33. schôdza

12.6.2018 - 25.6.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.6.2018 o 9:07 hod.

MUDr.

Peter Chudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:07

Peter Chudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi z poverenia gestorského výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny uviesť správu o prerokovaní návrhu predmetného vyhlásenia (tlač 1043) vo výbore.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1095 z 12. júna 2018 výbor návrh vyhlásenia prerokoval na svojej 44. schôdzi 13. júna 2016, pardon, 2018. Výbor prijal uznesenie č. 100, v ktorom vyjadril súhlas s návrhom vyhlásenia a odporúča Národnej rade toto vyhlásenie schváliť. Uznesením č. 101 gestorský výbor schválil správu výboru o prerokovaní tlače 1043 a poveril mňa ako spravodajcu vystúpiť na schôdzi Národnej rady a uviesť návrh na uznesenie Národnej rady. Návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky je v prílohe k tlači 1043.
Pani predsedajúca, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.6.2018 o 9:07 hod.

MUDr.

Peter Chudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:09

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, vážená pani predkladateľka, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi vystúpiť k tomuto bodu programu, pretože považujem za veľmi dôležité spomenúť niekoľko faktov, ktoré či už pani Cséfalvayová alebo jej politická strana, alebo všetci tí štandardní politici, ktorí sa zaštiťujú nejakou hrádzou proti extrémizmu, účelovo podľa môjho názoru zabúdajú spomenúť.
Máme tu na stole návrh, ktorým by Národná rada Slovenskej republiky odsúdila údajný nárast extrémizmu a násilia v Slovenskej republike a vydala tak podľa slov pani predkladateľky Cséfalvayovej jasný signál verejnosti, že odmietame akékoľvek podobné typy prejavov. Už na výbore pre ľudské práva a národnostné menšiny pani poslankyňa Cséfalvayová argumentovala, že je potrebné prijať takéto uznesenie Národnej rady vzhľadom na nedávno prebehnutý útok, útok agresívneho primitíva v centre Bratislavy, ktorý si vyžiadal život mladého cudzinca z Filipín.
Isteže, bez debaty, samozrejme, logicky musí každý slušný, rozumný, racionálne uvažujúci človek odsúdiť všetky takéto konania, pretože takéto nemajú miesto v slobodnej demokratickej spoločnosti a každé z týchto podobných prípadov si zaslúžia rázne odsúdenie a prísny trest vo väzení. Nič podobné nemôže nikto slušný schvaľovať.
Čo mňa ale zaráža, čo ma zaujíma, na čo chcem prísť a čo sa chcem opýtať pani Cséfalvayovej a položiť jej niekoľko otázok, prečo práve tento prípad, prípad, kedy agresívny primitívny bitkár z nejakých úplne primitívnych dôvodov brutálnym spôsobom napadol mladého chalana, čo ho neskôr stálo život, je takým spôsobom výnimočný, že si ho musí pripomínať Národná rada? Čo dáva tomuto prípadu auru výnimočnosti v tak vysokej miere, že najvyšší zákonodarný orgán musí prijímať, resp. môže a chce prijímať uznesenie, ktorým odsudzuje údajný nárast extrémizmu a násilia?
V prvom je potrebné povedať, že Ľudová strana Naše Slovensko podporí túto iniciatívu, pretože sme proti nárastu extrémizmu a násilia, no zároveň chcem dodať, pani Cséfalvayová, že by som rád vedel, odkiaľ ste vzali tú informáciu, že daný prípad bol prípadom extrémistického charakteru. Všetci dobre vieme, že tento prípad je vo fáze vyšetrovania, že ešte neprehol súdny proces, že ešte nevieme, čo boli skutočné pohnútky tohto primitívneho útočníka. A ako tým pádom môžete spájať takýto prípad, prípad brutálnej bitky, ktorý si ako, opakujem, zaslúži síce odsúdenie, ale prípad, o ktorom nemáme nijaké relevantné poznatky, aby sme ho mohli spájať s akýmsi nárastom extrémizmu? Do kontrastu k tomu ešte spadá správa generálneho prokurátora Slovenskej republiky, ktorý konštatuje, že počet trestný činov extrémizmu na Slovensku neustále klesá. To znamená, neviem, o akom náraste extrémizmu na Slovensku chcete hovoriť.
V prípade nárastu násilia úplne, fakticky, jednoznačne máte pravdu. Na Slovensku narastá násilie každým dňom. Určité skupiny obyvateľstva, ktoré si svoj životný štandard alebo svoje životné potreby vydobýjajú tým, že upierajú práva iným, že napádajú iných, že častokrát vraždia a znásilňujú iných slušných ľudí tu na Slovensku, neustále rastie, teda ich počet neustále rastie.
Ja sa teda chcem opýtať ešte raz, čo dáva práve tomuto prípadu túto auru výnimočnosti? Prečo práve život mladého Henryho z Filipín si zaslúži spomienku Národnej rady a prečo Národná rada mlčala pri desiatkach a stovkách iných prípadov, iných prípadov, kedy došlo rovnako k ťažkému ublíženiu na zdraví s následkom smrti, prípadne k úkladnej vražde? No nespomenul si na ne nik. Čo robí z Henryho natoľko výnimočnú obeť, že Národná rada musí prijať uznesenie, aby odsúdila násilie, extrémizmus, ale iné obete, ktoré sa stali terčom častokrát ešte brutálnejších trestných činov, si nepripomína nikto? Čo je ten kľúč? Na základe čoho určujeme, že táto obeť má hodnotu spomienky a pri tejto obeti budeme všetci mlčať, pretože to jednoducho tolerujeme?
Viete, na Slovensku pravidelne dochádza k barovým bitkám, k bitkám s následkami smrti, ťažkých zdravotných problémov alebo dlhodobej PN, ale parlament alebo akýkoľvek iný orgán a predovšetkým médiá, ktoré predstavujú na Slovensku naozaj výraznú moc na ovplyvňovanie nielen verejnej mienky, na formovanie tejto verejnej mienky a na ovplyvňovanie vedomia a vedomostí občanov Slovenskej republiky, sú v daných prípadoch ticho.
Prečo napríklad, keď v októbri 2017 Ind v Bratislave, tiež v tej iste Bratislave brutálnym spôsobom podrezal mladého chalana a dopichal jeho kamaráta, bola Národná rada ticho?
