24. schôdza

5.12.2017 - 6.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 14:24 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 13:09

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, vážení hostia, ďakujem veľmi pekne za slovo a povedzme si na začiatok, prečo toto odvolávanie Roberta Kaliňáka vlastne robíme. Robíme ho preto, aby sme uvoľnili cestu zlepšovania Slovenska. Tým cieľom je, aby sme neskôr mohli pohnúť dopredu spravodlivosť, ale aj zdravotníctvo, školstvo, výstavbu ciest, aby sme mohli znížiť dane a odvody. Jedno podmieňuje druhé.
Robert Kaliňák sedí na mieste ministra vnútra ako žaba na prameni. Pokiaľ nezmeníme mafiánsky štýl riadenia štátu, nepohneme veci dopredu. Tým cieľom je, aby peniaze išli tam, kam ísť majú, aby nešli oligarchom a aby nešli daňovým podvodníkom. Robíme to preto, lebo milujeme našu krajinu Slovensko a chceme pre ňu to najlepšie.
Teraz poďme ku konkrétnym bodom.
V auguste tohto roka 2017 Robert Fico stanovil štyri kritériá pre odvolanie ministra svojej vlády:
Prvým kritériom bolo netransparentné a korupčné správanie.
Druhým kritériom bolo ohrozenie dôvery verejnosti.
Tretím kritériom bolo, ak nedôveryhodnosť ministra ohrozuje dôveryhodnosť jeho vlády.
A štvrtým kritériom bolo, ak tiene podozrení naďalej pretrvávajú.
Na základe týchto štyroch kritérií premiér Robert Fico v auguste odvolal ministra za koaličnú stranu, Slovenskú národnú stranu, pána Plavčana. Otázkou teraz je: Obstál by pri týchto kritériách Robert Kaliňák? Má byť ministrom či nemá byť ministrom? Toť otázka a pozrime sa na konkrétnu odpoveď.
Pozrime sa na prvé kritérium: netransparentné a korupčné správanie sa. V júni 2016 som sa ministra vnútra pri príležitosti mimoriadnej schôdze na jeho odvolanie, ministra vnútra, priamo opýtal: Prijali ste nejaké peňažné plnenie od firiem, v ktorých figuroval Ladislav Bašternák? Figuroval znamená predtým, stále, je jedno kedy a žiadal som jasnú odpoveď: áno alebo nie. Odpoveďou ministra bolo: Od žiadnych firiem pána Bašternáka som žiadne príjmy neprijal. Bolo to na schôdzi podobnej, ako je táto o dôvere ministrovi vnútra, a na takejto významnej schôdzi Robert Kaliňák verejne oklamal celý národ. Až neskôr začali vychádzať konkrétne fakty. Až neskôr sa Robert Kaliňák priznal k tomu, že kúpil podiel vo firme B. A. Haus od daňového podvodníka Ladislava Bašternáka. Povedzme si, o aký podiel presne išlo.
Bola to firma, ktorá vlastnila lukratívne nehnuteľnosti: deväť bytov, jeden rodinný dom a ďalšie nebytové priestory v najlukratívnejších častiach Bratislavy. Bol to podiel 16,6 % a tento podiel mal účtovnú hodnotu, tú úplne najzákladnejšiu hodnotu, 400-tisíc eur. Trhovú hodnotu odhadovali odborníci na minimálne, minimálne 600-tisíc. Dnes už aj z uznesenia polície vieme, za aké peniaze Robert Kaliňák reálne túto firmu kúpil. Bolo to za sumu púhych 8-tisíc eur. Ešte raz, za cenu 8-tisíc eur získal majetok v hodnote minimálne 400- podľa účtovnej hodnoty a minimálne 600-tisíc podľa trhovej, za symbolickú cenu obrovský lukratívny majetok. Kedy to bolo? Bolo to v roku 2013, čiže po tom roku, ako Ladislav Bašternák konal svoje daňové podvody vo firme BL - 202 po tých slávnych 12 mil. v keši z roku 2012. A ešte raz, bolo to v roku 2013 na jeho konci, kedy už bol Ladislav Bašternák prešetrovaný políciou za daňové podvody. Toto vyšetrovanie sa zastavilo v nasledujúcom roku.
Takže dajme si to do súvislosti ešte raz:
- daňové podvody vo firme BL - 202 Ladislava Bašternáka – rok 2012,
- vyšetrovanie Ladislava Bašternáka – 2013,
- prevod podielu firmy s lukratívnymi nehnuteľnosťami za symbolickú cenu – koniec roka 2013 a
- zastavenie vyšetrovania v roku 2014.
Viete, že pred pár mesiacmi Ladislav Bašternák požiadal o účinnú ľútosť, aby mu bolo odpustené, aby nedostal trest za to, čo konal. Keď si žiadate o účinnú ľútosť, znamená to, že skutok sa stal a vy to musíte priznať. Znamená to, že Ladislav Bašternák sa vo svojej žiadosti priznal k spáchaniu daňových podvodov. Bol už prešetrovaný v roku 2013, napriek tomu Robert Kaliňák ho v roku 2016 verejne obhajoval. Povedal, že v tom čase 2012 bol svet kešu a tým pádom je vlastne v poriadku, ak niekto preváža vo vreciach 12 mil. eur a platí tým za byty. Samozrejme, o to tu vôbec nešlo, pretože 12 mil. eur bola fiktívna suma pre daňový úrad, aby sa z toho vypýtala veľmi konkrétna podvodná vratka DPH 2 mil. Toto správanie Robert Kaliňák v roku 2016 verejnej obhajoval. Ako dnes už vieme, vďaka účinnej ľútosti a priznaniu obhajoval daňového podvodníka a ako dnes už vieme, obhajoval svojho obchodného partnera.
Ladislav Bašternák má jednu smolu v tomto prípade, v prípade účinnej ľútosti, a tá smola spočíva v tom, že na jeho trestné činy sa účinná ľútosť uplatniť nedá. Na jednej strane sa priznal k daňovým podvodom, na druhej strane mu to aj tak nebolo na nič platné, pretože tieto trestné činy sú obzvlášť závažné. A keď hovoríme o vratkách DPH, už pri falošnom, falošnej žiadosti na daňový úrad je tento trestný čin považovaný za dokonaný. Dokonca aj bez vyplatenia falošných vratiek daňovým úradom tento trestný čin sa považuje za dokonaný a tam nie je možné uplatniť účinnú ľútosť.
Pozrime sa na podmienku premiéra Roberta Fica číslo dva, je to hazardovanie s dôverou verejnosti. Robert Kaliňák už čelil dvom pokusom o odvolanie a od času týchto pokusov, to znamená od septembra 2016, skonštatoval, skonštatovala to nie opozícia, nie novinári, skonštatoval to kompetentný úrad, Úrad pre verejné obstarávanie, a skonštatoval porušenia zákona. Vo svojom zdôvodnení sme vybrali šesť takýchto porušení zákona, šesť takýchto pochybení. Štyri prípady sú z roku 2009 a dva prípady sú z roku 2015 a 2016. To znamená, žiadna Radičovej vláda, žiadna Dzurindovej, Dzurindu vláda, vláda Dzurindu, ale vláda, čisto vláda Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.
- Prvé porušenie zákona, budem len veľmi stručný, bolo pri zverejnení tendra na informačný systém registra adries. Nakoniec to vyhrala firma za 8,1 mil.
- Ďalší tender, elektronické služby pre osvedčenie o evidencii vozidla, nakoniec to vyhrala firma za 30,2 mil. Tá pôvodná cena mala byť 26. Takže ten tender sa netransparentným konaním a zmanipulovaným konaním ešte predražil.
- Potom porušenie zákona pri vypísaní tendra na implementáciu elektronickej identifikačnej známky, resp. karty.
- Štvrtý tender z roku 2009, porušenie zákona pri vypísaní tendra na systém registra fyzických osôb.
- Poďme na tie najnovšie. Porušenie zákona pri vypísaní tendra na komplexné vybavenie pre Nemocnicu svätého Michala v Bratislave.
- A číslo šesť, porušenie zákona pri rekonštrukcii budovy Klientskeho centra v Bratislave.
Toto skonštatoval oficiálny kompetentný úrad, na ktorý sa Robert Fico v marci tohto roka odvolával, kedy hovoril, že nechajme konať kompetentných, nechajme vyšetrovať tým úradom a orgánom, ktoré vyšetrovať majú, ako je ÚVO, ako je NKÚ, ako je polícia a ďalší. Tieto pokuty či korekcie bagatelizuje Robert Kaliňák ako, citujem, „len korekcie“.
Nuž aj my na tejto schôdzi ponúkame len korekciu, odvolajme Roberta Kaliňáka a skorigujme súčasný nepriaznivý stav.
Na jednej strane máme netransparentné zmanipulované tendre, na strane druhej má Robert Kaliňák majetok, o ktorom sám nevie, aký presne je a čo presne vlastní. Verejne vyhlasuje, že najväčšie príjmy mal z nejakého podielového fondu so zložitým názvom. Keď sa však pozrieme do jeho majetkových priznaní, tak zistíme, že žiadne podielové listy, žiaden podielový fond v ňom uvedený nemá. V katastri má Robert Kaliňák uvedené vlastníctvo troch bytov. Keď sa pozrieme do majetkových priznaní, sú tam iba dva byty. Robert Kaliňák nemá prehľad o tom, čo vlastní, čo nevlastní. A možno je to preto, lebo nevie, čo vlastní oficiálne a čo vlastní neoficiálne. Ja tvrdím, že to spolu súvisí: zmanipulované verejné obstarávanie na strane jednej a podivné vykazovanie majetku, a značného majetku, na strane druhej.
