23. schôdza

28.11.2017 - 13.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

8.12.2017 o 11:41 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:41

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre sociálne veci za spravodajcu alebo alternanta k spravodajcovi k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 780. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 804 z 10. novembra 2017 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a ďalej výbory Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, pre hospodárske záležitosti a pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 26. novembra 2018 (pozn. red.: správne má byť – "26. januára 2018") a v gestorskom výbore do 29. novembra 2018 (pozn. red.: správne má byť – "29. januára 2018").
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

8.12.2017 o 11:41 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:43

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia a kolegyne, dovoľte, aby som sa vyjadril k predloženému návrhu zákona, lepšie povedané, k dôkazu, k samodôkazu poslancov SMER-u, akí sú farizeji.
Tento rok sme trikrát predkladali návrh zákona, aby zamestnanci mali príplatky za sobotu a nedeľu uzákonené v Zákonníku práce. Predkladali sme návrh zákona, aby zamestnanci mali nie 20 % z minimálnej mzdy ako nočný príplatok, ale 20 % z ich priemernej mzdy ako nočný príplatok. A, čuduj sa svete, keď sme to tu predkladali trikrát, boli sme pre vás a hlavne pre vašeho predsedu Roberta Fica poloblázni, blázni, pošahanci, ľudia, ktorí nemajú nápady, ktorí nevedia prísť s nejakou ideou, ktorí, ktorí vlastne nevedia, neprišli so žiadnym návrhom, ako by pomohli ľuďom, a ani jeden z vás nehlasoval za. Ešte raz hovorím, dali sme vám tri šance. Tri šance, aby ste sa vrátili ku koreňom, k tomu, čo ste sľúbili ľuďom, na základe čoho vás zvolili do politiky, do parlamentu, že ste hovorili, že ste sociálni demokrati a v prvom rade vám ide o tých najbiednejších a v prvom rade úplne o zamestnancov. O ľudí práce.
Nehanbíte sa každý jeden rok na 1. mája zvolať si šaškarádu a hovoriť tým ľuďom, ako vám na nich záleží. Ale skutky sú omnoho dôležitejšie ako slová, a vaše skutky vás usvedčili. Dali sme vám tri šance. Trikrát ste mohli hlasovať za vyššie príplatky pre ľudí pri, za nočnú prácu, trikrát ste mohli hlasovať za príplatky, za zavedenie príplatkov za sobotu a nedeľu do Zákonníka práce. Ani jeden z vás nehlasoval za.
Úplne najkrajšie, najkrajší príklad vašeho farizejstva je to, že keď si pozriete na to, že kto dnes tento návrh predkladá, je to pán Podmanický, Glváč a Petrák. Tak sa pozrime na to, ako hlasovali pri tých troch šanciach.
Glváč? Prvýkrát, 7. 4. zdržal sa. Dnes zrazu predkladá návrh a hovorí, že musíme tým ľuďom práce predsa pomôcť. Ale prečo, keď mal šancu, zdržal sa? To znamená, bol tu, ale zdržal sa, nehlasoval za. Ani jeden poslanec vládneho skorumpovaného zlepenca nehlasoval za. Ako hlasoval pán Petrák? Pán Petrák sa takisto zdržal. Ako hlasoval tuná pán predkladateľ, ktorý pred chvíľkou sa tu pomaly rozlial na kolomaž a hovoril o tom, jako nám, ako musíme tým zamestnancom pomôcť, predsa sme sociálna demokracia? A ako hlasoval, keď mohol im pomôcť pred skoro rokom? Zdržal sa. To bol prvý pokus.
Sedemnásteho piaty znova. Pán Glváč, predkladateľ, hlasoval, nieže sa zdržal, už hlasoval až proti, to znamená, že už vyslovene nesúhlasil s tým návrhom zákona, lebo predkladáme niečo, čo strašne ublíži asi ľuďom. Ale dnes okopírovaný náš návrh zákona predkladá a tvári sa, ako vymyslel koleso. A ako hlasoval pán Petrák? Bol proti takisto. Pán Podmanický? Sa zdržal, ani jeden nepodporil.
Posledný pokus, ktorý sme vám dali, aby ste sa vrátili ku koreňom, 11. septembra. Ako hlasoval pán Glváč? Zdržal sa. Pán Petrák? Zdržal sa. Pán Podmanický? Zdržal sa. Takíto ste vy hrdinovia. Keď môžete ľuďom pomôcť, tak politizujete a miesto toho, aby ste stlačili to správne tlačítko podľa svojho svedomia a podľa toho hlavne, čo ste ľuďom sľúbili a vždy ste im sľubovali a s čím ste ich opíjali, tak hlasujete podľa toho, ako vám Palculienka ukazovala v minulom volebnom období a teraz ten Churchill, či čo to povedal, že na Churchilla vám ukazuje, že véčko, že to je za a toto je proti (rečník gestikuláciou prstov naznačuje spôsob hlasovania). Že sa nehanbíte!
Rok mohli mať ľudia príplatky za soboty a nedele v Zákonníku práce. O rok skorej mohli mať vyššie príplatky za nočnú prácu. Len vy na nich kašlete, lebo vy, vás zaujíma iba biznis. Biznis a odporné politikárčenie. A potom sa nehanbíte spraviť po dvoch vašich hlasovaniach, že si zavoláte, pozvážate s autobusmi z celého Slovenska, dnes sú to neni babky-demokratky, neviem, ako by som ich nazval, babky-ficovky, alebo ako, zavoláte desaťtisíc ľudí, pozvážate do Nitry a tam príde Robert Fico po dvoch týchto vašich hlasovaniach proti ľuďom, on sa tam postaví, že: Ľudia, viete, čo som vymyslel? Ja som vymyslel, že my musíme dať do toho Zákonníka práce príplatky za soboty a nedele. Ono to tam nie je, chápete? To tam nie je. Ten Dzurinda to tam nedal. A toto hovoril po desiatich rokoch svojho vládnutia. Po desiatich rokoch budovania sociálneho štátu, po