31. schôdza

9.5.2018 - 29.5.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

9.5.2018 o 17:15 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:15

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predseda, pani ministerka, ďakujem pekne za predstavenie návrhu zákona.
Ak dovolíte, ja budem veľmi stručný a v podstate spomeniem len také niektoré zásadné veci, ktoré sme si my našou analýzou v rámci vami predloženého návrhu zákona našli. Ako ste správne povedali, jedná sa jednak o povinnú transpozíciu čl. 31 ods. 3 až 5 Smernice 2013/32 Európskej únie do právneho poriadku Slovenskej republiky. Ale dôležité je dodať aj to B, a to by som chcel zdôrazniť v tomto svojom vystúpení.
Ako ste aj vy povedali, ide aj o precizovanie ustanovení zákona o azyle vyplývajúceho z aplikačnej praxe. Nám z analýzy vyšlo, že sú to viac ako dve tretiny tohto navrhovaného zákona. Čiže možno k tomu by bolo potrebné, ak by som vás mohol poprosiť dodatočne povedať trošičku viacej k tomu, aké sú tie najväčšie problémy vyplývajúce z aplikačnej praxe, ktoré bolo nevyhnutné riešiť, pretože nám sa zdá, že možno niektoré idú aj nad rámec toho, čo sa od nás v rámci Európskej únie očakáva. A ak sa teda hovorí o tom, že transpozícia, tak povedzme si aj to B celkom úprimne, že čo konkrétne napríklad na Slovensku nám funguje trošičku inak, ako napríklad v susednom Rakúsku, Maďarsku alebo v Českej republike. Čiže možno trošičku to porovnanie nám chýba aj v tej dôvodovej správe.
No a je tam potom aj niekoľko zaujímavých bodov, ku ktorým by ste mohli prípadne povedať aj trošičku viac. Súvisí to aj s tým, akým spôsobom alebo prečo sa niektoré lehoty rozširujú a prípadne, ak dochádza k zúženiu niektorých lehôt, tak čo k tomu ministerstvo vnútra vedie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.5.2018 o 17:15 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:17

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi vystúpiť k tomuto návrhu zákona z dielne ministerstva vnútra, ako bolo spomínané, k transpozícii povinnej smernice Európskej únie na Slovensku a povedať niekoľko závažných a dôležitých slov, ktoré sa môžu dotýkať alebo zaujímať všetkých občanov Slovenskej republiky, ktorí naleteli tejto farizejskej vláde, predovšetkým strane SMER - sociálna demokracia na tie lacné sľuby o tom, že je to vláda protiimigračná, vláda, ktorá nebude rešpektovať európske nariadenia, týkajúce sa povinného prijímania imigrantov na Slovensko a vláda, ktorá sa bude snažiť o zachovanie slovenského národného rázu našej vlastnej slovenskej vlasti.
Opak je totižto pravdou, pretože aj tento návrh zákona svedčí o tom, že vláda SMER-u, SNS a MOST-u len poslušne plní každé jedno nariadenie Európskej únie, týkajúce sa toho, aby na Slovensko mohli jednoduchšie dovážať imigrantov, ktorí tu následne budú získavať azyl a ostávať. No a práve tento návrh zákona obsahuje hneď niekoľko statí, ktoré sú mimoriadne dôležité a dávajú žiadateľom o azyl, cudzím, nie európskym imigrantom vo väčšine prípadov, čo si musíme povedať, nové lepšie možnosti, oprávnenia a opravné prostriedky, ktoré zabezpečia to, aby mohli na Slovensku ostávať, alebo aby mali jednoduchšiu šancu tento azyl získať.
Pán predsedajúci, poprosím vás naozaj o kľud v sále, lebo sa tu nedá rozprávať, keď koaliční poslanci jednoducho vrieskajú, ako nepríčetní.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Ja by som poprosil nekomentovať o príčetnosti. Samozrejme, máte na to právo. Poprosím o kľud v rokovacej sále, lebo dám vyviesť jedného opozičného a jedného koaličného. Síce to nemôžem, takže sa ospravedlňujem.
Nech sa páči, pán poslanec.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Ďakujem aj za poučenie, aj za to, že nezneužívate svoje postavenie predsedu Národnej rady na svoje smiešne poznámky. No a vrátim sa naspäť k danej novele zákona a k tomu, čo vlastne obsahuje.
