31. schôdza

9.5.2018 - 29.5.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:42 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 13:33

Petra Krištúfková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, najprv začnem reakciou na vašu poslednú vetu a, pán Hrnko, asi by ste nemali dávať len nejaké výňatky zo svedeckej výpovede. Je to, to, čo robíte, úplná hlúposť.
Dobre, takže. Tak ako v minulosti, aj teraz sa budem vyjadrovať k veciam, ktoré nie sú príjemné, pretože sú to výsostne súkromné záležitosti a navyše staré dvadsaťpäť rokov. Ale dobre, som verejne činná osoba, tak to poviem znova, napriek tomu, že som tieto informácie už v minulosti vysvetľovala viackrát a nie je to nič nové.
Nikdy som ich netajila a boli ix-krát medializované pred voľbami aj po voľbách a všetci o nich vedia. Dva roky som členkou výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva a dva roky som nikomu z vás neprekážala. Vy, páni poslanci zo strany SNS, ste jednohlasne, opakujem jednohlasne zahlasovali za to, aby som bola členkou výboru, z ktorého ma chcete teraz odvolať. Poslanci za MOST - HÍD tiež boli jednohlasne za a poslanci zo SMER-u iba dvaja sa zdržali a všetci ostatní ste boli tiež za.
A vy, pán Hrnko? Tiež ste bol za (reakcia z pléna), boli, boli, pán Hrnko.
A vy, pán Danko, tiež ste boli za. Tiež ste boli iba za, pán Danko.
Páni, a teraz chcete naozaj trápne tvrdiť, že ste o mojej minulosti nepočuli? Veď pre parlamentnými voľbami to bolo neustále prepierané vo všetkých médiách. Dokonca mi venovali posledné predvolebné číslo Plus 7 dní z 3. marca 2016 aj s titulkou a predstavte si, pán Danko, vy ste dokonca boli v tom istom čísle a na tej istej strane, ako článok o mne, a takisto to viackrát odznelo v predvolebných televíznych debatách. A teraz sa týmto len zúfalo snažíte prekryť svoje vlastné zlyhania, vlastné kauzy, ktoré sa tu každodenne vynárajú.
Čiže znova zopakujem to, čo už som ix-krát v minulosti povedala, pretože ešte raz, pán Danko, ja na rozdiel od vás naozaj nemusím nič skrývať a na rozdiel tiež od týchto pánov alebo teda týchto politikov, ktorí podali návrh na moje odvolanie, hoci predtým za mňa jednohlasne zahlasovali. Takže fakty.
V prvom rade sa musíme preniesť takmer dvadsaťpäť rokov dozadu. Bolo nie dlho po páde komunizmu a mala som vtedy sedemnásť rokov. (Reakcia z pléna.) Narodila som sa a vyrastala v Bratislave. Vtedy som sa zoznámila aj s otcom mojej dcéry. Pre mňa to bol jednoducho muž, do ktorého som sa zamilovala a prepáčte, nevidela som v ňom človeka, o ktorom vy teraz hovoríte. Toto má byť tá moja vina? Po jeho smrti som zostala s ročnou dcérou úplne sama, bez akejkoľvek podpory, doslova takmer na ulici. A tu máte aj odpoveď na vaše otázky, či som bola súčasťou toho sveta, o ktorom hovoríte. Odpovedám: nebola. Títo ľudia končia všelijako, ale určite nie bez peňazí a na ulici. Ja som nikdy nebola súčasťou toho sveta. Bola to doba po páde režimu, ale, bohužiaľ, niektoré veci, ktoré sa diali vtedy, sa dejú aj teraz. Len sú sofistikovanejšie a uhladenejšie a v drahých oblekoch, že pán Hrnko?
Dámy a páni z koalície, chcete ma odvolať z výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva, kde ma nominovalo hnutie SME RODINA. Za seba úprimne poviem, ak to spravíte, ja to prežijem. Výbor, v ktorom som pracovať chcela, aj pracujem, je výbor pre sociálne veci a tejto oblasti sa budem venovať aj naďalej, lebo dobre viem, ako sa žije rodinám a matkám v našom štáte. A toto je skutočná tragédia, pretože vy na tých ľudí doslova kašlete. Ja si pamätám, aká bola moja situácia, keď som zostala sama s dieťaťom. Kdekoľvek som sa chcela obrátiť o pomoc, každý sa mi otočil chrbtom a odvtedy sa veľa toho nezmenilo. S absolútnym odmietnutím som sa stretla na vlastnej koži a na vlastnom, na každom kroku.
Pán Hrnko, spomínate vo svojom odôvodnení aj ďalšie mená. Opäť vám musím zopakovať, že som sa nikdy netajila tým, že sme sa poznali. Stokrát to ešte zopakujem, mali sme vtedy dvadsaťtri, dvadsaťdva až dvadsaťtri rokov. Žiadna éra géčiek vtedy ešte neexistovala. Chcete ma teraz súdiť za to, že som v tom čase nemala schopnosť vidieť budúcnosť, ktorá sa potom ukázala? Toľko k faktom.
Viete, je mi veľmi nepríjemné, že evidentne na rozdiel od vás, tu teraz musím hovoriť o čisto súkromných veciach, pretože ja som nikdy nebola súčasťou toho sveta, ktorý pripisujete mne. Ja na základe faktov viem všetko, čo sa týka mňa vysvetliť jasne a zrozumiteľne. Tak ako v minulosti, tak aj dnes, aj v budúcnosti. Áno, je to nepríjemné, pretože sa vŕtate v mojom súkromí, ktoré tu momentálne musím riešiť.
Ale toto neboli veci, z ktorých by som sa mala ja verejne spovedať. Naopak, vy by ste tu teraz mali stáť miesto mňa. Vy, čo okrádate ľudí vo verejných súťažiach a už neviete, čo so sebou. A preto ešte raz chcem povedať na záver.
Vážení, toto je ten zásadný rozdiel, ja nemusím nič skrývať, čo sa o vás povedať nedá. Takže tu na tomto mieste a teraz vás vyzývam, nájdite si medzi sebou tých odvážnych, ktorí sa postavia na toto moje miesto a vysvetlia vaše nekonečné kauzy, obhája vašu chamtivosť a priznajú pred ľuďmi vaše zlodejstvá. Ja tu stojím ako žena a matka, ktorá vysvetľovala, ako sa v sedemnástich zaľúbila do muža.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.5.2018 o 13:33 hod.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:41

