31. schôdza

9.5.2018 - 29.5.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Prednesenie interpelácie

17.5.2018 o 15:45 hod.

Ing.

Miroslav Ivan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Prednesenie interpelácie 15:33

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani ministerky, dve pani ministerky, a, vážení páni ministri, dvaja páni ministri, ešte kým začnem s interpeláciou, tak som vás počítal, tak ste tu štyria. A ako už niekoľkokrát na ostatných schôdzach si vás dovolím upozorniť na znenie § 129 ods. 4 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady, pardon, 130 ods. 7, podľa ktorého, podľa ktorého na interpeláciách musí byť prítomná najmenej jedna tretina členov vlády, ktorých predsedovi Národnej rady písomne oznámil predseda vlády najneskôr do začatia bodu programu schôdze Národnej rady určeného na interpelácie. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonova, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec Dostál, len vás chcem upozorniť, že ešte sú prítomní páni ministri Žiga a pán minister Kažimír. Ospravedlnili sa u mňa, na chvíľu si potrebovali ísť niečo vybaviť. Nachádzajú sa buď tu za nami v miestnosti, alebo v trakte predsedu, ale naozaj sa mi ospravedlnili a ja som to akceptovala.

Dostál, Ondrej, poslanec NR SR
Áno, no tak môžme požiadať ústavnoprávny výbor o výklad toho, čo to znamená, znamená prítomní. Ja tak celkom laicky interpretujem, interpretujem, že slovo prítomní znamená prítomní v sále, nie prítomní v budove, prítomní v meste alebo prítomní v krajine. A možno naozaj keby sa to stalo prvýkrát, tak si to ani všimnem, ale je to prinajmenšom tretíkrát, čo upozorňujem na to, že tu nie je prítomná tretina členov vlády, teda minimálne, minimálne päť z pätnástich členov vlády. A to teda nie je nejaká maximalistická požiadavka, že by sme každý týždeň mali interpelácie a každý týždeň by tu musela byť celá vláda. Za celú schôdzu máme raz interpelácie druhý štvrtok a stačí, aby tu bola prítomná tretina členov vlády. Dobre.
Mal by som interpeláciu na troch členov vlády. Na pána premiéra Pellegriniho, ktorý je neprítomný, na pani ministerku vnútra Sakovú, ktorá je tiež, myslím, neprítomná. Vítam pána ministra Žigu. Tak už tu máme tretinu členov vlády. Aj keď radšej by som tu videl pána ministra Kažimíra, ktorý je prítomný, ale nie je prítomný v sále, pretože naňho smeruje, smeruje tá interpelácia tiež.
Moja interpelácia sa týka informácií, ktoré súvisia s tlačovou besedou, ktorá sa konala na Úrade vlády Slovenskej republiky v utorok 27. februára 2018 o 14. hodine a 30 minúte. Na tejto tlačovej besede sa zúčastnil vtedajší premiér Robert Fico, vtedajší podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák a ešte stále prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, aj vtedy. Témou tlačovej besedy boli podľa pozvánky aktuálne informácie v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky. V miestnosti konania tlačovej besedy sa v prítomnosti kukláčov nachádzala hotovosť v hodnote jedného milióna eur. Podľa slov vtedajšieho premiéra Roberta Fica vláda rozhodla o vyhlásení odmeny jedného milióna eur pre človeka, ktorý poskytne relevantné informácie, ktoré môžu viesť k odhaleniu, usvedčeniu a odsúdeniu vrahov. Ešte raz, vláda rozhodla o vyhlásení jedného milióna eur pre človeka, ktorý poskytne relevantné informácie, ktoré môžu viesť k odhaleniu, usvedčeniu a odsúdeniu vrahov. Pozeral som sa na internet, na webovej stránke Úradu vlády som nenašiel uznesenie, ktoré by o niečom takomto svedčilo. Nenašiel som ani žiadne rokovanie vlády, ktoré by sa udialo medzi vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a tlačovou besedou Roberta Fica, ktoré by sa týmto zaoberalo. Tak preto ako človek zvedavý som podal podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám žiadosť o sprístupnenie niekoľkých informácií, kde som sa pýtal, že akým spôsobom sa to udialo, kto o tom rozhodol, kedy o tom rozhodla vláda, na základe akého právneho predpisu, predpisu o tom rozhodla. A poslal som žiadosť o informácie 2. marca 2018 na Úrad vlády. Úrad vlády posunul, postúpil moju žiadosť o informácie na ministerstvo financií, keďže tvrdil, že tými informáciami nedisponuje a nedisponuje napríklad informáciou, kedy o tom rozhodla vláda. Dobre. Ministerstvo financií, horúci zemiak, čiže žiadosť o informácie postúpilo na Štátnu pokladnicu, keďže tiež tvrdilo, že nedisponuje tými požadovanými informáciami, a Štátna pokladnica odmietla sprístupniť požadované informácie, tvrdiac, že sú chránené bankovým tajomstvom.
Čiže napríklad otázka alebo informácia, na základe akého právneho predpisu mohla vláda rozhodnúť o tom, že použije takýmto spôsobom jeden milión eur, je podľa Štátnej pokladnice bankové tajomstvo.
Podal som odvolanie, znovu som požiadal inou formou o niektoré z týchto informácií, opäť nastal klasický pingpong, posúvanie žiadosti o informácie. A jediné, čo som sa dozvedel, je, že vlastníkom uvedeného milióna eur je Slovenská republika. Čiže nie ktoré ministerstvo, akým spôsobom sa o tom rozhodlo, tak využívam skutočnosť, že nie som iba občan, ktorý môže podať, podať žiadosť o sprístupnenie informácie, ale som aj poslanec Národnej rady, tak by som to, čo sa chcem dozvedieť, keďže sa to týka činnosti premiéra, aj keď už bývalého, ale tu ide o inštitúciu premiéra, činnosti ministerstva vnútra, opäť nastala tam personálna zmena a nepochybne aj činnosti ministerstva financií, tak na týchto troch členov vlády by som v rámci interpelácie chcel položiť niekoľko, niekoľko otázok.
Zaujímalo by ma teda, že či naozaj v prípade tých vystavených bankoviek išlo o skutočné peniaze, alebo, alebo tam boli vystavené len, len atrapy bankoviek. Naozaj by ma zaujímalo, že ktorý štátny orgán je vlastníkom alebo disponentom s predmetnou, s predmetnou hotovosťou, nielen teda informácia, že je to Slovenská republika, lebo asi nie je možné prísť do Národnej banky alebo do banky a povedať, že ja zastupujem Slovenskú republiku, dajte mi milión eur.
A potom by ma zaujímalo, že na základe akého právneho predpisu je možné rozhodnúť o tom, že, že niekto, nejaký poverený pracovník zrejme príde do banky a vyberie milión eur v hotovosti na nejakú, tak to bola skôr politická aktivita ako činnosť štátneho orgánu v tom prípade, ale, dobre, berme to, že bolo to na Úrade vlády, boli tam prítomní premiér, minister vnútra, policajný prezident, tak na základe akého právneho predpisu sa toto môže udiať.
Potom by ma zaujímalo, že vláda kedy o tom rozhodla, kde, akým spôsobom, ako o tom hlasovala, ako prijala uznesenie, pretože, pretože, pretože naozaj medzi, medzi vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a spomínanou tlačovou besedou Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Tibora Gašpara nebolo také zasadnutie vlády podľa mojich informácií, podľa číslovania uznesení, ktoré by sa tým zaoberalo a ktoré by o tom, ktoré by o tom rozhodlo. Zaujíma ma, na základe čoho vláda rozhodla, teda myslím na základe akého právneho, právneho predpisu vláda rozhodla, že dá milión eur na, za použitie informácie, ktoré povedú k odhaleniu, usvedčeniu a odsúdeniu, odsúdeniu vrahov. Ktorý, ktorý právny predpis toto vláde Slovenskej republiky umožňuje, ktorý právny predpis umožňuje vláde Slovenskej republiky, zdôrazňujem slovo vláde, vyplatiť finančnú odmenu za poskytnutie informácií, ktoré môžu viesť k odhaleniu a usvedčeniu a odsúdeniu páchateľa trestného činu?
Svoju, svoju interpeláciu adresujem, ako som už povedal, na pána premiéra Pellegriniho, ktorý je tu neprítomný, na pani ministerku vnútra Sakovú, ktorá tiež je tu neprítomná, a pána ministra financií Kažimíra, ktorý je tu, je tu prítomný, a teda predpokladám, že by mu nerobilo problém, keby chcel odpovedať mi na tieto, na tieto otázky, lebo tieto veci sú mu úplne jasné.
A teda skončím s poukazom na § 130 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku, ktorý, ktorý hovorí v druhej vete, že interpelovaný môže svoju odpoveď predniesť aj ústne v rámci bodu programu schôdze Národnej rady určeného na interpelácie, to je práve tento bod. Čiže veľmi by som uvítal, keby, keby pán minister financií Kažimír odpovedal na tieto, na tieto otázky, a tie pochybnosti, ktoré mám o tom, že pán Fico a pán Kaliňák a pán Gašpar, keď, keď vystupovali na tlačovej besede, nemali nejaký zákonný dôvod na to, ako tam mať ten milión, aby tie pochybnosti rozptýlil. Ale teda zrejme sa tej odpovede nedočkám.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

