49. schôdza

10.9.2019 - 25.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2019 o 16:50 hod.

Mgr.

Elena Červeňáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Keď som pripravovala koncepciu rodinnej politiky, tak, samozrejme, všetky tie čísla, analýzy, grafy ukazovali, ako veľmi klesne rodina príjmovo, keď poberá iba rodičovský príspevok. To je jedna vec. Samozrejme, že sme navrhovali, aby tento príspevok rodičovský bol zvýšený, pretože ľudia sa naozaj prepadajú až do chudoby za to, že majú deti. A dokonca urobiť niečo z toho, že takto diskriminovať zase niektoré deti a niektorých rodičov, jeden bude mať zvýšený, druhý nebude mať zvýšený, jeden bude mať taký, za to, že sa skončila pracovná doba, to je jednoducho naozaj chaos, v tomto má kolegyňa Soňa naozaj pravdu.
Takže, prosím vás pekne, keď treba zvýšiť ten rodičovský príspevok, aby kvôli výchove, starostlivosti a prijímaní detí rodičia neklesli pomaly do chudoby alebo neboli ohrození chudobou, tak to aspoň robme plošne a nediskriminujme deti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2019 o 16:49 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:50

Elena Červeňáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem ti, kolegyňa Gaborčáková, za tvoju rozpravu, ktorá bola vecná, argumentačná, pragmatická a racionálna. Tvoje príspevky, aj keď sa pán Burian smejete, ale je to fakt, to je prvá vec. Druhá vec. Ako chceme zvýšiť pôrodnosť na Slovensku, keď nepodporíme vysokoškoláčky, ktoré otehotnia počas štúdia, rodičovským príspevkom? Mali by sme ich podporovať, lebo vek pôrodnosti u žien nám stúpa. Žiaľbohu, rodia nám ženy už 30, 35 až 40-ročné. Takže je veľmi dôležité podporovať rodičovským príspevkom vysokoškoláčky a tak isto aj chudobné rodiny, ktoré sa zodpovedne starajú o svoje deti. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2019 o 16:50 hod.

Mgr.

Elena Červeňáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, ďakujem za pripomienky. Ozaj sociálny systém začína byť nekvalifikovanými zásahmi chaosným a bude nefunkčným. Naozaj nevidím dôvod, prečo by študentky vysokých škôl nemali mať vyplácaný vyšší rodičovský príspevok. Ako som vravela, veď v minulosti ešte aj mne sa bude zarátavať štúdium do odpracovaných rokov na priznanie dôchodkovej dávky. Čiže absolútne nevidím ratio v tomto kroku. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2019 o 16:51 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:52

