24. schôdza

5.12.2017 - 6.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:21 hod.

MUDr. PhD.

Darina Gabániová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:09

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Je mi smiešne, že, akože je prirodzene v podstate pre teba, že klameš v podstatných veciach, ale že si schopný klamať už aj v takých banalitách, že si netykáme, tak to mi už pripadá naozaj smiešne. Sám za tou drevenou doskou si mi navrhol vtedy tykanie (reakcia ministra), s tebou si tykám a teraz si sa tváril na to, že si vykáme. Dobre, takže si zbabelec aj v takejto úplne trápnej veci.
Keď hovoríš o tom, či si si zobral úplatok milión alebo 600-tisíc, tak ja stále hovorím o 600-tisíc, lebo si kúpil 16-percentný podiel vo firme, ktorej reálna hodnota nehnuteľnosti bola 6,5 mil., to znamená, ten podiel mal hodnotu milión, kúpil si ho za 400-tisíc, 8-tisíc plus prebratie záväzku, to znamená, od Bašternáka si zobral v čase, keď ho vyšetroval Kriminálny úrad finančnej polície, 600-tisíc eur úplatok. Si špička v Európe, lebo takýto minister vnútra naozaj v Európe neexistuje.
V Kovošrote, áno, Kovošrot mal majetok 150 mil. korún, 60 mil. záväzok voči Fondu národného majetku, to znamená, voči všetkým ľuďom na Slovensku, túto firmu si vytuneloval ako súčasť konkurznej mafie. Každý, kto si to chce prečítať, dá Kovošrot Kaliňák, krásny príbeh tam má zdokumentovaný aj z pera novinára, investigatívneho, Mareka Vagoviča, jednoducho vytuneloval firmu, okradol ľudí, okradol štát a nehanbí sa tu teraz on mudrovať o boji proti korupcii.
Keď hovorí o tom, že hodnota toho nájmu, kde býva Robert Fico, že teda to ja preháňam, keď hovorím 6 500 plus 800 eur energie, stačí si znova dať na portál Reality.sk alebo TopReality.sk a máte tam byty, ktoré sú tretinový byt rozlohou voči Ficovému za 3 200 eur, a Fico sa tvári, že má trikrát väčší byt za 2 600 eur, a to podotýkam, je bez energií, alebo polovičný byt za 4 600 eur a takisto bez energií, a Fico sa tvári, že má vlastne dvakrát väčší za 2 650 eur. Jednoducho Fico berie každý mesiac skoro 5 000 eur úplatok a dokopy za 60 mesiacov je to 300-tisíc eur od daňového podvodníka, a tu je človek, ktorý ho kryje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:09 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:11

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pokiaľ ide o daňové podvody, samozrejme, my políciu nevlastníme, tak ako vy, pán minister. Takže my nemáme možnosť zistiť, ako presne je to s daňovými podvodmi na vašej strane. Vy túto políciu, špeciálne NAKA, používate na politický boj. NAKA nevyšetruje ťažkých kriminálnikov, hlavne vyšetruje aj, ale hlavne vyšetruje opozičné figúry, ako som ja alebo ako sú iní, a tomu sa venuje NAKA. NAKA nabehne, NAKA, NAKA nabehne na niekoho o šiestej hodine ráno, kukláči nabehnú len zato, že si robil srandu z Fica, keď sa uchádzal o prezidentskú funkciu. Takéto veci vy robíte.
To znamená, že vy vlastníte políciu a na to ste neodpovedali, pán minister, keď som vám to prvýkrát povedal, tak vám to opakujem. Vy vlastníte políciu, vy vlastníte prokuratúru, pretože ten prokurátor, to je váš prokurátor. A darmo vy hovoríte, že Kočner so Sulíkom, to je nonsens. Ja presne viem, že ako ten prokurátor, ktorý bol čestne zvolený, odkiaľ prišiel a kto ho navrhol, všetko o ňom viem, takže nebudete vy mne tu hovoriť, že tam bola nejaká faloš v tom, nie je to pravda.
Čiže, a miesto neho ste si dosadili vlastného generálneho prokurátora, ktorý teraz robí tú špinavú robotu, vás kryje, spolu so špeciálnym prokurátorom Kováčikom vám robia právnu ochranku, aby ste mohli robiť všetky tie veci, ktoré zistíme, čo vlastne sú, keď budeme mať možnosť my sa pozrieť na to, ako pracuje polícia, ako pracuje prokuratúra, ako pracujú súdy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:11 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:13

