37. schôdza

21.11.2018 - 21.11.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 14:36 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 14:01

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, prípad tejto práce pána Danka, ktorý dal najskôr utajiť v rozpore so zákonom a neskôr vysvitlo, že kopíroval aj iné knihy, tak ako som už spomínal vo faktickej pripomienke, úplne presahuje osobu predsedu parlamentu. Nie je to o ňom, ale o akýchkoľvek osobných či iných názoroch, táto kauza je už oveľa o niečom dôležitejšom a je to o signále, ktorý vysielame mladým ľuďom. Je o tom, čo hovoríme študentom o našom školstve.
My sa tu môžme rozprávať o tom, ako chceme zlepšiť školstvo, ako ho chceme skvalitniť. Keď sa udeje niečo takéto a parlament to odmieta riešiť, keď ministerka aj bývalý minister školstva nevidí problém v tomto, tak iba si položme otázku, že aký obraz o našom školstve to vytvára.
A sú tu tri veci, a to, že vytvára obraz o školstve, kde nie je dôležité niečo vedieť, ale mať konexie, kde sa netreba snažiť, ale poznať tých správnych ľudí, a kde sa úspech nemeria podľa zásluh, ale podľa toho, čo sa vybaví.
Máme tu diskutovať o tom, aké výsledky sú v PISA, ale načo budeme o tom rozprávať, keď to niekto vybaví alebo žiaci to môžu nejakým spôsobom opísať? Dnes zhodou okolností sa uskutočňuje Testovanie 5 a my ideme sa rozprávať o tom, že ako žiaci napíšu, alebo vybavíme tie správne odpovede, rovno im strčíme do rúk ten odpoveďový hárok, podľa ktorého potom tieto testy prepíšu. Alebo sa môžme rozprávať o výsledkoch maturít, aj tie sa dajú opísať a rovno ich môžu písať aj učitelia za žiakov, poprípade ohľadom vysokých škôl. A môžme stále o tomto diskutovať, že či chceme vytvárať obraz školstva, kde sa tituly získavajú takýmito spôsobmi a že keď niekto príde a keď sa na to príde, tak zodpovední ľudia túto vec neriešia a tvária sa, že je absolútne všetko v poriadku.
Ja sa teda pýtam, že čo na to povedia tí študenti, ktorí práve teraz v súčasnosti píšu tieto práce, všetci tí, ktorí ich už napísali a nemajú luxus z toho, že by ich mohli utajovať. V roku 2015 14 % mladých ľudí študovalo v zahraničí. Dnes 26-tisíc Slovákov študuje v Česku a každým rokom toto číslo je omnoho vyššie. Podľa nedávneho prieskumu Centra edukačného manažmentu a profesie.sk by veľká časť súčasných študentov radšej odišla študovať do zahraničia. A keby mali možnosť si opäť vybrať tú istú vysokú školu, konkrétne by to bolo až 40 % mladých ľudí, ktorí by odišli do cudziny.
Slovensko v súčasnosti dlho trpí odlivom mozgov a naše školstvo zas trpí tou negatívnou reputáciou a položme si opäť otázku, že čo asi urobí táto kauza s verejnou mienkou o našom školstve. Asi všetci si vieme odpovedať.
Aký obraz toto vytvára aj o dvoch univerzitách? Jednej, ktorá sa rozhodne, že dve tieto práce prejdú a udelí ich autorom titul a následne potom v rozpore so zákonom utají aj celú túto prácu, a druhej, ktorá záhadne stratí prácu s rovnakým názvom a počtom strán. Aký obraz toto vytvára o celom vysokom školstve? A čo si hlavne povie potom mladý človek, ktorý zvažuje štúdium na Slovensku? Že či tu bude chcieť ostať, keď uvidí, aké pomery vládnu na vysokých školách, ako tu panujú jednotlivé pravidlá, keď im príkladom ide niekto takýto, ako je pán predseda. A výsledok? Výsledok bude iba jeden: slovenské vysoké školy budú mať iba horšie renomé, ešte viac študentov pôjde študovať do zahraničia a ešte viac ich tam zostane a už sa nikdy nevrátia k nám na Slovensko.
Ja si myslím, a to bude také patotické, že, patetické, že sa musíme snažiť ukázať im, že sa tu oplatí pracovať a žiť a nie im ukazovať, že slovenské vysoké školy sú iba o nejakej protekcii a že študovať tu nemá zmysel a môžu rovno ísť do cudziny.
Ja stále počúvam od pani ministerky, ako sa máme inšpirovať severskými krajinami. Včera som to počul aj na výbore, kde sa preberali tie dotované obedy. Ja si myslím, že teda ministerka okrem toho, že sa inšpiruje severskými krajinami nejakými reformami, tak by sa mala inšpirovať aj tou politickou kultúrou, pretože týmto konaním robí zlé meno sebe celá SNS. Týmto konaním robí zlé meno Univerzite Mateja Bela, Právnickej fakulte. Týmto konaním robí aj zlé meno celému vysokému školstvu.
A teda nakoniec si kladiem iba jednu otázku: Nemáme už navrhnúť odvolávanie ministerky Lubyovej?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.11.2018 o 14:01 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:06

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážení štyria alebo piati kolegovia poslanci, zaznelo tu už veľa, veľa kritík na občana, na pána Danka, predsedu Slovenskej Národnej rady. Ja by som chcela prispieť svojím dielom, chcela by som sa mu takto prihovoriť.
