24. schôdza

5.12.2017 - 6.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 1:17 hod.

PhDr.

Mária Janíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:17

Mária Janíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ste veľmi mladý človek, možno v rokoch môjho syna, žijem na Slovensku, žila som na východe Slovenska v Dobšinej 20 rokov dozadu, viem, o čom hovorím. Za všetko neni zodpovedný ani minister, ani polícia, ale my celá spoločnosť, naša morálka, naše normy, naše správanie.
Máme zákon - osobitný príjemca sociálnych dávok, nepamätám si, 12, 13 rokov dozadu, pozrite sa, koľkí starostovia, koľké samosprávy to uplatňujú. 10 rokov dozadu som robila vedúcu sociálneho, školského, mala som to ako koníček. Viete, aký úžasný koníček? U nás v Partizánskom sú takisto Rómovia, ja im poviem Cigáni, som sociológ, Cigáni, 160 rodín mi išlo do osobitného príjemcu. Viete, ja tiež pozerám na facebooku, pozerám tie články, ale uvedomme si, tie sociálne dávky sú veľmi minimálne. Ja chcem tú spravodlivosť, ja chcem, aby sa ľudia nebáli ísť, ale chcem, aby aj tie chúďatká cigánske deti mali voľajaké normy správania a my by sme sa postavili inak. Aby ten príklad, čo ste povedali, že dotyčná pani polícii bála sa vypovedať, a čo ten policajt má robiť? Čo by spravila tuto opozícia s Kaliňákom, však by ho odvolali už 20-krát do mesiaca. Čo by spravili so mnou, keď som 160 rodín donútila, aby platili prvé zo sociálnych dávok elektrika, plyn. Pozrite si, to je tá samospráva. Jeden na to má, s prepáčením, poviem, aj, keď som žena, gule, druhý na to nemáme.
Ale som proti tomu, aby sme tu každého škatuľkovali, aby sme každého dali do toho, s prepáčením, dvora, kde bude len ten bič. Možno začnime od toho školstva. Tuto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 1:17 hod.

PhDr.

Mária Janíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:19

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Budem vecne reagovať na kolegov s faktickými poznámkami.
Tak ako prvý bol pán Pčolinský a hovoril o tom, že dopravná a poriadková polícia sa od seba líši, no, ale ja z tých reálnych rozhovorov, ktoré mám s chlapmi z Policajného zboru, ktorí chodia na trati Poprad - Stará Ľubovňa, prípadne Poprad - Kysak atď., častokrát mi hovoria, že oni ani nie sú železničná polícia, ani dopravná polícia, ale sú posielaní k cestám vyberať pokuty a sú posielaní do vlakov, že jednoducho má v tom pán Kaliňák jednoducho veľký bordel. A to, že máte nejaké zákulisné informácie o tom, kto riadi Policajný zbor, tak to už jednoducho k tomu sa ja vyjadriť neviem. Nemám taký dobrý vzťah s vládnou koalíciou.
K pánovi Krajniakovi musím povedať, že s tými Šarišskými Michaľanmi, neviem, či to mám brať ako výsmech, alebo niečo podobné. Každopádne takto úboho klamať, k tomu sa naposledy znížil pán Dostál a ja som si myslel, že pán Krajniak má jednoducho naviac, ale očividne sa mi potvrdzuje to, že som vás veľmi pekne nahneval, keď som povedal, že ste nahlasovali za všeľudové hlasovanie o odvolaní daňového kriminálnika Andreja Kisku z jeho funkcie, pretože ste ho podržali, a jednoducho vás to nahnevalo do takej miery, že ste sa rozhodli klamať ako ten najväčší úbohý klamár, akého tu máme.
Neviem, aké dlažobné kocky, neviem, aké kamene. Tisíckrát som to vyvracal a vy to dobre viete, ale úmyselne klamete, ale to sa pre priateľov Izraela jednoducho, to je jednoducho pre nich príznačné.
No a pre pani Janíkovú, čo sa týka Dobšinej. Áno, aj tam to poznám. Viem, že tá situácia je tam jednoducho zlá. Ale nemôžete povedať, že sú za to zodpovední ľudia, ktorí na Slovensku žijú. Možno v tom ohľade, že si zvolili strany, ako je napríklad tá vaša, ktorá to dostala do stavu, v akom to je. Zodpovední sú predovšetkým politici. A keď hovorím o bezpečnostnej situácii, pretože ja som hovoril o bezpečnosti, tak pán minister Kaliňák ako minister vnútra, ktorý tam je už pomaly 10 rokov, je reálne zodpovedný za to, aká je bezpečnosť na východnom Slovensku. A určite nehádžeme všetkých do jedného vreca, pretože ja som hovoril iba o tých asociáloch v osadách, proti slušným, usporiadaným Cigánom nemám vôbec nič.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 1:19 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 1:22

