18. schôdza

13.6.2017 - 21.6.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 19:06 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Obidvaja kolegovia, aj pán poslanec Dostál, aj pán poslanec Galko, skončili, ešte k tomu domácemu násiliu im nezostáva už času, tak budeme musieť asi niekedy inokedy robiť rozpravu na túto tému.
A ja by som sa chcel ale dotknúť toho bodu, ktorý ma najviac zaujal vo vystúpení pána poslanca Dostála, kde porovnával ten postoj voči fašizmu a komunizmu. Naozaj si myslím, že to je vec, ktorá je v tejto súvislosti dobré spomenúť, aj sa na ňu pozrieť tak historicky, pretože ja keď sa pozriem do dejín, tak naozaj to, čo sa dialo pod rúškom fašizmu alebo nacizmu, tak je porovnateľné s tým, čo sa dialo pod rúškou komunistickej ideológie, a ak hovorím o nejakých trestnoprávnych dôsledkoch, tiež je teda otázka, ako sa to bude aplikovať. Niekde je to, niekde je to na jednej úrovni, napríklad Ústav pamäti národa sa zaoberá následkami totalitných režimov, či už tých, s tými fašistickými alebo nacistickými ideológia..., ideologi... á, pardon (povedané so smiechom), ideológiami, ďakujem, už je veľa hodín, alebo komunistickou totalitou.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 18:55 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, vo veľkej miere si sa zaoberal činnosťou samospráv. Áno, to povedomie niektorých starostov aj poslancov je naozaj nízke, tiež existujú vedomosti o tom, že sú prijímané všeobecne záväzné nariadenia, ktoré sú v rozpore s platnými zákonmi. Je to všetko na zváženie, v tejto, v tejto súvislosti, samozrejme, Generálna prokuratúra, je, je dobré, že koná.
Mňa zaujal ten tvoj pohľad na protesty Generálnej prokuratúry, ktoré sú istým spôsobom hazardovaním s časom všetkých. Naozaj že či by existoval spôsob, ako možno by mohla Generálna prokuratúra alebo nejaký nadriadený orgán samotného prokurátora priamo stanovovať efektívnosť zaoberania sa z vlastnej iniciatívy niečím. Že či má zmysel otvárať VZN-ká tak, ako ste tunák pomenovali niektoré, a zaoberať sa tým, že či, či nie sú protizákonné, že, že, ja neviem, no proste možnože by stálo za to nájsť nejaký mechanizmus, ktorý vyhodnotí, že ten prokurátor sa týmto zaoberá bezdôvodne, a možno aj nejaký postih nech za to má.
Škoda, že ste sa nestihli venovať práve domácemu násiliu, lebo ma veľmi zaujímal pohľad na, na to, čo vás zaujalo v tejto téme. Rovnako aj ja som hovorila o linke, ktorá, ktorá možnože hovorí o tom, že Generálna prokuratúra samotná má záujem o túto tému, a vnímam to ako jeden z kanálov ohlasovania, ale teda o tej efektivite aj sám pán generálny prokurátor istým spôsobom pochybuje... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 18:57 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:59