Pán Danko, dňa 14. 11., 14. novembra 2018, tohto roku ste vystúpili ako predseda Národnej rady Slovenskej republiky a ako predseda Slovenskej národnej strany na pôde českého parlamentu, kde ste v oficiálnom prejave okrem iného povedali: "Ďakujeme vám, milovaní Češi, že ste obohatili našu spoločnosť, kultúru, umenie, naše srdcia a že ste pri nás stáli vždy v dobrom aj v zlom. Prepáčte nám, ak sme pri svojich povahách ako Slováci niekedy dravo prejavili túžbu po svojom štáte. Prosím vás, drahí Češi, ale hlavne ostaňte naši bratia."
To je priamo, toto je citované, bolo to, to je priamy prepis, ktorý bol publikovaný aj v televízii TA3.
Toto je zrada na slovenskom národe priamo od predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Toto je hrubé a najprimitívnejšie poníženie slovenského národa. Toto je hrubé zneváženie všetkých snáh slovenského národa a dlhoročného boja našich predkov o samostatnosť a vlastný štát počnúc štúrovcami, pokračujúc autonomistami a končiac 1. januárom 1993, bez ktorého by ste vy sám, pán Danko, nikdy neboli predsedom slovenského parlamentu. Toto je napľutím do tváre slovenského národa z úst druhého najvyššieho ústavného činiteľa, z úst predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán Danko, prejavili ste až trestuhodnú neznalosť histórie slovenského národa, pretože prvá Československá republika nikdy neuznala ani len samotnú existenciu slovenského národa, ktorý sa mal rozplynúť vo fiktívnom československom, teda v podstate o Slovákov rozšírenom českom národe. Prirodzeným dôsledkom tohto unitarizmu bol tvrdý pražský centralizmus, ktorý popieral právo Slovákov na existenciu ako samostatného národa.
Pán Danko, ako predseda Slovenskej národnej strany ste túto stranu pozbavili všetkého slovenského a všetkého národného. Plazíte sa pred predstaviteľmi každého cudzieho štátu, v ktorom aktuálne ste. Slúžite cudzím, často Slovensku nepriateľským štátom. Prečo si myslíte, že do Slovákov si môže, kto chce a kedy chce, beztrestne kopnúť, urážať ich a šikanovať? Pán Danko, povedali ste, že ste sa museli hanbiť v cudzom štáte za svojich kolegov v parlamente. Je chvályhodné, keď sa hanbíte, ale iba v prípade, keď sa hanbíte sám za seba, lebo naozaj sa máte za čo hanbiť. V zahraničí aj doma na Slovensku podnecujete nenávisť k Slovensku a Slovákom. Za to by ste sa mali nielen hanbiť, ale aj vyvodiť pre seba dôsledky a udať sa na NAKA za extrémizmus a šírenie nenávisti.
Pán Danko, ste hanbou slovenského národa.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.11.2018 o 14:06 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:11

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem ti, Natália, trafila si klinec po hlavičke. Takto náš kapitán urazil slovenský národ. Tu v parlamente som už neraz spomínal na krivdy, ktoré sa stali Slovákom v rámci prvej Masarykovej Československej republiky. Spomínal som strieľanie do robotníkov, hlad, žobračenky a tuná tento pán sa ide ospravedlňovať za niečo, čo je jasné, logické vyústenie dejín - samostatnosť Slovenskej republiky a konečne samostatný slovenský národ.
Pán Danko napľul všetkým Slovákom do tváre.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 14:11 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:12

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte aj mne vystúpiť na tejto mimoriadnej schôdzi k tomuto naozaj závažnému bodu programu. Národná rada si totižto dnes dala za cieľ alebo zaumienila si veľmi dôležitú úlohu, a to je odvolať človeka, ktorý dnes zastáva druhú najvyššiu ústavnú funkciu v našom štáte, no ukázal, že nemá žiadne predpoklady na to, aby túto funkciu mohol zastávať tak, aby na tom Slovenská republika neustále nestrácala, či už strácala na svojej cti, či už získavala neustále nové a nové dôvody hanbiť sa za tohto človeka, alebo aby Slovenská republika, ktorej vláda je tvorená aj stranou tohto človeka, nedostávala neustále ďalšie a ďalšie ekonomické straty zodpovedné, za ktoré sú zodpovedné, ľudia, ktorých si SNS nominovala na jednotlivé ministerské posty.
Som istotne, tak ako mnohí kolegovia, ktorí tu vystúpili predo mnou, presvedčený o tom, že pán Andrej Danko by za to, čo predviedol so svojou rigoróznou prácou, alebo za to, čo predvádza dodnes aj s tým jeho vystúpením, ktoré tu mal, mal odstúpiť. Nehovoríme ani o tom, že by mal zvážiť svoje ďalšie pôsobenie v tejto funkcii, ale že by mal odstúpiť, pretože to, čo predviedol, to, ako napľul do tváre všetkým poctivým študentom v rámci Slovenskej republiky, to je neuveriteľné. A doslova neuveriteľné preto, že ide o post druhého najvyššieho ústavného činiteľa, predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý si nevie spomenúť na názov svojej vlastnej rigoróznej práce.
