25. schôdza

21.12.2017 - 21.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:36 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem pekne.
Pánovi Blanárovi ďakujem za úpravu desatinnej čiarky. A keď tento môj prejav považujete za vytváranie nenávisti, tak potom už naozaj ste prepadli chorobnej citlivosti. Vytvárať nenávisť budeme... (Reakcia z pléna.) Žiadnu vetu, som nevytváral nenávisť. To, že zdravotníctvo je choré, to je vážna vec. Vaša strana zaňho zodpovedá 10 rokov. Oveľa ostrejšie slová by boli namieste. Ale toto je čiastková novela, ktorá, bohužiaľ, a minister to môže len potvrdiť, nevyrieši, neozdraví, iba sa zaplátajú dlhy, ktoré vzniknú s tým, že sa robí politické gesto s 13. a 14. platom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:27 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:28

Tomáš Drucker
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán spravodajca, vážené panie poslankyne, páni poslanci, nebudem dlhý, iba skúsim zareagovať na to najpodstatnejšie.
Napriek tomu v úvode len jedna reakcia. My sme tu dnes skutočne vecne preto, pretože pán prezident využil svoje ústavné právo a vrátil zákon celý s jedným návrhom, a to je vypustiť časť, ktorá sa týka zrušenia odvodovej odpočítateľnej položky pre zamestnávateľov.
No tento zákon si zaslúži, aby bolo povedané, a možno už to niektorí tu spomenuli, že rieši široké spektrum zlepšenia zdravotnej starostlivosti, nielen čo sa týka v nemocniciach zavedením nových urgentných príjmov, ale aj v zariadeniach sociálnych služieb ošetrovateľskej starostlivosti. Až 10-tisíc lôžok pre odkázané osoby môžu získať ošetrovateľskú starostlivosť.
Riešime komplexnú zmenu v oblasti prehliadok mŕtvych. Častokrát ľudia čakajú na prehliadku zosnulého hodiny a hodiny. Je to vec, ktorá trápi mnohých ľudí tejto krajiny a tento návrh zmeny zákona na to reflektuje.
Riešime aj otázku, keď som spomenul urgentné príjmy, aby sme znižovali zásadným spôsobom odvrátiteľné úmrtia.
Je tam viacero zmien z takzvanej aplikačnej praxe, ako je predpisovanie liekov pre pacientov s 12-mesačnou preskripciou, aby nemuseli čakať zbytočne každé tri mesiace v čakárňach.
Zavádzame zľavy pre držiteľov Zlatého Janského plakety.
Reagujeme takisto aj na špekulácie v oblasti zneužívania nášho systému zdravotného poistenia. Je pravda, že tak, ako to tu bolo povedané, v priebehu legislatívneho procesu sa prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu dostali v zásade len dva pozmeňujúce návrhy, ktoré sa tu dlhodobo diskutujú, a to sú doplnkové ordinačné hodiny a odvodová odpočítateľná položka.
Čo sa týka, veľmi stručne, toho, čo pán prezident kritizuje. Ja súhlasím, že nie je štandardným procesom taktok zavedenie alebo zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky v poriadku, ak to nejde štandardným legislatívnym procesom.