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, začnem trošku netradične takým príhovorom k opozícii. Hovorím to vždy, keď ide o odvolávanie ministra Kaliňáka, že ja sa vám čudujem, že spolu s ním nechcete vždy odvolávať aj ministerku svojvôle Žitňanskú. Tú istú ministerku, ktorú ste ešte pred pár mesiacmi pokladali za etalón demokracie a slušnosti v politike a ktorá sama osobne ešte pred tými pár mesiacmi bola jedným z najväčších kritikov práve ministra Kaliňaka a dnes mu ide vo vláde absolútne poruke. Neviem, v čom nastal vo vašich hlavách taký hodnotový zlom, ale na to asi budete musieť prísť vy sami.
Takisto vám nevadí, keď v kľúčových otázkach sa s tými smerákmi a s tou vládnou koalíciou, ktorú tak neznášate a ktorú dnes tak všetci kritizujete, bez akéhokoľvek pardonu spájate a ťaháte za jeden povraz. Poviem tri posledné príklady pre tých, ktorí si myslia, že možno preháňam:
- Nemali ste problém spolu s vládnou koalíciou hlasovať v otázke rozmrazovania poslaneckých platov.
- Nemali ste problém takisto s vládnou koalíciou rovnako hlasovať o otázke odvolania daňového podvodníka vo funkcii prezidenta Slovenskej republiky a tento náš návrh ani len ste nemali odvahu prerokovať a hlasovať za jeho prerokovanie v tomto pléne.
- Posledný príklad, taký nedávny, je váš spoločný postup a spoločná podpora kandidátovi SMER-u v Banskobystrickom samosprávnom kraji, ktorý len deň pred voľbami dostal od vlády dotáciu 250-tisíc eur. To znamená dotáciu rovnajúcu sa zhruba výške volebnej kampane.
Čiže je veľmi pekné rozprávať a kritizovať vládnu koalíciu, nadávať a zosmiešňovať v tejto chvíli ministra Kaliňáka, ale treba si vstúpiť do svedomia v tých otázkach, ktoré vás tak veľmi silno ako jedného muža spájajú, kedy postupujete naozaj tak, že ľudia, ktorí podrobne nesledujú politickú scénu, by nevedeli, kto je kto.
A teraz k samotnému pánovi ministrovi. Pán minister, kolegovia z našej strany, z Ľudovej strany Naše Slovensko, ale aj ďalší poslanci tu už povedali ix dôvodov, pre ktoré oni sami vidia dôvod na vaše odvolanie z funkcie ministra vnútra Slovenskej republiky. Ja k tomu pridám nejaké ďalšie za našu stranu.
Pán minister, ja osobne vám vyčítam zavádzanie slovenskej verejnosti v otázke imigrantov a importu, dovážania imigrantov - cudzincov do Slovenskej republiky. Doteraz sa občania Slovenskej republiky z vašich úst nedozvedeli skutočné číslo, koľko týchto ľudí tu už je a akým spôsobom sa sem dostávajú a akým spôsobom sa ďalej s nimi nakladá.
Pán minister, poukazujem na našu poslednú debatu na zasadnutí výboru pre obranu a bezpečnosť, kde ste sám priznali, že v integračnom centre vo Zvolene boli umiestnení cudzinci z kubánskeho Guantánama, ktorí boli následne po istom pobyte integrovaní - integrovaní - medzi slovenskú populáciu, alebo teda medzi populáciu, medzi obyvateľstvo Slovenskej republiky. Keď som túto informáciu poskytol verejnosti, pán minister, tak zrazu ministerstvo vnútra to dementovalo s absolútne vymyslenou protilžou o tom, že tam neboli cudzinci z Guntánama, ale nejaké sýrske mamičky s deťmi. Viete veľmi dobre, že na výbore o sýrskych mamičkách s deťmi ste nepovedali ani jedno jediné slovo. Musím teda povedať, že toto bolo zo strany ministerstva vnútra účelové klamstvo, ktorého cieľom bolo zľahčiť celú túto situáciu.