Ale keď sa bavíme o osobe Andreja Danka, ktorú sa tu dnes snažíme odvolávať, nemôžeme hovoriť čisto o rigoróznej práci, o veci, o tom, že podvádzal niekedy pred 17, 18 rokmi tak, ako možno podvádzali mnohí ďalší, ktorí tu dnes sedia alebo ktorí zastávajú významné vládne posty, ale poďme hovoriť o pánovi Andrejovi Dankovi komplexne. Pretože ak má osoba, ako je on, zastávať pozíciu predsedu Národnej rady a Slovensko si má hovoriť, že je hrdý, demokratický, národný alebo slobodný štát, tak si musíme zvoliť jedno alebo druhé. Pretože dôvody na odvolanie pána Andreja Danka z tejto pozície sú skutočne mnohé a pravidelne svojou činnosťou, svojimi výrokmi a tým, o čo sa zasadzuje, nám dáva ďalšie a ďalšie dôvody, prečo si máme myslieť, že takýto človek nemôže zastávať túto pozíciu.
Len nedávno pán Andrej Danko prišiel do tohto pléna a predložil, o čom ešte našťastie nebola rozprava, na ktorú sa teším, predložil sem uznesenie, ktoré údajne definuje antisemitizmus, ale ktoré je svojím obsahom jasne protislovenské a hlavne protidemokratické, pretože útočí na jedno zo základných ľudských práv, a to je sloboda slova, sloboda vyjadrovania sa a dokonca aj sloboda myslenia. Pán Andrej Danko, ktorý si hovorí, že je predseda Slovenskej národnej strany, v ktorej podľa mňa, v ktorej podľa mňa nezostalo ani nič slovenské, ani nič národné, otvorene stavia cudzí národ nad národ slovenský. Otvorene sa zasadzuje o to, aby tu mal jeden národ, špecifický národ, konkrétne v tomto prípade národ židovský, väčšie práva a väčšiu ochranu ako Slováci.
Neexistuje totiž žiaden predpis, žiaden Národnou radou schválený, žiadne Národnou radou schválené uznesenie, ktoré by hovorilo o tom, že ak napríklad poviete, že Slováci majú veľmi významné posty v médiách, tak páchate trestný čin antisemitizmu. Zatiaľ čo takýto predpis chce presadiť predseda Slovenskej národnej strany, aby chránil národ, ktorý nie je štátotvorným národom Slovenskej republiky.
Andrej Danko týmto svojím konaním, ale aj ďalšími činmi, keď napríklad navrhol 1 000-eurovú pokutu pre mňa a pre kolegu Mizíka iba za to, že sme si tu v pléne dovolili otvorene povedať svoj jednoznačný politický názor na politiku štátu Izrael. A teraz nehovorím o izraelskom národe, ale o izraelskej vláde, ktorá vraždí ľudí v Palestíne, ktorá pácha genocídu na národe, ktorému ukradla pôdu, a ktorá stavia nie 3-metrové, ale 6-metrové múry a nové koncentračné tábory, tak tým, že sme si povedali otvorene názor na vládu, nie na národ, iba na vládu cudzieho štátu, Andrej Danko inicioval 1 000-eurové pokuty pre mňa a pre kolegu Mizíka. A všetci ostatní poslanci Národnej rady z tých tzv. štandardných politických strán mu to na inkvizičnom výbore krásne odklepli, nemali proste záujem debatovať o tom, či ten konkrétny obsah bol urážlivý k židovskému národu, alebo či sa jednalo o výroky vzťahujúce sa čisto k vláde štátu Izrael.
Jednoducho Andrej Danko ukázal, že keď sa uráža Slovensko, že keď sú tu ľudia, ktorí sa hanbia za štátny symbol, za štátny znak, tak je to v poriadku. Ale keď niekto uráža vládu Izraela, alebo nie že uráža, kritizuje vládu Izraela, zrazu je problém, zrazu musíme veci riešiť, zrazu musíme poslancov pokutovať.
To je jeden z príkladov, okrem toho uznesenia, kedy Andrej Danko ukázal, že slovenský národ má tzv. hlboko v paži a záleží mu len na národe, za ktorý sa poslednú dobu neustále zastáva a vďaka tomu, alebo aj napriek tomu, že tak neustále útočí na Slovensko, môžme povedať otvorene, že pán Andrej Danko je buď sionista, alebo sa úprimne snaží byť sionistom.
Môžete si hovoriť, čo chcete, môžete sa usmievať, môžete krútiť hlavami, tieto činy by nepresadzoval nikto iný ako otvorený sionista. A kto pozná sionizmus, vie, čo je tá ideológia zač, a vie o tom, že je to podstate náuka o vyvolenosti jedného národa, ktorý má právo vládnuť nad celým svetom a tak ďalej, tak si môžme urobiť sami obraz o tom, kto je v skutočnosti predsedom Slovenskej národnej rady alebo Národnej rady Slovenskej republiky, ako sa to po novom volá.
Pán Danko, ktorý tu ešte nedávno predložil návrh zákona o politických stranách, ktorý obsahuje jasne, otvorene protidemokratické state, protidemokratické nariadenia, s ktorými nemôže nikto okrem súčasnej vládnej koalície, ktorým to vyhovuje, súhlasiť, hovorí o tom, že je demokrat, že on chce vlastne sprísniť fungovanie politických strán, ale opak je pravdou. Jeho vlastné egoistické záujmy, to, že sa bojí, že SNS stráca preferencie, pretože sa odkláňa, úplne odkláňa od nejakej národnej a kresťanskej politiky, si kompenzuje takýmito návrhmi zákonov.
