32. schôdza

24.5.2018 - 24.5.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 10:10 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 9:07

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené predsedníctvo Národnej rady Slovenskej republiky, vážení zástupcovia vlády, vážená pani ministerka Matečná, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som predniesla odôvodnenie k návrhu na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriele Matečnej.
Ústava Slovenskej republiky umožňuje poslancom Národnej rady vysloviť nedôveru jednotlivým ministrom vlády, ktorí z konkrétnych dôvodov nezvládajú vedenie svojich, svojho rezortu a sú pre krajinu rizikom. Kauzy z posledných mesiacov odhalené po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, či už novinármi, alebo opozičnými poslancami, jednoznačne ukazujú, že inžinierka Gabriela Matečná je pre slovenské poľnohospodárstvo a pre slovenských poľnohospodárov rizikom, nemá morálny kredit viesť rezort pôdohospodárstva a je nielen politicky, ale v niektorých prípadoch aj trestnoprávne zodpovedná za subvenčné podvody v systéme prideľovania agrodotácií.
Ministerka Matečná zaviedla nekalé praktiky do prerozdeľovania finančných prostriedkov určených pre Slovensko v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky, a to ako v rámci I. piliera, tak aj v rámci II. piliera. Poskytovanie dotácií, teda priame platby na plochy, na ktoré reálne nevzniká nárok na čerpanie dotácií, ktorými sú napríklad vybetónované plochy letísk alebo reálne neobhospodarované plochy. Je to subvenčný podvod, ktorý bol zistený aj v prípade grófky Roškovej, bývalej poslankyne za stranu SMER - SD. Pani ministerka Matečná je zodpovedná za neoprávnené vyplácanie dotácií a za zlyhanie celého systému prideľovania dotácií, pretože za ňu nesie zodpovednosť Poľnohospodárska platobná agentúra a jej generálny riaditeľ, ale predovšetkým a najmä ministerka pôdohospodárstva. Za riadny chod PPA je zodpovedný generálny riaditeľ a ministerka pôdohospodárstva.
Podstatou problému je systém umožňujúci neoprávnené žiadanie, neoprávnené prideľovanie a poberanie podpôr na cudzie pozemky a za nastavenie tohto systému je v plnej miere zodpovedná Ing. Gabriela Matečná.
Poskytovanie dotácií, teda priamych platieb žiadateľom výpalníkom, ktorí nemajú k pôde právny titul, umožňuje zákon č. 504/2003 Z. z. v gescii ministerstva pôdohospodárstva. Tento zákon umožňuje zneužívanie skutočných vlastníkov pôdy, zneužívanie poctivých farmárov, ktorí majú riadne nájomné zmluvy, riadne platia daň z pôdy, zo strany výpalníkov, sústraníkov a všetkých ich ľudí.
Ministerka Matečná tvrdí, že o likvidácii samostatne hospodáriacich roľníkov nič nevedela. To je klamstvo. Usvedčili ju z toho niekoľkí drobní farmári, ktorí u nej opakovane hľadali pomoc ako u ministerky pôdohospodárstva, ktorá má predovšetkým zastupovať ich záujmy. Aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár tvrdí, že systém prideľovania štátnych podpôr pre farmárov na Pôdohospodárskej platobnej agentúre je chorý a prehnitý. Medzičasom sme sa to isté dozvedeli aj od predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, od pána Mitríka, ktorý opakovane upozorňoval ministerku Matečnú na zistenia, ku ktorým sa dopracovali v správe zamestnanci Najvyššieho kontrolného úradu, a to už pred dvoma rokmi.
Pani ministerka Matečná musí vedieť a musela vedieť, ako jej rezort narába so štátnymi podporami pre farmárov a ako sa špekulanti dostávajú k agrodotáciám. Po stretnutí s podvedenými poľnohospodármi z východného Slovenska tvrdí, že drobní a slušní farmári v boji s úradníkmi nemajú šancu. Toto systémové zneužívanie sa robí naprieč celým Slovenskom a my ho vieme zdokladovať na jednotlivých prípadoch.
Ministerka Matečná zaviedla podvodné praktiky ešte ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu. Aj o tom existujú nespochybniteľné dôkazy.
Po prvé. Farmár Juraj Béreš bol poškodený v období, keď funkciu generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu vykonávala Gabriela Matečná. Platné nájomné zmluvy bezdôvodne zrušila a jeho pôdu dala do prenájmu firme IP Construct grófky Roškovej a Patrika Šuchtu. Farmár prišiel nielen o pôdu, ale aj o úrodu, pritom zo všetkých dotknutých úradov má platné potvrdenia o tom, že pôdu obrábal on a nikto iný. A úrodu sial v zmysle nariadenia vlády č. 238/2010.
Rovnako postupovala bývalá generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu aj v prípade iných farmárov a ich pôdu v nájme od SPF prideľovala agrošľachte, ktorej primárnym cieľom nie je hospodárenie na pozemkoch, ale výlučné poberanie agrodotácií.
Gabriela Matečná ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu za SMER - SD podpísala niekoľko nájomných zmlúv firmám talianskych podnikateľov, ktorí sú prepojení s talianskou mafiou, ako Diego Roda, tak aj Antonino Vadala. Na zmluvách je podpis Matečnej a sú platné až do rokov 2028, niektoré až do rokov 2048. Matečná pritom po vražde Jána Kuciaka a po uverejnení jeho nedopísaného posledného článku o Vadalovcoch a Rodovcoch pre médiá tvrdila, že o týchto ľuďoch nikdy nepočula. Preukázateľne klamala. Gabriela Matečná ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu podpísala sporné reštitúcie, a to tak v prípade rodiny Druckerovcov a prostredníka Petra Marhulu, ako aj v prípade reštitúcie, ktorá pripomína najväčšiu kauzu HZDS Veľký Slavkov. 5,8 ha bezcennej pôdy v okrese Levoča podozrivo vymenila za takmer 200 ha vo Vysokých Tatrách. Táto hodnotná pôda skončila v súkromnej spoločnosti, nie v rukách reštituentov.