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, viete, čo si myslím? Že ani ste nemali vystupovať, lebo ani pán poslanec Hrnko, ani celá Slovenská národná strana vám za to jednoducho nestoja.
Dámy a páni, to, čo tu robíte a to, čo tu idete spraviť, je jedno odporné, nechutné krágľovanie, ktoré naposledy robil Vladimír Mečiar. Pán Bugár si to pamätá, tú dobu vtedy, keď boli všetci nacpaní z opozície do všelijakých výborov pre životné prostredie a čo ja viem, kde. Takže on veľmi dobre vie, o čom hovorím. Je to nechutné. A chcem vás požiadať, aby ste zišli z krátkej cesty. Teraz hovorím za seba, hovorím za predsedníčku Janu Kiššovú, predsedníčku hospodárskeho výboru, hovorím za predsedu osobitného kontrolného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Vladimíra Slobodu. Ak toto dotiahnete dokonca, tak my zahájime rokovania s ostatnými opozičnými stranami, aby ste si všetky výbory prebrali sami. To znamená všetky predsednícke miesta na všetkých výboroch, tak kontrolných, ako aj tých, ktoré nie sú kontrolné, ktoré sú normálne, a môžete si to tu potom robiť sami.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:41 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:42

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Krištofková, viete (reakcia z pléna), pani Krištúfková, dobre som povedal? (Reakcia z pléna.) Dobre, ďakujem.
Pani Krištúfková, na rozdiel od vás, ja nemusím robiť striptíz tam dole, pretože na mne nie je nič, čo by bolo treba vyzliekať. To by ste si mali uvedomiť a vyprosujem si vás, priateľku pána Diniča, Rácza, Havašiho, Sýkoru, Ondrejčáka a ďalší a ďalších, aby ste mňa do tejto skupiny dávali len preto, že chcem slušne reprezentovať tento štát, aj seba. Na rozdiel od vás ja som nežil zo žiadnych špinavých peňazí. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:42 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:43

