33. schôdza

12.6.2018 - 25.6.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

15.6.2018 o 13:50 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:25

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Musím uviesť na pravú mieru. Pán kolega, bol si bývalý primátor alebo starostom, teraz nechcem ťa uraziť. V tej dobe, v roku 2011 tie násobky a tabuľky, si môžeš ten zákon vytlačiť, naozaj boli o 10 %, o desať percent znížené. Tak nemáš pravdu, nemáš pravdu, že ja zavádzam. To, že je valorizácia, to je valorizácia pre všetkých. Ale tie násobky platov, že od; do 500 obyvateľov bolo 1,65 znížené na 1,49 až po stotisícové mesto a to je zhruba o tých 10 %, ako som povedal, to je pravda. Ja nezavádzam, hovorím pravdu.
To, že to vyznelo, vyznelo aj tak, že som povedal, že som v konflikte záujem; záujmov, tak to kvôli tomu som povedal aj to, čo si myslím o platoch a o starostoch a o sebe, tak preto som to tam zakomponoval. Ale ak má niekto dojem, že starostovia a primátori si naozaj nezaslúžia slušný plat, lebo sa, keď sa chceš tomu venovať, takže si myslím, že tých nárokov z roku 2011 je oveľa, oveľa viac na starostov a primátorov, že aspoň takýto plat by si zaslúžili. Ja viem, že to prišlo vtedy, ak si pamätáme, v roku 2010, keď nejaký starosta nevedel prečítať sľub, lebo bol negramotný, lebo si ho zvolili. Vtedy bol hon na starostov a primátorov. A vtedy, v tej doby, v tej dobe, keď bol predsedom parlamentu pán Sulík, tak vtedy ste na starostov a primátorov použili zníženie platov. Ale nazvalo sa to aj protikrízové opatrenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2018 o 13:25 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 13:27

