30. schôdza

23.3.2018 - 26.3.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:52 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:38

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, ja viem, že sa ti búrajú tvoje sny o predčasných voľbách, lebo tebe utekajú ľudia z tvojho košiara, tvoji ľudia z tvojho klubu a chcel si si to vyriešiť nejakým spôsobom, keby boli predčasné voľby. Predčasné voľby, Igor, nebudú. Nehanbíš sa, nehanbíš sa ani pre dosiahnutie svojho cieľa tancovať na hroboch dvoch mladých zavraždených ľudí. Si ako hyena. Krúžiš dookola ako sup, ale ja ti hovorím, zobák ti klapne naprázdno (smiech v sále), lebo predčasné voľby nebudú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:38 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:39

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Duško, páči sa mi tá tvoja trnavčina, lebo ty si dokonalejší ako ja, že ja ten mäkčeň ešte kedy-tedy vysloviť viem, ale ty ho nevíš (smiech v sále), ale tak ja ti to iba zopakujem.
Užite si to, ale (zvyšok vety rečník povedal v nárečí) zobák vám klapne nakonec naprázdno, lebo my vám tý majetky nakradnuté zobereme, Duško, možeš sa snažit, možeš čítat čokolvek, neboj sa. Dobre? Čiže zobáčik vám na konci klapne naprázdno.
A chcel by som sa ohradiť z tohto miesta voči konaniu predsedajúceho, lebo nemyslím si, že je v súlade s rokovacím poriadkom, aby tu komentoval vystúpenia ktoréhokoľvek vystupujúceho. Hovorím konkrétne o pánovi Bugárovi, kedy povedal: "Hovorí ten, ktorý odpočúva." Jednoducho to je nemiestne, je to urážlivé, je to v rozpore... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Práve vy to hovoríte.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... je to, je to v rozpore s rokovacím.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Práve vy to hovoríte, pán poslanec.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Neskáčte mi do reči! (Reakcia z pléna.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Na mňa nemáte čo reagovať.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Neskáčte mi do reči!

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Vypnite mikrofón pánovi poslancovi.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Idiot!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:39 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:40

Peter Marček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pardon, ale chcel som, aby ten zbabelec bol tu. Ospravedlňujem sa, som troška, slušne povedané ľudovo, vytočený, lebo taký človek jak Matovič, ja keď som prišiel do tohto parlamentu, ja som bol v šoku, prekvapený prvý mesiac, druhý, tretí, hovorím, toto nie je normálne, ako môže taký človek, jak je Matovič, vystúpiť tak, ako vystúpil. Tam pani poslankyni, myslím, Vaľová alebo kto to bol, povedal, že vy ste tak škaredá a odporná, že váš obraz by som si zavesil tam a tam a neviem čo. (Reakcia z pléna.)
Prosím vás pekne, neskáčte mi do reči. Eštebákov, vôbec tuná by nemali ani sedieť, takí ľudia jak vy by tu nemali sedieť. (Potlesk.) Hanbite sa, že vôbec vy ste si tu sadli do tohto parlamentu! V siedmej strane! (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec. Nebuďte nervózny.

Marček, Peter, poslanec NR SR
Prosím vás pekne, ja mám svoj prejav, vy buďte, buďte ticho. (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Dva dni.

Marček, Peter, poslanec NR SR
A to ešte nehovorím o tom, k tomu Matovičovi ešte dodám iba jednu vec. Človek, ktorý nahráva svojich ľudí, partnerov, s ktorými rokuje, hovorí o 60 miliónoch... (Reakcia z pléna.) Vy buďte ticho, LGBT! Človek... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci z opozície!

Marček, Peter, poslanec NR SR
Dajte si ženské šaty a seďte tam.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
(Nasledujúci text hovorený súbežne s rečníkom.) Páni poslanci! Pani poslankyňa Cigániková, naučte sa normálne správať. Naučte sa. Nie ste v krčme. Lebo to isté robil pán poslanec... (Reakcie z pléna.)

Marček, Peter, poslanec NR SR
(Nasledujúci text hovorený súbežne s predsedajúcim.) Čo to je?! Čo mi skáčete do reči? Ja som vám skákal do reči? Buzík. (Reakcie z pléna.) To mi môžeš dať na môj zadok.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec... Zastavte, zastavte minutáž. (Reakcie z pléna.)
Páni poslanci, hlavne pani poslankyňa Cigániková, možnože sa cítite v krčme, ale toto krčma nie je, slovo nemáte!

