33. schôdza

12.6.2018 - 25.6.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2018 o 18:19 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:01

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo a zároveň ďakujem Milanovi za jeho reč. Demografická krivka je determinovaná mnohými faktormi. Vymenoval si ich všetky, spôsob života, žiadne sociálne istoty a tak ďalej a tak ďalej.
Ja by som tu zdôraznil akcent bezbrehého liberalizmu, konzumného spôsobu života a zrieknutia sa starých, dobrých konzervatívnych hodnôt. Tu má veľký podiel aj téma, ktorú sme dnes preberali. Je to reklama propagujúca tie nuansy života, ktoré doviedli tzv. západné liberálne, tzv. demokracie do absolútneho marazmu. A tá reklama je systematická, keď je šikovnejší režisér, je silne podprahová. Samozrejme, veľký dôraz sa kladie na multi-kulti reklamy. A to je podľa mňa, ten najväčší akcent, nasledovanie toho západného liberalizmu a straty našich dobrých hodnôt. Tam je asi možno ten pes zakopaný najskôr.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2018 o 18:01 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:02

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Milan, ty si vo svojom prejave tiež spomenul to, že náš návrh zákona bude mať negatívny dopad na štátny rozpočet a že sa to môže odhadom vyšplhať, tie náklady, až možno na stovky miliónov eur. Som rád, že si spomenul tie príklady, kde by sme mohli ušetriť finančné prostriedky rádovo možno ešte v ďalších desiatkach, v ďalších desiatkach miliónov alebo stoviek miliónov eur.
Ja si ťa dovolím doplniť napr. zákonmi, ktoré predložila naša strana do parlamentu za posledné dva roky, v ktorých sme určitým spôsobom tiež navrhovali prijať také zákony, ktoré by mali práve naopak za cieľ znížiť náklady štátneho rozpočtu. Ako príklad môžem uviesť zníženie počtu poslancov zo 150 na 100, zrušenie politických, financovania politických strán zo štátneho rozpočtu alebo zavedenie limitov pre subjekty verejnej správy pri nakupovaní a prenajímaní automobilov, zavedenie stropov na prevádzkové náklady úradov samosprávnych krajov, ústavná povinnosť pre štát, vyššie územné celky a obce hospodáriť s vyrovnaným štátnym rozpočtom, obmedzenie vyplácania príspevku pri narodení dieťaťa, nastavenie závislosti platov ústavných činiteľov od minimálnej mzdy, obmedzenie vyplácania prídavkov na deti alebo možnosť pre subjekty verejnej správy znížiť hodnotu predpokladanej hodnoty zákazky pri verejnom obstarávaní.
To je len ďalší príklad zákonov alebo príkladov, akým spôsobom môže štát ušetriť ďalšie finančné prostriedky, a týmto návrhom zákona na zvýšenie materskej, zase chceme ukázať, kde tie peniaze by bolo vhodné dať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2018 o 18:02 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:03

Ján Kecskés
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milan, spomínal si vo svojej rozprave, že demografická krivka Slovákov, alebo resp. nášho národa, je zlá, alebo resp. ide tým negatívnym smerom.
No svedčí o tom aj štatistika, ktorá ukazuje, že v roku 1992, 1993 sme mali, bol priemerný vek prvorodičky 23-24 rokov, a keď sa pozrieme na priemerný vek prvorodičky v roku 2016, 2017, tak ten vek sa pohybuje na úrovni 28 rokov, čiže má za tie roky veľmi stúpajúcu tendenciu. A je to z toho dôvodu, že materstvo alebo resp. rodičovstvo, je dnes, bohužiaľ, drahé a nákladné, a málo ľudí si to môže dovoliť a uprednostňuje kariéru, alebo resp. nejakú školu, a teda vzdelanie pred týmto.
Preto sme prišli s týmto návrhom zákona, aby sme zlukratívnili ten pobyt ženy alebo rodiča na materskej dovolenke, aby sme mohli vychovávať za dobré peniaze, alebo resp. v tomto období, mohli kvalitne poskytnúť dobrú výchovu našim deťom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2018 o 18:03 hod.

Bc.