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja dve poznámky by som si dovolil.
Pán minister, povedali ste, že nechcete nás zdržal, tak prečo to potom ale robíte? Veď vy nás zdržiavate už od marca 2016. Ja neviem, že či existuje na Slovensku v tej skupine kriminálnikov a mafiánov, do ktorej vy patríte, ešte okrem vás nejaký človek, ktorý by takto odmietal uznať svoju porážku. Lebo vy ste porazený, pán minister, vaša povesť je definitívne zničená a raz budete navyše za svoje činy niesť zodpovednosť – a vy to veľmi dobre viete.
Tak ma zaujíma, o čo vám ide vlastne? Ide vám o to, ide vám o ďalšie kradnutie? Veď už ste si nakradli dosť. Máte nakradnuté dosť. Alebo o čo vám ide? Ide vám o nejakú beztrestnosť? Veď tá vám raz skončí. Raz vás to dobehne.
Ak nás nechcete zdržiavať, normálne to zabaľte, uvoľnite priechod vášmu spravodlivému vyšetreniu a vášmu spravodlivému potrestaniu. Pretože čím skorej budete vyšetrený, čím skorej nastúpite na váš trest, tak tým skorej vám to aj ubehne, pán minister, ako voda vám to ubehne.
A druhá poznámka, povedali ste, že, na moju adresu, že namiesto argumentov častokrát používam vulgárne výrazy, to vám mám znovu prečítať tú vašu komunikáciu s tou nešťastnou novinárkou, keď ste sa jej vyhrážali, že ak nebude o mne písať diskreditačné články, tak ju vyrazíte z roboty? Veď to bolo samé choď do pi..., ty si ku..., ja tu nebudem pred tebou za ko... Takto ste sa, človeče, správali k dáme, k žene, k novinárke, matke. Po kanáloch by ste mali chodiť, pane, vy nemáte kožu na ksichte!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:13 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:15

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mne sa naozaj páči, že namiesto tisíckrát opakovaných lží o Robertovi Kaliňákovi, ktoré tu chceli predvádzať kolegovia z opozície, sme sa namiesto toho dozvedeli nové odhalenia o Sulíkových 20 mil., čo bude určite téma aj do budúcich dní. Dozvedeli sme sa o tom, ako podvádza pán Rajtár z hľadiska svojho vzdelania. To sú vážne obvinenia a ja som veľmi rád, že sme zobrali opozícii tému. A dneska sa pozrite na nich. No ako keby im včely uleteli.
Už sa tu Galko vyhráža aj trestami a všetko a tak ďalej. Oni sú nervózni, sú nervózni, lebo naozaj táto schôdza im nevyšla, a ja som tomu naozaj veľmi rád.
Len jedna vec má trošku mrzí, keď pán minister ohrozuje zaužívané symboly. Tak doteraz sme mali Igora Matoviča ako symbol psychopatizmu, ktorý naozaj mohol konkurovať aj Adolfovi Hitchcockovi, a ja vždy, keď vidím Igora Matoviča, tak si spomeniem na vraždu v sprche. Ale odrazu máme dneska symbol ešte horší. Symbol podvodníka, symbol zneužívania matky, zneužívania matky, lebo naozaj v slovenských dejinách niet takého zneužitia matky, aké si tu dovolil Igor Matovič.
Viete, aby sme to trošku zlyrizovali, ja si pamätám dielo, a úžasné dielo, román Maxima Gorkého Matka, kde sa matka obetovala v prospech svojho syna, ktorého chránila v boji za práva robotníkov. No a dneska máme 21. storočie a máme tu Matovičovu matku. Matovičova matka sa obetovala za svojho Igora (potlesk), za svojho Igora, aby zakryla jeho daňové podvody. Je to trošku posun, ale stále sa bavíme o obetavosti matky. A naozaj mne je Igorovej matky veľmi, veľmi ľúto. A poviem vám úprimne, dojíma ma jej osud, jej obetavosť. A preto navrhujem, páni poslanci, dostali sme jedno euro navyše v platoch, zložme sa jej na bonboniéru, aby mala čo papať, keď bude zase cestovať 600 kilometrov denne kvôli Igorovým daňovým podvodom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:15 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:17