Marček, Peter, poslanec NR SR
(Nasledujúci text hovorený súbežne s predsedajúcim.) Červené gaťky, prosím vás. Červené gaťky, dajte si ich dole. (Reakcie z pléna.) Prosím vás pekne, necháte ma hovoriť, dáma? (Reakcie z pléna.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
(Nasledujúci text hovorený súbežne s rečníkom.) Vaši poslanci takisto, vaši poslanci takisto osočovali napríklad aj poslancov, pána, aj poslancov, ktorí vystúpili z klubu. Vystúpili z klubu od Kollára. (Reakcie z pléna.)
Takže nech sa páči.

Marček, Peter, poslanec NR SR
Ďalší sa ozval - americký agent. Americký agent. (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci z opozície, preruším rokovanie.

Marček, Peter, poslanec NR SR
Môžem hovoriť konečne? (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Baránik, ešte raz a vykážem vás z rokovania.

Marček, Peter, poslanec NR SR
Ja neviem, prečo mi ide čas. Môžem hovoriť?

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Nech sa páči.

Marček, Peter, poslanec NR SR
Takže začnem asi takto. Vyjadril som sa k týmto dvom pánom, aj k tomu tam, čo tam odpočúval svojich kolegov a novinárov. Tí sú ticho teraz a stále boli ticho pri ich vystúpení, raz má hrubé črevo, raz má to, ale zrazu je zdravý jak včielka, jak všetko, lieta, rozpráva.
Ale začnem môj prejav, prosím vás pekne, ktorý som chcel povedať, a vidím, že teraz, bol som rozhodnutý, že nezahlasujem za toto programové... (Reakcie z pléna.) Ja vám, ja vám prečítam, tu mám môj program a viete čo, ja aj nezahlasujem naschvál, aby som mohol zažalovať tých dvoch pánov, ktorí to povedali, pán Galko a pán Matovič, že my traja sme kúpení. To povedal aj pán Kollár, keď nás vylúčil a keď povedal, že ideme za 2 mil. do SIET-e. To povedal aj pán Sulík, že 5 mil. dostaneme za to, že prestúpime do SIET-e. Zaujímavé, že sa nič také nestalo.
Takže teraz k tomu môjmu prejavu. Začnem teda slušne. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, úvodom vám chcem hneď povedať, že nebudem hlasovať za a nepodporím svojím hlasom vládu pána Pellegriniho. Zároveň však chcem vysvetliť aj dôvody, prečo som sa takto rozhodol. Potom si to môžete prečítať, mám to rozmnožené. (Smiech v sále.)
Z môjho pohľadu a pri súčasnej politickej situácii neexistuje zrozumiteľnejšie riešenie ako vláda súčasnej koalície. Pevne dúfam, že vláda pána Pellegriniho dôveru získa. Väčšinu ministrov osobne poznám a majú moju dôveru. S mnohými som dokonca priateľ, dôverujem im a vážim si ich. Celú vládu ako celok považujem za profesionálnu, skúsenú, odborne zdatnú a schopnú zabezpečiť riadne vedenie Slovenska. Neviem si predstaviť lepšiu.
Som však nezávislým poslancom, nemusím sa riadiť žiadnym straníckym príkazom. Takúto výhodu nemá 90 % z vás ani v koalícii, ani v opozícii. Nie ste nezávislí, ste závislí. Mňa neriadia žiadne palce hore, dole, cieľom môjho hlasovania je stabilita. Vznik inej vlády zloženej z opozičných strán jednak je nemožný, ale hlavne by to bola vláda nekoncepčná, neprofesionálna, amatérska a čo je najhoršie, vláda neslovenská. Bola by to tragédia pre Slovensko.
Verte mi, že poznám osobné a choré ciele jednotlivých lídrov a ich kolegov. Poznám pozadie ich financovania a ich ciele. Opozičná vláda by ľudí zotročila a Slovensku uškodila.
Kde je bývalý manžel opozičnej poslankyne pani Nicholsonovej? Kto ho dnes brífuje, aby sa po návrate späť umne pustil do rozvracania Slovenskej republiky? Koľko ľudí musíte ešte zabiť, aby sa nepokoje podarilo rozšíriť po celej Európe?
Opoziční poslanci, ale hlavne časť obyvateľov však dosť nahlas vyslovila podozrenie, že je súčasná koalícia schopná vládnuť. Ja si myslím, že áno. Dokonca v to dúfam, lebo pri tom, ako poznám podstaty súčasnej opozície, sa reálne bojím o budúcnosť Slovenska.
O tom, že je to tak, je ale potrebné presvedčiť nie mňa, je treba presvedčiť občanov. Koalícia musí jasne a jednoznačne dokázať celému národu, že je jednotná a silná a schopná krajinu viesť až do konca volebného obdobia. Že sa nespolieha na hlasy poslancov nezaradených. Iba vtedy sa tieto spory konečne skončia.
Ak by som hlasoval za a na mojom hlase by stála stabilita koalície, bola by to zlá správa pre všetkých. Pre občanov, pre koalíciu, v konečnom dôsledku aj pre mňa osobne. Stal by som sa proti princípom demokracie jazýčkom na váhe pravdy. Koalícia ale na to, aby vládla, nesmie byť závislá na mojom hlase. Dúfam, že ani nebude a všetkých nás koalícia presvedčí, že vládny program, ktorý občanom predstavila pred dvoma rokmi, dokončí, udrží skupinu V4 a priateľské vzťahy s Rakúskom aj Ukrajinou, že sa postaví proti sankciám voči Rusku, ktoré škodia celej Európe a prospievajú len Amerike. Ak sa to koalícii nepodarí, jej vláda padne.
Laborovanie a politické špekulácie nepomôžu. Môj hlas proti je vašou najväčšou podporou. Dúfam, že presne pochopíte, čo je hodnotou tejto politickej obštrukcie. Vy povedať pravdu ako vládnuca koalícia nemôžete a opozícia ju povedať nemôže tiež, lebo je zapredaná. Ja však mám nezávislý hlas. Dúfam, že ho budú počuť v každom štáte Európskej únie, kde sa kumuluje napätie organizované najmä z radov tretieho sektora financovaného zo zdrojov odporcov Európskej únie.
Páni poslanci z vládnej koalície, prajem vám a celej krajine, celému Slovensku, aby ste dokázali, že moc, ktorá vám bude zverená, je v rukách silných a vlasteneckých, ktoré ochránia Slovensko pred blížiacimi sa útokmi zo strany Spojených štátov amerických na integritu Európskej únie. Pán Boh nám v tom pomáhaj!
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2018 o 21:40 hod.