Ján Kecskés

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:05

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým svojim kolegom za faktické poznámky. Pokúsim sa to v tých dvoch minútach zhrnúť čo najviac. Určite súhlasím s tým, že konzumný spôsob života, ktorý je tu tlačený predovšetkým na mladú generáciu úplne zo všetkých strán, kde sa na to len pozrieme, je doslova devastačný, naozaj má devastačný vplyv na našu mladú generáciu. Či už si zapneme televíziu, rádiá, na Youtube sú nejakí tí youtuberi a podobe, na Facebooku, raperské hviezdy a podobne, stále sa to točí: musíš mať veľa peňazí, musíš mať veľký dom, potrebuješ také veľké auto ako ja, bez nového Mercedesu nie si nič, kúp si túto novú mikinu za obrovské peniaze, ktoré ani si človek nevie niekedy predstaviť. Toto všetko je pretĺkané a vtláčané priamo do hláv mladých ľudí. Stalo sa to doslova hlavným prúdom a je to úplne všade a mladí ľudia potom strácajú, zabúdajú na všetko to dôležité, čo v živote ešte máme, a stávajú sa z nich doslova mladé, konzumné stroje, ktorým nejde o nič iné, len o tie materiálne hodnoty. Potom často hovoríme, že auto alebo niečo podobné má pre nich omnoho väčšiu cenu ako ľudský život.
Je smutné, že západná spoločnosť naša, ktorá si hovorí tak vyspelá, tak, takto takýmto spôsobom doslova degeneruje, myšlienkovo degeneruje a stráca sa v nej aj to posledné pozitívne, čo tu ešte bolo, tá stará krása tradičnej rodiny a tých hodnôt, ktoré z toho vyplývajú.
Čo sa týka toho negatívneho dopadu na štátny rozpočet, ja som to v tej rozprave zabudol spomenúť, čo ma mrzí, a som rád, že si ma doplnil, Martin, presne tak, ako bolo povedané, Ľudová strana Naše Slovensko od svojho začiatku pôsobenia v tomto pléne predkladala jeden návrh za druhým, a keby všetky tieto návrhy boli schválené, do dnešného dňa už by tie stovky miliónov eur stihli byť ušetrené, naozaj stihli byť ušetrené a nemuseli by si priškrtiavať opasok, ako sa povie, ľudia, ale iba politici, funkcionári, ľudia, ktorí majú tisícové výplaty a podobne.
To znamená, keby sme sa my obetovali viac, vedeli by sme tieto veci kľudne riešiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2018 o 18:05 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:07

Stanislav Drobný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, každá vláda, ktorá má záujem o budúcnosť ňou spravovaného štátu, sa stará o priaznivý demografický vývoj. Tu by mohli spozornieť mnohí poslanci, ktorí, diplomaticky povedané, nemajú Rusko práve v láske.
Podpora demografického vývoja v Rusku je jedna z vecí, na ktorú prezident Putin kladie dôraz v súperení so západnou časťou sveta. V Rusku zároveň pochopili, že demografický vývoj nemá len svoju kvantitatívnu stránku, ale aj kvalitatívnu. Ide o to, ktoré ničím iným než svojim životným štýlom odlíšené skupiny obyvateľstva systém motivuje mať deti, ktoré, naopak, demotivuje.
Dnes je na Slovensku najviac demotivovanou skupinou ľudí práve tá časť obyvateľstva, ktorá tvorí hodnoty. Samozrejme, že táto skupina ľudí vychováva svoje deti nákladnejším spôsobom než skupiny obyvateľstva dlhodobo pracovne nezaradené. Pre tzv. pracujúcu majoritu je, teda až na pár negatívnych výnimiek, zabezpečenie základných životných potrieb detí naozaj prioritné. Za základnú potrebu nechápu len jedlo, teplo či hygienu, ale aj prostredie, v ktorom dokážu zabezpečiť zdravý mentálny vývoj svojho potomka. Nevedia si predstaviť situáciu, že by prostredníctvom utrpenia svojich detí vydierali spoločnosť s požiadavkami na vyššie sociálne zabezpečenie. Robia si výhľadovo výpočty udržateľnosti príjmov a výdavkov, a ak to nevychádza, tak odložia počatie dieťaťa na neskôr. Niekedy je to možno až o prehnanej zodpovednosti voči svojmu potomstvu. Ale v mnohých prípadoch im to naozaj nevychádza, pokiaľ nechcú svoje dieťa vychovávať v chudobe. Nemyslím teraz na manželské páry, ktoré deti nechcú, aby si nepokazili vysoký životný štandard, či ženy, ktoré si nechcú pokaziť postavu. Myslím na rodiny, ktorým do rozhodnutia mať dieťa objektívne chýba suma z pohľadu štátu zvládnuteľná.
My dnes potrebujeme miesto súčasnej demotivácie slušných mladých rodín mať deti začať s ich motiváciou. To nám zabezpečí prirodzenú reprodukciu ekonomicky aktívnej časti obyvateľstva. Predstava o tom, že deti z pracujúcich rodín nepotrebujeme, že nejaký Ali z Mali netúži v živote po ničom inom, ako pracovať na Slovensku na naše dôchodky, taká predstava je, mierne povedané, scestná.
Samozrejme, plne spravodlivý dokáže byť len Pán Boh. My ale môžeme nastaviť systém tak, aby reflektoval mieru zásluhovosti rodičov budúceho dieťaťa. Myslím, že je veľmi kontraproduktívne, nezohľadňovať zásluhovosť rodičov pri tvorbe hodnôt. K tomuto konštatovaniu ma vedú nielen morálne dôvody, ale aj dôvody pragmatické. Komunisti verili a mnohí z nich dodnes veria, že môže existovať svet nepoznajúci zásluhovosť, svet v ktorom každý dostane podľa jeho potrieb. Zatiaľ taký svet nevidíme ani v náznakoch. Preto je potrebné ten návrh zákona podporiť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.6.2018 o 18:07 hod.