17.5.2018 o 15:33 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Prednesenie interpelácie 15:45

Miroslav Ivan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážení členovia vlády, kolegyne poslankyne, kolegovia poslanci, nedávno v médiách odznela informácia o tom, že na Slovensku vyrába evidentné čísla pre motorové vozidlá len jedna jediná firma, a z tohto dôvodu som sa rozhodol opýtať sa ministerky vnútra Denisy Sakovej na konkrétne veci. Citujem teda z interpelácie.
Vážená pani ministerka, v súčasnosti dodáva štátu evidenčné čísla vozidiel jedna jediná firma už niekoľko rokov. A cena za takúto plechovú ŠPZ, ako ju ľudovo nazývame, platíme takmer 9 eur. V susednej krajine Českej republike je to len približne 2 eurá za kus. Dôvodom je, že táto firma ako jediná má tvar EČV zapísaný v registri chráneného dizajnu a je jeho vlastníkom. Výsledkom nakoniec je, že ročne vynakladáme navyše niekoľko miliónov eur, a to len preto, že každý, kto by sa chcel zapojiť do verejného obstarávania na dodávku evidenčných čísiel vozidiel, by musel mať súhlas majiteľa chráneného dizajnu. A výsledkom je, že firma, ktorá je majiteľom chráneného dizajnu, sa môže rozhodnúť taký súhlas nedať a prakticky má tak monopolné postavenie vo verejnom obstarávaní v dodávke evidenčných čísiel vozidiel pre štát. Z uvedených dôvodov vás teda, pani ministerka, žiadam o zodpovedanie nasledujúcich otázok:
Vydalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky niekedy v minulosti povolenie na použitie slovenského štátneho znaku na evidenčnom čísle vozidiel pres spoločnosť TURČAN DELTA, s.r.o.?
Druhá otázka. V prípade ak vydalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky takéto povolenie, bolo to na základe žiadosti spoločnosti TURČAN DELTA, s.r.o., odôvodnené snahou o zápis evidenčného čísla vozidla ako chráneného dizajnu v registri dizajnov Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky?
V prípade ak Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vydalo takéto povolenie, zmieňované v bode 1., resp. 2, žiadam o poskytnutie kópie takého povolenia.
A posledná otázka. Aké úkony plánuje Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vykonať, aby eliminovalo obmedzenia pri verejnom obstarávaní na dodávateľa výroby evidenčných čísiel vozidiel v budúcnosti, nakoľko v súčasnosti je limitované tým, že z dôvodu chráneného dizajnu na evidenčné číslo nie je možné, aby sa do takého obstarávania prihlásilo viac uchádzačov bez súhlasu vlastníka tohto chráneného dizajnu?
Ďakujem a pevne verím, že včas dostanem odpoveď od pani ministerky. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

17.5.2018 o 15:45 hod.

Ing.

