24. schôdza

5.12.2017 - 6.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 20:06 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:27

Ján Senko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, oceňujem vaše vystúpenie, ozaj treba hovoriť o týchto veciach, aby ľudia počuli na Slovensku to, čo je pravda, nie to, čo rozpráva tu opozícia a zavádza verejnosť. Ľudia, ktorí majú alebo mali možnosť vidieť vaše vystúpenie, to určite ocenia, hoci v tejto chvíli neviem, ako celá táto schôdza, jej priebeh bude prezentovaný v médiách cez ich vyvážené takzvané spravodajstvá, na to si počkáme, uvidíme.
Ale treba hovoriť normálne o ďalších veciach, ktoré sú zamlčané aj zo strany médií, aj zo strany opozície, aj zo strany pána Rajtára, čo sa týka napríklad aj vratiek DPH pre pána Bašternáka, v ktorom období sa to robilo. Prvá v roku 2005, SMER nebol vo vláde, v roku vo februári 2011 vo výške takmer 3 578-tisíc eur, to vtedy tiež SMER nebol vo vláde, v roku 2012 v marci, keď končilo obdobie vlády Ivety Radičovej, vratka vo výške 1 974-tisíc takmer, vtedy tiež nebol vo vláde SMER – sociálna demokracia.
Hovorme o tomto pravdu, aby sa verejnosť dozvedela, pretože tu sa zamlčiavajú informácie a verejnosť je zo strany opozície a čiastočne aj médií neinformovaná. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:27 hod.

PhDr.