Obchodní partneri pána Druckera podviedli štát v ďalšej obludnej pozemkovej kauze za pomoci poslušnej Gabriely Matečná ako vtedajšej šéfky Slovenského pozemkového fondu. Pozemky v blízkosti Špačiniec predal Slovenský pozemkový fond pod vedením súčasnej ministerky Gabriely Matečnej za 0,59 eur za meter štvorcový firmám, ktoré ich následne ponúkali za 25 eur za meter štvorcový. Škoda pre štát pri takomto obchode predstavuje viac ako 7 mil. eur. Podvodným spôsobom ľudia blízki Druckerovi, Počiatkovi a Kaliňákovi dajú žiadosť, že chcú byť zrazu poľnohospodári a chcú prevádzkovať sady. Matečná im predá 300-tisíc metrov štvorcových za 59 centov. Oni žiadne sady nevysadia a po 10 rokoch, kedy uplynie predkupné právo, z 59 centov zrazu majú stavebné pozemky v hodnote niekoľko desiatok eur za meter štvorcový. Nechutný podvod za účasti Slovenského pozemkového fondu a ministerky Matečnej, ktorá ako šéfka SPF musela o tomto všetkom vedieť.
Ministerka Matečná zaviedla mafiánske praktiky aj do zákona. Novelou zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a pozemkových spoločenstvách a novelou zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov de facto pripravila ministerka Matečná o pôdu samostatne hospodáriacich roľníkov prevažne v južných oblastiach Slovenska. Pre farmárov a ich stabilné podnikanie bolo kľúčové, aby užívacie pomery náhradných pozemkov, ktoré boli vytýčené za pôvodné pozemky, boli platné do schválenia pozemkových úprav. Uvedená novela zákona vyvoláva obrovskú neistotu s likvidačnými dopadmi na zodpovedne hospodáriacich aktívnych farmároch, ktorých záujmy má v prvom rade brániť, chrániť ministerka pôdohospodárstva.
Ministerka Matečná pokračuje v nekalých praktikách aj ako ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a zastupuje skôr oligarchov ako skutočných roľníkov. Pred dvoma týždňami ministerka podpísala dotáciu pre oligarchu na jeho súkromný rybník v škandalóznej sume 330-tisíc a to všetko akože pre rozvoj privátneho rekreačného areálu rozvinutého okolo stávajúceho vysoko nadštandardného rodinného domu. Ministerstvo pôdohospodárstva teda nielen prispieva na súkromné rybníky oligarchom z našich peňazí, ale oligarchovi Beljajevovi sa nehanbia dať 4-násobne viac, ako sú náklady na výstavbu rybníka. Na ministerstve pôdohospodárstva sú len krok od toho, aby dali nabudúce dotácie podnikateľom typu Bašternák alebo Kočner. Výsledkom takéhoto nehorázneho nakladania s peniazmi všetkých ľudí je, že na dotácie pre skutočných roľníkov a farmárov pravidelne nezostáva takmer nič. Situácia v rezorte pôdohospodárstva sa už ďalej nedá tolerovať. Namiesto toho, aby sme podporovali zmysluplné projekty v oblasti argoturistiky, zveľaďujeme súkromné areály veľkopodnikateľov.
Ministerstvo pôdohospodárstva uzatvorilo za posledné týždne v rámci výzvy z roku 2015 zmluvy s piatimi podivnými firmami v hodnote takmer 7 mil. eur. Dotáciu dostal napríklad aj Peter Jambor, ktorý bol spomínaný vo viacerých kauzách v Českej republike. Založil a bol predsedom predstavenstva spoločnosti GO21, ktorá zohrala dôležitú úlohu v prípade Duckého zmeniek. U nás dostáva dotácie z eurofondov, ako aj zákazky od štátnych orgánov. Ministerstvo pod pani Matečnou schválilo tri dotácie spolu za viac ako 1,2 mil. eur. Jambor urobil aj verejné obstarávanie a dve najväčšie zákazky vyhrala bratislavská firma ISTERCOM. Jej majiteľ je konateľom a konečným užívateľom výhod ďalšej firmy ITS, s. r. o., ktorá tiež dostala od ministerstva dve dotácie vo výške 640-tisíc eur. Vo verejných obstarávaniach vybrala na oba projekty piešťanskú firmu ENEX GROUP, s. r. o. Tá sídli podľa Obchodného registra na rovnakej adrese, akú si uvádza Peter Jambor.
Aký má zmysel dávať peniaze podivným firmám len preto, aby sme ich minuli? Eurofondy majú v prvom rade slúžiť na vyrovnávanie regionálnych rozdielov. Aká je ale realita na Slovensku? Vyčerpať čo najviac na hocičo a hlavne dať svojim, teda našim ľuďom. Slovensko má najväčšie regionálne rozdiely z vyspelých štátov sveta. Namiesto toho, aby sme peniaze na rozvoj chudobnejších regiónov využili s rozumom, ministerstvo pôdohospodárstva podporuje podivné projekty.
Denník SME poukázal na to, ako desiatky miliónov eur dostali spriaznené firmy z okolia obce Babindol, ktorá má 700 obyvateľov. Redaktori podrobne opísali personálne prepojenia spoločnosti, ktoré dostali eurofondy od ministerstva pôdohospodárstva. V reťazci firiem sa objavuje jeden podnikateľ, jeho sused, jeho bývalý zamestnanec či podnikateľský partner. Dotácie odklepli ešte za Jahnátka a vtedajší šéf PPA Grobár dotácie odsúhlasil približne dva týždne pred tým, ako ho ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná odvolala. Dotácie pokračovali aj za nového vedenia. Súčasný riaditeľ agentúry Juraj Kožuch im vlani podpísal spoločný projekt za 6,5 mil. eur. Pani ministerka Matečná s generálnym riaditeľom PPA Kožuchom sa tvária, že je všetko v poriadku. Kauza Babindol je pomníkom pána Jahnátka. Žiaľ, ako vidíme, súčasné vedenie len pokračuje v jeho šľapajach.
Človek, ktorý umožnil takéto rozsiahle dotačné schémy, kde na obrovské pochybenia poukázal opäť aj Najvyšší kontrolný úrad, nemá čo hľadať vo vysokej štátnej funkcii. Ministerka Matečná svojím konaním ohrozuje budúce zdroje pre Slovensko na regionálny rozvoj. Za nominantov SNS dodnes pre pochybenia platíme milióny eur. Pani ministerka Matečná tomu mohla zabrániť, ale nespravila to. Ministerstvo totiž pochybilo, keď si nevyžiadalo náhradu škôd v kauze nástenkový tender voči zodpovedným. Ani po rokoch a miliónoch eur, o ktoré pre kšefty SNS prišli, nie sú schopní nominanti SNS hájiť záujmy Slovenska.
