24. schôdza

5.12.2017 - 6.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 18:24 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:24

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, dve poznámky k tomu, čo ste povedali.
Po prvé. Hovorili ste o zatknutých mafiánoch. Dovoľujem si vás upozorniť, že mafiáni boli chytaní a boli zatýkaní za čias Daniela Lipšica, nie za vás. Za vás boli súdení a vy na tom nenesiete žiadnu zálohu (pozn. red.: správne "zásluhu"). Ja viem, pán minister, že kradnutie je vášmu srdcu blízke, všetkého možného, ale zásluhy by ste naozaj kradnúť nemuseli. Lebo to sa nepatrí.
A druhá poznámka. Hovorili ste, že všetky mafiánske hlavy sú odsúdené a že sedia vo väzení. Pán minister, musím vás opraviť, lebo jedna mafiánska hlava stále behá po slobode. Aj keď osobne si myslím, že už to moc dlho trvať nebude a že táto mafiánska hlava sa bude za svoje činy zodpovedať. Tou mafiánskou hlavou ste vy sám. A ja som pevne presvedčený, že budete niesť za všetky svoje činy raz zodpovednosť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 18:24 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Hovorilo sa tu o dôveryhodnosti Policajného zboru Slovenskej republiky a musím povedať, že tá dôveryhodnosť Policajného zboru každoročne stúpa. Môžeme sa baviť o tom, či je teraz dostatočná alebo nie, a naozaj to stúpa a chcem povedať, že nie je to len tým vybavením, sociálnym zabezpečením, ale je to v prvom rade aj stabilitou Policajného zboru.
Si pamätám, keď sme mali raz jedno rokovanie výboru branno-bezpečnostného a sme preberali s pánom ministrom vnútra také porovnanie, že koľko policajtov bolo odvolaných bezdôvodne - bezdôvodne - z rôznych pozícií. Či to boli okresní šéfovia Policajného zboru, alebo ďalší. A ak si dobre pamätám, tak to bolo za Daniela Lipšica, za tých 18 mesiacov, to bolo niečo cez 80 policajtov, ktorých takýmto spôsobom poodvolával, a chcem povedať – bezdôvodne. A za ministra vnútra Kaliňáka to za celé štyri roky nedosahovalo vôbec takéto číslo, takže... (Reakcia z pléna.) 20, tak.
Takže hovorme o tej dôvere. No ako ju zvyšovať, tú dôveryhodnosť? Necháme tých policajtov naozaj pracovať. Necháme ich pracovať, nezasahujme im do toho ako napríklad, keď sme riešili tiež na výbore branno-bezpečnostnom zásah policajtov v Moldave nad Bodvou, to bol ten zákrok, ktorý sa riešil na našom výbore. Tak ak budeme my policajtom rozprávať, čo majú robiť, tak nikdy tá dôveryhodnosť polície nebude stúpať. Nechajme ich pracovať tak, ako majú pracovať.
Čo sa týka dobrovoľných hasičov, ja si pamätám ešte, keď chodili hasiť hasiči v teplákoch a v sandáloch. Teraz je to úplne diametrálne rozdielne, rozlišné a som rád, že tie rozdiely medzi profesionálnymi hasičmi a dobrovoľnými hasičmi sa naozaj zmazávajú, a keď spoločne zasahujú, tak nie je vidieť skoro žiadnu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 18:25 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Kaliňák, ja sa veľmi teším, že si začal rozprávať o INEKU. Ja ti poviem iný príbeh, úplne čerstvý. Sedí tu pán Jurzyca.
Keď sa tu hrdili všetci poslanci SaS, že majú najlepší volebný program, že to povedalo INEKO, vtedy som povedala, že tu sedí pán zakladateľ Jurzyca, ktorý je zakladateľ INEKA, Transparency a je to ich člen a je to ich poslanec. No bodaj by nemali najlepší program. No myslím si, že mali ho naj, naj zo všetkých.
Potom následne Transparency napísalo, že primátorka Vaľová má najhoršie noviny na celom Slovensku. Aj keď má 100-percentný obsah o meste, žiadne reklamy, ale je to najhoršie, čo môže existovať. Keď som sa voči tomu ohradila, okamžite ma Transparency udalo na dva orgány, trestné, v činnom konaní a vyšetrujú ma.
A teraz, viete, noviny sa dajú posúdiť, všetko sa dá posúdiť.
Pán Jurzyca, ja sa vás pýtam, teraz vyšiel rebríček najlepšie hospodáriacich miest. Píšeme vám list. Predstavte si, že pán Kaliňák tu použil matematiku, že 1 a 2 sú 3. Ja použijem, že 1 a 1 sú 3, ale celkom iné. Mesto Humenné si polepšilo, a teda budem to aj, matematicky to aj zdôvodním. Mesto Humenné si polepšilo v rebríčku tak, že by sa malo tentokrát umiestniť na 2. mieste podľa hospodárenia INEKA. Predstavte si, čo sa stalo. Mesto Humenné sa vynechalo. Nie je druhé najlepšie. Prvý je nezávislý kandidát v Nových Zámkoch, druhý je Žíha, tretí je pán primátor Žíha, ktorý je tiež občiansky aktivista, a druhá je Žilina. Predstavte si, že by teraz bol prvý nezávislý kandidát, druhá by bola primátorka Vaľová a tretí by bol zase smerák. Viete, čo by to bolo, že 1 a 2 sú 3? No to neni, lebo 1 a 1 a 1 sú 3.
Tak ja vám píšem teraz list, vážené pani INEKO, lebo neviem, či ste politická organizácia, alebo ste sa pomýlili. Píšem vám list, čakám od vás ospravedlnenie. Všetky médiá to prebrali. To je čo za spravodlivosť? To je čo za? Lož! Toto je pracovná metóda. Klamať o primátoroch SMER-u, že sa nehanbíte... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 18:27 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:29

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Pani podpredsedníčka, ďakujem pekne za slovo. Pán minister, ja by som im nevyčítal, že nemajú nič. Teda okrem toho, že reálne nemajú nič. Krásne to ilustruje aj príklad nášho kolegu Matoviča, ktorý sem prišiel oblečený tak, ako prišiel. Ale veď ako mal prísť? Však veď všetko prepísal na manželku. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 18:29 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:30

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, najprv troška možno od veci, ale bolo to od veci aj zo strany vášho kolegu Blahu. Skinheadi v oblekoch v parlamente, ktorí rozkrádajú kraj, asi pravdepodobne myslel vášho kolegu Chudíka, pretože ten ako jediný najviac zadlžil teda samosprávny kraj, kým ho prebral, dlh nula, keď ho odovzdával, 66 mil. len za posledné volebné obdobie, nárast dlhu o 25 mil. eur.
