponáhľal a podal 25-percentný návrh na zvýšenie ceny zemného plynu. Stačí si trošku pozrieť niektoré záznamy a zistíme, že vtedajší minister hospodárstva, nominovaný stranou SaS, pán Miškov okamžite vyšiel v ústrety. Napríklad už len tým, že sa snažil dosadiť za šéfa regulačného úradu človeka z SPP, ktorý tam bol vedúci regulácie a volal sa Ondrej Studenec. Tak tomu sa naozaj hovorí, že urobiť capa záhradníkom, posadiť takéhoto človeka do regulačného úradu. A mohol by som pokračovať ďalej. Prišli ste s takým návrhom, páni a dámy zo SaS-ky, vrátane pána Matoviča, že dokonca SDKÚ tento návrh aj s KDH odmietli, lebo to už išlo úplne cez hranicu.
Môžem potvrdiť, za celý tento návrh v prvom čítaní hlasoval celý poslanecký klub za stranu SaS, aj dnešný navrhovateľ, vtedy nezaradený poslanec Matovič. Ide o hlasovanie č. 131 na 26. schôdzi v V. volebnom období z 2. 12. 2011 o 11.23. Môžte si to skontrolovať, dámy a páni. (Potlesk.) Je to úplne evidentné a úplne jasné (doznievanie potlesku).
Niekto tu hovoril o nominantoch v štátnych spoločnostiach. Štátne spoločnosti prakticky už neexistujú. Existujú len akciové spoločnosti s účasťou štátu. Máme štátnu spoločnosť 100-percentnú, a to je Transpetrol, lebo sme ich získali naspäť do vlastníctva štátu. Pripomínam SaS-ke, že z vlastnej listiny kandidátskej tí, čo neprešli do parlamentu, boli nominovaní do spoločnosti ako predstavitelia štátu. Tak vy nám idete niečo vyčítať? A tie isté pravidlá, ktoré ste aplikovali, ktorými sa pani Radičová tak chválila, my používame pri nominácii. Ľudia musia prejsť cez konkrétne výberové konania.
A pripomínam ešte jeden údaj za všetky. Doteraz sa nominanti SaS súdia s košickou teplárňou o padáky vo výške okolo 90-tisíc eur. Tak o čom sa tu bavíme?! (Potlesk.) Aké máte morálne právo nám tu niečo v tomto duchu vyčítať? Nehovoriac o tom, že ste mali pripravenú privatizáciu všetkých šiestich teplární, čo sme my v každom prípade odmietli.
Dámy a páni, pokiaľ ide o samotné dôvody dnešnej schôdze. Myslím si, že situácia je ľahko popísateľná a všetci sme o nej dostatočne veľa hovorili. Ja nevidím žiadny dôvod sa k veciam vracať. Áno, vláda Slovenskej republiky a vládna koalícia použila politický tlak na regulačný úrad, ktorý prijal rozhodnutia, s ktorými sme neboli spokojní. Na základe tohto politického tlaku sa urobili náhradné rozhodnutia. Tieto rozhodnutia dnes monitorujeme. Vláda Slovenskej republiky nemá možnosť vstupovať do žiadnych cenových konaní. Môže len monitorovať, môže kontrolovať. A preto ak sa ukáže, že neboli napravené krivdy, ktoré boli spáchané, budeme opäť vytvárať na regulačný úrad primeraný politický tlak.
Úplne na záver, pretože povedzme si veľmi jasne, čo je účelom tejto schôdze. Účelom tejto schôdze, dámy a páni, je vyvolať konflikt. Účelom tejto schôdze je vyvolať ešte hlbšiu apatiu slovenskej verejnosti voči štandardným politickým stranám. Ja vás chcem požiadať, dámy a páni z vládnej koalície, ale ja sa obraciam predovšetkým na poslancov strany SMER – sociálna demokracia, nenechajte sa do tohto konfliktu vtiahnuť. Sme dostatočne skúsení. Dobre vieme, o čo pánovi Matovičovi a jemu podobným ľuďom ide, chaos, rozvrat, lebo nemajú čo iné ponúknuť.
Preto ak dovolíte, dámy a páni, v tomto okamihu nemám čo viac povedať na trojhodinové nezmyselné táraniny pána Matoviča. A poprosím vás, keby sme sa išli venovať normálnej robote.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 16:10 hod.

JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:21

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som vás informoval o prerokovaní uvedeného návrhu skupiny poslancov vo výboroch Národnej rady. Predseda Národnej rady pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi na prerokovanie všetkým výborom Národnej rady okrem mandátového a imunitného výboru, výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, výboru pre európske záležitosti, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu v lehote do 14. februára 2017. Za gestorský určil ústavnoprávny výbor.