Ministerka Matečná je strojcom aj vykonávateľom všetkého, čo viedlo a vedie k takej kríze v argorezorte, aká tu ešte nebola. Tým, že sa na podvodoch a iných podozrivých činoch spolupodieľala ako šéfka Slovenského pozemkového fondu a tým, že systém, ktorý podvody umožňuje, vytvára a podporuje ako ministerka pôdohospodárstva.
Nominanti SNS ničia našu budúcnosť či už škandály s eurofondmi v rezorte školstva, alebo zatváraním očí pred podvodmi s pôdou a dotáciami na ňu v rezorte pôdohospodárstva. Slovenská národná strana by si preto mala priznať, že dôležitý rezort pôdohospodárstva nezvláda a radšej by jeho riadenie mala prenechať niekomu inému.
Dovoľte mi teraz, aby som sa pristavila pri niektorých veciach. Chcem poukázať na stále nové a nové články, ktoré vychádzajú v súvislosti s krízou v argorezorte, v súvislosti s agrodotáciami, v súvislosti s rôznymi mafiánskymi zoskupeniami, v našich médiách po tom, ako zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Najnovšie nám priniesli aktuality.sk článok o tom, ako Vadala, ktorého sme, to už asi, to asi viete, medzičasom vydali do Talianska na žiadosť talianskej prokuratúry, podľa ktorej je podozrivý z kontaktov na taliansku mafiu a z pašovania drog, ako tento človek na Slovensku podnikal s ľuďmi, ktorí sa radia k albánskej mafii.
Antonino Vadala na Slovensku robil biznis aj s Albáncami macedónskeho pôvodu. Aj oni rovnako ako Talian podnikajú v argosektore a poberali dotácie aj vratky DPH. Podobne ako Vadala mali problém pre údajné podvodné konanie. V článku sa ďalej píše o zisteniach samotnej Pôdohospodárskej platobnej agentúry vo vzťahu k albánskej mafii. Najvýnosnejšou aktivitou, ktorou sa firmy macedónskych Albáncov na Slovensku zaoberali, boli agrodotácie od Pôdohospodárskej platobnej agentúry najmä pre firmy KREMPOS, AGRO RÁTKA a AGRO RÁTKA - S. Vo všetkých troch firmách v rozličných obdobiach pôsobili tak albánska mafia, ako aj rodina Kukuliovcov väčšinou v tom istom čase. Za posledných osem rokov čerpali tieto tri firmy spolu agrodotácie za 20 mil. eur; 20 mil. eur z Pôdohospodárskej platobnej agentúry pre albánsku mafiu. Nemáme dosť, že sme v rezorte pôdohospodárstva výdatne podporovali taliansku mafiu, podporovali sme ešte aj tých, s ktorými spolupodnikali, a to je albánska mafia.
Z dokumentov, ktoré portál aktuality.sk získal, je zrejmé, ako PPA v niektorých prípadoch konštatovala, že podnikatelia cez firmy opakovane nadhodnocovali svoje žiadosti. Kontroly na mieste napríklad ukázali, že nesedel deklarovaný počet zvierat, na ktoré žiadali podporu, alebo bola nadnesená výmera pôdy, či došlo k porušeniu pravidiel nakladania s pôdou. Napriek týmto zisteniam PPA-čky sa k nim dotácie dostali. Aj také dotácie, ktoré žiadali na tieto sporné prípady. PPA vedela o svojich zisteniach, PPA vedela, že sa pokúšajú o podvod, napriek tomu sa albánska mafia nakoniec aj na tieto pozemky dostala k dotáciám. Prinajhoršom minulý týždeň došlo v tejto praxi k prvej výnimke najmä vďaka aktivite prokurátora, ktorý podal na Antonina Vadalu obžalobu pre pokus zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a za pokus zločinu subvenčného podvodu. V prípade albánskej mafiánskej skupiny je obzvlášť zarážajúce, že sa napokon dostali aj k tým dotáciám, ktoré im PPA najskôr odmietla vyplatiť, a to vďaka rozhodnutiu ministerstva, na ktoré sa následne odvolali. To znamená, ministerstvo ako odvolací orgán v prípadoch, kde boli sporné tie dotácie, preukázateľne z prostredia PPA-čky priklepla týmto ľuďom súhlasné stanovisko na všetky dotácie, o ktoré žiadali.
Samozrejme, pani ministerka nikdy nepočula o talianskej mafii ani ako šéfka Slovenského pozemkového fondu, ako ani ministerka, opakovane to hovorila v médiách, opakovane to hovorila po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keď začali vychádzať na povrch všetky skutočnosti z jeho nikdy nedokončeného článku práve o agrodotáciách a talianskej mafii. Opakovane tvrdila, že o tých menách ona nikdy nevedela, žiadne zmluvy im nepodpisovala. Čo je klamstvo. Čo je klamstvo a vieme to dokázať. Totiž na Slovenskom pozemkovom fonde pracujú ľudia, ktorí sa nedokážu zmieriť s tým, ako v priamom prenose pani ministerka klame. Takže priamo zvnútra Slovenského pozemkového fondu sa k nám dostávajú informácie.
Dostali sme informácie o tom, že v rokoch 2012 až 2016 generálna riaditeľka Gabriela Matečná podpísala desať zmlúv s rôznymi firmami pána Diega Rodu o nájme poľnohospodárskej pôdy, na ktoré potom dostávali dotácie. Celková výmera podpísaných, v tých nájomných zmluvách podpísaných pani Gabrielou Matečnou od roku 2012 do roku 2016 ako generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu pre firmy pána Diega Rodu v okrese, len v okrese Humenné predstavujú prenajatú výmeru celkom 1 611 ha poľnohospodárskych pozemkov s dobou prenájmu až do 31. 10. 2025. Tu vidíme odbornosť a slušnosť pani Matečnej. Klame ako z veľkej knihy. Možno nepodpísala zmluvy s firmou TRACER, ako zaviedla občanov, ale podpísala štyri nové nájomné zmluvy firmám, kde konateľom, resp. vlastníkom firiem je pán Roda. Celkom pani Matečná ako generálna riaditeľka podpísala pánovi Rodovi nájomné zmluvy na celkovú výmeru cca 1 612 ha, čo predstavuje ročné dotácie, ak berieme do úvahy len priemerné sadzby na 1 ha 230 eur, čiastku niekoľko desiatok miliónov eur v znevýhodnených oblastiach Slovenska. Za päť rokov je to suma 1 000 850 000 eur a za 10 rokov je to čiastka 3 000 700 000 eur a v znevýhodnených oblastiach je to až 6 000 448 000 eur, kam bezpochyby Humenné patrí.