Čo je však ešte horšie, pán minister, je to, že informácie, ktoré ohľadom imigračných hrozieb alebo hrozieb plynúcich z tej imigračnej vlny poskytujete nielen verejnosti, ale aj členom výboru pre obranu a bezpečnosť, sú vo veľmi ostrom rozpore s informáciami, ktoré členom osobitného kontrolného výboru pre kontrolu SIS poskytuje riaditeľ Slovenskej informačnej služby. Žiaľ, mlčanlivosť v tejto veci mi neumožňuje ani teraz rozprávať a bližšie konkretizovať tento rozpor, ale musím povedať, že pre Slovensko nejde o nič nádejné, o nič ružové ani o nič veselé. Bolo by dobré, pán minister, ak by ste nejakým spôsobom vystúpili pred verejnosť a povedali, povedali, ako to naozaj je.
Ďalší dôvod. Ďalší dôvod, pre ktorý vidíme potrebu odvolať vás z funkcie ministra vnútra Slovenskej republiky, je zneužívanie špeciálnej policajnej jednotky NAKA na politické prenasledovanie poslancov opozície, zvlášť na politické prenasledovanie poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko. V tejto chvíli sú policajtami z NAKY, špeciálne vytvoreným policajným politickým útvarom, stíhaní traja poslanci našej strany, čo doteraz nikdy v histórii Slovenskej republiky nebolo.
Čerešničkou na torte tohto nechutného a totalitného zneužívania špeciálnych politických jednotiek na politický boj je trestné stíhanie, pán minister, mojej osoby za odovzdanie, za odovzdanie sociálnej pomoci trom mnohopočetným slušným slovenským rodinám nachádzajúcim sa na hranici chudoby, o ktorých, žiaľ, vaša sociálna vláda ani len nezakopla. (Ruch v sále.)
Pán podpredseda, poprosím o ukľudnenie sály, lebo môžme tu čakať, kým sa to dá do poriadku. (Zaznenie gongu.) Ďakujem pekne.
Pán minister, napriek tomu, napriek tomu, že som ten pokus o trestné stíhanie považoval za zlý žart a vašich špeciálne vyškolených policajtov som informoval o skutočnostiach, ktoré jasne hovoria o tom, že je to účelové a politicky motivované, tak pokračovali vo svojej práci, a preto mi nedá, aby som dnes neoboznámil poslancov, ale aj prostredníctvom záznamu aj verejnosť, aká je skutočná pravda o tom, kto a akým spôsobom na Slovensku za nejaké číselká je alebo nie je prenasledovaný.
Ako iste všetci viete, som trestne stíhaný za odovzdanie sociálnej pomoci vo výške 1 488 eur, pretože podľa špeciálnych policajtov je to ten najväčší zločin, ktorý človek môže ideologicky spáchať. Z centrálneho registra zmlúv, pán minister, z centrálneho registra zmlúv som si náhodne vytlačil pár zmlúv, ktoré hovoria o tom, že rovnaká výška zmluvy je uzavretá medzi, alebo zmluva v rovnakej výške uzavretá medzi Sociálnou poisťovňou a Leteckou agentúrou SKYTRAVEL. Rovnaká výška sumy je na zmluve medzi Najvyšším kontrolným úradom Slovenskej republiky a firmou LORIKA Slovakia.
Poďme ale na zaujímavejšie veci. Rovnaká výška zmluvy alebo rovnaká výška sumy je na zmluve medzi Ministerstvom obrany Slovenskej republiky a firmou Hydraulika, s. r. o. Rovnaká výška sumy je na zmluve medzi Ministerstvom obrany Slovenskej republiky a firmou Care Service, s. r. o.
Na a, pán minister, niečo osobne aj pre vás, rovnaká výška sumy je na zmluve medzi Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky a firmou Quatro Finance, s. r. o.
No a najlepšie nakoniec, pán minister, osobne pre vás, zmluva o poskytnutí dotácií zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, zmluvné strany, na jednej strane, pán minister, Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, Pribinova ulica č. 2, zastúpené Ing. Marek Vladár, generálny riaditeľ sekcie ekonomiky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, na druhej strane zmluvy Športový klub polície Vranov nad Topľou. Hádajte, na akú sumu je táto zmluva? 1 488 eur.
Pán minister, dvojitý meter, všade sú tí extrémisti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.12.2017 o 1:22 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:32