A to je ďalší príklad, kedy Andrej Danko zavádza nariadenia a zákony, ktoré nemajú nič spoločné s demokraciou a vďaka ktorým by nemal zastávať pozíciu, ktorú v súčasnosti zastáva.
Čo považujem ale za najväčšiu zradu, zradu, ktorú Andrej Danko prostredníctvom svojho ministra obrany pána Gajdoša na Slovensku zaviedol, to bol ten pozývací list pre amerických vojakov na Slovensko. Mnohí kritizujú, však sa na tom asi zhodneme, ľudí, ktorí spisovali v ´68. pozývací list pre sovietske vojská do Československa. Dnes tu máme niečo podobné, síce zatiaľ v menšom, bude sa to neustále nabaľovať a narastať, tu máme Slovenskú národnú stranu, aspoň tak si hovorí, ktorá pozýva na naše územie cudzích vojakov, konkrétne amerických vojakov. Čo keď si vezmeme aktuálnu, ale aj minulú americkú zahraničnú politiku, ich vojenské bombardovania, ich jednotlivé zásahy v rôznych štátoch sveta, tak by sa s nimi nikto slušný, žiaden normálny štát nemal podieľať na týchto dobrodružstvách. Ale nie! My si ich sem pozveme, my tu budeme nosiť amerických vojakov, bude nám tu americká čižma dupať na našej pôde a aj napriek tomu si budeme hovoriť, že sme národní, že sme vlastenci.
Okrem toho pán Andrej Danko, ktorý hrá nie dvojtvárnu, ale desaťtvárnu politiku a kritizujú ho tu niektorí pajáci z tej tzv. demokratickej opozície, tej fiktívnej opozície, že chodí vystupovať do ruskej Dumy, že sa kamaráti s nejakými Rusmi, ale zvysoka na tých Rusov kašle. Už dvakrát poslal na ruské hranice slovenských vojakov, už dvakrát ste to tu odhlasovali, už dvakrát misie slovenských vojakov chodia a provokujú na ruských hraniciach, asi preto, že chcete vyvolať nejaký vojenský konflikt. Asi by vám to vyhovovalo, keby sme sa dostali do nejakého konfliktu s Ruskou federáciou. Ale my ostatní, ktorým záleží na mieri, si myslíme, že provokovať, zvyšovať medzinárodné napätie asi nie je tá správna cesta.
My ale máme predsedu Národnej rady, ktorý otvorene zastáva takéto pozície a ktorý sa otvorene snaží byť takýmto panáčikom týchto svetových globalistických hráčov a je mu jedno, či raz bude kamarát s Rusmi, raz bude kamarát s Američanmi, on chce byť kamarát so všetkými a nakoniec sa mu to vráti všetko ako bumerang a skončí tu odvolávaný ako plagiátor, kompilátor alebo, nazvime ho akokoľvek, jednoducho človek, ktorý podvádzal pri elementárnych, základných veciach a dnes chce riadiť štát.
Rovnako vieme, že pán Andrej Danko ešte pred tým, než začal svoju veľkolepú politickú kariéru, už v mladom veku bol tunelár, privatizér, ktorý vytuneloval Lesostav Revúca, ktorý pripravil desiatky ľudí o ich prácu, z ktorých sme počuli mnoho alebo niekoľko z nich si dokonca chcelo siahnuť na život, zničil živobytie mnohých rodín len pre vlastné mamonárske záujmy, len pre vlastné ciele, len preto, aby sa sám mohol obohatiť, a dnes nám chce hovoriť o morálke, o slušnosti, o poctivosti, o správnom riadení štátu, o zodpovednom riadení štátu aj napriek tomu, že už ako mladý človek nezačal s ničím iným než tunelom niekedy prosperujúceho a fungujúceho podniku.
Takáto je morálna autorita Andreja Danka. Za ten čas, čo je tu, ukázal akurát to, že sa na ministerstve školstva pokúsili ukradnúť 600 mil. eur, čo im bolo našťastie zablokované, zastavené, na čo sa našťastie prišlo. Ukázal, že je neschopný, absolútne neschopný, že je bezcharakterný, že je zbabelý, že je egoista. Ukázal, že ten jeho egoizmus, ten narcisizmus je uňho tak veľký, že len málokto mu reálne môže konkurovať. A my, bohužiaľ, máme tohto človeka ako predsedu Národnej rady.
Po tom všetkom, čo navyvádzal, po tom všetkom, čo predviedol a čo všetko zaklincoval touto veľkolepou bodkou, keď sa okolo tej svojej rigoróznej práce krútil ako potkan na horúcom, na horúcej panvici a nevedel, ako zareagovať, lebo sa bál, že mu prídu na to, na čo mu nakoniec aj tak prišli, a nevyhol sa ničomu, akurát, že tú kauzu desaťnásobne nafúkol oproti tomu, aká mohla byť v skutočnosti. Týmto všetkým Andrej Danko len poukázal na to, že nie je kompetentný, dostatočne kompetentný na to, aby zastával túto funkciu.