Teraz trošku k veci, aj keď si myslím, že možno by to viac patrilo na takú osobnejšiu debatu na výbor, ale ste to spomínali, to nešťastné EKS-ko. EKS-ko je určite prínosom, ale my sme sa v rámci kraja pokúšali cez EKS-ko súťažiť cesty. Viete veľmi dobre, úplne nezmyselná kritika verejná, že čo sme to spravili, ako sme si to mohli dovoliť a, žiaľ, bola to kritika od ľudí, ktorí nerozumejú hospodáreniu krajov, ako sú tí, ktorých ste v bystrickom kraji z nejakého dôvodu podporili aj vy. Čiže na jednej strane to dávate ako úspech. Môžme sa o tom rozprávať. Na druhej strane je to predmetom verejnej kritiky.
Na druhej strane, pán minister, tie odmeny policajtom. Určite viete o tom, že medzi policajtami je obrovská vlna nevôle tým, ako boli z pohľadu platov vyčlenení príslušníci NAKA a aký je veľký, až nenormálne veľký rozdiel v platoch medzi napríklad vyšetrovateľmi NAKA a vyšetrovateľmi ostatnými v Policajnom zbore, kde je to cez 30 %. A aký je ešte väčší rozdiel medzi radovými policajtmi, kde príslušníci obvodných oddelení, okresných riaditeľstiev a príslušníci NAKA, je tam rozdiel viac ako 50 %. Tí policajti sú z toho naozaj mnohí demotivovaní a myslia si, že keď nie sú v NAKA, tak sú potrestaní, a že tá ich práca nie je rovnako ohodnotená.
Takže toľko konštruktívne. A ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 18:30 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:32

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Dve poznámky.
Čo sa týka toho bezdôvodného odvolávania policajných funkcionárov, viete, aj pán poslanec Baška, ono tí funkcionári nikdy nie sú odvolávaní bezdôvodne. Ale niekedy aj tí funkcionári sami môžu byť radi, že oficiálne sú odvolaní bez uvedenia dôvodu. Pretože keby sa zverejnili tie dôvody, tak by sa prepadli od hanby.
A druhá poznámka. Pán minister, aj vy, aj pán premiér opakovane argumentujete voľbou generálneho prokurátora, aké to tu bolo nedemokratické, že sa porušovala tajná voľba. Ale povedzte aj to B, že prečo vznikali tie lístočky a tá kontrola v rámci vtedajšej stredopravej koalície. No vzniklo to preto, lebo v Národnej rade kolovali informácie o tom, že niektoré závadové osoby sú ochotné zaplatiť koaličným poslancom za to, že nezahlasujú za koaličného kandidáta na generálneho prokurátora, ale za opozičného.
A trošku ma fascinuje, že vás toto vôbec netrápi, že proste tu boli podozrenia o korumpovaní poslancov. Vás trápi iba to A, že sa kontrolovali. Ale to B, že to bolo kvôli podozreniam z korupcie ústavných činiteľov, to nič, to je v poriadku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 18:32 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán minister Kaliňák, dnes ste evidentne stavili na to, že keď vypustíte gejzír klamstiev, nebudeme ich stíhať vyvracať, a bola by som rada, keby ste mali na sebe také tlačítko nejaké, ktorým by sme vás mohli zapauzovať a po každej vete tú vašu lož vyvrátiť, lebo inak sa to nedá. Lebo to je skutočne gejzír a príval lží. Vráťme sa ale k podstate.
Pán minister Kaliňák, vy ste v absurdnom konflikte záujmov. Vediete ministerstvo, ktoré tým pádom nemôže vaše kauzy dôsledne vyšetrovať. Tak ako generujete lži, generujete aj kauzy, ktoré práve preto, že ste ministrom, nie sú vyšetrené. Sprivatizovali ste si aj právo, aj spravodlivosť a vyhrážate sa tým, že by mali byť vyšetrené aj iné kauzy.
Ja sa pýtam, či náhodou nie ste na čele toho ministerstva, ktoré to má v popise práce. A som presvedčená o tom, že keby ste mali za čo zatvoriť opozičného politika, s chuťou by ste to urobili. Lenže nie je za čo.
A ľudia neveria hlavne vám. Odnáša si to celý Policajný zbor. Ľudia neveria hlavne vám, a preto nemajú dôveru v spravodlivý štát a ani v politikov. Poškodili ste svojím pôsobením nielen celý rezort, vašu vládu, ale celý štát. Preto by ste mali odstúpiť sám. Na to vám ale chýba morálny kredit.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 18:33 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Ján Senko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, je zbytočné očakávať zo strany opozície pochvalu alebo ocenenie práce. Je jasné, že svoje argumentačné klišé opozícia neopustí, bude podsúvať verejnosti svoje argumenty ničím nepodložené. Keď sa vy snažíte im tieto argumenty vyvrátiť, nemajú protiargumenty, táto schôdza je jednoducho toho dôkazom. Jednoducho nestačia argumentovať na vaše argumenty.
Ale myslím si, že Slovensko má už nejaké skúsenosti zo strany vládnutia niektorých politikov, ktorí sú v súčasnom období v opozícii, za to takmer 1,5-ročné obdobie a veľmi dobre vedia, že čo stihli za to obdobie. Odpočúvať novinárov, stačili zmeniť účelovým spôsobom zákony, či už o Slovenskej televízii, o Slovenskom rozhlase, mali zlaté padáky ich nominanti, ktorí boli na manažérskych funkciách. Dokonca aj pán Rajtár, ktorý tu dnes hovoril, bol tiež pri tom, akým spôsobom sa odpúšťali pohľadávky štátu.