Miroslav Ivan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Prednesenie interpelácie 15:49

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, panie ministerky, páni ministri, kolegyne, kolegovia, dovolím si prečítať interpeláciu na predsedu vlády Slovenskej republiky Petra Pellegriniho vo veci ministerskej deklarácie z Marrákeša.
Vážený pán premiér Peter Pellegrini, dňa 2. 5. bola v Marrákeši bola podpísaná deklarácia, ktorá medzi iným vyzýva k organizovaniu pravidelne riadenej migrácie z afrických krajín do Európy. Dokument sa zaoberá viac ochranou práv migrantov než bojom proti migrácii. Ochrane migrantov a utečencov je dokonca venovaná osobitná časť dokumentu. Štáty sú v nej vyzývané, aby sa buď pripojili, alebo riadne dodržiavali Ženevský dohovor o utečencoch. Osobitný dôraz je vo vyhlásení kladený na to, aby štáty upustili od právneho postihovania nelegálneho vstupu do krajiny.
Upozorňujem, že nezáväzná deklarácia sa môže po čase stať deklaráciou záväznou, ale aj ako tzv. nezáväzná vytvára tlak na predstaviteľov štátov, ktorí majú voči masovej migrácii výhrady, a posilňuje tých, ktorí by ich chceli za tieto výhrady trestať. Tí, ktorí tieto tzv. nezáväzné deklarácie podpisujú, to veľmi dobre vedia. Politici Slovenskej republiky, ktorí v našom mene podpísali Marrákešskú deklaráciu a prihlásili sa tak k záväzku prijímať afrických a iných migrantov porušili právne normy a dopustili nasledovného:
Po prvé. Porušenie ústavy a ústavnej rovnosti ľudí v prípade, že budú migranti dostávať podporu v takej výške a za takých okolností, ako je to plánované, čiže bez splnenia akýchkoľvek podmienok. Na rozdiel od nich totiž naši občania žiadajúci sociálnu podporu určité podmienky plniť musia.
Po druhé. Porušenie zákona o azyle, ktorý upravuje vstup migrantov na Slovensko a formu ich prípadnej ochrany.
Po tretie. Porušenie zákazu diskriminácie voči občanom Slovenskej republiky.
Po štvrté. Porušenie ústavy a zákonov o ochrane kultúrneho dedičstva.
Po piate. Porušenie právomocí verejného činiteľa tými činiteľmi, ktorí to podpísali.
Po šieste. Ide tiež aj o porušenie existujúcich dohôd o regulácii migrácie, tzv. Dublin 3.
Preto sa vás, pán premiér, pýtam:
Po prvé. Nie je konfliktom záujmov, ak štát porušuje vlastné zákony a ľudské práva občanov Slovenska, aby vyhovel cudzím záujmom?
Po druhé. Kto podpísal deklaráciu v Marrákeši za Slovensko?
Po tretie. Ak podpísal, tak kto dal mandát k tomu, aby takáto deklarácia bola za Slovensko podpísaná?
Po štvrté. Koľko prostriedkov bolo do dnešného dňa vynaložených zo štátneho rozpočtu na financovanie migrantov?
Ďakujem.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

17.5.2018 o 15:49 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Prednesenie interpelácie 15:53

Renáta Kaščáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcela by som využiť túto príležitosť a povedať svoju interpeláciu aj touto formou. Interpeláciu posielam aj na ministerstvo kultúry pani ministerke a som veľmi rada, že bola vyžrebovaná v hodine otázok aj otázka, ktorá s týmto súvisí, pretože pani ministerka mi čiastočne na moju interpeláciu už odpovedala, ale s touto odpoveďou nie som veľmi spokojná a vysvetlím aj prečo.
Pani ministerka povedala, že RTVS, ktorej sa moja interpelácia týka, je nezávislá inštitúcia a ministerstvo tým pádom inými slovami povedala, že vlastne ju nemá čo kontrolovať. Ja by som si dovolila v tejto súvislosti pripomenúť, že zmluva so štátnom, na základe ktorej RTVS dostáva každoročne radovo 20 až 30 miliónov eur, tak podľa tejto zmluvy, ak mám citovať, je RTVS povinná programy, programy financované prostredníctvom príspevku odvysielať v lehotách stanovených zmluvou a, citujem, "ak nový pôvodný program vo verejnom záujme, na ktorý bol použitý príspevok poskytnutý podľa tejto zmluvy a na základe dodatku na príslušný kalendárny rok nebude odvysielaný v súlade s čl. 4 ods. 6 tejto zmluvy, považuje sa príspevok v sume použitej na uskutočnenie tohto programu za použitý v rozpore s účelom, na ktorý bol poskytnutý, a RTVS je povinná príspevok v uvedenej sume vrátiť na depozitný účet ministerstva najneskôr do 20. apríla kalendárneho roka nasledujúceho po roku, v ktorom mal byť tejto nový pôvodný program vo verejnom záujme odvysielaný podľa čl. 4 ods. 6 tejto zmluvy". Alebo: "RTVS poskytne ministerstvu písomnú informáciu o plnení zmluvného záväzky vždy, keď o to ministerstvo písomne požiada, a to najneskôr do 30 dní od dňa doručenia takejto žiadosti." Alebo: "Rozhlas a televízia Slovenska je povinná umožniť ministerstvu vykonať finančnú kontrolu hospodárenia s príspevkom poskytnutým na základe tejto zmluvy podľa zákona 357/2015 o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov." Alebo, ak mám citovať toľko, tak sa tam napríklad píše, že "RTVS je povinná a) hospodáriť a nakladať s príspevkom poskytnutým na základe tejto zmluvy s odbornou starostlivosťou, hospodárne, efektívne, účinne a účelne tak, ako je to definované v § 2 písm. l) až o) zákona č. 357/2015". To znamená, že v tomto zákone je presne definované, čo sa podľa zmluvy so štátom od RTVS očakáva, čo tieto pojmy znamenajú, a kontrola zo strany ministerstva mi príde úplne samozrejmá.
Takže moja interpelácia, ktorú by som rada teda touto cestou zopakovala, znie: Na základe poverenia č. 8/2011 zo dňa 18. 3. 2011 vykonali v dňoch 21. 3. 2011 až 17. 5. 2011 zamestnanci odboru kontroly a inšpekcie ministerstva kultúry a prizvané osoby následnú finančnú kontrolu zameranú na dodržiavanie hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti a účinnosti pri hospodárení s verejnými prostriedkami poskytnutými na základe zmluvy č. MK-77/09/M o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti televízneho vysielania na roky 2010 až 2014 a jej dodatkov v subjekte RTVS, Mýtna 1, Bratislava, a to za obdobie od 1. 1. 2010 do 31. 12. 2010.
Touto kontrolou boli zistené závažné nedostatky vo vyúčtovaní zmluvných diel zo strany zmluvných partnerov, ako aj v porušení finančnej disciplíny zo strany RTVS. Uvedené zistenia boli natoľko závažné, že viedli k podozreniam zo spáchania trestných činov subvenčného podvodu a podaniu trestného oznámenia na neznámeho páchateľa.
Rozhlas a televízia Slovenska akceptovala niektoré nálezy a stotožnila sa s názorom, že musí byť prijatý súbor opatrení, ktorými sa zabezpečí vyššia ochrana koprodukčného vkladu štátu do projektov.
Takže moja interpelácia znie:
Aký súbor opatrení na ochranu koprodukčného vkladu RTVS do projektov uzatváraných s externými produkčnými spoločnosťami na základe zmluvy o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti televízneho vysielania, tzv. zmluvy so štátom medzi ministerstvom kultúry a RTVS, bol po predmetnej kontrole prijatý na strane RTVS a na strane ministerstva kultúry a s akým výsledkom?
Druhá otázka. Koľko ďalších následných finančných kontrol plnenia uzatváraných zmlúv so štátom a jej dodatkov bolo oficiálne vykonaných po roku 2011 a s akými výsledkami? Je kontrola plnenia zmlúv so štátom a jej dodatkov uzatváraných každoročne s RTVS zo strany ministerstva podľa vás dostačujúca?
A po tretie. Aký je stav kontroly plnenia zmlúv so štátom v RTVS za vášho pôsobenia dnes a kedy bude uskutočnená najbližšia kontrola?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