Toto je jednoznačný dôkaz, že pani ministerka klame v priamom prenose, keď na tlačovej besede zo dňa 5. 3. 2018 tvrdila, že pre firmu pána Diega Rodu nepodpísala žiadne zmluvy, iba ak inventarizačné dodatky z obdobia rokov 2010, kedy dnešná vládna koalícia nemala dosah na tieto zmluvy. Klamala dvojnásobne, pretože ako odborníčka na pozemkové právo, kam sa sama pasovala, by mala vedieť, že inventarizačné dodatky podpisujú na základe jej plnej moci príslušní riaditelia regionálnych odborov. V tomto prípade, nakoľko ide o okres Humenné, to podpisovala riaditeľka v Humennom, samozrejme, dosadená v tom čase stranou SMER - SD.
Rovnako pani ministerka klamala v prípade samostatne hospodáriaceho roľníka pána Béreša. S pánom Bérešom spolupracujeme už niekoľko mesiacov, videli sme čierne na bielom, že mu všetky príslušné orgány podpísali to, že on sám a nikto iný obrábal pozemky, ktoré mal v nájme od Slovenského pozemkového fondu. Tam nebol pádny dôvod na to, aby mu tie pozemky zobrali a všetky, tak ako boli vypodpisovali pre impérium grófky Roškovej, čím samostatne hospodáriaci roľník pán Béreš prišiel o všetko. Ja som sa s týmto s dôverou obrátila na Generálnu prokuratúru. Sama som zvedavá, ako sa s tým vysporiadajú, pretože sú tam nespochybniteľné dôkazy.
Je veľmi zaujímavé, že zakaždým, keď my sme prišli s časťou príbehu o nejakom samostatne hospodáriacom roľníkovi, pani ministerka na tlačovej konferencii uviedla, že to bolo klamstvo, že to bola nepravda, že sme nekompetentní, že som nevzdelaná a podobne, ale zaujímavé, že nikdy neposkytla dôkazy. My sme tie dôkazy na každej našej tlačovej konferencii poskytovali, ale ona nikdy s dôkazmi neprišla. Vždy to boli iba osobné ataky.
Napokon to, že sa niečo so samostatne hospodáriacimi roľníkmi v tejto krajine veľmi dlhé roky dialo a stále deje, nespochybniteľne svedčí aj to, že piati samostatne hospodáriaci roľníci vystúpili na bruselskej pôde pred Európskym parlamentom. Toho vypočúvania sa zúčastnili aj slovenskí poslanci Vladimír Maňka a pani Monika Smolková za SMER - SD. Pani Smolková zdôraznila, že sama pochádza z východného Slovenska a má snahu riešiť problémy spojené so škandálmi týkajúcimi sa zneužívania eurofondov. Pani Smolková hovorí: "Nemôže platiť princíp mať pôdu a poberať dotácie, ale byť na tej pôde aj efektívny a dopĺňať ju prípadne živočíšnou výrobou." Uviedla. Priznala, že z hľadiska záujmov farmárov sa treba venovať trom spiacim krásaviciam, voči ktorým má aj ona výhrady. A to je predovšetkým ministerstvo pôdohospodárstva, Pôdohospodárska platobná agentúra a Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky. "Nekonala štátna inštitúcia, ktorá zo zákona mala konať. Je čo naprávať, ja sa hlásim k tejto spolupráci," odkázala prítomným farmárom a sľúbila im, že ak treba, pôjde osobne s nimi až na ministerstvo, lebo ju ministerka neodmietne prijať.
Nie je toto hanba? Nie je hanba, že samostatne hospodáriaci roľníci, ktorých záujmy má zastupovať ministerka pôdohospodárstva, musia ísť do Bruselu, musia získavať podporu od europoslancov za stranu, ktorá sedí so SNS vo vládnej koalícii, a pani Smolková sa jej zastane, sa ich zastane a povie, že ak bude treba, pôjde s nimi do Bratislavy, aby sa vôbec dostali k ministerke pôdohospodárstva, ktorá má v prvom rade chrániť ich záujmy?
My sme včera zverejnili prípad, ktorý sa týkal sporných reštitúcií, je to prípad, v ktorých pani ministerka ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu vypodpisovala za 5,7 ha v okrese Levoča 200 ha veľmi cennej pôdy vo Vysokých Tatrách. Spochybňujeme, samozrejme, to, čo urobil Slovenský pozemkový fond. Samozrejme, oni sa tvária, že skutok sa nestal, pretože postupovali v súlade so zákonom. My tvrdíme, že obišli príslušný zákon v rôznych jeho ustanoveniach a s dôverou sa obrátime na Generálnu prokuratúru.
My sa dnes pokúšame odvolať Ing. Gabrielu Matečnú, pretože podľa nás nemá žiadne morálne právo, aby zastávala post ministerky. V každom prípade tie počty sú jasné, neviem, kto sa nájde v tejto sále, ktorý sa postaví na ochranu samostatne hospodáriacich roľníkov, ktorý sa postaví za to, aby sa Slovensko nespomínalo ako krajina, ktorá štátnou politikou, agrodotáciami podporuje taliansku a albánsku mafiu, kto sa postaví za to, že, za svoje vedomie a svedomie a povie, že naozaj takýto človek, ktorý má minulosť aj ako generálna riaditeľka na Slovenskom pozemkovom fonde, nemá čo robiť na poste ministerky pôdohospodárstva.
V každom prípade si ale myslím, že my sme za posledný čas ako opoziční poslanci, ale aj ako novinári priniesli dostatok konkrétnych dôkazov o tom, že myslím, že tu už končia debaty len o vyvodení politickej zodpovednosti. Ja si myslím, že tu by mala nastúpiť jedna seriózna diskusia o vyvodení trestnoprávnej zodpovednosti v tých jednotlivých konkrétnych prípadoch, a to tak pri subvenčných podvodoch, podozreniach z korupcie alebo z prekročenia právomocí verejného činiteľa.
Jedno trestné oznámenie sme v tejto súvislosti na Generálnu prokuratúru už podali. Obrátime sa aj na NKÚ práve v súvislosti s tým sporným prípadom reštitúcií, kedy štátu vznikli veľké škody, a budeme dúfať, že sa s tým aj Najvyšší kontrolný úrad vysporiada. Ale určite tento prípad, ktorý, ktorý vyzerá aj na trestnoprávnu zodpovednosť, ponesieme aj na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky.
V tejto chvíli vám ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.5.2018 o 9:07 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:34