Prečo ste, pani poslankyňa Cséfalvayová, keď ste takisto sedeli v tomto pléne, neprišli s návrhom na odsúdenie narastajúceho násilia extrémizmu? Prečo je život mladého Braňa z Bratislavy menej hodnotný ako život Henryho z Filipín?
Ako spomínam, my podporíme túto iniciatívu, len chcem vedieť, prečo vtedy ste neprichádzali s takýmto návrhom, prečo život Slováka nebol tak dôležitý ako život daného Filipínca. Toto mňa naozaj zaujíma.
Keď napríklad v roku 2013 21-ročný Cigáň v obci Geča zaťal 80-ročnej babičke sekerou priamo do hlavy, parlament nevykonal žiadne uznesenie, neprijal žiadne uznesenia. Nehovoril o náraste extrémizmu, o náraste násilia. Tak brutálny trestný čin, že si to ani nevieme mnohí z nás predstaviť, niečo také vidieť na vlastné oči. A keď si ešte domyslíme, že to mohla byť stará mama alebo mama kohokoľvek z nás, o to závažnejšie to na nás musí dopadať, ale parlament bol ticho, médiá boli ticho, krátka správa, nič sa ďalej nedialo.
V roku 2014 v Medzeve dobili asociálni Cigáni 25-ročného mladíka, kopali ho do hlavy, do tela až tak, že následkom svojich zranení podľahol. Parlament bol ticho. Nikto neodsudzoval toto násilie. Médiá sa na to zvysoka kašľali, veď predsa išlo iba o život Slováka.
Keď 13-ročnú Mirku z Nitry v roku 2015 znásilnili dvaja 15- a 17-roční Cigáni tak, že jej napchali do úst mokrú handru, aby mohli takto vykonať svoje zvrhlé túžby, aby si mohli takto uspokojiť svoje zvrhlé túžby, parlament bol ticho. Parlament bol ticho, médiá sa o tento prípad nezaujímali, nestarali, všetko išlo pekne po masle. Veď 13-ročná Mirka asi nie je tak dôležitá obeť ako Henry z Filipín.
A ešte raz prízvukujem a budem to prízvukovať stále, aby ste ma nemohli napádať z nejakého extrémizmu, ja za toto zahlasujem, podporím to, len chcem vedieť myšlienkove pohnútky, chcem poznať pôvod vašich myšlienok, keď ste prišli s týmto uznesením a prečo selektuje obete na základe ich národnosti, etnickej príslušnosti alebo občianstva.
V roku 2013 bola 90-ročná starenka z obce Kapušianske Kľačany v okrese Michalovce brutálnym spôsobom asociálnym Cigánom ubitá a znásilnená. Parlament bol, ako sme si zvykli, ticho. Uznesenie neprijímal nikto. Médiá na toto zvysoka kašľali.
Keď začiatkom roka 2016 iba 18-ročný Cigán z Hriňovej na autobusovej stanici v Detve prepadol 61-ročného pána, ktorého mlátil až dovtedy, dokiaľ tento svojim zranenia nepodľahol, hádajte čo? Parlament bol ticho. Pani Cséfalvayová, predstavte si, že by to bol váš otec, ktorého prepadne 18-ročný degenerát na autobusovej stanici, dokope ho takým spôsobom, že zomrie, a všetci sú ticho. Nikto sa nediví, nikoho to netrápi, nikto neprijíma uznesenia, aby odsudzoval takéto odporné, odporné činy.
V auguste 2015 43-ročný asociálny Cigán sexuálne napadol 50-ročnú matku troch detí v Polomke. Viete, čo sa stalo? Podrezal jej hrdlo a tá sa ešte dvesto alebo tristo metrov plazila k vlastnému domu, kde sa snažila zachrániť, až tam nakoniec skonala. Aby si 43-ročný asociál z osady uspokojil svoje zvrhlé zvrátené túžby, napadol, znásilnil a podrezal matku troch detí v Polomke. Viete, kto jediný si vtedy na tento prípad spomenul? Ľudová strana Naše Slovensko. Všetci ostatní ste mlčali. Všetci ste sa tvárili, že je to v poriadku. Všetci ste sa tvárili, že prípady takýchto činov na Horehroní alebo kdekoľvek inde neexistujú. Parlament neprijímal uznesenia a médiá na toto opäť zvysoka kašľali.
Prečo, pani Cséfalvayová? Prečo v prípade matky troch detí z Polomky sme si nepotrebovali pripomínať tento čin, nepotrebovali sme uznášať Národnú radu k tomu, aby odsudzovala toto násilie? Ale zrazu áno.
Keď v roku 2009 v obci Jasov dobodal 72-ročnú dôchodkyňu asociálny Cigán 11 bodnými ranami, parlament bol ticho. Všetci sme boli v poriadku, médiá nemali problém. Nemali potrebu niekoľko týždňov neustále zdôrazňovať, čo sa stalo, prečo sa to stalo, hľadať za tým akékoľvek konšpirácie, vykonávať, organizovať obrovské pochody za spravodlivosť a čokoľvek iné.
Tu mne nejde o nič, len o elementárnu spravodlivosť a o pochopenie, prečo Henryho život si zaslúži odsúdenie, prečo za Henryho robíme pochody a prečo na všetkých ostatných médiá a parlament kašle. Naozaj, chcem to pochopiť, vysvetlite mi to.
Keď v septembri 2009 dvaja asociálni Cigáni vo veku len 12 a 13 rokov zavraždili 53-ročného muža v obci Buzica v okrese Košice-okolie, hádajte čo? Médiá ticho, parlament ticho. V roku 2011 zabili v Rudlovej asociálni Cigáni len 15-ročného chlapca, tak že išiel okolo futbalového ihriska, kde oni hrali futbal, začali sa s ním hádať o nejakú cigaretu, čo od neho chceli. A skončilo to tak, že jeden z tých Cigánov ho bodol do hrudníka nožom. Pätnásťročný chalan, predstavte si, že by to bol váš syn. Všetci ticho, žiadne spomienky, žiadne pochody, žiadne odsúdenie Národnou radou, žiadna mediálna, žiadna mediálna hystéria. Všetko bolo v poriadku. V júli 2014 v obci Nálepkovo dobili asociálni Cigáni 56-ročného muža takým brutálnym spôsobom, že svojim zraneniam následne podľahol. Opätovne to isté, žiadali od neho cigarety, on im ich nechcel dať, tak ho jednoducho zabili. Parlament ticho, nikto nemal problém. Nikoho to netrápilo.
Začiatkom roka 2016 v obci Zborov v Bardejove vtrhla štvorica asociálnych cigánskych mladíkov do domu dôchodcu, kde ho kvôli 20 či 15 eurám takým brutálnym spôsobom dokopali, až následne svojim zraneniam podľahol. Parlament bol ticho, všetci na to kašľali, nikoho to netrápilo. Každý sa tváril, že sa nič nedeje, a v médiách prebehla krátka správa, ktorá možno trošku informovala, ale nikto nevytváral hystériu, nikto nevytváral dojem, že tu narastá extrémizmus, že tu narastá násilie a že Národná rada musí takéto konania odsudzovať.