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán poslanec Kotleba, za tento vtipný záver, ale ja som z vás stále čoraz viacej smutný. Smutný som preto, lebo by ste mali mať, ako sa tu už niekoľkokrát spomenulo, gule a priznať sa, že ste proste stále presvedčený neonacista. Ja vám teda odcitujem, čo tých 1 488 alebo 14 88 je: Číslo 14, to sú frázy, ktoré radi opakujú vaši priatelia neonacisti, jej autorom je rasista David Lane, ktorý zomrel v roku 2007, a Laneho veta znie: "My musíme chrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí." Akiste viete, o čom hovorím. Číslo 88 zase odkazuje na ôsme písmeno v abecede, teda písmeno H, a slúži ako symbolika pre nacistický pozdrav, ktorý tiež veľmi poznáte.
Takže, pán Kotleba, prosím, nezavádzajte, priznajte sa ako chlap a povedzte, ako cítite tieto čísla vy, aby aj tí najradikálnejší vaši podporovatelia pochopili, že ste sa od nich neodklonili a nebudete mať potom problémy s neustálou odchádzajúcou členskou základňou, okrem iného otca pána Mazurka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 1:32 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:33

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Klus, vám keď poviem, že ste Plus, tak to bude už taký otrepaný žart, ale ja som veľmi rád, že vám tak na srdci záleží stav členskej základne našej strany. Vidím, že vy, keď treba, vy sa viete obetovať, vy viete odstúpiť z predvolebného boja, viete triezvo zhodnotiť svoje šance, aby ste ani nekandidovali za poslanca, lebo však nebudete robiť hanbu vašej strane a podobné ostatné veci.
Viete, pán poslanec, tieto vaše zbožné želania a vaše priania a výplody vás ako neúspešného politológa, ktorý bol obvinený z plagiátorstva, ma naozaj napĺňa iba tým, že jednoducho sa musím nad vami zasmiať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 1:33 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 1:34

