26. schôdza

30.1.2018 - 15.2.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 16:59 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo.
No, Natália, je to strašná tragédia. Je to už druhý zákon, čo kopíroval náš zákon a oni zaň nehlasovali. Osobne si nemyslím, že takéto nápady by mal z ich klubu napríklad pán Fecko či pán Sopko. Myslím si, že toto dokáže spískať iba a jedine patologický šialenec z Trnavy, čo sa pred chvíľou prejavil vo svojom prejave, pred chvíľou v plnej kráse počas svojho apokalypticko-šialeneckého prejavu.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 16:48 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:49

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, moja mama má na chladničke všeličo magnetkami prichytené a jeden citát, ktorý tam má vystrihnutý, myslím, že z časopisu Život, znie: Odpočinok nie je luxus. A je to tak. Odpočinok nie je luxus, odpočinok je základná potreba. Je to predpoklad dôstojného života, je to aj predpoklad dobrého pracovného výkonu.
V tomto zákone, ktorého som tiež spolupredkladateľom a ktorý sme predkladali už viackrát a myslím si, že aj pred spomínaným aprílom 2017, nejdeme zavádzať nič nového. Nedeľa je aj dnes dňom pracovného pokoja. Nedeľa je dňom pracovného pokoja. My vlastne chceme a verím, že aj mnohí ďalší, aj pani kolegyňa Grausová, verím, že mnohí ďalší kolegovia a kolegyne, chceme, aby nedeľa bola nedeľou. Prečo? Pre zdravie a dobro celej spoločnosti, keď je naozaj pokoj. Viete, dnešný svet je veľmi nepokojný, veľmi hektický. My si to tu užijeme v parlamente. Veľakrát si ľudia prajú, aby mali svätý pokoj. A nedeľa môže byť takým dňom, možno aj svätého, ale v každom prípade pracovného pokoja. Aj výraz "nedeľa" je pravdepodobne z českého "nedělá", nerobí, nepracuje.
Okej, samozrejme, v dnešnej spoločnosti môžu existovať výnimky. Ale keby sme sa pozreli povedzme na Gaussovu krivku, pozreli by sme sa na nejaké modely, tak výnimky môžu predstavovať tak povedzme päť percent, aby to boli výnimky. A to by asi tak sedelo. Ak by pracovalo v nedeľu päť percent ľudí na Slovensku, teda tých, ktorí musia pracovať, sú v zdravotníctve, ako pani Červeňáková napríklad, lekári, hasiči, tak je to pochopiteľné, možno na benzínových pumpách, tak tých päť percent by bolo tolerovateľných. Ale ako to povedala pani kolegyňa Verešová, opakovali sme to znova, na Slovensku je to viac ako 20 percent. Každý piaty človek chodieva v nedeľu do práce. Je to najviac v celej Európskej únii. Nie je to nejaká drobná vec, nie je to nejaká konzervatívna kratochvíľa, že chceme sa do niečoho špárať. Naozaj je to veľmi rozšírené a je to, prekračuje to všetky zdravé medze.
Ak povieme, že každý piaty človek, viac ako každý piaty človek chodí v nedeľu do práce, znamená, že nejakým spôsobom to preniká možno polovicu populácie, pretože sa to týka rodín, kde matka, veľmi často otec v nedeľu pracuje. To už nie je potom výnimka, ale to je vlastne nové pravidlo. Čiže nedeľa potom už reálne nie je v skutočnosti dňom pracovného pokoja a tak ten pokoj chýba. Ono to tak ale nemusí byť. Môžme povedať, že máme tu veľa automobiliek. Tie to ťahajú hore, tam väčšinou muži pracujú. Ale nemusí to byť 21 percent.
