51. schôdza

15.10.2019 - 29.10.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.10.2019 o 16:19 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ondro, myslím, že nemuseli, ani nemali čakať na tvoje trestné oznámenie, aby generálny prokurátor a polícia začala konať. Ja si myslím, že to načasovanie, prečo sa dnes o tom hovorí, nie je náhodné a nesúvisí to s voľbami. Súvisí to s tým, že sa naťahoval čas. Naťahoval sa čas až tak, aby sme tu druhé najpoužívanejšie slovo mali premlčanie. Premlčal sa skutok a už nemožno stíhať, už nemožno, nemožno konať. Čo sa týka stretávania sa generálneho prokurátora Trnku s Marianom Kočnerom, to bolo všeobecne známe, už sa hovorilo o tom, že mal svoj vlastný hrnček na kávu, čo každé ráno alebo každý deň chodil k Trnkovi kávičkovať. Ja si myslím, že úplne stačí, keď z inkriminovaného obdobia, kedy Marian Kočner páchal trestnú činnosť a takto denne chodil ku generálnemu prokurátorovi na kávičku, si stačí zobrať návštevnú knihu, aby bolo jasné, ako často chodil tento obvinený zločinec na kávičku ku generálnemu prokurátorovi, aby mu dal pokyny, ako má v tom čase konať. Je to absurdné, je to zúfalé a je to obraz prehnitosti tohto štátu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.10.2019 o 15:44 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Dostál, váš kolega Baránik vás pochválil, ja nie. Trnka s Kočnerom, prokurátor s mafiánom, len ste zabudol na jednu vec, Sulík s Kočnerom, predseda strany, za ktorú sedíte v parlamente a budete kandidovať, s mafiánom. Bývalý predseda Národnej rady s mafiánom. Tak keď hovoríte o prepisoch tak zápalisto a moralizujúco, spomeňte si na prepis a video Sulíka s Kočnerom a debatili sa aj o voľbe generálneho prokurátora, tak keď pitváte, tak pitvu prevádzajte poriadne. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.10.2019 o 15:46 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem dvom kolegom z poslaneckého klubu SaS za ich reakcie. No možno robím logickú chybu, nepochybne teda reagujem na kolegu Baránika, nepochybne pán generálny prokurátor Čižnár vie viacej ako verejnosť o tom, čo robia jeho prokurátori, čo robí, čo robil pán Trnka, veď sám som to aj spomenul vo svojom vystúpení, že, že pán Čižnár vtedy ešte nie ako generálny prokurátor bol s Dobroslavom Trnkom za pánom Ficom, bol pri tom, keď mu, keď Dobroslav Trnka púšťal Robertovi Ficovi časť nahrávky Gorily. Ak aj vtedy o tom nevedel, čo teda neviem, ako si potom vysvetľoval, že tam bol, tak ak aj vtedy o tom nevedel, tak neskôr mu to muselo, muselo dôjsť a muselo mu dôjsť, že Dobroslav Trnka, keď v čase, keď bol generálny prokurátor, disponoval tou nahrávkou alebo jej časťou a teda, že ako sa to mohlo stať, mal po tom pátrať nepochybne.
Pani poslankyňa Zemanová, povedali ste, že nemuseli oni čakať na moje trestné oznámenie. Neviem, predpokladám, že to trestné konanie by tam začalo aj bez ohľadu na moje, moje trestné oznámenie. Ak k tomu nejako prispelo, tak som rád, ale zase toľko dôvery v orgány činné v trestnom konaní mám a obávam sa, že teda na zistenie tých kávičiek by nestačila návštevná kniha, lebo predpokladám, že Kočner mal také postavenie, že sa tam nemusel zapisovať.
A pán poslanec Mizík, aj by som sa zľakol a musel nad sebou zamyslieť, keby ste ma vy chceli za niečo pochváliť, ale len teda pripomínam, že Richard Sulík sa s Kočnerom nebavil o žiadnej trestnej činnosti na rozdiel od Dobroslava Trnku, na rozdiel od Moniky Jankovskej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.10.2019 o 15:46 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:48

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážená pani námestníčka, vážení kolegovia, ja budem výnimočne veľmi stručný. Ja mám na vás len dve otázky.