Tie dôvody prečo, ja som to povedal aj počas druhého čítania, keď sa tento zákon v decembri tu prerokovával. Tie dôvody sú preto, pretože štandardne legislatívny proces by trval zhruba 4-5 mesiacov. My sme o tom diskutovali, že sme chceli odvodovú odpočítateľnú položku rušiť k účinnosti 1. januáru 2019 s tým, že v priebehu času, ktorý ubehol od mája, júna, kedy sme o tom hovorili, došlo, a pán poslanec Mihál to spomenul, došlo k istým záväzkom koalície, že chce zaviesť 13. a 14. plat; 13. a 14. plat prinesie ďalšie odvodové úľavy pre zamestnávateľov aj na úrovni verejného zdravotného poistenia. A tie prvotné príčiny alebo dôvody, ktoré tu už aj pán spravodajca, aj viacerí povedali, je, že odvodová odpočítateľná položka, keď tu boli také debaty, nesystémový, systémový krok, bol to jednorazový stimul pre zamestnanosť v čase, keď nezamestnanosť na Slovensku dosahovala takmer 13 %. Áno, nie je systémový preto, a preto i jednorazový, pretože to bolo nastavené na nominálnych 570 eur. Všetci tomu rozumiete. A takisto viete, že by táto odvodová odpočítateľná v čase, odpočítateľná položka v čase bola zrušená sama sebou zvyšovaním miezd.
Ale to je podstatné na tejto veci, že my sme tak, ako to povedal pán poslanec Zelník alebo niekto iný, my sme peniaze z verejného zdravotného poistenia prepožičali v roku 2015 na podporu zamestnanosti. Prečo to nebolo z iných zdrojov, to je debata možno na tú dobu, prečo to nepochádzalo zo štátneho rozpočtu, ale verejné zdravotné poistenie tieto peniaze potrebuje, pretože zavádzame inovatívnu liečbu, zavádzame ošetrovateľskú starostlivosť, rastie nám kvalitnejšia diagnostika a tieto peniaze podľa nás v súčasnosti nie sú potrebné.
A ak by sme aj pripustili, že to malo trvať alebo sme to mohli urobiť od 1. januára 2019, ešte jeden podstatný faktor, len 30 % z tejto odvodovej odpočítateľnej položky zasiahne zamestnávateľov v roku 2018. Tak to je. Až 70 % z odvodovej odpočítateľnej položky ich zasiahne o rok neskôr, pretože sa takto uplatňuje odvodová odpočítateľná položka.
Ja som to skutočne prechádzal aj v rámci Hospodárskej a sociálnej rady so zamestnávateľmi a zamestnancami. Nemôžem povedať, že by zamestnávatelia skákali od radosti, ale prijali túto argumentáciu, nie sú z toho radi, ale chápu, že tieto peniaze dočasne získali z verejného zdravotného poistenia.
My musíme reflektovať na potrebu. Ja som si nechal vypracovať Inštitútom finančnej politiky dopadovú analýzu na prognózu zamestnanosti a trhu práce a tá nebola negatívna. To znamená, že to najlepšie, čo sme mohli urobiť, je, že sme navrhli napriek tomu, že sme nemali v tom čase možnosť to navrhnúť skôr, pretože nemôžme navrhovať v nesúvisiacich zákonoch, tak sme to mohli navrhnúť len teraz a dostatočne včas niekoľko mesiacov o tom hovoríme.
Ja sa za to môžem ospravedlniť, že to nejde štandardným legislatívnym procesom, ale toto je najlepšie, čo môžme urobiť pre verejné zdravotníctvo s najmenším dopadom pre nezamestnanosť.
Nepovažujem to za aroganciu moci, myslím si, že sme dokázali veľakrát reflektovať na rôzne návrhy, ktoré tu boli, ale považujem to za najlepšie riešenie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.12.2017 o 16:28 hod.