Peter Marček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:48

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Marček, nehovorili ste k programovému vyhláseniu vlády, ani ste veľmi nehovorili k dôvere vláde, tie prvé tri minúty, alebo koľko to bolo, ste vôbec nehovorili k téme dnešnej rozpravy. Kydali ste na opozičných poslancov, ale pán poslanec a pán podpredseda Bugár vám nezobral slovo, ani vás neupozornil, že by ste mali hovoriť k téme, ako to doobeda spravil pánu poslancovi Feckovi, lebo samozrejme, že keď niekto chváli vlády a keď niekto kydá na opozíciu, tak mu slovo nezobereme, aj keď hovorí od veci, ale keď niekto vládu kritizuje, aj keď je to k téme, tak sa ho pýtame, či hovorí k programovému vyhláseniu, hoci hovorí k pôsobeniu vlády a hovorí k tomu, prečo vláda nemá dostať dôveru.
Nerozumel som celkom vášmu vystúpeniu, aj keď svojou formou bolo naozaj veľkolepé, a verím, že sa zapíše do dejín slovenského parlamentarizmu. Koaliční poslanci tu s pár výnimkami vo forme faktických poznámok mlčali, a teda ak tu niekto obhajoval vládu a kritizoval opozíciu, tak to boli fašistickí poslanci a teraz ste to týmto veľkolepým prejavom, pán poslanec Marček, zavŕšili vy. Povedali ste, že nebudete hlasovať za dôveru vláde, ale v podstate iba preto, že koalícia nemá byť závislá na vašom hlase. Čiže vy nepodporíte vládu a to má byť forma vyjadrenia vašej podpory a v podstate dôvery vláde, lebo nič zlé ste na tú vládu nepovedali, mnoho zlého ste povedali na opozíciu, takže mne je to úplne, úplne nezrozumiteľné. Ale vy zrejme viete, prečo to robíte a prečo ste povedali, že váš hlas proti bude najväčšou politickou podporou v koalícii. Verím, že to aj koalícia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:48 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:50

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som chcel v súvislosti s prejavom pána kolegu Marčeka vysloviť dve gratulácie. Jednu gratuláciu by som chcel adresovať priamo samotnému pánovi poslancovi, ktorý vystúpil k pánovi Marčekovi, a druhú gratuláciu by som chcel venovať nádejnému pánovi premiérovi Pellegrinimu k tomu, že túto vládnu koalíciu nepodporuje len Ľudová strana Naše Slovensko, ale aj pán Marček. S takýmto tímom, pán Pellegrini, to proste jednoducho musíte dať.
Na záver by som chcel ešte povedať, že pán Bugár zbabelo zneužil svoju funkciu, keď komentoval a nectil... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, zoberiem vám slovo.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:50 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:51

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Tiež by som chcel oceniť tento úžasný prejav kolegu poslanca Marčeka. Myslím si, že je to prejav na nezaplatenie. (Smiech v sále a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:51 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:51

Ľubomír Želiezka
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Ja budem veľmi stručný a na rozdiel od pána Baránika, Peťo, ja sa ti chcem veľmi, ale veľmi poďakovať za tvoje vystúpenie. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:51 hod.

