31. schôdza

9.5.2018 - 29.5.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 14:08 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:52

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No nie je jednoduché zachovať tie nervy namieste. Ale toľko až bezcharakternosti, jak to tu sledujem, tak po prvé, všetci tí, ktorí aj teraz diskutovali s faktickými poznámkami, čo všetko boli schopní urobiť predtým, keď vznikol problém s vraždou mladého človeka a prepojením SMER-u na mafiu.
Aký je hodnotový systém, pán Beblavý, teda aj váš, že čo toto vlastne má znamenať? Ja by som vám ešte odporučil, aj mňa dajte na ten zoznam, lebo poznal som, vraj som bol dokonca kamarát, a čítal som to v novinách, ako je Trend a podobne, s nejakým Vadalom. Len preto, že medzi tritisíc či dvetisíc ľuďmi, ktorých mám na tomto, sa niekde prihlásilo, kde netuším, kto to je. Tak bezuzdná falošnosť a hodnotový systém a vzťah k bezpečnostným záujmom krajiny.
Ja ani nemám chuť útočiť na pani kolegyňu. A keď hneď pripustím, že teda jej vnímanie sociálne a neviem, akej situácie, len teraz sa bavíme o základných bezpečnostných záujmoch krajiny a kritériách na zabezpečovanie týchto kritérií. Jak schopní ste falošne klamať! A tu napríklad, pán Beblavý, váš kolega, ktorý tu vystupoval, ktorý odpočúval ľudí, ktorý porušoval hrubo zákony tejto krajiny a tak ďalej, a ten ide hodnotovo čokoľvek súdiť?! Poznať niekoho a mafiána na Slovensku, pán, pre ktorého dávate odvolanie, bol mimochodom poradcom oficiálnym podpredsedu Národnej rady v tom období a bol podpredsedom alebo predsedom dokonca svetovej zápasníckej federácie. Nepoznať ho na Slovensku znamená čo? Že poznať alebo nepoznať?
Pán kolega, však to je bezuzdná akurát kampaň pre vašu stranu, kde zneužívate parlament na riešenie čohosi, pričom vaša osobnostná štruktúra, hodnotový systém, ktorý ponúkate, je, je otrasný. Pretože kto takýmto spôsobom je schopný zneužívať situáciu na vlastnú prezentáciu, presne dáva predpoklady, ako bude vyzerať, keby náhodou mal reálnu politickú moc.
Je to hanba, pán kolega! Všetko, čo viem k tomu povedať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:52 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:54

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Na úvod mi dovoľte s poľutovaním konštatovať, že videl som, že pán kolega Hrnko bol chvíľu prihlásený s faktickou poznámkou, potom sa odhlásil, takže sa od neho asi nedočkáme... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Lebo nestihol.

Beblavý, Miroslav, poslanec NR SR
Aha, nestihol, tak verím, že sa na túto príležitosť, lebo teda naozaj bol by som rád, keby sa vyjadril, a ak by sme mohli vedieť, lebo ja ak naozaj sa verejne zaviaže k podpore odvolať pána Glváča, ja tu miestne sľubujem, že ja budem hlasovať za odvolanie pani Krištúfkovej, len na to potrebujem tento jeho záväzok.
A teraz všeobecnejšie, a to je môj odkaz aj pre pána Baránika, aj pre ďalších. No ak chceme byť to lepšie Slovensko, tak musíme byť to lepšie Slovensko. Nemôžu naši ľudia byť krytí len preto, že sú teraz naši, alebo sú to naši budúci koaliční partneri. Jednoducho musíme uplatňovať rovnaké nároky. Ako som konštatoval, ja chápem, že v tomto parlamente je veľmi ťažké tie nároky uplatňovať, pretože veľa ľudí by bolo potom vylúčených z rôznych výborov, keby sme tu začali byť konzekventní. Uznávam, že dominantne na strane vládnej koalície, ale ako vidíme v tomto prípade nie len, nie stopercentne.
A ak my v takomto prípade to postavíme len na tom, že my sme 120-percentne solidárni ako opozícia, tak sa potom nemôžme diviť, že nedokážeme získať tú dôveryhodnosť, ktorú už tá druhá strana úplne stratila. Ale my chceme byť iní, ako oni, my chceme byť lepší, ako oni. Takže to je, to je môj odkaz, ale ja naozaj súhlasím, že pani Krištúfkovú možno odvolať len vtedy, ak je to začiatok celkového nového prístupu. Nie, ak ide o nejakú vendetu voči pánovi Krajniakovi, alebo ak ide o nejakú formu zakrývania škandálov či už SNS alebo koalície. Preto aj tá podmienka.
No ale na záver k pánovi poslancovi Čížovi, ktorého teda prúd vedomia, nie každý a nie vždy rozumie, ale každého fascinuje. No, pán poslanec, ak budete žiť alebo nejakým spôsobom hovoriť, že sa nehanbíte za to, že ste blízky kamarát s pánom Vadalom, tak aj vás navrhneme odvolať, ak taká možnosť bude, lebo to by bolo naozaj veľmi závadové, závadová situácia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:54 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:56