17.5.2018 o 15:53 hod.

Mgr.

Renáta Kaščáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:05

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne, vážení kolegovia. Nakoniec vám budú vládnuť tí najneschopnejší z vás, to je trest za neochotu podieľať sa na politike. Tento výrok je pripisovaný starovekému mysliteľovi Platónovi. Ja by som k tomu dodal len to, že ako, bohužiaľ, vidíme na Slovensku nielen tí najneschopnejší, ale aj tí všetkého schopní a tí najskorumpovanejší. Slovensko je toho dobrým príkladom. Preto som veľmi rád, že dnes sa mnohí ľudia, verejnosť angažuje v spoločenskom dianí, že ju spoločenské dianie zaujíma, a som veľmi rád, že sa angažujú mnohí mladí, pretože alternatívne by mladí odišli do zahraničia, ak nebudú vidieť aspoň svetlo na konci tohto tunela korupcie, ktorý na Slovensku máme.
Pretože aký je dnes obraz Slovenska? Vládny zlepenec sa už ani nesnaží skrývať, prečo tam je. Najnovšie sa strana MOST a SNS vzájomne obviňujú z lobingu a korupcie pri miliardových nákupoch zbraní. Jasne tým ukazujú, načo tam sú, že sú vo vláde kvôli špinavým kšeftom, že o správu krajiny nejde, bohužiaľ, ani v poslednom rade, len o špinavé kšefty.
Nemá ani význam vymenovávať tu všetky kauzy, ktoré sa prevaľujú, prevalili doteraz, lebo je ich veľmi veľa. Na ilustráciu poviem, že keď si pustíte televízne noviny večer, tak vyzerajú skôr ako Krimi noviny. Asi pred dvoma dňami som po dlhom čase takto pozeral televízne správy na RTVS a všetky správy z domova boli korupcia, kradnutie, špinavé kšefty až do správ o zahraničí. Je to, bohužiaľ, odrazom toho, čo na Slovensku reálne je a čo sa u nás reálne deje. Na, alebo v polícii bola a ešte stále prebieha teda nejaká snaha, nejaký boj o to, aby sa veci vyšetrovali, ale, bohužiaľ, vo vedení polície sa ani po tých všetkých dramatických udalostiach nič nezmenilo. Tibor Gašpar akože odišiel, ale reálne tam ešte je, Krajmer akože odišiel, ale reálne tam ešte je, Hraško, čo je šéf NAKA, ani len symbolicky neodišiel, stále tam je a plánuje tam byť. Šéf inšpekcie, ten istý spôsob menovania šéfa inšpekcie, funkčné zaradenie inšpekcie stále pod ministerstvom vnútra. Detto prokuratúra, nič sa tam nezmenilo, Kováčik a ďalší. Detto finančná správa, stále je tam Ľudovít Makó, stále je tam František Imrecze, stále je tam Kaplán ako šéf inšpekcie. Bohužiaľ, v našom systéme sa reálne, reálne nič nezmenilo. Kočner s Bašternákom stále behajú po slobode a stále sa všetkým smejú, užívajúc si beztrestnosť do očí.
Ja sa pýtam, kto je vlastne ale teraz na Slovensku skutočným premiérom, kto rozhoduje, kto vládne? Máme premiéra, ktorý je premiérom iba naoko. Takýto podvod ešte v histórii, modernej histórii Slovenska nebol. Každý premiér doteraz, nech to bol, kto to bol, tak bol osobnosť sama za seba, nikto nebol bábkovým premiérom. Ešte sme tu nemali premiéra, ktorý by prišiel na tlačovku, postavil sa do kúta, ticho tam stál celú tlačovú besedu a potom sa zdekoval a bez slova odišiel. To tu naozaj ešte nebolo a až sem sme dospeli.
Poza chrbát tohto bábkového premiéra sa húfne skartujú doklady k dôležitým prípadom a kauzám doslova po stovkách. V base končí ďalší a ďalší človek, ale nie kriminálnik, ale ďalší a ďalší človek, ktorý svedčí proti korupcii, ktorý bojuje proti korupcii, ako napríklad pán Janíček, ktorý svedčil v prípade štátnej tajomníčky, ktorá obchodovala s mafiou.
V prípade vraždy Jána Kuciaka bol odobratý mobil po osemhodinovom vypočúvaní zahraničnej novinárke, českej novinárke, nevideli sme vypočúvanie žiadnych podozrivých, nikoho, o kom Ján Kuciak vo svojich, vo svojich článkoch písal. Títo všetci boli nedotknutí. Vrátane Bederovcov, ktorí ovládajú naďalej políciu, pretože v polícii sa, v jej vedení sa nič reálne nezmenilo. Vo vedení ministerstva vnútra sa nič nezmenilo, akurát Robert Kaliňák si obliekol sukňu.
Vládna koalícia tu vytvorila stav úplného bezprávia a tento stav je podhubím pre akékoľvek trestné, trestné činy. Keď ja spravím prostredie, kde sa skutok nestal, logicky následne už ani ja nemusím organizovať trestné činy, urobia to všetci ostatní. Urobia to kriminálnici, urobí to mafia, urobia to oligarchovia, pretože je tu taký systém. Systém, v ktorom sa skutok nestal. Čokoľvek sa spácha, skutok sa nestal. A tie následky sa vždy prejavia, lebo vždy príde niekto, kto spácha ešte horší a ešte nebezpečnejší trestný čin, až si niekto povie, tak ja spácham trebárs aj dvojnásobnú vraždu, lebo skutok sa tu nikdy nestal a nikdy sa nestane, prenasledujú sa výlučne tí, ktorí proti korupcii a zločinu bojujú, naopak, krytí všetkými možnými silami a prostriedkami sú tí, ktorí trestnú činnosť páchajú. V takomto prostredí tá situácia nemôže dospieť k ničomu inému než čoraz brutálnejším trestným činom. A napriek tomu, že všetko sa prevalilo, napriek tým udalostiam tu vidíme stále odvážnejší postup a otvorenejší postup v krytí zločinov.
Vyzerá to tak, že skutočným premiérom je zrejme Marián Kočner. V priamom prenose kradne, podvádza, korumpuje. Okrádal domáce subjekty, ale keďže skutok sa nestal, ani po dvojnásobnej vražde sa skutok nestal, tak si trúfol dokonca na zahraničný subjekt, na televíziu Markíza s nejakými zmenkami. To mu zatiaľ prešlo, nabudúce sa stane, možno, možno onedlho sa stane, že príde s nejakými zmenkami 50, 100 miliónov na Volkswagen, na Peugeot, na Kiu, na najväčších zahraničných investorov, no a tí zo Slovenska po čase jednoducho odídu, pretože je tu vláda, kde je premiérom zjavne Marián Kočner, ktorý si tu môže robiť čokoľvek ako diktátor.
Ten bábkový premiér a Kaliňák v sukni sú zodpovední za systematické zlyhávanie štátu. Doteraz ste ako vládna koalícia ako zlepenec hovorili, to iba opozícia fabuluje, vymýšľa, ale nechajme na relevantné štátne inštitúcie vyhodnotiť, posúdiť, aký je naozajstný stav. Tak NKÚ vydal po mnohomesačnom skúmaní správu, v ktorom presne opisuje to, čo robil Robert Kaliňák a dnešná ministerka vnútra Denisa, Denisa Saková, ktorá mala na starosti reformu, reformu ESO a ďalšie veci. A ja budem citovať teraz z ich správy. Sú to slová zo správy Najvyššieho kontrolného úradu. "Pred spustením realizácie programu ESO" (to je efektívna a tak ďalej štátna správa) "nebola spracovaná na úrovni vlády alebo ministerstva vnútra žiadna štúdia uskutočniteľnosti alebo analýza dosahov. Deklarovaná úspora vo výške vyše 1 miliardy eur nebola preukázaná a to z dôvodu, že ministerstvo vnútra doposiaľ nevykonalo žiadnu analýzu skutočného dosahu implementácie programu ESO." Robert Kaliňák opakovane hovoril o tom, že usporili sme miliardu, usporili sme miliardu. Správa NKÚ, odborníci mesiace skúmali, k žiadnej miliarde, ani k žiadnej inej sume sa nikdy nedopátrali. Čiže klamstvo, podvod, zavádzanie priamo opísané v správe NKÚ.