Ako spomínala pani ministerka vnútra, tak súčasná doba, resp. lehota, počas ktorej musí ministerstvo vnútra rozhodnúť o tom, či azyl jednotlivému imigrantovi pridelí alebo nepridelí, sa zvyšuje z 90 dní na šesť mesiacov. To znamená zdvojnásobuje. Po zrátaní všetkých opravných prostriedkov, rôznych žalôb a sťažností, ktoré táto novela zavádza pre daného imigranta, to môže znamenať, že celkový proces udelenia azylu môže trvať až 21 mesiacov. To znamená, skoro dva roky budú musieť takéhoto imigranta občania Slovenskej republiky živiť a trpieť na území Slovenskej republiky, zatiaľ čo on bude môcť možno realizovať svoje tajné túžby, týkajúce sa zavádzania práva šaría, islamského terorizmu a podobných vyspelých kultúrnych obohacovacích prostriedkov, ktoré môžme vidieť v západnej Európe. Viete, terorizmus, nákladiaky vrážajúce do davov ľudí, znásilnenia, vraždy, rituálne vraždy a podobné veci, ktoré si zatiaľ, zatiaľ na Slovensku nedokážeme ani predstaviť.
Čo je však najzásadnejšia novela tohto zákona, v čom spočíva tá najzásadnejšia zmena a ktorá predstavuje pre Slovenskú republiku závažné ohrozenie, je stať, v ktorej ministerstvo vnútra dovoľuje žiadateľom o azyl byť počas procesu udeľovania o azyl v kontakte s mimovládnymi organizáciami venujúcimi sa tejto problematike.
Mnohokrát to bolo povedané mnohými ľuďmi, rôznymi geopolitickými analytikmi to bolo analyzované, zistené, preštudované a samotný pán bývalý predseda vlády Robert Fico o tom mnohokrát hovoril. Mimovládne organizácie najčastejšie financované nadáciou Otvorenej spoločnosti, ktorá patrí americkému miliardárovi Georgovi Sorosovi, ktorý sa vo svojich úvahách a knihách netají myšlienkou zničenia bielych národných európskych štátov, netají sa myšlienkou ničenia kresťanstva, nivočenia tradičných hodnôt a zavádzania tzv. nového európskeho človeka alebo ako to ten projekt nazvali, kedy bude v Európe existovať už len jedna jednoliata šedá masa bez identity, bez viery, bez národnej hrdosti, bez kultúry. Jednoducho nič, čo tu doteraz poznáme a čo po tisícročia formovalo našu tradičnú európsku kultúru, morálku a naše národné a kresťanské hodnoty.
To ale nie je to najdôležitejšie a najzávažnejšie, čo táto novela zavádza, pretože táto novela doslova oprávňuje žiadateľa o azyl nechať sa právne zastupovať v procese mimovládnymi organizáciami. To znamená, Sorosove mimovládky, o ktorých každý jeden človek, ktorý je ešte príčetný, ktorý zmýšľa, ktorý má IQ vyššie, než je, nebudem sa vyjadrovať (povedané s úsmevom), ktorý vníma realitu, taká, aká je, takú, aká je, vie, že tieto mimovládne organizácie doslova organizujú príchod imigrantov do Európy. Vyvíjajú aktívnu pomoc, aby sa sem títo imigranti dostali, aby sa tu nejakým spôsobom emancipovali, aby sa stali tým novým európskym človekom, aby ich európske štáty akceptovali, vyvíjajú obrovskú silu v rámci mediálnej propagandy na to, aby Európa bola presvedčená o tom, že tých imigrantov potrebuje, že je to vlastne pozitívum, že tu tieto moslimské hordy z oblasti tretieho sveta akceptujeme, že tieto mimovládne organizácie sa otvorene snažia zničiť európske národy, tak táto novela zákona pani ministerky, súčasnej, dáva týmto mimovládnym organizáciám priame oprávnenia na to, aby mohli týmto imigrantom pomáhať na Slovensku ostať, aby týmto imigrantom mohli dávať právne poradenstvo, ktoré im uľahčí získanie azylu a pre Slovenskú republiku tak bude mimoriadne náročné, ťažké zbaviť sa takéhoto imigranta, pretože si môžete byť istí, že imigrant posilnený právnou pomocou špičkovo financovanej mimovládnej organizácie plnej aktívne protieurópsky, protislovensky a protikresťansky naladených ľudí bude veľmi dobre vedieť, aké práva musí využiť na to, aby udeľovanie azylu trvalo čo najdlhšie a aby jeho žiadosť o udelenie azylu nebola zamietnutá.
Tým pádom Európska únia v rámci všetkých svojich členských štátov, respektíve na ich území chce zaviesť jednotný, jednotný azylový systém a ten je, bohužiaľ, mimoriadne, mimoriadne naozaj liberálny a v porovnaní s tým naším súčasným slovenským, ktorý je v právnom poriadku zavedený teraz, je naozaj neporovnateľne ústretovejší voči všetkým týmto teoretickým žiadateľom o azyl, ktorý vieme, ako sa v západnej Európe správajú.