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister vnútra, ste podozrivý zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vaši podriadení odmietli vyšetriť podozrenia ohľadom machinácií s fiktívnymi vratkami DPH za milióny euro. NAKA aj špeciálny prokurátor si nad tým umyli ruky. Dodnes si v súvislosti s vratkami premiér Fico užíva luxusný Bašternákov byt a odmieta sa z neho napriek všetkému vysťahovať. Rozumiem, že on nepotrebuje zdvihnúť plat, lebo len údajné nájomné v tomto byte ho má stáť mesačne 2 600 euro, z toho vyplýva, že aj tisíce euro chápe len ako vreckové.
Máte všetky znaky zločineckej skupiny. Zločinecká skupina je definovaná ako "dlhší čas trvajúce štruktúrované zoskupenie najmenej troch osôb na účely trestnej činnosti s cieľom dosiahnuť zisk alebo preniknúť a získať kontrolu v orgánoch verejnej moci, v podnikateľských alebo nepodnikateľských subjektoch a uplatniť v nich svoj vplyv, aby sa zakryla alebo legalizovala ich trestná činnosť alebo príjmy z nej". Spoznávate sa v tom?
Ohradzujete sa, že opoziční poslanci hovoria o zatváraní politikov. Nebolo by treba o tom hovoriť, ak by spravodlivosť fungovala alebo ak by bola nezávislá na tom, kto je pri moci.
Zlyhali ste a odstúpte sám, lebo nie je o päť dvanásť, je už dávno po dvanástej. Lojalita k tejto vláde sa láme na tom, že samotní koaliční partneri vás tam nechcú. Že vlastní členovia strany SMER sa vás chcú zbaviť a chcú vás vidieť mimo politiky.
Odstúpte! Uľaví sa vašim podriadeným, straníckym kolegom aj celej vláde, ale najmä ľuďom na Slovensku. Ste v konflikte záujmov a ste hanbou slovenskej politiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:17 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:19

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Pán predsedajúci, ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán minister, a čo sa čudujeme, veď pán poslanec Matovič hrá o všetko. Je tu jediný z nás usvedčený daňový podvodník. Medzi jeho pracovné metódy, no, ospravedlňujem sa, nie pracovné, keďže do roboty nechodí, patrí vyhrážanie sa súdom, prokuratúre, policajtom, využívanie vlastnej matky a možno nakoniec sa len rozplače a odíde. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:19 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:20

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. K tým číslam, pán minister, sa vrátim. Jednak ešte k tomu, že niekoľkokrát pri odvolávaní ministra Kaliňáka tu bola obrana cez organizáciu GRECO a k tomu ste sa, pán minister, nevyjadrili. Niekoľko rokov je to tak, že sa tu uvádzajú nesprávne údaje, také, ktoré nie sú v súlade so správami, ktoré zverejňuje GRECO.
Druhý bod je z toho, čo ste hovorili, to vyzeralo tak, ako keby u nás klesali smrteľné nehody na cestách. Ale mám pred sebou tabuľku OECD, ktorá za Slovensko vykazuje medziročné rasty medzi rokmi ´13, ´14 a ´15. Pardon ´14, ´15. (Reakcia z pléna.) Tak dobre, od ´13 do ´15, tak. Od ´13 do ´15. Čiže nebolo to v súlade podľa mňa s tým, čo ste hovorili.
A posledná poznámka k tomu verejnému dlhu. On nám ako podiel na HDP naozaj klesá, ale klesá nám v dôsledku jednorazových opatrení, to sú napríklad využitie peňazí z II. piliera alebo predaj majetku. Len čistým tým hospodárením, keby len to malo vplyv na dlh bez týchto jednorazových opatrení, tak by nám verejný dlh rástol v rokoch ´15, ´16 aj ´17.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:20 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:21

Darina Gabániová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, som veľmi rada, že ste tu spomenuli, čo všetko ste stihli urobiť pre zlepšenie pracovných podmienok a výbavy Policajného zboru. Je to dôležité povedať, pretože je dôležité povedať, že k devastácii verejného priestoru nedošlo za našej vlády, že došlo k tejto devastácii verejného priestoru za pravicových vlád Vladimíra Mečiara a Mikuláša Dzurindu. Vtedy prišla naša republika o rodinné striebro, vtedy došlo k vlastizradnému predaju majetku, vtedy došlo k oddlženiu bánk z verejných prostriedkov, ktoré mali byť použité na cesty, na školy, na všetko, čo súvisí s verejným priestorom, aj na podmienky pracovné policajtov. Odvtedy sme boli vystavení, naša spoločnosť, aj drogám, aj grafity a všetko, čo zdevastovalo.
Netreba zabúdať aj na zdravotníctvo a na Zajacove zákony, ktoré začali fungovať od roku 2005, kde došlo k sprenevere verejných prostriedkov súkromnými akciovými spoločnosťami, ktoré s nimi mali hospodáriť, a nie si ich privlastňovať, prisvojovať a vlastne ich rozkrádať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:21 hod.