Prvá otázka, keďže takto, mám na vás len dobré referencie, na vás ako na osobu, mám na vás len dve otázky. Prvá otázka znie: Ako vy, ako námestníčka Generálnej prokuratúry, vnímate situáciu s medializovanými informáciami, týkajúcich sa prokurátorov, mám na mysli tých, ktorí museli odstúpiť a samozrejme aj bývalého generálneho prokurátora. Čiže zaujímalo by ma, ako vy na to pozeráte ako osoba, nie ako funkcia námestníčky, ale vy ako prokurátorka ako osoba? Ako to vy vnímate, lebo nehádžem do vreca všetkých prokurátorov, všetkých sudcov, všetkých policajtov, všade sú čierne ovce a mňa by zaujímalo, že ako to vy vnímate. Čo to robí s vami, čo to robí s Generálnou prokuratúrou, s vašimi kolegami a čo to robí celkovo s prokuratúrou na Slovensku?
A druhá otázka znie, či si myslíte vzhľadom na to, že dnes koluje všade zvukový záznam Gorily a vzhľadom na to, že tu máme nejaké rozhodnutie Ústavného súdu z minulosti, týkajúce sa Gorily, či si myslíte, že je právne nejaký postup, niečo, aby dnes zverejnené nahrávky boli použiteľné v trestnom konaní. To znamená vzhľadom na to, čo už vyšlo na Ústavnom súde, a to, čo vyšlo dnes, to, čo sa našlo u Kočnera na USB-čku, tak či si myslíte, že tieto nahrávky sú použiteľné v súvislosti s vyšetrovaním Gorily v trestnom konaní. To je aj v podstate všetko, čo mám na srdci.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.10.2019 o 15:48 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:51

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani prvá námestníčka prokurátora, vážené dámy, vážení páni, rokujeme o správe generálneho prokurátora v čase, kedy verejnosťou otriasajú kauzy aj generálnej, aj špeciálnej prokuratúry. Prokuratúra by mala byť jedným z pilierov štátu a v prvom rade by mala chrániť občanov. To, čo vychádza na povrch, je, sú správy o tom, že niektorí prokurátori často konali na pokyn mafie, zneužívali celý, celý systém prokuratúry, ovplyvňovali vyšetrovania.
Správa generálneho prokurátora je zaujímavá práve tým, čo v nej chýba. Ako som hovorila, len v priebehu niekoľkých predchádzajúcich mesiacov vyšlo najavo to, že prvý námestník prokurátora pán Vanek si písal s objednávateľkou vraždy, druhý námestník Šufliarsky si mal vymeniť viac ako štyristo správ s Kočnerom. Pán Šufliarsky je stále prokurátorom. Pán Palovič mal vynášať a ovplyvňovať konania, stále je prokurátorom, a pán Dobroslav Trnka je podozrivý z korupčného správania, manipulovania vyšetrovaní, zneužívania právomoci verejného činiteľa a stále je prokurátorom.
Toto nie je situácia, ktorá sa deje teraz, toto je jednoducho situácia na prokuratúre, ktorá je známa už niekoľko rokov a bola známa aj v roku 2018. Ja som si teraz prečítala so záujmom, ja to nazvem "paralelnú správu o prokuratúre", ktorú spravila Nadácia Zastavme korupciu, správa o prokuratúre "Upratať sa dá všetko, aj keby prezident zastrelil poľovníka", tak sa volá tá správa, ktorá začína jedným veľmi zaujímavým príkladom o tom, o možnom, o podozrení z toho, ako sa prokuratúra podieľala aj na zakrývaní činu poľovačky, kde sa zúčastnil vysoký predstaviteľ štátu. A z tejto správy, ktorú vypracovala Nadácia Zastavme korupciu, sa o opatreniach, ktoré by sa mali spraviť v prokuratúre, systémových opatreniach, dozvedám viac, ako zo správy generálneho prokurátora.