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, kolegovia, priznám sa, že by ma ani vo sne nenapadlo, že tu dnes budem k takejto téme vystupovať, ale jednoducho mi nedá, pretože jeden z poslancov slovenskej arabskej strany, to znamená strany, ktorá podporuje najrôznejších úchylákov a tie najzvrátenejšie hodnoty, aké si len vieme predstaviť, si dovolil povedať, a to musím ešte podčiarknuť, že zrejme ten najneschopnejší minister obrany v histórii druhej Slovenskej republiky, ktorý sa vyznamenal tým, že vďaka nemu dnes aj Islamský štát bojuje so samopalmi pochádzajúcimi zo Slovenska, ktoré predával za 11 eur za kus, tu bude hovoriť o tom, že poslanec Národnej rady by mal byť odvolaný z výboru, z osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva len preto, lebo si tento systém a juristutka pani Žitňanskej, konkrétne pán Igor Králik dovolil odsúdiť poslanca za jeho politický názor na polročné väzenie. A navyše za názor, s ktorým sympatizuje prevažná časť, minimálne obyvateľov východného Slovenska. A to, že ten proces nebol v poriadku, pán Galko, možno by vám sa to páčilo, keby ste štyri hodiny čítali záverečné reči a potom si sudca vytiahne dopredu napísaný rozsudok, ktorý mal vytlačený ešte pár dní predtým a bola to úplná jednoducho politická fraška.
Ale keď ma bude kritizovať a hodnotiť najneschopnejší minister obrany v dejinách druhej Slovenskej republiky a člen takej smiešnej a protislovenskej strany, ako je táto SaS, teda Slovenskej arabskej strany, tak je to pre mňa naozaj kompliment. A budem veriť tomu, že v tejto kritike vytrváte. Ale čo je na tom najdôležitejšie a najzábavnejšie, tak keď sa hlasovalo na tom kontrolnom výbore o tom, že pán Galko by bol nominovaný ako opozičný kandidát do komisie na kontrolu činnosti, resp. komisie na kontrolu použitia informačno-technických prostriedkov, tak veľmi pekne prosil o môj hlas a veľmi mu záležalo na tom, aby som ho podporil a ešte mi prišiel osobne podávať ruku. Ale zrazu, zrazu som preňho nebezpečný extrémista. Pán Galko, tak si to urovnajte v hlave a potom vystupujte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.5.2018 o 13:56 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:58

Milan Uhrík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miňo, dobre si to povedal. Ono ja si myslím, že našou úlohou ani nie je hodnotiť teraz minulosť pani Krištúfkovej. Za to by sa mala zodpovedať ona, samozrejme, svojim voličom, svojou prácou v Národnej rade Slovenskej republiky. Na druhej strane je logické, že pokiaľ máme na výber, aby vo výbore sedel človek, ktorý nemá pochybnosti a aby tam sedel človek, ktorý má pochybnosti, tak je logické, že si želáme, aby tam sedel človek, ktorý tie pochybnosti, o ktorom tie pochybnosti proste nie sú. Jednoducho mal by platiť rovnaký meter na všetkých. To tu povedali už aj niektorí pred nami.
Ale ja musím takisto poukázať na tú, na ten dvojaký meter, na ten absurdistan, čo tu vládne zo strany konkrétne pána Galka. Ja sa stavím, že keby bola pani Krištúfková poslankyňa koaličnej strany, tak pán Galko je prvý, čo by tu vykrikoval, že taký človek nemá v nejakom výbore čo robiť, že má byť odvolaný. Teraz to isté hovorí, akurát, samozrejme, v opačnom negatívnom význame len preto, že je to opozičná poslankyňa. Toto mi najviac vadí na tej strane SaS, tá ich dvojtvárnosť, ten absolútny nezmysel alebo to nepochopenie pre aplikovanie rovnakého metra na všetkých.
Ja hovorím ešte raz, nejdem robiť sudcu nad pani Krištúfkovou, pozerať sa jej do duše, do jej minulosti. Za to nech sa zodpovedá ona svojim voličom. Má na to plné právo. Ale to, čo tu predvádza opozícia, to tiež ako, na to sa nedá pozerať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:58 hod.

Ing. PhD.