Pred samotnou delimitáciou majetku v rámci programu ESO tam prešlo 1 348 budov. Do Kaliňákových pazúrov sa v rámci tohto programu dostalo 1 348 budov v hodnote 2 miliárd eur. "Neprebehla žiadna pasportizácia týchto budov a pozemkov, to znamená, ministerstvo vnútra nepoznalo rozsah preberaného nehnuteľného majetku ani jeho aktuálny stav. Nepriehľadnosť pri postupe predaja týchto nehnuteľností, respektíve zámeny nehnuteľností na účel zriadenia klientskych centier vytvára riziko plnenia plánovaných príjmov rozpočtu. NKÚ SR identifikoval riziko nehospodárneho a neefektívneho nakladania s delimitovaným majetkom štátu v správe ministerstva vnútra, rovnako boli v danej oblasti zistené viaceré porušenia všeobecne záväzných právnych predpisov." Robertovi Kaliňákovi sa dostal do rúk majetok na kšeftovanie v hodnote 2 miliárd, tento majetok nebol nijako poriadne evidovaný, porušoval sa pri nakladaní s ním zákon, citoval som správu NKÚ, správu NKÚ. To, čo ste doteraz hovorili, pán Šuca, o tom, že to iba opozícia si vymýšľa, nech sa páči, čítajte správu NKÚ.
"S časťou majetku štátu od jeho prevzatia do svojej správy v roku 2013 nenakladalo ministerstvo vnútra spôsobom, ktorý mu ukladá zákon," čiže nezákonne s ním nakladal, "o správe majetku štátu. Napriek tomu, že išlo o trvale prebytočný majetok s prihliadnutím na skutočnosť, že suma neobežného majetku bola v celkovej výške viac ako dvoch miliárd, na čo systém vnútornej kontroly v sledovanom období absolútne nereflektoval, možno považovať vnútorné kontrolné prostredie za nesprávne nastavené." Správa NKÚ. Takto sa reálne realizovala tá slávna Kaliňákova a Sakovej reforma ESO.
Elektronický kontraktačný systém, možno si niektorí pamätáte, Robert Kaliňák tu prednášal o tom, aké neuveriteľné milióny sa usporili vďaka nemu. Národný kontrolný úrad to skúmal a dospel k tomu, že "vykazovali sa úspory pri zákazkách, ktoré sa neuskutočnili, a niektoré alebo mnohé zákazky sa vykazovali tie isté niekoľkokrát". Len takto bola dosiahnutá alebo vykázaná tá takzvaná fiktívna, fiktívna úspora. K žiadnej úspore reálne nedošlo. Bolo to klamstvo, bol to podvod opäť raz. "Navyše štát nemá vlastnícke práva ku elektronickému kontraktačnému systému a dokonca EKS má byť pod patronátom Úradu pre verejné obstarávanie a nemá čo hľadať pod ministerstvom vnútra," píše Najvyšší kontrolný úrad.
Súčasný bábkový premiér Pellegrini bol zodpovedný za elektronizáciu štátnej správy a za čerpanie eurofondov. Opäť, keď si zoberiete správu NKÚ, píše sa plus-mínus to isté, čo sa píše o reforme ESO a o elektronickom kontraktačnom systéme, samá hrôza, samý des, samé porušovanie zákona, neefektivita a tak ďalej a tak ďalej. Každému odporúčam si tú správu prečítať. Nepíše to opozícia, píše to Najvyšší kontrolný úrad po mnoho-, mnohomesačnej kontrole, dôkladnej kontrole.
Takže reálne programové vyhlásenie tejto vlády, ktorá tu je, ktorá má nízku legitimitu, je také, prenasledovať úplne otvorene tých, ktorí odhaľujú trestné činy a svedčia proti korupčníkom vo vláde, kryť a podporovať našich ľudí, Bašternák, Kočner, skartovať dokumenty, nerobiť zmeny na polícii, na prokuratúre, nerobiť zmeny na finančnej správe, to sú daňové úrady, zvádzať zúrivé spory o štátne zákazky. Táto vláda mala nízku legitimitu už vtedy, keď nastúpila pred dvoma rokmi a proti vôli minimálne časti svojich voličov spravila korupčnú vládu Roberta Fica. Teraz sa bojíte predčasných volieb, a to preto, lebo nechcete realizovať skutočnú vôľu voličov, vy sa jej bojíte. Keby ste sa jej nebáli, idete s radosťou do predčasných volieb a potvrdíte si svoje pozície, lenže vy sa toho bojíte a zubami-nechtami sa držíte týchto princípov bezprávneho štátu a boja o zákazky.
Ja vyzývam všetkých, ukončite bezprávny štát, ukončite zvady o štátne zákazky, obrovské balíky peňazí a chaos, ukončite vládu Kočnera, nech férovo rozhodnú predčasné voľby.
Zároveň vyzývam ľudí všeobecne, angažujte sa v spoločenskom dianí stále viac a viac, aby nám nevládli tí najneschopnejší alebo všetkého schopní, aby nám nevládli tí najskorumpovanejší, ale aby sme ako spoločnosť uskutočnili zmenu preč od mafiánskeho systému.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.5.2018 o 16:05 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pekne zapálený prejav. Spomínal ste Kočnera. No len to je tragikomické, že váš šéf Riško Sulík mal, v úvodzovkách, pracovné raňajky s týmto arcidarebákom Kočnerom, ako ste ho vykreslil. Aj mne sa nepáči stav v parlamente a spoločnosti, ale keď je Kočner taký zločinec a darebák, prečo s takým darebákom váš šéf rokoval o politike, o koaličných partneroch, aj o voľbe generálneho prokurátora. Dokonalá schizofrénia. Spájate túto chobotnicovú vládu s Kočnerom a váš šéf mal k nemu taktiež veľmi blízko, aj keď to potom akože veľmi, veľmi ľutoval. Schizofrénia. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2018 o 16:21 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ďakujem, Jozef, za tvoj prejav. Ty si hovoril o sile niektorých politikov, že niektorí ju naozaj majú, niektorí ju len s funkciou dostali, ale v princípe, v princípe sú ťahaní za šnúrky niekde zozadu. A ja som v tejto súvislosti chcela povedať jednu vec, že myslím si, že Robert Fico je alebo, alebo bol, alebo je, to neviem úplne posúdiť, mimoriadne silný politik. Naozaj, keď, keď si pozriem tak do histórie, že akých silných politikov sme tu mali, tak myslím si, že čo do sily, on je mimoriadne silný politik. Čo je ale problém a obrovská škoda pre Slovensko, že on túto svoju silu a tento svoj vplyv a túto svoju moc nevyužil v prospech Slovenska, ale naopak, on ju využil, dokonca zneužil v jeho neprospech. A toto je náhodou, toto je z môjho pohľadu ešte ďaleko horšie, ako keby to bol len taký nevplyvný škodiaci politik, ale myslím si, že je obrovská škoda, že túto svoju obrovskú moc, ktorú získal, nevyužil, pretože mohol Slovensko dostať niekde úplne inde, ako ho dostal. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2018 o 16:22 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:23