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predkladateľ, vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, kolegyne, kolegovia, návrh novely zákona o platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest je vhodnou príležitosťou pripomenúť si fungovanie Združenia miest a obcí Slovenska, ktorá funguje, ktoré funguje ako veľmi efektívny lobista záujmov práve starostov, alebo starostov a primátorov. Aj keď teoreticky by mala táto organizácia obhajovať záujmy celej samosprávy, tam, kde sa dostávajú do konfliktu alebo nejakého sporu záujmy jednotlivých orgánov samosprávy, tak ZMOS vždycky drží stranu starostom a primátorom, nie iným orgánom, nie zastupiteľstvám, nie poslancom zastupiteľstiev, nie kontrolórom.
Videli sme to nedávno na novele zákona o obecnom zriadení, ktorá bola schválená, myslím, že v januári tohto roku, a je tak trochu paradoxné, že novela zákona o obecnom zriadení v tom pôvodnom návrhu obsahovala zníženie počtu poslancov zastupiteľstiev, v tom pôvodnom aj vo výslednom návrhu obsiahla obmedzenie odmien poslancov, pričom sa argumentovalo tým, že, zacitujem z dôvodovej správy: "Na zabezpečenie najmä väčšej hospodárnosti pri nakladaní s verejnými prostriedkami je žiaduce ustanoviť maximálnu výšku odmeny poslanca obecného zastupiteľstva. Platná právna úprava predmetnej problematiky ponechaná výlučne len na interný predpis obce, ktorým sú zásady odmeňovania, je príliš neurčitá a benevolentná."
Nuž, keď treba obmedziť platy poslancov zastupiteľstva, ktorí sú istou protiváhou starostu, tak ZMOS cez ministerstvo vnútra dokáže prelobovať, že sa odmeny poslancov znížia alebo teda obmedzia, zastropujú. Keď treba zvýšiť platy starostov, tak zrazu nepotrebujeme, aby, aby sa nakladalo efektívne a hospodárne a zvyšovala sa hospodárnosť pri nakladaní s verejnými prostriedkami. Zrazu počúvame, že kríza skončila a starostovia si to, si to zaslúžia. A teda v jednom prípade to bol otvorený a priamy lobing ZMOS-u, lebo, lebo novela zákona o obecnom zriadení bola pripravená v spolupráci so ZMOS-om a ignorujúc ostatné zložky samosprávy a verejnosti napriek tomu, že boli aj výzvy, aby sa do prípravy mohli zapojiť aj ďalší aktéri samosprávy, ostalo to pri starostovskom ZMOS-e, nikto iný nebol prizvaný. V medzirezortnom pripomienkovom konaní neboli vypočuté pripomienky verejnosti, a teda v parlamente sa ten návrh síce trochu upravil, ale vyhovoval predovšetkým starostom. A teda v januári znižujeme odmeny poslancom a v septembri v druhom čítaní parlament odklepne, že sa, že sa zvýšia platy starostov. Je to, je tam, je tam zjavný, zjavný rozpor.
Ďalší rozpor je v tej argumentácii, ktorá je v dôvodovej správe a ktorú stojí za to odcitovať. Píše sa tam: "V roku 2011 došlo k zníženiu koeficientov určujúcich základný plat starostov obcí a primátorov miest. Predmetné opatrenie bolo súčasťou tzv. protikrízových opatrení. Cieľom opatrenia bolo zamedziť neprimeranému zadlžovaniu samospráv cez systém znižovania platov a zrušenia inštitútu odmien, ktoré sa nikde nezverejňovali." Počúvajte! "Pozitívne makroekonomické ukazovatele Slovenskej republiky v ostatných rokoch (permanentne od roku 2014), ako aj pozitívna makroekonomická prognóza na najbližšie roky (do roku 2021) dokazujú, že Slovensko úspešne prekonalo krízové obdobie z rokov 2009 až 2013 a z daného dôvodu je dostatočný priestor prehodnotiť výšku koeficientov zavedených v rámci protikrízových opatrení."
No zaujímavé, že prichádzajú s takýmto návrhom poslanci za stranu SMER, ktorí tu opätovne schvaľujú zmrazovanie platov poslancov a iných ústavných činiteľov, argumentujúc tým, že kríza nepominula, že, že Slovensko sa nachádza, nachádza v kríze a musíme šetriť, a teda táto argumentácia je v priamom rozpore s argumentáciou a odôvodňovaním návrhov na zmrazovanie platov ústavných, ústavných činiteľov. Tak zase tu máme, podobne ako bol prvý paradox, že poslancom obecných zastupiteľstiev a mestských zastupiteľstiev treba obmedzovať odmeny, lebo musíme hospodárne nakladať s verejnými financiami. Starostom zrazu môžeme zvyšovať, lebo veď žijeme dobré časy, kríza pominula. A tu je rozpor. Poslancov Národnej rady a iných ústavných činiteľov musíme, musíme obmedzovať a ponechať, ponechať im odmeny a platy na tej istej úrovni, akú mali pred ôsmimi rokmi, ale starostom, starostovia nemajú krízu, starostovia žijú asi v nejakom inom svete, tak im môžme platy zvýšiť.