Ak sa pozrieme na to, tak v minulom roku a za posledné roky sa to posunulo. Konkrétne na pôde štátnych sviatkov a niektorí, ktorí mali také kuvičie hlasy, že to neprejde a že to bude zlé, tak vidíme, že reakcia reťazcov na zavreté obchody cez sviatky je taká, že ľudia si zvykli a obrat sa neznížil. Čiže nič takého sa nepotvrdilo. Mám tu konkrétne z článku v médiách tri konkrétne obchodné reťazce Billa, Lidl a Jednota – takže budem citovať od hovorkyne spoločnosti Billa Slovensko: "Negatívny dopad na obrat sme v tejto súvislosti nezaznamenali. Naši zákazníci si na zmenu zvykli, nenakupujú už nárazovo veľké nákupy tesne pred dňom voľna. Spoločnosť Billa bude postupovať aj ďalej podľa zákona, ktorý uzákoňuje zatvorené predajne počas sviatkov, na čo vždy zákazníkov vopred upozorníme."
Teraz hovorím o tom, čo už platí, teda zákaz maloobchodného predaja v konkrétne sviatky alebo v štátne sviatky. Spoločnosť Lidl, tam informoval vedúci komunikácie. Uviedol, že pre sviatok reťazec neprišiel o takmer žiadne tržby a na margo novej legislatívy uviedol, citujem: "Okamžite a v plnej miere sme sa jej prispôsobili. Už pred rozšírením počtu dní, počas ktorých je zakázaná práca v maloobchode, sme počas najväčších sviatkov roka mali predajne zatvorené počas viacerých dní, ako bol štandard v iných reťazcoch." A čo je dôležité, dodáva: "Týmto opatrením sme chceli našim zamestnanom umožniť strávenie sviatočného času v kruhu najbližších."
Bola spomínaná aj Jednota, konkrétne taký, by som povedal, premiérový krok v okrese Trnava v troch okresoch, kde tam Jednota obchody zavrela. Pamätám si, keď to prebehlo, keď to prebehlo médiami, tak v jedných, v jednom internetovom portále, prípadne teda v novinách bolo hlasovanie, kde sa pýtali ľudí, že privítali by ste, aby boli obchody v nedeľu zatvorené? Je samozrejmé, že toto nie je relevantný prieskum, ale prieskum čitateľov toho média bol, že 73 percent bolo za a 27 percent proti. Ak sa pozrieme na relevantné výskumy, tak myslím, že minulý rok alebo predminulý rok bol prieskum, ktorý hovoril o 58 percentách ľudí, ktorí sú jednoznačne za alebo skôr za, aby boli obchody v nedeľu zatvorené. Jednoznačne z toho vznikla taká pozitívna emócia. Na sociálnych sieťach som narazil na príspevok, kde bolo napísané tak veľmi jednoducho, že dva a pol dňa boli obchody zavreté a nikto neumrel od hladu. Malo to veľký úspech. Čiže áno, dá sa to. Je to vedecky dokázané. Špeciálne väčšinou počas Vianoc ľudia nezomierajú od hladu.
Týka sa to aj našich susedov. Pani poslankyňa Verešová hovorila, že je to tu preto, aby sme boli vyspelejší, aby sme sa priblížili k vyspelej Európe. Môžme pozrieť hneď za naše hranice, konkrétne v nedávnej dobe toto podporili dvaja naši susedia, a to Poľsko a Rakúsko. Na Poľsku sa mi páči, že napriek tomu, že je tam silne konzervatívna vláda, idú na to veľmi, veľmi rozumne, veľmi strategicky. Povedali si, že budú robiť metódou postupných krokov. Najprv zavrú jednu nedeľu v mesiaci, potom dve, potom tri a takto postupne, aby si ľudia zvykli. Naozaj o tomto sa dá debatovať a myslím si, že špeciálne poslanci vládnej koalície by nad týmto mali uvažovať. Ja poviem to, že toto moje vystúpenie ani možno nie je pre poslucháčov niekde v exteriéri, ale špeciálne by som bol rád, keby ste si tento návrh osvojili a keby sme to posunuli, povedzme už v roku 2018, do reálu aspoň nejakým prvým tým postupným krokom.