Návrh skupiny poslancov prerokovali: výbor pre financie a rozpočet, výbor pre hospodárske záležitosti, výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, výbor pre zdravotníctvo, výbor pre obranu a bezpečnosť, zahraničný výbor, výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, výbor pre kultúru a médiá a výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj a ústavnoprávny výbor dňa 14. februára 2017. Uvedené výbory k návrhu skupiny poslancov neprijali uznesenie z dôvodu, že návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas potrebnej väčšiny poslancov. Výbor pre sociálne veci o návrhu nerokoval, keďže nebol uznášaniaschopný. Ako gestorský rokoval Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky 14. februára 2017. Uznesením č. 158 schválil správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky.
Ústavnoprávny výbor ma zároveň poveril, aby som informoval o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky vo výboroch Národnej rady (tlač 431a) a určil poslancov Národnej rady, budem čítať bez krstných mien, Nemkyho, Ježíka, Laššákovú a Andreánskeho za spravodajcov výboru.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

16.2.2017 o 16:21 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:24

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý, dobrý. Ja som iba takýmto spôsobom chcel umožniť, aby možno sa ľudia vedeli vyjadriť k pánovi premiérovi, lebo ja sa vlastne vyjadrím k jeho vystúpeniu. Tak možno druhí povedia, že čo sa, im tam chýbalo v tom vystúpení alebo čo si o ňom myslia. Ja by som iba ako jeden argument, aby som ukázal, ako Robert Fico znova použil lož ako pracovnú metódu. Že z tých málo vecí, čo povedal, tak povedal jedno obrovské klamstvo.
Hovoril, že s tou fotovoltaikou, s tým obrovským podvodom, ktorý spáchal, že vlastne to za Radičovej vlády nabehli tie elektrárne. No a práve to je a tu sa chcem zastať kolegov zo SaS-ky, mali tu takého svojho statočného bojovníka, volal sa Jurčík. A tento bol práve za Radičovej vlády a ten sa nemohol pozerať na ten podvod s fotovoltaickými elektrárňami a on presadil návrh zákona, aby sa vám ten biznis skončil. Čiže on predložil návrh zákona. Myslím, že to bol december 2010. A ešte Lazar, ten Lazar, ktorý mal tie licencie, so Žigom, myslím, čo je teraz minister hospodárstva, podávali pozmeňujúce návrhy na zastavenie konania, na vrátenie návrhu na prerokovanie, lebo on im povedal, že ten, kto to nespustí do 30. júna 2011, prichádza o licenciu.
Čiže keď teraz tu Fico prišiel pred chvíľkou, že kľúčový svoj argument, pri kľúčovom obvinení, on je schopný znova zaklamať, ako Vladimír Mečiar používal lož ako pracovnú metódu. Lebo on povie, však za nás iba 130 a za vás všetko to ostatné. Ale nepovie, že on podpísal zmluvy. Že za prvej Ficovej vlády narýchlo podpísali so svojimi pucipajtášmi a sponzormi zmluvy a Radičovej vláda už to musela iba zastavovať zákonom, že prinútiť ich, lebo z toho sa nedalo vycúvať, z tej zmluvy. To sú tak podpísané zmluvy. Že povedať im, že nemôžete teraz prísť, že v roku 2030 nainštalujete tú slnečnú elektráreň, ale kto to nenainštaluje do konca júna 2011, tak koniec, chlapci. A preto potom sa rýchlo nainštalovali v prvom polroku 2011, lebo jednoducho im Jurčík zo SaS-ky klepol po prstoch. A keď ešte v takejto veci tu takto úboho a podlo dokáže premiér klamať, tak mi je ho už iba ľúto.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

16.2.2017 o 16:24 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Matovič, ja som nepočúval tie tri hodiny mlátenia slamy, ktoré ste tu predvádzali. Ale zo začiatku som sa snažil nejakú logiku v tom nájsť. Myslím, že ste tvrdili, že majetok Slovenskej republiky v roku 1993 bol 40 miliárd. Áno, je to tak? Čoho 40 miliárd? Korún? Ja vám poviem len jednu vec. Len vojenského materiálu z Českej republiky bolo do Slovenskej republiky prevezených za 404 miliárd vtedajších československých korún. Takže trošku majte úctu k faktom a netrepte tu také voloviny, ktoré ste tu trepali. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 16:27 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:28

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážené dámy, vážení páni, zvolanie mimoriadnej schôdze s návrhom na vyslovenie nedôvery premiérovi tejto krajiny je mimoriadne vážny inštitút a mal by sa využívať naozaj v mimoriadnych situáciách. Do tejto mimoriadnej situácie nás priviedol premiér Fico, ktorý svojím dlhodobým pôsobením, vyjadreniami, konaním, ale často práve nekonaním a mlčaním spôsobil v oblasti cien energií obrovský chaos a doslova kolaps. Obeťami tohto chaosu sú ľudia, ktorým tu Robert Fico už roky sľubuje stabilné ceny energií. Pritom ale nepovedal, že ak by sa u nás ceny energií vyvíjali tak ako zahraničí, nemali by byť stabilné, ale mali klesať tak, ako je tomu všade vo svete. Dnes je totiž cena silovej energie približne polovičná, ako bola v roku 2012. No a u nás ceny nielenže neklesali, ale tento rok pre mnohých dramaticky vzrástli. Ľudia boli šokovaní zo súm, ktoré im prišli v zálohových faktúrach, a zneistení tým, aké zmätočné informácie dostávali od predstaviteľov vlády, ako majú s nimi naložiť.