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Garantujem, že to úsilie, ktoré, ktoré tu robím približne dva roky alebo vyše dva roky s cieľom potrestať ľudí, ktorí tu dokonca dlhodobo, štvrť storočie, štvrť storočie si tu robí čo chce Marián Kočner, osobitne tento človek, sú symbolom beztrestnosti a bezprávneho štátu, tak v tomto úsilí budem pokračovať, až dokiaľ nebude úspešné. Toto úsilie je úprimné, do tohto úsilia som vložil všetky, všetky sily a schopnosti a dotiahnem ho do úspešného konca, minimálne spravím pre to absolútne, absolútne maximum, aby sa táto estráda beztrestnosti a mafiánstva raz a navždy ukončila, a to bez ohľadu na to, či tu ešte bude táto vláda alebo nebude táto vláda.
Je treba povedať, že, bohužiaľ, stav polície je veľmi zlý a systematicky polícia nie je pripravovaná reálne. Aj keď máme na NAKA finančnú políciu, reálne nie sú tam vyškolení ľudia na odhaľovanie finančných trestných činov. To bude ešte len treba v budúcnosti urobiť políciu, ktorá by to bola reálne schopná robiť. Teraz to všetko stojí na tom, či je nejaký schopný ochotný človek, ktorý sa do tej problematiky zahľadí, ktorý si ju naštuduje a ktorý je ochotný spraviť maximum, čo zo zákona teda spraviť má, aby vyriešil ten prípad.
Takže napriek tomu, aký je stav polície, aký je stav prokuratúry a ďalších zložiek štátu, tak ja vyviniem maximálne úsilie, aby, aby tento symbol bezprávia, ktorý tu panuje vyše štvrť storočia, aby s ním bol narobený poriadok a aby dostal trest, aký má dostať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2018 o 16:23 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:25