Ja som čakala v správe generálneho prokurátora v časti návrhy na zlepšenie, systémové opatrenia, čakala som, že vzhľadom na situáciu tam budú návrhy napríklad na efektívnejšie disciplinárne stíhanie, že tam budú návrhy, ako zlepšiť výberové procesy na prokuratúre, že tam budú návrhy, ako zlepšiť dôraz na etické a morálne predpoklady uchádzačov, že tam budú návrhy na to, ako odstrániť a popretŕhať rodinné väzby na prokuratúre. Len tak pre zaujímavosť, z aktuálne zverejneného zoznamu prokurátorov je z 968 prokurátorov 269 takých, ktorí majú zhodné priezvisko s ďalším, alebo s viacerými ďalšími prokurátormi, čo je takmer tretina. Samozrejme, ja nechcem, nikto nechce zakazovať, aby deti prokurátorov nemohli byť prokurátormi, ale v každom prípade takéto štatistiky sú na zváženie.
Tak isto sú tam, takisto tam nevidím opatrenia na kontrolu väzieb na nežiaduce osoby, to, čo spomínal kolega Dostál, kedy sa po prokuratúre premával Kočner, jeho auto parkovalo na vyhradených miestach pred prokuratúrou a nikomu to nevadilo. Nevidím tam opatrenia na zvyšovanie dôvery verejnosti v prokuratúru, ktoré tam jednoducho absentujú.
Vrátim sa k tým disciplinárnym konaniam. Samotná správa konštatuje, že disciplinárne konania sú nefunkčné. A ja podotýkam, že sú tam absurdne nízke postihy a táto správa vôbec nereflektuje žiadne, nehovorí o žiadnych návrhoch na zlepšenie.
Počet disciplinárnych konaní je minimálny a disciplinárne tresty sa javia až smiešne. V kontexte obrovských pochybení je zrážka 10 % z platu po dobu dvoch mesiacov absurdná. Správa hovorí o disciplinárnych konaniach, ktoré sa ťahali a ťahajú šesť, sedem rokov, doteraz nie sú ukončené a zároveň konštatuje, že sa predpokladá ich premlčanie, keďže premlčacia lehota sa trestným konaním neprerušuje.
Už to bolo spomenuté aj zo strany kolegu Dostála, ale disciplinárne stíhanie Dobroslava Trnku je exemplárnym príkladom zlyhania prokuratúry a zlyhania, zlyhania justície. Dobroslav Trnka v minulosti sa dvakrát vyhol trestu v prípade Glance House, kedy polícia rok, podotýkam, rok zisťovala, že jeho konanie v prípade nie je trestným činom, na to bolo treba rok, aby zistila, že je to len disciplinárny prehrešok. Po sérii disciplinárnych, disciplináriek Trnka sa odvolal, nakoniec rozhodoval súd, na ktorom rozhodovala jeho kamarátka zo študentských čias. Ďalšia séria obštrukcií dospela k tomu, že uplynula premlčacia lehota, na záver celého kola nebola disciplinárna komisia schopná sa zísť, lebo bola dovolenková sezóna, čiže zlyhali všetci, polícia, disciplinárne komisie, súdy a Dobroslav Trnka napriek obrovskej nespravodlivosti zostal prokurátorom dodnes.