Mikuláš Krajkovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže, vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 1032 zo 17. mája 2018 pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriele Matečnej, je to tlač 987, na prerokovanie všetkým výborom Národnej rady Slovenskej republiky okrem mandátového a imunitného výboru, výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, výboru pre európske záležitosti, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu do určeného termínu konania schôdze.
Určil zároveň, aby Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predložený návrh skupiny poslancov prerokovali v určenom termíne ústavnoprávny výbor, výbor pre financie a rozpočet, výbor pre hospodárske záležitosti, výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj, výbor pre zdravotníctvo, výbor pre obranu a bezpečnosť, zahraničný výbor, výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, výbor pre kultúru a médiá a výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny.
Uvedené výbory k návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriele Matečnej neprijali uznesenie z dôvodu, že predložený návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov podľa čl. 88 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky v spojení s § 52 ods. 4 zákona o rokovacom poriadku. Výbor pre sociálne veci o návrhu nerokoval, keďže nebol uznášaniaschopný.
Ako gestorský výbor, ako gestorský rokoval výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie 23. mája 2018. Uznesením č. 171 schválil správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriele Matečnej.
Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ma poveril, aby som predniesol na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriele Matečnej a určil poslancov Jána Kvorku, Máriu Janíkovú, Petra Antala a mňa ako spravodajcov výboru. Súčasťou tejto správy je aj návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predseda, toľko, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.5.2018 o 9:34 hod.