Citujem prezidenta Poľskej republiky Dudu, ktorý povedal na margo nového zákona, že poskytne deťom príležitosť, aby trávili čas so svojimi rodičmi a personálu v obchodoch zasa dá čas na odpočinok. Spomínaná COOP Jednota, citujem jeho predsedu predstavenstva: "V našich predajniach pracujú takmer výlučne ženy matky, ktoré majú svoje rodiny a chcú s nimi tráviť aspoň nedele. Zákaz predaja v nedeľu by určite tiež prispel k riešeniu problému dnešnej doby, ktorý sa nazýva kríza rodiny, ako aj radu ďalších vecí, ktoré z toho vyplývajú," doplnil predseda predstavenstva. A tento reťazec COOP Jednota sa usiluje dlhodobo o zavretie obchodov v nedeľu, ako je to v mnohých západných štátoch. V tomto smere majú všetky predajne aj podporu odborárov.
Viaceré európske krajiny obmedzujú nedeľný predaj, majú to tam stanovené, dalo by sa povedať, takmer všetky. Nie je to vôbec spiatočnícke, naopak, je to vyspelé. Ľudia sú totižto dôležitejší ako nonstop práca, zvlášť v dobe, keď to nie je nevyhnutné. Je normálne mať v nedeľu deň pracovného pokoja, je normálne byť doma s rodinou. Naopak, výnimočne ľudia pracujú aj v nedeľu. Ak sa pozriem napríklad do Švajčiarska, čítal som rozhovor s jednou rodinou, ktorá sa presťahovala do Švajčiarska. Skúsim citát, ktorý môžme aplikovať na dnešnú dobu. Myslím si, že Švajčiarsko sa veľmi často ukazuje ako vzor, že chceli by sme byť druhé Švajčiarsko, aj keď teda ja som radšej chcel byť hrdé Slovensko ako druhé Švajčiarsko. Ale čo v tom Švajčiarsku, čo si tam Slováci na rozdiel od Slovenska všimli. Otázka novinára znela: "Museli ste sa vzdať niečoho, čo je bežné na Slovensku a čo domáci považujú za bizarné?" Odpoveď: "Na Slovensku je bežné, že si idete nakúpiť po práci, cez víkend, všetko je otvorené do neskorých večerných hodín. Tu padne 18.00 a nezoženiete a nevybavíte už nič. Všetky obchody s potravinami, veľké supermarkety, nákupné strediská či služby, všetko je zatvorené. V nedeľu je celý deň všetko zatvorené." A chcem povedať, že asi ťažko povieme, že to nejakým spôsobom ničí životnú úroveň alebo ekonomiku Švajčiarska. Jednoducho rast životnej úrovne smeruje práve k tomu, že si môžme dopriať nedeľný pokoj.
Takže ja by som na záver chcel vyjadriť presvedčenie, že naozaj do konca tohto roku 2018 urobíme aspoň prvý, základný krok k tomu, že nedeľa začne byť čoraz viac dňom pracovného voľna. Prosím poslancov vládnej koalície, ktorí tu začínajú byť stále hustejšie a hustejšie, aby, ak už aj teraz nezahlasujú, tak aby si tento návrh osvojili. A na záver, som si uvedomil počas úvodného slova pani poslankyne Verešovej, keď hovorila o doložke vplyvov, že aké to bude mať vplyvy ekonomické, sociálne, na životné prostredie, tak už viackrát v tomto parlamente bolo úsilie, aby v zákonoch bola aj doložka vplyvu na rodinu. Tak popri všetkých tých pozitívnych dopadoch verím, že je nám jasné, že tento zákon by mal pozitívny vplyv na rodinu a rodinné prostredie. A to, myslím, že všetci vítame.