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda. Kolegyne, kolegovia, predsa len ešte pár slov na záver, aby sme doplnili ten, tú galériu tých vystupujúcich, pretože zo SMER-u, ak ste si všimli, z poslaneckého klubu vystúpil za poslanecký klub pán poslanec a teraz si dovolím povedať niečo ja. A povedali sme, samozrejme, niekoľko faktických poznámok, na čo sme napríklad od pána Budaja počuli reakciu, jak sme tu si osvojovali to a ono atď. Ale naozaj už tie prekáračky na záver nepotrebujeme. Len dovoľte mi niekoľko pocitov, predsa už len dosť dlho brázdim schody tohto parlamentu, možno je nás tu pár, ktorí sme zažívali v parlamente aj november ´89 a nedávno sme rozprávali s pánom Budajom kdesi aj v televízii o tom odkaze. Pán Budaj, čo to teda ten odkaz toho novembra naozaj je?
Možno mnohí z nás si uvedomujú jednu vec, že Slovensko potrebuje dôveryhodných ľudí, potrebuje verejné osobnosti, potrebuje ľudí, ktorí majú tradíciu, ktorí majú za sebou nejaký zástoj vo verejnej politike a ktorí ju dokážu udržať, ten zástoj, dlhé roky. V súčasnosti teda máme takú malú ukážku súčasného stavu našej krajiny, ako vyzerajú národné elity, ako dokážu diskutovať, ako vidia priority.
V politike, samozrejme, som sa snažil učiť všeličomu, ale jeden z tých základných faktov, ktorý som sa naučil za tie roky, je, že problémy, rozprávať o problémoch dokážeme všetci od rána do večera, v každej krčme nájdete desiatky veľkých odborníkov na svetovú a domácu politiku a nesmierne rozprávajú o tom, koľko máme len obrovských problémov, ale dramaticky málo máme ľudí, ktorí hovoria o riešeniach. O riešeniach. Som presvedčený, že potrebujeme osobnosti, ktoré pochopia, že spravovať krajinu je nesmierne ťažký proces. Nesmierne ťažký proces zvlášť v situácii, keď u nás, keď zobereme tú štruktúru názorov, pohľadov na to, čo sa deje, už tento parlament ukazuje, že máme 10-percentnú stranu, 10-percentnú takú a onakú.
Zjednocovať, vytvárať pocit každému, aby sa cítil v krajine dobre, aby mal pocit, že teda tá aktuálna vláda spĺňa jeho pocity, je ťažké. A múdry politik musí vedieť tieto veci dostať aj do svojho videnia reality, aj do svojich analýz, je to nevyhnutné. Lebo som presvedčený, že základom našej činnosti predsa musí byť blaho krajiny. Blaho krajiny, ktoré treba vnímať vo všetkých kontroverznostiach, ktoré sa dejú, k zložitostiam dosahovania spoločného, spoločného názoru v zložitosti našej krajiny vo vzťahu k okolitým krajinám, k susedom, k Európskej únii, možno k svetovej politike. A v danom prípade aspoň minimálnu schopnosť vnímať problémy tých, ktorí to spravujú.
Viete, mám tú česť byť v strane, ktorá po štvorročnom vládnutí, ak si pamätáte, pán Budaj, ešte v januári 2016 Agentúra Áno nám namerala 40-percentnú podporu. Každému z vás z opozičných želám, aby ste si toto mohli povedzmeže na záver svojej politickej kariéry povedať.
Tí ľudia, ktorí spravujú krajinu, ako je Kaliňák, podľa viem, za posledné dva roky prešiel okolo 800 dedín minimálne so všetkým. Viete si predstaviť, jak to vyzerá s jeho rodinným životom, so všetkým, čo k tomu patrí? Je prvý na každom stretnutí, keď sa čokoľvek na Slovensku niečo stane, povodeň, požiar, čokoľvek. Robí to, ako to vie najlepšie. A ja som presvedčený, a nemám problém tu povedať, že som presvedčený, že lepšieho ministra od vzniku samostatnej Slovenskej republiky Slovensko nemalo.
Nepochybne zápasí s problémami. Rezort polície všade na svete je nesmierne ťažký, to šibrinkovanie s tými percentami, nech sa páči, môžte to rozprávať kdekade, len mnohí tí nositelia nepovedali, že aká bola podpora verejnosti počas, v období, keď oni boli vo výkonnej funkcii. Pán Grendel mi rozumie, čo rozprávam, a možno aj niektorí ďalší páni poslanci.
V každom prípade ale tie pútky, by som použil český termín, je možno nevhodne, možno do politiky patria a máme pre to, aj ja mám, samozrejme, pre to istú mieru pochopenia. Ale na druhej strane sú isté hranice pre robenie politiky.
Pán Budaj, a napríklad, keď už teda sa takto pomyslene bavím s vami, to, že ste sa nedištancovali od predsedu vašej strany, len tak ste ľahko, tak rytiersky... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Viskupič, poprosím, aby ste nerobili záznam v sále, poznáte rokovací poriadok. Pán poslanec Viskupič! (Reakcia poslanca.) Robíte záznam. Pán poslanec Viskupič... (Reakcia poslanca.) Pán poslanec Viskupič, choďte si robiť záznam mimo.
Nech sa páči, pán poslanec Číž.