desiatich rokoch myslenia na ľudí a na zamestnancov, ľudí práce. A nepovedal tam, že, viete čo, chcem sa z tohoto miesta ospravedlniť tým poslancom v OĽANO, že sme ten ich návrh dvakrát odmietli. Prišli s dobrým návrhom zákona na príplatky za soboty, za nedele, za nočné a my sme uprednostnili svoj vlastný záujem, lebo sme ten návrh iba chceli ukradnúť, aby ste nás chválili, ako sme pre vás niečo vymysleli. Lebo, viete, my sme už vyhoretí. Viete, my už, nás zaujíma, máme plné hlavy iba biznisu s Bašternákom, s Kočnerom a s ostatnými zlodejmi, máme plný, plné hlavy toho, ako kryť zlodejiny Kaliňáka či Fica, alebo kohokoľvek, a my už nie sme schopní prísť s niečím, čo by reálne ľuďom pomohlo. Ospravedlňujem sa tým poslancom za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a uznávam, že som ich desať rokov, tých zamestnancov, zrádzal, lebo som na nich nemyslel, kašľal som na nich a pri týchto dvoch šanciach, ktoré mi dali a nadstavili zrkadlo z OĽANO, tak sme vás opäť zradili. Ja dnes pri príležitosti 1. mája vám sľubujem, že to napravím. Ľudia, prišli ste sem, ja vám naozaj sľubujem, už nebudeme hlasovať podľa toho, čo nám politicky vyhovuje, ale podľa toho, čo vyhovuje vám, ľuďom práce. Toto by som ocenil, takýto prístup. Ale keď je niekto farizej a zároveň zlodej, že dokáže, neukradne iba to, čo nie je prikované, tak ten ukradne aj samotný návrh zákona, lebo však v pohode. A keď si potom chce pribrať autorské práva na svoju stranu, tak sa nehanbí šaškovať v nejakej nočnej smene niekde v Lozorne a vyrábať zvarky.
A ja sa pýtam Roberta Fica z tohto miesta, viem, že sa nachádza práve teraz v Národnej rade, takže zrejme ma počuje. To sa nehanbil po tej nočnej smene na otázku novinára odpovedať, keď sa ho opýtal novinár: Ako sa, pán premiér, cítite po tej nočnej smene? ´Výborne, výborne, pôjdem si zabehať. Super, super, dobre mi to padlo.´ To sa nehanbil takto znevažovať tých ľudí, ktorí si to musia odmakať každý tretí deň na tej nočnej smene? To si on naozaj myslí, že každý robí tu šaškára, čo robil tam on? Pre divadlo alebo ako divadielko pre novinárov, fotografov, aby ukázal, ako sa ťažko namakal? To aj takýmto spôsobom musí ukazovať, ako hlboko tými ľuďmi opovrhuje? Jako on sa vlastne nenarobil a ako vlastne odporúča všetkým ľuďom po tej nočnej zmene, aby si teda išli zabehať, lebo však tá nočná zmena vlastne vzpružuje ducha. Že vám neni hanba! Ešte raz hovorím, trikrát sme vám dali šancu. Takto pred rokom prvýkrát som vám tu prehováral do duše. Potom pri odvolávaní Fica, keď tu behal jako tiger, dobre, okej, berem, že tri hodiny aspoň vydržal, tak som sa jeho pýtal, či sa nehanbí pred tým svojím svedomím, v zátvorke svedomím, že keď sa pozrie do toho Zákonníka práce, že tam nie je zmienka o príplatkoch za soboty a nedele. Ale nie, on sa nehanbil. A on sa nehanbil následne si ešte aj ten zákon, ktorý svojim poslancom prikázal, aby hlasovali proti, okopírovať si a za pár dní alebo týždňov od posledného hlasovania predstúpiť pred ľudí v Nitre a hrať divadielko.
Ale ja si myslím, že to, čo robíte, a keď my budeme si v opozícii dobre robiť svoju prácu, ľudí už na Slovensku začína prebúdzať. Výsledky volieb VÚC jednoznačne hovoria o tom, že ľudia vás majú po tadeto (rečník rukou ukázal na svoje hrdlo). Teraz môžte rozkrájať, môžte robiť nočné aj všetci, môžte tam zamestnať odteraz až do volieb, ľudia vám už neuveria, lebo vy ste sa jednoducho na nich vykašľali. Ako som povedal na začiatku, skutky sú omnoho dôležitejšie ako slová. Nám stačí tým ľuďom ukazovať, že ste desať rokov na nich kašľali a až potom, keď ste dostali výprask, tak zrazu ste začali loviť niekde návrhy a snažiť sa pomôcť ľuďom.
A to, že už dnes hovoríte o tom, že to, čo vlastne dnes predkladáte, nakoniec ani takto nebude, lebo teda sa to musí nejaké dohodnúť s tripartitou a s partnermi a so zamestnávateľmi, tak to svedčí o tom, že nakoniec sa dopracujete presne k takému návrhu zákona, aký sme predkladali my. Snažili ste sa to akože urobiť, že čísielka dáte iné, ale duch je presne ten istý. Upozorňovali sme vás, nie je v Zákonníku práce ani zmienka o sobotách a nedeliach. Mnoho ľudí, desiatky tisíc ľudí robia bez príplatkov v sobotu a v nedeľu a tu som vás z tohto miesta, aj moji kolegovia, opakovane sme vám hovorili, že mnohokrát sú to práve ženy päťdesiatničky, ktoré robia niekde v obchodoch a netrúfnu si od toho majiteľa vypýtať viac, lebo za chvíľku by boli na ulici a vystriedala by ich nejaká dvadsaťročná dlhonohá slečna. A tieto ženy potrebujú byť chránené. Títo ľudia, ktorí žijú v tých hladových dolinách, ktorí potrebujú mať ochranu v tom Zákonníku práce, a vy ste desať rokov na týchto ľudí kašľali. A toto je vaša vizitka, toto nezmizíkujete späť. Tie hodinky nepretočíte späť. Podvádzať môžte akokoľvek, ale čas nepodvediete. A my to budeme komunikovať ľuďom, lebo toto je to, ako vy ste mysleli na ľudí.
