27. schôdza

9.2.2018 - 9.2.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:36 hod.

PhDr.

Mária Janíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:03

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Baláž, povedali ste, že som zopakoval niektoré veci. No zopakoval som ich preto, lebo ja som to bral tak, že v tom svojom prvom prejave som sa snažil na niektoré veci upozorniť a spochybniť ich, povedať, že to, čo uvádzajú najmä materiály ministerstva, možno ani nieže priamo pán minister teraz, ale proste v tých podkladoch sú nezrovnalosti oproti tomu, čo ja považujem za realitu. No a považujem za logické teda, že si to vyjasníme. Okej, tak mýlim sa ja, alebo nie. To číslo platí. Dokázal som vám, určite to uznáte, že vypočítať si percentá vie každý, no. Čiže nechcem to používať, ale len to používam ako príklad, že však chyba sa môže stať. Tak si to vyjasnime. Iba preto som zopakoval to, čo podľa mňa vyjasnené nebolo. A ja ani netrvám, že to musí byť vyjasnené akoby verejne. Čiže ak pán minister povie, že zvolajme na to výbor, veď my sme to tak chceli urobiť. Len ten výbor nebol a bolo odporúčané: zvolajte schôdzu. No tak sme zvolali. A ako vidíte, neosočujeme, debatujeme vecne. Aj pán Vašečka, proste každý, predkladateľ, no tak, však správame sa ako poslanci Národnej rady, ktorým záleží na tom, že akú budeme mať armádu.
A k pánovi poslancovi teraz, neviem, kto mal, pán poslanec, nie, nie, ja sa neurážam, to je v poriadku, len vám vysvetľujem, že prečo, alebo snažil som sa vysvetliť, že prečo jednoducho aj človek, ktorý nemusí byť odborník, tak proste keď si pozriete základné fakty, napríklad porovnávate, že tak má to tú hodnotu, nemá to tú hodnotu, tak práve preto som vám dal tú tabuľku, kde som, povedal by som, z otvorených zdrojov, len aby ste si mohli porovnať. A teraz medzi nami, ja ich chápem, že dajme radšej slabšie pancierovanie, lebo naši vojaci hovoria, že aby to radšej rýchlejšie jazdilo. Viete, o tom sa dá diskutovať, že ktoré je ktoré, ale aspoň si vyjasnime, že či tie čísla, ktoré v tom materiáli sú, či sedia alebo nie. Či náhodou aj pána ministra nechce niekto obtiahnuť. No.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:03 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:05