Ján Senko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 19:30

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, na úvod si dovolím povedať niekoľko poznámok k vystúpeniu najzbabelejšieho premiéra v histórii Slovenskej republiky a zároveň obyvateľa Bašternákovho bytu Roberta Fica.
To je ako už tradične, sa vôbec vo svojich vystúpeniach nedržal merita veci, a tým je odvolávanie skorumpovaného ministra vnútra, ale namiesto toho nabrýzgal na všetkých naokolo.
Prvá poznámka. Konštatujem, že Robert Fico povedal, že jeho minister vnútra Kaliňák patrí medzi najschopnejších ministrov zo všetkých, ktorých pozná. Opravujem toto tvrdenie. Robert Kaliňák nie je najschopnejším ministrom, ale je ministrom schopným všetkého. To už dnes vie celé Slovensko.
Druhá poznámka. To zareagujem, lebo tá komunikačná stratégia, ktorú naordinoval pán Tomáš kolegom zo SMER-u, je priehľadná, takže zareagujem na tie obvinenia na moju adresu, na to jedno konkrétne obvinenie, čo sa týka nasadzovania informačno-technických prostriedkov v roku 2010, 2011 počas môjho vedenia rezortu, a konštatujem, že Robert Fico je bezcharakterný luhár. On aj Robert Kaliňák veľmi dobre vedia, že celá táto vykonštruovaná kauza je z hľadiska môjho angažovania sa už dávno vyšetrená a dávno uzavretá. Všetci svedkovia vypovedali, že som nevydal ani jeden jediný pokyn na žiadne nasadenie informačno-technických prostriedkov ani na novinára, ani na kamionistu, ani na sekretárku, na nikoho. Veľmi dobre to obidvaja vedia. Dokonca ten prípad odpočúvania novinárov je už definitívne zastavený. Je definitívne zastavený s tým, že sťažnosti tých novinárov boli zamietnuté. Tieto sťažnosti posudzoval spolužiak Roberta Fica Jaromír Čižnár a ten prostredníctvom svojho trestného námestníka pána Šufliarskeho všetky sťažnosti novinárom zamietol. Čiže táto vec je už dávno z hľadiska nejakej mojej účasti alebo niečoho takého absolútne uzavretá, došetrená. Obidvaja to veľmi dobre vedia. Sú to luhári.
Na druhej strane je dobré, že to spomenuli, túto kvázi kauzu, lebo to je vec, ktorá ich mimoriadne traumatizuje a mimoriadne ich stigmatizuje, pretože práve v tom čase sa prevalilo, prevalilo sa, škandalózne rozhovory medzi novinárkou a vtedajším opozičným politikom a dnešným ministrom vnútra. Ten brutálnym, vulgárnym a agresívnym spôsobom útočil na ženu, úkoloval ju, vyhrážal sa jej stratou zamestnania, a to dokonca nielen jej, ale aj jej nadriadenej, ak nebudú písať diskreditačné články na moju osobu. Bolo to nechutné, ale zároveň to bolo užitočné, lebo sa verejnosť dozvedela, že vrcholoví predstavitelia SMER-u – SD úkolujú a vyhrážajú sa viacerým novinárom a majú ich na povel.
Chápem, že táto záležitosť stále stigmatizuje a znervózňuje stranu SMER – sociálna demokracia, a špeciálne Roberta Fica, a poviem vám teraz prečo. Lebo v tom čase sa síce ukázalo, že Robert Kaliňák vulgárne úkoluje a vydiera telefonicky novinárov, ale to, že to možno robil aj samotný Robert Fico, sa zatiaľ neukázalo. Podotýkam, že zatiaľ.
Tretia poznámka. V jednej veci s Robertom Ficom súhlasím. Roberta Fica aj Roberta Kaliňáka pokladám za kriminálnikov par excellence, za zlodejov a kriminálnikov, akých tak ľahko na celom svete nenájdete. V tejto veci s ním súhlasím.
Dámy a páni, teraz mi už dovoľte v mene klubu strany Sloboda a Solidarita vysloviť niekoľko myšlienok k samotnej téme, ktorú prerokúvame, a to je vyslovenie nedôvery členovi vlády Robertovi Kaliňákovi, nominantovi strany SMER – sociálna demokracia, poverenému riadením ministerstva vnútra, politikovi strany SMER – sociálna demokracia, ktorý sa ministrom vnútra nikdy nemal stať.
Zodpovedne môžem povedať, že pán Kaliňák v klube SaS dôveru nemá a nemal ju ani v predchádzajúcom volebnom období. A to, že takto sprofanovaný a skompromitovaný človek je do dnešného dňa vo svojej funkcii, je obrovskou čiernou škvrnou na ponovembrovej demokracii Slovenska. Pretože, dámy a páni, ak existuje na svete metrická jednotka demoralizácie, bezprávia a marazmu spoločnosti, tá jednotka sa nazýva jeden Kaliňák.
Súčasný minister vnútra nemôže mať ani vašu dôveru, kolegovia a kolegyne z vládnej koalície. Už dávno ju určite stratil, pretože ani vy nie ste úplne slepí a hluchí. Sú to len zvyšky poslednej straníckej a koaličnej disciplíny a poslušnosti, ktorú v sebe máte a ktorá vás núti stále ho držať v kresle, nie ste totiž ani úplne nesvojprávni a ani úplne hlúpi. Ste len bezhranične, a dovolím si povedať, že v túto chvíľu už až nebezpečne poslušní. Vaša poslušnosť, vaše držanie vo funkcii politika, ktorého zotrvanie na funkcii morálne devastuje Policajný zbor, devastuje našu mládež, ale vlastne devastuje celú našu vlasť, je nielen nebezpečné, ale je aj neospravedlniteľné a je neprípustné.
Dovoľte mi, aby som vás v túto chvíľu varoval, dámy a páni z koalície, lebo dnes sa už pohľady verejnosti začínajú upierať aj na iných ľudí, ako je Robert Fico, Robert Kaliňák a 49 poslušných poslancov SMER-u, ktorí vo svojej arogancii a podriadenosti nechcú vidieť spravodlivý hnev a rozhorčenie ľudí na Slovensku, a to sú predstavitelia koaličných strán SMER-u, predstavitelia strán MOST – HÍD a Slovenskej národnej strany.
Je neuveriteľné, že ľudia ako Béla Bugár, Lucia Žitňanská a ďalší sa na tento morálny úpadok a rozklad Slovenska stále prizerajú. Strana MOST – HÍD stále detinsky pokračuje, že počká, kým sa niečo okolo Roberta Kaliňáka vyšetrí, ako keby nebolo jasné, že pod Robertom Kaliňákom sa nikdy nič nevyšetrí, že to je celá pointa, že Robert Kaliňák je prekážkou akéhokoľvek objektívneho vyšetrovania v jeho vlastnej veci. Koľko chcete čakať, dámy a páni z MOST-u, 15, 20 rokov ako v iných prípadoch, v prípadoch emisií, Hedvigy Malinovej, Gorily a tak ďalej? Pokiaľ všetko, čo sa týka možnej kriminality a pochybení Roberta Kaliňáka, správny vyšetrovateľ niekde neuprace? Je mi ľúto, ale musím konštatovať, že pán Bugár, pani Žitňanská a ďalší politici zo strany MOST – HÍD sú dnes už spolupáchateľmi tohto abnormálneho a nenormálneho stavu, ktorého sme v súčasnosti svedkami.
Musím úprimne povedať, že som viac sklamaný z ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Je symptomatické a veľavravné, že sem dnes do Národnej rady Slovenskej republiky ani neprišla. Jeden výrok od nej ešte z júna 2016 by som ale teraz zacitoval: „Som presvedčená o tom, že dnes to nie je otázka verím-neverím, dôverujem-nedôverujem, dnes je to otázka toho, aby ľudia dokázali dôverovať štátu a jeho inštitúciám, že naozaj robia to, čo majú. A to je veľmi vážna téma, pretože pokiaľ nedokážeme zabezpečiť dôveru v štátne inštitúcie vrátane polície a prokuratúry, tak to môže mať za následky rast extrémizmu a politického radikalizmu na Slovensku.“ Čo z jej slov vyplýva iné ako to, že tento Bašternákov obchodný partner a druh v spoločných kšeftoch už nemá zostať vo funkcii, dámy a páni.
No a potom je tu ešte Andrej Danko aj s jeho ansámblom zo Slovenskej národnej strany. No oni už niekoľkokrát preukázali, že je to stále ten istý slotovský barák, len s nepodarene premaľovanou fasádou. A už aj tá za krátky čas od volieb dosť spustla. Ich postoj voči strane SMER – sociálna demokracia, to je zmesou vydierania a podriadenosti a to špeciálne aj v prípade ministra vnútra vypovedá za všetko. Robert Kaliňák pre nich nie je to, na čom sa láme štát a morálka, ale je to artikel do obchodného vyjednávania so SMER-om.
Každopádne dnes na mimoriadnej schôdzi, ktorú sme zvolali, prebehne už opakované odvolávanie ministra vnútra. Vyššie zmienení ľudia a ľudia okolo nich budú mať šancu na reparát. Budeme v priamom prenose vidieť, či sú schopní sa z toho bahna, do ktorého vlastnou vinou spadli, vyhrabať. Bude to veľmi ťažké, pretože niektorým trčia z neho už len hluché uši a slepé oči. Ale my vám znova, kolegovia z koalície, podávame, my v opozícii, pomocnú ruku.
Dámy a páni, teraz mi dovoľte druhý citát: „V prípade podozrenia z korupcie nebudem váhať ani tri sekundy a svojho ministra odvolám.“ Tak znie dnes už legendárny výrok obyvateľa Bašternákového bytu Roberta Fica, podobne legendárne ako ten, že diaľnica z Bratislavy do Košíc bude hotová v roku 2010, alebo ten, že v roku 2014 už v politike nebude. Od podozrenia z korupcie v prípade ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý je vyšetrovaný pre obzvlášť závažný zločin, uplynul výrazne dlhší čas ako tri sekundy, je to viac ako rok. A zbabelý premiér Robert Fico nekonal.