Poďme na bod číslo tri a tým je ohrozenie dôveryhodnosti vlády. Aký je obraz polície pod dlhoročným vedením Roberta Kaliňáka? Premiér Robert Fico často hovorí, že Robert Kaliňák je najlepším ministrom vnútra, akého kedy Slovensko v novodobej histórii malo. Čo si myslia občania a čo vyskúmala Európska únia? Európska únia, nie opozičná agentúra, Európska únia priamo robila prieskum dôveryhodnosti polície na Slovensku a zistila, že 53 % obyvateľov Slovenska nedôveruje polícii. Toto číslo je absolútne šokujúce. V Európskej únii sme skončili zďaleka na poslednom mieste a horší výsledok už mala iba polícia mimo EÚ v Macedónsku.
Čím to asi bude, že Slováci takto vnímajú políciu pod vedením Roberta Kaliňáka? Dovoľte mi vysloviť tvrdenie, že to bude tým, že Robert Kaliňák netrestá a nezavádza mechanizmy na potrestanie závažných pochybení niektorých policajtov.
Na tomto mieste chcem povedať, že som presvedčený o tom, že na polícii, ale aj na kriminálnom úrade alebo na prokuratúre pracuje veľké množstvo poctivých a čestných ľudí, ktorí si dobre konajú svoju prácu a chcú si dobre konať svoju prácu, pokiaľ nemajú prekážky napríklad zhora. Týchto ľudí plne podporujeme a bolo by výborné, keby takíto ľudia dostali čo najväčší priestor, aby mohli konať prácu polície tak, ako sa konať má. Namiesto toho však Robert Kaliňák obhajuje telom aj dušou každé jedno pochybenie, každé porušenie zákona, všetko zlé a všetkých vinníkov v radoch polície. Naopak, čo sa týka odmeňovania za dobre vykonanú prácu, keďže komunikujem aj s ľuďmi z Policajného zboru, viem, aké to majú ťažké, a viem, že napríklad vyšetrovanie organizovaného trestného činu trvá často veľmi dlho, trvá dva, tri, niekedy štyri roky. A po takto dobre odvedenej a ukončenej práci dostanú príslušní policajti, príslušný tím odmeny rádovo vo výške 200-300 eur. Za niekoľkoročnú snahu, za to, že riskujú vlastný majetok, vlastné zdravie, a povedzme si otvorene, keďže vyšetrujú zločincov, často aj život. Ich odmena za niekoľkoročnú prácu je 200-300 eur. Samozrejme, pri takomto nastavení, pri takejto motivácii polície, aké môžu byť výsledky tejto polície a aký môže byť obraz polície na verejnosti, ak čierna ovca v polícii vie, že keď niečo spácha, vystúpi Robert Kaliňák a bude to srdnato obhajovať. Kde je mechanizmus na to, aby sa potom pochybenia a porušenia zákona v radoch polície nediali?
Politickú zodpovednosť - aj keď nie za každé pochybenie, samozrejme, môže minister, a deje sa to všade -, tú politickú zodpovednosť za to, ako to funguje, za to, že sa pochybenia neriešia, má na svojich pleciach Robert Kaliňák a občania si to už všimli.
Poďme na bod č. 4, ktorý určil premiér Robert Fico. Je to prípad, kedy pretrvávajú tiene podozrení. Vráťme sa k prípadu Bašternák a vráťme sa k prevodom firmy B. A. Haus, to znamená k prevodom medzi daňovým podvodníkom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Po tom, ako sa to prevalilo, otvorilo sa vyšetrovanie na polícii a na prokuratúre. Na prokuratúre toto vyšetrovanie viedol zjavne odvážny prokurátor špeciálnej prokuratúry pán Špirko. Čo sa mu však prihodilo za to, že vyšetroval ministra vnútra, za to, že si dovolil vyšetrovať prevody medzi daňovým podvodníkom a členom vlády? V auguste, vyšetrovanie sa začalo v júni 2016, v auguste 2017 nabehlo do kancelárie špeciálneho prokurátora komando NAKA. Na základe falošného obvinenia, ktoré neskôr muselo byť zrušené, prokurátorovi vybielilo kanceláriu od všetkých spisov tak, aby ďalej nemohol viesť vyšetrovanie. Po pár týždňoch bolo prokurátorovi vyšetrovanie aj odňaté s tým vysvetlením, že nemá podklady a že nemá čas vyšetrovať to, čo začal vyšetrovať.
Vyšetrovanie sa dalo na krk prokurátorky, ktorá ho zakrátko zastavila, tvrdiac, že skutok sa nestal, taká klasika u nás. No a prokurátor Špirko je dnes opäť obvinený približne z toho istého, len je to kvalifikované ako prečin a prokurátor Špirko je zjavne človek, ktorého sa Robert Kaliňák musí stoj čo stoj zbaviť a z titulu svojej funkcie robí, čo sa dá, aby sa prokurátora zbavil.
Prokurátor Špirko vyšetroval nielen prevody medzi daňovým podvodníkom a Robertom Kaliňákom, vyšetroval aj daňového podvodníka, ich je veľa, v tomto prípade Vargu, ktorý mu povedal schémy prepojení medzi daňovými podvodmi a ministerstvom vnútra. Prokurátor Špirko vedel toho príliš veľa a vedel by toho príliš veľa vyšetriť, a preto je zjavné, že musel byť za každú cenu odstavený, a preto je opäť raz odstavený.
Našťastie, našťastie Generálna prokuratúra nechcela akceptovať, že skutok sa nestal, a Generálna prokuratúra usúdila, že tento skutok je príliš závažný na to, aby sa zamietol pod koberec. Od približne marca tohto roka skúma prípad B. A. Haus a prevody medzi Robertom Kaliňákom Generálna prokuratúra a toto skúmanie bude zrejme ukončené v decembri.
Prečo je to vážne? Čo sa tam skúma? V spise ide o možné trestné činy legalizácie príjmu z trestnej činnosti, zločinu prijímania úplatku a zločinu podplácania. V spise sa vyšetruje to, že minister mal prijať úplatok vo forme zvýhodnenej ceny akcií, pripomínam, 8-tisíc eur za majetok v státisícoch. Za majetok v státisícoch. A zároveň legalizovať peniaze, ktoré Ladislav Bašternák získal z daňovej trestnej činnosti.
Pripomínam ešte raz tú časovú postupnosť:
- podvody Ladislava Bašternáka s firmou BL – 202 – rok 2012,
- začiatok vyšetrovania – rok 2013,
- prevody akcií za smiešnu cenu na ministra vnútra – koniec roka 2013 a
- zastavenie vyšetrovania – rok 2014.
Preto je to vážna vec a preto si ani Generálna prokuratúra nedovolí povedať „skutok sa nestal“, ale prípad aj po rokoch naďalej skúma ako veľmi vážny.
Som presvedčený o tom, že to jasne svedčí o skutočnosti, že tiene podozrení pretrvávajú a sú to veľmi, veľmi dlhé tiene.
Hlasovanie o Robertovi Kaliňákovi a dôvere k nemu je hlasovaním o smerovaní Slovenska. Za vlády Roberta Fica Slovensko nie je ani právnym štátom, ani sociálnym štátom, ani štátom s dobrými podmienkami pre život a jeden z hlavných dôvodov je to, že tu nefunguje spravodlivosť. Nefunguje justícia tak, ako by justícia fungovať mala.
Podporou Roberta Kaliňáka sa hlasuje za mafiánsky štýl riadenia štátu. Jeho odvolaním sa hlasuje za šancu, zdôrazňujem, šancu na fungujúci, prosperujúci a vyspelý štát. Musíme sa naozaj odraziť odo dna, aby sme sa dostali do bodu, kedy bude reálne možné realizovať aj pozitívne vízie pre Slovensko, pretože to je tým konečným cieľom, aby sme sa v plnej miere mohli venovať zdravotníctvu, školstvu, cestám, daniam, odvodom, v tomto prípade ich znižovaniu, aby naše deti sa vracali zo zahraničia domov, ak tam už raz odídu, alebo aby sa im žilo na Slovensku lepšie a do zahraničia ani odchádzať nemuseli.
Hlasujeme za to, aby sa v budúcnosti politická scéna rozdeľovala na dobrých a na lepších. Na dobrých s jednou koncepciou a dobrých s druhou koncepciou. Aby sa nerozdeľovala ako teraz na mafiánsky štýl riadenia štátu na jednej strane a opozíciu k tomuto mafiánskemu štýlu riadenia štátu. Toto hlasovanie je dôležitá korekcia na ceste k vyspelosti štátu.
Robert Fico mal dostatok času, či už od prepuknutia kauzy Bašternák, alebo aj od augusta tohto roku, kedy deklaroval svoje štyri kritériá pre odvolanie ministra svojej vlády, na to, aby konal. Keďže nekonal, my túto možnosť, možnosť konať, možnosť odvolať skorumpovaného ministra ponúkame Národnej rade, tej Národnej rade, ktorá je nadradená vláde a nadradená ostatným úradom a štátnej správe.
Bola tu o tom nedávno a donedávna a stále pretrváva diskusia, či vláda a predseda vlády rozkazuje parlamentu alebo či parlament hlasuje a tým dáva inštrukcie vláde a štátnej správe. Ja pripomínam, že podľa ústavy sme stále parlamentná demokracia. Nerozhoduje o hlasovaní predseda vlády ani vláda, o hlasovaní rozhoduje parlament a jeho poslanci. Tá moc je vo vašich rukách, každého z vás.
Robert Kaliňák sklamal. Robert Kaliňák sklamal ako minister vnútra, sklamal ako čestný politik a sklamal ako verejný činiteľ. Ja nepochybujem, že sklamal, možno hlasovať budú ináč, ale nepochybujem, že sklamal aj časť koaličných poslancov. Odvolanie Roberta Kaliňáka bude malým krokom – stačí stlačiť gombík – pre Národnú radu, pre náš parlament, ale bude to veľkým krokom pre Slovensko a pre jeho budúcnosť.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