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som ešte rád dodal zopár poznámok k téme. Tak asi, asi všetci, keby sme sa bavili, chceme, aby sa na Slovensku rodilo viacej detí a máme asi tak za to, myslíme si, že výborne, zvýšili sa rodičovské príspevky, tak to znamená, že sa zvýši aj pôrodnosť na Slovensku, že to tak nejako mechanicky bude fungovať. No chcem tých, ktorí to takto sociálne inžiniersky vnímajú, že stačí zvýšiť rodičovské príspevky a na Slovensku vyskočí pôrodnosť. Upozorňujem, že to tak celkom nefunguje. Tí rodičia napríklad sa zaujímajú o to, no dobre, a potom čo? Hej? Rodičovský príspevok dobre, vyšší, fajn. A čo škôlky? No odpoveď je, že nič, hej? (Reakcia z pléna.) Áno, odpoveď je (povedané so smiechom), že kompetencia miest a obcí, obcí, výborne, tak je to taká sofistikovanejšia odpoveď smerom z parlamentu na poslanca Národnej rady, čiže od teraz budem tým ľuďom, ktorí sa ma budú pýtať, prečo je na Slovensku menej alebo málo miest, škôlok, odpovedať: a to je kompetencia miest a obcí. Ďakujem za túto radu.
Takže ale ja teda úplne vážne som chcel upriamiť pozornosť na to, že pokiaľ chceme pomáhať rodinám, tak veľký problém mladých rodín, tak ako ho vnímajú, je ten, že máme málo predškolských zariadení. Chcem ďalej upozorniť, keď sa vrátim, aj to tu veľakrát, pozmeňováky, zaznelo to tu, vysokoškoláčka ešte nepracuje, otehotnie, dokonca doktorandka študuje, otehotnie a bude mať teraz nižší rodičovský príspevok. No pri tej, to moje sociálne inžinierstvo, ktoré nosím v hlave, je asi takéto. Aha, tak to znamená, pri takejto filozofii, že tá vysokoškoláčka, resp. doktorandka si sakramentsky dá pozor na to, aby neotehotnela počas toho štúdia a, nebodaj, keď sa tak stane, tak priatelia z KDH ma budú teraz obviňovať, že tu propagujem interrupcie, ale pôjde na tú interrupciu, bohužiaľ, respektíve teda bude odkladať to tehotenstvo, lebo vyšší rodičák o 100 eur, bude odkladať to tehotenstvo až na čas, kedy doštuduje a kedy ten rok, ktorý potrebuje mať odpracovaný na materskú, odpracuje, to znamená, že vy týmto opatrením, ja sociálny inžinier si myslím, že vy týmto opatrením vlastne znížite pôrodnosť na Slovensku, pretože ženy budú sa prirodzene snažiť najskôr urobiť nejakú tú kariéru, mať tú materskú, aby mali vyšší rodičák, aby ho získali, čiže budú jednoducho mať to prvé dieťa vo vyššom veku. Už teraz je to, už teraz je to zlé, pretože vek tej prvorodičky na Slovensku je pomerne vysoký, no takýmto opatrením vlastne motivujete tie ženy, aby sa naozaj neponáhľali s rodením detí, aby si počkali až na to, keď budú mať tú materskú, to znamená, až keď začnú pracovať a budú mať odrobený rok. No a samozrejme, keď sa žene narodí prvé dieťa v tridsiatke, tak potom si povedzme trúfne ešte na druhé dieťa v tridsaťtrojke, štvorke, ale potom už to jednoducho nevydá na tretie alebo štvrté.
Takže toto opatrenie má vlastne podľa mňa sociálneho inžiniera negatívny dopad na zvýšenie pôrodnosti na Slovensku. Skôr by som investoval do tých škôlok.
Ďalej chcem ešte upozorniť na ďalšiu vec. Pokiaľ sa tu bavíme o finančných dopadoch, viete, že v tomto som celkom dobrý, pokiaľ ide o vysvetľovanie ľuďom, že kedy je nárok na materskú, ako si tú materskú získajú a ako si ju vylepšia, otec na materskej a pod. Teší ma to, pretože napríklad dnešná správa Sociálnej poisťovne je tá, že už 14-tisíc otcov bolo v tomto roku na materskej, do konca roka ich bude možno 20-tisíc, to sú krásne čísla. No ale tým, ak vy tu robíte opatrenia v Sociálnej poisťovni, také tie kvázi decentné typu starostlivosť o dieťa, otca, či sa stará, nestará, a aby ste psychologicky donútili tých oteckov, aby na tú materskú radšej nechodili, aby ste ušetrili peniaze na materskej, tak si musíte, prosím vás, uvedomiť, že tým, že ste zvýšili ten rodičák alebo ho chcete zvýšiť, len tým, ktorí boli na materskej, zvyšujete motiváciu ľudí, aby na tú materskú naozaj išli, pretože to začína byť nielen o tej materskej samotnej, ale o ďalších tritisíc eurách, ktoré potom dostanú na rodičáku, vyššom, keby sa na tú materskú vykašľali, neriešili to, tak skrátka by prišli o tých 3-tisíc eur. To znamená, toto opatrenie mimoriadne motivuje ľudí, aby sa na tú materskú dostali, hocijako, hoci tú materskú budú mať obrazne 1 euro mesačne, ale je dôležité ju mať, pretože potom získajú o 3-tisíc eur viacej na rodičáku. Takže ak tu niekto rozmýšľa o rozpočte Sociálnej poisťovne, tak na to len tak veľmi priateľsky upozorňujem.
A ďalej ešte tých, ktorí zvyknú v tej argumentácii o tých vyšších rodičovských príspevkoch používať argument, no ale veď to sú ženy, ktoré predtým pracovali. Tak chcem upozorniť, že my tu máme aj inštitút dobrovoľného nemocenského poistenia, že môžte mať ženu, ktorá je tzv. žena v domácnosti, obrazne v živote v práci nebola, ani nebude, je doma, nepracuje, ale uvedomí si, že tu existuje nejaké dobrovoľné nemocenské poistenie, zaplatí si ho, tých 270 dní si bude platiť to dobrovoľné nemocenské a tým pádom získa aj materskú, a tým pádom získa tých plus 3-tisíc eur na rodičovskom príspevku. Čiže to len pre úplnosť ďalších diskusií, áno, kto chce teda vedieť, že koľko ju to bude stáť, no bude ju to stáť toľko, ten celý balík, koľko dostane späť na materskej, ešte s nejakým malým niečím naviac a má o 3-tisíc eur viac na rodičáku. Čiže vďaka tomu vyššiemu materskému sa to dobrovoľné nemocenské poistenie vyložene po novom oplatí, to nie je žiadna reč, á, máme tu pána generálneho riaditeľa, takže ten by to, ten by sa o tieto veci a dopady mal ako prvý zaujímať.
Takže ešte raz, nie je to také jednoduché, ani pokiaľ ide o tie nadväzujúce veci, alebo o tie vízie, ako sa nám zvýši pôrodnosť, lebo ja si naopak myslím, že sa zníži, to len pre úplnosť tých, ktorí v dôvodovej správe predpokladajú, že na Slovensku sa spustí populačná explózia a ako to je úžasne spravodlivé voči tým ženám, ktoré pracovali.
Ešte jedna poznámka, tá žena vôbec nemusela pracovať, pretože my tu máme aj muža, ten pozmeňovací návrh pána kolegu Hegera je trošku zbytočný, pretože stačí, aby o rodičovský príspevok požiadal otec, oni sú v tomto rovnocenní a pokiaľ ten otec bol na materskej, matka vôbec nemusela byť, tak skrátka budú mať vyšší rodičák, pretože on ako oprávnená osoba, na materskej bol. A znovu sa vraciam do Sociálnej poisťovne, a tým pádom otcovia majú o to vyššiu motiváciu, aby na tú materskú chodili ešte viac, ešte viac. Čiže bolo by fajn, keby si niekto u vás uvedomil, aké je toto jednoduché, jednovetové riešenie, má v celku zaujímavé a možno aj celkom komplikované dopady.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.9.2019 o 16:52 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:22