Mgr.

Mikuláš Krajkovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:34

László Sólymos
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážení členovia vlády, dámy a páni, návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriele Matečnej, poverenej riadením Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, vláda Slovenskej republiky vníma ako vytĺkanie politického kapitálu.
Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriela Matečná od roku 2016 vykonala množstvo konkrétnych systémových opatrení v sektoroch poľnohospodárstva, potravinárstva, ale aj lesníctva a rozvoja vidieka. Medzi tie jej najdôležitejšie patria: zvýšenie transparentnosti ministerstva a jeho rezortných organizácií, zverejňovanie informácie nad rámec zákona, novela zákona o nájme poľnohospodárskej pôdy, zvýšil sa percentuálny podiel, o ktorý je možné znížiť výmeru doterajšiemu nájomcovi s prioritou prenájmu poľnohospodárskej pôdy Slovenským pozemkovým fondom malým farmárom. Zrušením automatickej prolongácie zmlúv sa docielila vyššia ochrana vlastníkov pôdy. Stanovila sa informačná povinnosť nájomcu voči vlastníkovi jeden rok pred uplynutím tejto zmluvy. Odstraňujú sa neúmerne dlhé, často až 25-ročné zmluvy. Novela získala v Národnej rade podporu prakticky celého politického spektra.
Posilnenie postavenia poľnohospodárov na európskej úrovni počas polročného predsedníctva v Rade Európskej únie v roku 2016 sa podarilo do pracovného programu Európskej komisie zaradiť tému boja proti nekalým obchodným praktikám a otvorenie témy dvojakej kvality potravín. Na základe tejto iniciatívy Európska komisia prijala znenie tzv. legislatívneho balíčka Nová dohoda pre spotrebiteľov, ktorý do smernice o nekalých obchodných praktikách na vnútornom trhu zavádza pojem "dvojaká kvalita produktov".
Je to aj ochrana spotrebiteľov. V roku 2017 potravinoví inšpektori vykonali takmer 45-tisíc kontrol potravín od prvovýrobcov až po pulty. Podpora domácich výrobcov a potravín, spustenie projektu Národného potravinového katalógu, vďaka ktorému bude v jedálňach verejných inštitúcií viac čerstvých a kvalitných potravín, spustenie projektu "Chcem dodávať", ktorý slúži na podporu lokálnych výrobcov potravín v okruhu 50 km od obchodných reťazcov.
Naštartovanie čerpania eurofondov v Integrovanom regionálnom operačnom programe výrob, kde bolo dosiaľ vyhlásených 20 výziev za viac ako miliardu eur. Vďaka týmto projektom v regiónoch sa rozšíri kapacita materských škôl, zlepší sa verejná a cyklistická doprava, vybavenie v základných a stredných školách, klíma a zeleň v mestách a skvalitnia sa sociálne služby.
Je tu boj proti nelegálnej ťažbe dreva. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pripravilo návrh zákona, ktorý bráni vstupu dreva z nezákonnej ťažby a výrobkov z takéhoto dreva na európsky trh.
Je tu podpora vyše 500 mladých farmárov sumou 25 mil. eur pri štarte podnikateľskej činnosti a rozvoj rastlinnej aj živočíšnej výroby v krajine.
Je tu podpora slovenských poľnohospodárov. Prvovýrobcovia mlieka získali sumu 33 mil. eur, vďaka čomu sa podarilo stabilizovať sektor zasiahnutý zrušením mliečnych kvót. Ovocinárov, ktorí boli poškodení mrazmi v roku 2016, podporila vláda sumou 3,5 mil. eur. Rozšírenie podpory pre poľnohospodárov aj na pestovanie špeciálnej rastlinnej výroby, ochrana komerčných chovov hydiny počas vtáčej chrípky, podpora chovateľov dojníc a prasníc vyše 4 mil. eur. Podpora chovu sladkovodných rýb na Slovensku prostredníctvom investícií do akvakultúry, zlepšenie životných podmienok v chove rýb či zvýšenie kvality produktov z rýb. Rozšírenie podpory pre včelárov.
Medializované témy, ktoré otvorila opozícia, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pod vedením ministerky Gabriely Matečnej vysvetlilo, resp. vyvrátilo. Vo väčšine prípadov ide o individuálne zlyhania a nie o nefungovanie systému. V predloženom návrhu sa uvedené problémy účelovo politicky zovšeobecňujú. V prípade priamych platieb, ktoré administruje Pôdohospodárska platobná agentúra, zdôrazňujeme, že Slovensko v miere administrovania a efektívnosti čerpania podpory patrí k popredným európskym krajinám s mierou pochybení len 0,55 %. Medializované prípady boli zlyhaním jednotlivcov. Ministerka Gabriela Matečná v prípade podozrenia pri čerpaní platieb na parkovisko, resp. letisko iniciovala podanie trestného oznámenia a vyvodila aj personálne dôsledky.
Pôdohospodárska platobná agentúra od roku 2016 vykonala sériu opatrení na zvýšenie transparentnosti, ale aj efektívnosti čerpania prostriedkov z Európskej únie vrátane systému kontrol, medzi inými aj zverejňovanie informácií nad rámec zákona, zavedenie objektívneho bodového hodnotenia projektov, zavedenie stopercentnej kontroly na mieste, nasadenie oceňovacieho softvéru na kontrolu oprávnenosti jednotlivých položiek rozpočtu a podobne.
Pôdohospodárska platobná agentúra do marca roku 2016 uzatvorila v opatrení 6.4 zmluvy o nenávratný, ďakujem pekne, finančný príspevok na sumu 100 mil. eur, čím bola celá alokácia vyčerpaná. Vďaka účinnej kontrole zazmluvnených projektov Pôdohospodárska platobná agentúra za súčasného vedenia odstúpila od 13 projektov a v šiestich prípadoch odstúpil sám žiadateľ.
V prípade medializovaných prípadov, napríklad vybudovanie športového rybníka, treba zdôrazniť, že žiadatelia doteraz nedostali žiadne finančné prostriedky. Stane sa tak až vtedy, ak preukážu, že splnili všetky stanovené podmienky. Tým, že Pôdohospodárska platobná agentúra realizuje 100 % kontrol na mieste, musí žiadateľ preukázať, že projekt zrealizoval tak, ako ten projekt bol pripravený.
Oproti minulosti platobná agentúra tiež kontroluje každú jednu položku, či nie je predražená. V súvislosti s pochybnosťami o verejnom obstarávaní, ak sa preukáže akékoľvek porušenie zákona, a to vrátane súťaže prepojených osôb, súťaž bude zrušená.
Čo sa týka pôsobenia Gabriely Matečnej ako generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu a z toho vyplývajúca snaha opozície o vyvodenie zodpovednosti, je potrebné uviesť, že generálny riaditeľ môže a musí konať len v súlade s platnými zákonmi. Prenájom poľnohospodárskej pôdy sa nedeje podľa ľubovôle štatutárnych zástupcov tohto fondu, ale podľa právom vopred určených pravidiel. Každá jedna nájomná zmluva musela byť pred podpisom prerokovaná v rade fondu. Počas pôsobenia Gabriely Matečnej na Slovenskom pozemkovom fonde bola zavedená povinnosť zverejňovať nielen návrhy na uzavretie nájomných zmlúv, ale aj tzv. reštitučných zmlúv a zmlúv o prevode štátnej pôdy, vďaka čomu získala verejnosť možnosť podávať námietky.
Zaviedol sa kontaktný formulár, kde sa žiadatelia môžu informovať o problémoch súvisiacich s nájomnými a reštitučnými zmluvami, ako aj o zmluvách o prevode. Počas jej pôsobenia ako generálnej riaditeľky sa celoplošne zvýšili príjmy štátu za nájom poľnohospodárskej pôdy viac ako dvojnásobne a výrazne sa zvýšil zisk štátu za prenájom a predaj pôdy.
V prípade navrhovateľmi prezentovaných a medializovaných problémov jednotlivých farmárov, najmä na východe Slovenska, často ide o súkromné majetkovoprávne spory a vyhrotené konflikty, ktorých riešenie nemá ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vo svojej kompetencii. Aj z tohto dôvodu sa ministerka Gabriela Matečná stretla s generálnym prokurátorom a spoločne sa dohodli na riešení tejto situácie. Agrorezort bol, je a bude plne súčinný pri poskytnutí akýchkoľvek potrebných podkladov pre potreby objasnenia jednotlivých prípadov. Jedným zo systémových opatrení je aj vznik Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, ktorá bude tvoriť stály poradný orgán ministra.
Na základe uvedeného vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriele Matečnej.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