Takže, ľudia, počúvajte, kto o týchto veciach hovorí a čo vás očakáva v prípade, že by, nedajbože, boli úspešní. Na to si dávajte pozor, pretože dnešné vystúpenia sú tiež už plné vyhrážok, a neviem, akým spôsobom by sa vyhrážali ešte všetkým ďalším, keby sa tomu tak stalo.
Nakoniec ešte aj jedna skúsenosť invalidov, invalidných dôchodcov, ktorým boli zobraté invalidné dôchodky, a vtedy na ministerstve sedel popri pánovi Kaníkovi aj štátny tajomník pán Beblavý.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 18:35 hod.

PhDr.

Ján Senko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Ľubomír Želiezka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ja vám odpoviem na vašu otázku, ktorú ste dali kolegyni Zemanovej, prečo vystupuje tak, ako vystupuje, a nielen ona, ale aj niektorí opoziční poslanci. Ona vám odpoveď určite nedá, lebo na to nenaberie odvahu. Ja chcem veriť, že aj medzi opozičnými poslancami sú čestní ľudia, ktorí to myslia so spravovaním tohto štátu úprimne.
Viete, keď sa stretnem s niektorými vašimi opozičnými kolegami v súkromí a rozprávame sa a vymieňame si názory a pýtam sa ich, prečo vystupujú tak, ako vystupujú, tak som niekedy zostal v nemom úžase ich odpoveďou: Vieš, asi odpoveď bola taká, vieš, musíme, lebo u nás je to tak nastavené, sme hodnotení podľa toho, aké máme vystúpenie, koľko máme vystúpení, kde sú nejaké tabuľky, kde sú hodnotení ich šéfmi. Vieš, blížia sa voľby, no a nečuduj sa, že vystupujeme tak, ako vystupujeme.
Kolegovia, kolegyne, je to úsmevné, ale to sú odpovede vašich kolegov. (Reakcia z pléna.) Áno, to je to hodnotenie.
Takže, viete, vážené dámy, vážení páni, ja sa potom ani nečudujem, že to v pléne vyzerá tak, ako to vyzerá.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 18:37 hod.

Ľubomír Želiezka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:39

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nechcem vás zdržiavať (smiech v sále), ale nechcem, aby ste mi vyčítali (smiech v sále), aby ste mi vyčítali, že nereagujem na vaše faktické poznámky a dve minúty by na to teda naozaj nestačili, ale naozaj robím to, verím, že poslednýkrát.
No, prvým bol pán Matovič. Pán Matovič dlhodobo v zásade je takým, taký schizofrenický prístup k samotnej politike, nevie, či v nej chce byť, v nej nechce byť, či do nej išiel preto, aby zakryl všetky svoje daňové podvody, ktoré napáchal.
Ale v zásade, ak si pamätáte náš prvý konflikt, ktorý sme mali, bolo, že keď som mu povedal, že ten, kto pašuje, je pašerák, ten, kto neviem, čo robí, je to a on na to reagoval vulgárnym slovom.
Vtedy sme ešte nevedeli, že vlastne to je princíp politiky, že oni nemusia vysvetľovať. Oni, im proste stačí, keď budú nadávať a čím hrubšie slovo použije, tým lepšie. Zistil niekde, že treba tykať, že to vyzerá tak akože odvážnejšie, že on je chlap, že on je hrdina. Tak tyká. Tak tyká premiérovi, tyká všetkým, nadáva im do zlodejov, do všetkého.
No, neznížim sa na vašu úroveň, pán Matovič. Len ma zabáva, že ten Kovošrot, o ktorom hovoríte, bol z roku 2000. Pred chvíľou sa tu rozčuľovala pani Zemanová, že som spomínal niečo z roku 2005 a to som spomínal hlavne preto, že predmetom dnešného odvolávania sú kauzy, kauzy z roku 2009, tak som si dovolil tiež ísť do toho istého času z pohľadu SaS, že čo všetko narobila.
No ale keď prvýkrát mi nadával pán Matovič v súvislosti s Kovošrotom, tak mal majetok len 50 mil., teraz má už 150 mil., ako som si vypočul v jeho, čiže napriek tomu, že tá firma dnes neexistuje, tak majetok jej zjavne rastie. Treba rozhodnúť, koľko to je.
A ešte pri tom úplatku, o ktorom stále hovorí, ešte pred rokom som zobral milión úplatok a teraz už iba 600-tisíc. Tak neviem, že ako, prečo to vyklesalo za to obdobie, čo stále pán Matovič hovorí. Ale on veľmi dobre vie, že klame. On veľmi dobre vie, že klame a on si povie, že však tí ľudia mi to uveria, to celé tak dám, celé to proste vymyslím, pretože napriek tomu, že existujú nejaké realitné portály a všetky ostatné veci a neustále, čo hovorí o tom, o tom úplatku pri platení nájomného, na ktoré má premiér nárok zo zákona, ale platí si ho sám, tak vlastne nájdete na všetkých realitných portáloch najdrahší nájom zhruba na úrovni 5 500 eur za 700-metrovú obrovskú vilu s obrovským pozemkom. Ale byt sa dá prenajať za 7-tisíc, lebo si Matovič povedal, dá sa za 7, tak bude za 7.
Hej, a on chce od toho odpočítať číslo, aby mu to sedelo, a to je v podstate taká tá jednoduchá jeho matematika, ktorú zjavne uplatňoval vo svoje firme. Lebo tak to je.
A on nemá problém povedať, že, a nikto ho s tým nekonfrontuje, pretože však načo, to už je otázka médií, že on povie, no ale my sme boli s Nemeckom v colnej únii, keď ja som bral ten tlačiarenský stroj, a nebolo o treba cliť. Ja neviem, ale budem rád konfrontovaný s odborníkmi z tejto oblasti, pán Jurzyca mi to možno odpovie.
My sme s Nemeckom v colnej únii až vstupom do Európskej únie, to bol rok 2004, a vy ste ten stroj priviezli v roku 2002, pán Matovič. Čiže verejnej ste sa priznali, že to prvé, čím ste začínali voči štátu, bolo, že ste prepašovali stroj, to je fakt. To sa tu riešilo.