Preto sa pýtam, prečo práve Henry? Prečo práve Henry je natoľko dôležitý, aby sme takéto uznesenie prijali? A prečo všetci tí, ktorých som teraz spomenul, mám tu možno ešte ďalších 20 alebo 30 prípadov, ale nebudem ich všetky čítať, mohol by som takto pokračovať skutočne skoro až do nekonečna, pretože takýchto prípadov pribúda pomaly každý týždeň jeden na celom východnom a strednom Slovensku. Ale parlament je ticho. Vaša strana je ticho. Vy osobne ste ticho. Vôbec vás to nezaujíma. Ale zrazu sa stal takýto trestný čin v Bratislave, pritom takýchto trestných činov podobného charakteru v Bratislave sa už udialo mnoho. A som si istý, že keby na tom mieste toho Henryho bol akýkoľvek iný slovenský chlapec, aj toho by ten primitívny, tupý a hlupák takýmto spôsobom napadol. To je úplne jedno, kto tam v tej chvíli bol. Ale spomínali by ste si naňho aj vtedy, keby tu nešlo o Filipínca, keby šlo o Slováka? Robili by ste zaňho pochody? Prijímali by ste uznesenia Národnej rady za človeka, ktorý by nebol cudzinec?
A v neposlednej rade, pani poslankyňa Cséfalvayová, keď bolo v Národnej rade, keď bol v Národnej rade Ľudovou stranou Naše Slovensko predkladaný návrh uznesenia na to, aby Národná rada Slovenskej republiky odsúdila násilie charakteru, ktorý nemá v demokratickej spoločnosti žiadne miesto, a to je násilie reprezentované pánom poslancom strany SaS Petrom Osuským, ktorý fyzicky napadol človeka na ulici iba za to, že mu povedal svoj vlastný názor. Je úplne jedno, čo je to za človeka. Je úplne jedno, aký názor povedal. Je úplne jedno, čo si o tomto názore myslíme. Ak poslanec Národnej rady fyzicky napadne človeka, fyzicky napadne človeka len za to, že mu povie svoj názor, čo politik jednoducho musí strpieť bez ohľadu na to, aký hlúpy tento názor je, tak potom kedy inokedy, ako vtedy je, Národná rada musí prijať uznesenie, ktorým odsudzuje toto násilie. Vtedy ste boli ticho. Nikoho to netrápilo. Dokonca sa tu našli takí, ktorí toto násilie schvaľovali.
Predstavte si, že by som ja niekomu len tak strelil na ulici facku, keby mi povedal, že som fašista. Médiá by to vysielali tri týždne v kuse, všetci by ste sa tu rozhorčovali nad tým, ako je to strašné, aký je to extrémizmus, aké je to neuveriteľné, ako ten zlý, agresívny Mazurek napáda a bije ľudí na uliciach. To isté urobí váš kolega, názorový spriaznenec, všetko je v poriadku.
Tak mi povedzte, či vám ide o objektívnu spravodlivosť. Čo si myslím, že jednoznačne nejde, lebo aj ten prípad pána Osuského, ktorý bije na uliciach ľudí a médiá sa tvária, že je to v poriadku, že je to dokonca rešpektovaniahodný intelektuál, či vám ide o objektívnu elementárnu spravodlivosť, kedy odsudzujeme trestné činy nie na základe toho, že či je obeť Slovák, Ind, Arab, Čech, neviem kto všetko, ale na základe ich vlastného charakteru. To znamená, každé násilie odsúdime, ku každému násiliu sa postavíme zodpovedne a budeme žiadať tvrdé odsúdenie a tvrdý právny postih, alebo selektujete obete, že keď je to Slovák, keď je to slovenský dôchodca, ubitý, zabitý, zavraždený, dobodaný, keď je to slovenské dievča znásilnené, keď je to slovenská žena podrezaná asociálom, ktorý si potrebuje uspokojiť svoje zvrhlé túžby, tak je všetko v poriadku, sme ticho. Lebo čo ak by nás náhodou ešte označili za rasistov, že si pripomíname takéto odporné činy? Ale v prípade, keď náhodou agresívny, primitívny, tupý hlupák kopne do hlavy chalana, ktorý následne na toto zranenie podľahne, potrebujeme si prijímať uznesenia.
Ešte raz sa vás pýtam, pani poslankyňa, a nerobte z nás hlupákov, že vám ide o skutočne objektívnu spravodlivosť, nehovorte, že vám ide o odsúdenie všetkých činov, lebo to by ste tu predkladali uznesenia každý týždeň, lebo každý týždeň sa k niečomu takému niekto odhodlá, povedzte nám, na základe čoho ste dospeli k záveru, že selektovať obete na základe ich rasy, etnicity, na základe ich občianskej či národnostnej príslušnosti je v demokratickej spoločnosti 21. storočia úplne legitímnym nástrojom nejakého politického boja. Lebo nás označujete za, neviem, akých extrémistov, ale tak ako ja nemám problém teraz zahlasovať za toto uznesenie a odsúdiť tento brutálny a hanebný čin, tak odsudzujem aj tie činy, ktoré som tu teraz spomínal a pri ktorých ste vy, celá vaša strana, štandardná opozícia, štandardní politici ticho. Toto ma zaujíma, na toto chcem poznať odpoveď.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2018 o 9:09 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Ján Mora
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milan, ja ti ďakujem za zosumarizovanie týchto prípadov, ktoré si tunak dal, a naozaj si musíme naliať čistého vína a povedať si, že na Slovensku je naozaj nárast extrémizmu. Ale tak isto si musíme naliať čistého vína a povedať, že kde pramení ten nárast extrémizmu. A je to, bohužiaľ, iba medzi cigánskymi asociálmi, ktorí sú buď sfetovaní alebo potúžení alkoholom. Len za posledné dva týždne na Heľpe ožratí asociáli napadli štyroch chlapov, ktorí sa vracali z roboty. Len včera cigánski asociáli napadli v Brezne barmana len kvôli tomu, že im odmietal po záverečnej naliať alkohol.
A tak isto sa pýtam, ako si spomenul tú podrezanú pani z Polomky, či si nezaslúžila pozornosť pani Cséfalvayovej a tak isto, aby robila takúto iniciatívu, ako robí teraz, ktorú my samozrejme podporíme. A takýchto prípadov je veľa. Tak isto napadnutie 70-ročného pána v Kameňanoch. To naozaj sa musí stať niečo cudzincovi, aby sa tunak v Národnej rade Slovenskej republiky zodvihli zadky a robili takúto iniciatívu? Alebo to treba chápať tak, že pre maďarskú stranu MOST – HÍD je život cudzinca prednejší ako život Slováka?
Ďakujem,
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2018 o 9:25 hod.