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Ja som už teda požiadal o slovo skôr, aby som mohol zareagovať na niektoré veci, bude to len reakcia. Chcem sa vyjadriť na tie návrhy, lebo som navrhovateľom schôdze. Nebudeme sťahovať žiadne uznesenie, tak sa pod to podpísala, podpísalo vyše tridsať poslancov. Riadne prebehne rozprava a budeme o tom hlasovať.
Zazneli tu poznámky, že nemali by sme tu o tom diskutovať. No tak ale to sa obráťte na vládu Slovenskej republiky, ktorá zaviazala svojho predsedu, aby tento plán predložil na prerokovanie do Národnej rady, nielen do výboru, ale do Národnej rady, do pléna, a ministra obrany, aby to odôvodnil. Ak tomu nerozumiete, alebo vás to nezaujíma, alebo neviete sa k tomu vyjadriť, spokojne, tak počúvajte alebo seďte v kancelárii, ale musíme o tom rokovať.
Ďalšia vec. Ak je vám dlho, tak je mi to ľúto, vy ste si odhlasovali, že budeme rokovať do prerokovania bodu. Mohol byť normálny program, mohli sme pokračovať v utorok ráno. Toto nie je náš problém, toto nie je problém opozície.
Zaznelo tu v rozprave, že veď toto je vláda, musíme jej dôverovať. No tak, milí kolegovia, špeciálne nováčikovia, my jej nedôverujeme, a práve preto sa voláme opozícia. Vyjadrili sme priamo hlasovaním, že nedôverujeme tejto vláda. Ale to nie je nejaká osobná nedôvera, že ja vám neverím, že mi zjete večeru, ale je to politická nedôvera, a my sme tu od toho. Veď tu ide o obrovské peniaze. Ľudia, veď to sú miliardy, tisíce miliónov a idete zaviazať štyri vlády. Teraz keď sa rozhodnete a kúpite taký obrnený transportér, čo myslíte, kedy najbližšie ozbrojené sily budú kupovať iné nové, vyhovujúcejšie obrnené transportéry? Veď to už budeme pomaly všetci v dôchodku.
Bolo také zaujímavé, že pán minister, ktorého si osobne vážim, že je naozaj minister obrany a že naozaj ste ho bránili, že ste zaujali taký defenzívny postoj. Ja s radosťou vítam, že špeciálne poslanci Slovenskej národnej strany sa zapojili do diskusie a majú aj faktické poznámky a vidím, že niektorí z nich budú nádejní rečníci. Napriek tomu si ale myslím, že taký ten sebaobranný postoj nie je potrebný, lebo my na vás neútočíme. My na vás neútočíme. Nám ide o to, aby sme, aby sme ten dlhodobý plán počuli, mohli ho zobrať na vedomie a áno, aby sme ho aj obhajovali. (Ruch v sále.)
Ja som bol teraz v relácii, poprosím, kolegovia, ja som bol teraz v relácii s pánom poslancom Gálom a hovorili sme o týchto veciach. A ja som vystavený tomu, že ja ako opozičný poslanec musím odôvodňovať, prečo pôjdu miliardy na armádu, pričom naozaj niektorí ľudia, ktorí tomu nerozumejú, a aj moji voliči budú hovoriť, ale veď chýba v školstve, veď chýba v zdravotníctve, chýba v sociálnych veciach a vy idete dávať na nejaké, na nejaké tanky, na nejaké pušky peniaze. My to musíme obhajovať a my vás budeme obhajovať, my budeme v tomto vaši spojenci, lebo je to obrana Slovenskej republiky. Ale to si nemôžte uvariť len na ministerstve, len v SNS. To sa musí týkať celej vlády, takisto aj, poviem to, však je to, bolo to v rádiu, aj, aj pán poslanec Gál hovoril, že nie celkom je to v poriadku, a to je koaličný poslanec, že chce, aby tie veci boli transparentnejšie, aby boli viac informovaní. Naozaj, ešte raz, obrovské peniaze a dlhá doba.
Ešte dve alebo tri poznámky. Jedna, aj pán Danko v rozprave, aj tu zaznelo viackrát, prečo útočíte na médiá, prečo útočíte na novinárov? Oni majú také údaje, aké majú k dispozícii a z nich vychádzajú. Prečo útočíte na bezpečnostných analytikov, ktorí sa vyjadrujú? Preto máme takúto schôdzu, mali ste príležitosť to vysvetliť. To znamená, že my sme vďační, že ste to otvorili, ale keby sme to neboli iniciovali, bohviekedy by ste mali takýto priestor to urobiť napriek tomu, že vás k tomu zaväzuje uznesenie vlády.
A ešte posledná vec. Pán poslanec Paška hovoril o tom, že v tom odôvodnení sú klamstvá. No ja som si to pozrel, lebo nerád by som teda klamal. Ak som napísal nejaké klamstvo, alebo napísali sme, tak sa rád ospravedlním. Ja som si pozeral, že naozaj práve preto, že je málo informácií, tak viaceré veci boli uverejnené, zdá sa, na základe nám dostupných informácií, či už cez výbor, či už cez médiá, alebo pri rozhovoroch s odborníkmi. A niektoré z tých vecí, ktoré vyčítame, sa postupne doplnili. A to, že sa doplnili, je ovocie práce médií a opozície. Áno, keď budete konfrontovať nejaké vyjadrenia, budeme citovať nejaké vyjadrenie spred, ja neviem, dvoch mesiacov, tak dnes už to môže byť inak. Dnes už môže pán minister povedať, že áno, spolupracovali s inštitútom hodnota, áno, hodnota za peniaze, ale s rôznymi analytikmi, ale to, keby sme nerobili, tak bohvie kde by to dopadlo. Čiže berte nás ako spojencov v tejto veci obrany Slovenskej republiky.
Sme politickí protivníci, ale vo veci obrany Slovenskej republiky sme spojenci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