Ďakujem veľmi pekne, prajem všetko dobré.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.2.2018 o 16:49 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:59

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Richard Vašečka, prečo ste tento istý návrh nepodporili v apríli minulého roku 2017, keď ho podala Ľudová strana Naše Slovensko? Nepodporili ste tento návrh! Pani Verešová, prečo ste nepodporili ten istý návrh 6. apríla 2017? Pani Remišová, prečo ste nepodporili návrh o voľnej nedeli? Pán Suchánek, prečo ste nepodporili tento istý návrh zákona pred rokom? Pán Fecko, prečo ste nepodporili tento návrh zákona minulý rok? Pani Gaborčáková, prečo ste nepodporili tento návrh zákona pred rokom? Pán Grendel, prečo ste nepodporili tento návrh zákona pred rokom? Pán Marek Krajčí, prečo ste nepodporili tento zákon, návrh zákona? Pán Heger, prečo ste nepodporili tento návrh zákona v apríli minulého roku? Pán Marosz, prečo ste nepodporili tento zákon v apríli minulého roku? Pán Sopko, prečo ste nepodporili tento návrh zákona pred rokom? Pán Budaj, ktorý chodí k svätému prijímaniu, prečo ste nepodporili tento návrh pred rokom? Pán Heger, asi som vás spomínala, prečo ste nepodporili tento návrh? A pacienta Matoviča sa ani nejdem pýtať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 16:59 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:01

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Vážená pani poslankyňa, ja môžem odpovedať za seba, lebo jediný ja môžem reagovať, ostatní kolegovia, musíte sa ich spýtať osobne, ale ja vám poviem prečo. Pokiaľ budete zneužívať kresťanstvo na to, aby ste šírili nenávisť, antisemitizmus a podobné neprijateľné veci, nikdy nezahlasujem, vôbec nebudem hlasovať o vašich zákonoch.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:01 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:09

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán predseda Národnej rady, pani predkladateľka, pani spravodajkyňa, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi pár slovami sa vyjadriť k predkladanému zákonu, ktorý v princípe vás žiada, ctené plénum, aby ste umožnili zatvoriť obchody v nedeľu. Znie to veľmi nepopulárne, veľmi možno tvrdo, ale ja by som chcel trošku teraz argumentovať niektorými, by som povedal, štúdiami, lekárskymi štúdiami, aký veľký neblahý účinok pre tých ľudí, ktorí v nedeľu musia pracovať, toto ich pracovné vyťaženie má.
Ja si myslím, že vzhľadom aj na pozitívne skúsenosti, ktoré má obchod, keď sme nedávno uzákonili zákaz predaja počas štátnych sviatkov, tak obchodníci nám hovoria, že sa to negatívne neodzrkadlilo na ich tržbách, a taký podobný istý, takú podobnú istú skúsenosť má Maďarsko, ktoré v roku 2015 zakázalo predaj v nedeľu. Žiaľ, tento zákon, tento zákaz neustáli a potom neskôr opätovne zaviedli aj nedeľný predaj, pretože mnohí ľudia v spoločnosti reagovali veľmi kriticky, avšak bola veľmi zaujímavá skúsenosť a práve u obchodníkov, ktorí povedali, že počas platnosti toho zákonu si ľudia postupne zvykli na to, že tie nákupy zrealizovali v sobotu, eventuálne dokonca ešte v piatok, a opäť konštatovali veľmi podobné zistenie, ako sa konštatovalo aj teraz u nás na Slovensku, že obchodníci v princípe nepocítili negatívny dosah tržieb.
Takže ide tu v podstate o akýsi luxus, ktorý chceme využívať, aby sme si mohli ísť aj nakúpiť v nedeľu. A na tom by, samozrejme, nebolo nič zlé, avšak mne sa naozaj nepáči to, že na tento luxus majú niektorí ľudia doplácať a doplácať hlavne svojím zdravím.
Dovoľte, aby som vám odkomunikoval niektoré výsledky niektorých štúdií. Jedna z tých štúdií je štúdia audítorskej spoločnosti Deloitte, ktorú vypracovala pre Európsku komisiu, a bola to štúdia o organizácii pracovného času. Ona zároveň cituje aj ďalšie vedecké štúdie, ktoré dokazujú, že ľudia pracujúci aj v nedeľu si vo vyššej miere sťažujú na negatívne zdravotné dôsledky ich práce. Dokonca podľa tejto štúdie vyšlo veľmi zaujímavé zistenie, a teda dokázala, že vyššie riziko úrazov je v nedeľu a tak isto aj pracovných nehôd.