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No toto nie je celkom ku správe, ale je to ku kolegovi Dostálovi, ten, táto moja faktická.
Tak som si uvedomila, že, že teda máme, máme trest alebo trestné, teda každá podpora a propagácia hnutí, ktoré smerujú k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd, a aj v správe sa, teda ja som si to všimla, tak naozaj píše o tom, že z hľadiska foriem extrémizmu je dlhodobo prokuratúrou zaznamenávaný najfrekventovanejší pravicový extrémizmus prezentovaný presadzovaním ideí rasizmu, fašizmu, nacizmu či neonacizmu, fungujúci na princípe a ideológiách národného socializmu. Tak veľmi, tak som si tak povzdychla, keď, keď kolega mal rozpravu, tak som si tam tak povzdychla, že škoda, škoda, že naozaj nemáme aj odsúdený, odsúdené zločiny komunizmu a komunizmus ako, ako systém, ako totalitný režim taktiež, a že teraz som nemohla v tejto správe čítať, aj teda že, že odsudzujeme aj komunizmus, jeho, jeho zločiny a následky, pretože doteraz, doteraz žneme ovocie, pretože sme sa s ním nevysporiadali aj z toho dôvodu, že máme doteraz ľudí na takých miestach, kde by ľudia, ktorí, ktorí boli na vysokých miestach v časoch komunizmu, socializmu, nemali už teraz byť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 18:59 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Dostál, nemusel som vymyslieť vážnu faktickú poznámku na váš príspevok. Prečítam vám jeden komentár z internetu, prispievateľ má meno E. T. Evidentne je z vašej galaxie, pozná vás dobre. "Jediný, kto vymyslel tému popieranie, nacionalizmus, extrémizmus, neznášanlivosť, sú slovenské štvavé médiá a kopec uškriekaných potratov, nebudem ich už menovať." To vravel ten autor, nie ja, to hovoril E. T. "Svojou dennodennou štvavou kampaňou sa snažia do spoločnosti vniesť chiméru fašizmu. Dokazuje to zložka zákonov, špeciálne komando NAKA či prezidentom pochválený udavač, šovinistická komisia na určovanie extrémizmu. Chcú nám zavrieť ústa a dať definitívnu bodku slobode slova. Nastupuje diktát názoru a jediná správna informovanosť."
Predstavte si, pán Dostál, práca prokurátora, vo veľkej časti sa vám aj páčila práca prokuratúry. Prokurátorovi nevadí v mojom spise od vyšetrovateľa fotka potoka za mojím domom či listy vlastníctva mojich pozemkov a lesov. Čo to má spoločné s meritom veci?
Ale řeknu vám tajemství, ale děsně tajný. V potoku mám skryté extrémistické ponorky a v mojich lesoch sa pohybujú paradesantné brigády zelených mužíkov z Ruska, ale nepovedzte to prokurátorovi.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 19:00 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:02

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Bohužiaľ, fungovanie prokuratúry v oblasti samosprávy je postihnuté tým istým problémom ako fungovanie inde. Je, mne je osobne známe, že niektoré zásahy prokuratúry, napr. v Senici som bol svedkom toho, že boli super, namieste a dokonca boli proti nejakému zámeru veľkého oligarchu, ktorý, samozrejme, potom už bol na Najvyššom súde patrične zrazený na kolená.
Ale v takej Bratislave, tam, samozrejme, ide o iné fazuľky a tam už si to tí veľkí hráči akosi vedia zariadiť, keď je možné, aby sa odohralo také zverstvo, ako bolo odsúhlasenie zbúrania PKO za v podstate nečinnosti prokuratúry a, a pri odmietnutí môjho trestného oznámenia, a podotýkam, samozrejme, ja nie som prokurátor, čiže som si istý, že prokurátori nemôžu byť spokojní s mojimi trestnými oznámeniami, pretože ich nepísal prokurátor, ale predsa len som nejaký právnik a mám aj nejakú pomoc, tak v tej Bratislave jednoducho tak či onak už tým prokurátorom ľudia neveria a majú dobré skúsenosti a dobrý dôvod na to, aby, teda aby tým prokurátorom neverili.
Bohužiaľ, tak to chodí. Hlavne v Bratislave.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 19:02 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:04

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolega Dostál hovorí o tom, že sme sa v istom zmysle nevysporiadali s tým zločineckým komunistickým režimom a že naďalej je ako keby latentne tolerovaný. Pripomeňme si len niektoré čísla, že podľa francúzskych historikov komunizmus vo svete má na svedomí 85 až 100 mil. ľudí, ďalej medzi rokom 1948 až ’89 bolo na Slovensku odsúdených nepodmienečne 205 486 osôb, z toho boli z politických dôvodov popravených 248 osôb, vo väzniciach zomrelo približne 4 500 ľudí, zastrelených 145 ľudí, usmrtení elektrinou na, pri prekročení hranice 69 ľudí, utopených 11 ľudí a tak ďalej a tak ďalej. Dalo by sa pokračovať v týchto štatistikách.
Čiže jednoznačne treba nazývať veci pravými menami a ako príklad dám Maďarsko, kde nenájdete už viac Ulicu osloboditeľov, nenájdete v žiadnom parčíku v obciach komunistické hviezdy, nenájdete, jednoducho sochy Lenina, Stalina a jednotlivých pohlavárov komunizmu sú už len v múzeu vystavené jednoducho. A máme Dom teroru, kde je rovnako na rovnakej úrovni prezentované deťom, mládeži aj komunistický, aj fašistický režim. Takže tuto ešte máme dlh a z tohto dôvodu práve, pán generálny prokurátor, netreba sa hnevať, keď aj kolega Baránik nazýva prokuratúru prokuratúrou sovietskeho typu. To nemusíme brať osobne, to skôr si povedzme, že čaká nás tu veľká výzva a reformy prokuratúry ako takej. Či to bude na český štýl alebo nejaký iný štýl, ale týmto sa musíme vážne ako politici zaoberať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 19:04 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:06