Ľubomír Želiezka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:52

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Napriek tomu, že tá otázka pána poslanca Marčeka ohľadom môjho exmanžela Toma Nicholsona bola teda úplne mimo program tejto schôdze, tak mu odpoviem. Pán poslanec Marček, môj exmanžel Tom Nicholson je vzdelaný a veľmi múdry muž. Je to kvalitný investigatívny novinár, ktorý musel prísť až z Kanady, aby ukázal Slovensku pravdu, v akej politickej stoke to žijeme. V akej politickej stoke to žijeme, kde nám vládnu oligarchovia, ktorí si podchvíľou dajú Coca-Colu s Robertom Ficom.
Tom Nicholson utiekol zo Slovenska, ja vám poviem, prečo utiekol zo Slovenska. Utiekol zo Slovenska práve kvôli predajným politikom, kvôli oligarchom, kvôli mafii, o ktorej písal on a o ktorej písal aj Ján Kuciak, a kvôli primitívom, ako ste vy. (Reakcie z pléna. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:52 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:53

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, ja som si myslel, že ste jeden z tých slušnejších v tomto pléne, ale dneska ste to z môjho pohľadu teda naozaj dosť pohnojili a najmä sa ma veľmi dotklo, čo ste adresovali na pána Galka, na, ohľadom jeho zdravotného stavu. Jeho zdravotný stav je veľmi vážny a to, čo ste povedali, tak to teda sa mi absolútne nepáčilo.
Na druhej strane oceňujem to, že ste dali možnosť štyrom poslancom v tomto pléne, aby eventuálne sa rozhodli a nepodporili túto novovznikajúcu vládu a tým by dovolili, aby sme sa snažili vykreovať niečo konštruktívnejšie, s čím by aj občania tejto krajiny boli viac spokojnejší.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:53 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:54

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Marček, aj ja si myslím, že každý má právo povedať v tomto parlamente, čo si myslí, že je tu právo slobody slova nielen pre opozíciu. A máte pravdu, pán Matovič tu uráža ľudí hlava-nehlava, že sme opice, kadečo. Správne ste mu to povedali, veľmi správne.
A pani Nicholsonová to potvrdila, do akého koša patrí, pred chvíľou, lebo povedala, že sme všetci primitívi.
Tak ja sa pýtam, má právo každý poslanec v tomto parlamente vystúpiť? Má. Tak nie je dobré, ak ho niekto dehonestuje.
A ja vám niečo poviem, už tie vulgarizmy a to všetko, ja to cítim dole na regionálnej úrovni, keď ju nemôžme poraziť politicky, nemáme osobnosť, tak zavrime, zavrime týchto ľudí. Toto sa deje aj dole.
Včera som bola v Martine a v Martine mi povedali ľudia, ktorí chcú ísť kandidovať za primátora, že majú strach, slušní ľudia majú z vás strach, a to vám hovorím úprimne, vážne, preto tu dneska boli len stovky na uliciach, majú z vás strach. Lebo hovoria, že slušný človek už nemôže nič robiť, pretože práve tí, ktorí tu šíria vulgarizmy, ktorí urážajú a dehonestujú, nič sa nerobí, len sa dávajú vždycky na neznáme osoby trestné oznámenia, zamestnávate primátorov, starostov, aby nemohli konať svoju prácu, a čakáte na to, že tá slušná mlčiaca väčšina, ktorá je vonku – aká väčšina? Že píšu, že v Humennom bolo 200 ľudí, ja som to pred chvíľou povedala, N-ko napíše, že bolo 900. Veď kňazi mi píšu a smejú sa z toho. A slušná mlčiaca väčšina, ktorá pracuje v tomto štáte, sa vás začína báť. A nechcú kandidovať a boja sa a pýtajú sa ma, či naozaj majú ísť kandidovať. Toto si predstavujete ako slušné Slovensko?!
Toto je rozvoj Slovenska, že sa tu budeme všetci vulgarizovať? Že všetci budeme si rozprávať a nadávať do primitívov, idiotov, opíc a podobne?! Veď to je hanba! Veď to je hanba, choďte dole medzi ľudí a spýtajte sa ich, nie tých, čo sú zaplatení na námestiach, spýtajte sa ich, čo si o vás myslia. (Reakcie z pléna.) Normálnych ľudí. Ja som teda s 2-tisíc ľuďmi teraz (potlesk) a spýtajte sa ich, čo si o vás myslia! (Doznievanie potlesku.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:54 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video