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Naozaj chýba trochu principiálnosti na tomto návrhu a pokúsim sa to ilustrovať na jednom citáte: "Poznali sme sa, niekoľkokrát som ho stretol v Alžbetke, a nehanbím sa za to." - povedal o svojich kontaktoch na zavraždeného Jozefa Svobodu pán Martin Glváč, člen osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:43 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:44

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Ďakujem, ďakujem za slovo. V tejto súvislosti predpokladám, že pánovi Hrnkovi bude principiálne prekážať to, že Robert Kaliňák, človek, ktorý obchodoval s Bašternákom a má na svedomí ďalšie závažné podozrenia, sa chystá za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:44 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:44

Petra Krištúfková
Skontrolovaný text
Pán Hrnko, vážte slová a nehovorte nezmysly. Viete, najlepšie je a najlepšie niekoho zamazať. Ale ja nie som tu od toho, aby som sa kvôli vám vyviňovala. Ja som tu preto, aby som pomáhala ľuďom. Keď si pozriete moju poslaneckú aktivitu v sociálnej oblasti, tak pochopíte, prečo som tu. Ale vašu ja tam nevidím, konkrétne vašu, uhm.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:44 hod.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:45

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, tento návrh, ktorý predložil pán poslanec Hrnko, nás stavia - teda minimálne budem hovoriť za seba a myslím, že aj mojich kolegov, ktorí so mnou spolupracujú - do veľmi ťažkej pozície, a to z dôvodov, ktoré už tu boli pomenované. Na jednej strane výbor na kontrolu Vojenského spravodajstva je osobitný kontrolný výbor s osobitným postavením. Ja len pripomeniem pre kolegov, ktorí sa tomu až tak nevenujú, že je to jeden z veľmi malého počtu osobitných kontrolných výborov, na ktorých rokovanie nemá prístup ani iný poslanec. Ak nie ste jeho členom, nemôžte tam ísť, zatiaľ čo na všetky ostatné výbory môže každý z nás ísť, aj keď nemôže hlasovať. Je to výbor, ktorý je z princípu neverejný, ktorý má prístup k citlivým informáciám, ktorý má kontrolovať jednu z dvoch najtajnejších zložiek štátu.
Viacerí, čo sme tu, dovolím si povedať, že takmer všetci sme hlasovali pred dvoma rokmi za súčasné zloženie týchto výborov, ktoré vzišlo z toho, ako si jednotlivé strany nanominovali svojich zástupcov. Ja si nepamätám vtedy, že by boli okolo toho nejaké polemiky, okrem jednej, ak si pamätáte, tu nadviažem na to, čo už bolo povedané, že niektorých z nás dali do takzvaných trestných výboroch, v ktorých sme dodnes, o tom tu vtedy nejaká polemika bola, o zaradení poslancov do týchto osobitných kontrolných výborov polemika nebola. Nepamätám si, že by to vtedy niekto napádal. A z tohto pohľadu je naozaj otázka, prečo pán poslanec Hrnko tento návrh predkladá dnes? Sú na to možné dva pohľady.
Jeden pohľad je, že ide čisto o účelové odpútavanie pozornosti od káuz, ktoré sa tu dejú posledné mesiace. Tento návrh koniec-koncov prvýkrát zaznel ešte, ak sa nemýlim, v marci, keď vrcholili udalosti po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. To znamená, môžme to hodnotiť ako čisto účelový a neúprimný návrh, ktorého cieľom je len zmeniť trošku verejnú konverzáciu.
Druhá možnosť, a ja skúsim dať pánovi poslancovi šancu, aby ukázal, že ju myslí úprimne, je naozaj povedať to, že možno je aj ovplyvnený tými hroznými udalosťami a to, čo sa ukázalo, prepojenie organizovaného zločinu a vládnutia na Slovensku, že aj pán poslanec a tí, čo ho k tomuto návrhu pobádali, chcú začať zvyšovať úroveň osobitných kontrolných výborov tohto parlamentu. Lebo naozaj nie je ani podľa môjho názoru v poriadku, ak sú členmi takýchto výborov závadové osoby, pričom závadové osoby ja považujem ľudí, ktorí mali v minulosti úzky kontakt s organizovaným zločinom. To jednoducho nie je v poriadku a nebolo by to v poriadku v žiadnej vyspelej krajine na svete.
No a na to existuje jednoduchý test, na to už poukázal pán poslanec Grendel pred chvíľkou vo faktickej poznámke. Členom tohto výboru, v ktorom chcú odvolať pani Krištúfkovú, je aj pán poslanec Martin Glváč, ktorý sa nehanbí za to, že sa pozná s mafiánom medzitým už zavraždeným. To znamená, tak ako aj pani Krištúfková, z toho, čo som pochopil, sa nehanbí za svoj minulý život, tak ani pán Glváč sa nehanbí za svoj minulý život a za svoje kontakty a stojí si za nimi, za úzke kontakty so závadovými osobami.
Preto, pán poslanec Hrnko, ja podám teraz návrh na odvolanie pána poslanca Glváča z tohto výboru. A chcem vám povedať, že ak sa vy verejne zaviažete, že za tento návrh budete hlasovať, ja budem hlasovať za váš návrh na odvolanie pani Krištúfkovej. Lebo v tom prípade pôjde naozaj o začiatok očistného procesu týchto výborov od závadových ľudí a môžme diskutovať o tom, kým ich nahradiť. Pokiaľ takýto záväzok nedáte, tak potom zjavne platí to, čo povedal pán Galko a to, čo som hovoril ja ako možnosť jedna, že je to len čisto účelová politická hra, ktorou chcete odvrátiť pozornosť od súčasných škandálov.
Takže toľko z mojej strany a teraz mi dovoľte ten návrh aj formálne prečítať. Je to návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Miroslava Beblavého k návrhu na zmeny v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky a zmenu overovateľov Národnej rady Slovenskej republiky, parlamentná tlač 978.
Časť A sa dopĺňa slovami "poslanca Martina Glváča SMER - SD z funkcie člena Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva".
Odôvodnenie: Navrhuje sa odvolanie poslanca parlamentu z výboru, v ktorom poslanci prichádzajú do styku s vysoko citlivými informáciami, a to z dôvodu styku so závadovými osobami.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.5.2018 o 13:45 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:50

