40. schôdza

29.1.2019 - 14.2.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2019 o 15:10 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:03

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcel by som poďakovať kolegom z hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti za to, že si osvojili tú diskusiu a priniesli si sem naozaj množstvo veľmi kvalitných argumentov, prečo aj ja navrhujem, aby toto ctené plénum zvážilo aj tieto argumenty, ale aj argumenty pána prezidenta a jeho veto neprelomilo.
Povedali množstvo vynikajúcich argumentov a ja ich nechcem opakovať, avšak jednu vec som naozaj tak vnímal, že chcem možno zopakovať, možno na ňu ešte intenzívnejšie upozorniť, čo nás čaká. Digitalizácia je v princípe budúcnosťou každého jedného odvetvia. O tom určite nikto z nás tu pochybovať nebude a uvedomujeme si, že v podstate digitálnym technológiám sú v súčasnosti vystavované už aj naše deti, mladiství a treba povedať, že ktorí z vás máte deti a pokiaľ vaše deti majú prístup k smartfónom, tabletom atď., tak už určitá regulácia u nich musela nastať. Každý jeden rodič si naozaj, keď je múdry, tak si striehne ten čas, ako veľa dovolí dieťaťu na týchto technológiách byť, pretože už sú k tomu výskumy k dispozícii. Veľmi dobre vieme, že závislosť na hrách práve cez tablety a smartfóny, ale tak isto vôbec aj celkovo závislosť na tomto virtuálnom svete je jednou, je jedným obrovským fenoménom.
Ja som nedávno bol na jednej diskusii, kde som si to veľmi s takou hrôzou uvedomil, pretože je tu jeden záujmový klub, kde chodí aj moja dcéra. Teda mladí ľudia tam chodia z nejakého dôvodu, pre nejaký záujem toho klubu, nechcem bližšie konkretizovať a keď som tam sedel a pozeral som sa na osadenstvo tých mladých ľudí, ktorí tam boli, tak som si uvedomil, že 50 % z nich boli na tom klube, ale nevenovali pozornosť tomu, čo sa na tom záujmovom klube dialo, ale si šťukalo v mobiloch. Boli to, predpokladám, nejaké hry alebo, asi určite nejaké hry, alebo nejaké, nejaké online zábavy, ktoré tam realizovali.
Chcem len toľko povedať, že súčasná generácia detí a mladistvých, ktorá, ja osobne si myslím, že je nezdravo vystavená tomu virtuálnemu svetu vo svojich tabletoch a mobiloch, je predisponovaná na hranie hazardných hier v dospelosti. A áno, pochopili to múdri ľudia biznisu a vedia, že budúcnosť hazardu je v jeho online variantoch a ide jednoznačne o zlaté vajce budúcich súkromných podnikateľov, ktorým aj týmto zákonom chceme umožniť legálne v tomto odvetví podnikať. Ja naozaj neviem pochopiť, ako je možné, že niečo také nebezpečné, keďže hranie hazardných hier je návykové, štát púšťa, a teraz akékoľvek dôvody by tam boli, ale púšťa reguláciu a ja si myslím, že toto by mal mať jednoznačne pod svojou kontrolou.
Týmto zákonom štát v podstate online hazard dereguluje, síce teda merito zákonu by malo byť iné, tým, že umožňuje online hazard sprivatizovať. A ja vám garantujem, a to je svet biznisu, súkromné spoločnosti urobia všetko pre to a oveľa efektívnejšie, ako by to dokázal urobiť štát, aby bol obrat z hazardu na Slovensku čo najvyšší.
Pán poslanec Farkašovský hovoril, ako sa tie čísla zväčšujú a ja som o tom presvedčený, že áno. Teraz to bolo obrad 3,7 miliardy a tento rok to bude určite oveľa viac. Len sa modlím, aby to nebolo tých 10 miliárd, o ktorých hovoril. Hoci viem si predstaviť, že keď do tohto nastúpia súkromné spoločnosti a roztočia tento biznis za pomoci legálnej reklamy, tak to číslo kľudne môže byť možno aj budúci rok reálne.
Ďalšia nepochopiteľná vec je, že licencie na online hazard budú udeľované až na desať rokov. Každému z nás je jasné, že zasahovať do súkromného podnikania nie je možné. Veľmi dobre sme si to vyskúšali napríklad v prípade súkromných zdravotných poisťovní, aké to bolo zložité. Hoci ja osobne mám ten názor, že zdravotníctvo malo byť sociálnou službou štátu a na zákonné, povinné zdravotné odvody by sa mali vzťahovať iné pravidlá. Napriek tomu vidíme, ako ťažko sa bojuje s týmito poisťovňami. O to náročnejšie to bude, dámy a páni, so spoločnosťami, ktoré budú prevádzkovať online hazard a musíme povedať, že to rozšírenie negatívnych javov z hazardu sa môže stať, že v ďalšej generácii bude nezastaviteľné.
Ja vás preto chcem prosiť, aby ste zvážili túto možnosť zastaviť tento zákon, aby sa naozaj ten zákon kvalitnejšie dopracoval, aby sme mysleli aj na budúcnosť našich generácií, ktoré teraz dospievajú a ktoré tu budú mať aj vďaka tomuto zákonu, pokiaľ prelomíte veto prezidenta, veľmi, veľmi ťažké.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.1.2019 o 15:03 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:09