Číž, Miroslav, poslanec NR SR
Diskusia ukázala na to, že Slovensko je absolútne zrelé a potrebuje vážnu diskusiu na tému, aké je miesto Slovenska v našom prostredí, v akom sme, sme krajina, ktorá neplní základné vývojové potreby, aké je naše skutočné miesto.
Vážení páni zo SMER-u momentálne zasiahli s nomináciami, minimálne štyria ľudia, do svetových funkcií istým spôsobom. Nehovorím o predsedovi Valného zhromaždenia, ale viete, že aj meno Fico sa objavilo v súvislosti s európskym komisárom, že teraz bol vážnym kandidátom na funkciu šéfa ministrov financií, regionálnym, minister náš financií.
Máme rokovať o rozpočte, Slovensko má alternatívu, u vás hovoríte, áno, len obávam sa, že Slovensko sa neteší na koaličnú radu typu pán Matovič, pán europoslanec Sulík, prípadne pán Kollár, odpustite mi, a možno ešte pán Hlina, keď príde, ktorý je známy tiež jemnými a veľmi intelektuálnymi spôsobmi vedenia politiky.
Potrebujeme inú atmosféru a ja len chcem ešte raz povedať, ja cítim, že mnohí si už uvedomujeme, že tento typ diskusie nemá zmysel, že smeruje len k tomu, že diskretizujeme sa všetci a hlavne dostávame obyvateľstvo do situácie, že je nespokojné so všetkým a s ničím. A tam je obrovské riziko potom iracionálnych konaní aj širších, že potrebujeme politikov, ktorí, keď rozprávajú o politike, cítia aj zodpovednosť za existenciu a fungovanie krajiny, že potrebujeme politikov, ktorí chápu, že, dobre, nadrapujme sa pol roka pred voľbami, ale potom uznajme voľby, lebo je to nevyhnutné, výsledky volieb. Ja budem rešpektovať, že pán Kollár má 10 %, že vy máte 10 %, pán Budaj, alebo 12, ale ja mám 25 % a mám tú zodpovednosť za správu krajiny. Že existoval pojem konštruktívna kritika, konštruktívna opozícia. Pán Budaj, ja som tu také nevidel, a keď, tak minimálne.
A to sú veci, ktoré môžu pomôcť tejto krajine. Potrebujeme čo najširšiu národnú zmluvu, potrebujeme podporu obyvateľov vláde existujúcej, že aj spôsoby vedenia politiky potrebujeme dramaticky iné. Viete, keď počúvam o stave Slovenska, o zdravotníctve a neviem o čom, mnohí z vás tušíte vôbec napríklad, aký je rozpočet Rakúska? Možno som o tom hovoril. Rakúsky rozpočet je 117 mld. eur ročne. A pokiaľ sa týka verejných fondov, ako je zdravotníctvo, sociálne veci a podobne, 170 mld. euro. Na Slovensku máme koľko? 15 plus s 2 miliardami 17-miliardový rozpočet a vo verejných fondoch máme 32 mld. V Rakúsku je 8,5 milióna a u nás je 5 miliónov ľudí. Čo s tým chceme robiť?
Po ďalšie. Aké sú elementárne východiská pre národohospodársku politiku, predovšetkým dispozícia s národnými monopolmi, s užívaním ich atď.? Čo sme urobili s národnými monopolmi, čo sme urobili s bankami ako nevyhnutný predpoklad pre dobré fungovanie hospodárstva krajiny?
Takže máme, sme v situácii, keď 80 % HDP robí, ja neviem, od 12 do 40 alebo 60 nadnárodných spoločností. Ako, akým spôsobom môžu fungovať reálne v našej krajine v týchto podmienkach? Nepochybne potrebujeme búrlivý intelektuálny kvas, potrebovali sme vážne podnety nakoniec aj z vedy, z ľudí, z verejne aktívnych ľudí - čo máme k dispozícii, aké možnosti? Takže reálne hodnotiť daný stav má obrovský význam pre krajinu, lebo ten indikuje možnosti stav zlepšiť.
Takže, kolegovia, s malým takým záverečným apelom, naozaj skúsme sa navzájom vážiť, rešpektovať naozaj to ústavné právo, že máme právo na istú mieru dôstojnosti, a skúsme sa prezentovať ako osobnosti, nie, ktoré vedia tu naurážať všetkých bez akýchkoľvek problémov, ale ktorí budú ponúkať rie-še-nia. A vtedy uvidia, keď budeme oponovať ich riešenia, ako to bude vyzerať. Ale vtedy krajine pomôžeme, inak nie.
Želám vám všetkým pekný večer. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.12.2017 o 1:34 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:43