Neustále tu útočíte na Roberta Fica, že on povedal nejaké veci v súvislosti s vaším daňovým tajomstvom. A pritom vo vašej tlačovej konferencii, ktorú ste urobili v prvý deň po tom, čo vlastne vyplávalo na povrch, že ste daňový podvodník, ste povedali, veď to je všetko staré, veď to sa tu desať rokov vie. Pustili ste video dokonca, kde to vtedy hovorila, tuším, pani poslankyňa Zmajkovičová o tom všetkom. Tak jak, keď sa všetko desať rokov vie, to vie byť daňovým tajomstvo, keď to všetci vedia?
To znamená, veď o daniach tu hovoríte vy stále, o všetkých daniach, o všetkých vratkách, tam už to daňové tajomstvo nie je?
O mojich peniazoch na účte hovoríte, že to tiež už nie je bankové tajomstvo.
Tak ja nerozumiem tomu, tak buď to je, alebo nie je. Ja si myslím, keď je raz niečo verejné, už je to zbytočné, ja tiež už nehovorím, že teraz vlastne nehovorte o mojom bankovom účte. Hovorte o ňom, len, prosím, hovorte o ňom ako o celku, o tom, že jedným smerom išlo 430-tisíc, a nie to, čo si vymýšľate stále. Napriek tomu, že realita je iná, podľa pokynu velenia proste budem hovoriť stále jedny tie isté nezmysly.
Takže vrátime sa k tomu, že, viete, pán Matovič, ani Robert Fico, ani ja sme nikdy deň pred daňovou kontrolou nepreviedli firmu na bieleho koňa. Vy dneska hovoríte, keď o vás tento biely kôň hovorí, že ste ho oklamali, že nikdy ste mu žiadne peniaze nedali a ani on vám žiadne peniaze nikdy nedal, čo teda jednoznačne preukazuje, že to je fiktívny obchod len na to, aby ste sa vyhli daňovej kontrole, tak potom vytiahnete, že to bol trojnásobne trestaný človek, že ako môžte počúvať trojnásobne trestaného človeka.
No a to takéhoto človeka ste zamestnávali vo firme? A takému človeku ste išli zveriť svoje srdce za 120 mil., trojnásobne trestanému človeku, ste si mysleli, že má 120 miliónov? To komu chcete nahovoriť, myslíte si, že naozaj sú všetci takí hlúpi?
A naozaj to je pravda, pán Matovič, že vždycky poviete všetkým, že „a pôjdeš do basy“ a „my ťa zavreme“ a všetky tieto veci.
Pán Matovič, viete, skutočne ťažko je súťažiť so psychopatom (smiech v sále), to proste sa naozaj nedá. Ale pravda je tá, že ak niekto namočí do daňového podvodu vlastnú mamu, to je proste smutné. To je jedno, že či ste daňový podvodník, ale vy ste neváhali na podvod použiť vlastnú mamu, väčšiu hanbu som v živote neurobil. Taká neúcta k vlastným rodičom je nepochopiteľná.
Vy ste proste tvrdili, že ona bola schopná najazdiť 223-tisíc kilometrov, a keď sa vás daňováci na to opýtali, že teda jak je to možné, ste povedali, že vy neviete, lebo že vám nedala papiere od toho. (Reakcia z pléna.) Potom vám to prišlo divné. Nie, nie, nie, tak to bolo. Potom vám to prišlo divné, povedali ste, to ja som jazdil s ňou. Ja som jazdil s ňou.
Ale viete, pán poslanec, STK-čka hovorí jasnou rečou, auto v čase, keď ju pridával pán Viskupič, tú Fabiu, mala najazdených niečo málo cez 180-tisíc, teraz má nejakých 201-tisíc podľa STK-čky. Ale vy tvrdíte, že, ale už má 12 rokov alebo 13, to auto bolo používané, a vy tvrdíte, že najazdila za rok 223. Tak klamete alebo neklamete? Oklamali ste ten štát o 2 mil. alebo neoklamali?
To znamená, že toto je proste fakt, toto sú fakty, ktoré sú na internete verejne dostupné zdroje, navyše to potvrdil aj váš zamestnanec, ktorý povedal, že ste v živote na Fabii nejazdili.
Takže vy ste proste spáchali trestný čin daňového podvodu a vybavili ste si to, keď ste prišli prvýkrát do vlády presne tým výkrikom a teraz máte to šťastie, že ste, že to máte proste premlčané. Ale to konštatovanie „sa trestný čin stal“ tam jednoznačne je.
A z toho sa naozaj nikdy nedostanete a či proste použijete všetky možné nástroje zneužitia moci na to, aby ste zastrašili všetkých policajtov, prokurátorov, vyšetrovateľov, politikov, to je jedno, to je proste fakt. A s týmto svedomím musíte žiť, že ste do daňového podvodu namočili vlastnú mamu, ktorá o tom, predpokladám, ani nevedela.
To znamená, toto je výpoveď o vašom charaktere, že celú svoju politiku a prečo útočíte na SMER a na vládu napriek tomu, že ste ma niekoľkokrát v mojej kancelárii prosili, aby som vám vybavil stretnutie s Ficom, aby ste sa ospravedlnili, to tak proste je. (Reakcia z pléna.) To je proste fakt. Avšak to je, to je famózne, proste to tak je. A v zásade vám to bolo ľúto, len proste neoklamete niektoré fakty, to sa proste nedá.
A teda nielen to, že ste prepašovali stroj, že ste si kupovali falošné faktúry z Košíc na tlačenie a tlačili ste to na svojom stroji atď., to sú všetko veci, ktoré sú známe. Aj pôvod vašich peňazí je taký vtipný, ale to vy viete, ako to bolo. Vy viete, ako to bolo, vy viete, ako to bolo. (Reakcia z pléna.) A ja si myslím, že raz určite... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Pardon. Môžem, môžem vás poprosiť všetkých, veď si to nechajte na faktické poznámky. (Reakcia ministra.)
S vami sa teraz nerozprávam, vám som sa ospravedlnila, že prehováram tuto k plénu, pán minister.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Dobre. Ďakujem pekne.

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Poprosím vás, páni poslanci, nevykrikujte, nechajte si to na faktické poznámky.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
(Reakcia z pléna.) Však reagujem na faktické teraz, tak jaké ďalšie faktické.