Premiér, čo zohnal peniaze, špinavé peniaze, vlastnou hlavou a za ne podvodným spôsobom vybudoval politickú stranu SMER – sociálna demokracia, kope do všetkých, čo si myslia, že skompromitovaný a skorumpovaný Robert Kaliňák už dávno nemá čo robiť v kresle ministra vnútra. Podľa neho sú to všetko výmysly a táraniny opozičných politikov. Lenže to nie je len názor opozičných poslancov, ktorí sa podpísali pod zvolanie tejto mimoriadnej schôdze, to je doslova prianie naprieč celou našou spoločnosťou, dámy a páni.
Pripomínam, že ešte 16. júna 2016 najvyšší ústavný činiteľ Slovenskej republiky prezident Andrej Kiska v tomto pléne vo svojej správe o stave republiky po prvýkrát povedal, citujem: „V týchto dňoch je opäť najhorúcejšou témou korupcia. Myslím, že v kontexte kauzy, ktorá je dnes politickou témou číslo jeden, nemôžem parlamentu, vláde ani politickým stranám poskytnúť žiadnu radu, ktorú nepoznáte, ale chcem zdôrazniť, že ak má Slovensko takto pokračovať ďalej, bude to mať veľmi vážne následky. Asi niet osoby, ktorá by uverila príbehu, že niekto v kufríkoch priniesol 12 mil. eur v hotovosti. Napriek tomu do dnešného dňa nemáme zmysluplnú odpoveď. Vyvodenie politickej zodpovednosti nie je riešením žiadnej kauzy, ale len obyčajným gestom slušnosti, ktoré má upokojiť verejnosť a umožniť zodpovedným inštitúciám pracovať.“
Prezident Andrej Kiska opakovane vyzval ministra vnútra Roberta Kaliňáka na odstúpenie mnohokrát aj potom, napríklad aj 2. novembra 2016, 3. apríla 2017, 4. júna 2017 a 23. júla 2017. Žiaľ, bez úspechu. Za všetko hovorí prezidentov citát pri tohtoročnom prejave o stave republiky: „Dvanásť dlhých mesiacov nedostala naša spoločnosť jasný signál, že by zodpovední úprimne hľadali cestu z pasce, do ktorej krajinu zavliekli. Udalosti od parlamentných volieb boli z tohto pohľadu veľmi zlou správou o stave republiky.“ Koniec citátu.
Ale keď už citujeme, spomeňme si aj na iný citát z 21. júna 2016: „Kaliňák vie sám, že by odstúpiť mal. Nemusí ho na to nikto vyzývať a bolo by to aj pre neho vhodnejšie, ak by tak urobil.“ Viete, kto je autorom tohto výroku? Jedna zo zakladajúcich členiek strany SMER – sociálna demokracia, kamarátka ministra vnútra Monika Beňová, vtedy ešte Flašíková.
O niekoľko dní neskôr 12. júla 2016 už počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie francúzska europoslankyňa Eva Joly verejne naznačila ministrovi Kaliňákovi, že by bolo najlepšie, keby odstúpil, citujem: „Ladislav Bašternák prevádzal peniaze na vaše účty, teraz ho vyšetruje polícia. Ako môžeme veriť, že to vyšetrenie bude nezávislé, keď ste ministrom vnútra? Pán Kaliňák, prosím, prevezmite zodpovednosť a dokážte, že viete byť príkladom, aby sa boj proti korupcii neobmedzoval na pekné slová.“ Koniec citátu.
Vo veľmi podobnom duchu sa vyjadrila aj portugalská europoslankyňa Ana Maria Gomes.
Dámy a páni, tri mesiace v lete roku 2016 tisícky ľudí na námestiach na celom Slovensku ukazovali týždeň čo týždeň červenú kartu ministrovi vnútra, ale aj premiérovi Ficovi, ktorý si ho chráni ako svoju Achillovu pätu. A nedialo sa to len pred neslávne známym komplexom Bonaparte, ktorý sa stal symbolom hanby a v ktorom aj po vyše roku na hanbu sveta premiér Fico stále býva. Dialo sa to vo všetkých kútoch Slovenska: v Košiciach, Žiline, Prešove, Trenčíne, Trnave, v Prievidzi, Poprade, Banskej Bystrici aj Martine. Ľudia všade po celom Slovensku protestovali proti zlodejom v politike, protestovali proti Robertovi Kaliňákovi.
Viete, dámy a páni, vo futbale stačí na vylúčenie hráča jedna červená karta. Robert Kaliňák ich dostal len počas dvanástich protestov pred Bonaparte a ďalších deviatich protestov v mestách, ktoré som spomenul, tisíce, ale rozhodca Fico ho bezprecedentne, mimo pravidiel demokratickej kultúry, ponechal na ihrisku. Ako je to možné? Podľa mňa je to preto, lebo skutočným rozhodcom na ihrisku je Robert Kaliňák. Drží v rukách políciu a drží v rukách aj tajomstvá Roberta Fica.
Lenže problémového hráča okrem premiéra nechce mať nikto v tíme, a tak 9. októbra 2016 ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, kolegyňa ministra vnútra Roberta Kaliňáka z jednej vlády a rovnako podpredsedníčka vlády, na otázku, či by mal Robert Kaliňák odstúpiť, odpovedala, citujem ďalší výrok: „Myslím si, že situácia sa dostala do polohy, že také rozhodnutie by bolo namieste v záujme dôveryhodnosti inštitúcií a polície ako takej.“ Žiaľ, ani na znepokojenie ministerky spravodlivosti to nepomohlo.
18. apríla 2017 zorganizovali študenti veľký protikorupčný pochod v Bratislave. Tisícky ľudí pochodovali a požadovali vyšetrenie káuz a odstúpenie ľudí zodpovedných za ich vyšetrovanie. Na Úrad vlády Slovenskej republiky bolo odovzdané memorandum, ktoré zahŕňalo aj požiadavku na odstúpenie ministra Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara či odchod špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ani to nestačilo na to, aby sa Robert Kaliňák pozrel do zrkadla a aby premiér, ktorý sa hrá na protikorupčného politika, konal.
5. júna 2017 sa konal druhý protikorupčný pochod. Tentoraz už nielen v Bratislave, ale paralelne aj Košiciach.
O týždeň neskôr ľudia zaplnili námestia v Prešove a v Žiline a naposledy 25. septembra, kde na ďalší protikorupčný pochod v Bratislave opäť prišli tisíce ľudí, sa k tejto iniciatíve pridalo aj verejné zhromaždenie v Prahe, a to pred budovou Veľvyslanectva Slovenskej republiky. Požiadavky zostali nemenné, podpora a tlak verejnosti na ich splnenie naďalej pretrvávajú. Súčasťou je aj protikorupčná petícia, pod ktorú sa do posledného septembrového protestu podpísalo vyše 70-tisíc angažovaných ľudí.
Dámy a páni, počuli ste len malý výber z citátov, reakcií, požiadaviek a výziev na odchod Roberta Kaliňáka, ktoré nepatrili opozičným politikom. Ide o opakované požiadavky prezidenta republiky, europoslancov, vlastných kolegov z vlády, dokonca kolegov a kamarátov z vlastnej strany a najmä tisícov ľudí po celom Slovensku. Žiaľ, tieto požiadavky stále zostávajú vami, dámy a páni z koalície, nevypočuté, ignorované ministrom vnútra a najmä jeho premiérom Ficom.
Kolegovia, kolegyne, dnes sme sa tu primárne stretli kvôli zlyhaniam ministra vnútra pri rôznych tendroch rezortu, ktorý mu bol zverený. Kopa porušení zákonov pri rôznych obstarávaniach, rekonštrukciách, výstavbe nemocnice a tak ďalej. Mnoho kontrol, mnoho pokút, ktoré idú na jeho vrub.
Ale priznajme si úprimne, že o to vlastne ani až tak nejde. To je len aktualizačný moment, lebo Robert Kaliňák je zrelý na odvolanie každý každučičký deň. Ráno, na obed aj večer, ale aj v noci. Každý deň, každá hodina, každá minúta, každá sekunda, ktorú tento človek zotrváva vo svojej funkcii, devastuje morálku v našej spoločnosti, demotivuje mladých ľudí na Slovensku.
Robert Kaliňák napáchal a stále pácha nepredstaviteľné škody aj na Policajnom zbore, demoralizoval a demoralizuje ho každým dňom, podporuje gaunerov v radoch polície a, naopak, udupáva vieru, spravodlivosť a právny štát u tých slušných a čestných policajtov, čo v Policajnom zbore sú. Tých čestných, slušných policajtov, čo sú dnes utláčaní násilníkmi a korupčníkmi, ktorí sa v Policajnom zbore stále množia, ich počet rastie! Prečo by aj nerástol? Veď oni si povedia, keď môže náš minister Kaliňák, prečo by sme nemohli aj my. Lenže toto my nesmieme dopustiť ďalej.
Dámy a páni, toto zlo, toto bezprávie, dezilúziu a amorálnosť v jednom, ktoré šíri v Policajnom zbore tento bezcharakterný minister vnútra, musíme spoločne zastaviť. Musíme to urobiť. Alebo sa musíme o to aspoň pokúsiť, aby napáchané škody na odbornom a ľudskom potenciáli v Policajnom zbore neboli neopraviteľné. Varujem vás, dámy a páni, pretože nie sme od toho stavu ďaleko.
Je našou spoločnou povinnosťou zbaviť Roberta Kaliňáka funkcie a ozdraviť Policajný zbor. Ak by mal tento nominant strany SMER – sociálna demokracia, minister vnútra v sebe aspoň kúsok cti, nenechal by túto ani minulé schôdze s témou jeho odvolávania ani prebehnúť. Nespravil to, lebo má strach! A tento strach mu bráni reálne posúdiť jeho situáciu. Robert Kaliňák kompromituje SMER – sociálnu demokraciu. Robert Kaliňák poškodzuje Slovensko. Robert Kaliňák je dnes politik, pre ktorého už nikdy nebude žiadne miesto v obyčajnej slovenskej krčme.
Dámy a páni, my v strane Sloboda a Solidarita nemôžeme konať inak, v opačnom prípade by sme sa stali spolupáchateľmi, čo žijú v Kaliňákovom tieni. Musíme mu vysloviť nedôveru, a to nielen v mene voličov strany SaS a demokratickej pravicovej opozície, ale aj v mene mnohých voličov Slovenskej národnej strany, strany MOST – HÍD a, áno, aj v mene mnohých voličov samotného SMER-u – sociálna demokracia.
Vážený minister vnútra Robert Kaliňák, vyslovujeme vám nedôveru. Prosím, odíďte.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