Boli doslova a dodnes aj sú dezorientovaní, pretože kým Robert Fico teatrálne trhal faktúry v priamom prenose a odkazoval ľuďom, aby ich roztrhané vyhadzovali, tak minister hospodárstva Žiga zas sľuboval, že ľuďom prídu vystornované, a podpredseda vlády Peter Pellegrini zas ľuďom odkazoval, aby ich netrhali, no ale aby ich ani neplatili. No hotové Kocúrkovo.
Lenže toto je, dámy a páni, naozaj zásadná vec, pretože faktúra a jej platba sú výsostne vecou odberateľa a dodávateľa. A neplatenie faktúr je v rozpore s našimi zákonmi. Nikto v demokratickej krajine, ani premiér, ani minister, nemá právo rozhodnúť o tom, že zákon neplatí. Toto si môže dovoliť možno diktátor, ale nie premiér v demokratickej krajine. Predseda vlády Robert Fico sa svojimi vyhláseniami nielen správal ako diktátor, doslova nabádal ľudí na porušovanie zákona, čím sa absurdným spôsobom spreneveril svojmu poslaniu a postaveniu premiéra tejto krajiny. A to len preto, lebo má maslo na hlave a myslí si, že svojím teatrálnym vystupovaním bude pôsobiť ako záchranca a nie pôvodca spôsobených problémov. Pritom si vôbec neuvedomuje, aké môže týmto napáchať ľuďom škody. Okrem chaosu a zmätkov totiž hrozí, že ak ľudia svoje faktúry nezaplatia, dodávatelia energií ich budú môcť, a podotýkam právom, odpojiť od energií. A tí, čo majú skúsenosti s odpojením energií, tak veľmi dobre vedia, že také nové zapojenie môže trvať kľudne týždne. A predstavte si odpojenú domácnosť s malými deťmi od elektriny, napríklad pri mínus 5 stupňoch, ako je tomu dnes vonku. Alebo fabriku s výrobou, ktorá je závislá od dodávky energií. Ja som veľmi zvedavá, ak v dôsledku týchto vyhlásení nastanú mnohé škody, ako bude pán premiér tieto problémy riešiť. Ak v dôsledku týchto jeho vyhlásení vzniknú napríklad súdne spory, tak ja som veľmi zvedavá, čo bude pán premiér Fico robiť? Bude nariaďovať nezávislým súdom, ako majú v tomto prípade rozhodovať? Že majú neprihliadať na platné zákony? Alebo vytiahne z vrecka on svoje peniaze a bude tieto škody hradiť? Alebo nás to nechá zase všetkých zaplatiť, tieto škody, ktoré on svojím správaním a konaním a vyhláseniami spôsobil?
Robert Fico neprekročil svoje právomoci len nabádaním ľudí na nezákonné správanie. Prekročil ich aj v momente, kedy v priamom prenose na seba prevzal úlohu predsedu regulačného úradu a začal mu z Úradu vlády veliť. Jozefa Holjenčíka zaúkoloval a nariadil mu, čo a ako má konať. Dokonca sa mu povyhrážal, že ak tak neurobí, použije naňho silu zákona. Jozef Holjenčík, nominant Roberta Fica, samozrejme, ako vždy v minulosti poslúchol. Zaradil veľmi rýchlo spiatočku a spakoval si svoje poplatky za ističe. Takéto úkolovanie regulačného úradu premiérom je v hlbokom rozpore s tým, čomu veľmi striktne hovorí naša, ale hlavne európska legislatíva, nezávislý úrad. Opakujem, nezávislý úrad.
Dámy a páni, nehorázne navýšenie ceny energií cez poplatok za ističe nebol jedinou špekuláciou, pomocou ktorej regulačný úrad s viac alebo menej aktívnym súhlasom vlády a vládnych nominantov navýšil cenu pre spotrebiteľov. Bol to aj tzv. biznis model Jozefa Holjenčíka, ktorý uplatňoval pri cenovej regulácii. Veľmi zjednodušene to vysvetlím.
Do ceny pre konečného spotrebiteľa vstupujú ako oprávnené náklady aj odpisy z majetku distribučných spoločností. Keďže distribučné spoločnosti majú už veľkú časť svojho majetku buď odpísaného alebo má už len veľmi nízku účtovnú hodnotu, tak o túto sumu mali aj klesnúť ceny energií ako súčasť oprávnených nákladov fakturovaných ľuďom. Keďže Jozef Holjenčík toto ale nemohol dopustiť, aby ceny energií klesli, a tak vymyslel, že miesto reálnych účtovných odpisov sa budú používať akési iné, akési regulované odpisy. Poradil distribučným spoločnostiam... Páni, môžem vás pekne poprosiť, trošku ma to ruší. Ďakujem vám. Poradil distribučným spoločnostiam, aby cez znalcov popreceňovali majetok. Tak sa stalo, že majetok, ktorý mal nulovú alebo veľmi nízku hodnotu a ľudia ho už v tých faktúrach v minulosti zaplatili, mal zrazu po precenení významnú precenenú hodnotu, čím dosiahli fiktívne zníženie oprávnených nákladov distribučných spoločností, ktoré si mohli dať spotrebitelia znovu, spotrebiteľom mohli dať znovu zaplatiť. Inými slovami, Jozef Holjenčík vymyslel a dovolil, aby si distribučné spoločnosti nechali od ľudí preplácať neexistujúce účtovné náklady. Teda krásny príklad nechať si jednu a tú istú vec zaplatiť viackrát.