Tak ako ja aj moji kolegovia a zrejme aj, keď sa s tou tzv. demokratickou opozíciou, ako si oni hovoria, aj keď to je niekedy neuveriteľné, s touto štandardnou fiktívnou opozíciou aspoň na tomto zhodneme, že Andrej Danko, aj keď oni z iných dôvodov ako my, aspoň v tomto, že Andrej Danko jednoducho nemôže zastávať funkciu predsedu Národnej rady.
A aj napriek tomu, že ako som hovoril minule, sa ako také malé zavýjajúce šteniatko na posledných tlačových konferenciách snažil motivovať tých novinárov, neútočte na mňa, útočte na tých zlých kotlebovcov, oni sú tí zlí, pomôžte mi, ja som váš kamarát, ja nie som váš nepriateľ. Doslova prosil médiá, aby naňho neútočili, aby mu dali pokoj, aj napriek tomu ho tie isté médiá do slova a do písmena zožrali zaživa. My sme to pozerali, my sme to sledovali len zopodiaľ, príjemne sa usmievali, zabávali na tom, ako sa Andrej Danko sám ponižuje do pozície doslova, ako hovorím, takého malého šteniatka, ktoré skuvíňa o kúsok potravy, a ako mu to tie médiá krásne so všetkým vrátili.
To znamená, Andrej Danko, ale aj celá táto vláda je pre Slovensko stelesnená katastrofa. A to, čo už len predviedol, o čom hovorila moja kolegyňa Natália Grausová, v českom parlamente, kde sa ospravedlňoval za snahy slovenského národa získať vlastný štát, za čo by mu Martin Rázus, keby tu bol a o ktorom nedávno Andrej Danko dokonca sám zverejnil článok na stránke Slovenskej národnej rady, keby tu ten Martin Rázus bol a počul, ako neskutočne predseda súčasnej Slovenskej národnej strany zrádza ideály a odkazy slovenských dejateľov, tak neviem si predstaviť, čo by urobil. Ale ako prvý by asi z takej strany vystúpil. Ako prvý by inicioval vyhodenie takéhoto predsedu a pochybujem, že by ďalej chcel mať čokoľvek spoločné s týmito ľuďmi.
Takže asi toľko z mojej strany. Som si istý, že Andrej Danko už slovenskému národu, ako aj tomuto parlamentu a všetkým ostatným, ale zrejme aj svojim voličom, ukázal, čo je zač, ukázal, kto je, ukázal, čo sú jeho záujmy, ukázal, čoho je schopný, a hlavne ukázal, ako veľmi je neschopný a vďaka tomu si myslím, že neni jediný dôvod, aby po tomto všetkom, po týchto absolútnych morálnych zlyhaniach, podvodoch, tuneloch a neviem čím všetkým ešte naďalej zastával pozíciu predsedu Národnej rady.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.11.2018 o 14:12 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:26

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, úvodom musím povedať, že táto schôdza pre mňa znamená akýsi zápas o demokratické zriadenie v tejto krajine, o charakter politiky a politikov prioritne vládnych.
Andrej Danko, keď ho vládna väčšina parlamentu zvolila za predsedu parlamentu, stál za týmto rečníckym pultom a mal plnú, poviem s prepáčením, "hubu" toho, ako chce zvýšiť úroveň a dôveryhodnosť tohto parlamentu. Keď to chce naplniť, má jedinú šancu, resp. ho mal, pred dnešnou schôdzou vzdať sa svojej funkcie predsedu parlamentu. Ja od neho neočakávam, že by sa vzdal poslaneckého mandátu, tam ho zvolili ľudia, tu reprezentuje ako druhý najvyšší ústavný činiteľ celú túto krajinu človek, u ktorého sa preukázalo, že svoj titul získal podvodom, opisovaním a chváli sa tým, že je doktorom práv. Aký je to právnik, keď obhajuje protiprávne konanie?
Mal by odstúpiť aj preto, lebo ako druhý najvyšší ústavný činiteľ by sa mal tvárou a čelom postaviť kritike, v tomto prípade opozícii, lebo vládna koalícia, čuduj sa svet, ho chrániť nechce. Nemali sme tu možnosť počuť žiadnu chválu na adresu predsedu parlamentu Andreja Danka.
Andrej Danko vystúpil počas tejto schôdze mimo rozpravy, aby sme nemali podľa rokovacieho poriadku možnosť naňho ani fakticky zareagovať. Po tomto svojom vystúpení zbabelo ušiel do útrob parlamentu, lebo nechce tu sedieť.
Kolegyne, kolegovia, dnes už asi každý pochopil, prečo tak vehementne Andrej Danko presadzoval zmenu rokovacieho poriadku, aby sme nemali možnosť používať žiadne názorné pomôcky, zvukové nahrávky alebo videozáznam púšťať na obrazovke. Určite by bolo veľmi zaujímavé a pre Andreja Danka veľmi ponižujúce, keby sme zhrnuli posledné dva mesiace jeho vystúpení v médiách, ako obhajoval a resp. neobhajoval získanie titulu doktora práv.
Chápem a viem, že pre vládnu koalíciu nie je mentálne žiadnym problémom vyjadriť dôveru podvodníkovi na poste predsedu parlamentu. Prečo si to dovolím vysloviť?