5.12.2017 o 19:30 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:55

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
(Rečník tlieska.) Skvelé, pán Galko! Skvelé! Skvelé divadlo, keby to bolo v mojich rukách, tak vás určite nominujem na Oskara. Že vás hanba nefackuje, konkrétne vás! Hovoriť o čestnosti a slušnosti, že sa nehanbíte!
Klamár, kriminálnik a bezcharakterný človek ste tu vy! Ak chcete nás alebo verejnosť presvedčiť, že vojenská tajná služba odpočúvala novinárov, vašich kolegov, chcela odpočúvať hovorcov opozičnej strany, ešte aj chudáka kamionistu len tak bez vášho príkazu, nebuďte smiešny. Nebuďte smiešny, že by vám toto niekto uveril, že by vám toto, pán Galko, niekto uveril.
Vy ste sa ani nemali stať ministrom obrany a ja pevne verím, že už k žiadnej funkcii s nejakou kompetenciou sa nikdy nedostanete.
A ešte jedna vec. Pokiaľ viem, tak podmienkou prijímania do strany SaS je, že človek nemôže mať eštebácku minulosť. Ale vy ste súčasný eštebák. Pretože ja si neviem predstaviť horšiu eštebácku metódu, ako je nelegálne odpočúvanie ľudí. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:55 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:56

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, vážený pán kolega Galko, používali ste tu nejaké citáty, tak ja som si tiež spomenul na jeden, na takú ľudovú múdrosť. Hovorí sa, že „slepému neukážeš, hluchému nepovieš a hlúpemu nevysvetlíš“.
Chcem veriť, že zle vidíte a ešte horšie počujete, čo som mohol vypočuť vo vašej zlej intonácii vo vašom diskusnom príspevku. Kritizujete, urážate, ukazujete prstom, len na seba ste akosi pozabudli. Chýba vám úcta, rešpekt a pokora, pán Galko. Toto vám všetko chýba. Toto by taký človek, ktorý je v politike tak dlho ako vy, bývalý minister obrany, mal mať.
Čo to ste tu rozprávali, že obrovskou krízou či obrovskou čiernou dierou demokracie bol alebo je minister vnútra Kaliňák na svojej pozícii? Pre Kristove rany! Za doby vášho ministrovania, keď ste boli minister obrany, bolo Vojenské spravodajstvo v dobe kamennej! Spravodajstvo sa dostalo do politického suterénu, do suterénu, kde s vami nikto nekomunikoval, neboli ste rešpektovanou organizáciou práve pre vás. Za vás, pán minister Galko! Chválapánubohu, pán exminister Galko. Ľudia, ktorí nechceli plniť vaše zverské príkazy, vaše, vaše chúťky, politické ambície, končili z podplukovníckych hodností vo funkcii na východe Slovenska na poručíckych hodnostiach.
Pán Galko, čo to tu vystrájate?! Čo to tu rozprávate?!
Pán Galko, vy ste sa sám v predchádzajúcich faktických poznámkach natreli. Začali ste tu spomínať tie pneumatiky, čo ste ich kupovali 250 kusov za 174-tisíc eur, keď ste boli minister obrany, nikdy nikde použité neboli - a vy ste tu dopredu či pred pár faktickými poznámkami povedali, že ich používajú hasičské vozidlá? A to kedy hasičský záchranný zbor patril pod jurisdikciu ministra obrany? Kedy? Vždy patril pod ministerstvo vnútra.
Pán Galko, vy pre mňa vôbec nepredstavujete svätý grál morálky, spravodlivosti a čestnosti. Pán Galko, čo teda ten predaj útočných pušiek SA58, ktorý ste predali v priemere za 9 euro? A jeden samopal sa predával za 3 000 euro.
Pán Galko, mali ste mlčať, vôbec ste nemali vystupovať!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:56 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:59