Čo by to bolo za biznis model, keby z neho vyšiel Jozef Holjenčík skrátka? To sa nemohlo udiať. Niekto totižto preceňovanie musel zariadiť a musel ho zariadiť tak, aby ho jeho úrad akceptoval. A, čuduj sa svete, bola to vo významnej miere znalecká spoločnosť JHS, s.r.o., ktorú Jozef Holjenčík podľa medializovaných zistení dodnes ovláda. Táto spoločnosť vraj na výslovné odporúčania pána Holjenčíka vykonávala preceňovania, síce za drahé, no šité na mieru. Jozef Holjenčík mal distribučné spoločnosti uisťovať, že ak si dajú majetok preceniť touto konkrétnou spoločnosťou alebo istými konkrétnymi znalcami, bude táto cena regulačným úradom akceptovaná. Čerešničkou na torte bolo už len to, že ÚRSO dostalo zo štátneho rozpočtu 1,8 mil. eur na to, aby spravilo v distribučných spoločnostiach audit, ktorého výsledkom malo byť zníženie cien. Výsledok ale taký nebol. Výsledok bol, že vymysleli tento biznis model a ceny navýšili. Spokojný bol šéf regulačného úradu, spokojné boli distribučné spoločnosti a všetci kompetentní nominanti SMER-u, minister hospodárstva, náš garant stabilných cien Robert Fico. Všetci mlčali. Veď zo štátneho rozpočtu nebolí. Ostávalo už len dúfať, že tam nebudú zase zavadzať tí ľudia, ktorí to nakoniec mali zaplatiť, a že to opäť x-krát, ako predtým x-krát, zase prehltnú. Rovnako, ako to pred dvomi rokmi prehltli ľudia na východnom Slovensku, kde sa už od 1. januára 2015 zvýšili ceny za distribúciu elektrickej energie pre spotrebiteľov, kde mestá a obce mali navýšené až štvornásobne poplatky. V niektorých prípadoch až desaťnásobne. Organizácie, ktorých sa to dotklo, si začali po tomto dátume vo veľkom meniť ističe, čo samozrejme zase stálo nemalé peniaze. No napriek tomu boli tieto poplatky za ističe opäť zvýšené. Samozrejme, ako to už u nás chodí, bez vopredného varovania, bez vopredných signálov, že k tomu tak dôjde.
Našťastie, tentokrát v tomto roku to už ľudia neprehltli. Ak má Robert Fico pocit, že celý problém a chaos s energiami skončil obetovaním a odvolaním Jozefa Holjenčíka, tak sa veľmi, veľmi mýli. Jozef Holjenčík totiž v tomto celom pochybnom systéme nebol bez potrebnej podpory najvyšších a vonkoncom v tom nebol sám. Bola to – a nielen bola, ale ešte stále aj je – celá Robertom Ficom vybudovaná štruktúra nominantov, doslova organizovaná skupina jeho ľudí, ktorých si do regulačného úradu podosadzoval a ktorým dovolil, aby nahrávali zisky oligarchom. Ústrednou postavou bol síce jeho nominant Jozef Holjenčík, no niekto tomuto človeku, tomuto neviditeľnému človeku túto obrovskú moc dal. A ten niekto bol práve Robert Fico, ktorý ho na túto stoličku posadil. Nielenže z neho spravil šéfa úradu, dovolil mu písať zákony, dovolil mu sedieť na dvoch stoličkách. Konkrétne na stoličke šéfa regulačného úradu a v regulačnej rade, kde dochádza obrovský a absurdný konflikt záujmov. A práve s jeho účinnou pomocou a pomocou smeráckych nominantov distribučné spoločnosti celé roky využívali priaznivé ceny energií na svetových trhoch na to, aby zvyšovali svoje zisky, a to vymýšľaním nových rôznych poplatkov, rôznych nových výpočtov, spôsobov výpočtov, ktorým nikto nerozumel, ale výsledok bol splnený. Kým ceny energií všade v zahraniční klesali a mali klesnúť aj u nás, tak u nás sa buď držali stabilné, alebo stabilne rástli. Čo tam po ľuďoch, veď tých má na starosti pán premiér, ktorý sa domnieval, že im stačí nízke ceny sľúbiť na bilbordoch.