Táto vládna koalícia nemala problém ani s tým, že sa mafia nasťahovala na Úrad vlády. Ani s tým, že zavraždili investigatívneho novinára a jej (pozn. red.: správne "jeho") priateľku a objednávateľom je s vysokou pravdepodobnosťou sused predsedu, vtedy vlády, dnes predsedu koaličnej strany SMER. A ani to, že táto vláda sa zapojila do únosu občana zo schengenského priestoru slovenským vládnym špeciálom. Ani to nebolo dostatočným dôvodom na to, aby tu ktokoľvek vyvodzoval akúkoľvek politickú zodpovednosť, myslím tých, ktorí by to mali.
Kauzy o predražených nákupoch, korupcii a klientelizmu nechcem ani spomínať, preto som presvedčený, že kauza plagiátorstva nebude tým, na ktorom táto vláda stojí alebo padá. Preto, lebo Andrej Danko, veľmi šikovne a obratne mu niekto poradil, že keď naňho každý útočí, tak má pritlačiť k múru svojich koaličných partnerov. Má od nich vyžadovať lojalitu, sklopenie uší, zatiahnutie chvosta a pekne potvrdiť to, že táto vládna koalícia tak, ako riešila svoje korupčné kauzy doteraz, bude riešiť ešte ďalej niekoľko mesiacov, do konca volieb, alebo kým to bude mať dovolené.
To, že Andrej Danko s jeho morálnymi vlastnosťami získal ten titul podvodným spôsobom alebo nelegálnym spôsobom, nasvedčuje aj fakt, akým získal hodnosť kapitána. Nie za svoju vojenskú službu činnú, ale ako odmenu od svojho ministra obrany, ktorého dosadil na ministerské kreslo a on mu ako za prejav vďaky pridelil hodnosť kapitána.
Ale to podstatné, čo chcem povedať, veľakrát tí ľudia slušní, ktorí vyjdú do ulíc na Slovensku a chcú, aby táto krajina bola slušná, aby tu platili akési morálne hodnoty a kvality, aby tu platila elementárna, elementárne pravidlá demokracie, očakávali od koaličného partnera Andreja Danka, že zamedzí takémuto zlému, nesprávnemu konaniu. Pre nich mám jednu zlú správu. Neočakávajte to od nich. Neočakávajte to od nikoho z tejto vládnej koalície, lebo SMER, SNS a MOST - HÍD sú mentálne a hodnotovým rebríčkom identické. Ak by to nebolo tak, tak by určite nehlasovali alebo nepodporili na poste druhého najvyššieho ústavného činiteľa človeka, ktorý má problém so svojou diplomovou prácou, resp. rigoróznou prácou.
Tak ako tu moji kolegovia už niekoľkokrát povedali, v Európe a v demokratických spoločnostiach sa nenájde jeden človek, ktorý v takomto prípade by zostal a zastával svoju funkciu, to len Slovenská republika bude na úrovni africkej krajiny, lebo tu je to možné.
Chcem sa poďakovať Ondrejovi Dostálovi za jeho návrh, ktorý predložil aj s kolegami, za to, aby sme dneska hlasovali nielen o nedôvere, ale aj o dôvere Andrejovi Dankovi. Lebo keď kolegovia z vládnej koalície, zo SMER-u a MOST-u, neprídu do tejto sály, tak mne je jasné, že Andrej Danko zostane predsedom parlamentu. Ale na základe návrhu Ondreja Dostála bude mať nedôveru, nezíska toľko hlasov, aby mal opätovne dôveru na to, aby viedol tento parlament. A tu sa naozaj vyfarbí, ako vládna koalícia sa pozerá na občanov a čo je ich prioritou.
Som smutný z toho, že Andrej Danko síce vystúpil tu za týmto rečníckym pultom mimo rozpravy, ale okrem toho, že útočil na mnohých za ich diplomové práce alebo na prepojenie na finančné skupiny, nepovedal jedno jediné slovo, akým spôsobom on sa dopracoval k tejto rigoróznej práci. To sme sa tu nedozvedeli. A ja si myslím, že nie je namieste, aby predseda parlamentu v takejto pozícii tu útočil na každého, koho uvidí, alebo kto sa mu snaží zobrať ako jeho hračku, lebo on sa správa k pozícii predsedu parlamentu ako k svojej hračke, že on si tu môže dovoliť všetko. Dúfam, že to tak nie je, a i keď dnes Andrej Danko, som presvedčený, že zostane na svojej pozícii a nikto ho stade neodvolá, nepošle preč, ale považujem to za odkaz občanom do budúcich parlamentných volieb.
A aj s tým súhlasím, že možnože nadišla chvíľa za nečinnosť a pomoc pri zľahčovaní tejto problematiky zo strany ministerky školstva, by sme možnože s kolegami mali v dohľadnej dobe navrhnúť aj odvolať pani ministerku, lebo má len kauzy a tu kryje plagiátora. A to nie je dobrý odkaz, nie pre Andreja Danka, to nie je odkaz študentom, ktorí chcú študovať na slovenských vysokých školách.