A teraz zdá sa, že tá situácia sa opakuje, pani prvá námestníčka to vysvetlila, ja jej ďakujem, že sa vrátila aj k týmto, poviem to tak, živým prípadom a hovorila o nich, ale polícia má nahrávku s Kočnerom rok, takmer rok jej trvalo, kým, ako poznamenal kolega Dostál a pani prvá námestníčka, jej trvalo, kým dala riadne náležitú žiadosť na zbavenie mlčanlivosti. A po roku bol pán Trnka mlčanlivosti zabavený. Čiže z toho vyplýva, že ide o absolútne nefunkčný systém disciplinárnych konaní, ktorý sa javí ako účelový a dlhodobo vyhovujúci prokurátorom, ktorí sa dopustia aj tých najzávažnejších prehreškov. A ja teraz nechcem paušalizovať, pretože sme videli aj u prokurátorov Generálnej prokuratúry aj špeciálnej prokuratúry, že jednoducho tam sú, tam sú čestní prokurátori, ktorým záleží na spravodlivosti, ktorým záleží na dobrom výkone práva, ale jednoducho príklady niektorých prokurátorov vrhajú zlý, zlé svetlo na celý prokurátorský stav. A hovorím, toto nie je zlyhanie jednotlivca, tu sa nebavíme o jednom prokurátorovi, ktorý zlyhal a teraz jeho, jeho individuálne zlyhania treba nejako naprávať. Je to zlyhanie celého systému. Hovorím, Dobroslav Trnka, Bystrík Palovič, pán Šufliarsky, pán Vanek a uvidíme, či ešte nevyjdú najavo ďalšie mená.
Ešte prejdem aj k samotnej správe. Zhodujem sa s pánom generálnym prokurátorom na tom, že treba sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku, aj keď hovorím, ocenila by som v tomto, v tejto správe návrh konkrétneho riešenia. Zaregistrovala som, že generálny prokurátor Čižnár na začiatku volebného obdobia hovoril o možnom riešení podľa českého modelu, kedy majetok bude zdanený sadzbou 90 % a vyššie. Ale odvtedy napriek tomu, že je to aj v programovom vyhlásení vlády, hovoril o tom generálny prokurátor, opakovane o tom hovorí v tejto správe, že je potreba to urobiť, výraznejšiu aktivitu Generálnej prokuratúry som nezaznamenala napriek tomu, že prokurátori, ak si robia svoju prácu aspoň priemerne, musia zaznamenať každý rok viacero prípadov, v ktorých vďaka deravému zákonu nie je dosiahnutá spravodlivosť. A zároveň týmto pána generálneho prokurátora informujem, že návrh zákona podľa českého vzoru som do parlamentu predložila, zákon bol vládnou koalíciou odmietnutý a mňa mrzí, že hlas Generálnej prokuratúry v tomto prípade nezaznel.
Tak isto hodnotím pozitívne zvýšenú pozornosť, ktorú prokuratúra venuje v oblasti environkriminality a vítam informáciu, že prokuratúra disponuje špecialistami na túto oblasť. Podiel prokuratúry na zriadení prírodnej polície. Akurát tu by som sa chcela spýtať v tejto súvislosti so skládkou Vlčie hory v Hlohovci, ktorej som sa aj venovala. Podľa medializovaných informácií v prípade bola zatiaľ obvinená jediná osoba, pričom trestné konanie začalo už v roku 2015. To znamená, zaujímalo by ma, ako sa prokuratúra podieľala a podieľa na vyšetrovaní tejto trestnej činnosti, do akej miery vyšetruje zlyhania príslušných úradov, ktoré v tejto kauze vydávali povolenia, lebo tu v prvom rade sú zlyhania aj na strane štátu.
Ešte by som chcela hovoriť o oblasti, ktorá sa pravidelne objavuje v správach generálneho aj špeciálneho prokurátora, a v obidvoch správach je zarážajúca rozsiahla kritika práce polície. A tu ide o opakované problémy, ako je nedostatočná odbornosť policajtov pri vybavovaní trestných oznámení, nezákonné postupy, nedodržiavanie lehôt, či dokonca svojvôľu policajtov v trestnom konaní. A z tohto pohľadu, keď človek číta správu generálneho alebo špeciálneho prokurátora, to vyzerá tak, že veľká časť policajtov nie je schopná plniť si svoje zákonné úlohy, alebo dokonca nerešpektuje pokyny prokurátora - to nehovorím ja, to hovorí správa -, čo je vo vzťahu k policajnému zboru ďalší znepokojivý príznak nefunkčného systému a personálnych zlyhaní.