Dámy a páni, my nie sme jediní, ktorí sú presvedčení, že šéf regulačného úradu nebol v tomto celom organizovanom podvode na ľuďoch sám. Vážne podozrenia na nekalú činnosť a na silný vplyv českých a slovenských oligarchov na ceny energií vyslovil aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko. Nie sme to len my, ktorí poukazujú na organizovanú mašinériu, ktorej obeťami sú ľudia. Je to aj koaličný partner Roberta Fica. A som dokonca presvedčená, že náš opozičný hlas by možno ani nestačil na to, aby sa veci dostali do tak rýchleho sledu, ako tomu bolo práve po vyhláseniach Andreja Danka.
Dámy a páni, chcem sa vrátiť. A opakujem, že obetovanie Jozefa Holjenčíka zďaleka nestačí. Možno by to stačilo v prípade, ak by sme mali ukážkový regulačný úrad. Ak by Jozef Holjenčík bol nezávislým štátnym úradníkom. Ak by za jeho predsedovania existoval na Slovensku kvalitný regulačný rámec, férové, spravodlivé, predvídateľné ceny energií a vody. Keby voči našej regulačnej politike nikdy neprotestovala Európska komisia, ktorá viackrát už zdvihla prst a ukázala na problémy, ktoré u nás máme. Keby išlo len o ojedinelú technickú chybu tohto človeka, jedno jediné osobné zlyhanie, potom by to bolo v poriadku, vyvodiť takúto politickú zodpovednosť. Toto ale tak nie je. Jozef Holjenčík má byť síce podľa zákona nezávislý, no celý čas sa správal ako najvernejším služobníkom strany SMER a konkrétne Roberta Fica. Plnil jeho príkazy, vychádzal v ústrety záujmovým skupinám a bol zjavne dlhé roky jeho osobným chránencom. Chránencom Roberta Fica. Nasvedčuje tomu množstvo udalostí, či už ich spoločná koordinácia, spoločného postupu pri vratkách za plyn. Zhodou okolností, samozrejme, v roku 2016 tesne pred voľbami. Nasvedčuje tomu množstvo spoločných tlačových konferencií, či posledné udalosti z posledných týždňov, kedy Robert Fico vystupoval a oznamoval ďalšie kroky v mene úradu, čím priznal osobnú zodpovednosť za konanie svojho nominanta. A preto by mal rovnako ako Jozef Holjenčík v tejto funkcii skončiť. Títo dvaja s účinnou pomocou smeráckych nominantov docielili a nechali za sebou, resp. za ich spoločnou regulačnou politikou množstvo poškodených ľudí, množstvo poškodených domácností, domov, bytových domov, miest, obcí a množstvo podnikateľov. Všetkých, ktorých chceli vysokými cenami za predimenzované ističe vraj vychovávať. Takže aj tých, ktorí napríklad investovali do úspory elektriny výmenou obyčajných žiaroviek za LED-ky, vychovali presne tak, že im nebol tento zodpovedný prístup a snaha šetriť nič platný a zo zálohovej faktúry, na ktorej niektoré položky vzrástli o stovky, možno tisíce percent, ich mohol šľak trafiť. Investovali. Chceli šetriť. Správali sa zodpovedne. Vymenili starú technológiu za novú a odrazilo sa to na ich faktúrach tak, že im neuveriteľným spôsobom faktúry vzrástli. Skutočne výchovné, motivačné, logické, systémové, ako všetky iné kroky v oblasti našej energetickej politiky.
Takáto bola a stále je aj po uvoľnení Jozefa Holjenčíka energetická politika na Slovensku. Chaotická, nespravodlivá, nepredvídateľná. Inkriminovaná vyhláška bola len poslednou kvapkou v pohári, hoci tá posledná vždy spôsobí, že pohár pretečie. A tentokrát pretiekol a šéfa úradu stál flek. No som presvedčená, že to bolo gesto a divadlo, nie skutočné vyvodenie zodpovednosti. Tú ani zďaleka nenesie len táto jediná osoba. Tá posledná kvapka bola len vyústením predchádzajúcej dlhodobej svojvôle a zmätkov. A to je podstata tohto problému.
Reguláciu cien nevytvárali u nás odborníci, ktorí sledujú verejný záujem, ale de facto predseda vlády Robert Fico a jeho oligarchovia. Oprávnené náklady a primeraný zisk boli druhoradé. Na prvom mieste boli voličské preferencie, bezohľadný populizmus, renta pre hŕstku vyvolených, ktorí v slovenskej energetike videli dobrú príležitosť na rýchle zbohatnutie.
A toto je aj odpoveď na otázku, prečo minister hospodárstva Peter Žiga nespustil alarm, keď, ako sám tvrdil, o probléme o navýšení cien vedel už od septembra. Prečo nominanti SMER-u v orgánoch regulovaných spoločností nič neurobili? Prečo pasívne odmávali cenové rozhodnutia, ktoré pre mnohé právnické osoby, ale najmä občanov znamenali drakonické zvýšenie cien? Boli presvedčení, títo ľudia boli presvedčení, že ak príde pokyn z regulačného úradu, ako by ho vydal Úrad vlády ústami Roberta Fica. Preto nič neurobili. Nie preto, že nevedeli alebo nemohli vedieť alebo nevedeli sa dostať. Vedeli, odkiaľ tento pokyn prichádza.