Rád by som sa pristavil aj pri tej valorizácii, ktorá tu už bola predmetom faktických poznámok a asi trošku to treba vysvetliť, lebo pán poslanec Bublavý, keď uvádzal, tak to vysvetlil tým, že sa platy starostov znížili v tom roku 2011 a odvtedy sú znížené a teraz vlastne len vraciame ten koeficient. No lenže na rozdiel od zmrazených platov poslancov Národnej rady, ktoré sú zmrazené v absolútnej hodnote na úrovni z roku 2010 alebo 2009 dokonca, tak platy starostov sa zvyšovali. Nezvyšoval sa ten koeficient, ale ten koeficient je naviazaný na priemernú mzdu podľa veľkostnej kategórie obce, a tak ako rástla priemerná mzda, samozrejme, že priemerná mzda rástla, tak sa zvyšovali a každoročne sa zvyšujú platy starostov a primátorov, automaticky. Čiže na rozdiel od platov poslancov Národnej rady, členov vlády, prezidenta, platy starostov rástli. To len aby sme si vysvetlili, vysvetlili ten rozdiel. Ten koeficient bol znížený, samozrejme, ale, ale v absolútnej hodnote platy rástli, lebo no, koho zaujíma koeficient? Dôležitá, dôležitá je absolútna hodnota, nikomu nechodia na účty žiadne koeficienty, ale, ale konkrétna suma v eurách.
Ďalšia zaujímavosť spojená s týmto návrhom zákona je tvrdenie, že tento návrh zákona nebude mať žiadny dopad na rozpočty verejnej, verejnej správy. Tak zrejme nejaký dopad na rozpočty obcí mať bude. Uznávam, že veľmi ťažko je to vyčísliteľné, lebo by ste si museli, museli urobiť podrobnejší, podrobnejší prieskum a dať, dať presný odhad by asi bolo ťažké, ale nemyslím si, že tvrdenie, že nebude mať dopad na rozpočty verejnej správy, opatrenie, keď sa zvýšia základné platy starostov, je pravdivé. Nemôže byť, nemôže byť pravdivé tvrdenie, že zvýšime platy, platy starostom a primátorom a nebude to mať nijaký dopad. Samozrejme, že v tých obciach, kde sú, kde sú na maxime a je to navýšené cez rozhodnutie zastupiteľstva o zvýšenie o 70 % a teraz, teraz sa zvýši ten základný plat a už to zvýšia iba o 60 %, no tak tam ten dopad možno, možno nebude veľký. Ale sú obce, kde sú starostovia, starostovia na minime a tam to hore, hore pôjde. Čiže nie je pravda, že to nebude mať žiadny dopad na rozpočty verejnej správy, lebo aj rozpočty obcí patria do rozpočtov verejnej správy.
Zvláštne je aj to, že ministerstvo financií súhlasí a ministerstvo financií tiež sa stotožňuje s týmto názorom, že nebude mať schválenie zákona žiadny dopad na rozpočty verejnej správy.
Nuž a na záver by som sa vrátil ešte k ďalšej argumentácii obsiahnutej v dôvodovej správe, ktorá hovorí, že ďalším dôvodom pre úpravu koeficientov z roku 2011 je taktiež skutočnosť, že v dôsledku viacerých spoločenských, technologických a legislatívnych zmien došlo k zvýšeniu náročnosti výkonu funkcie starostu v porovnaní s obdobím roku 2011 a tento trend by mali zohľadniť aj zákonné koeficienty na určenie platu starostu obce. No, doobeda sme tu mali správu generálneho prokurátora o činnosti Generálnej prokuratúry, ktorá upozorňuje na to, že mnohé obce nedokážu zabezpečovať výkon svojich právomocí na požadovanej úrovni a porušujú zákon. Týka sa to najmä, najmä malých obcí, ale je to konštatované ako pomerne rozšírený trend na základe previerok dodržiavania ustanovení zákona o ochrane ovzdušia, kde ide o prenesený výkon štátnej správy. Čiže áno, zvýšila sa, zvýšila sa náročnosť výkonu funkcie starostu, ale nie vždy ten výkon je podávaný na požadovanej úrovni, čo je tiež jeden z viacerých paradoxov, ktoré sú obsiahnuté v tomto návrhu zákona.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie

15.6.2018 o 13:27 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:39

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Dve faktické poznámky na vaše vystúpenie. Končím možnosť prihlásiť sa.
Pán poslanec Sloboda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2018 o 13:39 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:39

Vladimír Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ondro, presne si to pomenoval. Už od začiatku krásne vidno na tejto aktivite, akým spôsobom Združenie miest a obcí Slovenska lobuje za starostov namiesto toho, aby lobovalo za celé obce. To znamená, že aj svojich obyvateľov a aj svojich poslancov zastupiteľstiev. Takýmto spôsobom, ako sa predkladajú zákony prostredníctvom lobovania ZMOS-u minimálne v tomto roku, je to názorná ukážka, že páni starostovia si naozaj sa snažia pretlačiť všetko ešte pred tým, ako budú tohtoročné komunálne voľby.
Skryt prepis

15.6.2018 o 13:39 hod.

Ing.

Vladimír Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:39

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Dostál, viete sám, robíte v komunálnej politike už dlhé roky. Ste asi aj poslancom vyššieho územného celku. Viete, o čom je táto práca. V malých obciach naozaj nemá kto robiť starostov, tam sú úväzkoví, lebo nie sú všetci na plný úväzok a robiť starostu za naozaj smiešne peniaze nemá kto, nechce tú zodpovednosť na seba vziať. To je kvôli tomu, že tá náročnosť výkonu starostu a primátora nie je jednoduchá, je to zložitá, to aby ste mali pri sebe jedného právnika minimálne, minimálne na dve-tri hodiny týždenne, aby ste sa s ním radili, aby ste nespravili zlý krok. Takže sa ani nečudujme, že týchto starostov v malých obciach nikto nechce robiť.
A čo sa týka platov poslancov, sám viete, že aj ten plat poslanca sa odvíja od platu starostu alebo primátora. Na malých obciach to nie je žiadny problém, lebo tá odmena je minimálna. Ani zato to tí ľudia nejdú robiť, ale chcú, aby, aby obec fungovala, aby sa zvyšovala životná úroveň, aby fungovala infraštruktúra. Čiže tam o peniazoch sa nedá ani hovoriť. Dá sa hovoriť o peniazoch, keď ste na veľkom meste, ako je tu v Bratislave, že tam ste sa mohli cítiť, ako keby ste boli ukrátení.
Ale vidíte, vy sám za seba tiež lobujete. Ja som sa priznal, že som v konflikte záujmov, ale vy ste nepovedal, že hovoríte teraz aj troška o sebe. Že sa to týka aj o váš plat, ak ste cítil krivdu. Ale majte na pamäti to, že ak má vyšší príjem váš primátor... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2018 o 13:39 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:42

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No, pán poslanec Bublavý, tak najprv k tomu konfliktu záujmov.
Po prvé, keď ste chceli postupovať v súlade s ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov a máte tam nejaký osobný záujem, čo ako starosta by sa dalo povedať, že môžete mať, tak by ste to mali na úvod svojho vystúpenia ešte pred tým, ako začnete k danej veci vystupovať, oznámiť a povedať, že teda vystupujete aj ako starosta, čo ste neurobili, až v priebehu vystúpenia. Ja nebudem dávať kvôli tomu na vás podnet, nebojte sa, ale teda keď si už vyčítame, že kto čo neurobil.
Po druhé, ja som, keď som vystupoval k novele zákona o obecnom zriadení, tak som vždycky spomenul, že som aj poslancom mestského, resp. miestneho zastupiteľstva, a teda že vystupujem aj ako poslanec, čiže ja som si svoju, svoju povinnosť splnil. Možno niekedy až v priebehu vystúpenia, ale, ale teda dal som to, dal som to najavo a ja som sa vtedy k odmenám poslancov nevyjadroval práve preto, že by sa ma to dotklo, ja som veľmi veľa vecí kritizoval na zákone, na tej novele zákona o obecnom zriadení, ale na to som si dával pozor, aby som ako poslanec Národnej rady, keď sa k tomu vyjadrujem, túto tému nejako príliš, príliš nerozviroval, lebo tam, tam by sa to dalo cítiť aj ako konflikt záujmov. A tento zákon nerieši platy poslancov zastupiteľstiev, čiže ja tu nie som, nemám tu žiaden osobný záujem.
Súhlasím s vami, že v malých obciach nemá kto robiť starostu, sú tam úväzkoví starostovia, len problém je, že malé obce nemajú z čoho platiť odvoz odpadu a plniť základné služby pre občana, nieto dobre zaplatiť starostu. Tak áno, poďme sa baviť o komunálnej reforme, o municipalizácii, o tom, že takéto malé obce nie sú schopné efektívne fungo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2018 o 13:42 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:45