Bašternákovi ste za dva roky vyplatili 16 mil. eur nadmerných odpočtov. Iba takto vám posielal faktúry vymyslené a vy ste mu vyplácali, vyplácali, granti, lebo však kamarát, lebo však predsa prenajíma byt našemu premiérovi pod cenu, hlboko pod cenu, však upláca Fica, predsa nemôžme utopiť vlastného človeka. Vlastne predal firmu alebo 16 % vo firme Kaliňákovi, nehovoríme o Počiatkovi, aj o ňom by sme mali hovoriť, lebo presne ten istý scenár tam je, ale, dobre, berme teraz iba Kaliňáka, že mu dal úplatok 600-tisíc, lebo mu dal nehnuteľnosti v hodnote milión za 400-tisíc. Toto svedčí o vás, že tu legalizoval príjmy z trestnej činnosti. Čiže najprv Bašternákovi, kryjete mu chrbát, že mu vyplácate vratky, a po tom, keď tie prachy chce nejako upratať a zbaviť sa majetku, potom Kaliňák, minister vnútra, odkupuje od toho človeka podiel vo firme v čase, kedy ho vyšetruje Kriminálny úrad finančnej správy, čiže v čase, kedy Kaliňák veľmi dobre o tom vie, zoberie od neho úplatok 600-tisíc, všetko upratané. Lebo toto boli pre vás ľudia práce, skutoční ľudia práce, na ktorých ste po tých 10 rokov mysleli.
Vy ste kašľali zvysoka na tých ľudí, ktorí tam, áno, vyrábajú zvarky, pečú chlieb alebo sú niekde v bani. To je jedno. Na týchto ľudí ste kašľali, lebo vy ste potrebovali iba si vymyslieť biznis projekt, povedali ste si: a sociálna demokracia? Keď tu budeme kvákať o tom, ako sociálne cítime, tak asi nám dosť ľudí uverí. Našli ste si dobrého herca, ten to zahral. Zobral si k sebe dostatočne schopných zlodejov, s ktorými spolu robili biznis. Po tom, keď možno ten herec už pozeral na tých zlodejov, Počiatek, Kaliňák a podobní, Glváč tuto možno niekde za mnou sedí, tak rozmýšľali, však ako mohli by ste sa aj podeliť, tak mu minimálne prihodili ten bytíček za 2650, ktorý má reálnu hodnotu, ten nájom, pri 510 m2 s terasou 7300 eur dnes, nájom plus energie, čiže dohodili mu niečo, že kde ušetrí pánko 4700 eur mesačne. Šesťdesiat mesiacov, vynásobte si to sami, 300-tisíc eur Fico zobral úplatok iba od tohto jediného človeka.
Áno, keď niekto potom takto žije s pocitom, že však vlastne on je hradný pán, lebo to je ešte aj vyššie ako hrad, je to vyššie ako parlament, tak vlastne on je ten najdôležitejší na vrchnom poschodí, že to má ešte veľmi lacno, lebo bol taký šikovný zrejme, tak potom taký človek áno, stratí obraz o realite. Stratí obraz o tom, za čo reálne tí ľudia robia. Zabudne na nich, lebo ich potrebuje iba na to, aby ho volili, a udržiava tých ľudí v nevedomosti. A našou úlohou, spoločnou, opozície je udržiavať tých ľudí vo vedomosti a takisto ako Štúrovci pred 150 rokmi robili po Slovensku osvetu, tak musíme robiť tú osvetu my. Ľuďom vysvetľovať, že ste len obyčajní farizeji, zlodeji, ktorých jediným cieľom bolo rozkradnúť naše spoločné na úkor týchto ľudí, a nechávať tých ľudí a zneužívať vlastne ich nevedomosť. Áno, choďte teraz na ulicu a opýtajte sa tých ľudí, že či to vedia vlastne, že čo to je nejaký verejný dlh, čo to je HDP, percentá HDP a podobne. Nevedia. Tí ľudia jednoducho nevedia, že my tu žijeme de facto na drogách. Že vy ste si v mene ich detí a vnúčat de facto zobrali pôžičky, ale nebudete to splácať vy. Vy ste ich zobrali za ručiteľov a že tie ich deti a vnúčatá to budú splácať po vás a v slzách to budú splácať. Lebo keď zistia, koľko to je, keď sa preberú a keď my tých ľudí preberieme a vysvetlíme im, čo ste spáchali za tých desať rokov budovania sociálneho štátu, tak mnoho z tých ľudí odtiaľto odíde, ešte menej detí sa narodí a bude to ešte horšie. A toto nezmyjete.
Dlh, ktorý ste spáchali, 25 miliárd, alebo 27, myslím, že to je, miliárd eur dlhu, ktorý ste zvýšili. Celé Slovensko vyberie za rok 5 miliárd eur na dépeháčke. Každá jedna dépeháčka. Od tohto papierika, keď si niekto kúpi aj ten papier, aj tú fixku, aj auto, akákoľvek dépeháčka. Vy ste boli schopní rozkradnúť za 10 rokov budovania sociálneho štátu päťkrát toľko, ako Slovensko vyberie na DPH od všetkých obyvateľov štátu, od 5,4 milióna ľudí. A toto, tento účet za vašu odpornú hostinu budú platiť práve deti tých ľudí, korí robia tie nočné, ktorí pracujú v sobotu a v nedeľu, a všetkých ostatných ľudí, ktorí žijú iba zo svojich poctivo zarobených peňazí.
Možno aj v tejto chvíli by, možno si to pamätáte, keď som predkladal prvýkrát ten návrh zákona, už táto hlúposť Dankova, že nemôžeme sem vnášať obrazové pomôcky platila. Ono to je, jak to je napísané? Do rokovacej sály je zakázané vnášať transparenty, plagáty, letáky alebo iné obdobné vizuálne zobrazenia. Tak už táto hlúposť vtedy platila, tak som vám to ukazoval na prstoch, možno si to pamätáte niektorí, aj keď málo vás sem chodí. Som vám ukazoval teda, že si predstavte, že každý prst je 10 a že za sobotu navrhujeme 50-percentný príplatok, že som vám ukazoval, že za nedeľu 100-percentný príplatok. A teraz vám ešte aj takýmto spôsobom chcem ukázať, že akú primitívnosť ste schválili. Čo by teraz komu sa stalo, keby tu môžem ukázať A-4 a na nej napísané 50 % za sobotu? Komu by sa čo stalo? Komu by odpadlo z krásy? Znova to bolo iba to, že ste chceli chrániť toho zlodeja Kaliňáka, ktorého transparent som sem roztiahol, kde bolo napísané, že ´Slušní ľudia platia dane a zlodeji si žijú za ne´. Lebo ste sa v tom videli aj vy, aj ten zlodej Kaliňák, ktorého sme tu vtedy odvolávali. Takže ja vám to teraz, keďže je zakázané do sály vnášať vizuálne pomôcky, tak si tu vizuálnu pomôcku vyrobím, lebo vyrábať vizuálne pomôcky nie je zakázané. Takže aby ste pochopili, že čo je 50. Tak číslo 50 sa píše takto: čiže rok sme bojovali za to, aby sme dali ľuďom príplatok za sobotnú prácu 50 percent. Päťdesiat – vidíte to číselko? Päťdesiat percent z ich priemernej mzdy. Mali ste tri pokusy, vykašľali ste sa na nás a dnes ako farizeji zrazu predkladáte to isté a hovoríte, že ste objavili koleso. Za nedeľu sme tu rok predkladali návrh zákona, aby ľudia mali príplatok za nedeľnú prácu 100 % zo svojej priemernej mzdy. Mali ste tri pokusy, trikrát ste sa zachovali ako farizeji, ste pošliapali práva ľudí, nezáležalo vám na nich a dnes sa zrazu tu podpisujete a bijete do pŕs, ako ste vymysleli niečo, čím ľuďom pomôcť.
