15. schôdza

6.4.2017 - 7.4.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:44 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:26

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nuž áno. V našom odôvodnení odvolať ministra Richtera boli aj čísla a veta, že náš minister Richter rezignoval na poctivú politiku zamestnanosti a vy zúfalo porovnávate február 2017 či, pardon, apríl 2117 s aprílom 2012 a hovoríte nie o percentách, ale že je nezamestnaných menej ako 59-tisíc. Áno, problémom Slovenska je v prvom rade obrovská dlhodobá nezamestnanosť. Totižto, keby ten náš pán minister Richter bol slepý a hluchý a keby tam dokonca na tom svojom mieste ani nesedel, tak aj u nás by klesala nezamestnanosť, pretože klesá v celej Európe. Ale my máme obrovskú dlhodobú nezamestnanosť. Vysoký podiel dlhodobej nezamestnanosti Slovensko zaraďuje medzi najviac postihnuté štáty Európskej únie, a k tomu ak pripočítame nedostatočne zmapovanú situáciu v uzavretých rómskych komunitách, nezamestnanosť, tá dlhodobá, môže byť ešte vážnejším problémom, ako ukazujú oficiálne merania. Dokonca sa hovorí až o výške ďalších zhruba 100-tisíc ľudí.
A o tých mladých ľuďoch do tých 25 rokov alebo 29 rokov, nehľaďte do čísiel, nehľaďte do všelijakých papierov, choďte za ľuďmi, ktorí pracujú s mladými nezamestnanými. Predstavte si, že každý siedmy nezamestnaný je mladý človek do 25 rokov, nehovorím do 29 rokov, do 25 rokov. Samozrejme, vyšší podiel, už potom vyšší pomer je pri do 29. Stále je to škandálom, hovoria to tí, organizácie a ľudia, ktorí s mladými nezamestnanými pracujú v teréne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:26 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:28

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. V prvom rade ja som spomenul, že musím reagovať na niektoré v úvodzovkách fakty, ktoré sú vymenované v návrhu na vyslovenie nedôvery, čo v praxi znamená, tieto fakty v úvodzovkách ste uviedli do návrhu na vyslovenie nedôvery, tak teraz sa nechytajte toho, že tu rokujeme dlho o Čistom dni a že tieto, táto kritika je mimo toho návrhu, lebo jednoznačne v návrhu na vyslovenie dôvery, nedôvery ste to tam zakomponovali. Ak by ste to tam nezakomponovali, tak na to nereagujem, tak potom sa nevyhovárajte na to, že mal som reagovať na Čistý deň. Ja som povedal, že budem reagovať v kontexte so Sociálnou poisťovňou, áno.
Čo sa týka uspávačov hadov, ste nám za tých 16 hodín predviedli, kto je tu uspávač hadov, ja som vystúpil 10 minút, a kto vystúpil tých 16 hodín v polohe uspávača hadov, pozrite sa sami do zrkadla.
Čo sa týka toho, že sama Európska komisia, pán poslanec Beblavý, zabezpečila, vyhlásila projekt na podpory v nezamestnanosti mladých do 29 rokov. Áno, bol som podpredseda vlády a áno, sledoval a monitoroval som tú situáciu, ale kto inicioval to, aby tento projekt bol zahrnutý do možnosti financovania z Európskej komisie, bolo to Slovensko, bol to minister Richter. Tak pozor na tieto reči, keď nepoznáte súvislosti.
Takisto už nejdem ďalej hovoriť o tých číslach, ale stále je pre mňa záhadou to, že, a to je otázka na vás, myslíte vážne, že chcete vysloviť nedôveru ministrovi Richterovi za neúspech za to, že znížil , že sa znižuje miera nezamestnanosti, za to, že klesol počet dlhodobo nezamestnaných, za to, že dokázal získať z eurofondov 70 mil. pre Slovensko, za to, že sa stabilizuje pracovný trh a klesá počet zanikajúcich firiem? Myslím, že je to úplne bezprecedentné a bezpredmetné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:28 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 7:30