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Galko, spomínali ste nejakú takú spoluzodpovednosť alebo aj sklamanie z pani ministerky Žitňanskej, ktorá ako keby je tá slušná ministerka, ktorá drží chrbát ministrovi Kaliňákovi. Ja som sa jej nedávno pýtal, že ako stojí tá záležitosť ohľadom inšpekcie ministerstva vnútra, ktorá by mala byť vyňatá spod kontroly samotného ministra. Ona sama navrhovala, že aj, napríklad aj silové zložky alebo Zväz väzenskej a justičnej stráže a ďalšie tieto zložky by mohli mať vyčlenené tieto inšpekcie, napríklad pod hlavičkou Generálnej prokuratúry. Povedala, že už došlo k stretnutiu medzi ňou, generálnym prokurátorom a pánom ministrom Kaliňákom, a teda na ťahu je momentálne minister Kaliňák a nejaký ten text alebo nejaký konkrétny návrh zákona, ktorý by túto, túto vec riešil.
Je to taká možno výzva, aby čím skôr sa takýto, takýto krok udial, aj keď to nebude nejaký zásadný krok. Zásadnejšie a lepšie by bolo, keby pán minister sa vzdal svojej pozície, ale aj takáto drobnosť by možno sa stala veľkou vecou, keby inšpekcia ministerstva vnútra bola vyňatá spod pôsobnosti ministra Kaliňáka.
A podčiarknem možno aj váhu tejto kontrolnej, kontrolného orgánu na ministerstve aj tým svojím včerajším zážitkom na polícii, keď policajti bez toho, že by ma vypočuli, že by spísali zápisnicu o tom, ako mladý muž ohrozoval deti nožom, tak povedali: „Však ak sa vám nepáči, tak dajte podnet na inšpekciu ministerstva vnútra.“ Takže aj toto mi tak hovorilo o tom, že naozaj už ani na tých najnižších úrovniach táto inšpekcia nemá žiadnu váhu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:59 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:01

Dušan Čaplovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, keď ste hovorili, robili genézu, tak ste zabudli na niektoré fakty. A treba povedať, že ste z roku 2016 situovali pani europoslankyňu Beňovú s jej názorom na Roberta Kaliňáka. Ale nezoznámili ste sa s rozhovorom z dnešných novín, alebo včerajších, kde pani Beňová, ktorá patrí k otvoreným dámam v našej strane, povedala, že sa od toho názoru dištancuje, pretože za rok sa nedokázali konkrétne veci, ale veľa vecí je nepravdivých, a dištancuje sa od toho pôvodného názoru z roku 2016.
Po druhé. Mali by ste mi odpovedať, prečo pani premiérka Radičová vás odvolala a prevzala celý rezort, aby ho mohla akým-takým spôsobom ešte ukontrolovať ako predsedkyňa vlády. Vy ste sa sám nevzdali, vy ste boli odvolaný.
A po tretie. Nehnevajte sa, ale vaše vystupovanie, ja pozerám trošku v historických súvislostiach, čoraz viacej z filmu mi pripomína Josepha Goebbelsa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 20:01 hod.

doc. PhDr. DrSc.

Dušan Čaplovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:02

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy to máte trochu pomýlené. Spomínate Gorilu, neviem, za ktorej vlády bola Gorila, ale asi za prvej a druhej vlády pána Dzurindu.
Spomínate tuná veci, pričom v prvom rade by ste si mali poupratať pred svojím vlastným prahom. To bola asi najväčšia chyba pani premiérky Radičovej, že vás vôbec menovala za ministra národnej obrany. Nakoniec vás musela odvolať. Alebo myslíte, že vás odvolal pán Fico?
Ja vám nerozumiem, lebo ten hnev, viete, treba si vždycky zvážiť, čo poviem, ako poviem a aký to bude mať dosah. Vy ste sa tak zdiskreditovali, že viac už ako politik sa nemôže zdiskreditovať. A tak, jak to povedal tu Erik Tomáš, vy už, dúfam, nikdy nebudete zastávať nejakú dôležitú funkciu v slovenskej politickej scéne, pretože jednoducho na to nemáte.
Uvedomte si, pourážali ste tu policajtov, pourážali ste tu vyšetrovateľov. Čo má odvolávanie, kauzy alebo odvolávanie pána ministra Kaliňáka s ním? Veď spamätajte sa!
A keď chcete riešiť alebo chcete, tak podajte na pána Kaliňáka trestné oznámenie, spracujte to, máte výborných právnikov a boli ste skoro dva roky vo vláde. Koľko ľudí ste, podali ste trestné oznámenie vo veci alebo veci, alebo ste začali? Nič ste nespravili, len brešete a nič z toho nie je pravda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 20:02 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:04

Ján Kvorka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Začal by som asi tým, čo je potrebné povedať pri takomto fóre, a to je, že zase treba upozorniť ľudí, ktorí sú slušní, žijú z výplaty do výplaty, starajú sa o rodiny a, bohužiaľ, zapnú si televízor a musia počúvať takéto nezmysly, ako nám tu narozprával pán poslanec Galko.
Ak chcem dakoho kritizovať, pán poslanec Galko, tak v prvom rade si musím pozametať sám doma pred vlastným prahom a musím sa pozrieť sám na seba.
A popritom vy by ste sa mal pozrieť aj na svojich kolegov. Pokiaľ sa nemýlim, tridsiati ôsmi ste boli, čo ste sa podpísali, no zrátajte sa, čoraz ďalej sa ten spolok zmenšuje váš a za chvíľočku je osem hodín, možnože o pol desiatej už nebude možné pred kým hovoriť a upozorňovať na tie nezmysly, ktoré tuná vystrájate a robíte.
Prečo si nepriznáte chyby, ktoré ste spôsobovali vy, keď ste boli vo vedení a keď ste mali rezorty v ruke? Veď taký prípad, že ako Robert Kaliňák za svojho pôsobenia nedostal od roku 2006 od verejného obstarávania žiadnu pokutu, je pravda. Ale to, čo sa dialo za osemnásť mesiacov verejného obstarávania, keď bol ministrom Daniel Lipšic, s ktorým ste boli v kope. Keď bol v rezorte, pôsobil Gábor Gál alebo Milan Krajniak, kde dostalo ministerstvo pokuty za nákup Fabií za 80-tisíc, veď to je svetový rekord, veď to je nemožné.
Veď toto treba, aby si ľudia vypočuli, pretože toto nie je útok na Roberta Kaliňáka, lebo ste mu nič nedokázali, lebo naňho nič nemáte. Nemáte naňho nič, čím by ste mu mohli dokázať, že robí voľajakú chybu. Toto je čistý útok na stranu SMER, ktorú chcete takýmto spôsobom dostávať do povedomia ľudí a vykresľu... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 20:04 hod.