24.5.2018 o 9:34 hod.

Ing.

László Sólymos

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:49

Andrej Danko

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:08

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda Danko, ja som rád, že tu padli slová o tej odbornosti, lebo Slovenská národná strana a jej nominanti sú exemplárnym prípadom toho, ako to dopadne, keď niekto nominuje na post ministra človeka, ktorý je síce z rezortu a problematike rozumie, ale zároveň je to človek, ktorý poslušne plní príkazy nečestných ľudí z pozadia.
Pani Matečná, podobne ako jej kolegovia, ďalší nominanti Slovenskej národnej strany, v skutočnosti rezort neriadi. Ten riadia ľudia zo zákulisia, draci, ktorým nič nie je sväté, a nejakí farmári sú im úplne ukradnutí.
Počuli sme, že strana SaS škandalizuje Slovenskú národnú stranu. To nie je pravda. Slovenská národná strana sa škandalizuje sama, počas vedenia akejkoľvek organizácie, akéhokoľvek úradu nominantmi Slovenskej národnej strany totiž zmizne všetko, čo nie je prišróbované. Je mi to ľúto, ale Slovenská národná strana sa nijako nezmenila. Je to presne tá istá strana ako v minulosti.
Niekoľkokrát tu padlo slovo odbornosť, ale z hľadiska odbornosti nebolo vysvetlené nič ani tým zbitým farmárom, ani okradnutým roľníkom, dokonca nebolo ani vysvetlené, v čom je odôvodnenie odvolávania neodborné. Z tých slov, ktoré sme tu počuli, sálalo len podceňovanie farmárov, podceňovanie ich problémov, pritom je to pre mnohých ich celoživotné dielo. Je to ich celoživotný majetok, je to ich celý život. A to je veľmi smutné, že sme tu počuli takéto slová.
Pán predseda Danko, vy hovoríte, majme k sebe úctu. Ja hovorím, začnite mať aspoň trochu úcty k tým farmárom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 10:08 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda Danko, no toľko absurdnosti na jednom mieste som už dávno nepočul. Nazvali ste sa nadriadeným Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Dovoľujem si Vás upozorniť, že vy nie ste nadriadeným nikoho z nás, môžete byť nadriadeným svojim podpredsedom v Slovenskej národnej strane, ale nie ste nadriadený ani podpredsedníčke Národnej rady, ani nikomu z poslancov.
Vyčítate opozícii, že škandalizuje, hádže špinu, má osobné útoky, robí si posmech, a potom poviete, že veľmi ťažko sa reaguje na ženu, a vzápätí Luciu Ďuriš Nicholsonovú urážate, že tomu nerozumie, že o tom nič nevie. Úplne v protiklade s tým, čo ste predtým povedali.
A veľmi často sa chválite tým, že Slovenská národná strana je štandardná politická strana. Dnes ste hovorili o tom, ako ste si vyberali svojich ministrov do vlády, tak presne takto sa štandardná politická strana nespráva. Štandardná politická strana má dosť vlastných ľudí, aby si dokázala nominovať členov do vlády. Vy ste nikoho nenašli, vy ste museli hľadať ľudí mimo svoju stranu.
A mimochodom, slovo neštandardná alebo slová neštandardná politická strana sa začali používať v 90. rokoch, keď vaša Slovenská národná strana, Slotova Slovenská národná strana bola jednou z neštandardných strán a tvorila koalíciu s Vladimírom Mečiarom a jeho HZDS a Jánom Ľuptákom a jeho Združením robotníkov Slovenska. Tieto tri strany boli neštandardné. Takto ten pojem vznikol. A dnes ste dokázali, že SNS je neštandardná aj naďalej.
Hovorili ste tu plačlivo o tom, že niekto tu ohovára Slovenskú republiku alebo žaluje na štát, no keby ste mali čisté svedomie, tak sa s tým fínskym novinárom stretnete a porozprávate. Toto je rétorika mečiarizmu, ktorý hovoril, že kritika je žalovaním v zahraničí. V jedinej veci s vami súhlasím, Kotleba sa smeje, ale nie preto, že my vás kritizujeme, ale preto, že vy kradnete. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 10:10 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:12