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Viete, tak neprihlásil som sa do písomnej, lebo som bol v Žiline u mamy, náš klubíček je neoficiálny, čiže ani tak sa nedá, takže tých desať minút, to je pre bývalého ministra, ktorý chce aj možno pochváliť súčasného ministra za jeho nesporné úspechy na tej polovici A4, ako dosť málo, ale ako myslíte. Vážené kolegyne, kolegovia, som z vás trošku sklamaný, dobre. Takže volím teda kratšiu verziu svojho, svojho príspevku a v prvom rade chcem zo svojho pohľadu zhodnotiť tú nočnú debatu.
Väčšina z vás tu nebola, čo je podľa mňa úplne v poriadku, nie je jednoduché sedieť tu celú noc a ja tomu rozumiem a chápem, čiže ak máte záujem si pozrieť niektoré skutočne zaujímavé príspevky kolegýň, kolegov, tak vám odporúčam, Milan Krajniak, ktorý tu povedal jednu zaujímavú skutočnosť, ktorú spomeniem ďalej. Boris Kollár, ktorý má moju úctu, ako, akým spôsobom prezentoval ten svoj hriech voči istej klientke Čistého dňa a akým spôsobom svoj príspevok vypointoval, to si, prosím, pozrite. No a moju úctu má Martin Poliačik, pretože ten jeho príspevok bol taký, že aj najväčší frfloši, napríklad pán Číž, sedeli ako päť peňazí a nepovedali ani slovo. Príspevok Martina Poliačika si skutočne pozrite. Ten by mohol otriasť aj tými najväčšími cynikmi, keby boli tu, škoda, že, že to budete počuť asi len z toho záznamu.
Chcel by som povedať, chcel by som povedať a ešte hodnotiť tú rozpravu, ktorá bola zaujímavá tým, že boli tu dva tábory, opozícia a teraz nepoviem, že koalícia, opozícia verzus SMER. Ministra Richtera bránili len jeho stranícki kolegovia a kolegyne, zo SMER-u. Poslanci za SNS - ani jedna faktická, ani jeden, ani jedno vystúpenie v rozprave. Naozaj. Ani ťuk. Poslankyne za MOST, ak dobre počítam, dve faktické, ale inak tiež ani ťuk. No a ešte pani kolegyňa Bašistová, posledná vlajkonosička SIET-e , ktorá vystúpila v rozprave. Ale teda ministra Richtera nebránila, to som tam nezaznamenal. Čiže to, čo sa tu dialo, bolo zo strany vládnej koalície čiste len povinná jazda spolustraníkov, ktorí, ako tu vtipne, kto to povedal, kolegyňa Remišová, Anka Verešová, ktorí, ktorí ako ambasádori bránili svojho straníckeho pokladníka, to bolo všetko.
No a čo by som chcel povedať na záver. Štyri body. Po prvé, zaznelo tu dosť, zaznel tu dostatočný počet argumentov, prečo by malo byť zariadenie Čistý deň zatvorené. Veľké množstvo veľkých porušení zákona. Nebudem konkretizovať, kto tu bol alebo kto si to ešte raz premelie hlavou. Je to jednoducho tak. Padlo tu množstvo faktov a nejde len o kolegyňu Natáliu Blahovú, ktorej chcem osobitne poďakovať, ale sú to fakty z rôznych zdrojov. Úradníci, ktorí to majú na starosti a ktorí sa nezľakli, ten strach, ktorý je na ministerstve, to mi verte, že na ministerstve práce je veľký strach, viem o tom niečo. Tí, ktorí sa nezľakli a ktorí položili tie svoje funkcie na znak odporu voči rozhodnutiu ministra Richtera, tých si, prosím vás, všimnite, kto to bol a prečo tu urobili. Zamyslite sa, prečo to urobili.
Akreditačná komisia, to jej rozhodnutie bolo jednomyseľné a bolo za zrušenie, za odobratie licencie, za odobratie akreditácie tomu zariadeniu. Všetci na čele s predsedníčkou akreditačnej komisie JUDr. Nadeždou Šebovou, šéfkou sekcie sociálnej a rodinnej politiky na ministerstve práce. Všetci do nohy odporúčali ministrovi, aby Čistý deň zrušil. Ďalej Komora sociálnych pracovníkov, nedávno pred pár dňami dala vyhlásenie, nájdete to na ich webovej stránke, kde sa postavila na stranu práve tých nebojácnych ľudí, ktorí sa postavili na odpor ministrovi Richterovi. Komora sociálnych pracovníkov tým tiež jednoznačne povedala, že Čistý deň má byť zatvorený.
No a posledná vec, ktorá ma šokovala, z úst kolegu Milana Krajniaka, podľa jeho slov je pán Tománek úradne invalid. Sociálna poisťovňa ho eviduje ako 80 % invalida, poberá plný invalidný dôchodok, a nie preto, že by mu niečo chýbalo, ale preto, lebo jeho duševné zdravie nie je v poriadku. A takýto človek je, pokiaľ viem, riaditeľom toho zariadenia a súčasne odborným garantom. Prosím vás, ak vám nestačilo nič iné, je podľa vás normálne, aby invalid, ktorý má na to papiere, poberá invalidný dôchodok a je invalid preto, lebo má duševnú poruchu, aby bol riaditeľ takéhoto zariadenia? Psychológ alebo čo tam je on zač? To je úplne absurdita! A dúfam, že mi nikto nechce tvrdiť, že toto je pre ministra Richtera novinka táto informácia. To snáď nie?! Ak vám toto nestačí, tak potom už neviem. Prosím vás, zamyslite sa, zamyslite sa, prečo minister Richter napriek všetkým týmto faktom a skutočnostiam tak zarputilo bráni toto zariadenie.
Mnohí sa už na to dnes pýtali, resp. v noci, kolegyne, kolegovia, ja sa pýtam takisto. Čím to je, že minister Richter, ktorý inak nemá problém zastaviť finančné zdroje alebo zatvoriť iné zariadenia, tak zarputilo bráni práve Čistý deň napriek všetkým týmto faktom? Dobre, ak ho bráni on, asi má na to nejaký dôvod, ktorý nám tu asi ťažko prezradí, a vám takisto ho nepovie. Ale stojí vám to za to, aby ste sa pod to aj vy podpísali tým, že ho tu budete brániť? Vyzývam vás, aby ste hlasovali za jeho odvolanie! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 7:30 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:39