Takže z môjho pohľadu, z môjho pohľadu proste nielenže celé svoje podnikanie založil na podvodoch so štátom. Áno, bez pochyby pán Matovič platil nejaké dane a neplatil ich málo. Ale zjavne ich mal platiť viac a zjavne on je známy tým, že si za korunu nechá vŕtať koleno, ale, ale pravda je taká, a to v tom dobrom hovorím, pravda je taká, že to malo byť viac a je to jasné, pretože voči tomuto hovoria jasné verejné fakty, žiadne daňové tajomstvo. Jedna obyčajná STK-čka, ktorá potvrdila, že to auto to proste nikdy nenajazdilo. Alebo teda váš bratranec stočil kilometre, to je ale tiež trestný čin, to si môžte vybrať, ktorý z vás, Viskupič alebo vy? Čiže to je druhá vec.
No a vrátime sa k tomu, že colná únia tiež v tom čase nebola, takže bolo na to potrebné uvaliť clo, na ten stroj, ale to všetko je dávno premlčané. Ja by som sa k tomu nevracal, keby ste sa vy nevrátili do roku 2000, kde už teda tisíc, neviem koľko miliónov sme už zarobili všetci na Kovošrote.
K tomu vám poviem iba jediné, pán Matovič. Kovošrot sa odohral v roku 2000 a vy ste mali na to 8 rokov, aby ste s tým niečo urobili, aby ste to vyšetrili, aby ste sa na to pozreli. Ani... (Reakcia z pléna.) Nie, s vašou, s vašou, keď bol proste, keď bol pán, keď bol váš kolega Daniel Lipšic minister spravodlivosti, aj keď bol minister vnútra. A práve preto je to vtipné, lebo však ste to aj prešetrovali, akurát ste zistili, že je všetko v poriadku.
No, ale poďme teda k nejakým serióznejším poslancom, ktorí naozaj mali aj vecné pripomienky.
Pán poslanec Galko, no toto je presne tá vaša neznalosť problematiky a môžte, samozrejme, tiež používať invektívy, ja som to presne povedal. Že keďže neviete reagovať na to všetko, čo ste proste počas obdobia SaS-ky vo vláde ukradli, zdefraudovali, zlomili ústavu cez štyri kolená atď., tak budete používať vulgárne urážky, lebo vy ste strašne čitateľný.
Ale pravda je aj tá, pán Galko, že jedinú zločineckú skupinu, ktorú ste rozložili počas vašej vlády, tu pán Grendel to potvrdí, boli piťovci. Je tak? Vraždy Mikuláša Černáka sa začali stíhať po roku 2006. Takáčovci, sýkorovci, všetci ostatní sú v base práve po začiatku, počas vlády SMER-u. Ale to nehovorím, že som to urobil ja. Ja som si nikdy tieto, tieto zásluhy nerobil. To preto, že tu spomínate, vám to musím, vás opraviť.
Prvé 20-ročné tresty pre organizované skupiny boli udelené, nielen udelené, ale aj tá skupina bola zatvorená, senecká vetva sýkorovcov. To bolo prvé, čím sa začalo. A, samozrejme, dovtedy, než sme prišli, bol Černák obvinený len z daňového alebo colného podvodu v súvislosti s nejakým autom, ktoré doviezol, mal 6 rokov vtedy. Však vďaka aj za to, samozrejme. Ale až potom sa začali stíhať jednotlivé vraždy. Takže nehovorili ste pravdu, ale to už je, samozrejme, vašou pracovnou metódou.
No ale vráťme sa k tomu, pán Galko, že povedzte mi úprimne, sedí tu, doteraz tu bol aj Jaro Baška, bývalý minister obrany. Pamätám si, ako ste urobili tlačovú konferenciu, že ste vykrikovali: A Baška chcel ukradnúť rekonštrukciu vrtuľníkov a modernizáciu, chcel dať 27 mil. na 10 vrtuľníkov, teda a 2,7 mil. na vrtuľník. To je zlodejina, to je smerácka zlodejina a neviem čo všetko. Zrušili ste to. A vy ste dali opraviť 4 vrtuľníky za 16, to znamená 1 kus za 4 mil. Nehovoriac o tom, že keď prišiel minister Glváč, tak vlastne tie veci tam boli nakopené v hangári a nikdy neboli nainštalované na tie vrtuľníky.
Povedzte mi, a doteraz tie vrtuľníky nemôžu lietať, niektoré z nich, presne pre tú vašu opravu. Povedzte mi, ak chcel minister Baška ukradnúť 2,7 mil. pri rekonštrukcii vrtuľníkov, koľko ste ukradli vy, keď ste ho rekonštruovali za 4 mil.? To mi povedzte.
Že naozaj vás hanba neplieska, vôbec niekoho z niečoho ešte obviniť.
O tých gumách, ktoré ste nakúpili, ktoré sa nedali použiť na žiadne auto, lebo také auto proste v rezorte nemáme, to proste už ani nespomínam, o 2 mil., ktoré išli do počítačovej siete bez súťaže, len tak bez ničoho s vaším osobným podpisom, to sa tu tiež nebudem k tomu vracať.
Ale viete, vy ani slovo neviete dodržať. Pamätáte si, keď ste s obrovskou pompou riešili, sa nakúpili gumové člny, ku ktorým sa nekúpili motory, pamätáte si to? Napriek tomu, že som nebol ministrom obrany, tak teda ja som bol z toho obvinený. A sľúbili ste, že mi pošlete pádlo k tomu člnu. A nedošlo. Nikdy. Asi ste ho niekde speňažili.
Ešte, ešte je, taká vtipná storka je k tomu, on si to vypýtal od Martikána. (Smiech v sále.) Hej, že chcel proste pádlo, že pošlú, ale mu to Martikán podpísal, no však ministrovi, Martikán je z Dukly, hej, čiže on to podpísal, tak pravdepodobne v momente, keď získalo to pádlo taký dobrý podpis takého famózneho športovca, tak už nebolo určené pre opozíciu. Ale to už len ako na odľahčenie taká bočná story k tomu, ako sa to celé stalo.
Čiže, pán Galko, vy máte za to krátke obdobie toľko korupčných káuz na tom ministerstve, že vôbec naozaj sa čudujem, že ešte rozprávate, aj keď je pravda, že vy ste zrkadlo v živote nemali, a preto ste sa doňho nevedeli ani nikdy pozrieť.