Ján Mora

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:26

Edita Pfundtner
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Mazurek, vy sa pýtate pani Cséfalvayovej, že prečo teraz, prečo práve Henry? A ja sa pýtam, a prečo nie?
Pán Mazurek, osobne ma veľmi teší, že túto iniciatívu idete podporiť. Máte pravdu, je veľa dôvodov, kde by sme mohli každý deň prijímať uznesenia. Trestná činnosť sa tu pácha dennodenne a pre nás je život každého človeka, občana Slovenskej republiky je rovnako dôležitý. A týmto uznesením si chceme spomenúť aj na nich. Aj na tých, ktorí boli zavraždení z obdobných pohnútok, z akých bol zavraždený aj mladý Filipínec.
Áno, pán Mazurek, máte pravdu, mali by sme odsúdiť aj to, keď politici s dlažobnými kockami vítajú zahraničných turistov pred hlavnou stanicou. Mali sme to urobiť. Každý si zaslúži úctu a násilie sa má odsúdiť v každom prípade. A niekde začať treba.
Tu hovoríte veľmi tendenčne a hovoríte, že sa selektujú obete. To my nerobíme. To zvykne robiť práve vaša strana, pán Mazurek. My nikoho neselektujeme. Nám je všetkým veľmi ľúto, že sa páchajú trestné činy, ktoré ste menovali. Treba ich odsúdiť a vám nič, ale nič nebráni vyvíjať aktivitu v tomto smere. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2018 o 9:26 hod.