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dnešná noc vojde do dejín, to už vieme. Američania bombardujú sýrske pozície práve teraz a nevieme, čo z toho bude, ale každopádne v jednej veci je, je to zlom a táto noc bude zapamätaná. Ak v rámci slovenskej politiky to bude zároveň noc, kedy začal padať minister Richter tak to bude pre slovenskú politiku dobrý signál.
Ja pevne verím, že to, čo tu dnes v noci odznelo, neskončí len v archíve Národnej rady, že ľudia, ktorí počúvali, a ľudia, ktorí to sledovali, tak si minimálne vstúpia do svedomia, že niečo akútne podcenili, niečo akútne nevideli, že tam, kde malo byť alokované množstvo energie, peňazí a personálu, tak to nebolo a na základe toho sa vytvorilo predpolie pre ľudské tragédie. Som presvedčený o tom, že minister Richter je za to priamo zodpovedný, a nielen za posledných pár mesiacov, ale za dlhé roky, čo je na ministerstve sociálnych vecí, a nie je pravda, že by ho za tie roky ľudia na to neupozorňovali. Opak je pravdou.
A som rád, že si to zhrnul, Jozef, som rád, že si tu bol, som rád, že si to zastrešil z pozície bývalého ministra, možno budúceho tiež, a dúfam, že táto noc okrem toho historického momentu na medzinárodnej scéne bude niečo znamenať aj pre Slovensko. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:39 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:41