Bc.

Stanislav Drobný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:11

Jana Nehézová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi na úvod malú úvahu. Dieťa - slovo, ktoré predstavuje neskutočnú túžbu každej ženy po splnení noblesnej úlohy a to úlohy stať sa matkou. Matka - slovo, ktoré v nás vyvoláva príjemné pocity a predstavy úžasnej, starostlivej a láskavej ženy. Žena. Čo vo vás ako prvé napadne pri slove žena? Niektorí z vás možno tvár vašej maminky, iných najkrajšia spolužiačka, či najkrajšie dievča vôbec a ďalších možno čísla 90, 60, 90.
V súčasnosti sa úloha ženy chápe rôzne. Musí všetko zvládať. Jej poslanie je byť silnou, sebavedomou, cieľavedomou, nezávislou od muža. Vyskytujú sa dva extrémy. Oblasti, kde žena ešte ani dnes nemá väčšiu hodnotu ako zviera, a, naopak, krajiny že žena musí byť výkladnou skriňou vykreslená ako tovar, najmä v pornografickom priemysle, dokonalá modelka, žena ideálnych mier v časopisoch, ako domáca pani a vynikajúca zamestnankyňa. Kedysi bola za správnu ženu pokladaná jednoduchá ženička na poli, matka detí starajúca sa o manžela a potomstvo. To bolo jej naplnením života, to, čo sa od nej očakávalo. Dnes sú očakávanie iné a vyššie. V známej slovenskej pesničke sa spieva: "Nechcem byť žienka domáca a už vôbec nechcem vydať sa. Byť dobrá a milá, to radšej nie, dúfam, že sa mi to nestane."
Popierajú sa tak skutočnosti, ktoré sa spájajú so ženou.
Akou ženou teda byť? Časťou túžbou mnohých žien je páčiť sa mužom a vyrovnať sa im. A to aj za cenu straty vlastnej identity. Takto im to diktujú médiá a ľudia okolo nich. Kladie sa príliš veľký a zbytočný dôraz na to, aká žena je, a nie to, kým je. Môže mať na tvári tisíc vrások a v srdci mnoho jaziev, môže byť pre mnohých málo atraktívna, nemoderná, no s istotou viem povedať, že je krásna.
Kde je teda ukrytá jej krása a kde je ukrytá krása všetkých žien? Skutočnú krásu ženy nikdy nenájdete v jej očiach, ak sa budete zameriavať len na ne. Nikdy ju nenájdete len v jej peknej tvári. Skutočnú krásu ženy nájdeme v jej srdci, pretože srdce ženy je plné lásky, aj keď sa to častokrát samé snažia zakryť možno zo strachu, možno zo klamania. Možno práve preto častokrát stretáme na uliciach dievčatá, ktoré viac odkrývajú ako zakrývajú, a tak sa ten najkrajší klenot, ktorý Boh daroval tomuto svetu, stáva obyčajným kameňom.
Ale aj napriek tomu som presvedčená, že každá žena je predurčená na materstvo. Materstvo v živote ženy odohráva najdôležitejšiu časť jej života, preto sa žena rozhoduje kedy má túto krásnu úlohu splniť. Je to v dnešnej dobe ťažké rozhodnutie, a preto aj my chceme žene - matke v tejto úlohe pomôcť sa rozhodnúť.
Prichádzame s návrhom zákona, kedy matka bude mať jednoduchšie rozhodnutie, či plniť úlohu matky, úlohu študentky alebo úlohu pracujúcej ženy. Náš návrh zákona umožní žene stať sa matkou počas štúdia bez strachu zo zabezpečenia základných potrieb jej, ako aj jej dieťaťa. V dnešnej dobe matka, ktorá ešte nepracovala a študuje, napríklad na vysokej škole, nemá možnosť dostávať žiadne finančné prostriedky na svoje základné potreby. Takáto matka je odkázaná na pomoc partnera alebo pomoc rodičov. Preto v našom zákone navrhujeme, aby aj študujúce matky mali možnosť poberať materský príspevok. Tento materský príspevok navrhujeme vyplácať ženám, ktoré skončili minimálne stredné odborné vzdelanie ukončené vysvedčením o záverečnej skúške alebo výučným listom.
Tento návrh sa nevzťahuje na ženy, ktoré skončili len základnú školu alebo nikdy nepracovali, a to preto, že chceme uprednostniť ženy - matky, ktoré sú pre štát budúcnosťou a ktoré budú tvoriť fungujúci štát aj v budúcnosti.
Matky, ktoré študujú alebo skončili minimálne stredné odborné vzdelanie, budú mať nárok poberať materský príspevok minimálne 6 až 8 týždňov pred pôrodom a počas celej doby do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa. Táto čiastka bude 90 % minimálnej mzdy. V návrhu tiež upravujeme vyplácanie materského príspevku pracujúcich žien, ktoré spĺňajú podmienku poistenkyne, ktorá bola v posledných dvoch rokoch pred pôrodom nemocensky poistená 270 dní. Táto matka má nárok na materský príspevok tak ako študujúca matka, teda na 6 až 8 týždňov pred pôrodom počas celej doby do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa. V tomto prípade bude výška materského príspevku 90 % denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 5 alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 57.
Treťou a poslednou novelou v zákone je poberanie materského príspevku počas troch rokov, ako som už povedala v predošlom texte.
Táto zmena je nutná z dôvodu motivácie matiek, ale aj otcov nebáť sa mať deti, nakoľko demografická krivka Slovenskej republiky má negatívny tendenciu, čo pre budúcnosť neznamená nič dobré.
Populácia v Slovenskej republike starne a tým hrozí riziko, že štát nebude schopný vyplácať dôchodky alebo sa bude musieť dôchodková hranica neustále posúvať smerom hore. Preto vás všetkým prosím v mene všetkých rodičov, matiek ale aj otcov o podporu našej novely zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.6.2018 o 18:11 hod.