Dámy a páni, predseda SNS Andrej Danko sa verejne vyjadril, že slovenskej energetike hrozí absolútny kolaps. Ten kolaps, dámy a páni, už dávno nastal. Konkrétne vo chvíli, kedy osoba s hlasom podobným hlasu Roberta Fica začala zarábať vlastnou hlavou a za jeden z pilierov si vybrala energetiku. Spomeniem len niekoľko káuz. Vydrancované SPP. Situácia v Gabčíkove. Razie v Slovenských elektrárňach. Peniaze z podpory hnedouhoľným baniam v alobale. Víkendové rozdeľovanie licencií na fotovoltaiku, na ktorej ľudia blízki SMER-u kráľovsky zbohatli, samozrejme, na úkor ľudí. A to je len zopár káuz, ktoré sú spájané so stranou SMER a hlavne s Robertom Ficom.
A pristavím sa pri hnedouhoľných baniach. Vždy keď v akejkoľvek súvislosti čo i len okrajom spomeniem hnedouhoľné bane, vychrlí sa na mňa spŕcha absurdných obvinení, ako útočím na baníkov a chcem im vziať prácu a ako sú, baníci, sú pre premiéra Fica a SMER dôležití a ako Robert Fico chodí fárať do tejto bane. A nech tam idem fárať aj ja. Tak, dámy a páni, dovoľte mi, prosím, ukázať, ako veľmi sú pre Roberta Fica títo baníci dôležití. Všetci si pamätáme tragický výbuch v bani Handlová, ktorý otriasol Slovenskom. V roku 2009 prišlo o život 20 baníkov a záchranárov a deviati boli ťažko zranení. Rodiny prišli o otcov, synov, manželov, bratov zbytočne. Úplne zbytočne. Podľa informácií člena komisie, ktorá tragickú nehodu vyšetrovala, v bani okrem iného došlo k zanedbaniu bezpečnostných predpisov. Chýbalo tam dostatočné záchranárske a protipožiarne vybavenie, čo malo za následok, že vzniknutý požiar nebolo možné uhasiť. V bani nefungovalo požiarne čerpadlo a iné potrebné bezpečnostné pomôcky, ako napríklad plachty, ktorými sa dá požiar zadusiť. A to napriek tomu, že v tejto bani bolo za posledné dva roky vyše 150 požiarov. Tí ľudia, ktorých tam poslali hasiť, tam išli na istú smrť. A nebudete veriť, čo bolo podľa viacerých svedkov z prostredia baní hlavnou príčinou takéhoto stavu. Bol to nedostatok peňazí, a to napriek tomu, že do takejto situácie a do týchto baní štát pchá okolo 100 mil. eur ročne, tam nebolo pár tisíc eur na to, aby boli zabezpečené bezpečnostné opatrenia a pomôcky. Opakujem, dámy a páni, tí ľudia tam išli podľa vyjadrení svedkov na istú smrť. Ten, kto ich tam poslal, veľmi dobre vedel, že tam nemajú s čím ten požiar uhasiť. Napriek tomu ich tam poslal. Je všeobecne známe, že tieto súkromné Hornonitrianske bane vlastní človek blízky SMER-u. Jeden z tých, ktorých označujú ako "náš človek". Verejnosti je známe aj to, kde veľká časť týchto peňazí končí. Manželka bývalého poslanca SMER-u Jánoša sa vyjadrila, že u nich doma, kde ich manžel balí do alobalu. Peniaze, na ktoré sa skladajú ľudia v cene energií, pretože dotácie do ťažby hnedého uhlia nie sú hradené zo štátneho rozpočtu, ale sú o ne navyšované ceny energií, nejdú len baníkom, nejdú do investícií do baní, nejdú do zlepšenia pracovných a bezpečnostných podmienok pre baníkov. Idú domov k pánovi Jánošovi, bývalému poslancovi za SMER. A ktovie, kam putujú odtiaľ. Takto záleží premiérovi Ficovi, ktorý sa rád nechá filmovať pri fáraní do bane, na baníkoch. Presne takto.
Kto tu, prosím, bojuje proti baníkom? Nie náhodou ten, kto ich zneužíva na to, aby cez nich pral peniaze?
A teraz ešte k tým bezpečnostným podmienkam. Moji kolegovia, pani poslankyňa Anka Zemanová a poslanec Karol Galek, predložili na minulej schôdzi návrh na zmenu zákona, ktorým chceli zabezpečiť povinnosť lepších bezpečnostných opatrení, aby sa podobné situácie nestávali. Pretože my sa môžeme v budúcnosti vyhnúť takýmto kolapsom a takýmto zbytočným úmrtiam, ako tomu bolo v roku 2009. A prosím vás pekne, spomeňte si, hlavne kolegovia z koalície, vidím, že tu nikto z koalície, takmer nikto nesedí, ale verím tomu, že aspoň niektorí to počúvajú, spomeňte si, prosím, ako ste za tento zákon hlasovali. Ako ste sa postavili k návrhu, ktorý mal zabezpečiť pre baníkov lepšie bezpečnostné podmienky, ktorý mohol zabezpečiť, že ak vypukne v budúcnosti požiar v bani, bude ho čím uhasiť. A nemusí dôjsť k tragédii. Prosím vás, kto ste hlasovali za tento návrh zákona? Spomeniete si? Utopili ste ho. Tento zákon ste utopili. Toto je váš boj pre lepší život baníkov.
