49. schôdza

10.9.2019 - 25.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.9.2019 o 16:26 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 15:51

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne aspoň za faktické, ktoré zazneli, aj keď teda v rozprave sme tomu moc spoločne nedali.
Naozaj skúsme sa zamyslieť teraz, ukážme spoločné gesto, dobre, idú voľby, možno si niekto povie, že predvolebný ťah, predvolebné niečo. A keď to bude spoločný návrh alebo spoločne to podporíme, naši voliči budú vedieť, že bez hlasov SMER-u, SNS, MOST-u - HÍD by ten návrh neprešiel. Vaši voliči zase budú vedieť, že zase, dobre, bez toho, aby my sme to navrhli, takisto by to neprešlo. Ak to dokážeme posunúť do druhého čítania a ak by sa podarilo aj schváliť, bolo by to veľké gesto voči tým tehotným matkám, ktoré sme si tu možno niektorí v predošlé dni brali rukojemníkov, a hovorili o nich, ale neprichádzali sme s návrhmi, ako by sme im možno reálne pomohli, aby si naozaj slobodne, slobodne, slobodne mohli rozhodovať. Tento návrh zákona im to umožňuje.
Bol by som veľmi rád, aby sme sa vydali, by som povedal, takou cestou zdravého rozumu v týchto veciach, a aj takýmto spôsobom urobili postupne možno z tehotnej matky, z matky v očakávaní takú princeznú alebo kráľovnú, z každej jednej na Slovensku. Lebo keď z nich urobíme princeznú a kráľovnú, ženu, na ktorej nám záleží, tak aj z toho malinkého niečoho, čo dnes teda mnohí ľudia považujú len za zhluk buniek a niektorí za život, tak aj z toho malinkého nič urobíme niečo dôležité, lebo predsa kvôli tomu malinkému nič sme z tej tehotnej matky urobili princeznú či kráľovnú u nás, medzi nami, v našej spoločnosti.
Pevne verím, že dokážeme pri tomto návrhu tak trošku zložiť reparát. Ak by niekomu potom vadilo, že niečo sme tam alebo ja by som tam bol podpísaný, ale pevne verím, že, že to, že sme tam teda viacerí podpísaní z nášho klubu, a lebo predkladáme to, myslím, ako celý poslanecký, poslanecký klub, že to nezaváži pri tom hlasovaní. Tí ľudia, či už teda v tých uliciach, ktorí pochodovali, a teda už iba keď porovnáme 5-tisíc ľudí na Pochode za slušné Slovensko a 50-tisíc ľudí o dva dni neskôr, je to verejná objednávka. Dnešný prieskum Focusu ktorý zverejnil, že 60 % ľudí nechce, aby sa zabíjali deti, ktorým už bije srdce. Len 31 celá niečo percent s tým súhlasí. Čiže dvakrát viac ľudí nesúhlasí s tým, aby sme potrácali dieti, deti, ktorým už bije srdce, to znamená niekde plus-mínus do toho 8. týždňa. Čiže tí ľudia to cítia, cítia, že to nie je zhluk buniek, cítia, že to je život. Ale teda keď nevieme toto zmeniť, tak urobme aspoň cestu v tomto prípade. Ukážme, že nám na tehotných matkách záleží.
A pre liberálov chcem povedať, že ukážme, že dokážeme naozaj urobiť pre matky prostredie, kde sa budú môcť naozaj slobodne rozhodnúť. Lebo ak žena si má vyberať medzi možnosťami, pôjdem na potrat a doplatí na to dramaticky moja rodina, lebo, lebo nakoniec skončím na krku nejakej nebankovky, lebo nedokážem jednoducho vyžiť, alebo teda, pardon, nepôjdem na potrat a skončím na krku nebankovky, lebo nemám z čoho žiť, alebo teda pôjdem na potrat a nemám tento problém, ale zároveň v nej sa bije to, že nechce zabiť to svoje dieťa, tak tej žene nedávame reálne možnosti sa slobodne rozhodnúť. Tej žene dávame gilotínu na krk a hovoríme, že je slobodná. Ona slobodná nie je. A úlohou nás je urobiť všetko preto, aby tá gilotína jej nad krkom nestála, aby ako-tak sa slobodne rozhodnúť mohla. A takto symbolicky, keď jej pomôžeme 220 eurami mesačne počas teda tých štyroch mesiacov v rámci tehotenstva, ukážeme žene, že je, ukážeme, že nám na nej záleží.
O to skôr potom budú možno aj matky, tehotné matky alebo ženy, ktoré sa len zapodievajú, že raz tehotné budú, alebo tie, ktoré tehotné niekedy boli, keď budú vidieť od nás, že ukážeme aj cez takéto návrhy, že nám na tehotných matkách záleží, tak omnoho viac nás budú počúvať, keď budeme hovoriť o tom, že im niečo chceme prikazovať alebo zakazovať. Ale keď najprv ideme zákazmi a príkazmi bez toho, aby videli od nás úprimný záujem pomôcť, tak potom sa nečudujme, že sa voči tomu mnohé búria.
Ďakujem veľmi pekne, že ten návrh podporíte.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.9.2019 o 15:51 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:57