9.2.2018 o 14:05 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:10

Jaroslav Paška

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:12

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Vašečka, vy nie ste odborník na obranu, takže nevidím dôvod, aby som komentoval vaše vecné argumenty. Ja mám skôr problém s vaším morálnym profilom. Vy ste teraz hovorili za KDH alebo za OĽANO? Toto je kľúčová otázka, pretože vy ste túto schôdzu ako spravodajca zvolávali ako predstaviteľ OĽANO. Medzitým ste sa stali kandidátom na predsedu KDH, a teraz zneužívate svoju pozíciu, aby ste de facto zbierali politické body pre stranu, ktorú nemáte čo reprezentovať v tejto Národnej rade. Čiže vyjadrite sa najmä k tomuto, za koho dneska kopete a prečo konáte voči svojej pôvodnej strane takýmto nemorálnym spôsobom?
A teraz ja naozaj nebudem obhajovať OĽANO, mne sú naozaj ukradnutí. A vcelku vám aj rozumiem, že nedokážete vydržať s pánom Matovičom, čo by asi nedokázal nikto, a len čakám, kedy odídu ďalší kolegovia zo strany pána Matoviča, ale pravdou zase je, že vy ste získali mandát za túto stranu a vaše konanie je v tomto prípade nemorálne. Je tu jednoznačný konflikt záujmov a, prosím, vyjadrite sa k tomu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:12 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:13

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Ďakujem pánu poslancovi Paškovi za korektnú poznámku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:13 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:14