Dámy a páni, my rozhodne nebojujeme proti baníkom, ale to, proti čomu bojujeme, to sú nekalé praktiky tejto vlády. A poukazujeme na to, že štát nemá popri tom, čo celá Európska únia dekarbonizuje, podporovať neefektívnu, neekologickú, mimoriadne drahú a rizikovú ťažbu hnedého uhlia a poukazujeme na to, že ak sa štát rozhodol takéto niečo dotovať, nemá to byť zahrnuté do ceny energií. Popri tom bojujeme aj za to, aby baníci nepracovali v takých rizikových podmienkach, ako je tomu dnes. Možno keby sa peniaze z baní nevynášali v alobale, bol by funkčný banský požiarny vodovod a zriadená základňa pre záchranárov, tejto obrovskej tragédii sme mohli skutočne predísť a mohli sme sa jej vyhnúť. Ale to som odbočila od podstaty, aj keď som presvedčená, že to bolo dôležité a potrebovala som to povedať, pretože v každej situácii, kedy hovoríme o navyšovaní cien energií, tak sme obviňovaní, že útočíme proti baníkom. Nie je tomu tak.
Na záver mi, prosím, dovoľte povedať, že považujem za nehorázne, ako sa Robert Fico postavil k tejto mimoriadnej schôdzi, na ktorú sme mu priniesli mnoho argumentov. Sú to všetko mimoriadne vážne slová, sú a budú to ďalšie hodiny, konkrétne argumenty a obvinenia, ku ktorým očakávame, že sa premiér vyjadrí. A v jednej demokratickej slušnej krajine by sa aj mal vyjadriť. To by musel miesto arogancie a opovrhovania občanmi disponovať protiargumentami a hlavne záujmom situáciu vysvetliť a prehovoriť aj z tohto miesta k občanom. Mal by nám vysvetliť aj prestrelky so svojimi vlastnými kolegami. Premiér tvrdí, že o situácii nevedel, o situácii s navýšenými cenami. A hneď, keď sa to dozvedel, tak okamžite riešil, okamžite konal. Ale tomuto tvrdeniu nesedí iné tvrdenie, síce tvrdenie ministra hospodárstva, ktorý zas tvrdí, že o probléme vedel od septembra. A tiež nekonal. Do toho potom ďalšie nekonzistentné vyjadrenie napríklad poslanca Jahnátka, ktorý tvrdí, že nominanti nevedeli a nemohli vedieť, lebo ich k tomu nepustili. A keď ich k tomu pustili, tak možno mali podklady v takej forme, ktorej nerozumeli. Tieto nekoordinované a navzájom sa vyvracajúce sa výhovorky vyznievajú veľmi, veľmi smiešne a až trápne. A dokonca urážajú inteligenciu poslucháčov. A nielen inteligenciu poslucháčov. Musia urážať aj samotných ľudí, ktorí ich vyslovujú. Nech je to akokoľvek, ak Robert Fico o situácii nevedel, je to chyba ministra hospodárstva Petra Žigu, ktorý hoci vedel, ale zjavne si nesplnil svoju povinnosť a neinformoval. V takomto prípade mal premiér vyvodiť politickú zodpovednosť a ministra hospodárstva odvolať, pretože svojím konaním spôsobil obrovské škody a obrovský chaos. Nestalo sa tak.
Takže ak minister Žiga nepochybil a premiéra informoval, znamená to, že Robert Fico nereagoval. Premiér Fico nevyvodil politickú zodpovednosť ani voči nominantom, ktorí rovnako o situácii museli vedieť. Presne na to sedia v orgánoch energetických spoločností za štát, aby tam hájili verejný záujem. A je mimoriadne nepoctivé, že ak sa dnes tvrdí, že nevedeli, nemohli vedieť, netušili. Ako je možné, že nevedeli a netušili, keď sme to vedeli my? Ako je možné, že my sme koncom minulého roku informovali na tlačovej besede o tom, že dôjde k navýšeniu cien? Nie my sme mali robiť tlačové besedy. Títo nominanti mali robiť tlačové besedy a mali na túto situáciu upozorňovať. Oni mali byť tí, ktorí bijú na poplach. Ako je možné, že štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec, ktorý je rovnako nominantom SMER-u a sedí v Dozornej rade SPP – distribúcia, prečo on nič nepovedal? Má tak strašne ďaleko k ministrovi hospodárstva? Ako je možné, že neinformoval a nealarmoval? Neurobili nič. Vôbec nič. Ani minister hospodárstva, ani nominanti neurobili vôbec nič.