Ján Kvorka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:06

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Budem reagovať len na kolegu pána Tomáša. Vy ste povedali, že veríte, že sa nedostanem k žiadnej funkcii ministra, aj pán Muňko to povedal. No vzhľadom k tomu, že mám blízko k silovým rezortom, nielen v obrane, ale aj k vnútru, tak ja sa vám nečudujem, ani vám, ani pánovi Kaliňákovi, ani pánovi Ficovi, že majú z toho panický strach, ale to je váš problém. Viete, kto nekradne, nepácha trestné činy, nemusí sa báť nejakého človeka, čo s ním zatočí. To je váš problém, nie môj. To je prvá poznámka.
A druhá poznámka. Ste hovorili niečo o tých eštebáckych metódach. Ja som aj rád, že ste to spomenuli, lebo som to zabudol povedať v tej rozprave, ako pán premiér opätovne klamal o tom, že počas vašej vlády neboli nasadzované informačno-technické prostriedky na novinárov. Vy veľmi dobre viete, že na tú istú novinárku pán Baška nasadil informačno-technické prostriedky, nieže len odposluchy, ale obraz a zvuk. A veľmi dobre viete, kde bol ten obraz. Viete, kde bola tá kamera? Ona ju mala v spálni.
Pán Tomáš, za pôsobenia vášho ministra obrany mala novinárka nasadený obraz v spálni. Tak mi, prosím vás, nerozprávajte tu niečo, ja neviem, čo ste s tým obrazom potom robili. Ja na to nechcem ani myslieť. Hej, budem radšej myslieť, že ste s tým robili nejaké nemravnosti, akože by ste ju pomocou toho obrazu potom nebodaj vydierali, lebo Robert Kaliňák je toho, je toho schopný.
Aj tá Beňová zmenila preto ten názor, lebo ju vydiera, lebo Robert Kaliňák vlastnú zakladajúcu členku strany SMER vydiera. To je odpoveď pre vás, pán Čaplovič.
Takže vy mi len rozprávajte niečo o eštebáckych metódach.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 20:06 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:08