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení páni poslanci, pani poslankyne, vážená pani predkladateľka, vážený pán podpredseda Národnej rady, sú obdobia keď sa v politike rozhoduje o štandardných veciach. O tom, či bude vládnuť pravica alebo ľavica, či bude krajina viac liberálna alebo konzervatívna, či sa presadí taká alebo onaká vecná, sektorová reforma, či sa dane trochu zvýšia alebo trochu znížia, alebo prípadne inak nastavia. A potom sú iné obdobia, keď je to úplne inak. Sú obdobia, keď sa rozhoduje o celkovom smerovaní krajiny. O jej civilizačnej príslušnosti, Západ alebo Východ, Európska únia a NATO alebo éra vplyvu Ruska. Liberálna demokracia, slobodná spoločnosť, rešpektovanie ľudských práv alebo autoritatívny či poloautoritatívny systém, v ktorom vláda likviduje opozíciu, ovláda občiansku spoločnosť, spochybňuje nezávislosť médií. Vláda práva a vláda vymožiteľnosti práva alebo skorumpovaný oligarchický systém prerastený s organizovaným zločinom.
Na Slovensku máme skúsenosti s oboma typmi časov alebo období. Na Slovensku sme si zažili tretiu vláda Vladimíra Mečiara, keď sa doslova rozhodovalo, či budeme krajinou na spôsob Lukašenkovho Bieloruska, alebo sa spolu s našimi susedmi z Višegrádskej štvorky s Českom, Poľskom a Maďarskom staneme súčasťou Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.
Potom sme chvíľu žili iné časy a zdalo sa, že tento spor, táto otázka, či budeme štandardnou liberálnou demokraciou a západnou krajinou alebo poloautoritatívnym režimom kdesi na periférii ruského vplyvu, zdalo sa, že táto otázka je vyriešená.
Ale potom sme sa opäť vrátili do časov, keď sa rozhodovalo o celkovom smerovaní krajiny. Mali sme tu prvú vládu Roberta Fica, keď sa Mečiar a jeho HZDS a Slota a jeho SNS vrátili do vlády so všetkým, čo k tomu patrí. S korupciou, klientelizmom, zneužívaním moci, Harabínom, nástenkovými tendrami. Potom sme tu mali vládu Ivety Radičovej. Vládu, druhú vládu Roberta Fica, keď SMER vládol sám, a zdalo sa, že je to trochu lepšie, že keď tam nie je Mečiar a Slota, že aj SMER sa správa kultivovanejšie, civilizovanejšie, európskejšie. Akoby nastala nejaká zmena k lepšiemu. Ale bolo to len navonok, bolo to len mimikry. My sme si na to pomaly zvykali, opozícia kritizovala vládu, ako by to bola štandardná vláda, kde sa rozhoduje o tom, že aké budú dane, ako bude nastavený sociálny systém, alebo aké budú pravidlá trhu práce. Bolo to také varenie žaby. Ale ten skorumpovaný oligarchický systém prerastený s organizovaným zločinom, ktorý sme tu mali za Mečiara a ktorý sa tu začal vracať za prvej vlády Roberta Fica, sa tu objavil a objavoval opäť a upevňoval si svoju skutočnú moc. Ale to varenie žaby malo efekt. Strana SIEŤ, ktorá mala ambíciu vystriedať vládu SMER-u, po voľbách sklapla, česť výnimkám, ktoré to neurobili, a išla do vlády s Robertom Ficom, čo ju úplne zničilo. Strana MOST – HÍD, ktorá patrila dlhodobo ku kritikom Roberta Fica a jeho štýlu politiky, ktorá bola dlhodobo súčasťou demokratickej pravo-stredovej časti politického spektra, ktorá vysielala signály, že chce vystriedať druhú vládu Roberta Fica, išla do vlády s Robertom Ficom napriek očakávaniam veľkej časti svojich voličov. A naďalej v tej vláde ostala aj po poslednej kríze.
Dnes tu máme zdanlivo novú vládu, vládu Petra Pellegriniho. Ale viac ako vláda Petra Pellegriniho je to ešte stále vláda Roberta Fica, štvrtá vláda Roberta Fica. Stále tu máme kauzy, ktoré so zvýšenou intenzitou sme začali vnímať a verejnosť ich začala vnímať po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej aj zásluhou jeho investigatívnej práce, ale aj zásluhou toho vzopätia, ku ktorému sa novinári vypäli po tom ohavnom čine, ktorý mal zrejme zastrašiť aj ostatných investigatívnych novinárov, ktorí píšu kriticky o korupcii, klientelizme, zneužívaní moci, ale ten efekt bol presne opačný. A nielen oni odpovedali zvýšeným úsilím, odpovedala aj občianska verejnosť, odpovedala politická opozícia.
Tie kauzy sa na nás valia skoro denne. Bezprostredne po tom, čo sme sa dozvedeli, že bol Ján Kuciak a Martina Kušnírová zavraždení, sme sa všetci dozvedeli o prepojeniach mafie, doslova mafie, nie nejakých oligarchov, nejakých finančných skupín, mafie, talianskej mafie až na najvyššie miesta vládnej moci. Na Úrad vlády, na ľudí, ktorí boli s premiérom Ficom v tesnom a bezprostrednom kontakte. Polícia pritom mala informácie, že tí talianski mafiáni, ktorí boli prepojení s ľuďmi z premiérovho okolia, že tí talianski mafiáni sú talianski mafiáni a nie slušní Taliani podnikajúci na Slovensku. A polícia pod vedením Roberta Kaliňáka nekonala.
Dozvedeli sme sa o tom, ako ohavne sú zneužívané agrodotácie, ako ohavne sú zneužívané platby v poľnohospodárstve. Ako sú zastrašovaní, vydieraní, zneužívaní farmári, roľníci, ktorí na tej pôde robia alebo chcú robiť. Dozvedeli sme sa, ako sú nedostatočne zverejňované informácie napríklad o agrodotáciách, ako príslušné orgány nekonajú, aj keď sa o tom dozvedia, a nechávajú voľné ruky zločinu, mafii a všetkým tým, ktorí ten systém zneužívajú. Dozvedeli sme sa o tom, že Slovensko bolo nejakou formou zapletené alebo zrejme zapletené do únosu vietnamského občana vietnamskou tajnou službou z Nemecka. Pokračuje škandalózne obstarávanie motorových obrnených vozidiel, zrejme najväčší kšeft Slovenskej národnej strany. Aj Slota sa môže schovať oproti tomu, čo sa tu dnes deje. Minister sa tvári, minister Gajdoš sa tvári, že je to štandardné, že prebieha nejaký výber, a v skutočnosti sa dozvedáme, že všetko bolo už dávno dohodnuté.
Mali sme tu krátko ministra vnútra, ktorý bol ministrom medzi Robertom Kaliňákom a jeho pravou rukou Denisou Sakovou. Tomáš Drucker nebol schopný odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara, nevedel sa rozhodnúť, či sa má za neho postaviť alebo ho má odvolať. A tak sám radšej odstúpil, aj keď to možno nebol pravý dôvod, prečo odstúpil. Ten pravý dôvod možno spočíval v informáciách, ktoré sa objavili o realitnom biznise jeho manželky. Ale v realitnom biznise sú úspešní aj iní predstavitelia SMER-u – sociálnej demokracie vrátane pani ministerky Sakovej, vrátane pána podpredsedu Blanára.
Celkom čerstvo sme sa dozvedeli o tom, že boli skartované dokumenty o 270 obstarávaniach na ministerstve vnútra. Prokurátor špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko upozornil na korupčnú kauzu na ministerstve vnútra a miesto toho, aby špeciálna prokuratúra začala konať a preverovať jeho informácie, on sám bol šikanovaný, najprv disciplinárne, a keď sa to preukázalo a keď to zverejnil, tak znova bude disciplinárne stíhaný.
Informácie o tom, že bola tu nejaká divná výzva na eurofondy na výskum v rezorte ministerstva školstva, ktorá síce viedla k výmene ministra za súčasnú pani ministerku Lubyovú, ale k žiadnym závažnejším, závažnejším dôsledkom a vyvodeniu zodpovednosti nedošlo.
Alebo to, že pán premiér Pellegrini kupoval byt od J&T v čase, keď predkladal vláde návrh na vyhlásenie štatútu významnej investície pre J&T, tak to sa už v tejto chvíli môže zdať ako úplne drobnosti s porovnaním tými vecami, s ktorými sme konfrontovaní.
Takmer denne sa môžme dozvedať nové a nové informácie o tom, ako sú šikanovaní a zastrašovaní novinári, ktorí kritizujú vládnu moc a upozorňujú na korupciu. Pavla Holcová, ktorej bol odobratý mobil proti jej vôli, spolupracovníčka Jána Kuciaka. Polícia chce z neho dostať dáta miesto toho, aby si o nejaké informácie požiadala. Trestne stíhaní za ohováranie sú novinári. Keď novinári napíšu o podozreniach z korupcie, tak orgány činné v trestnom konaní nejdú trestne stíhať tie podozrenia, ale tých novinárov, ktorí to oznámia. Novinárky Trendu Zuzana Petková a Xénia Makarová. Lukáš Milan, ten dokonca už neprávoplatne bol odsúdený trestným rozkazom za ohováranie Pavla Pašku. Nie novinár, ale Ondrej Janíček, ktorý prehovoril o korupcii sudkyne Moniky Jankovskej, toho času, toho času štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti, ten je obvinený, ten dokonca mal byť väzobne stíhaný, neviem, ako to dopadlo, za ohováranie, čo je teda niečo úplne, úplne unikátne.
V RTVS sa deje normalizácia. Sú vyhadzovaní neposlušní novinári, sú degradovaní, ako Oľga Baková. Sú im zakázané živé vstupy ako Zuzane Hanzelovej, štyrom externistom nie je predlžená zmluva. Chvíľu bol pracovníkom RTVS konšpirátor Gustáv Murín. Bola zrušená relácia Reportéri. Aby toho nebolo málo, tak stále intenzívnejšie je spochybňované zahraničnopolitické smerovanie Slovenskej republiky smerom na Západ, a nielen hanbou tohto parlamentu, Ľubošom Blahom, ale aj rečmi vtedajšieho premiéra Roberta Fica, ktoré boli konšpiračné, šírili konšpiračné teórie. A zopakovali to po ňom aj ďalší poprední predstavitelia SMER-u vo vysokých štátnych funkciách. Proruské reči predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka v ruskej dume.
Čiže áno, tá otázka opäť je taká, korupčný, oligarchický systém alebo vláda práva. A táto otázka so sebou nesie aj ďalšiu otázku, či chceme byť súčasťou Západu alebo sa pokojne staneme súčasťou sféry vplyvu Ruska. A je možné, že čoskoro budeme opäť čeliť aj tej otázke, či tu máme mať aj naďalej liberálnu demokraciu alebo tu budú stále silnejšie prítomné prvky nejakého autoritatívneho alebo poloautoritatívneho systému, ktorý bude uťahovať skrutky nezávislým médiám, politickej opozícii, občianskej spoločnosti.
Základný problém ale ešte stále je, že polícia a prokuratúra nestíhajú korupciu a trestnú činnosť politikov a oligarchov, ktorí za nimi stoja, ale tých, ktorí na ňu upozorňujú. Takmer denne dostávame nové a nové informácie, ktoré to potvrdzujú. A takto to nemôže ísť ďalej. Čím skôr skončí vláda Petra Pellegriniho alebo v skutočnosti štvrtá vláda Roberta Fica, tým lepšie pre Slovensko. Robert Fico naozaj nikam neodišiel. Robert Fico naozaj ešte stále je pri moci.
A ak môžeme niečo urobiť pre to, aby sa táto neúnosná situácia skrátila čo možno najviac, tak je našou povinnosťou to urobiť. My sme to urobili formou, že opozícia predložila ústavný návrh o skrátení volebného obdobia, a všetci, ktorí si uvedomujú, v akej katastrofálnej situácii a neúnosnej situácii sa dnes Slovensko nachádza, musia hlasovať za tento návrh.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.5.2018 o 16:25 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:42