Mgr.

Edita Pfundtner

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:27

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. A viete, pán poslanec, keby vtedy na tej hlavnej stanici jeden z tých kameňov alebo z tých fľašiek leteli trochu iným smerom, tam bolo dieťa v kočíku, na základe ktorého ublíženia alebo smrti mohol byť tiež dôvod na takéto uznesenie v Národnej rade. Vy ste tam stáli a vulgárne nadávali arabskej rodine, ktorá nemala s celou situáciou absolútne nič spoločné. Policajti museli stáť medzi vami, vašimi bratmi a touto rodinou, ktorá nechápala, prečo zrazu lietajú kamene a fľaše.
Rovnako ako vy tu dávate zoznam dvadsiatich, tridsiatich prípadov, ktoré sú odsúdeniahodné, s tým úplne súhlasím, existuje rovnako dlhý, možno dlhší zoznam vašich bratov a kamarátov, s ktorými bežne pochodujete a stretávate sa, počnúc vraždou Daniela Tupého, pokračujúc cez mnoho incidentov v Bratislave aj po celom Slovensku, keď fašistické a nacistické tlupy len na základe toho, že práve boli vo väčšine, ublížili, zbili, zabili ľudí, častokrát kvôli ich pôvodu, kvôli ich etnicite alebo kvôli ich iným názorom alebo kvôli tomu, že majú inú sexuálnu orientáciu. Nevidím dôvod teraz si robiť list na jednej aj na druhej strane. To, čo potrebujeme urobiť, je odsúdiť, že sa násilie deje.
A keď sa pýtate, prečo práve teraz? Tak tá výpoveď svedkyne Henryho vraždy je jasná. Vrah hovoril o jeho etnicite a o jeho orientácii. To bol dôvod, prečo ho napadol. Ak toto nemá byť výstražným prstom, tak potom čo?!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2018 o 9:27 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:29

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Milan, tému si vyčerpal absolútne a bravúrne. Som zvedavý, čo ti odpovie pani Cséfalvayová na tvoje otázky. Apropo, ten steroidový vrah mladého Henryho bol Maďar z Dunajskej Stredy, vyznávač hip-hopu, kamarát černochov... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Poliačik, poprosím vás, kľud v sále.

Mizík, Stanislav, poslanec NR SR
A zase vyrušuje pán Poliačik.

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Poliačik, poprosím vás, kľud v sále. Ale vám nikto neskákal do reči.
Poprosím vás, ešte raz dajte čas pánovi poslancovi.
Pán poslanec Poliačik!

Mizík, Stanislav, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Dúfam, že ma teraz už nebude vyrušovať známy skokan do reči pán Poliačik. Tému si, Milan, vyčerpal absolútne a bravúrne. Som zvedavý, čo ti odpovie pani Cséfalvayová na tvoje otázky. Apropo, ten steroidový vrah mladého Henryho bol Maďar z Dunajskej Stredy, vyznávač hip-hopu, kamarát černochov v Anglicku. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2018 o 9:29 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:30

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za možnosť reagovať na svojich kolegov.
Pani poslankyňa Pfundtner, pýtali ste sa, že prečo nie teraz. Ja súhlasím a poďme aj teraz. Lenže ja znovu prízvukujem, že keby ten primitívny tupý hlupák zabil Slováka, ani by vás to neceklo a vy ako politické strany sa riadite tým, čo je aktuálne mediálnou hystériou, respektíve čo je predmetom tejto mediálnej hystérie, a snažíte sa z toho vyťažiť politický kapitál. V prípade, že by zabil Slováka, tak by médiá ani necekli, neťahali by to týždne, o tom, aký brutálny čin sa odohral.
Hovoríte, že si chcete spomenúť aj na tie ostatné obete. Ale tie ostatné obete vy vôbec v odôvodnení nespomínate. Ani pani poslankyňa Cséfalvayová, ktorá do toho ešte dokonca dokázala dotiahnuť cenzúru internetu, nespomenula iné obete. Spomínala tieto obete, spomínala takéto typy trestných činov, ktorých je naozaj akože pár.
Hovoríte niečo o dlažobných kockách. Viete, pani poslankyňa, vaša kolegyňa hovorila o hoaxoch z internetu a vy tu jeden priamo šírite v nadväznosti na jej vystúpenie. Veď choďte na tú hlavnú stanicu. Tam sú asfaltové chodníky. A koľkokrát mám ešte zopakovať? Žiadne dlažobné kocky tam neboli. Ja som bol v skupine... ( Prerušenie vystúpenia poslancom.)