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister vlády hrádze proti extrémizmu, panie poslankyne, páni poslanci. Dovoľte mi v mene klubu najsilnejšej opozičnej strany SaS vysloviť niekoľko myšlienok k téme... (Reakcia z pléna.) Pán Blaha, prosím vás, nevyrušujte ma, obzvlášť u vás som to neočakával, že by ste vyrušovali.
Takže zopakujem, dovoľte v mene klubu najsilnejšej opozičnej strany SaS vysloviť niekoľko myšlienok k téme, ktorú prerokúvame, a tou je nesporne dôležitá modernizácia Ozbrojených síl Slovenskej republiky a jej súčasný stav.
Hneď na úvod poviem principiálnu vec, pán minister obrany Gajdoš, som presvedčený, že ešte nikdy v histórii ponovembrovej, samostatnej Slovenskej republiky nemal minister obrany také žičlivé prostredie, aké máte vy dnes. Mám na mysli mentálne nastavenie všetkých partnerov a osôb, ktoré majú väčší či menší vplyv na bezpečnostnú politiku Slovenska, vyjadrujú sa k nej alebo o nej priamo aj rozhodujú. Porovnateľné prostredie bolo možno v časoch, keď sme sa stali členmi Severoatlantickej aliancie. Okrem ľudí z mimovládnej bezpečnostnej komunity sú to predovšetkým poslanci koalície aj opozície, ktorí spoločne uznali, že Ozbrojené sily Slovenskej republiky potrebujú ozdraviť, potrebujú novú techniku, v preklade, potrebujú viac peňazí. Spoločne sme prijali deklaráciu o potrebe navýšenia finančných prostriedkov až na výšku 1,6 % HDP do roku 2020. Obzvlášť u opozície nebývalo v minulosti pravidlom, takýto konštruktívny postoj, aký zastáva tá dnešná.
Sú to však aj ďalší ľudia, napr. súčasný minister financií, ktorý k rezortu obrany zaujal diametrálne iný, pozitívnejší postoj než mnohí jeho predchodcovia. A je to aj samotný súčasný premiér a obyvateľ Bašternákovho bytu v jednej osobe Robert Fico, ktorý sa v minulosti preslávil tým, že sa vojakom len vysmieval, že nevedia pochodovať, alebo sa s dešpektom vyjadroval, že on dá radšej peniaze na mlieko ako na zbrane. Aj on pod tlakom okolností a objektívneho stavu vecí zmenil názor. A samozrejme sú mimoriadne žičlivé aj vonkajšie okolnosti, svetová hospodárska konjunktúra, na ktorej sa Slovensko vezie.
Musím vám, dámy a páni, povedať, že cítim za daný stav aj ja v sebe kus zodpovednosti. Ako tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť som výrazne ovplyvnil postoj celého nášho klubu v otázkach nutnosti modernizovať, a teda aj v tom, že potrebujeme do Ozbrojených síl Slovenskej republiky liať oveľa viac peňazí. Peňazí je v spoločnosti totiž stále málo, na tom sa asi zhodneme. Trpí školstvo, trpí zdravotníctvo, ďalšie oblasti. Napriek tomu sa aj naši poslanci nadchli pre celopolitický konsenzus demokratických parlamentných politických strán, smerujúci k radikálnej obnove techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorá je v súčasnosti v žalostnom stave.
Preto som vždy mimoriadne znepokojený, keď prichádzajú ďalšie a ďalšie správy o tom, že je tu podozrenie, že sa na rezorte obrany hospodári neefektívne, netransparentne a neférovo. Chápem, že plánovanie procesov je v súvislosti s navyšovaním financií problematické, lebo stále máme k dispozícii len 1,2 % HDP a v 2020 máme mať 1,6 % a budú tým pádom veľmi veľké skoky. Avšak práve o to viac sú dôležité transparentné a nespochybniteľné procesy.
Čo vám teda vyčítame, pán minister? Po prvé, chýba zmysluplná diskusia, nielen koalícia verzus opozícia, ale vy nekomunikuje dokonca ani v rámci koalície. Slovenská národná strana, ktorú zastupujete, sa správa na rezorte feudalisticky a to aj v rámci tohto rezortu. Typickým príkladom je to, ako je doslova odstrihávaný od informácií štátny tajomník za stranu MOST – HÍD, ktorý si svoje traumy z tejto situácie potom ventiluje na sociálnych sieťach.
Po druhé, tajíte informácie, resp. tieto informácie z vás idú, takpovediac, ako z chlpatej deky. Všetko musia doslova vyňúrať novinári, aj o tej zmienenej nemeckej ponuke pri vozidlách 8 x 8 a 4 x 4, aj o tzv. výskume pri tom istom projekte, aj o pozastavení nákupu stíhačiek. Toto nie je transparentnosť, toto je hustá hmla, prechádzajúca do tmy.
Po tretie, neprofesionálnosť. Dnes už vieme, novinári to vypátrali a vy ste to na niekoľkýkrát konečne priznali, o nemeckej ponuke vozidiel Boxer. Reakcia vášho ministerského úradníka? Vraj sa jednalo o pokus o podvod. On de facto obvinil Nemcov, ale aj Holanďanov a Litvu z podvodov. Vlastne 13 krajín agentúry OKAR obvinil z podvodov. To je neslýchané. Polroka ste boli o tejto nemeckej ponuke ticho, a potom ste nám tvrdili, že Nemci nechceli zapojiť slovenský obranný priemysel. A na výbore sme vám to aj uverili. A keď bola táto lož vášho generálneho tajomníka pána Hoľka vyvrátená, lebo sa zverejnila ponuka Nemcov, kde participácia technológií bola explicitne uvedená, zase došla verzia, že Nemci chceli podvádzať a obísť súťaž. Teraz, keď sa mnohé z tých 13 krajín ohradilo a vlastne bol spôsobený diplomatický škandál, môžeme všetci akurát tak hasiť a môžeme naprávať pokazené vzťahy.
Na tomto mieste chcem upozorniť, aby som nebol obvinený ako kolega Krajniak, že ja teda vôbec nelobujem za žiadnu, ani nemeckú firmu, ani nemecké vozidlo a nespochybňujem to vozidlo, ktoré bolo vybraté, fínske vozidlo, ktoré pokladám za kvalitné. Spochybňujem ten proces.
Vôbec spustenie projektu obstarania bojových obrnených vozidiel 8 x 8 bola presne ukážka toho, ako Slovenská národná strana robí obstarávanie, utajene, netransparentne a chaoticky. Ako to, že minister podpísal memorandum o porozumení s fínskou stranou už v deň po rokovaní vlády, kde si ešte len nechal schváliť, že ide iba uvažovať o forme, ako bude obstarávať? Určite to nie je protizákonné, ale je to morálne? Ako to, že výskum a vývoj, ktorý inde trvá roky, u nás trvá len pár mesiacov? No preto, že žiaden nie je. Toto je jeden veľký výmysel, aby bol legálne obídený zákon o obstarávaní. Ako to, že materiál o obstarávaní 8 x 8 ani len nešiel cez kolégium ministra? Nešiel. No preto, aby ste obišli možných kritikov na čele so štátnym tajomníkom, ktorý sa na tieto vaše nákupy už nechcel v tichosti pozerať. A váš generálny tajomník pán Hoľko ho obviňoval a zámerne klamal, že ten dokument videl.
Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu sa už na to tiež nemohlo pozerať, ako rezort obrany zavádzal o tej komunikácii so slovenskými firmami a verejne to toto združenie povedalo, že boli selektívne vybrané len tie určité firmy na spoluprácu. A dnes sa ani nevie, kto by mal na slovenskej strane na tom robiť, lebo médiá vám čiastočne narušili tú predstavu o tom dodávateľskom reťazci.
Dokonca evidujeme nedávne vyjadrenie premiéra Roberta Fica, ktorý pripustil, verejne pripustil, že to už nebudú tie fínske vozidlá a že nakoniec bude súťaž.
Žiaľ, predpokladám, že taktické vozidlá 4 x 4 budú opäť rovnako chaoticky obstarávané. Áno, je dobré, že ste urobili prezentáciu vozidiel 4 x 4 na Záhorí v decembri 2017, ale očakával by som, že ministerstvo odprezentuje aj plán ďalšieho postupu, aby ste zasa za pol roka nedošli s výsledkom, že vybrali sme teda nakoniec toto a hotovo, lebo v tom prípade by tá prezentácia bola len kamufláž. A mimochodom, vojenské, v úvodzovkách, vrabce čvirikajú, že to kamufláž bola. Už vtedy, vraj boli a aj dnes sú vybraté Patrioty, československá verzia. Predtým to bola česko-poľská verzia Husára. Je to pravda, že je to tak?