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
A, pán poslanec Číž, myslím si, že to bola dôstojná bodka za touto diskusiou, akú sme od vás očakávali. Len si myslím, že tá vaša výčitka na adresu pána poslanca Budaja bola trochu neoprávnená, ste mu vyčítali, že sa nedištancoval od predsedu svojej strany, to by ale musel trpieť nejakou formou schizofrénie, keďže pán Budaj je sám predsedom svojej strany Zmena zdola, čiže by sa musel dištancovať sám od seba, to by bolo také čudné a verím, že to by ste od neho nechceli ani vy napriek tomu, že teda máte rôzne, rôzne názory.
A teda pochválili ste sa tým, že SMER mal dva mesiace pred ostatnými parlamentnými voľbami namerané v prieskume pekných 40 %, potom to našťastie vo voľbách bolo iba 28, čiže o 12 % menej. Ale teda keď vás hreje tých 40 %, tak vám želám, aby ste aj pred nasledujúcimi parlamentnými voľbami mali povedzme nejakých pekných 20 % a aby ten rozdiel 12 % bol tiež nejaký porovnateľný.
Takže tiež sa takouto pozitívnou myšlienkou chcem rozlúčiť s touto debatou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 1:43 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:44

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Myslím si, že treba povedať dve veci.
Prvé, pán poslanec Číž, vaša strana bola tak dlhodobo známa, že sa nevenuje prieskumom verejnej mienky a nezakladá si na tom, koľko má percent v prieskumoch verejnej mienky, ale boli pre ňu dôležité volebné výsledky. Tak skúste si pozrieť volebné výsledky ostatných župných volieb a budete mať odpoveď o tom, čo ste teraz hovorili.
No a druhá časť, esenciálnou debatou tu nie je alebo nie sú tu témy, ktoré ste sa snažili priniesť do pléna, a ja by som vás v tom aj rád podporil, ale je jedna veľká prekážka, prečo sa toto plénum nevenuje týmto témam, a to je predmetom tejto schôdze, a to, že pán minister Kaliňák stráca a opakovane stráca dôveru tohto pléna, alebo jeho časti, a kým bude minister Kaliňák ministrom, tak tieto témy budú takpovediac na druhej koľaji, témy o hospodárstve, dôležitosti iných dôležitých tém pre národohospodárstvo a podobne, čo vy v každom jednom momente sa snažíte pripomínať.
Preto zahlasujte za odvolanie pána ministra alebo ho stranícky poproste, aby vo svojej funkcii skončil, a od toho momentu sa môžme venovať aj témam, ktoré vy máte na srdci, ktoré ste spomínali a ktoré nezabudnete pripomenúť pri každej jednej rozprave, že sú pre vás dôležité.
Nateraz je dôležité to, že je tu minister, ktorý má viac káuz, ako dokázal urobiť napriek tomu, že obehol 800 obcí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 1:44 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:46

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, za slovo, pán predsedajúci. Ja len veľmi krátko. Skutočne sa treba poďakovať, pán poslanec Číž, za múdre slová na záver tejto schôdze a tešiť sa, že takúto hlúpu schôdzu už nikto nezvolá. V prípade, že by sa ctená opozícia nepoučila a predsa len pokračovala v tejto hlúpej hre, tak dopadne podobne ako dnes. Trápny výbuch. A bola to pre nás všetkých jedna obrovská strata času bez ohľadu na to, či sme z opozície, alebo z koalície. Takže škoda.
A, pán poslanec Číž, ešte raz veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 1:46 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:47

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Číž, v podstate sa dá súhlasiť s vašou, dá sa povedať, oprávnenou požiadavkou na vytvorenie akejsi slušnejšej a konštruktívnejšej politickej atmosféry a kultúry v spoločnosti aj v tomto pléne. To si myslím, že nemôže naozaj nikto s tým mať nejaký vážnejší problém.
Ale uznajte sám, že kým pokračujú niektoré doslova protiľudové a protidemokratické prvky alebo niektoré protiľudové a protidemokratické praktiky zo strany politikov vládnej koalície, tak asi nebude veľmi jednoduché a nejaké aktívne alebo rýchle vypočuť túto vašu požiadavku, pretože tá forma by mala aspoň nejako kopírovať ten obsah, akým je ten obsah, nevravím že vždy, ale v niektorých momentoch taký dosť podivný, tak potom to tu vyzerá, ako to tu vyzerá.
Ale tá iniciatíva, z mojej strany ja to vítam. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 1:47 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video