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Ondrej, za veľmi výstižné zhrnutie situácie. Dal by som na zváženie v tej súvislosti to, že či vlastne si nehovoril o tom, ako mi to vyplynulo z toho zhrnutia, že vlastne tu sa nejedná o vládu Roberta Fica alebo Pellegriniho, tu sa vlastne jedná o vládu tých oligarchov. Ty si hovoril, že oni za nimi stoja. No nie je to celkom presné. Oni vlastne stoja, Robert Fico, pán Pellegrini a všetci títo panáci, oni stoja pred tými oligarchami. Tak to je. Preto oni nemôžu vlastne zložiť tú vládu, pretože im to tí ich šéfi nedovolili. Tieto zlodejstvá, čo tu robia títo, Fico a Pellegrini a takéto všelijaké, čo sú tzv. škandály, to sú tie drobné, ktoré im tí oligarchovia dovolili si nakradnúť. Tie veľké prachy robia, samozrejme, oni, tí reálni vládcovia. To, že je to tak, to poznáme z tej kontinuity, ako si ju krásne vykreslil, tých jednotlivých hráčov od Mečiara až po Fica 4.
Čiže realita je taká, že my tu pracujeme s ľuďmi, ktorí si potrebujú spýtať dovolenie na to, aby odišli. Či sa nám podarí, napriek tomu, že to dovolenie dosiaľ nedostali, či sa nám podarí toto zmeniť, to zistíme zakrátko. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2018 o 16:42 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video