5.12.2017 o 13:09 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13:36

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, ctené dámy, vážení páni, dovoľte mi predniesť správu k predmetnému bodu rokovania. Správa o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie dôvery podpredsedovi, na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím z 1. decembra 2019 (pozn. red.: správne „1. decembra 2017“) pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, všetkým výborom Národnej rady Slovenskej republiky okrem Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu do určeného termínu konania schôdze. Určil, aby Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosti ako gestorský pripravil na schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Návrh skupiny poslancov prerokovali v určenom termíne Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Neprijali platné uznesenie. Keďže predložený návrh nezískal potrebný súhlas požadovanej nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov podľa čl. 88 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a § 52 ods. 4 č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky o predmetnom návrhu nerokoval, pretože podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov nebol uznášaniaschopný.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci o návrhu nerokoval, pretože podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov nebol uznášaniaschopný. Z 13-členného výboru pre sociálne veci boli prítomní 2 členovia.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá o návrhu nerokoval z dôvodu neprítomnosti navrhovateľa.
Podľa § 109 ods. 3 predseda Národnej rady Slovenskej republiky požiadal vládu Slovenskej republiky o zaujatie stanoviska. Vláda návrh prerokovala 5. decembra 2017. Uznesením č. 564 vyjadrila s návrhom skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, nesúhlas.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť (gestorský výbor) uznesením z 5. decembra 2017 schválil správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Súčasne určil poslanca Petra Šucu za spoločného spravodajcu výborov a poveril ho predniesť správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky. Súčasťou tejto správy je návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré by som teraz prečítal.
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky po prerokovaní návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky podľa čl. 88 ods. 1 a 2 Ústavy Slovenskej republiky vyslovuje nedôveru podpredsedovi vlády Slovenskej republiky, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Prosím, pán predsedajúci, aby ste otvorili rozpravu k tomuto dokumentu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