Mora, Ján, poslanec NR SR
Drž hubu už konečne! Skáče ti niekto do reči? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Poliačik, pán poslanec Poliačik, nechajte, nechajte dopovedať! Čo skáčete do reči? Načo? Niekto vám skákal do reči? Ukľudnite sa.
Nech sa páči, pán poslanec.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Poprosím doplniť čas. Viete, pán Poliačik, a teraz vám niečo poviem. Keď nedokážete počúvať normálnym argumentom, môžme si dať kľudne vonku chlapský boxerský zápas, keď na normálne slovo nechcete počúvať, a vysvetlíme si takýmto spôsobom, keď nemáte problém skákať do reči a aj po opakovaných žiadostiach, proste, normálne, kľudne, nemám s tým problém.
Čo sa týka pani poslankyne Pfundtner, žiadne dlažobné kocky tam neboli. A teraz vám vysvetlím a už tisíckrát, čo som povedal do médií, tisíckrát. Bol som v skupine, ktorá kričala, ale ktorá nič nehádzala, a už som sa za to tisíckrát ospravedlnil a je mi to ľúto. Z druhej strany poľskí futbaloví fanúšikovia hádzali plastové fľaše. Jaké kamene, dlažobné kocky? Kto tam nebol, nech mi to tu nevysvetľuje. A prečo nebolo začaté voči nikomu trestné stíhanie, keď k niečomu takému došlo?
A to, že vy neselektujete obete, je bohapustá lož, pretože, keď pán Osuský konal tento svoj hlúpy brutálny akt voči človeku, ktorý mu len povedal svoj názor, tak ste boli ticho. Vtedy ste nemali problém.
A to, pán Poliačik, že vražda Daniela Tupého a podobne, spomenuli ste jeden príklad, čo je prípad mafiánskej vraž... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2018 o 9:30 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:33