To znamená, môžeme sa tešiť na to, že Slovenská republika zliberalizuje svoje azylové pravidlá, že tu tých imigrantov bude chodiť viac, že budú udeľované omnoho väčšie množstvá azylov a že nás čaká obdobie, ktoré v súčasnosti zažíva západná Európa. To znamená obdobie úplného morálneho poklesu, úpadku, nárastu kriminality, ako teraz napríklad vnímame v anglickom hlavnom meste Londýn, ktoré sa už pýši v podstate najväčšou kriminalitou týkajúcou sa vrážd v západnej Európe. Už predbehol aj New York v počte vrážd, pretože sa tam imigrantské gangy medzi sebou strieľajú a sekajú mačetami, ako niekde v africkej džungli, čo si dnes tu jednoducho nevieme predstaviť. Pre Londýnčanov - bežná realita. A vláda, ktorá sa tvári ako protiimigračná, ktorá na svojich predvolebných mítingoch púšťala videá o tom, aká je emigrácia pre Európu nebezpečná, dnes prichádza s novelou, ktorá tu imigrantom opäť raz uľahčí prístup. Samozrejme nie je to úplne, že otvoria dvere a pustia ich sem, ale budú postupne prichádzať jednou novelou, o dva mesiace ďalšou novelou, ďalšou a ďalšou a o dva roky sa zobudíme a zistíme, že nás touto salámovou metódou doslova dostali do stavu, v akom je Francúzsko, Nemecko alebo Anglicko, kedy už naozaj neexistuje nádej na to, že sa tieto národy môžu zobudiť, zachrániť sa, ešte žiť niekedy v normálnej, civilizovanej, bezpečnej spoločnosti, založených na tradičných, založenej na tradičných národných a kresťanských základoch.
To znamená, každý, komu záleží na bezpečnosti obyvateľov Slovenskej republiky, každý, kto tu nechce mať právo šaría, terorizmus, kriminalitu a podobné multikultúrne obohatenie, musí hlasovať proti tejto novele. Pretože dať mimovládnym organizáciám takéto obrovské práva, keď vieme, že tieto mimovládne organizácie otvorene nenávidia biele kresťanské európske národy, je doslova a do písmena samovraždou.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.5.2018 o 17:17 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:26

Milan Uhrík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milá pani ministerka, vy ste uviedli ten návrh zákona s takým veľmi pozitívnym prístupom. Vymenovali ste, samozrejme, pozitíva, ktoré sú tam, mnohé sú nesporné a preto aj my budeme uvažovať, či sa zdržať, alebo budeme proti. Ale naozaj tá pasáž o tých mimovládnych organizáciách, to je niečo neakceptovateľné. To vy otvárate Pandorinu skrinku, že umožňujete legálne spojiť, doslova zavádzate, legalizujete tie mimovládne organizácie a zabudovávate ich do toho imigračného procesu. Jednoducho mimovládky, ktoré sú hladné po imigrantoch, ktoré tu chcú imigrantov, chcú tu vítať imigrantov, dostanú možnosť týchto imigrantov legálne zastupovať, pričom samozrejme imigranti na druhej strane tieto mimovládky budú vyhľadávať, pretože sa sem chcú dostať. Nebolo to tak dávno, kedy prepukla tá aféra, keď talianske mimovládky tiež financované Sorosom a podobnými finančníkmi chodili na lodiach zbierať imigrantov doslova pri brehy Líbye. Tam ich chodili zachraňovať. Doviezli do Talianska takto 39-tisíc Afričanov. Potom sa zistilo, že to nie sú nejaké nevinné mimovládne organizácie, ale vyslovene vysoko organizovaní pašeráci, ktorí si postavili na tej "pomoci" nevinným imigrantom z Afriky celý svoj biznis, zbohatli na tom. A keby nebolo, nebolo ľudí, ktorí o tom pochybujú, tak by sa na to nikdy neprišlo a doteraz by títo Afričania zaplavovali Taliansko. Samozrejme oni ho zaplavujú aj tak, ale v oveľa menšej miere aspoň vďaka tomuto.
Čiže pustiť mimovládky k imigrantom a imigrantov k mimovládkam, táto kombinácia je veľmi nebezpečná a myslím si, že sa tým roztočí veľmi nebezpečný kolotoč, ktorý pre Slovensko nemôže dopadnúť dobre. Vidíte teraz, čo tu mimovládne organizácie financované zo zahraničia robia. Tie protesty na uliciach. To nie sú, nie sú bežní občania, aj keď sa tak tvária. Mnohí sú vysoko organizovaní a minimálne tí organizátori sú proste zapojení do týchto organizácií. Čiže veľmi nebezpečná téma. Určite toto nemôžeme podporiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 17:26 hod.

Ing. PhD.