5.12.2017 o 13:36 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:42

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, dámy a páni, dovoľte mi, aby som vás informoval, že dnes sa k návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi stretla mimoriadne vláda, mala svoje 80. zasadnutie a prijali sme uznesenie, na základe ktorého nesúhlasíme s týmto návrhom skupiny poslancov, a dovoľte mi, aby som odkázal na písomný text tohto stanoviska, ale predsa len by som na úvod prečítal aspoň prvý odsek zo stanoviska vlády Slovenskej republiky.
"Návrh skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, vláda Slovenskej republiky vníma ako vytĺkanie politického kapitálu, pričom na konci dňa sa vždy ukáže, že informácie podané opozíciou sú nepravdivé." A potom si i prečítajte ďalšie odôvodnenie, ale myslím si, že o tých nepravdách sa ešte dnes bude hovoriť veľmi veľa.
Začnem možno týmto prvým odsekom a použijem konštatáciu vlády, že "ide o čisté vytĺkanie politického kapitálu".
Dámy a páni, minister vnútra bol počas prvej vlády 2006 – 2010, ak si dobre pamätám, odvolávaný iba raz. A bolo to preto, lebo došlo k pochybeniu radového policajta, ktorý nakladal s nástražnou výbušninou pri výcviku, neviem, či už išlo o policajných psov alebo o niečo podobné. Počas druhej mojej vlády, ak si teda presne pamätám, nebol minister vnútra odvolávaný, no ale vy už ste vytvorili svetový rekord, pretože máme tak asi jeden a pol roka za sebou a už ho tretíkrát dávate na pranier. A ak to takto ďalej pôjde, tak, pán minister, čakaj, 7-, možno 8-krát že budeš tu musieť sedieť a sa baviť niekedy o veľkých nezmysloch. (Reakcia navrhovateľa.)
Pán poslanec, ja som príliš zaneprázdnený na to, aby som vás ignoroval. Takže buďte taký láskavý, neskáčte mi do reči, ja si svoj prejav poviem, nikto vám neskákal do reči a ja chcem teraz povedať niekoľko argumentov, ktoré potvrdzujú, že informácie, ktoré podávate, sú nepravdivé.
Ja som si vybral z toho vašeho vystúpenia jednu konštatáciu, kde ste obvinili ministra vnútra, že zabezpečil, aby nejaký špeciálny prokurátor pán Špirko bol obvinený. Vy nemáte dunstu o tom, ako môže byť obvinený špeciálny prokurátor. Špeciálny prokurátor nemôže byť obvinený bez pokynu prokuratúry, dokonca na najvyšších miestach. Ako si môžete dovoliť na takomto fóre obviniť ministra vnútra, že sa chce doslova cez trestné právo zbaviť špeciálneho prokurátora, ktorý mu nevyhovuje?! Úplný nezmysel, hlúposť! Vy ste zdegradovali komplet celé svoje vystúpenie, pretože to znie bombasticky. Viete, minister vnútra použil NAKU a zlikvidoval špeciálneho prokurátora, ktorý niečo vyšetruje. Prosím, naštudujete si elementárne pravidlá trestného konania a toto vaše konštatovanie úplne zdevalvovalo všetky vaše vyhlásenia a vystúpenia, ktoré ste urobili a ktorými ste odôvodňovali návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra.
Dámy a páni, je mojou povinnosťou však povedať niečo iné a vnímam to ako dobrú príležitosť povedať niečo aj o práci ministerstva vnútra, pretože keď som tak počúval pána poslanca, ja sa k nemu ešte vrátim v inej súvislosti, tak asi väčších zločincov, ako je Fico, Kaliňák a táto vláda, na svete by sme ťažko hľadali.
Nuž predovšetkým chcem povedať, pán poslanec, aj vy, aj ostatní poslanci z opozície, že pod ministrom vnútra pracuje 51 000 ľudí. Toľkoto ľudí ste v živote nevideli. To by ste museli ísť na Chelsea, aby ste pohromade videli toľko ľudí, koľko má jeden minister na starosti, a by ste sa pokakali z toho, keby ste mali riadiť takúto mašinériu policajtov, hasičov, administratívy, civilných zamestnancov. A celkom pochopiteľne sa môže stať, že z takejto masy ľudí, ktorej je viacej, ako by štadión Chelsea dokázal zhltnúť, sa niekedy môže stať, že sú nejaké pochybenia, za ktoré, samozrejme, minister nesie plnú zodpovednosť. Ale hovorím o rozsahu zodpovednosti ministra vnútra a túto zodpovednosť minister vnútra už drží od roku 2006.
A môžte teraz pišťať, pískať a kričať, koľko chcete, 25 rokov som v slovenskej politike a poznal som všelijakých ministrov, a teraz nehovorím len o ministroch vnútra, hovorím o všetkých ministroch, ktorí pôsobili vo vládach počnúc rokom 1992, Robert Kaliňák patrí medzi jedného z najschopnejších ministrov, akého som kedy stretol počas mojej celej politickej kariéry od roku 1992. (Potlesk.)
Samozrejme, opakujem, samozrejme, s obrovskou mierou zodpovednosti, ktorú nesie za 51 000 ľudí, ktorí pod týmito ľuďmi sú. (Reakcia z pléna.)
Pani poslankyňa, tiež vás poprosím, môžte sa prihlásiť do rozpravy a komentujte v rozprave, ale nie týmto spôsobom.
Zabúdame na niektoré fakty a momenty, ktoré sú mimoriadne dôležité z hľadiska hodnotenia vlády a hodnotenia ministra vnútra.
Začnem jednou vecou, o ktorej, dámy a páni, vy už ani netušíte a neviete, že také niečo mohlo niekedy byť. V roku 2006 došla na Slovensko, v júni, monitorovacia skupina z Európskej únie a preverovala, do akej miery je Slovensko pripravené na vstup do Schengenu. A ja mám k dispozícii, je to v angličtine, sa to pokúsim presne preložiť, hodnotenie pripravenosti Slovenska v júni v roku 2016. Jún 2006, boli parlamentné voľby, čiže dovtedy bola plná zodpovednosť druhej pravicovej vlády Mikuláša Dzurindu. A v tomto hodnotení je napísané úplne presne, že pokiaľ ide o systém kontroly na hraniciach medzi Slovenskom a Ukrajinou, tak ani zďaleka sme nespĺňali náležitosti, ktoré sa vyžadujú Schengenom, a nám doslova povedali, že zabudnite na Schengen. V decembri prišla sem, presne 4. – 5. decembra 2006, hodnotiaca skupina z príslušnej rady pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti a povedali nám, zabudnite na Schengen. My sme takisto mohli byť dnes spolu s Rumunmi a Bulharmi, keby vtedy nezabral tím pod vedením ministra vnútra a keby sme nedostali Slovensko do skupiny krajín, ktorá bola najlepšie pripravená, pokiaľ ide o Schengen.
A, páni, to niečo je! To nie sú guličky, ako vy si tu napíšete nejaký prejav plný hlúpostí a prečítate. Zabezpečiť pripravenosť krajiny na to, že môžeme predstavovať vonkajšiu hranicu Schengenu, to vyžadovalo obrovské personálne, finančné a technické nasadenie. Veľmi rýchlo ste na to zabudli. Ale ako sa tešíte dnes, keď idete cez hranice, tak vám je všetkým veľmi dobre, že nemusíte mať hraničné kontroly, že si môžete cestovať krížom-krážom. Za toto treba poďakovať ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, pretože vtedy, ak by sme neboli bývali zabrali, tak dnes sme v skupine s Rumunskom a Bulharskom a vonkajšia hranica Schengenu by obchádzala Slovensko. Asi si už ani nepamätáte na vyjadrenia Českej republiky, ktorá hovorila, že je pripravená postaviť plot na Morave, ako je rieka Morava, že tam bude vonkajšia hranica Schengenu.
Zabudli sme aj na ďalšie vážne veci, ktoré sa udiali v tomto rezorte, pretože vy to nechcete jednoducho počúvať a nechcete to brať ako veci, ktoré sú relevantné.
Dámy a páni, je tu jedna enormná snaha rezortu ministerstva vnútra, pokiaľ ide o zníženie nehodovosti a obetí na cestách. Len jeden údaj za všetky. V roku 2007 zomrelo na cestách 627 ľudí, prišli prísne zákony, áno, niekedy ľudia reptajú, že sa meria rýchlosť, že sa dávajú vysoké pokuty, že sú policajti prísni, ale ak to bolo 627 ľudí v roku 2007, tak je to dnes menej ako 250 ľudí. Aj to je konkrétny výsledok toho, ako tvrdo sa pracovalo s dopravnými policajtami, ako sa robila prevencia, ako sa tlačilo vo vzťahu k slovenskej verejnosti.
Rád by som pripomenul množstvo iniciatív, ktoré prišli v oblasti zákona o verejnom obstarávaní, ale hlavne by som chcel spomenúť jedno rozhodnutie, ktoré dnes je vnímané ako pravdepodobne jedno z najefektívnejších v prípade transparentného verejného obstarávania, a to je elektronický kontraktačný systém. Spustili sme cez ministerstvo vnútra elektronické trhovisko, kde všetci verejní obstarávatelia musia obchodovať podlimitné zákazky do 135-tisíc eur za tovary a služby a do 5,51 mil. pri stavebných prácach. Za 8 mesiacov, dámy a páni, fungovania tento kontraktačný systém splatil celý systém už za 8 rokov. Aktuálne čísla, k 4. 12. počet obchodov bol 80 000, a pritom hodnota týchto obchodov dohromady je 1,1 mld. eur, pričom úspora pri zazmluvnení je 200 mil. eur. Čiže len kontraktačný systém nám zachránil 17,9 % z objemu finančných prostriedkov.
Pripomínam iniciatívy, ktoré ministerstvo vnútra urobilo v oblasti volebných kódexov. Ministerstvo vnútra urobilo natoľko kvalitné volebné kódexy, že Slovensko už nie je v skupine štátov monitorovaných skupinou štátov GRECO, ktorá pôsobí v rámci Rady Európy. Naopak, aj keď som navštívil nedávno zasadnutie GRECA, tak predovšetkým oblasť transparentnosti v prípade politických strán bola hodnotená mimoriadne, mimoriadne vysoko. Opäť to bolo ministerstvo vnútra, ktoré došlo so zákonom o ochrane oznamovateľov korupcie a dnes ministerstvo vnútra participuje spoločne s Úradom na prevenciu korupcie, ktorý je na Úrade vlády, na príprave úplne nového zákona vrátane vytvorenia nového úradu, ktorý ešte dôslednejšie bude pracovať v oblasti oznamovateľov korupcie, ich ochrany a podporovania verejnosti pri poskytovaní konkrétnych informácií.
Ja som presvedčený, že aj to, čo robí ministerstvo vnútra, pomohlo k tomu, že sa Slovensko posunulo na lepšie miesto vo svetovom rebríčku vnímania korupcie a tento rebríček robí Transparency International. V roku 2014 sa Slovensko umiestnilo na 54. priečke zo 175 krajín, čo je zlepšenie o 12 miest. V roku 2011, to bola vláda Ivety Radičovej, sme skončili na 66. mieste. Tie kroky sa robia postupne, nie je to jednoduché, pretože vnímanie korupcie na Slovensku je veľmi silné, ale jednoducho postupujeme a verím, že to bude len a len lepšie.
Dámy a páni, ktorí kritizujete podpredsedu vlády a ministra vnútra, viete vôbec, čo to je reforma ESO a klientske centrá? (Reakcie z pléna.) Choďte sa pozrieť na to, dámy a páni, netušíte. Netušíte... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Fico, Robert, predseda vlády SR
Netušíte, o čom teraz hovorím. Pretože minister vnútra predložil reformu, ktorá vedie k zjednodušeniu vybavovania agendy pre fyzické a právnické osoby. Ak máte pocit, že to, čo bolo urobené, je málo, prosím, navštívte doteraz otvorených 53 klientskych centier, navštívte ich a nemôže nikto z vás povedať, že by to neboli moderné pracoviská, kde si môže človek vybaviť svoju agendu v rámci možnosti čo najrýchlejšie a na jednom mieste.
Ak jednoducho už spochybňujete aj toto, tak spochybňujete úplne všetko a neexistuje prakticky normálna, zdravá reč s vami. Pretože ak niekto povie, že vytvorenie 53 klientskych centier, a ďalších 6 bude otvorených v ďalšom roku, nie je konkrétny vážny výsledok pomoc ľuďom, pokiaľ ide o vybavovanie agendy, tak musím povedať, že máte úmyselne zatvorené oči a nechcete pozitívne veci vidieť. (Potlesk.)
Ja predpokladám, že bude hovoriť o týchto veciach podrobnejšie samotný minister vnútra.
Dámy a páni, chcem oceniť aj to, že minister urobil významné rozhodnutia, pokiaľ ide o prezbrojenie Policajného zboru, urobil významné opatrenia, pokiaľ ide o nákup techniky, nechcem teraz hovoriť bližšie k rozhodnutiam, ktoré sa týkajú napríklad hasičských staníc, kde modernizácia je v takom rozsahu, ako nikdy nebola zrealizovaná za žiadnej vlády v minulosti. A robili sa aj špeciálne aktivity, ako napríklad zbraňová amnestia, kde sme v prvom kole v roku 2006, á, 2009, prepáčte, stiahli 4 367 zbraní, takmer 50-tisíc nábojov. Potom ďalšie kolo bolo v roku 2015, stiahlo sa 3-tisíc zbraní, skoro 40-tisíc nábojov.
Nezanedbateľná aktivita sa týkala aj napríklad zdravotníctva. V podstate môžeme povedať, že je dnes najmodernejšie zdravotnícke zariadenie v rezorte ministerstva vnútra. Hovorím o Nemocnici svätého Michala, je to prakticky jedna nová štátna nemocnica, ktorá sa nám po dlhých rokoch podarila dostať do takejto podoby.
Verím, že oceníte odvahu ministra, pokiaľ ide o obnovu leteckej techniky. Dobre sa vám vozí, páni poslanci z opozície, pravda, ste spokojní, ale Kaliňák je zlý, treba ho zatvoriť, ale nemáte problém, keď vybaví pre vás lepší prevoz do delegácií, tak vtedy nefrflete.
Vy ste presne takí istí, ako keď ste nás obviňovali, že sme ukradli Bratislavský hrad. Všetci sa pred ním fotíte a polovička z vás je na bilbordoch (potlesk) s Bratislavským hradom. Bratislavský hrad nikto neukradol, stojí tam (doznievanie potlesku) a je to perfektná kultúrna, národná pamiatka.
Dámy a páni, mohol by som, pokiaľ ide o aktivity a iniciatívy ministerstva vnútra a ministra vnútra, pokračovať. Je to aj oživenie dobrovoľnej hasičskej služby. Vy sa na tom možno smejete, ale ja som na vlastné oči videl, čo všetko sme urobili pre tieto dobrovoľné spolky po obciach. Poopravovali sme hasičské stanice, zbrojnice, nakúpil sa obrovský počet techniky, ktorá je dnes k dispozícii pre týchto ľudí, ktorí sa môžu zapájať do preventívnych, ale aj samotných akcií a významne pomáhajú ľuďom na Slovensku.
Dámy a páni, kladiem si otázku, že prečo je taká posadnutosť Robertom Kaliňákom? A cítim posadnutosť predovšetkým u protivládnych médií, cítim posadnutosť, samozrejme, aj v opozícii, ale cítim posadnutosť aj u pána prezidenta. Ten pri každej príležitosti veľmi rád spomína meno Roberta Kaliňáka. Nuž, ja mám taký pocit, že nemáte čo iné ponúknuť. Ja pozorne sledujem vaše iniciatívy, vaše vystúpenia.
Môžete niečo povedať na nezamestnanosť? No nemôžte, lebo sa blížime k 6 % a to sú historické výsledky, ktoré tu nikdy neboli.
Môžete niečo povedať na zamestnanosť? Nemôžte nič povedať, lebo v zamestnanosti máme historické čísla.
Môžte niečo povedať na rozbité verejné financie? Nemôžte. Deficit 0,8 %, budúci rok verejný dlh nám klesá ďalej.
Môžete povedať niečo? Tak ste si vymysleli, že Slovensko je mafiánsky štát, ešte o mafiánskom štáte budeme hovoriť, že Slovensko nie je sociálny štát, pretože tá vaša ponuka je veľmi zúžená.
Vy neviete s nami bojovať na poli sociálneho štátu, neviete bojovať na poli čísiel. Vy viete len očierňovať, obviňovať bez dôkazov a tárať nezmysly typu, že minister vnútra sa chcel zbaviť špeciálneho prokurátora, ktorý, nedajbože, sa pozeral na nejaké veci, ktoré sa týkajú Roberta Kaliňáka.
Toto poprosím aj médiá, ktoré sú tu, ak to myslíte vážne s touto schôdzou, tak sa choďte spýtať na prokuratúru, ako je možné spustiť obvinenie špeciálneho prokurátora. Že či si Kaliňák zdvihol telefón a zavolal policajtom do NAKY a povedal, chlapci, choďte tam vybieliť kanceláriu špeciálnemu prokurátorovi. To jednoducho nie je možné.
A musíme odmietať túto neprofesionalitu, túto hrubú demagógiu, ktorá sa na nás valí pravidelne od rána do večera.
Chápem, to isté protivládne médiá. Protivládne médiá majú svoj pocit, že nezostavili vládu. Chcú za každú cenu zhodiť túto vládu, chcú zhodiť SMER – sociálnu demokraciu. No a tak sa píše od rána do večera, valí sa, valí sa, valí sa.
Ja chápem aj nervozitu pána prezidenta, ale to nebol Kaliňák, to bola Národná rada, ktorá požiadala podpredsedu vlády a ministra vnútra, aby predložil informáciu o využívaní lietadla na súkromné účely. A my sme zrazu zistili, že pán prezident prelietal 990-tisíc eur súkromne, domov, do Popradu a z Popradu.
A inak len tak mimochodom, ja som dnes poslal pánovi prezidentovi sľúbený list, kde konštatujem, že tých 990-tisíc je pohľadávka štátu, zastúpeného ministerstvom vnútra vo vzťahu k pánovi prezidentovi. Jednoducho to boli súkromné lety! (Potlesk.) S týmto sa jednoducho nedá absolútne nič robiť. Ak teda má byť poriadok v tejto krajine (doznievanie potlesku), každý nech si zaplatí to, čo minul na súkromné ciele. Tak chápem potom, že je nervozita pána prezidenta, pokiaľ ide o pôsobenie ministra vnútra.
Dámy a páni, to vaše očierňovanie má niekedy rozsah, ktorý je neakceptovateľný, a dotknem sa problematiky ministerstva zahraničných vecí. Boli ste mimoriadne nervózni z toho, že Slovensko úspešne zvládlo slovenské predsedníctvo. My sme ho naozaj úspešne zvládli. (Reakcia navrhovateľa.)
Pán poslanec, ja by som bol veľmi rád, keby ste si odpustili svoje poznámky, pretože slovenské predsedníctvo (reakcie z pléna), slovenské predsedníctvo... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Fico, Robert, predseda vlády SR
... slovenské predsedníctvo (reakcie z pléna), slovenské predsedníctvo bolo úspešné. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec.