Milan Uhrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:59

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja pre pána poslanca Mazureka a zároveň aj pre pána poslanca Uhríka by som chcel teda znovu zopakovať, že asi ste ma poriadne nepočúvali, lebo ja som práveže hovoril, že je úplne v poriadku, že ste v tom výbore, že keď tam môžete byť vy, keď tam môže byť pán poslanec Buček a môže tam byť pán poslanec, neviem ktorý, tak tam môže byť aj pani poslankyňa Krištúfková. Chápem to, že ste ma možno nepochopili. Pokiaľ ešte ani teraz tomu nerozumiete, ja vám to môžem aj nakresliť, že ako som to myslel, normálne nejakú schému, pretože ja som presvedčený o tom, že tie jednotlivé miesta v tých osobitných kontrolných výboroch a vôbec vo všetkých výboroch patria jednotlivým politickým stranám. A tie politické strany si tam majú nominovať toho človeka, ktorého uznajú za vhodného a, alebo ktoré ho uznajú za vhodné, a potom vlastne sú tí ľudia tam zvolení. To sme urobili, však ja som za vás napríklad konkrétne hlasoval, aj za proste všetkých ľudí, ktorí tu boli navrhnutí do jednotlivých výborov. To znamená, že sme sa celkom nepochopili. Pokiaľ by ste to potrebovali vysvetliť ešte raz, tak sme tu pre vás. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 13:59 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:01

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som len v krátkosti zareagoval na určité názvoslovie, ktoré kolega Mazurek tu používa, ktoré je identické s tým, čo používa človek, ktorý zničil súdnictvo v Slovenskej republike, pokiaľ aj nejaké bolo. A podotýkam, že som tak starý, že si pamätám, že ako vyzerali súdy za komunistov a vyzerali výrazne lepšie, ako vyzerajú teraz, po tom, čo s nimi naložil Štefan Harabin. Myslím si, že tam je dôležitá paralela, pretože podobne ako Štefan Harabin mal zadanie od tých, ktorí ho tam dosadili a potom, samozrejme, od politickej strany Roberta Fica, od SMER-u zničiť súdnictvo. Tak takisto aj strana pána Mazureka má za cieľ zničiť Slovensko ako demokratickú krajinu a právny štát.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 14:01 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:02

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak, pán poslanec Galko, ja rozumiem tomu, čo hovoríte, ale chcem vám ešte raz podčiarknuť, že dávať mňa do tej istej skupiny ľudí, ako je pán Glváč, ktorý má svoju minulosť, akú má, len preto, že som bol odsúdený človekom, ktorý mal dopredu napísaný rozsudok za nejaké nezmysly, je jednoducho nelogické a nanajvýš pokrytecké práve z vašej strany vzhľadom na to všetko, čo som spomínal.
No a čo sa týka pána kolegu Baránika, tak slovo juristutka, neviem už, ani odkiaľ som ho počul, ale celkom mi sedí na človeka, ktorý nechá svoju dušu ako sudca zapredať nejakej inej skupine ľudí len preto, aby slúžil ako nástroj politickej pomsty voči tým, ktorí sú tomuto režimu jednoducho nepohodlní. No a tie jeho ostatné reči alebo fantázie o tom, ako chceme odstrániť demokraciu, tak to už nechám na jeho vlastné svedomie, lebo to, čo povedal, jednoducho nedáva zmysel.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 14:02 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:03

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Hrnko, vy ste taká komická postavička v tomto parlamente. A ja nepochybujem o tom, že vy nemáte problém kohokoľvek odvolať z nejakého výboru. Mnohí si ešte pamätajú, ako ste hlasovali za zbavenie mandátu Františka Gauliedera. (Reakcie z pléna.) No. (Reakcie z pléna.) Ak to nie je pravda, ospravedlňujem sa. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Hrnko, vo faktickej reagujte.