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V prvom rade sa chcem poďakovať pánovi podpredsedovi Glváčovi, že za mňa zobral na chvíľu službu, aby som sa mohla zapojiť do tejto diskusie, lebo človeka naozaj až dvíha zo stoličky.
My tu ideme prijímať uznesenie, ktorým ideme odsúdiť ten rastúci extrémizmus, ktorý jednoznačne v našich uliciach narastá. A narastá práve kvôli ľuďom, ako je pán Mazurek. Práve kvôli tomu, že keď mu skáče do reči jeho kolega, poslanec pán Poliačik, vy ho vyzvete na pästný súboj, lebo s vami mykajú anaboliká tak, ako mykali vrahom Henryho, keď ho dokopal na ulici. Môžte sa hanbiť, že sa takto správa jeden poslanec Národnej rady Slovenskej republiky.
Vy tu budete rozprávať o tom, že ste nevrhali kockami dlažobnými?! Vy, ktorý ste teraz v priamom prenose vyzvali vášho kolegu na pästný súboj. Hanbite sa! Vo svojich dvadsiatich dvoch rokoch. Hanbite sa!
Chcem sa vás opýtať, vy sa pýtate, prečo tu stojíme? Preto tu pani poslankyňa Cséfalvayová predkladá návrh uznesenia, ktorým chceme odsúdiť extrémizmus? To sa pýtate vy?
Prečo vo svojej reči, prečo ste vo svojej reči nehovorili o tých bielych dôchodcoch z Trebišova, ktorí sexuálne zneužívajú a súložia za peniaze s dvanásť-, trinásťročnými deťmi z rómskej osady? Prečo nehovoríte o tom? Lebo sú snehobieli?
Prečo nehovoríte o prípadoch, ako je ten posledný zo Štiavnice, kedy biely chlap znásilnil trojročné dieťa z rómskej osady. Prečo nehovoríte o tom?
Prečo nehovoríte o prípade pätnásťročného chlapca, ktorý na Štefultove, čo je mestská časť Banskej Štiavnice, zabil postihnutého človeka z tej príslušnej obce. Tak ho zabil, tak do dokopal na zemi, že mu povytŕhal črevá. A keď prišla záchranka, tak mu zbierali tie črevá po celej ulici. Mal pätnásť rokov a bol snehobiely, zo snehobielej rodiny a zabil postihnutého človeka takýmto brutálnym spôsobom. Prečo nehovoríte o tom?
Prečo nehovoríte o vašich stúpencoch, ktorí chodia napichaní steroidmi, majú vytetované hákové kríže, tlieskajú vám, keď vystupujete? A potom niekoho zmorduje na ulici. Prečo nehovoríte o týchto ľuďoch?
Ja vám niečo poviem. Vy všetci tu, ktorí s tým nemáte skúsenosť, vyjdite niekedy z auta. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim: "Pardon. Čože? Reakcie z pléna: "Je stíšený zvuk." Predsedajúci komentuje stíšenie zvuku: "Kto stíšil zvuk? Nikto. Nech sa páči, pani.") Vyjdite niekedy, vyjdite niekedy z auta! (Reakcia z pléna.) Vy buďte tiež ticho, pán poslanec, vy máte na svedomí zbitého dôchodcu. Som rada, že odchádzate.
To, čo sa tu deje v tejto spoločnosti, nie je normálne a vidia to len tí, ktorí na chvíľu opustia to akvárium, v ktorom žijeme, ktorí na chvíľu opustia napríklad svoje autá. Keď začnete chodiť pešo po uliciach, vtedy zistíte, čo sa na tých uliciach deje. Ako vzrastá počet potetovaných, hlavohruďových mladých mužov, ktorí šíria nenávisť.
Ja budem teraz hovoriť sama za seba, pretože mne sa to stáva takmer dennodenne a nesúvisí to s mojou politickou prácou. Pretože tí ľudia, ktorí si chcú do mňa kopnúť, doslova kopnúť, nespochybňujú moju politickú prácu. Spochybňujú to, či som židovská cigánka alebo cigánska židovka. Podľa toho, ako sa zobudia. Ja nechodím autom. Občas sa presúvam taxíkom. Vzdala som sa tej limuzíny. Mám dvadsaťmesačné dieťa, chlapca, a mám desaťročnú dcéru a veľmi často, dennodenne, na dennej báze chodíme pešo. Ja vám poviem, čo sa deje v tých uliciach.
Išli sme včera, včera sme išli v centre mesta, bývam pri Justičnom paláci, išli sme nakúpiť aj s mojou mamou, s mojimi dvoma deťmi na Krížnu ulicu, čo je centrum, preboha, hlavného mesta. Išiel pán, to bolo vidieť, proste akože totálny agresor, chodil, kýval sa zo strany na stranu, ako sa vy radi kývete, a zastavil nás s tým, že by si najradšej kopol do mojej židovskej hlavy. Pred mojimi dvomi deťmi, pred mojou matkou. Toto je o vás, pán Mazurek. Toto je o tom, akú nenávisť tú rozsievate.
Ja viem, že toto plénum zažilo už všeličo, že si tu nadávame, jeden je, jeden je taký zlodej, druhý je onaký zlodej, ale to je normálny politický súboj. Každý na to môže mať svoj názor. Niekedy naozaj zachádzame do extrémov. Niekedy to nie je ani slušné. Ale neustále hovoriť a odmietať inakosť kvôli sexuálnej orientácii alebo kvôli tomu, ako kto vyzerá, akú má kto pleť, to je len a len vaša robota, nikoho iného. A to je vizitka toho, že tu sedíte v tom parlamente. A keď už tu sedíte, tak, prosím vás, aspoň si tieto veci nedávajte do svojich prejavov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Asi pred dvoma týždňami som išla s manželom, boli sme v meste, v centre mesta, Laurinská, Panská, boli sme na pive v centre mesta. Vracali sme sa, bolo asi pol jedenástej. Na Laurinskej ulici, ktorá bola plná ľudí, pretože bol pekný, takmer letný večer, išli okolo, pár – chlapec, dievča. Chlapec, presne proste to tie veľké svaly, mal nejaký batoh na chrbte. Keď boli na úrovni mňa, ja som si to ani neuvedomila, lebo som niečo rozprávala manželovi, tak zrazu ma manžel chytil a strhol ma k sebe, pretože ten chalan vyskočil a z výskoku ma išiel kopnúť do hlavy. S výkrikom: Ty, židovská Cigánka!
Povedzte mi, či je toto normálne. Ja si nepotrpím na funkciu, naozaj nie. Ale kedysi bola aspoň nejaká elementárna slušnosť, možno autorita voči funkcií, hej, aj keď za mnou nejde ochranka, lebo ja nemám tú ochranku. Ale povedzte mi, či je toto normálne. A on nekričal, že ty, Nicholsonová, za to, že podporuješ registrované partnerstvá, teraz ťa idem kopnúť do hlavy. Nie, za to, že som podľa neho židovka. Alebo že som podľa neho Cigánka.
A to sú vaše hoaxy, ktoré vy šírite, vy a vaši ľudia, pán Mazurek, pretože ja visím na tej vašej, čo to je, nejaká nástenka hanby alebo proste inej národnosti, inej rasy, ktorá si proste, nemá nárok dýchať tu, dýchať tu ten slovenský vzduch, že? To je o vás, pán Mazurek.
A ja sa teraz nesťažujem, lebo ja to teraz nehovorím, akože ľutujme Nicholsonovú. Ale pozrite sa, tak som nejaká podpredsedníčka, nech už si o tom myslí, kto chce, čo chce, že človek by naozaj neočakával proste takýto prejav uprostred plnej ulice v centre Bratislavy, kde som sa narodila ja, moja mama, moja babka, moja prababka, moji všetci. Ja som tu doma, pán Mazurek. Veľmi často sú svedkami takýchto primitívnych útokov, ktoré, hovorím, neustále jak cez kopirák riešia iba to, ako vyzerám, akú mám farbu pleti.
Moje deti. A ako to mám vysvetliť mojim deťom, čo sa tu deje v tejto spoločnosti?
A, bum, do toho príde správa o smrti Henryho. Človek sa hanbí ako pes.Toto nie sú, nie sú dobré správy o Slovensku, ktoré vysielame smerom do zahraničia. A to je odpoveď na vašu otázku. Preto tu dnes sedíme, aj keď v takomto málopočetnom zložení, čo mi je, čo mi je ľúto, ale o to viac sa chcem poďakovať pani poslankyni Cséfalvayovej za to, že dala takýto návrh uznesenia. Je to viac ako potrebné, viac ako potrebné.
A vy tu prestaňte blúzniť, prosím vás pekne, prestaňte rozprávať o tom, ako Róm zavraždil niekoho. Jasné, že je to hrozné, poďme to odsúdiť. Ale ku každému Rómovi, ktorý niekoho zabil, vám ja môžem dať príklad snehobieleho občana, ktorý je možno aj vaším stúpencom, ktorý má tiež na rukách krv.
Dnes sme tu kvôli tomu, aby sme odsúdili extrémizmus ako taký. A vy môžte zahrať divadlo na ľudí tam vonku, že dnes podporíte toto uznesenie, ale vy ste tí, ktorí rozosievate nenávisť, ktorí rozosievate extrémizmus. Vy a nikto iný. Ak to myslíte naozaj vážne s tým, že podporíte dnešný návrh uznesenia, v ktorom sa postavíme proti extrémizmu, tak tu prestaňte za týmto pultom blúzniť o nejakých rasovej nenávisti, prestaňte to tu rozosievať. Nech prestane pán Mizík sa vyjadrovať o inak sexuálne orientovaných ľuďoch tak, ako sa vyjadruje, pretože je to primitívne, pretože je to hlúpe a pretože to z vás robí spoluzodpovedných za to, čo sa deje v slovenských uliciach.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2018 o 9:33 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:43