Fico, Robert, predseda vlády SR
A slovenské predsedníctvo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Vystupuje predseda vlády, potom môžte. (Reakcia z pléna.)

Fico, Robert, predseda vlády SR
... a slovenské predsedníctvo... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Akože no a?! Kde ste?! V krčme, pán poslanec Baránik?! (Reakcie z pléna.) Páni poslanci, kľud!

Fico, Robert, predseda vlády SR
Slovenské predsedníctvo bolo úspešné preto, lebo ho takto hodnotilo medzinárodné spoločenstvo. Pre vás nie je úspechom nič! Ale my dobre vieme, ako bolo slovenské predsedníctvo hodnotené zo strany Európskej únie, Európskej komisie, parlamentu a všetkých.
Čo ste urobili? Tak ste jednoducho prišli s tým... (Poslankyňa Cigániková provokačne položila na rečnícky pult pred rečníka Coca-Colu s pohárom so slovami: "Ak by ste boli smädný." Zasmiatie sa v sále.) Ďakujem pekne.
S čím ste prišli? (Poslanec Šuca zobral preč Coca-Colu s pohárom z rečníckeho pultu a položil ho na stôl navrhovateľa.) Prišli ste s tým, že ste obvinili ministerstvo zahraničných vecí (reakcia z pléna), obvinili ste ministerstvo zahraničných vecí z vecí, ktoré sa absolútne nestali. Absolútne nestali. (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci, nechajte, mala svoj deň, no čo. (Smiech v sále.)