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Stotožňujem sa s kolegom Marekom Krajčím. Áno, je to zápas veľmi ťažký. Veľmi ťažký. A pocítili to občania nielen Bratislavy, ale aj celého Slovenska. Bolo nás v treťom čítaní 20 poslancov zo 150 všetkých, ktorí hlasovali proti tomuto zákazu o hazardných hrách a máme tu znova možnosť. Je to opätovné prerokovanie, pridali sa k tomu, aby sme hlasovali proti tomuto zákonu dnes o sedemnástej, občania, tisícky občanov, ale aj primátorovia, starostovia, komunálni politici, poslanci. Tiež vlastne prezident, ktorý tento zákon vrátil sem do pléna a práve čítam, že vyzýva nás k tomu aj predseda Konferencie biskupov Slovenska. Takže máme znova šancu a chcem vás opäť z tohto miesta požiadať, aby ste dnes hlasovali proti tomuto zákonu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2019 o 15:09 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja poviem, že sám mám s týmto zákonom veľký problém, pretože uvedomujem si, že na jednej strane je to veľmi zlé, na druhej strane aj ako vlastne predrečníci niektorí hovorili, že obsahuje aj dobré veci. Priznám sa, že momentálne ešte netuším, ako budem hlasovať, pretože naozaj sa vo mne bijú dve veci. My sme aj diskutovali o tom na ústavnoprávnom výbore, kde vlastne aj kolegovia hovorili, že sú dve možnosti. Buď to úplne seknúť a s tým, že pol roka nemôžeme urobiť nič, alebo v prípade, ak to pustíme ďalej, môžme to ešte nejakým spôsobom vylepšovať. Napríklad to, čo bolo spomínané pred chvíľočkou, úprava tej reklamy, aby naozaj tá reklama sa nešírila. Reklama, si myslím, že dá sa regulovať aj v tomto segmente.
Samozrejme, nedá sa porovnávať zdravotné poistenie s týmto, pretože zdravotné poistenie, naozaj si myslím, že tam nie je čo riešiť, tam by to naozaj, keďže je to povinné, štát by mal takisto mať nad tým oveľa, oveľa väčšiu kontrolu ako teraz. Ale aby som sa vyjadril presne, naozaj skutočne ešte sám neviem, ako budem hlasovať. Je to, je to naozaj veľmi zložité. Uvedomujem si ten problém aj u nás v Slovenskej národnej strane, však aj bolo v rámci rozpravy hovorené, že sme navrhovali tú doložku, rodinnú doložku, aby boli všetky zákony posudzované z hľadiska vplyvu na rodinu. Tuná naozaj sa to bije. Neviem, či je možné prelomiť to veto a zároveň urobiť ešte niektoré opatrenia také, aby to bolo v poriadku, aby teda nik netrpel, ani, ani vlastne tie rodiny. Na druhej strane, buď to, alebo to necháme s tým, že bude tuná v úvodzovkách sa sklon dať (pozn. red.: nezrozumiteľne vyslovené) niektorých spoločností, ktoré síce nie sú regulované, ale sú online z nejakých iných štátov, pričom nie sú registrované a robí si tu každý, čo chce. Takže naozaj, sám ešte neviem a dúfam, že nejakým spôsobom sa dopracujeme k dobrému výsledku... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2019 o 15:10 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:12