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, už v úvodnom slove predsedajúceho ste počuli, aký osud má tento návrh zákona, ktorý chcem teraz predložiť. V stredu 22. mája bola prerušená rozprava. To bol koniec májovej schôdze a nebolo príjemné počúvať poslancom vládnej koalície moje vystúpenie s témou platy poslancov Národnej rady, tak 22. mája sa odhlasovalo väčšinou, lebo sme podľahli pokušeniu využiť alebo zneužiť väčšinu, a sa odhlasovalo to, že sa mi zoberie slovo k tejto téme, a to trvalo, to zobratie slova, štyri mesiace a tri dni, keď dobre počítam. Deviaty mesiac mínus piaty mesiac, štyri mesiace a tri dni som čakal na to, aby som mohol pokračovať v rozprave k návrhu zákona, ktorý som otvoril pred štyrmi mesiacmi a tromi dňami.
Ja viem, že to je nepríjemná otázka. Viem, že je nepríjemné pre alebo najnepríjemnejšie, sa hovorí, baviť sa o peniazoch a o platoch. Dupľom, keď sa to otvára vlastne na takomto verejnom fóre, a dupľom, keď sa to týka poslancov Národnej rady, ktorí by mali byť vzorom. Naozaj sa nedokážem úprimne nejakým spôsobom zžiť s tým, že poslanci Národnej rady odolali alebo neodolali pokušeniu si sami sebe nadeliť o 1 500 eur z roka na rok navyše. Hovorím o platoch a o príspevku, teda o tom paušálnom príspevku, ktorý dostávame. Je to na náš účet, každého nás. To je jedno, či vlastný, alebo manželkin, je to na náš účet, jedna aj druhá položka nám idú. Sami sebe sme si nadelili 1 500 eur navyše a kľúčový argument, ktorý by som chcel podotknúť, bol ten, že predsa sme prijali rozpočet, prvýkrát bude vyrovnaný. Matovič, ty tu roky kvákaš o tom, že poslanci by mali mať zvýšený plat až vtedy, keď bude, budú konečne hospodáriť s tým, čo vyberú. Keď vláda bude konečne zodpovedná a konečne budeme mať vyrovnaný rozpočet, tak potom odvtedy už nech majú poslanci vyššie platy. Áno, to som tu ixkrát predkladal, ixkrát hovoril. A vy ste tento argument použili pred necelým rokom na to, aby ste nepodporili náš návrh, a tým pádom zabezpečili, aby platy sa zrazu skokovito odmrazili o 1 500 eur mesačne. Povedali ste, ešte raz, že si zaslúžime, lebo však budeme mať prvýkrát historicky vyrovnaný rozpočet. Toto bolo zdôvodnenie pred plus-mínus 10 mesiacmi. A aká je skutočnosť dnes?
Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v poslednej predikcii hovorí, že deficit k septembru je 1,138 mld. eur, keď sa nemýlim o chlp v tých číslach. Čiže 1 138 mil. eur je deficit, s ktorým vy ste operovali, že poslanci si zaslúžia, lebo však máme vyrovnaný rozpočet. Poslanci si zaslúžia mať vyššie platy o 1 500 eur, lebo ukázali, že pritlačili vládu k tomu, že prvýkrát bude vyrovnaný rozpočet.
Ale skutočnosť je iná. Dnes vieme, že na konci roka deficit bude plus-mínus 1,5 mld. eur, 1 500 mil. eur. Približne 260-270 eur na každého jedného človeka, ktorý na Slovensku býva, alebo každého teda občana Slovenskej republiky, či to je batoľa, či to je babička 90-ročná, či je to pracujúci, študentka alebo invalid na vozíku. Na každého jedného iba za tento rok vládna koalícia vyprodukuje sekeru, dlh v našej štátnej kase, v našej spoločnej špajzi skoro 300 eur.
Tak sa pýtam, za čo sme si teda zaslúžili tie vyššie platy, tých 1 500 eur, keď teda tento jeden argument sa ukázal ako blud. Veď to bola Potemkinova dedina už pred rokom, keď nás tu oblbovali tým, že áno, budeme mať vyrovnaný rozpočet. Už vtedy sme upozorňovali, najmä náš tieňový minister financií Edo Heger, že to sú hovadiny popísané v tom rozpočte, že tu ideme ľudí opie... Jak sa to povie? Kupovať si, opíjať rožkom a že sľubujeme niečo, čo dnes už rovno vieme, že to nesplníme.
A dnes skutočnosť je taká, že to tak je. A to nie je o tom, že teda že ekonomická kríza alebo že ekonomické spomalenie. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť len 10 %, len desatina z toho deficitu je na vrub ekonomického spomalenia. Čiže približne z 1,138 mld. eur len nejakých povedzme že tých 138 mil. Ale miliarda je dôsledkom vašej neschopnosti, dôsledkom toho, že nie ste schopní vybrať peniaze od ľudí, ktorí podvádzajú na DPH, od ťažkých podvodníkov typu Bašternák, Kočner, ktorých ste si nacucli na štátny rozpočet, na peniaze, ktoré tam poctivo ostatní ľudia platia, a oni si takto pekne to cuckajú na svoje vlastné účty. A potom následne si vás kupujú cez byty v Bonaparte, kde ubytujú vášho predsedu strany. Ten tam sedem rokov býva. Sedem rokov miesto nájmu 7 000- 7 500, čo je reálna cena za tak obrovský a lukratívny byt na tej adrese, tak platí 2 650. Čiže každý rok berie, každý mesiac berie skoro 5 000 eur úplatku od daňového podvodníka, ktorého nacucnete na štátny rozpočet a ktorého vaša polícia a prokuratúra dlhé roky chráni. Takýmto spôsobom dovoľujete, aby sa 2,3 mld. eur, čiže 2 300 mil. eur každý rok nevybrali do štátneho rozpočtu. Sme na úplnom chvoste zo všetkých krajín v rámci európskej..., Európskej únie. A keď sa aj ostatné krajiny okolité porovnateľné s nami postupne zlepšujú a aj my sa postupne zlepšujeme, tak vždy, čuduj sa svete, ako si dramaticky pomenšie ako všetci ostatní.
A ja sa pýtam prečo. Koľko ešte ďalších Bašternákov a Kočnerov máte nacucnutých na našu spoločnú špajzu? Koľkým to dovoľujete a potom nám tu sľubujete, že bude vyrovnaný rozpočet? Chodíte ako s cingrlátkami pred nami a snažíte sa ohlúpiť vašich vlastných voličov. Ale našou úlohou ako opozície je otvárať oči vašim vlastným voličom a hovoriť im, že pozor, oni vás tu 12 rokov klamú, lebo vy ich naozaj klamete. A dnes je to krásne vidieť. Pred necelým rokom ste im sľúbili nula eur v kase, že naozaj prvýkrát za 12 rokov vlády SMER-u budete hospodáriť s tým, čo vyberiete od ľudí, a nebudete ich zadlžovať. A znova ste nepodľahli, áno, ste podľahli pokušeniu. A znova tam bude 1,5 mld. eur diera. Znova 1,5 mld. eur, kde si v mene vašich voličov a ich detí a vnúčat zoberiete pôžičky a tie detí a vnúčatá, vaši voliči to budú potom splácať. A znova sa spoliehate na to, že vaši voliči zrejme sú hlúpi, si myslíte, že oni nebudú, nechcú pochopiť, ako ten štát funguje. Že nechcú pochopiť, že vlastne vy ich kupujete si za peniaze, ktoré im predtým zoberiete, že sa správate ako zlodeji, ktorí v noci prídu vykradnúť špajzu, a potom ráno zazvoníte, že doniesli sme lekvárik na raňajočky, na chlebíček. A sa spolieha to na, spoliehate na to, že tí vaši voliči si neuvedomia, že to je vlastne ich lekvár, ktorý ste im v noci ukradli z ich vlastnej špajze. A toto perpetuum mobile ohlupovania vašich voličov vám funguje dvanásť rokov. Áno, ste fajn.
Svojho času, ja neviem, 3-4 roky dozadu, myslím, že Robert Fico priamo to na tlačovke priznal, áno, sme majstrami politického marketingu, de facto politického ohlupovania ľudí v kampani, lebo politika je pre vás nonstop kampaň. Nonstop klamete ľudí a ani raz neprídete pred nich a nepostavíte a nepoviete, že toto, čo vám dáme, tuto vám zoberieme, lebo jednoducho tak ten štát funguje, že sú to spojené nádoby. A keď tu hladina stúpne, tak musí klesnúť, alebo opačne. Jednoducho ani raz, ani na jednej jedinej tlačovke za dvanásťročnú vašu históriu vo vláde som nezaregistroval tlačovú konferenciu, kde by ste prišli, a zodpovedne sa postavili pred ľudí a povedali, najprv Fico povie áno, dávame, pridávame vianočné dôchodky, toto, toto, toto a vedľa neho minister financií - a urobíme to tak, že si zoberieme vo vašom mene, keďže ste nás splnomocnili vo voľbách, pôžičky, ktoré budú splácať vaše deti a vnúčatá s takýmto a s takýmto úrokom. Ani raz ste takúto tlačovku nedokázali spraviť!