Fico, Robert, predseda vlády SR
Ďakujem pekne.
Dovoľte mi, aby som ešte na záver povedal niekoľko slov k ľuďom, ktorí dnes vystupujú alebo budú vystupovať.
Je také biblické, ktoré hovorí, že kto sa cíti byť nevinný alebo bez viny, nech hodí kameňom. Toto všetci poznáme, tak sa chcem spýtať, že či naozaj dnes, lebo som videl zoznam ľudí, ktorí sa hlásia do rozpravy, môžu hovoriť ľudia s čistým svedomím.
A začal by som pánom poslancom Rajtárom, ktorý tu sedí po mojej ľavej ruke. Tak, dámy a páni, ja vám teda želám, ako tu všetci sedíte, pán Budaj, vám to želám, želám to všetkým, ako tu sedíte, nech asistent pána poslanca Rajtára, s jeho súhlasom, sa vám prehrabe v bankovom účte a nech tieto informácie posunie novinárom. Toto sa stalo. A tento človek, ktorý bez zaváhania použil svojho asistenta, ktorý bol zamestnancom Tatra banky, aby sa hrabal v mojom účte, v Kaliňákovom účte a v jedenástich ďalších účtoch v banke, a tieto informácie poskytovali novinárom, sa tu dnes tvári, že je morálna autorita, ktorý môže čokoľvek a na ... (pozn. red.: rýchlo vyslovené). Ja toto jednoducho odmietam.
Kto ste bez viny, pán poslanec, hoďte kameňom, ale vy jednoducho medzi takýchto ľudí nepatríte. Ja som nezažil za dvadsaťpäť rokov slovenskej politiky, že by niekto takýmto hrubým spôsobom zneužil bankové tajomstvo. A ja mám presné informácie z Tatra banky, pán poslanec, čo ste všetko robili s našimi účtami. Ako hlboko ste išli, čo ste všetko skúmali... (Reakcia z pléna.) Pretože, dámy a páni, aby ste vedeli, je povinnosťou banky informovať klienta, do ktorého účtu bolo vstúpené neoprávnene, že sa také niečo stalo. A banka informovala viacerých takýchto klientov. (Potlesk.)
Preto považujem toto za mimoriadne vážne prekročenie všetkých hraníc! Preto, pán Rajtár, ani zďaleka nemáte morálne právo hovoriť čokoľvek.
Ďalej som si všimol, že sa prihlásil do rozpravy, prihlásil sa do rozpravy pán poslanec Galko. Dámy a páni, predstavte si, že by môj minister obrany, je tu pán Gajdoš? Tam je. Že by pán minister obrany dal pokyn na odpočúvanie novinárov. To sa ale stalo! Pán Galko ako minister obrany dal pokyn na odpočúvanie novinárov. Jedného z Pravdy, druhého, ktorý dnes pracuje v denníku SME, riaditeľa TA3, dal rovnako pokyny, ktoré sa nezrealizovali, na odpočúvanie hovorcu SMER-u – sociálna demokracia, dal odpočúvať svoje sekretárky a dal odpočúvať aj šoféra kamióna, ktorý šiel za ním dlhšie, ako mal ísť. Mesiac ho počúvali... (Potlesk.)
Mesiac ho počúvali, a keďže kamionista hovoril stále iba po turecky či po maďarsky (reakcia z pléna), po maďarsky, tak mu nerozumeli a zistili, že on si rieši úplne iné veci, ako že by chcel zlikvidovať pána Galka.
Tak a teraz buďme k sebe úprimní, buďme k sebe úprimní. Toto by urobil môj minister Gajdoš. Dal by pokyn na odpočúvanie novinárov, novinárov a možno hovorcov vašej strany, že by dal pokyn na odpočúvanie ľudí, ktorí pracujú v médiách, čo by ste robili? Ale tu sa kľudne teraz postaví pán Galko a bude moralizovať a rozprávať, že akí sme my zločinci a čo sme všetko v tomto svete narobili. Ani u neho neplatí, že pokiaľ si bez viny, môžeš hádzať nejakým kameňom.
Môžme ísť ďalej. Dnes má hovoriť pán Matovič. Vy ste veľa hovorili dnes o daňových podvodníkoch a ďalších veciach. (Smiech v sále.) Nuž, len vďaka, pán poslanec, len vďaka inštitútu (ruch a smiech v sále), len vďaka inštitútu premlčania (ruch a potlesk v sále), len vďaka inštitútu premlčania polícia konštatovala, že došlo jednoducho k spáchaniu trestných činov. (Poslanec Matovič sa provokačne postavil pred rečnícky pult smerom k premiérovi. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Matovič, vaše miesto je tam, keď chcete, preruším schôdzu a budeme pokračovať o siedmej večer.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Môžme sa vrátiť teraz k ďalším predstaviteľom tejto slávnej opozície. (Poslanec Matovič odišiel spred rečníckeho pultu.) Je to napríklad... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Fico, Robert, predseda vlády SR
Je tu nejaká strana, ktorá sa nazýva SaS. Prosím vás, najprv si upracte doma a potom kritizujte niekoho iného. Jeden krásny príklad.
V roku dvetisíc-, myslím, -päť-šesť, alebo v 2004 až 2006, to bol koniec druhej vlády pána Dzurindu, bol pán Sulík v predstavenstve spoločnosti OLO, 100-percentná spoločnosť z Bratislavy. Čo urobil? Vytiahol pozemok z tejto spoločnosti OLO v hodnote asi 36 mil. korún, prepísal ho na spoločnosť, ktorá patrila pánovi Sulíkovi, Fax Copy, alebo tak nejako sa to volalo, a o rok ten pozemok predal so ziskom 20 mil. korún. To ste kde videli takéto 40-percentné zhodnotenie konkrétneho pozemku?! Ale to je všetko v poriadku, to vy môžte všetko robiť! To je demokratické, lebo to robíte vy! Najprv si pozametajte doma a potom tu vystupujte a hodnoťte niekoho iného, že či niekto takéto niečo urobil, alebo neurobil.
Nikto z mojich ministrov nikdy neodpočúval žiadnych novinárov ani vlastné sekretárky, ani kamionistu, neodpočúval ani hovorcov politických strán! Nikto z týchto ministrov nerobil to, čo ste urobili vy, keď ste mali možnosti.
Nehovoriac o tom, že vám môžem pripomenúť rok 2012, keď sme preberali po Radičovej vláde štát, tak finančná správa prakticky neexistovala. A to priznal pán Mikloš a ďalší, že sme nemali žiadne informácie o tom, aké boli príjmy, výdavky, čo sa tam všetko stalo. Tam vzniklo obrovské množstvo rôznych podvodov a sme to museli všetci tuná naprávať.
Návrh na odvolanie pána ministra podpísal aj pán Kollár. Nuž, viete (ruch a smiech v sále), dámy a páni, ja sa vám čudujem, ja sa vám čudujem, tu v Národnej rade, že rešpektujete, že s takouto minulosťou človek môže byť predseda konkrétneho výboru. Národný bezpečnostný úrad potvrdil vážne podozrenia, pokiaľ ide o dokumenty, pokiaľ ide o obchodovanie s drogami, pokiaľ ide o kontakty na mafiu. Máme tu fotografie, ktoré potvrdzujú veľmi veľkú blízkosť pána Kollára s mafiánskym podsvetím a o praktikách vo vzťahu k mladým dievčatám tu nechcem hovoriť.
Prepáčte, poďme sa o týchto veciach baviť otvorene. Takže jednoducho vy nás budete tu poúčať, vy budete moralizovať na našu adresu. Má niekto z mojich ministrov... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec.