Po štvrté, neplnenie sľubov. Napríklad dodnes ste nám neodprezentovali analýzu ponúk, na základe ktorej ste sa rozhodovali pri projekte bojových obrnených vozidiel 8 x 8, a pritom nám to bolo sľúbené vaším úradníkom na výbore pre obranu a bezpečnosť, že nám to bude odprezentované, priamo na ministerstve, členom výboru, aj s ďalšími vecami. Nebolo.
V súvislosti s projektom vozidiel 8 x 8 a 4 x 4 by som poprosil zodpovedať pána ministra otázku, čo nahradia vozidlá 8 x 8 a 4 x 4? Čo s vozidlami BVP 2 v 1. mechanizovanej brigáde Topoľčany, prápory Martin, Levice, Nitra, s komunikačným informačným systémom? Vieme, že sú tam rádiostanice, aké sú tam rádiostanice. Potom je 2. mechanizovaná brigáda Prešov, kde máme vozidlá BVP 1, tam je úplne iná technika, ktorú už nikto v Európskej únii nepoužíva. MOKYS, ktorý nás vyšiel na miliardu, používa ďalšiu techniku. Čiže preto je oprávnená otázka, že ako to vlastne bude do budúcnosti?
Dotknem sa teraz nákupov dopravných lietadiel Spartan. Okej, vystavili ste faktúru za omeškanie, za prvé lietadlo. Stále je tam však vata odhadom vyše 10 mil. eur, lebo váš predchodca Martin Glváč ich zakúpil nehorázne draho, čo neprekvapuje, lebo on zásadne nakupoval vždy všetko šialene predražene. Viď lietadlá L-410, ktoré kúpil kdesi u sprostredkovateľa sídliaceho v zubnej ambulancii za cenu o niekoľko desiatok percent vyššiu, než aká bola cena obvyklá. Nerozmýšľali ste dosiahnuť väčšiu zľavu za to omeškanie? Nehovoriac o tom, že sme sa dozvedeli o nejakej zľave, ale my ju ani nevieme posúdiť, či bola dostatočná, lebo zmluva je utajená, vraj partner si to po vás žiada. To sa mi nechce veriť. A potom vaše vyjadrenia o výhodách a o ušetrení peňazí sú prakticky neoveriteľné.
Vrtuľníky Black Hawky, fajn, prvé tu máme. No však pýtam sa, ako to vyzerá s tým medzinárodným simulátorovým centrom, ktoré ste mali robil na Black Hawky. Plánujete sa zapojiť aspoň do nového výcvikového centra v Košiciach? Alebo budeme posielať vojakov na výcvik do Spojených štátov amerických? Druhá otázka je, kedy dovybavíte tie holé Black Hawky? Otázok je veľa, odpovedí málo alebo žiadne.
Radary. Tretí rok beží alebo bežal teda medzinárodný tender, lebo sme sa opäť z médií dozvedeli o jeho zrušení. Za vašej vlády sa tento tender nepohol ani o milimeter. A nie je to náhodou naozaj o tom, že si chce niekto opäť raz ponechať ruskú techniku, ako je to s nadzvukovými Migmi? Aj tam robíte všetko pre to, aby ste ponechali ruskú techniku čo najdlhšie, ale k tým sa dostanem neskôr. Späť k radarom. Sám generálny štáb, a v roku 2010 ste boli, pán minister Gajdoš, zástupcom náčelníka generálneho štábu, tak tento generálny štát samotný v tom čase tvrdil, že výmena radarov je potrebná v priebehu niekoľkých rokov. Dnes sú buď na konci, alebo po konci životnosti. Môj nasledovník a váš predchodca Martin Glváč spustil súťaž, a preto sa pýtam, čo sa vlastne dnes zmenilo? Kto vlastne dnes rozhodol o tom, že tie radary už netreba? A ten spôsob zrušenia súťaže po dvoch rokoch? Veď ak nespĺňali tie firmy technické požiadavky, to nemohlo trvať dva roky. Čiže tento problém tam byť nemôže. Nemôžete povedať, len hádať nejakú tlačovú správu a nepovedať "b". A moja druhá otázka je preto vysoká konkrétna, chcete kúpiť nejaké radary, napríklad nejaké staršie od niekoho napriamo? Sú už vybraté? Alebo chcete nejako predĺžiť životnosť radov a tým aj závislosť Slovenska na ruskej technike? Ako, keď firma, ktorá to robí, je na sankčnom zozname?
Vrátim sa k tým nadzvukovým lietadlám, stíhačkám. Dodnes sme nedostali relevantne vysvetlené, prečo došlo k zdržaniu rokovania so Švédmi, keď váš predchodca Martin Glváč tvrdil a stále tvrdí, že to bolo super pripravené. Vy, pán minister Gajdoš, vy tvrdíte presný opak. Tak kto zavádza? Veď ak ten smerák Martin Glváč tu štyri roky klamal a zavádzal celé Slovensko a v skutočnosti sa na rezorte iba flákal, čo by som sa teda ja nečudoval, tak to povedzte naplno! Veď ho nekryte!
Ďalšia otázka. Údajne, zhruba polroka od januára 2017 do júla 2017 so Švédmi nikto z ministerstva obrany nerokoval. A ja sa chcem spýtať, pán minister, či je to pravda. Či ste sa za celého polroka s nimi vôbec nestretli. Ak je to pravda, ako toto máme vlastne chápať? To naozaj niekomu vyhovuje súčasný stav a to, že bude treba predĺžiť ruskú techniku?
Najprv sme dostali informácie, že rezort obrany posudzuje aj ponuku od Francúzov, to boli tie Eurofightery, dnes sa zase hovorí už o Američanoch. Viete, to, že bude vláda požiadaná o posunutie termínu o polroka, nikto nevedel, hej. Deň pred rokovaním vlády to zistila až verejnoprávna RTVS. A v tejto súvislosti vznášam otázku, údajne je rozhodnutie pripravené na ministerstve obrany také, že sa takpovediac pôjde do nejakého riešenia, tie F-16-ky alebo Gripeny, ale bude tam posun do roku 2023, čo bude na sklonku nasledujúcej vlády. A obstaranie nových lietadiel bude od tohto roku rozparcelované na x ďalších rokov. To by znamenalo, že ruské Migy budú zabetónované na najbližších desať rokov. Údajne sa už rokuje s Poliakmi o servise a generálkach týchto Migov. A tí vraj nie sú tomu moc naklonení. Je toto pravda, pán minister Gajdoš.? A ak áno, tak koho záujmy vlastne zastupujete?
Piata vec, ktorú vám vyčítame, je bezdôvodné utajovanie. Vy sa mnohokrát zakrývate smernicami o utajení, ktoré ste ale vy sami na ministerstve osobne vydali. Veď toto je groteska. Ak taká smernica o utajení vydaná ministrom existuje, tak nech ju minister zruší. Aj keby to bola jeho smernica alebo smernica jeho predchodcu. A ak ju vydala vláda, takúto smernicu, tak nech ju vláda zruší. Tiež registrujem, že argumenty o utajení z dôvodu, že si to želá obchodný partner, sa používajú napríklad aj pri zmienených radaroch, ale to vôbec nie je pravda. Tie firmy to vôbec nežiadajú. Ministerstvo obrany sa týmto len zakrýva.
Na záver by som rád zdôraznil, že netreba zabudnúť ani na to, že by sme sa nemali baviť len o modernizácii techniky, ale napríklad aj o personále. Zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, zvyšovanie platov vojakov. Hovoríte o tom už dlho a nič sa stále nedeje. Mali by sme sa baviť aj o infraštruktúre, pretože tie peniaze, čo sú dnes vyčlenené na infraštruktúru, pokrývajú možno tak 10 % potrieb. A to nás bude všetkých v budúcnosti dobiehať.
Tak isto vieme, že bezpečnostná stratégia, obranná stratégia, vojenská stratégia, dlhodobý plán rozvoja boli schválené ako balík na vláde. Je pravda, že kvôli výhradám Slovenskej národnej strany k bezpečnostnej stratégii, teda k jednému dokumentu, premiér predloženie všetkých štyroch dokumentov do Národnej rady Slovenskej republiky zadržiava? To je moja otázka.
No a takto vyzerá moja posledná otázka. Pán minister, hovoríte o sebe, že ste vojakom Ozbrojených síl Slovenskej republiky, čo slúži vlasti. Moja posledná otázka znie, a dúfam, že ako na ostatné dostanem aj tu jasnú odpoveď, komu vy vlastne v tomto čase na rezorte slúžite? Alebo inak sa spýtam. Komu slúži váš generálny tajomník pán RSDr. Hoľko? Ruským záujmom? Lebo keby slúžil slovenským, nikdy by sa táto schôdza neuskutočnila.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.2.2018 o 14:14 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:32