Ale potom nám tu sľúbite vyrovnaný rozpočet a potom s tým operujete, že preto si zaslúžite vyrovnané či navýšené platy o 1 500 eur, len tak. Teoreticky sa môžme baviť, že ak by sa vám teda podarilo prinútiť vládu, že konečne sa bude správať zodpovedne, fajn. Aj ja som to ixkrát hovoril. Ak raz teda to dokáže vládna koalícia alebo poslanci vládnej koalície prinútiť svoju vládu, že sa bude správať zodpovedne a prikrývať celé Slovensko len takou perinou, na akú máme, tak dobre, fajn, bavme sa o tom, o koľko vzrastú platy. Ale vy ste urobili podvod na ľuďoch. Vy ste ľuďom takto dali pred ich oči pozlátko, že bude vyrovnaný rozpočet, už nebudeme kradnúť, už zo špajze zoberieme iba toľko, koľko vy tam dáte, ľudia, behom roka, toľko rozdelíme.
Ale dnes po 10 mesiacoch vieme, že to bolo klamstvo, že to bol podvod. A týmto ste operovali, že si zaslúžite vyššie platy. Toto bol váš kľúčový argument, že 1 500 eur predsa si zaslúžime, lebo však my sme dokázali nemožné. Po 12 rokoch budeme mať prvýkrát vyrovnaný rozpočet. Ale vy ste tých ľudí oklamali. A treba to povedať nahlas, a preto vám to tu teraz hovorím, páni a dámy. Podviedli ste ľudí na Slovensku, a nielen vašich voličov, všetkých ľudí na Slovensku, ktorí si teda mysleli, že tak dobre, no keď sa im taká úžasná vec podarila, že budú prvýkrát vyrovnané platy, tak teda..., či, pardon, vyrovnaný rozpočet, nebudú prvýkrát zadlžovať, tak teda síce je to veľa, tak si zaslúžia. Ale vy ste ich podviedli. Dnes tomu hovoria tvrdé dáta, a preto ste si ani z tohto dôvodu tie platy nezaslúžili, alebo ani z tohto dôvodu sme si tie navýšené platy nezaslúžili, hoci my v opozícii máme určite omnoho menšiu moc a právomoc vám nejakým spôsobom prinútiť, aby ste sa správali zodpovedne. Naša úloha je kontrolná a nadstavovať vám zrkadlo. To robíme aj týmto návrhom zákona a pevne verím, že si dokážete vstúpiť do svedomia. Hoci sa na druhej strane obávam, že sa spoliehate, že nejako to vyhnije, nejako to prekvasí a nejako sa na to zabudne, a mnohým z vás, keď nie výraznej väčšine, tie dramaticky navýšené platy vyhovujú.
Áno, sú tu ľudia, ktorí by si zaslúžili možno 5-, možno 10-tisíc, lebo makajú od rána do večera a naozaj sú fakt dobrí a predtým odišli z práce, kde toľko možno mali. Ale sú tu ľudia, trúfam si povedať, že nadpolovičná väčšina, ktorá si tu nezaslúži ani minimálnu mzdu. Kde sú tie prázdne stoličky teraz? Kde sú tie prázdne stoličky, keď tu bola mimoriadna schôdza za odvolávania Pellegriniho? Úplne prázdna garáž. Keď tam bolo desať áut, bolo moc. Kde sú tí ľudia, ktorí hovoria, teda že áno, my si zaslúžime, lebo my sme elita národa.
A pýtam sa, čím ste to ukázali, čím ste to preukázali? Jednu vec som vám teraz dokázal, že ste ľudí oklamali a podviedli. Sľúbili ste im vyrovnaný rozpočet a dnes vieme, že to bol podvod. Kde sa idete pretrhnúť od roboty? Kde sa tak horlivo stretávate s ľuďmi a počúvate ich problémy, analyzujete ich, navrhujete riešenia? Kde predkladáte návrhy zákonov? Zovšeobecním, ale sám som predložil možno toľko isto zákonov ako všetci poslanci SMER-u, ktorí tu sedia. Sám toľko isto jak 49 poslancov SMER-u. Za jedno volebné obdobie. Kde sa idete tak pretrhnúť od práce? Priemerný náš poslanec predložil možno 30-krát viac zákonov jako priemerný poslanec vládnej koalície. 30-krát viac! Možno 40, treba to zrátať, minule som to mal zrátané.
Za čo si zaslúžite mať o 1 500 eur navyše? My sme si ich nepýtali, tie prachy. Ale vy poslanci vládnej koalície, keďže máte väčšinu v svojich vlastných rukách a v svojom vlastnom prste, ktoré používate na stláčanie tých tlačítiek, tak vy ste to zrejme nejako uzavreli, za čo si to zaslúžite. Určite to nie je za vyrovnaný rozpočet, lebo to vieme dnes, že to bolo klamstvo a podvod. A ja by som chcel poznať odpoveď a chcel by som vidieť, že budete aj hrdinovia, že prídete a vystúpite, že poviete, že teda naozaj zaslúžim si. Ja Duško Bublavý z Potvoríc alebo odkiaľ, kde to bývaš, ja si zaslúžim o 1 500 eur vyšší plat, lebo takto a takto a takto a takto a takto a takto a takto a takto a takto a takto bojujem za ľudí a toľkoto zločincov, ktorí kradnú, korumpujú, som odhalil a nahlásil orgánom činným v trestnom konaní. Ale né! Nehrozí. Nebude mať odvahu sem prísť a vystúpiť. Ani jeden poslanec koalície. Neverím tomu. Vsadím čokoľvek, že nebude mať odvahu sem prísť, prihlásiť sa do rozpravy a povedať, že fakt on má pocit, že si to zaslúži. Lebo ak by to povedal, tak ľudia by si na Slovensku ťukali na čelo, by sa pýtali Duška Bublavého, prišiel si mi do rany, smola, keď si prišiel, jeden z mála, tak máš to mať... (Reakcia z pléna.)
Keď by sa, potom on by povedal, že zaslúži 1 500 eur navyše, oni by sa pýtali, počkaj, počkaj, to akože ty ako poslanec s parádnym platom si zaslúžiš mať navyše ešte 1 500 eur navyše a zároveň sirotám ste dali 2,70 mesačne navyše? To, Duško, ty si ako koľkokrát viac človekom jako tá sirota, ktorá si to nevybrala ten osud, že sa sirotou stala? Poďme rátať spolu. Tisícpäťsto deleno 2,70, zjednodušene deleno 3, to je 500, keďže tam je približne 10, nejakých 530-540-krát, 550.
Je Duško Bublavý alebo ktorýkoľvek poslanec SMER-u, ktorýkoľvek poslanec SNS alebo MOST-u - HÍD, ktorý rozhodol o tom, že poslanci Národnej rady budú mať od tohto roku o 1 500 eur mesačne viac, je vari 550-krát viac človekom ako tá sirota, ktorá dostala 2,70? Z rozhodnutia tých istých poslancov? Nie je to zlyhanie nás samých, ak sami sebe si pridelíme 1 500 eur navyše a tým sirotám dáme 2,70?
Pýtali sme sa ľudí predtým, že ako hodnotia našu prácu? Či si myslia, že si zaslúžime viac? Boli sme pozrieť niekde, teda keď už sme odtrhnutí od reality, v nejakej fabrike a pozrieť tých ľudí za tými pásmi a boli sme sa opýtať, kde majú oni to čarovné tlačítko, kde si môžu sami sebe zdvihnúť plat? Urobili sme to, niekto z nás? Je také tlačítko? Existuje? Kde ho majú na tom stroji?
Hrdlačia ľudia mnohí za minimálnu mzdu od rána do večera, aby uživili svoje rodiny, zoberú si víkendové smeny, zoberú si nočné. Alebo dochádzajú 50, 100, 150 kilometrov za prácou, len aby ako-tak prežili. Ale to čarovné tlačítko, ktorým si sami sebe môžu zdvihnúť plat, tam na tom stroji v tej svojej práci nemajú. Ani tá upratovačka na tej metle to nemá. Ani sestrička, ani lekár. Ani učiteľ to tlačítko nemá na tabuli pred svojimi žiakmi. Ani na sústruhu, ani na montážnej, ani v nejakej montážnej dielni. Ani automechanik, ani atómový fyzik niekde v atómovej elektrárni. Žiadny z nich. Tisícky, desiatky tisíc, stovky tisíc ľudí, ktorí pracujú pre štát, sa hanbia za to, v akom prostredí sú. Choďte niekedy - a boli ste tam - vypovedať na políciu. Choďte na prokuratúru. Nábytky z roku 5. Pozriete si tam DKP, či aké sú to čísla, ešte od komunistov. Choďte do Slovenského rozhlasu, do kancelárií tých ľudí. Koberec jak oščatý desiatimi psami v každej druhej kancelárii, lebo nemajú peniaze na to, aby sa tam vymenilo pár základných vecí. Ale my si tu sami sebe dáme 1 500 eur navyše, lebo však máme tú moc. Máme tlačítko, tak ho stlačím. Svedomie tam, za dverami, tak si stlačím, však môžem, nie? Nie je to podlé voči tým ľuďom? Čím si to tí ľudia zaslúžili?
Nechceli by sme hrať s tými ľuďmi aspoň jakú-takú fér hru? Povedať im a predstúpiť pred nich a povedať čestne, postaviť sa rad-radom, všetci, 49 poslancov SMER-u, zobrať SNS, MOST - HÍD, zvolať veľkú tlačovku, najväčšiu, aká v histórii Slovenska bola, a postaviť sa a pekne urobiť najprv odpočet. Ľudia, my vieme, že keď vy v robote máte pridané, tak máte pridané preto, lebo ste urobili niečo navyše. Nikto vám nedá ani o chlp navyše iba preto, lebo..., lebo. Možno o infláciu, možno o plus-mínus priemerný rast mzdy, ale nikto vám nedá namiesto 3 000-4 500 len tak, samozrejme, že nedá.