Tomáš Drucker

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:34

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, rozprávate tu o tých kozmetických úpravách, ja sa chcem spýtať pri tejto príležitosti, že či vy pokladáte tuto spôsob úpravy za adekvátnu, riešiacu všetky tie problémy súčasného zdravotného systému, jeho dopadov, ale aj spôsobu jeho financovania. A pri tej príležitosti sa vás tiež chcem spýtať, že či samotný systém pokladáte za ideálny. A ak nie, tak prečo ako človek, ktorý stojí na čele ministerstva, nerobíte všetko, čo je vo vašich možnostiach, a teda aj spolu s celou vládou na to, aby ten systém sa blížil k tomu, čo vy pokladáte za ideálne. Čiže využijem túto príležitosť. A ak sa dá potom, že by ste v reakcii to nejako zhrnuli. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:34 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:35

Milan Uhrík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak zrušenie tej odpočítateľnej položky pre zamestnávateľov ja považujem len za ďalší trik, ako vytiahnuť z peňazí pracujúcich ľudí, poviem to tak ľudovo, ešte ďalšie, ešte ďalšie zdroje do štátneho rozpočtu, aj keď v konečnom dôsledku ako smerujú do zdravotníctva, ale stále je to tá istá peňaženka, len sa tie vrecká nazývajú inak.
Podľa súčasného stavu, podľa súčasného názoru je úplne jedno, či tie peniaze smerujú do štátneho rozpočtu, alebo smerujú do súkromných zdravotných poisťovní, alebo do Všeobecnej zdravotnej poisťovne štátnej, je úplne jedno, či to dostane Penta, alebo to dostane teta Anka, v prvom rade presne musím potvrdiť to, čo hovoril aj Marian Kotleba predo mnou, že treba zmeniť systém, treba odstrániť biznis zo zdravotníctva a do vedenia štátnych podnikov, firiem, poisťovní dosadiť ľudí, ktorí za to budú fakt niesť zodpovednosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:35 hod.

Ing. PhD.

Milan Uhrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:36

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, po predrečníkoch mám takmer chuť sa vás zastať, ale nebudem reagovať na predrečníkov, ale na to, čo ste, čo ste povedali. V prvom rade ďakujem, že ste vystúpili v rámci rozpravy a je možné na vás zareagovať a že ste si to nenechali na záverečné, záverečné slová.
Len aj keď sa vyskytla potreba alebo vnímali ste ako potrebu rýchlejšie ako normálnym spôsobom schváliť túto zmenu, tak ešte stále bola aj iná možnosť, ešte stále, aj keď ste sa chceli vyhnúť medzirezortnému pripomienkovému konaniu, no tak to mohli predložiť koaliční poslanci, ako to robia v iných prípadoch, ako poslanecký návrh zákona. To určite by tiež bolo predmetom kritiky, ale tá kritika by bola menšia a menej silná ako v prípade, že to ide pozmeňujúcim návrhom v druhom čítaní.
A teraz neviem, či som, či som tomu dobre rozumel, alebo ste fakticky potvrdili to, čo hovoril vo svojom vystúpení pán poslanec Mihál, že idete zrušiť túto výnimku, túto nesystémovú úľavu, ktorá je v našej legislatíve doteraz, aby sa vytvoril priestor pre inú výnimku, inú nesystémovú úľavu v podobe 13. a 14. platov. Lebo ak to tak je, tak to potom aj trochu teda spochybňuje zmysluplnosť tohto opatrenia ako takého. Je to tak, dobre som pochopil, že v podstate to, čo pán poslanec Mihál vo svojom vystúpení povedal ako kritiku, vy ste priznali, že, áno, je to tak?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:36 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:38

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán minister, dnes tu hlasujeme o dvoch veciach. Jedna je o tom, či 100 mil. eur pôjde na liečbu a diagnostiku našich pacientov, alebo nie, a druhá, či prejde zákon ako celok, ktorý obsahuje ďalšie ustanovenia, ktoré sú výrazne prospešné pre celý systém. Či už sú to zariadenia opatrovateľskej starostlivosti, alebo sú to opatrenia týkajúce sa sestier, časť e-Health-u.
Takže zbytočne tu prebiehali debaty o tom, koľko štát má platiť, koľko nemá platiť, pokiaľ by sme dnes neprelomili prezidentovo veto, tak ochudobníme pacientov o 100 mil. eur. Na to treba myslieť, na nič iné. A všetky ostatné argumenty v tomto čase sú úplne zbytočné.
A odpočítateľná odvodová položka nie je ničím novým, debatuje sa o tom už dlho, každý o tom vedel, a to, že to išlo pozmeňujúcim návrhom poslancov Národnej rady, je to, že iná možnosť do zákonu, dostať to do zákonu nebola a 100 mil. eur by v systéme chýbalo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:38 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:39