MUDr. PhD.

Darina Gabániová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:23

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja mám tiež určité výhrady k vášmu pôsobeniu.
Po prvé ste sa nepresne vyjadrili pri tajnej voľbe generálneho prokurátora ešte za vlády Ivety Radičovej, že vraj teda na návrh SaS boli lístky značené farbami. Nie je to pravda, boli značené čiarami, vertikálnymi, horizontálnymi, diagonálnymi. My sme to príznačne vtedy nazvali Radičovej kód. Takto to presne bolo.
Ale prečo to spomínam? Lebo všimli ste si, že pán Gábor Grendel povedal, že vy si všímate iba to A, iba to značenie tých lístkov, ale už nie to B, že prečo sme to robili. My sme to robili preto, lebo niektorí poslanci boli korumpovaní určitými závadovými osobami. Chápete to? Poslanci vtedajšej koalície boli korumpovaní a my za to nesieme zodpovednosť?! Ich poslanci boli korumpovaní, ale zodpovední sme my. (Potlesk.)
No a ďalšiu vec, ktorú chcem povedať, tú druhú výhradu, ktorú k vám mám, keďže tu opoziční poslanci sa neustále vyhrážajú rôznymi vecami, ako väzením, a že sme zločinecká banda a podobne. No mám výhradu, že ste, že možno naozaj tá polícia pod vaším vedením konala trochu pomaly, lebo keby konala rýchlejšie, tak daňový podvodník Igor Matovič sa nemusel schovávať za mlčanlivosť a aj pán Galko asi by tu len tak nesedel, keďže odpočúval novinárov, mňa ako hovorcu chcel odpočúvať, svojich podriadených, hádam už len upratovačka na ministerstve obrany nebola odpočúvaná.
Tak možno to sú také tie dve výhrady.
A už poslednú poznámku. Neustále sa tu opakuje ten byt pána premiéra, tak chcem, keďže tu nie je, aspoň povedať, že už to toľkokrát bolo povedané, pán premiér nepoužíva služobný byt zadarmo, platí si svoj apartmán a ešte aj denník SME, ktorý nás naozaj nemá rád, konštatoval, že to bolo všetko v poriadku, v súlade so všetkými pravidlami.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:23 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:25

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister tu opakovane pripomína 20 mil. a pýta sa, že či vôbec existuje prípad, keď nejaký komunálny politik alebo predstaviteľ previedol na seba nejaký majetok. No netreba sa pýtať na otázky, na ktoré nepoznáte odpoveď. V rokoch 2006 až 2010 bola v praxi Starého Mesta bratislavského taká dobrá obyčaj, že sa predával, rozpredával majetok a neposudzovalo sa to iba na základe ceny, ale stanovilo sa, že 70 % kritérií bude cena a 30 % bude účel. A komisia pod vedením vykopnutých členov SDKÚ v spolupráci so SMER-om na čele s popredným predstaviteľom, bratislavským, SMER-u Martinom Borguľom si to vždycky tak uhrala a nevychádzali z toho najlepšie, tie finančné najlepšie ponuky, ale ten dohodnutý účel, ktorý oni vždycky mali.
Napríklad budova na Beskydskej 10 v roku 2008 sa predávala firmám, mala až piatu najväčšiu ponuku, ale vďaka kritériu účel sa dostala na 3. miesto, prví dvaja záujemcovia odstúpili, a napriek tomu, že ešte boli stále dvaja s lepšou ponukou, s tou lepšou o 10 mil., tak to bolo predané tej piatej firme za aktívnej účasti predstaviteľa SMER-u pána Borguľu, o 10 mil. prišlo Staré Mesto. A to bol iba jeden z mnohých prípadov. Tá budova potom obratom bola predaná inej firme a nakoniec po rokoch skončila v rukách firmy PROSET, kde figuruje pani Gorguľová, bývajúca na rovnakej adrese ako pán Borguľa, a pán Kopecký, alebo teda ľudia s menom Kopecký, čo je meno Borguľovho švagra, a byt IKORES, a teda byt, ktorý pán... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:25 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video