A to je naša úloha, aby sme naše deti sa snažili dostať na dobré a kvalitné vysoké školstvo na Slovensku, a nie im ukazovať, že ujdite z tejto krajiny.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.11.2018 o 14:26 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:36

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Ďakujem, že si to spomenul a že si to zopakoval. Ja som to vyslovil tiež. Myslím si, že Martin to tiež podporí. A tá väčšina sa tu už začína pomaly tvoriť. Nie je tá väčšina na to, aby sme to už vypodpisovali, ale tá väčšina na to, aby sme sa začali naozaj seriózne rozprávať a klásť si tú otázku: Máme už pristúpiť k odvolávaniu ministerky školstva Lubyovej?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 14:36 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:36

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Máme. Pani ministerka za posledné dve schôdzi (pozn. red.: správne "schôdze") nedala jediný vládny návrh zákona. V zásade nevieme, čo robí, okrem toho, že sa snaží rozbiť SAV-ku na "maděru". A z veľkého plánu najväčšej reformy za posledných 25 rokov nemáme nič.
Keď nad to dáme ešte intelektuálnu nepoctivosť, lebo obhajoba takéhoto konania, akého sa dopustil pán Danko, je intelektovou nepoctivosťou, tak si myslím, že tých dôvodov na jej odvolanie je akurát dosť.
Takže úplne súhlasím s tým, že aspoň ju konečne uvidíme v parlamente a zistíme, či ešte niečo robí, a keď už zistíme teda, že toho nerobí moc, tak ju môžme rovno odvolať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 14:36 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:37

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Postupne som sledoval, že kto si dneska všetko priloží a privsadí a privystúpi a kto všetko dnes vystúpi celý v bielom ako najčistejší z najčistejších. Ale úplne teda ma skutočne pobavilo vystúpenie pán poslanca Zsolta Simona, ktorý sa tu hral na slušného.
Pán Simon, možno je tu veľa poslancov, s ktorými nesúhlasím, a určite im to ešte budem mať možnosť povedať, ale karikatúrou a zhmotnením korupcie v tomto parlamente predsa len budete pravdepodobne vy. Ste tu jediný totiž z mála, ktorý bol ministrom vďaka kupovaným poslancom, čo je dokázané, priznané aj vtedajšou koalíciou. Ste vtedy mohli ukázať, ako to myslíte, čo ste dnes povedali, a mohli ste odísť z vlády. Boli ste vďaka kupovaniu poslancov ministrom. Vedeli ste to, lebo vám to povedali. A navyše ste boli súčasťou celej, toho prípadu Gorila.
Čiže môžte nás tu obviňovať zo všetkého, aj teraz predpokladám, že v reakcii poviete všetky výbuchy, ale sám ste sa demaskovali tým, že ste žiadali, že prečo nič nepovedal Andrej Danko o svojej rigoróznej práci. Ale vy ste tiež o nej nič nepovedali, o jeho rigoróznej práci. Vy ste sa postavili, všetkým ste naložili, predovšetkým vymyslené veci, a potom ste skonštatovali, že prečo on nič nepovedal.
Pán poslanec, vy ste presne tou karikatúrou, ktorú ľudia odmietli už v niekoľkých voľbách. Vy ste zosobnením toho, čo vlastne pravica na Slovensku dokázala zbabrať a prečo vždy potom po svojej vláde voľby prehrala. A vy ste presne ten, ktorý vlastne bol vyobrazený v tej podobe Gorily, voči ktorej sa protestovalo. Tak vy... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 14:37 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:39

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovi Gröhlingovi a Poliačikovi ďakujem veľmi pekne za reakcie.
A na kolegu Kaliňáka, no, chvalabohu, že aspoň jeden sa z vládnej koalície zmohol k tomu, aby pomenoval, že za Dankove veci v konečnom dôsledku môže Dzurindova vláda. Áno, toto je to vaše.
Ako, pán minister, za veľmi ponižujúcich okolností ste museli opustiť svoju funkciu ministra vnútra. Ako keď niekto nemá, alebo mal by mať sebareflexiu pri vyjadrovaní, tak možnože by ste sa mali nad tým trošku zamyslieť.
A keď sme u toho, kupovaní tých poslancov, tak neviem, kto všetko podporuje túto vládnu koalíciu. Aj nad tým by som sa pozastavil. Lebo mali sme tu krásne pár príkladov aj z minulej schôdze, vďaka čomu skoro vaše návrhy prechádzali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 14:39 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:42

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán predsedajúci, vážení kolegovia, kolegyne, dovoľte mi, aby som nadviazala na predrečníkov v písomnej rozprave. Budem krátka, obrátim sa priamo na pána Danka.
Pán Danko, ja som sa už dopoludnia vyjadrila vo faktickej poznámke aj k vášmu úvodnému vystúpeniu a apelovala som na vás, aby ste radšej sám z tejto funkcie odstúpili, aby ste sa sám vzdali tejto funkcie, pretože tento post iba dehonestujete. Ešte stále je čas, prosím, urobte to.
Je len na vás pán, pán Danko, či ste schopný pochopiť a stráviť, že dnešná schôdza nie je útokom na vašu osobu, ako ste sa posťažovali hneď v jej úvode, ale je reakciou na smutný fakt, že na čele parlamentu stojí človek, ktorý z neho urobil v očiach verejnosti cirkus. Možno mi stále nerozumiete, ale to sú naozaj dve úplne odlišné veci. Táto schôdza skutočne nie je o vás a o snahe uškodiť vám, ale je o zhubnom vplyve aktuálneho predsedu parlamentu na celý zákonodarný zbor. Preto je táto schôdza pre nás akousi povinnou jazdou, akýmsi povinným očistným rituálom zákonodarného zboru v snahe prinavrátiť parlamentu a parlamentnej demokracii v očiach verejnosti aspoň zvyšky dôveryhodnosti. A je len na vás, pán Danko, či ste schopný sebareflexie a či skutočne chápete tento pravý význam práve prebiehajúcej schôdze.