Kde je náš súcit? Kde je naše cítenie? Kde je naša empatia? Kde je naše EQ? Emočný kvocient, či jak sa to nazýva. Či tých ľudí považujeme za nuly - jednotky? Sú nám ukradnutí úplne? Však nech oni teda hrdlačia a my sme im neni schopní ani za rok a pol, čo tu s tým šibrinkujem a predkladám, schváliť príplatky za soboty, nedele, nočné smeny? A musím sa vám doprosovať? Až potom vám je to trápne a po roku a pol prídete na míting na 1. máj do Nitry a Fico už ukazuje, že vymyslel super vec pre ľudí, pre pracujúci ľud, že on dá tie príplatky do Zákonníka práce a zvýši tie príplatky, tie, aj ktoré predtým vôbec ľudia nemali žiaden nárok. Ale nepovie, že predtým ho tu rok a pol s tým lynčujeme, že predtým všetci poslanci SMER-u hlasovali proti alebo sa zbabelo zdržali, keď sme to predkladali my. Keď sme im nastavili zrkadlo, že jednoducho nedokážu sociálne cítiť, lebo sa starajú celý čas iba o svoj biznis a biznis svojich potentátov v strane.
Vy ste ten cit stratili. Vy nedokážete vnímať, čo to robí s ľuďmi, že tých ľudí ste opľuli, že ste ich urazili. A preto vám hovorím aj ten príklad tej siroty. Sirotám ste tým istým prstom dali 2,70 navyše. Tým istým! Tým istým prstom! Sirotám 2,70, ale keď ide o mňa, tak stlačím poriadnejšie, nech to je 1 500 eur. 550-krát ste povedali, že ste viac človekom, lebo však ja som poslanec, jako nejaká sirota.
Preto predkladám tento návrh zákona, aby sme sa spamätali a vrátili to späť. Možno aj dobre, dobre, zobrali ste mi slovo v máji, lebo vám to bolo nepríjemné počúvať. Možno aj dobre, nech je to v tomto čase, keď sme bližšie k tým voľbám. Áno, možno ľudia budú viacej pozerať na vaše skutky. Možno budú viac pozerať na to, ako budete o tomto návrhu zákona hlasovať. Možno viac teda budú registrovať, ako to teda úprimne s nimi myslíte.
Dobre, keď poviete, že už ste tie peniaze minuli, a dáte tam pozmeňujúci návrh nejaký, aby sme nič nebrali spätne, fajn, dobre, tak už čo bolo, bolo, ale vráťme to späť. Dajme tomu základnú logiku. Dajme tomu, že nech nám rastú platy, myslím, že však aj tak je to v tom návrhu napísané, aby nám rástli presne takisto, ako rastú ľuďom, toľko isto percentuálne hore, O. K., fajn, dobre. Budem mať vyšší základ, budú nám rýchlejšie aj rásť. Ale určite to nebude o takto dramatický skok.
Tento rok vyzerá, že ľuďom vzrastú platy, možno vo finále tu bude 8-9 % ročne. Ak by sme išli podľa toho, nestačilo by nám to? To naozaj by nám nestačilo, ak by nám z roka na rok pribudlo nejakých 250 eur mesačne? To naozaj potrebujeme 1 500?
Čiže predkladáme návrh, kde si môžete niekto uľahčiť svedomiu a niekto vrátiť niečo späť, čo sa nemalo stať. A niekto len zo strachu, že sme pred voľbami, O. K., v strachu zahlasovať, že dobre, radšej to vráťme s nádejou, že si po voľbách tie platy opäť zvýšite. Mne je v podstate jedno, jakú budete mať motiváciu, moja motivácia je jasná. Tie peniaze nám nepatria. Ak chceme ako piedestál spoločnosti, čo by sme mali byť, ak chceme ako zákonodarný orgán mať vážnosť u ľudí, ak chceme, aby ľudia nám dôverovali, my im nemôžme takýmto spôsobom napľuť do očí.
A keď sa nám to teda raz podarí, že sme mali arogantnú chvíľku a urobili sme to, spáchali sme to a dali sme si sami sebe 1 500 eur navyše a zároveň tým istým prstom 2,70 sirotám, tak skúsme sa ospravedlniť a povedať tým ľuďom, že prepáčte, nebolo to správne. Zmeníme to a odteraz tie platy budú rásť presne takisto ako vám, ľudia. Koľko percent narastú ľuďom, toľko narastú nám. Ak sa nebude dariť ekonomike, ľuďom bude rásť o percento plat, narastú nám o percento. Ak sa bude dariť ekonomike a ľuďom budú, budú platy rásť, bude nízka nezamestnanosť, ktorá bude tlačiť rast platov hore, bude sa dariť aj poslancom. Ale rovnako jako ľuďom.
My tu nie sme od toho a ľudia nás nevolili preto, aby sme im dávali takéto dôkazy o tom, že my sme nadľudia, že my sme niekto viac jako ľudia. My sme tu od toho, aby sme v prvom rade ukázali, že máme rovnaké práva, len možno máme tú vymoženosť, že v mene ľudí tu máme rozhodovať o tom, že čo bude spravodlivé a čo spravodlivé nebude. Ale nikto z našich voličov nám nedal mandát, aby sme si sami sebe zvýšili platy o 1 500 eur. A potom, keď sa o tom hovorí, skláňali hlavy alebo zašívali sa niekde po kluboch politických strán.
Mali by sme sa tejto pravde pozrieť do očí. Ja viem, že mnohým z nás to mydlí ego. Predtým zarábal 600-700 eur niekde, potom ho napísali ako takú správnu cvičenú opičku na kandidátku, zrazu sa stal váženým poslancom. Zrazu má pocit, jak keby mu aj kľučka ráno hovorila: „Ako sa vyspinkal, pán poslanec?“ „Ako sa vyspinkala, pani poslankyňa?“ A zrazu si to užíva. Zrazu sa cíti, že je niekto viac.
Ale tento náš pocit by nás nemal primäť k tomu, že zradíme svojich vlastných voličov, že zradíme záujem svojich vlastných voličov, že zradíme záujem aj tých ľudí, ktorí už prestali veriť politike, ktorí dnes nechodia voliť. To sú 2 mil. ľudí. A takýmto arogantným správaním, keď si sami sebe zvýšime o 1 500 eur plat, my iba zvyšujeme masu ľudí, ktorí neveria politike. Neviem, či to je vaším cieľom. Neviem, či to je cieľom strany SMER, alebo vás to vlastne vôbec nezaujíma. Ale mňa najviac mrzia tí ľudia, ktorí už stratili dôveru v inštitúcie štátu, ktorí si povedia, že tie voľby nemajú zmysel, lebo tí politici sú svine. Tí svine tam si urobia vždy iba v prospech seba a na ľudí kašlú.
Ja nechcem, aby si toto ľudia mysleli. Chcem, aby sme sa vrátili späť, aby sme neukazovali, že ľuďmi pohŕdame, že sme niekto viac jako teda obyčajní ľudia a že budeme hrať podľa rovnakých pravidiel, že nebudeme len preto, lebo máme tú moc, si nastavovať svoje noty, a ľudia nech tancujú iné pesničky.
To nie je parlamentná demokracia alebo to je zvrhlá parlamentná demokracia, ak si niekto myslí, že keď vyhráš voľby, môžeš všetko, ako hovoril nebohý Pavol Paška, bývalý predseda tu parlamentu, bývalý podpredseda strany SMER. Nie vyhraj voľby, môžeš všetko, ale vždy pamätaj na tých ľudí, ktorí sú v menšine alebo sú slabší. A slabší, to, v tejto konkrétnej situácii sú tí ľudia, ktorí nemajú to tlačítko na tom svojom stroji či na tej tabuli pred tými žiakmi, tí, ktorí sa nemôžu brániť.
Alebo sa skúste opýtať ľudí, zamestnancov tu v Národnej rade, o koľko im vzrástli platy z roka na rok. Či to bolo rovnako? Dobre, mali nižšie platy, či to bolo o tisícku aspoň. Či to bolo o 800, 600, 700, 500? Verte tomu, že to nebolo ani 200, že to nebolo možno ani 150. A možno ani 100 eur nie.
A ja sa pýtam, čím sme si to zaslúžili, že my sme zrazu viac len preto, lebo máme to tlačítko. Ničím sme si sa nezaslúžili a veľmi ma mrzí, že takéto niečo sme boli schopní spáchať. Bol by som veľmi rád, aby sme sa vrátili takzvane z kratšej cesty, a aj napriek tomu, že ste ma na 4 mesiace a 4 dni odmlčali, čo si myslím, že je historický rekord, že sa to v živote, teda v rámci novodobej histórie Slovenska nestalo, že by poslancovi vládna väčšina zobrala slovo a 4 mesiace a 3 dni mu nedovolila o tom rozprávať. Toto ste vy mne v tejto téme urobili, lebo vám bolo nepríjemné, že som vám nadstavoval zrkadlo. Chceli ste zabezpečiť, aby ste len o tom nehlasovali, aby sa vaši voliči nedozvedeli, ako vy si naozaj arogantne za tým stojíte, že tých 1 500 eur si zaslúžite. Ale dnes vám túto vec nedoprajem.
Dnes to hlasovanie bude a ja svoju rozpravu by som síce mohol ťahať do 19.00 hod., ale ja ju skončím pred 17.00 hod. Chcem, aby ste o tejto veci hlasovali, aby ste sa vyfarbili a aby ste takto zložili vysvedčenie z toho, ako to úprimne s ľuďmi myslíte. Každý z nás bude mať možnosť, ten, ktorý to predtým podporil, na reparát a ten nepodporil, samozrejme, počítam s vaším hlasom, že podporíte tento návrh zákona. Každý z nás dnešným hlasovaním ukáže, ako opovrhuje alebo neopovrhuje ľuďmi a svojimi vlastnými voličmi.
Pevne verím, že túto skúšku z dospelosti politikov, ktorým na ľuďoch záleží, dnes o 17.00 hod. zvládneme.
Skryt prepis