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Galko, že nemáte hanbu sa tu postaviť po tom, čo včera vyšli ďalšie informácie o tom, ako ste odpočúvali ľudí na Slovensku. Ste jediný minister obrany v dejinách sveta, ktorý odpočúval svoju vlastnú sekretárku. Chudinka, pani Zdenka. Odpočúvali ste kamionistu, odpočúvali ste novinárov, ale dobre, to sme už hovorili, to je štandardná galkovská psychopatia.
Ale pozor, včera vyšli nové informácie, že do tohto prípadu je pravdepodobne zaplatená celá strana Sloboda a solidarita. A toto je niečo, nad čím sa treba veľmi vážne zamyslieť. Ja som mal od počiatku... Pán Baránik, máte nejaký záchvat hysterický? (Smiech v sále.) Ja som mal od počiatku pochybnosti, že toto celé odpočúvanie mohol zosnovať nejaký krpec z Kauflandu. To som naozaj, tomu som naozaj neveril. Ale že je v tom celá strana na čele s pánom Sulíkom, tak to je naozaj gól. Ale viete, pán Sulík tak isto nie je podľa mňa človek, ktorý by dokázal zosnovať všetky tieto odpočúvania. Jeho fantázia končí pri Exceli. Kto to teda zosnoval? A zamyslime sa na tým, s kým sa pán Sulík stretával, keď sa volil generálny prokurátor, s kým chodil na raňajky, s ktorým mafiánom? Spomeňme si na to meno. Ja naozaj vyslovujem podozrenie, moje osobné súkromné podozrenie, že toto celé zosnoval istý pán Kočner. Pretože strana Sloboda a Solidarita je jeho vlastníctvom a predĺženou pákou, ktorú mal vo vláde Ivety Radičovej. Ja mám vážne obavy, že za pôsobenia ministra Galka na ministerstve obrany sa dostala mafia k vojenskému spravodajstvu. A toto je tragédia, ku ktorej sa musí Galko vyjadriť, a nie tu tárať o aktuálnych veciach.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:32 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:34