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja sa eurofondom v pôdohospodárstve venujem už od roku 2016 a všetky, opakujem, všetky moje zistenia potvrdil Najvyšší kontrolný úrad v protokole, za ktorý by sa mali nominanti vládnej koalície hanbiť. Takže nehovorte, pán Danko, že jednoducho sú to domnienky, ale to sú fakty, ktoré potvrdil váš štátny orgán, Najvyšší kontrolný úrad.
Vy kritizujete opozíciu, hovoríte, že o vine a treste by mal rozhodovať súd. Pripomeniem vám, že v roku 2008 sme mali nástenkový tender. Dnes je rok 2018, za tento tender sú súdení dvaja ministri vašej, vašej strany, Slovenskej národnej strany. Odvolali sa, súd bude pokračovať pravdepodobne ešte ďalšie roky, nakoniec sa možno vyparia niekde na Belize. A vaša predstava o politickej zodpovednosti je teda taká, že my máme čakať desať, pätnásť rokov na to, kým súd dokáže vinu, a potom povieme, aha, no však on už nebude môcť, on by nemal byť minister. A necháme, necháme v úrade niekoho neschopného, niekoho, kto umožňuje korupciu a korupčné podhubie. Nie, politická zodpovednosť vyzerá úplne ináč. Vyzerá tak, že pri prvých podozreniach jednoducho sa vyvodí politická zodpovednosť a nominant politickej strany by mal odísť. Toto je politická kultúra, toto je politická zodpovednosť.
Čo sa týka dobrého mena v zahraničí, verte mi, my nekritizujeme, neupozorňujeme na škandály, pretože by sme nemali radi Slovensko, naopak, my na ne upozorňujeme preto, že máme radi Slovensko a o opozícii nepíšu zahraničné médiá. Zahraničné médiá píšu, že mafia je na Úrade vlády. Zahraničné médiá píšu o tom, že eurofondy na pôdohospodárstve sa zneužívajú na kriminálne ciele. To nehovoríme my, to hovorí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 10:12 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:14

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda Danko, ako je pre mňa neuveriteľné, akým spôsobom pohŕdavo sa vyjadrujete k tým ľuďom, k tým drobným podnikateľom, farmárom, ktorých sú plné ulice, a hovoríte tuná, že tie kauzy, na ktoré oni poukazujú, že sú individuálnymi zlyhaniami. A teraz, či sú individuálnymi zlyhaniami tých ľudí, že oni pochybili, alebo individuálnymi zlyhaniami, myslíte na PPA-čke alebo na Slovenskom pozemkovom fonde? Nie. Viete čo, tu ide o systémové a vyslovene zosnované konanie a do ktorého, o ktorom, keď pani ministerka nevedela, tak tam nemá čo robiť, alebo keď o nich vedela, tak dupľovane má odísť preč. Pretože bez toho, aby o tomto ministerstvo a hlava agrorezortu nemala ani potuchy, nie je možné. A povedal to váš generálny prokurátor.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 10:14 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:15

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Slovenskej národnej strany a parlamentu Slovenskej republiky, hovorili ste o tom, že Slovensko malo alebo vyjednalo zlé podmienky vstupu do Európskej únie. Len chcem pripomenúť, že to vďaka SNS, ktorá do roku 1998 Slovensko malo na mape Európy ako čiernu dieru a dovtedy s nami nikto nechcel ani rokovať a tie podmienky boli zhoršené. Som pripravený kedykoľvek ísť na túto, na akúkoľvek diskusiu v tejto veci a veľmi rád vám na faktoch ozrejmím.
Musím povedať, že existuje jedno také maďarské porekadlo, ktoré asi najlepšie sedí na tých odborníkov, ktorých menujete do vlády. Môžu byť sebelepší odborníkmi, ale keď sa primiešajú do žita, zožerú ho svine a ich tie svine zožrali. Zožrali ich preto, lebo korupčné kauzy pokračujú. Netransparentné rozdeľovanie dotácií v poľnohospodárstve ide ďalej. Nie je to moja kritika, je to kritika NKÚ, ako kolegyňa Remišová to povedala, je to kritika aj generálneho prokurátora, ako Pôdohospodárska platobná agentúra funguje. To nepovedala opozícia, to povedal spolužiak Roberta Fica, generálny prokurátor.
A dovoľte, aby som sa vás pýtal. Považujete farmárov, ktorých zbili na východe Slovenska a celý život odrobili v poľnohospodárstve, neznalých problematiky? Je to horšie ako korupcia? Však pani ministerka svojimi slovami uráža tých, ktorí celý život odrobili v poľnohospodárstve. A dúfam, že si vypočujete moje vystúpenie v rozprave, kde poukážem na to, že neodborné prijímanie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 10:15 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:17

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Hovorili sme tu o odbornosti a hovorilo sa tu o tom, že veci treba nechať na príslušné orgány. Nuž, nechajme aj na príslušné orgány, ktoré jednoznačne konštatujú sériu externých pochybení v rezorte pôdohospodárstva. Treba si čítať a počúvať správy Najvyššieho kontrolného úradu a budem aj citovať potom v rozprave aspoň nejakú čriepku z ich správy, ale, áno, kontrolné úrady Slovenskej republiky potvrdzujú to, o čom tu rozprávame. Takže argument, že len opozícia si z brucha niečo vyťahuje, je úplne, úplne absurdný. V podstate môžme spraviť schôdzu, kde budeme celý čas len čítať závery Najvyššieho kontrolného úradu a ten obsah bude plus-mínus rovnaký. Čiže tento argument je úplne, úplne scestný a týmto je rozbitý.
Sám som mal možnosť riešiť jednu vec v rezorte pôdohospodárstva, konkrétne so Štátnou veterinárnou a potravinovou kontrolou. Keď sme tu hovorili o dvojakej kvalite potravín, čo je marketingový nezmysel. (Zasmiatie sa v sále.) Marketingový nezmysel, tak toto bola závažná vec. Išlo o to, že táto Štátna veterinárna kontrola ignorovala a kamuflovala úmyselne výskyt nebezpečných látok v potravinách a úplne iné zloženie potravín, ako bolo deklarované na obale, v rozmedzí až 30 % iné zloženie potravín. Odpoveď: kamufláž. Keď som posunul pani ministerke s vysvetlením, so všetkými detailami túto vec, odpoveď bola cez kopirák, tá istá ako od Jozefa Bíreša na Štátnej veterinárnej kontrole. Toto je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.).
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 10:17 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video