Vystúpenie

25.9.2019 o 15:57 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Dušan Bublavý

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:29

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. V tomto volebnom období sa krivenie parlamentarizmu stalo pracovnou metódou vládnej koalície. Ja si nepamätám ani squadru poslaneckú, ktorý by bola mala odvahu vrátiť sa k týmto metódam z čias Mečiara, až teraz túto, ktorá naozaj sa obáva aj verejnosti, aj budúcnosti.
Pripomeniem. Napríklad práve prebiehajúci prípad, keď poslanec Matovič má 4 mesiace odložený svoj bod programu. To je brutálny výsmech parlamentných práv opozície. Sebe takto neodkladáte program. Až kým sa to rozchodí, kým prejde leto, už si ani nikto nepamätá, čo to s tými platmi bolo, čo to bolo s tým Matovičovým návrhom.
A nie je to jediný prípad. Odkladanie ďalších rokovaní, napríklad aj hlasovaní. V priebehu každej schôdze sme svedkami neustálej manipulácie s programom. Raz ten minister sa prejednáva, tu pri hlasovaní je veľký problém zistiť, podľa akej logiky sa tu upratávali body a podľa akej logiky idú na hlasovanie, pretože prichádza k manipuláciám. Niekedy sa jeden, dva, tri dni, štyri dni je prestávka medzi prerokovaním bodu a samotným hlasovaním, to už ani novinári, ani verejnosť si nepamätajú vystúpenia poslancov a znovu príde k slovu iba stroj mačkania gombíkov, nie argumenty, pretože v opozícii všade na svete jediný arg..., jedinou silou je sila argumentov.
Týmto odkladaním aj v prípade zákona Igora Matoviča sa potiera sila argumentov a na stôl sa dáva len to, máme väčšinu, zabudnite, až budeš mať ty väčšinu, tak ty budeš valcovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.9.2019 o 16:29 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:31