Ak teda nikto nie je zodpovedný z tých nominantov, ani minister hospodárstva Žiga, ani nominanti, a napriek tomu je tu obrovský chaos, obrovská neistota, obrovská dezinformácia, v domácnostiach sú faktúry, ktoré ľudia nemajú platiť, budú im vystavené nové faktúry, nikto nevie, čo má robiť, pretože spleť mnohých odporujúcich si informácií naozaj do tohto nevnieslo zatiaľ svetlo, tak potom niekto iný asi je zodpovedný, a to je rozhodne Robert Fico.
Krásne je, ešte jedna vec. Keď mu to vyhovuje, tak je on ten, čo ceny riadi a dlhé roky sa tvári, že ich má pod palcom, a ak mu to zrazu nevyhovuje a je pristihnutý, že robí niečo nezákonné, alebo sa mu to možno neželane vymkne z rúk, tak zrazu on nič neriadi a neovplyvňuje a za nič nezodpovedá. V tomto duchu sa vyjadril aj v svojej reči. Najprv povedal, že použil politický tlak na ÚRSO, na regulačný úrad, aby ovplyvnil ceny energií. A potom hneď druhým dychom v tej istej vete povedal, že on nemôže ovplyvňovať ceny energií. Takže to bola možno len veľmi krátka ukážka toho, čo robí celé roky s celou touto témou cien energií.
Dámy a páni, Robert Fico stratil našu dôveru dávno. Stratil ju už aj u významnej časti občanov, keď ho nezvolili za prezidenta Slovenska, a stráca ju prakticky každý deň. Škandál okolo cien energií, pre ktorý sme sa tu dnes zišli, je len ďalším krokom k úpadku jeho popularity.
Dámy a páni, nie som naivná, aby som si myslela, že dnes odvoláme Roberta Fica z postu premiéra, preto vás k tomu ani nevyzývam, ale dovoľte mi, prosím, jednu takú reálnejšiu výzvu. Vyzývam vás, ctené plénum, hlavne koaličných poslancov, aby ste sa nad mojím príhovorom a nad mojimi argumentami a nad argumentami mojich kolegov aspoň zamysleli. A vyzývam zároveň aj poslancov, koaličných partnerov strany SMER, aby sa zamysleli, dokedy ešte budú kryť a svojím mlčaním a nekonaním budú podporovať túto korupčnú a nekalú dnes regulačnú politiku.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 16:28 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:57

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. A ďakujem kolegyni Janke Kiššovej za to, že upozornila na to, akým závažným spôsobom Robert Fico porušil zákon, a to po prvé, keď nezávislému úradu diktoval, a to ešte z tlačovej besedy, akým spôsobom má rozhodnúť, a po druhé, nabádaním na neplnenie si záväzkov medzi dvomi súkromnými subjektmi. Ja naozaj musím povedať, že ani komunistickí papaláši za čias najhlbšej totality si nedovolili robiť takéto veci, si nedovolili meniť rozhodnutia orgánov, ktoré boli zo zákona nezávislé od výkonnej moci. Nepočuli ste nejakého Husáka alebo Jakeša meniť napríklad rozhodnutie súdu alebo nejaké uznesenie prokuratúry. Až Robert Fico si to dovolil vôbec v histórii Slovenskej republiky a jej predchodcov.
Na záver musím povedať, že naozaj žiadny človek nedokáže tak okradnúť človeka ako človek človeka, konkrétne, ako Robert Fico dokáže okradnúť ľudí. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 16:57 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:58

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Jožko, musím ťa pochváliť. Teda to bolo veľmi, veľmi plodné prirovnanie. Ale chcela by som ku kolegyni Kiššovej. Janka, v prvom rade musím povedať, no ako zmena, taký vietor do plachiet trochu. Lebo po tom, čo sme tu počuli pána premiéra, toho veľkého muža, toho človeka, ktorý tu riadi štát, riadi krajinu, má v rukách vládu, životy, osudy ľudí, ich peniaze, ktoré odvádzajú tomuto štátu, tak ten človek sa nezmohol na žiadne argumenty. Ten tu doslova zasmradil a odišiel. Nepovedal jeden argument. Nepovedal jedno vysvetlenie. Nepovedal nič. Prišiel sem, povedal fuj, vy ste boli tiež zlí, tak aj my môžeme byť, a odišiel. Klasika. A preto by som tebe, Janka, chcela vzdať hold. Sama si povedala, že nie si naivná, nerátaš s tým, že dnes premiéra odvoláme, napriek tomu si si dala naozaj veľkú snahu, venovala si tomu čas, bola si pripravená, argumentovala si. Od teba nezaznela jedna podpásovka. Argument za argumentom, fakt za faktom, ako sme u teba zvyknutí. Ja viem, že toto nie je spôsob, ktorý vždy ľudí baví. Často my dve spolu o tomto diskutujeme, ale ja to naozaj veľmi oceňujem, pretože ty, útla žena, oproti tomu veľkému premiérovi si teraz kráľovnou a on je za chudáka. A ja ti za to ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 16:58 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video