Pri nočnej práci, aby ste to vizuálne vnímali, tak vám to dám druhou farbou, pri nočnej práci sme tu celý rok hovorili, že dajme tým ľuďom nie 20 % z minimálky, ale dajme im 20 % príplatok z ich reálnej mzdy, za ktorú pracujú. Lebo asi nie je úplne fér, keď niekto zarába jednoducho viac ako tú minimálku, že vlastne má príplatok iba z minimálky. Nie, mali ste tri pokusy, trikrát ste to mohli posunúť aspoň teda do druhého čítania a v druhom čítaní si dať svoje čísielka nejaké, aby ste teda nemuseli sa pred tých ľudí postaviť a byť konfrontovaní s otázkou, že prečo kopírujete návrhy od toho blázna Matoviča. Vy nie. Vy ste po tom, ako ste desať rokov na tých ľudí kašľali, tak potom ste ešte ďalší rok vedome na nich kašľali, keď predtým, poviem, že nevedome, tak potom ďalší rok vlastne znova ste na nich kašľali, lebo ste tie príplatky neschválili na základe našich návrhov zákonov.
Prečo sme s tými návrhmi prišli a prečo, čím sme argumentovali? Aj to je ináč celkom zaujímavé, že keď si pozriete dôvodovku, tak tá istá argumentácia. Keď si pozriete dôvodovku, ešte aj odpísané čísla. Že vám to nie je trápne? Ale tak dobre, však ale fakty sú fakty.
Pri nočnej práci sme predkladali štatistiku Eurostatu, ktorá hovorí, že každý šiesty zamestnanec na Slovensku pracuje v noci. Samozrejme, nie každý deň v noci, ale jednoducho pracuje na zmeny a vychádzajú mu do toho nočné zmeny, čiže naozaj sa to týka veľmi veľa zamestnancov. Zjednodušene, keď dva a pol milióna ľudí pracuje, každý šiesty, základnú matematiku ste mali, tak je to skoro 400-tisíc ľudí. A boli a sme v tomto parametre špička v rámci Európskej únie. Takisto sme špička po desaťročnom budovaní sociálneho štátu a la Robert Fico, sme špička, ktorou sa ale znova nemôžeme hrdiť, a to je to, že na Slovensku najviac ľudí pracuje v soboty a v nedele. Čiže a zároveň títo ľudia nieže pracujú najviac v soboty a v nedele, ale nemajú žiaden zákonný nárok na príplatok za prácu v sobotu a v nedeľu.
Ja si jednoducho neviem predstaviť väčšieho kapitalistu, väčšieho anti, alebo viac antisociálnu politickú stranu, ktorá desať rokov dovolí, aby ľudia v soboty a v nedele robili bez príplatku, a zároveň dovolí, aby sme vlastne v sobotnej a v nedeľnej práci boli špička v rámci celej Európskej únie. Vy ste urobili z ľudí otrokov. Vy ste sa prizerali na to, ako sú otroci a vôbec ste sa nesnažili akýmkoľvek spôsobom týmto ľuďom pomôcť. Keď sme vás na to upozornili, miesto toho, aby ste povedali ďakujeme za to, že ste nám nadstavili zrkadlo, že ste predložili návrh zákona, uznávame, že sme spravili chybu, tento návrh, aj keď je z opozície, podporíme, ste ho trikrát zamietli a potom ste sa nehanbili zvolať si to mecheche na 1. mája do Nitry. Nehanbili ste sa zdieľať na Facebooku to divadielko Roberta Fica z jeho nočnej práce. Možno ste si čítali tie diskusie pod príspevkami, ktoré o tejto nočnej práci boli. Ako, je také pekné čaro internetu Facebooku, že keď ľudia zbadajú niečo, čo nie je v súlade s nejakým kostolným poriadkom, keď vidia, že niekto sa na niečo hrá, tak internet je veľmi rýchlo spravodlivý. A tie obrázky a karikatúry, ktoré na pána premiéra internet behom noci vygeneroval, boli úžasné.
Mňa sa však, mne sa najviac páčila reakcia ľudí, ktorá sa asi aj najčastejšie tam opakovala, že bodaj by si Robert Fico tam vybavil trvalý pracovný pomer, či už denné, nočné, to je jedno, ale aby išiel konečne už robiť niečo poctivé. Lebo keď sa pozrieme na históriu tohto človeka, neviem, či má 52, či 53 rokov, tak v podstate to je len politická vyžírka, ktorá zneužívala slabých ľudí, odkázaných, sociálne odkázaných, práve tých ľudí práce, ktorých využila na to, aby vždy ich nalákali, aby prišli voliť, po voľbách sa na nich zvysoka vykašľal a keď ho nakoniec, ako som už ixkrát povedal, niekto nato upozorní, tak naďalej robí divadielko a na tých ľudí kašle. A keď hovorí, že on pred tým niečo poctivo robil, vlastne zastupoval Slovenskú republiku, tak v štrnástich sporoch, v ktorých Slovenskú republiku zastupoval, tak v štrnástich sporoch prehral. Tento človek jednoducho nevie, čo je to poctivá práca. Nevie, čo je to chodiť poctivo do práce a žiť z vlastných peňazí. Vieme to aj z nahrávky o tom, kde hovorí, že zarobil, myslím si, že dokopy to je 35 plus 40, čiže 75 miliónov korún vlastnou hlavou. V podstate, kde sa priznáva k trestnému činu nelegálneho financovania svojej politickej strany. A toto je spôsob, akým tento človek podnikal. Keď dnes sa ľudia pýtajú, že ako je to možné, že v tom byte naďalej býva, prečo