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Áno, pán kolega, súhlasím s tebou, že vek prvorodičiek je už vysoký dnes a áno, také nekoordinované systémy cez tie nástroje rodinnej politiky, ktoré prichádzajú, môžu ešte ten vek zvýšiť. Čiže bude to problém, pretože áno, čím je prvorodička s vyšším vekom, je väčšia pravdepodobnosť rôznych zdravotných komplikácií či už matky alebo aj konkrétneho dieťaťa a s tým vlastne potom trápenie celej rodiny. Takže áno, máš pravdu, je to tak.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2019 o 17:22 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:22

Silvia Shahzad
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega, máte pravdu v tom, že bude možné si tam platiť aj dobrovoľné nemocenské poistenie. Akurát v tomto prípade nie všetci túto možnosť majú. Napríklad takí invalidní dôchodcovia alebo invalidné dôchodkyne, ktoré by si chceli doplatiť nemocenské, túto možnosť nemajú. Majú jedinú možnosť - zamestnať sa. A vieme, aké je to ťažké. Čiže zase budú, zase na to doplatia tieto skupiny ľudí. Dá sa očakávať, že ak, ak budú počúvať ženy vaše rady s tým, ako si prilepšiť na rodičovskom príspevku, objaví sa tu opäť v sále pán Vážny a ako obyčajne keď príde, tak vždy presadzuje nejaké svoje návrhy zákonov za Sociálnu poisťovňu. A môžeme očakávať, že budú potom rýchlo látať nejaký nával možno alebo zvýšený počet ľudí, ktorí poberajú ten zvýšený rodičovský príspevok. Takže z môjho pohľadu si myslím, že niekedy je jednoduchšie, aj keď už sa nepozeráme na to, že čo je spravodlivé, ale pozrieme sa aspoň na tú administratívu ponechať stále ten príspevok jednotný, nerozdeľovať ho, aby sme si zbytočne nekomplikovali administratívu a jednoducho priznávať rodičovský príspevok všetkým automaticky bez toho, aby o to museli požiadať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2019 o 17:22 hod.

Mgr.