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže bol by som, ako som povedal v rozprave, veľmi rád, aby ste, aby sme dokázali v tejto veci urobiť krok, dva, tri, neviem, koľko to je krokov dozadu, a siahli si sami sebe na naše vlastné výhody, ktoré sme si sami sebe nadelili.
Dovoľte, aby som z tohto miesta teda zareagoval ešte na teda faktickú poznámku tuto kolegu Bublavého, keďže teda to obnáša trošku viacej argumentácie, by som to nestihol vo faktickej poznámke, tak to poviem z tohto miesta.
Kolega Bublavý za SMER povedal, že, že nabral jedinú odvahu, a ako vidíš, žiadny normálny koaličný kolega tu nie je. No neviem, či si schopný chápať svoje vlastné slová, tým si povedal, že ty nie si normálny. Ale nevadí, však to už je, to nech posúdia ľudia, ale však z tých ďalších slov si myslím, že ľudia si obraz urobia krásne.
Hovoríš, že som bezcharakterná tvár, ktorá zakrýva svoje prešľapy a ľudské, politické zlyhania. Potom si začal menovať, ako teda tie zlyhania, a teda si povedal, že strana OĽANO dostáva, ty sám rozhoduješ o ťažkých miliónoch. Ty sám chamreš pre seba.
Vieš, čo hovorí ľudová múdrosť? Podľa seba súdim teba. Vieš? Ja viem. Ty ak by si bol v SMER-e, že by si bol sám alebo bol by si na mojom mieste, tak ty by si ťažké milióny chamral pre seba, lebo by si neodolal pokušeniu presne takisto, ako si neodolal pokušeniu stlačiť to tlačítko a dať si sám sebe 1 500 eur, hoci figu borovú robíš. Jednoducho neodolal si tomu pokušeniu, dal si si, lebo si mal tú možnosť. Presne takisto ty by si na mojom mieste tým sa prezradil, že teda si hovoril, že áno, áno, áno, tým sa prezradil Ty ak by si mal tú možnosť, že by si mal príspevok zo štátu, ty by si ho vytuneloval. Raz-dva by bol na tvojom účte, tam taká zákazka, tam taká, taká, taká, presne by si to robil tak, ako si povedal, by si chamral pre seba a sám by si rozhodoval o ťažkých miliónoch. Normálne to bolo cítiť, jak si hovoril s takou závisťou, že jej, to keby sa mi stane, že by som toto raz mohol ja robiť, o tých ťažkých miliónoch, ja by som ich premiestňoval na svoj účet. (Reakcia z pléna.) Vieš, hovorí sa, ešte raz, hovorí sa, hovorí sa, že podľa seba súdim teba, a týmto si sa iba sám seba utvrdil a sám seba usvedčil.
Keďže hovoríš, že som prepísal firmu na bieleho koňa, žiadnu firmu som nikdy neprepísal. Stále mám svoju živnosť, stále mám svoju živnosť, a keď predáš časť podniku, to nie je prepis firmy. Predal som časť podniku za 20-tisíc eur. (Reakcia z pléna.) Aký máš problém? Akého bieleho koňa? Za 20-tisíc eur človeku, ktorý mi polovičku z toho splatil a polovičku dodnes nesplatil. Akého bieleho koňa? Ktorý robil v našej firme za 1 300-1 500 eur mesačne, to je biely kôň? O čom, prosím ťa, točíš?
Vieš, kto toho bieleho koňa vytiahol? Vieš, že sa volal Norbert Bödör? Vieš, že o tom je policajný zápis, že polícia sama svojím pátraním zistila, že Norbert Böder kupoval svedkov proti Igorovi Matovičovi pred voľbami 2016? Vieš, že o tom je policajný spis, operatívny policajný spis, kde nie ja som to tvrdil, ale sami policajti na to prišli? Že Norbert Böder kupoval Pavla Vandáka a zaplatil ho, aby išiel svedčať proti mne? Vieš o tom? Keď nevieš, tak vedz o tom. A Robert Fico chodil tomuto Norbertovi Bödörovi a jeho tatkovi na vianočné večierky do firmy Bonul, vieš? Chodil nitrianskej mafii na vianočné večierky. Chápeš to, kde sme klesli?
A u tohoto Norberta Bödöra, ktorého ste na mňa nasadili, aby kupoval falošných svedkov proti mne, u toho si Marian Kočner robil lustrácie, kde si zisťoval pavúkov, že ako sudca, ako prokurátor, ako novinár majú rodinu, kde bývajú, aké majú auto, aby ich mohol dať zavraždiť. Vieš, u tohoto Norberta Bödöra, u toho, o ktorom je policajný spis, že kupoval svedkov proti mne v Trnave pred voľbami 2016. Chápeš, čo obhajuješ? Vieš, čoho si súčasťou? Vieš, akého organizovaného zločinu si súčasťou a čo obhajuješ? (Reakcia z pléna.) Doposledna.
Ešte si schopný, nevieš ani prečítať, ani povedať vlastnú faktickú z vlastnej hlavy. Som ťa v živote nevidel, že by si takto sa postavil a povedal tri vety súvislé. Iba to, čo ti napíšu. Neni... (Reakcia z pléna.) Je to normálne toto? A ešte ty mne budeš hovoriť tu do niečoho, do nejakých podvodníkov, človek, čo obhajuje vagabundov, nitriansku mafiu, ktorá má krvavé prsty, ktorá zabezpečovala informácie pre vrahov, ktorých potom dal Kočner vraždiť?! Sa nehanbíš?!
Takže budem veľmi rád, aby sme si znížili platy. A hlavne takýmto ľuďom, ktorí si nezaslúžia ani euro mať navyše, ktorí si neodrobia tu ani objektívne ani minimálnu mzdu. Pre ktorých aj tá minimálna mzda by bola vyhodená a duplom pre ľudí, ktorí potom ešte sedia s jednou riťou na ix stoličkách, že okrem toho, že bere poslanecký plat, ešte bere aj, aj za to, že robí starostu, ďalší plat ako Duško Bublavý zo SMER-u. Čiže mať dva platy a ešte si pridelí 1 500 eur navyše! A potom ešte hovorí o tom, jak my sme, áno, strana, ktorá háji ľudí práce, ktorí pracujeme tu dňom i nocou, i cez víkendy, 27 hodín denne robíme pre ľudí. Pre ľudí, za ľudí, ale v skutočnosti sa iba skrývajú za ľudí a skrývajú sa pred ľuďmi.
Ale politika s ľuďmi a pre ľudí je vtedy, keď nepodľahnem pokušeniu a nestlačím si to tlačítko a dám si 1 500 eur navyše. To je arogantný pľuvanec ľuďom do tváre, spáchali ste to, páni, či sa vám to páči, alebo nie, zo SMER-u, z SNS a z MOST-u - HÍD. Dobre, fajn. Možno boli aj medzi opozičnými poslancami tí, ktorí vám potichu povedali, že nebudú voči tomu burcovať. Ja som sa voči tomu postavil. Za náš poslanecký klub. Lebo my sme si tie platy navýšené nepýtali a nepovažujeme to jednoducho za fér. My s tým súhlasíme, preto tento návrh predkladáme. A ešte raz, veľmi ma mrzí, že 4 mesiace a 3 dni ste mi zobrali slovo, lebo ste sa ho báli, lebo ste sa báli, že vám tu budem hovoriť pravdu do očí. Bolo vám nepríjemné, keď som vás tu konfrontoval a keď som vás rad radom vypočítaval, koľko ste predložili návrhov zákonov. Myslím, že vtedy potom Bugár prišiel a povedal, že navrhujem, aby sme prerušili rozpravu.
Povedzte mi iný príklad, kedy sa toto inému poslancovi v parlamente na Slovensku stalo. Na druhej strane pre mňa to je guľatá pečiatka, že sa ma bojíte, že sa bojíte pravdy, ktorú vám hovorím do očí, že vám to je nepríjemné, že vás z toho svrbí v zadku. (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Bublavý!