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Z toho, čo zmienil Jozef Mihál, chcem ako nie erudovaný psychiater, ale lekár povedať jednu vec. Kompenzovaná psychóza nevylučuje zamestnanie postihnutého pacienta v istých oblastiach. Možno si niektorí z kolegov v parlamente pamätajú na pozoruhodný film Čistá duša. Áno, existujú nepochybne polia, kde môže aj človek s takouto diagnózou akýmsi spôsobom fungovať, dokonca fungovať prospešne a úspešne.
Som ale i ako nepsychiater hlboko presvedčený, že špeciálne pôsobenie na poškodené, formujúce sa narušené mladé bytosti takáto diagnóza rozhodne predestináciou nie je. A je pomerne vážne nezodpovedné, ak minister pozná túto diagnózu, a napriek tomu tento stav nerieši, ešte raz hovorím, treba mať porozumenie pre pacientov s takouto diagnózou, ale no zároveň treba vedieť, kde sú limity ich prípadného pracovného nasadenia, a v tomto zmysle je i toto ďalších vážnym prvkom zlyhania, a keď si spomeniem, ako kolega Krajniak vyrátal typické príznaky istým spôsobom narušenej osobnosti, a korunujem to s tým, čo predniesla Natália Blahová v zbierke výpovedí tých, ktorí sa s tým stretli, tak to do seba zapadá ako kľúč do zámku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:41 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:43

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Veľmi pekne ďakujem pánovi kolegovi a obzvlášť za to, že sa prihovoril našim váženým kolegom z vládnej koalície. Ja by som tiež pokračovala v tomto nabádaní, aby sa, ak nie dnes, ak sa nestihli popýtať svojho straníckeho kolegu ministra práce Jána Richtera, prečo a aké tajomstvo stráži v súvislosti s Čistým dňom, tak aby potom neprestali pátrať ani po dnešnej noci, lebo inak sa stanú hračkou v rukách svojich straníckych kolegov, ktorí evidentne, evidentne čosi pred všetkými a väčšinou taja. Jednoducho summa summarum týchto argumentov, ktoré sú nevyvrátiteľné dáva rovnítko len k tomu, aby minister buď odišiel, alebo okamžite začal konať. Nič medzi tým neexistuje.
Nestaňte sa teda hračkou v rukách vášho straníckeho kolegu, ktorý vám nehovorí celú pravdu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:43 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:44

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No pravdu máš, Jozef, keď hovoríš, že všeličo už pozatváral a všeličoho činnosť ukončil minister Richter, napríklad aktuálne ukončuje činnosť nie jedného denného stacionára. Odobral už nie jednu akreditáciu podobnému zariadeniu a ja sa tiež pýtam, že čo ho vlastne primälo k tomu, aby doslova nastavil vlastný krk, aby ochránil manželov Tománkovcov a ich zariadenie. Vôbec sa pýtam, čo smerákov primälo k tomu, aby na záchranu Čistého dňa povolali také kalibre, ako je Kočner, Peter Tóth, Erik Tomáš, veď to je katastrofálna znôška katastrofálnych ľudí a vieme, čo všetko za týmito ľuďmi. Ja sa pýtam, že prečo. Čo tak veľmi chránite v tom Čistom dni? To naozaj manželia Tománkovci sú také poklady v oblasti resocializácie?
Ja si myslím, že pravda skôr alebo neskôr vyjde najavo a to bude začiatok konca ministra Richtera, premiéra Fica a celého SMER-u, minimálne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:44 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:45