Silvia Shahzad

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Jozef Burian
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Myslím si, že už je, stratilo to kúzlo toho vystúpenia pána Mihála, ale chcem len veľmi jednoznačne povedať, som za rozdelenie rodičovského príspevku bez ohľadu na to, že dnes tu hľadáme argumentáciu, prečo nie. Faktom je, že môj osobný názor, že práve opakom je pravda, rodičovský príspevok prispeje k zvýšeniu pôrodnosti, lebo vyberať len skupinu, úzku skupinu ľudí, či teda vysokoškolákov a už nehovoriac o tom, že my diskriminujeme v tom momente stredoškolákov a, ja neviem, zo základnej školy, študentov, tak ak chceme podporovať nezodpovedné rodičovstvo, je tu namieste. Ale osobne si myslím, že opak je pravdou. Pokiaľ si niekto bude platiť celý balík nielen nemocenského poistenia, potom je otázka matematického výpočtu, či sa mu to, či sa mu to oplatí alebo nie, ale určite myslím si, že dôležité alebo najdôležitejšie na tom celom návrhu je to, podporme ľudí, ktorí pracovali, pracujú a budú pracovať. Hľadajme riešenie, ako vylepšiť pre všetky skupiny ľudí tých, ktorí by mali do budúcna záujem pracovať a momentálne možnože nemajú. Faktom je, že za dlhý čas sa neurobil taký významný krok, aj keď v príspevku za starostlivosť o dieťa sa to udialo vo väčšom ráze, tak myslím si, že ako vystúpenie pána Mihála o tom, že to zjednotil na 199 eur ako pri predchádzajúcom období, myslím, že nemáme 370 dokonca pre ľudí, ktorí nepoberali materskú alebo nepracovali predtým, ani asi podľa všetkého nebudú potom pracovať, 270 eur je významná zmena takisto. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2019 o 17:24 hod.

Ing.

Jozef Burian

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:26

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak neviem, no je už asi neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Len mimoriadne ma mrzí, že skutočne budú sa diskriminovať študentky. Veď si zoberte tú vašu logiku. No, zvýhodňovať pracujúcich. Len tá študentka, ona ešte nepracovala, pretože to jednoducho nestihla, dala prednosť štúdiu. Ale tá študentka pracovať bude. Ona porodí dieťa, bude dva, tri roky pri ňom doma a ide do práce predsa. Drvivá väčšina tých študentiek do tej práce pôjde, bude platiť dane, bude platiť odvody. Keby teoreticky alebo prakticky aj bude mať nejaké ďalšie dieťa, tak aj bude mať aj materskú, bude mať aj rodičovský príspevok, ale už jej nikto nedorovná to, o čo prišla pri tom prvom dieťati.
To vaše riešenie je mimoriadne kruté najmä k študentkám, ktoré zodpovedne práve myslia na svoju budúcnosť, otehotnejú počas štúdia, nechajú si to dieťa, donosia ho, porodia ho a vy ich oceníte tým, že dostanú nižší rodičovský príspevok. To ma skutočne mimoriadne mrzí a verím, že nová vláda v tomto urobí nápravu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2019 o 17:26 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:28