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, chcem veľmi pekne poďakovať za výstižné vysvetlenie, čo to je odvodová odpočítateľná položka a prečo tie peniaze sú potrebné, pretože 100 mil. eur iste nebude postačovať na to všetko, čo v zdravotníctve potrebujeme, teda tých 100 mil., ktoré sa týmto spôsobom dostanú. A že naozaj zákon, tak ako aj hovoril môj predrečník, je nielen o odpočítateľnej odvodovej položke, ale je to aj práve o tej sociálnej starostlivosti, ošetrovateľskej starostlivosti v domovoch dôchodcov aj o prehliadke mŕtvych, aj o urgentoch a o ďalších veciach.
Ja chcem pekne poprosiť všetkých kolegov, pretože ak by sme tých 100 mil. neschválili, teda neodmietli by sme pripomienku pána prezidenta, tak budeme mať veľký problém, v prvom rade budú mať veľký problém zdravotnícke zariadenia a s tým, samozrejme, úzko súvisí aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre naše obyvateľstvo.
Takže ja veľmi pekne chcem poprosiť, aby sme pripomienku pána prezidenta, aby sme odmietli.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:39 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:40

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Oceňujem otvorenosť a vecnosť, akou ste reagovali, pán minister, aj že ste nám umožnili ešte, ešte diskutovať. No, v podstate sa ukázalo, že toho, čo som sa obával a čo som hovoril vo svojom príspevku, a totiž, že využitie týchto peňazí súvisí s 13. a 14. platom, ste potvrdili. Potvrdili ste aj to, že s tým súvisí ten oneskorený legislatívny proces, pretože táto novinka prišla až v polovici roka.
Čiže tú diskusiu považujem za užitočnú a možnože naozaj budete musieť rozmýšľať, pán minister, ako zafinancovať v skutočnosti zdravotníctvo, pretože týmto sa to nezachráni, ale aspoň ste prispeli k tomu, že všetci poslanci zreteľne vedia, o čo ide a o čom bude zrušenie tohoto, tejto položky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:40 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:50

Tomáš Drucker
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Čo sa týka odpovede pánom poslancom z Ľudovej strany Naše Slovensko, ťažko sa reaguje, lebo to sú také nevecné otázky, treba možno sledovať legislatívny proces, za ktoré veci buď nehlasujete, alebo hlasujete, myslím si, že tých vecí ste boli prítomní už mnoho, ktoré sa udiali.
A ešte som nespomenul, 1. január je v zásade len jediný možný termín, odkedy sa dá zrušiť odvodová odpočítateľná položka, to znamená, my v priebehu roka ju v zásade nevieme zrušiť, lebo by sme to skomplikovali oveľa viacej.
A to, čo ste sa pýtali, pán Dostál, a v zásade aj pán Budaj, ja neviem, prečo to vnímate ako nejakú kritiku. My sme aj s pánom predsedom vlády od začiatku aj s pánom predsedom Národnej rady debatovali, že 13., 14. plat je ďalší stimul pre zamestnancov s tým, že pôjde na úkor aj zdravotného poistenia, a vzhľadom na to, že takýto stimul zamestnávatelia dostanú, a vzhľadom na súčasnú nezamestnanosť tak takúto, tak odvodová odpočítateľná položka nedáva pre nás už príliš zmysel a priestor, aby sme ju dávali. A to vôbec nevnímam ako kritiku pána Mihála. Pán Mihál len zopakoval to, čo dlhodobo hovoríme, takže je skôr naša argumentácia, prečo sme navrhli odvodovú odpočítateľnú položku zrušiť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.12.2017 o 16:50 hod.

Tomáš Drucker

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 16:50

Andrej Danko
Skontrolovaný text
Ďakujem. Vyhlasujem rozpravu za skončenú. Pýtam sa spoločného spravodajcu, či sa chce vyjadriť k rozprave. Nie. Ďakujem.
Prerušujem rokovanie do 16.50 hod., kedy budeme hlasovať o predloženom návrhu zákona.

(Prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

21.12.2017 o 16:50 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video