sa z toho bytu neodsťahuje a prečo takto tých ľudí provokuje, tak ono je to, keď som tu stál pred ním tento týždeň, tak som mu to chcel povedať, ale myslím si, že vtedy by mu zabehlo. Ale ono to je v podstate veľmi jednoduché. Ten byt je jeho. Len on to nemôže povedať, lebo si ho kúpil z úplatkov, ktoré pozbieral, a veľmi ťažko sa potom sťahuje z vlastného bytu. Potom si budete vymýšľať akúkoľvek výhovorku, že hľadáte si bývanie. Predsa už keď si nájdem, tak už tam chcem zomrieť, však už mám nejaký vek. Ale jednoducho ten byt je jeho. Tak ako Bašternák uplácal priamo Počiatka, ako uplácal priamo Kaliňáka, kľúčových ľudí vo vláde, tak isto si uplatnil tutti, či capo di tutti di capo, či ako sa to povie, čiže hlavu mafie – Roberta Fica. Ten byt je jeho, a preto si myslím, že sa odtiaľ nikdy neodsťahuje. Normálny človek, ak by mal Boha pri sebe, a duplom, ak by bol premiérom v Európskej únii, duplom, ak by tu kvákal o boji proti korupcii, ak by si zvolával študentov a posielal ich na školenia niekam do Rakúska, aby mu tam protestovali dva mesiace ľudia pod barakom, že nech sa odtiaľ vysťahuje, nech nerobí hanbu, tak by sa v noci potichučky vysťahoval a hanbu by nerobil. Ale človek, ktorý si myslí, že už môže úplne všetko, aj kašľať na ľudí, lebo však znova oklameme pár stotisíc ľudí, ktorí nevedia vlastne, o čom ten svet je, a ktorí si myslia, že vlastne Fico niekde je dobrý premiér, lebo on Národnej banke povie, že aby vždy vytlačili dosť peňazí a je dosť peňazí na dôchodky, a nerozumejú tomu, ako ten štát funguje a neuvedomujú si dnes, ako tie ich deti a vnúčatá to budú splácať. Tak áno, títo ľudia, možno naďalej sa Robert Fico spolieha, že ho budú voliť.
Ja vám v podstate na jednej strane vyčítam, že čo ste spravili pri týchto návrhoch zákonov, ale na druhej strane neexistuje krajší príklad vašeho sociálneho farizejstva, jako konkrétne tento postup, ktorý ste zvolili. Desať rokov najprv si získať tých voličov, oklamať ich, že budete za nich bojovať, za ľudí práce. Potom desať rokov na nich kašlať, potom keď vás opozícia upozorní, trikrát vám dá možnosť hlasovať a urobiť niečo pre ľudí, nehlasovať za. Potom si zvolať do Nitry mecheche, oznámiť, že ste vymysleli, že im vlastne idete pomôcť, a potom sa tu tváriť nehanebne ako pán Podmanický, že akú dobrú vec ste vymysleli. Toto je skutočný váš obraz a vy ste ho dokonali. Lebo ak by ste to schválili niekedy v máji, tak by som vám mohol zaďakovať. Ale toto farizejstvo sme potrebovali, lebo nám veľmi pomôže v tej kampani, vysvetľovať to ľuďom. Takisto váš antisociálny príplatok za vyšetrenie u lekára. Áno, zrušiť Zajacovu dvadsaťkorunáčku, ale šmahom ruky zaviesť tridsaťeuráčku, Ficovu tentokrát.
Včera sme boli u pána prezidenta, sme ho vyzvali, aby vám ten zákon sem vrátil. Ja pevne verím, že sem ho vráti a že konečne sa do vás vráti svedomie a budete schopní v tejto veci tie poplatky zrušiť, lebo by som chcel vidieť, že by ste nám nechali teraz nasledujúce dva roky, aby sme iba ľuďom ukazovali, že dvadsať eur, dvadsať korún ste Zajacovi zakázali, ale Fico si v pohode môže zaviesť s Bugárom a s Dankom 30 eur, a ľudia to tam budú platiť.
Každopádne tento návrh zákona, keďže to je v podstate naše vlastné dieťa, náš návrh zákona, ktorý ste si len odkopírovali, náš poslanecký klub schváli, podporíme ho. Áno, možno dáte a budete predkladať nejaké zmeny, lebo vás zamestnávatelia pritlačia do kúta v druhom kole alebo v druhom čítaní. My jednoducho za tento návrh zákona hlasovať budeme. A ešte raz hovorím, preto, lebo je to to, čo sme tu trikrát predkladali a vám sa akosi do toho nechcelo.
Takže pozdravujem z tohto miesta Roberta Fica a očakával by som, že aspoň v tomto prvom čítaní príde sem zahrať nejaké divadlo. Má predsa z rokovacieho poriadku právo vystúpiť kedykoľvek. Keď sa tu nachádza teraz v Národnej rade, môže to ešte do tej druhej hodiny stihnúť. Mohol by prísť a sa tu rozliať, ako teda on myslí na ľudí, ako si to odmakal pri tej nočnej zmene. Keď to nestihne v tomto prvom čítaní a dnes myslím, že prvé čítanie ani neskončí, takže môže prísť v pohode do ústnej rozpravy alebo počas ústnej rozpravy v utorok. Keď to nestihne vtedy, tak očakával by som jeho divadelné vystúpenie na tomto mieste niekedy v januári počas druhého čítania. A vlastne začína januárová schôdza posledného januára, tak zrejme v tom februári. Jednoducho Robert Fico má veľa možností, aby ešte sem prišiel nám to vysvetliť, ako to teda v skutočnosti s jeho sociálnym cítením je.
Zároveň mám posledných pár sekúnd, dovoľte, aby som vyjadril takú úprimnú sústrasť Robertovi Ficovi z toho, že si uvedomuje, že vlastne bude musieť zostať kapitánom toho Titanicu. VÚC voľby bola štvrtá porážka SMER-u za sebou. Môžete prezentovať, že ste vyhrali, ale viete, že ste na odchode, že končíte, že váš príbeh končí tak ako Mečiarov. A viem, že to je veľmi ťažké a držím mu palce, aby to prežil v zdraví. Utopiť ten Titanic a do poslednej chvíle byť na jeho palube. Tým, čo ste spravili pri tomto návrhu zákona, ste tomu len pomohli, aj keď si myslíte opak.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2017 o 11:43 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:14