Simona Petrík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Vážené kolegyne, kolegovia, ja vystúpim teraz na záver, mám pocit, celej tejto rozpravy už iba krátkym príspevkom, pretože Jožko Mihál povedal za nás, za náš pozmeňovací návrh v podstate všetko konkrétne. Vecne k návrhu ja možno poviem len také politické krátke posolstvo, ktoré si myslím, že sa tu žiada, aj keď už spomínali to aj kolegovia zo SaS-ky. Takže myslím si, že v tomto sme sa v opozícii vzácne zhodli, som rada.
Každopádne SMER je pri moci s krátkou jeden a polročnou prestávkou už od roku 2006, a to je naozaj neskutočne dlhá doba. Mladší stredoškoláci si už pomaly nepamätajú, že by tu vládol aj niekto iný. SMER celý ten čas sám seba označuje za sociálnu demokraciu, ktorá robí pre ľudí. No a čo sú to tie opatrenia teda pre ľudí? Sú to vlaky zadarmo, sú to vianočné príspevky, najnovšie veľmi obľúbené obedy zadarmo. Všetky tieto opatrenia majú ale jeden háčik. Sú ako domy v Potemkinovskej dedine. Majú síce krásnu fasádu, nič viac však za ňou nie je.
Príklad takéhoto opatrenia je presne aj novela tohto zákona, o ktorej sa dnes bavíme a ktorou sa zvyšuje rodičovský príspevok. Na jednej strane krásna fasáda, je to naozaj dôležité opatrenie pre rodičov, už sme to tu niekoľkýkrát spomínali, najmä teda pre tých pracujúcich. Tí si mesačne prilepšia o spomínaných 150 eur. No na druhej strane za týmto opatrením už nič iné nie je, len drobiace sa murivo z týchto domov. Nič, čo by motivovalo mladých ľudí zakladať si rodiny. Pretože výskumy aj štatistiky, Jožko to už spomínal niekoľkokrát, dokazujú, že samotné zvyšovanie rodičovského príspevku alebo akýchkoľvek príspevkov nemá zásadný vplyv na zvyšovanie pôrodnosti. Inými slovami, to, že teraz razantne zvýšime rodičom príspevok, ktorý mal byť mimochodom zvýšený už dávno, nijako významne nezmotivuje mladých ľudí, aby chceli mať viac detí. Toto opatrenie je síce dobré, ale osamote je nesystémové a takto pol roka pred voľbami je aj silno populistické.
Je to omrvinka, ktorou chce SMER populisticky nakŕmiť ľudí krátko pred voľbami a udržať si tak silou-mocou nejakých voličov. Nehovoriac o tom, to sme už tiež niekoľkokrát spomínali dnes v rozprave, že diskriminujeme rodičov, ktorí sa rozhodli mať viac detí za sebou a predtým pracovali napríklad na dobu určitú a týmto rodičom zvyšujeme rodičovský príspevok len o 50 eur. Pritom riešenia pre skutočne prorodinnú politiku potrebuje Slovensko ako soľ už dlho. Populácia starne, krajina nám pomaly vymiera. Ak nebudeme motivovať mladých ľudí, aby si zakladali rodiny a neurobíme tú cestu pre nich jednoduchšou, tento problém bude len rásť.
Ak sa máme baviť o tom, ako má vyzerať moderná rodinná politika, je to o tom, že nemáme hľadať skratky a populistické riešenia. Problém je potrebné riešiť hĺbkovo, systémovo. Takýmto riešením je v prvom rade celkový dôraz na rodinnú politiku, to znamená, venovať sa tejto téme komplexne nielen čiastkovo pár opatreniami, ktoré nám majú zalepiť oči. Najúčinnejšími opatreniami je kombinácia. Práve kombinácia finančných príspevkov a služieb, ktoré rodičom pomôžu so starostlivosťou o deti.
Pán Erik Tomáš tu vymenovával, že čo všetko ste vy pre rodiny urobili v rámci rodinnej politiky. Ja to tu opakujem už štyri roky. Vy ste venovali rodinnej politike v programovom vyhlásení vlády presne jeden paragraf a všetky vaše opatrenia venujúce sa rodinnej politike sa skracujú len na zvyšovanie konkrétnych príspevkov. Fajn, je to finančná podpora pre mladé rodiny. Ja nehovorím, určite my za tento zákon pravdepodobne zahlasujeme, pretože je to dobré opatrenie, treba tento rodičák zvyšovať, ale už ste to mali urobiť dávno.
A čo sa týka služieb, tak služby opomínate už niekoľko desaťročí. To znamená, ak chcete naozaj sa tváriť alebo minimálne aspoň ukázať, že vám záleží na mladých rodinách, je potrebné vytvoriť koncepciu rodinnej politiky, ktorú napríklad Česká republika má už dávno a tá má vytvárať nejaký, nejaký základ, a to je finančné, systémové finančné efektívne príspevky a služby, na ktoré kašlete. A majú to byť najmä služby, ktoré majú pomôcť rodičom so starostlivosťou o deti. To znamená viac jaslí dostupných, garantované miesto v škôlke pre každé dieťa už od troch rokov, zníženie daní pre rodiny s deťmi, zvýšenie rodičovského príspevku aj pri druhom a treťom dieťati, nielen pri dvoch naraz narodených deťoch alebo troch.
Takisto je to možnosť flexibilného čerpania rodičovského príspevku, kde si môže rodič v rámci limitov zvoliť, za akú dlhú dobu ten svoj rodičovský príspevok vyberie a môže si ju buď skrátiť alebo predĺžiť. Alebo sú to dva týždne otcovského voľna navyše po narodení dieťaťa, ktoré sľubujete už štyri roky. Ja to tu predkladám do nemoty každý pomaly pol rok, tak ako rokovací poriadok dovolí. Stále to sľubujete, stále ste to nenaplnili, a pritom to mala byť jedna z vašich priorít a už sme na konci volebného obdobia. Alebo napríklad predĺžená materská pre rodičov samoživiteľov. Skrátka tých rodín, tie rodiny majú rôzne typy, rôzne variácie a tomu sa musí moderná rodinná politika prispôsobiť. Toto sú tie príklady modernej politiky, ktoré prináša napríklad aj koalícia PS a SPOLU, ale vy nie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.9.2019 o 17:28 hod.

Mgr.

Simona Petrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:33

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, spomínala si, že je to nespravodlivé práve pre ženy, ktoré majú pracovnú zmluvu na dobu určitú. Áno, my v podstate trestáme deti mamičiek, ktoré nemali to šťastie a nemali pracovný úväzok na dobu neurčitú, alebo trestáme deti mamičiek, ktoré neodpracovali 270 dní, lebo napríklad sú z východného Slovenska a tam nie je dostatok práce, ako tu v Bratislave. Takže taká je tá sociálna spravodlivosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2019 o 17:33 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video