K pánovi poslancovi...
Ešte k pani poslankyni Zemanovej. Pani poslankyňa, viete, to je presne to prekrúcanie faktov. Ja som povedal, že je to vymyslená kauza vo vzťahu ku mne, nie tá samotná kauza, ktorá sa šetrila políciou vo vzťahu ku mne. A to, že to hovoríte, že či som niečo ovplyvňoval, to nie je proste pravda. Všeobecne sa o mne vie, že ja som ten, ktorý po prvé nevolá vyšetrovateľom, a po druhé neurčuje, kto má byť odstíhaný, a ani by som sa nikdy z toho netešil. Ja som ten, a novinári to o mne vedia, ktorý je proti kriminalizácii politickej scény, a nie preto, že to je fajn, ale preto, že to vlastne celý systém dáva dole, aj váš.
A tieto vyhrážky, čo tu neustále má pán Matovič, jak všetkých pozatvára, jak sa všetci majú báť, to je jedna z vecí, my sme politici a niektorú mieru takýchto výplodov musíme zniesť, ale akonáhle je to vždy reakcia, toto zatváranie, na to, keď niekto vás kritizuje, že vždy na to, že keď niekoho kritizujete, tak vždy ide "zavrem ťa", "pôjdeš do basy".
Keď to tu raz povedal, raz to tu povedal, pán Grendel si to bude pamätať, raz to tu povedal Harabin Lipšicovi, no tak to tu poslanci vrátane pána poslanca Dostála skákali z kože. Je tak?
Vyčítali ste mi, pán poslanec, že vás vždy konfrontujem s tým dvojitým metrom, tak sa vráťme k tomu. Teraz, keď niekto kričí „do basy“, vám to nevadí a vtedy vám to vadilo. Pamätáte si? Keď to Harabin vykričal Lipšicovi, že pôjdeš do basy, a vtedy ste to, tu pomaly bola mimoriadna schôdza k tomuto.
Čiže z tohto pohľadu je presne tá selektívna demokracia, ktorá sa nehodí, a myslím si, že je to veľmi nebezpečné. A preto vám to hovorím, lebo vy ste taký ctiteľ demokracie, že dnes je to proti, naozaj, politickí súperi, raz budú vo vláde, s nami sa vysporiadajú, to je jasné, no ale potom sa vysporiadajú s každým, kto ich bude kritizovať. Či to budú novinári, či to bude nová opozícia, či to bude ktokoľvek, kto si odváži ich kritizovať, ten pôjde mlčať. Lebo vždy boli známi tým, že počas toho roku a pol, že všetkým zatvárali ústa. To je to nebezpečenstvo, ktoré, ktoré dnes reprezentujú.
Takže preto som povedal, pani poslankyňa, čiže opätovne ste zmenili moje slová.
No ale vráťme sa k tomu, prečo nikto z vás sa nevyjadrí, to, že ako chcete vysvetliť občanom Bratislavy, že ich SaS-ka ukrátila o 20 mil.? O 20 mil.! Mohlo byť (smiech v sále), mohlo byť, proste to OLO mať viacej peňazí, mohli by byť lacnejšie odvozy, odvozy odpadu, mohli byť lepšie cesty. Jednoducho to sa stalo.
Fakt je ten, že... (Reakcia poslankyne.)
Pani poslankyňa, ja viem, že sa snažíte byť vtipná, tak mi vysvetlíte, keď 56 mil. odpočítate od toho 37, koľko vám vyjde? 19, tak, takmer 20 v priebehu jedného roka. (Reakcia z pléna.) Korún, to je v poriadku. No a čo? Je to iných 20 mil. alebo čo? A teraz akože toto zarobiť na mestskom majetku, ktorý prepíšete na svoju firmu, čo by ste dorobili, prosím vás pekne, s ktorýmkoľvek smerákom, ktorý by mestský majetok prepísal na svoju vlastnú firmu ako... (Reakcia poslankyne.) Ktorý? Ktorý? (Reakcia poslankyne.)
Ešte raz sa vás opýtam... (Reakcia poslankyne.) Ešte raz sa vás opýtam, toto je jednoduchá vec, 20 mil. je rozdiel medzi tým, ako kúpili a predali. To je celé. (Reakcia z pléna.)
Lebo je saskárka. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš, Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Ale prosím vás, pán minister, buďte ticho! Tam sa bavia aj vaši.
Chcem vám vysvetliť toto, tam vonku sú ľudia, ktorí nás možno sledujú, dúfam, že nás sledujú, keď už nám smeráci hekli celú schôdzu. Z toho, čo vy... (Smiech a potlesk v sále.) Z toho, čo vy hovoríte, z toho... (Smiech a potlesk v sále.) Prosím vás pekne.
Z toho, čo vy tu hovoríte, ako po sebe vykrikujete, nemajú tí ľudia absolútne nič. Tak z úcty, z úcty k tým ľuďom, kolegovia, buďte ticho. Keď chcete prehovoriť, zmačknite ten gombík s faktickou poznámkou, ja vám dám určite slovo.
Nech sa páči, pán minister.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka.
Čiže ešte raz sa k tomu vrátim. Ktorý z poslancov alebo ktorýkoľvek z aktérov SMER-u prepísal mestský majetok na svoju vlastnú firmu, ktorý? To je škandál, v tom by ste pálili hranice pre čarodejnice na námestiach, to tak je. A to, že to tolerujte a že vám to vôbec nevadí, dokonca obhajujete, jasne ukazuje, aká je vaša pravá tvár, že ste Bratislavčanov pripravili o 20 mil., to medzi tým je ľahká matematika. Za rok na tom zarobil pán Sulík 20 mil. Takže všetci, ktorí boli v tej súťaži, o ktorej vy hovoríte, boli hlúpi. Všetci boli hlúpi, len ten, ktorý to potom kupoval od pána Sulíka, bol múdry, ktorý mu dal 20 mil. navyše. Tak je? To nám chcete všetkým nahovoriť, že zase, že to je úplne v poriadku? Však o tom sú tie svedecké výpovede, ako sa tie obálky otvárali a ceny upravovali, to je, pani poslankyňa, ten hlavný problém.