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Málokedy sa stane, že počas, v tých minútach, keď niekto prednáša svoj príspevok, sa práve napĺňa scenár ďalšieho významného zákona. Robert Fico práve v tých sekundách oznámil, že ustupujete aj z poplatkov za dodatkové zdravotné služby v ordinačných hodinách, ktoré mali rozdvojiť zdravotníctvo vlastne na nejakú privátnu sféru, alebo tých lekárov, zdravotníckych pracovníkov na privátnych poobede a verejných dopoludnia. Som naozaj na rozpakoch, či to vlastne pochváliť alebo sa teraz pýtať, čo to vlastne bolo, kam to chcelo smerovať... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Budaj, reagujete na predrečníka?

Budaj, Ján poslanec NR SR
Áno, budem reagovať na predrečníka, no lebo on to tiež spomenul. Chcem povedať, že ak to nebol populizmus, potom je tu otázka, ako hradí zdravotníctvo, keď tam zostáva v rozpočte najnižšie percento za poistencov štátu za dlhú dobu. Potom vyzývam k rýchlej zmene.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2017 o 12:14 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:15

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, správať sa slušne nie je slabosť. Ani chodiť slušne oblečený, ani sa slušne vyjadrovať a nikoho neurážať, to nie je slabosť. Veľmi rýchlo ste vo svojom vystúpení odbočili od nosnej témy. Venovali ste sa Bašternákovi, Kočnerovi, predsedovi vlády Robertovi Ficovi, ministrovi Kaliňákovi, dokonca som mal niekedy pocit, že sme sa vrátili v čase a opätovne sa nachádzame na schôdzi, ktorá sa venovala vyjadreniu nedôvery pánovi ministrovi Kaliňákovi. To, že ste posadnutý Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom, je zrejmé aj z vášho vystúpenia. Dokonca som si v tom našiel aj určitú paralelu s filmom Osudová príťažlivosť.
Pán poslanec, vy žiarlite. Žiarlite na to, že nemáte reálnu moc v tomto štáte. Žiarlite na to, že koalícia strán SMER-u – sociálna demokracia, Slovenskej národnej strany a MOST-u – HÍD schválila zákon, Zákonník práce, kde sme zakázali a obmedzili predaj v maloobchode počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. A takisto žiarlite na to, že tejto istej koalícii sa podarí presadiť zákon, ktorý pomôže ľuďom pracujúcim v noci, počas víkendov a počas štátnych sviatkov a že sa nám podarí... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Baránik, poprosím vás.