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Nicholsonová, predom sa vám ospravedlňujem, že vás tak naštartovalo to moje vystúpenie, neviem, nebol to môj cieľ. Na rozdiel od vás teraz skúsim úplne pokojne, bez emócií, bez nejakých výkrikov reagovať a poukázať na to vaše pokrytectvo, ktoré ste vlastne teraz v priamom prenose predviedli.
Viete, označili ste ma tu za agresora, že som tu pána Poliačika vyzval na pästný súboj a podobne. Opakovane, pri každom druhom mojom prejave mi skáče do rečí, prerušuje, vystupuje, vykrikuje. Stále ho slušne pýtam, aby prestal. To znamená, keď už som si teraz uvedomil, že naňho normálna, ľudská, slušná reč neplatí, čo iné potom? Jednoducho, bohužiaľ.
A viete, čo je najväčšie pokrytectvo na tom, čo ste tu teraz predviedli? Že vy tu vystúpite, začnete hovoriť, aké to je strašné, že ten Mazurek už povedal tomu Poliačikovi, že ho vyzval na pästný súboj, a váš vlastný poslanec fackuje ľudí po uliciach, a to je v poriadku, to je okej. Za to si poďme dať, ja neviem, jak sa to povie, jednoducho je to všetko fajn. Mali sme tu uznesenie, nepodporili ste to. Tak vy tu mne hovoríte o extrémizme, o násilí. Ja nie som ten, kto fackuje ľudí po uliciach, keď mi povedia vlastný názor, to bol váš vlastný poslanec. Tak nemoralizujte v tejto téme, lebo na to máte 0,00 právo.
Čo sa týka dôchodcov z Trebišova, prečo som ich napríklad nespomenul a podobne. Ja som tu hovoril o prípadoch brutálnej trestnej činnosti, vrážd a podobne. Ja som sa snažil nájsť do kontextu prípady, ktoré spĺňajú podobné aspekty ako ten prípad toho zabitého Henryho, nie nejakých úchylákov a chorých ľudí, ktorí si uspokojujú svoje túžby na mladých dievčatách. To proste takýchto perverzných úchylov nájdete v každej jednej rase, v každej spoločnosti, to priznávam. Poďme takýchto úchylov zavrhnúť! Mne to je úplne jedno, takí sú mi jednoducho ukradnutí.
A potom ste tu hovorili o tých prípadoch, keď vás na ulici ľudia s výskokom idú kopať do hlavy a nadávajú vám do židovských Cigániek. Ja sa vás pýtam: a podali ste trestné oznámenie? Volali ste políciu? Lebo takto sú to, viete, len vaše nejaké predstavy možno. Ale keď máte nejaký dôkaz, nejaké trestné oznámenie, to by sme očakávali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2018 o 9:43 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:45

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Lucia, ďakujem veľmi pekne, bolo to názorné, bolo to presne o tom, čo tu dnes malo v reakcii na ten príhovor predtým odznieť. A stáva sa mi to isté, hej. Ja mám bradu, hej, takže to úplne stačí na to, aby podobné typy džentlmenov po uliciach mali potrebu tak isto pred mojimi vlastnými deťmi mi dokazovať, ako moje miesto na tejto planéte nie je dostatočne pevné a že keď sa oni raz dostanú k moci, tak budem prvý na kandelábri. To už som počul niekoľkokrát a som si istý, že keby ten zoznam písal tuto Miňo za mnou, tak určite na jednom z tých prvých miest budem.
To je presne dôvod, prečo sa voči extrémizmu nielen na uliciach, ale aj v politike treba neustále vyhraňovať, lebo toto sú presne tie typy ľudí, ktorí v momente, keď majú tú možnosť, začnú písať zoznamy nepriateľov, a potom už je jedno, že či sú to komunisti, ktorí sa vyhrážajú, alebo sú to fašisti, ktorí sa vyhrážajú, tie isté typy ľudí idú medzi prvými.
A je úplná pravda, že násilie treba odsúdiť plošne, každé jedno. Ale je výrazný rozdiel, k akému násiliu kto nabáda. A kým niekde môže byť násilie výsledkom nedostatočnej výchovy, hmotnej núdze, a ja ho nejdem ospravedlňovať, ale nie je za ním huckanie a nútenie, tak keď hovoríme o útokoch na základe rasy, keď hovoríme o útokoch na základe farby pleti, keď hovoríme o útokoch na základe etnicity alebo príslušnosti nejakej sexuálnej alebo k inej menšine, tak tam je motor. A ten motor sedí za mnou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2018 o 9:45 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video