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Pán poslanec Beblavý, ja vás chcem čisto len fakticky doplniť, pretože o pani Krištúfkovej ako členke tohto výboru nebolo hlasovanie pred dvoma rokmi, pretože tá sa stala členkou výboru ako náhradníčka za pána Holúbeka, ktorý bol vyhodený z poslaneckého klubu SME RODINA. No ale možnože by ste túto informáciu vedeli, keby ste v tomto pléne sedeli častejšie, ako päť minút do dňa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:50 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:50

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Ja tiež len krátku faktickú. Musím povedať, že ma dosť irituje to, pán kolega, keď dávate rovnítko medzi postavením pani Krištúfkovej v súvislosti s jej kontaktom s takzvanými závadovými osobami a pánom Glváčom. Pani Krištúfková tu jasne vysvetlila, za akých okolností k tomu došlo a my všetci vieme, za akých okolností a prečo sa ľudia, ako pán Glváč, stýka s takýmito osobami.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:50 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:51

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Beblavý, ale samozrejme, že je to len účelová hra pána Danka, o čom svedčí aj fakt, že včera, keď vyšiel článok na Denníku N o fínskej reportáži, tak len niekoľko hodín po tom SNS vydala stanovisko, v ktorom oznámila, že ide odvolávať moju kolegyňu Krištúfkovú z výboru. Jednoducho pán Danko potrebuje prekryť vlastné prúsery na ministerstve obrany, prekryť fakt, že celý ten tender je za veľmi podivných okolností a že majú obrovský problém zverejniť všetky detaily tejto transakcie napriek tomu, že ide o verejné peniaze a minimálne poslanci Národnej rady by mali mať všetky informácie k tomu, aby sme vedeli, za akých podmienok ide tento štát minúť viac ako 1 mld. eur.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:51 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video