Ďalšie veci, ktorými sa, alebo ďalšiu problematiku, ktorú táto štúdia rozoberala, hovorila o tom, že práca v tzv. nezvyčajných časoch, čo sú víkendy, večery, rastie a sú teda tieto trendy hlavne silné v sektore obchodu. Má to však negatívne spoločenské dôsledky a tie súvisia so sociálnym typom spoločnosti, ktorý je stále organizovaný tak, že večery a víkendy sú vyčlenené ako časy, ktoré sú dôležité pre sociálnu interakciu, socializovanie sa, oddych a pre rodinu. Človek má vyšší duševný komfort, pokiaľ má presne rozdelený čas na prácu a voľný čas. A, naopak, nestály pracovný čas udržuje človeka v napätí. Takže podľa tejto štúdie potom ďalej vyšlo, že práca v nedeľu je nebezpečná aj v tom, že ľudia pracujúci v nedeľu potom pracujú aj v sobotu, čo je zaujímavé, ale neplatí to opačne. Takže pokiaľ takýmto spôsobom sa už rozbije potom ten pracovný rytmus človeka, tak naozaj nemá problém pracovať kedykoľvek a potom to vlastne potencuje všetky tie negatívne dôsledky, o ktorých táto štúdia hovorí.
Štúdia ďalej argumentuje aj negatívnymi dôsledkami na rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom a je to zaujímavé, veľmi rýchlo prebehnem. Túto interakciu, ktorá postihuje tento pracovný a súkromný život, nemá dobrú 17 % zamestnancov, ktorí pracujú len cez pracovný týždeň. A teraz, u zamestnancov, ktorí pracujú po večeroch, je táto nerovnováha vyššia, až 33 percent. U zamestnancov, ktorí pracujú aj v soboty, je 31 %, ale najväčší podiel nerovnováhy medzi pracovným a súkromným časom je práve u zamestnancov, ktorí pracujú aj v nedeľu, a je to až 39 percent. Myslím, že to tu už bolo spomenuté, že Slovensko sa radí k európskym krajinám, v ktorých ľudia pracujú v nedele najviac. Každý piaty Slovák musí chodiť v nedeľu do práce, a preto nás asi ani nebude možno prekvapovať tá negatívna štatistika dožitia v plnom zdraví, ktorú máme na Slovensku a je vlastne z pohľadu najmä žien najnižšia v Európskej únii. Zároveň zamestnanci, naši zamestnanci, ktorí zarábajú a teda pracujú v nedeľu, sú najhoršie zarábajúcimi pracovníkmi v Európskej únii.
A teraz sa dostávam ešte k jednej vážnej veci. Podľa štúdie Health at a Glance z roku 2015 má Slovensko suverénne najhoršiu úmrtnosť zo všetkých krajín OECD na kardiovaskulárne choroby. V roku 2006 skupina fínskych vedcov dokázala, že ľudia, ktorí nemajú čas na oddych cez víkend, majú vyššie riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby. V tej súvislosti, o ktorej som teraz hovoril, teda že máme najvyšší podiel pracujúcich v nedeľu, máme najnižšie dožitie v zdraví, máme najhoršiu úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby, tak mne to naozaj dáva vážny súvis a z tohto pohľadu ja si naozaj myslím a chcel by som aj požiadať to ctené plénum, aby sme sa zamysleli nad tým, či práca v nedeľu – najmä v sektore obchodu – je naozaj taká nevyhnutná a či nám ten luxus z toho, že si môžme ísť v nedeľu nakúpiť, stojí za možno zničené, ničenú, ničené rodiny, ich vzťahy, ich vnútornú rovnováhu, či nám to stojí za poškodenie ich zdravia, či nám to stojí za stres, ktorý vystavuje týchto ľudí, a tak isto, samozrejme, všetky tie neblahé účinky, o ktorých som hovoril na základe týchto štúdií.