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja súhlasím s tým, že tú reklamu je nutné nejakým spôsobom obmedziť a len som skeptický, ako to chceme urobiť na sociálnych sieťach, ktorých firmy sídlia v Spojených štátoch alebo niekde v zahraničí. Neviem si to nejako v praxi veľmi predstaviť, že ako sa to dá legislatívne čisto urobiť. Ale to, čo hovoril aj kolega Bernaťák a ďalší, súhlasím, že treba to nejakým spôsobom riešiť. Ja som za to, že poďme si sadnúť a poďme vymyslieť novelu, akým spôsobom tú reklamu tam upraviť. To je jedna vec.
A druhá vec, ja len nerozumiem, pán kolega Krajčí, jednej argumentácii, že tak teraz je stav taký, že ten online hazard je nikým nekontrolovaný. Štát z toho nemá nič, nevieme to nejako obmedziť, nevieme to nejako regulovať. Štát čo urobil? Zablokoval vyše 200 webov, vyše 200 webov bolo zablokovaných. Boli dané na tzv. blacklist a štát toto odvetvie ide kontrolovať. Ja neviem, či viete, či ste si všimli, ale v tom zákone je napríklad taká vec, že všetky servery prevádzkovateľov budú musieť mať zrkadlový server na území Slovenskej republiky a na požiadanie bude kedykoľvek prístupný. Zároveň budú napojení na finančnú správu. Čiže na jednej strane dnes tu máme nelegálny hazard na online, na online na internete. Na druhej strane tu ideme robiť, ideme zakázať nelegálny hazard a štát ho ide kontrolovať a ide ho regulovať. Čiže teraz ja sa pýtam, že čo je lepšie? Nechať súčasný stav, kde je nelegálny a nekontrolovaný hazard, alebo je lepšie, aby ten štát mal pod kontrolou tento hazard? Teraz ja nerozumiem tej argumentácii vašej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2019 o 15:12 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:14

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky, aj za to, že sme sa mohli spoločne zamyslieť nad tým, čoho sa obávam a veľmi si to vážim.
Pán kolega Pčolinský, no ja myslím, že aj pani Remišová to povedala, že ten nelegálny hazard takýmto spôsobom nebudeme vedieť asi eliminovať. A to, čo hovoríme, je, že sadnime si nad tým a uvažujme, čo by sa dalo spraviť, ale ináč, ako je to teraz nastavené. Ako zaviesť licencie na desať rokov, som hovoril, nerozumiem, prečo na tak dlho a takisto rozmýšľame tu o tom, že prečo, prečo nebojovať proti tomu nelegálnemu hazardu iným spôsobom? Prečo štát má nechať sprivatizovať tento, tento hazard ďalším súkromníkom, ktorí keďže budú mať takúto legálnu možnosť, tak do toho biznisu pôjdu. Ja, ja necítim, že tí nelegálni hráči sa teraz budú hrnúť do toho, aby si zlegalizovali svoj biznis na Slovensku. Ja mám taký pocit, že keď to vedeli obchádzať doteraz, to budú aj naďalej robiť. Treba sa zamyslieť na to, ako tých nelegálnych hráčov naozaj sa snažiť nejakým spôsobom eliminovať a ja nesúhlasím s tým, aby štát svoj monopol, ktorý je regulačným faktorom, púšťal ďalej a dovolil ho sprivatizovať súkromníkom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2019 o 15:14 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:16

Radovan Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Iba v krátkosti na tú debatu, ktorá tu prebehla. Aj kolega Bernaťák už rozprával, že aj my v Slovenskej národnej strane máme tam určité problémy s hazardom ako takým. Naozaj všetci sa zhodneme, ako tu sme, že hazard je niečo, čo treba prísne regulovať a tento návrh zákona, ktorý bol vrátený pánom prezidentom, práve sprísňuje podmienky na prevádzku hazardu. Treba si uvedomiť, ak neprelomíme veto pána prezidenta, bude platiť súčasný zákon, ktorý je ďaleko benevolentnejší, ako tento návrh zákona, ktorý už bol raz schválený a pánom prezidentom vrátený. Ak neprelomíme to veto pána prezidenta, to znamená, že nesprísnime podmienky na otvorenie herní. To znamená, bude platiť súčasný stav počtu, teda minimálneho počtu hracích automatov v jednej hernej prevádzke. Taktiež ak neprijmeme tento návrh zákona, tak nevznikne register tzv. vylúčených osôb. To znamená, naďalej budú môcť do herní chodiť ľudia, ktorí poberajú sociálne dávky, ľudia, ktorí sú patologickí hráči a ix iných osôb, ktorí týmto zákonom, keď ho prijmeme, nebudú môcť do tých herní chodiť. A je tam ix ďalších opatrení, ktoré regulujú hazard a sprísňujú tie podmienky.
Preto si myslím, že diskusia, ktorá tu bola, podľa mňa navodila atmosféru, že my ideme hazard v podstate otvoriť. Ten hazard tu už dávno je. My naopak týmto zákonom ho chceme ďalej regulovať, ešte viac ako doteraz, mohlo sa prísnejšie, nemuselo sa prísnejšie. Tá debata tu bola naozaj veľmi zdĺhavá, boli tu rôzne názory. Môžme sa s niektorými stotožniť, s niektorými nie. Čiže to iba na dôvetok toho, že bola tu navodená atmosféra, že ideme povoliť hazard.
Naopak, týmto návrhom zákona, ktorý bol daný, sa sprísňujú podmienky na prevádzkovanie hlavne tých kamenných herní, s ktorými majú problém hlavne starostovia a primátori našich miest a obcí.
Nakoniec by som chcel určiť termín hlasovania o tomto zákone, a to na dnes na 17.00 hodinu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