Fico, Robert, predseda vlády SR
... má niekto z mojich ministrov záznamy, ktoré NBÚ potvrdilo ako platné, ako pravé, v ktorých sa píše o podozrení z obchodovania s drogami? Má niekto fotografie z kontaktov s mafiánmi? Jednoducho nemá! Ja odmietam, aby takíto ľudia, dámy a páni, podpisovali návrhy na odvolávanie ministrov mojej vlády. (Potlesk.)
Jednoducho nemáte na to absolútne žiadne právo. (Doznievanie potlesku.)
Ešte by som si dovolil Bielu vranu, pán doktor Suchánek, úžasná vec, fakt. (Smiech v sále.) Žiadne cétečko sa nekúpilo v Piešťanoch, nikde, my sme ale jednoducho urobili všetko pre to, aby bola vyvodená politická zodpovednosť. Pán Suchánek dostal Bielu vranu a nakoniec sme zistili, že to bol on, ktorý chcel kúpiť najdrahšie cétečko. A potom mu to museli zobrať, tú Bielu vranu. (Potlesk.)
A vy tu budete teraz pred nami stáť a budete nám hovoriť a podpisovať návrhy, že tohto človeka (rečník ukázal smerom k ministrovi vnútra) treba ukameňovať?!
Dámy a páni, vždy si musíte povedať, že či máte právo sa takto stavať a takto moralizovať na našu adresu.
Ja som predseda vlády a je mojou povinnosťou túto vládu chrániť a ja ju budem chrániť. Keby som bol presvedčený, že Robert Kaliňák zlyhal, tak dnes nie je ministrom vnútra. Ja som odvolal veľký počet ministrov. Opäť ani netušíte, koľko ministrov padlo počas mojej prvej vlády, počas druhej vlády a určité zmeny sa urobili už aj teraz. A budem tak robiť ďalej, ale nebudete to vy, nebudete mi kádrovať ministrov takýmto spôsobom, pretože je to z vašej strany absolútne nepoctivé.
Dámy a páni, ja len môžem teraz poprosiť ľudí, ktorí tu sedia za vládnu koalíciu, všetko im to tu popripomínajte, všetko. Mamina pána Matoviča každý deň 600 km na Fabii prejazdila. (Smiech v sále.) Však si z nás robíte... (Potlesk.) Si z nás robíte bláznov, už zo všetkých? Fiktívne prevody majetkov za milióny korún, neplatenie daní. A toto má byť tá morálna autorita, ktorá tu bude proti nám vykrikovať?! (Potlesk.)
Toto nikto nikdy z nás jednoducho neurobil. (Doznievanie potlesku.)
Dámy a páni, ešte raz vás prosím o to, aby sme, pokiaľ ide o návrh vlády Slovenskej republiky, ho zobrali na vedomie, pretože vláda, ešte raz opakujem, hovorí, že nesúhlasí s týmto návrhom.
Je to politické divadlo, je to nepoctivé, sú tam nepravdivé údaje. Ja som jeden jediný hneď vytiahol na úvod, ktorý absolútne diskvalifikoval predkladateľa.
A hlavne prosím, nenechajte si pľuť do tváre. Už stačilo! Robia to už dva roky. Tak im všetkým teraz pripomeňte do radu, ako tu všetci sedia, a na každého z nich nájdete, čo len chcete, na každého z nich. Stačí, keď si prečítam v novinách informácie. Ak chcete tieto súboje, tak ich budete mať. Ale jednoducho moralizovanie na adresu mojej vlády takéhoto charakteru odmietam.
Držím palce! Ďakujem pekne. (Potlesk a pokrik v sále.)

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.12.2017 o 13:42 hod.

JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:12

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Ja chcem len upozorniť pána spravodajcu Šucu, prípadne overovateľov, že sa pravdepodobne pomýlil v dátume pridelenia rozhodnutia, teda dátume rozhodnutia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, keď povedal, že bol z 1. 12. 2019. Treba to pozrieť, hej.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

5.12.2017 o 14:12 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:13

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené dámy, vážený páni, hádam nejde po mne až tak, tak rád by som sa vyjadril k vyjadreniam premiéra Slovenskej republiky.
Po prvé, myslím si, som presvedčený o tom, že by bolo veľmi ťažké nájsť krajinu na celom svete, nehovoriac o tom, že v Európe, kde by mal premiér takúto formu a obsah prejavu tak extrémne nedôstojnú, ako má premiér, súčasný premiér Slovenskej republiky. To treba povedať úplne otvorene. (Potlesk.)
Ak vláda, jednotliví ministri tvrdia, že dôverujú Robertovi Kaliňákovi na poste ministra vnútra, ja by som veľmi rád videl ich konkrétne vystúpenie, každého jedného člena vlády, nech povie, prečo Robertovi Kaliňákovi dôveruje.
Premiér spomínal nejaké predošlé kauzy alebo pochybenia na ministerstve vnútra a spomínal tzv. výbušninu v batožine. To sa stalo, ak sa dobre pamätám, niekedy v roku 2008, možno 2009, alebo 2010 dokonca. Tvrdil, že to bolo všetko v poriadku a že Robert Kaliňák za to nemôže a že sa správal v poriadku.
Tiež sme počuli, že teda každý člen kabinetu dôveruje Robertovi Kaliňákovi. Ja by som sa chcel spýtať, osobitne pani ministerky Žitňanskej, čo si myslí na kauzu výbušniny v batohu, keďže to tu bolo spomínané, v tom čase terajšia pani ministerka povedala o Robertovi Kaliňákovi, a ja to budem citovať: „Robert Kaliňák nás presvedčil, že nemá zmysel pre politickú kultúru a nie je schopný riadiť svoj rezort.“ To povedala terajšia ministerka spravodlivosti pani Žitňanská za kauzu výbušnina v batohu Robertovi Kaliňákovi v tom čase.
Ďalej. Prokuratúra, to, akým spôsobom funguje prokuratúra a polícia. Sám som mal možnosť, bohužiaľ, zažiť, akým spôsobom bol obvinený môj asistent a ako sa chystalo obvinenie na mňa samého približne v júni 2016. Veľmi rýchlo, za pár hodín, sa spískalo vyšetrovanie, obvinenie, normálne to trvá aj mesiace, kým sa príde k obvineniu. A môj asistent bol zobratý, to isté sa chystalo na mňa. Podpísal to prokurátor Bystrík Palovič. To je tá otázka, že či si tu prokuratúra môže dovoliť takéto obvinenia, alebo nemôže dovoliť takéto obvinenia, ako to funguje, ako tie mechanizmy fungujú. Prokurátor Bystrík Palovič bol dokázateľne prepojený s Ladislavom Bašternákom. Prokurátor Slovenskej republiky bol dokázateľne prepojený s daňovým podvodníkom Ladislavom Bašternákom a z tohto dôvodu musel následne aj z prípadu odstúpiť. Toľko k tomu, ako funguje reálne u nás prokuratúra.
A ja zdôrazňujem ešte raz, stojím za každým čestným prokurátorom a budem ho ja hájiť ako zástupca ľudí, ako volený zástupca v parlamente a budem stáť za každým čestným policajtom. Ale reálne sú tam čierne ovce, ktoré majú priestor robiť to, čo by si vo vyspelej krajine dovoliť nemohli.
Robert Fico spomínal aj zásluhy Roberta Kaliňáka. Určite Robert Kaliňák urobil aj dobré veci, nepochybujem o tom. (Potlesk.) Neznamená to však, že má za to nárok a ešte automaticky kradnúť, klamať a podvádzať. Takýto nárok ani pri robení niektorých dobrých vecí v žiadnom prípade nevzniká, to treba zdôrazniť.
Reforma ESO. Na reformu ESO som sa ja osobne ako poslanec dopytoval niekoľkokrát. Chcel som zistiť, ako prebehla, čo sa presne zlúčilo, koľko zamestnancov štátu sa preskupilo kam, ako sa zredukoval počet úradov a tak ďalej. S oficiálnym cieľom tejto reformy ESO, to bola nejaká otvorená ekonomická alebo efektívna atď. štátna správa. Oficiálnym cieľom bolo zredukovať počet príspevkových organizácií z množstva približne 960, 960 na 58, na 58. Radikálna redukcia. Keď sa snažíte ako poslanec dopátrať k výsledku tejto reformy, odpoveďou je: Nevieme, lebo jednu databázu my, ďalšiu iné ministerstvo, ďalšiu databázu má ďalšie ministerstvo, nemôžeme povedať, nemáme prehľad. Toto je oficiálna odpoveď ministra Roberta Kaliňáka na ukončenie alebo výsledky reformy ESO, ktorú mne osobne doručil podpísanú. Toto nie je moje hodnotenie, je to samotné hodnotenie Roberta Kaliňáka. Nevieme, nemôžeme povedať a tak ďalej. To je výsledok reformy ESO. Áno, oceňujem to, že sa spravili klientske centrá, bol to nevyhnutný krok, ale to bola iba malá podmnožina toho, čo sa malo urobiť.
Úspešné predsedníctvo. Áno, štátna správa robila deň a noc a zabezpečila to, čo zabezpečiť mala. Samozrejme, zásluhy si berie Robert Fico a s týmto operuje opäť v tom prípade, keď chce povedať, že, áno, zmanipulované tendre, áno, obchody s daňovým podvodníkom. Ale to nevadí, lebo je úspešné alebo bolo úspešné predsedníctvo. Za úspešné predsedníctvo alebo organizáciu samotnú treba poďakovať tým úradníkom, ktorí na tom robili, a v žiadnom prípade to opäť nemôže slúžiť ako nejaký kryt pre to, že sa tu páchajú rôzne nekalé veci.
Neviem, Robert Kaliňák zrejme nevydržal počúvať a vytratil sa zo sály ako zvyčajne.
Mafiánsky štát. Premiér povedal, že budeme o tom hovoriť a tak ďalej. Ja by som bol veľmi rád, keby sa už o mafiánskom štáte nehovorilo. Bol by som rád, keby sa mafiánsky štát a mafiánsky štýl politiky súčasnej vlády Roberta Fica aj predošlých vlád Roberta Fica konečne ukončil a aby sme z tohto dôvodu už o mafiánskom štáte nemuseli následne hovoriť.
Nebudem sa tu venovať detailom o tom, že Robert Fico tu ukazuje daňové priznania opozičného politika na kameru, verejne, na tlačovke pred všetkými, že si necháva robiť nejaké výpisy z banky na 11 účtov alebo podobné záležitosti. Každý nech si utvorí obraz sám.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