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Je to dôkaz toho, že zrkadlo, ktoré vám nastavujem, nie je pokrivené, ale hovorím vám pravdu v mene vašich vlastných voličov, lebo vy ste ich záujem zradili.
To, čo ste urobili, že ste mi na 4 mesiace a tri dni zobrali slovo a nedovolili, aby sa rokovalo o mojom návrhu zákona, odsúvali ste ho, odsúvali, odsúvali, odsúvali, nemá v histórii Slovenska obdobu. Ale počkalo vás to. Sme päť mesiacov pred voľbami a veľmi sa teším na vaše hlasovanie, ktoré potom dosť intenzívne budem sponzorovať kade možne, aby sa dostalo k vašim vlastným voličom, aby sa ľudia vedeli pozrieť, ako ste hlasovali v tejto veci. Aby sa vedeli pozrieť do zrkadla, keď vy sa do neho pozrieť neviete.
Som zvedavý na vaše hlasovanie.
Skryt prepis

Vystúpenie

25.9.2019 o 16:31 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:39

Viera Dubačová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som sa v krátkosti vyjadrila k nami opätovne predkladanému návrhu zákona, ktorý spolu s Miroslavov Beblavým predkladáme.
Cieľom návrhu zákona je vytvoriť legislatívne predpoklady pre vyhlásenie neplatnosti takého štúdia na vysokej škole, pri ktorom došlo k podvodnému konaniu spočívajúcemu najmä v plagiátorstve pri záverečných prácach či vypracovaní záverečnej práce inou osobou. Dôsledkom takéhoto vyhlásenia neplatnosti bude následne strata príslušného akademického titulu.
V strane SPOLU - občianska demokracia máme za to, že existuje významný spoločenský dopyt po vyriešení problému podvodného získania vysokoškolského vzdelania a je v záujme Slovenskej republiky prijať opatrenia, ktorými sa zabráni opakovaniu verejne známych excesov. Problém má závažné dopady nielen na kredibilitu vysokoškolského štúdia v očiach mladých ľudí odchádzajúcich zo Slovenskej republiky práve často za lepším vzdelaním, ale aj negatívne dopady na verejné financie, pretože pri podvodne získanom vysokoškolskom vzdelaní nemožno považovať ich vynaloženie za súladné s princípom hodnota za peniaze. Už vláda Slovenskej republiky, ktorá vzišla z výsledkov volieb uskutočnených 12. júna 2010, sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že vytvorí mechanizmus na odobratie podvodne získaných vysokoškolských a vedecko-pedagogických titulov, ktorý bude riešiť individuálne aj systémové zlyhanie.
Hoci počas skráteného volebného obdobia v rokoch 2010 až ’12, parlament schválil antiplagiátorskú novelu vysokoškolského zákona, pre krátkosť volebného obdobia sa parlament nezaoberal paragrafovým znením návrhu zákona, ktorý by tento mechanizmus vytvoril, a ani v súčasnosti takýto mechanizmus neexistuje. V rámci prípravy návrhu zákona predkladatelia zvažovali dva spôsoby predmetného problému. Prvý predstavoval paragrafové znenie návrhu zákona predložené práve v týchto rokoch do medzirezortného pripomienkového konania ministerstvo školstva. Tento návrh vychádzal z konštrukcie, podľa ktorej by súd určil napríklad vypracovanie záverečnej práce inou osobou ako autorom a až následne by došlo k vydaniu administratívneho právneho aktu rektorom vysokej školy o neplatnosti riadne ukončeného štúdia.
Druhý spôsob predstavuje právna úprava prijatá v Českej republike o vysokých..., v zmysle zákona o vysokých školách od 1. septembra 2016. Podľa nej uskutočňuje osobitné konanie o vyslovení neplatnosti vykonania štátnej skúšky, rigoróznej skúšky či obhajoby dizertačnej práce rektor príslušnej vysokej školy. Rektor tu vyslovuje neplatnosť osobitným administratívnym aktom napadnuteľným v rámci správneho súdnictva, pričom správna žaloba má odkladný účinok. Predkladatelia sa rozhodli predložený návrh zákona postaviť na českom vzore, a to z dôvodu výhrad k prvému spôsobu vyslovených už v roku 2011 Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky.
Všetky dôležité otázky je totiž potrebné riešiť najprv v správnom konaní na úrovni vysokej školy až po vydanie administratívneho právneho aktu, pretože práve vysoká škola má k prípadu najbližšie a vie v rámci správneho konania náležite zistiť skutkový stav. Súd by mal funkciu iba ako správny súd rozhodujúci o zákonnosti konania orgánov vysokej školy. Z dôvodu zákazu spätného pôsobenia práva v neprospech dotknutých subjektov bude možné použiť nové konanie na štátne skúšky či rigorózne skúšky uskutočnené po nadobudnutí účinnosti zákona.
Preto veríme v strane SPOLU - občianska demokracia, že nami navrhovaná novela zákona pomôže aj týmto zvýšiť úroveň akademických titulov.
Ďakujem.
Skryt prepis

25.9.2019 o 16:39 hod.

Mgr. art.

Viera Dubačová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:44

Adriana Pčolinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona (tlač 1561). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní, výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

25.9.2019 o 16:44 hod.

doc. PaedDr. PhD.

Adriana Pčolinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:47

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, prepáčte, ešte by som sa chcel opýtať, aký, či by mi mohol predsedajúci povedať teda dnešný priebeh. Bude sa hlasovať už naposledy teraz o piatej alebo...?

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Bude sa hlasovať o 17.00 hod. a bude potom voľba sudcov Ústavného súdu a ďalší priebeh sa určí teda asi o 17.00 hod., keď príde predseda Národnej rady sem do sály.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
A po tomto návrhu už nie je žiadny, teda tak?

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Toto je posledný, posledný zákon.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
A CETA, tá je prerokovaná či neni? (Reakcia z pléna.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prerokovaná je, len hlasovať sa o nej má.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Hlasovať sa bude kedy?

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
O 17.00 hod.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Áno, o tej CETE, určite?

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Áno.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Dobre. Čiže je to posledný návrh zákona, keby som ho stihol do piatej, tak môže sa dnes ešte o ňom hlasovať, tak?