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegyniam a kolegom za faktické poznámky. Pánu poslancovi Mizíkovi ďakujem za to, že nás oboznámil, čo sa píše na internete, a akurát nerozumiem, že prečo sedí v parlamente a v sále miesto toho, aby diskutoval na internete, lebo ten jeho štýl skôr pripomínal internetovú diskusiu.
A, pán poslanec, Galko ja som teda nenavrhoval, aby sme, aby prokuratúra mohla priamo meniť rozhodnutia samosprávy, len som upozornil na to, že mnohí ľudia sú už tak zúfalí, že, že by si to možno aj želali, pretože áno, pravidlá sú dobré, treba ich dodržiavať, ale sú obce, kde môžte im prečítať zákon a oni aj tak budú postupovať v rozpore so zákonom. Prokuratúra môže dať protest, oni ho aj tak odmietnu. A to, že v meste Bratislava, som povedal, že desiatky hodín úradníci a poslanci a neviem kto venovali, venovali protestu prokurátora, v tomto prípade, myslím si, že nie je potvrdením, že niečo zle funguje v meste, ale teda že ten protest bol zbytočný, pretože sú nejaké postupy, ktorými sa pripravujú materiály na rokovanie zastupiteľstva, a keď prišiel protest, tak sa s tým muselo vysporiadať zastupiteľstvo.
Pán poslanec Vašečka, áno, netreba, netreba dvojaký, dvojaký meter ani jedným, ani, ani druhým smerom.
Pani poslankyňa Verešová, k tomuto, škoda, že nemáme odsúdené aj zločiny komunizmu, ale my predsa máme, my máme nie jeden, dokonca máme viacero zákonov, ktoré odsudzujú komunistický režim, a máme aj v Trestnom zákone, že popieranie nielen holokaustu, ale aj zločinov založeného na fašistickej ideológii alebo na komunistickej ideológii, čiže môžme trestne stíhať aj propagovanie komunistickej ideológie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 19:06 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:09

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pán spolitizovaný prokurátor Čižnár, generálny prokurátor Čižnár, kolegyne, kolegovia, poslankyne, poslanci, pán spolitizovaný a závislý generálny prokurátor Čižnár, k vašej správe by sa dalo veľa hovoriť, ja som si vybrala dve, vlastne tri otázky, ktoré vám chcem položiť.
Po prvé. Spomenuli ste extrémizmus a rasovo motivované trestné činy, chcem sa pozastaviť pri tých rasovo motivovaných trestných činoch, činoch. Keď občan cigánskeho pôvodu napadne bieleho Slováka, keď arabský alebo pakistanský moslim, alebo Afričan, ktorých vláda plánuje navláčiť do Slovenskej republiky v tisícoch, keď takýto človek napadne belocha a kresťana na Slovensku, budete to tiež kvalifikovať ako rasovo motivovaný čin spáchaný z nenávisti k rase, k národu alebo k náboženstvu? A ak nie, tak prečo? Žiadam od vás priamu a jasnú odpoveď na túto otázku.
Ďalej, druhá otázka. Spomenuli ste komunizmus ako zločineckú ideológiu, s tým sa naozaj dá súhlasiť. Ja však mám informáciu, že pri návrhu o zrušení Ľudovej strany Naše Slovensko jedným z vašich tzv. poradcov bol aj súdruh Pavol Mešťan, ktorý je momentálne riaditeľom Židovského múzea, ktorý bol mimoriadne aktívny za bývalého komunistického Česko-Slovenska. Ide o bývalého komunistického pedagóga a hlavného normalizátora na Slovensku, teda ktorý bol považovaný za silného normalizátora v Slovenskej republike. Profesúru získal Pavol Mešťan na Vysokej straníckej škole Ústredného výboru Komunistickej strany v Bratislave, kde aj prednášal ako pedagóg, prednášal vedecký komunizmus, presadzoval tvrdú stranícku líniu a prenasledoval tzv. revizionistov a antikomunistov.
Preto žiadam od vás priamu a otvorenú odpoveď, nechali ste sa ovplyvniť aj názormi a postojmi komunistu, normalizátora súdruha Mešťana? Ak áno, viete vy potom, čo hovoríte, viete vôbec, čo robíte? Dá sa vám veriť ako človeku, ako prokurátorovi?
Ale, a ešte k tomu, keďže tu padla v rozprave, a teda vo faktických poznámkach otázka slovenského štátu, ja neviem, či vy viete rozlišovať, ale slovenský štát nebol fašistický, nebol vojnový, pretože vznikol v čase mieru, a ide, bol to štát autoritatívny a to je veľký rozdiel. Plánujete ako prokurátor, je rozdiel medzi, teda je rozdiel medzi štátnosťou a je rozdiel medzi režimom? Ja si myslím, že vy ako generálny prokurátor by ste toto mali vedieť rozlíšiť. Chcem sa vás opýtať, plánujete odsúdiť takto isto ako slovenský štát, slovenskú štátnosť, plánujete takto odsúdiť komunistické Česko-Slovensko, komunistickú Česko-slovenskú republiku ako štát, mienite Česko-, bývalú Česko-slovenskú republiku riešiť trestnoprávne?
Takže chcem sa ešte vrátiť aj k tomu, že zákon Lucie Žitňanskej a aj vy vaším návrhom prispievate na rozpustenie Ľudovej strany Naše Slovensko, prispievate k veľkým dielom k vytvoreniu novej tvrdej totality, ktorá bude možno oveľa väčšia, ako bola v 50. rokoch minulého storočia. Ste si toho vôbec vedomí? Viete si to vy, dokážete o tom vôbec rozmýšľať, dochádza vám to? Ste schopný, aby vám to vôbec došlo?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2017 o 19:09 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:13