Takže verím, že postupne sa budeme môcť viac a viac zamýšľať nad touto vecou, a ja by som sa takisto pridal k predkladateľom a poprosil by som vás, aby ste nedeľný predaj v našej krajine na základe tohto zákonu zakázali. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.2.2018 o 17:09 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:17

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Toľko špiny, farizejstva, falošnosti ako v posledných dňoch tu v parlamente, to je teda unikát.
Pán Krajčí, vy ste za náš návrh, ktorý bol taký istý, tiež nehlasoval. Keď vám dám otázku prečo, dúfam, že mi nepoviete ako hrdý kandidát na miesto predsedu KDH Vašečka, v ktorom sa snúbi farizejstvo a kupčenie. Takýchto hnal náš pán z chrámu. Náš klub hlasuje aj za vaše návrhy, keď sú podľa nášho presvedčenia dobré. Totižto farizeji stále prežili. Iba z jeruzalemského chrámu ostal Múr nárekov.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:17 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:18

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, vážený kolega, k tým vašim argumentom len toľko. Hovoríte o tom, že teda takéto opatrenie by malo veľmi dobré dopady a malo by dobré dopady na zdravie, pretože práca v nedeľu poškodzuje zdravie, lebo sú o tom výskumy. Chcem sa vás spýtať, či máme aj výskumy, že v stredu, že či to poškodzuje práca v stredu, či poškodzuje zdravie ľuďom, alebo v utorok, alebo vo štvrtok. A keď áno, keď budú chorejší, ako keď by nerobili, tak že či potom zrušíme prácu v stredu, v utorok a vo štvrtok. Lebo viete, ja tipujem, že budú chorejší, ako keď budú doma ležať doma v posteli a nebudú pracovať. Takže neviem, či tento argument je relevantný argument. A samozrejme, že ľudia sa sťažujú, ale myslím si, že naozaj pokiaľ im to nevyhovuje, nemusia podpísať takúto zmluvu.
Na druhej strane sú ľudia, ktorí, pre ktorých práca v nedeľu naozaj je výrazným príjmom hlavne preto, že teraz sa práca zdražela a dostanú jednoducho väčšiu výplatu. Vravíte, že tie obchody to zvládnu a nie je to až tak cítiť na tých tržbách. No áno, pretože deň predtým si všetci prídu nakúpiť. Jedine, kto to bude potom cítiť, sú tí ľudia, ktorí to musia odmakať. Ale jediný rozdiel je v tom, že to neuvidia na výplatnej páske, ale budú musieť presne rovnaký počet ľudí obslúžiť, ak nie ešte aj väčší, lebo mám pocit, že sú hysterické reakcie, keď sa zavrú obchody. Ja osobne nepotrebujem a väčšina ľudí, ktorých poznám, ja nepotrebujem mať predpísané zákonom, kedy mám oddychovať, kedy mám byť s rodinou a kedy mám pracovať. Ja mám svoj rozum, svoju slobodu. Prosím vás, nechajte mi ju.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:18 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:20

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega, keď vás počúvam, tak sa trošičku do histórie chcem vrátiť a je to naozaj zaujímavé, akým spôsobom prejavujete aj názorovú jednotu za stranu, ktorá bola svojím spôsobom materská, keď ste sa alebo vaša strana dostala do parlamentu. A to, čo ste popísali všetko, to možno ani ste nemuseli tak dlho popisovať, pretože sú tu krajiny, ktoré už dnes nemajú v nedeľu otvorené obchody. Napríklad do Rakúska, nemusíme ísť tak ďaleko. Čiže tieto aspekty určite poznáme.
Ale kladiem si otázku, prečo práve vtedy, keď vaši najvyšší predstavitelia boli vo vláde, prečo o to neusilovali. Naša strana usilovala o to, aby sme zastavili prácu v štátne sviatky. A to viete veľmi dobre, že sa aj podarilo. A možno nebude dlho trvať, že aj nedele na Slovensku raz budú zatvorené, ale nemôže to byť robené takým spôsobom, že prídete bez toho, aby ste našli nejaký konsenzus so všetkými partnermi, ktorí sú v tom zainteresovaní. Pretože na jednej strane nás kritizujete za to, že tu znižujeme podnikateľské prostredie alebo zhoršujeme podnikateľské prostredie, že tu zamestnávateľom hádžeme polená pod nohy a tak ďalej, na druhej strane prídete s takýmto návrhom, ktorý predovšetkým zamestnávatelia sami spochybňujú alebo vôbec nesúhlasia s tým.