Radovan Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Na začiatok mojej faktickej poznámky by som chcel prečítať dva profesijné životopisy.
Ten prvý, veliteľ roty 8. mechanizovaného pluku, zástupca veliteľa práporu 8. mechanizovaného pluku, zástupca veliteľa mechanizovaného pluku Bratislava, veliteľ 10. tankového pluku, osobný tajomník na ministerstve obrany, riaditeľ protokolu ministra obrany, vedúci starší dôstojník, náčelník kancelárie Generálneho štátu, náčelník štábu operácií a výcviku Generálneho štábu, prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu, v súčasnosti minister obrany.
Ten druhý životopis, programátor, samostatne zárobkovo činná osoba, riadenie vlastnej siete maloobchodných a veľkoobchodných prevádzok, riaditeľ hypermarketu, zástupca manažéra prevádzky, riaditeľ spoločnosti, minister obrany a v súčasnosti poslanec Národnej rady. To je iba pre uvedenie pre naše budúce generácie, že kto koho kritizuje a kto na to akú má odbornú spôsobilosť.
Pán minister Galko, teda exminister, pardon, lebo, chvalabohu, mali ste niekoľko výčitok. Hlavne týkalo sa toho utajovania skutočností, pán minister. Vy si nespomínate, že táto istá smernica platila aj za vášho pôsobenia na ministerstve obrany? A vtedy ste sa nechystali ju zrušiť a veľmi vo veľkom ste ju využívali? Čo ste urobili vy pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Zlikvidovali ste tankové jednotky, všetky tanky, ktoré boli, ste zakonzervovali, všetky, ste spôsobili, že sú nebojaschopné. Taktiež ste v Prešove zrušili vrtuľníkovú základňu. Všetky bojové vrtuľníky, ktoré boli letuschopné, bojaschopné ste posadili na zem a rozpredali ste ich na súčiastky. Čo vy ste spravili pre ozbrojené sily, že chcete kritizovať tohto človeka, ktorý ako prvý minister sa konečne chopil sa toho, že navýšil sa štátny rozpočet a výdavky na obranu a konečne spravil zmyslu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:34 hod.