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jožko, ďakujem za hrnutie rozpravy a myslím si naozaj, že tá rozprava mala zo strany opozície hlavu a pätu, kvantum argumentov, voči ktorému sa koaliční poslanci len tak chabo, chabo bránili, a mi to veľakrát pripadalo jak také povinné jazdy aj od jedného kľúčového poslanca SMER-u, ktorý teda dostal tú právomoc vystupovať za klub. Ja som normálne mal pocit, jak kebyže našiel drevené želiezko, že teda niečo mu napísali, on to môže prečítať a celý je z toho vytešený, hoci tomu nerozumel, ale tak ako v ich prípade asi to nehrá nejakú zásadnú rolu. Ale každopádne nechcem zľahčovať vážne otázniky. Pri toľkýchto obvineniach stále jeden najväčší otáznik, prečo minister Richter toto zariadenie kryje, prečo ignoruje ako v podstate analfabet na túto problematiku rozhodnutie profesionálov v tejto problematike, to znamená rozhodnutie a názor akreditačnej komisie.
Osobne si myslím, že Richter bráni Čistý deň preto, lebo má špinavé svedomie, a to je dosť zásadné a mal by kvôli tomu zo svojho postu odísť.
Čo sa týka rozoberania kauzy pána Tománka, pardon, nieže kauzy, ale diagnózy, trošičku mám pocit, že tak skĺzame do roviny praktík kapitána Danka, ktorý je schopný zneužiť svoju pozíciu a loviť vo vojenských archívoch a zisťovať si na opozičných poslancov, že prečo neboli odvedení, a hrabať sa v ich zdravotnej dokumentácii. Skôr by som to zobral z druhej strany, že mali by sme trošku naozaj pozerať aj v tejto veci, aj keď Tománek môže byť čert, podľa toho, čo sme popísali, a nie človek na svojom mieste, ale jeho diagnózu by som nerozoberal, skorej znova pozerať na Richtera, prečo dovolil, aby takýto človek na takomto mieste bol.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:45 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:47

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Za faktické poznámky ďakujem ešte raz kolegyniam a kolegom z opozície, za, myslím, férovú celonočnú diskusiu, množstvo argumentov, ktoré tu dnes zazneli a ktoré, ak ľudia so svedomím, ktorí dnes zastupujú vládnu koalíciu, ak ich počúvali, tak verím, že to svedomie im nedovolí hlasovať inak ako za odvolanie ministra Richtera. Kolegyne, kolegovia z vládnej koalície, nech už to dnes dopadne akokoľvek, ale ten život pôjde ďalej. Sledujeme, ako sa politická strana SMER nachádza v polčase rozpadu, nebudete vládnuť večne, a tá pravda raz vyjde najavo. Minister Richter kryje veľkú špinavosť, ktorú tušíme, ale nevieme presne, čo to je, ale zistíme to.
Ak budete hlasovať za jeho zotrvanie, tak sa stanete spolupáchateľmi, uvedomte si to, prosím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:47 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 7:49