Vladimír Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Skúsim naozaj čo najstručnejšie svoj príspevok k tomuto bodu.
Ak uvažujeme, že jeden zo základných bodov tohto návrhu je zhruba 10-percentné zvýšenie koeficientov pre všetkých starostov vo všetkých tých kategóriách, ktoré sú tam určené, tak máme myslieť aj na to, že keď sa spomína, že tie koeficienty boli znížené v roku 2011, že od roku 2011 narástli v realite platy prostredníctvom zvyšovania priemernej mzdy o 21 percent. To znamená, že nestalo sa, že by nerástli, narástli o 21 % a teraz navyše to bude extra 10. Pokračuje tým opäť len ďalšie lobovanie Združenia miest a obcí Slovenska pre; v prospech starostov. Netýka sa to len takýchto finančných vecí, týka sa to aj kompetencií, ktoré prekračujú, resp. sa posúvajú smerom od poslancov k starostom a vôbec sa nerieši vyrovnávanie tých pozícií medzi obecnými zastupiteľstvami a starostami.
Ďalšou vecou je 10-percentné zníženie odmien, možných odmien, to znamená, že nie každý starosta ich musí dostať, no keď to zoberiem s tým, že už automaticky dostanú tých 10 % teraz, tak vôbec nemusia riešiť znižovanie toho holuba na streche. Čo je, čo je dôležitejšie, argumentom ďalším je aj to, že sa prispôsobujú odstupné pre starostov v Zákonníku práce. To aspoň tak to píšete v dôvodovej správe. Vôbec to nie je pravda, pretože dvojnásobné, respektíve dvojmesačné odstupné podľa tohto návrhu dostane starosta, ak odrobil šesť mesiacov, v realite zamestnanec musí odrobiť aspoň dva roky. Pri trojnásobnom; trojmesačnom odstupnom starostovi stačí odrobiť jedno volebné obdobie, to znamená že štyri roky, zamestnanec musí odrobiť päť rokov. A ďalej sa to už len zvyšuje. Pri štvormesačnom odstupnom starosta musí odrobiť dve funkčné obdobia a zamestnanec 10 rokov. A čo je najhoršie, pri päťmesačnom odstupnom starostovi stačí 12 rokov, pri zamestnancovi, ten musí odrobiť 20 rokov u svojho zamestnávateľa. Takže ten nepomer stále ostáva oproti Zákonníku práce. Tváriť sa, že sa to približuje, to je nezmysel.
Navyše celý čas sa tu bavíme o tom, že každý vie, že voľby sú na dobu určitú, to znamená, že keď je niekto zvolený, jeho volebné obdobie skončí, to znamená, že neviem o tom, že by bolo niekde v Zákonníku práce určené, že zamestnanec, ktorý má prácu na dobu určitú, na záver dostane odstupné. To tam nikde neviem nájsť a myslím si, že tak by to ani nemalo byť.
Argumentuje sa zvýšenými, zlepšenými makroekonomickými výsledkami a potom nerozumiem, prečo sa, naopak, pred pár mesiacmi, naopak, znížili odmeny pre poslancov obecných zastupiteľstiev, kde je to niekde až o 70 percent. To znamená, že ak je tento argument teraz, myslím si, že pred troma mesiacmi mal byť rovnako, takže nemali sme znižovať, ale zvyšovať tie odmeny poslancov. Skôr sa divím, že neprešiel ten druhý návrh, ktorý ste chceli spraviť, a to znamená, že znížiť počet poslancov ako takých. Takže to ste sa asi neodvážili ani podať.
Čo je pre mňa dôležité, platnosť tohto zákona má byť k 1. 11. tohto roka, to znamená, že dotkne sa to ešte všetkých starostov, ktorí budú končiť, hlavne čo sa týka tých, odstupné, takže je to naozaj také všimné, ďakovné pre všetkých starostov, ktorí teraz v súčasnosti končia.
Pre mňa dôležitá časť, ktorá málokedy sa všíma, je, a to je položka dopadu na rozpočet verejnej správy. No, samospráva je súčasťou verejnej správy a keď zoberieme len minimálny, naozaj minimálny plat starostov, tak ten rozdiel po tomto zvýšení je 179 eur aj s odvodmi. Pri všetkých obciach, keď ich napočítame, že sa pri všetkých obciach len takto priemerne, to znamená, že neberiem, že primátor Bratislavy má úplne iný plat a tak ďalej a, zase naopak, v niektorých obciach je minimálny, resp. nulový, tak priemerne keď to zoberiete, tak sa bavíme o tom, že je to cez 500-tisíc mesačne aj s odvodmi za, len toto zvýšenie, nehovoríme celkovo, len toto zvýšenie. To znamená, že má to dopad na rozpočet obcí 6,2 mil. eur, ktoré by obce mohli použiť na úplne niečo iné ako to, že Národná rada im prikáže, že to majú dať starostom. Takže ten dopad naozaj na fungovanie obcí je, lebo, ako sa hovorí, mať 6,2 mil. alebo nemať 6,2 mil. je 12,4 milióna.
Takže určite takýto návrh nepodporíme už len kvôli tomu, že je nevyrovnaný a opäť smeruje len k tomu, že sa posilňujú starostovia prostredníctvom lobovania Združenia miest a obcí Slovenska.
Ďakujem.
Skryt prepis