Prokuratúra pomerne podrobne upozorňuje aj na problém prieťahov v predsúdnom či súdnom konaní, ktoré predstavujú vážny problém pre efektívnu spravodlivosť. Ale opäť sa vraciam k problému, Generálna prokuratúra pomenúva problém, ale neponúka dostatočne konkrétne riešenia, dokonca na mnohé prieťahy by pri dôraznom a kvalitnom dozore prokurátora ani nevznikli.
Tak isto by ma zaujímalo, aké konkrétne opatrenia by Generálna prokuratúra navrhovala vo vzťahu k policajnému zboru, nakoľko ide o rozsiahlu a závažnú kritiku kvality policajnej práce, ktoré je v správe generálneho prokurátora. A tu navrhujem, že by stálo za úvahu vypracovanie komplexnej analýzy zlyhaní a navrhovaných opatrení, ktoré by následne po prerokovaní s vedením polície malo vyústiť do komplexného návrhu zmien v legislatíve aj vnútorných predpisoch. A v tejto súvislosti by som rada pripomenula ešte príklad, prípad dvoch tzv. Kočnerových vyšetrovateľov Jombika a Barochovského pri škandalóznom rozhodovaní, ktoré vždy dopadlo v prospech Kočnera, sa títo policajti zakrývajú práve argumentáciou, že všetky prípady dozoroval prokurátor. Podobne mi argumentovali dokonca aj na policajnej inšpekcii, kde som na týchto dvoch, už bývalých policajtov, podala podnet a je preto otázne, či v prípade špeciálnej a generálnej prokuratúry nie je zvaľovanie viny na policajtov v niektorých prípadoch účelové. Mimochodom na prípad Jombika a Barochovského, ako aj prokurátorského dozoru v kauzách Kočner, by som sa pána Čižnára, teda pani prvej námestníčky rada opýtala na jej odborný a ľudský názor.
Verejnosť na Slovensku má dlhodobo problém s dôverou v spravodlivosť v inštitúcie, ktoré ju majú zabezpečiť. Čo sa týka polície, nedôvera v políciu je najväčšia zo všetkých krajín Európskej únie. Súdom nedôveruje väčšina obyvateľstva. Teraz sa rúca dôvera v prokuratúru. A mňa mrzí, že ani v tejto správe Generálna prokuratúra, ktorá je uzavretý hierarchický systém, nenavrhuje opatrenia, ktoré by túto inštitúciu vnútorne očistili aj v očiach občanov a obnovili dôveru.
Preto dávam teraz procedurálny návrh, aby táto správa bola vrátená na dopracovanie, aby Generálna prokuratúra vzhľadom na súčasnú situáciu, na súčasné obrovské kauzy a zlyhania prokurátorov v etickej, morálnej a pravdepodobne aj v oblasti, že sú to obrovské korupčné kauzy, aby Generálna prokuratúra navrhla okamžite systém opatrení a systémových zmien, ktoré by jednak zabránili takýmto prípadom a kauzám a navrhla riešenia, ako túto situáciu zmeniť. Čiže ešte raz, procedurálny návrh, žiadam, aby táto správa bola vrátená na dopracovanie a aby sme o nej rokovali na budúcej schôdzi.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.10.2019 o 15:51 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:07

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážená pani námestníčka, vážené pani kolegyne a vážení páni kolegovia, ako mám hovoriť v tejto situácii ku správe Generálnej prokuratúry? Ako mám hovoriť po mojich predrečníkoch o obsahu tejto správy? Ako mám hovoriť o tých skutočnostiach, ktoré mňa tak opravdivo ako profesionála pracujúceho s deťmi týranými, zneužívanými? Ako mám teraz hovoriť o tomto probléme?