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
Ale poďme k veci. Pán Danko, vy ste strašný hrdina. Veľký hrdina. My už dva roky vieme, aký máte problém s naším hnutím, aký máte problém s naším predsedom. My to vieme veľmi dobre, lebo pre vás je nepredstaviteľné, že vy ste roky museli makať v tej SNS-ke, museli ste robiť podrž tašku Sitekovi, potom sa pchať niekde pánovi Slotovi, aby ste sa nakoniec zmocnili SNS-ky. Museli ste sa, pán Danko, zaviazať mnohým ľuďom, aby ste sa nakoniec dostali do parlamentu.
A tuná príde nejaký Kollár a za tri mesiace za minimálne peniaze na kampaň urobí skoro taký istý výsledok, ako vy. Vás to strašne štve a my to vieme. Ale takýmto spôsobom si vybavovať účty na žene, ktorá sa previnila tým, že pred dvadsiatimi rokmi sa zaľúbila do chlapa, ktorý bol neskôr zavraždený, gratulujem, pán Danko, ste strašný frajer.
Prečo si, pán Danko, netrúfnete na nášho predsedu alebo na podpredsedu Krajniaka, alebo na mňa? Kľudne, pán Danko, ostaňte, nemusíte sa šklebiť. Ja už vás poznám veľmi dobre. Za tým vaším krivým úsmevom sa skrýva akurát tak nervozita a strach, že niečo môže vyplávať na povrch, že? Napríklad rôzne videozáznamy z hotela Kaskády, kde údajne, opakujem, údajne ste fackovali jednu dámu, o čom ste mi aj sám rozprávali, jak si spomínate. (Smiech v sále.) Pán Danko, nekrúťte s hlavou na tomto mieste. Pán Danko, vy ste strašný frajer. Útočiť na ženu takýmto smiešnym a trápnym spôsobom. Strašný frajer ste.
Prečo nejdete do otvoreného politického boja? Toto je u vás hrdo, odborne a slušne? Toto? Útočiť na ženu? Je to úbohé. A ja sa čudujem poniektorým koaličným poslancom, ak za to budú hlasovať, pretože mal som možnosť dnes s viacerými hovoriť a všetci, s ktorými som hovoril, zhodne tvrdia, že je to absolútny nezmysel a jednoducho musia, pretože Danko si postavil hlavu, lebo potrebuje vrátiť úder Krajniakovi, ktorý hovoril o províziách na zákazke, ktorá sa teraz rieši ohľadom transportérov.
Pán Danko, ešte raz, je to úbohé a vôbec nie hrdé ani slušné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.5.2018 o 14:03 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:07

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Pčolinský, skôr než začnete rozprávať, mali by ste si uvedomiť, čo chcete rozprávať a ako to chcete rozprávať, lebo potom tie vaše výpovede vyzerajú tak, ako táto. Nebudem sa na tie ďalšie časti, ktoré sa týkali iných, budem sa len tej časti venovať, ktorá sa týkala mňa. A hlboko ste ma urazili, pretože od ´94. roku, resp. v ´94. roku, keď sa robil v marci pokus o nápravu Slovenska, tak som bol medzi tými, ktorí odvolávali Mečiara a na jeseň v ´94. som bol zvolený do parlamentu za Demokratickú úniu. Tú stranu, ktorú tak hádzali do rôznych výborov, jak to tu niekto spomínal. A dať mňa do spojitosti s vylúčením Gauliedera je obyčajné chrapúnstvo, pretože ja som tu Gauliederovi zo všetkých pomohol asi najviac. Aj som mu dal návod, ako sa má brániť a vy mňa takto očiernite? No ja to nemôžem prežiť. No, musel by som si ísť kúpiť nový oblek.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 14:07 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:08

Andrej Danko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Pčolinský, ako bol si dosť osobný, tak ti skúsim niečo osobné povedať, že nie je nič horšie, ako keď vznikne SME RODINA, ktorá má úplne iné hodnoty a vbehne do politickej súťaže, a preto budem presadzovať zákon o politických stranách, pretože za ten mesiac nieže ste vstúpili do boja, ste si kúpili dve politické strany. Dali ste sa dokopy bývalí zamestnanci ministerstva vnútra, ktorí dobre vedeli o niektorých trestných činnostiach, pozostatky KDH a ty by si tu nesedel, keby tvoj brat nebol policajt, ktorý pomáhal pri niektorých veciach, ktoré pomohli pánovi Kollárovi si veľa vecí z minulosti ošetriť.
Pani Krištúfková, nikto tu nehovorí o vašom súkromí a prísne som dbal na to, aby sa tu nemenovali veci. Určite to nie je vec dvadsať rokov stará. Sú to veci čerstvé, sú to veci, kedy aj pán Kollár hovoril o tom, že ho pán Ondrejčák z basy dokázal vydierať k tomu, že mu posiela mesačne alebo ročne 16-tisíc euro za pozemky, ktoré nepotreboval a je tu vážna obava, že vás niekto vie ovplyvňovať a vydierať. Problém tu nie je to, aby ste boli vy očierňovaní, pretože ste relevantný politický subjekt, ktorý tu je. Problém je to, že ak sa hovorí o oligarchovi, tak oligarchom je aj pán Kollár. Oligarchom je ten, kto má milióny a nevie preukázať, oligarchom je ten, kto má médiá. A vy ste si urobili mafiánsko-policajnú stranu, ktorá súťaží so SNS a dovolíte si povedať zahraničnému novinárovi o províziách, o hlúpostiach, pretože viete, že v tomto štáte sa vám nič nestane. Ako na základe tých hlúpostí, ktoré ste povedal, a ešte máte aj imunitu. Problém je, že politické strany tu musia súťažiť s takým zhlukom policajtov, mafiánov, ľudí, ako ste vy.
A pán Pčolinský, o vás je veľa tiež známe vo Vranove. Takže poprosím vás... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 14:08 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video