Kéry, Marián, poslanec NR SR
... a že sa nám podarí naplniť a splniť ten primárny cieľ, ktorý sme si dali, a to je zvýšenie čistého príjmu pre zamestnancov, ktorí pracujú počas štátnych sviatkov, počas víkendov alebo v noci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2017 o 12:15 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:17

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, je elementárnou slušnosťou, keď vystúpim a sú faktické poznámky, že pán poslanec si ich vypočuje. No, tak o slušnosti asi naozaj význam nemá hovoriť. Len, pán poslanec, jak vám je nesmierne vzdialená normálna pracovná atmosféra, ktorú potrebuje tento parlament. Normálne, vecné a zmysluplne diskutovanie problémov, ktoré sú rozporné, ktoré majú celý rad súvislostí a o ktorých prospešnosti sa dá hovoriť úplne racionálne a zmysluplne. Deväťdesiat percent času z vystúpenia bolo hrubé a vedomé porušovanie rokovacieho poriadku. To predsa s nastolenou témou nemalo absolútne nič spoločné.
A škoda, že odišiel aj pán Budaj, lebo v tejto súvislosti, by som, pán Matovič, jak môžu tí kolegovia podporovať tento stav?!
Je zásadným problémom riešiť otázky zdravotníctva. Sú nesmierne ťažké. Očakávame stav a charakter zdravotníctva, povedzme, že rovnocenný rakúskemu, a zabúdame veľmi výrazne, aké máme materiálne možnosti v štáte reálne. Ako je veľmi ťažké hľadať zhodu medzi potrebou pacientov, medzi stavovskými záležitosťami lekárov a medzi štátnym rozpočtom. Ako je veľmi ťažké nájsť vyrovnanú pozíciu na to, či potrebujem budovať infraštruktúru, zlepšovať pracovné pomery učiteľov a koľko si môžme dať v akom rozsahu zdravotníctvu.
Táto diskusia čo mu pomôže? Tupá, nezmyselná konfrontácia, urážanie ako princíp, ako jediný zmysel. Na čo iné to poukazuje ako, ak nie na to, že sú tam zásadné programové deficity?! Nie je čo ponúknuť. Tie reči o tom, že niečo potrebujeme brať od pána Matoviča, aby sme to v parlamente dali potom ako naším zákonom, snáď nežartujete, páni kolegovia? A o tom ani možno nemá význam hovoriť, ale naozaj ten apel, a to používanie bezočivých lží bez akéhokoľvek obmedzenia, to je neuveriteľné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2017 o 12:17 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:19

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som, Igor, rád na teba zareagoval alebo tak vypichol pár takých momentov, ktoré si spomenul. A to prvé je, že naozaj tým, že sme tieto zákony predkladali, tak už mohli dávno platiť. A keby tento zákon už dávno platil, keby tieto príplatky už mohli ľudia poberať, tak už ich mohli minimálne toho polroka poberať a už vlastne mohli mať takto navýšené mzdy. Čiže to je, keď si len zoberiem samotný fakt, odkedy sme my ten zákon podali, tak toto je to minimálne obdobie, o ktoré ľudia boli okradnutí na týchto príplatkoch, pretože ich už späť im nikto nevráti. Nehovoriac o tom, že naozaj vláda SMER-u toto mohla urobiť už v roku 2006, keby teda naozaj bola sociálna. Takže to naozaj len potvrdzuje ten fakt, že vládna strana SMER to nemyslí s ľuďmi vážne, že naozaj sa tu jednalo o nejaký politický marketing a viac-menej už to musela urobiť, lebo už to bolo, dotlačená aj práve tou verejnou mienkou a tou diskusiou spoločenskou, že ľudia to naozaj očakávajú a potrebujú aj tieto príplatky. Takže bola k tomu dotlačená.
No a tá samotná perlička alebo čerešnička na torte, je práve presne tie premiérove slová ráno na tlačovke, že si pôjde ešte potom zabehať, že to úplne jasne ukazuje tú vzdialenosť k obyčajnému človeku, ktorý každý deň chodí do nočnej, ktorý ráno, keď po nočnej odchádza z práce, tak je úplne... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujete na predrečníka?

Heger, Eduard, poslanec NR SR
No samozrejme.

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Hovoríte o pánovi premiérovi a nereagujete na to, čo povedal pán predrečník Matovič.

Heger, Eduard, poslanec NR SR
Ako? Však hovorím o nočných príplatkoch a hovorím, že spomínal tam tlačovku, pán predrečník spomínal tlačovku pána premiéra a hovoril, že si pôjde zabehať. Čiže ja len teda doplním, v pohode, však ja ešte poviem dosť. Takže toto len taká čerešnička na torte v zmysle, že naozaj ísť ráno si zabehať po nočnej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2017 o 12:19 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:21