Vzhľadom na dnešnú situáciu, vzhľadom na to, čo sa denne dozvedáme o prokuratúre, o sudcoch, o polícii, poviem vám, že som sa cítila hlúpo vystúpiť tu teraz k tomu, že naozaj som si zobrala a prelúskala tú časť správy k trestným činom páchaných na deťoch. Pretože to ma zaujalo, to ma podnietilo k napísaniu si rozpravy. O tom som chcela kolegyniam a kolegom tu rozprávať. Ale pripadám si úplne hlúpo. Všade je - správy z Gorily a z Threemy. A pridávam sa týmto k mojej predrečníčke kolegyni Veronike Remišovej. Správne hovorí, že je potreba túto správu odložiť, o nej ešte rokovať a doplniť tam niektoré opatrenia, na ktoré sme tu čakali v tomto pléne.
Predsa mi dovoľte hovoriť o tom, čo som si pripravila pred mesiacom ešte, keď sme na výbore pre ľudské práva a národnostné menšiny správu mali. Pracovala som skoro dvadsať rokov so ženami, ktoré boli obete domáceho násilia. A správa pojednáva aj o tomto obrovskom, o tomto, o týchto trestných činoch. Ale ešte viac ma zaujali trestné činy páchané na deťoch, lebo aj s tými sme pracovali. Matky prichádzali s deťmi, ktoré boli sexuálne zneužívané. A dnes sa nás to ale všetko toto týka, úplne nás všetkých, ako sme tu, rodičia, starí rodičia, že naše deti sú, v tejto dobe sociálnych sietí sú nenormálne ohrozené na ich zdravom vývoji a že by sme mali všetci s tým niečo robiť. A tak predsa len skúsim teda o tom hovoriť. Odborne k téme o trestných činoch páchaných na deťoch.
V správe píšete, že v roku 2018 boli štatisticky významné trestné stíhania vedené za trestné činy sexuálneho charakteru na deťoch, ktoré teda boli obeťami, boli deti mladšie ako 15 rokov. A spomenuli ste tu, pani námestníčka, práve kauzu Čistý deň. Ja som tu sedela v noci, keď sme opakovane odvolávali pána ministra Richtera práve za kauzu Čistý deň. A sedeli tu poslankyne a poslanci, ktorí si túto kauzu a pána ministra a všetkých, ktorých v kauze boli zainteresovaní, významne obhajovali. Hovoria mi teraz, nechaj tak, už nespomínaj. Ale vy sama ste ju spomínali a spomínate ju aj v správe, že naozaj bol právoplatne odsúdený muž, ktorý pôsobil ako psychoterapeut alebo psychológ v resocializačnom stredisku Čistý deň.
Kolegyňa Blahová, ale aj kolegyňa Jurinová, ktorá je už teraz župankou, ja a ďalší sme si tu pripadali, ako keby sme spadli z Marsu. Tie útoky na nás boli obrovské, že čo si to vymýšľame. Nechajte to tak, veď tie deti, však viete, aké majú správanie, aké sú, čo si to takých, také deti obhajujete? A hovorili, že máme čakať až na právoplatné odsúdenie. A vtedy som tu kričala, že naša vláda a minister práce, sociálnych vecí a rodiny si nevie nič robiť na ochranu zdravia a života našich detí na Slovensku. Musím to pripomenúť.
Keď už sa neospravedlníte, vážení kolegovia a kolegyne, ktoré ste tak vehementne obhajovali všetkých zainteresovaných v kauze Čistý deň, aj pána ministra Richtera, tak veď aspoň si vstúpte do svedomia, aspoň si povedzte do budúcna, že pánečku, keď buď príde niečo, čo sa týka detí, tak budem veľmi, veľmi, veľmi opatrná. Veľmi, veľmi opatrní. Veľmi. V tých súdoch, v tom, čo poviem, tam treba byť tichšie, ticho. Jednoducho, kde sa jedná o deti, že sú ohrozené na živote a na zdraví, tak som na strane dieťaťa. Veď oni sú najzraniteľnejšími osobami. Nehovorím o inom. Hovorím o tom, čo pred chvíľou hovorila pani námestníčka.