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Áno.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Uhm. Trošku ma to mrzí, lebo je to dosť zaujímavý návrh, a chcel som, aby o ňom bola taká, taká spoločná debata, lebo sa to týka každého z nás a nikto z nás nevie, kedy, kedy v podstate bude klientom tohto zákona, tak to poviem.
Zjednodušene povedané, je tu návrh zákona, ktorý dáva garanciu ľuďom, ktorým lekár povie, že majú možno onkologické ochorenie a mali by ísť na operáciu, tak dáva týmto pacientom garanciu, že do štrnástich dní budú operovaní. A preto to hovorím, že je to naozaj taká, taká spoločná, spoločná téma všetkých nás, lebo nikto z nás nevie, či teda sa môže stať onkologickým pacientom, ale zároveň teda nie je to len o nás, ale o všetkých ľuďoch na Slovensku, kde navrhujeme, aby ľudia, ktorým lekár oznámi, ja to hovorím laickým jazykom, pevne verím, teda že ešte aj Marek Krajčí stihne vystúpiť, len teda hovorím, ten čas bude krátky, ktorým lekár povie, že vyzerá to na rakovinu, ale možno to nie je, čiže je tam to podozrenie, a ten človek od toho momentu žije s pocitom, že môže to byť rakovina, aby títo ľudia dostali od nás garanciu, nie od nás, ale od zdravotných poisťovní, že do štrnástich dní budú operovaní.
Dnešný stav, bohužiaľ, a poviem osobnú skúsenosť, pani vo vedľajšom vchode minulý rok zomrela a poviem, teda to je záver, ale ešte predtým sme sa stretali pri tom, že sme spoločne dosť často venčili psa. Zrazu z ničoho nič mala, mala nádor, bolo to o uzlinách a potom čakala na operáciu. Odvtedy, odkedy jej oznámili, že teda ten nádor má, tak čakala na operáciu, čakala, čakala, až po troch mesiacoch sa na operáciu dostala, ale smola tá, že po dvoch mesiacoch čakania už jej našli aj metastázy na pľúcach a po operácii pár mesiacov zomrela. Reálny príklad, kedykoľvek vám jej manžela donesiem na tlačovú konferenciu, nech povie o tom, akým spôsobom žena chorá, alebo teda diagnostikovaná na rakovinu tri mesiace čakala na to, kým bola operovaná, až kým ju tá rakovina, sprosto povedané, nezožrala a nemala toľko metastáz, že to už lekári nevedeli zastaviť.
Dnešný stav, bohužiaľ, veľakrát je taký, že ľuďom lekár povie, že no vyzerá to, že môže tam niečo, je tam nejaký nález, budeme to musieť operovať a zistíme, čo tam vlastne je, môže tam byť aj, aj rakovina, ale nemusí, nemusíte sa obávať, možno to dobre dopadne.
O tohoto momentu ten človek je v strašnom strese, každý z nás by bol. Ak by sme vedeli, že takto nám to komunikoval plus-mínus lekár, naozaj zjednodušujem, nehovorím to odborným jazykom, od toho momentu sme v strese, čo ak tam je naozaj tá rakovina. Každý z nás v tomto momente chce byť čo najskôr operovaný. Ale čo sa deje? Na Slovensku máme poisťovne, ktoré majú v pohode desiatky miliónov eur zisku, čiže nezaplatia tie peniaze na to, aby bola zabezpečená adekvátna zdravotná a rýchla starostlivosť. Nezaplatia dosť tých lekárov, aby sme teda, keď teda nestíhame, aby sme prihodili pár lekárov navyše do každej nemocnice, aby sme teda dokázali takýchto ľudí rýchlo operovať, čiže šetria na poskytovaní zdravotnej starostlivosti alebo nezaplatia adekvátne tých ľudí a nie je ich tam dostatok, a potom kto na to dopláca, práve takíto ľudia, ktorí sa nedočkajú včasnej intervencie de facto toho lekára, včasnej operácie a ubíjame ich v tom nekonečnom čakaní, kedy čakajú teda na rozsudok, či to rakovina je, alebo rakovina nie je.
Každý ten jeden deň, každý jeden deň čakania takéhoto človeka je nekonečno. Nedokáže myslieť na iné iba na to, že možno sú to posledné chvíle jeho života, lebo, lebo možno tam na tej operácii zistia, že tam bude rakovina. A my tých ľudí nechávame bez akéhokoľvek termínu, my hovoríme, že však teda zabezpečujeme bezplatnú zdravotnú starostlivosť, ale na druhej strane nechávame ľudí zomierať, lebo jednoducho čakajú, ubíjajú sa, psychicky trpia, ich rodiny trpia, ich okolie, ich spoločnosť, v ktorej trpia, všetci trpia, ale zdravotným poisťovniam dovolíme, nech majú zisk. Preto predkladáme návrh zákona, ktorý je veľmi jednoduchý, ten jeho princíp je v tom, že do štrnástich dní takýto pacient musí mať garanciu, že bude operovaný. A keď nebude operovaný, že mu tá zdravotná starostlivosť nezabezpečí operatéra kdekoľvek na Slovensku, po tých štrnástich dňoch môže ísť kamkoľvek, do ktorejkoľvek krajiny v rámci EÚ a zdravotná poisťovňa tú operáciu musí zaplatiť. Dajme ľuďom túto možnosť, aby mali hranicu, garanciu, že pri takýchto diagnózach onkopacienti, ktorí majú podozrenie na rakovinu, že budú najneskorej do dvoch týždňov operovaní. A keď nebudú, tak tá zdravotná poisťovňa, v ktorej si vykazujú mnohomiliónové zisky, zabezpečí operáciu kdekoľvek, v ktorejkoľvek krajine Európskej únie, v Švajčiarsku, v Nórsku aj teda v tých krajinách, ktoré nie sú súčasťou Európskej únie.
To nie je návrh, žiadny populizmus, to nie je návrh pravicový, to nie je návrh ľavicový, to nie je návrh kresťanský ani liberálny, to je návrh, ktorý je v súlade so zdravým rozumom. Tridsať rokov budeme mať od revolúcie teraz v novembri, 30 rokov od revolúcie my nie sme schopní buchnúť po stole a povedať, že zdravotné poisťovne musia garantovať termín operácie ľuďom podozrivým na rakovinu.
A ešte raz ten príklad, a keď nebudete veriť a keď nepodporíte ten návrh, ja vám tých ľudí sem donesiem na tie tlačovky a pozrite sa im do tvárí. Príklad z vedľajšieho vchodu ešte raz. Žena, s ktorou som venčil psa, diagnostikujú jej rakovinu, povedia, že má ísť na operáciu, a tri mesiace čaká, až medzičasom dostane, z uzlín sa jej to dostane do pľúc a zomiera. Po operácii pár mesiacov zomiera. To je zlyhanie nás všetkých, ktorí nebuchneme po stole a neprikážeme zdravotným poisťovniam, nech si urobia poriadok. Nech vytvoria systém, nech vytvoria prehľadný systém, kde sa zaregistrujú tí pacienti, kde lekár rovno takéhoto pacienta, ktorý pôjde na takúto operáciu, ktorý má podozrenie na rakovinu, zaregistruje do databázy a rovno vie, že je na čakačke, že kde rýchlo sa tá zdravotná poisťovňa v hrozbe, že by musela platiť operáciu niekde inde v Európe, rýchlo o toho pacienta postará a zabezpečí mu tú operáciu.
Vyjdime v ústrety pacientom a ochráňme ich pred zdravotnými poisťovňami, aj ktoré miesto toho, aby chránili pacientov, si chránia svoj vlastný biznis a na úkor pacientov vykazujú obrovské zisky.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.9.2019 o 16:47 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:55

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení prítomní, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona (tlač 1651).
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo.
Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.9.2019 o 16:55 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:57

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, toto je naozaj vážny návrh zákona, ako som snažil predstaviť. Tu nejde o to, či teraz sme červení, zelení, z akej sme politickej strany, týka sa to všetkých pacientov, ktorým diagnostikuje lekár podozrenie na rakovinu a odporučí ich na operáciu.
V záujme toho, aby sme teraz nestresovali a za dve minúty nedokázali, hlavne ja by som chcel, aby vystupoval Marek Krajčí, ktorý gestoroval tento návrh zákona a ktorý po lekárskej stránke vie vysvetliť aj tie ostatné veci, ktoré v tom návrhu sú, tak by sme vás chceli požiadať, máte väčšinu, koaliční poslanci, vieme, že chcete dnes skončiť, a bolo, teraz bude posledné hlasovanie, že my by sme teraz vlastne prerušili rozpravu a že by sme pokračovali v rozprave na budúcej schôdze. My to využijeme na to, aby sme aj oslovili vás, ktorí tu tú väčšinu máte, hlavne lekárov, ktorí tu ste, aby sme o tom diskutovali. Je to vážna vec, naozaj skúsme dať tým ľuďom na úkor zdravotných poisťovní, áno, na úkor zdravotných poisťovní právo, aby boli operovaní do dvoch týždňov ľudia, ktorí sú podozriví na rakovinu.
Dobre, čiže nebudeme vás zdržovať, ja by som to teraz ukončil, a teda poprosím vás, ak by ste teda dokázali prerušiť ten, ten proces, to nechám na vás, prerušiť tú rozpravu, aby pokračovala na budúcej schôdzi aj s hlasovaním, a my to využijeme, hlavne teda Marek Krajčí, na to, aby vás oslovil a lekári s lekármi aby ste diskutovali a debatovali o tom, že či tento ústretový krok voči pacientom chorým na rakovinu by sme spoločne urobili.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.9.2019 o 16:57 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video