Ale rovnako so šťastím starého prípadu. (Reakcia z pléna.)
Lebo som sa to dozvedel včera, pán poslanec, alebo predvčerom, keď mi to doniesli, povedať bývalí pracovníci OLA a, samozrejme, samozrejme, hlavný problém je, že píše sa rok 2004 a tak ako pán Matovič už mal to šťastie, že je to premlčané.
No ale vráťme sa ešte k tomu, čo hovoril pán Baránik. Pán Baránik, ja vám chcem povedať iba jednu vec, že ja keď som nastúpil do polície a to, čo vy kritizujete, sú vaši funkcionári, sú vaši funkcionári. Viceprezident Policajného zboru ostal z vašej vlády, ja som nerobil čistky personálne. Krajský riaditeľ polície je z vašej vlády v Bratislave, z vašej, stal sa krajským riaditeľom počas vašej vlády. Okresní riaditelia detto. To znamená, pán Baránik, ako sa hovorí, do vlastného hniezda teraz kritizujete.
Ja som veľmi rád, že tento rok popri, viete, keď ja som prišiel k polícii, tak prvoradé bolo modernizovať ich zásahovú výstroj. To znamená, keď som prišiel k polícii, jazdili na žigulákoch, takých tým kombičkách starých 2104. Pamätáte si to? Na Ladách Nivách, na Favoritoch a bolo asi 20 Fabií z roku 2002 z 8-tisícového autoparku. Čiže museli sme modernizovať to, aby policajti, ktorí mali hrdzavé autá, nesvietilo im svetlo, zastavovali iných vodičov a vyčítali, že majú hrdzavé autá a nesvieti im svetlo. Tak to bol akože hlavný problém.
Potom sme ich prezbrojili, potom sme ich obliekli, vybavili ich technikou, zmodernizovali celý systém, aby sme mohli chytať aj daňových podvodníkov.
No a teraz je cesta presne na tej infraštruktúre. Neviem, v ktorom obvode bývate v Bratislave, ak je to tajné, tak mi to nepovedzte, ale ak napríklad, myslíte, najhoršie oddelenie bolo v Dúbravke donedávna. Ako ste si mohli všimnúť, keď pôjdete okolo, už je rekonštruované. To isté sa deje s Okresným riaditeľstvom Bratislava IV, zrekonštruované Okresné riaditeľstvo Bratislava I, dve oddelenia v Bratislave V, ktoré boli najhoršie v Petržalke, vo Vrakuni, na Trnávke, a budúci rok budú dokončené všetky v Bratislave.
A nevyčítam vašej vláde, že sa to nerobilo, myslím si, že pán poslanec Grendel potvrdí, aj oni sa snažili o to, aby to mohli zmeniť vyzbrojenie, po 20 rokoch zmeniť pištole. No len proste niekedy to proste nevyjde cestou 85 námietok a podobne.
Jednoducho, áno, veľmi ma to trápi, čo hovoríte. Veľmi ma trápi to, aké sú nedôstojné podmienky v mnohých policajných staniciach. A je to jedna z priorít, ktorú máme na tieto štyri roky, po tom, čo sme splnili výmenu mobilného parku, čo sme splnili modernizáciu systémov, ktoré riešia, prezbrojili, obliekli atď. A ten zúfalý stav, ktorý bol v roku 2006, bol naozaj mimoriadne zúfalý.
To isté platí, ako som povedal, aj o tých jednotlivých funkcionároch, čiže tí ostali. My sme nerobili čistky politické, ako vy hovoríte, že "naša polícia", "my dirigujeme", "my nariaďujeme", "my hovoríme". To isté platí o prokurátoroch.
Pán poslanec Baránik, pán generálny prokurátor Jaromír Čižnár bol menovaný za krajského prokurátora v roku 2004, teda za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. (Reakcia z pléna.)
Dzurinda? Fíha! To mi hovoríte novinku, to mi porozprávajte niečo o tom, rád sa poučím, akým spôsobom to je, pretože pokiaľ sa mýlim, tak váš pán predseda bol ten, ktorý ho do politiky, ktorý ho do politiky doniesol. Veď SDKÚ nominovala Sulíka do OLO, nie? Veď to je... Nie? Však vy ste sa narodili z SDKÚ? (Reakcie z pléna.) Sulík bol predsa poradcom ministra Mikloša. Či sa mýlim? Či už...? (Reakcie z pléna.)
Je to tak? Výborne! Ja sa z toho teším, lebo, viete, pani poslankyňa, zodpovednosť za svojho predsedu je a pán predseda tých 20 mil. Bratislavčanom zobral a všetci to vedia a vy sa s tým proste neviete vysporiadať, to je celý problém.
Dneska sme sa pobavili o predaji pohľadávok, kedy ja som kúpil za 100 % a je mi to vyčítané, a tuná pán Rajtár predal za 0,38 %, schválil ten predaj. Zo 4,5 mil. eur - eur - bolo zrazu 18-tisíc. To vám nevadí? To je v poriadku? To je všetko oukej? To ste všetko urobili, tú ekonomickú úžasnú, brilantnú politiku? A potom príde vlastne váš daňový, odvodový bonus, na ktorom ste zaťali sekeru mínus miliardu eur. To je tá, presne obnos, o ktorej sa bavíme.
Čiže to je len reakcia na to, čo ste povedali vy.
Pán poslanec Grendel, no keď teda boli tie podozrenia, pán poslanec, no tak snáď ste boli na ministerstve vnútra a vy a váš kolega Daniel Lipšic bol minister vnútra, tak prečo ste to nevyšetrili? Prečo ste to nevyšetrili, tú voľbu generálnej prokuratúry o tom, že sa vlastne tam išlo podplácať koaličných poslancov? Veď ste tu, ako vy hovoríte, všetku moc mali.
Tak ja vám chcem povedať jednu vec, no myslím si hlavne preto, že ani vy, ani pán Daniel Lipšic nemajú nástroje na to, aby nariaďovali, kto má byť na vine. To sú predsa orgány činné v trestnom konaní, tak ako ju nemám ja. Čiže vráťme sa k tomu, aby sme si objektívne povedali, ako je to naozaj, a nepoužívali veci, ktoré nie sú pravdivé.