Špičkový politik, ktorému leží na srdci blaho krajiny, by s tým nemal mať problém. Problém je, že vy špičkový politik nie ste. No ešte stále môžete byť človekom, ktorý ma cit pre elementárne chápanie toho, čo je zlyhanie, hanba, nedôvera, a ako by mal príčetný človek naložiť so situáciou, keď ho toto všetko zavalilo ako kopa hnoja. Príčetný človek by sa snažil z nej čo najrýchlejšie vyhrabať a zaryto v nej nezotrvávať.
Ak skutočne rozumiete tomu všetkému, čo doteraz v sále odznelo, mali by ste uznať svoje pochybenia, ako aj fakt, že každý vrátane vás je nahraditeľný a že vás už dávno mal niekto nahradiť.
Preto vás zdvorilo žiadam, nesťažujte to viac ani sebe, ani nám, odíďte sám.
Problémov spojených s vaším nekompetentným výkonom vo funkcii predsedu Národnej rady je totiž oveľa viac. Zbabelé skrývanie sa pred dôsledkami opísanej rigorózky je len špička ľadovca. Je pravda, že vaše lapsusy je ťažké priradiť k jednotlivým funkciám a pozíciám, ktoré zastávate, keďže ich je tak mnoho a keďže vy sám často a rád preskakujete z jednej roly do druhej. Raz sa vyjadrujete ako predseda strany, raz ako predseda parlamentu, raz ako člen koaličnej rady, pretože sa rád vyhrievate na politickom výslní a živíte tým v sebe pocit, že kumuláciou všetkých týchto funkcií ste pokorili minimálne politický Everest. Ale ono je to jedno, akú rolu práve hráte, vždy je to, ako som už dávnejšie v jednom blogu napísala, tragikomédia. Preto sa aj v tejto chvíli dá vytiahnuť na ilustráciu vašej nekompetentnosti hocičo.
Za všetky udalosti pripomeniem jednu z roku 2017, pretože vtedy mi vaša nekompetentnosť a nedostatok politického citu doslova vyrazili dych. Na tlačovej konferencii k odpočtu prvého roka vedenia rezortu školstva ministrom Plavčanom, ktorá sa konala 15. marca 2017, v deň, keď ministerstvo školstva predstavilo dlho pripravovanú reformu vzdelávania, ktorá sa mala dotknúť všetkých žiakov a učiteľov na Slovensku, ste zhodnotili prácu jedného z rezortov patriacich strane SNS nasledovne, citujem: "Musím veľmi vyzdvihnúť reformu, ktorá sa deje v oblasti športu. Dnes sme dohodli s ministrom Plavčanom aj osobitné finančné zdroje pre futbalový a hokejový zväz a naším cieľom je aj zrealizovať výzvy na financovanie drobných investícií, akými sú napríklad oprava šatní."
A potom ste veľmi nekompetentne zhrnuli problémy nášho školstva takto, opäť citujem: "Sám som otec dvoch maloletých detí a vnímam, aké problémy sú na základných školách. Zle sa mi pozerá napríklad na jedáleň, špinavý stôl, často príbor, s ktorým by nejedol nik, a to všetko sa snažím v pokynoch, ktoré dávam vo vzťahu k ministerstvu, realizovať. Ja sa odmietam deptať niečím, čo tu je povedzme ix rokov na Slovensku a trápi nás všetkých ako niečo, čo by nebolo riešiteľné."
Pán predseda, problémom nášho školstva skutočne nie je špinavý príbor ani mastný obrus v školskej jedálni. Ako predseda jednej z koaličných strán, ktorá dosadzuje ľudí do ministerského kresla v rezorte školstva, by ste to mali vedieť. Mimochodom, aká strana, taký predseda a takí sú aj tí ľudia. Ale aj ako predseda parlamentu, kde v pléna aj na pôde školského výboru zaznievajú kritické hlasy, ktoré dopodrobna riešia problémy vo vzdelávaní, by ste to mali vedieť.
Lenže vy neviete, čo skutočne trápi našich učiteľov a žiakov. Vy ste sa za nich na žiadnej koaličnej rade nebili. Vy ste sa na pôde parlamentu ani raz nepostavili za ich oprávnené požiadavky. Vy ste sa v žiadnej zo svojich rolí neusilovali práve z titulu svojej silnej pozície naplniť ich potreby.
Pre vás je politika divadelná scéna, na ktorej chcete iba zožínať potlesk, a ešte je ňou aj zákulisie, kde sa skryto ťahá za nitky a kde sa pečú pofidérne dohody. Lenže politika je, pán Danko, celkom niečo iné. Politika je vážna vec, veľmi vážna vec. Predseda Národnej rady má v rukách obrovskú moc. A vám, pán Danko, práve preto, že politika nie je hračka, ale vážna vec s dôsledkami pre všetkých ľudí v tejto krajine, táto funkcia neprináleží.
Preto vás ešte raz vyzývam, odstúpte, prosím, sám.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.11.2018 o 14:42 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video