Chcem vám ale, kolegyne a kolegovia, povedať ešte jednu vážnu vec, ktorú, ktorá, o ktorej správa pojednáva. O detskej pornografii. V prípade trestných činov rozširovania detskej pornografie a prechovávania detskej pornografie a účasti na detskom pornografickom predstavení je v porovnaní s rokom 2017, to hovorí správa, registrovaný výrazný nárast počtu trestných vecí. Nárast, a to až o 62 % bol zaznamenaný v prípade trestných činov rozširovania detskej pornografie a nárast o 54 % v prípade trestných činov prechovávania detskej pornografie a účasti na detskom pornografickom predstavení. Takže obrovské percentuálne nárasty.
A to ešte v správe spomínate, že si treba uvedomiť, že počet trestných stíhaní vedených za trestné činy súvisiace s detskou pornografiou, ale bez vznesenia obvinenia proti konkrétnej osobe, to je ešte niekoľkonásobne vyššie. To sú všetko vážne informácie zo správy generálneho prokurátora, ktoré ale zapadajú v tej, v obrovských tých, tej, obrovských množstvách správ dnešných dní o prokuratúre.
No a ja tu preto stojím, lebo som si tak vtedy hovorila, že však všetci ministri tu asi zasadli na nejaký krízový štáb. Majú malý krízový štáb, že spolu komunikujú. Veď sa jedná o naše deti. A vy ich v správe k tomu nabádate. Tu ste si spravili tú domácu úlohu, že ste, citujem, v správe sa píše "v súvislosti s masívnym nástupom sociálnych sietí, ktoré trestnú činnosť tohto charakteru značne zjednodušujú, detskú pornografiu, je preto namieste uvažovať o koncepcii preventívnych a osvetových opatrení vo vzťahu k deťom a k mládeži". Veď ono my tu máme, predpokladám, množstvo národných programov a akčných programov a neviem, čo všetko. Ale už by bolo načase robiť niečo konkrétne.
A tak si uvedomujem, že čo vlastne teda zaujímalo tie posledné tri vlády, v ktorých bola vždy strana SMER za tých posledných desať rokov. To vlastne, čo ich zaujímalo, dnes čítame zo správ z Gorily a z Threemy, a určite to nebol záujem o ochranu maloletých detí. Napriek tomu, napriek tomu ešte stále majú zodpovednosť a povinnosť konať, a preto budem v tejto veci interpelovať ministrov naprieč rezortami nielen ministra sociálnych vecí a rodiny, ale školstva, vnútra a zdravotníctva, lebo k tomu nás vyzýva práve aj správa, o ktorej sa teraz vyjadrujeme, o ktorej teraz rokujeme.
Takže toľko som vám, kolegovia a kolegyne, chcela povedať, že aj v záplave toho dnešného marazmu v našej spoločnosti si napriek tomu ešte stále je potreba všímať tých najzraniteľnejších a k tomu vás aj vyzývam a prosím, aby ste sa aj vy angažovali, lebo zodpovední sme všetci, úplne všetci, ako susedia, ako občania, ako ženy, ako matky, nielen ako politici.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.10.2019 o 16:07 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, ty sa nemusíš cítiť hlúpo. Hlúpo sa majú cítiť ľudia, ktorí nič neurobili pre zastavenie ohavného systému, ktorý popisuje Threema. Na druhej strane, áno, prokuratúra potvrdila obrovské zlyhanie ochrany závislých detí, čo je, čo je k dobru práve prokuratúry, lebo ako si vravela, robili teda z nás nejaké len politické bábky, ktoré si robia piár a práve prokuratúra potvrdila, že naozaj išlo o závažný čin, kedy nedokážeme chrániť v zariadeniach sociálno-právnej ochrany závislé deti.