Áno, pamätám si to aj ja, že vtedy tam bolo veľa problémov, ale svetlo do tej voľby priniesla až kauza Sasanka, ktorá nám preukázala, že tunák predseda SaS-ky, neviem, kedy vám príde odpoveď cez mail, aby ste mohli reagovať na toto, že príde vlastne na raňajky radiť sa, koho má SaS-ka zvoliť za generálneho prokurátora. S pánom Kočnerom. A zrejme, hovorím, pán Kočner nevybral pána Rajtára do prvej desiatky na kandidátku, preto naňho dnes útočí. Ale faktom je, že vaša strana, váš poslanecký klub sa skladal na základe previerok pána Kočnera. A spolu ste vyberali generálneho prokurátora.
Pán Baránik, povedzte mi, ako je toto zlučiteľné s tým, čo tu hlásate? Že váš predseda sa stretáva s pánom Kočnerom a vyberali, kto bude generálny prokurátor, keď vám to dnes tak vadí. Ako také sa niečo stalo v SMER-e alebo v ktorejkoľvek inej strane?
Viete, ja si pamätám, bola taká fotka - nehajme to tak. (Smiech v sále.) Nehajme to tak, to by som už príliš odbáčal od témy.
No a ešte aby som odpovedal na vecnú pripomienku pána Kotlebu. Pán poslanec, to, čo nám vyčítate, v podstate bol zámer. Áno, od leta naozaj narástli rozdiely medzi vyšetrovateľmi okresnej štruktúry, krajskej a vrcholovej prezidiálnej. A nie je to len NAKA. Tie stupne sú štyri de facto. My sme vlastne zvýšili motivačné u tých policajtov základnej služby o 103 eur a postupne sa stávali veci, že policajtovi je hrozne dobre na tom obvodnom oddelení a nechce nijakým spôsobom postúpiť. Ja nahovorím, že nie je dobré, aby 25-ročný slúžiaci policajt bol na obvodnom oddelení, to je dobré, ale nie všetci. Je také jedno oddelenie, na ktoré rád chodím, kde sú všetci chlapi cez štyridsať, cez štyridsaťpäť, prakticky jedného mladého tam majú. Hej, skúsení, ktorých nikto neoklame a naozaj v tom svojom obvode majú absolútny poriadok. Potom okresná kriminálka je fajnová robota. A naozaj jedna z mojich najobľúbenejších, keby som bol policajt, rád by som ju robil, proste to je niečo, čo má človek naozaj rád.
A my nevieme motivovať, aby išli na krajskú, ktorá je náročnejšia a ďalej potom na NAKU. A to isté platí o okresnom vyšetrovateľovi na kraji. Teraz, po tom, čo sa stalo, sa nám rozhýbali, kedy sa nám začínajú na uvoľnené miesta hlásiť okresní vyšetrovatelia, aby mohli ísť na kraj, a krajskí, aby mohli ísť na NAKU.
Proste tá rozdielnosť bola vtedy taká malá, že nemalo význam a kariérny postup vlastne bol iba niekoho, keď chcel, že chcem byť bližšie k Bratislave alebo chcem ísť na, byť v krajskom meste, lebo tam mám byt. Čiže my sme sa snažili rozhýbať to, aby vlastne bola tá motivácia, že naozaj oplatí sa na sebe pracovať a ísť do vyššej štruktúry.
A ak to je tak vnímané, ako hovoríte, tak mi je to ľúto, lebo takto to myslené nebolo. A išlo o to, aby vlastne tá konkurencia tam nejakým spôsobom, samozrejme, bola, pričom uznávam absolútne, že zvyšovanie platov policajtov je téma dňa. Je to vec, na ktorej by sme sa mali všetci dohodnúť, ak chceme, aby sme nerobili výber, á, aby sme nerobili nábor, ale robili výber.
Toto už raz bolo, a nebudem to nikomu vyčítať, nikoho chyba, ale v roku 2002, 2003 tiež to bolo spôsobené možno nejakou ekonomickou situáciou, naozaj bol brutálny, brutálny podstav v polícii a začal sa robiť nábor. Dodnes mnoho tých policajtov, to percentuálne zloženie tých problematických policajtov práve pochádza z tohto obdobia a potom niekedy aj neskôr.
To znamená, vždy, keď sa začal robiť výber a bolo atraktívne to zamestnanie, najmä platovo, tak sa kvalita policajtov zásadne zvyšovala, pretože naozaj chceli ísť za tou mzdou, pretože mnohí chceli byť policajti, ale kvôli tomu platu, ktorý nie je úplne ideálny, to nie je. Dnes ten plat je naozaj lepší, konkurujeme, ale nie dostatočne, a preto verím, že budúci rok, keď sa bude hovoriť o všeobecnom prerozdelení tabuliek pre štátnych zamestnancov, ktorí naozaj sú mnohí pod tou úrovňou minimálnej mzdy a musí sa im doplácať, tak sa to bude týkať nielen policajtov, ale aj Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý má takisto mimoriadny podstav, a, samozrejme, aj ostatné ozbrojené zložky.
Takže to, čo, ešte posledná poznámka k tomu, čo tam ešte jedna vec bola, že mnohí používali, že prečo majú oni iný príplatok na bývanie a prečo iný niekto iný. No chcem vám oznámiť, že ono sa to iba volá príplatok na bývanie, tak to bolo kedysi nešťastne v zákone napísané. V skutočnosti by sme dneska, keďže sa nerobila zmena zákona, mali to nazývať diferenčný príplatok, ktorý má zohľadňovať tak vertikálne, ako aj horizontálne rozdelenie, že nie som vo veľkom meste, som v malom meste a moja práca je menej zaťažujúca, napríklad keď robím na zbraniach a strelive, kde registrujem zbrane, ako keď robím na PPÚ v krajskom meste.
Čiže to sa ešte potom legislatívne upraví, len oni si zle vykladajú, že je to príspevok na ich bývanie. Nie je to tak, len sa to tak blbo volá, ale skutočný záujem bol, aby to bol diferenčný príplatok z pohľadu typu služby a geografického umiestnenia v rámci Slovenska.
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za pozornosť. To bola reakcia na faktické poznámky.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.12.2017 o 18:39 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video