Milan Uhrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:28

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Po dlhých rokoch opätovne premiéra k nejakej téme s touto možnosťou. Ja by som rád povedal k predrečníkovi jednu veľmi dôležitú vec, že mne absentuje vo vašich prejavoch predovšetkým väčšie sústredenie sa na faktografiu, lebo niekoľko viet za sebou sa aj častokrát opakuje a kladiete dôraz na vzletné reči, ale chýbajú mi tam fakty. A fakty sú jasné. Slovensko je krajina s najtvrdším azylovým systémom. To je proste fakt. Všetky čísla, ktoré porovnáte, sme za ne pravidelne kritizovaní každý rok a v zásade všetky úpravy, ktoré sa aj v azylovom zákone robia z dielne ministerstva vnútra, sa robia smerom k tomu, aby sme vyrovnávali jednotlivé pozície.
Kritiku by som prijímal vtedy, keby ste mohli byť sklamaní z prístupu ministerstva vnútra k azylovým procedúram a vyhodnocovaniu jednotlivých žiadostí jednotlivých žiadateľov o azyl. Ale týmto sme naozaj známi a tie čísla, ktoré sú u nás na ročnej báze od desať do dvadsať ročne, s výnimočnými prípadmi, ako boli asýrski kresťania, ktorí nám minulý rok zdvihli ten počet len kvôli tomu, že sme ich prijímali. Pri tom ste boli pri tom rozhodovaní, všetci poslanci. To znamená, treba vnímať, že aj dodnes mali napríklad mimovládne organizácie prístup k tomu, aby zastupovali cestou právnej pomoci a podobne. To nijakým spôsobom nezľahčuje pozíciu samotného azylanta. To, čo je najväčší problém v azylových kódoch celej Európy, je výklad a realizácia tých zákonov. Oni nie sú napísané zle, sú napísané dobre, že má to byť individuálna ochrana prenasledovaných ľudí. Mnohé štáty poskytujú kolektívne ochrany. To znamená, akonáhle sa rozhodnem, že tá krajina má problém, tak všetkým, ktorí požiadajú, dám azyl. A to sú tie chyby, ktoré sa v Európe udiali, prečo máme vlastne segregované komunity bývalých žiadateľov o azyl, kde vlastne dochádza k radikalizácii. Tu je ten problém.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 17:28 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:30

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kaliňák, ja vám ďakujem za hĺbkovú analýzu mojich prejavov. Som rád, že si ich tak všímate, že dokážete ohodnotiť to, aké vety pravidelne používam a podobne. Každopádne, ja som aj spomínal v rozprave to, že Slovenská republika je kritizovaná, pretože má v súčasnosti prísnu azylovú politiku z pohľadu mimovládok a Európskej únie. Z pohľadu našej strany to prísna nie je, pretože prijať v súčasnej dobe, kedy máme na Slovensku na východe prevažne obrovskú nezamestnanosť, keď máme obrovský problém s neprispôsobivými asociálmi, čo i len jedného jediného azylanta alebo imigranta ekonomického charakteru na Slovensku, je jednoducho príliš veľa. My si potrebujeme najprv vyriešiť vnútorné problémy a až potom sa obracať na celý svet.
No ale v poriadku, tvrdíte to, že ministerstvo vnútra sa k azylantom, k imigrantom a podobne správalo veľmi prísne, že ich jednoducho na Slovensko nechceli prijímať. A práve teraz prišla doba, kedy chcete túto azylovú politiku mimoriadne liberalizovať a pustiť doslova mimovládne organizácie na to, aby sa mohli pustiť do toho, aby tí imigranti na Slovensku ten azyl získavali jednoduchšie, prípadne, aby sa ten azylový proces naťahoval čo najdlhšiu dobu. Pretože to káže Európska únia.
To, že budete takto obhajovať tieto veci alebo sa vystatovať, ako veľmi ste proti tomu bojovali, pretože, pán Kaliňák, na vaše triko, jak sa povie, padajú títo asýrski kresťania, ktorých ste spomínali. Pretože vieme, že už koľko? Viac ako polovica z nich sa vrátili domov? Vy ste po nich poslali špeciál, ktorý ich z Iraku doviezol sem a vy ste, a potom títo ľudia následne odišli naspäť domov - lebo sa nejednalo o žiadnych vojnových utečencov - lebo zistili, že na Slovensku je ešte horšie, ako tam u nich v Iraku. Na tom Slovensku, kde ste vy boli podpredseda vlády. A viete, čo ešte okrem toho, že sa polka z nich vrátili domov? Jeden z nich sa sexuálne ukájal na mladých dievčatách pri internátoch v Nitre. Toto je váš naozaj veľký úspech. Vy ste sem doviezli ľudí vládnym špeciálom, aby tu páchali kriminalitu, aby sa úchylne uspokojovali v kríkoch a aby následne sa vrátili naspäť, lebo zistia, že v Iraku je lepšie, ako na Slovensku za vlády SMER-u. Gratulujem vám, pán Kaliňák.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 17:30 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:33

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani ministerka, vážený bývalý minister vnútra, dám vám aj fakty, keď ste postrádal v predchádzajúcom, u predchádzajúceho rečníka aj fakty. Opäť je tu nešťastné aplikovanie smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Tentokrát sa týka konania o azyle. Odhliadnuc od toho, že a priori odmietam všetky smernice Európskeho parlamentu, Rady Európy, vidím v tomto návrhu dve protichodné skutočnosti. Vysvetlím to.