5.12.2017 o 14:13 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:20

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Rajtár, ja naozaj netuším, prečo si opozícia do úlohy predkladateľa vybrala práve vás, keďže na to zjavne nemáte a pôsobíte ako také veľmi účinné sedatívum na všetkých, ktorí vás počúvajú.
Ale vy ste hovorili o dôstojnosti a na to musím reagovať, o dôstojnosti premiéra.
Ja nepoznám nič nedôstojnejšie, ako keď jeden z opozičných lídrov spácha daňový podvod a zneužije na to vlastnú matku.
Nepoznám nič nedôstojnejšie, ako keď spácha daňový zločin prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a do daňového priznania a vratky si žiada aj náklady na vlastnú prezidentskú kampaň.
Nepoznám nič nedôstojnejšie, ako keď váš asistent, poslanecký asistent spácha trestný čin a vy ho v tom nechápe vymáchať ako posledný zbabelec. Nepoznám nič nedôstojnejšie.
Nepoznám nič nedôstojnejšie, ako keď vy si dovolíte kopať do čestných policajtov a čestných prokurátorov ako jeden posledný opilec z krčmy. Nepoznám nič nedôstojnejšie.
A nepoznám nič nedôstojnejšie ako Galko. Tam netreba nič iné dodávať.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 14:20 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:21

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci. Ctený pán poslanec Rajtár, povedali ste, že nič nedôstojnejšie ako tento prejav premiéra ste nepočuli. Nedôstojný prejav?
Ja si myslím, že nič nedôstojnejšie som ešte nevidel, ako predkladateľ, ktorý skáče do kľudného, pokojného prejavu premiéra a ho vyrušuje, a párkrát vám povedal, aby ste dali pokoj, aby ste sa venovali svojim veciam. Toto bolo nedôstojné!
Pán poslanec Rajtár, je milé, že rozprávate o mafiánskom riadení štátu. Isto máte o tom svoje skúsenosti priamo z vašej strany. Skúste sa spýtať pána predsedu SaS Sulíka, o čom sedel, vlastne o čom sa bavil, keď sedel za stolom s pánom Kočnerom. Skúste sa ho spýtať. Vtedy bol predseda Národnej rady. Asi má skúsenosti s mafiánskym riadením štátu.
Pán Rajtár, tu ste vypočítavali roky, kedy pán Bašternák začal páchať trestnú činnosť, potom kedy niečo kupoval, predával Kaliňákovi. Prišli ste na roky 2012, 2013. Skúste prísť aj do roku 2011, kedy pán kolega - pán kolega, pardon, nikdy môj kolega nebol -, kedy pán Bašternák dostal nadmerné odpočet vratky DPH vo výške 5 mil. (Potlesk.) Vo výške 5 mil. Bolo to za vlády Ivety Radičovej. A skúste sa spýtať sám seba, kto bol vtedy minister vnútra.
Pán Baránik, ďakujem, že ste mi zatlieskali. Pána Bašternáka, jeho tvár som videl na transparente na zemi, keď to Matovič doniesol, a meno som prvýkrát v živote prečítal. V živote som nebol s Kočnerom ani s Bašternákom. Tlieskali ste teraz svojmu pánovi predsedovi Sulíkovi.
Pán Rajtár, aj vtedy na schôdzi 2 a schôdzi 1 som vám povedal, že veľa viem o plastickej trhavine z popradského letiska do írskeho Dublinu. Lebo v tom čase som bol predseda predstavenstva letiska, predseda predstavenstva na letisku v Poprade a hrdo sa k tomu hlásim. Štyri roky som tam pôsobil. A keď chcete, tak vám to kľudne môžem vysvetliť, o čo tam išlo. Kaliňák s tým nemal absolútne nič spoločné!
Takže, pán Rajtár, keď rozprávate o daňových podvodníkoch, tak sa pozrite okolo seba, kto sedí vedľa vás. Prosím, pán Rajtár, málinko pamäť, a nie symptomatickú!
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 14:21 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:23

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som chcel pripomenúť a poďakovať, že to pripomenul pán poslanec Rajtár, odvolávame ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Tu boli pokusy odviesť to doľava, doprava, neviem kade všade možné.
Premiér hovoril naozaj vo svojom nedôstojnom vystúpení, že nemáme právo moralizovať. No, v každom prípade je jedno, či moralizujeme, alebo nemoralizujeme. Ale máme právo, Národná rada Slovenskej republiky, parlament, má právo kritizovať, navrhovať odvolanie člena vlády. A robiť to budeme. Patrí to k demokracii a je to naša úloha.
Ale, naopak, predseda vlády nemá právo moralizovať a poučovať a kádrovať poslancov. To je vrchol. My môžme kedykoľvek si predvolať ministra alebo predsedu vlády do parlamentu, klásť mu otázky a navrhovať vyslovenie nedôvery. Je predsedom vlády preto, lebo mu Národná rada vyslovila dôveru. Ale on nemá právo vyjadrovať sa k tomu, kto je prihlásený do rozpravy, kto má právo hovoriť a nemá právo hovoriť! Sme zvolení poslanci Národnej rady, ale nie nejakí poskokovia pána ministra.
A o tom, čo jemu hovorí morálka, sa vyjadril viackrát. Ja som nedávno videl video, kde povedal, že jeho morálka nezaujíma. A to dokazuje jeho život. Takže nech sa zodpovedá tomuto parlamentu a nech si nedovolí to, čo si dovoľoval. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 14:23 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:24

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Rajtár, mňa naozaj zo všetkého najviac zaujalo z toho, čo ste vy hovorili, ako obhajujete niekoho, kto zneužil bankové tajomstvo. To predsa nemôžete myslieť vážne! Môžete to myslieť vážne v tom prípade, ak ste mu vy osobne ako poslanec a jeho v podstate nadriadený dali na to príkaz. Ale potom ste spravili čosi, čo nemá obdobu, a vy tu skutočne nemáte právo ani sedieť preto, lebo vy ste znehodnotili banku. Vy ste znehodnotili dôveru jednej banky, do ktorej by si už nikto po takomto čine, za ktorý vy ste zodpovedný, lebo ho obhajujete, nevložil ani deravé topánky.
Pán poslanec Rajtár, nemôžete obhajovať, skutočne nemôžete obhajovať čosi, čo sa prieči absolútnemu zmyslu vstupu do súkromia, nech by bol akýkoľvek.
Obhajujete to preto, a pýtam sa to znovu, lebo vy ste na to dali príkaz svojmu asistentovi, ktorého teraz musíte kryť?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 14:24 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:25

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Len by som doplnil, Jožo, že Robert Fico bránil ministra Kaliňáka opäť nesprávne starými argumentmi, napríklad, ako dobre vychádzame v organizácii GRECO. Pozrel som si novú správu. Tam sa hovorí, že sme splnili uspokojujúco 6 zo 16 odporúčaní tejto organizácie.
Pokiaľ ide o kontraktačný systém Roberta Kaliňáka, tak tam hovoril pán premiér o úsporách. Treba povedať, že tie úspory sa rátajú ako rozdiel medzi konečnou a vymyslenou cenou.
Pri úmrtiach na cestách a dobrých číslach chcem povedať, že asi pred dvoma týždňami som sa obrátil na OECD, prečo nie sme ako Slovensko v tabuľke, ktorá ukazuje počet úmrtí na počet odjazdených kilometrov. Odpovedali mi e-mailom, že je to preto, lebo Slovensko nespolupracuje na tvorbe takejto tabuľky, ktorá by nám veľa povedala.
A potom ešte k tomu, že pán premiér hovorí, že my kritizujeme rekonštrukciu Hradu, a pritom tam chodíme. Áno, pridám, že chodíme aj na hokejový štadión, o ktorom sme hovorili, že je predražený, a jazdíme po diaľniciach, o ktorých sme hovorili, že sú predražené. A čo máme robiť? Nemáme jazdiť na diaľniciach? Nemáme chodiť na hokej? Nemáme chodiť na Hrad? Toto chce pán premiér?! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 14:25 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video