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolegyne, kolegovia, ja už som ani nedúfala, musím povedať, že sa dostanem na rad.
Najprv by som chcela len taký malý odkaz pánovi ministrovi vnútra, ktorý sa tu rozrečnil o tom, že by som mala kandidovať na primátorku Bratislavy. Dokonca povedal, že on proti tomu nič nemá, on to podporuje, tak by som ho chcela poprosiť, že ako nemala som to v úmysle, ale už keď o tom hovorí minister vnútra, tak možno zvážim. Len vás chcem poprosiť, aby ste mi nevyjadrovali podporu, pán Kaliňák, lebo po vzore pána Ftáčnika to môže byť toxické.
Takto nejako, kolegyne, kolegovia, vyzerá heknutá schôdza Národnej rady Slovenskej republiky. Hekli nám to hekeri Robert Fico a Robert Kaliňák, okej, je to, je to ich šikovnosť a je to Dankova novela rokovacieho poriadku, ktorá im takéto niečo umožnila, aby sa prepracovali po veľmi dlhom čase teda do titulkov v novinách, na serveroch a v televíznych novinách. A vieme všetci, že prečo robia. Je to taký chabý pokus nahrabať si nejaké percentá k tým klesajúcim preferenciám, ale podľa mňa zabudli na jednu vec, že to meno Kaliňák sa už nedá ničím očistiť, ani tými blábolmi, ani tými kýblami špiny, ktoré tu vyliali na nás všetkých, alebo teda na niektorých opozičných vyvolencov, a hlavne zabudli na to, že ľudia tam vonku naozaj nežerú seno, a preto si myslím, že im to nebude nič platné.
Chcem hovoriť teraz o niečom pozitívnejšom aspoň na chvíľu, chcem hovoriť o krajinách, ktoré povedzme sa nachádzajú aj v jadre Európskej únie, a my do toho jadra, teda aspoň podľa pána predsedu vlády Fica, chceme patriť, a to sú také krajiny, v ktorých rezorty vedú ministri, ktorí odstupujú pri úplne tých najmenších podozreniach. Oni nečakajú častokrát ani na to, kým ich odvolá predseda vlády, ministerský šéf, nečakajú na to, kým ich stranícky šéf odvolá, a už vôbec nie, nečakajú na to, kým budú čeliť niekoľkokrát opakovanému odvolávaniu, aj keď neúspešnému, v plénach a odstupujú preto podľa mňa, aby si zachovali aspoň zvyšky proste nejakej cti a aby mohli žiť slobodne vo svojich domovinách, vo svojich slobodných krajinách.
Ja som si tu vypísala zopár príkladov.
Napríklad britský minister Michael Fallon sa vzdal funkcie pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania, malo k tomu dôjsť v roku 2012, kedy položil ruku na koleno novinárke, odstúpil z tejto funkcie, aj keď teda povedal, že všetky tie podozrenia zo sexuálneho obťažovania sú bludy. Premiérka Theresa Mayová to veľmi ocenila, s akou zodpovednosťou pristupuje tento minister obrany k svojej úlohe vo vláde, a on sám v rezignačnom liste napísal: "Mnohé z obvinení sú falošné, ale priznávam, že som v minulosti porušil vysoké štandardy vyžadované od ozbrojených síl, ktoré mám tú česť reprezentovať, a preto odstupujem z funkcie."
V Rumunsku odstúpil minister vnútra, vzdal sa funkcie za nevydarenú záchrannú operáciu. Vyvodil zodpovednosť sám voči sebe preto, lebo išlo o zdĺhavú záchrannú operáciu po havárii malého lietadla s medikmi smerujúcimi do nemocnice vyzdvihnúť orgány určené na transplantáciu, a práve kvôli tomu, že im to príliš dlho trvalo, tak havária si vyžiadala dve obete. Samozrejme, podľa niektorých znalcov to počasie v tej chvíli bolo tak veľmi zlé, že on nemal šancu to nejakým spôsobom ovplyvniť, napriek tomu sa vzdal funkcie.
Nemecký minister poľnohospodárstva a bývalý minister vnútra odstúpil z funkcie, a to kvôli tomu, že dal dôverný tip sociálnym demokratom SPD, že polícia vyšetruje jedného z ich poslancov, Sebastiana Edathyho.
Holandský minister spravodlivosti Art van der Steur odstúpil z funkcie a odstúpil z funkcie v roku 2017 preto, lebo v roku 2001 došlo k odškodneniu usvedčeného pašeráka drog, a on bol už tretím členom Rutteho vlády, ktorý odstúpil pre tento škandál s niekoľkoročným odstupom.
No a tu by som práve nadviazala a s tým, čo tu dnes už aj odznelo s kauzou Kovošrot, lebo, tak viete, nám vyčítajú Sulíka a OLO, my veľmi dobre vieme, ako to bolo, za nás to povedala Anka Zemanová, pretože Richard Sulík veľmi otvorene s nami komunikoval o tejto kauze, v úvodzovkách, a sám spísal proste tie dôvody, ktoré tu recitovala pani poslankyňa Zemanová, ja ich nebudem opakovať, len chcem povedať, že bavme sa o tom Kovošrote, pretože vidíte, že v niektorých iných krajinách dnes, v roku 2017, odstupujú kvôli tomu ministri.
Teda chcem pripomenúť, že Kovošrot s menom Roberta Kaliňáka sa ako prvý spája podozrivý konkurz, ktorý na seba sám vyhlásil zadlžený Kovošrot. Konkurzný správca vtedy síce vyhlásil verejnú súťaž, ale prvé kolo rovno zrušil, tam sa prihlásil záujemca, ktorý ponúkol Kovošrotu 51 mil. korún, a v ďalšom kole predal Kovošrot za 25 mil. korún firme Krup, ktorej konateľom a vtedajším vlastníkom bol Kaliňák, pritom iný uchádzač núkal 30 mil. korún.
A z čoho to obviňujú Sulíka? Že obral Bratislavu o 20 mil. korún? Veď to je smiešne.
Druhá je kauza Hedviga, po nej mal podľa mňa slušný minister vnútra okamžite odstúpiť z funkcie po tom, ako spolitizoval spolu s Robertom Ficom tento prípad, a ja pevne verím, že Hedviga Malinová sa dočká spravodlivosti cez maďarské súdy.
Výbušnina v Írsku. Tak na jednej strane vy vyčítate poslancovi Rajtárovi, že hodil cez palubu svojho asistenta, a na druhej strane minister vnútra, ktorý bol zodpovedný za celú túto operáciu, hodil cez palubu policajta, ktorý podľa neho spanikáril. On urobil, ak obviňujete poslanca Rajtára z toho, že hádže cez palubu svojho asistenta, tak potom sa pozrime na to, čo robí minister vnútra, ktorý to celé hodil na nejakého policajta, ktorý vraj spanikáril a kvôli tomu sa do obrovských opletačiek dostal Slovák, ktorý dlhodobo žil v Dubline.
Streľba na študentov. Veľký šok zažila posádka auta so študentmi, ktorých 24. júna 2013 zastavili na diaľnici D2 policajné výstrely. Hliadka chcela skontrolovať posádku počas pátracej akcie po dvojnásobnom vrahovi Milanovi Ďurišovi, auto mu totiž v minulosti patrilo, ale neskôr ho našli s prestrelenou hlavou v dunajskom ramene. To znamená, že oni zastavovali študentov, ktorí išli vraj v podozrivom aute dávno po tom, ako mali spárovať auto s už zavraždeným Milanom Ďurišom.
Kauza Bejby. O tom sa tu veľa hovorilo, to považujem za úplne neprípustné, hovoril o tom Ľubo Galko.
Kauza tunelovanie Vojenskej spravodajskej služby. V roku 2013 zverejnil denník SME informáciu o tunelovaní majetku VSS počas prvej Ficovej vlády. Podľa bývalého funkcionára služby Vladimíra Suchodolinského spreneverili vojenský tajný majetok za niekoľko miliónov eur. Do kauzy bol vtedy zapletený aj Kaliňákov človek Ľubomír Skuhra. Jeho partnerka Dušana Višňovská je riaditeľkou Kaliňákovej kancelárie na ministerstve vnútra. Polícia aj viedla trestné stíhanie pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, neskôr ho však zastavila. A to je ten dôvod, prečo sa tu dnes stretávame, po ixtýkrát sa snažíme odvolať Kaliňáka. Keby mal nejakú zvyšnú česť, tak by odstúpil a nechal by, aby sa dovyšetrili všetky tieto prípady, o ktorých hovoríme.
Kauza Plachtince. Kauza Horné Plachtince sa prevalila po tom, ako regionálna obstarávacia agentúra vysúťažila pre štát reklamné služby za 130 mil. eur. Ministerstvo vnútra využilo služby tejto agentúry pri nákupe právnikov aj audítorov.
Kauza DPH Chovanec a spol. Organizovaná skupina z východného Slovenska pripravila štát za prvej Ficovej vlády cez nadmerné odpočty dépeháčky približne o 75 mil. eur. Hlavný aktér daňových podvodov Milan Chovanec vypovedal, že podozrivé obchody s investičným zlatom či parketami kryli aj pracovníci daňových úradov, policajti či sudcovia, ale aj politici a spomenul konkrétne Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Polícia tento prípad vyšetruje už 9 rokov, doteraz obvinila 61 ľudí a ten posun je taký, že na základe výpovede Chovanca, ktorého spochybňuje aj Kaliňák, aj Počiatek, všetci ste ho spochybnili, na základe jeho výpovede bolo obvinených ďalších 12 ľudí v tejto kauze, tak asi niečo na tom bude, čo hovoril Chovanec.