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, hovorila som o zvláštnych protežovaných zariadeniach, ako je Čistý deň, a doteraz ani vo faktických poznámkach, ani v príspevkoch nik z koaličných kolegov vlastne nevysvetlil, prečo by práve toto jedno jediné zariadenie nemalo prísť o akreditáciu, ak sa tu vyskytli závažné pochybenia.
A je tu ešte jedno protežované zariadenie, na ktoré sme trochu pozabudli, a tým je detský domov dcéry pani Tomanovej PETO. A zas ide v tomto príbehu o životy a osudy detí, tentokrát malých detí, ktoré, žiaľ, mali to nešťastie, že sa narodili práve počas pontifikátu ministra Richtera a dostali sa do detského domova dcéry bývalej ministerky za SMER.
Kauza sa začala videom a aktom odvahy občianskej aktivistky Lucie Piussi. Zistilo sa, že v detskom domove dcéry pani Tomanovej bolo umiestnených šesť malých bábätiek do jedného roka a päť detí od štyroch do osem rokov. Väčšina z týchto detí mala byť v profesionálnych rodinách, a nie v detských domovoch. Od 1. januára 2012 totiž platí zákon, že zriaďovatelia detských domov sú povinní zabezpečiť, aby sa každé dieťatko do šiestich rokov po jeho umiestnení v detskom domove najneskôr po diagnostike bolo zaradené do profesionálnej rodiny.
Bábätká sú opakom detí tých, ktorí boli v Čistom dni. Bábätka nemôžu nič, bábätka sa nesťažujú, nerobia problémy, neutekajú zo zariadenia, keď sú hladné, tak plačú, ale keď ich nikto nezoberie na ruky, keď ich nikto nezoberie na roky jeden, druhý deň, týždeň-dva, tak potom už ani neplačú a potom už len v tej svojej postieľke tichučko ležia, nie sú s nimi žiadne problémy.
A v tejto inštitúcii, v detskom domove PETO, zase jedného protežovaného zariadenia pána Richtera vzniklo podozrenie, že tieto deti neboli umiestnené do profesionálnych rodín. Niektoré zamestnankyne sa síce tvárili ako profesionálne matky, prípadne boli preklasifikované na profesionálne matky, ale podstata profesionálnej rodiny je v tom, že deti sú skutočne v domácom prostredí, že žijú v rodine, že sa o nich stará jedná a tá istá osoba 24 hodín denne, nie nejaké tety, akože profesionálne matky, ktoré sa striedajú pri deťoch v osemhodinových intervaloch, a skutočne zažívajú, čo je to bezpečné a stabilné rodinné domáce prostredie. Profesionálne matky by nemali žiť a starať sa o deti, žiť v tom istom dome ako celá skupinka, v tom istom dome, ako žije celý detský domov.
Deti sa tam učia, čo to znamená spoločná večera pri spoločnom stole, čo to znamená bozk, čo to znamená objatie na dobrú noc, čo to znamená svoja vlastná postieľka, čo to znamená rešpektovanie nejakých rodinných pravidiel. Toto nehovorím ja, ale hovoria to nespočetné štúdie týkajúce sa socializácie a vývoja dieťaťa a tie hovoria, že pre zdravý psychický a osobnostný vývoj dieťaťa je nevyhnutné, aby v prvých rokoch si dieťa vytvorilo vzťah k jednej jedinej blízkej osobe, nie k nejakým paniam opatrovateľkám, ktoré sa pri ňom striedajú v osemhodinových šichtách.
V prvých rokoch života si to dieťatko vytvára pocit stability, dôvery a je obrovský rozdiel, či vyrastá v detskom domove, alebo vyrastá v rodine, aj profesionálnej, pretože najťažšie formy psychickej deprivácie pramenia práve z tohto obdobia, ak je dieťa umiestnené v detskom domove. Odborníci hovoria, že z hľadiska rozvoja osobnosti je pre dieťa najdôležitejšia primárna socializácia, teda socializácia ktorá prebieha v rodine alebo v prostredí, ktoré ju nahradzuje. Tu sa dieťa učí modelom správania, vzťahom k iným ľuďom, k vzdelaniu, k práci, k riešeniu problémov, k sebe samému. A to, že dieťaťu z detského domova chýbajú tieto prirodzené vzory a modely fungovania bežnej rodiny, spôsobuje týmto deťom problémy aj neskôr v živote pri tzv. sekundárnej socializácii.
Deti, ktoré odmalička vyrastajú v detských domovoch bez toho, aby zažili naviazanie na blízku osobu, sú rizikovou skupinou. Zase nehovorím to ja, hovoria to mnohé štúdiá a mnohí odborníci. Prejavuje sa to rôznymi sociálno-patologickými javmi, prejavuje sa to asociálnym správaním, úzkostnými poruchami, hyperaktivitou, impulzivitou, detskou depresiou, neskôr záškoláctvom, výchovnými problémami, trestnou činnosťou, drogovou skúsenosťou, agresívnymi prejavmi, narušenou pozornosťou, túlaním, predčasnými sexuálnymi aktivitami. Áno, do tejto rizikovej kategórie bude možno patriť aj týchto šesť bábätiek z detského domova bývalej ministerky za SMER. A možno tieto bábätká v budúcnosti, keď vyrastú, budú mať problémy s nadviazaním plnohodnotných vzťahov, lebo to tieto deti majú, ak sa o ne nestará jedna blízka osoba. Možno budú viac náchylné na drogy a možno nakoniec skončia v druhom protežovanom a zhnitom zariadení, Čistý deň, ale možno len preto, že im nebolo dopriate zažiť to, čo je rodina, a pretože jednému ministrovi, o ktorom sa teraz bavíme, je dôležitejší jeho post, jeho moc ako životy detí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 7:49 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video