Európska únia, zvlášť západné krajiny sú zamorené migrantami z afrických, blízkovýchodných a ázijských krajín. Nešťastná politika predstaviteľov EÚ a tiež vlád veľkých západných krajín spôsobila multikulturálne obohatenie v podobe teroristických útokov, hromadných znásilnení a už aj rituálnych vrážd. Minule som vravel jeden príklad, keď v Taliansku rozrezal dievča a zožral jej srdce, hej? Lebo človek kým papá, je, ale to bolo zviera, čo to urobilo.
Táto nešťastná politika krajín, ako je Nemecko, Francúzsko, ktoré rozvrátili stabilné a prosperujúce krajiny, ako je Irak, Líbya, Sýria, spôsobili neuveriteľný príliv mladých, vyšportovaných a vytrénovaných juncov, ktorí sú prakticky neasimilovateľní a bezbreho vyciciavajú ako parazity svojho hostiteľa, ktoré krajiny, ktoré ich prichýlili. Všetky krajiny, ktoré rozvrátili tieto prosperujúce krajiny a pričinili sa o to, že ich vodcovia boli zavraždení alebo popravení, viď Muammar Kaddáfí alebo Saddam Hussein, nech si udeľujú azylové konania, nech si ich aj upravujú, ako chcú. My sme túto migračnú vlnu nespôsobili a určite nepotrebujeme žiadne úpravy azylového konania. Určite nepotrebuje aplikovať žiadne nariadenie EÚ a Európskej komisie, pretože oni absolútne, absolútne zlyhali, spôsobili chaos nielen vo svete, ale ešte aj vo vlastných krajinách.
Čo považujem za najviac nebezpečné, je v návrhu tohto zákona § 17 ods. 1, ktorý hovorí, že azylant môže byť v styku s úradom vysokého komisára a mimovládnymi organizáciami, ktoré sa zaoberajú starostlivosťou o žiadateľov a azylantov. Tieto mimovládky sú de facto cudzími agentmi, ktorí poberajú peniaze nielen zo zahraničia, ale ešte aj vyciciavajú zdroje z nášho štátneho rozpočtu, rôznych kapitol. Toto im umožňuje naša neprezieravá a trúfam si povedať babrácka vláda, ktorá si takýmto spôsobom chová hada na svojich prsiach a tento had aj štípe, ako to pocítili niektorí vrcholoví predstavitelia, však, pán Kaliňák? A teraz pán Pellegrini a vláda budú pokračovať v nalievaní peňazí mimovládkam, ktoré budú vykonávať starostlivosť o chúďatká šestnásťročných migrantíkov, ktorí majú v skutočnosti dvadsaťpäť rokov, alebo sa budú starať a zastupovať zlučovanie rodín migrantov, ktorí majú tri ženy a s každou dve, tri deti.
Odsek 19, § 9. Hovorí sa tam, že žiadateľ starší ako štrnásť rokov bude preverovaný SIS-kou a Vojenským spravodajstvom. No je zaujímavé, že aj západné krajiny majú svoje tajné služby a absolútne nezvládajú chaos s privandrovalcami. Neviem si predstaviť, ako bude preverovať SIS a Vojenské spravodajstvo napríklad klasický prípad úbohého, vojnou prenasledovaného migranta, ktorý vyhlásil, že jemu ako chudáčikovi ublížili prevádzači a v mori počas strastiplnej cesty stratil všetky doklady. Ako sa bude taký preverovať? V návrhu tejto aplikácie predpisov Európskej únie a Európskej komisie vidím nevyhnutnú kolidáciu v činnosti vojenského spravodajstva a šialených mimovládok. A viem si predstaviť, že kto bude ťahať za kratší koniec. Ale mimovládky to nebudú, vážený pane.
Tieto mimovládky prakticky ovládli celý náš štátny systém, celý náš štát a spoločne aj so zástupcami štátu sa zúčastňujú spoločných akcií, seminárov, školení. Dám príklad, fakt. V januári či v novembri 2017 v Jeruzaleme sa ruka v ruke školili zástupcovia ministra vnútra pani Petra Barnová, zástupcovia SIS-ky a s nimi aj okrem iných aj obzvlášť pre mňa osobne obskúrne postavičky, ako Tomáš Földes zo slovenského Národného strediska pre ľudské práva, ktorý školí slovenských učiteľov s témami ako LGTB, rodová identita a tak ďalej, či napríklad Natália Tomeková zo Sorosovej nadácie, ktorá je mimochodom organizátorka Dúhového Pridu.