Ing.

Jana Nehézová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem ti, Janka. Veľmi pekne si to povedala, naozaj každá žena je teda, je základné poslanie ženy je byť matkou. To neznamená, že by bolo, že by nemala právo pracovať, vzdelávať sa, zastávať funkcie vo verejnom živote. Toto nikto ženám neupiera. Ale jeden fakt je, že na každom mieste je žena nahraditeľná, či sa..., v každej, na každom kariérnom mieste je nahraditeľná, jedine ako matka je nenahraditeľná. Preto potrebujeme týmto ženám pomáhať, aby naozaj mohli byť matkami, aby sa mohli venovať svojim deťom, aby boli dobrými matkami.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2018 o 18:19 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:20

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Pani predsedajúca, vzhľadom na to, že evidentne Národná rada nie je uznášaniaschopná, dávam procedurálny návrh, aby bolo prerušené rokovanie a pokračovalo sa zajtra o 9.00 hod.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.6.2018 o 18:20 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:21

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené dámy a páni, účelom tejto právnej normy je pomôcť tým ľuďom, ktorí sa rozhodli riešiť svoju ťažkú životnú situáciu, ktorá spočíva v tom, že sú predlžení a nevedia splácať svoje záväzky, a rozhodli sa obrátiť alebo využiť možnosť osobného bankrotu, aby mohli byť zastupovaní v tomto konaní nielen, ako je to dnes, Centrum právnej pomoci, ktoré nestíha realizovať a vybavovať tieto žiadosti, ale aj advokátom, exekútorom alebo správcom konkurznej podstaty. Bližšie by som tento návrh odôvodnil v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

18.6.2018 o 18:21 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:22

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som podľa rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady rozhodol, aby návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý je aj gestorským výborom do 10. septembra 2018. Navrhujem, aby sa Národná rada uzniesla po všeobecnej rozprave, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Pani predsedajúca, pani podpredsedníčka, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

18.6.2018 o 18:22 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video