Viem o tom trochu viac kvôli tomu, že, samozrejme, bývalého vyšetrovateľa, je to dnes jedna teda z osôb, na ktoré sa naozaj môžem spoľahnúť, Dr. Pavol Milan, môj poradca, on to vyšetroval, hodili ste ho cez palubu v momente, keď práve vyplávalo meno Roberta Kaliňáka, a dnes sa ukazuje, že celý ten jeho postup bol správny, akurát tá kauza po jeho odchode, čo už je 3 roky, ticho spí a všetci sa tvária, že je všetko v poriadku. Vyšetrovanie napreduje slimačím tempom, ak vôbec, a koniec je v nedohľadne. Takto to Kaliňákovi najviac vyhovuje, hlavne, že umlčali Chovanca, ktorý hnije v base.
Kauza Bašternák. K tomu sa nebudem vyjadrovať, tam všetko odznelo.
Kauza Jozef Drak. Jozef Drak tvrdí, že mu sám minister v konšpiračnom byte odovzdal rozhodnutie o prijatí do Policajného zboru, čo Kaliňák niekoľkokrát a opätovne aj pred plénom Národnej rady Slovenskej republiky spochybnil. Dnes už ale vieme, že máme k dispozícii verdikt Najvyššieho súdu, ktorý jednoznačne skonštatoval, že Drak patril oficiálne k Policajnému zboru. Drak okrem iného tvrdil aj to, že nosil peniaze Karolovi Mellovi do Maďarska na základe príkazu svojich nadriadených, teda polícia platila osobu, po ktorej pátrala pre obvinenia zo závažných zločinov, a peniaze jej dokonca nosil aj do zahraničia. A viete, že Karol Mello dodnes žije svojím pokojným životom na Belize. Ja sa pýtam, že kde inde v civilizovanom svete je ešte toto možné. To, keď už za nie iné, za kauzu Drak mal Kaliňák dávno, dávno odstúpiť sám.
Kauza Kočner. Vy sa mám teraz snažíte ako keby ako pripísať k nám Kočnera. Prosím vás, Kočner je postavička, ktorá sa tu motá strašne dlho, a keď sa niekde motá, tak sú to vaše večierky a vaše párty všelijaké. A ja sa pýtam, že kde by dnes bol Kočner, nebyť opozície a nebyť novinárov, pretože až dnes sa stalo, že Kočner je zrazu obvinený pre zločin neodvedenia dane a poistného.
Kauza Gorila. Toto už zrejme ani netreba komentovať po tom, čo odišiel šéf tímu Gajdoš, rozvírila sa hladina, tá sa zavrela, všetci dnes vieme, že to, čo bolo zverejnené v knihe Toma Nicholsona, aj to, čo bolo na internete, sa zakladá na pravde. Neviem, čo sa stalo naozaj s vyšetrovaním, nedá sa dokázať, nedá sa dokázať, nedá sa dokázať. Ak sa nedá dokázať, tak nech odstúpi ten, kto to vedie celé a kto je za to politicky zodpovedný. A ten, kto je za to politicky zodpovedný, je minister Kaliňák, to je úplne jednoznačné.
Kauza KÚFS (Kriminálny úrad finančnej správy), to je moja srdcovka, tam, viete, že unikol materiál, kde bol rozpracovaný Remeta z firmy Dúha pri stavbe tunela Višňové. Akurát sa ukázalo, že bol teda podozrivý z daňových podvodov, tie ale nešli na NAKA z KÚFS-u, ale ku mne sa dostala informácia, že mali slúžiť práve na vydieranie podnikateľa Remetu, ako aj ďalších podnikateľov. Viete, čo sa stalo, keď som podala trestné oznámenie? Polícia vypočula nie mňa, nie mňa, ktorá som podala trestné oznámenie, ale vypočula podozrivých ako svedkov. A podozrivý, čo bol Makó z KÚFS-u a Remeta, samozrejme, povedali, že sa to vôbec nezakladá na pravde, veď prečo by s tým súhlasili, s tými obvineniami, a prípad sa uzavrel. Prípad sa ani neotvoril a už sa uzavrel. A, samozrejme, tu vyvstáva úplne vážne podozrenie, že buď ja a môj poradca sme odpočúvaní, alebo dokonca sledovaní, pretože v ich výpovediach odzneli také veci, ktoré nemali ako inak zistiť.
Kriminálna informácia o predsedovi parlamentu Dankovi. Viete, že unikla utajená kriminálna informácia o tom, že predseda parlamentu mal byť účastný na trestnej činnosti korupcie, ja sa teraz nejdem vyjadrovať k tomu, či pán Danko bol, alebo nebol, to je na orgánoch činných v trestnom konaní, ja som podala trestné oznámenie, podstúpila som tú kriminálnu informáciu. Z ministerstva vnútra došla jednoznačná odpoveď, že ide o pravý dokument. Ak ale ide o pravý dokument, tak to bol tajný materiál a nemal prečo uniknúť. A za to, že unikol z prostredia polície, je plne politicky zodpovedný aj po právnej stránke minister vnútra, pretože podľa zákona 215/2004 o ochrane utajovaných skutočností na účely tohto zákona je vedúcim a podľa § 8 je povinný zabezpečiť ochranu utajovaných skutočností, v čom úplne zjavným spôsobom zlyhal.
Všetky tieto kauzy, o ktorých som hovorila, svedčia o obrovských problémoch vo vedení ministerstva vnútra, o spolitizovaní a zneužívaní polície na politické ciele, jej neochoty a nekompetentnosti vysporiadať sa so spoločensky najzávažnejšími kauzami a v mnohých prípadoch sa tak deje len na základe tlaku opozície, médií a verejnosti. A za toto všetko jednoznačne nesie zodpovednosť minister vnútra Robert Kaliňák.
Mňa len napadá taká vec, že vieme aj my, že tie počty nepustia, to, čo teraz prednedávnom rozvírilo hladiny koalície a zdalo sa, že by to mohlo viesť k niečomu sľubnému, tak, samozrejme, to sa nestane, tak s nami dnes nikto túto hru hrať nebude. Robert Fico jednoznačne ukázal, že sa Kaliňáka nezbaví napriek tomu, že mu kradne jeho vlastnú politickú budúcnosť, aj politickú budúcnosť vás všetkých v SMER-e, pretože tie klesajúce preferencie, myslím, podľa AKO, alebo to bol FOCUS, to bolo 24 %, vy podľa mňa veľmi dobre viete, že tá realita je ešte oveľa horšia a že skutočne dnes tie percentá vašich preferencií tvoria vaši členovia krát 4, rodinní príslušníci a plus všetci, ktorí sú priamo závislí na tom korumpovaní, ktoré sa tu deje či už z eurofondov, či sú to už starostovia alebo primátori, alebo iní takto vám blízki ľudia, to už naozaj nie sú hlasy z nejakej, z nejakej teda čistej verejnosti.
A ja si myslím, že vy tak cítite, že jedného dňa sa to tu proste skončí, najneskôr to bude v roku 2020. A chcem sa opýtať, to by som sa pána ministra chcela opýtať, že čo potom, že ako tu on bude žiť, ako on bude zrazu bez tej limuzíny chodiť po chodníkoch bez tých ochrankárov s tou rodinou? On pôjde akože večer s deťmi na zmrzlinu len tak? Ako bezúhonný občan?
Viete, čo vám poviem, že ja by som s vami nemenila za nič, za nič na svete, pán minister, lebo bez ohľadu nato, či my vás odvoláme, neodvoláme, či skončíte v tom väzení, ako vám tu niektorí sľubujú, alebo neskončíte, ja si myslím, že vy už sám ste teda väzňom vo svojej vlastnej krajine, lebo vy ste stratili podľa mňa to úplne najcennejšie, a to je byť slobodným vo vlastnej krajine. Vy nebudete môcť žiť normálny život, pretože každýkrát, čo vyjdete na tú ulicu, budete riskovať, že vám hodí niekto dlažobnú kocku do hlavy alebo vás opľuje, alebo vás verbálne napadne. Pretože tí ľudia tam vonku naozaj nežerú seno, oni to všetko vnímajú. A tieto vaše etudy, ktoré ste tu dnes predvádzali, si myslím, že vám naozaj nikto, nikto nezhltol. A toto vám, toto vám skutočne, toto vám skutočne nezávidím.
Viete, ja si vás pamätám, pán minister, keď ste vstupovali do politiky, a pamätám si vás, že vás vtedy úplne žrali doslova, pozitívne vás žrali novinári a ľudia vám fandili, lebo ste boli ako keby akože niečo čisté, niečo mladé, niečo vzdelané. Dámy odpadávali, pretože mali ste proste ten šarm, a musím povedať, že je veľmi smutné dnes, bez toho, aby som mala červené oči od nenávisti, je to len smutné, tak ľudsky je to smutné, aký dlhý a aký smutný kus cesty je za vami a v akej pozícii ste sa vy dnes ocitli. Fakt väzňom vo svojej vlastnej krajine. Nech už sa toto tu skončí akýmkoľvek spôsobom.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.12.2017 o 20:08 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video