No a čerešnička na koniec, keď som už pri tomto školení. Spolu s nimi tam bol aj prokurátor Tomáš Honz známy z kauzy Rostas, Mizík a Mazurek. SIS-ka a NAKA si berú postavičky za znalcov, ktoré sú priamo alebo nepriamo napojené na mimovládky a preto celý tento zákon považujem za kamufláž. Ako vravel môj predrečník, je to veľmi výbušná zmes. Nebezpečná kombinácia mimovládky a migranti, to by som, keby som to preložil do chemickej reči, zlúčim dusičnan draselný, síru a drevené uhlie. No a vznikne z toho výbušnina zvaná pušný prach. Toto nám netreba.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.5.2018 o 17:33 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

149.
Ďakujem za slovo. Dokedy bude nešťastná vláda nešťastnej Slovenskej republiky taká zbabelá? Chceli si nakloniť Sorosove mimovládky tým, že do nich naliali množstvo peňazí z peňazí našich, z nášho štátneho rozpočtu a z peňazí daňových poplatníkov. Ale nerobte si ilúzie. Mimovládky sa vám odvďačili tak, ako vám to dokázali v nedávnej dobe, že ste zbabelo, že vás donútili zbabelo odstúpiť zo svojich funkcií ministra vnútra a premiéra Slovenskej republiky. To bola vyslovená zbabelosť a nemyslite si, aj tak to zahraničným agentom nestačí. A raz vám všetkým vykrútia krk.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 17:39 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ja som len úplne, pani poslankyňa, nepochopil, prečo ste reagovali na mňa, ja som nemal vystúpenie (povedané s úsmevom), ale, pani poslankyňa, ja si ten čas nechám iba na reakciu na pána Mizíka.
Poviem vám takto, pán poslanec, môžme si aj my dať spoločné školenie niekedy a povedať si, že medzi migrantom a žiadateľom o azyl je ale dramatický rozdiel, ale dramatický rozdiel. To, s čím má Európa problém, je nelegálna migrácia. To je najväčší problém a z rokov predchádzajúcich predovšetkým to, že pri obrovskom počte nelegálnych migrantov jedna nemenová juhoeurópska alebo západo-juhoeurópska krajina udelila alebo urobila z nelegálnych migrantov šmahom jedného administratívneho rozhodnutia o počte zhruba milión ľudí legálnych obyvateľov tej krajiny. Toto sú rozhodnutia, ktoré zapríčinili tie veľké hniezda, ktoré sú, ktoré gravitujú k sebe, priťahujú k sebe ďalších migrantov z krajín, kde neprebieha vojnový konflikt, kde ide predovšetkým o ekonomickú migráciu.
A ďalšia vec, pán poslanec, vojnovým utečencom azyl neprináleží. Čiže ešte preto vám stále hovorím o tých faktoch, nie preto, že sa chcem s vami hádať, ale preto, že vojnovému utečencovi azyl neprináleží. Ani mu nie je udeľovaný, ak to niektoré krajiny v Európe robia, robia proste chybu a spôsobili si sami sebe problémy. Preto hovorím, že môžte mať politické vyhlásenia, Slovensko je demokratická krajina a môže ich robiť, to je všetko v poriadku, hovorím, že by sa viacej hodilo opierať sa o niektoré fakty, ale zákon o azyle rieši to, aby sme ďalej pokračovali práve v tej politike, ktorú sme razili doteraz, ani zmäkčenie, ani žiadna zmena a mimo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 17:40 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kaliňák, prepáčte, ale v mojom ponímaní je žiadateľ o azyl a migrant jedna a tá istá osoba, ktorá tu príde a ešte raz vám poviem to, čo som povedal. Príde nejaký žiadateľ o azyl, ktorý povie, že stratil doklady a ho len tak vyhodili na pobreží a on prešiel pešo, dajak tak na Slovensko a bude žiadať o azyl. Ako mu dokážete, ako dokážete SIS-kou, NAKA-ou, Vojenským spravodajstvom zistiť, že či to nebol náhodou rezač hláv, alebo či to bol naozajstne prenasledovaný povedzme kresťan alebo moslim z inej vetvy, povedzme, lebo tam sa bijú šiiti zo sunnitmi a sunniti so šiitmi a tak ďalej. Tam sa všetci medzi sebou režú. Takže v tomto ja vidím problém.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 17:42 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:44

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážená pani ministerka, kolegovia, kolegyne poslankyne, poslanci, tento môj príhovor k vládnej novele zákona o azyle by som exkluzívne orientoval teda poslancom a predstaviteľom vládnej strany SMER. Ja vás nechápem. Je tu viacej kolegov z branno-bezpečnostného výboru, ja vás nechápem. Na jednej strane vidíte sami, čo nielen s vládou, ale aj s vašou stranou robí bezbrehé dotovanie, živenie mimovládnych organizácií, úplne od buka do buka, milióny, desiatky miliónov, každý rok čoraz viac a viac. Sami vnútri vo vašej strane to vidíte, sami s tým nesúhlasíte, sami sa v prostredí, o ktorom si myslíte, že sa z neho nedostane von, k tomu vyjadrujete, ako vás to proste štve a že naozaj to nebol správny prístup a nakoniec, nakoniec prídete s novelou zákona, v ktorej jednoznačne teda okrem iných vecí inštitucionalizujete postavenie rôznych mimovládnych organizácií do úlohy právoplatného člena azylového konania.