15.6.2018 o 13:45 hod.

Ing.

Vladimír Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:50

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Ja by som bol veľmi rád, keby v pléne tento návrh zákona mal opodstatnenú podporu.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

15.6.2018 o 13:50 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:51

Tibor Bastrnák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani podpredsedníčka, milé dámy, vážení páni, dovoľte mi, aby som krátko odôvodnil náš návrh. Železničná sieť obsahuje niekoľko tratí, ktoré sú dlhodobo nevyužívané a nepremáva na nich žiaden vlak. Udržanie takýchto tratí je však nehospodárne, na čo poukázal aj dokument Revízia výdavkov v doprave schválený vládou Slovenskej republiky ako uznesenie č. 461 z 5. októbra 2016. Samotné rušenie tratí je však nezvrátiteľný krok a prípadné nové vybudovanie z dôvodov zmeny mobility, rozvoja priemyslu a zamestnanosti, či iných hospodársko-spoločenských faktorov by si vyžiadalo podstatne vyššie náklady než navrátenie do prevádzkyschopného stavu. Zároveň vzniká čoraz častejšia spoločenská potreba a požiadavka na využitie takýchto neprevádzkovaných tratí na iný účel než vlaková doprava. Aktuálne znenie zákona neumožňuje po vyčerpaní možnosti prenájmu alebo predaja iný postup než úplné zrušenie tratí vrátane odstránenia všetkých súčastí podľa stavebných predpisov, čo generuje ďalšie náklady a výdavky.
Navrhovanou úpravou sa umožní využitie neprevádzkovaných tratí na účel dočasného vybudovania miestnej komunikácie určenej pre chodcov, chodníka alebo miestne komunikácie pre cestnú nemotorovú prepravu a eliminujú sa aj prípady ohrozenia bezpečnosti, keď verejnosť využíva na svoj presun peši alebo bicyklom trasy pozdĺž cestných komunikácií, ktorých väčšina neposkytuje bezpečný priestor po ich okrajoch.
Ďakujem pekne. Skončil som.
Skryt prepis

15.6.2018 o 13:51 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:53

Edita Pfundtner
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani predsedajúca, panie poslankyne, vážení páni poslanci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajkyňu k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Eleméra Jakaba, Tibora Bastrnáka a Pétera Vörösa na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 513/2009 Z. z. o dráhach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1023). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 7. septembra 2018 a v gestorskom výbore do 10. septembra 2018.
Vážená pani predsedajúca, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

15.6.2018 o 13:53 hod.

Mgr.

Edita Pfundtner

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video