Mňa v tom všetkom napadlo, aby k tým špecializáciám tých prokurátorov sa zaradila aj špecializácia zameraná na ochranu maloletých detí, ale závislých detí. To znamená, že nám pribúda detí, ktoré sú závislé teda na drogách a možno by bolo fajn, aby prokurátori rozmýšľali a chránili deti aj v takom rozmere.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.10.2019 o 16:16 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:17

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pani poslankyňa, absolútne nemôžem súhlasiť s dvoma vecami, ktoré si spomenula. Tá prvá vec sa týka kauzy Gorila. Ja neviem, niekedy mi to už príde tak, že sa tu musíme opakovať do nepríčetna, ale kauza Gorila je kauzou druhej Dzurindovej vlády, primárne v nej išlo o províziu z privatizácie strategických podnikov. Išlo v nej o kupovanie poslancov. Významnú úlohu zohral pán Haščák, Penta a to, či niekto pil alebo nepil Coca-colu, nedelí a nenásobí. To je snaha zbytočne prekryť túto tému.
Druhá vec, ktorá ma dosť vyrušila, je, pani poslankyňa, že si povedala, že bola tu skupina poslancov, ktorí v kauze Čistý deň boli na strane tých, ktorí mali niečo spáchať v Čistom dni. To je rozdiel. My sme ochraňovali pána ministra Richtera a tvrdili sme, že nie ste na to vy politici, ani nikto iný, aby vynášal súdy, ale majú to byť orgány činné v trestnom konaní. A ja ti garantujem, keby sa situácia zopakovala, rovnako by som postupoval aj dnes. Orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra, súdy rozhodli o vine a tak to má v demokratickej spoločnosti vyzerať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.10.2019 o 16:17 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:18

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa Verešová, veľmi kvitujem váš záujem, že sa staráte a takto zaujímate o deti. Veľmi teda toto kvitujem. A chcem sa v rámci toho spýtať, že či ste sa vo svojej starostlivosti zaoberali aj deťmi, dievčatami z cigánskych, z rómskych osád, pretože tam sa pácha incest a tam sa pácha zneužívanie mladistvých, pretože tam aj 13-ročné dievčatá sú tehotné, rodia a otcom je brat alebo strýko, alebo otec. Čiže dve veci. Zneužívanie neplnoletých mladistvých a incest. Je to aj hriech, oboje, a je to aj trestný čin.
Tak veľmi mi, keby ste mi mohli odpovedať, či ste sa zaoberali pri svojej starosti o deti aj touto tematikou.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.10.2019 o 16:18 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:19

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, kolegyne, ja vás tak nejak chcem veľmi pekne poprosiť, aj teba, pán kolega Kéry, že v prípade akejkoľvek kauzy alebo ohrozenia zdravia a života detí, detí, my musíme byť na strane detí. My musíme byť na strane detí. A keď nie sme si istí, lebo nie sme si istí nikdy, tak my aspoň buďme ticho. Pretože deti sú najzraniteľnejšou skupinou. Patria medzi najzraniteľnejšie skupiny. Oni nie sú dospelí ako my. My máme oveľa viac možností, schopností, sily fyzickej, psychickej. Takže ja som preto vystúpila, aby sme tu v pléne zauvažovali aspoň tak do seba a vedeli o tom, že podľa zákona o sociálno-právnej ochrane detí a podľa potom všetkých možných ešte ďalších, prosím vás, § 7. Každý, každý, kto vie, že je ohrozený život a zdravie dieťaťa, tak musí konať a musí stáť na strane detí. To je taká, prosím vás, definícia, ale veľmi pravdivá a správna, ktorú by sme si tu mohli všetci, ako je nás tu 150, zapamätať.
A čo sa týka Gorily, Threemy, keď tam všetkým je spájateľ ten Kočner. Aj v Čistom dni dokonca s riaditeľkou a riaditeľom Tománkovcami. Takže my tu máme také prepojenia týchto osôb všetkých. Jedno s druhým sa to nejako týka.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.10.2019 o 16:19 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video