Ja sa preto pýtam z tohoto miesta, možno len básnická otázka, na ktorú nedostanem odpoveď, čo vás k tomu vedie? Čo vás neustále aj po tých horkých skúsenostiach s tými zo zahraničia riadenými mimovládnymi organizáciami stále vedie k tomu, že im vytvárate čoraz väčší a väčší legislatívny priestor v rámci legislatívy Slovenskej republiky? Čo vás tlačí? Čo je tá obrovská sila, ktorá vás núti napriek tomu, že na osobnej svojej vlastnej skúsenosti cítite, že to nie je v poriadku, napriek tomu jednoducho im stále viac a viac ustupovať? Neviem si to totiž dosť dobre vysvetliť a teraz to naozaj nie je o tom, že či je to azylant, migrant alebo jednoducho hra o slovíčkach, ale je to o tom, že čo ste dali do toho zákona, ako ste to tam postavili.
Tí, ktorí chodíte na branno-bezpečnostný výbor, minister Drucker tam bol raz. Za ten jeden jediný krát pri otázke predsedu výboru Hrnka dokonca vládneho poslanca, aká je jeho koncepcia, vízia, vedenia ministerstva, tak jediná myšlienka, ktorá z toho vzišla ako taký ucelený, ucelený nejaký tok, tok dát, alebo ako by som to nazval, bolo to, že chcú zintenzívniť, chce on ako minister zintenzívniť spoluprácu s mimovládnymi organizáciami na úrovni ministerstva vnútra. Toto je jediné, čo v podstate po ňom zostalo na tom výbore, lebo však už máme tu ďalšiu zmenu na poste ministra vnútra a ja naozaj v tej najlepšej viere nerozumiem, poslanci, poslankyne zo SMER-u, členovia vlády zo SMER-u, čo vás k tomu vedie? Čo vás k tomu tlačí? Čo je, čo je tá strašná sila, že je to pre vás viac, ako všetko ostatné. Viac ako všetko ostatné.
Určite ste si všimli, že my sme sa nezapájali do týchto mediálnych vojen v poslednej dobe, lebo to bolo niečo, čo sa nedá veľmi stotožniť so zdravým rozumom, ale tie vaše reakcie, ktoré vychádzajú tým smerom, že ešte viac tým mimovládkam robia zle, tak im dajme ešte viac, ešte viac, ešte viac peňazí, ešte väčšie postavenie v zákonoch, je nepochopiteľné. A teraz sa nerozčuľujem, alebo nehovorím to tu preto len, alebo len preto, že teda to nechápeme, ale hovorím to tu aj preto, že tým dochádza k diskriminácii občanov Slovenskej republiky. V čom dochádza k diskriminácií? No veľmi v jednoduchej veci.
Pán bývalý minister Kaliňák, ktorý tu je prítomný, hovorí, že rozprávame sa s faktami a nie s vzletnými vetami a nejakou propagandou. Ja súhlasím, ja súhlasím a preto si povedzme pár faktov: 1.7. 2016 - možno niektorým, čo ste trošku v práve zbehlejší, vám to niečo povie - 1.7. 2016 vstúpila do účinnosti novela správneho súdneho poriadku a novela civilného sporového poriadku. A práve tieto novely veľmi výrazným spôsobom obmedzili možnosti obyčajných ľudí, obyvateľov Slovenskej republiky bežných občanov právne sa nechať zastupovať v rôznych sporoch. Práve tieto novely im prikázali, že ak chcú viesť nejaký spor na súde, tak musia byť zastúpení advokátom. Tieto dve novely veľmi zúžili priestor pre obyčajných ľudí, ktorí nemajú možnosť si zaplatiť za drahé peniaze advokáta, aby vôbec mohli začínať súdny spor na súde v Slovenskej republike. Jednoducho povedané, ak nemáš advokáta, od 1. 7. 2016 máš veľmi veľkú smolu a mnohokrát sa na ten súd ani nemáš právo dovolať, lebo len bez, lebo len s advokátom ťa vôbec na ten súd pustíme. To je tak ľudovo povedané.