Čiže v tomto prípade je potrebný naozaj široký konsenzus nájsť so všetkými sociálnymi partnermi. Ja som presvedčený, že raz to príde, ale teraz tu nie je ten konsenzus a z vašej strany je to nič iné, len neúprimné, snaha ukázať, že jedine my sme tí presvedčení o tom, že v nedeľu je potrebné zatvoriť obchody. Aj ja som presvedčený, že to raz príde, ale je potrebné k tomu prísť tak, že tu bude konsenzus. A nie tak, ako to robíte teraz, že raz nás kritizuje za narušovanie, zhoršovanie podnikateľského prostredia a teraz vám vôbec nezáleží na tom, čo si zamestnávatelia o tom myslia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:20 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:22

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Mňa do istej miery predbehla kolegyňa Janka Cigániková. Mňa tiež zaujalo to, že riešime z hľadiska medicínskeho problém práve s konkrétnym dňom, a teda nedeľou, či teda ak dotyčný zamestnanec alebo zamestnankyňa dostanú voľno v pondelok alebo v utorok, či im to nedokáže vykompenzovať potom ten víkend, ktorý dajme tomu pracovali a pri ktorom si mohli viacej zarobiť. Toto by ma celkom zaujímalo, že či tie štúdie nejakým spôsobom zohľadnili, že teda nie všetci pracujeme na päťdňový pracovný týždeň a nie všetci pracujú v štandardnom čase, dajme tomu od 7.30 do 16. hodiny.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:22 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:22

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky.
Pán poslanec Klus, tam ide práve o to, aby ten človek, ktorý pracuje, mohol byť s tou rodinou. No tie pracovné dni sú, žiaľ, také, že deti chodia do školy a v podstate všetci pracujú, takže z toho pohľadu tá štúdia, o ktorej ja som hovoril, hovorila o víkende ako o takých najzraniteľnejších časoch, kedy tí pracujúci, keď pracujú a nie sú v rodine, nemajú tú sociálnu interakciu, tak nakoniec sa to negatívne odzrkadľuje aj na ich práci. Takže toto sú naozaj štúdie, ktoré som tu predostrel.
Z tohto pohľadu sa aj trošku čudujem tej faktickej poznámke Janky Cigánikovej, pretože ja som naozaj sa snažil argumentovať faktami. Tie fakty sú nesporné. Opäť ako nikomu nikto slobodu neberie, ale pokiaľ ja svojou slobodou budem lámať zdravie niekoho druhého, prepáčte, zdá sa mi to trošičku zvláštny uhol pohľadu, ale v tom sa možno rozlišujeme.
Pán poslanec Blanár, no, ja som tu vtedy nebol, ja sa k tým veciam neviem vyjadriť. Ja som teraz dostal mandát od voličov. Ako iste viete, v hnutí sme dostali možnosť kandidovať mnohí, ktorí nemáme absolútne nič s politikou, ktorá bola predtým. Teda sme noví v politike a momentálne veľmi konsenzuálne máme tento názor a ho snažíme sa ho opakovane tlmočiť v tomto pléne a verím, že múdri ľudia nebudú argumentovať tak ako vy, ale budeme sa snažiť dohodnúť. Ja som nebol útočný. Naozaj bavme sa o tom, akým spôsobom môžme pomôcť ľuďom v tejto krajine. Ekonomicky negatívne následky to nemá, to sa tiež môžme o tom rozprávať. Sú o tom štúdie. Naozaj nevidím dôvod, prečo by sme nemohli ísť napríklad tou cestou Rakúska a mať zdravšiu, spokojnejšiu, vyváženejšiu, viac rodinne založenú populáciu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:22 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video