Ing.

Radovan Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:36

Mária Janíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Galko, som žena, nevyznám sa ani v technike a vôbec nie vo vojenskej, ani v hodnostiach, ani celkovo v obrane. Ja chcem mier, ja, podľa môjho názoru ani techniku, na to sú naozaj iní odborníci, nie ja, ste tu asi viacerí. Ale vyznám sa v ľuďoch a vo verejnom obstarávaní. A to fabulovanie od vás a vaša osoba mi veľmi vadí.
Ešte nie sú zmluvy, ešte nie je obstarávanie a všetko je zlé. A toto vaše "všetko je zlé, údajne, asi", ja som to narátala minimálne dvadsaťkrát vo vašom prejave. Ja bom som vás chcela trošku tak, dostať do takého obrazu. Viete, všetko je zlé, všetko je nejaké, ale ja mám rada fakty.
A jeden fakt vám poviem, podľa uznesenia prokuratúry z roku 2012 boli žiadosti podávané za vášho ministerstvovania veľmi účelové. Naozaj ste doviedli do omylu Krajský súd v Trenčíne. A je to úplne zvrhlé, že predstaviteľ liberálnej strany, ktorej základnou hodnotou má byť sloboda, sa priamo podieľal na porušovaní základných ľudských práv a slobôd, slobôd, a to ste sa naozaj vy podieľali. Svoju činnosť pritom dodnes neoľutoval ste.
Je preto úplne oprávnené podozrenie, že v prípade návratu pána Galka, teda vás, ja si neviem predstaviť, čo by ste robili, keby ste mali na starosť ozbrojené sily. Tak by sme museli asi veľmi veľa, veľmi veľa, veľmi veľa techniky obstarávať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:36 hod.

PhDr.

Mária Janíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:37

Martin Glváč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si myslím, že ani dve minúty, ani potom prípadne 20 minút sa nedá obsiahnuť to, čo vyšlo posledne v médiách. A asi tomu budeme venovať samostatnú schôdzu, pretože si to zaslúžime. Ja chcem len reagovať na pána Galka. Stačí si pozrieť médiá z minulosti, tak chcem povedať, že, a dostal som teraz veľa e-mailov, tak v skratke. Spartana kúpim, keď kúpim Spartanov, ktoré vysúťažil minister Baška, tak budem úspešný minister. To ešte netušil, že tam bude len teda chvíľku, pretože ho odvolá vlastná premiérka. A boli na trhu vyrobené dva, ktoré mohol kúpiť zo zľavou 1,5 milióna. Kúpili ho Rumuni alebo Bulhari, už si to nepamätám. Boli na trhu, pán Galko teda nemal tú ambíciu, to znamená, a to bola jeho jediná ambícia. Ja podotýkam, že sme kúpili Black Hawky, kúpili sme aj tie Spartany a naštartovali sme niektoré, tie niektoré modernizačné projekty.
Nebudem sa naozaj venovať odpočúvaniu. Dnes som dostal a budeme sa tomu asi venovať v budúcnosti, ako ste, a píšu mi vojaci, ako ste naozaj hazardoval so životmi a s majetkom ozbrojených síl, keď ste dali príkaz, aby ste sa ako figurant previezol v L-410 za veľmi závažných alebo teda neletových podmienok zo Sliača do Bratislavy, kde ste ohrozil životy a majetok, teda pilotov, aj majetok ozbrojených síl, kde je zápis ozbrojených síl. Poslali mi to, je to zaujímavé.
A chcem vám ešte povedať, radi by ste boli, keby o vás niekto povedal flákač. Podľa mňa veľmi rád by ste, keby len o vás hovorili ako flákač. Lebo vy ste jeden obyčajný eštebák, sledovač a zneužívateľ vládnej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:37 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video