Dušan Muňko

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:22

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, jediný, kto tu predvádza divadlá, ste vy a dnes ste predviedli ďalšie. Je to podobné divadlo, ako ste predviedli v piatok, keď ste sa snažili tváriť, že váš klub OĽANO nehlasoval za zvyšovanie platov politikov o tisíc eur, a potom som vás usvedčil, že to tak bolo, a už ste čušali ako pena.
Druhá vec, áno, príplatky zavádza strana SMER – sociálna demokracia, resp. celá vládna koalícia pre ľudí, ktorí si to zaslúžia, sú to príplatky za nočné zmeny, za prácu počas sviatkov, za prácu počas víkendov. Vy tvrdíte, že sme odkopírovali tieto návrhy od vás. Tak sa vás potom pýtam, keď ste reálne boli vo vláde, prečo ste už vtedy neprišli s týmito návrhmi? Ale vy máte vždy geniálne nápady len, keď ste v opozícii. Pán Heger hovoril, že už roku 2006 mohli byť tieto príplatky, keď bola strana SMER prvýkrát vo vláde. Tak potom sa pýtam, prečo neboli od roku 2010, keď ste boli vo vládnej koalícii, pán Matovič, a mali ste reálnu moc to presadiť? Ale teraz, samozrejme, geniálne nápady.
A po tretie, opäť ste nemiestnym spôsobom kriminalizovali vládnu koalíciu. Jediným kriminálnikom v parlamente ste vy osobne. Vy ste usvedčený daňový podvodník a keby ľudia ako vy platili riadne dane, keby ľudia ako vy platili riadne dane, tak mohlo byť viac aj pre ľudí na príspevky alebo na príplatky, dokonca aj pre opatrovateľky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2017 o 12:22 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:24

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No ja zareagujem, tak ako reagujem stále, keď hovorím, že politikom čas nič nehovorí. Politikom čas nič nehovorí, budem to opakovať stále. A ako si spomínal, Igor, že už pred rokom to mohlo byť. A ja sa pýtam, koľko ľudí sa už nedožilo tohto možného benefitu, koľko za ten čas už zomrelo ľudí? A to nie iba pri tomto zákone, aj pri ďalších zákonoch. A ja som ako naivný poslanec, ktorý som tu prišiel prvýkrát v roku 2010, som si myslel, a to si myslia mnohí ľudia, občania naši, áno, v našej republike si myslia, že veď ste tam v tom parlamente, jak to, že vám to neprechádza. Veď predsa, keď dá dobrý nápad aj opozícia, mi povedzte, prečo by to nemohlo prejsť. Nech to prejde pod vašou vlajkou, áno, ako teraz, okej, beriem. Nech to prejde. Riešme problém ľudí, ktorý tu je.
Mne ste dali šancu, že zo 103 pozmeňujúcich návrhom mi prešli dve vety za štyri roky. Dobre, v poriadku, keď sú všetko blbosti, tak mi ich zdôvodníte. A preto musíme občanom vysvetľovať, že nie keď to prinesiete, to perpetuum mobile, sa to schváli, ale v akom ste tričku. A to sa mi nepáči, páni kolegovia. A budem to stále opakovať, pretože u vás teraz neprechádzajú vaše zákony 78 hlasmi. Koľkými hlasmi prechádzajú? Aj 110-timi, aj 120-timi, aj 90-timi hlasmi. Mám vám ukázať vaše hlasovanie, keď sme boli u Radičovej, koľkými hlasmi to prechádzalo? Opozícia, koalícia? Nie som vzťahovačný. Ale stúpme si trošku do svedomia! A myslím si, že pokiaľ sú to dobré nápady, prečo by nemohli byť podporené. Občania to takto vnímajú, lebo strácame čas. Národ stráca čas týmito našimi tu hrami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

8.12.2017 o 12:24 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:24

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

Ďakujem, Martin, za múdre slová. A teraz k tým nemúdrym.
Prišiel sem jako víchor Goebbels SMER-u Erik Tomáš, tak, že, a začal presne tak, jak to Goebbels robil. Jako jeho pravidlo vlastne bolo, že stokrát opakovaná lož sa stane pravdou. Takže už to tu povedal počas odvolávacej schôdzi, ja neviem, tak pár desiatokkrát aj spolu so svojimi ľuďmi, ktorým píše do e-mailu tie faktické poznámky, Takže je mi to celkom také úsmevné, že keď sa niektorí z vás, ktorí na chodbe nie ste schopní povedať súvislú vetu, zrazu prihlásite do faktickej a fičíte, fičíte, potom pozriem na nich, aha, číta, poslali mu e-mailom faktickú, čo má povedať. Neni vám trápne, ako poslancom čítať to, čo vám napíše Goebbels, aby ste prečítali?
Takže znova tu hovoril o tom, že sme hlasovali za vyššie platy, jednoducho je to úplný blud. Samozrejme, že on to mal na starosti, lebo šéf ZOO bol v Afrike, mal to ustrážiť, potichu sa dohodol s poslancami, že si schvália o tisícku viac. Nemorálne, antisociálne. A teraz sa snaží krútiť ako had a už sa toho nezmyje (nesúhlasné reakcie z pléna).
A prečo sme to neurobili v roku 2010? No lebo my sme vtedy boli piate koleso u vlády a nikdy sme nehovorili o sebe, že sme sociálna demokracia, ako budujeme sociálny štát, jako myslíme na ľudí. A keď tu niekto robil režiséra, hovoril, čo teda SMER má robiť, tak to bol práve tento Goebbels, ktorý mal prísť s tým, že konečne spravme niečo aj pre ľudí a dajme tie príplatky za soboty, za nedele, za tie nočné. Ale Goebbels povedal, nehlasujte za to, okopírujeme to, dáme to my a predáme to, že sme to predstavili my. Celkom slušné (nesúhlasné reakcie z pléna).
A keby ľudia ako vy platili dane, mne povedal. Ja som zaplatil 500 mil. korún tomuto štátu daní. A práve kvôli takýmto zlodejom, ktorí rozkrádali aj s jeho ministrom vnútra Kaliňákom a s jeho šéfom vlády, ktorí ich rozkradli, som do politiky prišiel, aby sme týchto ľudí z politiky vyhodili, týchto kriminálnym zlodejov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2017 o 12:24 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video