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Grausová, spomenuli ste, že, teda povedali ste pánu generálnemu prokurátorovi slová, spomenuli ste komunizmus ako zločineckú ideológiu, s tým sa dá súhlasiť. Koniec citátu.
Tak ja by som sa vás chcel spýtať, že či súhlasíte aj s tým, že zločinecká ideológia je nielen komunizmus, ale aj fašizmus, či súhlasíte s tým, že režim slovenského štátu, ktorý existoval v rokoch 1939 až 1945, bol zločinecký a odsúdeniahodný, či súhlasíte s tým, že Jozef Tiso bol prezidentom štátu s fašistickým režimom, lebo keď teda nie dvojaký meter, tak nie dvojaký meter.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 19:13 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:14

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Opakujem. Neviem, či ste, či dobre počujete, ale slovenský štát, režim slovenského štátu bol autoritatívny, nebol fašistický. Pán prezident Tiso nebol fašista ani vojnový zločinec, nikde nie je a ja mám preštudovanú literatúru, kde sa hľadali vojnoví zločinci. Nikde nebol na žiadnom zozname vojnových zločincov. Slovenský štát, ktorý vznikol v ’39. roku, bol len taký, aká bola Európa v tom období, keď vznikla druhá svetová vojna, tá Slovenská republika bola len taká, aká mohla byť v tomto období. Uvedomte si, že Dzurinda posiela v mierových časoch, dovoľuje prelietať bombardérom, ktoré bombardujú civilné obyvateľstvo v Juhoslávii, kde malé deti zomierali, zabíjali ich, že v mierových časoch my, vy sa tu pcháte do NATO a vy chcete tuná vyvolať nejakú vojnu s Ruskom, a uvedomu-, som zvedavá, ako by ste zareagovali v tom čase.
A chcem sa vás spýtať, boli by ste radšej, keby bol pán prezident Tiso odstúpil, ako chcel podať demisiu, keď prišla židovská delegácia, ktorá ho prosila, aby neodstupoval, pretože keď bude zvolený za prezidenta Tuka, že to bude oveľa horšie?
Samozrejme, ja odsudzujem všetko, všetko to zlé, čo sa stalo, ja sa nestotožňujem so žiadnym holokaustom, ale jednoducho ten štát, musím, pravda je pravda a slovenský štát nebol ani fašistický a nebol ani vojnový, lebo vznikol v čase mieru.
Prvá Československá republika na čele s Masarykom, tá vznikla v čase vojny, veď ešte nebola skončená prvá svetová vojna, takže keď hovoríte o nejakej vojnovej republike, tak rozprávajte o prvej ČSR.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 19:14 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video