Takže naši vlastní občania od 1. júla 2016 nemôžu sa domáhať pravdy a spravodlivosti na súdoch v mnohých prípadoch, pretože musia byť zastúpení advokátmi a keď na tých advokátov nemajú peniaze, tak majú jednoducho smolu. A vy dnes predkladáte návrh zákona o azyle, ktorý hovorí, že cudzinci, cudzinci žiadatelia o azyl, aby som teda tú terminológiu používal správne, môžu byť v azylovom konaní, to znamená v konaní s ministerstvom vnútra, teda s ministerstvom zastupujúcim Slovenskú republiku, zastúpení advokátmi, ale aj inými vhodnými zástupcami, medzi nimi aj mimovládnymi organizáciami.
A ja sa teraz pýtam z tohto miesta, v čom sú títo žiadatelia o azyl viac, ako občania Slovenskej republiky? Prečo občan Slovenskej republiky musí byť na súde v konaní zastúpený advokátom, ale žiadateľ o azyl môže byť zastúpený v podstate v zmysle tejto vašej novej definície, ktorú pani ministerka tu prišla predložiť, v podstate kýmkoľvek, v podstate kýmkoľvek.
Alebo sa spýtam inak. V čom sú viac, v čom a prečo sú viac žiadatelia o azyl, ako občania Slovenskej republiky, ľudia požívajúci občianstvo v Slovenskej republike, keď jednoducho títo azylanti alebo žiadatelia o azyl, cudzinci, budú mať omnoho širšie právne možnosti na svoj boj, ako dnes po novele, po novelách účinných od 1. júla majú občania Slovenskej republiky? Ja to jednoducho nechápem.
Naozaj tomu nerozumiem, pretože pri tých novelách správneho súdneho poriadku a civilného sporového poriadku sa hovorilo najmä o tom, že tým, že bude na súde zastupovať tých ľudí advokát ako človek s licenciou, právnik a tak ďalej, tak sa zrýchli súdne konanie, predíde sa mnohým formálnym a iným chybám, ktoré spomaľujú, komplikujú súdne konania a ktoré v konečnom dôsledku znižujú kvalitu a úroveň rozhodovania súdov a tak ďalej a tak ďalej. Preto nemôžu byť teda od toho 1. júla v mnohých a mnohých prípadoch, kedy to, v ktorých to teda dovtedy bolo možné, nemôžu byť ľudia, občania Slovenskej republiky zastúpení nikým iným, len advokátom a ak advokáta nemajú, majú smolu. Ale keď ide o žiadateľa o azyl, tak vtedy je podľa tejto novely absolútne jedno, kto takéhoto človeka bude zastupovať. Vtedy sa nehľadí na rýchlosť, neproblémovosť a nejakú formálnu alebo aj vecnú správnosť vystúpenia alebo procesných nejakých úkonov v tom konaní, vtedy jednoducho nad tým zavrieme oči, pretože sú to cudzinci a predsa cudzincov tu všetci chránia, na prvom mieste Európska únia.
Milan Mazurek tu mal pred chvíľkou vystúpenie, ktoré malo iba jeden jediný cieľ, poukázať, aj keď pán minister, bývalý, teda povedal, že máme stále ten najprísnejší, tú najprísnejšiu azylovú politiku, ale poukázať na to, Milan Mazurek chcel poukázať na to, že postupne, postupne sa naozaj tie nožnice, tie dvere otvárajú a postupne sa to liberalizuje, aj keď len krôčik ku krôčiku, no ale výsledok je taký, že tak ako vo všetkom, keď budeme ustupovať Európskej únii, tak aj tak dopadneme, ako dopadajú dnes západné štáty, štáty v západnej Európe a ja si myslím, že tí, ktorí majú otvorené oči a uši a vnímajú to, čo sa okolo nás deje, to, čo sa v západnej Európe deje, tak musia vidieť, že naozaj to nie je cesta, lebo tá cesta vedie iba k jednému. Tá cesta vedie k zničeným rodinám, k horiacim mestám, k polícii bez absolútnej autority alebo absolútne bez autority a k tomu, že sa rozpadávajú štáty ako nejaké entity, ktoré boli vytvárané štátotvornými národmi a ktoré mali mať za úlohu poskytnúť funkčný štát pre svojich obyvateľov.
A tá liberalizácia na tomto mieste, v tejto novele vypracovanej ministerstvom vnútra jednoducho prichádza v tom, že majú cudzinci väčšie práva, ako naši občania.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.5.2018 o 17:44 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video