29.1.2019 o 15:16 hod.

Ing.

Radovan Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:18

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, ctené dámy, vážení páni, Európsky parlament 7. februára 2018 prijal uznesenie o zložení Európskeho parlamentu. Podľa prílohy k tomuto uzneseniu prijala Rada Európskej únie rozhodnutie, podľa ktorého sa Slovenskej republike vo volebnom období Európskeho parlamentu 2019 až 2024 ustanovuje počet poslancov zvolených v Slovenskej republike na 14. Podľa bodu 2 citovaného článku v prípade, že Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska bude na začiatku volebného obdobia, t. j. k 15. júlu 2019, ešte stále členským štátom Európskej únie, počet zástupcov volených za každý členský štát, ktorí sa ujmú funkcie, musí zodpovedať počtu uvedenému v článku 3 rozhodnutia Európskej rady z roku 2013, až kým vystúpenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie nenadobudne právnu účinnosť. Podľa tohto rozhodnutia z roku 2013 teda v podmienkach Slovenskej republiky ide o 13 poslancov.
Voľby do Európskeho parlamentu sa majú vykonať v máji v tomto roku. Musia byť vyhlásené už začiatkom februára. Z hľadiska princípov volebného práva je nevyhnutné, aby bolo zrejmé, v akých podmienkach sa budú voľby vykonávať. Podľa článku 30 Ústavy Slovenskej republiky patrí volebné právo medzi základné politické práva, teda základné ľudské práva a podľa článku 31 úprava všetkých politických práv a jej výklad a používanie musí zabezpečovať slobodnú súťaž politických síl. Na základe týchto skutočností navrhuje vláda Slovenskej republiky, aby sa Národná rada Slovenskej republiky uzniesla na skrátenom legislatívnom konaní o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Predmetom návrhu novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva v znení neskorších predpisov, tlač 1305, je úprava nastupovania poslancov Európskeho parlamentu, ktorí budú zvolení v Slovenskej republike v máji v tomto roku. Keďže voľby sa musia vyhlásiť najneskôr 4. februára 2019, je potrebné, aby zákon bol schválený a uverejnený v čo najkratšom čase, aby o ňom boli všetky kandidujúce politické strany aj kandidáti informovaní.
Ctený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi, aby som vás požiadal o podporu skráteného legislatívneho konania.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

29.1.2019 o 15:18 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:21

Igor Choma
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán podpredseda. Dámy a páni, predkladám informáciu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj o výsledku prerokovania návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 180/20014 Z. z.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím z 23. januára 2019 č. 1370 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj v termíne do 29. januára 2019. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj dnes prerokoval predložený návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 53. schôdzi.
Výbor súhlasil s predloženým návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie o predmetnom vládnom návrhu zákona a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky s predloženým návrhom zákona vysloviť súhlas s tým, že Národná rada Slovenskej republiky prerokuje tento vládny návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní a prvé, druhé a tretie čítanie sa uskutoční na tejto, teda 40. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Dovoľte, aby som predniesol ešte návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré znie:
Národná rada Slovenskej republiky súhlasí s tým, že vládny návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní na 40. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

29.1.2019 o 15:21 hod.

Ing.

Igor Choma

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:24

Gábor Grendel

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:28

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja vítam, pán predsedajúci, že ste prestali brzdiť prejav, alebo miasť rečníka, keď... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Budaj, ja vám zoberiem slovo, reagujte na pána Grendela. Neporušujte rokovací poriadok! Ja som zhovievavý k opozícii.

Budaj, Ján, poslanec NR SR
Vy veľmi extenzívne si vykladáte teda rokovací poriadok a slobodu poslanca vyjadriť sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2019 o 15:28 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video